Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-10

  1. Κινδυνεύει το θέατρο Μπολσόι
  2. Πως υπολογίζεται η αξία του γουάν
  3. Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα
  4. Επαναλειτουργεί το Ισφαχάν
  5. Βούδες με λέιζερ
  6. Αποσφράγιση του Ισφαχάν
  7. Συνάντηση Καραμανλή - Κεφαλογιάννη
  8. Αποσφράγιση του Ισφαχάν
  9. Ισλαμικό Χαλιφάτο
  10. Νίκη της Μάικροσοφτ κατά του «σπαμ»
  11. «Όχι στους άνδρες»
  12. Αποσφράγιση του Ισφαχάν
  13. H ακτοπλοΐα προβληματίζει
  14. Προς τις κάλπες;
  15. Νέες πιέσεις στο Ιράν
  16. «Δεν υπάρχει λιμός»
  17. «Ζήτημα χρόνου»

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κινδυνεύει το θέατρο Μπολσόι

Το θέατρο είχε ήδη κλείσει για την ανακαίνιση

Το φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο θέατρο Μπολσόι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για την ανακαίνιση του.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου.

Η διοίκηση του θεάτρου, το οποίο έχει ήδη κλείσει για την ανακαίνιση που επρόκειτο να διαρκέσει τρία χρόνια, πληροφορήθηκε ότι πρέπει να μειώσει τον προϋπολογισμό που πρότεινε αν θέλει να αρχίσουν οι εργασίες.

Ο αρχιτέκτονας Νικίτα Σανγκίν που έχει αναλάβει το έργο, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν δεν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι δεν πρόκειται να καλύψει το ποσό των 880 εκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η διοίκηση του Μπολσόι και ζήτησε να μειωθεί ο προϋπολογισμός κατά 60%.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. «Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κτιστούν 10 θέατρα», είπε ο κ.Σανγκίν.

Το κτίριο χρειάζεται ενίσχυση των θεμελίων

«Ωστόσο, συνέχισε, τα θέατρα αυτά δεν θα είναι το Μπολσόι που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Το θέατρο Μπολσόι σήμερα καταρρέει. Η διοίκηση του τονίζει ότι το κτίριο, που είχε αναγερθεί πριν από 180 χρόνια, χρειάζεται δομικές επισκευές.

Οι τοίχοι και τα θεμέλια του χρειάζονται ενίσχυση. Η σκηνή χρειάζεται ανακαίνιση και τα φωτιστικά και άλλα μηχανήματα του θεάτρου ανανέωση.

Ο διευθυντής του θεάτρου υπογραμμίζει ότι το κτίριο δεν εκπληρώνει τις επιταγές των σύγχρονων μέτρων ασφαλείας και υποστηρίζει πως τα χρήματα που προσφέρει η κυβέρνηση αρκούν μόνο για μια επιφανειακή ανακαίνιση την οποία βέβαια χρειάζεται αλλά που δεν θα λύσει τα δομικά προβλήματα του κτιρίου.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 18:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πως υπολογίζεται η αξία του γουάν

Το κινεζικό νόμισμα εδώ και 10 χρόνια αντιστοιούσε με 8,28 δολάρια.

Το Πεκίνο αποκάλυψε για πρώτη φορά ποια νομίσματα χρησιμοποιεί για να υπολογίσει την αξία του κινεζικού νομίσματος που εδώ και 10 χρόνια αντιστοιχούσε με 8,28 δολάρια.

Το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ, το ιαπωνικό γεν και το γουόν της Νότιας Κορέας κυριαρχούν στη δέσμη των ξένων νομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα για να υπολογιστεί η αξία του γουάν.

Το κινεζικό νόμισμα ισοδυναμούσε επί μια δεκαετία με 8 δολάρια και 28 σεντς πριν από την ανατίμηση που επέτρεψε την προσαρμογή του έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων μεταξύ των οποίων είναι επίσης η βρετανική λίρα, το ρωσικό ρούβλι και το μπαχτ της Ταϋλάνδης.

Το πώς υπολογίστηκε η νέα αξία του γουάν δεν είχε αποκαλυφθεί όταν στις 21 Ιουλίου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ανατιμήθηκε κατά 2,1% και αντιστοιχεί πλέον σε 8 δολάρια και 11 σεντς.

«Επιλέξαμε τα νομίσματα ανάλογα με τις εμπορικές μας συναλλαγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι χώρες με τις οποίες έχουμε τις περισσότερες συναλλαγές», δήλωσε ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Χσιαοτσουάν.

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Η Κίνα δέχεται πιέσεις να απελευθερώσει την αγορά συναλλάγματος, ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το επιχείρημα ότι η χαμηλή τιμή του γουάν έχει βοηθήσει τις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων καθιστώντας τα πολύ φθηνά σε σχέση με τα προϊόντα άλλων χωρών.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα

¨Λόγω των επιπλέον ελέγχουν οι φίλαθλοι θα πρέπει να πηγαίνουν νωρίς στα γήπεδα

Οι ποδοσφαιρικές αρχές στην Αγγλία προειδοποίησαν τους φιλάθλους ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα όταν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική σεζόν το ερχόμενο Σάββατο.

Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο οι είκοσι ομάδες που απαρτίζουν την πρέμιερσιπ συμβουλεύουν τους φιλάθλους ότι θα πιθανώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την προσέλευση στα γήπεδα.

Οι ποδοσφαιρικές αρχές της Αγγλίας είχαν διαρκή επαφή με τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας στα αγγλικά γήπεδα.

Αποφασίσθηκε ότι θα γίνονται πιο εξονυχιστικές έρευνες στα προσωπικά αντικείμενα των φιλάθλων οι οποίοι καλούνται να μην έχουν μαζί τους μεγάλες τσάντες.

Οι έλεγχοι αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν ουρές στις εισόδους των γηπέδων και για αυτό οι αρχές συνιστούν στους φιλάθλους να πηγαίνουν νωρίς.

Μερικά σωματεία λένε ότι θα ελέγχουν τη κάθε τσάντα που κουβαλάνε οι φίλαθλοι ενώ άλλα σωματεία λένε ότι θα αυξήσουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Παράλληλα θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θεωρούνται πιθανοί στόχοι για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας καθώς τα γήπεδα γεμίζουν με χιλιάδες φίλαθλους.

Όμως ακριβώς επειδή οι ποδοσφαιρικές αρχές, τα σωματεία και η αστυνομία είχαν τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχοποιών στα γήπεδα, ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας ισχύουν ήδη.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναλειτουργεί το Ισφαχάν

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμα στοχεύει σε ειρηνικούς σκοπούς

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν λειτουργεί πλέον κανονικά, μετά την αφαίρεση των σφραγίδων που είχαν τοποθετήσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι αποσφραγίστηκαν οι πόρτες και τα μηχανήματα του πυρηνικού εργοστασίου, επιτρέποντας την επεξεργασία και τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχαν σφραγίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πέρσι, έπειτα από την συγκατάθεση του Ιράν για αναστολή των πυρηνικών δραστηριοτήτων του.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η κρίση έχει πέρα νέα τροπή, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης τη Δευτέρα ότι άρχισε και πάλι την επεξεργασία ουρανίου.

Το Ιράν επιμένει ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και υποστηρίζει ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκαν την Τετάρτη οι επίσημες συνομιλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας για το εν λόγω θέμα, προκειμένου τα μέλη να έχουν κατ' ιδίαν επαφές.

Διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υπάρχουν έντονες διαφωνίες, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το Ιράν δεν έχει παραβεί κάποια από τις διατάξεις της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών, την οποία έχει υπογράψει.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο αναλυτής επί θεμάτων διάδοσης πυρηνικών του Βρετανο-αμερικανικού Συμβουλίου Πληροφοριών Ασφάλειας, Πολ Ίνγκραμ, που μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στο Θανάση Γκαβό:

«Το πρόβλημα με το Ιράν είναι ότι στο παρελθόν έχει αποκρύψει στοιχεία για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

»Ωστόσο οι ίδιες οι εργασίες μετατροπής ουρανίου σε αέριο, όπως γίνεται στο Ισφαχάν, και στη συνέχεια ο εμπλουτισμός του ουρανίου αυτού, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση παραβίαση της Συνθήκης μη Διάδοσης Πυρηνικών», σημείωσε ο κ. Ίνγκραμ.

Tα όποια επιχειρήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με γνώμονα τα μέχρι τώρα στοιχεία, στερούνται νομικής κατοχύρωσης, σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, ο οποίος τόνισε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα οφείλεται στην καχυποψία της Δύσης, αλλά σε καμία απόδειξη περί παράνομων πυρηνικών εργασιών.

Αναγνώριση

Ο Πολ Ίνγκραμ διευκρίνισε, στη συνέχεια, τι ζητά η Δύση από το Ιράν ώστε να διαλυθούν οι όποιες υποψίες περί επιδίωξης κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύονται το Ιράν ώστε να του επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών παρασκευής εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για παραγωγή ενέργειας όσο και για την κατασκευή όπλων.

»Προσπαθούν λοιπόν να πείσουν την Τεχεράνη να προμηθεύεται το ουράνιο από τη Δύση σε μειωμένη τιμή, για καλύτερο έλεγχο του προγράμματός της».

Όμως σύμφωνα με τον κ. Ίνγκραμ, το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το έδαφός του είναι πλούσιο σε ουράνιο.

«Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν, με αντάλλαγμα την επικύρωση από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου μη κατασκευής πυρηνικών όπλων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και συνεχείς επιθεωρήσεις», κατέληξε ο αναλυτής του Βρετανο-αμερικανικού Συμβουλίου Πληροφοριών Ασφαλείας.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 15:07 (Ώρα Λονδίνου)

Βούδες με λέιζερ

Οι διάσημοι Βούδες της Μπαμιάν από το Αφγανιστάν πρόκειται να αναπαραχθούν από πολύχρωμες εικόνες λέιζερ πάνω στους βράχους που στέκονταν κάποτε.

Τα αγάλματα, ηλικίας 1.600 ετών, βρίσκονταν κοντά στον αρχαίο «Δρόμο του Μεταξιού» στην κοιλάδα Μπαμιάν και καταστράφηκαν από τους Ταλεμπάν το 2001.

Ο καλλιτέχνης Χίρο Γιαμαγκάτα θα χρησιμοποιήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για να προβάλλει μια σειρά από εικόνες πάνω σε βουνοπλαγιά έκτασης περίπου 6,4 χλμ.

Στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης που προσέγγισαν τον Ιάπωνα καλλιτέχνη το 2003 περιμένουν την έγκριση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεκατέσσερα συστήματα λέιζερ θα προβάλλουν 140 απρόσωπες εικόνες ύψους 52,5 μέτρων πάνω στην πρόσοψη του βράχου για τέσσερις ώρες κάθε Κυριακή βράδυ.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ πρέπει να εκτιμήσει εάν οι ακτίνες λέιζερ θα καταστρέψουν τα βράχια.

«Υπάρχει τρόπος να το κάνεις και να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον, θα το υποστηρίζαμε καθώς θα ενίσχυε τον τουρισμό», είπε ο Χαμπίμπα Σαρόμπι κυβερνήτης της επαρχίας Μπαμιάν.

«Οι εικόνες θα μας θύμιζαν πως ήταν κάποτε οι Βούδες».

Ο Γιαμαγκάτα εκτίμησε ότι η μελέτη αυτή θα κοστίσει εννέα εκατομμύρια δολάρια (περίπου 7,4 εκατ. ευρώ) και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2007.

Κάνω ένα έργο τέχνης. Αυτός είναι ο σκοπός μου -δεν το κάνω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους

Χίρο Γιαμαγκάτα

Ο καλλιτέχνης που μένει στην Καλιφόρνια και επισκέφτηκε τη Μπαμιάν το 2003, ευελπιστεί ότι η δουλειά του θα προσέφερε κάτι στην πληγείσα από τον πόλεμο περιοχή χρησιμοποιώντας ενέργεια για τα γύρω χωριά.

Επίσης, σχεδίασε να προσλάβει ντόπιους εργάτες και να βάλει τα θεμέλια για τους ανεμόμυλους..

«Πολλοί άνθρωποι λένε, η τέχνη μου θα θεραπεύσει ανθρώπους. Φυσικά βοηθώ τους ανθρώπους αλλά είναι πιο σημαντικό να μην τους βλάπτεις», λέει ο Γιαμαγκάτα και συμπληρώνει:

«Κάνω ένα έργο τέχνης. Αυτός είναι ο σκοπός μου -δεν το κάνω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους».


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσφράγιση του Ισφαχάν

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστάσιου

Σε πλήρη επαναλειτουργία τέθηκε η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, στο Ιράν, μετά την αφαίρεση των σφραγίδων που εμποδίζαν τη λειτουργία σε δύο τομείς του εργοστασίου.

Η Τεχεράνη έθεσε τη Δευτέρα ξανά σε λειτουργία ορισμένους τομείς της μονάδας επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέλαβε για την Πέμπτη τις επίσημες συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες στη Βιέννη, με θέμα το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την Τρίτη τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας κατά τη συνεδρίασή τους επέκριναν το Ιράν για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Πίτερ Τζένκινς είπε στο BBC ότι το Ιράν αρχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτο.

«Αρχίζει να φαίνεται πως οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πειστούν από εμάς και σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μια από αυτές είναι να παραπέμψουμε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από το Ιράν να παγώσει όλες τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού και επεξεργασίας» είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Υπηρεσία αλλά χωρίς προϋποθέσεις και υπεραμύνεται της επαναλειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστάσιου, επικαλούμενη τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μπορεί το Ιράν να επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα από το Ιράν και είπε ότι η Τεχεράνη δεν βοηθά με το να μη φυλάσσει σωστά τα σύνορά της.

Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τον τύπο ούτε για τον αριθμό των ιρανικών όπλων που, όπως λέει, βρέθηκαν.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 14:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή - Κεφαλογιάννη

«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό»

Τα θέματα της ακτοπλοΐας και τα προβλήματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε ορισμένες εταιρίες ενώ τόνισε ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των επιβατών και την ομαλή επιστροφή τους από τις διακοπές.

Υπογράμμισε επίσης ότι πολλές εταιρίες διακίνησαν ικανοποιητικά 2,5 εκατομμύρια επιβάτες ενώ αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και σε πιθανές καθυστερήσεις των πλοίων, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχεδιάζει θα επιβάλει και νέα πρόστιμα σε εταιρίες που «δεν ενημερώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις και τους ταλαιπωρούν και ιδιαίτερα για εκείνες που δεν ζητούν έμπρακτα συγνώμη από τους πελάτες τους».

Για τις ημέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, το υπουργείο έχει λάβει μέτρα ώστε, αν κριθεί αναγκαίο, να πραγματοποιηθούν έκτακτα δρομολόγια με πλοία που έχουν κενά.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσφράγιση του Ισφαχάν

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστάσιου

Σε πλήρη επαναλειτουργία αναμένεται να τεθεί η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, στο Ιράν, μετά την αφαίρεση των σφραγίδων που εμποδίζουν τη λειτουργία σε δύο τομείς του εργοστασίου.

Η Τεχεράνη έθεσε τη Δευτέρα ξανά σε λειτουργία ορισμένους τομείς της μονάδας επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέλαβε για την Πέμπτη τις επίσημες συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες στη Βιέννη, με θέμα το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την Τρίτη τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας κατά τη συνεδρίασή τους επέκριναν το Ιράν για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Πίτερ Τζένκινς είπε στο BBC ότι το Ιράν αρχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτο.

«Αρχίζει να φαίνεται πως οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πειστούν από εμάς και σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μια από αυτές είναι να παραπέμψουμε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από το Ιράν να παγώσει όλες τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού και επεξεργασίας» είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Υπηρεσία αλλά χωρίς προϋποθέσεις και υπεραμύνεται της επαναλειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστάσιου, επικαλούμενη τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μπορεί το Ιράν να επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα από το Ιράν και είπε ότι η Τεχεράνη δεν βοηθά με το να μη φυλάσσει σωστά τα σύνορά της.

Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τον τύπο ούτε για τον αριθμό των ιρανικών όπλων που, όπως λέει, βρέθηκαν.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ισλαμικό Χαλιφάτο

Των ανταποκριτών του BBC στο Κιργιστάν, Αρτιόν Λις και Ντέμιαν Γκραμάτικας

Η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ είναι βέβαιη πως ένα ισλαμικό υπερ-κράτος θα δημιουργηθεί εξελικτικά, χωρίς επανάσταση

Μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως σχεδιάζει να θέσει εκτός νόμου μία ακραία ισλαμική οργάνωση, την Χιζμπ ουτ Ταχρίρ, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενός υπερ-κράτους που θαντικαταστήσει τις κοσμικές κυβερνήσεις και θα διοικείται με βάση τη Σαρία, δηλ. το ισλαμικό δίκαιο.

Η οργάνωση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Κεντρική Ασία όπου πιστεύει ότι μπορεί να λάβει τα πρώτα μέτρα για την ίδρυση του Χαλιφάτου.

«Όλοι εδώ ξέρουν πως θα λύσουμε τα προβλήματά τους γρήγορα και σύμφωνα με όσα λέει το Κοράνι», τονίζει ο Νουρ Μοχάμεντ, στέλεχος της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ, στο ορεινό χωριό Αρσλανμπόμπ του Κιργιστάν.

Η οργάνωση αυτή έχει τεθεί εκτός νόμου και στο Κιργιστάν.

Το Αρσλανμπόμπ είναι πολύ μικρό κι απομεμακρυσμένοαπέχει περίπου δύο ώρες από την πλησιέστερη κωμόπολη. Ο δρόμος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος και τα τοπικά λεωφορεία με πολύ μεγάλη δυσκολία εξυπηρετούν τους κατοίκους, οι οποίοι πίστευαν πάντα πως ήταν οι ίδοι σε καλύτερη θέση από τις αρχές για να βρουν καλύτερες λύσεις για τα προβλήματά τους.

«Οι οργανώσεις αυτές», δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, «συνιστούν πραγματική απειλή για μας»

«Ο κόσμος εδώ μάς θέλει» συνεχίζει ο Νουρ Μοχάμεντ, «γιατί το κράτος δεν τους εξυπηρετείοι μηχανισμοί του είναι αργοί, η γραφειοκρατία μεγάλη κι επίσης στοιχίζει στον κόσμο ακριβά.»

«Έχουμε ήδη κερδίσαμε τη μάχη κατά της πορνείας, του αλκοολισμού και της ληστείας», τονίζει το τοπικό στέλεχος της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ.

»Και το καταφέραμε αυτό μιλώντας στον κόσμο για τον Κοράνι. Καμιά φορά δεν πείθονται εύκολαμε την πειθώ δεν επιτυγχάνεις τα πάντααλλά τελικά κερδίζουμε. Στο χωριό μας, κανείς πια δεν κλειδώνει το σπίτι του. Δείξαμε στον κόσμο πως μπορεί να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο και να σέβεται τη Σαρία.»

Αλλά για την Χιζμπ ουτ Ταχρίρ το χωριό Αρσλανμπόμπ είναι μόνον η αρχή.

Εκατό χιλιόμετρα μακριά, στην κωμόπολη Καρά-Σουού, βρίσκεται το σπίτι του Ντιλιόρ, του επίσημου εκπροσώπου της οργάνωσης στο νότιο Κιργιστάν. Μπορεί η οργάνωση αυτή να έχει τεθεί εκτός νόμου, όμως πολλοί δημοσιογράφοι τον επισκέπτονται στο σπίτι τουένα τεράστιο σπίτι με πλούσιο κήπο, πίσω από έναν πανύψηλο φράκτη.

«Όλοι οι μουσουλμάνοι στον κόσμο θέλουν να ζήσουν σένα Χαλιφάτο που θα διέπεται από το νόμο της Σαρία», τονίζει ο Ντιλιόρ, που επαγγέλλεται τον ξυλουργό. «Θα είναι αυτό ένα τεράστιο και πανίσχυρο κράτος. Ακόμη και τώρα, όλοι εσείς μάς φοβάστεη Αμερική, το Ισραήλ κι εσείς οι Βρετανοί.»

Τηλεόραση

Ο Ντιλιόρ προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα προσπαθούσε να διαδώσει αυτές τις ιδέες στην Καρά-Σουού και στις γειτονικές κωμοπόλεις. Αλλά μετά από τρεις μέρες οι αρχές έκλεισαν το κανάλι.

Τώρα σκέπτεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των «γραφειοκρατών». «Ο σταθμός είχε δημοτικότητα», λέει, και φέρει ως απόδειξη τις επιστολές που έλαβε από εκατοντάδες κατοίκους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις ακραίες θέσεις της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ για το Ισλάμ.

«Η δημοκρατία δεν έδωσε στον κόμο τίποτε που νά χει αξία», εξηγεί ο Ντιλιόρ. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει μεσάς: στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίδετε δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους. Ούτε τα ζώα δεν το κάνουν αυτό. Τι έχει, επομένως, η δημοκρατία σας να προσφέρει;

»Ο Αλάχ έχει απαντήσεις για: για τη στάση που θα πρέπει να έχετε απέναντι στους φίλους και τους γείτονές σας, για το πώς πρέπει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, ακόμη και για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτατα πάντα βρίσκονται στο Κοράνι. Κι ο κόσμος, βέβαια, θέλει να ξέρει αυτές τις απαντήσεις.»

Αλλά παρά τον ριζοσπαστισμό της, η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ καταδικάζει τη βία. Η οργάνωση είναι βέβαιη πως ένα ισλαμικό υπερ-κράτος θα δημιουργηθεί εξελικτικά, χωρίς επανάσταση.

Γι ανθρώπους σαν τον Ντιλιόρ, το ερώτημα δεν είναι αν θα δημιουργηθεί, αλλά πότε.

Νέοι οπαδοί

Εν τω μεταξύ, η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ αποκτά συνεχώς νέους οπαδούς σε ολόκληρη την Κεντρική Ασίαανθρώπους που πιστεύουν πως η δημοκρατία είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει ν αντικατασταθεί από τη Σαρία.

Γι' αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις της περιοχής αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά η οργάνωση.

Ο Ντιλιόρ λέει πως όλοι οι μουσουλμάνοι θέλουν να ζήσουν σένα Χαλιφάτο

«Δεν είμαστε πολλά χρόνια ανεξάρτητη χώρα», δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

»Δεν έχουμε ισχυρούς και καθιερωμένους θεσμούς. Κι οι οργανώσεις αυτές απειλούν τα θεμέλια του κράτους μας. Γιαυτό συνιστούν πραγματική απειλή για μας.»

Πολλές φορές, η αστυνομία αναλαμβάνει να δώσει τη λύση. Αλλά ακόμη και τα πιο σκληρά μέτρα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Τα κελιά, στα υπόγεια του αστυνομικού τμήματος του Ος, είναι σκοτεινά, βρώμικα και γεμάτα υγρασία. Εκεί έχουν κρατηθεί πολλά μέλη της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ.

Ο Νουρ Μοχάμεντ, ο ανεπίσημος ηγέτης των μουσουλμάνων του χωριού Αρσλανμπόμπ, έχει συλληφθεί αρκετές φορές. Θυμάται τις μέρες που πέρασε στη φυλακή: «ήταν», λέει, «οι καλύτερες στη ζωή μου.»

»Αν ασκήσεις πιέσεις σένα μουσουλμάνο, σαν εμένα, «καταλαβαίνει αμέσως πως ο Αλάχ είναι ο μόνος φίλος που έχει... Εγώ πίστεψα στον Αλάχ μόνον όταν βρέθηκα πίσω από τα σίδερα της φυλακής.»

Ορισμένοι πιστεύουν πως είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί των αρχών για τους κινδύνους που απορρέουν από την οργάνωση Χιζμπ ουτ Ταχρίρ.

«Το 5% ή, το πολύ-πολύ, το 10% των κατοίκων μπορεί να συμπαραταχθεί με το κίνημα αυτό. Είναι μικρή, πιστεύω, η απήχησή του», εκτιμά ο Φιλίπ Νουμπέλ, υπεύθυνος για την Κεντρική Ασία του Institute for War and Peace Reporting.

Aλλά το Κιργιστάν κι οι γειτονικές χώρες βρίσκονται χρόνια τώρα αντιμέτωπες με οργανώσεις σαν την Χιζμπ ουτ Ταχρίρ. Και μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν απαντήσει αποτελεσματικά σαυτή την απειλή.

Θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση αυτή στη Βρετανία; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ εξακολουθεί να κηρύττει την αλλαγή με ειρηνικά μέσα.

Το μάθημα από την Κεντρική Ασία είναι πως όταν έχεις ν αντιμετωπίσεις τον φανατισμό και το μίσος, αν θέσεις μία τέτοια οργάνωση εκτός νόμου, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τόσο ο Ντιλιόρ όσο και ο Νουρ Μοχάμεντ δηλώνουν πως είναι προθυμότατοι να βοηθήσουν τους Βρετανούς αδελφούς τους και να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες που απεκόμισαν δουλεύοντας στην παρανομία.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη της Μάικροσοφτ κατά του «σπαμ»

Τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ταλαιπωρούν εκατομμύρια χρήστες

Η εταιρεία λογισμικού Μάικροσοφτ κατάφερε ισχυρό πλήγμα κατά του σπαμ, της ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επιστολής που γεμίζει τα ταχυδρομεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών ταλαιπωρώντας εκατομμύρια χρήστες.

Σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης η Μάικροσοφτ κατάφερε να κερδίσει αποζημίωση ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων από έναν επιχειρηματία που διαφήμιζε τα προϊόντα του μέσω μηνυμάτων σπαμ.

Ο Σκοτ Ρίχτερ πιστεύεται ότι έστελνε 38 εκατομμύρια μηνύματα σπαμ το χρόνο.

Ο εκπρόσωπος της Μάικροσοφτ είπε ότι κερδισμένοι από την υπόθεση θα είναι κυρίως οι χρήστες.

«Νομίζω ότι οι χρήστες δεν θα δουν ξανά τόσα πολλά μηνύματα σπαμ. Μια ανεξάρτητη οργάνωση έχει ήδη σημειώσει μεγάλη μείωση αυτών των μηνυμάτων καθώς ο Ρίχτερ χρεοκόπησε πριν λίγους μήνες.

»Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ακόμη και εάν συνεχίσει το μάρκετινγκ μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα συμμορφωθεί με τους νόμους.

»Το παράνομο e-mail, το σπαμ, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας αποτελεί το 75 με 80% όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, θα μειωθεί σημαντικά», είπε ο εκπρόσωπος της Microsoft.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι στους άνδρες»

Η πτέρυγα προσφέρει παροχές «φιλικές προς τις γυναίκες»

Ιδιαίτερη πτέρυγα μόνο για γυναίκες θα εγκαινιάσει πολυτελές ξενοδοχείου του Λονδίνου στα τέλη Αυγούστου.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου πέντε αστέρων Γκρέιντζ Σίτι (Grange City Hotel), που βρίσκεται στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι στα 68 δωμάτια της νέας πτέρυγας δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους άνδρες.

Aκόμα και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δωματίου που θα εξυπηρετούν τις πελάτισσες της πτέρυγας θα είναι μόνο γυναίκες.

Ο όμιλος Γκρέιντζ Χοτέλ (Grange Hotel Group) αποφάσισε να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα έπειτα από σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι οι μισοί πελάτες του είναι γυναίκες πολλές από τις οποίες νοιώθουν ευάλωτες όταν ταξιδεύουν μόνες.

Εκπρόσωπος του πρωτοποριακού ξενοδοχείου είπε ότι τα δωμάτια προσφέρουν παροχές «φιλικές προς τις γυναίκες», όπως ντουλάπες με φωτάκια, καθρέφτη με ειδικό φωτισμό για μακιγιάζ και πιστολάκι μεγάλης ισχύος.

Μέτρα ασφαλείας

Επιπλέον οι πόρτες και των 68 δωματίων θα έχουν «ειδικό μάτι» και αλυσίδα ασφαλείας, προκειμένου οι ένοικοι να νοιώθουν προστατευμένες από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Ο Μπάρι Γουίσαρτ του Ομίλου Γκρέιντζ Χοτέλ είπε: «Διαπιστώσαμε ότι συχνά οι πελάτισσες μας έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις.

»Παραδοσιακά τα ξενοδοχεία λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των ανδρών, κυρίως αυτά που φιλοξενούν άτομα τα οποία ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους».

Πάντως ο κ. Γουίσαρτ παραδέχθηκε ότι, στην πράξη, η απαγόρευση εισόδου για το ανδρικό φύλο ίσως δεν εφαρμοσθεί απόλυτα αφού, για παράδειγμα, μία πελάτισσα μπορεί να προσκαλέσει στο δωμάτιό της έναν άνδρα, εφόσον το επιθυμεί.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσφράγιση του Ισφαχάν

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστάσιου

Σε πλήρη επαναλειτουργία αναμένεται να τεθεί η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, στο Ιράν, μετά την αφαίρεση των σφραγίδων που εμποδίζουν τη λειτουργία σε δύο τομείς του εργοστασίου.

Η Τεχεράνη έθεσε τη Δευτέρα ξανά σε λειτουργία ορισμένους τομείς της μονάδας επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται την Τετάρτη η έκτακτη σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Την Τρίτη τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, κατά τη συνεδρίασή τους στη Βιέννη, επέκριναν το Ιράν για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Πίτερ Τζένκινς είπε στο BBC ότι το Ιράν αρχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτο.

«Αρχίζει να φαίνεται πως οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πειστούν από εμάς και σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μια από αυτές είναι να παραπέμψουμε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από το Ιράν να παγώσει όλες τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού και επεξεργασίας» είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Υπηρεσία αλλά χωρίς προϋποθέσεις και υπεραμύνεται της επαναλειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστάσιου, επικαλούμενη τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μπορεί το Ιράν να επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα από το Ιράν και είπε ότι η Τεχεράνη δεν βοηθά με το να μη φυλάσσει σωστά τα σύνορά της.

Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τον τύπο ούτε για τον αριθμό των ιρανικών όπλων που, όπως λέει, βρέθηκαν.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

H ακτοπλοΐα προβληματίζει

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στροφή στα δημόσια ΙΕΚ. Εκρηκτική αύξηση του αριθμού των σπουδαστών τους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.510 χωρίς διαγωνισμό. Σε δημόσιους φορείς και ΟΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επικίνδυνες για τα παιδιά διαφημίσεις. Τα προσελκύουν στο αλκοόλ, στο κάπνισμα κλπ. Έρευνα σε βάθος.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Αυστηρές τιμωρίες και ξεκαθάρισμα. Ο Καραμανλής στον υπουργό Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 1,1 δισ. ευρώ για ΛΑΦΚΑ - συντάξεις. Η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τα ελλειμματικά Ταμεία.

Η ΑΥΓΗ: Ο Αλ. Αλαβάνος χθες στον υπουργό Ναυτιλίας: Αναγκαία η δημόσια πολιτική για την ακτοπλοΐα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταδικάστηκε να πληρώσει 800.000$ που 'χε φάει από τον Σ. Κολτσιδέλλη. Έπεσε η πρώτη καμπάνα στην «Ιντεραμέρικαν» του Κοντομηνά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακρίβεια και λιμάνια φέρνουν τρικυμία στην κυβέρνηση. Φόβοι για αλυσιδωτές αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω καυσίμων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.900 νέες θέσεις σε υπουργεία, περιφέρειες. Δελεαστικά προγράμματα STAGE μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Το Παπαγεωργίου «πληρώνει» ακόμη λάθη. Ανακοινώθηκαν προσλήψεις ειδικευόμενων γιατρών και η λειτουργία νέα οικολογικής κλινικής.

ΕΘΝΟΣ: Πλημμύρα από επικίνδυνες συσκευές. Απροστάτευτοι οι καταναλωτές - SOS από Ε.Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η εκτίναξη της τιμής των καυσίμων στα ύψη μας κάνει να τραγουδάμε μελαγχολικά: «Να μπορούσα στα σύννεφα να 'χα εγώ βενζινάδικο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ραβασάκι-πύραυλος του Ζακ Σιράκ στον Τ. Παπαδόπουλο. Το παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καύσιμα: Πόσα χιλιόμετρα... κλέβουν τα καρτέλ. Οι αυξήσεις ανά νομό το 2005 / Πάρτι κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αμάν... Αμάν τζόγος από Καϊμάν. Εισβολή στη Σοφοκλέους με βροχή πακέτων μέσω οφ-σορ.

ΕΞΠΡΕΣ: Συρρίκνωση παραγωγής. Επιβράδυνση για έκτο συνεχή μήνα της μεταποιητικής δραστηριότητας.

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη κατανομή φορολογικών βαρών. Το 5% των φορολογουμένων καταβάλλει το 56,5% των φόρων!

ESPRESSO: «Με άφησε έγκυο ο πρώην της Θάνου». «Καραχρήστο, ανέλαβε τις ευθύνες σου». Τι αναφέρει στο εξώδικο που κατέθεσε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στον αέρα 1,7 δισ. ευρώ. Κίνδυνος απώλειας πόρων από το Γ' ΚΠΣ. Αγώνας δρόμου για περιορισμό των ζημιών με επτά έκτακτα μέτρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαδίκτυο αργό και πανάκριβο στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ υπερχρεώνει το φοιτητικό.

ΚΕΡΔΟΣ: Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από τα έσοδα. Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εταιρείες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το πετρελαϊκό ράλι επηρεάζει ελάχιστα την αγορά. Υπουργείο Ανάπτυξης: Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Γ' ΚΠΣ: Επτά «σχέδια» για απορρόφηση 1,7 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Στη ναφθαλίνη 12 νέα νοσοκομεία. Λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Η ΝΙΚΗ: «Ντοπάρουν» το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση το ανεβάζει τώρα στα 13 δισ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βενεζουέλα: Ξεκίνησε το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

TRAFFIC NEWS: Άγγλος χάκερ τρομοκράτης συνελήφθη στην Κρήτη. Από κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντιπυρηνικός ο Άνθιμος. Με την τραγική 60ή επέτειο Χιροσίμα - Ναγκασάκι.

Η ΧΩΡΑ: Δάνεια φθηνότερα από ΟΕΚ. Μείωση στα έξοδα φακέλου - ασφαλιστήρια.

Καύσιμα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «από 20% έως 35% ακρίβυνε ανά νομό η αμόλυβδη από την αρχή του χρόνου. Η προοπτική αύξησης των φόρων στα καύσιμα απομακρύνεται, εφόσον οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σχολιάζει ότι «στα 94 λεπτά το λίτρο έφθασε η μέση τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα, πάνω από ένα ευρώ όμως πωλείται στην περιφέρεια, αλλά και στις παρυφές της Αττικής, ενώ στα νησιά άγγιξε και το 1,10».

Σοφοκλέους

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «ο ανθός της διεθνούς κερδοσκοπίας αλωνίζει στη Σοφοκλέους, έξι χρόνια μετά από έπος του 1999. Χοντρά πακέτα μετοχών αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ γυρίζουν καθημερινά, με εντολές που καταφθάνουν μέσω εταιρειών οφ - σορ από τις νήσους... Καϊμάν ή τις Παρθένους Νήσους, αλλά και στην Κύπρο, προσφέροντας ιλιγγιώδη κέρδη στους λιγοστούς αλλοδαπούς ενοίκους του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχουν στήσει πάρτι. Αυτοί οι επενδυτές κατέχουν το 38-40% του συνόλου των μετοχών του ΧΑ και το 45% των 20 μεγαλυτέρων. Ο γενικός δείκτης κράτησε χθες τις 3.300 μονάδες και κάποιοι εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος».

Νοσοκομεία

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «δώδεκα νέα νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία 1993-2003 έχουν μεγάλα τμήματά τους (χειρουργεία, Εντατικές κλπ) κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ελλειμματικά ταμεία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι «αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να καταβάλουν απρόσκοπτα και ομαλά τις συντάξεις στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναζητεί και τα απαραίτητα κονδύλια για την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους υλοποιώντας έτσι τη δέσμευσή της».

Ακτοπλοΐα - Μανώλης Κεφαλογιάννης

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «ο χωρίς όρους ανταγωνισμός στη θάλασσα, που συχνά θυμίζει συνθήκες πειρατείας αποδιοργανώνει τις συγκοινωνίες και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, ιδιαίτερα σε μια νησιωτική και τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος είπε χθες στον υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ιδιαιτερότητά της αυτή και να ζητήσει να εξαιρεθεί από την κοινοτική οδηγία 3577/92 που απελευθερώνει τον ανταγωνισμό στις θαλάσσιες μεταφορές. Η συγκοινωνία -και μάλιστα στις ιδιόμορφες συνθήκες του Αιγαίου- δεν διασφαλίζεται χωρίς δημόσια πολιτική που θα αφορά όλες τις εποχές -χειμώνα και καλοκαίρι».

ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι «με το πετρέλαιο να φλέγεται στα 63,55 δολάρια το βαρέλι (και να θεωρείται ζήτημα ημερών η περαιτέρω αύξηση της τιμής του στα 65 δολάρια) με άμεσο τον κίνδυνο της εμπέδωσης μιας ακόμη πιο δυσβάστακτης ακρίβειας στην αγορά (σε λαϊκά προϊόντα και σε υπηρεσίες), αλλά και με δεδομένο το ακτοπλοϊκό χάος που βγάζει ξινές τις ολιγοήμερες -και αλμυρές μάλιστα- διακοπές του κόσμου, η κυβέρνηση θορυβήθηκε. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πήρε μια ιδέα των ορίων υπομονής της βάσης ταξιδεύοντας ο ίδιος με πλοίο της γραμμής κατά την προχθεσινή επιστροφή του από την Ίο και έσπευσε να καλέσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμ. Κεφαλογιάννη σε σύσκεψη για να βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες στα λιμάνια-τουλάχιστον ωσότου περάσει η ταξιδιωτική μπόρα του Δεκαπενταύγουστου...».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «συνάντηση, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση στην ακτοπλοΐα θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών από τις καθυστερήσεις έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής θα δώσει εντολή στον Μανώλη Κεφαλογιάννη να επιβληθούν αυστηρές τιμωρίες σε όσους πλοιοκτήτες ταλαιπωρούν τους χιλιάδες πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να ταξιδεύσουν με υπέργηρα καράβια στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, θα τονίζει την ανάγκη να γίνει ξεκαθάρισμα στο χώρο της ακτοπλοΐας καθώς πολλοί πλοιοκτήτες έχουν θησαυρίσει από τις επιχορηγήσεις και τα θαλασσοδάνεια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην ανανέωση του στόλου στο Αιγαίο».

Τιμές αγαθών

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «παρά το ρεκόρ όλων των εποχών αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (96,77% από τις αρχές του 2004) και το ρεκόρ επίδρασής τους (1,13 εκατοστιαίες μονάδες ) στον πληθωρισμό, οι επιπτώσεις των δυσμενών αυτών εξελίξεων ήταν τον περασμένο Ιούλιο αντιστρόφως ανάλογες στο καλάθι της νοικοκυράς αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του πληθωρισμού που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, το καλάθι της νοικοκυράς που αποτελείται κυρίως από 30 αγαθά και 31 υπηρεσίες, παρουσίασε τον Ιούλιο ρεκόρ βελτίωσης εξαιτίας της μείωσης των τιμών στο 60% περίπου των αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν το καλάθι αυτό σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Διαδίκτυο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «η παροχή συνδέσεων φθηνού και γρήγορου Ίντερνετ, αποδεικνύεται άπιαστο όνειρο. Στην Ελλάδα, η σύνδεση με το Διαδίκτυο είναι αργή και επιπλέον πέντε έως εφτά φορές ακριβότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής! Η κυβερνητική πρωτοβουλία για την παροχή φθηνής διαδικτυακής πρόσβασης στους φοιτητές, κινδυνεύει να μείνει σχέδιο επί χάρτου. Τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που τελικώς υιοθετήθηκε είναι αντίθετο από τις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής που είχε συσταθεί για να μελετήσει το θέμα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 03:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προς τις κάλπες;

Ο γερμανικός Τύπος εμφανίζεται διχασμένος σχετικά με τη νομιμότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών που άρχισε να συζητιέται στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) πιστεύει πως οι εκλογές «δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα διεξαχθούν» καθώς διαβλέπει επιφυλάξεις των δικαστών σχετικά με τη νομιμότητα της τακτικής του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ να χάσει εσκεμμένα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο προκειμένου να προκηρύξει τις εκλογές.

Αλλά αν και θεωρεί την ενέργεια του Γερμανού καγκελάριου αντισυνταγματική, η εφημερίδα εκτιμά πως αυτή έχει πλέον δημιουργήσει μια δική της δυναμική έχοντας τη στήριξη του προέδρου και του κοινοβουλίου.

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) λέει ότι η υπόθεση εγείρει το ερώτημα αν η Γερμανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία ή «δημοκρατία του καγκελαρίου».

Η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει ότι οι οπαδοί των πρόωρων εκλογών έχουν άδικο να υποστηρίζουν πως αρκεί ο καγκελάριος να έχει «αισθανθεί» την απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των βουλευτών.

Αντιθέτως, λέει, θα πρέπει να ελεγχθεί αν υπάρχουν οι συνθήκες που δικαιολογούν αυτή την αίσθηση και όσο γι αυτό αμφιβάλλει.

Η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) διαφωνεί, λέγοντας πως η απώλεια εμπιστοσύνης γίνεται πάντα αισθητή και πως όταν αυτή «γίνεται ορατή και προφανής δεν λέγεται πλέον απώλεια εμπιστοσύνης, αλλά αντίσταση».

«Και κανείς δεν καγκελάριος δεν έχει επιτρέψει να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό σημείο» λέει η εφημερίδα.

Ιρανικά πυρηνικά

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) λέει ότι η πρόταση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν πολύ αόριστη για να γίνει δεκτή από την Τεχεράνη.

«Ζητιέται από το Ιράν να παραδώσει τα πάντα, λίγο-πολύ αμέσως» λέει η εφημερίδα «με αντάλλαγμα μια σειρά αόριστων υποσχέσεων που υποτίθεται πως θα υλοποιηθούν μέσω ενός σύνθετου σχεδίου σε στάδια».

Η εφημερίδα θεωρεί σχεδόν βέβαιη την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν θεωρεί πως είναι σαφές με ποιο τρόπο το Συμβούλιο θα καταδικάσει το Ιράν.

Η Ταγκεσπίγκελ συμφωνεί πως «φαίνεται αναπόφευκτο» να φτάσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο, όπως λέει θα πρέπει να ετοιμάσει ένα ψήφισμα που ουσιαστικά θα λέει «μακριά τα χέρια σας από την βόμβα».

Αν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη, λέει η γερμανική εφημερίδα, «η διεθνής κοινότητα θα δει μιαν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και θα νιώσει υποχρεωμένη να αντιδράσει».


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες πιέσεις στο Ιράν

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστάσιου

Τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, κατά τη συνεδρίασή τους στη Βιέννη, επέκριναν το Ιράν για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Πίτερ Τζένκινς είπε στο BBC ότι το Ιράν αρχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτο.

«Αρχίζει να φαίνεται πως οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πειστούν από εμάς και σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μια από αυτές είναι να παραπέμψουμε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από το Ιράν να παγώσει όλες τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού και επεξεργασίας» είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Υπηρεσία αλλά χωρίς προϋποθέσεις και υπεραμύνεται της επαναλειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστάσιου, επικαλούμενη τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μπορεί το Ιράν να επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα από το Ιράν και είπε ότι η Τεχεράνη δεν βοηθά με το να μη φυλάσσει σωστά τα σύνορά της.

Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε για τον τύπο ούτε για τον αριθμό των ιρανικών όπλων που, όπως λέει, βρέθηκαν.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπάρχει λιμός»

Για «ξένη προπαγάνδα», σε σχέση με τον λιμό, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Νίγηρα

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μαμαντού Τάντζα, μιλώντας στο BBC, αρνήθηκε πως η χώρα του πλήττεται από λιμό.

Υπάρχει είπε, έλλειψη τροφίμων λόγω της επιδρομής σμήνους ακρίδων και της ξηρασίας αλλά αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα του.

«Αν υπήρχε πείνα στη χώρα, τα χωριά θα είχαν εγκαταλειφθεί. Πηγαίνετε να δείτε μόνοι σας. Είδατε κόσμο να ζητιανεύει στους δρόμους. Μας είδατε... Μοιάζουν τα σώματά μας να δείχνουν κάποια συμπτώματα λιμού;» είπε ο πρόεδρος του Νίγηρα.

Ο πρόεδρος Τάμτζα είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αγοράσει τρόφιμα που τα πουλά σε επιδοτούμενες τιμές σε όσους έχουν ανάγκη.

Κατηγόρησε δε «ορισμένους» ότι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για κρίση στον Νίγηρα προκειμένου να πλουτίσουν.

Και είπε πως από τα 45 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας που έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα στον Νίγηρα, στη χώρα του έχουν φτάσει μόνο δυο εκατομμύρια.


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005 - 01:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Ζήτημα χρόνου»

«Μια επίθεση στο Σίτι, είναι ζήτημα χρόνου» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) στο πρωτοσέλιδό της επικαλούμενη δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου.

Ο Τζέιμς Χαρτ είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι το Σίτι έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο «εχθρικών αναγνωριστικών αποστολών».

Και ξεχώρισε ως πιθανότερους στόχους όλα εκείνα τα κτίρια «όπου μπορεί να μεγιστοποιηθεί η καταστροφή στο οικονομικό σύστημα του Λονδίνου και όπου μπορεί να συνδυαστεί ο μαζικός φόνος με την μέγιστη διατάραξη».

Κρίση; Τι κρίση;

Στις δηλώσεις του προέδρου του Νίγηρα, Μαμαντού Τάντζα, που κατήγγειλε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι υπερβάλλουν την κρίση στη χώρα του, αναφέρεται η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Κάτω από τη φωτογραφία του Αμπντού Ισάφου, ενός σκελετωμένου αγοριού, 15 μηνών, στον Νίγηρα, που όπως λέει η εφημερίδα, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να επιζήσει, η Ιντιπέντεντ δημοσιεύει τα λόγια του προέδρου Τάντζα: «ο κόσμος στον Νίγηρα τρέφεται καλά, όπως βλέπετε».

Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος του Νίγηρα αρνήθηκε πως υπάρχει λιμός στη χώρα του, υποστηρίζοντας πως όλες οι πληροφορίες περί μαζικού λιμού είναι «ξένη προπαγάνδα».

Ολυμπιακές διαφορές

Διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με τις εκτάσεις γης που προβλέπεται να απαλλοτριωθούν για να χτιστούν τα στάδια για την Ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο.

Όπως λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) «οι δικηγόροι που ενημέρωσαν κατά της ολυμπιακής υποψηφιότητας διεκδικούν ένα εκατομμύριο στερλίνες από το δημόσιο» γεγονός που έχει εξοργίσει την αρμόδια Αναπτυξιακή Υπηρεσία του Λονδίνου.

Η Υπηρεσία καταγγέλλει τις εταιρείες που συμβούλευσαν τους επιχειρηματίες που θα υποχρεωθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και τους ιδιοκτήτες γης πως επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν με αφορμή την Ολυμπιάδα και προειδοποιούν όσους αναλάβουν ολυμπιακά έργα πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Οι δικηγόροι λένε πως όταν η Υπηρεσία κατάλαβε πως συνιστούν στους πελάτες τους να μην πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους έναντι της προτεινόμενης «ανεπαρκούς»- αποζημίωσης, άλλαξε τη στάση της και έγινε εχθρική απέναντι τους.

Και σημειώνουν πως ενημέρωναν συνεχώς της Υπηρεσία σχετικά με τα ωράρια και τις αμοιβές τους.

Ακόμα ένα ποτηράκι

Κοινό θέμα για την Τάιμς (The Times) και την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που αναφέρονται σε προειδοποιήσεις δικαστών ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των μπαρ στη Βρετανία (που θα ισχύσει μέσα στο έτος) θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Η πίστη του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μειωθούν οι έξοδοι με στόχο το άγριο μεθύσι είναι «ευσεβείς πόθοι» κατά τους δικαστές, λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Και η Τάιμς σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων βιασμών και οικογενειακής βίας και πως, όπως λένε οι δικαστές, τα κέντρα των βρετανικών πόλεων θα αρχίσουν να μοιάζουν με το διαβόητο Φαληράκι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.