Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-18

  1. Διαδήλωση κατά του γάμου ομοφυλοφίλων
  2. Απαγωγές στο Αφγανιστάν
  3. Συνεργασία στη Γάζα ζήτησε η Ράις
  4. Εκλογές έκπληξη στο Ιράν
  5. Ικανοποίηση Ράις για Μεσανατολικό
  6. Οργή μετά το «ναυάγιο»
  7. Αλογοσκούφης: «Στρατηγείο η Ελλάδα»
  8. Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα
  9. Υπέρ του συμβιβασμού η Ελλάδα
  10. Στη Μέση Ανατολή η Ράις
  11. «’σχημα νέα» για την τουρκική υποψηφιότητα
  12. «Ναυάγιο» στις Βρυξέλλες
  13. Σε νέες δυσκολίες η ΕΕ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωση κατά του γάμου ομοφυλοφίλων

Διαδήλωση κατά του νέου νόμου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη κατά των σχεδίων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την συντηρητική Ρωμαιοκαθολική Οργάνωση και συμμετείχαν ηγετικά στελέχη της εκκλησίας και δεξιοί πολιτικοί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στην ισπανική πρωτεύουσα με λεωφορεία από την επαρχία.

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 160 χιλιάδες άνθρωποι. Οι οργανωτές είχαν δηλώσει ότι ανέμεναν μισό εκατομμύριο.

ΟΙ διαδηλωτές κρατώντας πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Η οικογένεια μετράει» θέλησαν να εκφράσουν την υποστήριξη τους προς τον θεσμό της «παραδοσιακής» οικογένειας.

Θεωρούν ότι ο νόμος που προωθεί η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά το θεσμό του γάμου ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Όμως η κυβέρνηση κατηγορεί την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ότι επεμβαίνει στην πολιτική.

Ο νόμος, η ημερομηνία για την οριστική έγκριση του οποίου έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, αντικαθιστά τις λέξεις «άνδρας και γυναίκα» με ουδέτερους όρους, όπως «σύζυγοι».

Εφόσον εγκριθεί, η Ισπανία θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Θα επιτρέπεται επίσης η υιοθεσία για τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγές στο Αφγανιστάν

Το Κανταχάρ αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν

Στο Αφγανιστάν αντάρτες που πρόσκεινται στους Ταλεμπάν ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στα νότια της χώρας 31 αστυνομικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αφγανοί αξιωματούχοι της επαρχίας Κανταχάρ επιβεβαίωσαν ότι 31 άνθρωποι αγνοούνται.

Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν μιλώντας στο BBC είπε ότι οι κρατούμενοι είναι σώοι και ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η τύχη τους.

Η επαρχία Κανταχάρ είναι προπύργιο των μαχητών που υποστηρίζουν το προηγούμενο καθεστώς των Ταλεμπάν.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής Μιάνα Σιάν στο Κανταχάρ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι Ταλεμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους όλη την περιοχή.

Ανταποκριτής του BBC στη Καμπόύλ μεταδίδει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έξαρση της βίας στο νότιο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα βίας θα πολλαπλασιασθούν καθώς οι Ταλεμπάν έχουν αποδοθεί σε εκστρατεία για τη υπονόμευση των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεργασία στη Γάζα ζήτησε η Ράις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη το Σάββατο

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της για τις συναντήσεις που είχε με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η περιοδεία της κ. Ράις στην Μέση Ανατολή έχει σαν στόχο να διασφαλίσει ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί και ομαλά.

«Γνωρίζω ότι οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για την αποχώρηση των ΙσραηλινώνΤο Ισραήλ έχει κάνει πολλές προετοιμασίεςΟ στόχος μας είναι να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει συνεργασία στις προετοιμασίες», είπε η κ. Ράις.

Η αποχώρηση του Ισραήλ έχει προγραμματισθεί για τον Αύγουστο.

Η κ. Ράις συζήτησε με την παλαιστινιακή ηγεσία τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εγγυηθεί η τάξη και η ασφάλεια στις περιοχές που θα εκκενώσει το Ισραήλ.

Τόνισε «ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών είναι αποφασιστικής σημασίας».

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τα δέοντα, εάν επιθυμούν πραγματικά μία ειρηνική αποχώρηση από τη Γάζα» δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η κ. Ράις είπε ότι η αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας είναι «ο ιδανικότερος τρόπος για να επανεργοποιηθεί ο οδικός χάρτης».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Παλαιστίνιους να πάρουν επιπλέον μέτρα για να αντιμετωπίσουν την «βία και την τρομοκρατία» των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών παλαιστινιακών οργανώσεων έχει προκαλέσει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης να επιβληθεί σε διάφορες οργανώσεις.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις και εγκληματίες μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας που θα προκύψει στη Γάζα μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Ο κ. Αμπάς με την σειρά του τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί με τους Ισραηλινούς αλλά ταυτόχρονα απήυθυνε έκκληση στην κ. Ράις να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Γάζα να τεθεί υπό τον «πολιορκητικό κλοιό» των ισραηλινών δυνάμεων.

Φοβούνται επίσης ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας να αποτελέσει το πρόσχημα για την συνέχιση της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως υπογραμμίζουν ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας θα δημιουργήσει «μια τεράστια ευκαιρία» και θα δώσει ώθηση στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της Δυτικής Όχθης.

Αύριο (Κυριακή) η κ. Ράις θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Αναμένεται ότι η κ. Ράις θα ζητήσει από τον κ. Σαρόν να σταματήσει την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά το Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Μέση Ανατολή όπου θα επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές έκπληξη στο Ιράν

Ο σκληροπυρηνικός δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί που θεωρείται «πραγματιστής» - θα αναμετρηθεί με τον σκληροπυρηνικό δήμαρχο της ιρανικής πρωτεύουσας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές πρόκειται για αποτέλεσμα - έκπληξη.

Όλοι περίμεναν ότι ο κ. Ραφσαντζανί που ήταν πρόεδρος του Ιράν μέχρι το 1997 θα πήγαινε καλά αλλά λίγοι ανέμεναν ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ θα καταλάμβανε την δεύτερη θέση.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων οι δυο υποψήφιοι συγκεντρώνουν περίπου 20% ο καθένας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών η προσέλευση στις κάλπες πλησίασε το 67% - 32 από τα 47 εκατομμύρια των ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα παρά τις εκκλήσεις για αποχή ορισμένων μεταρρυθμιστικών κομμάτων.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 δεν υπήρξε ποτέ δεύτερος γύρος σε προεδρικές εκλογές.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη οι σκληροπυρηνικοί υποψήφιοι συνήθως λαμβάνουν έως και το 15% των ψήφων σε εκλογές.

Μέχρι πριν λίγες μέρες το «στρατόπεδο τους» ήταν κατακερματισμένο καθώς τρεις υποψήφιοι διεκδικούσαν την ψήφο των συντηρητικών Ιρανών.

Φαίνεται συνεχίζει ο ανταποκριτής μας ότι τις τελευταίες μέρες οι σκληροπυρηνικοί συσπείρωσαν τους οπαδούς τους υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Αχμαντινετζάντ.

Καταγγελίες για νοθεία

Ένας υποψήφιος της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας που κατετάγη τρίτος κατήγγειλε την εκλογική διαδικασία. Ο Μεχντί Καρουμπί δήλωσε ότι έχει αποδείξεις ότι ψηφοφόροι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών.

Ο κ. Καρουμπί πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διπλοψηφίας και κάλεσε την κυβέρνηση να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει τις καταγγελίες αλλά και τις δραστηριότητες του συμβουλίου που επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες και τις δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης.

Απαντώντας στις καταγγελίες ο κ. Αχμαντινετζάντ είπε ότι το Ιράν είναι μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα και μπορεί ο καθένας να λέει ότι νομίζει.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 17:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Ράις για Μεσανατολικό

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη το Σάββατο

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της για τις συναντήσεις που είχε με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η περιοδεία της κ. Ράις στην Μέση Ανατολή έχει σαν στόχο να διασφαλίσει ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί και ομαλά.

«Γνωρίζω ότι οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για την αποχώρηση των ΙσραηλινώνΤο Ισραήλ έχει κάνει πολλές προετοιμασίεςΟ στόχος μας είναι να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει συνεργασία στις προετοιμασίες», είπε η κ. Ράις.

Η αποχώρηση του Ισραήλ έχει προγραμματισθεί για τον Αύγουστο.

Η κ. Ράις συζήτησε με την παλαιστινιακή ηγεσία τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εγγυηθεί η τάξη και η ασφάλεια στις περιοχές που θα εκκενώσει το Ισραήλ.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών παλαιστινιακών οργανώσεων έχει προκαλέσει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης να επιβληθεί σε διάφορες οργανώσεις.

Η ανταποκρίτρια του BBC υπογραμμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις και εγκληματίες μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας που θα προκύψει στη Γάζα μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Γάζα να τεθεί υπό τον «πολιορκητικό κλοιό» των ισραηλινών δυνάμεων.

Φοβούνται επίσης ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας να αποτελέσει το πρόσχημα για την συνέχιση της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως υπογραμμίζουν ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας θα δημιουργήσει «μια τεράστια ευκαιρία» και θα δώσει ώθηση στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της Δυτικής Όχθης.

Αύριο (Κυριακή) η κ. Ράις θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Αναμένεται ότι η κ. Ράις θα ζητήσει από τον κ. Σαρόν να σταματήσει την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά το Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Μέση Ανατολή όπου θα επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή μετά το «ναυάγιο»

Η Βρετανία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ δεν ενέδωσε στις πιέσεις

Έντονες αντιπαραθέσεις ξέσπασαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ‘Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών σημαδεύθηκε από οξύτατες διαφωνίες για το ύψος των επιστροφών των Βρετανικών εισφορών και των αγροτικών επιδοτήσεων που ωφελούν κυρίως την Γαλλία.

Η Βρετανία και η Γαλλία ρίχνουν την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων η μία στην άλλη.

Από την άλλη πλευρά τα δέκα νέα μέλη της Κοινότητας επέκριναν δριμύτατα την στάση των δυο χωρών λέγοντας ότι ο εθνικός εγωισμός επικράτησε του κοινού καλού.

«Μεγάλη κρίση»

Σε περίοδο «μεγάλης κρίσης» έχει περιέλθει η ΕΕ σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της κοινότητας, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αβεβαιότητα για το μέλλον της κοινότητας που προκάλεσε η απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν η Γαλλία ζήτησε να μειωθεί το ποσό των επιστροφών προς τη Βρετανία, κάτι που η Βρετανία αρνήθηκε, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στην αγροτική πολιτική. Αυτό όμως δεν βρήκε σύμφωνη τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατηγόρησε τη Βρετανία για την αποτυχία της διάσκεψης, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγόρησε τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι δεν ήταν μόνο η Βρετανία που απέρριψε τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την επιμονή της Βρετανίας να λάβει μία επιταγή με όλο το ποσό των επιστροφών που διεκδικούσε.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη».

Το συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες έληξε χωρίς να υπάρξει κάποιο σχέδιο μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αλογοσκούφης: «Στρατηγείο η Ελλάδα»

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγείο για τις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια, προέβη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Ο κ. Αλογοσκούφης παρευρέθηκε στη διάσκεψη του ελληνοβρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου, η οποία είχε στόχο να συσφίξει τους εμπορικούς δεσμούς της Βρετανίας με την Ελλάδα.

Αρχικώς, ο κ. Αλογοσκούφης εκλήθη να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ότι οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να προτιμήσουν τις βαλκανικές χώρες, καθώς η Ελλάδα έχει γίνει πλέον αρκετά ακριβή.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε όρους κόστους χώρες χαμηλού κόστους, εργατικού κόστους, όπως είναι μερικές χώρες στη γειτονιά μας.

»Αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει ένα πολύ πιο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, έχει πολύ καλύτερες υποδομές από την περιοχή μας, πολύ μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγείο για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Πιστεύεται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει την Ελλάδα το στρατηγικό της εταίρο στα Βαλκάνια; ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Αλογοσκούφη.

«Ασφαλώς θα μπορούσε. Όχι μόνο οι Βρετανικές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο δείχνουν ενδιαφέρον διότι η Ελλάδα παρέχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν υπάρχουν πουθενά σε καμιά χώρα στην ευρύτερη περιοχή».

Τώρα με τον προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η αγροτική πολιτική και να δοθούν περισσότερα κονδύλια σε ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα αν γίνει κάτι τέτοιο θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και πως θα αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο;

«Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νέο προϋπολογισμό που υπάρχει και για αυτό είναι και πάρα πολύ δύσκολη η συμφωνία.

»Αυτό που έχει σημασία είναι αφενός για εμάς στην Ελλάδα να επιτευχθεί συμφωνία το νωρίτερο δυνατό», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

»Το δεύτερο στοιχείο που μας ενδιαφέρει είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι να μην κληθούν φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος του κόστους για τη διεύρυνση που έγινε στην ΕΕ. Αυτές είναι οι δυο κύριες επιδιώξεις μας», κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, Σάιμον Γκας, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις επιθυμούν τη συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο Βρετανός πρέσβης έδωσε συνέντευξη κατά το συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο στο Λονδίνο και αναφέρθηκε αρχικώς στην τεχνογνωσία των Βρετανών στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Όπως ξέρετε το Λονδίνο έχει μια πολύ πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης δημοσίων έργων μας έχει διευκολύνει να κτίσουμε αρκετά καινούργια νοσοκομεία σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις που δεν θα ήταν δυνατών να κτιστούν χωρίς αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο».

Πιστεύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Βρετανίας στα Βαλκάνια; ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Γκας.

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές της εταιρίες από τη Βρετανία που έχουν προσδοκίες να συνεργαστούν επιχειρηματικά στα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη εμπειρία και κάνει σημαντικές επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον που υπάρχει σε εκείνη την περιοχή» τόνισε ο κ. Γκας.

»Υπάρχουν επίσης άλλες εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία που ίσως δεν έχουν αρκετή εμπειρία σε εκείνη την περιοχή και θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία με ελληνικές εταιρείες που έχουν περισσότερες γνώσεις για τις βαλκανικές χώρες».

»Έτσι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία και δεν είναι απλώς μια θεωρία, αυτό ήδη γίνεται γιατί εγώ ξέρω ήδη μερικές βρετανικές εταιρείες που συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες στις βαλκανικές χώρες».

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει τώρα καινούριο ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές;

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς που έχουν ενδιαφέρον για τους Βρετανούς επενδυτές», τόνισε ο Βρετανός πρέσβης.

»Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σχεδιάζει τώρα ένα καινούριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα μεγάλα χρηματοδοτικά ιδρύματα εδώ στο Λονδίνο.

»Επίσης, όμως, στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές», κατέλησε ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σάιμον Γκας.


Υπέρ του συμβιβασμού η Ελλάδα

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά περίπλοκες

Για ένα «εξαιρετικά δυσμενές» και «περίπλοκο διαπραγματευτικό περιβάλλον» έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά τη λήξη του συμβουλίου κορυφής για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε μέχρι τέλους τη συμβιβαστική πρόταση και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής αναφερθεί σε μία «δίκαιη και αναλογική κατανομή του κόστους της διεύρυνσης σε όλα τα μέλη της ΕΕ».

Η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου περιελάμβανε τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με το 1,06% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, προέβλεπε το «πάγωμα» των επιστροφών που ζητά η Βρετανία - κάτι που απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Εάν το συμβούλιο κορυφής κατέληγε σε συμφωνία, η Ελλάδα θα λάβμανε περίπου 13 με 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι τη συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας καταψήφισαν πέντε χώρες - Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Ισπανία.

Αναφερόμενος στη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος, έπειτα από την απόρριψή του από Γαλλία και Ολλανδία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα ακολουθήσει «μία περίοδος περισυλλογής».

Όσον αφορά τη διεύρυνση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Στη Μέση Ανατολή η Ράις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη το Σάββατο

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε μία προσπάθεια να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Το Σάββατο αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, για να διαπιστώσει εάν η παλαιστινιακή πλευρά μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κ. Ράις αναμένεται επίσης να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει να κατασκευάζει νέους εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών παλαιστινιακών οργανώσεων έχει προκαλέσει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης να επιβληθεί σε διάφορες οργανώσεις.

Η ανταποκρίτρια του BBC υπογραμμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις και εγκληματίες μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας που θα προκύψει στη Γάζα μετά την αποχώρηση του ισραηλινοόυ στρατού.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, επιχειρεί να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 07:32 (Ώρα Λονδίνου)

«’σχημα νέα» για την τουρκική υποψηφιότητα

Με το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις συνομιλίες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό και την αντιπαράθεση της Γαλλίας και της Βρετανίας ασχολείται ο βρετανικός Τύπος, ενώ γίνονται αναφορές και στην υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) χαρακτηρίζει «άσχημα νέα» για την Τουρκία τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική διεύρυνσή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κοινότητα εκφράζει αμφιβολίες πλέον για τη διεύρυνση των συνόρων της, μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, λέει η εφημερίδα, έχει πει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διευρυνθεί εάν δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι θεσμοί για να υποστηρίξουν αυτή τη διεύρυνση.

Ταυτόχρονα, λέει η εφημερίδα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Τζόζεφ Μπόρελ, έχει επισημάνει ότι πρέπει πρώτα να τεθεί τέρμα στις αντιπαραθέσεις μέσα στην κοινότητα και μετά να γίνουν συζητήσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι μπορεί να ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση στους κόλπους της κοινότητας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων πενήντα χρόνια για στενή συνεργασία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Τάιμς (Times) θεωρεί ότι η διάσκεψη για τον προϋπολογισμό της κοινότητας οδηγείται σε αδιέξοδο.

Η ευρωπαϊκή προεδρία, λέει το άρθρο, σχεδιάζει να «παγώσει» τις επιστροφές των τριών δισεκατομμυρίων στερλινών που ζητά η Βρετανία, η οποία όμως μπορεί να ασκήσει βέτο για να πάρει τα χρήματά της πίσω.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους συγγενείς και παιδιά με ειδικές ανάγκες θα έχουν το δικαίωμα από εδώ και στο εξής να ζητούν μερική απασχόληση ή ακόμη και να απαιτήσουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, ’λαν Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει ότι θα προωθήσει νέο νόμο για να βοηθήσει αυτά τα άτομα.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ’ουνγκ Σαν Σου Κι, την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90 σε κατ' οίκον περιορισμό.

«Ακόμη φυλακισμένη, ακόμη μάχεται για την ελευθερία. Η ιστορία της θα στοιχειώσει την παγκόσμια συνείδηση», λέει η εφημερίδα για την ’ουνγκ Σαν Σου Κι, η οποία συμπλήρωσε φέτος τα 60 της χρόνια.


«Ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Με την κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πτώση των βάσεων και τις τροπολογίες στα ασφαλιστικά ταμεία ασχολείται ο ελληνικός Τύπος του Σαββάτου.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Σκληρή μάχη για το κόστος της διεύρυνσης της Ε.Ε. Αρνούνται οι "μικροί" να χρεωθούν».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «’θικτες οι συντάξεις των τραπεζικών. Ρελάνς της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Πέφτουν οι βάσεις έως και 1.000 μόρια. Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις στα πέντε επιστημονικά πεδία».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Τα 4 κλειδιά για τη λύση του Ασφαλιστικού. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τράπεζες».

Η ΑΥΓΗ: «Η Ε.Ε. σε κρίση διαρκείας. Στο παρά πέντε η ατελής συμφωνία στις Βρυξέλλες».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για ΟΤΕ και Τράπεζες. Ολες οι νέες ρυθμίσεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τα κοινοτικά κονδύλια. Θρίλερ στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα χαμένη στο μεγάλο παζάρι. Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία εναντίον όλων».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Εφάπαξ και στους συμβασιούχους. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι σε Δημόσιο και Δήμους».

ΕΘΝΟΣ: «’λμα 20% στις τιμές των ακινήτων. Πίνακες με αξίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Κοντά στα χλωρά καίγονται και τα... ξερά. Πείσμωσαν οι Γερμανοί, μουλάρωσαν οι Βρετανοί, αδιάλλακτοι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί και εμείς θεατές στην πιο κρίσιμη Σύνοδο για το μέλλον της Ε.Ε».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής. Ατελείωτα παζάρια για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τα κρυμμένα χρέη του ΠΑΣΟΚ. 18.000 ευρώ οφείλει κάθε Ελληνας από την κακή διαχείριση».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ο καφές και η κερδοσκοπία. Ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα».

ΕΣΤΙΑ: «Θέατρο παραλόγου στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι διαφωνούν!»

ESPRESSO:«"Θέλω να παντρέψω την Αθηνά Ωνάση". Αποκλειστική δήλωση Χριστόδουλου στην "Espresso"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μάχη κορυφής για τα κονδύλια στις Βρυξέλλες».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: «Η φάκα στήθηκε για το ΙΚΑ. Οι τραπεζικοί είναι το... τυρί. 900 χιλιάδες συνταξιούχοι και 2,5 εκατ. ασφαλισμένοι θύματα της "μεταρρύθμισης"».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Σύνοδο Κορυφής: Ενα "παιχνίδι" για πολύ γερά νεύρα. Οι Ελληνες, οι βόρειοι... και η συμβιβαστική πρόταση».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ακόμα πιο σκληρή η ρύθμιση. Τριπλός εκβιασμός στους τραπεζοϋπαλλήλους. Υποταχθείτε ή... ξεχάστε τη σύνταξη!»

Η ΝΙΚΗ: «Παζάρια Βρυξελλών. Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Επιχείρηση ανατροπής ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Κατατέθηκαν οι αντεργατικές τροπολογίες».

TRAFFIC NEWS: «Στο στόχαστρο εκβιαστή ο Γιώργος Λιάγκας».

Η ΧΩΡΑ: «Αλλαγές σε μισθούς-συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων. Κατετέθη χθες η τροπολογία για το νέο ταμείο».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ασφαλιστικό - Εργασιακό: Κατατέθηκαν χτες στη Βουλή. Οι ρυθμίσεις για τράπεζες - ΟΤΕ».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Καθαρίζουν τον τόπο...»

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Σε κλίμα δυσάρεστων διαφωνιών. Αρνούνται να πληρώνουν το μάρμαρο... Οι ισχυρές οικονομίες της ΕΕ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 18 Ιουνίου 2005 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νέες δυσκολίες η ΕΕ

Ο Ζακ Σιράκ θεωρεί υπεύθυνη τη Βρετανία για την κατάρρευση των συνομιλιών

Σε περίοδο «μεγάλης κρίσης» έχει περιέλθει η ΕΕ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της κοινότητας, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά το συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες και οι αντιπαραθέσεις - κυρίως ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αβεβαιότητα για το μέλλον της κοινότητας που προκάλεσε η απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν η Γαλλία ζήτησε να μειωθεί το ποσό των επιστροφών προς τη Βρετανία, κάτι που η Βρετανία αρνήθηκε, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στην αγροτική πολιτική. Αυτό όμως δεν βρήκε σύμφωνη τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κατηγόρησε τη Βρετανία για την αποτυχία της διάσκεψης, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγόρησε τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι δεν ήταν μόνο η Βρετανία που απέρριψε τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την επιμονή της Βρετανίας να λάβει μία επιταγή με όλο το ποσό των επιστροφών που διεκδικούσε.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη».

Το συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες έληξε χωρίς να υπάρξει κάποιο σχέδιο μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.