Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-16

  1. Έκθεση του ΔΝΤ για το Ιράκ
  2. Πολύνεκρη πτώση στο Αφγανιστάν
  3. Νέα αεροπορική τραγωδία στη ζούγκλα
  4. Κλοιός έξωσης σε 21 οικισμούς
  5. Πένθος και ερωτήματα
  6. Πρωθυπουργικές συναντήσεις
  7. Συντριβή ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν
  8. Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα
  9. Πόσο ασφαλείς είναι;
  10. Έφυγε η κυρία του πενταγράμμου
  11. Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα
  12. Είκοσι δύο ανήλικοι ανάμεσα στους νεκρούς
  13. Ιστορίες του ασφαλούς Λονδίνου
  14. Nέα σύνορα
  15. Ερωτηματικά για το αεροπλάνο
  16. Συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  17. Νέα στοιχεία για την τραγωδία
  18. «Λένον-Το μιούζικαλ»
  19. Προβληματισμοί για τη συντριβή
  20. Σκοτεινό μυστήριο η πτώση του Μπόινγκ
  21. Προβληματισμένοι οι βρετανοί με την συντριβή του κυπριακού
  22. Αποχώρηση «ελπίδας»
  23. Έτοιμοι για σύγκρουση

Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση του ΔΝΤ για το Ιράκ

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί το μέσο βιοτικό επίπεδο, λέει το ΔΝΤ

Αντιμέτωπο με «τρομακτικές προκλήσεις» βρίσκεται το Ιράκ στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της εθνικής του οικονομίας σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η βίαιη εξέγερση και οι πολιτική αβεβαιότητα αποτελούν «μείζονες κινδύνους» για την ανάκαμψη της χώρας, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην πρώτη του εδώ και 25 χρόνια αξιολόγηση της ιρακινής οικονομίας.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ανάγκη μεταρρύθμισης του πετρελαϊκού τομέα και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της κατεχόμενης χώρας.

Απευθύνουν δε έπαινο στις ιρακινές αρχές γιατί «κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες διατηρούν κάποιο επίπεδο μακροοικονομικής σταθερότητας» και διότι όπως υποστηρίζουν - «έχει υιοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ

Η ιρακινή οικονομία υπολογίζεται ότι έχει αναπτυχθεί με ρυθμούς σχεδόν 50% το 2004 σε σχέση με το προηγούμενο έτος (της εισβολής), χάριν κυρίως στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η συνεχιζόμενη βία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη του Ιράκ

Το σύνολο των εξαγωγών της χώρας αυξήθηκε προς όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά η ευρωστία των μεταπολεμικών αυτών στοιχείων χαρακτηρίζεται «εύθραυστη».

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο Ιράκ το 2005 θα είναι 3,7% καθώς δεν αναμένεται περαιτέρω δραματική αύξηση στην παραγωγή μαύρου χρυσού.

Και ενώ τα συνεχιζόμενα προβλήματα ασφάλειας και πολιτικής αστάθειας αναμένεται να επηρεάσουν το ρυθμό της ανοικοδόμησης, το ΔΝΤ προτρέπει την κυβέρνηση της Βαγδάτης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και για τη βελτίωση του μέσου βιοτικού επιπέδου.

Έτσι προτείνεται η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ιδιαίτερα η ενίσχυση της χρηστής εταιρικής διαχείρισης και των ελέγχων στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, που έφθασαν τα 738 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στο 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Παράλληλα προτείνεται να καταργηθούν σταδιακά οι κρατικές επιδοτήσεις στις εξαγωγές μαύρου χρυσού και να περιέλθουν από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα τα τραπεζικά ιδρύματα.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη πτώση στο Αφγανιστάν

Είναι το δεύτερο δυστύχημα που πλήττει τις ισπανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν επέφερε το θάνατο 17 στρατιωτών των ισπανικών δυνάμεων, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση ενόψει των εκλογών στη χώρα.

Το ελικόπτερο τύπου Πούμα συνετρίβη κοντά στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχε αμμοθύελλα στην περιοχή.

Αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη αν και εκπρόσωπος των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πτώση να οφείλεται σε εχθρικά πυρά.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή έσπευσαν να βοηθήσουν τους διασωθέντες, και ένα δεύτερο ελικόπτερο τύπου Πούμα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πέντε Ισπανοί στρατιώτες.

Ο πρωθυπουργός της Μαδρίτης, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, έφυγε από τον τόπο των διακοπών του στα Κανάρια Νησιά και επέστρεψε στη Μαδρίτη.

Η συντριβή των δύο ελικοπτέρων είναι το δεύτερο δυστύχημα που πλήττει τα ισπανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 62 στρατιώτες σκοτώθηκαν από συντριβή αεροσκάφους στην Τουρκία το 2003, ενώ επέστρεφαν από το Αφγανιστάν. Η Ισπανία διατηρεί περίπου 850 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αεροπορική τραγωδία στη ζούγκλα

Στο μοιραίο αεροσκάφος τύπου MD 80 δεν βρέθηκαν επιζώντες

Δεν υπάρχουν επιζώντες από το νέο αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης όταν αεροσκάφος με 160 επιβαίνοντες κατέπεσε σε απομονωμένη περιοχή της βορειοδυτικής Βενεζουέλας.

Ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης, στρατιώτες και σωστικά συνεργεία που έφθασαν στην περιοχή λένε ότι το αεροπλάνο τύπου Μακντόνελ Ντάγκλας (MD 80) προσέκρουσε και συνετρίβη σε λόφο της περιοχής Ζούλια.

Το αεροσκάφος ήταν της ιδιωτικής κολομβιανής εταιρίας Γουέστ Καριμπίαν Έργουεϊζ (West Caribbean Airways) και εκτελούσε δρομολόγιο από τον Παναμά προς τη γαλλική νήσο Μαρτινίκα.

Αξιωματούχος της αεροπλοΐας της Βενεζουέλας είπε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους ήρθαν σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου για να ανακοινώσουν ότι αντιμετώπιζαν μηχανικά προβλήματα και να ζητήσουν άδεια για αναγκαστική προσγείωση.

Αμέσως μετά, χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Ώρες αγωνίας και σοκ για τους συγγενείς των επιβατών

Όπως ανακοίνωσε στο Παρίσι η γενική διεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και οι 153 επιβάτες του αεροσκάφους ήταν γαλλικής καταγωγής από το νησί Μαρτινίκα, υπεράκτιο διαμέρισμα της Γαλλίας στην Καραϊβική.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του μετά από την αεροπορική τραγωδία και πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια στις αρχές της Βενεζουέλας αλλά και για την ενημέρωση των συγγενών των θυμάτων.

Σημειωτέον ότι άλλο ένα αεροσκάφος της «Γουέστ Καριμπίαν Έργουεϊζ» είχε συντριβεί στις αρχές του 2005 προκαλώντας το θάνατο οκτώ επιβατών.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κλοιός έξωσης σε 21 οικισμούς

Βίαιη τροπή λαμβάνει η αντιπαράθεση του ισραηλινού κράτους με τους εποίκους

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι έχουν ήδη αποχωρήσει από τα σπίτια τους περίπου οι μισοί από τους Εβραίους εποίκους της κατεχόμενης Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκπνέει εντός ολίγου το σχετικό 48ωρο τελεσίγραφο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει όσους από τους κατοίκους έχουν απομείνει στους οικισμούς ότι εάν δεν αποχωρήσουν οικιοθελώς μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης, τότε θα εκδιωχθούν από τις εστίες τους.

Εβραίοι έποικοι υποστηριζόμενοι από ακροδεξιούς ζηλωτές συνεπλάκησαν με Ισραηλινούς αστυνομικούς σε ορισμένους από τους 21 οικισμούς που πρόκειται να κατεδαφισθούν.

Στο μεγαλύτερο οικισμό, Νέβε Ντεκαλίμ, τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή», «είστε ναζί» και άλλα συνθήματα προς τους αστυνομικούς και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα έκρυθμο, ενώ σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC στην περιοχή αρκετοί αστυνομικοί δεν έκρυβαν τα δάκρυά τους.

Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του έχουν καταλάβει θέσεις μέσα στους οικισμούς και οι στρατιώτες θα αρχίσουν οσονούπω να επισκέπτονται τα σπίτια όσων απέμειναν προσπαθώντας να τους πείσουν να αποχωρήσουν.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής που έχει αναλάβει το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης δήλωσε ότι η βίαιη εκκένωση των οικισμών δεν πρόκειται να αρχίσει πριν την ανατολή ηλίου το πρωί της Τετάρτης.

«Σε κατάσταση πολιορκίας»

Σε ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς, οι έποικοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των στρατιωτών που θα επιχειρήσουν να τους διώξουν, ενώ σε έναν άλλο οι Εβραίοι έποικοι έχουν στήσει οδοφράγματα και καίνε ελαστικά.

Δύο πρόσωπα του Ισραήλ σε ευθεία σύγκρουση

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες 3-4 χιλιάδες οπαδοί ακροδεξιών θρησκευτικών κομμάτων από τη Δυτική Όχθη για να συμπαρασταθούν στους έποικους που επιμένουν να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται παράπονα ότι οι οικισμοί που χτίστηκαν από το Ισραήλ για να στεγάσουν τους Εβραίους εποίκους δεν είναι επαρκείς.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να εορτάσουν την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αποφάσισε να γκρεμίσει εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη από την κατάληψή τους κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος και ερωτήματα

Συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων επισκέφθηκαν το σημείο της τραγωδίας και απέθεσαν άνθη

Ημέρα εθνικού πένθους ήταν η Τρίτη για στην Ελλάδα με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε τριών λεπτών σιγή στη μνήμη των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής.

Επίσης εκδηλώσεις για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο.

Στη Λευκωσία εψάλη δέηση στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου εκατοντάδες άτομα άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Στο χώρο της εκδήλωσης προσήλθε και ο ηγέτης του Τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί.

Το πρωί εψάλη δέηση στη μνήμη των θυμάτων στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία παρουσία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε έναντι των οικογενειών των θυμάτων ότι οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστούν όποιοι ευθύνονται.

Στην Κύπρο τηρείται από χθες τριήμερο επίσημο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας.

Μακάβριων ερευνών συνέχεια

Από το πρωί συνεχίζονταν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των πτωμάτων 3 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους Μπόινγκ 737 της εταιρείας «Ήλιος», τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Πάνδημος ο θρήνος για τα 121 θύματα

Από τις 45 σορούς που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο στο Γουδί Αττικής αναγνωρίστηκαν 24, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν.

Για τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν στο ειδικό χώρο στο Σχιστό.

Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης, που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ήδη ξεκίνησε.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης δήλωσε ότι από την νεκροτομή που έκανε σε σορούς επιβαινόντων προέκυψε ότι κατά την ώρα της πρόσκρουσης στο έδαφος ζούσαν, δηλαδή λειτουργούσαν η καρδιά και οι πνεύμονές τους και ανέπνεαν.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να ήταν λιπόθυμοι, ούτε το ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία όλες οι αισθήσεις τους την ώρα της πρόσκρουσης», τόνισε.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα βεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, κατέληξε.

Δηλώσεις με νόημα

Εξάλλου, ο πρώην αρχιμηχανικός της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» Κυριάκος Πηλαδάκης, ο οποίος έδωσε εξάωρη κατάθεση στην Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε μια φορά στο παρελθόν πρόβλημα αποσυμπίεσης.

Όπως είπε ο κ. Πηλαδάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2005, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επιστροφή του αεροσκάφους από τη Βαρσοβία υπήρξε αποσυμπίεση της καμπίνας και το αεροσκάφος προσγειώθηκε και έμεινε για μία εβδομάδα στη Λάρνακα όπου υπεβλήθη σε ενδελεχή έλεγχο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο είχαν αλλαχθεί όλα τα εξαρτήματα και στάλθηκαν για έλεγχο και δεν βρέθηκε κάτι το συγκεκριμένο.

Ενδελεχή έρευνα για τους υπεύθυνους του δυστυχήματος υποσχέθηκε ο κ. Παπαδόπουλος

Από τότε μέχρι και την ημέρα που ο ίδιος έφυγε από την εταιρεία δεν υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή κάτι ανησυχητικό, είπε.

Η αποσυμπίεση της καμπίνας, είπε, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αλλά κάτι που συμβαίνει.

Σε ερώτηση για το θέμα ύπαρξης οξυγόνου στο πιλοτήριο και στην καμπίνα του αεροπλάνου ο κ. Πηλαδάκης είπε ότι οι πιλότοι έχουν μεγάλη μποτίλια κάτω από το κάθισμα τους και υπάρχει ειδικό κουμπί που ελέγχει αν είναι αρκετό το οξυγόνο και αν έρχεται με ικανοποιητική ροή.

Αυτή η μποτίλια, είπε, είναι ανεξάρτητη από αυτές των επιβατών, οι οποίες είναι μία μποτίλια για κάθε τρία άτομα. Επίσης η μάσκα του πιλότου καλύπτει όλο το πρόσωπο του και μπορεί να λαμβάνει 100 % οξυγόνο.

Ο κ. Πηλαδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να συνετρίβη λόγω αποσυμπίεσης και υποστήριξε ότι πρέπει να προηγήθηκαν σειρά λαθών ή μηχανικών βλαβών.

Νέα στοιχεία από Αγγλία

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρηση του μοιραίου αεροσκάφους Μπόινγκ 737 λέγεται «ATC Latham Ltd» και εδρεύει σε αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

Σε επικοινωνία που είχε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC με το γενικό διευθυντή της ATC, ο κ. Άντι Φιντς δεν θέλησε να μιλήσει για το ιστορικό του συγκεκριμένου αεροπλάνου και τη συντήρηση που πραγματοποιήθηκε.

Δήλωσε όμως, ότι μέχρι στιγμής ούτε οι Ελληνικές ούτε οι Κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της εταιρείας για την διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος.

Την ίδια απάντηση έδωσε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, η οποία έχει υπό τη γενική της εποπτεία τις εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβικά τη συντήρηση, επιδιόρθωση και παροχή πιστοποιητικών αξιοπλοϊμότητας σε αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας είπε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα των ερευνητικών αρχών είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο για να διερευνηθεί η διαδικασία συντήρησης του μοιραίου αεροσκάφους.

Επίσης η Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC επικοινώνησε με το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, όπου το περασμένο Σαββάτο, πριν δηλαδή το δυστύχημα, αεροσκάφος της εταιρείας ΗΛΙΟΣ με προορισμό το Μπέρμιγχαμ, παρουσίασε πρόβλημα στα φλαπς τα κινητά τμήματα των φτερών.

Το αεροσκάφος ήταν Μπόινγκ 737, του ίδιου δηλαδή τύπου με αυτό που συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του, αλλά τελικά το αεροσκάφος έκανε μερικούς κύκλους και κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς απρόοπτα.

«Ο συναγερμός που σήμανε δεν ήταν γενικός, αλλά τα οχήματα άμεσης ανάγκης πήραν θέσεις την ώρα που προσγειωνόταν το αεροσκάφος και στη συνέχεια το ακολούθησαν όσο αυτό τροχοδρομούσε μέχρι το σημείο στάθμευσής του μετά το πρόβλημα διορθώθηκε και το αεροσκάφος αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου για την επόμενη πτήση του» είπε η εκπρόσωπος του αερολιμένα της αγγλικής πόλης.

Πάντως σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών η προσγείωση δεν ήταν ιδανική. Ένας επιβάτης δήλωσε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε πολύ απότομα.

«Υπήρξαν προηγούμενοι έλεγχοι»

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για ελέγχους που είχαν υποστεί αεροσκάφη της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος» στην οποία ανήκε το μοιραίο Μπόινγκ.

Ευθύνες επιρρίπτονται στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους

Η εταιρεία είχε υποβληθεί από τις αρχές του 2005 σε τρεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην Ευρώπη, στη διάρκεια των οποίων δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε κάποιο αεροσκάφος της, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης της Γαλλικής Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, η εν λόγω εταιρεία υποβλήθηκε σε τρεις διαφορετικούς ελέγχους: Τον Ιούνιο στη Ρουμανία, τον Ιούλιο στη Βρετανία και επίσης τον Ιούλιο στην Ολλανδία.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων ελέγχων δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα. Στη διάρκεια του τρίτου ελέγχου διαπιστώθηκε σε ένα αεροσκάφος ένα συμβάν «1ης κατηγορίας», δηλαδή ήσσονος σημασίας, το οποίο επιδιορθώθηκε.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι το 2004 η «Ήλιος» υποβλήθηκε σε τέσσερις ελέγχους στην Ευρώπη, έναν στη Γαλλία, έναν στη Βρετανία και δύο στην Πολωνία. Και στις περιπτώσεις αυτές «μόνον συμβάντα ήσσονος σημασίας 1ης κατηγορίας διαπιστώθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε ένα» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη διάρκεια του ελέγχου που υποβλήθηκε αεροσκάφος της εν λόγω εταιρείας πέρυσι στη Λυών της Γαλλίας, «ένα καλώδιο που δεν είχε καλή μόνωση επισημάνθηκε και διορθώθηκε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είθισται να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους ρουτίνας σε αεροσκάφη ξένων εταιρειών τα οποία προσγειώνονται στο έδαφός τους.

Αντιδράσεις πιλότων και εργαζομένων

Την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής όλων των διεθνών κανονισμών που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ καλεί την πολιτεία να ενεργοποιήσει «όλους τους κρατικούς μηχανισμούς που προβλέπουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί», όσον αφορά τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις τόσο των αεροσκαφών, όσο και των αεροπορικών εταιρειών.

Από την πλευρά της η Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), σε ανακοίνωσή της συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης, χωρίς ακρότητες και «σεναριολογίες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο».

Η ΕΧΠΑ επισημαίνει ακόμη ότι η διεθνής αεροπορική κοινότητα αναμένει το επίσημο πόρισμα για αίτια συντριβής του αεροσκάφους, στο οποίο οι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση του ατυχήματος εμπειρογνώμονες, θα αποφανθούν για τα αποδεδειγμένα και συναφή αίτια.

Εξάλλου το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει την οδύνη αλλά και την αγανάκτησή του για τον τραγικό και άδικο χαμό 121 ανθρώπων.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έστειλαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρίς.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωθυπουργικές συναντήσεις

Συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας έχει ο πρωθυπουργός

Δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, είχε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης ενόψει της μετάβασης του πρωθυπουργικού κλιμακίου και της καθιερωμένης ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, Αθανάσιο Γιαννόπουλο, και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του υπουργείου μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και στη συνέχεια θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

Πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε νέες διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναφέροντας το ενδεχόμενο αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων σε ΔΕΚO και Τράπεζες και την πώληση ή παραχώρηση της κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός γίνεται αποδέκτης συνεχών αιτημάτων και πιέσεων από υπουργούς του προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα για προσλήψεις και χρηματοδότηση έργων υποδομών, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στην πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν

Είναι το δεύτερο δυστύχημα που πλήττει τις ισπανικές δυνάμεις

Συντριβή δύο ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν επέφερε το θάνατο 17 στρατιωτών των ισπανικών δυνάμεων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν στρατιωτική άσκηση, εν όψει των εκλογών στη χώρα.

Τα δύο ελικόπτερα τύπου Πούμα συνετρίβησαν κοντά στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχε αμμοθύελλα στην περιοχή.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πάντως ότι δεν πιστεύει πως επρόκειτο για επίθεση.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή έσπευσαν να βοηθήσουν τους διασωθέντες και αρκετοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός της Μαδρίτης, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, έφυγε από τον τόπο των διακοπών του στα Κανάρια Νησιά και επέστρεψε στη Μαδρίτη.

Η συντριβή των δύο ελικοπτέρων είναι το δεύτερο δυστύχημα που πλήττει τα ισπανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 62 στρατιώτες σκοτώθηκαν από συντριβή αεροσκάφους στην Τουρκία το 2003, ενώ επέστρεφαν από το Αφγανιστάν. Η Ισπανία διατηρεί περίπου 850 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα

Ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για μηχανικά προβλήματα

Αεροσκάφος των αερογραμμών της Κολομβίας με 160 άτομα συνετρίβη σε απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Βενεζουέλα και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης.

Το αεροσκάφος ήταν της εταιρίας Γουέστ Καριμπίαν Έργουεϊς (West Caribbean Airways) και ταξίδευε από τον Παναμά προς τη Μαρτινίκα.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή Ζούλια, αλλά δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν επιζώντες.

Αξιωματούχος της αεροπλοϊας της Βενεζουέλας είπε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους ήρθαν σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου για να ανακοινώσουν ορισμένα μηχανικά προβλήματα.

Αμέσως μετά, χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, δήλωσε ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος συνετρίβη γύρω στις τρεις τα ξημερώματα τοπική ώρα.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πόσο ασφαλείς είναι;

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Το τραγικό δυστύχημα της εταιρείας «'Ηλιος» δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια των πτήσεων από τις εταιρείες χαμηλού κόστους που δημιουργήθηκαν μετά την απελευθέρωση των αερομεταφορών.

Πάντως τις ανησυχίες αυτές, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Σάιμον Εβανς, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Χρηστών των Αερομεταφορών (Air Transport Users Council) που εδρεύει στο Λονδίνο και ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεων εταιρειών χαμηλού κόστους και στη Βρετανία έως πριν μερικά χρόνια», είπε ο κ. Έβανς. «Όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει βάση στις καταγγελίες ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι λιγότερο σχολαστικές από τις άλλες εταιρείες όσον αφορά τη συντήρηση και την ασφάλεια. Η λειτουργία τους υπόκειται στους ίδιους ακριβώς κανονισμούς τους οποίους πρέπει να σέβονται και οι άλλες εταιρείες.

»Γνωρίζουν ότι εάν θεωρηθούν ότι παραμελούν τη συντήρηση των αεροπλάνων και τους κανόνες ασφαλείας, τότε ουσιαστικά διαπράττουν επιχειρηματική αυτοκτονία. Ο τομέας των αερομεταφών είναι πολύ ανταγωνιστικός μετά την απελευθέρωση της αγοράς. Οποια εταιρεία δεν εφαρμόζει τους κανόνες είνια καταδικασμένη να πτωχεύσει », τονίζει ο Βρετανός ειδικός.

«Σίγουρα κάνουν συμβιβασμούς σε ορισμένα θέματα στα οποία θεωρούν ότι είναι συνετό να συμβιβασθούν. Αυτό το παραδέχονται και οι ίδιες οι εταιρείες χαμηλού κόστους που λένε όμως ότι ο τομέας στον οποίο δεν κάνουν συμβιβασμούς είναι ο τομέας της ασφάλειας. Σε αυτό το τομέα ακόμη και αν ήθελαν να κάνουν συμβιβασμούς, θα ήταν πολύ δύσκολο λόγω των αυστηρών κανόνων και των σχολαστικών ελέγχων που κάνουν τόσο οι εθνικές όσο και οι διεθνείς υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας.

»Συμβιβασμούς σίγουρα κάνουν στο τομέα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιβάτες καθώς εκεί δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τις διεθνείς προδιαγραφές», κατέληξε ο Σάιμον Εβανς, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Χρηστών των Αερομεταφορών που εδρεύει εδώ στο Λονδίνο.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε η κυρία του πενταγράμμου

Η διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια έγινε γνωστή από την ταινία «Λόλα»

Την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη στο νοσοκομείο Υγεία η ανεπανάληπτη λαϊκή τραγουδίστρια, Βίκυ Μοσχολιού, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 62 χρόνων.

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαϊου του 1943 και έκανε τα πρώτα της βήματα στο πάλκο πλάι στο Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα.

Η τραγουδίστρια με τη βραχνή φωνή έγινε ευρέως γνωστή το 1964, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος την επέλεξε να ερμηνεύσει το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και τη Τζένη Καρέζη.

Μεγάλοι συνθέτες της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάρκος Βαμβακάρης, της εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους.

Ο γάμος της με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα περιοδικά το 1967.

Από το γάμο της, ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο, απέκτησε δύο κόρες και μάλιστα έγινε και γιαγιά πριν από μερικά χρόνια.

Ανάμεσα στους συνθέτες που της εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους ήταν οι Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Άκης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσιος και Σταμάτης Κραουνάκης.

Το 1972, η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια έφυγε από τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και πέρασε στο έντεχνο τραγούδι, γράφοντας ιστορία στις μπουάτ «Ζουμ» και «Ζυγός».

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωση μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα

Ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για μηχανικά προβλήματα

Αεροσκάφος των αερογραμμών της Κολομβίας με 152 άτομα συνετρίβη σε απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Βενεζουέλα και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης.

Το αεροσκάφος ήταν της εταιρίας Γουέστ Καριμπίαν Έργουεϊς (West Caribbean Airways) και ταξίδευε από τον Παναμά προς τη Μαρτινίκα.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή Ζούλια, αλλά δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν επιζώντες.

Αξιωματούχος της αεροπλοϊας της Βενεζουέλας είπε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους ήρθαν σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου για να ανακοινώσουν ορισμένα μηχανικά προβλήματα.

Αμέσως μετά, χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, δήλωσε ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος συνετρίβη γύρω στις τρεις τα ξημερώματα τοπική ώρα.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Είκοσι δύο ανήλικοι ανάμεσα στους νεκρούς

Κανένας επιζών δεν βρέθηκε ανάμεσα στους 121 επιβαίνοντες του αεροσκάφους

Η κυπριακή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των επιβατών και του πληρώματος της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ της εταιρείας «Ήλιος» που συνετρίβη την Κυριακή στο Γραμματικό.

Από τους επιβάτες, 103 ήταν Κύπριοι, αρκετοί αρμενικής καταγωγής, και 12 Έλληνες. Συνολικά στην πτήση επέβαιναν 22 ανήλικοι.

Όπως προκύπτει από τη λίστα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν Γερμανός και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος Κύπριοι.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι ο κατάλογος δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πολλές προσπάθειες της αστυνομίας για την εξακρίβωση των ταυτοτήτων των θυμάτων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση οφείλεται στο ότι τα στοιχεία της «Ήλιος» είχαν ελλείψεις.

Επιπλέον, έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων και μετά να δοθεί ο κατάλογος στη δημοσιότητα.

Ιατροδικαστικές εξετάσεις

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ορισμένοι από τους 121 επιβαίνοντες βρίσκοταν εν ζωή την ώρα της συντριβής, σύμφωνα με τις πρώτες ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης αποκάλυψε πως μετά την νεκροτομή 12 σορών, διαπιστώθηκε ότι και στα 12 θύματα κατά τη στιγμή του θανάτου τους λειτουργούσαν το κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα.

Απαρηγόρητοι οι συγγενείς των θυμάτων

Ο κ. Κουτσάφτης πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα 12 θύματα είχαν τις αισθήσεις τους την ώρα της μοιραίας πρόσκρουσης, αλλά αυτό όπως είπε είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί με περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί η οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος από τους συγγενείς τους.

Από τις 45 σορούς που έχουν μεταφερθεί στο Γουδί, αναγνωρίστηκαν 24, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν.

Έτσι, και για αυτές τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν σε ειδικό χώρο στο Σχιστό.

Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν και αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης, που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ξεκινά από την Τρίτη.

Η σορός του ενός πιλότου έχει αναγνωριστεί, ενώ την Τρίτη θα συνεχιστούν οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας για τις σορούς τριών ακόμα επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους που δεν έχουν ανευρεθεί.

Συνέντευξη του προέδρου της «Ήλιος»

Προηγουμένως ο κ. Δράκος δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει τις πτήσεις της με τα αεροπλάνα της και αρνήθηκε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη χθες είχε κριθεί ακατάλληλο να πετάξει.

Ο κ. Δράκος είπε ότι το μοιραίο αεροσκάφος τύγχανε συντήρησης με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και τους κανονισμούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Επανέλαβε ότι το αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ-737-300, μετά το επεισόδιο αποσυμπίεσης στην πτήση Βαρσοβίας-Λάρνακας έτυχε συντήρησης στο Λονδίνο και κρίθηκε κατάλληλο τόσο από διεθνή οίκο όσο και την κατασκευάστρια εταιρεία.

Επίσης διέψευσε ότι την προηγούμενη της τραγωδίας μηχανικός το έκρινε ακατάλληλο και παραιτήθηκε, καθώς και ότι άλλος μηχανικός έδωσε την έγκρισή του για την αξιοπλοϊμότητα του αεροπλάνου.

Όταν ρωτήθηκε για το ιστορικό του αεροσκάφους, ο κ. Δράκος είπε ότι τα στοιχεία θα δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή, όπως είναι καταγραμμένα στο μητρώο του αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Επιτροπής να δώσει το πόρισμά της.

Διέψευσε ότι ο πιλότος που ήταν προγραμματισμένο να πετάξει με το αεροπλάνο αρνήθηκε να το πράξει και αντικαταστάθηκε, λέγοντας ότι ο προγραμματισμένος χειριστής ήταν αυτός που βρισκόταν στη μοιραία πτήση.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος και τα παιδιά του ταξίδευαν με το ίδιο αεροπλάνο και πρόσθεσε ότι δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών του.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια πως σταμάτησαν οι πτήσεις, προσθέτοντας ότι μετά το δυστύχημα πέταξαν δύο αεροπλάνα από τη Λάρνακα, με το ένα από τα οποία ταξίδευσαν η μητέρα και η σύζυγός του.

Ο κ. Δράκος είπε ακόμα ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία που μεταδόθηκε πως στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επικοινώνησε με την εταιρεία μέσω της ιδιωτικής συχνότητας, για να αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορίες του ασφαλούς Λονδίνου

Του Θανάση Γκαβού

«Φόβος ναι, πανικός όχι», ήταν το συμπέρασμα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων που προσπαθούσαν λίγες ημέρες μετά το αρχικό σοκ των βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα, να αποτυπώσουν την αντίδραση των Λονδρέζων ή έστω τη δέουσα αντίδραση σε μια τέτοια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Τα αρχικά πομπώδη πρωτοσέλιδα ορισμένων ταμπλόιντ και όχι μόνο θέλησαν να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων του Λονδίνου: «Δεν φοβόμαστε».

Οι αναγωγές στην παροιμιώδη ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν οι Λονδρέζοι στους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Λουφτβάφε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή στην αμετάβλητη καθημερινότητα που «αψήφησε» τις αιματηρές επιθέσεις του ΙΡΑ, επιστρατεύτηκαν άμεσα για να θυμίσουν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ότι το λονδρέζικο ηθικό δεν κάμπτεται εύκολα.

Λίγες ημέρες μετά, λοιπόν, σε αυτούς που διατράνωναν την ψυχραιμία τους, απάντησαν όσοι πιστεύουν ότι το φόβο δε γίνεται να τον ελέγξεις, όπως και κανένα ένστικτο. Απλά να τον διαχειριστείς.

Και ποιος καλύτερος να βοηθήσει στη διαχείριση αυτού του φόβου από την αστυνομία. Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούσαν και οι μεν και οι δε, διαδικτυακοί επισκέπτες τόσο της ιστοσελίδας «δενφοβόμαστε.com», όσο και της αντίπαλης «είμαστετρομοκρατημένοι.com», που στήθηκαν μέσα σε δυο μέρες.

Η αλήθεια είναι ότι σε μια πόλη με τόσες χιλιάδες κάμερες να σε παρακολουθούν σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, η έντονη παρουσία της αστυνομίας έμοιαζε λιγότερο παράταιρη από όσο ίσως θα έμοιαζε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Αλήθεια είναι επίσης ότι όταν τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις, το ανήσυχο βλέμμα του επιβάτη του μετρό που περνούσε από ακτινογραφία κάθε νέο συνεπιβάτη, συναντούσε κάποιον αστυνομικό, ένιωθες τον αέρα να γεμίζει από μια σχεδόν απτή ανακούφιση.

Για πόσο καιρό μπορεί όμως να κρατήσει η ανακούφιση αυτή όταν δεν είσαι συνηθισμένος να νιώθεις αστυνομικά βλέμματα να σε περιεργάζονται μπαίνοντας στο τρένο για τη δουλειά, για τη βόλτα μετά τη δουλειά, για το ποτό μετά τη βόλτα, για το σπίτι μετά το ποτό;

«Σταματημένος και ψαγμένος»

Δευτέρα 8 Αυγούστου, κατά τις 8 το πρωί. Μία εβδομάδα ακριβώς μετά από την απόφαση της αστυνομίας να κάνει χρήση μιας διάταξης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που επιτρέπει τον τυχαίο έλεγχο αποσκευών επιβατών μαζικών μέσων μεταφοράς. Stop and search.

Μετά από μισή ώρα στην πλατφόρμα του (υπέργειου) τρένου, ανακοινώνεται η ακύρωση της τρίτης συνεχούς αμαξοστοιχίας. Η μνήμη όλων πλέον έχει διαγράψει τις παλαιότερες ταλαιπωρίες από μερικές όχι ακριβώς αξιόπιστες σιδηροδρομικές συνδέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα όλοι σκέφτονται μήπως έγινε κάτι.

Τελικά τίποτα. Απλά καθυστερήσεις και ακυρώσεις λόγω έργων στις γραμμές.

Αναγκαστικά περπατώ για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι τον κοντινότερο σταθμό τρένου, απ όπου θα βρεθώ τουλάχιστον στο κέντρο και κοντά στο γραφείο.

Περπατώ, βγάζω εισιτήριο, παίρνω το όχι και τόσο βολικό επόμενο τρένο και διαρκώς σκέφτομαι πόσο μια ενέργεια όπως αυτές της 7ης και 21ης Ιουλίου μπορούν όντως τελικά να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Τέρμα του τρένου στη Βικτόρια. Στα πρώτα δέκα βήματα έχω δει ήδη τέσσερις αστυνομικούς, σε δύο από τις εισόδους του μετρό. Τους αποφεύγω γιατί έχω περάσει τα προηγούμενα τρία τέταρτα σκεπτόμενος ότι ασυνείδητα και εγώ νιώθω καλύτερα ξέροντας ότι αυτές τις μέρες η αστυνομία είναι παντού.

Ξέρω όμως επίσης ότι η ίδια αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε μπροστά στα μάτια έντρομων συνεπιβατών μου ένα συνομήλικό μου Βραζιλιάνο, με ίδιο ανάστημα με εμένα, ίδιο πάνω κάτω χρώμα δέρματος, ίδια πιθανότατα συμπεριφορά πριν την εμφάνιση των αστυνομικών.

Και εκεί που πίστεψα πως άφησα το «μπλόκο» πίσω μου, μια πολύ ευγενική είναι η αλήθεια αστυνομικός μου ζητά να σταματήσω.

Ο συνάδελφός της μου εξηγεί ότι στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας μετά τα περιστατικά της 7ης και 21ης Ιουλίου διεξάγουν τυχαίους ελέγχους, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος τάδε.

Μου ζήτησαν να ελέγξουν την τσάντα που είχα μαζί μου, την οποία όμως πήραν οι ίδιοι από τον ώμο μου, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ξέρουν τι μεταφέρω.

«Κι αν δε σταματούσα;», ρωτάω. «Γιατί να ταλαιπωρούμαστε και οι δύο», μου απαντά με ένα πλατύ χαμόγελο ο αστυνομικός.

Μου ζήτησαν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας, το οποίο όμως μου επέτρεψαν να τους δείξω αφού πρώτα διαπίστωσαν ότι η τσάντα δεν έκρυβε κάτι ύποπτο. «Α, δημοσιογράφος Ωραία, δε θα κάνουμε πολλή ώρα».

Η γυναίκα αστυνομικός συνέχισε να ψάχνει πιο προσεκτικά την τσάντα, ενώ ο συνάδελφός της ζητούσε στοιχεία ταυτότητας και διεύθυνση, σημειώνοντας σε μια φόρμα, αντίτυπο της οποίας στη συνέχεια μου έδωσε, κάποια στοιχεία εμφάνισης, όπως τα ρούχα, το ύψος και το χρώμα των μαλλιών, αλλά και τα στοιχεία των ιδίων.

Η αστυνομικός συνέχιζε το ψάξιμο. Άνοιξε τις σελίδες ενός μικρού μπλοκ σημειώσεων που είχα μαζί μου, εκφράζοντας την απορία γιατί είναι τόσο πυκνογραμμένο και ρωτώντας αν είναι οι σημειώσεις της δουλειάς.

«Για την ακρίβεια αυτό είναι ένα πρόχειρο ημερολόγιο», είπα, σκεπτόμενος ότι αν θεωρηθώ ύποπτος η παρέα με την οποία είχα πάει στο γήπεδο πριν από δυο μέρες μπορεί να βρεθεί μπλεγμένη.

Κι αν ήξερε ελληνικά, σκέφτηκα, ή αν έγραφα στα αγγλικά; Θα μάθαινε έτσι απλά ένας άγνωστος τι γράφω στο ημερολόγιό μου; Μήπως να αρχίσω να προσέχω τι σχόλια γράφω σε ό,τι κουβαλώ στην τσάντα μου;

Η όλη διαδικασία διήρκεσε λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά. Σε ερώτησή μου απάντησαν ότι κάθε αστυνομικός πραγματοποιεί ημερησίως τουλάχιστον 3 με 5 παρόμοιους ελέγχους, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητα του σταθμού στον οποίο βρίσκεται.

Η γυναίκα αστυνομικός φάνηκε να θέλει να δικαιολογηθεί κάπως και πρόλαβε να μου πει καθώς έφευγα ότι οι Λονδρέζοι δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ των επιθέσεων και βλέποντας την αστυνομία νοιώθουν πιο ασφαλείς.

Μπορεί να είναι κι έτσι. Σίγουρα είναι και έτσι. Αλλά πού τελειώνει η ασφάλεια και πού αρχίζει ο αδιάκριτος έλεγχος και η παρακολούθηση; Σίγουρος δεν είμαι, αλλά όσο οι μέρες περνούν τόσο τα σύνορα της ασφάλειας στενεύουν.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα σύνορα

Toυ Πολ Ρέινολντς του BBC

Ο Αριέλ Σαρόν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές με τα σχέδιά του για τη Γάζα

Η απομάκρυνση των Ισραηλινών απτη Γάζακαι το σχέδιο της ευρύτερης απαγκίστρωσης που συνεπάγεται η κίνηση αυτήσυνιστούν μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Μ.Ανατολής. Τόσο μεγάλες αλλαγές γίνονται συνήθως μία κάθε δεκαετία.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι αν η απομάκρυνση απτη Γάζα θανοίξει το δρόμο για τη σύναψη τελικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό με τη δημιουργία δύο κρατών ή αν πρόκειται για προσπάθεια, από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να χαράξει μονομερώς τα τελικά σύνορα της χώρας του.

Τι θα πράξουν, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι όντως αποφασισμένες να δώσουν μία νέα ώθηση στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Είναι, έπειτα, κάθε πλευρά διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις;

Μόνιμα σύνορα;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαγκίστρωσης, ο κ. Σαρόν θα έχει αποσυρθεί απτη Γάζα, μία περιοχή που ακόμη και οι έποικοι μπορούν να δεχτούν να εκκενώσουνoι έποικοι που θεωρούν τη Δυτική Oχθη ως την Ιουδαία και τη Σαμάρεια και δικαίωμα του Ισραήλ ως δώρο από το Θεό ή ως πολεμικό λάφυρο.

Το Ισραήλ του Αριέλ Σαρόν θα έχει εκκενώσει τέσσερις μικρούς οικισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, αλλά θα έχει καταφέρει να διατηρήσει άλλους μεγάλους οικισμούς τους οποίους η κυβέρνηση Μπους δέχεται τώρα πως πρέπει να παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραϊκό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

Γκρέαμ Άσερ, Aνταποκριτής του «Ικόνομιστ»

Θα έχει επίσης αναγείρει ένα φράκτη μέρος του οποίου θα περικλείει εδάφη που ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί παλαιστινιακά. Ο φράκτης αυτός θα γίνει ένα νέο ντε φάκτο σύνορο ή τουλάχιστον μία γραμμή οριοθέτησης.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους, θα βρίσκεται εντός των τειχώνμέσα στο φράκτη.

Συνολικά, το 10% της γης πέραν της «πράσινης γραμμής» που ορίζει τα σύνορα μεταξύ 1947 και 1967 θα βρίσκεται μέσα στο φράκτη.

Πολλοί παρατηρητές εξεπλάγησαν από τις κινήσεις του κ. Σαρόν.

Ο διπλωματικός δυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ (Haaretz), Αλούφ Μπεν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Foreign Affairs, παραδέχτηκε πως είχε κάνει λάθος για ό,τι είχε γράψει παλαιότερα, το 2002, στο ίδιο έντυπο.

«Υποτίμησα όχι μόνο την πολιτική του βιωσιμότητα, αλλά και την προθυμία του να έλθει σε ρήξη με το στάτους κβο», λέει ο κ. Μπεν.

«Αποφασιστική κίνηση»

Ωστόσο, ο διπλωματικός δυντάκτης της Χααρέτζ δεν έπεσε τελείως έξω.

«Οι ενδείξεις πάντοτε υπήρχαν. Ακόμη και στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό Foreign Affairs ανέφερα πως «το Ισραήλ μπορεί ναποφασίσει να χαράξει τα μόνιμα σύνορά του μονομερώς και να κλειδώσει τους Παλαιστίνιους πίσω από φράκτες. Αλλά αν μπορούσα να φανταστώ πως ο Σαρόν ήθελε να πληγώσει τους Παλαιστίνιους, η ιδέα πως ο πρώην μπουλντόζας του εβραικού εποικισμού θα γκρέμιζε το ίδιο το δημνιούτγημά του, που ήταν έργο ζωής, μου ήταν τελείως αδιανόητη.»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο κ. Σαρόν ήταν στρατηγός κι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να κάνει μία αποφασιστική κίνηση που θα του φέρει τη νίκη. Και μπορούμε να δούμε την κίνηση αυτή τώρα.

Άλλωστε, η ιστορία του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι γεμάτη από τέτοιες κινήσειςαπό την αμφιλεγόμενη διοίκηση της Μονάδας 101 κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τη δεκετία του 50 ώς την εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Το σχέδιο απαγκίστρωσης που έχει καταστρώσει δείχνει πως οι σκέψεις του στον τομέα της άμυνας είναι τόσο πρωτότυπες όσο ήταν, παλαιότερα, οι σκέψεις του στον επιθετικό τομέα.

O Aριέλ Σαρόν θεωρείται πραγματιστής και γνωρίζει πως τα κίνητρα όλων των εποίκων δεν είναι αυστηρά θρησκευτικά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, για παράδειγμα, είχα συναντήσει τον τότε υπουργό Επιστημών του Ισραήλ, καθηγητή Γιουβάλ Νεεμάν, στα εγκαίνια ενός οικισμού σε μία απομεμακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Όχθης. Καθόμασταν σε μία πρόχειρη συναγωγή, σένα αντίσκηνο, και τον ρώτησα αν υποστήριζε τη δημιουργία οικισμών για θρησκευτικούς λόγους. «Είμαι άθεος», μου απάντησε κι εξήγησε πως ήθελε τους οικισμούς για «εθνικούς λόγους». Το Ισραήλ, είπε, τους χρειαζόταν ως φράκτη.

Οράματα για ένα Εβραϊκό κράτος

Αυτή η φιλοσοφία της ασφαλείας διέπει και το σχέδιο του κ. Σαρόν. Η ασφάλεια, πιστεύει, έχει επαναπροσδιορισθεί από τη δεκαετία του 80 και μετά κι αυτό, επομένως, που χρειάζεται το Ισραήλ είναι να επαναοπροσδιορίσει τα σύνορά του.

Δεν είναι μόνον οι επιθέσεις, από την πλευρά των Παλαιστινίων, που τον ανάγκασαν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του.

Ήταν κι ο δημογραφικός παράγοντας: αν το Ισραήλ δεν έκανε τίποτα, ώς το έτος 2025 θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τους Παλαιστίνιους Άραβες που θαποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο έδαφος που ελέγχει ανάμεσα στη θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη.

Ο Γκρέαμ Άσερ, ανταποκριτής του περιοδικού Ικόνομιστ (Economist) στην Ιερουσαλήμ, έγραψε πρόσφατα: «ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραικό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

»Ο Μπεν Γκουριόν επέλεξε το Εβραϊκό κράτος. Ο Σαρόν πίστεψε πως μπορούσε να έχει και τα δύο. Τώρα συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί.»

Το ερώτημα είναι αν, μετά την αποχώρηση απτη Γάζα και την ολοκλήρωση του σχεδίου απαγκίστρωσης, μπορούν ναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που θα οδηγήσουν σε μία τελική συμφωνία.

Είναι η Γάζα ένας τρόπος για την επιστροφή στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη», που ορίζει μία διαδικασία για διαπραγματεύσεις, ή τα πάντα τελειώνουν εδώ; Τι θα γίνει δηλ. μετά τη Γάζα;

Αβέβαιο μέλλον

Κανείς δεν είναι σίγουρος.

Είναι, άλλωστε, πολλές οι αβεβαιότητες. Πόσο ισχυρή θα είναι, λ.χ., η Χαμάς στη Γάζα στις εκλογές που θα γίνουν εν καιρώ; Είναι, ύστερα, και οι δύο πλευρές έτοιμες για ουσιαστικές συνομιλίες; Τι θα γίνει με τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, π.χ., για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα βρίσκεται σύντομα πίσω απτον φράκτη; Τι θα συμβεί, επίσης, με τα αιτήματα των Ισραηλινών στον τομέα της ασφαλείας;

Όλοι θυμούνται πως πριν από λίγα χρόνια, το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονταν όντως τον έλεγχο των τελευταίων 100 μέτρων γύρω απτην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Κι όμως, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει δηλώσει πως η πολιτική της χώρας του προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, τα τελευταία χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για το αεροπλάνο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έστειλαν στο θάνατο 121 ψυχές. Υπήρχαν ζωντανοί επιβάτες στο αεροσκάφος την ώρα της πρόσκρουσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η νεκροψία λύνει το μυστήριο. Οι πολίτες απαιτούν ΑΜΕΣΑ δικαιοσύνη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλες οι εκδοχές για την τραγωδία. Ιπτάμενο φέρετρο το μοιραίο Μπόινγκ της εταιρείας «Ήλιος».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ. Ζωντανοί μέχρι τη στιγμή της συντριβής. Ο ιατροδικαστής πυκνώνει το μυστήριο της πτώσης του Μπόινγκ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διενεργείται οικονομικός έλεγχος στον ALPHA του Κοντομηνά. Έρχεται το τέλος του Αρχιαπατεώνα. Να προσέξουν οι Αρχές μην το σκάσει!!!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σπαραγμός, οργή, μυστήριο. Πτήση με πιλότο το θάνατο για 121 ψυχές.

ΕΘΝΟΣ: Τι είδαμε στο πιλοτήριο. Μόνο στο «ΕΘΝΟΣ» το βίντεο-ντοκουμέντο των F-16.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έχοντας μορφή ενός Μπόιγκ-737 έστειλε στον άλλο κόσμο 121 ανύποπτες και αθώες ψυχές βυθίζοντας δύο χώρες στο πένθος και την θλίψη και... Ο χάρος βγήκε παγανιά σε Ελλάδα - Κύπρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ήταν ζωντανοί. Βόμβα από τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κοτσάφτη. Ανέτρεψε όλα τα σενάρια με τις δηλώσεις του ότι οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ζούσαν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 γιατί για 121 ψυχές. Προβληματικό Μπόινγκ 737 βύθισε σε πένθος Ελλάδα και Κύπρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 γιατί. 121 χαμένες ζωές «ερωτούν» τον Ήλιο της συμφοράς.

ΕΣΤΙΑ: Πολλά ερωτήματα για το δυστύχημα. Τουλάχιστον έξι άτομα ζούσαν κατά την στιγμή της πτώσεως.

ESPRESSO: Τα ντοκουμέντα της φρίκης. Φωτογραφίες-σοκ λίγα λεπτά μετά τη συντριβή. Εικόνες που συγκλονίζουν, πριν φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

ΤΑ ΝΕΑ: Ζωντανοί ως το τέλος. Οι ιατροδικαστές ανατρέπουν τα σενάρια.

TRAFFIC NEWS: Εν ψυχρώ δολοφονία. Πάγωσαν στα 35.000 πόδια. Τι είδαν οι πιλότοι των F-16. Βρέθηκαν αγκαλιασμένα τέσσερα μικρά αγγελούδια.

Η ΧΩΡΑ: Μυστήριο. Βάλτε φυλακή τους εγκληματίες. Ευθύνες στην εταιρεία και στο υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου.

Αεροπορικό δυστύχημα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «άργησε να παρέμβει ο εισαγγελέας στην Κύπρο, ο οποίος θα πρέπει να διατάξει άμεσα προκαταρκτική έρευνα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς για την πτήση των αεροσκαφών στην περίπτωση του μοιραίου αεροσκάφους που κατέπεσε στο Γραμματικό. Κυρίως θα πρέπει να δοθεί βάρος σε αυτούς που έχουν να κάνουν με την έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο αεροσκάφος».

Τo ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «δύο μέρες μετά τη συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά καθώς κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την καθυστέρηση στην αντίδραση των δύο χειριστών του αεροσκάφους. Φως στα αίτια του σοβαρότερου αεροπορικού δυστυχήματος στην Ελλάδα αναμένεται να ρίξουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους αν και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλη φθορά».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους επιμένει ότι δεν χρειάστηκε να καταρρίψει το κυπριακό αεροσκάφος, το οποίο ...πρόλαβε και έπεσε μόνο του (σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους) σε μη κατοικημένη περιοχή κοντά στο Γραμματικό ενώ είχε πορεία καρφί για την Αθήνα».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «αποτελεί ατύχημα η χρονική στιγμή κατά την οποία συνέβη το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά χρονικά δυστύχημα, το οποίο αποδίδεται μέχρι στιγμής σε εγκληματικές παραλείψεις στο σύστημα συντήρησης του αεροσκάφους. Οι πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος θα περιορισθούν στην πρόκληση κυβερνητικής κρίσης στην Κύπρο καθώς εκ των πραγμάτων θα προκύψουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Η υπόθεση, όπως εξελίχθηκε αφορά το κύρος της κυπριακής δημοκρατίας που πρέπει να τραβήξει τα χαλινάρια σε ορισμένους επιχειρηματίες - πειρατές των αιθέρων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «όσο εξελίσσεται η έρευνα των αρμόδιων αρχών και αξιοποιούνται τα ευρήματα στον τόπο της συντριβής φωτίζονται περισσότερες πλευρές της τραγωδίας. Ωστόσο, πολλά και σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η επίσημη ενημέρωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις αρμόδιες αρχές και εμπειρογνώμονες δημιουργούν σειρά ερωτηματικών στα οποία πιθανότατα θα ρίξει φως η έρευνα που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής. Ως τότε όμως μια σειρά από γιατί ταλανίζουν την κοινή γνώμη».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι «άμεση και άψογη η αντίδραση της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής. Μυστήριο με αεροσυνοδό η οποία εθεάθη στο πιλοτήριο. Οι ιατροδικαστές λένε ότι κάποιοι επιβάτες πέθαναν την ώρα της πρόσκρουσης. Το DNA αποκαλύπτει την ταυτότητα των θυμάτων που δεν αναγνωρίστηκαν. Ξεκληρίστηκαν και δύο οικογένειες Ελλήνων. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «σε συνδυασμό τεχνικών βλαβών στα συστήματα ψύξης - θέρμανσης με παράλληλη απότομη αποσυμπίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους το πλήρωμα και οι επιβάτες, οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριβή του αεροπλάνου».

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «από το μηδέν εξετάζονται πλέον τα σενάρια της αποσυμπίεσης σχετικά με την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με το αεροπλάνο - φέρετρο της εταιρείας Ήλιος. Οι ιατροδικαστές κατέληξαν ότι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί τη στιγμή της μοιραίας πρόσκρουσης».

Σύμφωνα με την TRAFFIC «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στα ρεπορτάζ που έκαναν σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, άφηναν να εννοηθεί ότι τα F-16 ήταν αυτά που κατέρριψαν το κυπριακό Μπόινγκ 737, για να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο -να καταρρίφθηκε το αεροπλάνο από τα δύο μαχητικά- εξετάζεται ως από τα πιο πιθανά στο εξωτερικό. Οι ρεπόρτερ μεγάλων ειδησεογραφικών σταθμών όπως του CNN, στις μεταδόσεις τους, ήταν σαν να φωτογράφιζαν το παραπάνω συμβάν ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο».

Η ESPRESSO τονίζει ότι «την τρελή, όπως τη χαρακτηρίζουν, πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος της ΗΛΙΟΣ πριν συντριβεί, όπως αυτή έχει καταγραφεί από τα ραντάρ, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν ακόμα οι Έλληνες επιτελείς, χωρίς όμως να έχουν φθάσει σε κανένα οριστικό συμπέρασμα...».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει τα ακριβή αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο Γραμματικό με αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας Helios, στο οποίο επέβαιναν 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Οι πρώτες νεκροψίες από τις οποίες προκύπτει ότι υπήρχαν επιβάτες εν ζωή την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους επιτείνουν τη σύγχυση και το μυστήριο σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το χρονικό διάστημα που αυτό πετούσε ακυβέρνητο. Την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων δυσχεραίνει και το γεγονός ότι είχε βρεθεί μόνο το κέλυφος από το δεύτερο μαύρο κουτί. Στην Κύπρο οι αποκαλύψεις για το αεροσκάφος-φέρετρο οδήγησαν σε παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ ανείπωτος είναι ο θρήνος, καθώς ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει «πώς είδαν οι πιλότοι των F-16 δύο άτομα στο cockpit, ενώ όλοι είχαν παγώσει στα 34.000 πόδια; Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να βγουν οι λίστες επιβατών; Γιατί επιμένει το CNN σε εμπλοκή της Πολεμικής μας Αεροπορίας; Πώς σκέφτηκε ο φαρσέρ που συνελήφθη να πει στην TV ότι όλοι είχαν παγώσει και ο πιλότος ήταν νεκρός και μελανιασμένος;».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «ο χάρος βγήκε παγανιά σ΄ Ελλάδα και Κύπρο με την μορφή ενός αεροσκάφους με βαρύ ιστορικό παρελθόν. Βύθισε σε πένθος και οδύνη δύο χώρες όπου στη δεύτερη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της κήρυξε τριήμερο πένθος. Προφητικό και το άρθρο της Ε.Ω. για τα προσωπικά δεδομένα τα οποία κράτησαν σε αγωνία ώρες τους συγγενείς των άτυχων επιβατών».

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι «πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα ερωτήματα σχετικώς με την αεροπορική τραγωδία που συνετάραξε προχθές το Πανελλήνιο και όλον τον κόσμο. Και τούτο καθώς αργά χθες το βράδυ τα δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα ο ιατροδικαστής κ. Φίλιππος Κουτσάφτης ανατρέπουν πολλές από τις αρχικές εντυπώσεις και εκτιμήσεις για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να σπάσουν την πύλη του Νεβ Ντεκαλίμ

Συμπλοκές πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τους Εβραίους εποίκους που αρνούνται να απομακρυνθούν από τους οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα που έχει δοθεί για την αποχώρηση, δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να σπάσουν την πύλη του μεγαλύτερου εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, Νεβ Ντεκαλίμ, ο οποίος είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές.

Στον οικισμό κατάφεραν να εισέλθουν τεθωρακισμένα άρματα μάχης και ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους Εβραίους εποίκους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν λάβει εντολές να χρησιμοποιήσουν βία εάν κάποιοι Εβραίοι έποικοι παρουσιάσουν αντίσταση στην αποχώρησή τους.

Σε ορισμένους άλλους εβραϊκούς οικισμούς, οι έποικοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των στρατιωτών που θέλουν να τους διώξουν, ενώ σε έναν άλλο οι Εβραίοι έποικοι έχουν στήσει οδοφράγματα.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται παράπονα ότι οι οικισμοί που χτίστηκαν από το Ισραήλ για να στεγάσουν τους Εβραίους εποίκους δεν είναι επαρκείς.

Οι περισσότεροι από τους 8.500 χιλιάδες Εβραίους εποίκους των οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν ήδη φύγει.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να εορτάσουν την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αποφάσισε να γκρεμίσει εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη από την κατάληψή τους κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα στοιχεία για την τραγωδία

Κανένας επιζών δεν βρέθηκε ανάμεσα στους 121 επιβαίνοντες του αεροσκάφους

Εν ζωή ήταν ορισμένοι από τους 121 επιβάτες την ώρα της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος» σύμφωνα με τις πρώτες ιατροδικαστικές εξετάσεις, ενώ συνεχίζονται έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο για τα αίτια του δυστυχήματος.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στα τηλεοπτικά μέσα ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης αποκάλυψε πως μετά την νεκροτομή έξι σορών από το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής, διαπιστώθηκε ότι και στα έξι θύματα κατά τη στιγμή του θανάτου τους λειτουργούσαν το κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα.

Ο κ. Κουτσάφτης πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα έξι θύματα είχαν τις αισθήσεις τους την ώρα της μοιραίας πρόσκρουσης, αλλά αυτό όπως είπε είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί με περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί η οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος από τους συγγενείς τους.

Από τις 45 σορούς που έχουν μεταφερθεί στο Γουδί, αναγνωρίστηκαν 24, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν.

Έτσι, και για αυτές τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν σε ειδικό χώρο στο Σχιστό.

Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν και αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης, που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ξεκινά από την Τρίτη.

Η σορός του ενός πιλότου έχει αναγνωριστεί, ενώ την Τρίτη θα συνεχιστούν οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας για τις σορούς τριών ακόμα επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους που δεν έχουν ανευρεθεί.

Έρευνα στη Λάρνακα

Η κυπριακή αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής στο Γραμματικό Αττικής χωρίς να υπάρξουν επιζώντες ανάμεσα στους 121 επιβαίνοντες.

Απαρηγόρητοι οι συγγενείς των θυμάτων

Η αστυνομική επιχείρηση κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που διεξάγεται με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη κατασχέθηκαν έγγραφα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τη χθεσινή αεροπορική τραγωδία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η έρευνα διεξάγεται για την εξασφάλιση και διασφάλιση εγγράφων και άλλων τεκμηρίων που μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι το ένταλμα ερεύνης εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης ύστερα από καταγγελία του υπουργού Συγκοινωνιών και του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Την έρευνα διεξάγουν δέκα αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρουν τα έγγραφα στη Λευκωσία.

Η έρευνα φαίνεται να έχει διαταχθεί μετά τη δήλωση του προέδρου της εταιρείας Ανδρέα Δράκου σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία κατέχει έγγραφα τα οποία θα φανούν χρήσιμα στην ερευνητική επιτροπή.

Συνέντευξη του προέδρου της «Ήλιος»

Προηγουμένως ο κ. Δράκος δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει τις πτήσεις της με τα αεροπλάνα της και αρνήθηκε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη χθες είχε κριθεί ακατάλληλο να πετάξει.

Ο κ. Δράκος είπε ότι το μοιραίο αεροσκάφος τύγχανε συντήρησης με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και τους κανονισμούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Επανέλαβε ότι το αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ-737-300, μετά το επεισόδιο αποσυμπίεσης στην πτήση Βαρσοβίας-Λάρνακας έτυχε συντήρησης στο Λονδίνο και κρίθηκε κατάλληλο τόσο από διεθνή οίκο όσο και την κατασκευάστρια εταιρεία.

Επίσης διέψευσε ότι την προηγούμενη της τραγωδίας μηχανικός το έκρινε ακατάλληλο και παραιτήθηκε, καθώς και ότι άλλος μηχανικός έδωσε την έγκρισή του για την αξιοπλοϊμότητα του αεροπλάνου.

Όταν ρωτήθηκε για το ιστορικό του αεροσκάφους, ο κ. Δράκος είπε ότι τα στοιχεία θα δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή, όπως είναι καταγραμμένα στο μητρώο του αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Επιτροπής να δώσει το πόρισμά της.

Διέψευσε ότι ο πιλότος που ήταν προγραμματισμένο να πετάξει με το αεροπλάνο αρνήθηκε να το πράξει και αντικαταστάθηκε, λέγοντας ότι ο προγραμματισμένος χειριστής ήταν αυτός που βρισκόταν στη μοιραία πτήση.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος και τα παιδιά του ταξίδευαν με το ίδιο αεροπλάνο και πρόσθεσε ότι δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών του.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια πως σταμάτησαν οι πτήσεις, προσθέτοντας ότι μετά το δυστύχημα πέταξαν δύο αεροπλάνα από τη Λάρνακα, με το ένα από τα οποία ταξίδευσαν η μητέρα και η σύζυγός του.

Ο κ. Δράκος είπε ακόμα ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία που μεταδόθηκε πως στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επικοινώνησε με την εταιρεία μέσω της ιδιωτικής συχνότητας, για να αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Λένον-Το μιούζικαλ»

Το μιούζικαλ ανέβηκε στο θέατρο Μπρόντχερτ της Νέας Υόρκης

Mε καθυστέρηση 10 ημερών ανέβηκε τελικά στο Μπρόντγουει το μιούζικαλ που έχει ως θέμα τη ζωή του Τζον Λένον--«Λένον, Το μιούζικαλ».

Την καθυστέρηση προκάλεσαν οι απογοητευτικές κριτικές που είχαν οι πρώτες παραστάσεις στο Σαν Φρανσίσκο τον Απρίλιο κι έτσι ο σκηνοθέτης Ντον Σκαρντίνο χρειάστηκε να ξαναγράψει μέρος του έργου πριν παρουσιάσει το έργο στη Νέα Υόρκη.

Το νέο αυτό μιούζικαλ βασίζεται στα τραγούδια του Λένον και στις συνεντεύξεις που είχε δώσει.

Οι θεατές έχουν έτσι την ευκαιρία νακούσουν 28 τραγούδια του Λένον, μεταξύ των οποίων και δύο άγνωστα μέχρι τώρατο «India, India» και το «I Don't Want To Lose You».

Ο Γουιλ Τσέιζ υποδύεται τον Λένον, ο οποίος αφηγείται τη ζωή τουαπτα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ της Β. Αγγλίας ώς τη δολοφονία του το 1980 στη Ν. Υόρκη.

Στην τωρινή του μορφή, το μιούζικαλ δίδει περισσότερη έμφαση στους Μπιτλς και στην πρώτη σύζυγο του Λένον, Σίνθια, και λιγότερο στη χήρα του, Γιόκο Όνο.

Η Γιόκο Όνο είναι απόλυτα ικανοποιημένη απ'την παράσταση

Η ίδια η Όνο, πάντως, που έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων των τραγουδιών του Λένον, δήλωσε πως ολόκληρο το μιούζικαλ στηρίζεται στα λόγια του συζύγου της.

«Είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, η ιστορία του Τζοναπό το Λίβερπουλ του 1940 ώς τη Νέα Υόρκη του 1980. Εγώ παίζω μικρότερο ρόλο κι έτσι έπρεπε να είναι», πρόσθεσε η χήρα του Λένον.

«Ερμηνεύουν όλα τα τραγούδια του τόσο καλά κι η παράσταση έχει πολύ χιούμορ. Γελούσα ώς στη στιγμή του θανάτου του Τζον», είπε.

«Βεβεβαίως, εκείνη τη στιγμή βουρκώνουν τα μάτια όλων. Ούτε κι εγώ μπόρεσα να κρύψω τα δάκρυά μου.»


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 02:46 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμοί για τη συντριβή

Στην θεωρία ότι η πτώση του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος», οφείλεται σε σειρά αιτίων και όχι μόνο την από-συμπίεση, συγκλίνουν βρετανοί ειδικοί οι εκτιμίσεις των οποίων φιλοξενούνται στις βρετανικές εφημερίδες.

Σε σχόλιο του στους Τάιμς ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης Πιλότων αναφέρει ότι σε περίπτωση από-συμπίεσης ο πιλότος έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να βάλει τη μάσκα οξυγόνου που προέρχεται από τις ειδικές φιάλες που υπάρχουν σε κάθε πιλοτήριο αεροπλάνου. Γιατί δεν το έπραξε ο πιλότος του κυπριακού Μπόινγκ είναι το μεγάλο ερωτηματικό, γράφουν οι Τάιμς.

Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απέμεναν στον πιλότο πριν πέσει σε κώμα φαίνεται πως είτε ήταν δύσκολο να φθάσει την μάσκα οξυγόνου ή η στρόφιγγα της επικουρικής φιάλης παροχής οξυγόνου που βρίσκεται σε κάθε πιλοτήρια ήταν κλειστή.

Σύμφωνα με βετεράνο βρετανό πιλότο « Τέσσερις είναι οι λόγοι από-συμπίεσης μέσα στο αεροπλάνο και μόνο από σατανική σύμπτωση και οι τέσσερις λειτούργησαν στο Μπόινγκ της «Ήλιος».

Ο βρετανός ειδικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι πιλότοι να μην είχαν κάνει σωστό έλεγχο στην παροχή οξυγόνου «Είναι πολύ πιθανό οι επικουρικές φιάλες οξυγόνου να ήταν κλειστές. Αυτό, ήταν η αιτία παρόμοιου αεροπορικού δυστυχήματος στις ΗΠΑ, αναφέρει στην Γκάρντιαν βρετανός ειδικός που αποφαίνεται:

« Το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορεί, λογικά, να αποδοθεί σε μια μόνο αιτία. Σίγουρα συνέβαλλαν στην πτώση του αεροπλάνου και άλλοι παράγοντες».

Ο Κίραν Ντέιλι, εκδότης της επιθεώρησης Air Transport Intelligence σχολιάζει στην Ντέιλι Τέλεγκραφ:

«Αν η συμπίεση μέσα στο αεροπλάνο σταμάτησε όταν χάθηκε η επαφή του με τον πύργο ελέγχου, σημαίνει πως στο αεροπλάνο επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες για περίπου μια ώρα.

Η Ιντιπέντεντ συμμερίζεται την άποψη πως δεν λειτούργησαν οι επικουρικές φιάλες οξυγόνου στην καμπίνα διακυβέρνησης. Στερούμενοι οξυγόνου σε τόσο μεγάλο ύψους οι πιλότοι έχασαν τις αισθήσεις τους σε δευτερόλεπτα, τη στιγμή που οι επιβάτες παγιδευμένοι σε υψόμετρο 35.000 ποδών πέθαναν από το πολικό ψύχος.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου που δεν διερεύνησε σε βάθος τις καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς στο παρελθόν κατά της συγκεκριμένης εταιρίας


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 06:40 (Ώρα Λονδίνου)

Σκοτεινό μυστήριο η πτώση του Μπόινγκ

Έλληνες αξιωματούχοι που ερευνούν τα αίτια της συντριβής του κυπριακού αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος», δήλωσαν πως ενδέχεται και οι 121 άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος να βρήκαν το θάνατο πριν συντριβεί το Μπόινγκ 737 στο Γραμματικό την Κυριακή.

Πάντως, οι αρχές διαψεύδουν τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα σύμφωνα με τις οποίες τα πτώματα που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής βρέθηκαν να είναι σε συνθήκες κατάψυξης.

Εικάζεται πως υπήρξε στο Μπόινγκ 737 καταστροφική αποσυμπίεση σε ύψος 10.000 μέτρων με αποτέλεσμα πέσει απότομα η θερμοκρασία στους -50 βαθμούς Κελσίου και να χάσουν οι επιβαίνοντες, μέσα σε ένα λεπτό, τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε πως από τις παρατηρήσεις των πληρωμάτων των δύο μαχητικών σκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί για να δουν τι συνέβαινε στο Μπόινγκ της «Ήλιος», φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας από τους κυβερνήτες του κυπριακού αεροπλάνου είχε χάσει τις αισθήσεις του πριν από τη συντριβή.

Έχουν ήδη βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος» που θα δώσουν ίσως κάποια στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη. Και τα δύο θα σταλούν για ανάλυση στη Γαλλία.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση των ελληνικών αρχών, το δεύτερο μαύρο κουτί που βρέθηκε ήταν σε «πολύ άσχημη κατάσταση» και μπορεί να μην είναι «αξιοποιήσιμο» στις έρευνες που γίνονται.

Απορίες

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν λειτούργησαν, καθώς φαίνονται, ορισμένα εφεδρικά συστήματα που διαθέτουν τα αεροπλάνα.

«Ολα τα σύγχρονα αεροπλάνα έχουν εφεδρικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε βλάβη. Υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που παρατηρηθεί αποσυμπίεση ή έλλειψη οξυγόνου στη καμπίνα. Υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης όχι μόνο για υπαρκτή αποσυμπίεση αλλά και μηχανήματα για που αξιολογούν τον κίνδυνο πιθανής απώλειας πίεσης στη καμπίνα.

»Κανονικά, υπό τέτοιες συνθήκες, θα έπρεπε να χτυπήσουν οι συναγερμοί και αυτόματα να πέσουν οι μάσκες οξυγόνου. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης θα ήταν να φορέσουν τις δικές τους μάσκες. Κατόπιν θα έπρεπε να οδηγήσουν το αεροπλάνο σε χαμηλότερο ύψος όπου οι επιβάτες θα μπορούσαν να αναπνεύσουν και μετά θα έπρεπε να εκπέμψουν σήμα κινδύνου προς τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται ότι έγινε καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις ο συγκυβερνήτης δεν πρόλαβε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου» είπε ο Κρις Γιέιτς, ο οποίος ρωτήθηκε στη συνέχεια πως είναι δυνατόν το αεροπλάνο της «Ήλιος» να πετά στο FIR Αθηνών για σχεδόν 2,5 ώρες πριν την συντριβή του χωρίς--για αρκετή ώρα--οι ελληνικές αρχές να μην έχουν σαφή εικόνα του τι γινόταν μέσα στο πόινγκ 737.

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε πρώτα από όλα είναι για πόσο χρονικό διάστημα και από πότε το πιλοτήριο είχε ασύρματη επικοινωνία με το αεροδρόμιο της Αθήνας όταν βρισκόταν στο FIR Αθηνων. Είναι πολύ πιθανό το αεροπλάνο να μην είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα όταν εισήλθε στο FIR Αθηνών. Τα αεροπλάνα που είναι στο FIR δεν βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές εναέριας κυκλοφορίας. Τα μηνύματα μεταξύ αεροπλάνου και εναέριας κυκλοφορίας ανταλλάσσονται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρισκόταν μέσα στο FIR Αθηνών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πριν σημάνουν συναγερμό οι ελληνικές αρχές» κατέληξε ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport.

«Αίνιγμα»

Νωρίτερα, ο βρετανικός Τύπος που καλύπτει επισταμένα την αεροπορική τραγωδία είχε αναφερθεί στα πιθανά αίτια της τραγωδίας παραθέτοντας τις πρώτες εκτιμήσεις πολλών ειδικών και επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

«Αίνιγμα» χαρακτηρίζει ο διευθυντής του περιοδικού Air Transort Intelligence, Κίραν Ντάλι, τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος».

Εξάλλου, ο Κρις Γιέιτς του περιοδικού Jane's Transport, μιλώντας στην Γκάρντιαν, εκτιμά πως, απ'ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να υπήρξε «κάποιας μορφής αποσυμπίεση» στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Πάντως, ο Ντέιβιντ Καμίνσκι Μόροου του περιοδικού Air Transport Intelligence πιστεύει πως «είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει κανείς τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου στην καμπίνα του αεροπλάνου.»

Τέλος, ο Ντάνιελ Χόλντγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, που έχει την έδρα της στην Κολονία της Γερμανίας δήλωσε: «είναι εξαιρετικά απίθανο η αποσυμπίεση και μόνο να προκάλεσε ένα τέτοιο δυστύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν σε ό,τι συνέβη.»

Αναγνώριση

Έχει αρχίσει, εν τω μεταξύ, η σκληρή διαδικασια της αναγνώρισης, από συγγενείς, των 121 πτωματων των επιβατών και του πληρώματος τους αεροσκάφους, αν και τρεις σοροί δεν έχουν εντοπιστεί μεχρι στιγμης.

Για όσες σορούς δεν γίνει δυνατή η οπτική αναγνώριση απο τους συγγενεις, θα γινει με την ανάλυση του DNA.

Συγγενείς των θυμάτων ήλθαν τη Δευτέρα στην Αθήνα με ειδική πτήση, που ήταν ναυλωμένη από την κυπριακή κυβέρνηση, για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης.

Έχει από την Κυριακή διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ απέναντι από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την υποδοχή των συγγενών των θυμάτων. Υπάρχουν ήδη εκεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τη Δευτέρα, με καθυστέρηση μιας μέρας, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο των επιβατών του αεροσκάφους.

Εθνικό πένθος

121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μεταξύ των οποίων και 21 παιδιά, και όχι 48 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, που ήταν μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα και μετέβαιναν στην Πράγα.

Τριήμερο πένθους έχει κηρυχθεί στην Κύπρο, ενώ ημέρα πένθους είναι στην Ελλάδα η αυριανή.

Οργή

Ορισμένοι συγγενείς δεν έκρυψαν την οργή τους για την εταιρεία «Ήλιος» στην οποία ανήκε το Μπόινγκ 737.

«Δολοφόνους» αποκάλεσαν τους υπευθύνους της εταιρείας τους οποίους κατηγορούν ότι επέτρεψαν την πτήση ενός αεροπλάνου που δεν ήταν ασφαλές--κατηγορία που ο «Ήλιος» απορρίπτει.

Τη Δευτέρα, μία πτήση της εταιρείας «Ήλιος«, που επρόκειτο ν'αναχωρήσει από τη Λάρνακα, δεν έγινε γιατί πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν να εισέλθουν στο αεροπλάνο.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 02:46 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμένοι οι βρετανοί με την συντριβή του κυπριακού αεροπλάνου.

Στην θεωρία ότι η πτώση του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος», οφείλεται σε σειρά αιτίων και όχι μόνο την από-συμπίεση, συγκλίνουν βρετανοί ειδικοί οι εκτιμίσεις των οποίων φιλοξενούνται στις βρετανικές εφημερίδες.

Σε σχόλιο του στους Τάιμς ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης Πιλότων αναφέρει ότι σε περίπτωση από-συμπίεσης ο πιλότος έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να βάλει τη μάσκα οξυγόνου που προέρχεται από τις ειδικές φιάλες που υπάρχουν σε κάθε πιλοτήριο αεροπλάνου. Γιατί δεν το έπραξε ο πιλότος του κυπριακού Μπόινγκ είναι το μεγάλο ερωτηματικό, γράφουν οι Τάιμς.

Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απέμεναν στον πιλότο πριν πέσει σε κώμα φαίνεται πως είτε ήταν δύσκολο να φθάσει την μάσκα οξυγόνου ή η στρόφιγγα της επικουρικής φιάλης παροχής οξυγόνου που βρίσκεται σε κάθε πιλοτήρια ήταν κλειστή.

Σύμφωνα με βετεράνο βρετανό πιλότο « Τέσσερις είναι οι λόγοι από-συμπίεσης μέσα στο αεροπλάνο και μόνο από σατανική σύμπτωση και οι τέσσερις λειτούργησαν στο Μπόινγκ της «Ήλιος».

Ο βρετανός ειδικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι πιλότοι να μην είχαν κάνει σωστό έλεγχο στην παροχή οξυγόνου «Είναι πολύ πιθανό οι επικουρικές φιάλες οξυγόνου να ήταν κλειστές. Αυτό, ήταν η αιτία παρόμοιου αεροπορικού δυστυχήματος στις ΗΠΑ, αναφέρει στην Γκάρντιαν βρετανός ειδικός που αποφαίνεται:

« Το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορεί, λογικά, να αποδοθεί σε μια μόνο αιτία. Σίγουρα συνέβαλλαν στην πτώση του αεροπλάνου και άλλοι παράγοντες».

Ο Κίραν Ντέιλι, εκδότης της επιθεώρησης Air Transport Intelligence σχολιάζει στην Ντέιλι Τέλεγκραφ:

«Αν η συμπίεση μέσα στο αεροπλάνο σταμάτησε όταν χάθηκε η επαφή του με τον πύργο ελέγχου, σημαίνει πως στο αεροπλάνο επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες για περίπου μια ώρα.

Η Ιντιπέντεντ συμμερίζεται την άποψη πως δεν λειτούργησαν οι επικουρικές φιάλες οξυγόνου στην καμπίνα διακυβέρνησης. Στερούμενοι οξυγόνου σε τόσο μεγάλο ύψους οι πιλότοι έχασαν τις αισθήσεις τους σε δευτερόλεπτα, τη στιγμή που οι επιβάτες παγιδευμένοι σε υψόμετρο 35.000 ποδών πέθαναν από το πολικό ψύχος.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου που δεν διερεύνησε σε βάθος τις καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς στο παρελθόν κατά της συγκεκριμένης εταιρίας


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 04:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση «ελπίδας»

Στη σημασία της αποχώρησης των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρονται οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες.

Στη λεζάντα μιας μεγάλης φωτογραφίας που δείχνει εβραίους εποίκους να κλαίνε που εγκαταλείπουν τους οικισμούς τους, η γαλλική συντηρητική Λε Φιγκαρό γράφει:

«Οι έποικοι της Γάζας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η Λωρίδα της Γάζας μοιάζει με ένα γκέτο στο οποίο συνωστίζονται 1.4 εκατ. Παλαιστίνιοι»

Η Φιγκαρό εκτιμά ότι το παιχνίδι για τους εποίκους της Γάζας έχει οριστικά χαθεί.

«Η αποχώρηση εξελίχθηκε σε ζωντανό δράμα» σχολιάζει η Φιγκαρό δηλώνοντας απαισιόδοξη όσον αφορά το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας:

«Η ειρήνη παραμένει μια μακρά διαδικασία και τίποτα δεν πείθει ότι η αποχώρηση των ισραηλινών από τη Γάζα θα αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρει η Φιγκαρό εκτιμώντας ότι η αντιπαράθεση των δύο πλευρών θα ενταθεί στη Δυτική Όχθη.

Στον αντίθετο πόλο η Λιμπερασιόν θεωρεί ότι παρά τις όποιες παραλείψεις και τα εμπόδια η αποχώρηση των εποίκων από τη Γάζα έχει τεράστια συμβολική σημασία και θα λειτουργήσει θετικά στην διαδικασία ειρήνευσης

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε την δύναμη του συμβολισμού. Αν είναι ένα βήμα πίσω για το Ισραήλ θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα βήμα μπροστά με τη βοήθεια Αμερικανών και Ευρωπαίων.

«Ξεκίνησε η ιστορική αποχώρηση των ισραηλινών από τη Γάζα» είναι ο τίτλος της Λε Μοντ που υπογραμμίζει πως τερματίζεται οριστικά η ισραηλινή κατοχή στη Γάζα μετά από 28 χρόνια, δηλαδή τον πόλεμο του 1967 που επέτρεψε στο Ισραήλ να καταλάβει παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Είναι η κορυφαία στιγμή της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την κυβέρνηση Σαρόν τους τελευταίους 21 μήνες» υπογραμμίζει η Λε Μοντ.

Η αυστριακή Ντι Πρέσε αποδίδει εύσημα στον Αριέλ Σαρόν.

«Είναι προς τιμή του Σαρόν του πατέρα όπως θεωρείτο έως χθες του κινήματος των εποίκων»

Όπως επισημαίνει η Ντι Πρέσε της Βιέννης η απόφαση διάλυσης των οικισμών στη Γάζα έφερε την κυβέρνηση του Σαρόν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τον ίδιο αντιμέτωπο με τον θάνατο.

«Η αποχώρηση από τη Γάζα ανοίγει κάθε δυνατή προοπτική. Όλα είναι πιθανά από την περαιτέρω ριζοστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας και την απαρχή μιας περιόδου ανασφάλειας και τρομοκρατικών επιθέσεων έως την ουσιαστική αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.»

Πάντως η Ντι Πρέσε εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή ο Αριέλ Σαρόν πετά το μπαλάκι στους Παλαιστίνιους.

Η σουηδική Ντάγκενς Νίχετερ χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα « σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

«Είναι πιθανό ότι οι Παλαιστίνιοι κουρασμένοι από το κλίμα έντασης που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια να πάρουν αποστάσεις από την τρομοκρατία, πιθανό είναι οι ισραηλινοί να εκλέξουν μια πιο διαλλακτική κυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση με την κίνηση του Αριελ Σαρόν εμφανίζεται μια αχτίδα φωτός μετά από χρόνια αιματοχυσίας


Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμοι για σύγκρουση

Ενώ λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης η προθεσμία που έχει δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση για την αποχώρηση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί οργισμένοι έποικοι δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμα και να συγκρουσθούν με το στρατό.

Περίπου 15.000 ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στην περιοχή προκειμένου να μετακινήσουν ακόμα και με τη βία όσους από τους εποίκους αρνηθούν να το πράξουν οικειοθελώς.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πολλοί έποικοι διαμαρτύρονται ότι η μετεγκατάσταση θα διαλύσει τις παραδοσιακές τους κοινότητες.

Χθες ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν υπεραμύνθηκε της απόφασης του να διαλύσει τους οικισμούς της Γάζας, λέγοντας ότι δεν ήταν βιώσιμοι. Όπως τόνισε στο διάγγελμά του ο ισραηλινός Πρωθυπουργός οδηγήθηκε με μεγάλη οδύνη στην απόφαση διάλυσης των οικισμών της Γάζας, κίνηση που όπως υπογράμμισε είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ.

Κύμα εξόδου

Δεκάδες χιλιάδες άοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί επιδίδουν στους κατοίκους του οικισμού Νέβα Ντεκαλίμ, που είναι ο μεγαλύτερος στη Λωρίδα της Γάζας, τη γραπτή εντολή των αρχών που τους ζητούν να φύγουν μέσα σε 48 ώρες.

Οι 8.000 έποικοι έχουν προθεσμία μέχρι ΄τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένους στη Δυτική Όχθη.

Διαφορετικά, θ'αναγκασθούν να αποχωρήσουν με τη βία, όπως προβλέπει το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για το τέλος της κατοχής της Γάζας από τη χώρα του.

Παλαιστίνιοι

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Πόλης της Γάζας για να εορτάσουν το γεγονός ότι γη που κατείχε το Ισραήλ περιέρχεται τώρα υπό τον δικό τους έλεγχο.

Πολλοί επίσης πήγαν στα τεμένη για να προσευχηθούν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απήθυνε η μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Σε συνέντευξή του προς το ΒBC, o πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία.

Αλλά ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης ν'αποχωρήσει και από τη Δυτικη Οχθη, για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει υποσχεθεί πως θα διατηρήσει ορισμένους μεγάλους οικισμούς γύρω απ'την Ιερουσαλήμ, αλλά ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Μπους και άλλους ξένους ηγέτες ότι θα υπάρξει και δεύτερη διαδικασία μετά τη Γάζα.

Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η πλειοψηφία της ισραηλνής κοινής γνώμης υποστηρίζει αυτή την ιδέα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.