Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-01

  1. «Επικίνδυνο» και «ρατσιστικό»
  2. Συντριβή στον Πειραιά
  3. Πολιτική πίεση Δημοκρατικών για το Ιράκ
  4. Δωδέκατη αύξηση αμερικανικών επιτοκίων
  5. Μέτρα Μπους για τη γρίπη των πτηνών
  6. Ματαιώθηκε η συνάντηση Παπούλια Μοϊσίου
  7. «Ενωμένη» Κορέα για τους Ολυμπιακούς
  8. Νέες συζητήσεις για το περιβάλλον
  9. Άνοιγμα συνόρων για τους Παλαιστινίους
  10. Δεν αναλαμβάνει υπουργείο ο Στόιμπερ
  11. Επιστρέφει στη Βηρυτό ο Μέλις
  12. Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση
  13. Συνεχίστηκαν οι ταραχές στο Κλισί
  14. Επανάληψη εκλογών στη Γερμανία;
  15. Επιστρέφει στη Βηρυτό ο Μέλις
  16. Στα «χαρτιά» η ανοικοδόμηση του Ιράκ
  17. Ομόφωνη προειδοποίηση προς τη Συρία

Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 01:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Επικίνδυνο» και «ρατσιστικό»

Με σκληρή γλώσσα η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό δημοσίευμα η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία «επικίνδυνη» ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες.

Το νομοσχέδιο των δώδεκα σημείων, το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνει την ξενοφοβία και το ρατσισμό, λέει η Διεθνής Αμνηστία.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εκτιμά ότι μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η παράγραφος που προβλέπει κράτηση των υπόπτων έως και τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές των Εργατικών αναμένεται να υποστηρίξουν τις τροποποιήσεις που προτείνει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ντέιβιντ Γουίνικ για κράτηση των υπόπτων χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι και 28 ημέρες.

Κλιματολογικές αλλαγές

Στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Λονδίνο αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η Γκάρντιαν (Guardian).

Ο Τόνι Μπλερ έδωσε έμφαση σε νέους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου, κάνοντας λόγο για «ανεπίσημους μηχανισμούς».

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι άνοιξαν νέο μέτωπο στο αγώνα κατά των κλιματολογικών αλλαγών, στρέφοντας την προσοχή τους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, λέει η εφημερίδα, προσθέτοντας:

«Οι ειδικοί φοβούνται ότι χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο, μπορούν να επιβραδύνουν τις προσπάθειες για την μείωση των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα».

Ανακαλούνται οι διπλωμάτες

Στην απόφαση του προέδρου του Ιράν να ανακαλέσει τους πρέσβεις της χώρας του από πολλές πρωτεύουσες, αναφέρεται η Τάιμς (Times).

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο κ. Αχμεντινετζάντ κάλεσε τουλάχιστον 20 επικεφαλείς διπλωματικών αντιπροσωπειών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς θεωρούνται πολύ φιλελεύθεροι για τις πολιτικές του καθεστώτος του, γράφει η εφημερίδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των πρεσβειών του Ιράν στο εξωτερικό από την εποχή της Ιρανικής Επανάστασης το 1979.

Ολυμπιάδα 2008

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα εκπροσωπηθούν από κοινή ομάδα αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο χώρες λένε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της συμβολικής κίνησης θα μελετηθούν τον επόμενο μήνα.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή στον Πειραιά

Δύο γκολ σημείωσε στο Καραϊσκάκη ο Τζον Κάριου

Με μεγάλη διάθεση μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ, για την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η διάθεση αυτή απέφερε καρπούς μόλις στο 3ο λεπτό, όταν ο Μπαμπανγκίντα εκμεταλλεύτηκε κάθετη πάσα του Καφέ και πλάσαρε με υπέροχο τρόπο τον Κουπέ, για να γράψει το 1-0.

Το πρώτο ημίωρο του αγώνα ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει την υπεροχή, η κατάσταση όμως άλλαξε στο 41 με το συνήθη ύποπτο, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.

Ο Βραζιλιάνος χαφ εκτέλεσε και πάλι αριστοτεχνικά απευθείας φάουλ στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία του Γιάννου, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μόλις μετά από 3 λεπτά η Λιόν έκανε το 1-2 με αριστερό διαγώνιο σουτ του Κάριου, που εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας των ερυθρόλευκων.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Γάλλοι τελείωσαν ουσιαστικά το παιχνίδι σημειώνοντας δύο γκολ σε ισάριθμα λεπτά.

Το 1-3 έγινε με διπλή προσπάθεια του Ντιαρά, μετά την αρχική απόκρουση του Γιάννου, ενώ το 1-4 σημειώθηκε με το δεύτερο τέρμα του Κάριου.

Ο Νορβηγός υψηλόσωμος επιθετικός έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του νεαρού γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αφού χτύπησε πρώτα στην πλάτη του Οκκά.

Μετά και το τέταρτο τέρμα οι οργανωμένοι φίλοι του Ολυμπιακού φώναξαν συνθήματα ζητώντας τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ αποθέωσαν τον προπονητή των ερυθρόλευκων, Τροντ Σόλιντ.

Υπόλοιπα παιχνίδια

Στον άλλο αγώνα του ομίλου στο Τρόντχαϊμ, η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε με 2-0 της γηπεδούχου Ρόζενμποργκ, η οποία θα κληθεί στο ματς της επόμενης αγωνιστικής να διατηρήσει την τρίτη θέση του ομίλου, αντιμετωπίζοντας στην έδρα της τον Ολυμπιακό.

Στις αναμετρήσεις των υπολοίπων ομίλων: Αρτμέντια Ρέιντζερς 2-2, Ίντερ Πόρτο 2-1, Αϊντχόφεν Μίλαν 1-0, Σάλκε Φενέρμπαχτσε 2-0, Λίβερπουλ Άντερλεχτ 3-0, Μπέτις Τσέλσι 1-0.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική πίεση Δημοκρατικών για το Ιράκ

Για πρώτη φορά μετά άπό 25 χρόνια η Γερουσία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών

Το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ έκανε χρήση μιας σπάνιας διαδικασίας που προβλέπει την κλειστή συνεδρίαση της Γερουσίας, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος χρήσης των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για τη δικαιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν τη σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης επειδή το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αρνείται να διεξάγει πλήρη έρευνα σχετικά με την καταγγελλόμενη παραποίηση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά το Ιράκ από την κυβέρνηση Μπους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν την ενέργεια κίνηση των Δημοκρατικών «κίνηση εντυπωσιασμού».

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, τόνισε ότι το σώμα έχει τεθεί όμηρος της διαδικασίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά πριν από 25 χρόνια.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 20:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δωδέκατη αύξηση αμερικανικών επιτοκίων

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της τιμής του βασικού αμερικανικού επιτοκίου

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε για δωδέκατη συνεχή φορά το βασικό επιτόκιο, αυτήν τη φορά κατά 0,25%, διαμορφώνοντας πλέον την τιμή στο 4%.

Η κίνηση αυτή αναμενόταν εν πολλοίς από τους οικονομικούς αναλυτές.

Με την αμερικανική οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, παρά τους πρόσφατους τυφώνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Τράπεζας, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αύξησης του επιτοκίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται και νέες αυξήσεις.

Η τιμή του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στο μέγιστο ύψος των τελευταίων τεσσάρων ετών.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα Μπους για τη γρίπη των πτηνών

Θωρακίζονται οι ΗΠΑ πριν η γρίπη των πτηνών περάσει στην αμερικανική ήπειρο

Το έκτακτο πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την προετοιμασία των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πανδημία της γρίπης των πτηνών, παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο 71 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό.

Μέρος του ποσού θα καταβληθεί για την παρασκευή δόσεων του νεότερου εμβολίου ικανών να καλύψουν τις ανάγκες 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσης, προβλέπεται η συγκέντρωση περισσότερων αντι-ιικών φαρμάκων και η επίσπευση της ανάπτυξης της τεχνολογίας καλλιέργειας κυττάρων που θα χρησιμεύσουν στην παρασκευή νέων εμβολίων.

Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας βασίζονται στην τεχνολογία της δεκαετίας του 1950, έχοντας πλέον υπερβεί κατά πολύ το χρονικό όριο χρησιμότητάς τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε παράλληλα το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα προστατεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σωτήρια φάρμακα από τις μηνύσεις που δέχονται, οι οποίες κατά τον πρόεδρο Μπους περιορίζουν τις επενδύσεις.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ματαιώθηκε η συνάντηση Παπούλια Μοϊσίου

Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί στα τέλη Μαρτίου στα Ιωάννινα

Χωρίς να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Άλφρεντ Μοϊσίου, ολοκλήρωσε τελικά την επίσκεψή του στην Αλβανία ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών στους Αγίους Σαράντα ματαιώθηκε, λόγω του αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν μέλη της οργάνωσης «Τσαμερία», τα οποία διαδήλωσαν έξω από το ξενοδοχείο όπου θα γινόταν η συνάντηση.

Ο κ. Παπούλιας παρέμεινε επί περισσότερο από δύο ώρες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «απαράδεκτες συμπεριφορές», επισημαίνοντας ότι ανάλογες συμπεριφορές δε συμβάλλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση σημειώνει ότι η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζει «τη λύπη της για τη ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα άτυπης συνάντησης των Προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας, μετά από απαράδεκτες συμπεριφορές ακραίων στοιχείων που επιμένουν στην προβολή ανύπαρκτων ζητημάτων».

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα επεισόδια ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες αλβανικές αρχές επειδή δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η συνάντηση των δύο προέδρων.

Από την πλευρά των Τιράνων, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου, αναφέρεται ότι η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ματαιώσει τη συνάντηση είναι «αδικαιολόγητο πρόσχημα, επικαλούμενο την ειρηνική συγκέντρωση μιας μικρής ομάδας ατόμων της οργάνωσης Τσαμερία στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν η συνάντηση».

Αναφέρει επίσης ότι ο Αλβανός πρόεδρος εκφράζει τη βαθιά του δυσαρέσκεια για αυτή τη βεβιασμένη και ανεξήγητη απόφαση της ελληνικής πλευράς, που την αποδίδει σε παραπληροφόρηση.

Στην ανακοίνωση το γεγονός χαρακτηρίζεται χωρίς προηγούμενο και αναφέρεται ότι η Αλβανία πιστεύει στις καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις και ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στην αδιάκοπη βελτίωση των σχέσεων αυτών μέσω διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανοχής, σε όφελος των δυο χωρών, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η συνάντηση των δύο προέδρων επρόκειτο να είναι η δεύτερη μετά από εκείνη της 28ης Μαρτίου στα Ιωάννινα.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενωμένη» Κορέα για τους Ολυμπιακούς

Κοινή εμφάνιση των Κορεατών αθλητών στο Πεκίνο

Με μία κοινή ομάδα θα κατέλθουν η Βόρεια και Νότια Κορέα για πρώτη φορά στους Αγώνες Στίβου της Ασίας το 2006 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νοτίου Κορέας, Μπάεκ Σουνγκ Ιλ, κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Ανατολικής Ασίας στο Μακάο, οι διάφορες πρωτοβουλίες του παρελθόντος μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, συνετέλεσαν στη καλλιέργεια του εδάφους έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενοποίηση των δυο ομάδων.

Η Βόρεια και Νότια Κορέα έχουν παρελάσει υπό την ίδια σημαία σε έξι αθλητικές διοργανώσεις, μεταξύ άλλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεΐ το 2000 και της Αθηνάς το 2004.

Αξιωματούχοι των δύο κορεατικών κρατών αναμένεται να συναντηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην πόλη Καεσόνγκ -βόρεια της αποστρατικοποιημένης ζώνης- για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ενοποίησης των δυο αθλητικών ομάδων.

Η Κορέα είναι διηρημένη από το 1953 σε δυο κράτη, τα οποία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση αφού δεν έχει υπογραφεί ποτέ εκεχειρία.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια , οι σχέσεις μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ αναθερμάνθηκαν, με πρωτοβουλίες που προωθούν οι δυο πλευρές, όπως είναι η κατασκευή σιδηρόδρομου και διαδικασίες επανένωσης οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 16:04 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συζητήσεις για το περιβάλλον

Της συνάντησης του Λονδίνου έπεται η διάσκεψη του Μόντρεαλ μεταξύ των χωρών που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη του Κιότο

Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας από 20 χώρες συναντώνται στο Λονδίνο για να συζητήσουν ένα από τα σημαντικότερα επί μέρους θέματα στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.

Το θέμα αυτό αφορά τον τρόπο περιορισμού της εκπομπής των ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς παράλληλα να πληγεί η οικονομική τους ανάπτυξη.

Η Κίνα και η Ινδία, κυρίως, δεν έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους στην κατεύθυνση περιορισμού της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων.

Την ίδια στιγμή βέβαια η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης της ατμόσφαιρας, οι ΗΠΑ, απορρίπτουν την ιδέα της αναγκαιότητας μείωσης των ρύπων αυτών.

Την αυλαία του συνεδρίου του Λονδίνου άνοιξε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, η οποία τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν καινούριοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς όπως είπε «το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές υπαγορεύεται από τη φύση και τους επιστήμονες και όχι από τις διαπραγματευτικές πιέσεις που ασκεί κάθε έθνος».

Το συνέδριο του Λονδίνου, υπό την αιγίδα των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, πραγματοποιείται ένα μήνα πριν από τη συνάντηση των χωρών που έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν στο Μόντρεαλ του Καναδά για να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 17:20 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιγμα συνόρων για τους Παλαιστινίους

Το όχημα που καταστράφηκε κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Τα επιφορτισμένα με αρμοδιότητες επί του τομέα ασφαλείας μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ενέκριναν την πρόταση να ανοίξει και πάλι η συνοριακή διάβαση μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Εφόσον το σύνολο των Ισραηλινών υπουργών αποδεχθεί την απόφαση, οι Παλαιστίνιοι θα είναι σε θέση να διασχίζουν τα σύνορα της πατρίδας τους χωρίς να ελέγχονται από Ισραηλινούς στρατιώτες για πρώτη φορά από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Σε μια τέτοια περίπτωση ξένοι επιθεωρητές θα συνεργάζονται με Παλαιστινίους και Αιγυπτίους αξιωματούχους στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα.

Νέα ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, πραγματοποίησε νέα αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ανατινάσσοντας ένα αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια.

Δύο ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσά σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι στόχος τους ήταν ακριβώς το ηγετικό στέλεχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσά.

Η ισραηλινή επίθεση ήταν η τρίτη παρόμοια κατά Παλαιστινίων μαχητών σε διάστημα μίας εβδομάδας.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αναλαμβάνει υπουργείο ο Στόιμπερ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία εντείνονται οι φήμες για το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών

Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) αδελφού σχήματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ- και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ- δεν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών Σοσιαλδημοκρατών.

Το υπουργείο αναμένεται να αναλάβει ο επικεφακλής της ομάδας των βουλευτών στη Μούντεσταγκ, Μίχαελ Γκλος.

Η απόφαση του κ. Στόιμπερ συνδέεται με την παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος(SPD), Φρανς Μίντεφεριγκ, ο οποίος προοριζόταν για αντικαγκελάριος και υπουργός Εργασίας και ως εκ τούτου θα διαδραμάτιζε ρόλο εγγυητή της κυβερνητικής συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Ο κ. Στόιμπερ φέρεται να έχει δηλώσει ότι με την παραίτηση του κ. Μίντεφεριγκ, προκύπτει μία «νέα κατάσταση πραγμάτων». Δημοσιεύματα εξάλλου τον φέρουν να διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών και μελλοντική καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ρόλος εγγυητή της κυβερνητικής συνεργασίας επιφυλασσόταν στον κ. Μίντεφερινγ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία εντείνονται οι φήμες για το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.

Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επικρατεί αναβρασμός, μετά την αναγγελία της παραίτησης του προέδρου του Φρανς Μίντεφεριγκ, που δεν κατόρθωσε να επιβάλλει τον εκλεκτό του ως υποψήφιο στο επόμενο συνέδριο για την θέση του γγ του SPD.

Υποψήφια θα είναι τελικά η Αντρέα Νέλες, της αριστερής πτέρυγας, η οποία σήμερα, μετά την παραίτηση Μίντεφερινγκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά της.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστρέφει στη Βηρυτό ο Μέλις

Ευθύνες στη Συρία επέρριψε η επιτροπή Μέλις

Στη Βηρυτό επέστρεψε για να συνεχίσει τις έρευνές του ο Γερμανός δικαστής, Ντέτλεφ Μέλις, επικεφαλής της επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επιτροπή επέρριψε ευθύνες στη Συρία για εμπλοκή στην υπόθεση.

H Συρίας απορρίπτει τις κατηγορίες του ΟΗΕ για παρεμπόδιση του έργου της επιτροπής έρευνας της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι τον Φεβρουάριο.

Μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος που - προειδοποιώντας για συνέπειες- καλεί τη Δαμασκό να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάαρα είπε ότι το ψήφισμα βασίζεται σε εικασίες για ανάμιξη της χώρας του στη δολοφονία.

Αντέκρουσε τις κατηγορίες ο ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαρούκ αλ Σαάρα

Ο κ. αλ Σάαρα κατηγόρησε τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, Γερμανό δικαστή Ντέτλεφ Μέλις, ότι κατηγόρησε τη Συρία χωρίς αποδείξεις και υπογράμμισε ότι η Δαμασκός συνεργάστηκε «πλήρως», όπως είπε, με την επιτροπή.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, η Συρία έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να συμμορφωθεί και, μεταξύ άλλων, να θέσει υπό κράτηση τους ανθρώπους που κατονομάζονται ως ύποπτοι για εμπλοκή στη δολοφονία του Χαρίρι, στο πόρισμα της επιτροπής Μέλις.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στη Βρετανία, δήλωσε στο ΒΒC ότι θα επιτραπεί στην επιτροπή του ΟΗΕ να μιλήσει με τον αδελφό του προέδρου Ασάντ, που είναι επικεφαλής της προεδρικής φρουράς και τον κουνιάδο του προέδρου, αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών.

Οι δύο φέρονται από την επιτροπή να σχετίζονται με τη δολοφονία Χαρίρι. Ο ίΣύρος διπλωμάτης είπε ωστόσο ότι η επιτροπή δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο για την εμπλοκή τους.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βουλιάζουμε στα δάνεια. Ρεκόρ όλων των εποχών, ο δανεισμός των νοικοκυριών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φραγμός στην τηλεασυδοσία. Μήνυμα Καραμανλή στη διαπλοκή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πάνω από 60 δισ. ευρώ χρωστούν τα νοικοκυριά στις Τράπεζες. Ιλιγγιώδης η αύξηση των δανείων.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τελεσίγραφα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός έδειξε... το δρόμο σε Σκόπια και Τουρκία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφυροκόπημα Καραμανλή σε Γιώργο. Ο πρωθυπουργός στρίμωξε τον Παπανδρέου στην οξύτερη αντιπαράθεσή τους.

Η ΑΥΓΗ: Αριστερά, η ελπίδα για όλη την Ευρώπη. Με την ψήφιση του μανιφέστου. «Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί για κακούργημα 20 ακόμα δικαστές, μεγαλοδικηγόροι και γιατροί. Έρχεται νέα θύελλα αποκαλύψεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο «ανάγωγος» κι ο εξάδελφος. Η σύγκρουση των υπουργών για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ένοχοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Αυτουργοί στο έγκλημα της Σοφοκλέους και με δικαστική βούλα.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Έπεσαν οι υπογραφές για το «Μακεδονία». Απάντηση με μια... υπογραφή του Γ. Σουφλιά σε επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του Σ. Τζακόπουλου για την επέκταση του διαδρόμου 1028.

ΕΘΝΟΣ: Πουλήσατε τη Χάγη κ. Καραμανλή. Αποκάλυψη Γιώργου: Υπονομεύτηκαν εθνικές προσπάθειες 30 ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξεκίνησε μαλακά το πολιτικό πόκερ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Στις δευτερολογίες όμως ο Καραμανλής έδωσε χθες τα... ρέστα του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο ΠΑΣΟΚ - Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές προτείνουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χάραξε κόκκινη γραμμή ο Καραμανλής. Καθαρές απαντήσεις για εθνικά, οικονομία, διαπλοκή και ΜΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παλιόπαιδο κι ο Αλογοσκούφης! Ο Λιάπης τον κατηγορεί για ανάγωγη συμπεριφορά.

ΕΞΠΡΕΣ: Μείωση γραφειοκρατίας στη διαχείριση του ΚΠΣ. Η επίτροπος Ντ. Χούμπνερ σε συνέντευξη στην «ΕΞΠΡΕΣ» , ζητεί δραστικές αλλαγές.

ΕΣΤΙΑ: Η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις. Μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ESPRESSO: Ο κρυφός έρωτας του βαρόνου της κόκας. Το πρόσωπο - κλειδί που οδήγησε στη σύλληψη του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μικρή» και με άλλο όνομα η Ολυμπιακή. Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου SABENA.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διάτρητο σύστημα στα τυχερά παίγνια του κρατικού ΟΠΑΠ. Συγκλονιστικό πόρισμα του ΣΔΟΕ περιγράφει «πλυντήριο» εκατ. ευρώ.

ΚΕΡΔΟΣ: Βαριές καμπάνες για πλαστά τιμολόγια. Καθίστανται άμεσα απαιτητά τα πρόστιμα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μήνυμα Καραμανλή προς Τουρκία και ΠΓΔΜ. Προανήγγειλε «τακτοποίηση» του τόπου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

METRO: Σύγκρουση για όλα. Έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι ΔΟΥ δεσμεύουν ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις. Για έκδοση πλαστών ή και εικονικών τιμολογίων.

ΤΑ ΝΕΑ: «Είναι θρασύς». Καταθέσεις - σοκ από δικαστές. Εμπλέκουν τον Ζήση και με την παρατράπεζα.

Η ΝΙΚΗ: Έβγαλαν μαχαίρια για τα... βιλαέτια. Αλογοσκούφης και Λιάπης ξέχασαν τους καλούς τρόπους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική: Τίτλος τιμής η απομάκρυνση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

City Press: Αγριεύει η Εφορία. Στόχος της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην «εποχή Ρεγκούζα» και να επιτύχει την προγραμματισμένη αύξηση των δημοσίων εσόδων.

TRAFFIC NEWS: Βέτο από Τατιάνα για επιστροφή της Ρούλας. Τι ακούγεται στους διαδρόμους του ΑΝΤ1.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανοίκεια επίθεση Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη συζήτηση επί της εξωτερικής πολιτικής.

Η ΧΩΡΑ: Γέφυρα των στεναγμών η ΝΔ. Μαχαιρώματα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «μήνυμα προς Τουρκίας και ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκής τους προοπτική απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στα δύο αυτά ζητήματα, ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπει τάξη στο τοπίο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) «ηχηρό, σαφές και αυστηρό μήνυμα προς το εξωτερικό (τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τα Σκόπια) αλλά και προς το εσωτερικό (σε κείνους που επιχειρούν να διατηρήσουν το καθεστώς ασυδοσίας στα ΜΜΕ ) απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη χθεσινή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική με πρωτοβουλία της κυβέρνησης , απευθύνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλα τα κόμματα να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προς την κατεύθυνση της υπηρέτησης των εθνικών μας στόχων».

H METRO εκτιμά ότι «η ανταλλαγή πυρών από τους πολιτικούς αρχηγούς είχε να κάνει μεν με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, οδήγησε όμως σε μια σφοδρή αναμέτρηση, η οποία συμπεριέλαβε, όπως αναμενόταν, τη διαφάνεια, την απογραφή, αλλά και το ζήτημα του βασικού μετόχου».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «τα Σκόπια θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ θα πρέπει, είτε να δεχθούν μια κοινή αποδεκτή λύση, είτε να κρατήσουν το όνομα FYROM. Αυτό ήταν το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη γειτονική χώρα από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για τα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός όμως δεν ξέχασε και την Τουρκία στέλνοντας άλλο ένα τελεσίγραφο. Η Τουρκία τώρα που έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ οφείλει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό δίκαιο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι «μαλακά ξεκίνησε χθες το πολιτικό πόκερ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Στις πρωτολογίες δεν έδειχνε ότι, όταν δευτερολογήσουν θα χοντρύνει το παιχνίδι. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δευτερολογώντας έδωσε τα ρέστα του και κόλλησε στον τοίχο τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου που αποδείχτηκε ο πιο αδύναμος κρίκος».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «δριμύτατη επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για απουσία διαφορετικών θέσεων από αυτές της κυβέρνησης, που τον οδηγούν σε φραστικές επιθέσεις».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «ο Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε την αισθητική της μικροπολιτικής, καταγγέλλοντας από κατρακύλα μέχρι παράδοση όπλων και από ανικανότητα μέχρι δειλία. Ο Κ. Καραμανλής ακολούθησε τους κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, καθορίζοντας τη βαθιά κόκκινη γραμμή για όλα τα εθνικά θέματα και ορίζοντας τη διάθεση συναίνεσης ως τεκμήριο εθνικής ευθύνης».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ακύρωσε την πάγια θέση όλων των μεταπολιτευτικών ελληνικών κυβερνήσεων απαλλάσσοντας την Τουρκία από την υποχρέωση να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Την αποκάλυψη έκανε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά έκοψε το νήμα της ελληνικής εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι «μοναδικό αντίλογο στις λογικές της υπαγωγής των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας στις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε χτες η θέση του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο το να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση τους εταίρους μας ή το ότι είμαστε μια χώρα μικρή σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως οι συσχετισμοί δύναμης σε διεθνές επίπεδο διαμορφώνονται από τους λαούς».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «χθες ο κ. Καραμανλής επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάς εξακολουθεί να στηρίζη την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλά το ερώτημα είναι έως πότε; Είναι δυνατόν η χώρα μας να συνεχίση να είναι υπέρμαχος της τουρκικής εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δέχεται τέτοιες προκλήσεις. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάς να υψώση τους τόνους; Η Άγκυρα μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνει».

Κυβέρνηση - ΔΕΚΟ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «νέες εστίες σύγκρουσης σε εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό επίπεδο . Μιχ. Λιάπης και Γ. Σουφλιάς καταφέρονται εναντίον του Γ. Αλογοσκούφη, ενώ την ίδια ώρα μαίνονται οι συγκρούσεις σε Πειραιά και Πάτρα. Ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχίας σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης από την καταιγίδα των καταγγελιών και την ένταση της διαμάχης μεταξύ βουλευτών. Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τον Νίκο Γεωργιάδη».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις ακυρώνουν εν τη γενέσει της, ακόμη και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδράσει από το κλίμα της σκανδαλολογίας, της εσωστρέφειας και της μιζέριας, μέσω της προώθησης ενός νέου κύματος μεταρρυθμίσεων».

Η Traffic News γράφει ότι «αφορμή να αναζωπυρωθεί και πάλι η κόντρα μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών δίνει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα το γεγονός ότι βασικά σημεία του δημοσιεύθηκαν στον Τύπο χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά, όπως υποστηρίζει, ο Μιχάλης Λιάπης, παρ' ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «στη χορεία των παλιόπαιδων ενέταξε τον Γ. Αλογοσκούφη ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης που χαρακτήρισε ανάγωγη τη συμπεριφορά του με αφορμή το νομοσχέδιο για ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Τις έμαθα από τις εφημερίδες, δήλωσε, για να εισπράξει την απάντηση κύκλων του υπουργού Οικονομίας ότι το νομοσχέδιο είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, ότι ασχολούνται με την ουσία και όχι με... παραπολιτικά! Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής δέχεται κριτική ότι αδυνατεί να συντονίσει τους υπουργούς του και πιέζεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «η δημοσιοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ από Το Βήμα της Κυριακής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Μεταφορών. Ο κ. Λιάπης πήρε τηλέφωνο τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθεί, ενώ συνεργάτες του έκαναν λόγο για ανάγωγη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομίας. Κύκλοι του κ. Αλογοσκούφη απαντούσαν ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν ασχολείται με την παραπολιτική - Κάλυψη από τον κ. Ρουσόπουλο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίστηκαν οι ταραχές στο Κλισί

Πέντε νύχτες επεισοδίων στο Κλισί

Συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Δευτέρας τα κρούσματα βίας στο βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού Κλισί, στο οποίο μένουν κυρίως αλλοδαποί και χαμηλοεισοδηματίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που πραγματοποίησε 12 συλλήψεις, νεαροί πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ και έκαψαν δύο περιπολικά.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε την παρουσία των αρχών ασφαλείας στην περιοχή, αποστέλλοντας 400 αστυνομικούς.

Αφορμή για τις ταραχές στο Κλισί ήταν ο θάνατος από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών 15 και 17 ετών, που καταδιώκονταν από την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, βάλλεται από συναδέλφους του υπουργούς, για την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στο Κλισί, και η οποία κατά τους επικριτές του εκλήφθηκε από τους κατοίκους ως πρόκληση. Οι γονείς των νεκρών νεαρών αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον κ. Σαρκοζί.

Η ένταση που επικρατεί στο Κλισί εστιάζει τη προσοχή της κοινής γνώμης στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» σε θέματα τάξης και ασφάλειας που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 07:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επανάληψη εκλογών στη Γερμανία;

Στη Γερμανία, η ανακοίνωση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φραντς Μίντερφέρινγκ, ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο του ερχόμενου μήνα αυξάνει τις πιθανότητες για ένα νέο γύρο εκλογών, λένε οι γερμανικές εφημερίδες.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι ο συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Χριστιανοδημοκρατών και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πόσο σοβαρή είναι η απειλή.

«Όλα είναι δυνατά, ακόμα και οι νέες εκλογές, τις οποίες, όμως, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θέλει».

Η Ντι Βελτ επισημαίνει ότι η ήττα του συντηρητικού υποψηφίου που υποστήριζε ο κ. Μιντερφέρινγκ για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα στο εσωτερικό του ΕΣ-ΠΕ-ΝΤΕ, από έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου αριστερού ρεύματος, σηματοδοτεί μια στροφή προς τα αριστερά του κόμματος.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) τονίζει ότι κανένας από τους Σοσιαλδημοκράτες δεν περίμενε την παραίτηση του κ. Μιντερφέρινγκ.

«Κανείς δεν ήθελε να συμβεί αυτό που συνέβη και κανείς δεν το περίμενε, διαφορετικά μια σειρά ανθρώπων θα το είχε αποτρέψει».

Σε σχόλιό της η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) σημειώνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα διέλθουν μια περίοδο κρίσης.

Η εφημερίδα περιγράφει τον Φραντς Μίντερφέρινγκ σαν ένα ηγέτη που χαίρει σεβασμού στο κόμμα του όσο κανείς άλλος.

Όμως, προσθέτει, ότι το τελευταίο διάστημα είχε απογοητεύσει τους συνεργάτες του με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις του στο διορισμό αξιωματούχων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι και η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε μια εξίσου δύσκολη θέση.

«Συνθέτει έναν συνασπισμό του οποίου το μέλλον είναι πια αβέβαιο», λέει η γερμανική εφημερίδα.

Διαφορετική άποψη έχει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung), η οποία πιστεύει ότι ο συνασπισμός είναι ακόμα βιώσιμος.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες, ούτε τα άλλα δύο κόμματα μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Η παραίτηση του Μίντερφέρινγκ δεν επηρεάζει την Άνγκελα Μέρκελ»


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστρέφει στη Βηρυτό ο Μέλις

Ευθύνες στη Συρία επέρριψε η επιτροπή Μέλις

Στη Βηρυτό επέστρεψε για να συνεχίσει τις έρευνές του ο Γερμανός δικαστής, Ντέτλεφ Μέλις, επικεφαλής της επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επιτροπή επέρριψε ευθύνες στη Συρία για εμπλοκή στην υπόθεση.

H Συρίας απορρίπτει τις κατηγορίες του ΟΗΕ για παρεμπόδιση του έργου της επιτροπής έρευνας της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι τον Φεβρουάριο.

Μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος που - προειδοποιώντας για συνέπειες- καλεί τη Δαμασκό να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάαρα είπε ότι το ψήφισμα βασίζεται σε εικασίες για ανάμιξη της χώρας του στη δολοφονία.

Αντέκρουσε τις κατηγορίες ο ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαρούκ αλ Σαάρα

Ο κ. αλ Σάαρα κατηγόρησε τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ, Γερμανό δικαστή Ντέτλεφ Μέλις, ότι κατηγόρησε τη Συρία χωρίς αποδείξεις και υπογράμμισε ότι η Δαμασκός συνεργάστηκε «πλήρως», όπως είπε, με την επιτροπή.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, η Συρία έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να συμμορφωθεί και, μεταξύ άλλων, να θέσει υπό κράτηση τους ανθρώπους που κατονομάζονται ως ύποπτοι για εμπλοκή στη δολοφονία του Χαρίρι, στο πόρισμα της επιτροπής Μέλις.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στα «χαρτιά» η ανοικοδόμηση του Ιράκ

Οι επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου στο Ιράκ κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια

Δυσοίωνες φαίνεται πως είναι οι προοπτικές για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Στη νέα έκθεση που συνέταξε ο επικεφαλής του οργανισμού που έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, υπογραμμίζεται ότι κάποια από τα έργα ανοικοδόμησης, θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εξοικονομήσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων, ηλεκτρικών σταθμών, αγωγών πετρελαίου και άλλων έργων.

Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή, Στιούαρτ Μπάουεν τονίζει ότι τα χρήματα αυτά έχουν ήδη δαπανηθεί αλλά πολλά από τα έργα ανοικοδόμησης δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Ο κ. Μπάουεν εκφράζει την ανησυχία του, καθώς όπως λέει πολλά από τα σχέδια των ΗΠΑ θα παραμείνουν «στα χαρτιά».

Ο ίδιος αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των χρημάτων δαπανήθηκε για την αστυνόμευση των υπό κατασκευή χώρων.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η παραγωγή πετρελαίου είναι μικρότερη από το στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων σε αγωγούς.

Επίθεση στη Βασόρα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Βασόρα του Ιράκ. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά, στο κέντρο της πόλης.

Νεκροί είναι έξι αστυνομικοί και δώδεκα πολίτες. Μία ακόμα έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη βάση των βρετανικών δυνάμεων, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα.


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ομόφωνη προειδοποίηση προς τη Συρία

Για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μην ασκηθεί βέτο

Υιοθετήθηκε και από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία, με το οποίο η Δαμασκός καλείται να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ στις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρών πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία για τη δολοφονία του Χαρίρι.

Οι τρεις χώρες υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την παράγραφο που αναφερόταν σε απειλές επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συνεργασίας της Δαμασκού.

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι χώρες που εναντιώθηκαν στο αρχικό σχέδιο, θέλοντας να απαλειφθεί η αναφορά στις κυρώσεις, όπως και έγινε.

Αντιδρά η Δαμασκός

Πάντως η Συρία δεν αποδέχεται την κατηγορία των Ηνωμένων Εθνών, ότι δηλαδή δεν συνεργάστηκε με την επιτροπή που ερευνά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σαράα απάντησε ότι το ψήφισμα, όπως και το πρώτο πόρισμα της επιτροπής έλαβαν ως δεδομένη την ανάμειξη της Δαμασκού στη δολοφονία Χαρίρι.

Η εκπρόσωπος του υπουργού είπε στο BBC: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχουμε αληθινό και πραγματικό συμφέρον από την σύλληψη των δραστών της δολοφονίας Χαρίρι. Η μοναδική μου ένσταση σε όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα, είναι ότι κάποιος θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Η επιτροπή Μέλις υποθέτει το αντίθετο για τη Συρία».

Απαγόρευση μετακινήσεων

Η κυβέρνηση της Συρίας άσκησε κριτική στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τη δολοφονία Χαρίρι.

«Το μήνυμα γύρω από το τραπέζι ήταν πολύ σαφές: συνεργαστείτε, Συρία, αλλιώς θα επιστρέψετε (ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρό μιλώντας στο BBC.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε προβλέπει απαγόρευση μετακίνησης και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία Χαρίρι.

Προβλέπει επίσης την υποχρέωση της Συρίας να θέσει υπό κράτηση αυτούς που κατονομάζονται στην έκθεση και να επιτρέψει την εξέταση υπόπτων και μαρτύρων εκτός Συρίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.