Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-07-20
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 02:29 (Ώρα Λονδίνου) Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, αποφάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και στοιχεία για τις αποκαλούμενες λίστες τρομοκρατών φιλοξενούν οι βρετανικές εφημερίδες. Με τις δίκες Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κακομεταχείριση κρατουμένων, ασχολείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας αρνείται κατηγορηματικά ότι οι διώξεις των Βρετανών στρατιωτών γίνονται για πολιτικούς λόγους. Εναντίον της πρόσφατης απόφασης του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είχε ασκηθεί έντονη κριτική, καθώς ορισμένοι είπαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν για να κατευνάσουν τα πνεύματα για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η απόφαση ελήφθη από το βρετανικό στρατό, ο οποίος δεν είναι υπερήφανος για τις περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες. Τηλεφωνικές συνομιλίες Η Τάιμς (Times) αποκαλύπτει ότι είχαν καταγραφεί τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στους βομβιστές των επιθέσεων στο Λονδίνο και το στέλεχος της Αλ Κάιντα που συνελήφθη στο Πακιστάν. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ προσπαθούσε να εντοπίσει τον Χαρούν Ρασίντ Ασβάτ, ο οποίος συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ασβάτ εγκατέλειψε τη Βρετανία λίγες ώρες πριν από τις επιθέσεις. Ο Ασβάτ είναι Βρετανός υπήκοος και ζούσε στην ίδια περιοχή του Δυτικού Γιόρκσαϊρ με τους βομβιστές των επιθέσεων στο Λονδίνο, λέει το δημοσίευμα. Λίστες εξτρεμιστών Για λίστες ισλαμιστών εξτρεμιστών, η διέλευση των οποίων θα απαγορεύεται στη Βρετανία, κάνει λόγο η Γκάρντιαν (Guardian). Οι εν λόγω λίστες περιλαμβάνουν άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για τον προσηλυτισμό εξτρεμιστών, λόγω των λόγων που απευθύνουν ή άλλων πράξεών τους. Το δημοσίευμα μάλιστα επισημαίνει ότι ορισμένοι από αυτούς θα εκδιωχθούν από τη Βρετανία, εάν βρίσκονται εκεί. Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν γίνει από τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, ο οποίος τόνισε ότι ορισμένοι από αυτούς θα εκδοθούν στην Ιορδανία. Τραγική ειρωνία Τέλος, η Ιντιπέντεντ (Independent) αποκαλύπτει ότι το τελευταίο θύμα που εντοπίσθηκε από τις επιθέσεις του Λονδίνου ήταν ο Αφγανός Ατέκ Σαρίφι. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Σαρίφι ήταν ακόμη πολύ μικρός όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, καταφεύγοντας εκεί αναζητώντας την ασφάλεια του Λονδίνου. Η τραγική ειρωνία όμως ήταν, λέει η εφημερίδα, ότι τελικά σκοτώθηκε στο Λονδίνο, από τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο σταθμό Κινγκς Κρος, στο όνομα της ίδιας του της θρησκείας.
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 02:53 (Ώρα Λονδίνου) Το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας Με την αναδιανομή των πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία, την ισχυροποίηση της Άνγκελα Μέρκελ και τις επιπτώσεις από την άνοδο της αριστεράς στην ανατολική Γερμανία ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος. Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αναφέρει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν θορυβηθεί από την άνοδο ενός αριστερού κόμματος στην ανατολική Γερμανία. Η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών αναμένεται να αναλάβει διαφορετική εκστρατεία για την ανατολική Γερμανία, λέει η εφημερίδα, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων εκεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankufter Allgemeine Zeitung) πιστεύει ότι η άνοδος του αριστερού κόμματος στην ανατολική Γερμανία αυξάνει το ενδεχόμενο συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό αποτελεί έναν εφιάλτη για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι τον Μάιο θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη τη νίκη τους. Από την άλλη πλευρά, η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσαν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από έναν μεταξύ τους συνασπισμό. Η εφημερίδα τονίζει ότι για την μεν Άνγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών αυτό θα σήμαινε μία σίγουρη νίκη, ενώ για το μικρό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα θα σήμαινε μία ηπιότερη μορφή εκλογικής αποτυχίας. Τέλος, η εφημερίδα της Ρουμανίας Αντεβαρούλ (Adevarul) εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις από μία νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. Η εφημερίδα θεωρεί ότι εάν καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ και στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί, τότε ο γαλλογερμανικός άξονας θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και τη Βρετανία.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου) Έντονες διαμάχες στη Βουλή για το εργασιακό Η Βουλή άρχισε τη συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο εργασιακό, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει αντεργατικό. Κατά του νομοσχεδίου για το ελαστικό οκτάωρο και τις υπερωρίες που συζητείται στην Επιτροπή τάχθηκαν οι εισηγητές ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το νομοσχέδιο επιστρέφει τις εργασιακές σχέσεις στις μέρες του 1896 και ο αρχηγός του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε φτώχεια και ανεργία, υποσχόμενος να το καταργήσει όταν έλθει στην εξουσία. Το ΚΚΕ είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Συνασπισμός κάλεσε τον ΣΕΒ να απολογηθεί για το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας . Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, εξήγγειλε για την ερχόμενη Τρίτη 24ωρη πανελλαδική απεργία. Νωρίτερα, η Βουλή ενέκρινε κατ αρχήν το νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων. Η συζήτηση συνεχίζεται εν μέσω αντιπαραθέσεων για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ωράριο. Και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία σημειώνει τις κοινωνικές συνέπειες του νομοσχεδίου.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου) Κατάλογο με άτομα στα οποία δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη Βρετανία, εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο Βρετανός υπουργός Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα που παίρνει μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, προκειμένου να σταματήσει, τους συνηγόρους της τρομοκρατίας, όπως λέει, να επηρεάζουν την δυσαρεστημένη Μουσουλμανική νεολαία στη Βρετανία. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, είπε στο κοινοβούλιο πως θα ενισχυθούν οι εξουσίες του για την απέλαση ή απόρριψη ατόμων που θεωρείται πως προωθούν την τρομοκρατία μέσω μιας σειράς απαράδεκτων δραστηριοτήτων. Στον κατάλογο των απαγορευμένων δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται η προώθηση της τρομοκρατίας μέσω κηρυγμάτων, η συγγραφή άρθρων και η λειτουργία δικτυακών τόπων με στόχο την υπόθαλψη της τρομοκρατίας ή την προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Άτομα από όλον τον κόσμο που θεωρείται ότι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο θα εντάσσονται σε μια λίστα. Οι αλλοδαποί που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία και συμπεριφέρονται ανάρμοστα θα αντιμετωπίζουν την απέλαση. Ο Τσαρλς Κλαρκ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο που θα κάνει παράνομη την προετοιμασία, εξύμνηση και εκπαίδευση για την τρομοκρατία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε πει νωρίτερα ότι σκέφτεται να συγκαλέσει διεθνές συνέδριο με θέμα το ξερίζωμα του ισλαμικού εξτρεμισμού και ιδιαίτερα των ακραίων διδασκαλιών στα μουσουλμανικά θρησκευτικά σχολεία, τους μαντρασάδες.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση στο Κυπριακό. Τα γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 Η δήλωση έγινε μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία τελέστηκε το πρωί στο στρατιωτικό κοιμητήριο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. «Τριανταένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δεν θα μας πιέσει να δεχθούμε μία λύση που δεν θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο», τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και κατέληξε: «Επιδιώκουμε μία λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Εκδηλώσεις για την επέτειο Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής με σειρά εκδηλώσεων: Στις 5.20 π.μ., ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις, ενώ οι σημαίες αναρτήθηκαν μεσίστιες. Στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των ιερών ναών της νήσου για 15 λεπτά. Επίσης, το πρωί τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στην παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αργότερα τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, δίπλα στην πράσινη γραμμή. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και η Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στα κατεχόμενα Η τουρκοκυπριακή πλευρά τίμησε την 31η επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων με στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Επεισοδιακή υποδοχή Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής του Ομίλου των Οκτώ στο Γκλενίγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον. Η ημέρα ξεκίνησε με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας στο Στέρλινγκ. «Ενωμένη η Αφρική» Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο Μουσικό μήνυμα: «Εξοβελίστε τη φτώχεια» Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική Αποστολή στην καρδιά της Κένυας Το πετρέλαιο της Αφρικής Στη «μαύρη ήπειρο» το διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο Tα πάντα για το Έιτζ Oι επιπτώσεις, η βιολογία και η παγκόσμια εικόνα της νόσου Αφρική Οι ρίζες των προβλημάτων της και οι προοπτικές επίλυσής τους. Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές παρακολούθησαν 170 μουσικά συγκροτήματα σε εννέα πόλεις στα πλαίσια του «Live 8», λαμβάνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα εξάλειψης της φτώχειας στη μαύρη ήπειρο. Σε εικόνες: Οι συναυλίες Live 8 Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8 «Είστε τα Ηνωμένα Έθνη» Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8 Ειρήνη και Ανάπτυξη «Πολλά από τα σημερινά δεινά της Αφρικής είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος όμως το μέλλον εξαρτάται μόνο από τους λαούς της» πιστεύουν πολλοί αναλυτές. Η μάστιγα του Aids Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας Αφρική και πετρέλαιο Ο Τζορτζ Μπους στην Αφρική G8 και 2012 Η σύνοδος του G8 στη Σκωτία κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες πάντως εξετάζουν και τις πιθανότητες των υποψηφίων πόλεων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012. Με οδηγό τη Μοζαμβίκη Συνέντευξη Μπους Η παραγραφή του χρέους H βοήθεια στην Αφρική Υποσχέσεις και αλήθειες ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση στο Κυπριακό. Τα γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 Η δήλωση έγινε μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία τελέστηκε το πρωί στο στρατιωτικό κοιμητήριο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. «Τριανταένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δεν θα μας πιέσει να δεχθούμε μία λύση που δεν θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο», τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και κατέληξε: «Επιδιώκουμε μία λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Εκδηλώσεις για την επέτειο Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής με σειρά εκδηλώσεων: Στις 5.20 π.μ., ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις, ενώ οι σημαίες αναρτήθηκαν μεσίστιες. Στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των ιερών ναών της νήσου για 15 λεπτά. Επίσης, το πρωί τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στην παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αργότερα τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, δίπλα στην πράσινη γραμμή. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και η Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στα κατεχόμενα Η τουρκοκυπριακή πλευρά τίμησε την 31η επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων με στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου) Στην Ινδονησία η γρίπη των πτηνών Το Βιετνάμ μετράει τα περισσότερα θύματα της γρίπης Οι αρχές στην Ινδονησία επιβεβαίωσαν ότι τρεις άνθρωποι πέθαναν από την γρίπη των πτηνών, οι πρώτοι θάνατοι από την ασθένεια στη χώρα. Τα θύματα - ένας πατέρας και οι δυο μικρές κόρες του - ζούσαν σε προάστιο της πρωτεύουσας, Τζακάρτα και πέθαναν τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Στην Ασία, πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των πτηνών τα τελευταία δυο χρόνια, οι περισσότεροι στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας οι τρεις άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον ίδιο ιό που έχει εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε όλη την νοτιοανατολική Ασία. Πάνω από 300 άνθρωποι που είχαν επαφές το τελευταίο διάστημα με την οικογένεια που προσβλήθηκε από τον ιό βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί πώς ο πατέρας και τα δυο μικρές κόρες του προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν είχαν επαφή με πουλερικά, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία καθώς είναι πιθανό η ασθένεια να μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου) Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο Νίγηρα Τα παιδιά του Νίγηρα πεθαίνουν σε καθημερινή βάση Έκκληση για οικονομική βοήθεια προς το Νίγηρα απηύθυνε ο Γιαν Έγκελαντ, συντονιστής του προγράμματος επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως εκατοντάδες παιδιά στην εν λόγω αφρικανική χώρα πεθαίνουν κάθε ημέρα εξαιτίας του υποσιτισμού. Ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι η ζωή περίπου 150.000 παιδιών του Νίγηρα απειλείται άμεσα και τουλάχιστον δυόμισι εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα. «Ο Νίγηρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης ενός κράτους που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε στο BBC ο Γιαν Έγκελαντ και πρόσθεσε, «οι, δε, προειδοποιήσεις έγιναν επί ματαίω». Πριν από έξι εβδομάδες η έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για το Νίγηρα δεν βρήκε την παραμικρή ανταπόκριση. Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έχει αρνηθεί τις εκκλήσεις για δωρεάν διανομή τροφής και έχει δεχθεί δριμεία κριτική για ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων. «Ο κόσμος αφυπνίζεται όταν βλέπει στην τηλεόραση παιδιά να πεθαίνουν. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουμε δεχθεί περισσότερες δωρεές από ό,τι σ΄ έξι μήνες. Ωστόσο, για πολλά από αυτά τα παιδιά είναι ήδη αργά», τόνισε στο πρόγραμμα «Γουόρλντ Τουντέι» του ΒΒC. Μέλη οργανώσεων αρωγής επισημαίνουν ότι οι θάνατοι παιδιών του Νίγηρα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ο Νίγηρας είναι στην ουσία μια τεράστια έρημος και συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων κρατών του κόσμου.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου) Εκατοντάδες συλλήψεις στο Πακιστάν Οι επιδρομές εναντίον εξτρεμιστών στο Πακιστάν είναι πολύ συχνές Περισσότεροι από 200 ύποπτοι ακραίοι ισλαμιστές που πιστεύεται ότι μπορεί να συνδέονται με τις επιθέσεις στο Λονδίνο συνελήφθησαν στο Πακιστάν σε μια σειρά ολονύχτιων επιδρομών σε θρησκευτικά ισλαμικά σχολεία, τα αποκαλούμενα μεντρεσέδες, όπου πιστεύεται ότι εκπαιδεύονται τρομοκράτες. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδρομές έλαβαν χώρα μία μόνο ημέρα αφότου οι βρετανικές αρχές κοινοποίησαν ότι τρεις από τους τέσσερις βομβιστές του Λονδίνου είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Πακιστάν. Συγκεκριμένα, μία από τις επιδρομές πραγματοποιήθηκε σε ισλαμική σχολή στο Ισλαμαμπάντ. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Πακιστάν, Ζαφάρ Αμπάς, έχει γνωστοποιηθεί πως η επικείμενη σχολή ονόματι «Λαλ Μασίντ» υποστήριζε ακραία ισλαμική οργάνωση, η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη εδώ και τρία χρόνια. Οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στη σχολή τα μεσάνυχτα και συνέλαβαν δύο κληρικούς και περισσότερους από 15 μαθητές. Λίγο αργότερα, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω απ το σχολικό συγκρότημα φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν μετά την επέμβαση των αστυνομικών αρχών με δακρυγόνα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ασφάλειας, περισσότερα από 70 κρατούνται για ανάκριση μετά τις αστυνομικές επιδρομές σε τρεις πόλεις στην επαρχία Πουνζτάμπ. Οι ύποπτοι ανακρίνονται σχετικά με οποιεσδήποτε διασυνδέσεις ενδέχεται να διατηρούν με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις ή τους βομβιστές του Λονδίνου. O γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Πακιστάν, Μουσαχίντ Χουσεΐν Σιέντ, είπε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι για τους βομβιστές του Λονδίνου. Ήταν όλοι τους Βρετανοί, γέννημα θρέμμα της βρετανικής κοινωνίας. Εάν επισκέφθηκαν μία φορά το Πακιστάν στη ζωή τους δεν πρέπει να κατηγορούμε το Πακιστάν για αυτό που έκαναν. »Καλύτερα να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή από το να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και να κατηγορούμε το Πακιστάν για όσα συνέβησαν», τόνισε ο Μουσαχίντ Χουσεΐν Σιέντ. Εν τω μεταξύ, ο Περβέζ Μουσάραφ αναμένεται αύριο να ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του θρησκευτικό εξτρεμισμού στη χώρα του. Ο Πακιστανός πρόεδρος έχει αναφέρει επίσης πως υποστηρίζει πλήρως τις έρευνες σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Και νέα επίθεση στο Κασμίρ Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές του υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τριών στρατιωτών, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Σριναγκάρ. Άλλοι 20 άνθρωποι, ως επί το πλείστον άμαχοι, έχουν τραυματιστεί και ορισμένοι εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η βόμβα εξερράγη κοντά σε όχημα του ινδικού στρατού έξω από το στάδιο κρίκετ «Σερ Κασμίρ». Εκπρόσωπος της ασφάλειας αναφέρει πως ένας βομβιστής είχε τοποθετήσει τον εαυτό του στη ρόδα αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση «Χιζμπούλ Μουτζαχαντίν» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση η βόμβα εξερράγη μέσω αυτόματου συστήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Σριγκανάρ σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου) Λιγότερες πειρατείες στη θάλασσα Πολεμικός στόλος προς αναζήτηση πειρατών στις νήσους Μολούκες Οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όμως το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι παραμένουν ένα φαινόμενο της εποχής μας. Σε νέα έκθεσή του αναφέρει ότι η πειρατεία παρουσίασε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004. Για την ακρίβεια φέτος αναφέρθηκαν 127 περιστατικά, ενώ πέρσι είχαν καταγραφεί 182. Ωστόσο το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας προειδοποιεί ότι οι πειρατικές επιθέσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα πλοία στις ακτές της Σομαλίας, κοντά στο Κέρας της Αφρικής και στην Ινδονησία. Ο εκπρόσωπος του γραφείου, ο πλοίαρχος Μουκάνταν περιγράφει την διαδικασία της επίθεσης: «Οι πειρατές πλευρίζουν τα πλοία με ταχύπλοα και ανεβαίνουν σε αυτά με σχοινιά. Καταλαμβάνουν το κέντρο ελέγχου, δηλαδή τη γέφυρα και το μηχανοστάσιο. »Δένουν το πλήρωμα και κλέβουν εμπορεύματα. Σε άλλες περιπτώσεις κρατούν ομήρους τα μέλη του πληρώματος μέχρι να τους καταβληθούν τα λίτρα. Είναι οπλισμένοι με αυτόματα και μαχαίρια και το πλήρωμα είναι αβοήθητο», τόνισε ο πλοίαρχος και υποστήριξε ότι μοναδικός τρόπος για να καταπολεμηθεί η πειρατεία είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών σε όλες τις χώρες του κόσμου».
Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.152 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε υπουργεία, δήμους, ΕΚΑΒ. Διορισμός για 1.100 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρεκόρ 4ετίας στο Χρηματιστήριο. Άνοδος 2,54% χθες, στις 3.252,13 μονάδες. Ας προσέχουν όμως οι επενδυτές. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Λουτρό αίματος σε όλη την Ευρώπη. Μήνυμα της Αλ Κάιντα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξεσπάθωσε χθες η Διαμαντοπούλου στη Βουλή: "Παραμυθάς ο Στέφανος Μάνος". Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα: Αλλαγές στις μεταβιβάσεις. Ανατροπές σε 70 περιοχές της χώρας. Η ΑΥΓΗ: Όλοι απεργούν την Τρίτη! Ομόφωνη απόφαση στη ΓΣΕΕ - Συμμετέχει και η ΔΑΚΕ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξύπνησε πάλι η Σοφοκλέους. Άνοδος ρεκόρ με τεράστιους τζίρους από ξένους θεσμικούς επενδυτές. ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέα αγορά του αιώνα! Εξοπλισμούς-μαμούθ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση αγοράζει 80 μαχητικά αεροσκάφη και 333 άρματα μάχης. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλη η σύμβαση για την εθελουσία στον ΟΤΕ. Το κείμενο που υπεγράφη από διοίκηση και εργαζομένους. ΕΘΝΟΣ: Άνω κάτω οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές. Πώς διαμορφώνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ η ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία για τις 26 του μηνός, χθες άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το ωράριο και σήμερα αρχίζει για το εργασιακό καύσωνας αλλά του Πάνου το αυτί... δεν ιδρώνει. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλάζει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία με τη αγορά μαχητικών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανεβάζουν τη Σοφοκλέους οι μεταρρυθμίσεις. Χρηματιστήριο: Ρεκόρ τετραετίας με 3.252,13 μονάδες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 40 σαράβαλα αέρος-αέρος. Αγοράζουν F-16 που είχαν ξεγράψει πέρυσι. ΕΣΤΙΑ: Αβάσιμα σενάρια για εκλογές. Διοχετεύονται σκόπιμα από το ΠΑΣΟΚ. ESPRESSO: Θρίλερ με βίλα στην Εκάλη. Πού χάθηκαν τα 800.000 ευρώ της πώλησης. Ο μυστηριώδης ρόλος του μπάτλερ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διακρατικές συμφωνίες για 30 F16 και 333 άρματα. 1,1 δισ. ευρώ για τα αεροσκάφη και 270 εκατ. για τα Leopard. Ο ΛΟΓΟΣ: Οριστική ρήξη κυβέρνησης-Συνδικάτων. Ανυποχώρητες και οι δυο πλευρές. ΤΑ ΝΕΑ: Διορίζουν 340 υπαλλήλους την ημέρα! Βιομηχανία προσλήψεων από το παράθυρο. Η ΝΙΚΗ: Αγορά made in USA. Ιδού η συμφωνία Μπους-Καραμανλή. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Αντισταθείτε, οργανωθείτε. Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η πανεργατική πανελλαδική απεργία την Τρίτη 26 Ιούλη. TRAFFIC NEWS: Το κινητό αποκάλυψε τον τόπο που δολοφονήθηκε. Φως στο θρίλερ με την καλλονή τη Βέροιας. Η ΧΩΡΑ: Ελαττωματικοί βηματοδότες. Αγωνία για χιλιάδες καρδιοπαθείς. City Press: Νέοι εξοπλισμοί, με παλαιές μεθόδους. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 με απευθείας ανάθεση. METRO: Σύγκρουση γιγάντων. Αναζωπυρώθηκε η "βεντέτα" Βαρδινογιάννη-Κόκκαλη. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τρέχουν" να πάρουν σπίτι. "Έκρηξη" στην κτηματαγορά. ΕΓΝΑΤΙΑ: Στα αζήτητα τα μεγάλα ακίνητα. Άδεια παραμένουν στην ανατολική Θεσσαλονίκη σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων λόγω έλλειψης χρημάτων. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άρχισαν τα όργανα για ένταση λαϊκών αγώνων με την έναρξη συζήτησης του Νομοσχεδίου για τα ωράρια. Εξοπλισμοί Ενόπλων Δυνάμεων Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "τις πρώτες αποφάσεις της για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πρόκειται για απ' ευθείας συμφωνίες με την αμερικανική και τη γερμανική κυβέρνηση αντιστοίχως, χωρίς τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, καθώς και το χαμηλότερο κόστος τους σε σύγκριση με τις προμήθειες ανάλογων οπλικών συστημάτων, που είχαν εγκρίνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "τις βάσεις για την ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου της Πολεμικής Αεροπορίας μας έναντι της γείτονος Τουρκίας έθεσε, χθες, με απόφασή του το ΚΥΣΕΑ και παράλληλα να διατηρήσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "χαστούκι στην Ευρώπη και προμήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, που σύμφωνα με τις εκθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα, αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Το πρώτο ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση 40 αμερικανικά μαχητικά αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν αεροπορικές βιομηχανίες ή μετέχουν στην κατασκευάστρια εταιρεία του Ευρωμαχητικού". Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "νέα "αγορά του αιώνα" με προτίμηση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και δευτερευόντως στα γερμανικά μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της για διεθνείς διαγωνισμούς". Η City Press αναφέρει ότι "το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 με απευθείας ανάθεση. Η κυβέρνηση Καραμανλή επεκτείνει τις συμφωνίες προμήθειας οπλικών συστημάτων που συνήθιζε να καταγγέλλει. Θα δαπανήσουμε 1,1 δισ. ευρώ για μαχητικά περασμένης γενιάς που θα προμηθευτούμε το 2006-2010". Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τώρα αποκαλύπτεται το πραγματικό αντίτιμο που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να εμφανίζονται ως ραγδαία βελτιούμενες και οι πύλες του Λευκού Οίκου να ανοίγουν για δεύτερη φορά για τον Κώστα Καραμανλή". Η Espresso σημειώνει ότι "καλή είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας μας, υπό δύο προϋποθέσεις: να γνωρίζουμε την απειλή και να αντέχει η οικονομία μας. Με το πρώτο δεν θα ασχοληθούμε, αλλά το δεύτερο μας απασχολεί ιδιαίτερα, εξαιτίας της ήδη άσχημης οικονομικής κατάστασης. Η νέα αγορά για την ενίσχυση της πολεμικής μας μηχανής θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ". Χρηματιστήριο Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "την υψηλότερη διακύμανση της τετραετίας κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος σταθερά πάνω από τις 3.000 μονάδες δέχεται "βροχή" εντολών από ξένα και ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι οικονομικές διαπραγματεύσεις για τον ΟΠΑΠ, η εντατική προώθηση του σχεδίου των αποκρατικοποιήσεων, το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η ανασύνταξη του τραπεζικού κλάδου αλλά και οι επιχειρηματικές συνέργιες που βρίσκονται προ των πυλών φαίνεται να κρατούν το ενδιαφέρον των επενδυτών ζωντανό και τον Δείκτη στο ... ύψος του". Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο της οικονομίας μετά την γενναία πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αγνοήσει το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσει, επιτέλους, στην άμεση προώθηση και υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, βρίσκουν την πρώτη απόλυτη δικαίωσή τους στην πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο έχει εισέλθει σε τροχιά υγιούς ανάκαμψης". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σε νέο υψηλό ρεκόρ τετραετίας έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας μάλιστα έντονα ανοδική πορεία στη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, όπως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το ωράριο εργασίας, ή το ασφαλιστικό των τραπεζών πρόσφατα, έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους". Εργασιακές σχέσεις Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "οριστική φαίνεται πως είναι πλέον η ρήξη κυβέρνησης-συνδικάτων. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε για την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το εργασιακό, με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το πρωί η γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ προχώρησε σε κατάληψη στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου. Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις". Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ομόφωνο ΟΧΙ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που μειώνει αμοιβές εργαζομένων και επιβάλλει μη αμειβόμενες υπερωρίες δίνουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Με απόφαση της ΓΣΕΕ την Τρίτη κηρύχθηκε απεργία σε όλη τη χώρα και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "παρά τον καύσωνα, το αυτί του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου, δεν ιδρώνει, ούτε κάμπτεται από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, τα οποία, όχι μόνο εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 26 του μήνα, αλλά απειλούν και με κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο: Καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Όπως δείχνουν τα πράγματα, όλα τα μέτωπα θα κλείσουν πριν λήξει ο Ιούλιος". Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "τα γραφόμενα περί διενεργείας εκλογών τον Σεπτέμβριο είναι τελείως αβάσιμα. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να προσφύγη ο ίδιος στην κάλπη. Εξελέγη προ 16μήνου για να κυβερνήση και να παραγάγη έργο. Και αυτό ακριβώς πράττει. Βεβαίως αν οι συνδικαλιστές εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα, τότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθή. Αλλά η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία δύσκολα μπορεί να παρασύρη τον λαό σε ακρότητες". Προσλήψεις Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "με ρυθμούς-αστραπή συνεχίζει η κυβέρνηση την επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων: κατά μέσο όρο γίνονται περισσότερες από 340 προσλήψεις την ημέρα με αδιαφανείς διαδικασίες. Την ώρα που ούτε ένας συμβασιούχος -από αυτούς για τους οποίους είχε δεσμευθεί προεκλογικώς ο Πρωθυπουργός- δεν έχει ακόμη μονιμοποιηθεί, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει από το παράθυρο χιλιάδες νέους συμβασιούχους στο Δημόσιο" Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 3.152 προκηρύχθηκαν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις: στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείο Υγείας, στο ΕΚΑΒ, σε δήμους, σε φορείς του Δημοσίου και στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Αθήνα)". Βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αυξομειώσεις των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις. Σε Νομικές και Ιατρικές υπάρχουν τάσεις για μικρή άνοδο, ενώ πτώση αναμένεται σε Πολυτεχνικές και σε ορισμένες Οικονομικές". ΟΤΕ-Εθελουσία έξοδος εργαζομένων Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "όσοι απολύονται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι 31/12/06 και συνταξιοδοτούνται μέχρι την ίδια ημερομηνία από το ΤΑΠ-ΟΤΕ αλλά και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης μέχρι 31/12/06 απολύονται το αργότερο έως 30/12/05. Οι υπόλοιποι μετά τις 16/2/06 (άρθρο 1). Επιπλέον ποσό 1.000 ευρώ για κάθε τρίμηνο προϋπηρεσίας εκτός ΟΤΕ, έως τη συμπλήρωση 35ετίας ή ορίου ηλικίας (άρθρο 5). Μέγιστο ποσό 20 τριμήνων 20.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν εντός τριμήνου από την ημερομηνία απόλυσης - εξαίρεση η παραπάνω υποσημείωση, καθώς απαιτείται απόφαση αναγνώρισης χρόνου από ΤΑΠ-ΟΤΕ (άρθρο 7). Ο ΟΤΕ θα "αναζητήσει λύσεις" για τη χρηματοδότηση Ταμείου Αρωγής Προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ταμειακή ροή του (άρθρο 8)". Ευρώπη-Αλ Κάιντα Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ "τελεσίγραφο απηύθυνε η Αλ Κάιντα, η οποία απειλεί με λουτρό αίματος τις χώρες της Ευρώπης που έχουν στρατό στο Ιράκ. Το τελεσίγραφο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν αναφέρει ότι "αν μέχρι τις 15 Αυγούστου δεν αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από το έδαφος του Ιράκ, τότε θα μιλήσουν τα όπλα και οι Μουτζαχεντίν, οι οποίοι βρίσκονται σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και περιμένουν το σύνθημα για να δράσουν σκορπώντας το θάνατο στους άπιστους" ". ΠΑΣΟΚ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "σύρραξη κορυφής προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι θέσεις του Στέφανου Μάνου και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου για το ωράριο. Η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό "παραμυθά", ενώ ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος με δήλωση στην "Α" ζητεί από τον κ. Ανδριανόπουλου να ... ξενιτευθεί. Έξωση Ανδριανόπουλου ζητεί και ο Βερελής". Μεταβιβάσεις ακινήτων Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "τα πάνω κάτω στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το Κτηματολόγιο σε 70 περιοχές της χώρας, στις οποίες άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα γραφεία του. Στις περιοχές αυτές, για όλες τις μεταβιβάσεις αλλά και για την έκδοση οικοδομικών αδειών, είναι πλέον απαραίτητα τα πιστοποιητικά του Κτηματολογίου για τη θέση, το μέγεθος και την κυριότητα των ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις αγοραπωλησίες, καθώς υποχρεώνει την προσαρμογή των συμβολαιογραφικών πράξεων στις καταγραφές του Κτηματολογίου". Ελλάδα-"Στρατηγική Λισαβόνας" Η TRAFFIC αναφέρει ότι "φιλόδοξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου η εθνική πρακτική να συντονιστεί με τις αποφάσεις του εαρινού συμβουλίου της Ε.Ε. αναφορικά με τη στρατηγική της Λισσαβόνας". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την επιτάχυνση των αντιδραστικών "διαρθρωτικών αλλαγών", προκειμένου να συντονιστεί με τη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ κατά των λαών στο πλαίσιο της στρατηγικής Λισαβόνας, αποφάσισε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, δίνοντας το "πράσινο φως" στην κατάρτιση του σχετικού προγράμματος για το διάστημα 2005-2008". Βαρδινογιάννης-Κόκκαλης Το METRO σχολιάζει ότι "η σύγκρουση γιγάντων, όπως έχει ονομαστεί εδώ και μια δεκαπενταετία η διαμάχη της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα με αιχμή τις αθλητικές δραστηριότητας των δύο πλευρών, πήρε χθες νέες διαστάσεις. Ειδικότερα, η σκληρή κόντρα αναζωπυρώθηκε, με τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Βαρδινογιάννη, να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Σ. Κόκκαλη, αλλά και να αφήνει αιχμές κατά πολιτικών παραγόντων για τις σχέσεις τους με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού". Βηματοδότες Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τους ελαττωματικούς βηματοδότες. Εννέα μοντέλα της κυριότερης εταιρείας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και οι καρδιολόγοι συνιστούν οι ασθενείς να απευθύνονται αμέσως στα νοσοκομεία". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου) Στόχος επίθεσης κέντρο στρατολόγησης Χθες σημειώθηκε επίθεση σε αεροπορική βάση της Μπακούμπα στο βόρειο Ιράκ Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από κέντρο στρατολόγησης στην εγκαταλελειμμένη αεροπορική βάση Μουτάνα στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την αστυνομία ο βομβιστής βρισκόταν ανάμεσα στους νεοσύλλεκτους όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του. Η αεροπορική βάση λειτουργεί ως κέντρο στρατολόγησης νεοσύλλεκτων και έχει αποτελέσει στόχο βομβιστικής επίθεσης και στο παρελθόν. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο Γαρμούκ της Βαγδάτης δήλωσαν ότι παρέλαβαν έξι νεκρούς και 24 τραυματίες. Νωρίτερα, το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νέα αυτή επίθεση αυτοκτονίας.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου) Δίκες Βρετανών στρατιωτών για το Ιράκ Χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ Τρεις Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων στο Ιράκ, αναμένεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Ο ένας από αυτούς κατηγορείται επίσης και για τη δολοφονία ενός κρατουμένου, τον οποίο ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. Οι τρεις Βρετανοί στρατιώτες θα δικαστούν από στρατοδικείο στη Βρετανία και δεν θα εκδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τέσσερις ακόμη Βρετανοί στρατιώτες - ανάμεσα στους οποίους και ένας συνταγματάρχης - κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός Ιρακινού κρατουμένου. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Ριντ, υπογράμμισε ότι τα βρετανικά στρατεύματα τηρούν αυστηρές αρχές και για αυτό οι ισχυρισμοί για κακοποιήσεις κρατουμένων διερευνώνται εξονυχιστικά. Ο συνταγματάρχης Τιμ Κόλινς, ο οποίος ήταν ένας επικεφαλής μίας μονάδας κατά την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, είπε: «Νομίζω ότι και μόνο το γεγονός ότι ο βρετανικός στρατός ανακάλυψε αυτά τα εγκλήματα, κυκλοφόρησε στο φως της δημοσιότητας τις λεπτομέρειες και ακολουθεί τώρα τη δικαστική οδό, λέει πολλά». »Οι προδιαγραφές είναι οι υψηλότερες και περιμένουμε να τις ακολουθούν όσοι υπηρετούν στο βρετανικό στρατό», τόνισε ο συνταγματάρχης Τιμ Κόλινς.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 07:44 (Ώρα Λονδίνου) Πακιστανικές συλλήψεις για το Λονδίνο Οι επιδρομές εναντίον εξτρεμιστών στο Πακιστάν είναι πολύ συχνές Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δεκάδες υπόπτους ισλαμιστές εξτρεμιστές, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι μπορεί να συνδέονται με τις επιθέσεις στο Λονδίνο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα. Η πακιστανική αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας πραγματοποίησαν εφόδους και επιδρομές στα ισλαμικά σχολεία που πιστεύεται ότι εκπαιδεύουν τρομοκράτες, τα αποκαλούμενα μαντράσας. Οι επιδρομές και οι συλλήψεις στο Πακιστάν έγιναν μία μόνο ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των βρετανικών αρχών ότι τρεις από τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας των επιθέσεων στο Λονδίνο είχαν επισκεφθεί το Πακιστάν πριν από μερικούς μήνες. O πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς το λαό της χώρας. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ δέχεται τα βέλη της κριτικής γιατί δεν έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της έξαρσης του εξτρεμισμού στο Πακιστάν. O γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Πακιστάν, Μουσαχίντ Χουσεϊν Σιέντ, είπε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι για τους βομβιστές του Λονδίνου. Ήταν όλοι τους Βρετανοί, γέννημα θρέμα της βρετανικής κοινωνίας. Εάν επισκέφθηκαν μία φορά το Πακιστάν στη ζωή τους δεν πρέπει να κατηγορούμε το Πακιστάν για αυτό που έκαναν». »Καλύτερα να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή από το να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και να κατηγορούμε το Πακιστάν για όσα συνέβησαν», ακούσαμε να λέει ο Μουσαχίντ Χουσεϊν Σιέντ.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 03:56 (Ώρα Λονδίνου) Με τις συναντήσεις εκπροσώπων του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και με τα συμπεράσματα έκθεσης που θεωρεί ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο συνδέονται με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος. Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνάντηση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζακ Σιράκ και εξαίρει την Άνγκελα Μέρκελ για την έξυπνη προσέγγισή της, τονίζοντας ότι και η ίδια αναμένεται να διαδεχθεί τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Ντι Τάγκετσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung) επισημαίνει ότι η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ έχει γίνει προσφιλής ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους, μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς. Η εφημερίδα προβλέπει ότι η χαμένη της υπόθεσης θα είναι μάλλον η Τουρκία, καθώς το συντηρητικό κόμμα της κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην κοινότητα. Γαλλογερμανική συμμαχία Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) θεωρεί τη σχέση της Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ «σχέση υποκριτών». Το άρθρο επισημαίνει ότι και οι δύο επιθυμούν να καταλάβουν τη θέση της εξουσίας και προετοιμάζουν το ρόλο τους από τώρα. Η σουηδική Ντάγκενς Νίχετερ (Dagens Nyheter) θεωρεί ότι η γαλλογερμανική συμμαχία έχει τώρα μεγαλύτερη ώθηση για το μέλλον. Το δημοσίευμα πιστεύει ότι τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η Άνγκελα Μέρκελ τάσσονται υπέρ της οικονομίας της αγοράς, κάτι που δεν ισχύει για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Τέλος, η εφημερίδα της Δανίας, Πολιτίκεν (Politiken), υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να απορρίψει κανείς την άποψη ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν έκανε το Λονδίνο στόχο εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, η εφημερίδα δικαιολογεί το θυμό του Τόνι Μπλερ για αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
|