Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-12-17
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 23:17 (Ώρα Λονδίνου) Ο Κόλιν Πάουελ διαψεύδει την Ευρώπη Μίλησε και για τις τεταμένες σχέσεις του με τον Ράμσφελντ Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο BBC, δηλώνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη ψεύδονται όταν λένε ότι δεν γνωρίζουν για τις κρατήσεις υπόπτων σε μυστικές φυλακές. Ο κ. Πάουελ είπε ότι η πρακτική της ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατική δράση σε χώρες που δεν ισχύει η αμερικανική νομοθεσία δεν είναι «ούτε καινούρια ούτε άγνωστη» στην Ευρώπη. Ο κ. Πάουελ, στην συνέντευξή του που θα μεταδοθεί την Κυριακή, ανοίγει τα χαρτιά του και για το Ιράκ. Εκφράζει την απογοήτευσή του με τις αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ, ενώ εξομολογείται ότι είχε έντονες διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Σαν την Καζαμπλάνκα» Στην συνέντευξή του στον σερ Ντέιβιντ Φροστ, ο κ. Πάουελ δεν διστάζει να αμφισβητήσει τον αποτροπιασμό που εκφράζουν Ευρωπαίοι ηγέτες με τα όσα λέγονται και γράφονται για τις μυστικές φυλακές της CIA και τα βασανιστήρια κρατουμένων. Θυμίζει μια σκηνή από την ταινία «Καζαμπλάνκα», λέει ο κ. Πάουελ, «όταν ο επιθεωρητής λέει εκπλήσσομαι, που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα». «Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν μπορεί να είναι έκπληκτοι που συμβαίνουν όλα αυτά». Παραδέχεται ότι η Ουάσιγκτον αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό πίεση. «Οι ΗΠΑ διέρχονται μια περίοδο, όπου η κοινή γνώμη σε όλον τον κόσμο είναι εναντίον μας», λέει και προσθέτει: «Νομίζω ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών γραμμών τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος στο Ιράκ, η μη εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάσαμε τις απόψεις μας στον υπόλοιπο κόσμο, δημιούργησαν την εντύπωση ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το τι σκέφτεται ο υπόλοιπος πλανήτης». «Αυτή δεν είναι μια αντιπροσωπευτική εικόνα», καταλήγει.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου) Ο Λυμπερόπουλος ένας από τους σκόρερ Ο Ολυμπιακός αποχαιρετά το 2005 παραμένοντας στην κορυφή της Α Εθνικής, αφού νίκησε με 1-0 τον Λεβαδειακό. Στενό μαρκάρισμα από την ΑΕΚ που κρατά τη δεύτερη θέση μετά τη νίκη της με 2-1 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Οι ερυθρόλευκοι, στην τελευταία αγωνιστική για το 2005, προηγήθηκαν από το ένατο λεπτό του αγώνα με πέναλτι που εκτέλεσε ο Τζόρτζεβιτς. Οι παίχτες του Σόλιντ έχασαν σημαντικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα να καρδιοχτυπήσουν όταν στο 14ο λεπτό ο Καρακατσάνης απείλησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Ο Νικοπολίδης έδιωξε σε κόρνερ. Βαθμολογία 1.Ολυμπιακός 36-14αγ. 2. ΑΕΚ 35-14αγ. 3. Ξάνθη 24 ΠΑΟ 24 5. ΠΑΟΚ 20 6. Ιωνικός 18 Ηρακλής 18 8. Λάρισα 16 Αιγάλεω 16 10. Ατρόμητος 15 11. Απόλλων Καλ. 15-14αγ. 12. Πανιώνιος 12 ΟΦΗ 12 14. Λεβαδειακός 11-14αγ. 15. Καλλιθέα 8 16. Ακράτητος Στο άλλο παιχνίδι του Σαββάτου, η ΑΕΚ κατάφερε την τελευταία στιγμή να προηγηθεί του Απόλλωνα Καλαμαριάς με γκολ του Αλεξόπουλου στο 90. Το σκορ άνοιξε ο Λυμπερόπουλος στο 78ο λεπτό αλλά πολύ γρήγορα, στο 80ο λεπτό ο Απόλλωνας απάντησε με γκολ του Ορφανού.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου) «Θέατρο παραλόγου στις Βρυξέλλες» Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εφιάλτης στο πιάτο μας. Αγορά: χιονοστιβάδα από ακατάλληλα τρόφιμα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1 στους 3 προτιμά διορισμό στο Δημόσιο! Ερευνα της ΑΔΕΔΥ. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία. Άνθιμος: Δεν είμαστε ο ΣΥΝ να αλλάζουμε πρόεδρο κάθε χρόνο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3-ο παιδί όλα τα προνόμια. Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο Ν. Κακλαμάνης. Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη σε τεντωμένο σχοινί... Αποκλίνοντα συμφέροντα και εθνικοί εγωισμοί πρωταγωνιστούν στη Σύνοδο Κορυφής. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάνε να βγάλουν λάδι τον Γιοσάκη. Περίεργη γνωμάτευση από τους πραγματογνώμονες, για αρχαια που δήθεν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. ΤΟ ΒΗΜΑ: Διαπραγματεύσεις-σκοτσέζικο ντους στις Βρυξέλλες. Τα παρασκήνια της "μοιρασιάς". Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ημιυπαίθριοι. Τί αλλάζει το νέο έτος. Όλες οι ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακριβή υπόθεση το ρεβεγιόν. Ένα μηνιάτικο θα σας κοστίσει σύμφωνα με έρευνα της "Ε" η έξοδος την παραμονή των Χριστουγέννων. ΕΘΝΟΣ: Νέα βάρη στα ακίνητα. Ελάχιστο κόστος οικοδομής στο 70%-80% της αντικειμενικής αξίας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διχογνωμίες, αντιρρήσεις και ασυνεννοησία στην Σύνοδο Κορυφής για τον Προϋπολογισμό γιατί... Οι πολλές μαμές βγάζουν το παιδί πεθαμένο! ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζει την καρέκλα του ο Γ.Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές. Εντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους αντάρτες και το πλαφόν του 42%. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά των νέων δηλώσεων. 18 αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος το 2006. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 52 δισ. Ευρώ! Καταιγίδα εξοπλισμών. Φάκελος πενταετές με υλοποίηση σε 10 χρόνια. ΕΣΤΙΑ: Θέατρο παραλόγου στις Βρυξέλλες. Το διήμερο σήριαλ για την κατανομή των κονδυλίων. ESPRESSO: Μυθιστόρημα ή πραγματικότητα; Βιβλίο-φωτιά της Άννας Παναγιωταρέα. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός εκπαίδευσης ένας στους τέσσερις Έλληνες έως 19 ετών. Εγκαταλείπουν το υποχρεωτικό σχολείο... Ευρωπαϊκό ρεκόρ ποσοστού φοιτητών. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ Καρφί του Σαββατοκύριακου: Πανικό μετά τα γκάλοπ. Θα "φάει" υπουργούς για να σωθεί. Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες έως τον συμβιβασμό. 10 δισ. ευρώ δέχθηκε να διαγραφούν η Βρετανία-Περισσότερη ενίσχυση από τη Γερμανία. ΤΑ ΝΕΑ: Υπουργός κάρφωσε τον... Πάνο. Ο φάκελος των σκανδάλων του ΟΕΚ. Έστειλε τα στοιχεία στο Μαξίμου. Η ΝΙΚΗ: Μαραθώνια παζάρια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Συμβιβασμός στο παρά 5'. PRESS Time: Κορυδαλλός ώρα μηδέν. Κραυγή πριν από το θάνατο. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομολογούν τώρα τις τρομο-συμφωνίες με τις ΗΠΑ. "Νόμιμες" οι ιπτάμενες φυλακές της CIA. Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η λυματολάσπη στη Φυλή. TRAFFIC NEWS: Έβαζαν τα λεφτά και τους άφηνε μπουκάλα, ξανθός θηλυκός φαντομάς. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μπαράζ εκρήξεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σηκώνουν κεφάλι οι γνωστοί άγνωστοι. Η ΧΩΡΑ: 8.662 προσλήψεις σε δημόσιο-δήμους-νοσοκομεία. Ολες οι νέες εγκρίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση Ερντογάν προς τις Βρυξέλλες Ο Ορχάν Παμούκ προσέρχεται στο δικαστήριο Μία ημέρα μετά την αναβολή της δίκης του διάσημου Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι ασκεί πιέσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας του. Ο κ. Παμούκ κατηγορείται ότι προσέβαλε την χώρα του αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων και των Κούρδων. Η δίκη του ξεκίνησε την Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε αμέσως για τον Φεβρουάριο, όταν ο δικαστής έκρινε ότι χρειαζόταν την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας για να προχωρήσει. Η ΕΕ είχε εδώ και καιρό εκφράσει με σαφήνεια τις ενστάσεις της για τη δίκη του συγγραφέα. Σε μια από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα το τουρκικό κράτος να αποσύρει το κατηγορητήριο. Η Τουρκία που διεκδικεί μια θέση στην ΕΕ λέει ότι η πίεση που δέχεται για το συγκεκριμένο θέμα είναι απαράδεκτη. Ποιός έχει την ευθύνη; Σωστό η λάθος, λέει ο κος Ερντογάν, η υπόθεση έχει φτάσει στη δικαιοσύνη και αυτή θα αποφασίσει. Στην ουσία βέβαια, η έκβαση της πολύκροτης δίκης εξαρτάται από την κυβέρνηση, αφού ο δικαστής ζητά την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για να προχωρήσει. Έτσι ο κ. Ερντογάν καλείται να αποφασίσει για μια ακόμα φορά εάν οι δηλώσεις του Ορχάν Παμούκ σε περιοδικό της Ελβετίας προσέβαλαν τελικά το έθνος του. Στη χώρα του υπάρχουν τουλάχιστον 60 συγγραφείς και εκδότες που κατηγορούνται για παρόμοια αδικήματα. Στην κυβέρνηση αρέσει να διατείνεται ότι η ίδια είναι ενάντια σε αυτού του είδους τις δίκες και να επιρρίπτει τις ευθύνες στο συντηρητικό δικαστικό σώμα. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες για τους νόμους που διέπουν την Τουρκία, καθώς πολλοί από αυτούς εμποδίζουν την ελευθερία έκφρασης και ρίχνουν σκιές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Δεν θα ήθελε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών αλλά παράλληλα δεν θέλει να φανεί ότι ενδίδει στις απαιτήσεις τους.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου) Η Ευρώπη χαιρετίζει τη συμφωνία Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία Ικανοποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επετεύχθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετά από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύεσεων. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας εξήραν τις προσπάθειες του προεδρεύοντος στην ΕΕ, Τόνι Μπλερ. Η Βρετανία συμφώνησε να μειωθούν οι επιστροφές που λαμβάνει από τις αγροτικές επιδοτήσεις κατά 10.5 δισεκατομμύρια ευρώ, μείωση που αγγίζει το 20%. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των νέων χωρών-μελών και κυρίως των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία. Για τα επόμενα επτά χρόνια, το συνολικό ύψος των δαπανών της Ένωσης θα διαμορφωθεί στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου ΑΕΠ των χωρών-μελών. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει στους 25 η βρετανική προεδρία. Ο κ. Μπλερ δήλωσε: «Εάν πιστεύουμε στην διεύρυνση, αυτή η κίνηση είναι αναγκαία». Συγχρόνως οι 25 δεσμεύτηκαν στην επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής και του σημερινού καθεστώτος των αγροτικών επιδοτήσεων. Δυσαρεστημένο πάντως φέρεται να είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο επεδίωκε μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Δυνατό ντεμπούτο Όταν η συμφωνία επετεύχθη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, του οποίου η χώρα θα λάβει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ ότι είχε προτείνει αρχικά η Βρετανία, ύψωσε τη γροθιά του και άρχισε να φωνάζει «Yes! Yes! ». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, του οποίου οι σχέσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό έχουν διέλθει περιόδους κρίσεων, τίμησε με το λόγο του τον κ. Μπλερ λέγοντας ότι έλαβε «μια λογική αλλά πολιτικά πολύ δύσκολη πρωτοβουλία». Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο ημερών στις Βρυξέλλες διαδραμάτισε και η νεοεκλεγείσα καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η συμβολή της θεωρείται καθοριστική για το κλείσιμο της συμφωνίας. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της λέγοντας ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία για το μέλλον της Ευρώπης». Η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες εύπορες χώρες θα αυξήσουν τις εισφορές τους προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες από την διεύρυνση του 2004. «Δεν τελειώσαμε» Ωστόσο ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τα έτη 2007-2013 είναι μικρότερος από τα 883 δισεκατομμύρια ευρώ που επεδίωκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ είπε ότι το συμφωνηθέν νούμερο αποτυπώνει τις θέσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Πρέπει όμως να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί το τέλος της διαδικασίας. Είναι η αρχή της τελευταίας φάσης των διαπραγματεύσεων», προειδοποίησε. «Παραδόθηκες» Στην Βρετανία ο κ. Μπλερ δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου που τον κατηγορεί ότι εγκατέλειψε τα κεκτημένα του 1984. «Σπανίως, στην ιστορία των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων παραδίδει κάποιος τόσα πολλά για να πάρει τόσο λίγα», είπε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουίλιαμ Χέιγκ. «Είναι εκπληκτικό πως η κυβέρνηση μετακινήθηκε χιλιόμετρα από τις θέσεις της ενώ η Γαλλία δεν αναγκάστηκε να μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών. Ο κ. Μπλερ πάντως δήλωσε στο BBC ότι εάν το Λονδίνο δεν είχε μετακινηθεί από τις θέσεις του θα διέλυε τις σχέσεις του με την ΕΕ και με την νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Μαρκ Μάρντελ εκτιμά ότι η συμφωνία επιτρέπει στην ΕΕ να αισιοδοξεί για το μέλλον της μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από πολλαπλά ναυάγια, όπως αυτό του Ευρωσυντάγματος.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου) Ασυμφωνία εντός, επεισόδια εκτός Πρόκειται για τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων 10 ετών Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εκατοντάδων διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόκειται για τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων δέκα ετών. Διαδηλωτές, κρατώντας ξύλα μπαμπού επιτέθηκαν κατά διμοιρίας αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με σπρέι πιπεριού και γκλομπς. Εννιακόσιοι διαδηλωτές είναι περικυκλωμένοι, λέει η αστυνομία, και έχουν περιοριστεί σε ένα δρόμο κοντά στο χώρο που διεξάγεται η σύνοδος. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα, πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Στο διπλωματικό πεδίο, όπως φαίνεται από το προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου, οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την άρση των αγροτικών επιδοτήσεων στις πλούσιες χώρες. Οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες πρότειναν το 2010 αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την πρόταση. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή αλλά κάποιοι από τους εκπροσώπους των 149 κρατών απειλούν να εγκαταλείψουν την σύνοδο νωρίτερα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Έτσι η Βραζιλία πρότεινε την επανάληψη των συνομιλιών με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών. Κλιμάκωση της έντασης Διαδηλωτές, καθοδηγούμενοι από Νότιο-Κορεάτες αγρότες, είχαν προειδοποιήσει για κλιμάκωση των επεισοδίων το Σάββατο. Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν στον συνεδριακό χώρο. Την ίδια ώρα κουκουλοφόφροι συγκρούονταν με αστυνομικούς σε διάφορα σημεία της περιοχής, με τα μεγαλύτερα επεισόδια να σημειώνονται στο κέντρο της πόλης. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αυτή την ώρα τα επεισόδια έχουν κοπάσει, αλλά οι διαδηλωτές σκοπεύουν να παραμείνουν στις θέσεις τους, κοντά στο συνεδριακό χώρο, όλη τη νύχτα.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 16:04 (Ώρα Λονδίνου) Δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ατόπημα Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε ότι έδωσε άδεια στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολιτών, αμέσως μετά τις επιθέσεις του 2001. Στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, επιβεβαίωσε ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους συντάκτες του άρθρου. Εξαιτίας αυτού του δημοσιεύματος, «οι εχθροί μας έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να έχουν», είπε. Γερουσιαστές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρακτική αυτή. «Μεγάλος αδελφός» Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Άρλεν Σπέκτερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πρακτική αυτή είναι ανάρμοστη» και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία στις αρχές του 2006. «Πρόκειται για τον Μεγάλο Αδελφό σε έξαρση», δήλωσε με τη σειρά του ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντγουαρντ Κένεντι. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των υποκλοπών ήταν σημαντικό για την ασφάλεια των Αμερικανών. Την Παρασκευή, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το 2002 διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, την ηλεκτρονική αλληλογραφία και να πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια πολιτών χωρίς να διαθέτει δικαστικό ένταλμα.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση Ερντογάν προς τις Βρυξέλλες Ο Ορχάν Παμούκ προσέρχεται στο δικαστήριο Μία ημέρα μετά την αναβολή της δίκης του διάσημου Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι ασκεί πιέσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας του. Ο κ. Παμούκ κατηγορείται κατηγορείται ότι προσέβαλε την χώρα του αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων και των Κούρδων. Η δίκη του ξεκίνησε την Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε αμέσως για τον Φεβρουάριο, όταν ο δικαστής έκρινε ότι χρειαζόταν την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας για να προχωρήσει. Η ΕΕ είχε εδώ και καιρό εκφράσει με σαφήνεια τις ενστάσεις της για τη δίκη του συγγραφέα. Σε μια από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα το τουρκικό κράτος να αποσύρει το κατηγορητήριο. Η Τουρκία που διεκδικεί μια θέση στην ΕΕ λέει ότι η πίεση που δέχεται για το συγκεκριμένο θέμα είναι απαράδεκτη. Ποιός έχει την ευθύνη; Σωστό η λάθος, λέει ο κος Ερντογάν, η υπόθεση έχει φτάσει στη δικαιοσύνη και αυτή θα αποφασίσει. Στην ουσία βέβαια, η έκβαση της πολύκροτης δίκης εξαρτάται από την κυβέρνηση, αφού ο δικαστής ζητά την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για να προχωρήσει. Έτσι ο κ. Ερντογάν καλείται να αποφασίσει για μια ακόμα φορά εάν οι δηλώσεις του Ορχάν Παμούκ σε περιοδικό της Ελβετίας προσέβαλαν τελικά το έθνος του. Στη χώρα του υπάρχουν τουλάχιστον 60 συγγραφείς και εκδότες που κατηγορούνται για παρόμοια αδικήματα. Στην κυβέρνηση αρέσει να διατείνεται ότι η ίδια είναι ενάντια σε αυτού του είδους τις δίκες και να επιρρίπτει τις ευθύνες στο συντηρητικό δικαστικό σώμα. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες για τους νόμους που διέπουν την Τουρκία, καθώς πολλοί από αυτούς εμποδίζουν την ελευθερία έκφρασης και ρίχνουν σκιές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Δεν θα ήθελε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών αλλά παράλληλα δεν θέλει να φανεί ότι ενδίδει στις απαιτήσεις τους.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου) Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το εμπόριο Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να σπάσουν τον κλειό ασφαελάις Στο Χογκκόγκ όπου διεξάγεται η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου οι αντιπροσωπείες εξετάζουν το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν υπάρχει συμφωνία για τον τερματισμό των αγροτικών επιδοτήσεων στις πλούσιες χώρες. Το σχέδιο ανακοινωθέντος δεν περιλαμβάνει ημερομηνία για τον τερματισμό των επιδοτήσεων, όπως ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευωρπϊκή Ένωση δεν θέλησε να δεσμευτεί στην πρόταση αναπτυσσόμενων χωρών και των ΗΠΑ, για κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων το 2010. Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι και την προτελευταία ημέρα της συνόδου παραμένουν διαφιλονικούμενα πολλά θέματα, μεταξύ άλλων εάν θα πρέπει να ανοίξει ο τομέας των υπηρεσιών των αναπτυσσόμενων χωρών -κυρίως το τραπεζικό σύστημα και η υδροδότηση, στον ξένο ανταγωνισμό. Και οι σημερινές εργασίες της συνόδου στο Χόνγκονγκ συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου) Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θυσίασε 7,5 δισεκατομμύρια στερλίνες για να επιτευχθεί η συμφωνία των Βρυξελλών. Η μαζικής κυκλοφορίας Σαν μάλιστα γράφει ότι ο κ. Μπλερ «τζογάρισε τα λεφτά σας» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, από τον οποίο η Βρετανία δεν αποκομίζει «τίποτε», όπως γράφει. Ο πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα στην πλήρη παράδοση των βρετανικών επιστροφών, γράφει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπλερ ότι δεν πρόκειται να θέσει «ούτε μία πένα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν υπάρχουν υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ο Τόνι Μπλερ θυσίασε επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια στερλίνες σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή του, και διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε για το καλό της Βρετανίας, γράφει η Μίρορ. Επιχείρησε να κερδοσκοπήσει ποντάροντας στην παραίτηση της Γαλλίας από τις αγροτικές επιδοτήσεις, τονίζει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοση του Σαββάτου. Οι έντυπες εκδόσεις του Σαββάτου κυκλοφόρησαν πριν την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας στις Βρυξέλλες- προεξοφλούσαν με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαινετικά στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρεται η εφημερίδα Τάιμς. Σε λεζάντα πρωτοσέλιδης φωτογραφίας, η εφημερίδα γράφει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας συνέβαλε στην άρση του αδιεξόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναλαμβάνοντας ρόλο γεφυροποιού, μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. Η καγκελάριος της Γερμανίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, γράφει η εφημερίδα σε άλλο της δημοσίευμα, στο οποίο προβάλλει την εκτίμηση Γερμανού διπλωμάτη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «άξονας Μπλερ-Μέρκελ». «Η κ. Μέρκελ είναι επιστήμονας. Είναι περισσότερο πραγματίστρια και λιγότερο προσηλωμένη σε αρχές ή ιδεολογήματα», δηλώνει ο διπλωμάτης στην εφημερίδα Τάιμς. «Ρόλο-κλειδί» διαδραματίζει η Άνγκελα Μέρκελ, γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της για τη σύνοδο κορυφής η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Χρησιμοποιεί, σημειώνει η εφημερίδα, την επιρροή της Γερμανίας ως στενού εταίρου της Γαλλίας και της Πολωνίας, για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του προϋπολογισμού. Σε άλλο της δημοσίευμα για την καγκελάριο της Γερμανίας, η εφημερίδα σημειώνει: «Έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων ελπίζουν ότι το στιλ της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την επιστροφή στις ημέρες του μέντορά της , Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν περισσότερο δεδηλωμένος Ευρωπαίος από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. »Τα μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής δείχνουν ότι η κ. Μέρκελ συμμερίζεται πολλές από τις πεποιθήσεις του κ. Κολ. Μιλά με πάθος για το πώς μπορεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική έναντι των ανερχόμενων οικονομιών της Ασίας, μία συνεκτική και ενωμένη Ευρώπη». Η καγκελάριος της Γερμανίας, διαδραμάτισε ρόλο ειρηνοποιού, φέροντας πιο κοντά τον Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, γράφει και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Ιντιπέντεντ αποκαλύπτει ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 είχε τον περασμένο χρόνο υπό παρακολούθηση δύο από τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, έκρινε όμως ότι δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για τρομοκρατική δράση δεν τέθηκαν υπό παρακολούθηση, λόγω έλλειψης προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ και τις προοπτικές ειρήνευσης της χώρα αφιερώνει το κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Γκάρντιαν. Στο σχόλιο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η νέα βουλή θα μπορούσε να εστιάσει σε μία πολιτική αμνηστίας και κατάπαυσης του πυρός ,ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αποχώρησης των ξένων δυνάμεων. Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί πρόκληση για τους αντάρτες, η πρόωρη αποχώρησή τους όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση των εχθροπραξιών, γι αυτό και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. «Το Ιράκ εξακολουθεί να φέρει ένα βαρύ φορτίο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ειρήνη», συμπεραίνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν. Στη δίκη του Τούρκου συγγραφέα, Ορχάν παμούκ, αναφέρεται η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Σε σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η εγκληματική απερισκεψία των Τούρκων», η φιλοτουρκική, όπως αυτοαποκαλείται στο σχόλιο εφημερίδα, διερωτάται από τι είδους παραφροσύνη διακατέχονται οι τουρκικές αρχές, για να παραπέμψουν με την κατηγορία της άρνησης της «τουρκικής ταυτότητας»σε δίκη τον συγγραφέα που αναφέρθηκε στις σφαγές Αρμενίων και Κούρδων. Η ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης είναι «χαρακτηριστικό παρανοϊκών δικτατοριών του Τρίτου Κόσμου και όχι μιας ελεύθερης Δημοκρατίας», γράφει ο σχολιαστής της Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα συμβιβασμό για δημοσιονομικά της ΕΕ στην περίοδο 2007-2013. Για τα επόμενα επτά χρόνια, το συνολικό ύψος των δαπανών της Ένωσης θα διαμορφωθεί στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου ΑΕΠ των χωρών-μελών. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει στους 25 η βρετανική προεδρία. Μέσα στο ίδιο διάστημα η Βρετανία θα λάβει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σε επιστροφές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των νέων χωρών-μελών και κυρίως των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία. Συγχρόνως οι 25 δεσμεύτηκαν στην επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής και του σημερινού καθεστώτος των αγροτικών επιδοτήσεων. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν για την τελική συμβιβαστική λύση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία «μήνυμα ελπίδας για το μέλλον ανάπτυξη της Ευρώπης». Εκπρόσωποι των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό «προϋπολογισμό αλληλεγγύης», ενώ ο κ. Σιράκ εξήρε την κινητικότητα που επέδειξε η Βρετανία στο ζήτημα των επιστροφών.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου) Οι βρετανικές εφημερίδες του Σαββάτου κυκλοφόρησαν πριν την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας στις Βρυξέλλες- προεξοφλούσαν με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαινετικά στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρεται η εφημερίδα Τάιμς. Σε λεζάντα πρωτοσέλιδης φωτογραφίας, η εφημερίδα γράφει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας συνέβαλε στην άρση του αδιεξόδου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναλαμβάνοντας ρόλο γεφυροποιού, μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. Η καγκελάριος της Γερμανίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, γράφει η εφημερίδα σε άλλο της δημοσίευμα, στο οποίο προβάλλει την εκτίμηση Γερμανού διπλωμάτη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «άξονας Μπλερ-Μέρκελ». «Η κ. Μέρκελ είναι επιστήμονας. Είναι περισσότερο πραγματίστρια και λιγότερο προσηλωμένη σε αρχές ή ιδεολογήματα», δηλώνει ο διπλωμάτης στην εφημερίδα Τάιμς. «Ρόλο-κλειδί» διαδραματίζει η Άνγκελα Μέρκελ, γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της για τη σύνοδο κορυφής η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Χρησιμοποιεί, σημειώνει η εφημερίδα, την επιρροή της Γερμανίας ως στενού εταίρου της Γαλλίας και της Πολωνίας, για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του προϋπολογισμού. Σε άλλο της δημοσίευμα για την καγκελάριο της Γερμανίας, η εφημερίδα σημειώνει: «Έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων ελπίζουν ότι το στιλ της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την επιστροφή στις ημέρες του μέντορά της , Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν περισσότερο δεδηλωμένος Ευρωπαίος από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. »Τα μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής δείχνουν ότι η κ. Μέρκελ συμμερίζεται πολλές από τις πεποιθήσεις του κ. Κολ. Μιλά με πάθος για το πώς μπορεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική έναντι των ανερχόμενων οικονομιών της Ασίας, μία συνεκτική και ενωμένη Ευρώπη». Η καγκελάριος της Γερμανίας, διαδραμάτισε ρόλο ειρηνοποιού, φέροντας πιο κοντά τον Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, γράφει και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Ιντιπέντεντ αποκαλύπτει ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 είχε τον περασμένο χρόνο υπό παρακολούθηση δύο από τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, έκρινε όμως ότι δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για τρομοκρατική δράση δεν τέθηκαν υπό παρακολούθηση, λόγω έλλειψης προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ και τις προοπτικές ειρήνευσης της χώρα αφιερώνει το κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Γκάρντιαν. Στο σχόλιο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η νέα βουλή θα μπορούσε να εστιάσει σε μία πολιτική αμνηστίας και κατάπαυσης του πυρός ,ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αποχώρησης των ξένων δυνάμεων. Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί πρόκληση για τους αντάρτες, η πρόωρη αποχώρησή τους όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση των εχθροπραξιών, γι αυτό και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. «Το Ιράκ εξακολουθεί να φέρει ένα βαρύ φορτίο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ειρήνη», συμπεραίνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν. Στη δίκη του Τούρκου συγγραφέα, Ορχάν παμούκ, αναφέρεται η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Σε σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η εγκληματική απερισκεψία των Τούρκων», η φιλοτουρκική, όπως αυτοαποκαλείται στο σχόλιο εφημερίδα, διερωτάται από τι είδους παραφροσύνη διακατέχονται οι τουρκικές αρχές, για να παραπέμψουν με την κατηγορία της άρνησης της «τουρκικής ταυτότητας»σε δίκη τον συγγραφέα που αναφέρθηκε στις σφαγές Αρμενίων και Κούρδων. Η ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης είναι «χαρακτηριστικό παρανοϊκών δικτατοριών του Τρίτου Κόσμου και όχι μιας ελεύθερης Δημοκρατίας», γράφει ο σχολιαστής της Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου) «Θέατρο παραλόγου στις Βρυξέλλες» Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εφιάλτης στο πιάτο μας. Αγορά:χιονοστιβάδα από ακατάλληλα τρόφιμα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1 στους 3 προτιμά διορισμό στο Δημόσιο! Ερευνα της ΑΔΕΔΥ. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αφήστε ήσυχη την Εκκλησία. Άνθιμος: Δεν είμαστε ο ΣΥΝ να αλλάζουμε πρόεδρο κάθε χρόνο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3-ο παιδί όλα τα προνόμια. Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο Ν. Κακλαμάνης. Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη σε τεντωμένο σχοινί... Αποκλίνοντα συμφέροντα και εθνικοί εγωισμοί πρωταγωνιστούν στη Σύνοδο Κορυφής. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάνε να βγάλουν λάδι τον Γιοσάκη. Περίεργη γνωμάτευση από τους πραγματογνώμονες, για αρχαια που δήθεν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. ΤΟ ΒΗΜΑ: Διαπραγματεύσεις-σκοτσέζικο ντους στις Βρυξέλλες. Τα παρασκήνια της "μοιρασιάς". Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ημιυπαίθριοι. Τί αλλάζει το νέο έτος. Όλες οι ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακριβή υπόθεση το ρεβεγιόν. Ενα μηνιάτικο θα σας κοστίσει σύμφωνα με έρευνα της "Ε" η έξοδος την παραμονή των Χριστουγέννων. ΕΘΝΟΣ: Νέα βάρη στα ακίνητα. Ελάχιστο κόστος οικοδομής στο 70%-80% της αντικειμενικής αξίας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διχογνωμίες, αντιρρήσεις και ασυνεννοησία στην Σύνοδο Κορυφής για τον Προϋπολογισμό γιατί...Οι πολλές μαμές βγάζουν το παιδί πεθαμένο! ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζει την καρέκλα του ο Γ.Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές. Εντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους αντάρτες και το πλαφόν του 42%. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά των νέων δηλώσεων. 18 αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος το 2006. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 52 δισ. Ευρώ! Καταιγίδα εξοπλισμών. Φάκελος πενταετές με υλοποίηση σε 10 χρόνια. ΕΣΤΙΑ: Θέατρο παραλόγου στις Βρυξέλλες. Το διήμερο σήριαλ για την κατανομή των κονδυλίων. ESPRESSO: Μυθιστόρημα ή πραγματικότητα; Βιβλίο-φωτιά της Άννας Παναγιωταρέα. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός εκπαίδευσης ένας στους τέσσερις Έλληνες έως 19 ετών. Εγκαταλείπουν το υποχρεωτικό σχολείο... Ευρωπαϊκό ρεκόρ ποσοστού φοιτητών. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ Καρφί του Σαββατοκύριακου: Πανικό μετά τα γκάλοπ. Θα "φάει" υπουργούς για να σωθεί. Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες έως τον συμβιβασμό. 10 δισ. ευρώ δέχθηκε να διαγραφούν η Βρετανία-Περισσότερη ενίσχυση από τη Γερμανία. ΤΑ ΝΕΑ: Υπουργός κάρφωσε τον... Πάνο. Ο φάκελος των σκανδάλων του ΟΕΚ. Έστειλε τα στοιχεία στο Μαξίμου. Η ΝΙΚΗ: Μαραθώνια παζάρια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Συμβιβασμός στο παρά 5' . ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομολογούν τώρα τις τρομο-συμφωνίες με τις ΗΠΑ. "Νόμιμες" οι ιπτάμενες φυλακές της CIA. Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η λυματολάσπη στη Φυλή. TRAFFIC NEWS: Εβαζαν τα λεφτά και τους άφηνε μπουκάλα, ξανθός θηλυκός φαντομάς. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μπαράζ εκρήξεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σηκώνουν κεφάλι οι γνωστοί άγνωστοι. Η ΧΩΡΑ: 8.662 προσλήψεις σε δημόσιο-δήμους-νοσοκομεία. Ολες οι νέες εγκρίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών. PRESS Time: Κορυδαλλός ώρα μηδέν. Κραυγή πριν από το θάνατο. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα συμβιβασμό για δημοσιονομικά της ΕΕ στην περίοδο 2007-2013. Για τα επόμενα επτά χρόνια, το συνολικό ύψος των δαπανών της Ένωσης θα διαμορφωθεί στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου ΑΕΠ των χωρών-μελών. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει στους 25 η βρετανική προεδρία. Μέσα στο ίδιο διάστημα η Βρετανία θα λάβει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σε επιστροφές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των νέων χωρών-μελών και κυρίως των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία. Συγχρόνως οι 25 δεσμεύτηκαν στην επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής και του σημερινού καθεστώτος των αγροτικών επιδοτήσεων. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν για την τελική συμβιβαστική λύση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία «μήνυμα ελπίδας για το μέλλον ανάπτυξη της Ευρώπης». Εκπρόσωποι των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό «προϋπολογισμό αλληλεγκύης», ενώ ο κ. Σιράκ εξήρε την κινητικότητα που επέδειξε η Βρετανία στο ζήτημα των επιστροφών.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποιημένη η Αθήνα για τον προϋπολογισμό Η συμφωνία για τα δημοσιονομικά της ΕΕ στέλνει ισχυρό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, είπε ο πρωθυπουργός Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τόσο για τη Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. «Δεν θα θιγεί έως το 2013 η Κοινή Αγροτική Πολιτική». Η συμφωνία για τα δημοσιονομικά της ΕΕ στέλνει ισχυρό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, παρά τις απογοητεύσεις της χρονιάς που πέρασε με τα δημοψηφίσματα και την αποτυχία για συμφωνία τον Ιούνιο, είπε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί περισσότεροι διεκδικούσαν κομμάτι από μικρότερη πίτα». Η κυβέρνηση, είπε, κινήθηκε συστηματικά, προετοιμάστηκε , διαμόρφωσε συμμαχίες, ανέλαβε πρωτοβουλίες και επιχειρηματολόγησε πολιτικά και τεχνικά. «Περάσαμε τις συμπληγάδες και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα μας πετυχαίνοντας όλους τους στόχους. Δώσαμε μάχη να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργόςΟ συνολικός φάκελος συνοχής της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 20 δισεκατομμύρια 101 εκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ Καραμανλής είπε ότι η διατύπωση είναι προϊόν συμβιβασμού, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν θα θιγεί έως το 2013. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πολλές χώρες-μέλη διαφωνούν με την αναθεώρηση, ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζεται ομοφωνία για ενδεχόμενη αλλαγή. O πρωθυπουργός εξήρε «τον εποικοδομητικό ρόλο της βρετανικής προεδρίας στην περίπλοκη αυτή διαπραγμάτευση» αλλά και «τη γενναιότητα που επέδειξε», όπως είπε, σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος των επιστροφών της από τον προϋπολογισμό. Ερωτηθείς ειδικά για τον ρόλο του Βρετανού πρωθυπουργύ, Τόινι Μπλερ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι για τα βρετανικά δεδομένα ο ρόλος που διαδραμάτισε ήταν ιδιαίτερα θετικός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πολλοί ίσως ανέμεναν περισσότερα, ωστόσο θα πρέπει να θυμούνται ότι η πολιτική είναι η επιστήμη του εφικτού.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα συμβιβασμό για δημοσιονομικά της ΕΕ στην περίοδο 2007-2013. Για τα επόμενα επτά χρόνια, το συνολικό ύψος των δαπανών της Ένωσης στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου ΑΕΠ των χωρών-μελών. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει στους 25 η βρετανική προεδρία. Μέσα στο ίδιο διάστημα η Βρετανία θα λάβει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σε επιστροφές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των νέων χωρών-μελών και κυρίως των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα ανέλθει στα 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία. Συγχρόνως οι 25 δεσμεύτηκαν στην επανεξέταση της αγροτικής πολιτικής και του σημερινού καθεστώτος των αγροτικών επιδοτήσεων. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν για την τελική συμβιβαστική λύση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία «μήνυμα ελπίδας για το μέλλον ανάπτυξη της Ευρώπης». Εκπρόσωποι των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό «προϋπολογισμό αλληλεγκύης», ενώ ο κ. Σιράκ εξήρε την κινητικότητα που επέδειξε η Βρετανία στο ζήτημα των επιστροφών.
|