Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-29

  1. Μετωπική σύγκρουση Αυστρίας ΕΕ
  2. Οργή στην Τουρκία για το αδιέξοδο
  3. Ο Κέρμιτ έγινε 50 χρόνων
  4. Η Αμπού Γκράιμπ ξανά στο προσκήνιο
  5. Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ
  6. Φίλοι και εχθροί της Τουρκίας
  7. Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου
  8. Κρίσιμο δίλημμα για την Αλγερία
  9. Σε έξαρση η ηπατίτιδα στην Ελλάδα
  10. Οικονομία και εργασιακά
  11. Εμμένει στη θέση της η Αυστρία
  12. Εξαγορά της Σιμπνέφτ
  13. Δυσφορία για την Τουρκία
  14. Προειδοποιήσεις Μπους για Ιράκ
  15. Τουρκία και Οικονομία

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:19 (Ώρα Λονδίνου)

Μετωπική σύγκρουση Αυστρίας ΕΕ

Διίστανται οι απόψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο όσον αφορά την εμμονή της Αυστρίας για τη χορήγηση μιας προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) προειδοποιεί ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με τους υπόλοιπους 24 Ευρωπαίους εταίρους της.

«Με την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στη διαμάχη για την Τουρκία, η Αυστρία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους της», γράφει η «Ντι Πρες» και σημειώνει ότι στο εσωτερικό η κυβέρνηση της Αυστρίας δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση και από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα για να μην ενδώσει.

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμα της Αυστρίας να προβάλει αντιρρήσεις σε συμβιβασμούς τους οποίους θεωρεί «κακούς».

«Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια χώρα, η οποία έχει συγκεκριμένο όραμα για την Ευρώπη και δε επιθυμεί να την αφήσει στην τύχη του αυτόματου πιλότου», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», επίσης, εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η πρόταση της Αυστρίας ενδέχεται να αποβεί προς όφελος της Τουρκίας, διότι από το τίποτα θα είναι καλύτερη μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ.

Εν αντιθέσει, η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ θα είναι άγνωστη, μία ημέρα πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πραγματικός λόγος πίσω από τη στάση της Αυστρίας είναι ότι η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ θέλει να ανοίξει την πόρτα της Κοινότητας στην Κροατία ως ένα «μεθοριακό φυλάκιο της χριστιανικής Δύσης και παράλληλα θέλει να αφήσει απέξω μουσουλμανικά κράτη, όπως η Τουρκία».

«Αυτό θα πει σύγκρουση πολιτισμών», καταλήγει η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ».

Στη Γαλλία, η «Λιμπερασιόν» (Liberiation) εκτιμά ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ.

Η «Λιμπερασιόν» υποστηρίζει ότι οι απόψεις διίστανται πέρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ: «οι κυβερνήσεις είναι διχασμένες μεταξύ αυτών που θέλουν να χτίσουν μια συμβολική γέφυρα πάνω από το Βόσπορο και αυτών που είναι Τουρκοφοβικοί.

»Διαφορές υπάρχουν μέσα στα κόμματα και όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της ίδιας της Τουρκίας», αναφέρει η «Λιμπερασιόν», και καταλήγει, «ποιος, όμως, μπορεί να αρνηθεί ότι από οικονομικής απόψεως η Τουρκία έχει κάθε λόγο να θέλει να ενταχθεί στην Κοινότητα. Από δε στρατηγικής άποψης η ΕΕ οφείλει να επιδιώξει πιο στενούς δεσμούς με την Τουρκία».


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή στην Τουρκία για το αδιέξοδο

«Οργισμένη η Τουρκία από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (The Guardian), η οποία υποστηρίζει ότι η υπομονή της τουρκικής ηγεσίας φαίνεται να εξαντλείται.

«Ενοχλημένος από την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην Τουρκία μέχρι να δει το αντίγραφο του διαπραγματευτικού πλαισίου», γράφει η βρετανική εφημερίδα και εκτιμά ότι βρίσκεται πλέον σε πολλή δύσκολη θέση η βρετανική προεδρία, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τους Τούρκους να εμφανιστούν στο Λουξεμβούργο για να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι οι Ευρωπαίοι να λύσουν τις διαφορές τους», δήλωσε μη κατονομαζόμενος κοινοτικός αξιωματούχος στην «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η Αυστρία, η οποία εμμένει στην πρότασή της για προνομιακή σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ, θα υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, ιδίως εάν λάβει διαβεβαιώσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής της Κροατίας.

Εάν η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ, πρέπει να το αποδείξει

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε άλλο σημείο του άρθρου η «Γκάρντιαν» αναφέρει: «Η Αυστρία λέει ότι οι ενστάσεις για την Τουρκία δε συνδέονται με την Κροατία. Ωστόσο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ κατηγόρησε την ΕΕ για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών λέγοντας, χαρακτηριστικά: Εάν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε και την Κροατία».

«Καιρός να μιλήσουμε στην Τουρκία», είναι ο τίτλος ενός εκ των κύριων άρθρων της «Γκάρντιαν».

«Η αυστριακή αντίσταση στην Τουρκία είναι ένα τοξικό μίγμα ιστορικών προκαταλήψεων και σύγχρονου φόβου, ότι θα εμφανιστούν και πάλι στις πύλες της Βιέννης γενίτσαροι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετανάστες από τα βάση της Ανατολίας», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Και προσθέτει, «τη Δευτέρα θα έπρεπε κανονικά να ξημερώσει μια μεγάλη ημέρα. Ακόμα και το πιο θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να δώσει τέλος στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της ΕΕ. Η κατατρεγμένη κάποτε Τουρκία από τα στρατιωτικά καθεστώτα, τα βασανιστήρια και τον πληθωρισμό έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ είναι μια δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου, υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες, υπάρχει οικονομία της ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμός.

»τα εκκρεμή προβλήματα με την Κύπρο δεν θα πρέπει να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας», καταλήγει η «Γκάρντιαν».

«Το αιματοβαμμένο παρελθόν και το ρατσιστικό παρόν στέκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη», είναι ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της «Τάιμς» (The Times) για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη με αναφορές στο Κυπριακό, το αρμενικό, το κουρδικό αλλά και τις ιδεοληψίες και της προκαταλήψεις της Ευρώπης, που πηγάζουν από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Η Αυστρία σαμποτάρει τις συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ», επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στην αποτυχία των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Πάντως και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εκτιμά ότι στο τέλος ο Αυστριακός καγκελάριος θα υποχωρήσει, καθώς λέγεται ότι αναμένει μια νέα κίνηση της ΕΕ προς την Κροατία.

Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τους Τούρκους να εμφανιστούν στο Λουξεμβούργο για να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής μέχρι οι Ευρωπαίοι να λύσουν τις διαφορές τους

Διπλωμάτης της ΕΕ

«Οι νέοι της Τουρκία επιλέγουν τον Ατατούρκ από την Ευρώπη», γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) αναφερόμενη σε δήλωση που έκανε προ ημερών ένας Βρετανός ευρωβουλευτής, ο οποίος είπε ότι η «Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την κουλτούρα του Ατατούρκ πριν γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η αντίδραση των Τούρκων ήταν έντονη, ιδίως από την τουρκική νεολαία: «Εάν έχουν τέτοιες απόψεις, τότε η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ», είπε στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς« ο 16χρονος Αλπ.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι παρεξηγήσεις εντός της ΕΕ για την Τουρκία είναι εξίσου μεγάλες».

Ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (The Independent) για το θέμα της Τουρκίας είναι: «Η Τουρκία σε κρίσιμε συνομιλίες για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού ονείρου».

Η βρετανική εφημερίδα κλείνει το άρθρο της με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ, πρέπει να το αποδείξει».


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κέρμιτ έγινε 50 χρόνων

Αρχικώς ο Κέρμιτ είχε δύο μπάλες του πινγκ πονγκ για μάτια

Ο Κέρμιτ ο βάτραχος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία παγκόσμια περιοδεία προκειμένου να γιορτάσει την παρουσία μισού αιώνα στη σόου μπίζνες.

Ο σταρ του Μάπετ Σόου αναμένεται να ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία του, από την πόλη Κέρμιτ του Τέξας.

Η Ντίσνεϊ αγόρασε τις κούκλες Μάπετς από την εταιρεία Τζιμ Χένσον τον περασμένο Απρίλιο, προσφέροντας 30 εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες.

Ο Κρις Κέρτιν, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της εταιρίας Μάπετς Χόλντινγκ Κόμπανι, η οποία είναι θυγατρική της Ντίσνεϊ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί μία μεγάλη γιορτή για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη γέννηση του Κέρμιτ.

Η εταιρία αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή αρκετών φιλμ, τηλεοπτικών σόου και ιστοσελίδων με ήρωες τα Μάπετς.

Ο Κέρμιτ και οι φίλοι του θα επιστρέψουν με μία νέα τηλεοπτική σειρά, 30 χρόνια σχεδόν μετά το μεσουράνημά τους στη δεκαετία του '80.

Ο δημιουργός των Μάπετς, Τζιμ Χένσον, ο οποίος πέθανε το 1990, έφτιαξε τον Κέρμιτ αρχικώς το 1955 με παλιά πράσινα κουρέλια και δύο μπάλες του πινγκ πονγκ για μάτια.

Τα Μάπετς όμως άρχισαν να σημειώνουν επιτυχία 15 χρόνια μετά όταν εμφανίστηκαν στην παιδική τηλεοπτική σειρά, Σουσάμι Άνοιξε.

Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε όταν τα Μάπετς απέκτησαν τη δική τους σειρά το 1976, το γνωστό «Μάπετ Σόου», η παραγωγή του οποίου γινόταν στη Βρετανία.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αμπού Γκράιμπ ξανά στο προσκήνιο

Οι πρώτες φωτογραφίες είχαν προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινής γνώμης

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι οι φωτογραφίες των βασανιστηρίων Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Αμερικανών Πολιτών, η οποία ζήτησε πρόσβαση σε φωτογραφίες που έχουν παραμείνει κρυφές.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε περισσότερα αντιαμερικανικά συναισθήματα.

Οι φωτογραφίες των Ιρακινών κρατουμένων στην Αμπού Γκράιμπ πέρυσι προκάλεσαν την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μπους έχει 20 ημέρες στη διάθεσή της για να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Η Ένωση για τα Δικαιώματα των Αμερικανών Πολιτών απαίτησε την κυκλοφορία 87 φωτογραφιών και τεσσάρων βίντεο.

Όλοι οι υψηλόβαθμοι διοικητές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αλλά επτά στρατιώτες καταδικάστηκαν και κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:08 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τις τρεις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπαλάντ, 50 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και εξερράγησαν σε μία πολυσύχναστη αγορά, μία τράπεζα και ένα αστυνομικό τμήμα της Μπαλάντ, η οποία θεωρείται πόλη των σιιτών.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα ενώ ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έλεγε ότι οι επόμενες 75 ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής του κογκρέσου στην Ουάσινγκτον, ο στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, είπε ότι εάν απορριφθεί το σύνταγμα του Ιράκ στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Ο στρατηγός Κάσεϊ υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ πριν από το δημοψήφισμα.

Ένας συνάδελφός του, ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, είπε στην ίδια επιτροπή ότι η Αλ Κάιντα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και ότι μέχρι στιγμής έχει υποτιμηθεί.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Ραμάντι.

Τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη χώρα, πριν από δυόμισι χρόνια.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φίλοι και εχθροί της Τουρκίας

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την τουρκική υποψηφιότητα, αλλά την ίδια στιγμή η κοινή γνώμη φαίνεται να δυσανασχετεί για αυτή την προοπτική.

Οι λόγοι που προβάλλονται είναι: ο μεγάλος πληθυσμός της Τουρκίας (70 εκατομμύρια με ανησυχητικές τάσεις αλματώδους αύξησης), η φτώχεια που υπάρχει στη χώρα και οι αμφιβολίες για την πολιτισμική συμβατότητά της με την Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, ο ευρωπαϊκός νότος είναι πιο δεκτικός από τον ευρωπαϊκό βορρά, με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς να εκφράζουν τη μεγαλύτερη δυσφορία.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι στάσεις που επικρατούν για την Τουρκία στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι επιθυμούν την ένταξη μιας «εκσυγχρονισμένης Τουρκίας», ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για μία «προνομιακή σχέση» και όχι για μία «πλήρη ένωση» με την Άγκυρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ - η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία - έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην ενθαρρύνουν την Άγκυρα.

ΓΑΛΛΙΑ: Η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7%).

Επισήμως, υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δηλώνει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει πρώτα την Κύπρο.

Μόνο το 20% της κοινής γνώμης υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα. Στη χώρα αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 75% των νεαρών από 15 μέχρι 24 χρόνων αντιτίθενται στην τουρκική υποψηφιότητα.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 χρόνων και φτάνει το 82%.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά εναντίον της Τουρκίας που παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η δεύτερη μεγαλύτερη σε μουσουλμανικό πληθυσμό (6%) χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία, αντιμετωπίζει σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο θρησκείες.

Η κατάσταση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους έχει γίνει ακόμη πιο τεταμένη μετά τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τεό Βανγκ Γκονγκ από μουσουλμάνους.

Η χώρα είναι διχασμένη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πρόκειται για έναν ενθουσιώδη υποστηρικτή της τουρκικής υποψηφιότητας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έχει τονίσει ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες του αραβικού κόσμου.

Η Βρετανία πιστεύει επίσης ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει «σύγκρουση πολιτισμών».

ΙΤΑΛΙΑ: Ένας ακόμη υποστηρικτής της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί με την Τουρκία και ότι προσφέρονται τεράστιες εμπορικές προοπτικές με το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς.

Η κοινή γνώμη, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εχθρική, δεν είναι εξίσου ενθουσιώδης - λιγότερο από το 40% των πολιτών υποστηρίζουν την τουρκική υποψηφιότητα.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η μεγαλύτερη από τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό (54%) που υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα.

Αξιωματούχοι της χώρας πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα ενισχύσει τις φιλοαμερικανικές στάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα ενδυναμώσει τη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το 40% του πληθυσμού αντιτίθεται στην τουρκική υποψηφιότητα και το 33% την υποστηρίζει.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα και το αποδεικνύει διαρκώς με τις δηλώσεις της.

ΕΛΛΑΔΑ: Η οθωμανική κατοχή της χώρας για περισσότερα από 400 χρόνια έχει αφήσει κατάλοιπα στην εθνική συνείδηση.

Η στάση της κοινής γνώμης και εκείνη της κυβέρνησης είναι διχασμένες.

Μόνο το 25% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΡΟΣ: Με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο, η κοινή γνώμη στη χώρα τάσσεται εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας ζητά να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να πράξει η Άγκυρα.

ΔΑΝΙΑ: Στη χώρα υπάρχει μία έντονη αντίσταση από την πλευρά της κοινής γνώμης εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει επίσης λόγο για μία «προνομιακή σχέση» και όχι για «πλήρη ένταξη».

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η κοινή γνώμη τάσσεται εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας, καθώς φοβάται ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της χώρας πάντως θεωρεί ότι η τουρκική υποψηφιότητα μπορεί να αναπτύξει τις σουηδικές επιχειρηματικές προοπτικές.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου

Μεγάλες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Έκτακτη σύσκεψη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Κυριακή στο Λουξεμβούργο.

Η ανακοίνωση έγινε από τη βρετανική προεδρία μετά την αποτυχία των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία.

Η Αυστρία εμμένει στην πρότασή της για προνομιακή σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ και όχι για πλήρη ένταξή της.

Η Τουρκία πάντως, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι προτιμά να αποχωρήσει παρά να διαπραγματευτεί μία σύνδεση «δεύτερης κατηγορίας», όπως λέει.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ υπογράμμισε ότι η χώρα του μπορεί να μην αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν εξακολουθεί να υπάρχει το αδιέξοδο.

Πάντως, ακόμη και αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, καθώς μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια.

Η Τουρκία αναμένεται να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθει στα κριτήρια της ΕΕ και να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στα τουρκικά δεδομένα.

Η Κομισιόν έχει υποσχεθεί να παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι θα αναθεωρήσει τη στάση της σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμβαδίζει με τα κριτήρια που έχουν επιβληθεί.

Στο μεταξύ, η Ιταλία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην Τουρκία, λέγοντας ότι «ικανοποιεί όλους τους όρους που έχουν επιβληθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμο δίλημμα για την Αλγερία

Συγγενείς των αγνοουμένων

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται στην Αλγερία, με στόχο την εθνική συμφιλίωση και τον τερματισμό του δεκάχρονου εμφυλίου πολέμου από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι.

Αν το δημοψήφισμα εγκριθεί θα δοθεί αμνηστία σε πολλούς από τους υπεύθυνους των φόνων και των απαγωγών.

Η βία ξέσπασε το 1992 όταν ακυρώθηκαν οι εκλογές που φαινόταν πως θα κέρδιζε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μποϊκοτάρει τη διαδικασία λέγοντας ότι χωρίς δικαιοσύνη η συμφιλίωση είναι ανέφικτη.

Επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη για τους χιλιάδες ανθρώπους που απλά εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και 1000 αυτονομιστές είναι ακόμα ενεργοί.

Ο Χάρτης για την Ειρήνη και την Εθνική Συμφιλίωση που προωθεί ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αλγερίας και την ενίσχυση των δεσμών της χώρας με τη Δύση.

Προβλέπεται επίσης αποζημίωση για τις οικογένειες των θυμάτων.

Η αναζήτηση της αλήθειας

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, Ίαν Πάνελ εκτιμά ότι το μέτρο θα υπερψηφιστεί γιατί η χώρα, ο λαός αλλά και η οικονομία είναι εξαθλιωμένοι από τον μακροχρόνιο πόλεμο.

Μεταδίδει ότι ο κόσμος ανυπομονεί να προσπεράσει το αιματηρό παρελθόν και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Όμως είναι πολλοί και εκείνοι που απαιτούν να χυθεί άπλετο φως στα εγκλήματα και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από ακραίους ισλαμιστές και το στρατό.

«Δεν θέλω χρήματα από την κυβέρνηση ως αποζημίωση για το χαμό του γιου μου», λέει ένας κάτοικος, 65 ετών.

«Θέλω να μου πουν την αλήθεια και γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας τον απήγαγαν Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», λέει.

Εκατοντάδες απαγωγές παραμένουν ανεξιχνίαστες και χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε έξαρση η ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας, την 1η Οκτωβρίου, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έκθεση βάσει της οποίας τα κρούσματα της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα παρουσιάζουν προοδευτική αύξηση λόγω της έλευσης μεταναστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Κητής, διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του «Παπανικολάου» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος, το 2004 προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία με διάγνωση ηπατίτιδα Β, 550 άτομα εκ των οποίων οι 25 προέρχονταν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι 30 ήταν Αλβανοί και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Παράλληλα, με χρόνια ηπατίτιδα C προσήλθαν συνολικά 250 ασθενείς από τους οποίους οι 100 ήταν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 10 ήταν από την Αλβανία και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κητή, αν και σημειώνεται σαφής αύξηση της ηπατίτιδας C, εντούτοις δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός αυτό, καθώς δεν είναι γνωστό ποιες επιδημιολογικές συνθήκες επικράτησαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Αν και οι δύο ηπατίτιδες μεταδίδονται μέσω αίματος ωστόσο τα μέτρα θεραπείας και πρόληψης στην ηπατίτιδα Β είναι περισσότερο ικανοποιητικά κυρίως με την χρήση του εμβολίου» τόνισε ο κ. Κητής.

Γενικότερα πάντως, η ηπατίτιδα C εμφανίζεται σε χαμηλότερη συχνότητα σε σχέση με την Β που μεταδίδεται πιο εύκολα.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εργασιακά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έρευνα της ΓΣΕΕ: Απολύθηκαν 100.000 εργαζόμενοι. Εκατοντάδες βιομηχανίες έκλεισαν σε δύο χρόνια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 τομές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Νέες προσλήψεις στην Πυροσβεστική.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργανωμένη από το ΠΑΣΟΚ όλη η «μαύρη» προπαγάνδα. Με αφορμή τη δήλωση Ρεγκούζα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Χαστούκι στην Τουρκία. Από την Ευρώπη για τη μη αναγνώριση της Κύπρου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπερωρίες: Πώς και πόσο θα πληρώνονται. Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας από 1ης Οκτωβρίου.

Η ΑΥΓΗ: Κύμα λουκέτων, ποταμός ανεργίας. Διαψεύδεται η καθησυχαστική εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έσπασε η Βούλα και τα είπε όλα για όλους. Επί 9 ώρες κατέθετε χθες στον Εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παγωμένα σχολεία. Οκτώ στα δέκα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας. Οι μαθητές θα κάνουν χειμώνα χωρίς θέρμανση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πράσινο φως για την Αγροφυλακή. Κατατίθεται αρχές Δεκεμβρίου το σχετικό νομοσχέδιο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Η Θεσσαλονίκη δια χειρός Καλατράβα. Λέξη προς λέξη το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα για την ανάπλαση της ΔΕΘ και των γύρω περιοχών.

ΕΘΝΟΣ: Απολύουν 13.000 οπλίτες 7ετούς θητείας. Στο φως απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Οι κλέπτοντες οπώρας» τέλος για ύπαιθρο. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στον Βουλγαράκη για την ίδρυση της αγροφυλακής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δίνει το σύνθημα για ένταση ο Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο προβλέπει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι Γερμανοί έτοιμοι να πάρουν τη θέση της ΟΑ. Lufthansa και Aegean ξεκαθαρίζουν τους στόχους τους για την επόμενη μέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλάζιε ποντικέ μου... Αλληλοκαρφώματα στη ΝΔ για μίζες και προσλήψεις.

ΕΞΠΡΕΣ: Πτώση ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στην κατάταξη κατά εννέα θέσεις, από την 37η στην 46η.

ΕΣΤΙΑ: Ευρωπαϊκό ΟΧΙ προς την Τουρκία. Η δέουσα απάντησις στις διαρκείς απειλές και τους εκβιασμούς.

ESPRESSO: Γιατί η Τατιάνα έβγαλε τη μάνα της στην TV. Η εμφάνιση - έκπληξη της Άννας Στεφανίδου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Υποβάθμιση 9 θέσεων. Η Ελλάδα στην 46η θέση στην έκθεση του World Economic Forum.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φραγμοί για τις επιχειρήσεις. Γραφειοκρατία, διαφθορά και άδηλο κόστος.

ΚΕΡΔΟΣ: Έως 2% του τζίρου η ταρίφα της εφορίας. Υψηλό το κόστος για λευκό φορολογικό μητρώο.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Χαστούκι» στην Τουρκία. Θέμα «αποχής» από την ΕΕ θέτει η Άγκυρα.

METRO: Θρίλερ με τη χωματερή. Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της λυματολάσπης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επέκταση αντικειμενικών κριτηρίων σε φοροελέγχους. Για αποφυγή αυθαιρεσιών από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

ΤΑ ΝΕΑ: Τα ντοκουμέντα του λαθρεμπορίου. Άγριο παρασκήνιο για το γρηγορόσημο Ρεγκούζα.

Η ΝΙΚΗ: Η λίστα της ντροπής. Πήραν επιδοτήσεις και έκαναν χιλιάδες απολύσεις.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Άνοιξαν» 28 τραπεζικούς λογαριασμούς δικαστών. «Πατώντας» στον Αντιτρομοκρατικό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έρευνα διατροφής με τη βούλα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ. Εισβολή πολυεθνικών στα Πανεπιστήμια.

City Press: Σοκ Ρεγκούζα στην κυβέρνηση. Η ανοχή στο «γρηγορόσημο» και στη διαφθορά προκαλεί μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.

TRAFFIC NEWS: Το μαρτύριο του Αλβανού από τις κόρες του παπά. Του έδιναν βιάγκρα για να αποδίδει στο σεξ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διχασμένη η Ευρώπη για Τουρκία. Ενώ πλησιάζει η 3η Οκτωβρίου και παρά τη χθεσινή αναβολή ψηφοφορίας.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις στη ΔΕΗ. 1.350 νέες θέσεις σε εργοστάσια και διοίκηση.

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «τέσσερις ημέρες προ της προκαθορισμένης ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο. Δηλώνει θρασύτατα ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν γίνουν υπό τους όρους που η ίδια επιθυμεί, δεν θα προσέλθη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «ηχηρό ήταν το χαστούκι που δέχθηκε η Άγκυρα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών. Όμως δεν ήταν μόνο η Κύπρος, καθώς οι ευρωβουλευτές με πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαίτησαν από την Άγκυρα να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, να αποδεχθεί τον πανορθόδοξο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να σταματήσει να καταπιέζει τις μειονότητες».

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι «έντονη δυσαρέσκεια για υπό συζήτηση σημεία του διαπραγματευτικού πλαισίου Βρυξελλών-Άγκυρας εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση, θέτοντας θέμα μη προσέλευσης στο Λουξεμβούργο στις 3 Οκτωβρίου. Η Τουρκία όμως έχει μπει στο στόχαστρο και του Ευρωκοινοβουλίου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ζητώντας σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να καθυστερήσει η βρετανική προεδρία τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου έως την τελευταία στιγμή ώστε να έχει η Τουρκία χρόνο να αναλύσει το περιεχόμενό της».

Κυβέρνηση

Η City Press γράφει ότι «η ανοχή στο γρηγορόσημο και στη διαφθορά προκαλεί μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Η διεύρυνση του ελλείμματος οδηγεί σε δημιουργική λογιστική, με τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δισ. ευρώ. Για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση ενεργοποιείται χουντικός νόμος, που επιβάλλει μέχρι και κατάσχεση μισθών και συντάξεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια από το συνδυασμό κρατικής διαφθοράς και φοροκυνηγητού».

Η Traffic News προσθέτει ότι «με την άμεση αντικατάσταση ακόμη ενός στελέχους της που κατηγορήθηκε για παρατυπίες και παράνομες δραστηριότητες απάντησε η Νέα Δημοκρατία σε όσους επιδιώκουν να πλήξουν την εικόνα της, δείχνοντας έτσι ότι δεν προτίθεται να αφήσει ατιμώρητη καμία πράξη, μέχρι φυσικά αυτή και να αποδειχθεί».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «χείμαρρος σκανδάλων, ρουσφετιών και παρανομιών διαψεύδει τις επαγγελίες της κυβέρνησης για σεμνότητα, ταπεινότητα και πάταξη της διαφθοράς. Μετά το γρηγορόσημο Ρεγκούζα, ενδοκομματικά μαχαιρώματα αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πατρών είχε επενδύσει κομματικά χρήματα στο ΧΑ. Ακόμη, έκθεση που κρατήθηκε μυστική, αποκαλύπτει κύκλωμα γαλάζιων ποντικών στο τελωνείο, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος καταγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ για παράνομες προσλήψεις στην εκλογική του περιφέρεια».

ΓΣΕΕ

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «τη δραματική εικόνα των λουκέτων και της ανεργίας αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ: τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκλεισαν, μείωσαν το προσωπικό ή μετανάστευσαν 110 επιχειρήσεις βγάζοντας στην ανεργία 16.500 εργαζόμενους. Πρωταθλητές οι νομοί Φλώρινας, Κοζάνης, Έβρου, Πειραιά, ενώ το κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «τη ζοφερή πραγματικότητα που δημιουργείται στη χώρα από τη διαρκώς αυξανόμενη εργασιακή αβεβαιότητα, αποτυπώνει η λίστα της ντροπής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, συγκεντρώνοντας από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν, είτε προέβησαν σε μαζικές απολύσεις, είτε μεταφέρθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε όμορες βαλκανικές χώρες».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένει στη θέση της η Αυστρία

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε μια ακόμα κρίσιμη προσπάθεια των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ώστε να καθοριστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο των συνομιλιών με την Τουρκία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Τώρα πλέον αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 25 κρατών-μελών την Κυριακή.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε καθώς η Αυστρία εμμένει στην πρότασή της για προνομιακή σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ και όχι για πλήρη ένταξή της.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ δήλωσε : «Εάν η Τουρκία δεν πληρεί τα κριτήρια πρέπει να δεθεί με την Ευρώπη με τον αμέσως πιο δυνατό δεσμό, και εάν η Ένωση δεν μπορεί να απορροφήσει την Τουρκία πρέπει να ψάχνουμε για πιθανούς εναλλακτικούς ισχυρούς δεσμούς».

Ο Καγκελάριος τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα στην Ολλανδία και τη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα έφεραν το δικό τους μήνυμα. «Δημοκρατία σημαίνει να ακούς το λαό», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των αυστριακών διαφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανική προεδρία πάντως -θερμός υποστηρικτής της Τουρκικής ένταξης - εκφράζει την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έτσι ώστε να ξεκινήσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα.

Ενώ στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να υποβαθμίζει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που χθες απειλούσαν ότι η Αγκυρα δεν θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις εάν δεν ικανοποιηθεί από το πλαίσιο.

Την Τετάρτη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ως προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

Επίσης ανέβαλε την επικύρωση του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα πρώτα τους σχόλια Τούρκοι αναλυτές διευκρινίζαν ότι η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική εξηγούσαν, όμως, ότι και μόνο η αναφορά στη λέξη γενοκτονία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαγορά της Σιμπνέφτ

Η Γκαζπρόμ είναι από τις μεγαλύτερες στο είδος της

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρόμ, αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της πετρελαϊκής Σιμπνέφτ - της τέταρτης σε μέγεθος εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Η Γκαζπρόμ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και με την εξαγορά της Σιμπνέφτ, έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντάσσεται στα σχέδια της για την ανάπτυξη της στην παγκόσμια αγορά.

Η Σιμπνέφτ ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που την είχε αγοράσει πριν περίπου δέκα χρόνια για σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ρωσικής τράπεζας Άλφα Μπανκ, στη Μόσχα, Κρις Γουίφερ λέει πως το ρωσικό δημόσιο ξαναγόρασε τώρα την εταιρεία, επειδή το κράτος έχει την φιλοδοξία να αυξήσει τον έλεγχο του στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

«Σε μεγάλο βαθμό ο ενεργειακός τομέας επιτρέπει στο Κρεμλίνο να πετύχει τους βασικούς στόχους του, δηλαδή να διατηρήσει τον πολιτικό έλεγχο στη χώρα, κάτι που κάνει δαπανώντας λεφτά από τα πετρέλαια σε κοινωνικά προγράμματα -ουσιαστικά, εξαγοράζοντας μέσω του προϋπολογισμού τη λαϊκή υποστήριξη.

»Η δεύτερη φιλοδοξία του Κρεμλίνου είναι ότι θέλει η Ρωσία να έχει ισχυρή θέση στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επί Σοβιετικής Ένωσης αυτό γινόταν με τα πυρηνικά όπλα και την απειλή στρατιωτικής δράσης. Τώρα αυτό επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο με τον μεγαλύτερο όγκο ενεργειακών εξαγωγών στις δυτικές χώρες», είπε ο Κρις Γουίφερ της τράπεζας Άλφα Μπανκ, στη Μόσχα.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσφορία για την Τουρκία

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παραμένει επισφαλής λόγω των επιφυλάξεων της Αυστρίας

Η εφημερίδα λέει πως η Αυστρία είναι η μόνη χώρα της Κοινότητας που εμμένει ότι θα πρέπει να προστεθεί στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου μια εναλλακτική σχέση από την πλήρη ένταξη.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) πιστεύει πως η στάση της Βιέννης συνδέεται με την επιθυμία της για ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία.

«Φαίνεται πως με την αναβλητική τακτική στο θέμα της Τουρκίας, ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σίσελ επιδιώκει να προωθήσει την πρόωρη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία» λέει η εφημερίδα που φαίνεται να μην έχει καταλήξει σχετικά με την νομιμότητα αυτής της στρατηγικής.

Σε ένα σχόλιό της λέει ότι η Τουρκία και η Κροατία είναι ξεχωριστές περιπτώσεις και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, «θα είναι άδικο» για την Άγκυρα, λέει.

Αλλά σε άλλο σχόλιο, η αυστριακή εφημερίδα λέει πως «η πολιτική έχει να κάνει με την εξισορρόπηση συμφερόντων, κι αυτό μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε λίγα παζαρέματα».

Η εφημερίδα πιστεύει πως παρόλο που η Αυστρία δεν θα είναι σε θέση να καθυστερήσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, «η μανούβρα της καθυστέρησης έχει αν μη τι άλλο οδηγήσει ορισμένες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μαλακώσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την Κροατία».

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) λέει πως υπάρχει μια δυσφορία προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και μεταξύ υποστηρικτών αυτής της προοπτικής.

Η εφημερίδα λέει πως οι προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωκοινοβούλιο είναι δείγμα αυτής της δυσφορίας, που ενισχύθηκε από την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

«Έτσι, οι διαπραγματεύσεις που πιθανόν θα αρχίσουν τη Δευτέρα βρίσκονται στο χείλος της αποτυχίας πριν ακόμα αρχίσουν οι πρώτες συνομιλίες» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Και η σερβική Πολίτικα (Politika) πιστεύει πως η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Σε άρθρο με τίτλο «νέες πιέσεις στην Άγκυρα» λέει ότι παρόλο που η Τουρκόια έχει κάνει σημαντικά βήματα, απέχει πολύ ακόμα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Μόλις λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι Βρυξέλες επανέλαβαν χτες την έκκληση τους στην Τουρκία να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να αναγνωρίσει την Κύπρο, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε να αναγνωρίσει η Τουρκία» τη γενοκτονία των Αρμενίων, λέει η Πολίτικα που σημειώνει πως «ορισμένα κράτη μέλη που αντιτίθενται στην ένταξη [της Τουρκίας] προσπαθούν την τελευταία στιγμή να εισάγουν πρόσθετες απαιτήσεις στο διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως η Γαλλία, η Κύπρος και η Αυστρία έχουν κάνει δύσκολη της ζωή για την βρετανική προεδρία της Κοινότητας, σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

Κατά την εφημερίδα, το κλίμα μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «απαίσιο».

«Η Ευρώπη προχωρά στην έναρξη διαπραγματεύσεων, με τον μέγιστο βαθμό έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς να τολμά να φτάσει ως τους σημείου να ακυρώσει τη διαδικασία» λέει η ελβετική εφημερίδα.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Μπους για Ιράκ

Προσαρμόζουν τις τακτικές τους οι Αμερικανοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προειδοποίησε πως οι αντάρτες στο Ιράκ θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, περίπου σε δυο εβδομάδες.

Και όπως είπε, οι αμερικανικές δυνάμεις προσαρμόζουν τις τακτικές τους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή.

Ο Τζορτζ Μπους είχε συνάντηση με τους δύο Αμερικανούς στρατηγούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Οι στρατηγοί Τζον Αμπιτζάιντ και Τζορτζ Κέισι θα ενημερώσουν, επίσης, τα μέλη του κογκρέσου.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης είπε στο BBC ότι η Βαγδάτη εκτιμά πως η βία μπορεί να συνεχιστούν και μετά το δημοψήφισμα.

Αλλά όπως λέει ο ανώτατος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, Χάρλαν, Ούλμαν, παρά τις προσπάθειες για το νέο σύνταγμα, η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει δυσοίωνη.

«Καταρχάς η πολιτική κατάσταση από την πλευρά των ανισορροπιών, με το 80% να είναι Κούρδοι και Σιίτες και το 20% Σουνίτες, δεν έχει διορθωθεί ή εξισορροπηθεί από το σύνταγμα κι έτσι στην πραγματικότητα δεν έχουμε πολιτική λύση.

»Δεύτερον, η αντίσταση εντείνεται και ίσως έχει ήδη εξαπλωθεί στους Σιίτες, κι όχι μόνο στους Σουνίτες, και τρίτον δεν έχουμε στρατηγική για να την αντιμετωπίσουμε. Φαίνεται να λειτουργούμε στη βάση της αναζήτησης και καταστροφής, όπως στο Βιετνάμ, αλλά για ευνόητους λόγους διστάζουμε να στείλουμε περισσότερες δυνάμεις να ελέγξουν την περιοχή που κατέχουμε.

»Κι επιπλέον η ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει. Η ανεργία και η υποαπασχόληση αγγίζει πιθανόν έως και το 50% του πληθυσμού κι όπως βλέπει κανείς στον Τύπο, η Βαγδάτη ηλεκτροδοτείται καθημερινά για 7 - 8 ώρες, πολύ λιγότερες δηλαδή από την εποχή προ του πολέμου» είπε ο ανώτατος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, Χάρλαν, Ούλμαν.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία και Οικονομία

Στο κύριο σχόλιό της, η Τάιμς (The Times) λέει ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τις συνομιλίες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις που έθεσε το Ευρωκοινοβούλιο για αναγνώριση της «αποκλειστικά ελληνικής κυβέρνησης» της Κύπρου και της αρμενικής γενοκτονίας, «προκλητικές» και «πολιτικά ανειλικρινείς».

Η απόρριψη της Τουρκίας, λέει η βρετανική εφημερίδα, «δεν θα είναι μόνο ατιμωτική αλλά και λανθασμένη αγνοεί ολόκληρη την κληρονομιά του Ατατούρκ και τα τεράστια βήματα εκδημοκρατισμού που έκανε η Τουρκία ως κοσμικό κράτος».

Οικονομικές δυσκολίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η βρετανική οικονομία «αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 12 ετών» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, υποδηλώνουν πως «ο [Βρετανός] υπουργός οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, θα πρέπει να περιορίσει ακόμα πιο δραστικά την πρόσφατα αναθεωρημένη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας» το 2005, λέει η εφημερίδα.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν, συμπληρώνει, με «δυσάρεστα νέα από την κίνηση των καταστημάτων και τη δημοσίευση του χειρότερου δείκτη λιανικών πωλήσεων εδώ και 22 χρόνια».

«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν μόνο δυσκολότερα» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent) παραφράζοντας το σύνθημα με το οποίο το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ, ήρθε στην εξουσία το 1997.

Η εφημερίδα συνοψίζει τα αρνητικά στοιχεία στο πρωτοσέλιδό της: «Οι λιανικές πωλήσεις πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών - Η ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 12 χρόνια Ο πληθωρισμός στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών Η ανεργία αυξάνεται».

Αν η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί, λέει η Ιντιπέντεντ, οι βλέψεις του [Βρετανού υπουργού Οικονομίας] Γκόρντον Μπράουν για την ηγεσία, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα».

Συνεδριακά

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται στη βίαιη απομάκρυνση από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ενός 82χρονου που «τόλμησε να αποκαλέσει τον [Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ] Στρο, ψέυτη και που κρατήθηκε βάση του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Ο Βάλτερ Βόλφγκανγκ, μέλος του Εργατικού Κόμματος από το 1948, όταν ο Ζτρο στην ομιλία του είπε ότι «Βρετανία βρίσκεται στο Ιράκ για ένα μόνο λόγο να βοηθήσει την εκλεγμένη κυβέρνηση φώναξε αυτό είναι ψέμα και το ξέρεις».

Αργότερα, το Εργατικό Κόμμα ζήτησε συγγνώμη για τη βίαιη απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ κι ενός νεαρού που είχε σπεύσει να τον υποστηρίξει.

Όπως είπε στη συνέχεια ο 82χρονος, «το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς αν κάποιος λέει ανοησίες, είναι να το πει» αναφέρει η Τέλεγκραφ.

Τρομοκρατία

Η Γκάρντιαν (The Guardian) δημοσιεύει συνέντευξη του αρχηγού της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Άντι Χέιμαν, που λέει πως «νέα οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις στο Λονδίνο».

Στην πρώτη του συνέντευξη από τις επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Χέιμαν, λέει πως παρακολουθούνται μια σειρά ύποπτοι αν και «δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο».

«Οι Λονδρέζοι θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι η πόλη είναι πλέον κύριος στόχος» τρομοκρατικών επιθέσεων , είπε.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.