Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-08

  1. Ο σφαγέας των Σέρβων
  2. Απόφαση κατά βασανιστηρίων
  3. Νέα επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ
  4. Τελετές μνήμης για τον Τζον Λένον
  5. Συνελήφθη ο Γκοτοβίνα
  6. Προς παραγραφή χρεών
  7. Διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  8. Καθησυχάζει η Ράις
  9. Χωρίς κάμερες η δίκη της 17Ν
  10. Συνελήφθη ο Γκοτοβίνα
  11. Ανατίναξη λεωφορείου στο Ιράκ
  12. Αγανάκτηση για το Κουρδικό
  13. Χωρίς κάμερες η δίκη της 17Ν
  14. «Κυκλοφορεί δίπλα μας»
  15. Μία ακόμα τραγωδία στο υπέδαφος της Κίνας
  16. «Ανήθικη» η πρακτική των βασανιστηρίων
  17. Αντιπαράθεση ΗΠΑ με ΗΕ
  18. Αντιπαράθεση ΗΠΑ με ΗΕ
  19. Πιθανές συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ
  20. Η CIA και τα βασανιστήρια κρατουμένων

Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 02:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ο σφαγέας των Σέρβων

Η σύλληψη του Κροάτη στρατηγού Αντε Γκοτοβίνα που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία και οι προτάσεις της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεσπόζουν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η ισπανική El Pais δημοσιεύει στη πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Γκοτοβίνα που συνελήφθηκε στην Τενερίφη καταζητούμενος με τη κατηγορία ότι ηγήθηκε της εκστρατείας για την εθνοκάθαρση των Σέρβων από τη Κροατία.

Στο κεντρικό της σχόλιο η El Pais σχολιάζει ότι η σύλληψη του δίνει «σημαντική ώθηση» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που έχει «βαλτώσει» με την δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τους πολέμους που οδήγησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι φιλοδοξίες των νέων χωρών που δημιουργήθηκαν βάζουν τους σφαγείς στη θέση που τους αρμόζει», σημειώνει.

Η σύλληψη του Γκοτοβίνα αποτελεί παράλληλα «σοβαρή προειδοποίηση» προς τη Σερβία που κατηγορείται ότι προστατεύει τους φυγόδικους Ράντοβαν Κάραντζιτς και Ράτκο Μλάντιτς καταλήγει το σχόλιο της El Pais.

Η Frankfurter Allegemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι το «κράτος δικαίου υπερίσχυσε το λαϊκισμού».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κροατίας έδωσε προτεραιότητα στην απόδοση δικαιοσύνης παρά στον «λαϊκίστικο πειρασμό να επιδείξει ευαισθησία στα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Κροατών», δείχνει ότι η «χώρα είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.

Για την Frankfurter Rundschau η σύλληψη Γκοτοβίνα αποδεικνύει ότι «η πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι σωστή».

«Όποια χώρα επιθυμεί να γίνει μέλος θα πρέπει να επιδείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

Η Delo της Σλοβενίας διαβλέπει μεγάλα προβλήματα για τη κυβέρνησης στο Ζάγκρεμπ.

«Ότι είναι καλό για τη Διεθνή Κοινότητα και τη περιοχή δεν είναι αναγκαστικά καλό για τη Κροατία», σημειώνει η σλοβένικη εφημερίδα που εξηγεί ότι ο Γκοτοβίνα θεωρείται ήρωας για πολλούς Κροάτες.

«Πολλά θα αποκαλυφθούν στη Χάγη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα Βαλκάνια στα οποία συμμετείχε και η Κροατία που δυσκολεύεται να το παραδεχθεί», σημειώνει η Delo.

Προϋπολογισμός ΕΕ

Η αυστριακή Der Standard γράφει ότι η πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι «ανήθικη» καθώς προβλέπει πολύ λιγότερη βοήθεια από το προβλεπόμενο στα νέα κράτη-μέλη της Κοινότητας.

«Η βρετανική πρόταση μας δίνει το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι η Βρετανία πάνω από όλα σκέφτεται τον εαυτό της και δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της ΕΕ».

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η περίφημη ρητορική του Τόνι Μπλερ δεν συνάδει με τα έργα του» καταλήγει το σχόλιο της Der Standard.

Η ρουμανική Gandul είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η Αυστρία που αναλαμβάνει την προεδρία από τον προσεχή Ιανουάριο θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια «καλύτερη πρότασηΌλες οι ελπίδες για τον προϋπολογισμό 2007-2013 εναπόκεινται στην επιδεξιότητα της αυστριακής διπλωματίας», καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 01:04 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση κατά βασανιστηρίων

«Χάος επικρατεί στην αντι-τρομοκρατική πολιτική» εκτιμά στο πρωτοσέλιδο της η Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την απόφαση της Βουλής των Λόρδων του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βρετανία- η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι « δεν χρησιμοποίησε ενοχοποιητικά στοιχεία που αποσπάσθηκαν με τη μέθοδο των βασανιστηρίων σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις ξένων υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις που κρατούνται στη χώρα».

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της Βουλής των Λόρδων που ομόφωνα αποφάνθηκε ότι πληροφορίες που αποσπάσθηκαν με βασανιστήρια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στα βρετανικά δικαστήρια.

Νομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η απόφαση της Βουλής των Λόρδων θα «έχει μεγάλο αντίκτυπο» σε όλο τον κόσμο καθώς «αποσαφηνίζει ότι η απαγόρευση των βασανιστηρίων δεν έχει απολύτως καμία θέση στις πολιτισμένες χώρες».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υποστηρίζει ότι η απόφαση της Βουλής των Λόρδων «προκαλεί αμηχανία» στη κυβέρνηση καθώς υπονομεύει τη στρατηγική της κατά της τρομοκρατίας.

«Για μια ακόμη φορά το δικαστικό σώμα προστατεύει τις αξίες μας» αποφαίνεται η εφημερίδα στο κεντρικό της σχόλιο.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) η απόφαση θα οδηγήσει σε «αυστηρότερους νομικούς ελέγχους των πληροφοριών που αντλήθηκαν σε τρίτες χώρες».

Για τους Τάιμς (Times) όμως οι συνέπειες της απόφασης μπορεί να είναι οδυνηρές καθώς «ίσως οδηγήσουν σε αποφυλάκιση υπόπτων τρομοκρατών».

Διάσκεψη για το περιβάλλον

Στο πρωτοσέλιδο της η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται με επικριτικό τρόπο στην διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που κράτησαν 11 μέρες 280 χιλιάδες εκτάρια δάσους καταστράφηκαν και 907 εκατομμύρια τόνοι αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ δεν επετεύχθη συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στο πλανήτη καθώς οι αντιπροσωπείες από 189 χώρες αναλώθηκαν σε «αερολογίες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύστημα Υγείας

Τα πρωτοσέλιδα των Τάιμς (Times) και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) εστιάζονται στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη των καπνιστών, των αλκοολικών και των παχύσαρκων».

Σύμφωνα με τις προτάσεις ανεξάρτητης αρχής «τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να παράσχουν θεραπεία σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων εάν ο τρόπος ζωής τους καθιστά τη θεραπεία αναποτελεσματική».

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν εάν οι ασθένειες που προσβάλλουν αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων προκαλούνται από τους ίδιους, σημειώνουν οι προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 00:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα σχόλια του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων.

Μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, ο Ιρανός πρόεδρος αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα και χαρακτήρισε το Ισραήλ καρκίνωμα το οποίο θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στην Ευρώπη.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ είπε ότι εάν χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, επιμένουν ότι σκότωσαν Εβραίους και νοιώθουν ενοχές για αυτό, θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος της εδαφικής τους ακεραιότητας στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τα νέα σχόλια του Ιρανού πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις τους προς το Ιράν.

Η Γερμανία κατηγόρησε τον κ. Αχμαντινετζάντ λέγοντας ότι τα σχόλιά του είτε στερούνται σοβαρότητας είτε διακρίνονται από μεγάλη δόση κυνικότητας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ρατσιστικές και εξοργιστικές.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε από τη Νέα Υόρκη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σβηστεί από το χάρτη».


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Τελετές μνήμης για τον Τζον Λένον

Τζον Λένον

Εκδηλώσεις προς τιμήν του δημοφιλούς μουσικού, Τζον Λένον πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατό του.

Το θρυλικό σκαθάρι δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 σε ηλικία 40 ετών.

Ο δολοφόνος, Μαρκ Τσάπμαν εκτίει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης σε φυλακή της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο Τσάπμαν περιγράφει την «παρόρμησή» του να δολοφονήσει τον Λένον ως «ανεξέλεγκτο τρένο».

Στο Λίβερπουλ, γενέτειρα του πρώην μέλους των Μπιτλς, οι θαυμαστές του Λένον επέλεξαν να τιμήσουν τον μεγάλο συνθέτη και τραγουδιστή συμβολικά, αφήνοντας ελεύθερα εκατοντάδες άσπρα μπαλόνια.

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών αστέρων της μουσικής σκηνής, ανάμεσά τους η Λούλου, ο Πολ Γουέλερ και ο Τζέιμι Κάλαμ.

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης που διέσχιζαν το πρωί το Στρόμπερι Φιλντς, στο Σέντραλ Παρκ, κοντά στο κτίριο όπου έμενε ο Λένον.

Στο Στρόμπερι Φιλντς έχουν συγκεντρωθεί θαυμαστές του θρύλου της μουσικής από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τιμήσουν τη μνήμη του.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Γκοτοβίνα

Ο Άντε Γκοτοβίνα καταζητείτο μαζί με τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε τη σύλληψη του καταζητούμενου Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτοβίνα.

Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως, Καρλά ντελ Πόντε, δήλωσε ότι ο 50χρονος Γκοτοβίνα συνελήφθη στην Ισπανία.

Ο απόστρατος στρατηγός βρισκόταν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας των καταζητούμενων μαζί με τους Σερβοβόσνιους, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» το 1995, όταν εκδιώχτηκαν οι Σέρβοβόσνιοι από την Κράινα.

Η μη παράδοση του Γκοτόβινα στη Χάγη είχε δώσει στην ΕΕ την αφορμή να αναβάλλει την ένταξη της Κροατίας στους κόλπους της.

Η γενική εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε είχε επανειλημμένα ζητήσει τη σύλληψή του.

Τελικά ο φυγόδικος Γκοτοβίνα συνελήφθη στα Κανάρια νησιά και αναμένεται η μεταφορά του στη Χάγη την Πέμπτη.

Η κ. ντελ Πόντε εξέφρασε την ελπίδα η σύλληψη του Κροάτη να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 21:11 (Ώρα Λονδίνου)

Προς παραγραφή χρεών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε σχέδιο για την παραγραφή ποσού ύψους 4.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα χρέη είκοσι εκ των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της πολυμερούς πρωτοβουλίας για την διαγραφή των χρεών που ανέλαβαν οι ηγέτες των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (G8), τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Όμιλος των Οκτώ, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έθεσαν ως στόχο τη διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των φτωχότερων κρατών του κόσμου.

Το ποσοστό του συνολικού χρέους προς την Παγκόσμια Τράπεζα ανέρχεται στο 70% ενώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα Αφρικανικής Ανάπτυξης φθάνει το 30%.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής ανακούφισης μέσω της διαγραφής χρεών, που θα φθάνει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια..

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Ανάμεσα στις χώρες που πρόκειται να ωφεληθούν από την πρόσφατη συμφωνία είναι το Μπενίν, η Βολιβία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Καμπότζη, η Αιθιοπία, η Γκάνα, η Γουιάνα, το Μάλι, η Νικαράγουα, ο Νίγηρας, η Ρουάντα και η Τανζανία.

Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στην ανάληψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στόχος της πρωτοβουλίας του G8 είναι να απαλλαγούν οι φτωχότερες χώρες από τα χρέη ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν μεγαλύτερα κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την απάλειψη της φτώχειας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, που μεταξύ άλλων, προβλέπουν μέχρι το 2015 τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας στον πλανήτη.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Η νέα δύναμη στο Αφγανιστάν θα αποτελείται από 6.000 στρατιώτες

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η δύναμη, που θα αποτελείται από 6.000 στρατιώτες, θα αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο προς το παρόν τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Το σχέδιο που εκπόνησε το στρατιωτικό επιτελείο του ΝΑΤΟ προβλέπει μετάβαση εξουσιών στη Βρετανία και σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η αποχώρησή τους από το νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, θα τους επιτρέψει να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον ανταρτών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα, Ρομπ Γουότσον υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τη δυσκολότερη αποστολή του ΝΑΤΟ έξω από τα όρια της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ορισμένες χώρες-μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επιχείρηση φοβούμενες ότι ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των στρατιωτών τους.

Στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν πραγματοποιούνται οι πιο βίαιες συγκρούσεις που τον τελευταίο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχάζει η Ράις

Η κ. Ράις καθησύχασε τους Ευρωπαίους ομολόγους της

Ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις σχετικά με τις αποκαλύψεις περί μυστικών φυλακών της CIA σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η κ. Ράις είχε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της την Τετάρτη, πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι απαγορεύεται η μέθοδος των βασανιστηρίων κατά τη διαδικασία ανακρίσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, που πραγματοποίησαν εκστρατεία εναντίον της εν λόγω πρακτικής, δήλωσαν ότι πρόκειται για σημαντική υποχώρηση. Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι πρόκειται για αλλαγή πολιτικής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είπαν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την κ. Ράις ότι οι ΗΠΑ δεν ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο από τους συμμάχους τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Γουόλτερ Σταινμάιερ είπε ότι η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ήταν «πολύ ικανοποιητική για όλους».

Επίσης ικανοποιημένος δήλωσε και ο Ολλανδός ομόλογός του, Μπεν Μποτ.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη μέθοδο των βασανιστηρίων και ότι η χώρα σέβεται τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τερματίζει την τριήμερη περιοδεία της στην Ευρώπη, κατά την οποία επισκέφθηκε την Γερμανία, την Ρουμανία και την Ουκρανία.

Η περιοδεία της κ. Ράις πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή της που δέχεται έντονες επικρίσεις από το εξωτερικό, κυρίως την ΕΕ αλλά και το εσωτερικό, για τις αποκαλύψεις περί μυστικών φυλακών της CIA στην Ουκρανία και την Ρουμανία αλλά και για παράνομες πτήσεις της CIA στον εναέριο χώρο πολλών ευρωπαϊκών χωρών.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς κάμερες η δίκη της 17Ν

Ασύλληπτα παραμένουν κι άλλα άτομα που σχετίζονται με τη 17N, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη στο δικαστήριο η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από τις ταυτοποιήσεις αποτυπωμάτων σε διάφορα αντικείμενα προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της υπεράσπισης, που ζήτησε από το δικαστήριο να μην κάνει δεκτά αυτά τα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και μαγνητοσκόπηση της δίκης.

Την πρόταση υποστήριζε και η εισαγγελέας, κ. Κουτζαμάνη με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάζεται η διαδικασία αφού η πρόσβαση στη δικαστική αίθουσα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος, αφού ζήτησε το λόγο είπε ότι «ο αποκλεισμός της μετάδοσης αποτελεί αποκλεισμό του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο θέμα των νέων στοιχείων της κ. Κουτζαμάνη, χαρακτήρισε «φάμπρικα» εκείνους που στέλνουν μετά από τρία χρόνια έγγραφα στο δικαστήριο.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Γκοτοβίνα

Ο Άντε Γκοτοβίνα καταζητούταν μαζί με τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε τη σύλληψη του καταζητούμενου Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτοβίνα.

Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως, Καρλά ντελ Πόντε, δήλωσε ότι ο 50χρονος Γκοτοβίνα συνελήφθη στην Ισπανία.

Ο απόστρατος στρατηγός βρισκόταν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας των καταζητούμενων μαζί με τους Σερβοβόσνιους, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» το 1995, όταν εκδιώχτηκαν οι Σέρβοβόσνιοι από την Κράινα.

Η μη παράδοση του Γκοτόβινα στη Χάγη είχε δώσει στην ΕΕ την αφορμή να αναβάλλει την ένταξη της Κροατίας στους κόλπους της.

Η γενική εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε είχε επανειλημμένα ζητήσει τη σύλληψή του.

Τελικά ο φυγόδικος Γκοτοβίνα συνελήφθη στα Κανάρια νησιά και αναμένεται η μεταφορά του στη Χάγη την Πέμπτη.

Η κ. ντελ Πόντε εξέφρασε την ελπίδα η σύλληψη του Κροάτη να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατίναξη λεωφορείου στο Ιράκ

Το λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε λεωφορείο στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα το θάνατο 30 ανθρώπων, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Το όχημα μόλις είχε αναχωρήσει από το σταθμό Αλ Ναχντά με κατεύθυνση προς την σιιτική πόλη Νασιρίγια.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι το λεωφορείο άνοιξε στη μέση και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Οι τραυματίες είναι 25, πολλοί από αυτούς περαστικοί.

«Στεκόμουν κοντά όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Είδα μόνο επτά ή οχτώ ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί και όλοι οι υπόλοιποι ήταν νεκροί», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο βομβιστής περίμενε μέχρι το λεωφορείο να απομακρυνθεί λίγο από τη στάση και στη συνέχεια έτρεξε και το πρόλαβε για να αποφύγει τους ελέγχους.

«[Ο εισπράκτορας] προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά ο άνδρας επέμεινε. Κάθισε στη μέση του λεωφορείου και αμέσως μετά σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο συγκεκριμένος σταθμός λεωφορείων έχει και στο παρελθόν αποτελέσει στόχο τριπλής βομβιστικής επίθεσης με αποτέλεσμα το θάνατο 43 ανθρώπων.

Οι αρχές του Ιράκ αναμένουν αύξηση της βίας τις επόμενες ημέρες, καθώς η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αγανάκτηση για το Κουρδικό

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Άμεση λύση για την ανοιχτή πληγή του κουρδικού ζητήματος αλλά και για το καθεστώς του βόρειου Ιράκ ζητούν σήμερα από την κυβέρνηση όλοι σχεδόν οι αναλυτές των μεγάλων τουρκικών εφημερίδων.

Με ομοβροντία δημοσιευμάτων κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει το θάρρος ή τις γνώσεις για να χειριστεί το ζήτημα. «Βαρέθηκα να ακούω τις παλινωδίες του Ερντογάν και τις ρηχές αναλύσεις του για το κουρδικό» γράφει ο Τζουνείτ Ουλσεβέρ από τις σελίδες της Χουριέτ.

Για διγλωσσία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και ο Φικρέτ Μπιλά της Μιλιέτ. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κοινή ισλαμική ταυτότητα Τούρκων και Κούρδων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Όλοι σχεδόν οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και η ντε φάκτο αυτονομία που αποκτούν οι Κούρδοι εκεί, ίσως φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων γεγονότων. Γι αυτό ζητούν τη χάραξη μιας ξεκάθαρης πολιτικής για τους Κούρδους της Τουρκίας.

«Εάν χρειαστεί να δώσουμε ακόμη και γενική αμνηστία στο PKK» γράφει ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και συνεχίζει: «Να αφήσουμε Κούρδους πολιτικούς στην εθνοσυνέλευση...να μην απαγορεύουμε τη λειτουργία των κουρδικών κομμάτων... να μην διώκουμε την κουρδική γλώσσα».

Οι εξελίξεις όμως των διαψεύδουν δώδεκα Κούρδοι πολιτικοί οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή τύπωσαν προσκλήσεις για συνέδριο του κόμματός τους στα κουρδικά. Ισχυρές δυνάμεις στο στρατό και τη δικαιοσύνη φαίνεται ότι μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια αλλαγής.

Είναι πλέον βέβαιο όπως σημειώνει και ο Μουράτ Γιετκίν της Ραντικάλ ότι στους διαδρόμους εξουσίας της Άγκυρας πραγματοποιούνται τιτανομαχίες για το κουρδικό. Ίσως καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της διαμάχης να παίξει και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ, ο μελλοντικός επιτελάρχης της Τουρκίας.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς κάμερες η δίκη της 17Ν

Η δικαστική αίθουσα (Φωτο Αρχείου)

Ασύλληπτα παραμένουν κι άλλα άτομα που σχετίζονται με τη 17N, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη στο δικαστήριο η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από τις ταυτοποιήσεις αποτυπωμάτων σε διάφορα αντικείμενα προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της υπεράσπισης, που ζήτησε από το δικαστήριο να μην κάνει δεκτά αυτά τα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και μαγνητοσκόπηση της δίκης.

Την πρόταση υποστήριζε και η εισαγγελέας, κ. Κουτζαμάνη με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάζεται η διαδικασία αφού η πρόσβαση στη δικαστική αίθουσα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος, αφού ζήτησε το λόγο είπε ότι «ο αποκλεισμός της μετάδοσης αποτελεί αποκλεισμό του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο θέμα των νέων στοιχείων της κ. Κουτζαμάνη, χαρακτήρισε «φάμπρικα» εκείνους που στέλνουν μετά από τρία χρόνια έγγραφα στο δικαστήριο.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Κυκλοφορεί δίπλα μας»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΣΕ: σημάδια διάλυσης. Επιδημία τα ατυχήματα-ερωτήματα για την ασφάλεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση για 41.000 άτομα. 4 νέα προγράμματα κατάρτισης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελεύθεροι κυκλοφορούν ο «Πάρκινσον», ο «Ρωμύλος», ο «Μπάμπης» και άλλοι σύντροφοι! Η μισή «17Ν» είναι ασύλληπτη.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: ΟΣΕ: Δρομολόγιο προς εισαγγελία. Παραλείψεις - κακοτεχνίες. Στα 600 δισεκατομμύρια η «τρύπα».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκλεβαν ΠΑΝΤΕΙΟτρόπως. Στοιχεία - σοκ από το τρίτο πόρισμα της Διαχειριστικής Έκθεσης.

Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ τρομοκρατούν την Αθήνα για τα F16. Διάβημα του Πρέσβη Ρις στον πρωθυπουργό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι γάλα πίνει και τι γιαούρτια και τυριά τρώει. Καλά κάνει η κυβέρνηση και συνεχίζει τους ελέγχους σε όλα τα είδη τροφίμων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζιο μυστικό ταμείο για τις δημοτικές εκλογές. Ειδικοί κωδικοί του υπ. Εσωτερικών για απευθείας έκτακτες επιχορηγήσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα φάρμακα κατά του καρκίνου. Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακριβός ο έλεγχος των λεωφορείων. Κινδύνεψαν μαθητές από βραχυκύκλωμα σε τουριστικό όχημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΕΘΝΟΣ: Τρέμουν τον Ζορμπά και τους Αμερικανούς. Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα F-16.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η.. .σκόνη της ΔΕΗ έκατσε στο... γάλα! Όταν δεν μπορείς να αντικρούσεις κάποια επιχειρήματα, τότε... αλλάζεις θέμα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αμνησία Γιώργου. Όταν ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ του μίλησε για τους νόμους του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η κοροϊδία για το έγκλημα στο ΧΑΑ συνεχίζεται. Δικαιοσύνη: Απαλλάχτηκαν οι κατηγορούμενοι της ΔΕΚΑ λόγω παραγραφής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμπελ πολέμου στις ΗΠΑ. Αφιερωμένο στη χθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Ρις.

ΕΞΠΡΕΣ: Πιστωτική ασφυξία και κίνδυνος υπερχρέωσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για το 2006.

ΕΣΤΙΑ: Το σκάνδαλο της Σοφοκλέους. Αθώοι οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής!

ESPRESSO: Σοκάρει η έκθεση της φρίκης. Πρόκληση τις ημέρες των εορτών. Ζωγράφος χρησιμοποίησε πτώματα από το νεκροτομείο ως μοντέλα για τους πίνακές του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κατηγορώ» βιομηχάνων κατά της κυβέρνησης. Την κατάργηση του άρθρου 14 για τις ΔΕΚΟ ζητά ο ΣΕΒ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το γάλα δεν είναι «ελληνικό». Έκνομο θεωρεί ο ΕΦΕΤ τον εθνικό χαρακτηρισμό στο προϊόν.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο σφυρί για χρέη 500 ευρώ. Από τα 150 που ήταν μέχρι σήμερα.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Σφικτή» οικονομική πολιτική. Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου «αποκάλυψε» ο Γ. Αλογοσκούφης.

Μetro: Ασύλληπτα μέλη της 17Ν. Νέα ένταση επικράτησε χθες στη δίκη στον Κορυδαλλό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι ξένοι αγοράζουν ό,τι πωλείται στη Σοφοκλέους. Ρεκόρ πενταετίας στις 3.534,92 μονάδες, χθες ο Γενικός Δείκτης.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο ΣΕΒ παίρνει το μέρος της ΓΣΕΕ: Αλλάξτε τώρα τον νόμο για τις ΔΕΚΟ!

Η ΝΙΚΗ: Δεν βλέπει «άσπρη μέρα». Απέτυχε ο αντιπερισπασμός της κυβέρνησης με το γάλα.

PRESS time: Γέμισαν την αγορά με κούκλες - θάνατο. Νίκος Ευαγγελάτος μετά τις νέες αποκαλύψεις: «Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Φωτιές στο Πεντάγωνο άναψε μικρανιψιός του Μητσοτάκη! Η απίστευτη ιστορία του DETO STOP με έπαθλο 80 εκατ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές. Διαδηλώνουν αύριο σε όλη τη χώρα.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στο Γραμματικό η χωματερή. Θετικά έκρινε τις προσφυγές των δήμων Φυλής και Κερατέας που ζητούσαν να εξαιρεθούν από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για την κατασκευή ΧΥΤΑ.

City Press: Άδοξο τέλος για την «κάθαρση».

TRAFFIC NEWS: Ο αρχηγός της 17Ν κυκλοφορεί δίπλα μας. Οι Αμερικάνοι ψάχνουν για έναν καθηγητή. Τι κρύβει η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στον πρωθυπουργό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ελεύθερος ο αρχηγός της 17Ν;

Η ΧΩΡΑ: 10.500 θέσεις για ανέργους. Τρία πρωτοποριακά προγράμματα απασχόλησης και παροχή εξειδίκευσης σε 30.000 εργαζομένους.

17Ν

Η Traffic News γράφει ότι «τα ηγετικά στελέχη, οι ιδρυτές, οι θεωρητικοί της οργάνωσης όπως τους κατονόμασε και ο Σάββας Ξηρός, φαίνεται ότι αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά της 17Ν, την οποία αναζητούν ακόμη οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές. Η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Ιρελάι, ότι οι ΗΠΑ αναζητούν αυτή την περίοδο στην Αθήνα τον αρχηγό της 17Ν, την ίδια στιγμή μάλιστα που στις φυλακές Κορυδαλλού δικάζονται ο φερόμενος ως αρχηγός και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, προκάλεσε εύλογα αντιδράσεις, αλλά παράλληλα αποτελεί την περίτρανη επιβεβαίωση όσων υποστήριζαν ότι τα μέλη που αποτελούν τον πυρήνα της 17Ν παραμένουν ασύλληπτα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «ο Πάρκισον, ο Ρωμύλος, ο Αντώνης, ο Μπάμπης και άλλοι είναι οι ασύλληπτοι... σύντροφοι της 17 Νοέμβρη. Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες της τρομοκρατικής οργάνωσης και ουδέποτε βρέθηκαν αντιμέτωπα με αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, αλιεύθηκαν χθες στο δικαστήριο μέσα από το έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών».

Η METRO επισημαίνει ότι «η κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρέδωσε στο δικαστήριο έκθεση 369 σελίδων των εγκληματολογικών ερευνών της Ασφάλειας, η οποία αφορά πρόσφατη εργαστηριακή εξέταση που έγινε στα κλειδιά τα οποία είχαν βρεθεί στη γιάφκα της οργάνωσης, στην οδό Πάτμου».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «θέμα ασύλληπτου αρχηγού της 17Ν εγείρουν οι ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη σε β΄βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση. Το ζήτημα προέκυψε από την Ουάσιγκτον, αλλά σχετίζεται και με την επίσκεψη χθες του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των αμερικανικών μαχητικών F-16».

ΔΕΚΑ - Εξοπλισμοί

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «αγανάκτηση πολλαπλασιασμένη επί 1.300.000, όσοι και οι επενδυτές που έχασαν τις περιουσίες τους, η απόφαση παραγραφής των αδικημάτων της ΔΕΚΑ σ' εκείνη την άνθηση του Χρηματιστηρίου πριν από τις εκλογές του 2000. Αγανάκτηση και ερωτηματικά για ένα έγκλημα που αφήνεται να σέρνεται στους δαιδάλους της Δικαιοσύνης για να εκδοθεί τελικά η απόφαση ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η Δικαιοσύνη δεν αθώωσε τους κατηγορουμένους, απεφάνθη απλώς ότι όσα τους βαρύνουν έχουν παραγραφεί».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «το ότι έγινε κυβερνητική παρέμβασις στην Σοφοκλέους, δεν αμφισβητείται. Εκ των υστέρων το έχουν ομολογήσει στελέχη της τότε Κυβερνήσεως. Το ότι η παρέμβασις ήταν τεραστίας εκτάσεως, είναι επίσης δεδομένο. Και το ότι η όλη μεθόδευσις ήταν παράνομη, επίσης δεν αμφισβητείται. Ωμή εξαπάτησις των επενδυτών και απιστία εις βάρος της ΔΕΚΑ και του Δημοσίου. Χθες εν τούτοις, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τα επτά πρώην στελέχη της».

Η City Press γράφει ότι «ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι της ΔΕΚΑ για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση ξέχασε τα περί διαφάνειας και διενέργειας μειοδοτικών διαγωνισμών στις αμυντικές προμήθειες. Συνεννόηση Καραμανλή - πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Ρις για την αμφιλεγόμενη αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών με συνοπτική διαδικασία».

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «κλειστά χαρτιά κρατά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που έγινε χθες μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Τσαρλς Ρις. Επίσης, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ είχε ανακοινωθεί στους συντάκτες που καλύπτουν δημοσιογραφικά τις δραστηριότητες του υπουργείου Άμυνας ότι χθες θα πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εντούτοις αυτή δεν έγινε ποτέ».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ υπογραμμίζει ότι «μέχρι χθες ήταν γνωστός ως ο ανιψιός, όπως τον αποκαλούσαν υπαινικτικά όσοι ήθελαν να τον συνδέσουν έμμεσα -χωρίς όμως και να μπλέξουν οι ίδιοι... - με τον περιβόητο μπάρμπα του. Από το πρωί της περασμένης Τρίτης, οπότε απέκτησε ονοματεπώνυμο... βαρύ σαν ιστορία, κι εκείνοι ακόμη που τον αγνοούσαν πληροφορήθηκαν με ενδιαφέρον ότι σχετίζεται με μια φοβερή υπόθεση εκρηκτικών διαστάσεων που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο. Ονομάζεται Γεώργιος Αλκιβιάδου Μητσοτάκης και, όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου τυχαίος».

Γαλακτοβιομηχανίες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «καταρρέει το εύρημα που χρησιμοποιούν οι γαλακτοβιομηχανίες χαρακτηρίζοντας ελληνικό όλο το γάλα που διαθέτουν στην αγορά. Μεταξύ των κανόνων που επιβάλλονται είναι η απόσυρση του εθνικού χαρακτηρισμού, αφού, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Μ. Βλέμμας, "το γάλα είναι γάλα είτε είναι Γαλλίας είτε Ελλάδας».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «την μάχη που δίνει στην αγορά τροφίμων, καλείται να συνεχίσει η κυβέρνηση. Η ανάγκη να εξασφαλιστεί η δημόσια Υγεία και να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για το τι τρώνε, αλλά και πόσο το πληρώνουν κρίνεται πλέον επιτακτική. Η αρχή έγινε με την αγορά οσπρίων πριν από λίγους μήνες, με το γάλα τώρα, ενώ θα πρέπει με εντατικούς ελέγχους να διευρύνει το πεδίο στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε άλλα είδη διατροφής».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις καταγγελίες περί διαπλοκής και τις αντεργατικές επιλογές της».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι «φαίνεται πως τα αντανακλαστικά της χαμένης τιμής της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, αυτή τη φορά ενεργοποιήθηκαν αμέσως, αφού, πριν καθίσει ο κουρνιαχτός από τις δηλώσεις του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση πρώην -πια- Διοικητή της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά, βρέθηκε μέγα... θέμα και ρίχτηκε στην αγορά της ενημέρωσης, προκειμένου να αποπροσανατολισθεί η κοινή Γνώμη από τις εντυπώσεις και τα όποια, δυσμενή για την κυβερνητική παράταξη σχόλια και προεκτάσεις, θα έφερναν οι δηλώσεις Παλαιοκρασσά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μία ακόμα τραγωδία στο υπέδαφος της Κίνας

Εάν τα νούμερα της διοίκησης είναι ακριβή, αγνοούνται 32 άτομα

Τα σωστικά συνεργεία στη βόρεια Κίνα αναζητούν επιζώντες μετά την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 74 άτομα.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι βρίσκονταν στο ανθρακωρυχείο εκείνη την ώρα και αρκετοί αγνοούνται.

Η Κίνα έχει το χειρότερο ιστορικό στα δυστυχήματα ανθρακωρυχείων στον κόσμο. Πέρυσι σκοτώθηκαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες ανθρακωρύχοι.

Πρόκειται για το τρίτο πολύνεκρο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο μέσα σε δύο εβδομάδες, γεγονός που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση του Πεκίνου, η οποία υπόσχεται μέτρα για την ασφάλεια των εργατών.

Ωστόσο, ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει εκτοξεύσει την τιμή των ορυκτών με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για την αύξηση της παραγωγής και πολλά από τα ανθρακωρυχεία να λειτουργούν παράνομα.

«Αναξιόπιστοι αριθμοί»

Η έκρηξη σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο Λιουνγκουατούν, 165 χιλιόμετρα από το Πεκίνο.

Η διοίκηση του ανθρακωρυχείου είναι σχεδόν απούσα και ο επίσημος αριθμός των εργατών που βρίσκονταν σε αυτό την ώρα της έκρηξης δεν είναι αξιόπιστος, μεταδίδει το πρακτορείο Ξινχούα

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το άλλοτε κρατικό ανθρακωρυχείο παράγει 150 χιλιάδες τόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν 42 εργάτες που παραμένουν παγιδευμένοι από την Παρασκευή σε ένα άλλο ανθρακωρυχείο, στο Χαμπέι.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες είναι ακόμα ζωντανοί.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανήθικη» η πρακτική των βασανιστηρίων

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Για δυσχερέστατη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης κάνει λόγο η Μάρτζορι Κον

Κάθε φορά που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί με δηλώσεις της να εξηγήσει τη νομιμότητα των πρακτικών της CIA, γεννώνται καινούργια ερωτήματα, αφού η κ. Ράις αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία: Πότε, που, πως και πόσες πτήσεις μεταφοράς κρατουμένων έχουν γίνει, ποιοί ήταν οι επιβάτες στα δρομολόγια αυτά και τι μεταχείριση επεφυλάχθη στο «ανθρώπινο φορτίο» τους.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με την Μάρτζορι Κον, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή Τόμας Τζέφερσον του Σαν Ντιέγκο, και τη ρωτήσαμε αρχικά εάν μπορεί να υπάρξει νομική βάση για τις καταγγελόμενες πρακτικές της CIA.

«Δεν είναι νόμιμη η απαγωγή ενός προσώπου και η μεταφορά του στη δικαιοδοσία μιας χώρας όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βασανισμού του κρατουμένου. Η κυβέρνηση Μπους λέει πως οι χώρες προορισμού των πτήσεων αυτών την διαβεβαίωσαν ότι οι ύποπτοι δεν θα υποβληθούν σε βασανιστήρια», λέει η Μάρτζορι Κον.

»Όμως, ολοένα και περισσότερο έρχονται στην επιφάνεια υποθέσεις όπου όχι μόνο έγιναν βασανισμοί αλλά και ότι πράκτορες της CIA συνόδευαν υπόπτους στα κέντρα βασανισμού και ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους», συνεχίζει.

Παραβάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας

»Οι πρακτικές αυτές δεν είναι παράνομες μόνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά αντιβαίνουν και στην αμερικανική νομοθεσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη Κατά των Βασανιστηρίων, η οποία εφαρμόζεται βάσει του αμερικανικού Συντάγματος».

»Η κυβέρνηση έρχεται σε δυσχερέστατη θέση όσο αποκαλύπτονται στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Γουαντάναμο της Κούβας, και στις μυστικές τοποθεσίες κράτησης υπόπτων σε χώρες της Ευρώπης, περιστατικά βασανισμού» μας είπε η Μάρτζορι Κον.

Πώς θα απαντούσατε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε «να διυλίζουμε τον κώνωπα» σε τέτοια θέματα, ότι δηλαδή η ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών στις δυτικές κοινωνίες υπερέχει από τα δικαιώματα κάποιων ατόμων, που εν προκειμένω είναι και ύποπτοι τρομοκράτες ήταν η επόμενη ερώτησή μας στην καθηγήτρια Μάρτζορι Κον:

«Όταν αρχίζεις να βασανίζεις υπόπτους στο όνομα της προστασίας μιας χώρας όπως το Ιράκ από τις απάνθρωπες πρακτικές του Σαντάμ Χουσεΐν, ή για χάρη της προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών από την τρομοκρατία, γίνεσαι σιγά σιγά ίδιος με τον εχθρό σου», τόνισε.

Το θύμα και ο βασανιστής του

»Υπάρχει επίσης εκτός από την ηθική απαξία των βασανισμών και τα πρακτικά τους μειονεκτήματα, καθώς οι ειδικοί λένε ότι τα βασανιστήρια δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν καταλήγουν σε συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών. Το θύμα αναγκάζεται να αναφέρει λεπτομέρειες που περιμένει να ακούσει ο βασανιστής του».

»Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων βασανισμών μετά την 11η Σεπτεμβρίου που οδήγησαν σε λάθος πληροφορίες και λάθος αποφάσεις. Επίσης η πρακτική αυτή εκτός από ανήθικη και ατελέσφορη είναι και υποκριτική καθώς δεν μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μιά πλευρά να καυτηριάζουν πρακτικές παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και από την άλλη να κάνουν τα στραβά μάτια σε απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων» είπε στην ελληνική υπηρεσία του BBC η Μάρτζορι Κον, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Τόμας Τζέφερσον.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση ΗΠΑ με ΗΕ

Η Λουίζ Άρμπορ ζήτησε να της επιτραπεί πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη επέπληξε την αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Άρμπορ, όταν αυτή άσκησε κριτική εναντίον της Ουάσινγκτον σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανά βασανιστήρια κρατουμένων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η κ. Άρμπορ είπε ότι οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές όπου ανακρίνονται ύποπτοι τρομοκρατίας αμαυρώνουν το κύρος της Ουάσινγκτον και ζήτησε να της επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους.

«Αυτή η πρακτική να μεταφέρονται ύποπτοι τρομοκρατίας σε χώρες όπου μπορεί να πραγματοποιούνται βασανιστήρια απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Λουίζ Άρμπορ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, επέπληξε τη Λουίζ Άρμπορ, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόζον για έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να προβαίνει σε τέτοιου είδους σχόλια βασιζόμενη μόνο σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

«Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο διεθνούς οργανισμού να προσπαθεί να μαντέψει τι είδους πρακτικές χρησιμοποιούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έχοντας ως στοιχεία μόνο δημοσιεύματα εφημερίδων», ακούσαμε να λέει ο Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Μπόλτον είπε μάλιστα ότι η Κοντολίζα Ράις έχει ήδη καλύψει το θέμα αυτό. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι οι Αμερικανοί ανακριτές σέβονται το διεθνές δίκαιο και την απαγόρευση βασανιστηρίων είτε βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στο εξωτερικό.

Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξή του στο BBC χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σημαντικές και ζήτησε να διερευνηθούν.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση ΗΠΑ με ΗΕ

Η Λουίζ Άρμπορ ζήτησε να της επιτραπεί πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη επέπληξε την αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Άρμπορ, όταν αυτή άσκησε κριτική εναντίον της Ουάσινγκτον σχετικά με τις καταγγελίες για πιθανά βασανιστήρια κρατουμένων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η κ. Άρμπουρ είπε ότι οι καταγγελίες για μυστικές φυλακές όπου ανακρίνονται ύποπτοι τρομοκρατίας αμαυρώνουν το κύρος της Ουάσινγκτον και ζήτησε να της επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους χώρους.

«Αυτή η πρακτική να μεταφέρονται ύποπτοι τρομοκρατίας σε χώρες όπου μπορεί να πραγματοποιούνται βασανιστήρια απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Λουίζ Άρμπορ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, επέπληξε τη Λουίζ Άρμπορ, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόζον για έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να προβαίνει σε τέτοιου είδους σχόλια βασιζόμενη μόνο σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

«Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για έναν εργαζόμενο διεθνούς οργανισμού να προσπαθεί να μαντέψει τι είδους πρακτικές χρησιμοποιούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έχοντας ως στοιχεία μόνο δημοσιεύματα εφημερίδων», ακούσαμε να λέει ο Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Μπόλτον είπε μάλιστα ότι η Κοντολίζα Ράις έχει ήδη καλύψει το θέμα αυτό. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι οι Αμερικανοί ανακριτές σέβονται το διεθνές δίκαιο και την απαγόρευση βασανιστηρίων είτε βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στο εξωτερικό.

Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξή του στο BBC χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σημαντικές και ζήτησε να διερευνηθούν.


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανές συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ

Έτοιμη να αρχίσει και πάλι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ είναι η Συρία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, γράφει το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα εξηγεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη Συρία για την πιθανή εμπλοκή της στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, η Συρία δέχεται πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για να αρχίσει και πάλι διμερείς συνομιλίες με το Ισραήλ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2000.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, μυστικές διαβουλεύσεις στη Μέκκα είχαν σκοπό να αναβιώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή - σχέδιο που είχε καταρρεύσει το 2002.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα, υπενθυμίζει το άρθρο, πρότεινε την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από όλες τις αραβικές χώρες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την επιστροφή των κατεχόμενων από το Ισραήλ αραβικών εδαφών.

Η Τάιμς (Times) αναφέρεται στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να πάψει να προσφέρει αποζημιώσεις στα χιλιάδες θύματα ληστείας στη χώρα, αλλά αντιθέτως να τους δίνει τη διεύθυνση του κοντινότερου κλειδαρά, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Όσοι δεν έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν κουπόνια για κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση, ενώ μόνο όσοι έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν αποζημιώσεις.

Καταδίκες Βρετανών για το Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι στη Βρετανία του 21ου αιώνα τρεις Βρετανοί πολίτες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το γεγονός ότι ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Μια γυναίκα καταδικάστηκε γιατί διάβασε τα ονόματα των 97 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ σε μία διαδήλωση, χωρίς να λάβει σχετική άδεια.

Ένας συνταξιούχος καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να καταβάλει τους φόρους του στην εφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Επίσης, ένας γιατρός της πολεμικής αεροπορίας καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Ιράκ, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρεται στην πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στον νέο ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις χαρακτηριστικές φράσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε στον Τόνι Μπλερ: «Θέλω να μιλήσω για το μέλλον. Εσύ κάποτε ήσουν το μέλλον, αλλά όχι πια».


Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005 - 03:32 (Ώρα Λονδίνου)

Η CIA και τα βασανιστήρια κρατουμένων

Μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες για τις καταγγελίες περί μυστικών φυλακών της CIA και τον απόηχο της περιοδείας της Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) εκφράζει τις αμφιβολίες της για το σεβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι και πολύ εφησυχαστικό το γεγονός ότι η υπερδύναμη της Δύσης καλείται να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν βασανίζει τους κρατουμένους της».

«Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε κάτι τέτοιο όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντικ Τσένι, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των βασανιστηρίων στις μυστικές αμερικανικές φυλακές», λέει το δημοσίευμα.

Η Ντι Τάγκετσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung) σχολιάζει ότι η κ. Ράις μπορεί να είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν την πολιτική των βασανιστηρίων, αλλά δεν διευκρίνισε εάν άλλες χώρες το κάνουν «για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ανησυχεί ότι μπορεί πολλοί κρατούμενοι να μεταφέρονται σε χώρες όπου πραγματοποιούνται βασανιστήρια και στις οποίες η Ουάσινγκτον έχει ελευθερία δράσης.

Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι αν ερμηνεύσει κανείς τα σχόλια της κ. Ράις ενδέχεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τώρα να μην επιτρέπονται τα βασανιστήρια κρατουμένων σε ξένες χώρες, αλλά μάλλον επιτρέπονταν μέχρι πρόσφατα.

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα τονίζει ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αρχίζει να καταρρέει.

Η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) θεωρεί πολύ επιδέξιους τους χειρισμούς της νέας καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο θέμα του σκανδάλου της CIA.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι εάν και ήταν η πρώτη κρίση της κυβέρνησης της κ. Μέρκελ, η ίδια δεν δίστασε να θέσει το θέμα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Από την άλλη πλευρά, η ρουμανική εφημερίδα Εβενιμέντουλ Ζιλέι (Evenimentul Zilei) εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτρέπει τη δημιουργία τεσσάρων αμερικανικών βάσεων με μόνιμη αμερικανική παρουσία στη χώρα.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ενισχύσει το προφίλ της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.