Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-26

  1. Έξωση στον αμερικανικό στρατό
  2. Στη Μπόλτον συνεχίζει ο «Στέλιος»
  3. Διαδηλώσεις και ασυμφωνία στο Ιράκ
  4. Εμπόδια Σιράκ στην Τουρκία
  5. «Αναποτελεσματική ομοιοπαθητική»
  6. Θανατική καταδίκη σε πέντε κατηγορούμενους
  7. Η Λευκωσία απορρίπτει τις καταγγελίες
  8. Ικανοποίηση για τις αμερικανικές θέσεις
  9. Επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών
  10. Πυρκαγιά σε κτίριο μεταναστών
  11. Οι Ευρωπαίοι και τα κινεζικά είδη ρουχισμού
  12. Καταγγελιών συνέχεια για την ΠΑ της Κύπρου
  13. Δύο γίγαντες του μπαρόκ
  14. Βάσεις για «αδιάβαστους»
  15. Γρίπη των πτηνών: η πανδημία του 21ου αιώνα;
  16. Γρίπη των πτηνών: η πανδημία του 21ου αιώνα;
  17. Πυρκαγιά σε κτίριο μεταναστών
  18. Έρευνα υπόσχεται η «Μπρίτις Έργουεϊς»

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έξωση στον αμερικανικό στρατό

Αμερικανική βάση στο Ουζμπεκιστάν

Το Κοινοβούλιο του Ουζμπεκιστάν ενέκρινε το διάταγμα για την έξωση των αμερικανικών στρατευμάτων από την στρατιωτική βάση στη χώρα.

Η βάση θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς στην Κεντρική Ασία.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το διάταγμα ενώ ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να ζητήσει αποζημίωση από την Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τη βάση στο Χαναμπάντ από τα τέλη του 2001 για τις επιχειρήσεις του στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν είχε ειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να αποσυρθεί δίνοντας διορία 180 ημερών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «μη σοφή» την απόφαση του Ουζμπεκιστάν.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβασθούν την απόφαση και θα σεβασθούν το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών για την αποχώρηση τους.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ψυχραθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη πόλη Αντιτζάν τον Μάιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τους τελευταίους μήνες τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ζητούν από την Ουάσιγκτον να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Κεντρική Ασία.

Οι Αμερικανοί εκτός από τη βάση στο Ουζμπεκιστάν χρησιμοποιούν και την αεροπορική βάση Μανάς στο Κιργιστάν.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 16:25 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μπόλτον συνεχίζει ο «Στέλιος»

Στη Μπόλτον για τρία ακόμη χρόνια ο Στέλιος Γιαννακόπουλος

Ο Στέλιος Γαννακόπουλος θα φορά για τρία ακόμη χρόνια τα χρώματα της Μπόλτον καθώς υπέγραψε νέα τριετές συμβόλαιο με την ομάδα της πρέμιερσιπ.

Ο προπονητής της Μπόλτον, Σαμ Αλαρντάις, εξέφρασε ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση που το σήριαλ της μεταγραφής του «Στέλιου» έφτασε σε καλό τέλος για την ομάδα του.

Ο κ. Αλαρντάις παραδέχθηκε ότι πριν μερικές μέρες «ήταν ανήσυχος» για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Μάντσεστερ Σίτι είχαν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τον Έλληνα διεθνή.

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε προσφέρει 1 εκατομμύριο λίρες (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) για τον Γιαννακόπουλο ενώ σημαντικά ανταλλάγματα είχε προσφέρει η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ.

Ο προπονητής της Μπόλτον είπε ότι ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού «θέλησε να μείνει πιστός τόσο στην ομάδα όσο και σε εμένα».

Πρόσθεσε δε ότι καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μπόλτον ο Γιαννακόπουλος απέδειξε τον επαγγελματισμό του.

«Πρόκειται για ένα πολύ καλό ποδοσφαιριστή που είναι πραγματικός νικητής», είπε ο κ. Αλαρντάις σε δηλώσεις που φιλοξενούνται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπόλτον.

Ο Γιαννακόπουλος μεταπήδησε στην αγγλική ομάδα από τον Ολυμπιακό το 2003.

Το προηγούμενο συμβόλαιο του έληγε τον επόμενο χρόνο και η Μπόλτον είχε εξοργισθεί με τις επίσημες προσεγγίσεις που έκαναν στον ποδοσφαιριστή η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις και ασυμφωνία στο Ιράκ

Οι Σουνίτες αντιδρούν στην κατάργηση του Μπάαθ

Στο Ιράκ ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών παρατάξεων για την επίτευξη συμφωνίας επί του νέου Συντάγματος της χώρας.

Την ίδια ώρα, όμως, χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο του προσχεδίου.

Οι διαδηλωτές στην Μπακούμπα κρατούσαν φωτογραφίες του έκπτωτου προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν και φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Συντάγματος το Μπάαθ θα κηρυχθεί παράνομο.

Εκατοντάδες Άραβες Σουνίτες διαδήλωσαν και στο Κιρκούκ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, την οποία διεκδικούν οι Κούρδοι ως τμήμα μιας αυτόνομης περιοχής.

Διχάζει το ομόσπονδο Ιράκ

Το βράδυ της Πέμπτης έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η τρίτη προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και οι πολιτικοί των Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων προσπαθούν ακόμη να βρουν κοινό έδαφος σε βασικά θέματα όπως είναι ο χαρακτήρας της ιρακινής ομοσπονδίας.

Οι Σιίτες και οι Κούρδοι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε όλες τις παραγράφους του προσχεδίου.

Όμως οι Σουνίτες εξακολουθούν να προβάλουν αντιρρήσεις ως προς την ομοσπονδιακή μορφή του Ιράκ.

Μάλιστα ένας από τους ηγέτες των Σουνιτών είπε ότι δεν βλέπει πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Αλλά και αν επιτευχθεί συμφωνία το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθεί από τον ιρακινό λαό σε δημοψήφισμα που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Το μεταβατικό Σύνταγμα προβλέπει ότι το νέο Σύνταγμα θα εγκριθεί από το 50 % των ψηφοφόρων του Ιράκ. Επίσης προβλέπει ότι αν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε 3 από τις 18 επαρχίες της χώρας το καταψηφίσουν, τότε θεωρείται ότι δεν έχει εγκριθεί.

Ως αποτέλεσμα θα προκηρυχθούν νέες εκλογές και η διαδικασία κατάρτισης Συντάγματος θα επαναληφθεί.

Οι οργανώσεις των Σουνιτών έχουν ήδη αρχίσει εκστρατεία κατά του Συντάγματος και πιστεύουν ότι 3 τουλάχιστον επαρχίες θα το καταψηφίσουν τον Οκτώβριο.

Στις επαρχίες αυτές έχουν, επίσης, αναπτύξει δράση οι αντάρτες που απειλούν να σκοτώσουν όσους πάνε να ψηφίσουν

Αν δεν υπάρξει συμφωνία και αν δεν εγκριθεί το νέο σύνταγμα στο δημοψήφισμα, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα και για την κυβέρνηση Μπους και για την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπόδια Σιράκ στην Τουρκία

Νέα εμπόδια στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας βάζει ο Ζακ Σιράκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σχέδια της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας να συζητήσουν την στάση της Άγκυρας στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Σιράκ τόνισε ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Λευκωσία δημιουργεί πολιτικά και νομικά προβλήματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η στάση της Τουρκίας δεν συνάδει με τη νοοτροπία που πρέπει να έχει μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Κοινότητας.

Έτσι ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία υπέγραψε το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και με την Κύπρο. Όμως σε δήλωση της η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά αναγνώριση της Κύπρου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ο πρόεδρος Σιράκ, αρχικά ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Όμως η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους ψηφοφόρους που μεταξύ άλλων εναντιώνονται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας έχει οδηγήσει τον Γάλο πρόεδρο να αλλάξει τη πολιτική του.

Νωρίτερα τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν , είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Ευρώπη Ένα, ο κ. Ντε Βιλπέν είχε τονίσει ότι «η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οποιουδήποτε είδους, προϋποθέτει αναγνώριση όλων των μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναποτελεσματική ομοιοπαθητική»

Στo μυαλό και μόνο των οπαδών της ομοιοπαθητικής θεραπείας φαίνεται να βρίσκονται τα ευεργετικά της αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ (The Lancet), η αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών παρασκευασμάτων δεν ξεπερνά αυτή των λεγόμενων «ψευδοφαρμάκων» (placebo).

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Ελβετοί και Βρετανοί επιστήμονες-συντάκτες της μελέτης μετά από διεξαγωγή πειραμάτων σε 110 ασθενείς.

Η «φασαρία» γύρω από την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής δεν είναι καινούργια υπόθεση.

Στην Βρετανία, όπου τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρέχονται στους ασφαλισμένους από τον Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας , η επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας είχε αποφανθεί σε έκθεση της το 2002 ότι κάθε είδους φαρμακευτική θεραπεία - συμβατική ή εναλλακτική - πρέπει να διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει όντως θεραπευτικά αποτελέσματα ανώτερα από αυτά των ψευδοφαρμάκων.

Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή επιδημιολογίας και συντάκτη της μελέτης Ματίας Έγκερ από το πανεπιστήμιο της Βέρνης και άλλους Ελβετούς και Βρετανούς συναδέλφους του δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για την περίπτωση της ομοιοπαθητικής.

«Μπορεί όσοι λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα να δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα τους» αναφέρει ο καθηγητής Έγκερ.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν υποτιμούν την ψυχολογική πλευρά για την αντιμετώπιση μίας ασθένειας κι έτσι κρίνουν κάποιες φορές σκόπιμο τον συνδυασμό ομοιοπαθητικών και συμβατικών φαρμάκων.

Οι οπαδοί της ομοιοπαθητικής ωστόσο επικαλούνται παλαιότερες ιατρικές μελέτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που αποδείκνυαν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συμβατικά.

Πρόκειται, όμως, για μελέτες τις οποίες τα ίδια τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας χαρακτηρίζουν ως πεπαλαιωμένες και αμφισβητούν την εγκυρότητα της διεξαγωγής τους.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Θανατική καταδίκη σε πέντε κατηγορούμενους

Δύο απόπειρες κατά του Περβέζ Μουσάραφ είχαν πραγματοποιηθεί το 2003

Στρατιωτικό δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο για το ρόλο τους στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ τον Δεκέμβριο του 2003.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι ένας εξ αυτών ήταν στρατιώτης και οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι επίδοξοι εκτελεστές επέβαιναν σε αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά και είχαν προσπαθήσει να εμβολίσουν τη λιμουζίνα που μετέφερε τον Πακιστανό πρόεδρο σκοτώνοντας τελικά 17 άτομα.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει το 2003 - με διαφορά μόνο έντεκα ημερών από την πρώτη - από την οποία ο πρόεδρος της χώρας βγήκε και πάλι αλώβητος.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε ένας άλλος Πακιστανός, πρώην στρατιώτης, που ήταν μεταξύ των ενόχων της πρώτης επίθεσης κατά του Περβέζ Μουσάραφ.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις αρκετών χαμηλόβαθμων αξιωματικών του πακιστανικού στρατού και της αεροπορίας με την κατηγορία της συνωμοσίας και της εμπλοκής στις δύο δολοφονικές απόπειρες.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής των Ισλαμιστών στρατιωτικών της χώρας από τότε που δήλωσε πιστός υποστηρικτής του αμερικάνικου πολέμου ενάντια στη τρομοκρατία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 13:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λευκωσία απορρίπτει τις καταγγελίες

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Η Λευκωσία απορρίπτει τις καταγγελίες για ελλείψεις και προβλήματα

Οργίλη ήταν η αντίδραση του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρη Θράσου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπευθύνου αδειοδότησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

Ο κ. Θράσου αφήνοντας να αιωρούνται και προσωπικές αιχμές, τόσο για την επαγγελματική πορεία όσο και για τα κίνητρα του κ. Χατζηγεωργίου, απέρριψε τις καταγγελίες του υπευθύνου αδειοδότησης της κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο κ. Χατζηγεωργίου κατήγγειλε ελλείψεις, προβλήματα και ανεπαρκή στελέχωση στην Πολιτική Αεροπορία (Π.Α.) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους 10 μήνες ούτε ένας πτητικός έλεγχος διενεργήθη.

Μάλιστα ανέφερε ότι τα προβλήματα είχαν επισημανθεί γραπτώς τόσο προς τους επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας όσο και προς το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Συγκοινωνιών, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση ή διορθωτική κίνηση.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου μίλησε, αυτός τώρα με τη σειρά του, για παραπληροφόρηση εκ μέρους του κ. Χατζηγεωργίου και σημείωσε ότι τα όσα ο υπεύθυνος αδειοδότησης της Π.Α. κατήγγειλε αποτελούσαν «ισχυρισμούς και όχι στοιχεία».

Τα στοιχεία, είπε, θα προκύψουν από τη διερεύνηση. Όσον αφορά στους πτητικούς ελέγχους, ο κ.Θράσου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ευρωπαίκοί κανονισμοί που να υπαγορεύουν τη συχνότητα αυτών των ελέγχων.

Επικαλούμενος δε την πρακτική που ακολουθείται στη Βρετανία, ανέφερε ότι πέρυσι έγιναν παρόμοιοι έλεγχοι και θα γίνουν και φέτος αφου αυτοί -όπως είπε- είναι ετήσιοι.

Όσον αφορά σε ελέγχους στα αεροσκάφη ο κ. Θράσου επικαλέστηκε έκθεση του περιφερειακού διευθυντή της βρετανικής πολιτικής αεροπορίας με βάση την οποία το τελευταίο διάστημα έγιναν 14 έλεγχοι σε αεροσκάφη όλων των αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο.

Πάντως γεγονός παραμένει ότι μετά και τις καταγγελίες Χατζηγεωργίου, αρκετά είναι τα κόμματα, ανάμεσα σ αυτά και από το κυβερνητικό στρατόπεδο που ζητούν νέα ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα που θα αφορά σε ολόκληρο το φάσμα του τομέα αεροπορικών πτήσεων στην Κύπρο, των κυβερνητικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για τις αμερικανικές θέσεις

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ικανοποίηση Τουρκίας για τις αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που εξέφρασε για το Κυπριακό ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, εμφανίζεται ο τουρκικός Τύπος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η άκαμπτη στάση του Ελληνοκύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ίσως οδηγήσει σε διχοτόμηση του νησιού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπράιζα ο γνωστός αναλυτής της Ραντικάλ, Μουράτ Γιετκίν, κάνει λόγω για «αλλαγή ισορροπιών στο Κυπριακό».

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι εάν τελικά το Κυπριακό σταθεί εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας θα πρόκειται για μια νέα αποτυχία της ΕΕ αποτυχία παρόμοια με το βοσνιακό, που όπως υπενθυμίζει στους αναγνώστες του, προκάλεσε την επέμβαση των ΗΠΑ.

Αρκετοί Τούρκοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο Μάθιου Μπράιζα θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία να μην συνδέσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

«Μια τέτοια στάση δεν είναι συνετή» είπε ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκώντας εμμέσως κριτική και στη στάση που τηρεί για το θέμα και η Γαλλία.

Κουρδικό

Παρόλα αυτά το θέμα που απασχόλησε περισσότερο την επίσκεψη Μπράιζα στην Τουρκία ήταν το Κουρδικό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν άμεσα στρατιωτική δράση εναντίον των μαχητών του PKK όπως ζητά η Άγκυρα.

Αντιθέτως, σημείωσε ότι ευθύνη για το θέμα έχει επίσης η ιρακινή κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μπράιζ πάντως φάνηκε να προσφέρει πολιτική στήριξη στις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το κουρδικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε πρόσφατα σε «κουρδικό ζήτημα», δυο λέξεις που προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ενόχλησαν ιδιαίτερα και το στρατιωτικό κατεστημένο.


Επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών

Η Ολλανδία καταργεί τα «ελευθέρας βοσκής»

Ειδικοί σε θέματα κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πρόβλημα τόνισαν την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού και άμεσης δράσης για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο επιδημίας.

Πρόσθεσαν όμως ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι μικρός.

Δεν δικαιολογούνται οι εκκλήσεις ορισμένων για την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής πουλερικών τόνισαν.

Η Ολλανδία έχει ήδη προχωρήσει σε εγκλεισμό των πουλερικών ελεύθερης βοσκής σε εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με πουλιά που αποδημούν από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, και τα οποία είναι ίσως φορείς του ιού που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.

Η Γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας.

Από το 2003 μέχρι στιγμής, ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε έξι περιοχές της Ρωσίας και του Καζακστάν ενώ έχει σκοτώσει πάνω από 60 ανθρώπους στην Ασία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρκαγιά σε κτίριο μεταναστών

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες χρεάστηκαν δύο ώρες για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Παρίσι.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 14 παιδιά.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο κλιμακοστάσιο της επταώροφης πολυκατοικίας, στην οποία διαμένουν ως επί το πλείστον Αφρικανοί μετανάστες από τη Σενεγάλη, το Μαλί, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.

Την ώρα της πυρκαγιάς εντός του κτιρίου βρίσκονταν 130 άνθρωποι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν εκατοντάδες πυροσβέστες αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Σαρκοζί διέταξε έρευνα για την στεγαστική πολιτική στη πρωτεύουσα ενώ ο δήμαρχος του Παρισιού υποσχέθηκε ότι θα παράσχει ευπρεπή στέγη στους επιζώντες.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο ώρες για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται.

Τον Απρίλιο, 24 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο διέμεναν μετανάστες.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Ευρωπαίοι και τα κινεζικά είδη ρουχισμού

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Αυτή την περίοδο κινεζικά είδη ρουχισμού η αξία των οποίων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια βρίσκονται «κλειδωμένα» στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των ποσοστώσεων που επεβλήθησαν πρόσφατα για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Όμως, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες προειδοποιούν ότι εάν δεν κυκλοφορήσουν τα κινεζικά προϊόντα στην αγορά θα αδειάσουν τα ράφια, θα υπάρξουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και θα αυξηθεί ενδεχομένως και η ανεργία.

Ο Ραλφ Καμφόνερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης EuroCommerce, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί τις ομοσπονδίες των λιανοπωλητών από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Λίγο πριν από το 1995, οι χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είχαν αποφασίσει να προβούν στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων υφαντουργίας και είχαν δώσει προθεσμία δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό.

»Την 1η Ιανουαρίου 2005 καταργήθηκαν λοιπόν οι ποσοστώσεις και απελευθεροποιήθηκε η αγορά. Η Κίνα είχε ήδη γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αυτό προκάλεσε μεγάλο ανταγωνισμό.

»Κάποιοι παραγωγοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησαν πιέσεις για να επιβληθούν ξανά ποσοστώσεις. Όμως, αυτές επεβλήθησαν απροειδοποίητα, γεγονός που δεν έχει ικανοποιήσει την πλειοψηφία των λιανοπωλητών. Πολλοί έμποροι προειδοποιούν τώρα ότι εάν δεν δοθούν στην αγορά οι τόνοι των κινεζικών προϊόντων που παραμένουν στα διάφορα λιμάνια» είπε ο Ραλφ Καμφόνερ, ο οποίος ρωτήθηκε στη συνέχεια γιατί υπήρξε ανατροπή τώρα αφού οι ποσοστώσεις είχαν επιβληθεί για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς προϊόντων υφαντουργίας.

«Ναι αυτό είναι αλήθεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κινεζικά προϊόντα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και να ήθελαν να το κάνουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να παραγάγουν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εκατομμύρια πουλόβερ, παντελόνια και φορέματα. Εάν όμως υπάρξει μία ευελιξία όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια, τότε δεν θα πληγούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί.

»Έχουμε πει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η κατάσταση λαμβάνει το χαρακτήρα του επείγοντος. Εάν δεν δοθούν στην αγορά τα κινεζικά προϊόντα που βρίσκονται κλεισμένα στα λιμάνια τότε θα υπάρξουν μεγάλες οικονομικές συνέπειες καθώς και πιθανή αύξηση της ανεργίας, αφού οι καταστηματάρχες δεν θα έχουν προϊόντα να πουλήσουν και επομένως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν υπαλλήλους.

»Ασκούνται πιέσεις από τους καταστηματάρχες όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθούν λύσεις» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος της οργάνωσης EuroCommerce, Ραλφ Καμφόνερ.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελιών συνέχεια για την ΠΑ της Κύπρου

Στην επιστολή γίνεται αναφορά για προνομιακή μεταχείριση της Helios

«Βόμβα» χαρακτηρίζουν οι εφημερίδες «Πολίτης» και «Σημερινή» την επιστολή που είχε στείλει το Νοέμβριο του 2004 ο υπεύθυνος του τομέα αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, προς τον υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου.

Με την επιστολή δίνεται συνέχεια στις καταγγελίες, που έκανε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Χατζηγεωργίου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τους τελευταίους 10 μήνες το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δε διενήργησε πτητικούς ελέγχους στα κυπριακά αεροσκάφη.

Με την επιστολή του, Χατζηγεωργίου υποδεικνύει «εφτά πληγές» του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας:

Ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις χειριστών αεροσκαφών

Χοντρές παρανομίες από ιθύνοντες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας

Πλασματικές παρουσιάσεις ενώπιον των αρμοδίων της JAA (Συνδυασμένες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας)

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες εξυπηρετούσαν δικά τους συμφέροντα

Στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ευνοούσαν την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ»

Λειτουργία σχολών χειριστών αεροσκαφών χωρίς άδεια

Παρεμβάσεις συντεχνιών στην πλήρωση κενών θέσεων

Εξάλλου, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρεται σε τρία έγγραφα που κάνουν λόγο για κενά στα θέματα ασφάλειας πτήσεων και προειδοποιήσεις προς τους αρμοδίους.

Δύο από τις προειδοποιήσεις φέρουν την υπογραφή του κ. Χατζηγεωργίου.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο γίγαντες του μπαρόκ

Συμπληρώνονται του χρόνου 400 χρόνια από τη γέννηση του Ρέμπραντ

Τα δύο μεγαλύτερα μουσεία του Άμστερνταμ, το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μουσείο Ρικς, αποφάσισαν να συνεργασθούν για να παρουσιάσουν του χρόνου στο κοινό δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ζωγραφικής του 17ου αιώνατον Ρέμπραντ και τον Καραβάτζιο.

Ο Ιταλός Μικελάνζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο γεννήθηκε το 1571 και εργάσθηκε κυρίως στην Ιταλία και τη Μάλτα, ενώ ο Ρέμπραντ βαν Ριν, που επηρεάστηκε από το έργο του Καραβάτζιο, παρέμεινε στη γενέτειρά του Ολλανδία, όπου πέθανε το 1669.

Ο Καραβάτζιο πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Συνολικά, είκοσι πέντε έργα θα εκτεθούν στο Μουσείο Βαν Γκογκ από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 18 Ιουνίου.

Το Άμστερνταμ εορτάζει τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τη γέννηση του Ρέμπραντ και με μια σειρά άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η έκθεση «Όλοι οι Ρέμπραντ» στο Μουσείο Ρικς, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ολόκληρο το έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη που βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Βάσεις για «αδιάβαστους»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα ΑΕΙ με βαθμό 1,53! Με γραπτά κάτω από τη βάση 15.000 - 16.000 εισακτέοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι βάσεις που δίνουν εργασία. Με 1,53 (!) στη Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι βάσεις κατά κατηγορία. Ψηλά οι Παιδαγωγικές και οι περιζήτητες Ιατρική, Νομική, Αρχιτεκτονική...

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Δουλειά σε 10.000 ανέργους. Πρωτοποριακή απόφαση από Σιούφα - Παναγιωτόπουλο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φοιτητές με... λευκή κόλλα. Έμειναν εκτός νυμφώνος 48.359 και εισήχθησαν 81.021.

Η ΑΥΓΗ: Διαλέγουν τις σχολές με τον φόβο της ανεργίας. Τι αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγκαλιά με τον «Γούκο» ο απατεώνας Κοντομηνάς. Βροχή μηνύσεων και αγωγών από τα θύματα της νέας μεγάλης απάτης της «INTERAMERICAN».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο των βάσεων. Με 1,5 στα 20 μπήκε στο Πανεπιστήμιο! Τι αποκαλύπτουν οι εφετινοί βαθμοί εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στα ΑΕΙ με... 1,53! Τα παράδοξα και τα εξωφρενικά των φετινών βάσεων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Τιγκάρησαν» οι φύλακες Διαβατών. Ύστερα από τα πρόσφατα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη οι δικαστές της Θεσσαλονίκης εξαντλούν την αυστηρότητά τους.

ΕΘΝΟΣ: Στροφή σε σχολές που «δίνουν δουλειά». Βάσεις: Μέτρησε ο φόβος της ανεργίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του βρίσκονται στο Λαύριο από χθες και... Ψάχνουν το ΠΑΣΟΚ... που χάθηκε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ. Το 60% του προγράμματος αφορά άνεργες γυναίκες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλύτερα αστυνόμος παρά... δικηγόρος! Βάσεις: Οι υποψήφιοι προτίμησαν καριέρα και ΑΕΙ - ΤΕΙ της περιφέρειάς τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πίνακες βάσεων για δουλειά. 14 σελίδες με όλα τα στοιχεία για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΕΞΠΡΕΣ: Ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων για προσλήψεις 10.000 ανέργων. Επιδότηση... ωραρίου.

ΕΣΤΙΑ: Οι «βάσεις» της ισοπεδώσεως. Το απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

ESPRESSO: Σε βίλα - φρούριο ο γάμος του Μάκη. Αποκαλύπτουμε την έπαυλη Ραπτόπουλου. Κάμερες, συναγερμοί και ψηλά τείχη θα κρατήσουν μακριά περίεργους και παραβάτες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έρχονται μεγάλες ανατροπές στο λιανικό εμπόριο. Πέντε μεγάλοι όμιλοι ξεκινούν το νέο ωράριο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία πράξη μιας αποτυχίας. Θλιβερές περιπτώσεις «επιτυχίας» σε ΑΕΙ εφέτος με βαθμό έως και 1,53! - Απαξίωση και των ΤΕΙ - Ελάχιστη βάση το 10 από το 2006.

ΚΕΡΔΟΣ: Ολέθρια η μείωση απορροφήσεων του ΠΔΕ. Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες. Να ενταχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος στον Αναπτυξιακό.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιλέγουν άμεση αποκατάσταση. Άνοδος βάσεων στις σχολές με γρήγορη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μetro: Μίλησε η αγορά. Το άγχος για επαγγελματική αποκατάσταση καθόρισε τις βάσεις.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στο στόχαστρο 300.000 υποθέσεις φόρου ακινήτων. Σε πρώτη προτεραιότητα όσες παραγράφονται το 2005.

ΤΑ ΝΕΑ: Βάσεις... καριέρας για 81.021 νέους φοιτητές. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις Σχολές.

Η ΝΙΚΗ: Η ΝΔ θυμίζει ΕΡΕ. Ολομέτωπη επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Έχει σχέδιο ελέγχου Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Δημοσκόπηση: Ο Γιώργος... λιάζεται και το ΠΑΣΟΚ καίγεται.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλληλεγγύη σε Κούβα και Βενεζουέλα. Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα.

TRAFFIC NEWS: Η Ελένη μιλάει για το διαζύγιο με τον ΑΝΤ1. Η Μενεγάκη έλυσε τη σιωπή της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρωτοπορία ΥΜΑΘ: Η μεγάλη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Για να γίνει ο παραγωγικός προμαχώνας της χώρας.

Η ΧΩΡΑ: Τα Σώματα Ασφαλείας: Κέρδισαν βαρέα και ανθυγιεινά. Αυξάνονται οι μισθοί όσων υπηρετούν σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό.

Βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το METRO γράφει ότι «καθοριστικό ρόλο στις προτιμήσεις των υποψηφίων έπαιξε για άλλη μια χρονιά η αγορά εργασίας και η όσο το δυνατόν πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ενδεικτικά, στα ημερήσια λύκεια παρατηρήθηκε αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα Παιδαγωγικά τμήματα, που οφείλεται στην γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση λόγω του ολοήμερου σχολείου».

ΤΟ ΒΗΜΑ σχολιάζει ότι «διάπλατες και για τους... αδιάβαστους ήταν και εφέτος οι πύλες των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, στα αμφιθέατρα των οποίων θα κάθονται από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά φοιτητές και σπουδαστές με βαθμό... 1,5! Περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι, δηλαδή πάνω από το 1/5 των εισακτέων, πέρασαν με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο του συστήματος εισαγωγής στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «η αυλαία ενός ακόμη συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια έπεσε χθες βροντωδώς με την είδηση της επιτυχίας υποψηφίου σε ΑΕΙ (Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης) με το παγκοσμίως αρνητικό ρεκόρ του 1,53 με άριστα το 20! Έτσι, τα συσσωρευμένα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της διασύνδεσής της με την τριτοβάθμια έρχονται πάλι στο προσκήνιο, με δεδομένο ότι από το 2006 θεσπίζεται όριο εισαγωγής (βαθμός 10 ή 10.000 μόρια), ενώ μειώνονται από εννέα σε έξι τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι ενδεικτικό ότι εάν τα παραπάνω ίσχυαν από εφέτος, τουλάχιστον 16.000 επιτυχόντες σε ΤΕΙ θα έμεναν εκτός, ενώ θα ετίθετο εν αμφιβόλω η συνέχιση λειτουργίας πολλών τμημάτων ΤΕΙ λόγω έλλειψης σπουδαστών».

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι «ο φόβος της ανεργίας σπρώχνει όλο και περισσότερους νέους υποψήφιους να διαλέξουν σχολές που θεωρείται ότι εξασφαλίζουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό το χαρακτηριστικό αναδεικνύεται από τους πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «η αγωνία έδωσε τη θέση της σε χαμόγελα χαράς αλλά και σε δάκρυα απογοήτευσης. Από τους χιλιάδες υποψήφιους που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις κάποιοι είδαν το όνομα τους στις λίστες των επιτυχόντων και κάποιοι άλλοι όχι. Η άνοδος των παραδοσιακών σχολών και αυτών που εξασφαλίζουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και η μικρή πτώση -για πρώτη φορά- τμημάτων του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με 796 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση στο τμήμα Πληροφορικής Κύπρου με 782 μόρια».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι «σπουδές με σίγουρο μέλλον και προοπτικές για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση επιθυμούν να διασφαλίσουν οι νέοι φοιτητές, κάτι που διαφαίνεται από την διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες παρουσιάζουν αυξομειώσεις».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ «δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την εισαγωγή των νέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς από του χρόνου κιόλας ένας τεράστιος αριθμός νέων που θα ξεπεράσει στις 65.000 -δηλαδή θα εισάγεται μόνο 1 στους 2 υποψηφίους- θα εξοστρακισθούν από την ανώτατη εκπαίδευση».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «στις σχολές της γειτονιάς τους κατεύθυνε τους υποψηφίους η οικονομική κρίση, ενώ κατά μία εκτίμηση ο νέος νόμος για τις μεταγραφές ευθύνεται για τη διαφαινόμενη στροφή εντοπιότητας στις φετινές δηλώσεις προτίμησης. Κάστρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έπεσαν εν αντιθέσει με τους συγγενείς τους εξ επαρχίας που παρουσίασαν άνοδο βάσεων. Στον επιθανάτιο ρόγχο του το σύστημα της άνευ όρων πρόσβασης, στο στόμιο του οποίου από την επόμενη χρονιά τοποθετείται το φίλτρο της βαθμολογικής βάσης, έβγαλε κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Με παραλίγο... μηδέν -με γενικό βαθμό πρόσβασης μόλις 1,53 με άριστα το 20- εισήχθη ο τελευταίος στη Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, φαινόμενο που αναλαμβάνει να πατάξει από του χρόνου η καθιέρωση της βάσης».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «με... 1,5 με 2, με 3 στα 20, υποψήφιοι εισάγονται -ευτυχώς για τελευταία χρονιά φέτος- σε πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Περίπου 16.000, επί συνόλου 81.021 εισακτέων, αποκτούν τη φοιτητική ιδιότητα με βαθμούς κάτω από τη βάση. Οκτώ στους δέκα αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διαψεύστηκαν όσα προέβλεπαν προς λαϊκή κατανάλωση, την καθολική πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «με τη σκέψη προσηλωμένη στην επαγγελματική αποκατάσταση επέλεξαν ξανά Σχολές οι υποψήφιοι. Νέα άνοδος προέκυψε στις Παιδαγωγικές και στις περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές Σχολές. Εκτός ΑΕΙ έμειναν 48.359 νέοι».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «πίνακες με συγκριτικά στοιχεία, κυρίως για τις σχολές που οδηγούν σε δουλειά. Η αξία των πτυχίων στην αγορά εργασίας ρύθμισε και φέτος τα των πανελλαδικών. Οι βάσεις στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ δείχνουν ότι οι υποψήφιοι κατευθύνονται στις σχολές του σίγουρου διορισμού (π.χ. Παιδαγωγικές) αλλά και κοινωνικού γοήτρου (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνείο)».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «οι βάσεις που μετεδόθησαν χθες -σε εθνικό δίκτυο- από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελούν ελληνικό εφεύρημα. Αποκαλύπτουν τον απίστευτα ισοπεδωτικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που εν τέλει οδηγεί στην αναξιοκρατία και την μετριότητα. Αντί να υπάρχη πραγματική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, ώστε να επιλέγουν εκείνα ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα φοιτήσουν σε αυτά, τα πάντα προσδιορίζονται από ένα κεντρικό γραφειοκρατικό σύστημα εισαγωγής που ισοπεδώνει τα πάντα».

Γιώργος Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «το Λαύριο διάλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του για την διήμερη Σύνοδο του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος που άρχισε χθες και κάνει προσπάθεια, ψάχνοντας στην ουσία, να βρει το χαμένο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την πως ακολουθεί πρακτικές που θυμίζουν την ΕΡΕ, στην προσπάθειά της να ελέγξει τα ΜΜΕ τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι η εξουσία για την εξουσία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στην έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου».

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 σχολιάζει ότι «περιμένοντας την πλατφόρμα! Αυτή είναι η κρυφή ελπίδα του πράσινου στελέχους αυτές τις μέρες, ενόψει και των όσων θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ότι δηλαδή θα εμφανισθεί η πλατφόρμα πολιτικής και στρατηγικής, η οποία θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την αδράνεια και θα ξεκινήσει η τελική επίθεση κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ. Το ποιος θα παρουσιάσει αυτή την πλατφόρμα είναι το δύσκολο σημείο σε όλο αυτό τον προβληματισμό, αφού τα πράσινα στελέχη δεν γνωρίζουν ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία».

Επιδότηση μικρών επιχειρήσεων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «πρόγραμμα επιδότησης 10.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για τη μερική απασχόληση ισάριθμων ανέργων (πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας STAGE) ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «δουλειά για 10 χιλιάδες άνεργους νέους και γυναίκες, προσφέρουν τα υπουργεία Απασχόλησης και Ανάπτυξης , με το νέο υπερ-πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μερική απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι «με μια πρωτοποριακή απόφαση οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος εξασφαλίζουν δουλειά σε 10.000 ανέργους. Μικρές επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για να προσλάβουν υπάλληλους που δεν έχουν δουλειά. Με αυτή την απόφαση εκτός των ανέργων, οι οποίοι πλέον θα έχουν απασχόληση συμφέρει και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και στο νέο διευρυμένο ωράριο χωρίς πρόβλημα».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «σημαντική ενίσχυση στις εμπορικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι τρία άτομα δίνει η κυβέρνηση με επιδοτούμενο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες από τους υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναρδάκη είναι προϋπολογισμού 48.280.000 ευρώ και προβλέπει την επιδότηση του εργοδότη κατά 40% για την πρόσληψη 10.000 ανέργων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου)

Γρίπη των πτηνών: η πανδημία του 21ου αιώνα;

Το ενδεχόμενο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών εξετάζουν ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ στη Γερμανία κυριαρχεί το κοινοβουλευτικό μέλλον της χώρας με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πραγματική απειλή; ¨

Η εφημερίδα «Άφτονμπλάντετ» (Aftonbladet) της Σουηδίας απευθύνει έκκληση στις αρχές της χώρας για άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για τη γρίπη των πτηνών.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης παγκόσμιας πανδημίας γρίπης εντός των επόμενων ετών είναι μεγάλος», υποστηρίζει η σουηδική εφημερίδα και προσθέτει, «η Σουηδία διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα φαρμάκων κατά των ιών, το οποίο είναι, όμως, αμελητέο σε σχέση με τα αποθέματα της Νορβηγίας ή της Φινλανδίας».

Σύμφωνα με την «Άφτονμπλάντετ» τα οφέλη για τις Σκανδιναβικές χώρες θα είναι μεγάλα εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων.

Στη Γαλλία, η «Λιμπερασιόν» (Libeation) αξιολογεί την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ενόψει της επικείμενης κρίσης: «Γρίπη των πτηνών: ο Σιράκ συνιστά την αρχή της πρόληψης», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η «Λιμπερασιόν» αναρωτιέται εάν θα έπρεπε η Ευρώπη να ανησυχεί από την προοπτική να εξελιχθεί σε πανδημία η γρίπη των πτηνών και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ναι, υπάρχει κάτι άξιο ανησυχίας. Ο 20ος αιώνας έζησε τρεις πανδημίες γρίπης το 1918, το 1957 και το 1968. Και τότε οι φορείς ήταν πουλιά. Για ποιο λόγο να τη γλιτώσει ο 21ος αιώνας; Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων και ζώων είναι αδύνατο μια μεταδοτική ασθένεια να μείνει κλεισμένη στην ασιατική φωλιά της».

Ωστόσο, η «Λιμπερασιόν» υπογραμμίζει ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η αρχή της πρόληψης δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στα όρια της παράνοιας. Θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μην εκκολαφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε όχι μόνο στα πλούσια κράτη αλλά παντού».

Τελευταία νίκη για τον Σρέντερ

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ενισχύει τη θέση του Σρέντερ στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα.

«Καλώς ήρθατε στη δημοκρατία της καγκελαρίας», σχολιάζει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) και προσθέτει, «οι δικαστές ενίσχυσαν περαιτέρω το αξίωμα του καγκελαρίου. Το δικαστήριο παραχώρησε στον καγκελάριο διευρυμένες εξουσίες στη λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, το σύστημα διακυβέρνησης της Γερμανίας έχει μετατραπεί απ αυτό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο σύστημα της δημοκρατίας της καγκελαρίας».

Και καταλήγει, «για τους οπαδούς ενός ισχυρού κράτους, μ΄ έναν ισχυρό καγκελάριο, χθες, ήταν μια μεγαλειώδης ημέρα».

Κριτική στη δικαστική απόφαση ασκεί, επίσης, η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δικαστές δεν ήθελαν να σταθούν εμπόδιο στον καγκελάριο, τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση που μηδενός εξαιρουμένου έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών. Και επισημαίνει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»: «θα πρέπει να είχαν σοβαρούς λόγους, διότι η απόφασή τους αποδυναμώνει τον κοινοβουλευτισμό».

«Ναι, καγκελάριε», είναι ο τίτλος της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία, επίσης, επικρίνει τους δικαστές και αναφέρει ότι «στο μέλλον ο καγκελάριος θα μπορεί να επιβάλει την πειθαρχία στους επικριτές του απειλώντας με διάλυση της κάτω βουλής, της Μπούντεσταγκ».

Εν αντιθέσει, η «Ντερ Τάγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel χαρακτηρίζει «υπερβολική» την άποψη ότι η Γερμανία στρέφεται σε μια δημοκρατία της καγκελαρίας.

«Εάν όλοι οι πολίτες ή σχεδόν όλοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό κράτος, τότε θα πρέπει να τους αφήσουμε να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», υποστηρίζει η «Ντερ Τάγκεσπίγκελ».


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου)

Γρίπη των πτηνών: η πανδημία του 21ου αιώνα;

Το ενδεχόμενο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών εξετάζουν ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ στη Γερμανία κυριαρχεί το κοινοβουλευτικό μέλλον της χώρας με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πραγματική απειλή; ¨

Η εφημερίδα «Άφτονμπλάντετ» (Aftonbladet) της Σουηδίας απευθύνει έκκληση στις αρχές της χώρας για άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για τη γρίπη των πτηνών.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης παγκόσμιας πανδημίας γρίπης εντός των επόμενων ετών είναι μεγάλος», υποστηρίζει η σουηδική εφημερίδα και προσθέτει, «η Σουηδία διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα φαρμάκων κατά των ιών, το οποίο είναι, όμως, αμελητέο σε σχέση με τα αποθέματα της Νορβηγίας ή της Φινλανδίας».

Σύμφωνα με την «Άφτονμπλάντετ» τα οφέλη για τις Σκανδιναβικές χώρες θα είναι μεγάλα εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων.

Στη Γαλλία, η «Λιμπερασιόν» (Libeation) αξιολογεί την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ενόψει της επικείμενης κρίσης: «Γρίπη των πτηνών: ο Σιράκ συνιστά την αρχή της πρόληψης», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η «Λιμπερασιόν» αναρωτιέται εάν θα έπρεπε η Ευρώπη να ανησυχεί από την προοπτική να εξελιχθεί σε πανδημία η γρίπη των πτηνών και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ναι, υπάρχει κάτι άξιο ανησυχίας. Ο 20ος αιώνας έζησε τρεις πανδημίες γρίπης το 1918, το 1957 και το 1968. Και τότε οι φορείς ήταν πουλιά. Για ποιο λόγο να τη γλιτώσει ο 21ος αιώνας. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων και ζώων είναι αδύνατο μια μεταδοτική ασθένεια να μείνει κλεισμένη στην ασιατική φωλιά της».

Ωστόσο, η «Λιμπερασιόν» υπογραμμίζει ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η αρχή της πρόληψης δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στα όρια της παράνοιας. Θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μην εκκολαφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε όχι μόνο στα πλούσια κράτη αλλά παντού».

Τελευταία νίκη για τον Σρέντερ

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ενισχύει τη θέση του Σρέντερ στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα.

«Καλώς ήρθατε στη δημοκρατία της καγκελαρίας», σχολιάζει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) και προσθέτει, «οι δικαστές ενίσχυσαν περαιτέρω το αξίωμα του καγκελαρίου. Το δικαστήριο παραχώρησε στον καγκελάριο διευρυμένες εξουσίες στη λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, το σύστημα διακυβέρνησης της Γερμανίας έχει μετατραπεί απ αυτό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο σύστημα της δημοκρατίας της καγκελαρίας».

Και καταλήγει, «για τους οπαδούς ενός ισχυρού κράτους, μ΄ έναν ισχυρό καγκελάριο, χθες, ήταν μια μεγαλειώδης ημέρα».

Κριτική στη δικαστική απόφαση ασκεί, επίσης, η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δικαστές δεν ήθελαν να σταθούν εμπόδιο στον καγκελάριο, τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση που μηδενός εξαιρουμένου έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών. Και επισημαίνει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»: «θα πρέπει να είχαν σοβαρούς λόγους, διότι η απόφασή τους αποδυναμώνει τον κοινοβουλευτισμό».

«Ναι, καγκελάριε», είναι ο τίτλος της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία, επίσης, επικρίνει τους δικαστές και αναφέρει ότι «στο μέλλον ο καγκελάριος θα μπορεί να επιβάλει την πειθαρχία στους επικριτές του απειλώντας με διάλυση της κάτω βουλής, της Μπούντεσταγκ».

Εν αντιθέσει, η «Ντερ Τάγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel χαρακτηρίζει «υπερβολική» την άποψη ότι η Γερμανία στρέφεται σε μια δημοκρατία της καγκελαρίας.

«Εάν όλοι οι πολίτες ή σχεδόν όλοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό κράτος, τότε θα πρέπει να τους αφήσουμε να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», υποστηρίζει η «Ντερ Τάγκεσπίγκελ».


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρκαγιά σε κτίριο μεταναστών

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες χρεάστηκαν δύο ώρες για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Παρίσι.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν έξι παιδιά.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο κλιμακοστάσιο της επταώροφης πολυκατοικίας, στην οποία διαμένουν ως επί το πλείστον Αφρικανοί μετανάστες από τη Σενεγάλη, το Μαλί, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.

Την ώρα της πυρκαγιάς εντός του κτιρίου βρίσκονταν 130 άνθρωποι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν εκατοντάδες πυροσβέστες αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο ώρες για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται.

Τον Απρίλιο, 24 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο διέμεναν μετανάστες.


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005 - 03:41 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα υπόσχεται η «Μπρίτις Έργουεϊς»

Κενά στον τομέα της ασφάλειας και σοβαρές παρατυπίες στον τομέα της υγιεινής διαπίστωσε ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» που εργάστηκε στην εταιρεία τροφοδοσίας «Γκέιτ Γκουρμέ», η οποία είναι υπεύθυνη για τα γεύματα στις πτήσεις της Μπρίτις Έργουεϊς. Άλλα θέματα η απειλή της Αλ Κάιντα στην Ασία, το αδιέξοδο στο Ιράκ και νέες αποκαλύψεις για το θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου από ένοπλους αστυνομικούς με πολιτικά στο Λονδίνο.

Στο μικροσκόπιο

η «Γκέιτ Γκουρμέ»

«Έρευνα της British Airways για σημαντικές παραβάσεις στο θέμα ασφάλειας από την εταιρεία τροφοδοσίας», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times), η οποία διαπίστωσε τις παρατυπίες έπειτα από δική της έρευνα.

Ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας, ο οποίος δούλεψε για κάποιο διάστημα στην εταιρεία «Γκέιτ Γκουρμέ» που εφοδιάζει την ΒΑ με τα γεύματα για τις πτήσεις της από το 1997 κάνει λόγο για κενά ασφαλείας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα αεροσκάφη του βρετανικού στόλου.

Σύμφωνα με την Τάιμς η «Γκέιτ Γκουρμέ» προσλαμβάνει εποχιακό προσωπικό χωρίς να διενεργεί τους απαραίτητους και υποχρεωτικούς ελέγχους για το ιστορικό των υπαλλήλων.

«Η έρευνα διαπίστωσε μια σειρά παρατυπιών και στον τομέα της υγιεινής εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου», γράφει σε άλλο σημείο η «Τάιμς» και συμπληρώνει, «για παράδειγμα: ο πάγος που χρησιμοποιείται στα ποτά των επιβατών σπάζεται στο πάτωμα του εργοστασίου. Οι, δε, τουαλέτες του εργοστασίου δεν καθαρίζονται για μέρες. Τα γεύματα παραδίδονται στο προσωπικό των αεροσκαφών, χωρίς να έχουν πρώτα πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο ρεπόρτερ της Τάιμς είπε ότι θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει εκρηκτικά, χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα».

Πριν από δύο εβδομάδες 700 πτήσεις της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας ακυρώθηκαν εξαιτίας απεργιακής κινητοποιήσεις υπαλλήλων της ΒΑ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 670 απολυμένους υπαλλήλους της εταιρείας τροφοδοσίας «Γκέιτ Γκουρμέ».

Ο «σερίφης» της

Γαλλίας προειδοποιεί

«Η Αλ Κάιντα σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση σε πόλη της Ασίας, λέει ειδικός», είναι ένας από τους πρωτοσέλιδους τίτλους της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times).

Ο Γάλλος δικαστής Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ, από τους πλέον αρμόδιους σε θέματα τρομοκρατίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι «η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επίθεση σε κάποια από τα οικονομικά κέντρα της Ασίας, όπως το Τόκιο, το Σίδνεϊ ή τη Σιγκαπούρη ώστε να χάσει το επενδυτικό κοινό την εμπιστοσύνη του στην περιοχή».

Ο Γάλλος δικαστής, γνωστός με το ψευδώνυμο ο «σερίφης» επειδή κάποτε κυκλοφορούσε με ένα πιστόλι στην τσέπη του, κάνει λόγο «για παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας».

«Για τους τρομοκράτες αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των θυμάτων, αλλά η προβολή της επίθεσης από τα μέσα ενημέρωσης και η αξία της από πολιτικής και γεωπολιτικής απόψεως», υποστήριξε ο Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ, ο οποίος έχει εισηγηθεί τη σύλληψη εκατοντάδων ακραίων ισλαμιστών τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ, ο οποίος έχει, επίσης, συνδεθεί με τη σύλληψη του τρομοκράτη «Κάρλος, το τσακάλι», είχε προβλέψει πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου τη πιθανότητα να καταφύγουν οι τρομοκράτες στη χρήση αεροπλάνων ως βόμβες.

Έντεκα πυροβολισμοί

Στο θέμα της διαλεύκανσης της επιχείρησης της αστυνομίας στον σταθμό Στόκγουελ του λονδρέζικου μετρό που στοίχισε τη ζωή στον 27χρονο Βραζιλιάνο, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες επανέρχεται η «Γκάρντιαν» (The Guardian) με τον τίτλο: «Νέα στοιχεία για το ανθρωποκυνηγητό στον υπόγειο».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ένοπλοι με πολιτικά αστυνομικοί πυροβολούσαν για 30 δευτερόλεπτα τον ήδη νεκρό Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην ανεξάρτητη βρετανική Επιτροπή Αστυνομικών Παραπόνων (IPCC), η οποία διερευνά τις συνθήκες του θανάτου του 27χρονου Βραζιλιάνου, ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κατά διαλείμματα τριών δευτερολέπτων.

Η αυτόπτης μάρτυς Σου Τόμασον, πρόσθεσε, ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον δέκα με έντεκα φορές, ένα στοιχείο, το οποίο, δεν έγινε αμέσως γνωστό στην κοινή γνώμη.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι καταγγελίες της Σου Τόμασον μετά την κατάθεσή της. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος δήλωσε ότι οι δύο ερευνητές της Επιτροπής Αστυνομικών Παραπόνων με τους οποίους μίλησε είχαν μαζί τους ένα χάρτη του σταθμού Στόκγουελ, ο οποίος ήταν γεμάτος λάθη: «Εάν οι άνθρωποι, οι οποίοι διεξάγουν μια τόσο σοβαρή έρευνα δεν είναι σε θέση να διαθέτουν ένα σωστό σχεδιάγραμμα του σταθμού, τότε τι πιθανότητες υπάρχουν να λάμψει η αλήθεια;»

Τέλος, η Σου Τόμασον καταγγέλλει ότι έλειπαν βασικές πληροφορίες από το τελικό κείμενο της κατάθεσής της: «Δεν έχω τίποτα εναντίον της επιτροπής, απλά θέλω να κάνουν τη δουλειά τους σωστά», είπε η αυτόπτης μάρτυς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η ανεξάρτητη Επιτροπή Αστυνομικών Παραπόνων δήλωσε, χθες, ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις δηλώσεις της Τόμασον.

Στα πρόθυρα εμφυλίου

«Το Ιράκ στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», υποστηρίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στο συνεχιζόμενο κύμα της βίας, ενώ στο παρασκήνιο η πολιτική ηγεσία αναζητά τρόπους για να γίνει αποδεκτό το προσχέδιο του νέου συντάγματος.

«Η πολιτική διαδικασία στο Ιράκ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, καθώς το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να θέσει σε ψηφοφορία το προσχέδιο του συντάγματος, το οποίο σύμφωνα με δήλωση ενός Σουνίτη πολιτικού ανήκει στον κάλαθο των αχρήστων».

Το όραμα των ΗΠΑ

για τον ΟΗΕ

Το πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» (The Independent) αναφέρεται στο νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον με τον εξής τίτλο: «ΗΠΑ εναντίον ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρέσβης με 750 τροποποιήσεις επιδιώκει να μεταμορφώσει την παγκόσμια στρατηγική του ΟΗΕ έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες στο αξίωμα αυτό».

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» ο Τζον Μπόλτον σε ένα κείμενο 32 σελίδων δίνει την εκδοχή της αμερικανικής πολιτικής για το ποια θα πρέπει να είναι τα ιδανικά και οι δεσμεύσεις του διεθνούς σώματος: οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη διαγραφή οιαδήποτε αναφοράς στο πρωτόκολλο του Κιότο, την κατάργηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αλλά και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αφοπλισμού των πυρηνικών δυνάμεων. Αντ αυτών προτείνουν να δοθεί έμφαση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην εξάπλωση της δημοκρατίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.