Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-07-26
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου) Εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του HIV στην Αφρική Επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιτομή μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη κατά της μόλυνσης από τον ιό HIV. Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε έρευνα με περισσότερους από 3.000 άνδρες στην Νότια Αφρική, η οποία διεξήχθη από τη γαλλική Εταιρεία Πρόληψης του Έιτζ και της Ηπατίτιδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε διεθνή διάσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και δείχνουν ότι η περιτομή λειτουργεί αποτρεπτικά στην εμφάνιση περίπου επτά από τις δέκα μολύνσεις. Προηγούμενες έρευνες, είχαν επίσης δείξει ότι ενδεχομένως άνδρες με περιτομή εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης με τον ιό HIV. Παρόμοιες έρευνες έγιναν στην Κένυα και την Ουγκάντα.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου) Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο για ένα κράτος που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να πει από την αρχή ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης Αδιανόητη είναι η υπογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη από πλευράς Τουρκίας, που θα συνοδεύσει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο για ένα κράτος που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να πει από την αρχή ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο διπλωματικό ζήτημα, είναι όμως βέβαιος, όπως είπε ότι θα επικρατήσει η λογική. Όλοι θέλουν την επανένωση της Κύπρου και όλοι θέλουν να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ. Το θέμα είναι πως αυτά θα ταιριάξουν. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προς συμφέρον του καθένα να πραγματοποιηθούν και τα δύο», είπε ο κ. Μπλερ, σημειώνοντας πως η βρετανική προεδρία θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου) Στις επιθέσεις της Μαδρίτης έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.000 Σε επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία δύο άνδρες , που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχετίζονται με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004. Πρόκειται για δύο Μαροκινούς πατέρα και γιο, οι οποίοι βάσει της γαλλικής νομοθεσίας μπορούν να κρατηθούν μέχρι 96 ώρες . Ο γιος έχει γαλλική υπηκοότητα. Όπως μεταδίδεται οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν υποδείξεων της ισπανικής αστυνομίας. Στις επιθέσεις της Μαδρίτης έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.000.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου) Έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι αντάρτες και πρώην κακοποιοί στρατολογούνται στην ιρακινή αστυνομία Στο Ιράκ εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον ανθρώπων που εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες και για τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείου σκοτώθηκαν 12 και τραυματίστηκαν 32 εργαζόμενοι σε κυβερνητική εταιρεία, στην περιοχή του Αμπού Γκράιμπ. Στο μεταξύ, έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει ότι αντάρτες και πρώην κακοποιοί στρατολογούνται στην ιρακινή αστυνομία. Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στις ελλιπείς διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων και συνιστά την επανεξέταση της ποιότητας των μητρώων που τηρεί το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών. Στη Βαγδάτη μετέβη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα, για συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του, Ιμπραχίμ Τζαφάρι. Το κυριότερο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η προαναγγελθείσα αποχώρηση των στρατευμάτων της Πολωνίας που βρίσκονται στο κεντρικό Ιράκ και έχουν τομέα επιχειρησιακής ευθύνης την περιοχή γύρω από την πόλη Καρμπάλα. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει αναγγείλει ότι θα αποσύρει σχεδόν 1500 στρατιώτες στο τέλος του χρόνου, μετά τη λήξη της σχετικής εντολής των Ηνωμένων Εθνών. Ένα μικρό απόσπασμα στρατιωτών θα παραμείνει στη χώρα για την εκπαίδευση της ιρακινής εθνοφρουράς.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνα: «Αποδιοργανωμένη η παλαιστινιακή αστυνομία» Η αστυνομία υστερεί σε έμψυχο υλικό και όπλα έναντι των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων Λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρηση των Ισραηλινών και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένα τμήματα της Δυτικής Όχθης, ανεξάρτητη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, είναι αδύναμες, ανεπαρκώς οπλισμένες και διχασμένες. Υστερούν επίσης σύμφωνα με την έρευνα- σε έμψυχο υλικό και όπλα, σε σχέση με τις μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα σε βάθος που διεξήγαγε κατά παραγγελία της ολλανδικής και της καναδικής κυβέρνησης ο οργανισμός Strategic Assessments Initiative, και αποσκοπούσε στη διερεύνηση των τρόπων, με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι διεθνείς δωρητές την αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας. Μεταξύ άλλων η έρευνα διαπίστωσε ανεπάρκεια πυρομαχικών, προβλήματα στις επικοινωνίες, εσωτερικές διαμάχες και «κλίκες» με δική τους υποδομή, που υπονομεύουν το έργο του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Γιούσεφ. Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται μεταξύ δύο ισχυρών μετώπων: των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων, που είναι καλύτερα εξοπλισμένες, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας, στο οποίο σημειώνεται ωστόσο ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των σωμάτων ασφαλείας. Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παρεμπόδιση της αποχώρησης των Ισραηλινών προέρχεται από ενδεχόμενες επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από την Ισλαμική Τζιχάντ ή άλλες μικρότερες μαχητικές οργανώσεις. Ο ανταποκριτής του ΒΒC σην Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι τα προβλήματα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της διένεξης στη Μέση Ανατολή στα τελευταία χρόνια και την καταστροφή των υποδομών της αστυνομίας από τους Ισραηλινούς, μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 16:27 (Ώρα Λονδίνου) Το Ντισκάβερι θα φτάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο μέρες Εκτοξεύθηκε την Τρίτη το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, δυόμισι χρόνια μετά το δυστύχημα του Κολούμπια, που επέφερε το θάνατο επτά αστροναυτών. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την εκτόξευση του Ντισκάβερι και άρχισαν να χειροκροτούν όταν έμαθαν ότι όλα πήγαιναν καλά από τον πύργο ελέγχου της ΝΑΣΑ. Το πλήρωμα των επτά αστροναυτών βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη και πρόκειται να φτάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο ημέρες. Ο ανταποκριτής του BBC στο Κέιπ Κανάβεραλ λέει ότι υπάρχει μία μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι εκτοξεύθηκε τελικά το Ντισκάβερι. Η εκτόξευση του Ντισκάβερι είχε ματαιωθεί αρκετές φορές, καθώς παρουσιάζονταν τεχνικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο διαστημικό ταξίδι με πλήρωμα εδώ και δυόμισι χρόνια, μετά το δυστύχημα δηλαδή του Κολούμπια. Η ΝΑΣΑ αναφέρει ότι έχει μάθει πολλά μαθήματα ασφαλείας μετά την τραγωδία του Κολούμπια. Το Κολούμπια διαλύθηκε στην προσπάθειά του να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου) Αισιοδοξία για γερμανική οικονομία Επικρατεί αισιοδοξία στις περισσότερες επιχειρήσεις Σημάδια τόνωσης παρουσιάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία για δεύτερο συνεχή μήνα, κάνοντας πιθανή μία οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού ινστιτούτου σε 7.000 επιχειρήσεις. Ο δείκτης της επιχειρηματικής αυτοπεποίθησης του ινστιτούτου Ίφο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο. Η Γερμανία ετοιμάζεται για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες οι ανησυχίες για την οικονομία αναμένεται να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του νικητή των εκλογών. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποκίνησε ουσιαστικά την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του γιατί ήθελε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, λένε οι αναλυτές. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ήθελε να προβεί σε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του σε περιφερειακές εκλογές. Οι άνεργοι στη Γερμανία έχουν φτάσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τη δεκαετία του '30. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ίφο, η ανατολική Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται πιο πίσω, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα εκεί παραμένει απαισιόδοξο. Ο συνολικός δείκτης ανάπτυξης της Γερμανίας παραμένει χαμηλός, καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,7%.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου) Ποσό ύψους 73,12 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στο Γεωργικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γεωργικό Ταμείο ζητά αυτή την επιστροφή χρημάτων για παρατυπίες και ανεπαρκείς ελέγχους στους τομείς της κτηνοτροφίας, του καπνού, των φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, όμως, εγκρίθηκε αποζημίωση προς τη χώρα μας ύψους 40,72 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακύρωση προηγούμενης απόφασης στον τομέα των αρώσιμων καλλιεργειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επιστραφούν συνολικά 113 εκατομμύρια ευρώ από επτά χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, καλούνται να επιστρέψουν χρήματα η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Βρετανία και το Βέλγιο. Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο από όλες τις χώρες την Ελλάδα. Το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 15:15 (Ώρα Λονδίνου) Ισόβια στον δολοφόνο του Τέο βαν Γκογκ Αμετανόητος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο δράστης, που επικαλέστηκε για την πράξη του θρησκευτικά κίνητρα Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε στο Άμστερνταμ ο 27χρονος μαροκινής καταγωγής Ολλανδός, Μοχάμεντ Μπουγερί, που είχε ομολογήσει την ενοχή του για τη δολοφονία τον Νοέμβριο του 2004 του σκηνοθέτη, Τέο βαν Γκογκ, δημιουργού του φιλμ «Υποταγή». Το φιλμ αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών από το Ισλάμ και είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την ολλανδική μουσουλμανική κοινότητα, καθώς δείχνει γυναίκες με διαφανή φορέματα να επιδεικνύουν τα στήθη τους, ενώ στο κορμί τους είναι ζωγραφισμένα αποσπάσματα από το κοράνι. Το δικαστήριο έκρινε τη δολοφονία ως «τρομοκρατική πράξη», η οποία προκάλεσε «μεγάλους φόβους και ανασφάλεια στην ολλανδική κοινωνία». Ο Μπουγέρι είπε ότι είχε θρησκευτικά κίνητρα για την πράξη του και εάν το έκρινε αναγκαίο, θα ξανάκανε το ίδιο.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου) Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι συνδέονται οι επιθέσεις στο Λονδίνο με τον πόλεμο στο Ιράκ Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υποσχέθηκε «να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αιτήματα των τρομοκρατών» και δήλωσε ότι «το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις επιθέσεις στο Λονδίνο». Ο Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι στο Ιράκ γίνεται προσηλυτισμός τρομοκρατών, αλλά τόνισε ότι οι ρίζες του εξτρεμισμού είναι βαθύτερες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα, αλλά υπογράμμισε ότι «κάποιοι γύρισαν πλευρό και ξανακοιμήθηκαν». Ο Τόνι Μπλερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από τις συνομιλίες του με τους ηγέτες των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τη θέσπιση σκληρότερων αντιτρομοκρατικών νόμων. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Ιράκ, το Λονδίνο, την Αίγυπτο, την Τουρκία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τόνι Μπλερ. »Θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο όταν αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία του μίσους, όχι μόνο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, αλλά και τις ιδέες», σημείωσε. Ο Τόνι Μπλερ σχεδιάζει να προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικά στοιχεία τις υποκλοπές τηλεφώνων και μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παράλληλα, σχεδιάζεται η παράταση της κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών από 14 ημέρες σε τρεις μήνες.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου) Διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για Αλ Κάιντα Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον της Αλ Κάιντα Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα έχει εξολοθρευτεί στο Πακιστάν και για αυτό δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι μπορεί να συντόνισε τις πρόσφατες επιθέσεις στην Αίγυπτο και τη Βρετανία από εκεί. Ο Περβέζ Μουσάραφ τόνισε ότι η διοίκηση της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν έχει εξοντωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο του εξτρεμισμού είναι παγκόσμιο και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. «Η Αλ Κάιντα δεν υπάρχει πια στο Πακιστάν», είπε ο Περβέζ Μουσάραφ σε δημοσιογράφους στην πόλη Λαχόρε. Ο πρόεδρος του Πακιστάν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι πίσω από τις επιθέσεις στην Αίγυπτο κρύβονταν Πακιστανοί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Μουσάραφ, οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 700 μέλη της Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος Μουσάραφ τόνισε ότι υπάρχουν κάποια μέλη της Αλ Κάιντα στα βουνά της περιοχής Γουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αλλά η ικανότητα δράσης τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Ο αναλυτής θεμάτων ασφαλείας θεωρεί ότι οι εξελιγμένες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Λονδίνο και την Αίγυπτο αποδεικνύουν ότι είχε υποτιμηθεί η ικανότητα της Αλ Κάιντα να στέλνει οδηγίες σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου) Προηγούμενη συνάντηση της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των κοινοτήτων Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντάται με τους ηγέτες των δυο κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 άνθρωποι. Αναμένεται να εξετάσουν την αύξηση του χρόνου προφυλάκισης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγορίας, από 14 μέρες σε τρεις μήνες και την αποδοχή των προϊόντων υποκλοπών από τα δικαστήρια ως αποδεικτικών στοιχείων. Η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες των τεσσάρων υπόπτων για τις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο της περασμένης Πέμπτης και κατονόμασε τους δύο από αυτούς ως Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραΐμ και Γιασίν Χασάν Ομάρ. Η αστυνομία λέει ότι οι τέσσερις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν σε τρία τρένα του λονδρέζικο μετρό και σε ένα λεωφορείο ήταν παρόμοιες με ένα πέμπτο εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε, κατά τα φαινόμενα εγκαταλειμμένος, σε πάρκο. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής πέντε συλλήψεις υπόπτων. Έρευνα για τον Μενέζες Στο μεταξύ έχει αρχίσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η αστυνομία σκότωσε, την περασμένη Παρασκευή, έναν νεαρό Βραζιλιάνο περνώντας τον κατά λάθος για βομβιστή αυτοκτονίας. Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, ο Ζιάν Τσάρλις ζε Μενέζες, πυροβολήθηκε οκτώ φορές -επτά στο κεφάλι και μια στον ώμο- όταν προσπάθησε να διαφύγει από αστυνομικούς με πολιτικά που επεχείρησαν να τον σταματήσουν σε σταθμό του μετρό. Δεν είναι σαφές ακόμα γιατί προσπάθησε να ξεφύγει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του ενώ ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Ανορίμ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην έρευνα για το περιστατικό και κάλεσε τις Βρετανικές αρχές να αποζημιώσουν την οικογένεια του θύματος.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου) «Ακόμα περισσότερο κι από την αγριότητα των επιθέσεων, είναι πλέον ο αυξανόμενος αριθμός τους που προξενεί τρόμο» λέει η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps). «Μετά την Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη, την Ιερουσαλήμ και το Μπαλί, οι διαδοχικές επιθέσεις στο Λονδίνο και το Σαρμ ελ Σεΐχ δίνουν την εντύπωση πως αρχίζει ένας πόλεμος με τις δυνάμεις του σκότους να βρίσκονται πίσω τους σχεδιάζοντας συστηματικά το άνοιγμα του ενός μετώπου μετά το άλλο» λέει η ελβετική εφημερίδα. Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) εκτιμά στο κύριο σχόλιό της ότι «ο πόλεμος κλιμακώνεται». «Η συχνότητα των επιθέσεων σε διαστήματα που γίνονται όλο μια μικρότερα- η περίπλοκη οργάνωσή τους, ο αυξανόμενος αριθμός των στόχων στον κόσμο και η γενική ατμόσφαιρα φόβου που δημιουργούν, επιβεβαιώνουν ότι αντιμετωπίζουμε έναν πραγματικό νέου είδους πόλεμο» λέει η γαλλική εφημερίδα. «Δεν ξέρουμε πλέον στ αλήθεια γιατί οι δράσεις της αλ Κάιντα είναι τόσο αποτελεσματικές. Επαφίενται οι επιθέσεις στην πρωτοβουλία αυτόνομων ομάδων; Είναι συντονισμένες; Από πού και από ποιόν; Τι απέγινε ο μπιν Λάντεν; Κανείς δεν ξέρει» λέει η Φιγκαρό. Η «χρονική εγγύτητα» μεταξύ των τραγικών γεγονότων στο Λονδίνο και στο Σαρμ ελ Σεΐχ είναι «ανησυχητική» επειδή «η επανάληψη των αντιδυτικών επιθέσεων που προκαλούν μεγάλο σοκ και καλύπτονται εκτεταμένα από τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν κι άλλους πυρήνες να αναλάβουν δράση» λέει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde). Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «αλλάζει πρόσωπο» και για την ώρα οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες αναρωτιούνται πώς να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στις νέες τακτικές ορισμένων ομάδων που έχουν μάθει από τα πλήγματα που δέχτηκαν οι προηγούμενοι» λέει. «Ισραηλοποίηση» της Ευρώπης Σημειώνοντας ότι, παρά το φόνο ενός αθώου (του Βραζιλιάνου νεαρού, ντε Μενέζες) σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών συμφωνούν με την πολιτική της αστυνομίας να «πυροβολεί για να σκοτώσει» η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως όπως φαίνεται «όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο από την σκοπιά των Ισραηλινών». Η σουηδόφωνη Φιλανδική Ελσίνκι Χουφβουντσταντμπλάντετ (Helsinki Hufvudstadsbladet) λέει πως όπως και η ίδια η τρομοκρατία ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «έχει τα δικά του θύματα». Ο Τζιν Τσαρλς ντε Μενέζες έγινε «το συγκεκριμένο θύμα των νέων μέτρων» στα πλαίσια ενός «αδικαιολόγητου λάθους για ένα κράτος δικαίου». «Ακόμα κι αν ο Μενέζες ήταν ένοχος, η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες έρχεται σε αντίθεση με βασικά ιδανικά τα οποία υπερασπίζεται η κοινωνία μας» λέει η φιλανδική εφημερίδα. Η ουγγρική Νεπσαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) λέει πως «οι Άγγλοι πιστεύουν, με σχεδόν θρησκευτική πίστη, ότι διαθέτουν την καλύτερη αστυνομία στον κόσμο» και, όπως προειδοποιεί η εφημερίδα, ο φόνος ενός εντελώς αθώου Βραζιλιάνου δεν ήταν απλώς ένα «τρομερό λάθος» αλλά ένα λάθος «που μπορεί να διαταράξει την πίστη του κόσμου στην αστυνομία». Αλλά, καταλήγει η εφημερίδα, «αυτή δεν είναι η στιγμή για να τιμωρηθεί ένας αστυνομικός που έκανε λάθος, αν και αυτό εντάσσεται στους κανόνες ενός κράτους που βασίζεται στον νόμο».
Τρίτη 26 Ιουλίου 2005 - 01:52 (Ώρα Λονδίνου) «Η αστυνομία κατονομάζει τους ύποπτους» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που, όπως και άλλες βρετανικές εφημερίδες σημειώνουν πως, «ίσως να υπάρχει και πέμπτος βομβιστής που κυκλοφορεί ελεύθερος». Κατά την Γκάρντιαν αν και υπήρξαν δεκάδες τηλεφωνήματα στις αρχές μετά την αποκάλυψη των φωτογραφιών των βομβιστών της περασμένης Πέμπτης, η αστυνομία «είναι σχετικά απογοητευμένη από την αντίδραση αυτή και ελπίζει ότι η νέα έκκλησή της με την αποκάλυψη των ονομάτων [των υπόπτων] θα οδηγήσει σε περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο». «Οι εξαφανισμένοι βομβιστές και το μυστήριο του ασφαλούς σπιτιού» απασχολούν την Τάιμς (The Times) καθώς «όπως φάνηκε κανείς δεν είδε τους καταζητούμενους βομβιστές μετά τη διαφυγή τους [από τον τόπο] των αποτυχημένων επιθέσεων τους, πριν πέντε μέρες». Η αστυνομία πιστεύει «ότι κρύβονται σε κανονισμένο ασφαλές σπίτι στο Λονδίνο και φοβούνται πως μπορεί να ετοιμάζουν περισσότερες επιθέσεις». Σκληρή πολιτική Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), όπως και άλλες εφημερίδες, έχει στο πρωτοσέλιδο τη νέα φωτογραφία του υπόπτου για την βομβιστική επίθεση στον σταθμό του Όβαλ, λίγο πριν προσπαθήσει να πυροδοτήσει τη βόμβα του «Ο βομβιστής του μετρό ετοιμάζεται να χτυπήσει» είναι ο τίτλος της. Σύμφωνα με το κύριο σχόλιο της εφημερίδας το «τρομερό λάθος» του φόνου ενός αθώου Βραζιλιάνου από τους Βρετανούς αστυνομικούς δεν θα πρέπει να «υπονομεύσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των βομβιστών». Και φέρνει ως πρότυπο τα εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας, με σκλήρυνση των μεθοριακών ελέγχων, τυχαίους ελέγχους πολιτών κλπ, που ελήφθησαν στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οργή για τον φόνο Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει την «οργή που προξένησαν οι διαρροές» Βρετανών επισήμων ότι ο νεαρός Βραζιλιάνος Τζιν Τσαρλς ντε Μενέζες, που πυροβολήθηκε οκτώ φορές εξ επαφής από τους αστυνομικούς που τον πέρασαν για βομβιστή, δεν είχε βίζα. Οι διαρροές αυτές «φαίνεται πως έγιναν από κυβερνητικές πηγές» λέει η εφημερίδα που σημειώνει δηλώσεις φίλων του Βραζιλιάνου που αναφέρουν ότι δεν είχε κανένα λόγο να μην σταματήσει για έλεγχο των αστυνομικών. Λίγες εβδομάδες πριν τον φόνο του, λένε, «η αστυνομία των είχε σταματήσει για τυχαίο έλεγχο στο Μπρίξτον και δεν είχε προσπαθήσει να διαφύγει». Ευρωπαϊκά μέτρα Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σχολιάζει τις δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ ότι «η αλ Κάιντα έχει εξαλειφθεί» από τη χώρα δηλώσεις που όπως λέει θα προκαλέσουν απογοήτευση και ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πρόταση για την καταγραφή του ονοματεπώνυμου, διεύθυνσης και αριθμού λογαριασμού οποιουδήποτε κάνει μεταφορά χρημάτων ανεξαρτήτως ύψους του ποσού- προς ή από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας κάπως απλούστερος, αλλά ανάλογος, μηχανισμός, λέει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές ποσών μεταξύ των κρατών της Κοινότητας. Τα στοιχεία αυτά, λέει Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «θα μπορεί να περάσουν στη συνέχεια στις σχετικές αρχές» σε περιπτώσεις «πρόληψης, εντοπισμού ή προσαγωγής εκείνων που ξεπλένουν χρήματα και χρηματοδοτούν τρομοκράτες».
|