Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-31

  1. Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έχει κλείσει
  2. Αρχείο πολιτιστικών προγραμμάτων
  3. Αρχείο ενημερωτικών προγραμμάτων
  4. Αρχείο ειδικών εκπομπών
  5. Οι ιππότες του 2005
  6. «Εδώ Λονδίνο: Η τελευταία εκπομπή»

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έχει κλείσει

Πώς είδατε το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Στις 31 Δεκεμβρίου 2005 η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, σίγησε οριστικά μετά από 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ραδιόφωνο και αργότερα στο Διαδίκτυο.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων, τα οποία θα επενδυθούν στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στα αραβικά.

Μαζί με την Ελληνική Υπηρεσία, έκλεισαν οριστικά ακόμη εννέα τμήματα, επτά από τα οποία είναι ευρωπαϊκά.

Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τουςη Αλβανική, η Σερβική, η Ρουμανική και η υπηρεσία που απευθύνεται στους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η επιλογή των ξενόγλωσσων υπηρεσιών των οποίων η λειτουργία διακόπτεται έγινε με τρία κριτήριατην ακροαματικότητα, τη γεωπολιτική σημασία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις χώρες στις οποίες εκπέμπει κάθε τμήμα.

Η διεύθυνση του World Service αναγνώρισε την ευρύτατη απήχηση που έχει η Ελληνική Υπηρεσία στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως επίσης και την μεγάλη γεωοπολιτική της σημασία: έκρινε, όμως, ότι η γεωπολιτική αυτή σημασία δεν είναι ανάλογη με την πρόκληση που παρουσιάζει για το BBC η διείσδυσημέσω της τηλεόρασηςστον αραβικό κόσμο.

Όσον αφορά το τρίτο κριτήριο, υποστήριξε ότι η Ελληνική Υπηρεσία απευθύνεται σε δύο χώρες, όπου, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχει πλήρης ελευθερία του Tύπου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσίας του BBC, ο διευθυντής του World Service, Νάιτζελ Τσάπμαν, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς γιατί να δαπανά τόσα χρήματα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν άλλα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, όταν πρέπει να επενδύσεις τους πόρους που διαθέτεις σε άλλα μέρη του κόσμου».

Σε αυτό τον δικτυακό τόπο μπορείτε να ακούσετε μια σειρά από ραδιοφωνικά προγράμματα βασισμένα στο αρχείο μας, με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και αφιερώματα και ακόμα στοιχεία για την ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

Και, βεβαίως, μπορείτε να αναζητήσετε παλαιότερα άρθρα από τις σελίδες μας στο Ίντερνετ.

Ιστορία

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC είχε 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ραδιόφωνο, ενώ από τη δεκαετία του 1990 απέκτησε και σημαντική παρουσία στο Διαδίκτυο.

Άρχισε να εκπέμπει, στα βραχέα κύματα, λίγο μετά την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1939, και γρήγορα καθιερώθηκε στη συνείδηση των ακροατών ως μια κατ' εξοχήν αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.

Η φωνή που άρχιζε με τη χαρακτηριστική φράση «Εδώ Λονδίνο» δεν άργησε να γίνει και πολύ σύντομα να καθιερωθεί στη συνείδηση των ακροατών ως η ελληνική φωνή του BBC κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην Κατοχή: μπορεί οι ειδήσεις που μεταδίδονταν, υπό τις συνθήκες εκείνες, να μην ήταν πολλές ή ευχάριστες, θεωρούνταν όμως έγκυρες και αξιόπιστες.

Πάρα πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αλλά επίσης των γραμμάτων και των τεχνών, φιλοξενήθηκαν στα χρόνια που μεσολάβησαν στα στούντιο της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC (Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ, Νίκος Καζαντζάκης, Γιάννης Τσαρούχης, Μίκης Θεοδωράκης, Κάρολος Κουν, Δημήτρης Χορν, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας και πολλοί άλλοι).

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της χούντας (1967-1974), η ελληνική εκπομπή του BBC από το Λονδίνο έγινε και πάλι για τους ακροατές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μια από τις πιο σημαντικές πηγές ελεύθερης, αντικειμενικής και ανεξάρτητης πληροφόρησης--δίνοντας το βήμα σε πολλές προσωπικότητες αλλά και απλούς ανθρώπους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της δικτατορίας.

Μεγάλες προσωπικότητες στο ΒΒC

«Ήμουν η πιο τακτική σας ακροάτρια... για μένα το BBC ήταν σύντροφος και παρηγοριά» μάς είχε πει για τα χρόνια εκείνα η Ελένη Βλάχου η οποία είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει, λόγω του καθεστώτος των συνταγματαρχών, την Ελλάδα και να ζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ελένη Βλάχου (Δικτατορία)

«Για μας απόψε δεν είναι Ανάσταση. Παραμένει Μεγάλη Παρασκευή. Οι καμπάνες της Αναστάσεως θα ηχήσουν όταν ο ελληνικός λαός και πάλι επιβάλει την κυριαρχία του αυτή τη φορά μια για πάντα. Όταν βάλουμε στην Ελλάδα τις βάσεις για μια χώρα δημοκρατική, προοδευτική, ανεξάρτητη, περήφανη» είχε δηλώσει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, το Πάσχα του 1968, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ανδρέας Παπανδρέου (1968)

Ένα χρόνο αργότερα, ο Γιώργος Σεφέρης, θα επέλεγε τις συχνότητες της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε το δικτατορικό καθεστώς την Ελλάδα: «Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό».

Γιώργος Σεφέρης (1969)

Στη δεκαετία του '90, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC σταμάτησε να εκπέμπει στα βραχέα. Έκτοτε, τα προγράμματα του BBC αναμεταδίδονταν στα FM από ελληνικούς και κυπριακούς σταθμούς. Χάρη στις συνεργασίες αυτές, και ιδιαίτερα στη συνεργασία με το ΣΚΑΪ, τα ποσοστά ακροαματικότητας του BBC έφτασαν σε υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC συνέχισε την προσφορά της στους ελληνόφωνους πολίτες του κόσμου όχι μόνο μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και από το Ίντερνετ.

Οι τελευταίοι συνεργάτες

Την τελευταία συντακτική μάδα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο απετέλεσαν οι:

Διευθύντρια: Ρόζυ Βουδούρη

Αν. Διευθυντής και Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Καραβίδας

Αρχισυντάκτης: Μιχάλης Κοσμίδης

Συντάκτες: Δόξα Σιβροπούλου

Μέττα Τσικρικά

Μαρία Καστρισιανάκη

Ειρήνη Ρουμπόγλου

Τάσος Κοκκινίδης

Γιώργος Φελλίδης

Μαριλένα Καφούρου

Λένα Χουρμούζη

Θανάσης Γκαβός

Θύμιος Μπαμπανάτσας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νάγια Χατζηπάνη

Διοικητική Υποστήριξη: Μαίρη Κουρκτζιάν

Τεχνική Υποστήριξη: Πέννυ Παπαδοπούλου

Νικήτας Πατρικιάνος

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC είχε ένα εκτεταμένο δίκτυο διακεκριμένων ανταποκριτών. Οι παρακάτω απετέλεσαν την τελευταία ομάδα:

Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Βερολίνο: Παντελής Βαλασόπουλος

Βρυξέλλες: Γιώργος Δαράτος

Ιερουσαλήμ: Πάνος Χαρίτος

Κωνσταντινούπολη: Άρης Χατζηστεφάνου

Λευκωσία: Πάρης Ποταμίτης

Μόσχα: Θανάσης Αυγερινός

Νέα Υόρκη: Θανάσης Τσίτσας

Ουάσιγκτον: Δημήτρης Απόκης

Παρίσι: Μαρία Δεναξά

Σίδνεϊ: Γιώργος Διαμαντούλης

Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Σόφια: Μπόικο Μπορίσοφ

Στρασβούργο: Θανάσης Κάλφας

Τίρανα: Ιλίρ Πάτσο

Αναμνήσεις ενός διευθυντή

Ο Γιώργος Αγγέλογλου τέθηκε στο τιμόνι της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, σε νεαρή ηλικία, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της (28 Σεπτεμβρίου 1939) μέχρι την παραίτησή του, το 1957.

Στο βιβλίο του «Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας» (Efstathiadis Group, 2003, στα αγγλικά) διατρέχει 18 κρίσιμα χρόνια, τόσο για την Υπηρεσία όσο και για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο.

Η αφήγηση έχει τη μορφή ημερολογίου και περιέχει πληθώρα σημαντικών στιγμών, από τις οποίες σταχυολογήσαμε μερικές.

Η αρχή

«Προσελήφθην στις 10 Σεπτεμβρίου 1939, με μισθό 389 στερλινών το χρόνο και βρέθηκα επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας, η οποία απετελείτο από έξι εργαζομένους, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες.

Ήμουν μόνο 25 ετών, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο ραδιόφωνο και με μια μητρική γλώσσα, την οποία δε χρησιμοποιούσα σε συνεχή βάση από τότε που είχα αφήσει το πατρικό μου σπίτι στο Κάιρο, οχτώ χρόνια νωρίτερα. ()

Έτσι, στην αρχή της νέας μου απασχόλησης, ένιωθα κάπως ανασφαλής μεταξύ ανθρώπων που είχαν σπουδάσει στα ελληνικά και εκ των οποίων ο ένας ήταν ανταποκριτής δύο αθηναϊκών εφημερίδων. Όμως οι πιέσεις και οι κίνδυνοι του πολέμου και το καλοπροαίρετο προσωπικό μου, έκαναν τις πρώτες μέρες στο BBC ευχάριστες και ενδιαφέρουσες».

Ο χαιρετισμός

«Δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους εισαγωγής των προγραμμάτων μας και καταλήξαμε στο απλό, αλλά εύηχο Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας. Μια γλυκιά κυρία από μια κωμόπολη της Πελοποννήσου μας έστειλε ένα πολύ συγκινητικό γράμμα. Κάθε βράδυ, έγραφε, μαζευόμαστε γύρω από το ραδιόφωνο και ακούμε την εκπομπή σας. Τη στιγμή που μας καλησπερίζετε, απαντούμε, λέγοντας καλησπέρα γιε μου, ευχόμαστε στο Θεό να σας έχει καλά».

Το «αλβανικό έπος»

«Ένα βράδυ, μια ομάδα εργαζομένων στην Ελληνική Υπηρεσία, πήγαμε σ ένα φημισμένο παμπ, κοντά στο ραδιομέγαρο. Μιλούσαμε ελληνικά και φυσικά τραβήξαμε την προσοχή του κόσμου. Έπειτα από μερικά λεπτά, ο ιδιοκτήτης μάς πλησίασε χαμογελώντας και μας είπε: Πρέπει να πω ότι είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για σας τους Έλληνες. Είστε πρωταθλητές στη μάχη και επιτρέψατέ μου να σας κεράσω ένα ποτό για τα κατορθώματά σας επί του Μουσολίνι. Σ εκείνο το σημείο ήρθαν κι άλλοι πελάτες και σε λίγα λεπτά όλοι όσοι ήταν στο παμπ είχαν υψώσει το ποτήρι τους στην υγεία του ελληνικού στρατού και του ελληνικού λαού».

Συνάντηση με το στρατηγό Ντε Γκολ

«Ένα βράδυ πήγαινα βιαστικά στο στούντιο για την εκπομπή. Είχα αργήσει και είχα ξεχάσει να ελέγξω τον αριθμό του στούντιο, ο οποίος άλλαζε συχνά την τελευταία στιγμή. Πήγα στο συνηθισμένο, έσπρωξα την πόρτα για ν ανοίξει και, προς έκπληξίν μου, μπροστά μου στεκόταν η μονολιθική μορφή του στρατηγού Ντε Γκολ, με τη στολή της Ελεύθερης Γαλλίας και το σταυρό της Λορραίνης στο πέτο. ()

Όταν εξήγησα ποιος ήμουν, το πρόσωπο του Ντε Γκολ φωτίστηκε. Μου έσφιξε το χέρι και μου είπε: Α, υπέροχοι Έλληνες. Πες στους συμπατριώτες σου, όταν βγεις στον αέρα, ότι είναι εξαιρετικοί μαχητές. Εμείς οι Ελεύθεροι Γάλλοι τους χαιρετούμε. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα ο Ντούτσε και ο στρατός του θα κολυμπούν στη θάλασσα της Αλβανίας για να σωθούν».

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών

«Καθώς έγινε προφανές ότι η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα έφθανε στην ολοκλήρωσή της, () αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε στις αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. ()

Ο Σωτήρης Σωτηριάδης έδωσε την ιδέα να κλέψουμε το σήμα του σταθμού και να το υιοθετήσουμε στις δικές μας μεταδόσεις. Θα αρχίζαμε, δηλαδή, όλες τις εκπομπές μας με μερικά δευτερόλεπτα του σήματος αυτού, θα λέγαμε το Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας και θα εξηγούσαμε ότι πλέον το Λονδίνο, και όχι η Αθήνα, θα μιλούσε για λογαριασμό της Ελλάδος, της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

() Ρωτήσαμε τον πρεσβευτή της Ελλάδος αν συμφωνούσε να κάνει επίσημη παράδοση του σήματος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών σε μας, στην Ελληνική Υπηρεσία.

Ο πρεσβευτής Σιμόπουλος ήταν απολύτως σύμφωνος. () Ήταν μια μεγάλη στιγμή για μας, το ότι εμπιστεύθηκαν το σήμα στην Ελληνική Υπηρεσία για την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα ήταν υπό τον Χίτλερ και τις δυνάμεις του.

Έτσι, από την ημέρα εκείνη μέχρι την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 1944, αρχίζαμε τις εκπομπές μας, οι οποίες ήταν από έξι ως εννέα την ημέρα, με το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών».

Η επέτειος των 20 ετών (1959)

«Πάνω από 200 Έλληνες πέρασαν από την Ελληνική Υπηρεσία στη διάρκεια των 20 ετών ιστορίας της. Όλοι έφεραν μαζί τους τον ενθουσιασμό και τις ατομικές ικανότητές τους. Και όταν έφυγαν, πήραν μαζί τους κάποιες από τις παραδόσεις που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε: τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αφοσίωση στην αλήθεια και την ακούραστη επιδίωξη του να γίνεσαι καλύτερος».

Ο Γιώργος Αγγέλογλου πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 2001


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχείο πολιτιστικών προγραμμάτων

Από τα μικρόφωνα του BBC πέρασαν πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες

H Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC παρακολουθούσε ανέκαθεν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην Βρετανία και σε άλλες χώρες με θέματα που παρουσίαζαν ελληνικό ενδιαφέρον. Στα στούντιο του BBC, στο Μπους Χάους, εδώ στο Λονδίνο, ήλθαν και μίλησαν πολλές προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

«Λίγο ακόμα»: Η μακρά συνεργασία του Γιώργου Σεφέρη με την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC

Ακούστε το πρόγραμμα

Πέρσες στο Λονδίνο: Ο Κάρολος Κουν και ο Γιάννης Χρήστου μιλούν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Ακούστε το πρόγραμμα

Oι Τρώες του Μπερλιόζ: Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Μίνω Βολανάκη

Ακούστε το πρόγραμμα

Mατωμένα χώματα: Η Διδώ Σωτηρίου μιλά στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Ακούστε το πρόγραμμα

«Περιμένοντας τους βαρβάρους»: Ξαναδιάβαζοντας το ποίημα του Καβάφη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ

Ακούστε το πρόγραμμα

«Στις αμμουδιές του Ομήρου»: Τέσσερις Βρετανοί συγγραφείς μιλούν για την ειδική σχέση τους με την Ελλάδα

Ακούστε το πρόγραμμα

«Aνάμεσα σε δύο κουλτούρες»: Τα διλήμματα δύο Ελλήνων συγγραφέων στη Βρετανία

Ακούστε το πρόγραμμα

Ο δρόμος του ρεμπέτικου περνάει απ' την Αυστραλία

Ακούστε το πρόγραμμα

«Αυτοβιογραφούμενος»: Ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος

Ακούστε το πρόγραμμα

«To τελεβίσιον κλείστε το, το ράδιον ανοίχτε το»: Πειρατές στα ερτζιανά του Λονδίνου

Ακούστε το πρόγραμμα


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχείο ενημερωτικών προγραμμάτων

Το Μπους Χάους ήταν η έδρα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

H ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, όπως φαίνεται και από τα αρχεία της, παρακολουθούσε πάντοτε εκ του σύνεγγυς τη διεθνή επικαιρότητα, όπως και την ελληνική. Έχει συνυφανθεί, άλλωστε, με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου.

Η αρχή: 30 Σεπτεμβρίου 1939

Ακούστε το πρόγραμμα

Τα χρόνια του Πολέμου (Μέρος Α')

Ακούστε το πρόγραμμα

Τα χρόνια του Πολέμου (Μέρος Β')

Ακούστε το πρόγραμμα

Η Ολυμπιάδα του 1948

Ακούστε το πρόγραμμα

Οι συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης

Ακούστε το πρόγραμμα

21 Απριλίου 1967

Ακούστε το πρόγραμμα

Κύπρος - 1974

Ακούστε το πρόγραμμα

11 Σεπτεμβρίου 2001 και μετά

Ακούστε το πρόγραμμα

Το σύγχρονο δουλεμπόριο

Ακούστε το πρόγραμμα

2004 - Το έτος της Ελλάδος

Ακούστε το πρόγραμμα


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχείο ειδικών εκπομπών

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ήταν παρούσα στις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των εκπομπών της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC ήταν οι βαρυσήμαντες συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της πολιτιστικής ζωής, όπως επίσης και οι ειδικές σειρές που μεταδώσαμε.

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος στο BBC

Ακούστε το πρόγραμμα

O Ανδρέας Παπανδρέου στο BBC

Ακούστε το πρόγραμμα

«Xρυσοί Ολυμπιονίκες»

Ακούστε το πρόγραμμα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (Μέρος Α')

Ακούστε το πρόγραμμα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (Μέρος Β')

Ακούστε το πρόγραμμα

«Ελληνικές πατρίδες στη Μ. Ασία»

Ακούστε το πρόγραμμα

Τα αίτια και οι συνέπειες της χούντας

Ακούστε το πρόγραμμα

H ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

Ακούστε το πρόγραμμα

H ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Ακούστε το πρόγραμμα

«Πρόσφυγες»

Ακούστε το πρόγραμμα

Παγκόσμια οικονομία

Ακούστε το πρόγραμμα

Ελληνική οικονομία και Βαλκάνια

Ακούστε το πρόγραμμα

Οδοιπορικό στην Κένυα

Ακούστε το πρόγραμμα

Η πρώτη άλωση της Πόλης (1204)

Ακούστε το πρόγραμμα

Tα δημοτικά τραγούδια της Βρετανίας

Ακούστε το πρόγραμμα

«Εμείς και οι γείτονές μας» (Μέρος Α')

Ακούστε το πρόγραμμα


Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2005 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ιππότες του 2005

Με τον τίτλο «Οι εξαφανισμένοι», η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση απαγωγής μίας Βρετανίδας υπαλλήλου υπηρεσιών αρωγής και των γονέων της στη Γάζα, από Παλαιστινίους μασκοφόρους.

Αν και οι τρεις όμηροι αφέθησαν τελικά ελεύθεροι όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές, η εφημερίδα φιλοξενεί τη λεπτομερή περιγραφή της σκηνής της απαγωγής από τον οδηγό του ταξί στο οποίο επέβαιναν τα θύματα.

Σε κύριο άρθρο της, εξάλλου, η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά τα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που κληροδοτεί στην αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προεδρία της Βρετανίας το εξάμηνο που κλείνει σήμερα, η δυνατότητα περαιτέρω αναζήτησης απαντήσεων και λύσεων οφείλεται στην «υποτιμημένη» επιτυχία του πρωθυπουργού Μπλερ να άρει το αδιέξοδο στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Απονομή τιμητικών τίτλων

Τιμητικούς τίτλους σε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που σημάδεψαν στον τομέα τους τη χρονιά που κλείνει στη Βρετανία θα απονείμει όπως κάθε χρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ.

Στους καταλόγους αυτών που θα αναγορευθούν «σερ» ή «ντέιμ», δηλαδή κάτοχοι διακρίσεων του ιπποτικού τάγματος αναφέρεται η πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων την τελευταία ημέρα του 2005.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τα ονόματα του Ουαλού τραγουδιστή, Τομ Τζόουνς, του επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, Σεμπάστιαν Κόου, της σχεδιάστριας μόδας, Βίβιαν Γουέστγουντ και τα μέλη των αρμοδίων υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Τομ Τζόουνς, αλλά και του Μάικλ Βον, αρχηγού της αγγλικής ομάδας κρίκετ που έφερε στη χώρα τον τίτλο του δημοφιλούς διεθνούς τουρνουά με αντίπαλο την Αυστραλία.

Και οι Τάιμς (The Times) προβάλλουν το ίδιο θέμα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους ήρωες της 7ης Ιουλίου, αλλά και στο διάσημο στη Βρετανία σεφ, Γκόρντον Ράμσεϊ.

Ρωσο-ουκρανικός καυγάς

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επιλέγουν ως κύριο θέμα την απειλή της Ρωσίας να διακόψει από την πρώτη μέρα του νέου έτους την παροχή αερίου στην Ουκρανία, η οποία δε συναινεί στη μεγάλη αύξηση της τιμής αγοράς του αερίου που ζητά η Μόσχα.

Ανασκόπηση χρονιάς

Στα ένθετά τους περιοδικά, τέλος, όλες οι εφημερίδες επιχειρούν και σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που κλείνει, συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

Τα γεγονότα τα οποία απεικονίζουν οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες είναι μεταξύ άλλων, οι καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι των τελών του 2004, οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από τη βρετανική πρωτεύουσα, η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ, ο ισχυρότατος σεισμός στο Πακιστάν, οι πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη και η τρίτη εκλογική νίκη των Εργατικών του Τόνι Μπλερ.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Εδώ Λονδίνο: Η τελευταία εκπομπή»

Το Μπους Χάουζ, η έδρα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Tην παραμονή Πρωτοχρονιάς θα μεταδοθεί για τελευταία φορά έπειτα από 66 χρόνια εκπομπή της Ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC.

H 15λεπτη εκπομπή της Ελληνικής Υπηρεσίας, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, θα επιχειρήσει μία σύντομη αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα που χαρακτήρισαν την πορεία της και θα περιέχει πλούσιο ηχητικό υλικό.

To τελευταίο πρόγραμμα θα μεταδοθεί στην Αθήνα από το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 FM, μόνιμο συνεργάτη του BBC από το 1990, στη Θεσσαλονίκη από το Α Πρόγραμμα 102 FM του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονία της ΕΡΤ-3 και στην Κύπρο από τους σταθμούς Ράδιο «Αθηνά» 100.7 και 88.7 FM και Ράδιο Πάφος 92.5 FM.

Στις 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσει και η δημοσίευση ειδήσεων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Υπηρεσίας, bbcgreek.com.

Οι επισκέπτες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε πλούσιο ηχητικό υλικό από το αρχείο της Υπηρεσίας.

Nέες προτεραιότητες

Η απόφαση για το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας ελήφθη από τη διεύθυνση του BBC στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων, τα οποία θα επενδυθούν στη δημιουργία τηλεόρασης στα αραβικά.

Μαζί με την Ελληνική Υπηρεσία κλείνουν ακόμη εννέα τμήματα, επτά των οποίων είναι ευρωπαϊκά.

Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τουςη Αλβανική, η Σερβική, η Ρουμανική και η υπηρεσία που απευθύνεται στους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η επιλογή των ξενόγλωσσων υπηρεσιών των οποίων η λειτουργία διακόπτεται έγινε με τρία κριτήριατην ακροαματικότητα, τη γεωπολιτική σημασία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις χώρες στις οποίες εκπέμπει κάθε τμήμα.

Η διεύθυνση του World Service αναγνώρισε την ευρύτατη απήχηση που έχει η Ελληνική Υπηρεσία στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως επίσης και την μεγάλη γεωοπολιτική της σημασία: έκρινε, όμως, ότι η γεωπολιτική αυτή σημασία δεν είναι ανάλογη με την πρόκληση που παρουσιάζει για το BBC η διείσδυσημέσω της τηλεόρασηςστον αραβικό κόσμο.

Όσον αφορά το τρίτο κριτήριο, υποστήριξε ότι η Ελληνική Υπηρεσία απευθύνεται σε δύο χώρες, όπου, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχει πλήρης ελευθερία του Tύπου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο διευθυντής του World Service, Νάιτζελ Τσάπμαν, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς γιατί να δαπανά τόσα χρήματα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν άλλα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, όταν πρέπει να επενδύσεις τους πόρους που διαθέτεις σε άλλα μέρη του κόσμου».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.