Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-28

  1. Στο εδώλιο στενός συνεργάτης του Μπους
  2. Έκρηξη στη Νατζάφ
  3. Απόδοση δικαιοσύνης
  4. Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  5. «Αδιανόητη» η αναγνώριση
  6. Πτώση εννέα θέσεων για την Ελλάδα
  7. Προς συνασπισμό χωρίς αντίπαλο
  8. Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία
  9. Προς συνασπισμό χωρίς αντίπαλο
  10. Ίδιοι στόχοι, νέα τακτική
  11. Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία
  12. Η δίκη της Παρμαλάτ
  13. Συντάξεις και «γρηγορόσημο»
  14. Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες
  15. Γερμανικές προοπτικές
  16. Αποφασισμένος να μείνει

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο στενός συνεργάτης του Μπους

Η παραπομπή του γερουσιαστή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Τζορτζ Μπους

Ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι παραπέμφθηκε για να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης πολιτικής δράσης και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τομ Ντιλέι, ο οποίος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες, θεωρείται από τις ισχυρές και με μεγάλη επιρροή πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η παραπομπή του αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο της χώρας, Τζορτζ Μπους.

Ο Ντιλέι συντόνιζε την προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, η πολιτική του δράση χρηματοδοτείτο παρανόμως για πολλά έτη.

Μόνον πέρυσι, η Επιτροπή για τα Ήθη της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέδωσε τρεις φορές απόφαση με την οποία επικρίνονταν οι μεθοδεύσεις του Ντιλέι στην αναζήτηση πόρων για την πολιτική δράση του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πάντως, εξέφρασε δημόσια τα φιλικά αισθήματά του για τον Ρεπουμπλικάνο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Νατζάφ

Η ιρακινή αστυνομία γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στο σπίτι ενός εκ των σωματοφυλάκων του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ στη Νατζάφ.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης θα αυξάνονται όσο θα πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου συντάγματος του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο αμερικανικός στρατός προσαρμόζει τη στρατηγική του ώστε να αντεπεξέλθει της απειλής που θέτει η ιρακινή αντίσταση.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές.

Ο Τζορτζ Μπους είχε συνάντηση με τους δύο Αμερικανούς στρατηγούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Οι στρατηγοί Τζον Αμπιτζάιντ και Τζορτζ Κέισι θα ενημερώσουν, επίσης, τα μέλη του κογκρέσου.

Νέα τακτική

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από κέντρο στρατολόγησης της πόλης Ταλ Αφάρ, στο Ιράκ.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας που ερευνούν το συμβάν εκτιμούν ότι είναι πιθανό δράστης της επίθεσης να ήταν μια γυναίκα.

Πιστεύεται ότι η γυναίκα είχε κρύψει τα εκρηκτικά κάτω από τα ρούχα της και στάθηκε στη μέση του πλήθους πριν τα πυροδοτήσει.

Εάν οι υποψίες των αρχών επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που δεν πραγματοποιείται από άνδρα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις λένε ότι η πόλη Ταλ Αφάρ, την οποία είχαν καταλάβει αντάρτες, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 500 «τρομοκράτες ή ξένοι μαχητές» σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη.

Επαναλαμβανόμενοι στόχοι

Η βομβιστική επίθεση της Τετάρτης είναι η τέταρτη εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον νεοσύλλεκτων στην Μπακούμπα.

Μία ημέρα νωρίτερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε έξω από την αστυνομική ακαδημία της Βαγδάτης με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ατόμων.

Την Κυριακή εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας ρίχτηκε με το αυτοκίνητό του σε μια αυτοκινητοπομπή των ιρακινών ειδικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Απόδοση δικαιοσύνης

Η μητέρα του εκλιπόντος ζήτησε την παραίτηση του σερ, Ίαν Μπλερ

Στο Λονδίνο με έξοδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας βρίσκεται η οικογένεια του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε ως ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας από Βρετανούς αστυνομικούς με πολιτικά την επομένη των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου.

Η οικογένεια του εκλιπόντος ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον 27χρονο Βραζιλιάνο.

Η μητέρα του θύματος, Μαρία Ονόρε ντε Μενέζες δήλωσε: «Αυτοί που σκότωσαν το γιο μου αλλά και ο αρχηγός της αστυνομίας που φέρει την ευθύνη όλης της ομάδας πρέπει να τιμωρηθούν».

Η οικογένεια επιχείρησε να ανασυνθέσει την τελευταία ημέρα του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από το σπίτι του στο νότιο Λονδίνο μέχρι το σταθμό Στόκγουελ του μετρό, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

«Είναι θλιβερό να βρίσκει ένας νέος άνθρωπος έναν τόσο βάρβαρο θάνατο», πρόσθεσε η μητέρα του εκλιπόντος.

Η οικογένεια του θύματος εξέφρασε φόβους ότι η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να συγκαλύψει την επίθεση.

Η Μαρία Ονόρε ντε Μενέζες δήλωσε, επίσης, ότι ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για παράβαση των καθηκόντων του.

Η επίσκεψη της οικογένειας ντε Μενέζες στο Λονδίνο θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Η επίθεση έγινε την ώρα που οι δόκιμοι επέστρεφαν στα σπίτια του

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ, Πολ Άντερσον επεσήμανε ότι προηγήθηκαν προειδοποιήσεις ειδικών σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχει διεισδύσει στη χώρα ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα.

Ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε στο ΒΒC ότι μια ομάδα Αράβων, Τσετσένων και Πακιστανών έχει διεισδύσει σε πόλεις και χωριά του Αφγανιστάν, ακόμα και στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης οδήγησε την παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα του στο χώρο στάθμευσης της στρατιωτικής ακαδημίας, την ώρα που στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δόκιμοι επέβαιναν σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης φορούσε στρατιωτική σχολή. Άγνωστος, ο οποίος δήλωσε ότι μιλάει εκ μέρους του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Ωστόσο, αυτό θεωρείται πάγια τακτική όσων εξαπολύουν επιθέσεις κατά των αφγανικών και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από το προσωπικό του να περιορίσει όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις του στην Καμπούλ αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Αδιανόητη» η αναγνώριση

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε απογοητευμένος με τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στους Τουρκοκύπριους

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αναγκαστική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμφύλια διαμάχη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες είπε ότι είναι «αδιανόητο» για την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι αυτό «αυτομάτως θα ερμηνευόταν ως εγκατάλειψη των Τουρκοκυπρίων».

«Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν τυχόν η Άγκυρα υποχωρήσει; Οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο βορρά θα υπερασπιστούν τα μέρη τους. Θα μπορούσε να ξεσπάσει ίσως και εμφύλιος πόλεμος. Είναι πολύ επικίνδυνο», υποστήριξε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή του για την «εγκατάλειψη», όπως είπε, των Τουρκοκυπρίων από τη διεθνή κοινότητα μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το οποίο υπερψήφισε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Οι Τουρκοκύπριοι περίμεναν μια καλύτερη συμπεριφορά», υπογράμμισε ο κ. Ταλάτ και συμπλήρωσε, «περίμεναν απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο, περίμεναν το άνοιγμα των λιμανιών τους στη διεθνή κοινότητα, περίμεναν εισαγωγές και εξαγωγές».

Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, λέγοντας ότι «πρόκειται για την πιο αντιδραστική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού».


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση εννέα θέσεων για την Ελλάδα

Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μία από τις αιτίες της επιδείνωσης

Επιδείνωση στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη, οριακή βελτίωση στο δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και βελτίωση στο δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας προκύπτει για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2005.

Η έκθεση με τους τρεις δείκτες μέτρησης δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με το δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη έπεσε εννέα θέσεις και κατατάσσεται στην 46η θέση μεταξύ 104 κρατών.

Σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 40η θέση μεταξύ 103 χωρών. Το 2004 βρισκόταν στην 41η θέση.

Όσον αφορά το δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η από την 51η μεταξύ 104 χωρών.

Στη φετινή έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προστέθηκαν 13 νέες χώρες, δύο από τις οποίες κατατάσσονται υψηλότερα από την Ελλάδα (Κατάρ και Κουβέιτ).

Όλες οι υπόλοιπες χώρες που είχαν καλύτερη θέση από την Ελλάδα το 2004 εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλότερα και το 2005, ενώ επτά χώρες που είχαν χειρότερη θέση (Κύπρος, Τσεχία, Ουγγαρία, Τυνησία, Σλοβακία, Νότια Αφρική και Λετονία), πέρασαν πλέον σε καλύτερες θέσεις.

Η πτώση στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αποδίδεται στο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και στην αυξανόμενη απαισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις στην οικονομία.

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις απόψεις ανώτερων στελεχών («Executive Opinion Survey 2005» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), είναι οι εξής κατά σειρά βαρύτητας: ανεπαρκής κρατική γραφειοκρατία, φορολογική νομοθεσία, περιοριστικές εργασιακές ρυθμίσεις, αστάθεια πολιτικής, φορολογικοί συντελεστές, διαφθορά και ανεπαρκείς υποδομές.

Ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι η βελτίωση στον δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους που αφορούν τη δομή του δείκτη και τους συντελεστές στάθμισης και όχι σε ουσιαστικές αλλαγές.

Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα στο δείκτη ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας είναι οι Φινλανδία, ΗΠΑ, Σουηδία, Δανία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Αυστραλία.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει υψηλότερη ανταγωνιστικότητα από την Ιταλία (47η) αλλά χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα από χώρες όπως η Ιορδανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ταϊλάνδη, η Μάλτα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία, η Σλοβακία, η Νότια Αφρική, η Ουγγαρία, η Τσεχία κ.α.

Στην ΕΕ των «25» χειρότερη επίδοση ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα έχουν μόνο η Ιταλία και η Πολωνία (51η).

Οι ευρωπαϊκές και λοιπές ανεπτυγμένες χώρες που γνώρισαν απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας μεταξύ 2004 - 2005, ήσαν κυρίως η Ελλάδα (εννέα θέσεις), η Λιθουανία (επτά θέσεις), το Βέλγιο (έξι θέσεις), η Ισπανία (έξι θέσεις), η Αυστρία (τέσσερις) κ. α


Προς συνασπισμό χωρίς αντίπαλο

Στη Γερμανία, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, που εισέρχονται σε δεύτερο γύρο συνομιλιών.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και η παράταξη των Συντηρητικών τερμάτισαν σχεδόν μαζί στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου.

Παρά το ελαφρύ προβάδισμα της Άνγκελα Μάρκελ των Συντηρητικών, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιος θα αναλάβει την καγκελαρία.

Μάλιστα, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία δεν είναι ακόμα ορατή και ότι ίσως να περάσουν εβδομάδες μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Σίγουρος» ο Σρέντερ

Μιάμιση εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές και το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Οι πολίτες περιμένουν από τα δύο μεγάλα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, αφού σε κάποια θέματα έχουν κοινή πολιτική ατζέντα.

Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στην καγκελαρία, καθώς τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και η Άνγκελα Μέρκελ δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις ηγετικές τους φιλοδοξίες.

Προς το παρόν, το μέτωπο των Συντηρητικών εμφανίζεται ενωμένο στο πλευρό της Γερμανίδας πολιτικού, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες παρατηρούνται οι πρώτες ρωγμές, που ανάγκασαν τον κ. Σρέντερ να χαμηλώσει τους τόνους.

Μιλώντας την Τρίτη στο Στρασβούργο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο παρατάξεων και ότι η Γερμανία θα αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο κ. Γκιούλ έχει ήδη εκφράσει τις τουρκικές ανησυχίες στο Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την οποία ζητά από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ανησυχία προκάλεσε και η εκ νέου αναβολή της ψηφοφορίας για την τελωνειακή ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δεν είναι δεσμευτικό» και πρόσθεσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN - Turk, «δεν έχει καμία σημασία εάν έλαβαν ή δεν έλαβαν κάποια απόφαση. Εμείς συνεχίζουμε με τον τρόπο μας».

Στα πρώτα τους σχόλια Τούρκοι αναλυτές διευκρινίζαν ότι η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική εξηγούσαν, όμως, ότι και μόνο η αναφορά στη λέξη γενοκτονία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα ενοχλημένο από τις εξελίξεις εμφανίστηκε και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν δεν κρίνει ικανοποιητικό το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις μόνο αφού διευκρινιστεί το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Άγκυρα δέχεται ως μοναδικό στόχο των διαπραγματεύσεων την πλήρη ένταξη.

Δεν θα αποδεχτεί δηλαδή τις προτάσεις της Αυστρίας για προνομιακή σύνδεση. Και το ημιεπίσημο πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία ενδέχεται να μην μεταβεί στο Λουξεμβούργο στις 3 Οκτωβρίου εάν δεν έχει λάβει νωρίτερα αντίτυπο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Άγκυρα ενδέχεται να μην παραστεί στην τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων για δυο ακόμη λόγους: Εάν υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εάν υποχρεωθεί να επιτρέψει την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αναλυτές φοβούνται ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στην ομιλία του στις 3 Οκτωβρίου θα συμπεριλάβει και στοιχεία από την αντιδήλωση σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιδήλωση εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές είναι ένα πολιτικό κείμενο αλλά ότι πει ο Τζακ Στρο θα έχει δεσμευτική ισχύ.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προς συνασπισμό χωρίς αντίπαλο

Στη Γερμανία, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, που εισέρχονται σε δεύτερο γύρο συνομιλιών.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και η παράταξη των Συντηρητικών τερμάτισαν σχεδόν μαζί στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου.

Παρά το ελαφρύ προβάδισμα της Άνγκελα Μάρκελ των Συντηρητικών, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιος θα αναλάβει την καγκελαρία.

Μάλιστα, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία δεν είναι ακόμα ορατή και ότι ίσως να περάσουν εβδομάδες μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Σίγουρος» ο Σρέντερ

Μιάμιση εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές και το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Οι πολίτες περιμένουν από τα δύο μεγάλα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, αφού σε κάποια θέματα έχουν κοινή πολιτική ατζέντα.

Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στην καγκελαρία, καθώς τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και η Άνγκελα Μέρκελ δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις ηγετικές τους φιλοδοξίες.

Προς το παρόν, το μέτωπο των Συντηρητικών εμφανίζεται ενωμένο στο πλευρό της Γερμανίδας πολιτικού, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες παρατηρούνται οι πρώτες ρωγμές, που ανάγκασαν τον κ. Σρέντερ να χαμηλώσει τους τόνους.

Μιλώντας την Τρίτη στο Στρασβούργο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο παρατάξεων και ότι η Γερμανία θα αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ίδιοι στόχοι, νέα τακτική

Χάρτης του Ιράκ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από κέντρο στρατολόγησης της πόλης Ταλ Αφάρ, στο Ιράκ.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας που ερευνούν το συμβάν εκτιμούν ότι είναι πιθανό δράστης της επίθεσης να ήταν μια γυναίκα.

Πιστεύεται ότι η γυναίκα είχε κρύψει τα εκρηκτικά κάτω από τα ρούχα της και στάθηκε στη μέση του πλήθους πριν τα πυροδοτήσει.

Εάν οι υποψίες των αρχών επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που δεν πραγματοποιείται από άνδρα.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις λένε ότι η πόλη Ταλ Αφάρ, την οποία είχαν καταλάβει αντάρτες, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό τους.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 500 «τρομοκράτες ή ξένοι μαχητές» σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη.

Επαναλαμβανόμενοι στόχοι

Η βομβιστική επίθεση της Τετάρτης είναι η τέταρτη εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον νεοσύλλεκτων στην Μπακούμπα.

Μία ημέρα νωρίτερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε έξω από την αστυνομική ακαδημία της Βαγδάτης με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ατόμων.

Την Κυριακή εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας ρίχτηκε με το αυτοκίνητό του σε μια αυτοκινητοπομπή των ιρακινών ειδικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο κ. Γκιούλ έχει ήδη εκφράσει τις τουρκικές ανησυχίες στο Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την οποία ζητά από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ανησυχία προκάλεσε και η εκ νέου αναβολή της ψηφοφορίας για την τελωνειακή ένωση.

Στα πρώτα τους σχόλια Τούρκοι αναλυτές διευκρινίζουν ότι η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική εξηγούν όμως ότι και μόνο η αναφορά στη λέξη γενοκτονία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα ενοχλημένο από τις εξελίξεις εμφανίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν δεν κρίνει ικανοποιητικό το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις μόνο αφού διευκρινιστεί το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Άγκυρα δέχεται ως μοναδικό στόχο των διαπραγματεύσεων την πλήρη ένταξη.

Δεν θα αποδεχτεί δηλαδή τις προτάσεις της Αυστρίας για προνομιακή σύνδεση. Και το ημιεπίσημο πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία ενδέχεται να μην μεταβεί στο Λουξεμβούργο στις 3 Οκτωβρίου εάν δεν έχει λάβει νωρίτερα αντίτυπο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Άγκυρα ενδέχεται να μην παραστεί στην τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων για δυο ακόμη λόγους: Εάν υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εάν υποχρεωθεί να επιτρέψει την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αναλυτές φοβούνται ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στην ομιλία του στις 3 Οκτωβρίου θα συμπεριλάβει και στοιχεία από την αντιδήλωση σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιδήλωση εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές είναι ένα πολιτικό κείμενο αλλά ότι πει ο Τζακ Στρο θα έχει δεσμευτική ισχύ.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Η δίκη της Παρμαλάτ

O κ. Τάντσι δεν είναι ο μόνος που δικάζεται

Στο Μιλάνο δικάζεται ο ιδρυτής και πρώην διευθυντής της ιταλικής εταιρείας γαλακτοκομικών Παρμαλάτ, Καλίστο Τάντσι, μαζί με πρώην διευθυντικά στελέχη, δικηγόρους και λογιστές.

Κατηγορούνται για λογιστικό σκάνδαλο ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τάντσι πιστεύεται πως είχε δώσει λανθασμένες πληροφορίες και είχε νοθεύσει την αγορά των μετοχών της εταιρείας του προκειμένου να εξαπατήσει τους επενδυτές.

Η δίκη πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη της «μαύρης τρύπας» στα λογιστικά της εταιρείας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στην ιταλική αγορά, καθώς η Παρμαλάτ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Ανύπαρκτα οφ σορ

Η εταιρεία κατηγορείται για παραπλάνηση των επενδυτών καθώς ισχυριζόταν ότι διέθετε υπεράκτιες επιχειρήσεις, που όμως δεν υπήρχαν.

Πιστεύεται ότι δανείστηκε χρήματα για την ενίσχυση αυτών των εταιρειών.

Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται και τρεις άλλες εταιρείες: τα ιταλικά γραφεία της Τράπεζας της Αμερικής, της Deloitte & Touche και της Γκραντ Θόρτον, που κατηγορούνται για συμμετοχή και συγκάλυψη.

Ο κ. Τάντσι στην κατάθεσή του αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στις τράπεζες για συγκάλυψη του σκανδάλου εν αγνοία του.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συντάξεις και «γρηγορόσημο»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιστροφή στο δημόσιο σχολείο. Φεύγουν οι μαθητές από τα ιδιωτικά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.449 χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε νοσοκομεία, δήμους, ΕΡΤ, ΟΤΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ «λαδώθηκε»; Αποκάλυψη-βόμβα από τη Γαλλία.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αμαρτωλά τελωνεία. 24 μεταθέσεις καλοβολεμένων τελωνειακών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μίζες 9 εκ. ευρώ σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαίωση της χθεσινής «Α»: Αποκάλυψη πρ. προέδρου γαλλικής εταιρείας στη «Le Monde».

Η ΑΥΓΗ: Εργαζόμενοι και κάτοικοι απαιτούν: Τέλος η χωματερή!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βούλα, πες τα όλα σήμερα στον εισαγγελέα για να μην σε στείλει φυλακή το λαμόγιο ο Κοντομηνάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλειστά επαγγέλματα, τέλος! Οι Βρυξέλλες απαιτούν κατάργηση των προνομίων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων. Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για δικηγόρους, μηχανικούς,συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, λογιστές, φοροτέχνες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αντικειμενικές: 40% η μέση αύξηση το 2006. Τι προτείνουν οι αρμόδιες επιτροπές στο οικονομικό επιτελείο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: 8 στα 10 παιδιά το έχουν ρίξει στον τζόγο. Συγκλονιστικά στοιχεία καταναλωτικής οργάνωσης για τον ηλεκτρονικό εθισμό και τα χιλιάδες καζίνο του διαδικτύου.

ΕΘΝΟΣ: Η ταρίφα στα γρηγορόσημα χωρίς... εκπτώσεις. Δημόσιο: Ο ενδεικτικός τιμοκατάλογος ανά υπηρεσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με σημαία την ανεργία πορεύεται προς τον λαό και ο Γιώργος στο δρόμο που χάραξε ο Μάο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δωροδοκήσαμε υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Αποκάλυψη - βόμβα από τον πρώην πρόεδρο της εταιρείας THALES που απασχολεί 5.500 εργαζόμενους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατασχέσεις σε μισθούς - συντάξεις για χρέη στην εφορία. Σκληρά μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατάσχεση μισθών και συντάξεων, εφάπαξ και καταθέσεων. Ο Ρεγκούζας πάνω στη σύγχυση κυνηγάει 10 δισ. ευρώ.

ΕΞΠΡΕΣ: Ακάλυπτες 1 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση κατά 92% των «προβληματικών» επιταγών στο εφετινό οκτάμηνο.

ΕΣΤΙΑ: Οι κάμερες σε δημόσιους χώρους. Επιβεβλημένες για την ασφάλεια των πολιτών.

ESPRESSO: Αλέξης Κούγιας εναντίον όλων: «Είναι λαμόγια αυτοί που με πολεμούν».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μισθούς και συντάξεις θα κατάσχει η Εφορία. Αποκαλυπτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με 10 εντολές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τροφές «βόμβες» στα πιάτα μικρών και μεγάλων. Παιδιά υπέρβαρα με χοληστερίνη. Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά τον χρόνο.

ΚΕΡΔΟΣ: Από προμήθειες και τόκους τα κέρδη των τραπεζών. Με βήμα σημειωτόν εκσυγχρονισμός και μείωση κόστους.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Λουκέτο» στη χωματερή των Άνω Λιοσίων λόγω της λυματολάσπης. Απέχουν οι εργαζόμενοι.

METRO: «Βόμβα» στο τραπέζι μας. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά τον χρόνο».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 6 εκατ. ευρώ την ημέρα ακάλυπτες επιταγές φέτος. Διπλάσια «φέσια» στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2005.

ΤΑ ΝΕΑ: Γρηγορόσημο με... τιμοκατάλογο. Στο Δημόσιο αγνοούν τις «εκπτώσεις» Ρεγκούζα.

Η ΝΙΚΗ: «Φθαρμένο προϊόν». Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το κεφάλαιο υπαγορεύει και η κυβέρνηση υλοποιεί αντιδραστική παιδεία για τα παιδιά του λαού.

City Press: Έξαρση διαφθοράς με «γρηγορόσημο» και συνεντεύξεις. Η κυβέρνηση καλύπτει προς το παρόν τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ρεγκούζα.

TRAFFIC NEWS: Μια 15χρονη ο νέος έρωτας του δολοφόνου της Βέροιας. Σατανική η ομοιότητά της με την Κική.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στη Βουλή τα εθνικά θέματα. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ. Θέσεις Ελλάδος - Κύπρου έχουν κατοχυρωθεί.

Η ΧΩΡΑ: Πήρε μίζα υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Σάλος από την αποκάλυψη της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

Δωροδοκία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «σε αποκάλυψη-βόμβα που αναμένεται να κινητοποιήσει τις δικαστικές Αρχές και τον πολιτικό κόσμο στη χώρα μας, προέβη ο πρώην πρόεδρος του δ.σ. της γαλλικής εταιρείας Thaes Engineering and Consulting, θυγατρικής του Ομίλου Ηλεκτρονικής και Άμυνας Thales, Michel Josserand (Ζοσεράντ), ότι το 2003 Έλληνας υπουργός δωροδοκήθηκε, ώστε η εταιρεία να αναλάβει εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «χρειάστηκε να δώσουμε χρήματα το 2003 σε ένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης για να κερδίσουμε την προμήθεια των φρεγατών.... Δήλωση - βόμβα από τον Michel Josserand, πρώην διευθυντή μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείας οπλικός συστημάτων THALES, που έδωσε αποκαλυπτική συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και η οποία φιλοξενήθηκε στην πρώτη σελίδα χθες ως κύριο θέμα της. Πρόκειται για έναν άνθρωπο σοβαρό και σεβαστό που, όμως, μετά από την εμπλοκή του σε σκάνδαλα κατέληξε στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «μείζον πολιτικό ζήτημα εγείρεται από τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της εταιρείας THALES για μίζες σε στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη, προκειμένου η κατασκευάστρια να αναλάβει την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Το πολυσέλιδο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας LE MONDE προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Παρισιού».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «με αμηχανία αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην αποκάλυψη της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, ότι πρώην υπουργός της κυβέρνησής του χρηματίστηκε προκειμένου να ευνοήσει γαλλική εταιρεία σε προμήθειες του υπουργείου Άμυνας. Η μίζα προσδιορίζεται σε 9.000.000 ευρώ (2%)».

Γρηγορόσημο

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «το όπλο των σκανδάλων που είχε στην προεκλογική της φαρέτρα η ΝΔ μετατρέπεται σε μπούμερανγκ, καθώς η διαφθορά εδραιώνεται και αγγίζει το ίδιο το κυβερνών κόμμα».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «γρηγορόσημο χωρίς... εκπτώσεις αναγκάζονται να πληρώνουν όσοι συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες. Το γρηγορόσημο έχει τιμοκατάλογο, σε πείσμα των προτροπών Ρεγκούζα».

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι «σε επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους βρίσκονται ήδη από χθες οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, με αποτέλεσμα πάνω από 6.000 τόνοι σκουπιδιών να συσσωρεύονται καθημερινά στους δρόμους, ενώ περίπου 700 τόνοι λυματολάσπης θα στοιβάζονται στην Ψυτάλλεια».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «η απεργία που ξεκίνησαν χθες οι εργαζόμενοι στη χωματερή φέρνει ξανά στο προσκήνιο την άθλια, απαράδεκτη κατάσταση, που δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Η περιβαλλοντική ζημιά έχει ήδη μετατραπεί σε απειλή για τη ζωή των εργαζομένων. Η δυσοσμία από τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας έχει κορυφώσει τις αντιδράσεις κατοίκων και δήμων, που απαιτούν να κλείσει η χωματερή».

Κυβέρνηση - Διαφθορά

H CITY PRESS γράφει: «η κυβέρνηση καλύπτει προς το παρόν τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ρεγκούζα. Αντιδράσεις και στη ΝΔ για την προτροπή Ρεγκούζα προς τους τελωνειακούς να περιορίσουν το γρηγορόσημο. Καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για στημένες προσλήψεις μέσω συνεντεύξεων. Ρεκόρ φοροδιαφυγής και πολιτικά ιδιοτελών προσλήψεων. Ο Παπανδρέου θα κλιμακώσει τις επιθέσεις σε ζητήματα ήθους της εξουσίας».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «σημάδια αποσύνθεσης παρουσιάζει η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της οποίας προκύπτουν, σε καθημερινή πλέον βάση, μείζοντα προβλήματα, με οσμή, συνήθως και κρουσμάτων διαφθοράς. Οι 18 μόλις μήνες στην εξουσία μοιάζουν με... 18 χρόνια σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και τις παθογένειες της ΝΔ, η οποία θυμίζει έντονα ως κυβέρνηση, το φθαρμένο προϊόν για το οποίο είχε μιλήσει κάποτε ο σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Λούλης».

Κατασχέσεις από Εφορία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «κατάσχεση μισθών, συντάξεων, μερισμάτων, εφάπαξ, καταθέσεων, ενοικίων, οφειλών τρίτων και περιουσιακών στοιχείων -ακόμα και συγγενών- καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων αντιμετωπίζουν πάνω από 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Το φοροκυνηγητό έναντι των οφειλετών εξαπολύει ο Αδάμ Ρεγκούζας, στοχεύοντας στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων 10 δισ. ευρώ, τουλάχιστον εν μέσω της πολιτικής θύελλας που ξέσπασε με τα γρηγορόσημα των τελωνειακών. Ενώ ετοιμάζεται ειδική υπηρεσία, σε ρόλο ντετέκτιβ για τον εντοπισμό οφειλετών και εγγυητών τους».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών βοηθημάτων, καταθέσεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων που τυχόν εισπράττουν οι ασυνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου ζητεί, μεταξύ πολλών άλλων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών από τις κατά τόπους εφορίες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες

Η Νέα Ορλέανη υπέστη τεράστιες καταστροφές από τυφώνα Κατρίνα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος φέρει ευθύνες για τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, που έπληξε τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης, Έντι Κόμπας, που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές από τον Κατρίνα, υπέβαλε την παραίτησή του, μετά από τέσσερις εβδομάδες επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η υπηρεσία του διαχειρίστηκαν την κρίση.

Ο Κόμπας δεν έδωσε εξηγήσεις για την παραίτησή του, λέγοντας απλά ότι «κάθε άνθρωπος που κατέχει ηγετική θέση οφείλει να γνωρίζει πότε πρέπει να παραδώσει τα ηνία».

Νωρίτερα η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για 250 αστυνομικούς για τους οποίους υπάρχουν υποψίες πως εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κατά την κρίσιμη περίοδο.

Στην Ουάσιγκτον, ο παραιτηθείς επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν, καταθέτοντας στο Κογκρέσο παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη σχετικά με την αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα αλλά επέρριψε ευθύνες για λάθη και ολιγωρία κυρίως στις τοπικές και πολιτειακές αρχές, που όπως είπε απέτυχαν στην αποστολή τους.

Επέκρινε την κυβερνήτη της Λουϊζιάνα, Κάθλιν Μπλάνκο και τον δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, ότι δεν συντόνισαν σωστά τις προσπάθειές τους και ήταν «διστακτικοί» στην επιχείρηση υποχρεωτικής εκκένωσης της πόλης.

«Το γεγονός είναι πως η Νέα Ορλεάνη δεν εκκενώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, η πολιτεία δεν χρησιμοποίησε την εθνοφρουρά... Και παρά τις προτροπές μας και όσα κάναμε τίποτα από αυτά δεν έγιναν. Και σε αυτή τη φάση δεν νομίζω πως είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά της πολιτείας και των τοπικών αρχών» είπε ο Μπράουν.

Η στάση του αυτή στην επιτροπή του Κογκρέσου επικρίθηκε δριμύτατα από ορισμένους βουλευτές.

Ένας χαρακτήρισε τον Μπράουν, αδύναμο και ατελή ενώ ένας άλλος δήλωσε κατάπληκτος από την προσπάθεια του Μπράουν να επιρρίψει σε άλλους την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας του.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, περιοδεύει και πάλι τις περιοχές που έπληξε ο τυφώνας, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1100.

Είναι η έβδομη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο ποίος έχει επικριθεί δριμύτατα για την αντίδραση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στον τυφώνα.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανικές προοπτικές

Οι γερμανικές εφημερίδες εξετάζουν το μέλλον του Κόμματος των Πρασίνων καθώς διαφαίνεται διέξοδος στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει πως ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών προσβλέπει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με νέο καγκελάριο από τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Εσωτερικά, ο Γκέρχανρτ Σρέντερ και η ηγεσία του κόμματος απομακρύνονται από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας και αναμένουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα γίνουν ο μικρότερος εταίρος με τον Φραντζ Μιντεφέρινγκ ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» λέει η εφημερίδα.

Αλλά συμπληρώνει πως σε ένα τέτοιο σενάριο οι Σοσιαλδημοκράτες θα ήθελαν από τους Χριστιανοδημοκράτες να αποσύρουν την υποψηφιότητας της Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία.

Η Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) λέει πως οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές ως το μικρότερο κόμμα του νέου κοινοβουλίου.

Η εφημερίδα λέει πως το κόμμα θα πρέπει να κρατήσει μια «στάση ισορροπίας» υιοθετώντας μιαν αντιπολιτευτική γραμμή «χωρίς να πισωγυρίσει».

Η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει πως οι ανησυχίες για το μέλλον των Πρασίνων είναι αδικαιολόγητες.

Όπως λέει, το κόμμα δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη του ακμή καθώς τα περιβαλλοντικά θέματα γίνονται όλο και πιο σημαντικά διεθνώς.

Περί Τόνι Μπλερ

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει ότι αυξάνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση προς τα εσωτερικά πολιτικά σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

«Μετά από οκτώ χρόνια ως πρωθυπουργός και 11 χρόνια ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο άνθρωπος στην κορυφή θα πρέπει να αισθάνεται πως η δύναμη του σταδιακά φτάνει στο τέλος της» λέει η εφημερίδα.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως δεν θα πρέπει να αναμένεται σημαντική μεταβολή πολιτικής, αν ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν γίνει πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Τόνι Μπλερ προτίθεται να κάνει χώρο για τον Γκόρντον Μπράουν αν και το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής παραμένει ασαφές.

«Η μετά τον Μπλερ εποχή δεν είναι πλέον ταμπού» λέει, προσθέτοντας πως ο Γκόρντον Μπράουν, «ο κατά τα φαινόμενα διάδοχος» βρίσκεται «σε θέση εκκίνησης».

Σε σχόλιο με τίτλο «Ο Μπλερ δεν δίνει ενδείξεις», η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) λέει πως το μόνο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος του στο Μπράιτον, ήταν η απάντηση στο ερώτημα που «όλοι οι Βρετανοί» θέλουν να μάθουν: «Πότε θα παραιτηθεί από την προεδρία της κυβέρνησης;».

Η εφημερίδα λέει πως το πολιτικό ανάστημα του Μπλερ αυξήθηκε εντυπωσιακά από τότε που ανέλαβε «το ρόλο του σωτήρα της Ευρώπης» και εξυμνεί την «μετρημένη αντίδρασή του στις επιθέσεις στο Λονδίνο» το Ιούλιο.

Αλλά, καταλήγει, «τα γεγονότα στο Ιράκ είναι που θα καθορίσουν» αν ο Τόνι Μπλερ τελειώσει τη θητεία του χωρίς να βασανιστεί και πάλι από τις συνέπειες «της πιο αντιδημοτικής απόφασής του» ως πρωθυπουργός.


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφασισμένος να μείνει

Ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που συνοδεύεται από μια μεγάλη φωτογραφία του Βρετανού πρωθυπουργού, συνοψίζει το βασικό μήνυμα της ομιλίας του στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος: «Μπλερ: Είμαι εδώ για να μείνω».

Ο Μπλερ «απέρριψε προκλητικά» τις ελπίδες που εξέφρασε την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να αναλάβει σύντομα την εξουσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε «ότι το κόμμα πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά την αποχώρησή του».

Αλλά η αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία ως το 2008 «απειλεί να τον φέρει σε άμεση σύγκρουση με τον Γκόρντον Μπράουν που θέλει να τον δει να παραιτείται από την πρωθυπουργία ως το 2007» λέει η Ιντιπέντεντ.

Όπως σημειώνει η Γκάρντιαν (The Guardian) αυτό που δεν είπε ξεκάθαρα ο Τόνι Μπλερ, το είπε η σύζυγός του, Σερί, στο BBC, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της όταν πάψει να είναι η πρώτη κυρία της χώρας: «Καλέ μου, αυτό είναι κάτι για το απώτερο μέλλον».

«Ο Τόνι Μπλερ επιβλήθηκε και πάλι ως πρωθυπουργός» λέει η Γκάρντιαν.

«Ο Μπλερ σχεδιάζει ένταση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που επικεντρώνεται στις ανησυχίες του Βρετανού πρωθυπουργού για το ενεργειακό και τις δηλώσεις του πως «εξετάζει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών».

«Για πόσο ακόμα μπορεί μια χώρα σαν τη δική μας να επιτρέπει να εξαρτάται η ασφάλεια των ενεργειακών μας πόρων από ορισμένα από τα πλέον ασταθή μέρη του κόσμου;» διερωτήθηκε ο Τόνι Μπλερ.

Στους ίδιους τόνους η Τάιμς (The Times) αναφέρει πως ο Μπλερ υποσχέθηκε «άλλα τέσσερα χρόνια» λέγοντας στους συνέδρους του κόμματος του πως «το συμπέρασμα του από τρεις εκλογικές νίκες ήταν πως μπορεί να κερδίσει άλλη μία».

Κι ενώ ο Τόνι Μπλερ εμφανίζεται τόσο σίγουρος, το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ακέφαλο, λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Οι Τόριδες έμειναν χωρίς ηγέτη καθώς το κόμμα απέρριψε τις μεταρρυθμίσεις» που πρότεινε ο ηγέτης του, Μάικλ Χάουαρντ, σχετικά με τον τρόπο εκλογής του διαδόχου του.

Κι όλα αυτά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, λίγο πριν ο Χάουαρντ, «ο τέταρτος ηγέτης των Συντηρητικών που έχει απέναντί του, ο Τόνι Μπλερ» εμφανιστεί στο ετήσιο συνέδριο των Τόριδων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.