Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-08-18
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου) Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απομάκρυναν με τη βία τους εποίκους Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε πως κοντεύουν να ολοκληρώσουν τη βίαιη εκκένωση του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, με επιχειρήσεις απομάκρυνσης διαδηλωτών, που συνεχίστηκαν μέσα στη νύχτα. Οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους που είχαν συγκεντρωθεί στη συναγωγή του οικισμού Νεβ Ντεκαλίμ ήταν αποφασισμένοι αλλά η αντίστασή τους δεν ήταν βίαιη. Τα πλέον βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ, ένα άλλο προπύργιο της αντίστασης κατά της ισραηλινής απόσυρσης. Εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους και πολλά ριζοσπαστικά άτομα έξω από τη Γάζα, συγκεντρώθηκαν στην ταράτσα της τοπικής συναγωγής, που την είχαν αποκλείσει με συρματοπλέγματα, πετώντας μπογιές, αλεύρι, λάδι και χημικά στην αστυνομία. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, στρατηγός Νταν Χαρέλ- εξήρε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους εποίκους για τον περιορισμό των βίαιων επεισοδίων.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου) Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη Οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν αλλά το μέλλον διαγράφεται δύσκολο Ο Αμπντέλ Μονεΐμ Σαΐντ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράμ, στο Κάιρο, ρωτήθηκε αν η απομάκρυνση των εβραίων εποίκων από τη Γάζα ισοδυναμεί με απεμπλοκή των Ισραηλινών από τη Γάζα και αν η παλαιστινιακή αυτή περιοχή θα μπορέσει αυτή να γίνει βιώσιμη, καθώς είναι μια υπανάπτυκτη περιοχή με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Όπως είπε, θα χρειασθεί χρόνος για να γίνει η Γάζα βιώσιμη. «Είμαι ένα από αυτούς που πιστεύουν ότι όσο μικρή και να είναι μια περιοχή μπορεί να γίνει βιώσιμη. Έχουμε άλλωστε τα παραδείγματα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης. Όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι πάρα πολύ άσχημη. Θα χρειασθεί μια μεταβατική περίοδο για να αναδιαρθρωθεί και θα χρειασθεί επειγόντως να συνδεθεί με την Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο» είπε ο Άραβας πανεπιστημιακός. Όπως σημείωσε, καμία χώρα στο κόσμο δεν μπορεί να επιβιώσει αποκλεισμένη. Κατά τη γνώμη του, με δεδομένο ότι η Γάζα είναι σχεδόν περικυκλωμένη από το Ισραήλ όπως άλλωστε και η Δυτική Όχθη, δεν υπάρχει μέλλον για ένα Παλαιστινιακό κράτος εάν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ. «Οποιοδήποτε μικρό κράτος στο κόσμο για να επιβιώσει χρειάζεται τη συμπαράσταση, την αρωγή και την συνεργασία των γειτονικών του χωρών» είπε ο Αιγύπτιος καθηγητής. Ο Αμπντέλ Μονεΐμ Σαΐντ σχολιάζοντας τους φόβους πολλών Παλαιστινίων ότι η απαγκίστρωση του Ισραήλ από την Γάζα λειτουργεί ως άλλοθι για την ισχυροποίηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης, παραδέχτηκε ότι αυτό «είναι ένα από τα σενάρια». «Σε αυτό αποσκοπούν ορισμένοι Ισραηλινοί μεταφέροντας εποίκους και κατασκευάζοντας περισσότερους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Για αυτούς η Γάζα είναι η τελευταίος συμβιβασμός. Άλλοι Ισραηλινοί βέβαια έχουν διαφορετική προσέγγιση. Περιμένουν μετά την απαγκίστρωση από τη Γάζα να κάνουν μια συμφωνία για τη Δυτική Όχθη. Στα πλαίσια αυτά είναι διατεθειμένοι να συγκεντρώσουν τους εβραϊκούς οικισμούς σε ορισμένα σημεία της Δυτικής Όχθης δίνοντας έτσι περισσότερα εδάφη στους Παλαιστινίους. Το τι θα ακολουθήσει της αποχώρησης από τη Γάζα θα εξαρτηθεί από το ποια άποψη θα επικρατήσει στο ίδιο το Ισραήλ» λέει ο Αμπντέλ Μονεΐμ Σαΐντ. Όπως λέει, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευκαιρία, που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής και παράλληλα μπορεί να δώσει στο Ισραήλ την δυνατότητα να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο και στους Παλαιστίνιους την ευκαιρία να οικοδομήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. «Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθούν και οι δύο πλευρές και να μην τη χάσουν όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν» κατέληξε ο Αμπντέλ Μονεΐμ Σαΐντ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράμ, στο Κάιρο.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου) Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις μαζικές εισαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Κίνα Αμερικανοί διαπραγματευτές ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας στον τομέα της υφαντουργίας με την Κίνα, παρά το προηγούμενο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στην Κίνα αυτόν τον μήνα. Οι κινεζικές εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζονται από τους κανόνες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, καθώς η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών προϊόντων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι νέοι αυστηροί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής ενδυμάτων. Τον Ιανουάριο, καταργήθηκε το σύστημα ποσοστώσεων και από τότε οι κινεζικές εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας αυξήθηκαν κατά 54%. Η κυβέρνηση Μπους υπέβαλε ορισμένους όρους για την εισαγωγή ενδυμάτων από την Κίνα, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τους όρους αυτούς τους αποδέχθηκε η Κίνα όταν έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2001, αλλά παρ' όλα αυτά οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με την Κίνα, αλλά απέφυγε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες με το Πεκίνο τον Ιούνιο για τον περιορισμό των κινεζικών εξαγωγών. Βάσει της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε τις ετήσιες κινεζικές εξαγωγές στο 8,5% με 12,4% ετησίως μέχρι το 2007. Ωστόσο, η Κίνα παραβίασε τη συμφωνία ένα μήνα μετά και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν με αποκλεισμό των πουλόβερ που προέρχονταν από την Κίνα.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου) Κοινή στρατηγική Αθήνας-Λευκωσίας Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας Κοινές θέσεις για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσαν κατά τη συνάντησή τους ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής. Οι δύο τους συζήτησαν την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τις νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο γεγονός ότι το πρωτόκολλο δεν σημαίνει και αυτόματη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Σημαντικός άξονας των συζητήσεων ήταν επίσης και το γεγονός ότι η Γαλλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να μην αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αν προηγουμένως η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο. Η κοινή στάση της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ στις 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι συμφωνήθηκαν όλες οι κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του είπε ότι παραμένει αναλλοίωτη η θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένουν σταθερές, καθώς μόνο έτσι θα ανταποκριθούν τα αιτήματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Του οικονομικού ρεπόρτερ του BBC, Στιβ Σίφερες Σεχεδόν ένας στους δύο Παλαιστίνιους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εάν δεν διευθετηθούν θέματα-κλειδιά όσον αφορά τους εμπορικούς φραγμούς. Από το 2000, όταν άρχισε η ιντιφάντα, η παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Κι η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη και αισθητή στη Λωρίδα της Γάζας που δεν έχει ούτε τη γεωργία αλλά ούτε και την ελαφρά βιομηχανία της Δυτικής Όχθης. Η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Έτσι, το κλείσιμο των συνόρων για λόγους ασφαλείας είχε βαρύτατες επιπτώσεις για τους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1999 ώς το 2004 διπλασιάστηκε η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας, φθάνοντας το 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Όχθη ήταν 23%. Ένα εμφατικό δόγμα φυσικού και οικονομικού χωρισμού δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαιτερα όταν είναι γνωστό πως για να μπορέσει ν'ανακάμψει η παλαιστινιακή οικονομία, χρειάζεται να επανασυνάψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ Παγκόσμια Τράπεζα Επιπλέον, κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, το ποσοστό των κατοίκων που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας έφτασε το 65%--είναι δηλ. διπλάσιο απ'αυτό που παρατηρείται στη Δυτική Όχθη. Σε σύγκριση με το Ισραήλ, δε, το 88% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Η παλαιστινιακή οικονομία καταφέρνει να συντηρηθεί με τη βοήθεια που λαμβάνει απ'το εξωτερικό--βοήθεια που χρειάστηκε να διπλασιασθεί, φθάνοντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο και προσθέτοντας έτσι περίπου 400 δολάρια ετησίως στο κατα κεφαλήν εισόδημα των Παλαιστινίων. Πόλεμος και κυρώσεις Η οικονομία της Γάζας επλήγη ιδιαίτερα το 2004 λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων με το Ισραήλ. Μία σειρά από μέτρα που έλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι μετακινήσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και να μην επιτραπεί επίσης η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Τα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές δραστηριότητες Αυτό οδήγησε στη μείωση των εξαγωγών. Επίσης υπήρξαν προσωρινοί περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και ο αριθμός των εργατών που πήγαιναν στο Ισραήλ για να δουλέχουν μειώθηκε στους 1.000 την ημέρα. Την προηγούμενη χρονιά, 6.000 Παλαιστίνιοι πήγαιναν κάθε μέρα στο Ισραήλ. Επιπλέον, υπέστη σοβαρές κι εκτεταμένες ζημίες η υποδομή της Γάζας--δρόμοι, κτίρια, καταστήματα. Εμπόριο και γεωργία Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να επιφέρει κάποια κέρδη στην τοπική οικονομία, αλλά υπάρχουν μείζονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που περιμένουν ακόμη τη λύση τους. Θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς που υφίστανται όσον αφορά τις μετακινήσεις. Στους οικισμούς που άφησαν πίσω τους οι έποικοι υπάρχουν εγκαταστάσεις κι εξοπλισμοί, π.χ. θερμοκήπια, που μπορεί ν'αξιοποιηθούν. Υπάρχει επίσης η προοπτική της βελτίωσης της αγροτικής υποδομής στο μέλλον, εάν η Λωρίδα της Γάζας καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Η παλαιστινιακή οικονομία υπέφερε κατά τη διάρκεια της ιντιφάντα Είναι επίσης σημαντικό ότι η Λωρίδα της Γάζας έχεις πρόσβαση στη Μεσόγειο και μπορεί έτσι να γίνει ο κύριος λιμένας του θύλακα. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας, θα πρέπει να ληφθούν προηγουμένως αποφάσεις-κλειδιά όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής. Για την ώρα, οι δύο πλευρές συνδέονται με μία κοινή τελωνειακή ένωση, όσον αφορά το εξωτερικό εμπόδιο. Αυτό σημαίνει πως τα παλαιστινιακά προϊόντα μπορούν να εξαχθούν ελεύθερα στο εξωτερικό, περνώντας μέσ'απ'το Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να καταργήσει αυτή την τελωνειακή ένωση στη Γάζα μόλις τεθεί η περιοχή αυτή υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μία τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την παλαιστινιακή οικονομία, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην ισραηλινή αγορά και μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής από δασμούς που θ'αναγκασθεί να χάσει. Αλλά για να μην απομονωθει ακόμη περισσότερο η Γάζα, χρειάζεται να υπάρξει φυσική σύνδεση με τη Δυτική Όχθη--κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ κρίνει πως δεν του δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της ασφαλείας. Ισραήλ Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κάνει και μερικές άλλες κινήσεις για την αποσύνδεση της δικής του οικονομίας από την παλαιστινιακή--κτίζοντας, λ.χ., φράκτη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και ανακοινώνοντας τα σχέδια του να σταματήσει από το 2008 να χορηγεί άδειες εργασίας στους Παλαιστίνιους που θα θέλουν να εργασθούν στο έδαφός του. Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της που σχολιάζει την ισραηλινή απαγκίστρωση, τονίζει πως «ένα εμφατικό δόγμα φυσικού και οικονομικού χωρισμού δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαιτερα όταν είναι γνωστό πως για να μπορέσει ν'ανακάμψει η παλαιστινιακή οικονομία, χρειάζεται να επανασυνάψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ». Τα μέτρα που λαμβάνει ή σχεδιάζει να λάβει το Ισραήλ έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος , σύμφωνα με τον ίδιο διεθνή οργανισμό ο οποίος εκτιμά ότι για να γνωρίσει η παλαιστινιακή οικονομία ευημερία, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να τεθούν σ'εφαρμογή. Το Ισραήλ αντιτείνει πως πρόκειται να επενδύσει εκατομμύρια για τη βελτίωση των μεθοριακών διαβάσεων και θέλει, τονίζει, να ενθαρρύνει την παλαιστινιακή αυτονομία. Αλλά με δεδομένο ότι η παλαιστινιακή οικονομία είναι το ένα τεσσαρακοστό (1/40) της ισραηλινής (3 δισεκατομμύρια δολάρια η μία, 130 δισεκατομμύρια δολάρια η άλλη), είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει για αρκετό χρόνο να ζει στη σκιά της.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου) Οι σαουδαραβικές δυνάμεις έχουν συλλάβει αρκετούς από τους πλέον καταζητούμενους στη χώρα Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας λένε πως ο άνθρωπος που πιστεύεται πως είναι ο ηγέτης της αλ Κάιντα στο βασίλειο σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Σαλέχ αλ Αουάφι και άλλοι ύποπτα ακραία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, την Μεδίνα. Ο αλ Αουάφι ήταν ένας από τους τελευταίους φυγάδες στη λίστα των πλέον καταζητούμενων ακραίων του σαουδαραβικού καθεστώτος, από το 2003. Ο αλ Αουάφι ήταν πρώην δεσμοφύλακας και σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε πολεμήσει στη Τσετσενία και είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν για να ενταχθεί στην αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στις ΗΠΑ. Οι σαουδαραβικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές και στην πρωτεύουσα Ριάντ σκοτώνοντας τουλάχιστον δυο ύποπτους εξτρεμιστές.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου) Πιέσεις για τον άτυχο Βραζιλιάνο Ανατρέπεται η αστυνομική εκδοχή για τον θάνατο του Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες Οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου Βραζιλιάνου που σκοτώθηκε από τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο συναντήθηκαν σήμερα με την ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του. Η βρετανική αστυνομία είχε δηλώσει ότι θεώρησε πως ο Ζαν Σαρλς Ντε Μενέζες ήταν βομβιστής αυτοκτονίας γιατί φορούσε παλτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γιατί έτρεξε όταν του ζητήθηκε να σταματήσει. Ωστόσο, νέα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι δεν ίσχυε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι υποστηρικτές της οικογένειας του Μενέζες ζήτησαν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Ίαν Μπλερ, όταν έγινε γνωστό ότι είχε προσπαθήσει να σταματήσει την έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής. Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος υπογράμμισε ότι οι πελάτες της απαιτούν απαντήσεις το συντομότερο δυνατόν. Πληροφορίες που διέρρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV αναφέρουν ότι ο 27χρονος Βραζιλιάνος βρισκόταν υπό παρακολούθηση πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στον ώμο επτά φορές μέσα στο μετρό του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν ο Μενέζες δεν είχε τρέξει στο μετρό και δεν είχε πηδήξει τη μπάρα στο σταθμό Στόκγουελ ούτε φορούσε φαρδύ παλτό εκείνη την ημέρα. Η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Μενέζες έχει υποσχεθεί ότι θα διεξάγει μία δίκαιη έρευνα.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου) Στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας Στις ασκήσεις συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες Οι ρωσικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις πρώτες κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις εδάφους, θαλάσσης και αέρος, στις οποίες συμμετέχουν 10.000 στρατιώτες. Πεζοναύτες θα κάνουν επιδρομές σε παραλίες και μέλη των ειδικών ομάδων θα προσπαθήσουν να εισβάλουν σε μία υποτιθέμενη χώρα, στο πλαίσιο των ασκήσεων. Η επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει συνολικά οκτώ ημέρες και έχει στόχο την εκπαίδευση των στρατευμάτων, πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας έπειτα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στη στρατιωτική ηγεσία των δύο χωρών. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν στόχο να αποτελέσουν έναν ισχυρό αντίπαλο στην παντοδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών παρακολουθούνται στενά από την Ουάσινγκτον, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στείλει παρατηρητές. «Παρακολουθούμε τις στρατιωτικές ασκήσεις», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σον Μακ Κόρμακ. »Πιστεύουμε ότι οι ασκήσεις θα γίνουν με στόχο να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που επιθυμούν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα και η Ρωσία», τόνισε. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν υπογραμμίσει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν έχουν στόχο να εκφοβίσουν τις γειτονικές χώρες.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου) Άρχισαν στην Κύπρο οι κηδείες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος Βάσει των νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, πολλοί επιβάτες του Μπόιγκ 737 της εταιρίας «'Ηλιος» , ανέπνεαν την ώρα της σύγκρουσης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς, ένα απανθρακωμένο αγοράκι ηλικίας 5 έως 6 ετών ζούσε ακόμα και μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους Μπόινγκ της εταιρείας «Ήλιος» στην πλαγιά του Γραμματικού Ατικκής. Μετά τη νεκροτομή που έκανε στο ανήλικο θύμα, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι στην τραχεία του παιδιού βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πρόσκρουση για άγνωστο χρονικό διάστημα -μπορεί να ήταν μερικά δευτερόλεπτα- το παιδάκι ανέπνεε. Όπως υποστήριξαν οι ιατροδικαστές που μίλησαν με τους δημοσιογράφους, το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλα αναγνωρίσιμα πτώματα που δεν έχουν νεκροτομηθεί ακόμη. Δηλαδή μπορεί και σε αυτά να υπάρξουν ενδείξεις ότι επέζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την τραγωδία κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν τοξικολογικών εξετάσεων. Οι ιατροδικαστές μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμαναν ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχαν παγώσει οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, ή να είχε υποστεί η καμπίνα των επιβατών απότομη αποσυμπίεση. Στην περίπτωση που είχε συμβεί μία από τις δύο προαναφερόμενες εκδοχές, τα ευρήματα στα ζωτικά όργανα των σορών που εξετάστηκαν κατά τη νεκροτομή έπρεπε να παρουσίαζαν τελείως διαφορετική μορφή και να ήταν κατά πολύ περισσότερο κατεστραμμένα. Το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Φίλιππος Κοτσάφτης στους δημοσιογράφους, σημαίνει ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν είτε από μολυσμένο οξυγόνο, είτε από κάποιο διοξείδιο, που, μέσω του συστήματος ψύξης - θέρμανσης, διοχετεύθηκε στην καμπίνα των επιβατών. Αυτή μπορεί να ήταν και η αιτία του να χάσουν τις αισθήσεις τους, ή ακόμα και να βρεθούν σε κώμα. Αυτό θα διαπιστωθεί μετά από 10 έως 12 μέρες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις και θα είναι οι ιατροδικαστές σε θέση να αποφανθούν αν και κατά πόσο μολύνθηκαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους από μολυσμένο οξυγόνο ή από κάποιο διοξείδιο. Ταυτοποίηση μέσω DNA Για τα απανθρακωμένα πτώματα που δεν είναι αναγνωρίσιμα, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσει η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω του DNA. Στο μεταξύ συνεχίζονται στο Γραμματικό οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τριών σορών από τους 121 επιβάτες του αεροσκάφους που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί. Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει για την αεροπορική τραγωδία, υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν και συνόδευσαν το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Στην Κύπρο, έρευνες στα γραφεία της εταιρίας «Ήλιος» πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές. Επίσης, η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Βουλής αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος της αεροπορικής τραγωδίας. Μεταφέρθηκαν στην Κύπρο οι σοροί 23 θυμάτων της τραγωδίας Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να φέρει εμπειρογνώμονες, ανεξάρτητους και αντικειμενικούς, μέχρι την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμία σκοπιμότητα και την απόδοση ευθυνών όποιους και αν βαρύνουν, όποιοι και αν είναι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, ο Γιάννης Χαραλάμπους, γυιός του συγκυβερνήτη του Μπόινγκ δήλωσε πως «εάν μιλούσε ο πατέρας μου,η εταιρεία ΗΛΙΟΣ θα έκλεινε». Ο Γιάννης Χαραλάμπους και η μητέρα του εκλιπόντος συγκυβερνήτη, επιβεβαίωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Πάμπος Χαραλάμπους είχε εκμυστηρευτεί στο οικογενειακό του περιβάλλον ότι το αεροπλάνο παρουσίαζε αρκετά προβλήματα. Τόνισε ακόμη ότι ο πατέρας του κατέγραφε σε ημερολόγιο στοιχεία από τις πτήσεις του, το οποίο αναζήτησε, αλλά δεν το βρήκε. «Αν βρεθεί άθικτο το ημερολόγιο θα συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία κατά της εταιρείας» τόνισε. Το βράδυ της Τρίτης στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέφερε στη Λάρνακα τις σορούς 23 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που είχαν αναγνωριστεί. Το απόγευμα της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί για τις έρευνες αναφορικά με το δυστύχημα. Μετά τη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλου και Συγκοινωνιών, Μ. Λιάπη, ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου) Στις εκτιμήσεις ότι όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερα σενάρια κυκλοφορούν για την πτώση του κυπριακού αεροσκάφους καταλήγουν οι ελληνικές εφημερίδες. Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μητροπολιτικός δήμος η Θεσσαλονίκη. Σ' ένα μήνα το νομοσχέδιο στη Βουλή. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τους έστειλαν στο θάνατο. Αποκαλύψεις - φωτιά για το ιπτάμενο φέρετρο. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πετούσε με ρήγμα το Μπόινγκ; Λεπτομέρειες φρίκης αποκαλύπτονται συνεχώς. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Φάντασμα ο μοιραίος πιλότος. Υπήρξε κυβερνήτης στο αεροπλάνο της Helios; ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 15 αγγελούδια στην πτήση θανάτου. Συγκλονιστικές ιστορίες παιδιών - θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Η ΑΥΓΗ: Δυστυχήματα low cost... Μόνο στην «ΑΥΓΗ» ο διεθνής κατάλογος. ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι απατεώνες της «INTERAMERICAN» έφαγαν από Ταξίαρχο 30.000 δρχ! Κλέβανε όλοι στο κλεφτομάγαζο του κλεφτο-Κοντομηνά, ακολουθώντας το παράδειγμά του. ΤΟ ΒΗΜΑ: Λουκέτα από την Εφορία στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Μέτρα με «οσμή 1992» για να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα τελευταία δραματικά λεπτά. Άνιση μάχη ζωής με το χρόνο στο πιλοτήριο του μοιραίου Μπόινγκ. ΕΓΝΑΤΙΑ: Το ΑΧΕΠΑ εκπέμπει σήμα SOS. Στο νοσοκομείο λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης κινδυνεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου ατυχήματος. ΕΘΝΟΣ: Ευρήματα κλειδιά στο πιλοτήριο. Ανθρώπινο χέρι έγραψε το τέλος του Μπόινγκ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το φυσικό αέριο μπαίνει με ταχείς ρυθμούς στην ζωή μας αρχής γενομένης από το Κρατικά Κτίρια και... Ο Σιούφας μας αλλάζει... τα πετρέλαια. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγώνας δρόμου για την Οικονομία. Κινήσεις για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλακ άουτ. Αποκαλύψεις και ευρήματα δημιουργούν νέα ερωτήματα αντί να δίνουν απαντήσεις. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξέσπασαν οι... Βρετανοί πιλότοι και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση. Δώστε στοιχεία για να μην τρελαθούμε! ΕΞΠΡΕΣ: Φορολογική επιτήρηση. Μέτρα για στενότερο έλεγχο των συναλλαγών αποφάσισε η κυβέρνηση. ΕΣΤΙΑ: Πλημμελής έλεγχος των αεροσκαφών. Συγκλονιστικές καταγγελίες της εφημερίδος «Φιλελεύθερος». ESPRESSO: Χρυσάφι στα πόδια Ναζλί - Νίκου. Τρελά ποσά στους ηθοποιούς του «ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» για μια επίσκεψη στην Ελλάδα. Τους φέρνει σε λίγες μέρες ο Αρναούτογλου! ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σκιά πετρελαίου πάνω από τις διεθνείς αγορές. Φόβοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη για αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ηλεκτρική βλάβη στο αεροσκάφος βλέπει η «Μπόινγκ». Τεχνικοί της εταιρείας αποκλείουν δολιοφθορά. ΚΕΡΔΟΣ: Η ανάπτυξη θα στηριχθεί στις αποκρατικοποιήσεις. Επισπεύδεται η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων. Ο ΛΟΓΟΣ: Αδιέξοδο στις έρευνες για το Μπόινγκ. Τα νέα στοιχεία αυξάνουν τη σύγχυση. H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Έρχονται σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Επιστρέφουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και κλείσιμο επιχειρήσεων. ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή ανάκριση των πιλότων των F-16. Από Εισαγγελία και Επιτροπή Έρευνας. Η ΝΙΚΗ: Ουδέν κρυπτόν για τον «Ήλιο». Πλημμελείς οι έλεγχοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το Renegade «κοιμόταν» η κυβέρνηση «προσευχόταν». «Μαύρη τρύπα» 47 λεπτών στην ΥΠΑ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ηθικός αυτουργός η πολιτική «απελευθέρωσης». Αποκαλυπτικά στοιχεία για την αεροπορική τραγωδία. TRAFFIC NEWS: Και σενάριο τρόμου. Πράκτορες ψάχνουν για επιβάτες αίνιγμα. 5 αζήτητα πτώματα στο μικροσκόπιο των δύο ξένων κλιμακίων. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παρά τις τελευταίες τιτλοποιήσεις εσόδων 1,5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης. Θα στενάξουμε οικονομικά. Όμως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη... Η ΧΩΡΑ: Ύποπτοι δύο επιβάτες με πλαστά χαρτιά. Παραμένουν αζήτητες πέντε σοροί. Αεροπορικό δυστύχημα H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «αντί μέρα με τη μέρα να πέφτει άπλετο φως στο σκοτεινό μυστήριο που πήρε μαζί του 121 ζωές, τόσο τα πράγματα περιπλέκονται, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ένα προς ένα τα σενάρια που οδήγησαν στη συντριβή το μοιραίο Boeing 737 της εταιρείας HELIOS». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) διερωτάται αν «προκλήθηκε ρήγμα στο αεροσκάφος εν ώρα πτήσης; Δημιουργήθηκε αυτό κατά τη διάρκεια που ανέβαινε στα 34 χιλιάδες πόδια και παράλληλα έφερνε τοξικά αέρια μέσα στην καμπίνα; Μήπως ο κυβερνήτης αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα ακαριαία σηκώθηκε και δεν επέστρεψε ποτέ; Η πληροφορία ότι κάποιοι κάτοικοι των Μεσογείων είδαν και εντόπισαν κάποια αντικείμενα από το αεροσκάφος πριν από την πρόσκρουσή του στο έδαφος είναι ρεαλιστική; Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες παραδόθηκαν κάποια από αυτά τα αντικείμενα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής;». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «από τη Βρετανία η πρώτη έντονη αντίδραση για το κλίμα που δημιουργείται από όσα διαδίδονται και γράφονται. Δηλώσεις που δεν βγάζουν νόημα και αλληλοσυγκρουόμενες αναφορές επικαλείται η Ένωση Χειριστών της Βρετανίας και ζητεί από τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν το ταχύτερο τα πρώτα ευρήματα, για να σταματήσουν οι βλαπτικές εικασίες. Γρήγορη, αλλά και σωστή διερεύνηση ζητεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χειριστών Βαγγέλης Σάγος». Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ «συγκλονιστικά στοιχεία για το αεροσκάφος - φέρετρο έρχονται στη δημοσιότητα. Εκτελούσε δρομολόγια μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες χωρίς να περάσει από κάποια εναέρια εξέταση, όπως έρεπε. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Αεροσκαφών Γιουροκοντρόλ, το μοιραίο Μπόινγκ 737 ουδέποτε πέρασε από εναέρια εξέταση από τον Απρίλιο του 2004. Ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Αθήνα, υποσχέθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στις έρευνες για την αποσαφήνιση των συνθηκών της τραγωδίας. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων, ενώ οι προσωπικές ιστορίες του πληρώματος και των επιβατών της μοιραίας πτήσης σπάνε καρδιές». Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εταιρία ΗΛΙΟΣ και το καθεστώς ασυδοσίας μέσα στο οποίο λειτουργούσε, επιβεβαιώνουν ότι η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό με τους 121 νεκρούς, είναι κι αυτή αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης των αερομεταφορών, της γενικότερης εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών και των λαϊκών αναγκών. Μια εγκληματική πολιτική που απειλεί την ασφάλεια και τη ζωή του λαού». Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι «η αεροπορική τραγωδία με το Μπόινγκ 737 της Ήλιος φέρνει στην επικαιρότητα το πρόβλημα ασφάλειας των πτήσεων που εκτελούν οι μικρές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Διαφημίζουν φθηνό εισιτήριο που συχνότερα απ ό,τι οι συμβατικές εταιρείες, οδηγεί τους επιβάτες σε προβληματικές πτήσεις ακόμη και σε πτήσεις θανάτου». Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «εντύπωση κι εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ουδείς οικείος έχει αναζητήσει τον Γερμανό πιλότο-φάντασμα, ο οποίος σύμφωνα με την γερμανική ένωση πιλότων δεν διατηρεί στοιχεία για τον πρότερο επαγγελματικό του βίο. Επί μία και πλέον ώρα οι πιλότοι των F-16 που είχαν οπτική επαφή με το μοιραίο αεροσκάφος όπως προκύπτει από τις αναφορές τους δεν είδαν ποτέ και πουθενά τον κυβερνήτη, αλλά τον συγκυβερνήτη σε ακραία κατάσταση». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «δέκα χρόνων ο Μιχάλης, οκτώ η Βασιλική και μόλις πέντε ο Τάσος, πήγαιναν με τους γονείς για διακοπές στους παππούδες τους στην Ελλάδα, αφήνοντας το σπίτι τους στην Εγκωμη, τις κούκλες και τα αυτοκινητάκια τους...». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «συγκλονίζουν και προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το αεροσκάφος - φέρετρο, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, της εταιρείας HELIOS. Τα νέα στοιχεία αναφέρουν ελλιπείς τεχνικούς ελέγχους, αλλά και άδεια πτήσης μόνο μέχρι τα 28.000 πόδια». Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «πέραν των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία με το κυπριακό αεροσκάφος, το γεγονός έγινε αφορμή για να αποκαλυφθούν κάποιες πολύ σοβαρές παραλείψεις των Κυπριακών Αρχών. Η κυπριακή εφημερίς Φιλελεύθερος προέβη χθες σε συγκλονιστικές καταγγελίες κατά της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου. Ουσιαστικώς απεκάλυψε ότι στην περίπτωση των αεροσκαφών της εταιρείας Ηelios, ο έλεγχος ήταν πλημμελής έως ανύπαρκτος». Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «δολοφονική αμέλεια στον έλεγχο ασφάλειας των αεροσκαφών της επέδειξε η εταιρεία Ήλιος, όπως αποκαλύπτουν επίσημα έγγραφα, ενώ σύμφωνα με έγγραφο της Euro Control το μοιραίο Μπόινγκ της εταιρείας εξετάστηκε και κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του οργανισμού για να εκτελεί πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος είχε άδεια να πετά μόνο μέχρι τα 28.000 πόδια, κάτι που παραβίασε, ενώ η εταιρεία παρέλειπε να περνά από ελέγχους». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «την ώρα που άρχισαν να κηδεύονται στην Κύπρο τα πρώτα από τα 121 θύματα του μοιραίου Μπόινγκ 737, εμπειρογνώμονες της κατασκευάστριας εταιρείας που ήρθαν στην Ελλάδα εξέφραζαν την άποψη -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Κ- ότι μία σύνθετη βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα αποσυμπίεσης-ψύξης οδήγησε στην απώλια του αεροσκάφους. Οι εκπρόσωποι της Μπόινγκ αποκλείουν δολιοφθορά, όπως και την πιθανότητα κατάρριψης του αεροσκάφους». Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται συνεχώς από χθες στη δημοσιότητα, για το τι συνέβη την τελευταία μισή ώρα στο μοιραίο Μπόινγκ, με την παρουσία στο πιλοτήριο ενός ατόμου που επιχειρούσε πιθανώς να το σώσει, δημιουργούν νέα δεδομένα στις έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, καθώς αναιρούν τις αρχικές εκδοχές, δημιουργώντας ταυτόχρονα σύγχυση αναφορικά με το τι πραγματικά συνέβη. Νεκροτομή σε αγοράκι έξι ετών έδειξε μεν ότι κατά την πρόσκρουση το παιδί υπέστη συντριπτικά κατάγματα, ο θάνατός του όμως επήλθε μετά από αυτή». Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «στις εξαντλητικές ερωτήσεις της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και της Εισαγγελίας απάντησαν οι δύο πιλότοι των F-16, μετά την κατάθεσή τους στις στρατιωτικές αρχές. Παράλληλα ελέγχθηκαν οι πύραυλοι των μαχητικών, καταμετρήθηκαν οι σφαίρες και όλα βρέθηκαν άθικτα, ώστε να δοθεί απάντηση στα σενάρια περί κατάρριψης». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει ότι «τα δάκρυα για τα τραγικά θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος άρχισαν να στερεύουν, αλλά τα σοβαρά ερωτήματα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ πολλαπλασιάζονται. Χθες γράφτηκε η τελευταία σελίδα του δράματος για την οικογένεια του συγκυβερνήτη Π. Χαραλάμπους, που κηδεύτηκε χωρίς να προλάβει να μιλήσει για όσα είχε καταγράψει στις πτήσεις-θρίλερ με το μοιραίο αεροσκάφος». Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «χάσματα λογικής, αντιφάσεις, διαψεύσεις και κατάρριψη εκτιμήσεων που προβλήθηκαν ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες συνθέτουν το παζλ - λαβύρινθο γύρω από τα αίτια και τις μυστηριώδεις συνθήκες πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου». Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι «ανατρέπονται καθημερινά τα στοιχεία για τα πραγματικά αίτια της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ. Αζήτητες παραμένουν στο νεκροτομείο πέντε σοροί, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί και τα πτώματα 3 επιβατών. Δύο από τα θύματα, όπως ισχυρίζονται οι κυπριακές αρχές, ταξίδευαν με πλαστά χαρτιά». ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι «έξαλλος είναι ο Καραμανλής με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διότι το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών, αν και είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Λευκωσίας ότι κατευθύνεται στο FIR Αθηνών το Μπόινγκ της εταιρείας Helios με 121 επιβαίνοντες, το οποίο εμφανίζει πρόβλημα επικοινωνίας, η Αθήνα ολιγώρησε για περισσότερο από 45 λεπτά». Φοροδιαφυγή ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «μέτρα κατά της φοροδιαφυγής με πρώτα την επαναφορά της ποινής του λουκέτου στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια και της έκπτωσης δαπανών διαβίωσης με αποδείξεις για τους φορολογουμένους - καταναλωτές αποφάσισε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία. Τα μέτρα αυτά είχαν δοκιμαστεί το 1992 και κρίθηκαν αναγκαία από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και ειδικά οι εισπράξεις από ΦΠΑ». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «μαχαίρι στις δαπάνες του Δημοσίου αποφάσισαν χθες Αλογοσκούφης - Καραμανλής. Οριστικό το όχι στα αιτήματα υπουργών για παροχές που μετατίθενται για το 2007. Πράσινο φως του πρωθυπουργού για τιτλοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Πρόσω ολοταχώς για τη νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Και νέο σαφάρι της εφορίας από τον Σεπτέμβριο. Άγριο κυνηγητό στους φοροφυγάδες». Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «τρία μέτρα κατά της φοροδιαφυγής υιοθετεί άμεσα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: 1) Υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ακόμη και εάν είναι μηδενικές ή πιστωτικές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζεται σύντομα να καταστεί υποχρεωτική η υποβολή περιοδικών ΦΠΑ ανά μήνα, με κατάργηση της ετήσιας δήλωσης. 2) Ενεργοποίηση του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, από τρεις ημέρες έως ένα μήνα, αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή 3) Επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις για οικογενειακές δαπάνες από το 2006». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Του οικονομικού ρεπόρτερ του BBC, Στιβ Σίφερες Σεχεδόν ένας στους δύο Παλαιστίνιους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εάν δεν διευθετηθούν θέματα-κλειδιά όσον αφορά τους εμπορικούς φραγμούς. Από το 2000, όταν άρχισε η ιντιφάντα, η παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Κι η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη και αισθητή στη Λωρίδα της Γάζας που δεν έχει ούτε τη γεωργία αλλά ούτε και την ελαφρά βιομηχανία της Δυτικής Όχθης. Η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Έτσι, το κλείσιμο των συνόρων για λόγους ασφαλείας είχε βαρύτατες επιπτώσεις για τους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1999 ώς το 2004 διπλασιάστηκε η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας, φθάνοντας το 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Όχθη ήταν 23%. Ένα εμφατικό δόγμα φυσικού και οικονομικού χωρισμού δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαιτερα όταν είναι γνωστό πως για να μπορέσει ν'ανακάμψει η παλαιστινιακή οικονομία, χρειάζεται να επανασυνάψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ Παγκόσμια Τράπεζα Επιπλέον, κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, το ποσοστό των κατοίκων που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας έφτασε το 65%--είναι δηλ. διπλάσιο απ'αυτό που παρατηρείται στη Δυτική Όχθη. Σε σύγκριση με το Ισραήλ, δε, το 88% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Η παλαιστινιακή οικονομία καταφέρνει να συντηρηθεί με τη βοήθεια που λαμβάνει απ'το εξωτερικό--βοήθεια που χρειάστηκε να διπλασιασθεί, φθάνοντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο και προσθέτοντας έτσι περίπου 400 δολάρια ετησίως στο κατα κεφαλήν εισόδημα των Παλαιστινίων. Πόλεμος και κυρώσεις Η οικονομία της Γάζας επλήγη ιδιαίτερα το 2004 λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων με το Ισραήλ. Μία σειρά από μέτρα που έλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι μετακινήσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και να μην επιτραπεί επίσης η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Τα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές δραστηριότητες Αυτό οδήγησε στη μείωση των εξαγωγών. Επίσης υπήρξαν προσωρινοί περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και ο αριθμός των εργατών που πήγαιναν στο Ισραήλ για να δουλέχουν μειώθηκε στους 1.000 την ημέρα. Την προηγούμενη χρονιά, 6.000 Παλαιστίνιοι πήγαιναν κάθε μέρα στο Ισραήλ. Επιπλέον, υπέστη σοβαρές κι εκτεταμένες ζημίες η υποδομή της Γάζας--δρόμοι, κτίρια, καταστήματα. Εμπόριο και γεωργία Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να επιφέρει κάποια κέρδη στην τοπική οικονομία, αλλά υπάρχουν μείζονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που περιμένουν ακόμη τη λύση τους. Θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς που υφίστανται όσον αφορά τις μετακινήσεις. Στους οικισμούς που άφησαν πίσω τους οι έποικοι υπάρχουν εγκαταστάσεις κι εξοπλισμοί, π.χ. θερμοκήπια, που μπορεί ν'αξιοποιηθούν. Υπάρχει επίσης η προοπτική της βελτίωσης της αγροτικής υποδομής στο μέλλον, εάν η Λωρίδα της Γάζας καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Η παλαιστινιακή οικονομία υπέφερε κατά τη διάρκεια της ιντιφάντα Είναι επίσης σημαντικό ότι η Λωρίδα της Γάζας έχεις πρόσβαση στη Μεσόγειο και μπορεί έτσι να γίνει ο κύριος λιμένας του θύλακα. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας, θα πρέπει να ληφθούν προηγουμένως αποφάσεις-κλειδιά όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής. Για την ώρα, οι δύο πλευρές συνδέονται με μία κοινή τελωνειακή ένωση, όσον αφορά το εξωτερικό εμπόδιο. Αυτό σημαίνει πως τα παλαιστινιακά προϊόντα μπορούν να εξαχθούν ελεύθερα στο εξωτερικό, περνώντας μέσ'απ'το Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να καταργήσει αυτή την τελωνειακή ένωση στη Γάζα μόλις τεθεί η περιοχή αυτή υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μία τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την παλαιστινιακή οικονομία, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην ισραηλινή αγορά και μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής από δασμούς που θ'αναγκασθεί να χάσει. Αλλά για να μην απομονωθει ακόμη περισσότερο η Γάζα, χρειάζεται να υπάρξει φυσική σύνδεση με τη Δυτική Όχθη--κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ κρίνει πως δεν του δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της ασφαλείας. Ισραήλ Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κάνει και μερικές άλλες κινήσεις για την αποσύνδεση της δικής του οικονομίας από την παλαιστινιακή--κτίζοντας, λ.χ., φράκτη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και ανακοινώνοντας τα σχέδια του να σταματήσει από το 2008 να χορηγεί άδειες εργασίας στους Παλαιστίνιους που θα θέλουν να εργασθούν στο έδαφός του. Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της που σχολιάζει την ισραηλινή απαγκίστρωση, τονίζει πως «ένα εμφατικό δόγμα φυσικού και οικονομικού χωρισμού δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαιτερα όταν είναι γνωστό πως για να μπορέσει ν'ανακάμψει η παλαιστινιακή οικονομία, χρειάζεται να επανασυνάψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ». Τα μέτρα που λαμβάνει ή σχεδιάζει να λάβει το Ισραήλ έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος , σύμφωνα με τον ίδιο διεθνή οργανισμό ο οποίος εκτιμά ότι για να γνωρίσει η παλαιστινιακή οικονομία ευημερία, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να τεθούν σ'εφαρμογή. Το Ισραήλ αντιτείνει πως πρόκειται να επενδύσει εκατομμύρια για τη βελτίωση των μεθοριακών διαβάσεων και θέλει, τονίζει, να ενθαρρύνει την παλαιστινιακή αυτονομία. Αλλά με δεδομένο ότι η παλαιστινιακή οικονομία είναι το ένα τεσσαρακοστό (1/40) της ισραηλινής (3 δισεκατομμύρια δολάρια η μία, 130 δισεκατομμύρια δολάρια η άλλη), είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει για αρκετό χρόνο να ζει στη σκιά της.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Η αντίσταση είναι μεγαλύτερη στους οικισμούς Κφαρ Νταρόμ και Νεβ Ντεκαλίμ Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να απομακρύνουν δια της βίας τους Εβραίους εποίκους στον σκληροπυρηνικό οικισμό Κφαρ Νταρόμ στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης εκδίωξης. Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν τα ξημερώματα στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ για να απομακρύνουν τους κατοίκους. Εκατοντάδες έποικοι ανέβηκαν στη σκεπή μιας συναγωγής στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ, κρατώντας πορτοκαλί σημαίες και δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αντίσταση όμως παρουσιάζουν και περίπου 2.000 Εβραίοι έποικοι, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε μία συναγωγή στον οικισμό Νεβ Ντεκαλίμ. Το Ισραήλ απομακρύνει τους Εβραίους εποίκους από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά από το 1967. Την Τετάρτη εκκενώθηκαν περισσότεροι από τους μισούς εβραϊκούς οικισμούς, ενώ οι περισσότεροι από τους εποίκους έκλαιγαν ή φώναζαν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η επιχείρησή τους προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι η εκκένωση των οικισμών θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη ένας Εβραίος έποικος σκότωσε τέσσερις Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, γεγονός που καταδικάστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς. Λίγες ώρες αργότερα, Παλαιστίνιοι έριξαν ρουκέτες εναντίον εβραϊκού οικισμού, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.
Ανεξιχνίαστο το μυστήριο της συντριβής του Μπόινγκ Άρχισαν στην Κύπρο οι κηδείες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος Βάσει των νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, πολλοί επιβάτες του Μπόιγκ 737 της εταιρίας «'Ηλιος» , ανέπνεαν την ώρα της σύγκρουσης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς, ένα απανθρακωμένο αγοράκι ηλικίας 5 έως 6 ετών ζούσε ακόμα και μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους Μπόινγκ της εταιρείας «Ήλιος» στην πλαγιά του Γραμματικού Ατικκής. Μετά τη νεκροτομή που έκανε στο ανήλικο θύμα, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι στην τραχεία του παιδιού βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πρόσκρουση για άγνωστο χρονικό διάστημα -μπορεί να ήταν μερικά δευτερόλεπτα- το παιδάκι ανέπνεε. Όπως υποστήριξαν οι ιατροδικαστές που μίλησαν με τους δημοσιογράφους, το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλα αναγνωρίσιμα πτώματα που δεν έχουν νεκροτομηθεί ακόμη. Δηλαδή μπορεί και σε αυτά να υπάρξουν ενδείξεις ότι επέζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την τραγωδία κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν τοξικολογικών εξετάσεων. Οι ιατροδικαστές μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμαναν ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχαν παγώσει οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, ή να είχε υποστεί η καμπίνα των επιβατών απότομη αποσυμπίεση. Στην περίπτωση που είχε συμβεί μία από τις δύο προαναφερόμενες εκδοχές, τα ευρήματα στα ζωτικά όργανα των σορών που εξετάστηκαν κατά τη νεκροτομή έπρεπε να παρουσίαζαν τελείως διαφορετική μορφή και να ήταν κατά πολύ περισσότερο κατεστραμμένα. Το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Φίλιππος Κοτσάφτης στους δημοσιογράφους, σημαίνει ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν είτε από μολυσμένο οξυγόνο, είτε από κάποιο διοξείδιο, που, μέσω του συστήματος ψύξης - θέρμανσης, διοχετεύθηκε στην καμπίνα των επιβατών. Αυτή μπορεί να ήταν και η αιτία του να χάσουν τις αισθήσεις τους, ή ακόμα και να βρεθούν σε κώμα. Αυτό θα διαπιστωθεί μετά από 10 έως 12 μέρες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις και θα είναι οι ιατροδικαστές σε θέση να αποφανθούν αν και κατά πόσο μολύνθηκαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους από μολυσμένο οξυγόνο ή από κάποιο διοξείδιο. Για τα απανθρακωμένα πτώματα που δεν είναι αναγνωρίσιμα, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσει η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω του DNA. Στο μεταξύ συνεχίζονται στο Γραμματικό οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τριών σορών από τους 121 επιβάτες του αεροσκάφους που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί. Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει για την αεροπορική τραγωδία, υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν και συνόδευσαν το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Έρευνες και αποκαλύψεις Στην Κύπρο, έρευνες στα γραφεία της εταιρίας «Ήλιος» πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές. Επίσης, η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Βουλής αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος της αεροπορικής τραγωδίας. Μεταφέρθηκαν στην Κύπρο οι σοροί 23 θυμάτων της τραγωδίας Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να φέρει εμπειρογνώμονες, ανεξάρτητους και αντικειμενικούς, μέχρι την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμία σκοπιμότητα και την απόδοση ευθυνών όποιους και αν βαρύνουν, όποιοι και αν είναι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, ο Γιάννης Χαραλάμπους, γυιός του συγκυβερνήτη του Μπόινγκ δήλωσε πως «εάν μιλούσε ο πατέρας μου,η εταιρεία ΗΛΙΟΣ θα έκλεινε». Ο Γιάννης Χαραλάμπους και η μητέρα του εκλιπόντος συγκυβερνήτη, επιβεβαίωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Πάμπος Χαραλάμπους είχε εκμυστηρευτεί στο οικογενειακό του περιβάλλον ότι το αεροπλάνο παρουσίαζε αρκετά προβλήματα. Τόνισε ακόμη ότι ο πατέρας του κατέγραφε σε ημερολόγιο στοιχεία από τις πτήσεις του, το οποίο αναζήτησε, αλλά δεν το βρήκε. «Αν βρεθεί άθικτο το ημερολόγιο θα συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία κατά της εταιρείας» τόνισε. Το βράδυ της Τρίτης στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέφερε στη Λάρνακα τις σορούς 23 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που είχαν αναγνωριστεί. Το απόγευμα της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί για τις έρευνες αναφορικά με το δυστύχημα. Μετά τη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλου και Συγκοινωνιών, Μ. Λιάπη, ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.
Η εκκένωση της Γάζας, τα λάθη της βρετανικής αστυνομίας και το επιτελείο γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είναι τα τρία θέματα που αναλύονται από τον ευρωπαικό τύπο. Η τεράστια φωτογραφία εποίκου που μεταφέρεται από ισραηλινούς στρατιώτες κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα της Ντι Ταγκετσάιτουνγκ του Βερολίνου. «Αντίσταση για την τιμή των όπλων» γράφει η λεζάντα της φωτογραφία στην βερολινέζική ημερησία. Η Ντι Ταγκετσαιτουνγκ εκτιμά πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσεται πιο καλά απ ότι θα φανταζόταν και οι πλέον αισιόδοξοι. Η πρώτη σελίδα της Λιμπερασιόν αφιερώνεται στην φωτογραφία ενός εποίκου που σκαρφαλωμένος στη στέγη ενός σπιτιού ανεμίζει την ισραηλινή σημαία. « Μια τελευταία ματιά στη Γάζα από τους εποίκους» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Ο πόλεμος που απειλούσαν να διεξάγουν οι έποικοι δεν πραγματοποιήθηκε. Παρά την ένταση, τη συναισθηματική φόρτιση και τους θύλακες αντίστασης η μεγάλη πλειοψηφία των εποίκων της Γάζας αποχώρησαν δίχως σοβαρά επεισόδια. Απομένει, πλέον, οι Παλαιστίνιοι να αποδείξουν ότι δεν είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού τους» σχολιάζει στο κεντρικό της άρθρο η Λιμπερασιόν. Η Μλάντα Φρόντα Ντνες της Πράγας γράφει : Η εκκένωση της Γάζας είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την ειρήνευση» Ενώ η Πράβδα της Σλοβακίας θεωρεί ότι η απομάκρυνση των εβραίων εποίκων από τη Γάζα δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του Μεσανατολικού «Είναι όπως το ξερίζωμα ενός καρκινώματος από το σώμα ενός ασθενούς που τον αφήνει ανίκανο να συντηρηθεί από μόνος του» γράφει η σλοβάκικη εφημερίδα. Εξαιρετικά επικριτικό έναντι της βρετανικής αστυνομίας είναι το κύριο άρθρο της ισπανικής Ελ Παις Η εφημερίδα της Μαδρίτης κατηγορεί την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου για «ανικανότητα και απάτη» αναφερόμενη στις αποκαλύψει για τις συνθήκες θανάτου του βραζιλιάνου Ζαν ντε Μενέζες που σκοτώθηκε με επτά σφαίρες στο κεφάλι από άνδρες της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας. Η Ελ Παίς γράφει ότι το μετά το ολέθριο λάθος των αστυνομικών, η προσπάθεια της ηγεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να αποκρύψει την αλήθεια, αμαυρώνει την καλύτερη αστυνομία του κόσμου. Χλιαρή είναι η υποδοχή του γερμανικού τύπου στη σύνθεση του επιτελείου των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την ηγέτη του κόμματος Ανγκελα Μέρκελ. Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ γράφει πως η κ. Μέρκελ έχει βρει τα κατάλληλα πρόσωπα για να τη συμβουλεύουν που όμως δεν διαθέτουν επικοινωνιακό χάρισμα για να πείσουν τους γερμανούς ψηφοφόρους. «Είναι αμφίβολο αν το επιτελείο της κ. Μέρκελ θα μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα: τις συντάξεις, τις εισφορές για την υγεία, το κράτος πρόνοια γενικότερα» σχολιάζει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ. Η ίδια εφημερίδα στέκεται στην εντυπωσιακή απουσία από το επιτελείο της Μέρκελ, του Έντμουντ Στόιμπερ, ηγέτη του αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης. Η Ντι Βελτ του Αμβούργου αντιμετωπίζει χλιαρά τις επιλογές της Ανγκελα Μέρκελ: «Με αυτή την ομάδα μπορεί να κερδίσουν οι Χριστανοδημοκράτες τις εκλογές, είναι όμως ικανή να αναπτερώσει την ελπίδα στους απαισιόδοξους πολίτες; Αναρωτιέται η Ντι Βελτ.
Πλήγμα για την βρετανική αστυνομία Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού για τις συνθήκες θανάτου του βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες που πυροβολήθηκε επτά φορές στο κεφάλι από αστυνομικούς της Σκοτλαντ Σιάρντ, προκαλούν ερωτηματικά στον τύπο τόσο για την αποτελεσματικότητα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης «Κράτος» καθώς και για την ειλικρίνεια του αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Σερ Ιαν Μπλερ. «Ερωτηματικά για τον Σερ Ιαν Μπλέρ» τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης της Ντειλι Τέλεγκραφ. « Τα διαρρεύσαντα έγγραφα από την επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Μενέζες είναι συγκλονιστικά. Γνωρίζαμε, βεβαίως ότι η επιχείρηση εκείνη κατέληξε σε τραγικό λάθος. Αυτό που αποκαλύπτουν τα έγγραφα είναι πως πρόκειται για πραγματικό φιάσκο που εκθέτει τις αστυνομικές αρχές. Και οι ευθύνες θα πρέπει, πρώτα, να αναζητηθούν από τον αρχηγό της αστυνομίας Σερ Ιαν Μπλερ» γράφει η Τελεγκραφ για να καταλήξει: «Όπως εξελίχθηκε η υπόθεση συνιστά μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Το πόρισμα της έρευνας θα κάνει σαφές σε ποιο βαθμό ο Σερ Ιαν Μπλερ γνώριζε τα πραγματικά γεγονότα και προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αν το έπραξε, και όλα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να παραιτηθεί» σημειώνει στο άρθρο γνώμης η Ντέιλι Τέλεγκραφ Από την πλευρά της η Ιντιπέντεντ συμφωνεί ότι όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητος, ήταν μια επιχείρηση-φιάσκο από την αρχή έως το τέλος. «Το πιο ενοχλητικό είναι ότι όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Μενέζες που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της αστυνομίας ήταν παραπλανητικές. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κουκουλώματος από πλευρά των Αρχών. Είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων» γράφει η Ιντιπέντεντ. Κατά τους Τάιμς η Μητροπολιτική Αστυνομία επεχείρησε αρχικά να καθυστερήσει την έρευνα γύρω από την υπόθεση Μενέζες. «Έχουμε υποχρέωση να τονίσουμε ότι το τελικό συμπέρασμα θα εξαχθεί μετά την δημοσιοποίηση όλων των πρακτικών της έρευνας. Παρόλα αυτά οι αποκαλύψεις προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά τόσο ως προς την οργάνωση της επιχείρησης όσο και για τον τρόπο που χειρίστηκε έκτοτε τον θάνατο του βραζιλιάνου, η Μητροπολιτική Αστυνομία» αναφέρουν οι Τάιμς. Η στρατηγική πυροβολήστε και σκοτώστε, σύμφωνα με τους Τάιμς ισχύει για την Μητροπολιτική Αστυνομία εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, η πρακτική της εφαρμογή στην υπόθεση Μενέζες απέδειξε ότι δεν έχουν μελετηθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία αθώων πολιτών από την αυθαιρεσία ή τα λάθη των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων. Θα πρέπει, συνεχίζουν οι Τάιμς να ξεκινήσει πάραυτα συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το εύρος των εξουσιών των διωκτικών αρχών ειδικά δε για την διαφάνεια που πρέπει να διέπει τις δραστηριότητες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Πιο διαλλακτική είναι η στάση που τηρεί η Γκάρντιαν. Που όπως γράφει υπάρχουν πάντα δύο ερωτήματα που τίθενται σε περιπτώσεις διαρροών όπως αυτή γύρω από τις συνθήκες θανάτου του βραζιλιάνου ηλεκτρολόγου. Το πρώτο αφορά το περιεχόμενο και το δεύτερο ποιον ή ποιους εξυπηρετεί η διαρροή» Η εφημερίδα συστήνει υπομονή έως ότου δημοσιοποιηθεί το τελικό πόρισμα της επιτροπής που διρευνα την υπόθεση. «Εως την δημοσιοποίηση του πορίσματος είναι πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο να προβαίνουμε σε συμπεράσματα για το τι και γιατί συνέβη αυτή η τραγωδία. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα το κίνητρο που ώθησε τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν τον Μενέζες. Ήταν μια πέρα για πέρα γκάφα ή μια αποτυχημένη προσπάθεια των αστυνομικών να προστατεύσουν τον κοινό. Αυτό που δεν αμφισβητεί κανένας είναι ότι μετά τις αποκαλύψεις η εμπιστοσύνη του κοινού στην αστυνομία και προσωπικά τον αρχηγό της Ιαν Μπλερ έχει κλονισθεί. Θα ήταν, ωστόσο, πρόωρο και ανεύθυνο να ζητήσουμε από τώρα να πεσουν κεφάλια» σχολιάζει η Γκάρνταν
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου) Αντιμέτωποι με τους σκληροπυρηνικούς Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να σπάσουν την πύλη του Νεβ Ντεκαλίμ Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ισραηλινή επιχείρηση εκκένωσης των εβραικών οικισμών στη λωρίδα της Γάζας με την είσοδο του στρατού στον οικισμό Κφάρ Νταρόμ όπου κάπου 2.000 έποικοι και υποστηρικτές τους έχουν οχυρωθεί πίσω από σωρούς μπετόν και συρματοπλεγματων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το αναπόφευκτο: τη μεταφορά τους στο Ισραήλ. Την Τετάρτη σε όλη τη λωρίδα της Γάζας εκτυλίχθηκαν σκηνές απόγνωσης καθώς αλλόφρονες οι έποικοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν το στρατό να τους αποσπάσει από τους οικισμούς τους. Ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δείχνουν αποφασισμένες να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την επιχείρηση γι αυτό και χιλιάδες άοπλοι στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομές από σπίτι σε σπίτι σε μια προσπάθεια μετακίνησης των χιλιάδων εποίκων που αρνούνταν να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Πολλοί έποικοι σύρθηκαν δια της βίας από σχολεία και τις συναγωγές όπου είχαν κλεισθεί και οδυρόμενοι σπρώχτηκαν μέσα στα λεωφορεία που τους μετάφεραν στον Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν παρακολουθούσε εμφανώς συγκινημένος την επιχείρηση, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση εκκένωση της Γάζας είναι προς την σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ. Συμπλοκές Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα που έχει δοθεί για την αποχώρηση, δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να σπάσουν την πύλη του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, Νεβ Ντεκαλίμ, ο οποίος είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές. Στον οικισμό κατάφεραν να εισέλθουν τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους Εβραίους εποίκους. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν λάβει εντολές να χρησιμοποιήσουν βία εάν κάποιοι Εβραίοι έποικοι παρουσιάσουν αντίσταση στην αποχώρησή τους. Σε ορισμένους άλλους εβραϊκούς οικισμούς, οι έποικοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των στρατιωτών που θέλουν να τους διώξουν, ενώ σε έναν άλλο οι Εβραίοι έποικοι έχουν στήσει οδοφράγματα. Την ίδια στιγμή εκφράζονται παράπονα ότι οι οικισμοί που χτίστηκαν από το Ισραήλ για να στεγάσουν τους Εβραίους εποίκους δεν είναι επαρκείς. Οι περισσότεροι από τους 8.500 χιλιάδες Εβραίους εποίκους των οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν ήδη φύγει. Από την παλαιστινιακή πλευρά, πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να εορτάσουν την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αποφάσισε να γκρεμίσει εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη από την κατάληψή τους κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.
|