Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-09-15
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου Το ΚΟΡΕΠΕΡ θα συζητήσει το τέταρτο κατά σειρά κείμενο του σχεδίου αντιδήλωσης Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί τη Λευκωσία βρίσκεται από την Πέμπτη το βράδυ η Κοινότητα σχετικά με το περιεχόμενο της αντιδήλωσής της στην Τουρκία ότι εφαρμόζει μεν την τελωνιακή ένωσή της στις νέες χώρες μέλη αλλά η εφαρμογή αυτή δεν σημαίνει πως αναγνωρίζει και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ύστερα από ιδιαίτερη συνάντηση, και προφανώς διαβουλεύσεις, την Πέμπτη μεταξύ του Βρετανού μονίμου διπλωματικού αντιπροσώπου στην Ένωση και του Κύπριου ομολόγου πρέσβυ κ. Αιμίλιου, η βρετανική προεδρία κρίνοντας προφανώς ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με την συναίνεση των Κυπρίων, συνεκάλεσε έκτακτη σύνοδο της επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την Παρασκευή στις 3 το απόγευμα. Στη σύνοδο αυτή θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα εγκριθεί το τέταρτο κατά σειρά αναθεωρημένο κείμενο του σχεδίου αντιδήλωσης της προεδρίας, στο οποίο προφανώς θα έχουν ενσωματωθεί οι συμβιβαστικές προτάσεις της Ελλάδας με τις οποίες συμφωνούσε και η Λευκωσία και άλλες εννέα χώρες μέλη. Έγινε πάντως ήδη γνωστό ότι η νέα διατύπωση που συνδέει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, όχι όταν αυτή ενταχθεί στην Ένωση αλλά κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, απορρίπτεται από την Άγκυρα.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:43 (Ώρα Λονδίνου) Σιώπησε «Η μελωδία της ευτυχίας» Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουάιζ, δημιουργός των ταινιών «Η μελωδία της ευτυχίας» και «Γουέστ Σάιντ Στόρι», απεβίωσε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91ος ετών. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης της έβδομης τέχνης πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια την Τετάρτη στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Το περασμένο Σάββατο είχε γιορτάσει τα τελευταία του γενέθλια. Στην 50χρονη καριέρα του ο Γουάιζ είχε προταθεί επτά φορές για το βραβείο Όσκαρ κερδίζοντας τελικά τέσσερα από αυτά. Συνολικά σκηνοθέτησε 39 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης ταινίας «Σταρ Τρεκ». O Γουάιζ ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία του κινηματογράφου σε ηλικία 19 ετών, από τα στούντιο RKO. Αρχικώς ασχολήθηκε με τον ήχο και στη συνέχεια με το μοντάζ. Η συμμετοχή του στην περίφημη ταινία «Πολίτης Κέιν», είχε εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως τον σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς και χάρισε στον ίδιο την πρώτη του υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ. Διαδοχικές επιτυχίες Ο ταλαντούχος Γουάιζ σιγά σιγά έκανε το πέρασμα στο χώρο της σκηνοθεσίας και το 1958 ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Θέλω να ζήσω». Τελικά η πρώτη μεγάλη διάκριση ήρθε το 1962, όταν ο Γουάιζ κέρδισε, από κοινού με τον Τζέρομι Ρόμπινς, το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το μιούζικαλ «Γουέστ Σάιντ Στόρι». Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία κερδίζοντας συνολικά δέκα Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης ταινίας. Το 1965 ο Γουάιζ γνώρισε άλλη μία μεγάλη επιτυχία στο είδος του μιούζικαλ με την αξέχαστη ταινία «Η Μελωδία της Ευτυχίας», που απέσπασε τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου) Οι νέες επιθέσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή ημέρα Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, αλλά και από εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου στις πόλεις Κιρκούκ και Φαλούτζα. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγα μόνο 24ωρα έπειτα από την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Οι τρεις από τις τέσσερις επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Αλ-Ντούρα, νοτίως της Βαγδάτης. Κατά την πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους αστυνομικοί όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε μία περιοχή από όπου περνούσε μία οχηματοπομπή περιπολικών. Τουλάχιστον τρία αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιθέσεις, από τις οποίες όμως σκοτώθηκαν και πολλοί πολίτες. Κατά τις δύο επόμενες επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ακόμη αστυνομικοί. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για περιπολίες ένοπλων ανταρτών στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας. Βόμβες στην άκρη του δρόμου εξερράγησαν, επίσης, στις πόλεις Κιρκούκ και Φαλούτζα. Κατά τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις επιθέσεις της Τετάρτης σκοτώθηκαν περισσότερα από 180 άτομα και τραυματίσθηκαν περίπου 700 άλλα. Η Αλ Κάιντα του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για την εκστρατεία εναντίον των ανταρτών από τις συμμαχικές δυνάμεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν με ποιούς τρόπους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις. Την ώρα των νέων επιθέσεων πραγματοποιούνταν οι κηδείες των θυμάτων της Τετάρτης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Τετάρτης ήταν εργάτες που περίμεναν σε ουρά για να βρουν δουλειά στη σιιτική περιοχή Καντιμίγια.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:18 (Ώρα Λονδίνου) Η χαριστική βολή για τις δύο εταιρείες ήλθε από την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου Σε καθεστώς προστασίας λόγω χρεοκοπίας ζητούν να τεθούν δύο μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, η Δέλτα (Delta) και η Νόρθγουεστ (Νorthwest). Η Δέλτα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ και όμως κατέγραφε μεγάλες ζημίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ο ειδικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι η χαριστική βολή για τις δύο αεροπορικές εταιρείες ήλθε από την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου. Ο Γενικός Διευθυντής της Δέλτα, Τζέρι Γκρίνστεϊν έκανε την εξής ανακοίνωση: «Όπως ίσως να γνωρίζετε η Δέλτα ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 11 του αμερικανικού κώδικα για την χρεοκοπία. Αυτό που οι πελάτες μας πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η Δέλτα λειτουργεί κανονικά. Τα εισιτήριά τους είναι ασφαλή όπως και τα προγράμματα προνομιακών υπηρεσιών», είπε ο κ. Γκρίνστεϊν ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη «προκειμένου να κάνουμε τη Δέλτα πιο ευέλικτη, πιο αποδοτική και πιο προσοδοφόρα». Εκτιμήσεις Ο συντάκτης του BBC εκτιμά ότι οι συνέπειες για το επιβατικό κοινό των ΗΠΑ δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές, καθώς δύο ακόμα μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Γιουνάιτεντ και η US Airways, βρίσκονται εδώ και καιρό υπό καθεστώς προστασίας λόγο χρεοκοπίας αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν. Λιγότερο αισιόδοξες είναι βέβαια οι εκτιμήσεις των εργατικών σωματείων των εταιρειών. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χειριστών Αεροσκαφών της Δέλτα, Τζον Μαλόουν είπε: «Ελπίζαμε ότι αυτή η ημέρα δεν θα ερχόταν ποτέ. Ωστόσο, ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή την εξέλιξη. Η ένωση των Πιλότων της Δέλτα είχε λάβει πολλές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς τα σχέδια της διοίκησης για την εξυγίανση της εταιρείας απέτυχαν. »Η διοίκηση της Δέλτα εναπόθεσε το μέλλον μας στα χέρια του αρμόδιου δικαστηρίου. Εμείς θα καταφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσουμε το εργασιακό μας καθεστώς», είπε ο εκπρόσωπος του σωματείου της Δέλτα.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου) Υπό κράτηση επτά αλλοδαποί στη Βρετανία Η βρετανική αστυνομία συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες μετανάστευσης Επτά Αλγερινοί βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία, έπειτα από εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, καθώς θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Έξι από αυτούς εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και ο ένας στο Μάντσεστερ από τις αρχές μετανάστευσης και τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν απελευθερωθεί τον Απρίλιο, έπειτα από τις συλλήψεις που έγιναν όταν εντοπίσθηκε η χημική ουσία ρικίνη σε ορισμένα σπίτια υπόπτων. Οι επιδρομές έγιναν έπειτα από λεπτομερείς εντολές που είχαν λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών οι αστυνομικές δυνάμεις. Και οι επτά κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, βάσει του νόμου για τη μετανάστευση, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 1971. Οι επιδρομές έγιναν ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για νέο αντι-τρομοκρατικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή τον Οκτώβριο. Μέσα στον Αύγουστο, οι βρετανικές αρχές έθεσαν υπό την κράτησή τους 10 ακόμη αλλοδαπούς, οι οποίοι θεωρούνταν επίσης επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο εξτρεμιστής κληρικός από την Ιορδανία, Αμπού Κατάντα.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου) «Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας;» Η κληρονομιά του Μαντέλα; Οι Νοτιοαφρικανοί είναι ευχαριστημένοι Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς έρευνες κοινής γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC από τον οργανισμό Γκάλοπ (Gallup)--σε 68 χώρες με τη συμμετοχή 50.000 ανθρώπων--καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου δεν πιστεύουν πως οι χώρες τους κυβερνώνται κατά τη λαϊκή βούληση. Επίσης, δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη--το αντίθετο μάλιστα--στους πολιτικούς τους. «Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας», λέει ο διπλωματικός συντάκτη του BBC, Tζόναθαν Μάρκους, που βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «είναι σίγουρα μια καλή ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς στους εκατόν πενήντα και πλέον αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε 68 χώρες για λογαριασμό του ΒΒC μπορεί να τους εκπλήξουν. Οι Ευρωπαίοι έχουν λίγη εμπιστοσύνη στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τους κόσμο »Οι περισσότεροι απ'αυτούς τους πολιτικούς πιστεύουν πως εκπροσωπούν δημοκρατίες, αλλά, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα, το 65% του κόσμου πιστεύει πως η χώρα τους δεν κυβερνάται κατά τη λαϊκή βούληση. Στις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο: φθάνει το 75%. Μόνο στις Σκανδιναβία, στο Ισραήλ αι στη Νότιο Αφρική η πλειοψηφία πιστεύει πως κυβερνάται σύμφωνα με τις επιθυμίες της. »Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ίδια έρευνα είναι πως, σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%, ο κόσμος αμφιβάλλει αν οι εκλογές στη χώρα του είναι ελεύθερες και τίμιες. »Βεβαίως, το ποσοστό αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή: στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, το 82% είναι πεπεισμένο πως οι εκλογές είναι δίκαιες. Στη Νότιο Αφρική, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο--φτάνει το 76%, ενώ στη Δυτική Αφρική μόνο το 24% συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή.» Ποιός κυβερνά τον κόσμο σας; Όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΒC, αυτό που θα πρέπει όντως ν'ανησυχεί τους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στην έδρα του ΟΗΕ είναι πόσο λίγη εμπιστοσύνη έχει ο κόσμος στους πολιτικούς του. Ο εθνικισμός παραμένει υπολογίσιμη δύναμη--είναι ο παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα του 32% όσων πήραν μέρος στην έρευνα που έγινε σε 68 χώρες «Όπως έδειξε η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του BBC, μόνο το 13% τους εμπιστεύεται, όπως επίσης μόνο το 16% πιστεύει πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στους πολιτικούς. »Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο κόσμος έχει καλά λόγια να πει για τους θρησκευτικούς του ηγέτες και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και για μας, τους δημοσιογράφους, αλλά όχι για τους πολιτικούς.» »Άλλωστε, ένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι πως η πολιτική δύναμη, οι πολιτικές εξουσίες, θα πρέπει να κατανέμονται πιο πλατειά. Ο κόσμος πιστεύει πως θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη δύναμη οι συγγραφείς, οι πανεπιστημιακοί και άλλλοι διανοούμενοι.» Θρησκευτικοί ηγέτες Αλλά κι εδώ τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα: ενώ στις χώρες της Σκανδιναβίας, για παράδειγμα, μόνο το 12% εμπιστεύεται τους θρησκευτικούς του ηγέτες, σε άλλες χώρες το ανάλογο ποσοστό είναι σαφώς πολύ υψηλότερο--68% στη νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), 74% στην Αφρική και 49% στη Β. Αμερική. Οι Μουσουλμάνοι και οι Προτεστάντες είναι αυτοί που εμπιστεύονται περισσότερο τους θρησκευτικούς τους ηγέτες και θέλουν να τους δώσουν μεγαλύτερες εξουσίες. Κερδίζουν οι διανοούμενοι Όμως, οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν έρχονται πρώτοι στον κατάλογο εκείνων που θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε. Τη θέση αυτή καταλαμβάνουν οι «διανοούμενοι» (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί κ.ά.) που έρχονται πρώτοι σε παγκόσμια κλίμακα με 35%--ακολουθούν οι θρησκευτικοί ηγέτες με 25%, οι εοπιχειρηματίες και οι δημοσιογράφοι με 20%, ενώ πολύ κάτω βρίσκονται οι πολιτικοί. Εθνική ταυτότητα Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του BBC έδειξε επίσης πως ο «εθνικισμός» παραμένει υπολογίσιμη δύναμη: είναι ο παράγοντας που καθορίζει την ταυτότητα του 32% όσων στις σχετικές ερωτήσεις. Οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα Πρώτος είναι ο παράγοντας αυτός κι ακολουθεί η θρησκεία. Μεταξύ των Ευρωπαίων, οι κάτοικοι της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας είναι οι περισσότερο υπερήδφανοι για την εθνική τους ταυτότητα--το σχετικό ποσοστό ξεπερνά τις 50 εκατοστιαίες ονάδες. Οι Γερμανοί, πάλι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αισθάνονται περισσότερο «Ευρωπαίοι» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους: το 28% των Γερμανών--δηλ. διπλάσιο ποσοστό από τους υπόλοιπους--βλέπουν τους εαυτούς τους κατά πρώτο και κύριο λόγο ως Ευρωπαίους. Αλλά διαφορά μεταξύ των Γερμανών και των υπολοίπων υπάρχει και σε ένα άλλο ερώτημα: το 11% των Γερμανών πιστεύει πως το μέλλον τους εξαρτάται από τον εργοδότη τους, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 4%.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου) Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος κατασκευάζεται για λόγους ασφαλείας Το Aνώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ έκρινε ομόφωνα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει την πορεία για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη. Το τείχος κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Καλκίλια στα παλαιστινιακά εδάφη και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι να αποτρέψει τους βομβιστές αυτοκτονίας αλλά να καταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει πέρυσι ότι το τείχος είναι παράνομο. Το δικαστήριο εξέτασε αίτημα που υπέβαλαν οι κάτοικοι πέντε παλαιστινιακών χωριών στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Το δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να εγγυηθεί την ασφάλεια του ισραηλινού λαού. Παρ' όλα αυτά, η επιτροπή των εννέα δικαστών άσκησε κριτική στην περυσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η ανέγερση του τείχους είναι παράνομη και θα έπρεπε να είχε ήδη κατεδαφιστεί. Η απόφαση της Χάγης δεν ήταν δεσμευτική και απερρίφθη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος θεωρείται απαραίτητο για την αποτροπή των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας. Όμως, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος για να καρπωθεί το Ισραήλ τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου) Υποσχέσεις του Μπους για το εμπόριο Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει πρόθυμος να καταργήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν όλους τους εμπορικούς δασμούς αν κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο πριν από τη συνάντηση του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Εμπόριο, Ρομπ Πόρτμαν, και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον. Οι δυό τους επιχειρούν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Πιστεύεται ότι η αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το εν λόγω θέμα είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτευχθεί μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το Εμπόριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αισιοδοξεί ότι οι συνομιλίες της Ντόχα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την επικείμενη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών στο Χονγκ Κονγκ το Δεκέμβριο. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να υπάρξει μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο μέσα στο 2006. Όμως, ο κύκλος των συνομιλιών στη Ντόχα, ο οποίος άρχισε το 2001, έχει ήδη χάσει μία προθεσμία, εξαιτίας της αδυναμίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, έχουν ζητήσει από τα αρμόδια στελέχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου) Δύσκολες αποφάσεις για Ολυμπιακή Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σχολεία χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο. Παραδίδονται και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 10 στόχους. Σε εφαρμογή από 2005-2008. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Άλλοι έφαγαν και άλλοι πληρώνουν... το λογαριασμό. Κεραυνοί των Βρυξελλών κατά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα 470 ευρώ η κατώτερη σύνταξη. Αποκλειστικό: Πρώτο βήμα για την καθιέρωση του ελαχίστου εισοδήματος. Η ΑΥΓΗ: Μέτωπο σωτηρίας της Ολυμπιακής. Αλ. Αλαβάνος: Συντονισμός κοινωνικών - πολιτικών δυνάμεων για τον εθνικό αερομεταφορέα. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Αρχιεισαγγελέας του Μονάχου κ. Anton Winkler δήλωσε στην «Αυριανή»: Διενεργούνται ανακρίσεις για την απάτη εναντίον 4 Διευθυντών της «INTERAMERICAN». ΤΟ ΒΗΜΑ: Γ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση: «Δώσατε φτώχεια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή και πλούτο στον μεσάζοντα». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα σχέδια εδάφους αέρος για την Ο.Α. Οι διαβουλεύσεις, το παρασκήνιο, οι αντιδράσεις. ΕΓΝΑΤΙΑ: Στοιβάζονται στις τάξεις των ιδιωτικών. Οδηγία του υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 30. ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές σε συντάξεις, ακίνητα, συλλογικές συμβάσεις. Ο Γ. Αλογοσκούφης υλοποιεί τις «μεταρρυθμίσεις» Καραμανλή. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού αντάλλαξαν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησαν τις ίδιες θέσεις για Κυπριακό, Σκοπιανό και «Σφύριξαν κλέφτικα» Μπους και Ανάν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προκλητικοί οι ένοχοι της χρεοκοπίας της «Ολυμπιακής». Εκτοξεύουν βαριές και αναπόδεικτες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση διάσωσης για την Ολυμπιακή. Οι Βρυξέλλες έστειλαν το λογαριασμό για τα εγκλήματα της τελευταίας δεκαετίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τυφλή πτήση με 6 φαύλους κύκλους. «Βέρτιγκο» στην κυβέρνηση για το σχέδιο σωτηρίας. ΕΞΠΡΕΣ: «Ζυγίζουν» το κόστος. Συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για Ολυμπιακή. ΕΣΤΙΑ: Τα 60 χρόνια του ΟΗΕ. Σήμερα ένθετο το φύλλο της «Εστίας» με την ιστορική έκδοση. ESPRESSO: Γιατί χώρισα με Σπυρόπουλο και τα 'φτιαξα με τον Νοράι. Η Δήμητρα Λιάνη σπάει τη σιωπή της και μιλάει για τους έρωτές της. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το τέλος της Ολυμπιακής. Ελιγμοί για περιορισμό των αντιδράσεων. Χαριστική βολή από τις Βρυξέλλες - Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναστολή «εκτέλεσης» για Ολυμπιακή. Η Κομισιόν δίνει προθεσμία στην Αθήνα για σχέδιο εκκαθάρισης - πώλησης. ΚΕΡΔΟΣ: Ουδείς αναμάρτητος! Θρίλερ για την τύχη των ΟΑ. Ο ΛΟΓΟΣ: Η αρχή του τέλους. Καταδικαστική η απόφαση της Κομισιόν. ΜETRO: Σε «κενό αέρος» οι Ο.Α. Ανοιχτά όλα τα σενάρια μετά την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο νέων παρεμβάσεων σε εργασιακά-ασφαλιστικό. Εξαγγελίες Αλογοσκούφη για Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων". ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωπαράθυρο σωτηρίας, παρ ότι στην κυβέρνηση... Βιάστηκαν να ξεγράψουν την Ο.Α. Η ΝΙΚΗ: Απαξίωση με δόλο. Επικοινωνιακή απάτη με τις ζημιές της Ολυμπιακής. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Η Ολυμπιακή πεθαίνει στον αέρα. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΚΚΕ για την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ». Απειθαρχία στην πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης. City Press: Ρεκόρ σπατάλης σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. TRAFFIC NEWS: Σκληρή επίθεση από τον Χατζηνικολάου: Υπονομεύουν τον ALPHA γιατί είναι πρώτος. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πριμ για το πετρέλαιο και μείωση στους φόρους. Από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ. Η ΧΩΡΑ: ΔΑΚΕ, αγρότες κατά Μαξίμου. Πυρά για ανεργία και χαριστικές ρυθμίσεις. Ολυμπιακή Αεροπορία Η METRO γράφει ότι «σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, για τους εργαζόμενους ισχύει η δέσμευση Καραμανλή από το βήμα της ΔΕΘ, ότι κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Μεταξύ των μέτρων που μελετώνται είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση με κίνητρα, οι μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η επιδοτούμενη επανεκπαίδευση των εργαζομένων». ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «παράθυρο για τη σωτηρία της Ολυμπιακής άνοιξε η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, εκθέτοντας κυβερνητικά στελέχη που μιλούσαν για λουκέτο. Ωστόσο στην κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν δύο γραμμές για το μέλλον της εταιρείας». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της Ολυμπιακής, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λογαριασμό της προηγούμενης δεκαετίας δυσχεραίνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Εξετάζεται σενάριο σύμπραξης κρατικών τραπεζών και ιδιώτη με στόχο τη διάσωση της εταιρίας». H ESPRESSO σημειώνει ότι «αν και καταχρεωμένη, υπάρχουν δύο μνηστήρες που τη θέλουν, ίσως γιατί προβλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει ελπιδοφόρο μέλλον. Ο λόγος για τις Ο.Α. και τις δύο εταιρείες -Olympic Investors - York Capital και Klesch & Company- που συνεχίζουν να εκδηλώνουν κάποιο ενδιαφέρον». Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «είναι όντως πολύ δυσάρεστη η κατάστασις που διαμορφώνεται για την Ολυμπιακή, μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι αστείο να κλείση μία επιχείρησις με ιστορία μισού αιώνος, ούτε να χάσουν την εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι. Όμως όσοι εξακολουθούν να συνηγορούν υπέρ της διατηρήσεως της Ολυμπιακής υπό την σημερινή μορφή της, παραβλέπουν τον κύριο λόγο για τον οποίο εξεδόθη η χθεσινή απόφασις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η Ολυμπιακή παρεβίαζε συστηματικά τους κανόνες του ανταγωνισμού». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την τελική αντιμετώπιση του ακανθώδους, επί δέκα και πλέον έτη, προβλήματος της Ολυμπιακής άνοιξε με τη χθεσινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση επωμίζεται πλέον ως εκ τούτου, το βάρος της εξεύρεσης της πλέον συμφέρουσα για τη χώρα λύσης. Ειδικότερα η επίσημη απαίτηση της Κομισιόν, ο εθνικός αερομεταφορέας να επιστρέψει στο Δημόσιο από τα άδεια ταμεία του ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, δεν οδηγεί αποκλειστικώς στην εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία. Αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξέλιξης του διαγωνισμού για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών που δεν είναι επιβαρημένες με υπέρογκα χρέη». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «πρέπει να κηρυχτεί απειθαρχία σε κάθε επιλογή και εντολή της ΕΕ. Απειθαρχία στις πολιτικές που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Καταδίκη των επιλογών και του ΠΑΣΟΚ. Τα παραπάνω τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο των Σπάτων». Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «τον συντονισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, των εργαζομένων πρότεινε ο Αλ. Αλαβάνος για να σωθεί η Ολυμπιακή και να έχει η Ελλάδα - όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα». Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «η αρχή του τέλους για την Ολυμπιακή, ξεκίνησε με την απόφαση της Κομισιόν, για τις παράνομες επιδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις προς την εταιρεία ύψους άνω των 500 εκ. ευρώ το διάστημα 2002 - 2004 είναι αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο και πρέπει να επιστραφούν. Το ακριβές ποσό του προστίμου πάντως, είναι διαπραγματεύσιμο». Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «τα δισεκατομμύρια ευρώ που σπατάλησαν επί μια δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα τρία προγράμματα εξυγίανσης της Ολυμπιακής πρέπει να επιστραφούν από την εταιρία στο ελληνικό δημόσιο. Όπως, λοιπόν γίνεται αντιληπτό το μέλλον της εταιρίας είναι δυσοίωνο και πλέον η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση. Άλλοι έτρωγαν τόσα χρόνια κι άλλοι καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για την Ολυμπιακή». ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ αναφέρει ότι «η αρχή του τέλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας σήμανε με τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιστρέψει 540 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο - παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ολυμπιακή έλαβε παράνομες επιχορηγήσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, από τα οποία τα 310 εκατ. είναι άμεσα καταβλητέα». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι «μετέωρο το βήμα της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Κομισιόν για την Ολυμπιακή που άρχισε την τυφλή πτήση ανάμεσα σε έξι φαύλους πλέον κύκλους. Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων χθες που απειλούν με αποκλεισμούς των αεροδρομίων αν μπει λουκέτο στην εταιρεία. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, λέει η διοίκηση της εταιρείας, αναταραχή στην αγορά βλέπουν αεροπορικές εταιρείες και Ελευθέριος Βενιζέλος. Παρά το βαρύ κλίμα 15.000 προκρατήσεις θέσεων στις Αερογραμμές το τελευταίο διήμερο». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «η θρασύτητα δεν έχει όρια. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας το θράσος των αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα». Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS «κόβει τα φτερά της Ολυμπιακής οριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την καταδικαστική απόφαση κατά της εταιρείας που έλαβε όπως άλλωστε αναμενόταν». Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «σοβαρές αναταράξεις αλλά και εξελίξεις για το μέλλον της Ολυμπιακής δρομολογεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων για την επιβολή προστίμου - μαμούθ. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, ωστόσο σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις». Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «ακόμη και με επικοινωνιακού χαρακτήρα λαθροχειρίες, που στόχο έχουν να... εκβιάσουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης, επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής αντί πινακίου φακής». Μεταρρυθμίσεις Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης υιοθετείται αίτημα του ΣΕΒ για διαφορετικούς τύπους συμβάσεων και ανοίγει κερκόπορτα για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με δόλωμα την καθιέρωση ομιχλώδους κατώτατης εθνικής σύνταξης επιχειρούνται περικοπές στο ύψος των συντάξεων. Εισάγεται, ακόμα, επιβολή φόρου κατοχής για τα ακίνητα». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «στα 470 ευρώ θα ανέλθει η κατώτατη σύνταξη, με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αύξηση των συντάξεων. Παρά τη δυσχερή κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση, ρυθμίζει με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο πολλά συνταξιοδοτικά θέματα υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων στην οικονομία για το διάστημα 2005 - 2008 με δέκα στόχους - τομές, παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση του ελλείμματος, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η επέκταση των βιομηχανικών περιοχών, οι αποκρατικοποιήσεις, η θέσπιση κατώτατης εθνικής σύνταξης, οι παροχές σε είδος για τους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους, η θεσμοθέτηση των ελαστικών συμβάσεων εργασίας, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων αποτελούν τις κύριες διαρθρωτικές και θεσμικές τομές της ελληνικής κυβέρνησης». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου) Χάος για δεύτερη μέρα στη Βαγδάτη Η νέα επίθεση έλαβε χώρα ενώ γίνονταν οι κηδείες των θυμάτων της Τετάρτης Τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βαγδάτη, λίγα μόνο 24ωρα έπειτα από την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Οι τρεις από τις τέσσερις επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Ντουρά, νοτίως της Βαγδάτης. Κατά την πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους αστυνομικοί όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε μία περιοχή από όπου περνούσε μία οχηματοπομπή περιπολικών. Τουλάχιστον τρία αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιθέσεις, από τις οποίες όμως σκοτώθηκαν και πολλοί πολίτες. Κατά τις δύο επόμενες επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ακόμη αστυνομικοί. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για περιπολίες ένοπλων ανταρτών στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας. Σε μία διαφορετική επίθεση την Πέμπτη, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν στο Κιρκούκ. Κατά τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις επιθέσεις της Τετάρτης σκοτώθηκαν περισσότερα από 180 άτομα και τραυματίσθηκαν περίπου 700 άλλα. Η Αλ Κάιντα του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για την εκστρατεία εναντίον των ανταρτών από τις συμμαχικές δυνάμεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν με ποιούς τρόπους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις. Την ώρα των νέων επιθέσεων πραγματοποιούνταν οι κηδείες των θυμάτων της Τετάρτης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Τετάρτης ήταν εργάτες που περίμεναν σε ουρά για να βρουν δουλειά στη σιιτική περιοχή Καντιμίγια.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου) Το παρόν της Γερμανίας και το μέλλον του ΟΗΕ Η γερμανική Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) βλέπει να επικρατεί «χάος» στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η εφημερίδα εξηγεί ότι η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, έχει ενδώσει στις απαιτήσεις των εσωκομματικών της αντιπάλων αποδεχόμενη τη συνεργασία με τον «άσπονδο εχθρό» της, τον ειδικό του κόμματος επί των οικονομικών, Φρίντριχ Μερτς. Υπάρχει η αίσθηση, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι αυτή η εξέλιξη είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά φαινομένων αποδιοργάνωσης, που έχουν οδηγήσει σε μια από τις πιο παθητικές προεκλογικές εκστρατείες στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. «Οι πραγματικές ημέρες του χάους, ωστόσο, θα ξεκινήσουν αν η Μέρκελ δε λάβει ικανοποιητικό ποσοστό στις εκλογές», καταλήγει η Τάγκεστσάιτουνγκ. Η Ντι Βελτ (Die Welt) υπερασπίζεται την απόφασης της κας. Μέρκελ να συνεργαστεί με τον κο. Μερτς, χωρίς να θέσει στο περιθώριο τον αμφιλεγόμενο σκιώδη υπουργό Οικονομικών, Πάουλ Κίρχοφ. «Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε ίσως περισσότερες ψήφους, αλλά δε θα έκανε καλή εντύπωση», σχολιάζει η εφημερίδα. Στην Αυστρία η Σταντάρτ (Der Standard) γράφει ότι η επιστροφή του Μερτς στο προσκήνιο είναι κακή για τους Σοσιαλδημοκράτες, που μέχρι τώρα εστίαζαν την κριτική τους στο πρόσωπο του Πάουλ Κίρχοφ. «Ο Φρίντριχ Μερτς, αντίθετα, απολαμβάνει διακομματικού σεβασμού», εξηγεί η αυστριακή εφημερίδα. Η σερβικής Ντάνας (Danas) επισημαίνει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται τα γραφεία πολλών τουρκικών μέσων ενημέρωσης, κοντά στη Φρανκφούρτη, κάνοντας μια «ιστορική χειρονομία», ορμώμενος βέβαια από την ανάγκη προσεταιρισμού των ψηφοφόρων με τουρκική καταγωγή. «Ο Σρέντερ αποφάσισε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να παίξει το τουρκικό χαρτί», γράφει η Ντάνας. Γενική συνέλευση ΟΗΕ Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) στη Γερμανία αναφέρει ότι τα σχέδια για μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών υπονομεύτηκαν λόγω των εθνικών εγωισμών, κυρίως των ΗΠΑ. «Όλοι νόμιζαν ότι αυτή η επετειακή γενική συνέλευση δε θα έπρεπε και δε θα μπορούσε να λήξει χωρίς σπουδαίες αποφάσεις, αλλά αυτό ακριβώς θα γίνει». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι 191 χώρες-μέλη προσκόμισαν στη συνέλευση 191 διαφορετικά συμφέροντα και πολιτικές. Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) είναι πεπεισμένη ότι «σαφής πρόθεση των Αμερικανών ήταν ο τορπιλισμός των μεταρρυθμίσεων». Προσθέτει, ωστόσο, ότι και άλλες χώρες μετήλθαν «κωλυσιεργών στρατηγικών». Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι ο γ.γ. Κόφι Ανάν είναι ο κύριος χαμένος, καθώς ο πυρήνας των μεταρρυθμίσεών του μπλοκαρίστηκε. Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) εκτιμά ότι υπάρχουν «βαθιές τρύπες» στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει ορισμός της τρομοκρατίας, δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του γενικού γραμματέα να λαμβάνει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά στον αφοπλισμό και τη μη διάδοση και το Συμβούλιο Ασφαλείας δε γίνεται πιο δημοκρατικό», σημειώνει η εφημερίδα. Η βελγική Σταντάαρντ (Der Standaard), τέλος, υποστηρίζει ότι το πακέτο των μεταρρθμίσεων που συμφωνήθηκε είναι το ελάχιστο δυνατό, αποτελώντας δείγμα της «υποκρισίας» που περιρρέει τα Ηνωμένα Έθνη. Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ο Οργανισμός ως αντιπροσωπευτικός της διεθνούς κοινότητας ή ως ένα «παγκόσμιο κοινοβούλιο». «Τέτοιοι όροι υπαινίσσονται ένα συλλογικό σύστημα αξιών και κανόνων, ένα σύστημα που τα 191 μέλη πολύ απλά δε διαθέτουν», καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου) Διακυβέρνηση χωρίς λαϊκή βούληση Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς έρευνες κοινής γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου δεν πιστεύουν πως οι χώρες τους κυβερνούνται κατά τη λαϊκή βούληση. Η έρευνα διεξήχθη σε 68 χώρες και αποκαλύπτει ότι το 65% των περισσότερων από 50 χιλιάδων ερωτηθέντων, νοιώθει ότι δεν εκπροσωπείται από την κυβέρνησή του. Οι μόνες περιπτώσεις όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους ενεργεί σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση, είναι οι χώρες της Σκανδιναβίας και η Νότια Αφρική. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς και επιθυμεί την ανάθεση μεγαλύτερων εξουσιών στους διανοούμενους, ενώ λιγότερο του 50% θεωρεί τις εκλογές που διεξάγονται ελεύθερες και δίκαιες.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου) Σκαριφώντας το μέλλον στη Νέα Υόρκη Έναν αποδοτικό και χωρίς διαφθορά ΟΗΕ ζήτησε ο πρόεδρος Μπους Επικριτικός απέναντι στους ηγέτες του κόσμου εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κατηγορώντας τους για την αδυναμία ευρύτερης συμφωνίας στις απαραίτητες για τον 60χρονο πλέον διεθνή οργανισμό τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ανοίγοντας την τριήμερη ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν χαρακτήρισε ως το πιο αδύναμο σημείο της συμφωνίας, την παράλειψη αναφοράς στο διεθνή αφοπλισμό. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις δυσκολίες. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν στα ιδανικά των ιδρυτών τους. Ζήτησε έναν οργανισμό αποδοτικό, χωρίς φαινόμενα διαφθοράς και υπόλογο στους ανθρώπους τους οποίους υπηρετεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι δυνατόν να κερδιθεί μόνο με τα όπλα, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του: «Πρέπει να νικήσουμε τους τρομοκράτες στο πεδίο της μάχης, πρέπει όμως να τους νικήσουμε και στη μάχη των ιδεών. Το δίδαγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια αν αδιαφορήσουμε ή επιδιώξουμε την ήσυχη ζωή αγνοώντας τις κακουχίες και την καταπίεση άλλων. Είτε η ελπίδα θα εξαπλωθεί ή η βία θα επεκταθεί, και εμείς πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό της ελπίδας», είπε ο κ. Μπους. Ζήτησε επίσης την άρση των εμπορικών περιορισμών, στους οποίους απέδωσε τη φτώχεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν όλους τους δασμούς και τις επιδοτήσεις, εφόσον και τα άλλα κράτη πράξουν το ίδιο. Το λόγο έλαβαν μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις δεν είναι ικανοποιητικές, λέγοντας ότι εάν οι ηγέτες υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στα θέματα της φτώχειας, της απαλοιφής των χρεών και του έιτζ, θα υπάρξει πολύ περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη τρομοκρατία. Εξάλλου, οι 15 χώρες που απαρτίζουν το τρέχον Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα που υπέβαλε η Βρετανία, με το οποίο καλούνται όλες οι χώρες να ποινικοποιήσουν την ενθάρρυνση τρομοκρατικών πράξεων. Ωστόσο, η συνέλευση δεν προχώρησε στον ορισμό της τρομοκρατίας. Την αντίθεσή τους στο ψήφισμα έχουν διατυπώσει οι οργανώσεις προάσπισης ατομικών ελευθεριών. Στο περιθώριο των επαφών στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, τις εξελίξεις στο συμβούλιο της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων στην ΕΕ, σχετικά με την αντιδήλωση των 25 προς την Τουρκία για την άρνηση αναγνώρισης της Κύπρου.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:03 (Ώρα Λονδίνου) Συνωμοσία τρομοκρατών για ιρακινό εμφύλιο Ο «τρομοκρατικός εγκέφαλος» Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ έχει συσπειρώσει γύρω του ομάδες ανταρτών στη Βαγδάτη, με σκοπό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά της σιιτικής κοινότητας, ώστε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. Αυτό αποκαλύπτουν οι Τάιμς (The Times) επικαλούμενοι πληροφορίες των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πολύνεκρες χθεσινές επιθέσεις στο Ιράκ αποδίδονται στον Αλ Ζαρκάουϊ, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φτωχοί σιίτες εργάτες. Με μήνυμά του δε ο καταζητούμενος υπαρχηγός της Αλ Κάιντα κήρυξε στην ουσία, γράφει η εφημερίδα, πόλεμο κατά των σιιτών απανταχού στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η απειλή έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους, που εκτιμούν ότι ο Αλ Ζαρκάουϊ έχει συγκεντρώσει γύρω του πολλές ένοπλες ομάδες, οι οποίες ειδάλλως θα είχαν τεθεί εκτός δράσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αμερικανών, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι Τάιμς, από τους υπολογιζόμενους 16.000 σουνίτες αντάρτες, οι 6.700 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές φονταμενταλιστές, τους οποίους συνεπικουρούν πλέον και 4.000 μέλη μιας οργάνωσης που ήταν πιστή στο πρώην μπααθικό καθεστώς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Αλ Ζαρκάουϊ φέρεται να έχει επίσης υπό τον έλεγχό του μικρότερες ομάδες εξέγερσης στην πόλη Ραμάντι, στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, που αποτελεί προπύργιο των ενόπλων σουνιτών. «Ήδη εκεί, χιλιάδες σιίτες έχουν υποχρεωθεί να εκτοπιστούν», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της σουνιτικής εξέγερσης. «Η πιο αιματηρή μέρα», είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent), που αναφέρεται στις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ. Και η Ιντιπέντεντ διατυπώνει ανησυχίες περί πιθανού ξεσπάσματος ενός εμφυλίου πολέμου, τονίζοντας ότι η Αλ Κάιντα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο στο Ιράκ, διαταράσσοντας τη σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου. Σε σχόλιό του ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ επισημαίνει ότι «οι ιμπεριαλιστικές και αποικιακές δυνάμεις, ΗΠΑ και Βρετανία, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το Ιράκ δεν είναι ένα σεχταριστικό κράτος, άλλα ένα φυλετικό έθνος». »Ο εμφύλιος στο Λίβανο συμβολιζόταν από τα θρησκευτικά άκρα των μουσουλμάνων, σουνιτών και σιιτών- και των μαρωνιτών χριστιανών, με τις ξένες δυνάμεις να μπορούν εύκολα να επιλέγουν πλευρά. Στο Ιράκ είναι διαφορετικά. Γιατί να ευχόμαστε στη δύση να έχουμε έναν ιρακινό εμφύλιο πόλεμο;», διερωτάται ο κ. Φισκ. Στο κύριο άρθρο της Ιντιπέντεντ σημειώνεται ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως η βία στο Ιράκ αφορά την κλιμακούμενη κόντρα σουνιτών και σιιτών, την οποία επιχειρεί συνεχώς να υποδαυλίζει ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον οι φόβοι για έναν εμφύλιο πόλεμο διατυπώνονται ανοιχτά από όλους στο Ιράκ, σημειώνεται όμως ότι ακόμα δεν είναι αναπόφευκτος. Μυστικές χρηματοδοτήσεις του Πινοτσέτ Σε μια αποκάλυψη σχετικά με μυστικά κονδύλια που περνούσαν στο λογαριασμό του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, προβαίνει η Γκάρντιαν (The Guardian). Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της εφημερίδας, η μεγαλύτερη βιομηχανία όπλων της Βρετανίας, η BAE Systems, πλήρωσε κρυφά σε αμερικανικό λογαριασμό του Χιλιανού στρατηγού περισσότερα από ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,5 εκ. ευρώ), από το 1997 έως και πέυσι. Μέρος του ποσού αυτού κατέβαλε στο λογαριασμό μια εταιρεία «βιτρίνα» στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την οποία χρησιμοποιεί η βρετανική οπλοβιομηχανία για να διοχετεύει προμήθειες για εμπορικές συμφωνίες. Απαντώντας σε ερωτήσεις ώστε να διευκρινιστεί ποια ήταν η φύση της συνεργασίας της εταιρείας με τον κ. Πινοτσέτ, ο βρετανικός οπλικός κολοσσός περιορίστηκε στην έκδοση ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει απλώς ότι «οι ενέργειες της εταιρείας καθορίζονται από σαφείς και αυστηρές πολιτικές». Ο τουρκικός παράγοντας των γερμανικών εκλογών Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, σημαντικός παράγοντας για την έκβαση των γερμανικών εκλογών της Κυριακής είναι οι 600.000 τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μερίδα του εκλογικού τμήματος «πιθανή σανίδα σωτηρίας» για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς, όπως δηλώνουν μέλη της κοινότητας, «οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πάντα στο πλευρό μας», αντίθετα με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είναι πολέμιοι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ελληνική οικονομία Στις προβλέψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομιών , Γιώργου Αλογοσκούφη περί μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αναφέρεται ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από την Αθήνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού και παρά τη χαμηλότερη της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από τους φόρους, θα δει το έλλειμμα να μειώνεται από το 6,1% στο 3,6% του ΑΕΠ. Εσωτερικά θέματα Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επιλέγουν ως πρώτο θέμα τις αναμενόμενες προτάσεις της Επιτροπής Συντάξεων, που εξετάζει ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, θα προταθεί ένα εθνικό σχέδιο αποταμιεύσεων που θα δίνει στους χαμηλοεισοδηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους την ευκαιρία να βάζουν στην άκρη χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς επιβαρυντικές χρεώσεις. Αναφερόμενη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η εφημερίδα γράφει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, λόγω της ανεπάρκειας πολλών διυλιστηρίων. Η διαφορά μεταξύ των δαπανών για πετρέλαιο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται στο 10%, σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Δηλώσεις αρμοδίων αξιωματούχων της ΕΕ που φιλοξενεί η εφημερίδα, αποδίδουν τη διαφορά αυτή στις μειωμένες επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στην Ευρώπη σε εγκαταστάσεις διύλισης. Η συνέντευξη του μικρότερου γιου του πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνα, του πρίγκιπα Χάρι, με αφορμή τα 21α γενέθλιά του, αποτελεί το βασικό θέμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Ο νεαρός πρίγκιπας δηλώνει ότι δε θέλει να αλλάξει το χαρακτήρα του, παρά τις κατά καιρούς απερισκεψίες του, που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη βρετανική βασιλική οικογένεια.
|