Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-19

  1. Πήγε πρώτα για εκκλησιασμό ο Μπους
  2. Το φιλέτο που πηδά
  3. Απέραντο σφαγείο το Ιράκ
  4. Συνάντηση ομογένειας στη Θεσσαλονίκη
  5. Απέραντο σφαγείο το Ιράκ
  6. Συνέντευξη με πολλούς αποδέκτες
  7. Διαμάχες, φόροι και αξίες
  8. Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  9. Ξεπεράστηκε ο στόχος
  10. «Η κόλαση του Ιράκ»
  11. Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005 - 00:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πήγε πρώτα για εκκλησιασμό ο Μπους

Με συστάσεις για ελευθέρο εμπόριο έφθασε στο Πεκίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους άρχισε την επίσκεψή του στην Κίνα μετέχοντας στη Θεία Λειτουργία σε έναν από τους λίγους αναγνωρισμένους χριστιανικούς ναούς της χώρας.

Η επίσκεψη Μπους σε ναό του Πεκίνου έγινε σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, για να δείξει ο πρόεδρος ότι η έκφραση θρησκευτικής πίστης είναι καλό πράγμα στα πλαίσια μιας υγιούς και ώριμης κοινωνίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Τζιντάο.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο κ. Μπους αναμένεται να θίξει θέματα θρησκευτικής και πολιτικής ελευθερίας, αλλά και να παροτρύνει το συνομιλητή του να επισπεύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πριν αρχίσει την επίσκεψή του ο πρόεδρος Μπους είχε αναγγείλει ότι θα πιέσει τον πρόεδρο Χου στην κατεύθυνση περαιτέρω υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, γουάν, η χαμηλή ισοτιμία του οποίου έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.

Μιλώντας αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Πεκίνο ο κ. Μπους κάλεσε την Κίνα να παρέχει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Επίσης ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 20:58 (Ώρα Λονδίνου)

Το φιλέτο που πηδά

Το κρέας του καγκουρό έχει μοναδική γεύση, λένε οι ειδήμονες

Στην Αυστραλία έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για να βρεθεί ένας νέος - πιο διακριτικός - τρόπος για την περιγραφή του κρέατος που προέρχεται από καγκουρό.

Εκατοντάδες ονόματα έχουν ήδη προταθεί όπως το προφανές «Κάνγκα», το «Γιάμι» (Yummy, δηλαδή πεντανόστιμο στα αγγλικά), το «Σκίπι» (όνομα μιας παλιάς τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνιστή ένα πανέξυπνο καγκουρό - όπως η αμερικανική «Λάσι»).

Στην αχανή χώρα ήπειρο ζουν εκατομμύρια καγκουρό, το κρέας των οποίων φημίζεται για το σφρίγος, την πλούσια γεύση και τη θρεπτική του αξία.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της καγκουροτροφίας έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά και πραγματοποιεί εξαγωγές κρέατος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το κρέας του μαρσιποφόρου ζώου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, ενώ οι Ρώσοι καλοφαγάδες προτιμούν τα λουκάνικα από καγκουρό.

Ο κλάδος θηρευτών καγκουρό σχεδιάζει επίσης να δημοσιεύσει βιβλία με νέες συνταγές μαγειρικής και να παρασκευάσει έτοιμα προμαγειρεμένα γεύματα που θα διαφημίζονται ως εναλλακτική διατροφική λύση με χαμηλότερα λιπαρά σε σύγκριση με το πρόβειο και το βοδινό κρέας.

Αλλά στην ίδια την Αυστραλία ακόμα και οι πλέον πιστοί κρεατοφάγοι προσβάλλονται όταν στον κατάλογο εδεσμάτων βλέπουν να φιγουράρει μπριζόλα από ένα ζώο που αποτελεί το εθνικό σύμβολο της χώρας.

Ήδη κάθε χρόνο σφαγιάζονται 4 εκατομμύρια καγκουρό, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις των οργανώσεων προστασίας της αυστραλιανής πανίδας.

Μια φιλοζωϊκή οργάνωση χαρακτήρισε «εθνική ντροπή» και «βάρβαρη πράξη» την εκτροφή και σφαγή εκατομμυρίων μαρσιποφόρων.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 18:59 (Ώρα Λονδίνου)

Απέραντο σφαγείο το Ιράκ

Βομβιστές έσπειραν για μια ακόμη ημέρα το θάνατο

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας για δεύτερο συνεχές 24ωρο προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 50 και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Στο τελευταίο αιματηρό επεισόδιο δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν προκαλώντας το θάνατο πέντε Αμερικανών πεζοναυτών κοντά στην πόλη Μπάιτζι και τραυματίζοντας άλλα πέντε μέλη της στρατιωτικής περιπόλου.

Νωρίτερα η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια σιιτικής κηδείας κοντά στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Ένας καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και το ανατίναξε δίπλα σε αντίσκηνο όπου περίμεναν οι προσκεκλημένοι να δώσουν συλλυπητήρια, στο χωριό Αμπού Σαίντα.

Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ ακόμα περισσότεροι τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτή.

Εξάλλου σε άλλη επίθεση ενόπλων εναντίον ενός φυλακίου στο νότιο άκρο της πόλης Μπακούμπα σκοτώθηκαν 4 και τραυματίστηκαν άλλοι 4 Ιρακινοί.

Οι δύο από τους νεκρούς είναι άμαχοι και άλλοι δύο αστυνομικοί, ενώ από τους τραυματίες οι τρεις είναι αστυνομικοί και ο τέταρτος άμαχος.

Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα το πρωί του Σαββάτου σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης, κοντά στη γέφυρα Ντιγιάλα, μια ενέργεια που προκάλεσε το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 20 ανθρώπων.

Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών αμάχων του διημέρου σε πάνω από 120, καθώς την Παρασκευή τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη και την πόλη Χανακίν, μετά από τετραπλή ενέργεια καμικάζι.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση ομογένειας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έγινε η συνάντηση του προεδρείου ΣΑΕ με τον υπουργό Απόδημου Ελληνισμού

Ο νέος Εκτελεστικός Νόμος περί λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα διασφαλίζει τη γνωμοδοτική και εισηγητική αρμοδιότητα της παγκόσμιας οργάνωσης.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με το Προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την επεξεργασία των συστάσεων που έλαβαν οι Περιφέρειες του ΣΑΕ από τη βάση τους για το σχέδιο του Εκτελεστικού Νόμου.

Μετά από διάλογο που διήρκεσε περίπου 18 μήνες, όπως είπε ο κ. Σκανδαλάκης, καταβάλλεται προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΣΑΕ ώστε «να καταστεί πράγματι το αντιπροσωπευτικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμού».

Ειδικότερα με το νέο νόμο προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών, που αυξάνονται με τρεις νέες (χωρών Μαύρης Θάλασσας, Λατινικής Αμερικής και Καναδά).

Για την οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ ο κ. Σκανδαλάκης σημείωσε ότι «το Ελληνικό κράτος είναι αρωγός του ΣΑΕ και θα παραμείνει μέχρις ότου μπορέσει να έχει την οικονομική του αυτοδυναμία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Εκτελεστικός Νόμος, θα δώσει νέα ώθηση στην παγκόσμια οργάνωση κατοχυρώνοντας τον εισηγητικό- γνωμοδοτικό της ρόλο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων περιφερειών του ΣΑΕ, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, όπως των ομογενών μας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου το ΣΑΕ αναπτύσσει εδώ και οκτώ χρόνια μεγάλο Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας.

Τα κόμματα δίπλα στους απόδημους

Στην απογευματινή συνεδρίαση το προεδρείο του ΣΑΕ έχει συνεργασία με τον πρόεδρο, τον Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρο της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη (Νέα Δημοκρατία), Γρηγόρη Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) και Νικόλαο Γκατζή (ΚΚΕ).

Ιστορική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την παρούσα συνεδρίαση για το μέλλον του ΣΑΕ ο κ. Χαϊτίδης, εκφράζοντας την ευχή να είναι γενικής αποδοχής ώστε «να μπορούμε να εργαστούμε για να επιλύσουμε τα πολλά, δυστυχώς, προβλήματα του Απόδημου Ελληνισμού, που πάντα στήριξε και στηρίζει τη μητέρα πατρίδα, που έχει ανάγκη από τους απόδημους πετυχημένους επιφανείς ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο».

Ο νέος Εκτελεστικός Νέος θα πρέπει να περιγράφει και να κατοχυρώνει με βασικές διατάξεις τον εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο του ΣΑΕ, και όχι να γίνεται μία λιτή διατύπωση όπως στο Νόμο του 1989, που κρίθηκε ως ανεπαρκής, τονίζει ο κ. Νιώτης σημειώνοντας ότι το σχέδιο του Νόμου όπως είναι σήμερα, είναι ατελές.

Βασική διαφωνία, όπως είπε, αποτελεί και η μη κατοχύρωση των δικτύων του ΣΑΕ, και ειδικότερα της νέας γενιάς, που είναι ουσιαστικά για την ποιοτική αναζωογόνηση του ΣΑΕ, ενώ θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ανατροφοδότησης των παραδοσιακών οργανωμένων δομών της ομογένειας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκατζής επισήμανε ότι το εργαλείο που λέγεται ΣΑΕ δεν θα πρέπει να αποτελεί επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής στους Έλληνες του εξωτερικού, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του θεσμού.

«Κάναμε πρόταση να είναι και διεκδικητικός ο ρόλος του ΣΑΕ, κάτι που έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές», είπε ο κ. Γκατζής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ζητούμενο είναι ένα αναβαθμισμένο ΣΑΕ με θεσμοθετημένη αναγνώριση των ομοσπονδιών και των κοινοτήτων των ομογενών.

Στις εργασίες της συνεδρίασης του προεδρείου του ΣΑΕ μετείχαν σήμερα ο κ.Μάριος Ιερονιμίδης, Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για θέματα Αποδήμων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Μαγκριώτης, και διευθυντικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Απέραντο σφαγείο το Ιράκ

Βομβιστές έσπειραν για μια ακόμη ημέρα το θάνατο

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας για δεύτερο συνεχές 24ωρο προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 43 και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια σιιτικής κηδείας κοντά στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Ένας καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και το ανατίναξε δίπλα σε αντίσκηνο όπου περίμεναν οι προσκεκλημένοι να δώσουν συλλυπητήρια, στο χωριό Αμπού Σαίντα.

Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ ακόμα περισσότεροι τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτή.

Εξάλλου σε άλλη επίθεση ενόπλων εναντίον ενός φυλακίου στο νότιο άκρο της πόλης Μπακούμπα σκοτώθηκαν 4 και τραυματίστηκαν άλλοι 4 Ιρακινοί.

Οι δύο από τους νεκρούς είναι άμαχοι και άλλοι δύο αστυνομικοί, ενώ από τους τραυματίες οι τρεις είναι αστυνομικοί και ο τέταρτος άμαχος.

Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα το πρωί του Σαββάτου σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης, κοντά στη γέφυρα Ντιγιάλα, μια ενέργεια που προκάλεσε το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 20 ανθρώπων.

Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών αμάχων του διημέρου σε πάνω από 120, καθώς την Παρασκευή τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη και την πόλη Χανακίν, μετά από τετραπλή ενέργεια καμικάζι.


Συνέντευξη με πολλούς αποδέκτες

Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία έχει θέσει από την αρχή το θέμα των ταυτοτήτων στην κυβέρνηση

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο αρχιεπίσκοπος στον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΤΑΡ και στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές».

Ο κ. Χριστόδουλος επαναφέρει το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, επισημαίνοντας ότι για την Εκκλησία το θέμα παραμένει εκκρεμές.

«Μπορεί να εδόθη η λύσις που εδόθη, αλλά από εκεί και πέρα η Εκκλησία πιστεύει ότι το θέμα αυτό τελεί ακόμα εν εκκρεμότητι. Εγώ εις την νέα κυβέρνηση το έθεσα το θέμα από την αρχή. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της κυβερνήσεως».

Απάντηση για το βιβλίο Σημίτη

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρεται επίσης στις επιθέσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αφορμή τα όσα αναφέρει ο τελευταίος στο βιβλίο του για τη σύγκρουση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους ιεράρχες.

Ο αρχιεπίσκοπος αποδοκιμάζει τους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε ο κ. Αμβρόσιος και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος για τα όσα λέει ένας ιεράρχης, «αφού στην Εκκλησία της Ελλάδος ο κάθε μητροπολίτης έχει την ευθύνη».

Ωστόσο ο κ. Χριστόδουλος υποστηρίζει ότι το βιβλίο του κ. Σημίτη περιέχει ανακρίβειες και ότι η Ιερά Σύνοδος επιφυλάσσεται να απαντήσει «στον δέοντα χρόνο», ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην ενότητα του λαού.

«Κολόνα του ελληνικού πολιτισμού»

Όσο για το θέμα του χωρισμού της Εκκλησίας από την Πολιτεία ο κ. Χριστόδουλος προέβλεψε ότι η Εκκλησία δεν θα ζημιωθεί από μια τέτοια εξέλιξη, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και να γίνει.

Επεσήμανε δε ότι Εκκλησία και Κράτος «είμαστε δύο κολόνες οι οποίες βαστάμε το οικοδόμημα που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, λέγεται ευτυχία και πρόοδος των Ελλήνων, λέγεται ό,τι θέλετε καλό γι αυτό τον τόπο, επειδή οι ίδιοι άνθρωποι στη μεγάλη τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και πολίτες της ελληνικής πολιτείας και πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό είναι ένα προνόμιο, θα έλεγα, μια ευλογία Θεού, την οποία έχουμε στην πατρίδα μας».

Λάθος ο χαρακτηρισμός «δεξιός»

Ο αρχιεπίσκοπος μίλησε τέλος και γι αυτούς που λένε ότι «είναι Δεξιός και συμπεριφέρεται πολλές φορές ως Δεξιός».

«Όχι, όχι είναι λάθος» τονίζει ο κ. Χριστόδουλος, «Εγώ πέρυσι, αν ενθυμείσθε, έκανα επίσκεψη σε όλα τα κόμματα. Το έκανα αυτό, ακριβώς για να δείξω την οικουμενικότητα, η οποία χαρακτηρίζει την Εκκλησία. Και δεν εξαίρεσα από αυτές τις επισκέψεις ούτε το ΚΚΕ ούτε το Συνασπισμό».

»Πήγα σε όλα τα κόμματα τα οποία τιμώ εξίσου διότι εκφράζουν μια μερίδα του ελληνικού λαού. Η Εκκλησία δεν διχάζει ποτέ τον κόσμο, αποτελεί στοιχείο ενότητος του λαού μας και αυτό είναι πολύ βασική προϋπόθεση, από την οποία δεν θέλουμε να μετακινηθούμε καθόλου».


Διαμάχες, φόροι και αξίες

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η ακρίβεια, ο προϋπολογισμός, το παραδικαστικό κύκλωμα και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κυριαρχούν στον του ελληνικό Τύπο του Σαββάτου.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μάχη ζωής για τους εμπόρους. Ο χειρότερος Νοέμβριος για την αγορά της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ημιαπασχόληση η νέα... συνταγή του Γιώργου. Ο Παπανδρέου στο δρόμο που χάραξε ο Σημίτης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με την περιοδεία του στη Δυτ. Μακεδονία ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει: Τέρμα στην ύπαρξη δύο Ελλάδων.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξένο σώμα ο Γιάννος. Σεισμικές οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Αύξηση από 4,6% έως 88,4% στις αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες με τις 87 περιοχές της Αττικής.

Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδια θανάτου για την Ολυμπιακή. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε κοινή πτήση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόβει τους παλιούς από τα κανάλια ο Γιώργος. Στο εξής θα βγαίνουν στην τηλεόραση μόνο η Άντζελα και η Ματσούκα για να διαφωτίζουν το λαό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο σφυρί τα ασημικά. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει πάση θυσία 2 δισ. ευρώ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευκαιρίες για φθηνό σπίτι. Αναλυτικός οδηγός πριν από την αύξηση των αντικειμενικών.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αθώοι στις φυλακές Διαβατών. Έμποροι και χρήστες ναρκωτικών στα ίδια κελιά επειδή δεν γίνονται ιατροδικαστικές εξετάσεις.

ΕΘΝΟΣ: Σηκώνει το γάντι ο Βενιζέλος. Δημόσια αντιπαράθεση με φόντο την ανανέωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο εθνικός αετός γίνεται ιδιωτικό γεράκι. Διαλύεται η Ολυμπιακή και δημιουργείται νέος αερομεταφορέας από μηδενική βάση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Επιμένει στην αποστρατεία ο Γ. Παπανδρέου και αξιώνει από τα ΜΜΕ την προβολή της νέας γενιάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντικειμενικές: Οι νέες τιμές σε 82 δήμους. Ακίνητα: 30 - 35% ο μέσος όρος αυξήσεων από 1-1-2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι κρυφοί φόροι του 2006. Μεθαύριο χωρίς τιτλοποίηση η κατάθεση του προϋπολογισμού.

ΕΞΠΡΕΣ: Αύξηση αντικειμενικών μέχρι 90% στην Αττική. Ήπια αναπροσαρμογή το 2006 αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΕΣΤΙΑ: Το ενδεχόμενο προώρων εκλογών. Σημαντικά τα πλεονεκτήματα για την Νέα Δημοκρατία.

ESPRESSO: Έκθεση - βόμβα για τους σταρ του ΑΝΤ1. Αμερικανοί ειδικοί έκριναν τα υπέρ και τα κατά τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κατάσταση πολιορκίας. Βόμβα η οικονομία για τα σχέδια του Κ. Καραμανλή. Περιορισμένες οι επιλογές του πρωθυπουργού - Καίγεται το χαρτί του ανασχηματισμού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο κύμα διώξεων για το παραδικαστικό. Είκοσι νέα κατηγορητήρια - Στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς δικαστών.

ΚΕΡΔΟΣ: Ακριβότερο γίνεται το χρήμα. Αύξηση επιτοκίων προαναγγέλλει ο Τρισέ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αύξηση επιτοκίων προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 35% πάνω οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων Αττικής. Από 1.1.2006 σύμφωνα με εισήγηση των υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙ.Ο.

ΤΑ ΝΕΑ: Πνιγμένοι στα χρέη 500.000 Έλληνες. SOS για τον υπερδανεισμό.

Η ΝΙΚΗ: Άνοδος των επιτοκίων. Σε πιο δυσχερή θέση εκατομμύρια δανειολήπτες.

PRESS TIME: Όργια σε μοναστήρι. Αναστάτωση στην Εκκλησία. Συγκλονιστικές καταγγελίες και λεπτομέρειες από την καλόγρια Μαριάμ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης: Επιχείρηση εκβιασμού συμβασιούχων υπαλλήλων.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 7.880 νέες θέσεις εργασίας με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Φούντωσε ο πόλεμος. Τα όπλα, οι στρατοί, οι απώλειες. Ύποπτο παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν. Καταλύτης η Ντόρα Μπακογιάννη για τις μετακινήσεις και τις αναβαθμίσεις υπουργών.

TRAFFIC NEWS: Έδειξαν πόρτα στον Ιάπωνα αυτοκράτορα. Οι αρμόδιοι της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάτρα 2006».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Συνέντευξη του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου.

Η ΧΩΡΑ: Φίμωτρο στους βαρώνους του ΠΑΣΟΚ. Πόλεμος Γιώργου με τους σημιτικούς.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 13:27 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ συνεχίζεται ο κύκλος της βίας, με επίκεντρο πάλι τη Βαγδάτη, μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση με περισσότερους από 80 νεκρούς στην πόλη Χανακίν.

Σε σιιτική συνοικία στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας εξερράγη βόμβα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν 20. Σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση με δύο οχήματα εναντίον της ιταλικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Την ίδια ώρα στο Κάιρο συναντώνται οι επικεφαλής των βασικότερων πολιτικών σχηματισμών και των εθνοτικών ομάδων της χώρας, προκειμένου να καρταρτίσουν την ατζέντα της διάσκεψης εθνικής συμφιλίωσης, την πραγματοποίηση της οποίας προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Απευθυνόμενος στους γείτονες του Ιράκ, ο γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, προειδοποίησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους η διολίσθηση του Ιράκ στον εμφύλιο πόλεμο.

Μιλώντας σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Νότια Κορέα, λίγο πριν μεταβεί στην Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απέρριψε τα αιτήματα που διατυπώνονται από πλευράς Δημοκρατικών, για τον ορισμό ημερομηνίας αποχώρησης από το Ιράκ.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεπεράστηκε ο στόχος

Άμεση βοήθεια χρειάζονται οι άνθρωποι στις δύσβατες περιοχές

Στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, πραγματοποιείται η διεθνής διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της χώρας και την αρωγή των θυμάτων του μεγάλου σεισμού του Οκτωβρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 80.000 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζιζ δήλωσε ο στόχος που είχε τεθεί επιτεύχθηκε, καθώς υπάρχουν υποσχέσεις για τη διάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα διαθέσουν η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Τράπεζα ανάπτυξης, και από μισό δισεκατομμύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περιέγραψε στη διάσκεψη με μελανά χρώματα τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα τρία εκατομμύρια άστεγοι και κυρίως τα παιδιά:

«Τα λόγια και οι στατιστικές δεν φθάνουν σε καμία περίπτωση να περιγράψει κανείς τον ανθρώπινο πόνο αμέτρητων οικογενειών και κοινοτήτων. Οι δύσκολες καταστάσεις, κάτω από τις οποίες πρέπει να εργαστούν τα συνεργεία αρωγής, καθιστά αυτό το έργο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ποτέ.

»Ο ανελέητος χειμώνας των Ιμαλαϊων έχει ήδη εμφανιστεί και από εβδομάδα σε εβδομάδα γίνεται χειρότερος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο σεισμός του Οκτωβρίου δεν θα στοιχίσει περισσότερες ζωές», είπε ο κ. Ανάν.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Η κόλαση του Ιράκ»

«Το Ιράκ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κόλαση», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ιντιπέντεντ στη Βαγδάτη, αναφερόμενος στη σειρά των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της Παρασκευής.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και ότι η χώρα του θα περιορίσει μέχρι το 2012 την εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων κατά δύο φορές περισσότερο από ό,τι προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται εκτενώς στις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα και σημειώνει ότι η επικράτηση του «σκληροπυρηνικού» Μαχίντα ενισχύει τους φόβους για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου Ραγιαπάκσε. Ο Ραγιαπάκσε υποσχέθηκε να «σχίσει» το χαρτί της συμφωνίας με τους αντάρτες Τίγρεις του Ταμίλ, γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τάιμς.

Στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δεσπόζει φωτογραφία του Ρόι Κιν, του Ιρλανδού ποδοσφαιριστή που έλυσε τη συνεργασία του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συμμεριζόμενη τις εκτιμήσεις και των άλλων εφημερίδων, που δίνουν έκταση στο θέμα, η Τάιμς γράφει ότι ο παίκτης που θεωρούταν η «ψυχή» της ομάδας, εξαναγκάστηκε σε φυγή από τον μάνατζερ σερ Άλεξ Φέργιουσον».

Στην εκλογή του κ. Ραγιαπάκσε στη Σρι Λάνκα αναφέρεται και κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, στο οποίο σημειώνεται ότι η χώρα που επλήγη τόσο σκληρά από το τσουνάμι ενώ ήταν ήδη εξαντλημένη από δύο δεκαετίες εμφυλίου σπαραγμού, βρίσκεται ενώπιον της προοπτικής έντασης των εθνοτικών διαφορών και της οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν αναφέρεται σε μεγάλο της δημοσίευμα στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία και την ανάληψη της εξουσίας από τον Βίκτορ Γιουσένκο.

«Ένα χρόνο μετά τα πορτοκάλια της εξέγερσης αφήνουν μια πικρή γεύση», γράφει ο δημοσιογράφος της Γκάρντιαν, σημειώνοντας ότι στη χώρα έχει εξαπλωθεί κύμα απογοήτευσης και ότι οι πολίτες της χώρας καταγγέλλουν την ύπαρξη καταστάσεων ίδιων με εκείνες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, η βρετανική οικονομία βρίσκεται στην ΕΕ στην 18η θέση, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Βρετανία βρέθηκε από τη 12η στη 18η θέση μεταξύ των 25 χωρών μελών της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μπορεί να διολισθήσει ακόμη περισσότερο.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2005 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Από έκρηξη βόμβας στην περιοχή Ντιγιάλα της νότιας Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 15 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο σιιτικών τεμενών στην πόλη Χανακίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Μιλώντας σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απέρριψε τα αιτήματα που διατυπώνονται από πλευράς Δημοκρατικών, για τον ορισμό ημερομηνίας αποχώρησης από το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.