Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-12

  1. Η Γιούνισεφ «βομβαρδίζει» το στρουμφοχωριό
  2. Ινδία και Πακιστάν ενώνουν δυνάμεις
  3. Αβέβαιη τύχη για το Σύνταγμα του Ιράκ
  4. Ηρωική έξοδος
  5. Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων
  6. Εγκύκλιος για το πετρέλαιο θέρμανσης
  7. Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες
  8. Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων
  9. Νέα επίθεση στην Ταλαφάρ
  10. Μυστηριώδης αυτοκτονία Σύρου υπουργού
  11. Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Μπλερ
  12. Στάση εργασίας δημοσιογράφων
  13. Πάρτι γενεθλίων
  14. Νέος κι αυστηρότερος νόμος κατά της τρομοκρατίας
  15. Εκτινάσσονται τα κέρδη της Apple
  16. Πάρτι γενεθλίων
  17. Οργή και δυσπιστία
  18. Υποσχέσεις και διαψεύσεις στο Ιράκ
  19. Ανησυχία και επαγρύπνηση
  20. Ασφαλιστικό και στάση της Άγκυρας
  21. Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων
  22. Φιλευσπλαχνία και ασφάλεια

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 23:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γιούνισεφ «βομβαρδίζει» το στρουμφοχωριό

Στόχος της εκστρατείας η συγκέντρωση χρημάτων για την προστασία των παιδιών-στρατιωτών

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ξεκίνησε μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα δυναμική εκστρατεία για να συγκεντρώσει χρήματα για τα παιδιά- στρατιώτες της Αφρικής.

Στη διαφημιστική καμπάνια της Γιούνισεφ πρωταγωνιστές είναι τα γνωστά Στρουμφάκια, τα οποία αποδεκατίζονται σε μια ξαφνική αεροπορική επιδρομή.

Το σποτ προβάλλεται ήδη από τη τηλεόραση του Βελγίου.

Εκπρόσωπος της Γιούνισεφ στις Βρυξέλλες είπε ότι το γραφείο του επέλεξε τα πολύ αγαπητά καρτούν προκειμένου να προκαλέσει αίσθηση. Πρότεινε επίσης η διαφήμιση να προβάλλεται αργά τη νύχτα για να μην αναστατώσει τους μικρούς φίλους των γαλάζιων ξωτικών.

Το σποτ διαρκεί 20 δευτερόλεπτα. Ξεκινά δείχνοντας τα Στρουμφάκια να χορεύουν και να τραγουδούν το γνωστό σκοπό, περιτριγυρισμένα από πεταλούδες και πουλιά.

Ξαφνικά στον ορίζοντα εμφανίζονται αεροσκάφη που βομβαρδίζουν το ειδυλλιακό τοπίο και το Στρουμφοχωριό καίγεται.

Η Στρουμφίτα σκοτώνεται και ένα εγκαταλελειμμένο μωρό κλαίει. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες τρέχουν να σωθούν.

Η διαφήμιση τελειώνει με το μήνυμα: «Μην αφήσετε να επηρεάσει τις ζωές των παιδιών».

«Θετική ανταπόκριση»

Τα Στρουμφάκια είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πιέρ Κάλιφορντ και έτσι προς το παρόν η διαφήμιση προβάλλεται μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Όμως ο εκπρόσωπος της Γιούνισεφ στο Βέλγιο, Φίλιπ Χένον είπε ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα σχετικά με την προσπάθεια του γραφείου από όλο τον κόσμο.

«Το 70% των αντιδράσεων είναι θετικές» είπε, «αλλά σε ορισμένους πρέπει να εξηγήσουμε γιατί χρησιμοποιήσαμε τα Στρουμφάκια».

Σε μια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε πέρσι η Γιούνισεφ καταγγέλει ότι στρατιώτες κάτω των 18 ετών χρησιμοποιήθηκαν σε 22 πολέμους από το 2001 έως το 2004.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ινδία και Πακιστάν ενώνουν δυνάμεις

Στο Κασμίρ περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεκίνησε και πάλι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας που έπληξε ο εγκέλαδος, το Σάββατο.

Οι καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων και των οργανώσεων αρωγής βελτιώθηκαν.

Ωστόσο διατυπώνονται και πάλι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, ενώ οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν λάβει ακόμα καμία βοήθεια.

Επιπλέον τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για το κίνδυνο επιδημιών και καλούν το στρατό να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές.

Στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ για να αξιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Υποσχέσεις για Βοήθεια

Κουβέιτ: $100 εκ.

ΗΑΕ: $100 εκ.

ΗΠΑ: $50 εκ.

Βρετανία: $20,9 εκ.

Καναδάς: $20 εκ.

Ιαπωνία: $20 εκ.

Παγκόσμια Τράπεζα: $20 εκ.

Αυστραλία: $7,6 εκ.

Κίνα: $6,2 εκ.

ΕΕ: $4,4 εκ.

Ν. Κορέα: $3 εκ.

Γερμανία: $3,6 εκ.

Η κ. Ράις μετά από συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα σε «αυτές τις δύσκολες ώρες».

«Θα σταθούμε στο πλευρό σας όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο», είπε.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 23 χιλιάδες άτομα. Τα περισσότερα από τα θύματα εντοπίζονται στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Ανακωχή στη σκιά του εγκέλαδου

Ελπίδα σε όσους αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα στα χαλάσματα έδωσε ένα εξάχρονο κοριτσάκι που ανασύρθηκε ζωντανό από το γκρεμισμένο σπίτι της στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, 105 ώρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Στην ίδια πόλη, τουρκικά συνεργεία διάσωσης έσωσαν μια 45χρονη μητέρα τριών παιδιών.

Όσοι ήταν παρόντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν χάσει τη ζωή τους 1300 άτομα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι δύο χώρες, Ινδία και Πακιστάν, αποφάσισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την επανένωση οικογενειών που έχει χωρίσει η γραμμή Ελέγχου που «κόβει» στα δύο το Κασμίρ. Ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προκειμένου να διευκολύνουν τις οικογένειες.

Ένα ακόμα δείγμα βελτίωσης των σχέσεων των δύο πυρηνικών δυνάμεων αποτελεί η πρώτη πτήση που μετέφερε βοήθεια από την Ινδία στο Πακιστάν.

Επιπλέον, Ινδοί στρατιώτες μπήκαν στο πακιστανικό Κασμίρ για να συνδράμουν τις προσπάθειες των Πακιστανών συναδέλφων τους.

Οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ και έχουν στην ιστορία τους δύο πολέμους.

Κυκλοφοριακό χάος

Ο σεισμός που είχε μέγεθος 7.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ γκρέμισε νοσοκομεία και σκότωσε ασθενείς αλλά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πολλοί από τους επιζώντες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα και η ιλαρά.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπαλακότ, σε μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, λέει ότι οι είσοδοι της πόλης είναι μπλοκαρισμένοι με αυτοκίνητα που μεταφέρουν κουβέρτες, τρόφιμα και τέντες, ενώ επιπλέον βοήθεια αναμένεται και με ελικόπτερα.

Στην πόλη, οι άστεγοι λεηλατούν φαρμακεία, ενώ δεν λείπουν και οι κλοπές σε σπίτια.

Οι αρχές αδυνατούν να διατηρήσουν την τάξη.

Μια άλλη ανταποκρίτρια του BBC, η Νοτμίθα Λούθρα μεταδίδει από τη Μουζαφαραμπάντ ότι τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό και δεν έχει δει καμία συντονισμένη προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο κόσμος ψάχνει για τρόφιμα και νερό ενώ στους δρόμους κείτονται ανθρώπινες σοροί.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 20:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αβέβαιη τύχη για το Σύνταγμα του Ιράκ

Οι σουνίτες είχαν αρχικώς δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο προσχέδιο Συντάγματος προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των αράβων σουνιτών.

«Οι σουνίτες δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να μποϊκοτάρουν το Σύνταγμα», είπε ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Το προσχέδιο Συντάγματος είχε διχάσει την ιρακινή κοινωνία.

Οι σουνίτες που αποτελούν το 20% του πληθυσμού θεωρούν ότι είναι μεροληπτικό εναντίον τους και πως ικανοποιεί απόλυτα τα αιτήματα της σιίτικης πλειοψηφίας αλλά και των Κούρδων που εκπροσωπούν ανάλογο με τους σουνίτες ποσοστό του ιρακινού πληθυσμού.

Ένα από τα κόμματα των σουνιτών, το Ιρακινό ισλαμικό Κόμμα, διαχώρισε τη θέση του και διατύπωσε μια συμβιβαστική πρόταση βάσει της οποίας το ίδιο θα δεχθεί να επικυρώσει το σχέδιο Συντάγματος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα προχωρήσει σε περαιτέρω διορθώσεις σε επιμέρους άρθρα του Συντάγματος και ότι το αναθεωρημένο κείμενο θα τεθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα μέσα στο 2006.

Την πρόταση καταδίκασαν όλες οι πολιτικές παρατάξεις των Σουνιτών. Μάλιστα ο Σαλέχ αλ Μουτλάκ, πολιτική προσωπικότητα των σουνιτών με μεγάλη βαρύτητα την χαρακτήρισε άνευ περιεχομένου.

Το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα δεσμεύθηκε ότι μετά από τη συμφωνία για τις τροποποιήσεις θα καλέσει τους οπαδούς του να υπερψηφίσουν το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

Πάντως οι υπόλοιποι σουνίτες εμμένουν στη θέση τους για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρωική έξοδος

Οι χιλιάδες οπαδοί της εθνικής Ελλάδας δεν «σταμάτησαν να τραγουδούν» και να χειροκροτούν τα παιδιά του Ότο Ρεχάγκελ που αποχαιρέτησαν με νίκη το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

Μέσα στο κατάμεστο Καραϊσκάκη η Εθνική Ελλάδας νίκησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γεωργίας 1-0 με γκολ του Παπαδόπουλου στο 17'.

Όμως το θετικό αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα των προκριματικών δεν ήταν αρκετό για να φέρει την Ελλάδα στο μουντιάλ αφού η Τουρκία νίκησε την εθνική Αλβανίας με 1-0 και η Δανία το Καζακστάν με 2-1.

'Έτσι η Ελλάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση, πίσω από Ουκρανία, Τουρκία και Δανία.

«Δεν πειράζει», έλεγαν όλοι οι σχολιαστές, τονίζοντας ότι η Εθνική Ελλάδας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Το ίδιο έδειξαν και οι οπαδοί με τους θερμούς πανηγυρισμούς.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων

Οι ανάγκες των εκατομμυρίων σεισμοπλήκτων είναι τεράστιες

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεκίνησε και πάλι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας που έπληξε ο εγκέλαδος, το Σάββατο.

Οι καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων και των οργανώσεων αρωγής βελτιώθηκαν.

Ωστόσο διατυπώνονται και πάλι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, ενώ οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν λάβει ακόμα καμία βοήθεια.

Επιπλέον τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για το κίνδυνο επιδημιών και καλούν το στρατό να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές.

Στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ για να αξιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Υποσχέσεις για Βοήθεια

Κουβέιτ: $100 εκ.

ΗΑΕ: $100 εκ.

ΗΠΑ: $50 εκ.

Βρετανία: $20,9 εκ.

Καναδάς: $20 εκ.

Ιαπωνία: $20 εκ.

Παγκόσμια Τράπεζα: $20 εκ.

Αυστραλία: $7,6 εκ.

Κίνα: $6,2 εκ.

ΕΕ: $4,4 εκ.

Ν. Κορέα: $3 εκ.

Γερμανία: $3,6 εκ.

Η κ. Ράις μετά από συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα σε «αυτές τις δύσκολες ώρες».

«Θα σταθούμε στο πλευρό σας όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο», είπε.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 23 χιλιάδες άτομα. Τα περισσότερα από τα θύματα εντοπίζονται στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Ανακωχή στη σκιά του εγκέλαδου

Ελπίδα σε όσους αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα στα χαλάσματα έδωσε ένα εξάχρονο κοριτσάκι που ανασύρθηκε ζωντανό από το γκρεμισμένο σπίτι της στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, 105 ώρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Στην ίδια πόλη, τουρκικά συνεργεία διάσωσης έσωσαν μια 45χρονη μητέρα τριών παιδιών.

Όσοι ήταν παρόντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν χάσει τη ζωή τους 1300 άτομα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι δύο χώρες, Ινδία και Πακιστάν, αποφάσισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την επανένωση οικογενειών που έχει χωρίσει η γραμμή Ελέγχου που «κόβει» στα δύο το Κασμίρ.

Ένα ακόμα δείγμα βελτίωσης των σχέσεων των δύο πυρηνικών δυνάμεων αποτελεί η πρώτη πτήση που μετέφερε βοήθεια από την Ινδία στο Πακιστάν.

Οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ και έχουν στην ιστορία τους δύο πολέμους.

Κυκλοφοριακό χάος

Ο σεισμός που είχε μέγεθος 7.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ γκρέμισε νοσοκομεία και σκότωσε ασθενείς αλλά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πολλοί από τους επιζώντες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα και η ιλαρά.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπαλακότ, σε μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, λέει ότι οι είσοδοι της πόλης είναι μπλοκαρισμένοι με αυτοκίνητα που μεταφέρουν κουβέρτες, τρόφιμα και τέντες, ενώ επιπλέον βοήθεια αναμένεται και με ελικόπτερα.

Στην πόλη, οι άστεγοι λεηλατούν φαρμακεία, ενώ δεν λείπουν και οι κλοπές σε σπίτια.

Οι αρχές αδυνατούν να διατηρήσουν την τάξη.

Μια άλλη ανταποκρίτρια του BBC, η Νοτμίθα Λούθρα μεταδίδει από τη Μουζαφαραμπάντ ότι τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό και δεν έχει δει καμία συντονισμένη προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο κόσμος ψάχνει για τρόφιμα και νερό ενώ στους δρόμους κείτονται ανθρώπινες σοροί.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 17:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκύκλιος για το πετρέλαιο θέρμανσης

O νέος υφυπουργός υπογράφει την εγκύκλιο

Από τις 15 Οκτωβρίου ισχύει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιτηδευματίες που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης στο κοινό, υποχρεούνται από τις 15 Οκτωβρίου και μετά να εκδίδουν σε κάθε περίπτωση αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα.

Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο νέοδιορισθείς υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, αναφέρει επίσης ότι όταν ο αγοραστής βαρύνεται προσωπικά με τη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου, θα αναγράφονται στα παραστατικά, εκτός των υποχρεωτικών δεδομένων, επιπλέον και το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του πελάτη, η ιδιότητά του σε σχέση με το ακίνητο (ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, δωρεάν παραχώρηση) αλλά και το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου και ο τόπος παράδοσης του προϊόντος.

Εξάλλου όταν η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα, όπως είναι οι περιπτώσεις των πολυκατοικιών, διπλοκατοικιών κλπ., θα αναγράφεται εκτός των άλλων:

Ως ΑΦΜ πελάτη, ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου.

Η ένδειξη "πολυκατοικία" ή "διπλοκατοικία" κλπ.

Η ιδιότητα με την οποία πραγματοποιεί ο πελάτης την αγορά (ως διαχειριστής, ως εκπρόσωπος κλπ).

Επίσης η εγκύκλιος προβλέπει τα παραστατικά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης από πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του αγρότη ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Για την δαπάνη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν τα πρόσωπα αυτά, για τις ατομικές ή τις οικογενειακές τους ανάγκες εκδίδεται Δελτίο Λιανικής Πώλησης, ενώ για την αγορά που πραγματοποιούν τα πρόσωπα αυτά για πετρέλαιο ντίζελ θέρμανσης για τις ανάγκες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, εκδίδεται δελτίο αποστολής και τιμολόγιο.

Τέλος, καθιερώνεται η υποχρέωση υποβολής αναλυτικών καταστάσεων για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.


Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες

Χιλιάδες άτομα έμειναν άστεγα στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Κατρίνα

Σε πέντε μόνο χρόνια 50 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέους τόπους για να ζήσουν, σύμφωνα με έρευνα ειδικών του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομάδα που εκπόνησε την έρευνα υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρέπει να αναζητηθεί νέος ορισμός του όρου «περιβαλλοντικός πρόσφυγας».

Πιστεύεται ότι η περιβαλλοντική εξαχρείωση εξαναγκάζει εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μάλιστα, ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων είναι ίσος περίπου με εκείνον των πολιτικών προσφύγων.

Οι βασικότεροι λόγοι για την περιβαλλοντική μετανάστευση θεωρούνται οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση του πληθυσμού, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένα εδάφη δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν.

Ορισμένοι άλλοι λόγοι είναι οι πλημμύρες, οι οποίες προκαλούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις για τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες είχαν καταλήξει το 1999 εκθέσεις από το Ινστιτούτο για τις Παγκόσμιες Καταστροφές και το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 25 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ξηρασίας, των πλημμυρών και των άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων

Οι ανάγκες των εκατομμυρίων σεισμοπλήκτων είναι τεράστιες

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεκίνησε και πάλι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας που έπληξε ο εγκέλαδος, το Σάββατο.

Οι καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων και των οργανώσεων αρωγής βελτιώθηκαν.

Ωστόσο διατυπώνονται και πάλι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, ενώ οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν λάβει ακόμα καμία βοήθεια.

Επιπλέον τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για το κίνδυνο επιδημιών και καλούν το στρατό να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές.

Στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα των σπιτιών τους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ για να αξιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Η κ. Ράις μετά από συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα σε «αυτές τις δύσκολες ώρες».

«Θα σταθούμε στο πλευρό σας όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο», είπε.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 23 χιλιάδες άτομα. Τα περισσότερα από τα θύματα εντοπίζονται στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Ανακωχή στη σκιά του εγκέλαδου

Ελπίδα σε όσους αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα στα χαλάσματα έδωσε ένα εξάχρονο κοριτσάκι που ανασύρθηκε ζωντανό από το γκρεμισμένο σπίτι της στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, 105 ώρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Στην ίδια πόλη, τουρκικά συνεργεία διάσωσης έσωσαν μια 45χρονη μητέρα τριών παιδιών.

Όσοι ήταν παρόντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν χάσει τη ζωή τους 1300 άτομα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι δύο χώρες, Ινδία και Πακιστάν, αποφάσισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την επανένωση οικογενειών που έχει χωρίσει η γραμμή Ελέγχου που «κόβει» στα δύο το Κασμίρ.

Ένα ακόμα δείγμα βελτίωσης των σχέσεων των δύο πυρηνικών δυνάμεων αποτελεί η πρώτη πτήση που μετέφερε βοήθεια από την Ινδία στο Πακιστάν.

Οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ και έχουν στην ιστορία τους δύο πολέμους.

Κυκλοφοριακό χάος

Ο σεισμός που είχε μέγεθος 7.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ γκρέμισε νοσοκομεία και σκότωσε ασθενείς αλλά και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πολλοί από τους επιζώντες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα και η ιλαρά.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπαλακότ, σε μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, λέει ότι οι είσοδοι της πόλης είναι μπλοκαρισμένοι με αυτοκίνητα που μεταφέρουν κουβέρτες, τρόφιμα και τέντες, ενώ επιπλέον βοήθεια αναμένεται και με ελικόπτερα.

Στην πόλη, οι άστεγοι λεηλατούν φαρμακεία, ενώ δεν λείπουν και οι κλοπές σε σπίτια.

Οι αρχές αδυνατούν να διατηρήσουν την τάξη.

Μια άλλη ανταποκρίτρια του BBC, η Νοτμίθα Λούθρα μεταδίδει από τη Μουζαφαραμπάντ ότι τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό και δεν έχει δει καμία συντονισμένη προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο κόσμος ψάχνει για τρόφιμα και νερό ενώ στους δρόμους κείτονται ανθρώπινες σοροί.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση στην Ταλαφάρ

Η Ταλαφάρ βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία

Η αστυνομία στο Ιράκ αναφέρει ότι τουλάχιστον τριάντα άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Ταλαφάρ - δεύτερη επίθεση με ισάριθμους νεκρούς για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Τα περισσότερα από τα θύματα περίμεναν έξω από ένα γραφείο στρατολόγησης της πόλης.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας που μετέφερε πάνω του τα εκρηκτικά.

Η βία στο Ιράκ έχει αυξηθεί εν όψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου για το Σύνταγμα της χώρας.

Η Ταλαφάρ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου πρόσφατα έγινε επιχείρηση αμερικανικών και ιρακινών στρατευμάτων εναντίον των οργανώσεων ανταρτών.

Την Τρίτη, η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστη αγορά, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Η επίθεση έλαβε χώρα στις 11 το πρωί τοπική ώρα, όταν η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη δήλωσε αρχικώς ότι η επίθεση έγινε με τηλεχειριστήριο, αλλά μετά αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε βομβιστής αυτοκτονίας.

Το ιατρικό προσωπικό δεν κατάφερε να μεταβεί άμεσα στον τόπο της επίθεσης, καθώς υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις οργανώσεις ανταρτών.

Η Ταλαφάρ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, θεωρείται καταφύγιο των Ιρακινών ανταρτών, αλλά και των ξένων μαχητών που διεισδύουν στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, οι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στην Ταλαφάρ, αλλά οι περισσότεροι αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν πολλά θύματα και έγιναν πολλές συλλήψεις.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 15:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μυστηριώδης αυτοκτονία Σύρου υπουργού

Ο Κανάαν (αριστερά) διετέλεσε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στον Λίβανο

Πληροφορίες από τη Δαμασκό αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας Γκάζι Κανάαν αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Σύρος αξιωματούχος ανακρίθηκε τον περασμένο μήνα για πιθανή ανάμειξή του στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, στις 20 Φεβρουαρίου του 2005.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στον Λίβανο.

Επέστρεψε στη Δαμασκό το 2002 και διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών το 2004.

«Ο υπουργός Εσωτερικών, ταξίαρχος Γκάζι Κανάαν αυτοκτόνησε στο γραφείο του πριν το μεσημέρι», μετέδωσε το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Σάνα).

Οι αρχές διεξάγουν τις «απαραίτητες έρευνες», έγραψε το Σάνα.

Λίγες ώρες πριν από το θάνατό του ο υπουργός έκανε μια τελευταία ανακοίνωση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή του Λιβάνου» και ζήτησε οι δηλώσεις του να μεταδοθούν και από άλλα μέσα.

«Θέλω να κάνω σαφές ότι η σχέση μας με τους αδελφούς μας στον Λίβανο βασιζόταν στην αγάπη και την αμοιβαία κατανόηση Έχουμε υπηρετήσει τα συμφέροντα του Λιβάνου με τιμή και ειλικρίνεια», είπε.

Η έρευνα

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με τα πορίσματα για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είναι πιθανό η έκθεση αυτή να εμπλέκει και τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας στην υπόθεση της δολοφονίας.

Η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 20 άνθρωποι.

Αμέσως μετά, η Συρία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο.

Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση, ο Γερμανός Ντέτλεφ Μέλις, ανέκρινε επτά ανώτατους Σύρους αξιωματούχους στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο εκλιπών.

Τον Ιούλιο οι ΗΠΑ πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γκάζι Κανάαν στον Λίβανο με το αιτιολογικό ότι ενίσχυε την τρομοκρατία.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Μπλερ

Οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις θα κρατούνται τρεις μήνες

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει δεχθεί σκληρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ύποπτοι για τρομοκρατία θα μπορούν να κρατούνται για τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση λένε ότι αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι στη Γαλλία ή την Ισπανία οι ύποπτοι μπορούν να κρατούνται μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα να εξυμνεί και να εκθειάζει κάποιος την τρομοκρατία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι η αστυνομία οφείλει να έχει ενισχυμένες εξουσίες για να μπορεί να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών.

«Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τους πολίτες αυτής της χώρας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Βέλη κριτικής εναντίον του νέου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση, αλλά και από δικαστές της χώρας.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στάση εργασίας δημοσιογράφων

Τετράωρη στάση εργασίας (12μμ - 4μμ) κήρυξε την Τετάρτη το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), καλώντας όλους τους δημοσιογράφους να λάβουν μέρος.

Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και Ακαδημίας έξω από τα γραφεία της ένωσης.

Ο πρόεδρος της ένωσης, Πάνος Σόμπολος, μίλησε για πρωτοφανή κρίση στο χώρο της ενημέρωσης.

Καθ' όλο το χρονικό διάστημα της στάσης εργασίας δεν μεταδόθηκαν ειδησεογραφικές εκπομπές, ούτε ζωντανές ούτε ηχογραφημένες ούτε εκπομπές σε επανάληψη με δημοσιογραφικό περιεχόμενο.

Επίσης, δεν μεταδόθηκαν εκπομπές από τρίτους (εκφωνητές ή παρουσιαστές, συνεργάτες τακτικούς ή έκτακτους, παραγωγούς) με δημοσιογραφικό περιεχόμενο.

Παράλληλα, δεν μεταδόθηκαν σχόλια για την κίνηση στους δρόμους, ειδήσεις από τα χρηματιστήρια Αθηνών και εξωτερικού, οικονομικές ειδήσεις, αθλητικοί αγώνες και δελτία καιρού.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαμαρτύρονται για την απώλεια θέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πάρτι γενεθλίων

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας έδωσε μάχη με τον καρκίνο το 2003

Ο Χάρολντ Πίντερ, που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας, γιορτάζει την 75η επέτειο των γενεθλίων του.

Ο Πίντερ είναι γνωστός τόσο για το συγγραφικό του έργο όσο και για την πολιτική δράση του.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1930 και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην περιοχή του ανατολικού Λονδίνου. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραϊκής καταγωγής.

Το πρώτο του έργο, «Το δωμάτιο», ανέβηκε στο θέατρο του πανεπιστημίου του Μπρίστολ το 1957 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στα κλασικά έργα του Βρετανού συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται τo «Πάρτι γενεθλίων», «Ο επιστάτης», «Η επιστροφή» και «Η προδοσία».

Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για τη μεγάλη οθόνη ενώ έχει γράψει και ο ίδιος σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ δύο φορές. Το1981 για το σενάριο της ταινίας «Η γυναίκα του Γάλλου λοχαγού» και το 1983 για το έργο «Η προδοσία».

Οι πολιτικές ανησυχίες του Πίντερ άρχισαν να καλλιεργούνται σε νεαρή ηλικία και το 1949 κατηγορήθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Πολίτης του Κόσμου

Επικριτικά σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην γενέτειρά του τη Βρετανία, εκτός από μια εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΒΒC, τα γενέθλια του Πίντερ περνούν απαρατήρητα.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά άρθρο του στη βρετανική εφημέριδα Γκάρντιαν, ο θεατρικός κριτικός Μάικλ Μπίλιγκτον, ο οποίος είναι και βιογράφος του Χάρολντ Πίντερ, στρέφει τα πυρά του εναντίον της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας.

Η Τέσα Τζάουελ, γράφει ο Βρετανός κριτικός, τιμωρεί τον Πίντερ για τα πολιτικά του πιστεύω και την πολεμική του κατά της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλέρ.

Αν και τα έργα της νεανικής της περιόδου χαρακτηρίζονται από τον ατομικότητα και το σχεδόν απολιτικό των ηρώων, ο Χάροντ Πίντερ τα τελευταία 25 χρόνια παρεμβαίνει συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμη και μετά την διάγνωση καρκίνου του οισοφάγου πριν δύο χρόνια, ο Πίντερ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να καταγγέλλει τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ πρόσφατα και στη Γιουγκοσλαβία, παλαιότερα.

Ο Πίντερ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει να αναφέρονται στο ίδιο ως συγγραφέα αλλά ως πολιτικό ακτιβιστή - αυτοπροσδιορίζεται όχι ως Βρετανός αλλά ως Πολίτης του Κόσμου.

Η περίπτωση του Πίντερ επιβεβαιώνει το ρητό «Ουδείς προφήτης στον τόπο του».

Έτσι το ρόλο του τιμητή ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιρλανδίας που ενίσχυσε οικονομικά σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του συγγραφέα στο Δουβλίνο, στις οποίες συμμετείχαν τα πιο μεγάλα ονόματα του βρετανικού θεάτρου.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος κι αυστηρότερος νόμος κατά της τρομοκρατίας

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Νέα σκληρή στάση κατά της τρομοκρατίας υιοθετεί ο Βρετανός πρωθυπουργός

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο και οι διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου της Βρετανίας--μια νομοθεσία, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εκχωρεί νέες εξουσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης και της 21ης Ιουλίου.

Την Τρίτη, τόσο ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, υπεραμύνθηκαν του σχετικού νομοσχεδίου.

Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών κάνουν λόγο για «αυταρχικά μέτρα».

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε τον διευθυντή του Κέντρου Αμυντικών Μελετών του Κινγκς Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Πίτερ Νιούμαν, εάν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες.

«Πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από την ερμηνεία και τη θεματική ενότητα ενός νόμου», λέει ο Πίτερ Νιούμαν και συμπληρώνει: «μια από τις διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι η κράτηση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών για διάστημα έως και τρεις μήνες και όχι για δύο εβδομάδες, όπως ισχύει σήμερα. Τρεις μήνες δεν είναι και μικρό χρονικό διάστημα. Κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μια τέτοια κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών συνιστά παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

»Το ερώτημα ή το πιο σημαντικό σημείο, εάν θέλετε, είναι εάν το νομοσχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση κάποιων ασφαλιστικών δικλείδων, τα οποία εγγυώνται κάποια δικαιώματα στο άτομο που τελεί υπό κράτηση. Όπως το δικαίωμα να μιλάει με το δικηγόρο του ή να ζητήσει αργότερα επανεξέταση της υπόθεσής του. Εάν υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις, τότε νομίζω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η εν λόγω διάταξη είναι συμβατή με τις ατομικές ελευθερίες. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα.»

Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο ποινικοποιεί επίσης την εξύμνηση της τρομοκρατίας και όσους έμμεσα υποκινούν τρομοκρατικές ενέργειες--αδικήματα που επισείουν ποινή επταετούς κάθειρξης.

Ωστόσο, το πρόβλημα σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, Πίτερ Νιούμαν, είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός του όρου «τρομοκρατία».

«Η κυβέρνηση θα ήθελε σε κάποια στιγμή να καταλήξει σ' έναν ορισμό του όρου τρομοκρατία. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει επίσημος ορισμός. Δεν υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, το οποίο, όμως δεν έχει σχέση με το εθνικό δίκαιο μιας χώρας και ως εκ τούτου μια κυβέρνηση θα μπορούσε να υιοθετήσει έναν ορισμό όποτε το θελήσει.

»Το πρόβλημα με την 'εξύμνηση της τρομοκρατίας' είναι πιστεύω σοβαρό, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνιστά 'εξύμνηση'. Είναι ένα ζήτημα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης από την κυβέρνηση.

»Εάν πρόκειται να περάσει το εν λόγω μέτρο, τα δικαστήρια θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να καταλήξουν στο τι συνιστά εξύμνηση. Είναι μία από τις πιο αδύναμες προτάσεις της κυβέρνησης, διότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες πράξεις συνιστούν εξύμνηση της τρομοκρατίας», κατέληξε ο διευθυντής Κέντρου Αμυντικών Μελετών του Κινγκς Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Πίτερ Νιούμαν.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτινάσσονται τα κέρδη της Apple

Οι συσκευές iPod της Apple έχουν κατακλύσει την αγορά

Η εταιρεία Apple τετραπλασίασε τα κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω των πωλήσεων των iPod, τα οποία αγοράστηκαν από τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια μέσα σε τρεις μόνο μήνες.

Το iPod αποδείχθηκε θαυματουργό για την αμερικανική εταιρεία υπολογιστών, καθώς η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για την ψηφιακή μικροσκοπική φορητή συσκευή που παίζει μουσική και τραγούδια εκτίναξε τα κέρδη της εταιρείας στο 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Apple ανακοίνωσε ότι πουλά περίπου δύο εκατομμύρια iPod κάθε μήνα, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματίσει να λανσάρει μια νέα ηλεκτρονική συσκευή στην αγορά.

Σύμφωνα με επιχειρηματικό συντάκτη του ΒBC, πέπλο μυστικότητας καλύπτει το νέο αυτό προϊόν αλλά φήμες λένε ότι για διάδοχο του Ipod μέσα στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει και να απολαμβάνει όχι μόνο ήχο αλλά και βίντεο.

Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 10% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρά τις μεγάλες προσδοκίες.

Αν και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 56%, ωστόσο οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση.

Παρ' όλα αυτά όμως, τα ηγετικά στελέχη της αμερικανικής εταιρείας δεν παύουν να τονίζουν πόσο ικανοποιημένα είναι, καθώς αυτός ήταν ο καλύτερος χρόνος στην ιστορία της εταιρείας.

Πιστεύεται ότι οι ψηφιακές μουσικές συσκευές της Apple αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των πωλήσεων της παγκόσμιας αγοράς.


Πάρτι γενεθλίων

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας έδωσε μάχη με τον καρκίνο το 2003

Ο Χάρολντ Πίντερ, που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας, γιορτάζει την 75η επέτειο των γενεθλίων του.

Ο Πίντερ είναι γνωστός τόσο για το συγγραφικό του έργο όσο και για την πολιτική δράση του.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1930 και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην περιοχή του ανατολικού Λονδίνου. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραϊκής καταγωγής.

Το πρώτο του έργο, «Το δωμάτιο», ανέβηκε στο θέατρο του πανεπιστημίου του Μπρίστολ το 1957 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στα κλασικά έργα του Βρετανού συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται τo «Πάρτι γενεθλίων», «Ο επιστάτης», «Η επιστροφή» και «Η προδοσία».

Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για τη μεγάλη οθόνη ενώ έχει γράψει και ο ίδιος σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ δύο φορές. Το1981 για το σενάριο της ταινίας «Η γυναίκα του Γάλλου λοχαγού» και το 1983 για το έργο «Η προδοσία».

Οι πολιτικές ανησυχίες του Πίντερ άρχισαν να καλλιεργούνται σε νεαρή ηλικία και το 1949 κατηγορήθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Πολίτης του Κόσμου

Επικριτικά σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην γενέτειρά του τη Βρετανία, εκτός από μια εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΒΒC, τα γενέθλια του Πίντερ περνούν απαρατήρητα.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά άρθρο του στη βρετανική εφημέριδα Γκάρντιαν, ο θεατρικός κριτικός Μάικλ Μπίλιγκτον, ο οποίος είναι και βιογράφος του Χάρολντ Πίντερ, στρέφει τα πυρά του εναντίον της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας.

Η Τέσα Τζάουελ, γράφει ο Βρετανός κριτικός, τιμωρεί τον Πίντερ για τα πολιτικά του πιστεύω και την πολεμική του κατά της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλέρ.

Αν και τα έργα της νεανικής της περιόδου χαρακτηρίζονται από τον ατομικότητα και το σχεδόν απολιτικό των ηρώων, ο Χάροντ Πίντερ τα τελευταία 25 χρόνια παρεμβαίνει συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμη και μετά την διάγνωση καρκίνου του οισοφάγου πριν δύο χρόνια, ο Πίντερ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να καταγγέλλει τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ πρόσφατα και στη Γιουγκοσλαβία, παλαιότερα.

Ο Πίντερ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει να αναφέρονται στο ίδιο ως συγγραφέα αλλά ως πολιτικό ακτιβιστή - αυτοπροσδιορίζεται όχι ως Βρετανός αλλά ως Πολίτης του Κόσμου.

Η περίπτωση του Πίντερ επιβεβαιώνει το ρητό «Ουδείς προφήτης στον τόπο του».

Έτσι το ρόλο του τιμητή ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιρλανδίας που ενίσχυσε οικονομικά σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του συγγραφέα στο Δουβλίνο, στις οποίες συμμετείχαν τα πιο μεγάλα ονόματα του βρετανικού θεάτρου.


Οργή και δυσπιστία

Της απεσταλμένης του BBC στην Κιζίκσα, Σάρας Ρέινσφορντ

Για προληπτικούς λόγους θανατώθηκαν όλα τα πουλερικά στην Κιζίκσα

«Φέρτε τα πουλερικά σας απόψε στην πλατεία για να τα σφάξουμε» ήταν η εντολή που ακουγόταν από τα μεγάφωνα έξω από το δημοτικό μέγαρο.

«Αν δεν συμμορφωθείτε, μπορεί να καταδικασθείτε σε 6μηνη φυλάκιση.»

Η απειλή αυτή δεν παραξένεψε κανέναη Κιζίκσα του Μπαλίκεσιρ στη δυτική Τουρκία είχε γίνει ήδη γνωστή, γιατί εδώ παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών.

Πάνω από 5.000 πουλερικά έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμήςσε μία περιοχή της Τουρκίας που έχει μεγάλη παραγωγή πουλερικών.

Οικονομική καταστροφή

Ο Μεχμέτ Εκσέν λέει πως ήξερε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε όταν αρρώστησαν 50 από τις γαλοπούλες που έτρεφε και πέθαναν την προπερασμένη Δευτέρα. Άλλες 100 πέθαναν την επομένη.

«Νόμισα πως είχαν πάθει δηλητηρίαση στην αρχή και τις έδωσα έτσι κάτι γιαυτό το σκοπό», εξηγεί ο Μεχμέτ.

Αλλά δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση κι έτσι την Τετάρτη ανέφερε το περιστατικό στις αρχές. Οι κτηνίατροι διέταξαν τότε να σφαγούν όλες οι γαλοπούλες που έτρεφε.

«Πούλησα το διαμέρισμα που είχα κι επένδυσα το μέλλον της οικογένειάς μου στην επιχείρηση αυτή», συνεχίζει ο Μεχμέτ. «Τώρα, αναποδογύρισαν τα πάντα. Ξόφλησα.»

Δείγματα από τις γαλοπούλες του Μεχμέτ επιβεβαίωσαν την παρουσία του υπότυπου Η5 του ιού της γρίπης. Ειδικοί στη Βρετανία προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για τον Η5Ν1, τον τύπος δηλ. του ιού που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο στον άνθρωπο.

Αποδημητικά πουλιά

Οι επιστήμονες στην Τουρκία υποπτεύονται πως οι γαλοπούλες του Μεχμέτ προσβλήθηκαν από πουλιά που είχαν έλθει στην περιοχή από τη Ρωσία.

Βοσκούσαν ελεύθερα σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Παραδείσου των Πουλιών που αποτελεί πέρασμα πολλών αποδημητικών πουλιών.

Πούλησα το διαμέρισμα που είχα κι επένδυσα το μέλλον της οικογένειάς μου σαυτό το ορνιθοτροφείο. Τώρα, αναποδογύρισαν τα πάντα. Ξόφλησα.

Μεχμέτ Εκσέν

Πάντως, οι γαλοπούλες ενός άλλου πτηνοτρόφου, του Σίτκι Μποσκούρτ, που έβοσκαν στην ίδια περιοχή δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα. Αλλά, για προληπτικούς λόγους, οδηγήθηκαν κι αυτές στο σφαγείοκαι οι 2.5000.

«Έχασα οικονομίες 20 ετών όταν έθαψαν τα πουλιά μου», λέρει ο Σίτκι. «Δεν έχω ιδέα τι θα κάνω τώρα.»

Ο Σίτκι, όπως και πολλοί άλλοι στην Κιζίκσα, δεν είναι καθόλου σίγουροι πως υπάρχει στην περιοχή γρίπη των πτηνών.

«Κανένα άλλο πουλί δεν αρρώστησεμόνον οι γαλοπούλες του Μεχμέτ. Γιατί λοιπόν πρέπει να υποφέρουμε εμείς;» ρωτάει.

Αλλά οι τοπικές αρχές είναι αποφασισμένες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο.

«Απολυμαίνουμε τα πάντα» εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης, Εκρέμ Γκοκτούρκ.

«Όταν τελειώσει η σφαγή, θαπολυμάνουμε τη γη κι από αέρος. Αλλά όλα αυτά τα μέτρα είναι απλώς προληπτικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας εδώ.»

Δυσπιστία

Ίσως γιαυτόν ακριβώς το λόγο δεν έχουν ληφθεί τα ίδια αυστηρά μέτρα παντού.

Υπάρχει μια ομάδα απολύμανσης στην είσοδο της πόλης, αλλά πολύ λίγα οχήματα έχουν απολυμανθεί.

Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στην Κιζίκσαακόμη και στο πτηνοτροφείο που παρουσίασε προβλήματα. Βλέπεις ακόμη στους δρόμους κότες, πάπιες και χήνες να περιπλανώνται ελεύθερα. Αλλά ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.

Ορισμένοι πτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν ήταν απαραίτητα τα μέτρα που ελήφθησαν

Την ώρα που βραδιάζει, ένας γέρος χωρικός έρχεται στην κεντρική πλατεία με το ποδήλατό του. Φέρνει μια σακούλα γεμάτη σφαγμένα κοτόπουλα.

«Δεν θέλω να πάω φυλακή, γιαυτό είπα να φέρω τα πουλιά εδώ», λέει και ρίχνει τη σακούλα στο φορτηγό που θα τα πάει μαζί με τάλλα στο σφαγείο.

«Έφαγα, όμως, κοτόπουλο απόψε» λέεισχεδόν αψήφιστα.

Κι οι περισσότεροι κάτοικοι της Κιζίκσα θα συμφωνήσουν μαζί του: κι αυτοί κοτόπουλο τρώνε. Κι αρνούνται να πιστέψουν πως υπάρχει η γρίπη των πτηνών στην περιοχή τους, παρά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

«Γιατί δεν πέθαναν άλλα πουλιά;» διερωτάται κάποιος και δεν κρύβει την οργή του. «Οι κότες μας δεν έχουν τίποτα και τις σκοτώνουν!»

Ένας άλλος επιμένει πως οι γαλοπούλες του Μεχμέτ προσβλήθηκαν, όχι από τη γρίπη των πτηνών, αλλά από μια νόσο που μεταδίδεται από τις μύγες.

Δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονταν στα ειδικά εργαστήρια της Αγγλίας.

Έτσι, μέχρι τότε, κυριαρχούσαν οι εκδοχές εκείνων που αμφισβητούν την παρουσία της γρίπης των πτηνών στην περιοχή αυτή της δυτικής Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Εκσέν περίμενε, με πολλή νευρικότητα, ταποτελέσματα.


Υποσχέσεις και διαψεύσεις στο Ιράκ

Οι σουνίτες είχαν αρχικώς δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

Παράταξη των σουνιτών στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα εάν υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά οι σουνίτες διαψεύδουν την ύπαρξη κάποιας συμφωνίας.

Το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα των σουνιτών στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «Ναι» στο προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο δημοψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, Αγιάντ Σαμαράι, είπε ότι η παράταξή του κατέληξε σε αυτή την απόφαση γιατί οι σιίτες και οι κούρδοι θα αναθεωρήσουν ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος.

Πολιτικοί κύκλοι δήλωσαν ότι έκαναν δεκτές ορισμένες από τις ενστάσεις που προέβαλαν οι Σουνίτες στο προσχέδιο Συντάγματος και συμφώνησαν σε αλλαγές που θα συζητηθούν την Τετάρτη στην ιρακινή εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των σιιτών διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπήρξε κάποια συμφωνία και είπε ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει πολλές διαβουλεύσεις για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των σουνιτών στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Πολλοί σουνίτες αρνήθηκαν να εγκρίνουν το προσχέδιο του Συντάγματος, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ιράκ.

Την Τρίτη πάντως σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα από επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία και επαγρύπνηση

Οι έρευνες που διεξάγονται και η ανάγκη συντονισμού των μέτρων προστασίας μετά τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών στις παρυφές ΕΕ απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς (El Pais) αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Υγείας που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί επίσης το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, αλλά η Βρετανία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ δεν έκρινε κάτι τέτοιο απαραίτητο» σημειώνει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Στη Γαλλία η εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι η Ευρώπη ταράσσεται από το ενδεχόμενο η γρίπη που σκότωσε 2.000 γαλοπούλες στην Τουρκία και 3 πάπιες στη Ρουμανία να οφείλεται στο θανατηφόρο στέλεχος του ιού που προκάλεσε την ασθένεια στα πουλερικά της Ασίας και έχει σκοτώσει πάνω από 60 ανθρώπους.

Η παρισινή εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση ως «νέα ψύχωση», αλλά προβλέπει ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα έχουν αποσαφηνιστεί ως προς την καταγωγή της ιογόνου νόσου.

Ενώ στη Λε Μοντ (Le Monde) προβάλλεται το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων διέταξε εσπευσμένα τη διεξαγωγή παγκόσμιας έρευνας στα αποδημητικά πτηνά, για να διαπιστωθεί πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα.

Απειλή προ των πυλών

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της γρίπης των πτηνών.

«Η απαγόρευση των τουρκικών εισαγωγών πουλερικών δεν επαρκεί πρέπει να αποτραπούν όλες οι παράνομες εισαγωγές, να ενταθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι και να εκδοθούν οδηγίες προς τους ταξιδιώτες από, προς και εντός των κρατών της ΕΕ.

«Τι την έχουμε την Ευρώπη εάν όχι για μια υπόθεση σαν κι αυτή Μόνο η συντονισμένη δράση [των υγειονομικών, ιατρικών και κτηνιατρικών αρχών] μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας» αποφαίνεται η εφημερίδα.

«Αλλά πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί χωρίς αμφιβολία για ποιο είδος γρίπης πρόκειται. Πρώτα να κάνουμε τη διάγνωση και μετά να περάσουμε στην θεραπεία» σημειώνει.

Η ευρωπαϊκή έκδοση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ (Wall Street Journal) που εκδίδεται στο Παρίσι ασχολείται με μια άλλη - παράπλευρη συνέπεια της επαγρύπνησης για τη γρίπη των πτηνών.

Όπως σημειώνει, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί έλλειψη στα εμβόλια κατά της κοινής γρίπης καθώς πάρα πολλοί θα σπεύσουν, αν και δεν είναι αναγκαίο να προφυλαχθούν, μη γνωρίζοντας ότι είναι διαφορετικός ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών, ως εκ τούτου το εμβόλιο της κοινής γρίπης δεν θα τους προφυλάξει.

Στο Βελιγράδι η εφημερίδα Πολίτικα (Politika) εξανίσταται γιατί σε περίπτωση κρουσμάτων στη Σερβία, οι πρώτοι που θα προστατευθούν βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών είναι οι βουλευτές, γιατί αυτή την πρακτική ακολουθούν οι περισσότερες χώρες όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τόμισλαβ Μιλοσάβγεβιτς σε δημοσιογράφους.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφαλιστικό και στάση της Άγκυρας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.554 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις στις συντάξεις στρατιωτικών και ναυτικών. Όλες οι αλλαγές που έρχονται σε δύο μήνες.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Φοβάται τις εκλογές, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει πρόωρες εκλογές, καθώς γνωρίζει ότι βρίσκεται μπροστά σε τρίτη συνεχόμενη ήττα από τον Κώστα Καραμανλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της 1-1-2006.

Η ΑΥΓΗ: Κάμερες παντού! Ανεξέλεγκτη παρακολούθηση των πάντων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνει τη μαφία του λιμανιού ο νέος υφυπουργός Οικονομικών. Καυτοί φάκελοι για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ποτών και πετρελαίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γ. Παπανδρέου για Κ. Καραμανλή: Νέος αλλά παλαιοδεξιός. Πώς προσδιορίζει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξάνονται συντάξεις ΝΑΤ και εφάπαξ Δημοσίου. Οι 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1.1.2006.

ΕΘΝΟΣ: Φρενάρει τα στεγαστικά ο Γκαργκάνας. Εκρηκτική η ζήτηση, φοβίζει την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επισήμως η μετάδοση του ιού γίνεται από τα αποδημητικά υδρόβια πτηνά, γι' αυτό... ούτε πουλί πετούμενο να μη βρεθεί μπροστά μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι οκτώ αλλαγές σε ασφάλιση και συντάξεις. Ποιες μεταβολές θα γίνουν στην ασφαλιστική πραγματικότητα και ποιους αγγίζουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό από το 2006. Τι θα ισχύσει με βάση τους νόμους Σιούφα και Ρέππα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πώς 2 έργα γίνονται... κιμάς! ΕΔΕ: Καταθέσεις αξιωματικών εξηγούν τη συνταγή.

ΕΣΤΙΑ: Οι πρώην κομμουνιστές δείχνουν τον δρόμο. Η φορολογική επανάστασις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ESPRESSO: Το όνειρο ζωής του Νίκου Ευαγγελάτου έγινε στάχτη. Έκλαψε στην αγκαλιά της Τατιάνας. Δεν άντεξε και κατέρρευσε το ζευγάρι. Αποκαΐδια ο Polis, λίγες μέρες πριν βγει στον αέρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή η "ευρωπαϊκή" Τουρκία. Ερντογάν και Γκιούλ αρνούνται κάθε υποχρέωση για τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και για τη Σχολή της Χάλκης - Ενδιαφέρον για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πιθανότατα αύξηση των "ειδικών" φόρων. Για διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα πιέζει η ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν πλαφόν στα στεγαστικά δάνεια. Και φόβοι για αύξηση επιτοκίων.

Η ΝΙΚΗ: Πουλάει τους μισθωτούς. Παρασκηνιακά παζάρια Αλογοσκούφη στο ECOFIN.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ομολογίες" της ΓΣΕΕ: Ακαδημία λακέδων εργοδοσίας και κυβερνώντων.

TRAFFIC NEWS: Η μαφία έκαψε τον ALPHA. Ύποπτη φωτιά καταγγέλλουν στελέχη του σταθμού.

Η ΧΩΡΑ: Εμπρησμός στον ALPHA. Ύποπτη φωτιά καταγγέλλουν στελέχη του σταθμού.

City Press: Αμερικανική "ληστεία" με τα μαχητικά F-16.

METRO: Εφιάλτης η ανεργία. Ένας στους δύο Έλληνες ζει με το άγχος της απόλυσης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 8 αλλαγές στις συντάξεις. Θα ισχύσουν από 1.1.2006 σε όλα τα ταμεία.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κόκκινος συναγερμός στη Β. Ελλάδα. Την πόρτα της Ελλάδας χτυπά η γρίπη των πουλερικών μετά τα ύποπτα κρούσματα σε Βουλγαρία και Τουρκία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετά την ασπίδα "λείπει"... ομπρέλα. Σαν "στημένο" τηλεπαιχνίδι η... ντροπή μας.

Γ. Παπανδρέου

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "τις πρόωρες εκλογές και τον απόλυτο αιφνιδιασμό από τον Κώστα Καραμανλή προσπαθεί να αποφύγει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υποστεί τρίτη συνεχόμενη ήττα. Οι δημοσκοπήσεις επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να συνεχίσει την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ του δίνει το δικαίωμα να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η χθεσινή επίθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατά του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή θύμιζε "Μπαϊρακτάρη" όχι βέβαια στις εκφράσεις αλλά στον περιβάλλοντα χώρο: έγινε στο γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες στο εστιατόριο Ζείδωρον στου Ψυρρή. "Ο Καραμανλής είναι νέος, αλλά έχει λογικές που θυμίζουν την παλιά Δεξιά" είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου στην ερώτηση αν βλέπει πρόωρες εκλογές υπό την πίεση των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων απάντησε εμμέσως:Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Ευρωπαίοι "έτριψαν δύο προϋπολογισμούς στα μούτρα της".

ΓΣΕΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "μέχρι και το τελευταίο φύλλο συκής για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της λεγόμενης Ακαδημίας Εργασίας της ΓΣΕΕ πέφτει, και μάλιστα με την κυνική ομολογία της Συνομοσπονδίας για τον πραγματικό αντεργατικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι καταρτιζόμενοι συνδικαλιστές".

Προσωπικά Δεδομένα

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με βάση την οποία επιτρέπεται να λειτουργούν στους δρόμους της Αθήνας οι κάμερες, κυρίως για λόγους κυκλοφορίας και πάντως με προϋποθέσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Με την απόφαση της Αρχής, η αστυνομία ακόμη και αν μας φακελώνει δεν μπορεί να επικαλεστεί τα στοιχεία της παράνομης παρακολούθησης για να τεκμηριώσει ενοχή στο δικαστήριο".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 2.554 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε νοσοκομείο της χώρας, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε δήμους και στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης".

Εξωτερική πολιτική

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "αποφασισμένη να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία είτε με τη μορφή δημοψηφίσματος είτε ακόμη και με την άμεση προσφυγή στις κάλπες εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων".

Αντώνης Μπέζας

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "έναν προς έναν τους καυτούς φακέλους λαθρεμπορίας ζήτησε χθες ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, στέλνοντας μήνυμα πολέμου στις συμμορίες που τζιράρουν δισεκατομμύρια από τις λαθραίες μπίζνες καυσίμων, τσιγάρων και οινοπνευματωδών αλλά και στα κυκλώματα των επίορκων που αλωνίζουν χρόνια τώρα σε τελωνεία και ελεγκτικές υπηρεσίες, για λογαριασμό των μαφιόζων - αφεντικών τους".

Η γρίπη των πουλερικών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "επισήμως η μετάδοση του ιού της γρίπης των πουλερικών γίνεται από τα αποδημητικά υδρόβια πτηνά τα οποία δεν είναι δυνατόν να περιορισθούν, ούτε να εμβολιασθούν. Φτάσαμε σ΄ένα σημείο να λέμε και να ευχόμαστε ότι ούτε πουλί πετούμενο να μη βρεθεί μπροστά μας. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας είπε να μην πανικοβαλλόμαστε αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε".

ALPHA

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "παρανάλωμα του πυρός σε μία ώρα το νέο τετραώροφο κτίριο του ALPHA στου Ρέντη. Ολοσχερής η καταστροφή των στούντιο, αλλά και του σημαντικού αρχειακού υλικού των δημοσιογράφων".

F-16

H CITY PRESS γράφει: "η Ουάσιγκτον σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ελλάδας στο Σκοπιανό, παρά τη γενναιόδωρη παραγγελία των 30+10 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να διπλασιάσουν το κόστος των "γυμνών" μαχητικών αεροσκαφών. Αρνούνται , επίσης, την προμήθεια πυραύλου αέρος - αέρος, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διαθέτουν τα τουρκικά F-16 . Τρενάρουν την προμήθεια των πανάκριβων αεροσκαφών για το ....2011. Η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει το εξωφρενικό κόστος της παραγγελίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006".

Ανεργία

H ESPRESSO γράφει ότι "με την αβεβαιότητα για το άγνωστο αύριο και το φόβο της ανεργίας ζει ο σημερινός Έλληνας εργαζόμενος, σύμφωνα με έρευνα της Manpower, σε 15 χώρες της Ευρώπης, με θέμα "Ποιος είναι ο άριστος εργοδότης". Μάλιστα αρκετοί Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση να σταματήσουν τη δουλειά τους για να αποκτήσουν παιδιά, ενώ δεν θα λέγανε, "όχι" στο να αλλάξουν χώρα προκειμένου να έχουν δουλειά".

Σύμφωνα με τη METRO "με τον φόβο της ανεργίας ζει ένας στους δύο εργαζόμενους στη χώρα μας. Αποκαλυπτική είναι σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία "Manpower" σε 15 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με θέμα "Ποιος είναι ο άριστος εργοδότης", όπου αποτυπώνονται ανάγλυφα οι ανασφάλειες και οι ανησυχίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ασφαλιστικό

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "αυξήσεις στις συντάξεις των ναυτικών και των στρατιωτικών, αναπροσαρμογές στις συντάξεις των αγροτών, αλλά και αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση, έρχονται το νέο έτος, σε εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "οκτώ αλλαγές επέρχονται το 2006 βάση της κείμενης νομοθεσίας στα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση, στις συντάξεις του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και των στρατιωτικών, ενώ ξεκινά η επιστροφή των παρακρατηθέντων εισφορών του ΛΑΦΚΑ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων φέρνει το 2006, μέσα από την "ωρίμανση" νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί από το 1992 μέχρι και σήμερα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "οκτώ αλλαγές στην ασφάλιση και τις συντάξεις φέρνει το 2006 για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους".

Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "οκτώ αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα φέρει ο νέος χρόνος, σύμφωνα με την έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Μεταξύ των αλλαγών είναι η αύξηση του εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων έως και 3.000 ευρώ, ενώ μικρές αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το 2006 θα είναι ο πρώτος χρόνος που θα επιστραφεί ένα μέρος των παρακρατηθέντων εισφορών για το ΛΑΦΚΑ (για αναδρομικά που φθάνουν έως 200 ευρώ η επιστροφή θα γίνει εφάπαξ)".

Οικονομική πολιτική

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μετά τις πιέσεις του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια για διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αντί της τιτλοποίησης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι "ειδικοί" φόροι (πχ τέλη κυκλοφορίας, διόδια) αντί των γενικών όπως ο ΦΠΑ. "Δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση κάποιων φόρων και ελπίζω να μην χρειαστεί να υπάρξουν επιβαρύνσεις στο μέλλον. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής και στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο", δηλώνει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Ανάλογες ελπίδες είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις αρχές του 2005, αλλά το Μάρτιο υπήρξε η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα".

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο "Flat Tax Revolution", ο Αμερικανός Στηβ Φορμπς, εκδότης του ομωνύμου οικονομικού περιοδικού, περιγράφει λεπτομερώς τα τεράστια πλεονεκτήματα της εφαρμογής ενιαίου χαμηλού συντελεστού φορολογίας. Γράφει λοιπόν ο Φόρμπς για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ήδη δοκιμάζεται με επιτυχία το σύστημα αυτό: "Παραδόξως, οι πρώην κομμουνιστές φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα ταχύτερα από ό,τι εμείς οι καπιταλιστές".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "με διαπραγματευτικά ανταλλάγματα εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών και των συνταξιούχων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή να κατευνάσει τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών για τις επισφαλείς μεθόδους που επινοούνται, προκειμένου να περισωθεί το κατατεθειμένο σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού".

Ελληνοτουρκικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μία εβδομάδα μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τουρκική κυβέρνηση, σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, δηλώνει επί της ουσίας και κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως".

ΕΔΕ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "κατακερματισμός έργων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, για να μην απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμών, παράνομη χρήση σφραγίδων εταιρειών που δεν συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, συμμετοχή αξιωματικών του Στρατού, είναι η συνταγή. Όλα καταγράφονται στις καταθέσεις δύο αξιωματικών σε ΕΔΕ, που αποκαλύπτει σήμερα η "Ε" στις οποίες παραδέχονται τις παρατυπίες τους, υποστηρίζοντας ότι ο εργολάβος, σύμφωνα με τον διοικητή τους, "προερχόταν από τον υπουργό".

Τράπεζα της Ελλάδος

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "φρένο στη χορήγηση στεγαστικών δανείων βάζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας και ζητά από τις τράπεζες να εγγράφουν μεγαλύτερες προβλέψεις όταν δίνουν δάνεια που υπερβαίνουν το 75% της αγοραίας αξίας του ακινήτου".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "πλαφόν στη χορήγηση στεγαστικών δανείων επιχειρεί να θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, που συνιστά στις τράπεζες η δόση για την εξόφληση δανείου να μην υπερβαίνει το 30%-40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ηράκλειο έργο η αρωγή των σεισμοπλήκτων

Οι ανάγκες των εκατομμυρίων σεισμοπλήκτων είναι τεράστιες

Τα νεώτερα στοιχεία για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της Ασίας δείχνουν ότι οι σεισμόπληκτοι φθάνουν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ένα εκατομμύριο κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, νερό και τρόφιμα, ενώ δύο εκατομμύρια έχασαν εν μία νυκτί το σπίτι τους.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που συντονίζει τις προσπάθειες αρωγής απηύθυνε έκκληση για την παροχή 270 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που απαιτούνται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και επισιτιστικής βοήθειας και την αποκατάσταση των βασικών δικτύων υδροδότησης και συγκοινωνιών.

Οι πρωταρχικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων είναι σκηνές, θερμάστρες, κουβέρτες, φάρμακα και ελικόπτερα για την μεταφορά των εφοδίων.

Στο βόρειο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ πολλοί δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι, πολλές γέφυρες έχουν καταστραφεί ενώ οι βροχοπτώσεις και η κακοκαιρία του τελευταίου 24ώρου όξυναν τα προβλήματα.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές βρίσκονται ήδη 40 ελικόπτερα του πακιστανικού στρατού και των αμερικανικών και γερμανικών δυνάμεων από το γειτονικό Αφγανιστάν, ενώ το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει αερογέφυρα για τη μεταφορά εφοδίων.

Μέχρι στιγμής 23 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια ενώ σχεδόν έχουν εκλείψει οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγχ, επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, δηλώνοντας ότι περίπου 1.300 κάτοικοι έπεσαν θύματα του Εγκέλαδου.

Αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς πολλά απομεμακρυσμένα ορεινά χωριά παραμένουν απροσπέλαστα.

Ο κ. Σινγχ δεσμεύθηκε ότι ο ινδικός στρατός κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους και ανακοίνωσε την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει από την πόλη της Σριναγκάρ ότι οι οδικές αρτηρίες της κοιλάδας του Κασμίρ είναι γεμάτες από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 - 05:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φιλευσπλαχνία και ασφάλεια

Η ανθρωπιστική κρίση μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ασίας και οι «αντιστάσεις» που προβάλουν οι δικαστές στην νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει όλη την πρώτη της σελίδα στις επιπτώσεις του Εγκέλαδου και υπό τον τίτλο «Γιατί αυτή την ώρα δεν πρέπει να στερέψει η συμπόνια» καλεί τους αναγνώστες της να συμπληρώσουν ένα κουπόνι που δημοσιεύει, προσφέροντας οποιοδήποτε ποσό μπορούν και ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής.

«Η φετινή χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η φύση έθεσε σε δοκιμασία την ανθρωπότητα» γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις καταστρεπτικές συνέπειες του τσουνάμι στην ΝΑ Ασία, των τυφώνων στις ΗΠΑ και του σεισμού στο Πακιστάν και στο Κασμίρ.

Εάν δεν σπεύσουμε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων, τα θύματα θα αυξηθούν λόγω του ψύχους και των ασθενειών που θα ενσκήψουν, προειδοποιεί η Ιντιπέντεντ.

Από το επίκεντρο του σεισμού ανταποκριτές της μεταδίδουν ότι σταδιακά επικρατεί νεκρική σιγή ανάμεσα στα συντρίμμια των πόλεων και χωριών που ισοπεδώθηκαν, καθώς οι κραυγές βοηθείας εκατοντάδων μαθητών που είχαν εγκλωβιστεί στα σχολικά κτίρια άρχισαν να σβήνουν.

Βιβλική καταστροφή

Οι Τάιμς (The Times) μεταφέρουν την «απόγνωση [των κατοίκων] καθώς οι πλημμύρες επιβραδύνουν την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» και δημοσιεύουν πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την κατεστραμμένη πρωτεύουσα της περιοχής, Μουζαφαραμπάντ, που δείχνει κατοίκους να απλώνουν τα χέρια για να παραλάβουν τρόφιμα.

Μέλος βρετανικού σωστικού συνεργείου δηλώνει σε δημοσιογράφο των Τάιμς ότι οι συνθήκες διαβίωσης των σεισμοπλήκτων είναι τόσο άθλιες «που δεν είμαι σίγουρος εάν οι επιζώντες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους νεκρούς» όπως λέει.

Από την άλλη πόλη του πακιστανικού Κασμίρ, την Μπαλακότ, η Γκάρντιαν (The Guardian) φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, για «μια πόλη που άνοιξε η γη και την κατάπιε».

«Καθώς το γαλλικό συνεργείο διάσωσης αποφασίζει να εγκαταλείψει την περιοχή αφού δεν υπάρχουν επιζώντες στα ερείπια, ο επικεφαλής του δηλώνει: "Φυσικά και πιστεύω στα θαύματα αλλά εδώ πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες για θαύμα"» αναφέρεται στη σχετική ανταπόκριση.

«Κανείς δεν βρίσκεται για να δώσει στους δημοσιογράφους τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων γιατί όλοι τους είναι νεκροί, ο δήμαρχος, ο αστυνομικός διευθυντής, ο δικαστής, οι προύχοντες» μεταδίδει ο Ντέκλαν Γουόλς.

Και προσθέτει: «Τέσσερα 24ωρα μετά το σεισμό, η βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχει φθάσει. Δεν υπάρχουν ουρές για συσσίτιο, ούτε υδροφόρες που να μοιράζουν νερό, ούτε καταυλισμοί με αντίσκηνα, μόνο χιλιάδες πεινασμένοι, άστεγοι, ξεπαγιασμένοι και ολοένα πιο εξοργισμένοι κάτοικοι».

Δικαιοσύνη και τρομοκρατία

Αλλά η Γκάρντιαν επιλέγει διαφορετικό από το σεισμό πρώτο θέμα, τις δηλώσεις του επικεφαλής των Βρετανών δικαστών, Λόρδου Φίλιπς, που απαντώντας στη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπλερ για καθιέρωση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αποκρούει κάθε προσπάθεια πίεσης από κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της Γκάρντιαν, η δήλωση του ανώτατου δικαστή καθιστά φανερό ότι η ερμηνεία της νομοθεσίας αποτελούν αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και όχι των υπουργών.

«Μην προσπαθήσετε να μας χειραγωγήσετε, λέει ο ανώτατος δικαστής στους Εργατικούς» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, παρόμοιος με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) «Μην εκφοβίζετε τους δικαστές, προειδοποιεί τον Μπλερ ο αρχηγός της δικαιοσύνης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.