Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-22

  1. «Μπορείς να τρέξεις, αλλά όχι να κρυφτείς»
  2. Νέο τουρκικό «όχι» για το 1915
  3. Στα ημιτελικά η Ελλάδα
  4. Συνάντηση Μέρκελ - Σρέντερ
  5. Οι Ιρακινοί απαιτούν δημόσια συγνώμη
  6. Υπαναχωρεί η ΕΕ για Ιράν
  7. Επέτειος του πολέμου Ιράν-Ιράκ
  8. Απολύσεις στη Σόνι
  9. Η ΔΕΗ στο προσκήνιο
  10. «Ομαλές οι σχέσεις» Ιράκ-Βρετανίας
  11. Οργή Άγκυρας για την αντιδήλωση της ΕΕ
  12. Διαψεύδουν τους Βρετανούς
  13. Μαζική εκκένωση εν αναμονή του τυφώνα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Μπορείς να τρέξεις, αλλά όχι να κρυφτείς»

Η Ιντιπέντεντ (Independent) επικαλούμενη τις μελέτες ενός εκ των κορυφαίων περιβαλλοντολόγων της Βρετανίας, αποδίδει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις ΗΠΑ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Σερ Τζον Λότον δηλώνει πως η τεράστια ισχύς των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα οφείλεται στην ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας.

Ο Βρετανός επιστήμονας ελπίζει οι νέο-συντηρητικοί των ΗΠΑ, που συχνά αμφισβητούν τη νέα πραγματικότητα που επέφεραν οι κλιματολογικές αλλαγές, να συνειδητοποιήσουν τώρα τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Στο ίδιο ύφος, η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει: «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διερωτώνται τι έχει πάθει ο καιρός, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να μην διαρρεύσει το μικρό τους, βρώμικο μυστικό. Ότι, δηλαδή, οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα είναι το ντροπιαστικό τίμημα για την αύξηση των εκκλήσεων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Αυτή τη φορά, ο Λευκός Οίκος είναι προετοιμασμένος, σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να αποβεί μοιραία για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπους αλλά και για τη φήμη των ΗΠΑ παγκοσμίως, σχολιάζει το άρθρο.

Αυτό έχει γίνει πλήρως κατανοητό από το Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά.

Ο τυφώνας Ρίτα είναι ο τρίτος πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στο Βόρειο Ατλαντικό, γράφουν οι Τάιμς (Times).

Με καταστροφικούς ανέμους, η ταχύτητα των οποίων φτάνει τα 175 χλμ την ώρα, ο τυφώνας αυτός είναι ένα τέρας.

Ο τυφώνας Ρίτα είναι η δέκατη-έβδομη καταιγίδα του βορείου Ατλαντικού μέσα σε ένα χρόνο. Εάν ακολουθήσουν κι άλλες και τα ονόματα εξαντληθούν, τότε για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί το ελληνικό αλφάβητο.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:27 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο τουρκικό «όχι» για το 1915

Οι Αρμένιοι ζητούν να αναγνωριστούν οι μαζικές σφαγές ως «γενοκτονία»

Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή ενός πανεπιστημιακού αμφιλεγόμενου συνεδρίου σχετικά με την καταγγελλόμενη σφαγή των Αρμενίων, στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,

Το συνέδριο είχε στόχο να προσδώσει μια κριτική ματιά στην επίσημη αντίληψη για τα γεγονότα του 1915, τα οποία οι Αρμένιοι ζητούν να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Η Τουρκία αρνείται και λέει πως υπήρξαν θύματα και από τις δυο πλευρές.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που απαγορεύεται η διεξαγωγή του εν λόγω συνεδρίου, αυτή τη φορά λίγες μόλις μέρες πριν την προβλεπόμενη έναρξη του προενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη απόπειρα να συζητηθεί αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Τουρκία θέμα είχε γίνει πριν έξι μήνες.

Τότε είχε ακυρωθεί όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας κατηγόρησε τους διοργανωτές πως μαχαιρώνουν πισώπλατα την Τουρκία.

Αυτή τη φορά η απαγόρευση ήρθε ως αποτέλεσμα προσφυγής ομάδας συντηρητικών δικηγόρων.

Το θέμα της σφαγής άνω του ενός εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 ήταν θέμα ταμπού για την Τουρκία όπου μέχρι πρόσφατα ήταν παράνομη η συζήτησή του η κατάσταση άλλαξε με τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν εν όψει της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ήδη την ανησυχία του χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου αντιδημοκρατική.

Μπορεί κανείς να μην εγκρίνει μιαν άποψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απαγορεύει άλλους να την εκφράζουν, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση αλλά οι δικηγόροι λένε πως πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί την Παρασκευή, όπως προβλεπόταν, το πρωτοποριακό για την Τουρκία συνέδριο.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ημιτελικά η Ελλάδα

Μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδας που περνά στους «4»

Στα ημιτελικά του 34ου Ευρωμπάσκετ προκρίθηκε η Εθνική μπάσκετ των ανδρών, για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, αφού η τελευταία ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 1997.

Ο «Ρώσος» Θοδωρής Παπαλουκάς της ΤΣΣΚΑ έστειλε τους «φίλους του» στη Μόσχα, 66-61, με 23 προσωπικούς πόντους στον προημιτελικό του Μπεογκράτσκα Αρένα.

Πλέον, οι Έλληνες διεθνείς περιμένουν να μάθουν την αντίπαλό τους που θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης Λιθουανία-Γαλλία το Σάββατο στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Τα δεκάλεπτα: 13-2, 33-26, 40-44, 61-66.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μέρκελ - Σρέντερ

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών

Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την Άνγκελα Μέρκελ για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης.

Όπως αναμενόταν δεν επετεύχθη συμφωνία αλλά όπως δήλωσε η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών και οι δυο πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να ξανασυναντηθούν.

Η Μέρκελ τόνισε πάντως ότι υπάρχουν διαφορές για το ποιο κόμμα έχει την εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο «μεγάλος συνασπισμός»

Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η προοπτική σχηματισμού ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή των δύο κυριότερων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, δεν ικανοποιεί κανένα από τα δύο κόμματα, αλλά ούτε και την πλειοψηφία του γερμανικού λαού.

«Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα στηρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τον επονομαζόμενο 'μεγάλο συνασπισμό'. Βέβαια, το ποσοστό υπέρ του 'μεγάλου συνασπισμού' κυμαίνεται στο 32 με 35%. Στην ουσία, ο γερμανικός λαός είναι ακόμα απογοητευμένος με το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν αποκλείεται να διενεργηθούν νέες εκλογές. Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, εάν κανείς αρχηγός κόμματος δεν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, τότε ο απερχόμενος καγκελάριος διατηρεί το αξίωμά του. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία όσον αφορά την ανάδειξη του νέου καγκελαρίου, τότε ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα να προκηρύξει νέες εκλογές. Και δεν αποκλείεται να είναι αυτή η ύστατη επιλογή του προέδρου της Γερμανίας» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ (Die Welt), Μάρκους Χάιτεκερ.

Ποιες είναι λοιπόν οι επόμενες κινήσεις για τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ρωτήσαμε τον αρχισυντάκτη της «Ντι Βελτ».

«Η αρχηγός της αντιπολίτευσης, η οποία προηγείται οριακά με 35% των αντιπάλων της, θα προσπαθήσει να εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ. Στους δύο πρώτους γύρους ο υποψήφιος χρειάζεται να πάρει πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία για να εκλεγεί. Η κ. Μέρκελ ενδέχεται να ακολουθήσει αυτό το δρόμο αλλά το πρόβλημά της είναι ότι δε διαθέτει την πλειοψηφία σε καμία από τις πολιτικές της θέσεις. Στο αντίπαλο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, υπάρχει η προοπτική κάποιοι βουλευτές του Αριστερού Κόμματος να δώσουν τις ψήφους τους στον Σρέντερ, αλλά ο καγκελάριος όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με αυτούς. Και ως εκ τούτου θα στραφεί προς τον πρόεδρο με το αίτημα της διεξαγωγής νέων εκλογών» είπε ο Μάρκους Χάιτεκερ.

Εκλογές στη Δρέσδη

Ωστόσο, για την τελική εικόνα των συσχετισμών στην ομοσπονδιακή βουλή αποφασιστικής σημασίας θα είναι η επανεκλογή στην εκλογική περιφέρεια της Δρέσδης, στην οποία τα κόμματα είχαν δώσει σκληρή μάχη το 2002.

Ο Μάρκους Χάιτεκερ εκτιμά ότι η Δρέσδη δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βαρόμετρο για το συσχετισμό των δυνάμεων.

«Οι εκλογές στη Δρέσδη δεν μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Στις εκλογές κρίνονται δύο έδρες αλλά η διάφορα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι τρεις έδρες. Σίγουρα θα αποτελέσει ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης για την μία ή την άλλη παράταξη. Τα κόμματα ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα στη Δρέσδη για την ενίσχυση τους στην όλη πολιτική διαδικασία», κατέληξε ο Μάρκους Χάιτεκερ της εφημερίδας Ντι Βελτ.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Ιρακινοί απαιτούν δημόσια συγνώμη

'Ενταση στη Βασόρα μετά τη βρετανική επιχείρηση

Ο κυβερνήτης της Βασόρας στο νότιο Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τις βρετανικές δυνάμεις.

Η απόφαση των ιρακινών αρχών ακολουθεί την επιχείρηση των Βρετανών στη Βασόρα για την απελευθέρωση δυο στρατιωτών που κρατούνταν από τους Ιρακινούς.

Ο κυβερνήτης, Μοχάμεντ αλ- Γουαίλι, απαίτησε από την βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει δημόσια συγνώμη για το συμβάν και να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε ο βρετανικός στρατός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η βρετανική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της επιχείρησης λέγοντας ότι ήταν επιβεβλημένη καθώς οι δυο στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Αντίθετα οι Ιρακινοί διαψεύδουν τη βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι δυο στρατιώτες κρατούνταν από την ιρακινή αστυνομία και ότι ουδέποτε παραδόθηκαν σε τοπική πολιτοφυλακή.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο βρετανικός στρατός έχει μειώσει τη παρουσία του στη πόλη τις τελευταίες μέρες.

Γα δεύτερη συνεχόμενη μέρα δεν πραγματοποίησε κοινές περιπολίες με την ιρακινή αστυνομία όπως έκανε στο παρελθόν.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Υπαναχωρεί η ΕΕ για Ιράν

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να υπαναχωρεί από την απαίτηση της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει αμέσως το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ επιθυμεί να καθυστερήσει τη διαδικασία έτσι ώστε όπως είπε- να δημιουργηθεί «διεθνής συναίνεση» και να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.

Ένας ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο BBC χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ να μην ζητήσει την άμεση παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τόνισε ότι έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πάντως ένα προσχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ αναφέρει καθαρά ότι το Ιράν «δεν έχει συμμορφωθεί» με τις υποχρεώσεις του στο θέμα των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι εάν το προσχέδιο γίνει αποδεκτό από την ΕΕ τότε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραπέμψει το θάμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει για να βρει συμβιβαστική λύση στο θέμα.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιδρούν στο ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος του πολέμου Ιράν-Ιράκ

Στη διάρκεια της οκτάχρονης σύρραξης σκοτώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, από τους πιο μακροχρόνιους και ανθρωποκτόνους στην σύγχρονη ιστορία.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρακολούθησε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και έστειλε μήνυμα αντίστασης προς τον λαό του, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν βρίσκεται και τώρα κάτω από ασφυκτική πίεση, επειδή πράττει το αυτονόητο: να υπερασπίζεται με κάθε μέσο την ασφάλεια του.

Αντίθετα στη Βαγδάτη η επέτειος περνά σχεδόν απαρατήρητη.

Με μοναδική ίσως εξαίρεση τη δημόσια συγνώμη που ζήτησε η νέα ιρακινή κυβέρνηση από το Ιράν για τα εγκλήματα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στη διάρκεια της οκτάχρονης σύρραξης σκοτώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες.

Τον πόλεμο κήρυξε μονομερώς ο Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από μια περίοδο εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσημα ο λόγος ήταν οι εδαφικές παραχωρήσεις που είχε κάνει το Ιράκ προς το Ιράν στην δεκαετία του 70.

Ανεπίσημα, από τα παρασκήνια, ο Σαντάμ οδηγήθηκε στον πόλεμο από τις διαβεβαιώσεις και την στήριξη που του παρείχαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που δεν έκρυβαν την εχθρότητα τους προς το θεοκρατικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει στο Ιράν ο Αγιατολά Χομέϊνί.

«Πιστεύω ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν μπροστά σε δίλημμα. Αν έμενε αδρανής ο στενός του κύκλος θα τον κατηγορούσε για δειλία και δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την εξουσία για πολύ. Από την άλλη πλευρά το είδε ως μια ευκαιρία για να επιτεθεί στο Ιράν κάτι που δεν είχε κάνει στα μέσα του 70 λόγω της στρατιωτικής ισχύος του καθεστώτος του Σάχη στην Τεχεράνη» σχολίασε ο Τσάρλς Τριπ από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου.

Η Γιαχία Σαίντ, ιρακινή πολιτική αναλύτρια από το London School of Economics, επισημαίνει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν έκανε το λάθος να πιστέψει πως θα ήταν ένας πολύ εύκολος πόλεμος και πως μια νίκη θα ενίσχυε τη θέση του στον Αραβικό κόσμο.

«Το όραμα του ήταν να γίνει ο ισχυρός άνδρας στη Μέση Ανατολή. Γι αυτό και οι περιοχές που επέλεξε να επιτεθεί ήταν πλούσιες σε πετρελαϊκά κοιτάσματα. Πίστευε πως ο πόλεμος θα ήταν παιχνιδάκι επειδή το Ιράν ήταν πολύ εξασθενημένο μετά την ισλαμική επανάσταση» , λέει η κυρία Σάιντ.

«Η ειρωνεία ήταν πως ο Σαντάμ είχε την αμέριστη στήριξη της Δύσης, της Σοβιετικής Ένωσης και όλων των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου που για τους δικούς τους λόγους έβλεπαν με φόβο την επικράτηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής» είπε η ιρακινή αναλύτρια.

Πράγματι το Ιράν είχε μετατραπεί σε διεθνή παρία μετά την πολύκροτη υπόθεση των αμερικανών ομήρων και την πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Παρά την σαφέστατα μειονεκτική τους θέση οι Ιρανοί πολέμησαν σκληρά και μετά από δύο χρόνια κατόρθωσαν και ανέκτησαν τα χαμένα τους εδάφη.

Το λάθος της Τεχεράνης ήταν πως δεν σταμάτησε εκεί.

Ήθελε αντεκδίκηση και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αποτέλεσμα ήταν άλλα έξη χρόνια πολέμου στη διάρκεια του οποίου ο Σαντάμ παραβίασε κάθε κανόνα ηθικής, κυρίως με την ευρεία χρήση χημικών όπλων, όπλα που τα ξαναχρησιμοποίησε το 1989 εναντίον των Κούρδων.

Το τέλος του πολέμου βρήκε το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράν, χρεοκοπημένο, με την πετρελαϊκή υποδομή του κατεστραμμένη, με χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων και με το ηθικό του καταρρακωμένο.

Η απάντηση του Χουσεΐν σε όλα αυτά ήταν απλή... ένας ακόμη πόλεμος...Πριν την συμπλήρωση δύο ετών από το τέλος του πολέμου με το Ιράν, το Ιράν εισβάλλει στο Κουβέιτ. Είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύσεις στη Σόνι

Προϊόντα Σόνι

Η γιγαντιαία ιαπωνική επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών Σόνι ανακοίνωσε ότι θα περικόψει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας στα πλαίσια του τριετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Τα εργοστάσια της εταιρείας θα μειωθούν από 65 σε 54.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης τίθεται σε εφαρμογή με στόχο να ανακάμψει η Σόνι και να ανακτήσει και πάλι κυρίαρχο ρόλο στη παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών ειδών προηγμένης τεχνολογίας.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθούν το 2008 αντιπροσωπεύουν το 7% του εργατικού δυναμικού της Σόνι.

Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους στην Ιαπωνία και άλλοι έξι χιλιάδες σε άλλες χώρες του κόσμου.

Η Σόνι προβλέπει ότι στο τρέχον οικονομικό έτος θα έχει ζημιές που φτάνουν τα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο ιαπωνικός κολοσσός έχει χάσει μεγάλο μερίδιο από την αγορά τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης ενώ παράλληλα η συνεχής μείωση των τιμών των ηλεκτρονικών προϊόντων έχει μειώσει τα κέρδη.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:46 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΔΕΗ στο προσκήνιο

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέτρα-ανάσα για τους στρατιωτικούς. Πώς θα κερδίσουν 3.600 ευρώ ετησίως.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 6 σούπερ μάρκετ στον εισαγγελέα! Άλλες τιμές έγραφαν και άλλες χρέωναν στο ταμείο...

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έμφραγμα στους δρόμους. Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: Τι αλλάζει σε πρόωρες, βαρέα και ανθυγιεινά. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους νέους εργαζόμενους.

Η ΑΥΓΗ: Με υπογραφή του δεσπότη στο πανεπιστήμιο! Η κυβέρνηση δίνει τέσσερα πανεπιστήμια στον Χριστόδουλο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το θράσος και η ματαιοδοξία του απατεώνα Κοντομηνά! Πήγε και έφτιαξε πολυτελέστατο και προκλητικό τάφο στο Α΄Νεκροταφείο στον χώρο που θάβονται όλοι οι επιφανείς και σπουδαίοι Έλληνες!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο "ιός Παλαιοκρασσά" χτυπά την Κυβέρνηση. Η ανοιχτή κρίση στη ΔΕΗ είναι η κορυφή μόνον του παγόβουνου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα κριτήρια για τις προαγωγές στο Δημόσιο. Αλλάζουν όλα με το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης.

ΕΘΝΟΣ: Ανεπαρκής η πολιτική Καραμανλή. Βόμβες Μητσοτάκη στα θεμέλια του Καραμανλισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους άλλαξαν τα "πετρέλαια" στα πρόστιμα. Χρηματικές ποινές συνολικού ύψους 671.999 ευρώ επιβάλλονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο χάρτης με τις φοροαπαλλαγές. Δύο φορολογικοί συντελεστές και αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι συμφέρει στην αγορά ακινήτων. Οδηγός για υποψήφιους αγοραστές και πωλητές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 σχολές Αγιατολλάχ ΑΕΙ. Η κυβέρνηση προχωράει στον ...χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

ΕΣΤΙΑ: Περιττές θέσεις εργασίας. Οι ΔΕΚΟ αρνούνται να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

ESPRESSO: Τι είπαν Γιώργος - Δέσποινα; Γεύμα-μυστήριο Παπανδρέου με Βανδή - Ντέμη Νικολαΐδη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα υποβάθμιση σπουδών με τέσσερα ιερατικά ΑΕΙ. Εισαγωγή με συστατική επιστολή επισκόπου - Αντιδρούν τα πανεπιστήμια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ολυμπιακή με άλλη μορφή. Κ. Καραμανλής: Το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία και το μάνατζμεντ.

ΤΑ ΝΕΑ: Μεσαιωνικά ΑΕΙ από τη... Δεξιά του Κυρίου. Έκαναν το ρουσφέτι του Χριστόδουλου.

Η ΝΙΚΗ: Σημεία αποσύνθεσης. Υπουργοί-"Ιφιγένειες" στο Μαξίμου. Προσπαθούν να καλύψουν τις επιλογές Καραμανλή για Ο.Α.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι Τούρκοι μας πήραν αμπάριζα στην Ευρώπη! 'Εγγραφο του ΥΠΕΞ ομολογεί την ήττα: Ρίχναμε τουφεκιές στον αέρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: "ΟΧΙ" στο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής".

TRAFFIC NEWS: Καζίνο ανοίγει στο Σκορπιό ο Ρουσέλ. Ξενοδοχείο και Μαρίνα στο ησυχαστήριο του Ωνάση.

Η ΧΩΡΑ: Ο Βαγγέλης "αδειάζει" τον Θόδωρο. Νέες τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

City Press: Οι καταναλωτές στο απόσπασμα.

Μetro: Ζεσταίνεται το Ασφαλιστικό. Μήνυμα του υπουργού Απασχόλησης για τις επικείμενες αλλαγές.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Πτυχία" οδοντογιατρών στον εισαγγελέα. Οι οδοντίατροι καταγγέλλουν την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού της νομιμότητάς τους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλαβάνος - Καραμανλής: Ανοιχτές "πόρτες".

Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

ΔΕΗ

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «χαρακτηριστικά επιδημίας προσλαμβάνει ο «ιός Παλαιοκρασσά» που έχει προσβάλει την Κυβέρνηση με επαναλαμβανόμενα συμπτώματα πολυγλωσσίας, αντικουρόμενων δηλώσεων και προσωπικών στρατηγικών από υπουργούς, διοικητές ΔΕΚΟ και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ. Τα νέα κρούσματα που εκδηλώθηκαν χθες επιβεβαίωσαν τη σύγχυση που επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει την περίφημη μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από επικοινωνιακό τέχνασμα σε αχίλλειο πτέρνα της».

Ασφαλιστικό - Συντάξεις

H METRO εκτιμά ότι «ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο να υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου σε όλα τα επίπεδα για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας μετά το 2008 θα επικεντρωθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της δεν θα νομοθετήσει αλλά θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ωστόσο εξονυχιστικά θα εξεταστούν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αλλά και της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, χωρίς φοβικά σύνδρομα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου».

Αγορά ακινήτων

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις σε μεταβιβάσεις της ψιλής κυριότητας παλαιών κυρίως κατοικιών που θα γίνουν το 2006 από γονείς σε άγαμα ενήλικα τέκνα προκύπτουν εξαιτίας της αύξησης του αφορολόγητου ορίου των δωρεών από τα 20.000 ευρώ στα 80.000 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου».

Ελληνοτουρκικά

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε επί πόνου την τουρκική χυλόπιτα περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δείχνοντας παροιμιώδη μεγαλοψυχία, σφούγγισε τα ζουμιά από τον γιακά της με απορροφητικό χαρτί κοινοτικών διατυπώσεων και τοποθετήθηκε στις παρυφές της στρογγυλής τραπε΄ζης για να ζεστάνει τη θέση της».

Κυκλοφοριακό

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι «απίστευτο είναι το χάος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της Αθήνας. Κυκλοφοριακό χάος με τους οδηγούς να παραμένουν επί ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες του κέντρου και των προαστίων. Ειδικότερα, χθες η κατάσταση ήταν δραματική στην Κηφισίας, την Κατεχάκη, τη Βουλιαγμένης, ενώ η Μιχαλακοπούλου σχεδόν είχε κλείσει από τα διπλοπαρκαρισμένα φορτηγά, που ξεφόρτωναν. Το δε εντυπωσιακό ήταν ότι σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες απουσίαζαν οι τροχονόμοι».

Στρατιωτικοί

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι « ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος την απόφαση σχετικά με την καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στα 19, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις Νεολαίες. Παράλληλα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος από τη Ρόδο ανακοίνωσε τη λειτουργία για τη σχολική χρονιά 2005-2006, 9 ακόμη βρεφονηπιακών σταθμών που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Κ. Μητσοτάκης

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά και κατά πάντων- ακόμη και κατά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή- εξαπέλυσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για όλους, ενώ χαρακτήρισε λαμπρό το μέλλον της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεπαρκή την πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Καραμανλής, ενώ με ιδιαίτερα σκληρά ΄λόγια επιτέθηκε και κατά του θείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, λέγοντας ότι έγινε πρωθυπουργός από τον βασιλιά».

Σούπερ μάρκετ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «συστηματικά, μεθοδικά και αθόρυβα εξαπατούσαν τους πελάτες τους έξι από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παρουσιάζοντας στα ράφια με τα προϊόντα τους χαμηλότερες τιμές από αυτές που τελικά «χτυπούσαν» στην ταμιακή μηχανή...Οι διαφορές μάλιστα στις τιμές ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 1,5 ευρώ!».

H CITY PRESS προσθέτει ότι «σε έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ υψηλότερες οι τιμές στο ταμείο από ό,τι στα ράφια. Ο νομάρχης Αθηνών κ. Σγουρός μιλάει για «επιχειρηματίες που εξαπατούν εν ψυχρώ τους καταναλωτές». Απειλή λουκέτου για όσες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές πρακτικές. Επιστολή Σαράντη στη «C.P.»: Το γάλα ΟΛΥΜΠΟΣ προστατευόμενης ονομασία προέλευσης είναι τελικά.....«ελληνικό»".

Φορολογικοί συντελεστές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «το σενάριο της καθιέρωσης δύο φορολογικών συντελεστών με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου κερδίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» έδαφος στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία των φυσικών προσώπων».

Δημόσιο

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ «τα πάνω-κάτω στις προαγωγές για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο (γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών) φέρνει το νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών».

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «το θράσος και η ματαιοδοξία του απατεώνα Κοντομηνά είναι απίστευτα, απόδειξη ότι έφθασε στο σημείο να πάει και να κατασκευάσει ένα ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ τεραστίων διαστάσεων και κακότεχνο κενοτάφιο στον ΙΕΡΟ χώρο του Α΄ Νεκροταφείου στο σημείο που θάβονται ΜΟΝΟ όλοι οι επιφανείς και σπουδαίοι πολίτες...».

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «πρόστιμα συνολικού ύψους 671.999 ευρώ επιβάλλονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων, με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας».

ΔΕΚΟ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «...Η Κυβέρνησις λοιπόν, δεν πρέπει να διστάση. Όσο και αν αυτό είναι δυσάρεστο, οι ΔΕΚΟ πρέπει να απαλλαγούν από τους υπεραρίθμους υπαλλήλους τους. Ακόμη και αν αυτό σημάνη νέα πανάκριβα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Διότι οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι δημιουργούν ούτε ή άλλως υπέρογκη επιβάρυνση στο Δημόσιο και τους φορολογουμένους. Και η διαιώνισις της καταστάσεως αυτής, μοιραίως θα οδηγήση τις ΔΕΚΟ σε πολύ χειρότερη κατάσταση.'Ο,τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία χρόνια στον ΟΤΕ, ο οποίος έφθασε να απασχολή διπλάσιο αριθμό εργαζομένων από εκείνον που πραγματικά χρειαζόταν».

Ολυμπιακή

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «"Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία της Ολυμπιακής με τη σημερινή της μορφή", είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέκο Αλαβάνο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το μάνατζμεντ και την πλειοψηφία δεν μπορεί να την έχει το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Ολυμπιακής που ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι και η κυβέρνηση θέλει να γίνει συζήτηση. Τόνισε, όμως, ότι το θέμα της Ολυμπιακής βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μια λεπτή και κρίσιμη φάση και μια τέτοια συζήτηση δεν θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «κάλεσμα στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής", να αντισταθούν στο ξεπούλημα της επιχείρησης και να απεγκλωβιστούν από τις αυταπάτες που καλλιεργούν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, έκανε χτες το ΚΚΕ».

Σύμφωνα με την ESRPESSO «σύγκληση απόψεων για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, "μεγάλος προβληματισμός" για το μέλλον της και διαφωνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα καθορίζει το δημόσιο ή τον ιδιωτικό χαρακτήρα της διαπιστώθηκαν στο χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «μετά την αναγκαστική υπαναχώρηση του πρωθυπουργού μπροστά στις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που πυροδότησε η αρχική μεθόδευση για κλείσιμο της Ολυμπιακής με συνοπτικές διαδικασίες, το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να κατασκευάσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Κώστα Καραμανλή, μετακυλώντας αλλού τις πολιτικές ευθύνες για τους λάθος χειρισμούς στην υπόθεση του εθνικού αερομεταφορέα».

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «μεγάλος εκνευρισμός στην κυβέρνηση με τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών για τις ΔΕΚΟ και την Ολυμπιακή. Εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός από τις αναφορές κορυφαίων στελεχών, την ώρα που ο Β. Μεϊμαράκης εξαπολύει επίθεση κατά του Θ. Ρουσόπουλου αναφέροντας ότι ο Καραμανλής ποτέ δεν έχει μιλήσει για "εκκαθάριση εν λειτουργία"».

Ιερατικές Σχολές

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «με την έγκριση του τοπικού μητροπολίτη και ύστερα από συνέντευξη θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι για τις ανώτατες, πλέον, εκκλησιαστικές ακαδημίες που "χαρίζει" η κυβέρνηση στον Χριστόδουλο. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο κοσμήτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει αντιακαδημαϊκές και αντιεπιστημονικές" τις κυβερνητικές ρυθμίσεις».

ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι «επιστροφή στον Μεσαίωνα, για το χατίρι του Χριστόδουλου, σηματοδοτεί η απόφαση να γίνουν Πανεπιστήμια οι Ιερατικές Σχολές, όπου η εισαγωγή θα γίνεται με "πιστοποιητικό φρονημάτων" από τον Μητροπολίτη. Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «νομοσχέδιο, που παραπέμπει σε θεοκρατικές κοινωνίες, παρουσίασε χθες η υπ. Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Ανακοίνωσε ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών και μετατροπή τους σε Ακαδημίες. Οι υποψήφιοι, πριν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, είναι υποχρεωμένοι να περνούν από συνέντευξη, για να διαπιστωθεί το "εκκλησιαστικό τους φρόνημα". Πρέπει επίσης να έχουν συστατική επιστολή μητροπολίτη. Το νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου. Αλλά το απέρριψε ο Σημίτης».

Η TRAFFIC σημειώνει ότι «τη μετατροπή των τεσσάρων ανώτερων εκκλησιαστικών σχολών σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού προηγουμένως έχουν περάσει από προφορική συνέντευξη, προβλέπει το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «πλήθος ερωτημάτων ως προς τη σκοπιμότητά του, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας προκαλεί το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι τέσσερις εκκλησιαστικές σχολές σε ΑΕΙ και καθιερώνονται πρωτότυπες διαδικασίες για την εισαγωγή σε αυτές, όπως η προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερομένων από ειδική επιτροπή και η συστατική επιστολή επισκόπου, που θα διαβεβαιώνει για το ήθος και την πίστη τους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Ομαλές οι σχέσεις» Ιράκ-Βρετανίας

Οι δυο Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν πολιτικά εκτελώντας κατά τα φαινόμενα μυστική αποστολή

Μπορεί να αλληλοδιαψεύστηκαν, αλλά Βρετανία και Ιράκ λένε ότι διατηρούν τις αρμονικές σχέσεις τους.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Ριντ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι αρνήθηκαν ότι τα πρόσφατα επεισόδια στη Βασόρα προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Δευτέρας.

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. «Δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράκ με τη Βρετανία».

«Δεν κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη κανενός», είπε ο υπουργός Άμυνας. «Σημειώθηκε ένα συμβάν το οποίο θα διερευνηθεί».

Η διάψευση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ αμφισβήτησε την βρετανική εκδοχή σχετικά με την απελευθέρωση δυο Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μπαγιάν Τζαμπρ είπε στο BBC ότι οι δυο στρατιώτες κρατούνταν από την ιρακινή αστυνομία σε κτίριο της και ουδέποτε παραδόθηκαν σε τοπική πολιτοφυλακή, όπως ισχυρίστηκε ο βρετανικός στρατός.

Ο Ιρακινός υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες πληροφορίες πως οι δυο Βρετανοί στρατιώτες κατά τη σύλληψή τους σκότωσαν ένα Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν τέσσερις άλλους, είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως αυτές είναι ακριβείς.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα είχε πει πως υποχρεώθηκε να κάνει έφοδο στο αστυνομικό τμήμα της Βασόρας όταν έγινε γνωστό πως οι στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όταν το εξοργισμένο πλήθος αντιτάχθηκε στις βρετανικές δυνάμεις πυρπολώντας άρματα μάχης και επιτιθέμενο εναντίον των Βρετανών στρατιωτών.

Στην ίδια τη Βασόρα πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης με τους συγκεντρωμένους να καλούν σε παραίτηση τον αστυνομικό διοικητή της.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή Άγκυρας για την αντιδήλωση της ΕΕ

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο της αντιδήλωσης

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας επεφύλαξε η Τουρκία μετά την παρουσίαση της αντιδήλωσης της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους εάν δεν υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Κουμουτσάκος, διαπράττει μεγάλο σφάλμα όταν λέει ότι η αντιδήλωση ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση των Ελληνοκυρπίων.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτνουλάχ Γκιούλ, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών επιτέθηκε εναντίον της Λευκωσίας κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να απομακρύνει το Κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και να το οδηγήσει σε άλλα διεθνή φόρα.

Εδώ και ημέρες Τούρκοι αναλυτές κατηγορούν τη Λευκωσία ότι επιχειρεί να μεταφέρει το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αρνητικοί για την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιφυλάχθηκε χθες να απαντήσει επισήμως στην αντιδήλωση των 25. Το κλίμα όμως στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων ήταν ενδεικτικό της δυσφορίας που επικρατεί στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία» έλεγε δημοσιογράφος του CNN-Turk «δέχτηκε μεγάλο πλήγμα καθώς οι Ελληνοκύπριοι αποσυνέδεσαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επίλυση του κυπριακού».

Η Άγκυρα φοβάται τώρα μήπως ορισμένα από τα στοιχεία της αντιδήλωσης περάσουν και στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου που ετοιμάζει η ΕΕ γεγονός που σημαίνει ότι θα αποκτήσουν και νομική ισχύ.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδουν τους Βρετανούς

Οι δυο Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν πολιτικά εκτελώντας κατά τα φαινόμενα μυστική αποστολή

Μπορεί να αλληλοδιαψεύστηκαν, αλλά Βρετανία και Ιράκ λένε ότι διατηρούν τις αρμονικές σχέσεις τους.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Ριντ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι αρνήθηκαν ότι τα πρόσφατα επεισόδια στη Βασόρα προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Δευτέρας.

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. «Δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράκ με τη Βρετανία».

«Δεν κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη κανενός», είπε ο υπουργός Άμυνας. «Σημειώθηκε ένα συμβάν το οποίο θα διερευνηθεί».

Η διάψευση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ αμφισβήτησε την βρετανική εκδοχή σχετικά με την απελευθέρωση δυο Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μπαγιάν Τζαμπρ είπε στο BBC ότι οι δυο στρατιώτες κρατούνταν από την ιρακινή αστυνομία σε κτίριο της και ουδέποτε παραδόθηκαν σε τοπική πολιτοφυλακή, όπως ισχυρίστηκε ο βρετανικός στρατός.

Ο Ιρακινός υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες πληροφορίες πως οι δυο Βρετανοί στρατιώτες κατά τη σύλληψή τους σκότωσαν ένα Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν τέσσερις άλλους, είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως αυτές είναι ακριβείς.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα είχε πει πως υποχρεώθηκε να κάνει έφοδο στο αστυνομικό τμήμα της Βασόρας όταν έγινε γνωστό πως οι στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όταν το εξοργισμένο πλήθος αντιτάχθηκε στις βρετανικές δυνάμεις πυρπολώντας άρματα μάχης και επιτιθέμενο εναντίον των Βρετανών στρατιωτών.

Στην ίδια τη Βασόρα πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης με τους συγκεντρωμένους να καλούν σε παραίτηση τον αστυνομικό διοικητή της.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μαζική εκκένωση εν αναμονή του τυφώνα

Οι κάτοικοι του Τέξας προετοιμάζονται για το χειρότερο

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα απομακρύνονται από τις αμερικανικές αρχές στον Κόλπο του Μεξικού εν αναμονή του καταστροφικού τυφώνα Ρίτα.

Οι επιστήμονες έχουν κατατάξει πλέον τον τυφώνα στην κατηγορία πέντε - την πιο σφοδρή και βίαιη κατηγορία.

Ο τυφώνας Ρίτα, ο οποίος είναι ισχυρότερος από τον τυφώνα Κατρίνα, κατευθύνεται προς το Τέξας με 265 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Τέξας και τη Λουιζιάνα και προειδοποίησε τον κόσμο να προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Οι κάτοικοι του Γκάλβεστον και του Τέξας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι δημοσιογράφοι λένε ότι το Γκάλβεστον θυμίζει πόλη φάντασμα, ενώ η Νέα Ορλεάνη εκκενώνεται για μία ακόμη φορά μετά την καταστροφή της από τον Τυφώνα Κατρίνα.

Οι αρχές της πόλης φοβούνται ότι τα προστατευτικά φράγματα γύρω από την πόλη μπορεί να καταστραφούν και πάλι, προκαλώντας νέες πλημμύρες.

Τα φράγματα ύψους τεσσάρων μέτρων έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες και σε ένα σημείο δεν υπάρχει καθόλου φράγμα, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι μηχανικοί τοποθέτησαν εκεί κάποιες πέτρες πριν από λίγες ημέρες, καθώς δεν είχαν χρόνο για επιδιορθώσεις μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Οι αρχές ζητούν από όλους να απομακρυνθούν, αλλά η απόφαση αυτή εναπόκειται στον καθένα, λέει ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, στρατηγός Ράσελ Ονορέ.

«Υπάρχουν λεωφορεία, υπάρχουν στρατιώτες, γιατροί, ελικόπτερα σε επιφυλακή, έφεδροι αξιωματικοί και ιατρικό προσωπικό».

»Όλα είναι καλά οργανωμένα, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να απομακρύνουμε με τη βία όσους δεν θέλουν να φύγουν», είπε ο στρατηγός Ράσελ Ονορέ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.