Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-10-11
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου) Η Μέρκελ στην ηγεσία από την οποία θα απουσιάζει ο Σρέντερ Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην επερχόμενη κυβέρνηση, που θα βρει στην καγκελαρία την Άνγκελα Μέρκελ. Τα δύο κόμματα προέβησαν σε μια κατ αρχίν συμφωνία ότι η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών θα ηγηθεί και της κυβέρνησης συνασπισμού που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές και ύστερα από μια σειρά επίπονων διαπραγματεύσεων. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει ότι πολλά στελέχη από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών καλούσαν τον κ. Σρέντερ να παραμείνει στην καινούρια κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών. Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως, σε ομιλία του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο καγκελάριος είπε ότι θα βοηθήσει στη σύσταση της κυβέρνησης συνασπισμού της κ. Μέρκελ. Η ανάληψη της καγκελαρίας από την κ. Μέρκελ θα πρέπει να εγκριθεί και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου) Ο καιρός δοκιμάζει τους επιζώντες Εκατοντάδες σοροί κείτονται στα χαλάσματα Χιλιάδες είναι οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Σάββατο το διαφιλονικούμενο από την Ινδία και το Πακιστάν, Κασμίρ. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ λέει ότι 23 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην χώρα, διορθώνοντας προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για 23 χιλιάδες νεκρούς. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χρειάζονται επειγόντως 272 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πρώτες ανάγκες για τους επόμενους έξι μήνες, όπως καταφύγια για το χειμώνα, τρόφιμα και φάρμακα. Την ίδια ώρα η καταρρακτώδης βροχή που πλήττει την περιοχή δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι πτήσεις των ελικοπτέρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν απαγορευτεί ενώ ορατός παραμένει ο κίνδυνος των κατολισθήσεων. Ως εκ τούτου σε πολλές περιοχές, το οδικό δίκτυο είναι κλειστό. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ. Οι επιζώντες είναι εξαγριωμένοι κατηγορώντας τις αρχές για εγκατάλειψη. Ψάχνουν μόνοι τους για συγγενείς τους μέσα στα ερείπια, αν και οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, τρεις μέρες μετά το σεισμό, εξαλείφονται. Νέα δυστυχία Στην εντελώς ισοπεδωμένη Μπαλοκότ, οι εργάτες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να ανοίξουν τις εξόδους της πόλης, εκφράζουν φόβους για νέες κατολισθήσεις. Η βοήθεια φτάνει αλλά με αργούς ρυθμούς Οι καιρικές συνθήκες δεν διευκολύνουν το έργο των στρατιωτών του Πακιστάν αλλά και των ειδικών συνεργείων που έχουν φτάσει από το Ντουμπάι, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Κίνα και τη Γαλλία. Για τους περισσότερους από τους χιλιάδες άστεγους δεν υπάρχει καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή. Στην αεροπορική βάση της Τσακλάλα δεκάδες ελικόπτερα, φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα, είναι ακινητοποιημένα. «Δεν μπορούν να πετάξουν εάν ο καιρός δεν βελτιωθεί εδώ και στο βορρά και στο Κασμίρ», δήλωσε αξιωματούχος. Οργή στην Ινδία Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι αρχές λένε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1300 άνθρωποι και ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την κατεστραμμένη πόλη Ούρι, κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει στη μέση το Κασμίρ, ότι φάρμακα και τρόφιμα παραμένουν συγκεντρωμένα στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποια χωριά. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγχ, ο οποίος επισκέπτεται κάποιες από τις πληγείσες περιοχές είπε ότι η ζώνη των καταστροφών εκτείνεται σε τόσες πόλεις και χωριά όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν εξαγριωμένα πλήθη. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν 12 χιλιάδες ανθρώπους σε ορεινά χωριά στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου) Χιλιάδες πτηνά θανατώθηκαν στην Τουρκία Η Ρουμανία σφαγιάζει χιλιάδες πουλερικά ελευθέρας βοσκής στο δέλτα του Δούναβη προκειμένου να προλάβει μια εξάπλωση της νόσου των πτηνών. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχουν που αναμένονται την Τετάρτη θα αποκαλύψουν εάν ο ιός Η5Ν1, ο οποίος είναι θανατηφόρος για τους ανθρώπους, έφτασε και στη Ρουμανία. Επιστήμονες στο Βουκουρέστι αντισώματα της γρίπης σε τρεις πάπιες φάρμας, σε ένα απόμακρο χωρίο, που βρέθηκαν νεκρές τον περασμένο μήνα, είπε Ρουμάνος αξιωματούχος. Η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα. Αν και βρέθηκαν τα αντισώματα της νόσου, δεν έχει ακόμα εντοπιστεί ο ιός της γρίπης. Ρουμάνοι αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να περάσουν δύο εβδομάδες μέχρι να αναγνωριστεί ο τύπος του ιού. Παρ όλ αυτά, περίπου 45 χιλιάδες πουλερικά θα σφαγιαστούν στην περιοχή. Ανησυχούν οι γείτονες Στη γειτονική Βουλγαρία ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους στο αίμα τριών νεκρών πουλιών στην περιοχή του Πλέβεν, περίπου 100 χιλιόμετρα από το σημείο που ο Δούναβης διασχίζει τη χώρα, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Αλλά και στην Τουρκία επικρατεί ανησυχία καθώς οι αρχές προσπαθούν να προλάβουν μια πιθανή επιδημία της νόσου, καθώς πιστεύεται ότι ο ιός έχει εντοπιστεί σε μια φάρμα δυτικά της χώρας. Οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Τουρκίας περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το είδος της νόσου που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Αναλυτές μεταδίδουν ότι το δέλτα του Δούναβη αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή γιατί αποτελεί σταθμό των αποδημητικών πουλιών. Οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Ρουμανίας απαγόρευσαν την εισαγωγή πουλερικών από αυτές. Το ίδιο έκαναν η Ουκρανία και η Ελβετία. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι καταβάλουν προσπάθειες για να παρασκευαστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα εμβόλιο κατά της γρίπης. Αποζημίωση Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας υποσχέθηκε αποζημιώσεις της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων λέι (335 δολάρια) στους πτηνοτρόφους, ποσό που αναλογεί σε 60-80 χιλιάδες λέι (2-2,7 δολάρια) για κάθε κιλό σφαγιασμένων πουλερικών. Όμως οι πτηνοτρόφοι λένε ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Η Ρουμανία απαγόρευσε επίσης το κυνήγι στο δέλτα του Δούναβη.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου) «Πληρώνει» ο βρετανικός στρατός Μετά την απελευθέρωση των Βρετανών ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις Η βρετανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στη Βασόρα μετά τα επεισόδια μεταξύ Ιρακινών και Βρετανών στρατιωτών. Τα βίαια γεγονότα εκτυλίχθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο βρετανικός στρατός εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα της Βασόρας για να απελευθερώσει δύο Βρετανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν ενώ φορούσαν πολιτικά ρούχα. Πολλοί Ιρακινοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν τα βρετανικά άρματα μάχης έριξαν τους τοίχους του αστυνομικού τμήματος αλλά και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν. Το βρετανικό προξενείο και μια επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βασόρας εξέδωσαν την ανακοίνωση για τις αποζημιώσεις, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη τους για τους θανάτους των πολιτών. Η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Λυπούμαστε για τις απώλειες και από τις δύο πλευρές αλλά και για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια κτήρια. »Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταβάλει με αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές ζημιές, με καλές προθέσεις». Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βασόρας απαίτησε από τους Βρετανούς μια απολογία αλλά και αποζημίωση, πριν συμφωνήσει να αποκαταστήσει τη συνεργασία του με τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Έτσι στην περιοχή πραγματοποιούνται και πάλι κοινές περιπολίες Βρετανών και Ιρακινών στρατιωτών.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου) Η Ράις σε «αγώνα» για τις βάσεις Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Αφγανιστάν Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις αφίχθη την Τρίτη στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της σε χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η Κοντολίζα Ράις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Μανάς. Πρόκειται για μια βάση με ισχυρή αμερικανική παρουσία, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Θεωρείται, επίσης, βάση «κλειδί» για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο γειτονικό Αφγανιστάν. Το Κιργιστάν συμφώνησε να επιτρέψει τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις βάσεις στη κεντρική Ασία. Σκληρές διαπραγματεύσεις Η συμφωνία προέκυψε μετά από «πολύ σκληρές» διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, όπως ανέφεραν διπλωμάτες. Ο Αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη βάση Μανάς από το 2001, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Η υπουργός Εξωτερικών ζητάει, επίσης, επίσπευση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων των κρατών της Κεντρικής Ασίας αλλά και την υποστήριξή τους στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη Ρωσία, αξιωματούχοι και αναλυτές βλέπουν με καχυποψία της περιοδεία Ράις, καθώς εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της στις εν λόγω πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Την Τετάρτη η κα Ράις θα μεταβεί στο Αφγανιστάν και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μια σύντομα επίσκεψη στο Πακιστάν μ΄ αφορμή τον καταστροφικό σεισμό.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου) Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Η θέση μας είναι σαφής, υπάρχει στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Βάσει της ενδιαμέσου συμφωνίας του ΄95, έχουμε το δικαίωμα να αντιταχθούμε στη συμμετοχή, στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκτός αν, εν τω μεταξύ, έχει επέλθει συμφωνία για μια κοινή λύση», είπε ο κ. Μολυβιάτης σε δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είπε: «Όταν θα έρθει η ώρα εκείνη, η Κυβέρνηση, η όποια Κυβέρνηση, πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Εν τω μεταξύ άμεση ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ ζητά το ΚΚΕ από το υπουργείο Εξωτερικών. Οι βουλευτές του κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Βασίλη Μαγγίνα,ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής και την ενημέρωση της από τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη «για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΠΓΔΜ, μετά τη νέα πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ Μ. Νίμιτς». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Συνασπισμός.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου) Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες Χιλιάδες άτομα έμειναν άστεγα στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Κατρίνα Σε πέντε μόνο χρόνια 50 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέους τόπους για να ζήσουν, σύμφωνα με έρευνα ειδικών του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα που εκπόνησε την έρευνα υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρέπει να αναζητηθεί νέος ορισμός του όρου «περιβαλλοντικός πρόσφυγας». Πιστεύεται ότι η περιβαλλοντική εξαχρείωση εξαναγκάζει εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων είναι ίσος περίπου με εκείνον των πολιτικών προσφύγων. Οι βασικότεροι λόγοι για την περιβαλλοντική μετανάστευση θεωρούνται οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση του πληθυσμού, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένα εδάφη δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν. Ορισμένοι άλλοι λόγοι είναι οι πλημμύρες, οι οποίες προκαλούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Σε ανάλογες εκτιμήσεις για τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες είχαν καταλήξει το 1999 εκθέσεις από το Ινστιτούτο για τις Παγκόσμιες Καταστροφές και το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 25 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ξηρασίας, των πλημμυρών και των άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου) Εκατοντάδες σοροί κείτονται στα χαλάσματα Στους 33 χιλιάδες έχουν φτάσει οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε το Σάββατο το διαφιλονικούμενο από την Ινδία και το Πακιστάν, Κασμίρ. Την ίδια ώρα η καταρρακτώδης βροχή που πλήττει την περιοχή δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι πτήσεις των ελικοπτέρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν απαγορευτεί ενώ ορατός παραμένει ο κίνδυνος των κατολισθήσεων. Ως εκ τούτου σε πολλές περιοχές, το οδικό δίκτυο είναι κλειστό. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ. Οι επιζώντες είναι εξαγριωμένοι κατηγορώντας τις αρχές για εγκατάλειψη. Ψάχνουν μόνοι τους για συγγενείς τους μέσα στα ερείπια, αν και οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, τρεις μέρες μετά το σεισμό, εξαλείφονται. Νέα δυστυχία Στην εντελώς ισοπεδωμένη Μπαλοκότ, οι εργάτες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να ανοίξουν τις εξόδους της πόλης, εκφράζουν φόβους για νέες κατολισθήσεις. Η βοήθεια φτάνει αλλά με αργούς ρυθμούς Οι καιρικές συνθήκες δεν διευκολύνουν το έργο των στρατιωτών του Πακιστάν αλλά και των ειδικών συνεργείων που έχουν φτάσει από το Ντουμπάι, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Κίνα και τη Γαλλία. Για τους περισσότερους από τους χιλιάδες άστεγους δεν υπάρχει καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή. Στην αεροπορική βάση της Τσακλάλα δεκάδες ελικόπτερα, φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα, είναι ακινητοποιημένα. «Δεν μπορούν να πετάξουν εάν ο καιρός δεν βελτιωθεί εδώ και στο βορρά και στο Κασμίρ», δήλωσε αξιωματούχος. Οργή στην Ινδία Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι αρχές λένε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1300 άνθρωποι και ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την κατεστραμμένη πόλη Ούρι, κοντά στη γραμμή ελέγχου που χωρίζει στη μέση το Κασμίρ, ότι φάρμακα και τρόφιμα παραμένουν συγκεντρωμένα στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποια χωριά. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγχ, ο οποίος επισκέπτεται κάποιες από τις πληγείσες περιοχές είπε ότι η ζώνη των καταστροφών εκτείνεται σε τόσες πόλεις και χωριά όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν εξαγριωμένα πλήθη. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν 12 χιλιάδες ανθρώπους σε ορεινά χωριά στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου) Προτάσεις ομαλοποίησης στην Κύπρο Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη Θεωρώντας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας σηματοδοτεί την έναρξη της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κινήματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία προτείνει την έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης και στο εσωτερικό της Κύπρου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνηση κοινοποίησε, και γραπτώς, πρόταση από 12 σημεία πρός τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα - πρόταση πού θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός τού 2006. Τα βασικότερα των σημείων αυτών είναι: η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών γιά επίλυση του κυπριακού και η επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα τού 1960. Δηλαδή επιστροφή στην κυβέρνηση με κατάληψη της θέσης του αντιπροέδρου, επιστροφή στη Βουλή και όπου αλλού αυτό προβλέπεται. Στην πρόταση αυτή πού θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για λύση, προβλέπεται επίσης η σύσταση δικοινοτικής Συνταγματικής Επιτροπής με αποστολή την εκπόνηση του νέου Συντάγματος, η επιστροφή της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της υπό την εποπτεία είτε των ΗΕ είτε της ΕΕ και την αποχώρηση σημαντικού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων πάντοτε εντός του 2006. Ακόμη ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει άνοιγμα όλων των λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο με συνδιαχείριση από τις δύο κοινότητες υπό την επίβλεψη της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια. Οι προτάσεις Ακιντζί παρουσιάστηκαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου ο οποίος, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που θα πρέπει, όπως είπε, να συζητηθούν.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Η Ταλαφάρ βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία Βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Ταλαφάρ, στο βόρειο Ιράκ, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ταλ Αφάρ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου πρόσφατα έγινε επιχείρηση αμερικανικών και ιρακινών στρατευμάτων εναντίον των οργανώσεων ανταρτών. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα στις 11 το πρωί τοπική ώρα, όταν η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη δήλωσε αρχικώς ότι η επίθεση έγινε με τηλεχειριστήριο, αλλά μετά αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε βομβιστής αυτοκτονίας. Το ιατρικό προσωπικό δεν κατάφερε να μεταβεί άμεσα στον τόπο της επίθεσης, καθώς υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις οργανώσεις ανταρτών. Η Ταλαφάρ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, θεωρείται καταφύγιο των Ιρακινών ανταρτών, αλλά και των ξένων μαχητών που διεισδύουν στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, οι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στην Ταλαφάρ, αλλά οι περισσότεροι αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν πολλά θύματα και έγιναν πολλές συλλήψεις. Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας έξω από πρατήριο βενζίνης, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων. Η επίθεση έλαβε χώρα στις 12 τοπική ώρα, στη συνοικία Αμιρίγια. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Ιρακινοί στρατιώτες.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου) Εμμένει στη στάση της η Άγκυρα Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου Η Άγκυρα ζητά να αρθούν οι αποκλεισμοί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Η επικύρωση του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση αλλά και η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης δεν βρίσκονται επί του παρόντος στην ατζέντα της Άγκυρας. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει νωρίτερα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους Ελληνοκύπριους εάν πρώτα δεν αρθούν οι εμπορικοί αποκλεισμοί στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Η Τζουμχουριέτ αναπαράγοντας πληροφορίες ελληνοκυπριακών εφημερίδων υποστηρίζει ότι η Λευκωσία σκοπεύει να στείλει πλοία της στην Τουρκία προκειμένου να φέρει την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της. Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις και κουρδικά κόμματα αναρωτιούνται πως η Τουρκία έλαβε το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεδομένης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Σχετικό ερώτημα έθεσε ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DEHAP Ρεσίτ Γιαρντιμτζί. Ο Γιαρντιμτζί καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση επειδή σε ομιλία του είχε πει τη λέξη «καλημέρα» στα κουρδικά. Οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές πάντως ασχολούνται με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η κατάληψη της γερμανικής καγκελαρίας από την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Σάμι Κοέν από τις σελίδες της Μιλιέτ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει να φοβάται τίποτα δεδομένου ότι στη γερμανική κυβέρνηση θα βρίσκονται και οι σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ. Ο Μουράτ Γιετκίν της Ραντικάλ υποστηρίζει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο φιλική προς τις ΗΠΑ και γι αυτό το λόγο εκτιμά θα αυξηθούν οι παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου) Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τη γρίπη των πτηνών Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στην Τουρκία και τη Ρουμανία. Τη Δευτέρα, η Κομισιόν απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την Τουρκία, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η ευρωπαϊκή κτηνιατρική υπηρεσία για να αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Η Ελλάδα παρήγγειλε 200.000 κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη για να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα μιας επιδημίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, τόνισε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε, έχει ήδη απαγορευτεί η εισαγωγή ζώντων πουλερικών και θηραμάτων από τις χώρες όπου υπάρχει υποψία εκδήλωσης της ασθένειας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει πρόγραμμα επιτήρησης των πτηνοτροφικών μονάδων και των υδροβιότοπων που αποτελούν περάσματα αποδημητικών πουλιών.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Άλαν Τζόνστον Σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει από το ξενοδοχείο Παλμ Μπιτς Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την αποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας. Αποφασισμένοι πως δεν θα έπρεπε τα σπίτια των εποίκων να πέσουν στα χέρια ακραίων οργανώσεων σαν την Χαμάς, οι Ισραηλινοί δεν άφησαν πίσω τους τίποταμόνον ερείπια. Εκεί όπου ήταν κάποτε το ξενοδοχείο Παλμ Μπιτς, είδα ένα νεαρό Παλαιστίνιο. Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα είχε σκάψει μια τρύπα στην άσφαλτο. Φορούσε ένα φανελάκι και κοντά παντελόνια και προσπαθούσε να κόψει ένα πλαστικό σωλήνα της αποχέτευσης μένα τραπεζομάχαιρο. Γύρω του έβλεπες τα ερείπια του ξενοδοχείου, έναν τεράστιο σωρό από τούβλα. Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα δεν είναι μόνος: πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι, σαν αυτόν, έχουν εισβάλει στους οικισμούς και προσπαθούν να βρουν ό,τι μπορούν για να το πουλήσουνξύλα, μέταλλα κτλ. Τους βλέπεις να φορτώνουν στα γαϊδουράκια ό,τι βρίσκουν απτα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι έποικοι. Ο Μπαντρ μου λέει πως κάτι θα βγάλει αν καταφέρει να κόψει αρκετά μέτρα απτο σωλήνα της αποχέτευσης. Κι αυτό που κάνει δείχνει σε πόσο δεινή οικονομική θέση βρίσκονται πολλοί απαυτούς που ζουν στη Γάζα. Ευκαιρίες Ο Μπαντρ μου λέει πως είναι άνεργος χρόνια τώρα. «Δεν έχω δουλειά, όπως κι ο πατέρας μου δεν έχει δουλειά», είπε. «Κανείς δεν έχει δουλειά.» Αλλά κάνει ό,τι μπορεί για ναλλάξει την τύχη του. Πόσο λαμπρό είναι το μέλλον για τους μικρούς Παλαιστίνιους; Μπήκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, αν και δεν είναι βέβαιος πώς θα μπορέσει να τελειώσει τις σπουδές του. Αλλά ακόμη κι αν πάρει το πτυχίο του, δεν είναι σίγουρο ότι θαλλάξει τίποτα. Αυξάνεται με γοργό ρυθμό ο πληθυσμός της Γάζας. Τα πανεπιστήμιά της βγάζουν πτυχιούχους πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να βρουν καλή δουλειά. Όμως, σίγουρα κάτι έχει αλλάξει τώρα προς το καλύτερο. Οι Παλαιστίνιοι δεν κρύβουν τη χαρά τους γιατί έφυγαν οι έποικοι κι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τους προστάτευαν. Ήταν οι κατακτητές και γιαυτό τους μισούσαν. Μαζική καταστροφή Ο Μπαντρ Αμπού Ζουμπάιντα έχει τις πικρότερες αναμνήσεις από την ισραηλινή κατοχή. Είχε την ατυχία να ζει πολύ κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς. Η οικογένειά του ζούσε σε μία περιοχή που μπορούσε ξαφνικά να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνηαπό τους παραστρατιωτικούς της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που συγκρούονταν με τους στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σχεδόν όλα τα σπίτια πριν φύγει από τη Γάζα Μια ανοιξιάτικη νύχτα, πριν από δύο χρόνια, οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στη γειτονιά του Μπαντρ. Η οικογένειά του έφυγε μες στο σκοτάδι, το μόνο που μπορούσες νακούσεις ήταν ο θόρυβος που έκαναν οι ερπύστριες--τα άρματα μάχης και οι μπουλντόζες. Το σπίτι τους καταστράφηκε κι ό,τι είχαν και δεν είχαν θάφτηκε στα ερείπια. Οι Ισραηλινοί έλεγαν πάντα ότι κατέστρεφαν μόνο τα κτίρια από τα οποία τους είχαν επιτεθεί οι ακραίοι παραστρατιωτικοί. Αλλά οι Παλαιστίνιοι πολύ συχνά έλεγαν πως οι κατεδαφίσεις ήταν πράξεις συλλογικής τιμωρίας. Εκκλήσεις για επενδύσεις Όπως πολλοί άλλοι στη Γάζα, έτσι και ο Μπαντρ ελπίζει πως οι έρημοι οικισμοί θα αναπτυχθούν. «Θέλω να δω εργοστάσια να κτίζονται», λέει ο Μοχάμαντ Σαλούτ που ψάχνει μαζί με τα παιδιά του στους δρόμους του πρώην οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ για να βρουν κι αυτοί ό,τι μπορούν για να το πουλήσουν. «Θέλω να δω νέα έργα, για να δουλέψουμε κι εμείς. Τα ερείπια της μεγάλης συναγωγής στον πρώην οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ »Χρειάζεται να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. Θα είναι κρίμα αν δεν αλλάξει τίποτα», λέει ο Μοχάμεντ, κοιτώντας γύρω του τα ερείπια. Εκεί κοντά είναι ό,τι απέμεινε απτη μεγάλη συναγωγή του Νέβε Ντεκαλίμ στο σχήμα ενός τεράστιου άστρου του Δαυίδ. Για τους εποίκους ήταν το κέντρο του πνευματικού τους κόσμου. Τώρα δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα. Το ανατίναξαν εν μέρει--οι άκρες που σχημάτιζαν το άστρο του Δαυίδ μοιάζουν τώρα με κομμένα δάχτυλα. Διαβάζω ένα σύνθημα που έγραψαν σέναν τοίχο: «Το Ισραήλ πήγε στην Κόλαση.» «Γιαλιά-καρφιά» Είδα τις πρώτες ενδείξεις κάποιας αναγέννησης στο κτίριο ενός σχολείου που άφησαν πίσω τους οι Ισραηλινοί. Το κτίριο ανήκει τώρα σένα απτα πανεπιστήμια της Γάζας. Το τμήμα Καλών Τεχνών και κάποια άλλα τμήματα θα μεταφερθούν σύντομα εκεί. Φοιτητές μαζεύουν τώρα τα σπασμένα τζάμια απτο πάτωμαοι Παλαιστίνιοι μπήκαν στο σχολείο λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και τά καναν «γιαλιά-καρφιά». Μου έκανε, όμως, εντύπωση αυτό που είδα σε έναν άλλο διάδρομο του κτιρίου: ένας άντρας σφάδαζε απτον πόνοτέσσερις άντρες που φορούσαν μάσκες και μπλε στολές τον έδερναν σε μια αίθουσα. Ήταν αστυνομικοί και τιμωρούσαν έναν κλέφτη. Δεν πειράζουν αυτούς που προσπαθούν να βρουν ξύλα και παλιοσίδερα στα ερείπια των οικισμών, αλλά επεμβαίνουν και μάλιστα σκληρά όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει κάτι που έχει πραγματική αξία, όπως ηλεκτρικά. Και φορούσαν μάσκες για να μην αναγνωριστούνδεν ήξεραν αν αυτός που έδερναν είχε σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Μπορεί να είχε διασυνδέσεις με άτομα υψηλά ιστάμενα που θα μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση για το ξύλο που έφαγε ο άνθρωπός τους. Ελπίδες και φόβοι Αλλά ακόμη κι αν η Γάζα ξεπεράσει τα μόνιμα προβλήματά της κι αποκαταστήσει πλήρως την τάξη, ακόμη κι αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί, για την ανάπτυξη των οικισμών, ο κόσμος εδώ θα σου πει πως ολαυτά δεν αρκούν. Πιστεύουν πως η μόνη λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ίδρυση ενός πλήρους παλαιστινιακού κράτους. Κι όπως λένε, για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Ισραηλινοί να αποχωρήσουν κι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αλλά ακόμη και στη Γάζα, η αποχώρηση των Ισραηλινών απτους οικισμούς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της κλειστοφοβίας που αντιμετωπίζει η μικρή αυτή λωρίδα γης. Το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει και τον αέρα, και τη θάλασσα και τους δρόμους με τους οποίους μπορεί να επικοινωνήσει η Γάζα με τον υπόλοιπο κόσμο. Η κυβέρνηση Σαρόν λέει πως θα πρέπει να είναι σε θέση να εμποδίζει τις ακραίες οργανώσεις των Παλαιστινίων από το να εισαγάγουν λαθραία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ισραηλινών πόλεων, όπως, για παράδειγμα, σύγχρονους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Καθώς μιλούσα με τον Μπαντρ στην τρύπα που είχε σκάψει στην άσφαλτο, στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ξενοδοχείου Παλμ Μπιτς, ακούσαμε κάτι σαν μια μεγάλη έκρηξη. Ένα ισραηλινό μαχητικό μόλις είχε σπάσει το φράγμα του ήχου πάνω απτο κεφάλι μας.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου) Πεθαίνουν για τη Γη της Επαγγελίας Του απεσταλμένου του BBC στη Μελίγια, Κρις Μόρις Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Ισπανία, οι θύλακές της στη Βόρεια Αφρική γίνονται συχνά στόχος των μεταναστών που θέλουν ναναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν μαζικές έφοδοι στα σύνορα, με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες να τραυματισθούν ή ακόμη και να σκοτωθούν καθώς επιχειρούσαν να περάσουν πάνω απτα συρματοπλέγματα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στο θύλακα της Μελίγια, Κρις Μόρις. Μπορείς να τους δεις στη σκιά των δέντρωνκαι μέσα απτα φυλλώματα κι επίσης μέσαπτα συρματολέγματα που σημαδεύουν τα σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική. Περιμένουν να έρθει η δική τους σειρά. Περιμένουν την ευκαιρία για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας. Η Μελίγια ξεχωρίζει απόλους τους άλλους τόπους όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί έρχονται σε σύγκρουση. Είναι ένας μικροσκοπικός ευρωπαϊκός θύλακας στην αφρικανική ήπειρο που ανήκει στην Ισπανία από τον 16ο αιώνα. Συρματοπλέγματα κι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει να προστατεύσουν το αποικιοκρατικό του μεγαλείο, που έχει τώρα ξεφτίσει. Κάθε νύχτα, ένα ελικόπτερο κάνει γύρους πάνω απτη Μελίγιαεις μάτην. Οι μετανάστεςνέοι από τις εμπόλεμες ζώνες και τις παγίδες της φτώχειας της Υποσαχάριας Αφρικήςέχουν ένα μεγάλο ατού: είναι πολλοί. Ρίσκα Κάθε τόσο, εκατοντάδες προσπαθούν να περάσουν μέσαπτον φράκτημε αυτοσχέδιες σκάλες, που φτιάχνουν με κλαδιά απτα δέντρα, και με πανιά στα χέρια για να ελαφρύνουν τον πόνο από τα συρματοπλέγματα που τους τρυπούν. Έξι νεαροί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι από τα πυρά των Μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη πλευρά των συνόρων. Αλλά περισσότεροι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Γιαυτό λένε πως αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις τη ζωή σου ξανά και ξανά. Ο Χασάν είναι 25 χρονών, από τη Γκάνα. Τρία χρόνια γυρίζει την Αφρική για να φτάσει στην εξώπορτα της Ευρώπης. Τρία χρόνια! Και σαν αυτόν, υπάρχουν πολλοί, αποφασισμένοι να επιτύχουν. Πολλοί αφήνουν τα σπίτια τους στη Δυτική Αφρικήέφηβοι, χωρίς σαφές σχέδιο κατά νου: το μόνο που θέλουν είναι να πάνε στο Βορρά. Όλοι τους, λίγο-πολύ, γνωρίζουν πού περίπου βρίσκεται η Ευρώπη. Ταξιδεύουν μέσαπτις ερήμους της Αλγερίας και του Μαρόκου, περνώντας μέσαπό επικίνδυνες περιοχές, γεμάτες λαθρεμπόροτς, κλέφτες και, βέβαια, αφιλόξενους αξιωματούχους. Όλοι τους, πάλι, ξέρουν κάποιον που τα κατάφερε. «Θέλω να δουλέψω» «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι τώρα εδώ», λέει ο Χασάνκάθεται μαζί με μια μικρή ομάδα έξω από ένα κέντρο που έχει θέσει σε λειτουργία ο Ερυθρός Σταυρός στην ισπανική πλευρά των συνόρων. «Θέλω να δουλέψω και δε θαφήσω κανένα να με στείλει πίσω.» Βρίσκεται στην Ευρώπη 10 μέρες κι ονειρεύεται τη δουλειά που θα του επιτρέψει να βοηθήσει την οικογένειά του στην πατρίδα του. Αλλά άλλες ιδέες μπορεί να έχει η Ισπανία. Ο Χασάν είναι ένας ακόμη αριθμός στις στατιστικές, ένας ακόμη παράνομος μετανάστης κι οι αρχές εδώ πρέπει να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στο Μαρόκο, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη το 1992 αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοσθεί. «Κορεσμός» Η Μελίγια, λένε, έχει φτάσει σε «σημείο κορεσμού». Και το ίδιο, λένε, συμβαίνει και στη Θέουτα, σέναν άλλο θύλακα που διατηρεί η Ισπανία σε μια ήπειρο που θέλει να κρατήσει σε απόσταση. Αλλαυτό συμβαίνει σε όλα τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Πλήθος οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να έλθουν στη Γη της Επαγγελίας, όπως βλέπουν τη γηραιά ήπειρο. Οι μαροκινές αρχές έχουν κατηγορηθεί πως εγκατέλειψαν μετανάστες στην έρημο Και δε φοβούνται να θέσουν και την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχουν. Όμως, ας μην κρυβόμαστε, εμείς οι ίδιοι φέρουμε την ευθύνη γιαυτή την εισβολή. Σένα κόσμο άμεσων επικοινωνιών και εικόνων απολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ευημερία μας από κανένα. Τα νέα έφτασαν και στο τελευταίο αφρικανικό χωριουδάκι. Γιατί να μην έλθουν κι αυτοί προς εμάς; Μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γιαυτό; Η αντίδραση εδώ; Ύψωσαν ακόμη περισσότερο το φράκτη: από τρία μέτρα τον έκαναν έξι. Δε νομίζω πως θα βελτιωθεί η κατάσταση: οι μετανάστες θα φτιάξουν απλώς μεγαλύτερες σκάλες. Δείχνει, όμως, αυτό μια σκλήρυνση όσον αφορά την επίσημη στάση των αρχών. Παρολαυτά, απλώς γεμίζουν με γύψο τις τρύπες. Δεν είναι λύση αυτή κι όλοι το γνωρίζουν. Μεσαιωνική πολιορκία Τίποτα δεν πρόκειτα ναλλάξει αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην Αφρικήανάπτυξη που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει ευημερία. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας. Ο μικρός αυτός θύλακας όπου βρίσκομαι τώρα απέχει πολύ από τον Μπομπ Γκέλντοφ και την εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας. Για την ώρα, το μόνο που βλέπουμε είναι οι σκάλες που υψώνουν οι μετανάστες για να περάσουν τον φράκτη, όπως συνέβαινε στις πολιορικίες τον Μεσαίωνα. Οι πιο γενναίοι σκαρφαλώνουν πρώτοι και κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο άγνωστο. Βραδιάζει στη Μελίγια κι οι μετανάστες κάνουν ουρά για να πάρουν φαγητό. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν δεδομένα αυτά που έχουν. Και πολλοί Αφρικανοί πεθαίνουν για να΄χουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο, Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει την 56η επέτειο των γενεθλίων της. Πρόκειται για μία χώρα με εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, όπου ο καπιταλισμός συνυπάρχει με τον κομμουνισμό. Αλλά ποιός ακριβώς κυβερνά την Κίνα σήμερα; Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα ναπαντήσουν σε μία ερώτηση που θεωρούν αυτονόητη: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα κυβερνά, φυσικά, την Κίνα!» Είναι όμως η ερώτηση αυτή τόσο αυτονόητη; Πριν από 56 χρόνια, ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου, κήρυξε την ίδρυση της Νέας Κίνας. Και η αλήθεια είναι πως όλαυτά τα χρόνια οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους την εξουσία την οποία κανείς δεν απειλεί να τους πάρει. Δεν μπορείς να μη δεις την τεράστια προσωπογραφία του Μάο στην πλατεία Τιανανμέν, όπου βρίσκεται το επιβλητικό μαυσωλείο του. Κάθε πρωί, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κίνας κάνουν ουρά για να επισκεφθούν το μνημείο αυτό. Στη βορειοανατολική γωνία της πλατείας Τιανανμέν, όμως, μπορεί κανείς να δει κι ένα άλλο κτίριο, επίσης από γρανίτη, η ανοικοδόμηση του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Είναι το νέο Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας, η κινεζική Κα Γκε Μπε. Οι κομμουνιστές, όπως φαίνεται, δεν φεύγουν. Νέες ελευθερίες Αν αλλάξουμε όμως λίγο την ερώτηση, θα πάρουμε μία απάντηση πολύ διαφορετική. Ποιός κυβερνά τη ζωή των κατοίκων της Κίνας που φτάνουν τώρα το 1,3 δισεκατομμύριο; Την εποχή του Μάο, η απάντηση ήταν η ίδια: το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τις μεταρρυθμίσεις και τις αιματηρές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 50 ώς το μεγάλο άλμα προς τα μπρος και την πολιτιστική επανάσταση, η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων βρισκόταν υπό τον άμεσο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ακόμη και η σκέψη δεν ήταν πλέον ιδιωτική. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σημερινή Κίνα είναι διαφορετική. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποσυρθεί από τις σκέψεις των ανθρώπων, από τα σπίτια τους και, σε πολλές περιπτώσεις, και από το χώρο εργασίας. Πάνε οι ατέλειωτες αντιπαραθέσεις και η αυτοκριτική. Σήμερα, οι Κινέζοι είναι ώς επί το πλείστον ελεύθεροι να σκέπτονται και να πράττουν κατά βούλησιν. Πανάκριβα γούστα Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του κ. Γουάνγκ. Είναι ένας από τους νέους εκατομμυριούχους της Κίνας. Την εποχή του Μάο, ο κ. Γουάνγκ θα καταδικαζόταν ως καπιταλιστής και θα κατέληγε σε κάποιο στρατόπεδο εργασίας. Σήμερα, όχι μόνο διαθέτει τεράστια περιουσία, αλλά δεν φοβάται κιόλας να την επιδείξει. Έξω από το Πεκίνο, μισή ώρα με το αυτοκίνητο, βρίσκεται το τελευταίο δημιούργημα του κ. Γουάνγκ: ένα πολυτελέστατο μέγαροπιστό αντίγραφο εξοχικού πύργου της Γαλλίας! Περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε η δημιουργία αυτού του πύργουκάθε πέτρα που χρειάστηκε για την κατασκευή του την έφερε ο περήφανος ιδιοκτήτης του απτη Γαλλία. Απτη Γαλλία κυρίως προέρχονται, άλλωστε, και τα κρασιά που έχει στο κελάρι του ο κ. Γουάνγκχιλιάδες μπουκάλια. Σέναν απτους τοίχους του κελαριού κρέμεται μία μεγάλη φωτογραφία του κ. Γουάνγκ που τον δείχνει να δοκιμάζεςι ένα απτα κρασιά του παρέα μένα απτα μέλη του πανίσχυρου Πολιτμπιρό της Κίνας. Ο κ. Γουάνγκ δεν είναι απλώς φίλος του Κόμματοςείναι μέλος του. «Γκουανξί» Αν θέλεις να καταλάβεις ποιός κυβερνά σήμερα την Κίνα, πρέπει να καταλάβεις τη σημασία της λέξης «γκουανξί». Η κυριολεκτική της σημασία είναι «διασυνδέσεις». Στην Ευρώπη ή στην Αμερική, μπορεί οι γνωριμίες που έχεις να σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά ή να βάλεις το παιδί σου σένα καλό σχολείο. Στην Κίνα, το άτομο με το οποίο έχεις «γκουανξί» μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτεςείναι η διαφορά ανάμεσα στην ελευθερία και τη φυλακή, τη δικαιοσύνη και την αδικία, την ευημερία και τη φτώχεια. Ο κ. Γουάνγκ έχει σοβαρές «γκουανξί». Αλλά γιαυτούς που δεν έχουν «γκουανξί», η ζωή είναι πολύ διαφορετική. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες έρχονται στο Πεκίνο με το τρένο ή το λεφωφορείοόχι για να επισκεφθούν το μαυσωλείο του Μάο, αλλά για να πουν στις αρχές τον πόνο τους και να ζητήσουν δικαιοσύνη. Και τι δεν έχουν να πουνάλλοι για τη γη που τους πήρανε για να γίνει κάποιο αναπτυξιακό έργο, άλλες γιατί η αστυνομία κακοποίησε τους συζύγους ή τους γιούς τους. Όλοι τους προσπάθησαν μάταια να βρουν το δίκιο τους στο χωριό ή την πόλη τους. Το Πεκίνο είναι η τελευταία τους ελπίδα. Κάθε πρωί σχηματίζουν μια μεγάλη ουρά έξω από τα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Περιμένουν υπομονετικά με τις ώρες. Κάποια στιγμή, όταν έρθει η δική τους σειρά, δίνουν στον υπάλληλο το φάκελο με όλα τα έγγραφα που έχουν συγκεντρώσει. Σου κάνει εντύπωση η πίστη που έχουν όλοι οι αθώοι αυτοί επαρχιώτες στις κεντρικές αρχές: πιστεύουν ότι μόλις εξετάσουν την υπόθεσή τους, θα βρουν το δίκιο τους. Είναι λυπηρό, αλλά πέφτουν έξω. Δεν έχουν «γκουανξί». Η υπόθεσή τους δεν θα εξεταστεί. Κατασταλτικά μέτρα Καθώς ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την 61η επέτειο της Νέας Κίνας, οι κυβερνήτες της χώρας έστειλαν την αστυνομία στα γκέτο που υπάρχουν νοτίως του Πεκίνου για να στείλει στα σπίτια τους τις χιλιάδες αυτών των επαρχιωτών που είχαν έρθει στην πρωτεύουσα για να βρουν το δίκιο τους. Η αστυνομία πήρε επίσης μέτρα και κατα τών πιθανών ταραχοποιών. Έχω ένα φίλο που έχασε το αριστερό του πόδι από τα πυρά των στρατιωτών στη σφαγή της πλατείας Τιανανμέν το 1989. Το πρόβλημα του κ. Τσι είναι πως δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Δεκαέξι χρόνια μετά τη σφαγή κι εξακολουθεί να ζητάει δικαιοσύνη. Πριν από μερικές νύχτες, τέσσερις άντρες μπήκαν με τη βία στο σπίτι του κ. Τσι και τον έδειραν αλύπητα. Τον χτυπούσαν και του έλεγαν συνεχώς: «Πάψε να δημιουργείς προβλήματα, πάψε να δημιουργείς προβλήματα.» Δεν επιτρέπεται σε κανένα να αμαυρώσει τους εορτασμούς για την 61η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υποσχέσεις και προειδοποιήσεις ΕΕ Τακτική επιβραβεύσεων και αυστηρών προειδοποιήσεων υιοθέτησε η ΕΕ Άρχισαν επισήμως στο Βελιγράδι οι συνομιλίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στην τελετή έναρξης ο υπεύθυνος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν, είπε ότι οι συνομιλίες αυτές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης πορείας με τελικό προορισμό την ένταξη της χώρας στην κοινότητα. Αλλά παράλληλα προειδοποίησε τις σερβικές αρχές ότι η Κομισιόν μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει τις συνομιλίες εάν το Βελιγράδι δεν συνεχίσει να συνεργάζεται με τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Ανταποκριτής μεταδίδει ότι δύο ζητήματα ενδέχεται να περιπλέξουν τις συνομιλίες σύνδεσης, το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου που τελεί υπό διεθνή προστασία και η συνεκτικότητα της ομοσπονδίας μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου) Δίκη για τη σφαγή στην Κροατία O Βέσελιν Στζιβανκανίν συνελήφθη το 2003, έπειτα από μία μεγάλη καταδίωξη Τρεις πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στη Χάγη, κατηγορούμενοι για μία σφαγή σε νοσοκομείο της Κροατίας το 1991. Οι Βέσελιν Στζιβανκανίν, Μίλε Μρκσίκ και Μιροσλάβ Ράντιτς κατηγορούνται ότι επέτρεψαν σε σερβικά στρατεύματα να σκοτώσουν περισσότερους από 150 ασθενείς και πρόσφυγες σε νοσοκομείο του Βούκοβαρ. Οι τρεις πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες για φόνο, βασανιστήρια και καταδίωξη. Η κατάληψη του Βούκοβαρ από το γιουγκοσλαβικό στρατό ήταν ένα καθοριστικό γεγονός κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας μεταξύ του 1991 και 1995. Κατά την έναρξη του πολέμου στην Κροατία, εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ, ελπίζοντας ότι θα σωθούν από τους διεθνείς παρατηρητές. Η κατηγορούσα αρχή του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη υποστηρίζει ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός παρέδωσε 400 Κροάτες και μέλη άλλων εθνικοτήτων στις δυνάμεις των Σέρβων ανταρτών. Τα θύματα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε απομονωμένες περιοχές. Εκεί, τουλάχιστον 264 άτομα σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή στη Χάγη. Οι τρεις στρατιωτικοί αξιωματούχοι κρύβονταν για επτά χρόνια και συνελήφθησαν το 2003. Η δίκη τους αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Από τη ΣΚΟΠΙΑ των ΗΠΑ η πρόταση Νίμιτς. Ηχηρό ΟΧΙ από το ΥΠΕΞ, ΝΑΙ σε δημοψήφισμα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις χηρείας χωρίς περιορισμούς. Αναλυτικά η νέα εγκύκλιος του υπ. Απασχόλησης. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Κόκκινος συναγερμός. Για τη νόσο των πουλερικών. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ημιυπαίθριοι με νέο υπολογισμό. Μόνο στην "Α": Λύση στο γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η ΑΥΓΗ: Αναβάλλουν τα μέτρα για τη γρίπη των πουλερικών. Καθησυχάζουν οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξύπνα Καραμανλή πάνε να σε φάνε τα λαμόγια. Επί 20 χρόνια χάλαγε ο κόσμος στο κλέψιμο και κανένας δεν μίλαγε. ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο 72% η δυσαρέσκεια αλλά τρεις μονάδες μπροστά η ΝΔ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη λαϊκή δυσφορία. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρώτη δικαίωση για τα θύματα των 090. Γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. ΕΘΝΟΣ: Εθνικός διασυρμός. Σκοπιανό: Αποθράσυνε τις ΗΠΑ η αδράνεια της Αθήνας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε νέο και φιλόδοξο για το υφυπουργείο Οικονομικών γι' αυτό... Έβαλε τον Μπέζα για τον μπεζαχτά. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανέτοιμοι για τη γρίπη των πτηνών. Διαβεβαιώνουν οι υπουργοί Υγείας και Αγροτικής Αναπτύξεως κ.κ. Κακλαμάνης και Μπασιάκος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 12.043 νέες θέσεις μονίμων και εποχικών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ειδικοί φόροι το επόμενο βήμα. Αλογοσκούφης: Ανοίγει τα χαρτιά του στην "Ε" μετά Αλμούνια. ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί για την οικονομία! Έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικού θράσους. ESPRESSO: "Δεν ζήτησα να κοπεί η εκπομπή της Δρούζα". Συνέντευξη- ξέσπασμα της Μιλένας Αποστολάκη. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έκτακτα μέτρα για τη γρίπη των πουλερικών. Επαγρύπνηση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Απαγόρευση εισαγωγών από Τουρκία. Ο ΛΟΓΟΣ: Η γρίπη των πτηνών μας... χτυπά την πόρτα. Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές αρχές. ΤΑ ΝΕΑ: Μαφιόζικη επιδρομή λαθρεμπόρων. Αχρήστευσαν ενοχοποιητικά δείγματα πετρελαίου. Η ΝΙΚΗ: Κουρελόχαρτο το προσχέδιο. Στον αέρα ο προϋπολογισμός καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητική τορπίλη στο Ταμείο ναυτεργατών. Απαλλαγή εφοπλιστών από ασφαλιστικές εισφορές. TRAFFIC NEWS: Εμπόριο βρεφών και οργάνων στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνει την "t" ο Αν. Παπαληγούρας. Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις: 3.430 νέες θέσεις σε νοσοκομεία, δήμους. Σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέσω του ΑΣΕΠ. City Press: Ξαφνική ένταση στα εθνικά θέματα. Μetro: Βέτο και δημοψήφισμα. Τα "όπλα" που θα χρησιμοποιήσει η Αθήνα για το Σκοπιανό. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι αλλάζει στα καταναλωτικά. Πρόταση-οδηγία της Κομισιόν για τα δάνεια. ΕΓΝΑΤΙΑ: 400 χαμένες ευκαιρίες. Συγκλονιστικά στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις θέσεις εργασίας. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: e-ανευθυνότητα! Οργάνωσαν αιμοδοσία για 14χρονη που χειρουργήθηκε το... Πάσχα. Η γρίπη των πουλερικών Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με ψυχραιμία, αλλά και σύντονα μέτρα ελέγχου και προστασίας η ΕΕ επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η γρίπη των πουλερικών δεν θα διαδοθεί σε κράτη-μέλη της. Μέτρα λαμβάνονται και σε κρατικό επίπεδο από κάθε εταίρο χωριστά, με την Ελλάδα να έχει ήδη παραγγείλει μεγάλες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων. Με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνον από πουλερικά και όχι από επαφή με νοσούντες ανθρώπους, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό είναι μικρός, ενώ η απειλή είναι μεγάλη για την εγχώρια πτηνοτροφική παραγωγή". Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "τα συνήθη μέτρα για επιδημίες μικρότερης επικινδυνότητας παίρνουν οι ελληνικές αρχές, αν και η γρίπη των πουλερικών έφτασε καθ' όλες τις ενδείξεις στα Βαλκάνια. Αύριο θα ξεκαθαρίσει το μέγεθος του προβλήματος -προς το παρόν- για τις χώρες της Βαλκανικής, καθώς θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα κρούσματα σε πτηνά στη Ρουμανία και την Τουρκία". Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη γρίπη των πτηνών, καθώς τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Ρουμανία και την Τουρκία. Η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει διακόσιες χιλιάδες κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού που συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών". Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι "σε επιφυλακή όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και ιδιαίτερα στο νομό Έβρου, ενώ απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών από Τουρκία και Ρουμανία. Παραγγέλθηκαν ειδικά αντιβιοτικά και όπως επισήμανε ο Νικήτας Κακλαμάνης "είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση". Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε τις εισαγωγές πουλερικών από Τουρκία και Ρουμανία, ενώ οι υπουργοί Γεωργίας θα αποφασίσουν και για άλλα μέτρα". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "θωρακίζονται τα σύνορα της Ελλάδας από τον κίνδυνο της γρίπης των πουλερικών, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της νόσου σε γειτονικές μας χώρες". Νέα Δημοκρατία Η Espresso επισημαίνει ότι "τέλος στην κομματική "επετηρίδα" έβαλε ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να χρίσει τον 42χρονο βουλευτή Αντώνη Μπέζα υφυπουργό Οικονομικών. Μια απόφαση, όμως, που προκάλεσε "μουρμούρες" και παράπονα στις "παλιοσειρές" της ΝΔ οι οποίες φιλοδοξούσαν να γίνουν "χαλίφηδες" στη θέση του "χαλίφη". Αποδέκτες των παραπόνων ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ". Δημοσκόπηση της GPO Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η έντονη λαϊκή δυσφορία τείνει να μετατραπεί σε πολιτική χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους ανατροπής του αρνητικού γι αυτήν κλίματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες από το Mega, 72,7% των ερωτηθέντων, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, είναι δυσαρεστημένο από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η ΝΔ πάντως εξακολουθεί να προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου". Ναυτεργάτες Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "μ' έναν ακόμα προκλητικό μποναμά στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στην αντιασφαλιστική επίθεση του ΠΑΣΟΚ, τορπιλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις καταδύσεις αναψυχής, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προωθεί την πλήρη απαλλαγή των εφοπλιστών των κρουαζιερόπλοιων από τις εργοδοτικές εισφορές προς το ΝΑΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του μέτρου στο σύνολο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και των μεγαλοεργοδοτών της στεριάς". Ημιυπαίθριοι Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με ρύθμιση σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων, χωρίς να τους καταργεί". Συντάξεις χηρείας Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "επαναχορηγούνται συντάξεις χηρείας που είχαν κοπεί, σε χιλιάδες δικαιούχους, λόγω ηλικιακών ή άλλων εισοδηματικών προϋποθέσεων (πχ εργασία)". Η Traffic News αναφέρει ότι "στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ μπορούν να απευθύνονται όσοι είχαν διακοπή της σύνταξης λόγω θανάτου επειδή δεν συμπλήρωναν το 40ο έτος ηλικίας". 090 Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με μια γενναία απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε καταχρηστική τη μέθοδο του ΟΤΕ να εντάσσει στο λογαριασμό αμοιβές για τρίτα πρόσωπα (όπως είναι οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα 090) αλλά και την απειλή ότι θα διακόψει την τηλεφωνική σύνδεση όσων συνδρομητών του δεν πληρώνουν το κόστος. Με την απόφαση δικαιώνεται σε πρώτη φάση ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των 090, που αρνείται να καταβάλει το επιπλέον ποσό για τα τηλεφωνήματα σε γραμμές υψηλής χρέωσης, τα οποία έκανε από το σταθερό τηλέφωνο ανήλικο παιδί". Κ. Καραμανλής Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "τρωκτικά του δημόσιου χρήματος, λαμόγια και αεριτζήδες πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση που έχει στόχο την αποδόμηση του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, το πριόνισμα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης". Σκοπιανό H METRO γράφει ότι "σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη νέα πρόταση που κατέθεσε στις δύο πλευρές για την ονομασία της FYROM". Σύμφωνα με τη CITY PRESS "ταπεινωτικές για την Ελλάδα οι προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό. Προωθούνται με υποστήριξη ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν και κακομεταχείριση μειονοτήτων στη χώρα μας. Η ταύτιση της κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η "έκρηξη" Χριστόδουλου κατά του "εκτουρκισμού " της ΕΕ θορύβησε το Μαξίμου και προβλέπεται να έχει συνέχεια". ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σε εθνικό διασυρμό οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση, η οποία μετά το φιάσκο του Λουξεμβούργου, με τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό, κατάντησε τώρα να παζαρεύει και το όνομα της ελληνικής Μακεδονίας". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "την αγανάκτησή της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση στην ετεροβαρή πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων, που υιοθετεί μία προς μία τις προτάσεις της ΠΓΔΜ". Λαθρεμπόριο καυσίμων ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων πραγματοποίησε μαφιόζικη επιδρομή στο Χημείο του Κράτους στον Πειραιά. Οι εισβολείς κατέστρεψαν δείγματα που τους ενοχοποιούσαν για λαθρεμπόριο και νοθεία καυσίμων". Προσλήψεις Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρέχουν" οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 2.133 υπαλλήλων σε υπουργεία, δήμους , ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ενώ εγκρίθηκε νέο πακέτο 9.910 θέσεων εποχικών σε 9 υπουργεία". Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "νέες θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, δήμους και οργανισμούς ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία, το οποίο προβλέπει τον μετασχηματισμό των ψυχιατρικών καταστημάτων καθώς και 2.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού". Αντώνης Μπέζας Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Πρωθυπουργού ν΄αντικαταστήσει τον Αδάμ Ρεγκούζα με τον νέο βουλευτή της Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα. Έβαλε τον Μπέζα για τον μπεζαχτά. Θέλει να έρθουν στον κρατικό κορβανά όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Από χθες είναι και επίσημα μέλος της Κυβέρνησης, αφού ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ορκίστηκε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας". Οικονομική πολιτική Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι " έχουμε κατ΄επανάληψιν τονίσει ότι το θράσος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια. Κατηγορεί την Κυβέρνηση Καραμανλή χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση. Και εντέχνως προσπαθεί να της προσάψη ευθύνες για τα επίχειρα της δικής του οικονομικής πολιτικής. Την καταγγέλλει για την ακρίβεια, για την ανεργία, ακόμη και για τα ελλείμματα του Δημοσίου που έθεσαν την Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση. Ενώ είναι πασίγνωστο ότι και για τα τρία αυτά (ακρίβεια, ανεργία, έλλειμμα), ευθύνεται πρωτίστως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ". Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "κυριολεκτικά "στον αέρα" βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2006, αφού το προσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση συνιστά πλέον στην ουσία "κουρελόχαρτο". Ο Επίτροπος Αλμούνια απέρριψε τη δημιουργική λογιστική, οι διαβεβαιώσεις Αλογοσκούφη ότι θα "περάσει" τις τιτλοποιήσεις με πολιτική διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν πείθουν κανέναν και το κλίμα απαισιοδοξίας διογκώνεται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας , όπου τα ποσοστά απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία γίνονται συντριπτικά". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η αύξηση των "ειδικών" φόρων (όχι γενικευμένων όπως ο ΦΠΑ) θα είναι το ελιξήριο της επιβίωσης του νέου προϋπολογισμού. Υπό την πίεση Αλμούνια για φορολογικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν τους αποκλείει και σε συνέντευξή του στην "Ε" εφ΄όλης της ύλης εκφράζει απλώς την ελπίδα ότι "θα αποφευχθούν επιβαρύνσεις". Προαναγγέλλει μείωση φορολογικών συντελεστών το 2007 από 40% σε 35% και από 30% σε 25% καταργώντας τον "συντελεστή των φτωχών" 15% . Μιλά για απολύσεις, ΔΕΚΟ, Εργασιακό και φοροφυγάδες". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου) Η ανάδειξη της Άνγκελα Μέρκελ στο ύπατο κυβερνητικό αξίωμα της μεγαλύτερης κοινοτικής χώρας σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Σχεδόν όλες οι γερμανικές εφημερίδες πιστεύουν ότι η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών πλήρωσε ακριβό τίμημα στα πλαίσια της συμφωνίας συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Για τη Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (BERLINER ZEITUNG) το κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ αναδεικνύεται «στρατηγικός νικητής» από τις συνομιλίες με την συντηρητική παράταξη. Η βερολινέζικη εφημερίδα επισημαίνει την απόλυτη ισορροπία υπουργικών χαρτοφυλακίων 8 συντηρητικοί έναντι 8 σοσιαλδημοκρατών υπουργών στη νέα κυβέρνηση. Ο παράγων Σρέντερ Με τίτλο «Η καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών» κυκλοφορεί η εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ (DER TAGESSPIEGEL) και γράφει ότι το κόμμα του κ. Σρέντερ όχι μόνο συνεχίζει να κυβερνά αλλά διατηρεί αποφασιστικές αρμοδιότητες σε σημαντικά υπουργεία. Προβλέπει δε ότι τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών θα εγκρίνουν τη συγκυβέρνηση γιατί «υπάρχει περισσότερος Σρέντερ παρά Μέρκελ στο κυβερνητικό πρόγραμμα της καγκελαρίου». Την εκτίμηση αυτή ασπάζεται και η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG), η οποία διαπιστώνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελήθηκαν από τη μαξιμαλιστική τακτική Σρέντερ στις συνομιλίες με τους Συντηρητικούς. Αιτούμενος αρχικά την καγκελαρία ο κ. Σρέντερ κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει οκτώ υπουργεία για το κόμμα του πραγματικό κατόρθωμα εάν αναλογιστούμε ότι αυτό αποτελεί τον ελάσσονα εταίρο της συγκυβέρνησης, σημειώνει η εφημερίδα. Και καταλήγει: «Εκτός του υπουργείου Εξωτερικών το κόμμα του SPD αναλαμβάνει τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και έτσι θα μπορεί να είναι η κοινωνική συνείδηση της κυβέρνησης». Πρόσω δεξιά Πάντως η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (SUEDDEUTSCHE ZEITUNG) γράφει ότι η χώρα βρίσκεται σε συντηρητικότερη τροχιά σε σύγκριση με την προηγούμενη διακυβέρνηση. «Με αμηχανία οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν ότι εάν εγκριθεί η νέα κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Γερμανίας, η καγκελάριος, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι άνθρωποι συντηρητικών πεποιθήσεων. Η παρισινή Λε Μοντ (LE MONDE) πιστεύει ότι ο συμβιβασμός των αντίθετων πολιτικών προγραμμάτων είναι αναπόφευκτος, καθώς η ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση υπέρ της ελεύθερης αγοράς που υποστήριζαν οι Γερμανοί συντηρητικοί είναι πλέον αδύνατη. Οι τομείς στους οποίους επιζητείται συμβιβασμός μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς είναι πρωταρχικά η φορολογία, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εξωτερική πολιτική, γράφει η εφημερίδα. «Καγκελάριος υπό επιτήρηση» είναι ο τίτλος στην ελβετική Τριμπιούν Ντε Ζενέβ (TRIBUNE DE GENEVE), η οποία εκτιμά ότι βάσει του εκλογικού αποτελέσματος οι πολιτικοί της Γερμανίας μπορούσαν να διαλέξουν μόνο μεταξύ δύο κακών λύσεων. Και προβλέπει ότι η μείζων κυβερνητική συμμαχία θα είναι «ασταθής, ευάλωτη και αναμφισβήτητα καταδικασμένη σε πρόωρο τέλος».
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου) Υποσχέσεις και προειδοποιήσεις ΕΕ Τακτική επιβραβεύσεων και αυστηρών προειδοποιήσεων υιοθέτησε η ΕΕ Άρχισαν επισήμως στο Βελιγράδι οι συνομιλίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στην τελετή έναρξης ο υπεύθυνος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν, είπε ότι οι συνομιλίες αυτές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης πορείας με τελικό προορισμό την ένταξη της χώρας στην κοινότητα. Αλλά παράλληλα προειδοποίησε τις σερβικές αρχές ότι η Κομισιόν μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει τις συνομιλίες εάν το Βελιγράδι δεν συνεχίσει να συνεργάζεται με τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Ανταποκριτής μεταδίδει ότι δύο ζητήματα ενδέχεται να περιπλέξουν τις συνομιλίες σύνδεσης, το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου που τελεί υπό διεθνή προστασία και η συνεκτικότητα της ομοσπονδίας μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2005 - 05:48 (Ώρα Λονδίνου) Θρήνος, οργή και λιγοστές ελπίδες Ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν στην ινδοπακιστανική μεθόριο Στο βόρειο Πακιστάν και στο Κασμίρ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που επέζησαν του καταστροφικού σεισμού πέρασαν και τρίτη νύχτα χωρίς καταφύγιο, νερό και τρόφιμα. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν από την περιοχή ότι εφιαλτική δυσωδία αναδίδεται από εκατοντάδες ανθρώπινα πτώματα που κείτονται ανάμεσα στα ερείπια, στους δρόμους των ισοπεδωμένων πόλεων και χωριών. Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τέτοιου μεγέθους ανθρωπιστική κρίση. Ενώ άρχισαν να φθάνουν εφόδια και εξοπλισμός στις σεισμόπληκτες πόλεις Μουζαφαραμπάντ και Μπαλακότ, συνεχίζεται από στρατιωτικές μονάδες και διεθνή σωστικά συνεργεία η αναζήτηση επιζώντων μέσα από τα συντρίμμια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διασώστες βρίσκουν νεκρούς, αν και σποραδικά ανασύρουν ελάχιστοι επιζώντες. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Ζαφάρ Αμπάς, «οι θρηνούντες κάτοικοι της πόλης Μουζαφαραμπάντ και άλλοι στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ βυθίζονται στην απόγνωση όσο περνάει η ώρα. Πολλοί κατηγορούν πλέον ανοικτά την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει». »Δεν υπάρχει επιζών που να μην έχει χάσει συγγενείς του, οι περισσότεροι έχασαν το σπίτι και το βιός τους. Επί ένα τριήμερο βρίσκονται στο ύπαιθρο χωρίς νερό, τροφή και με ελάχιστη βοήθεια. Οι κάτοικοι λένε ότι θα πιστέψουν τις αρχές όταν δουν να καταφθάνουν τα τόσο απαραίτητα ανθρωπιστικά εφόδια» λέει ο ανταποκριτής του BBC. Βοήθεια από όλο τον κόσμο Τόσο το Κουβέιτ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν στο Πακιστάν οικονομική βοήθεια ύψους εκατό εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πενήντα εκατομμύρια δολάρια δεσμεύθηκε να χορηγήσει στην Ισλαμαμπάντ η Ουάσινγκτον. Στις σεισμόπληκτες περιοχές καταφθάνουν ανθρωπιστικές αποστολές από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό και το ΝΑΤΟ, ενώ πολλές χώρες έχουν στείλει σωστικά και ιατρικά συνεργεία. Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την προσφορά 25 τόνων επισιτιστικής και ιατρικής βοήθειας από την Ινδία. Αλλά η κυβέρνηση Μουσάραφ αρνήθηκε να επιτρέψει σε ινδικά συνεργεία να προσεγγίσουν το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ από τη ινδοπακιστανική μεθόριο. Εξάλλου στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, όταν καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε ορεινές περιοχές.
|