Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-07

  1. Ευθύνες «συστήματος Μπους»
  2. «Να παραιτηθεί» ο Κόφι Ανάν
  3. Εκρήξεις στη Βασόρα
  4. «Επώδυνα συμπεράσματα»
  5. Επιπλέον βοήθεια ζητά ο Μπους
  6. Απόδραση από το Καζακστάν
  7. Βρέθηκε νέος Μουνκ
  8. Συμφωνία για τις κινεζικές εξαγωγές
  9. Εν αναμονή αλλαγής στην προεδρία της ΕΕ
  10. Οικονομικές επιπτώσεις
  11. Ο χάρτης της μετανάστευσης στη Βρετανία
  12. Εν αναμονή αλλαγής στην προεδρία της ΕΕ
  13. Συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων ΕΕ
  14. Αδιέξοδο βλέπει η κυπριακή πλευρά
  15. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε
  16. Ανησυχεί η Άγκυρα
  17. Συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ
  18. Ήπια και σταδιακή αναπροσαρμογή
  19. Πακέτα ενόψει ΔΕΘ και ακίνητα
  20. To μανταλάκι που λέει τον καιρό
  21. Διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας
  22. Άνοιξαν οι κάλπες στην Αίγυπτο
  23. Αναγκαστική απομάκρυνση των επιζώντων
  24. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε
  25. Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Φατάχ

Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ευθύνες «συστήματος Μπους»

Με τον τυφώνα Κατρίνα, την υψηλή τιμή του πετρελαίου και τη προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η Le Monde αποφαίνεται ότι «το σύστημα Μπους ευθύνεται για τη καταστροφή μετά το πέρασμα του Κατρίνα».

Πρωτοσέλιδη γελοιογραφία της εφημερίδας απεικονίζει το πρόεδρο Μπους να παρακολουθεί σε γιγαντιαία οθόνη πτώματα μαύρων να επιπλέουν στα νερά ενώ άλλοι να κολυμπούν απεγνωσμένα για να γλιτώσουν. Ο πρόεδρος γυρίζει προς τους επιτελείς του και ρωτά αγανακτισμένα : «Ποια χώρα είναι αυτή ; πόσο μακριά είναι; Κάτι θα πρέπει να κάνουμε».

Η καταστροφές από τον Κατρίνα «προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση για το μοντέλο διακυβέρνησης του Μπους», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα που υποστηρίζει ότι ίσως αυτή η κρίση να σημάνει το «τέλος της θριαμβολογίας του συντηρητισμού».

«Θέματα που είχαν ξεχαστεί για χρόνια επανέρχονται στο προσκήνιο: η φτώχεια, η απουσία του κράτους και ο λανθάνων ρατσισμός», επισημαίνει η Le Monde.

Στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε η Τσεχία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται σχόλιο της Mlada Fronta Dnes.

Η εφημερίδα της Τσεχίας σημειώνει ότι πριν τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων.

«Πολλοί άνθρωποι εξοργίσθηκαν με αυτή τη προσφορά» σημειώνει.

Τώρα συνεχίζει η εφημερίδα η κυβέρνηση της Τσεχίας προσέφερε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στα θύματα της Νέας Ορλεάνης.

Αν και το ποσό αυτό αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» εν τούτοις η κυβέρνηση της Τσεχίας έστειλε ένα μήνυμα «ανθρωπιάς, συμπόνιας και πολιτισμού».

Δυστυχώς καταλήγει η εφημερίδα της Τσεχίας «όταν οι φτωχοί προσφέρουν βοήθεια στους πλούσιους αυτό εκλαμβάνεται ως ιδιοτέλεια».

Πετρέλαιο

Η Figaro αναλύει τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών. «Η Έξον, η BP, η Σεβρόν και η Τοτάλ θα αποκομίσουν κέρδη που θα ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που διανύουμε», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Τα κέρδη που ανακοίνωσε η γαλλική Τοτάλ προκάλεσαν σοκ, σχολιάζει η εφημερίδα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει μέτρα.

Γερμανία

Οι γερμανικές εφημερίδες αναλύουν μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «ψαλίδισε» τη διαφορά που το χώριζε από τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ.

Η Sueddeutsche Zeitung λέει ότι η δημοσκόπηση είναι η πρώτη για πολλές εβδομάδες που δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με τους συμμάχους τους Ελεύθερους Δημοκράτες δεν μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Die Tageszeitung σχολιάζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν πια να ελπίζουν ότι «θα χάσουν τις εκλογές με αξιοπρέπεια».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται σε ένα βαθμό στον διορισμό του Πολ Κίρσχοφ ως «σκιώδους» υπουργού Οικονομίας.

Η Die Tageszeitung γράφει ότι οι προτάσεις του για ενιαίους φόρους με τη κατάργηση της φορολογικής κλίμακας «προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση».

Ο Πολ Κίρσχοφ «είναι ο σωτήρας των Σοσιαλδημοκρατών» καταλήγει ειρωνικά το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Η Berliner Zeitung εκτιμά ότι η τελευταία δημοσκόπηση δημιουργεί τη προοπτική μιας «ευρείας συμμαχικής κυβέρνησς» με τη συμμετοχή και των δυο μεγάλων κομμάτων.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 00:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Να παραιτηθεί» ο Κόφι Ανάν

Δυο βρετανικές εφημερίδες ζητούν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι το πόρισμα της επιτροπής που εξέταζε τα σκάνδαλα σχετικά με το πρόγραμμα του ΟΗΕ στο Ιράκ «πετρέλαιο για τρόφιμα» «υπονομεύει τους ισχυρισμούς του Κόφι Ανάν ότι έχει την ικανότητα τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαχείρισης να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του».

Το πόρισμα γράφουν οι Τάιμς δεν κατηγορεί μεν τον Κόφι Ανάν ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να αναλάβει ο γιος του συμβόλαια αλλά τον κατηγορεί για παραλήψεις στην επιτήρηση του προγράμματος.

«Οι παραλήψεις αυτές ήταν τεράστιες» εκτιμούν οι Τάιμς.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υποστηρίζει ότι μετά τις «σοβαρές επικρίσεις» της ανεξάρτητης επιτροπής για την ηγεσία του «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν με αυτοπεποίθηση στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Θα ήταν προτιμότερο να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση σε ένα νεώτερο που θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που προτείνει η επιτροπή» γράφει η εφημερίδα.

Πετρέλαιο

Το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στα μέτρα που παίρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να τονώσουν τη παραγωγή πετρελαίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τα διυλιστήρια να αναβάλλουν όλες τις εργασίες συντήρησης και χαλάρωσε τους κανονισμούς για τη ποιότητα του πετρελαίου έτσι ώστε να διοχετευθούν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά.

Η αμερικανική κυβέρνηση γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς- αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου μετά το «χτύπημα» του Κατρίνα.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι στο τελευταίο τέταρτο του τρέχοντος έτους αλλά θα πέσει στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2006.

Κατρίνα

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναρωτιέται για τον αριθμό των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα. «Είναι 10 χιλιάδες ή μόλις 200 με 300;» διερωτάται.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι μέχρι χθες ο επίσημος απολογισμός ήταν 71 νεκροί. Συνολικά 40 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται αλλά όπως σημειώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αγνοουμένων έχουν επιζήσει και είχαν εγκαταλείψει τη πόλη πριν το πέρασμα του τυφώνα χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν.

Φόροι

Η Γκάρντιαν (Guardian) επικεντρώνει το πρωτοσέλιδο της στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας να αυξήσει τους φόρους για να βοηθήσει τα ασθενέστερα στρώματα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η ετήσια Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Οργανισμού λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων στρωμάτων εάν θέλει να πετύχει το στόχο που έχει θέσει να μειώσει κατά το ήμισυ την παιδική φτώχια μέχρι το 2010.

Στην έκθεση του ο ΟΗΕ σύμφωνα με την Γκάρντιαν επικαλείται τη Βρετανία σαν παράδειγμα χώρας όπου οι ταξικές διαφορές βάζουν φραγμούς στην ανάπτυξη.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:34 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις στη Βασόρα

H Βασόρα θεωρείται σχετικά ήρεμη περιοχή σε σχέση με το βόρειο τμήμα της πόλης

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στην πόλη Βασόρα, στα νότια της χώρας.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 21.00 τοπική ώρα έξω από εστιατόριο, κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονταν αρκετά μέλη των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι, που εργάζονταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε δρόμο της Βασόρας.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τα θύματα ήταν υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει την ασφάλεια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη και πιστεύεται ότι ήταν Αμερικανοί.

Στη Βασόρα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Σιίτες, επικρατεί σχετική ηρεμία σε σχέση με τις περιοχές στα βόρεια του Ιράκ, όπου η πλειοψηφία είναι Σουνίτες.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Επώδυνα συμπεράσματα»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν όσον αφορά το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα», που είχε εφαρμόσει ο ΟΗΕ στο Ιράκ, και που παρουσιάζονται σε νέα έκθεση.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που διενήργησε την έρευνα για το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Πολ Βόλκερ δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός ολοφάνερα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Βόλκερ έκανε λόγο για κρούσματα ανήθικης συμπεριφοράς και κακοδιαχείρισης και επεσήμανε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για ριζικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.

Ακούγοντας το πόρισμα, ο Κόφι Ανάν αποδέχθηκε την κριτική εναντίον του και χαρακτήρισε τα συμπεράσματα επώδυνα.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Επιπλέον βοήθεια ζητά ο Μπους

Η επιχείρηση ανακούφισης ανέρχεται σε ένα δις δολάρια ημερησίως

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση επιπλέον 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκτακτης βοήθειας προς όσους επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα.

Η επιχείρηση ανακούφισης από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Κατρίνα στις νότιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, και ιδιαίτερα στη Νέα Ορλεάνη, ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως - ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικώς υπολογισθεί - όμως ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τους διασωθέντες.

Την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει την χορήγηση 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οικονομικές επιπτώσεις

Εν τω μεταξύ, καθώς εντείνεται η επιχείρηση ανακούφισης, αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της καταστροφής στην αμερικανική οικονομία.

Έκθεση που υπεβλήθη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, υπολογίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μειωθεί κατά ένα τοις εκατό ενώ μέχρι και 400 χιλιάδες άνθρωποι ίσως χάσουν τις δουλειές τους.

Η κυβέρνηση Μπους παραδέχθηκε ότι η είναι πιθανό η καταστροφή να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα αντισταθμίσουν ουσιαστικά τις αρνητικές συνέπειες.

Αναγκαστική απομάκρυνση

Στη Νέα Ορλεάνη ο δήμαρχος της πόλης διέταξε την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να απομακρύνουν αναγκαστικά κατοίκους που αρνούνται να την εγκαταλείψουν.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη χιλιάδες κάτοικοι που παραμένουν στη πόλη παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αρχών να την εγκαταλείψουν.

Ο Ρέι Νάγκιν είπε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να φύγουν εκτός από αυτούς που συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.

«Υπάρχουν τοξικά απόβλητα στα νερά, διαρροές γκαζιούΠροσπαθούμε να σβήσουμε τέσσερις πυρκαγιές Η κατάσταση δεν είναι ασφαλής», είπε ο δήμαρχος.

Εκφράζονται φόβοι ότι το νερό που έχει πλημμυρίσει τη πόλη έχει μολυνθεί από τα πτώματα, τα απόβλητα και τη σκουριά των αυτοκινήτων.

Βενζίνη και χημικά που έχουν διαρρεύσει από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη των υδάτων έχουν δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα πετρελαιοκηλίδας.

«Ο Θεός να μας βοηθήσει» είπε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης αναφερόμενος στη περίπτωση ανάφλεξης των χημικών και της βενζίνης.

Πάντως ο Ρέι Νάγκιν δήλωσε ότι η πέφτει σταδιακά η στάθμη των υδάτων που έχουν πλημμυρίσει τη πόλη.

Πολιτικές πιέσεις

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ουάσιγκτον προς τον πρόεδρο Μπους για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους.

Χαρακτηριστικά η Σούσαν Κόλινς μέλος της Γερουσίας είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα επίπεδα.

Η αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Παλόσι, ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών.

Έρευνα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της έρευνας για τον τρόπο που οι αρχές αντιμετώπισαν την κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε ότι η έρευνα δεν θα πρέπει απλά να επικεντρωθεί στο ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και στη σχέση της με τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των πολιτειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη καταστροφή. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε δεόντως τόσο μετά από κάποια επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής όσο και μετά από ένα τυφώνα. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τι κάνουμε σωστά και τι κάναμε λάθος», είπε ο πρόεδρος Μπους .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές με τη κίνηση του αυτή ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι σκοπεύει «να ρίξει» τις οποιεσδήποτε ευθύνες σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών αρχών.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου)

Απόδραση από το Καζακστάν

Δραματική νίκη στις καθυστερήσεις για την Εθνική Ελλάδος

Δραματική και πολύτιμη νίκη επί του Καζακστάν με 2-1 σημείωσε η Εθνική Ελλάδος στο μακρινό Αλμάτι, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

Παρατάσσοντας τη γνωστή ενδεκάδα, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, Ότο Ρεχάγκελ είδε τους γηπεδούχους να προηγούνται με γκολ του Ζουμασκαλίεφ στο 53 για να ισοφαρίσει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 78.

Η λύτρωση για τους πρωταθλητές Ευρώπης ήρθε λίγο πριν την εκπνοή των καθυστερήσεων, στο 93', με το γκολ που σημείωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Η νίκη επί των Καζάκων κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του ελληνικού συγκροτήματος για την κατάληψη της 2ης θέσης στον όμιλο, και για τη συμμετοχή του στα μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

«Ιδιαίτερο ήθος»

Ο Ότο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα παραδέχθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αλλά και την μη αναμενόμενη αντίσταση των αντιπάλων.

«Ήξερα ότι είναι καλή η ομάδα του Καζακστάν. Είχαν πάθος στο παιχνίδι τους και εμείς χρειαζόμασταν ηρεμία για να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Όσο ο χρόνος περνούσε και δε βάζαμε γκολ προβληματιζόμασταν, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε πρόβλημα στο σκοράρισμα. Πόσο μάλιστα όταν βρεθήκαμε να χάνουμε με 1-0.

»Η ομάδα ξύπνησε στο τελευταίο ημίωρο, βάλαμε στο ματς τρεις παίκτες για να αλλάξουμε την εικόνα μας. Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες μου έδειξαν ιδιαίτερο ήθος», τόνισε ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πανηγύρισε το γκολ του Λυμπερόπουλου απάντησε:

«Πρέπει να έχω καθαρό μυαλό στον πάγκο. Κάναμε ένα ακόμη βήμα για την πρόκριση και περιμένουμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα».

«Συγχαρητήρια»

Μετά το τέλος του αγώνα ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γεώργιος Ορφανός δήλωσε:

«Κερδίσαμε δύσκολα αλλά δίκαια. Είμαστε μέσα στη μάχη. Αισιοδοξούμε για την τελική έκβασή της. Συγχαρητήρια στους Έλληνες διεθνείς και τον προπονητή τους».


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκε νέος Μουνκ

Ο πίνακας απεικονίζει ένα κορίτσι που περιβάλλεται από τέσσερα ανδρικά πρόσωπα

Ειδικοί στη Νορβηγία πιστεύουν ότι ένας άγνωστος πίνακας που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία είναι έργο του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.

Ο πίνακας, στον οποίο δόθηκε ο τίτλος «Το κορίτσι και τα τέσσερα ανδρικά πρόσωπα», βρέθηκε σε γκαλερί της Βρέμης και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο για να εκτιμηθεί.

Ειδικοί του μουσείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας πιθανότατα φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1898 και 1899.

Το εν λόγω έργο διαφέρει από την τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει τα έργα της συγκεκριμένης περιόδου του μεγάλου καλλιτέχνη.

Εκπρόσωπος του μουσείου όμως δήλωσε ότι «αυτή είναι μία περίοδος του Μουνκ για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα».

«Σουρεαλισμός»

Ο πίνακας είναι σουρεαλιστική απεικόνιση μίας νεαρής γυναίκας καθισμένης σε καρέκλα που περιβάλλεται από τέσσερα ανδρικά πρόσωπα.

Το έργο ανακαλύφθηκε κάτω από ένα άλλο γνωστό πίνακα του Μουνκ, όταν υπάλληλοι της γκαλερί στη Βρέμη αφαίρεσαν την κορνίζα.

«Το κορίτσι και τα τέσσερα ανδρικά πρόσωπα» εκτίθεται στο Μουσείο Μουνκ, από όπου τον Αύγουστο του 2004 εκλάπησαν δύο αριστουργήματα του καλλιτέχνη, ένα από τα οποία ήταν η «Kραυγή». Αγνοείται ακόμα η τύχη των δύο αυτών έργων.


Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τις κινεζικές εξαγωγές

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι το σύστημα των ποσοστώσεων στις εισαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα καταργηθεί μέσα στα επόμενα δυο με δυόμισι χρόνια.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο κύριος Μάντελσον στο Πεκίνο λίγο μετά την επίτευξη συμφωνίας της ΕΕ με τη Κίνα - μιας συμφωνίας που προβλέπει ότι τα μισά από τα περίπου 75 εκατομμύρια είδη ένδυσης που στοιβάζονται στους τελωνειακούς σταθμούς ευρωπαϊκών λιμανιών θα απελευθερωθούν χωρίς όρους και τα άλλα μισά θα αφαιρεθούν από τις ποσοστώσεις που προβλέπονται για το 2006. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Πόσο ικανοποιημένη είναι όμως η κινεζική πλευρά από τη συμφωνία; Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με τον καθηγητή Στιβ Τσανγκ, διευθυντή του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης:

«Δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με τους όρους της συμφωνίας. Νομίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προτιμούσε να μη γινόταν χρήση των ποσοστώσεων του 2006» είπε ο καθηγητής Τσανγκ.

«Από την άλλη πλευρά, όμως», συνέχισε, «το Πεκίνο ήθελε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον μια πολύ σημαντική αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές. Έτσι λοιπόν προέκυψε ένας συμβιβασμός ο οποίος κανέναν δεν ικανοποιεί πλήρως».

Τη σύνοδο όμως απασχολούν και άλλα θέματα. Θέματα γενικότερα, όπως η παγκόσμια πολιτική κατάσταση και κατάσταση ασφαλείας και ζητήματα διμερή.

Μεταξύ αυτών είναι: η συνεργασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κανόνες που διέπουν την κινεζική αγορά εργασίας, η κοινωνική προστασία, αλλά και το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων.

Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική απόφαση επί των θεμάτων αυτών; ρωτήθηκε ο καθηγητής Τσανγκ.

«Νομίζω ότι για την ώρα, πρωταρχικός σκοπός του Πεκίνου είναι να διατηρήσει μια γενικότερα καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπός που δεν είναι αμελητέος. Ίσως λίγο πιο εκτενώς θα συζητηθεί το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων, αν και νομίζω ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι αρκετά ρεαλιστές ώστε να μην προσμένουν την άρση του εμπάργκο στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, η σημαντικότερη συμφωνία της συνόδου έχει ήδη επιτευχθεί και αναφέρομαι στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να πιέσουν στην παρούσα φάση, καθώς φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζουν τους στόχους της εξωτερική τους πολιτικής και δε θέλουν να δημιουργήσουν δυσκολίες».

Ο επανακαθορισμός του τρόπου άσκησης της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται σύμφωνα με τον καθηγητή Τσανγκ και από το χειρισμό της αναβληθείσης επίσκεψης του προέδρου Χου Τζιντάο στο Λευκό Οίκο.

«Αυτό που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ, ακόμα και πριν την ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Μπους, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο ήθελε να ορίσει την ατζέντα των συνομιλιών ανάλογα με τις προτεραιότητες της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής. Φαίνεται ότι έχει παρέλθει η εποχή κατά την οποίαν ο Ζιανγκ Ζεμίν επεδίωκε απλά μία συμβολικής σημασίας συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Έτσι λοιπόν, εφόσον ο Μπους είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τυφώνα 'Κατρίνα', ο Κινέζος πρόεδρος προτίμησε να γίνει η συνάντηση. Η κινεζική ηγεσία εμφανίζεται πλέον αρκετά σίγουρη για τις επιδιώξεις της σε διεθνές επίπεδο και τον τρόπο που θα τις υλοποιήσει», κατέληξε ο καθηγητής Ασιατικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στιβ Τσανγκ.


Εν αναμονή αλλαγής στην προεδρία της ΕΕ

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς αναμένει η Γαλλία, που πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας.

Τη στρατηγική της γαλλικής διπλωματίας εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Λιμπερασιόν, Μαξ Σεμό:

«Το θέμα είναι ότι η Γαλλία αμφισβητεί πιο έντονα και δραστικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σε σύγκριση με τη Λευκωσία και την Αθήνα. Νομίζω ότι η γαλλική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι όπως έχουν τα πράγματα αποτελεί τη μειοψηφία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να επιτύχει πολλά όσο ασκεί την προεδρία της ΕΕ η Βρετανία, η οποία ανοιχτά θέλει και προσπαθεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Νομίζω ότι η Γαλλία έχει σκοπό να περιμένει την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, που έχει κοινές απόψεις επί της Τουρκίας και κυρίως την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, τον προσεχή Ιανουάριο. Παραδόξως, πάντως, το Παρίσι κινείται πιο ενεργά απ' ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, για τις οποίες υπάρχει εδώ η επιτιμητική αίσθηση ότι θέλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο, ώστε να ασκήσουν μετά τις δικές τους πιέσεις για τουρκικές παραχωρήσεις», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη γαλλική στάση στη σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο Ζακ Σιράκ δε θέλει να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα ασκώντας κάποιο βέτο κατά της Τουρκίας. Είναι φυσικά κάτι απολύτως λογικό εφόσον το Παρίσι δε θέλει να πάρει το ρίσκο μιας νέας πολιτικής κρίσης μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Άλλωστε προσωπική μου άποψη είναι ότι η πολιτική έναντι της Τουρκίας καθορίστηκε κυρίως από την ανάγκη μεταστροφής της γαλλικής κοινής γνώμης.

»Σε παρόμοιες διπλωματικές συναντήσεις το Παρίσι αναμένεται να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τον Ιανουάριο ώστε να προωθήσει περαιτέρω τις όποιες πρωτοβουλίες του», κατέληξε ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Λιμπερασιόν.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικές επιπτώσεις

Την αναγκαστική απομάκρυνση των επιζώντων διέταξε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης

Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στις νότιες αμερικανικές Πολιτείες, αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της καταστροφής στην αμερικανική οικονομία.

Έκθεση που υπεβλήθη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, υπολογίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μειωθεί κατά ένα τοις εκατό ενώ μέχρι και 400 χιλιάδες άνθρωποι ίσως χάσουν τις δουλειές τους.

Η κυβέρνηση Μπους παραδέχθηκε ότι η είναι πιθανό η καταστροφή να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα αντισταθμίσουν ουσιαστικά τις αρνητικές συνέπειες.

Αναγκαστική απομάκρυνση

Στη Νέα Ορλεάνη ο δήμαρχος της πόλης διέταξε την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να απομακρύνουν αναγκαστικά κατοίκους που αρνούνται να την εγκαταλείψουν.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη χιλιάδες κάτοικοι που παραμένουν στη πόλη παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αρχών να την εγκαταλείψουν.

Ο Ρέι Νάγκιν είπε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να φύγουν εκτός από αυτούς που συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.

«Υπάρχουν τοξικά απόβλητα στα νερά, διαρροές γκαζιούΠροσπαθούμε να σβήσουμε τέσσερις πυρκαγιές Η κατάσταση δεν είναι ασφαλής», είπε ο δήμαρχος.

Εκφράζονται φόβοι ότι το νερό που έχει πλημμυρίσει τη πόλη έχει μολυνθεί από τα πτώματα, τα απόβλητα και τη σκουριά των αυτοκινήτων.

Βενζίνη και χημικά που έχουν διαρρεύσει από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη των υδάτων έχουν δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα πετρελαιοκηλίδας.

«Ο Θεός να μας βοηθήσει» είπε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης αναφερόμενος στη περίπτωση ανάφλεξης των χημικών και της βενζίνης.

Πάντως ο Ρέι Νάγκιν δήλωσε ότι η πέφτει σταδιακά η στάθμη των υδάτων που έχουν πλημμυρίσει τη πόλη.

Πολιτικές πιέσεις

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ουάσιγκτον προς τον πρόεδρο Μπους για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους.

Χαρακτηριστικά η Σούσαν Κόλινς μέλος της Γερουσίας είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα επίπεδα.

Η αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Παλόσι, ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών.

Έρευνα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της έρευνας για τον τρόπο που οι αρχές αντιμετώπισαν την κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε ότι η έρευνα δεν θα πρέπει απλά να επικεντρωθεί στο ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και στη σχέση της με τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των πολιτειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη καταστροφή. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε δεόντως τόσο μετά από κάποια επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής όσο και μετά από ένα τυφώνα. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τι κάνουμε σωστά και τι κάναμε λάθος», είπε ο πρόεδρος Μπους .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές με τη κίνηση του αυτή ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι σκοπεύει «να ρίξει» τις οποιεσδήποτε ευθύνες σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών αρχών.


Ο χάρτης της μετανάστευσης στη Βρετανία

Πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από το 1991 ως το 2001, όπως αποκαλύπτει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC.

H έρευνα, που έγινε με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής που επεξεργάστηκαν ειδικοί του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δείχνει ότι ο πληθυσμός της Βρετανίας, εξαιρουμένης της Β. Ιρλανδίας, αυξήθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια μέσα σε μία δεκαετία--η αύξηση ήταν της τάξεως του 4%.

Το ήμισι και πλέον εξ αυτών είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Συνολικά, περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι, που γεννήθηκαν σττο εξωτερικό, ζουν τώρα στη Βρετανία και πολλοί απ' αυτούς έχουν πολιτογραφηθεί Βρετανοί.

Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν για τη μετανάστευση δείχνουν πως άλλοι 151.000 άνθρωποι έρχονταν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως το 2003.

Η ίδια έρευνα επιβεβαιώνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών εξακολουθεί να εγκαθίσταται στο Λονδίνο ή στη νοτιοανατολική Αγγλία--το Λονδίνο θεωρείται μία από τις πιο κοσμοπολιτικές πόλεις στον κόσμο.

Οι μετανάστες αποτελούν τώρα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της βρετανικής πρωτευούσης και σε μία περιοχή μάλιστα, στο Γουέμπλεϊ, ξεπερνούν το 50%.

Συνολικά, τέσσερις στους δέκα, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ζουν στο Λονδίνο.

Οικονομική επιτυχία

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Τόνι ΜακΝάλτι, δήλωσε στο BBC πως η κατάσταση όσον αφορά τη μετανάστευση είναι περίπλοκη, γιατί εκτός απ' αυτούς που έρχονται στη χώρα υπάρχουν και άλλλοι που φεύγουν.

Πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τον αριθμό των μεταναστών που χρειάζεται η χώρα για να επιτύχει οικονομικά».

ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟ 2001

Ιρλανδική Δημοκρατία: 494.850

Ινδία: 466.416

Πακιστάν: 320.767

Γερμανία: 262.276

Καραϊβική: 254.740

ΗΠΑ: 155.030

Μπαγκλαντές: 154.201

Ν. Αφρική: 140.201

Κένια: 129.356

Ιταλία: 107.002

»Είναι τελείως ανόητη η άπόψη πως η απάντηση σε κάθε δυσκολία είναι να κλείνουμε τις πόρτες και να λέμε 'δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον η είσοδος'».

Ο σερ Άντριου Γκριν της οργάνωσης «Μigrationwatch» (Παρατηρήριο μετανάστευσης) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα έρευνα.

Αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε πως όλο και περισσότεροι Βρετανοί συνειδητοποιούν πως η μετανάστευση δεν μπορεί να συνεχισθεί σ' αυτά τα επίπεδα».

Η τελευταία έρετυνα έδειξε ότι οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από την Ιρλανδική Δημοκρατία, την Ινδία, το Πακιστάν, την Καραϊβική και τις ΗΠΑ.

Και από τη Γερμανία προέρχονται πολλοί μετανάστες, αλλά οι περισσότεροι είναι παιδιά Βρετανών στρατιωτών που εργάζονται στη χώρα αυτή.

Αλλά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τελευταία αυτή έρευνα δείχνουν και κάτι άλλο: αλλάζει δραστικά το τοπίο, αφού έχουν αρχίσει ν' αυξάνονται οι νέες αφίξεις από τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και τμήματα της Αφρικής.

Οι διαφορετικές ομάδες των μεταναστών και των ατόμων που ζητούν άσυλο μέσα στην Ευρώπη, δείχνουν πόσο πολύ έχει αυξηθεί η οικονομική μετανάστευση--η μετάβαση δηλ. και εγκατάσταση σε ανθηρές οικονομίες της Δύσης.

Το Λονδίνο και πολλές πόλεις, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, έχουν πληθυσμούς που προέρχονται από πάρα πολλές χώρες.

Oι Έλληνες στη Βρετανία

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 35.000 άνθρωποι, που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, ζούσαν στη Βρετανία το 2001.

Το ένα τρίτο απ' αυτούς ζούσε στο Λονδίνο και αρκετοί άλλοι στο Σάντερλαντ, στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ και στο Κόλτσεστερ.

Όπως συμβαίνει με πολίτες άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότεροι Έλληνες συγκεντρώνονται, κατά τα φαινόμενα, σε πλούσιες περιοχές του δυτικού Λονδίνου (π.χ. Χάιντ Παρκ, Ρίτζεντς Παρκ, Τσέλσι, Κένσινγκτον και Χόλμπορν).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως από τους νέους μετανάστες το 49,81% εργάζονται, το 17,5% είναι χαμηλόμισθοι και το 7.5% υψηλόμισθοι.

«Ευημερία»

Το πρόγραμμα «Born Αbroad» (Γεννημένοι στο εξωτερικό) συγκεντρώνει επίσης στοιχεία για την οικονομική ή μη επιτυχία των μεταναστών.

Η εικόνα που παρουσιάζει είναι περίπλοκη: ορισμένες εθνότητες, για παράδειγμα, ιδιαίτερα εκείνες που ήλθαν αρχικά στη Βρετανία εις αναζήτησιν ασύλου μάλον παρά εργασίας, δεν πάνε και τόσο καλά. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί άνθρωποι απ' το Ιράν, την Αγκόλα και τη Σομαλία.

Άλλες εθνότητες, όμως, όπως άτομα που προέρχονται από τη Ν. Ζηλανδία ή τις Φιλιππίνες, που κατά γενικό κανόνα ήλθαν για πρώτη φορά στη Βρετανία με προσωρινές άδειες εργασίας, έχουν τα υψηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά απασχόλησης.

Εθνότητες, τέλος, που τείνουν να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας συνήθως παραμένουν στις θέσεις αυτές--σε εστιατόρια κτλ. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε όσους προέρχονται από το Μπαγκλαντές ή το Χονγκ Κονγκ.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή αλλαγής στην προεδρία της ΕΕ

συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς αναμένει η Γαλλία, που πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας.

Τη στρατηγική της γαλλικής διπλωματίας εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Λιμπερασιόν, Μαξ Σεμό:

«Το θέμα είναι ότι η Γαλλία αμφισβητεί πιο έντονα και δραστικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σε σύγκριση με τη Λευκωσία και την Αθήνα. Νομίζω ότι η γαλλική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι όπως έχουν τα πράγματα αποτελεί τη μειοψηφία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να επιτύχει πολλά όσο ασκεί την προεδρία της ΕΕ η Βρετανία, η οποία ανοιχτά θέλει και προσπαθεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Νομίζω ότι η Γαλλία έχει σκοπό να περιμένει την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, που έχει κοινές απόψεις επί της Τουρκίας και κυρίως την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, τον προσεχή Ιανουάριο. Παραδόξως, πάντως, το Παρίσι κινείται πιο ενεργά απ' ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, για τις οποίες υπάρχει εδώ η επιτιμητική αίσθηση ότι θέλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο, ώστε να ασκήσουν μετά τις δικές τους πιέσεις για τουρκικές παραχωρήσεις», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη γαλλική στάση στη σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο Ζακ Σιράκ δε θέλει να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα ασκώντας κάποιο βέτο κατά της Τουρκίας. Είναι φυσικά κάτι απολύτως λογικό εφόσον το Παρίσι δε θέλει να πάρει το ρίσκο μιας νέας πολιτικής κρίσης μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Άλλωστε προσωπική μου άποψη είναι ότι η πολιτική έναντι της Τουρκίας καθορίστηκε κυρίως από την ανάγκη μεταστροφής της γαλλικής κοινής γνώμης.

»Σε παρόμοιες διπλωματικές συναντήσεις το Παρίσι αναμένεται να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τον Ιανουάριο ώστε να προωθήσει περαιτέρω τις όποιες πρωτοβουλίες του», κατέληξε ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Λιμπερασιόν.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων ΕΕ

του ανταποκριτή μας, Πάρι Ποταμίτη

Σε τέσσερις συγκεκριμένες προσθήκες ή αλλαγές επί του τελευταίου προσχεδίου της βρετανικής προεδρίας προσβλέπει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο προσθήκες πού επιδιώκονται είναι:

Από τη μια η συμπερίληψη παραγράφου μη αναγνώρισης της αυτόκλητης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σύμφωνα και με την υπάρχουσα κοινοτική θέση, από δε την άλλη η αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, όπως είναι το 541 και το 550.

Οι δύο αυτές προσθήκες θεωρείται επίσης από τη Λευκωσία ότι μπορούν να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά κάποιες «πονηρά αμφιλεγόμενες», όπως χαρακτηρίστηκαν από τις ίδιες πηγές, αναφορές στο τελευταίο προσχέδιο της προεδρίας.

Πέραν αυτών επιδιώκεται η βελτίωση της ορολογίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή η φράση «ανάγκη για de jure ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη» θα πρέπει να καθοριστεί ως de jure αναγνώριση.

Το τέταρτο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η κυπριακή κυβέρνηση είναι η ανάγκη πλήρους εφαρμογής των προνοιών τού πρωτοκόλλου πού υπέγραψε η Τουρκία εντός τακτού χρονικού διαστήματος και με πρόβλεψη κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιέξοδο βλέπει η κυπριακή πλευρά

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

«Δεν προβλέπω ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την αντιδήλωση των 25».

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε χθες νεότερη εκδοχή προσχεδίου της βρετανικής προεδρίας.

Όπως επίσης επιβεβαίωσε εμμέσως ότι το νεότερο αυτό προσχέδιο ήταν για την Κύπρο χειρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι, για το λόγο αυτό, σήμερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ θα κατατεθεί ένα άλλο προσχέδιο ,το τέταρτο στη σειρά και όχι το χθεσινό.

Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ακόμη πώς η Λευκωσία έχει συναινέσει στην έναρξη των συζητήσεων για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ΕΕ -Τουρκίας, αλλά εάν δεν υπάρξει πρώτα ικανοποιητική αντιδήλωση των 25 στη διακήρυξη της Άγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε υιοθέτηση τού πλαισίου.

Κάτι που εκ των πραγμάτων θα σημαίνει και αδυναμία διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε ότι είχε διαπράξει εγκλήματα όπως εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της 25χρονης εξουσίας του και ως εκ τούτου ο Ιρακινός πρόεδρος πιστεύει ότι τού αξίζει η επιβολή της θανατικής ποινής.

«Ο Σαντάμ αξίζει τη θανατική ποινή 20 φορές την ημέρα, διότι αποπειράθηκε να με δολοφονήσει 20 φορές», είπε ο Τζαλάλ Ταλαμπανί στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ιρακίγια».

Η ηγεσία του Ιράκ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ και των στενών συνεργατών του θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν την πρώην ηγεσία του Ιράκ είναι η σφαγή 143 σιιτών μουσουλμάνων σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης.

Οι σφαγές το 1982 στην πόλη Ντουτζάιλ ήταν μια πράξη αντεκδίκησης έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για τη σφαγή στο Ντουτζάιλ.

«Υπάρχουν 100 λόγοι για να καταδικάσει κανείς σε θάνατο τον Σαντάμ Χουσεΐν», υποστήριξε ο κ. Ταλαμπανί, πρώην ηγέτης των Κούρδων ανταρτών.

Το κατηγορητήριο εις βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν και των στενών συνεργατών είναι μακρύ.

Ωστόσο, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εάν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι για τη σφαγή του 1982, τότε θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθούν οι υπόλοιπες δίκες ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της εκτέλεσης των ποινών.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχεί η Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Τούρκοι σχολιαστές εμφανίζονται ανήσυχοι από πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση

Με τη βεβαιότητα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου αλλά με ανησυχία για την αντιδήλωση των Ευρωπαίων παρακολουθεί η Άγκυρα τη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ.

Το βλέμμα διπλωματών και αναλυτών δεν είναι στραμμένο προς την Αθήνα ή τη Λευκωσία αλλά προς το Παρίσι.

Όπως εξηγεί σήμερα η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» η μεγαλύτερη ανησυχία της Άγκυρας είναι αν ο Ζακ Σιράκ θα επιβάλλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στους Ελληνοκύπριους.

Επισήμως η τουρκική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο πρακτικά όμως φαίνεται ότι επιχειρεί απλώς να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτές του «CNN Τουρκ», λόγου χάρη, εκτιμούσαν ότι η Τουρκία δεν θα είχε πρόβλημα αν το θέμα οδηγούνταν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Και αυτό γιατί η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δυο χρόνια.

Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει, επίσης, σήμερα ότι η Γαλλία αναζητά εκ νέου μια φόρμουλα για να προσφέρει στην Τουρκία προνομιακή σχέση και όχι πλήρη ένταξη. Ένα ακόμη ενδεχόμενο το οποίο η Άγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι σχολιαστές εμφανίζονται ανήσυχοι από πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μόνο το 22% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ωφέλιμη την ένταξη της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην Τουρκία μόνο το 63% στηρίζει πλέον την ένταξη έναντι 73% από ακριβώς ένα χρόνο.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ

του ανταποκριτή μας, Πάρι Ποταμίτη

Σε τέσσερις συγκεκριμένες προσθήκες ή αλλαγές επί του τελευταίου προσχεδίου της βρετανικής προεδρίας προσβλέπει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο προσθήκες πού επιδιώκονται είναι:

Από τη μια η συμπερίληψη παραγράφου μη αναγνώρισης της αυτόκλητης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σύμφωνα και με την υπάρχουσα κοινοτική θέση, από δε την άλλη η αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, όπως είναι το 541 και το 550.

Οι δύο αυτές προσθήκες θεωρείται επίσης από τη Λευκωσία ότι μπορούν να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά κάποιες «πονηρά αμφιλεγόμενες», όπως χαρακτηρίστηκαν από τις ίδιες πηγές, αναφορές στο τελευταίο προσχέδιο της προεδρίας.

Πέραν αυτών επιδιώκεται η βελτίωση της ορολογίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή η φράση «ανάγκη για de jure ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη» θα πρέπει να καθοριστεί ως de jure αναγνώριση.

Το τέταρτο σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η κυπριακή κυβέρνηση είναι η ανάγκη πλήρους εφαρμογής των προνοιών τού πρωτοκόλλου πού υπέγραψε η Τουρκία εντός τακτού χρονικού διαστήματος και με πρόβλεψη κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ήπια και σταδιακή αναπροσαρμογή

Προσπάθεια εντυπωσιασμού χαρακτήρισε ο κ. Αλαγοσκούφης τα δημοσιεύματα περί εκτίναξης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στα ύψη είναι

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προανήγγειλε σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων την επόμενη τριετία και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του χώρου οικοδομών, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χωρίς να αναστατωθούν η οικονομία και οι πολίτες.

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι τέτοιες προτάσεις δεν έχουν τεθεί ποτέ υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τα δημοσιεύματα είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από αντιπολιτευόμενους μηχανισμούς μέσα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι δόθηκε για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για το θέμα.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πακέτα ενόψει ΔΕΘ και ακίνητα

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.980 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε νοσοκομεία, στη ΜΟΔ και στην ΕΡΤ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ηλεκτρονική επανάσταση στο Δημόσιο. Με υπολογιστές θα εργάζονται όλοι οι υπάλληλοι.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μόνιμοι 10.000 συμβασιούχοι. Έλυσε χρόνιο πρόβλημα των ΟΤΑ ο Παυλόπουλος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4+1 δώρα από Καραμανλή. Ολοκληρώθηκε η δέσμη μέτρων εν όψει ΔΕΘ.

Η ΑΥΓΗ: Βαφτίζουν τα "ψίχουλα" γενναίες παροχές! Κυβερνητική επιχείρηση ενόψει της ΔΕΘ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λάδωσε και την πολεοδομία ο απατεώνας Κοντομηνάς. Θα κονόμαγε ο λωποδύτης πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει την κυβέρνηση και προτείνει: Επτά άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΣΟΚ σε νευρική κρίση. Γκρίνιες και δυσαρέσκεια κλονίζουν το παλιό, το νέο και το... άλλο κόμμα.

ΕΘΝΟΣ: Στα ύψη οι αξίες των ακινήτων. Αντικειμενικές: Πρόταση για αυξήσεις από 13% έως 265% σε 87 περιοχές της Αττικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με κλείσιμο των αεροδρομίων της χώρας απειλούν οι συνδικαλιστές αν μπει "λουκέτο" στον εθνικό μας αερομεταφορέα που νοσεί και: ..."Ολυμπιακό Αγώνισμα" η Ολυμπιακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόλεμος στις ΔΕΚΟ. Συνδικαλιστικό πραξικόπημα από τους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο αλλαγών στις ΔΕΚΟ. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δίνει το πλαίσιο στη ΔΕΘ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 100% πάνω οι αντικειμενικές. Φωτιά οι προτάσεις των επιτροπών - φθάνουν ως 265%.

ΕΣΤΙΑ: Το γαϊτανάκι της Θεσσαλονίκης. Ευτελίζονται κυβέρνησις, κοινοβούλιο και πολιτική.

ESPRESSO: Το ξέσπασμα της Πολυξένης Λιάνη για την κόρη της: "Δεν ξέρω καμιά Δήμητρα!". "Είμαι άρρωστη και με φροντίζει μόνο ο γιος μου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διπλασιάζονται οι αντικειμενικές αξίες. Εισηγήσεις στον υπουργό Οικονομικών - Αντιδρούν κατασκευαστές, μεσίτες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα για ενίσχυση των ασθενέστερων. Κοινή εισήγηση Αλογοσκούφη - Καραμανλή στον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΝΕΑ: Κατήγγειλε υπουργούς για χρηματισμό. Ξαφνική τρικυμία στην κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Με... σοκολατάκια στη ΔΕΘ. Το Μαξίμου αναζητά φτηνές "παροχές".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Διάβημα ταξικών συνδικάτων στο υπουργείο Παιδείας.

TRAFFIC NEWS: Ανατριχιαστική κατάθεση δικαστίνας: Ήθελε να με λαδώσει το παραδικαστικό κύκλωμα.

Η ΧΩΡΑ: Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών: Προσλήψεις: Εγκρίθηκαν 30.909 θέσεις. Σε νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες.

City Press: Κινήσεις τακτικής πριν τη ΔΕΘ.

Μetro: Φωτιά στα ακίνητα. Σήμα κινδύνου από τους κτηματομεσίτες για την επιβολή ΦΠΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρος χρυσός στα ταμεία του κράτους. Από την τρελή κούρσα της τιμής του πετρελαίου.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό η "γαλάζια" διοίκηση του Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο είχαμε: "Ψευδεπίγραφες εξαγγελίες για τη Β. Ελλάδα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στόχος οι 300.000 επισκέπτες και η ενίσχυση των αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Με συμμετοχή 1.070 εκθετών στην 70ή ΔΕΘ.

Οικονομία - ΔΕΘ

H ESPRESSO γράφει ότι "σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει τα κυβερνητικά στελέχη σε τσακίρ κέφι στα νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν έρθει για να τιμήσουν τη ΔΕΘ, η οποία τα τελευταία χρόνια αρχίζει σταδιακά να χάνει την αίγλη της".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "μέτρα που θα ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, αλλά και που θα ανταποκρίνεται στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες των τελευταίων μηνών ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " χαρακτηριστικά "κοινωνικής " έκπληξης και κυβερνητικής γαλαντομίας προσδίδουν οι διοχετευόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει (ξανά) από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κάποια από τα "φιλολαϊκά" μέτρα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Προκειμένου να συγκρατηθεί το "βουβό" κύμα λαϊκής απογοήτευσης και απαισιοδοξίας που εκδηλώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να ενισχυθεί η ξεφτισμένη από τις θερινές "μεταρρυθμίσεις" εικόνα "κοινωνικής ευαισθησίας" της ΝΔ , το τελευταίο διήμερο καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφωθεί η αίσθηση πως το κόμμα δεν αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν τις εκλογές".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έδωσαν γι αυτό το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αερογραμμών".

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ο φυσικός χώρος εξαγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι το Κοινοβούλιο. Μάλιστα για την οικονομική πολιτική προβλέπεται ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία ως προς την κατάθεση, συζήτηση και έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παραδόξως όμως τον ρόλο της Βουλής ως προς την εξαγγελία της οικονομικής πολιτικής τείνει να υποκαταστήση η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης".

Η CITY PRESS γράφει :"το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί "ευχάριστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής για τους μη προνομιούχους. Ανησυχία στο Μαξίμου για το υψηλό ποσοστό των δυσαρεστημένων (70%) με την οικονομική πολιτική. Αλογοσκούφης : Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκδηλώσουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη. Το Δημόσιο δεν βγάζει χρήματα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Ξέσπασμα "γαλάζιων" συνεταιριστών σε βάρος των κυβερνητικών αρμοδίων για την κακή πορεία του αγροτικού εισοδήματος".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "στοχευμένες παροχές μόνον προς - κοινωνικά - αδύναμες ομάδες περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, η οποία επιλέγει να μείνει μακριά από την παροχολογία, παρά τις πιέσεις που ασκούνται. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν και χθες, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ , θα επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί ακόμα η οικονομία, και δεν θα υποκύψει στον πειρασμό της χαλάρωσης".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "εισήγηση θα υποβάλουν από κοινού αυτή την εβδομάδα στον πρωθυπουργό τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, όπου συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ. Κουρής και υπηρεσιακοί παράγοντες".

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακή εκστρατεία -με διαρκείς συσκέψεις συναρμοδίων υπουργών και διαρροές για επιδόματα πχ για το τρίτο παιδί - με στόχο να καλλιεργήσει την εντύπωση πως πρόκειται να εξαγγείλει γενναίες παροχές. Η αλήθεια είναι όμως ότι ούτε επίδομα θέρμανσης δεν πρόκειται να δοθεί, παρά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου".

ΟΤΑ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "ένα χρόνιο πρόβλημα με 10.000 δημοτικούς υπαλλήλους έλυσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε στο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ ότι με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μονιμοποιηθούν 10.000 υπάλληλοι, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και χρόνια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Αγορά ακινήτων - Αντικειμενικές αξίες

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σε τρεις δόσεις σχεδιάζει να σπάσει τις αυξήσεις ο υπουργός Οικονομίας. Προειδοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων για καθίζηση στην οικοδομική δραστηριότητα και αλματώδεις αυξήσεις στα μισθώματα".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "γενναίες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ειδική επιτροπή που συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις των εφοριών και απόψεις μηχανικών. Οι αυξήσεις τιμών φθάνουν έως και 250% και αναμένεται να υιοθετηθούν-έστω και με κάποιες παραλλαγές της εισήγησης- από την ηγεσία του υπουργείου που πάντως εξετάζει το θέμα...Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές, οι μεσίτες ακινήτων και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι της οικοδομής, σε κοινό μέτωπο προσπαθούν να αναβληθεί (για μια ακόμα φορά ) η επιβολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα. Σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των ακινήτων και ζητούν τη σταδιακή άνοδο των αντικειμενικών τιμών".

Η METRO εκτιμά ότι "απομακρύνεται το όνειρο απόκτησης κατοικίας για τους περισσότερους Έλληνες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κτηματαγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα θα ανεβάσει τις τιμές τους στα ύψη, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι αγοραστές να μην μπορούν να "σηκώσουν" το βάρος του κόστους της ιδιόκτητης κατοικίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι " αντικειμενικές αξίες που φθάνουν ως και 265% πάνω από τις σημερινές, εισηγούνται να ισχύσουν από 1.1.2006 οι επιτροπές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Με τη λογική ότι οι αντικειμενικές πρέπει να προσεγγίσουν τις αγοραίες, προτείνουν κατά μέσον όρο τον διπλασιασμό των τιμών στην Αττική, ενδεχόμενο που θα εκτινάξει και τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Κύκλοι του υπουργείου διευκρινίζουν ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως η διαρροή θορύβησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εν όψει της ΔΕΘ, που απέδιδε τα στοιχεία "σε πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ".

ΔΕΚΟ-ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "στον αέρα βρίσκεται πλέον η συμφωνία για την εθελουσία έξοδο περισσότερων από 5.000 υπαλλήλων του ΟΤΕ και την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων μετά το συνδικαλιστικό πραξικόπημα των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστών, οι οποίοι έδειξαν την έξοδο στους συναδέλφους τους που υπέγραψαν τη συμφωνία και στη συνέχεια τους αντικατέστησαν".

Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΣΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "προ των πυλών βρίσκεται η ηλεκτρονική επανάσταση στο Δημόσιο, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν πρόσβαση, μέσω του Διαδικτύου, σε κάθε είδους πληροφορία που τους ενδιαφέρει με ένα μικρό αντίτιμο".

ΠΑΣΟΚ-Δημοσκοπήσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "έντονος προβληματισμός για τη διαφορά της τάξης του 4,1% μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της OPINION, επικράτησε στη χθεσινή σύσκεψη των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, υπήρξαν και αιχμές από κάποια επώνυμα κοινοβουλευτικά στελέχη για την επικοινωνιακή πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "εκβιάζοντας και λαδώνοντας άγνωστο αριθμό υπαλλήλων της Πολεοδομίας Αμαρουσίου ο απατεώνας Κοντομηνάς που έφαγε τα λεφτά χιλιάδων μεταναστών μας στην Νότιο Αφρική, την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ στενοί συνεργάτες του έχουν ληστέψει κόσμο και κοσμάκη σε ολόκληρη την χώρα από τους οποίους άρπαξαν τις οικονομίες τους, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια, τα κατάφερε και πήρε άδεια για να κτίσει πενταόροφη οικοδομή στην αυλή του παραδοσιακού αρχοντικού που βρίσκεται στο Μαρούσι επί της οδού Κηφισίας 178".

Εξυγίανση των ΔΕΚΟ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με πρόταση για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. "Μοντέλο ΟΤΕ" και στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά χωρίς εθελουσία έξοδο, προβλέπει το νέο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ".

Προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες τοποθετήσεις στον δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς μετά τις εγκρίσεις που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Εσωτερικών. Πράσινο φως για 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία έδωσε ο Γ. Αλογοσκούφης. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει η κυβέρνηση στην άμεση κάλυψη των κενών των σχολείων, και τις επόμενες ημέρες αναμένονται προκηρύξεις διαγωνισμών για εκπαιδευτικούς".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "το "πράσινο φως" για το άνοιγμα 30.898 θέσεων εργασίας δόθηκε χθες από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή των γενικών γραμματέων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών".

Παιδεία

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες μέρες είναι ήδη βραχνάς για τους εργαζόμενους εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων της Παιδείας σε συνάρτηση με τη γενικότερη άσχημη κατάσταση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης. Τη διαπίστωση αυτή μετέφεραν χτες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ".

Οικονομία-ΠΑΣΟΚ

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "τη λήψη επτά άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων από τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως κατήγγειλε την κυβέρνηση ως "τροχονόμο της ακρίβειας". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι "η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για την καλπάζουσα ακρίβεια", κατηγόρησε την κυβέρνηση για "σκόπιμη αδράνεια" που "βοηθά κάποιους λίγους να κερδοσκοπούν' και ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον στους φτωχότερους πολίτες επίδομα θέρμανσης".

Καταγγελία

Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "άνω-κάτω κάνουν την κυβέρνηση οι καταγγελίες του 'γαλάζιου" αγροτοσυνδικαλιστή Κοκκινούλη, για υπουργούς που χρηματίζονται. Την ύπαρξη των καταγγελιών -που αρνείται τώρα ο κ. Κοκκινούλης- ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγ. Μπασιάκος".

Πηγή:Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

To μανταλάκι που λέει τον καιρό

Φανταστείτε πως κρεμάτε τα ρούχα σας έξω για να στεγνώσουν και πέντε λεπτά αργότερα αρχίζει να βρέχει.

Τα παιχνίδια που παίζει ο καιρόςιδιαίτερα ο βρετανικόςπαιχνίδια που δοκιμάζουν την υπομονή μας.

Νά, όμως, που ένας τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Μπρουνέλ εδώ, στην Αγγλία, βρήκε τη λύση: το μανταλάκι που, όπως ελπίζει, μπορεί να προβλέψει την αλλαγή του καιρού.

Το μανταλάκι, λοιπόν, που σχεδίασε ο Όλιβερ Μακάρθι από το Μπέρμιγχαμ μπορεί να αισθανθεί τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και στέλνει έτσι ηλεκτρικά σήματα στο ελατήριο που ... κλειδώνει.

Αν, για παράδειγμα, το ... μανταλάκι-μετεωρολόγος προβλέψει πως μπορεί να βρέξει σε μισή ώρα, δεν ανοίγει και δεν μπορούμε έτσι να το χρησιμοποιήσουμε!

Είναι πιο ασφαλής η μέθοδος αυτή από την παραδοσιακή, αφού δεν χρειάζεται να κοιτάμε τον ουρανό για να δούμε τι μας επιφυλάσσουν τα σύννεφα.

Ο τελειόφοιτος φοιτητής του Μπρουνέλ λέει πως αποφάσισε να εφεύρει το πρωτότυπο αυτό μανταλάκι γιατί είχε απηυδήσει με τον βρετανικό καιρό: κρεμούσε τα εσώρουχά του για να στεγνώσουν, γύριζε σπίτι κι έβλεπε πως είχαν γίνει μούσκεμα από τη βροχή.

Ο καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ο κ. Πολ Τέρνοκ, είναι πεπεισμένος πως το έξυπνο αυτό μανταλάκι θα καταλήξει πολύ σύντομα στην αγορά.

«Ο Όλιβερ πήρε ένα γνωστό προϊόν και το ξανασχεδίασε κάνοντάς το και πιο έξυπνο και πιο χρήσιμο.»


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:11 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σχολιάζουν τη δημοσκόπηση με τις απόψεις των Ευρωπαίων για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γερμανικό Marshall Fund που πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες της ΕΕ μόνο το 22% των πολιτών υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας.

Το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, διαπιστώνει ότι το 53% των Ευρωπαίων δηλώνει κατά της ένταξης, διότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και μόλις το 34% δηλώνει υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στη Γαλλία που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το θέμα μόλις το 11% τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι ελαφρώς καλύτερο και φτάνει το 15%.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «εντείνουν τις πιέσεις στη βρετανική προεδρία που προσπαθεί να προωθήσει την ομαλή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου».

Όπως σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η δημοσκόπηση του Γερμανικού Marshall Fund πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο λίγο μετά τη κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της ΕΕ με την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Παρόμοια δημοσκόπηση εκ μέρους της ΕΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες έδειχνε μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας.

Κατρίνα

Με τίτλο «Η τοξική ωρολογιακή βόμβα» η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στον κίνδυνο «περιβαλλοντικής καταστροφής» από τα μολυσμένα νερά που έχουν πλημμυρίσει τις ακτές του κόλπου του Μεξικού μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Η εφημερίδα γράφει ότι η καταστροφή που έφερε ο τυφώνας έχει δημιουργήσει «μια τεράστια τοξική λίμνη» που καλύπτει την νοτιανατολική Λουϊζιάνα και τον Μισισιπή.

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόρριψη των μολυσμένων υδάτων που αντλούνται από τη Νέα Ορλεάνη στο Κόλπο του Μεξικού «θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά» στο οικολογικό σύστημα της περιοχής.

Κίνα

H Ντέϊλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επικρίνει τον Τόνι Μπλερ γιατί όπως γράφει στο κεντρικό της σχόλιο «έχει μια ιδιαίτερα αισιόδοξη άποψη για το μέλλον της Κίνας».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι όντως η Κίνα έχει κάνει βήματα προόδου στο πεδίο της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας. Όμως συνεχίζει- η ηγεσία στο Πεκίνο «θέλει να προωθήσει την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα και το αποκλειστικό δικαίωμα να κυβερνά».

Η εφημερίδα καυτηριάζει το σχόλιο του κ. Μπλερ που δήλωσε ότι στη Κίνα υπάρχει «μια ασταμάτητη κεκτημένη ταχύτητα» προς τη δημοκρατία. «Για μια κόμη φορά ένας ξένος επίσημος τυφλώθηκε από το μέγεθος και τη δυναμική» της Κίνας σχολιάζει η εφημερίδα.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξαν οι κάλπες στην Αίγυπτο

Ο Χόσνι Μουμπάρακ θεωρείται το φαβορί για να εκλεγεί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 32 εκατομμύρια Αιγύπτιοι για να επιλέξουν για πρώτη φορά μεταξύ περισσότερων του ενός υποψηφίων, τον πρόεδρο της χώρας.

Βέβαιος νικητής των σημερινών εκλογών θεωρείται ο απερχόμενος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, που διεκδικεί την πέμπτη συνεχή θητεία του από το 1981, όταν διαδέχθηκε στην προεδρία το δολοφονηθέντα, Ανουάρ Σαντάτ.

Μεταξύ των άλλων εννέα υποψηφίων ελάχιστοι είναι γνωστοί στο ευρύτερο κοινό.

Ο κ. Μουμπάρακ έχει υποσχεθεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση του βιωτικού επιπέδου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο η θητεία του κ. Μουμπάρακ χαρακτηρίζεται από την επιβολή έκτακτης νομοθεσίας που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων ενώ παράλληλα έχει αποξενώσει τους Αιγυπτίους από την πολιτική.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Δυο από τις κυριότερους αντιπάλους του κ. Μουμπάρακ, οι κ.κ Νομάν Γκόμα και Αϊμάν Νουρ, είχαν επικεντρώσει τη προεκλογική τους εκστρατεία στην διεύρυνση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Το δημοκρατικό «άνοιγμα» που επιχειρεί να κάνει ο κ. Μουμπάρακ δέχθηκε το πρώτο πλήγμα, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση εκλογική επιτροπή αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την απόφαση δικαστηρίου, βάση της οποίας επιτρέπεται η επιτήρηση των εκλογών από μέλη ανεξάρτητων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Οσάμα Αταουίγια δήλωσε στο BBC ότι οι μόνοι στους οποίους θα επιτραπεί να μείνουν στα εκλογικά τμήματα, θα είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους.

Εκπρόσωποι του δημοκρατικού κινήματος έχουν αντιδράσει ήδη και διαβεβαιώνουν ότι θα πάρουν τις θέσεις τους στα εκλογικά τμήματα, έχοντας στα χέρια τους αντίγραφα της απόφασης του δικαστηρίου.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαστική απομάκρυνση των επιζώντων

Την αναγκαστική απομάκρυνση των επιζώντων διέταξε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης

Στη Νέα Ορλεάνη ο δήμαρχος της πόλης διέταξε την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να απομακρύνουν αναγκαστικά κατοίκους που αρνούνται να την εγκαταλείψουν.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη χιλιάδες κάτοικοι που παραμένουν στη πόλη παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αρχών να την εγκαταλείψουν.

Ο Ρέι Νάγκιν είπε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να φύγουν εκτός από αυτούς που συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.

«Υπάρχουν τοξικά απόβλητα στα νερά, διαρροές γκαζιούΠροσπαθούμε να σβήσουμε τέσσερις πυρκαγιές Η κατάσταση δεν είναι ασφαλής», είπε ο δήμαρχος.

Εκφράζονται φόβοι ότι το νερό που έχει πλημμυρίσει τη πόλη έχει μολυνθεί από τα πτώματα, τα απόβλητα και τη σκουριά των αυτοκινήτων.

Βενζίνη και χημικά που έχουν διαρρεύσει από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη των υδάτων έχουν δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα πετρελαιοκηλίδας.

«Ο Θεός να μας βοηθήσει» είπε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης αναφερόμενος στη περίπτωση ανάφλεξης των χημικών και της βενζίνης.

Πάντως ο Ρέι Νάγκιν δήλωσε ότι η πέφτει σταδιακά η στάθμη των υδάτων που έχουν πλημμυρίσει τη πόλη.

Πολιτικές πιέσεις

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ουάσιγκτον προς τον πρόεδρο Μπους για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους.

Χαρακτηριστικά η Σούσαν Κόλινς μέλος της Γερουσίας είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα επίπεδα.

Η αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Παλόσι, ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών.

Έρευνα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της έρευνας για τον τρόπο που οι αρχές αντιμετώπισαν την κρίση τις πρώτες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε ότι η έρευνα δεν θα πρέπει απλά να επικεντρωθεί στο ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και στη σχέση της με τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των πολιτειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη καταστροφή. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε δεόντως τόσο μετά από κάποια επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής όσο και μετά από ένα τυφώνα. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τι κάνουμε σωστά και τι κάναμε λάθος», είπε ο πρόεδρος Μπους .

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές με τη κίνηση του αυτή ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι σκοπεύει «να ρίξει» τις οποιεσδήποτε ευθύνες σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών αρχών.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολογήσει πως είχε διαπράξει εγκλήματα όπως εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της εξουσίας του και ως εκ τούτου ο Ιρακινός πρόεδρος πιστεύει ότι τού αξίζει η επιβολή της θανατικής ποινής.

«Ο Σαντάμ αξίζει τη θανατική ποινή 20 φορές την ημέρα, διότι αποπειράθηκε να με δολοφονήσει 20 φορές», είπε ο Τζαλάλ Ταλαμπανί στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ιρακίγια».

Η ηγεσία του Ιράκ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ και των στενών συνεργατών του θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν την πρώην ηγεσία του Ιράκ είναι η σφαγή 143 σιιτών μουσουλμάνων σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης.

Οι σφαγές το 1982 στην πόλη Ντουτζάιλ ήταν μια πράξη αντεκδίκησης έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για τη σφαγή στο Ντουτζάιλ.

«Υπάρχουν 100 λόγοι για να καταδικάσει κανείς σε θάνατο τον Σαντάμ Χουσεΐν», υποστήριξε ο κ. Ταλαμπανί, πρώην ηγέτης των Κούρδων ανταρτών.

Το κατηγορητήριο εις βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν και των στενών συνεργατών είναι μακρύ.

Ωστόσο, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εάν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι για τη σφαγή του 1982, τότε θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθούν οι υπόλοιπες δίκες ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της εκτέλεσης των ποινών.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Φατάχ

Μούσα Αραφάτ

Σκοτώθηκε στη πόλη της Γάζας ο Μούσα Αραφάτ πρώην αρχηγός των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ξάδελφος του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Αραφάτ, 65 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης διάρκειας μισής ώρας όταν ομάδα ενόπλων επιτέθηκαν κατά της οικίας του τα ξημερώματα.

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Φατάχ της μεγαλύτερης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεκάδες ένοπλοι που φορούσαν μάσκες εισέβαλαν στην οικία του.

Ακολούθησε μάχη με μέλη της προσωπικής του φρουράς.

Η αστυνομία είπε ότι ο Αραφάτ σύρθηκε από τους ενόπλους έξω από το σπίτι του όπου εκτελέσθηκε.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ήταν οι ένοπλοι.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο Μούσα Αραφάτ είχε πολλούς εχθρούς.

Τον περασμένο Οκτώβριο άγνωστοι αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ο διορισμός του στην ηγεσία της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας είχε δημιουργήσει σάλο μεταξύ των Παλαιστινίων και ο Γιασέρ Αραφάτ είχε αναγκασθεί μετά τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να ανακαλέσει την απόφαση του.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι η δολοφονία αποτελεί ακόμη μια ένδειξη του αναβρασμού που επικρατεί μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.