Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-12

  1. Σύγκρουση Βρετανίας-Γαλλίας
  2. Η παραγραφή του χρέους
  3. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση
  4. Ιταλία: Δημοψήφισμα για τεχνητή γονιμοποίηση
  5. Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν
  6. Κύπρος: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ανάν
  7. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αυστρία
  8. Σε οξείς τόνους
  9. Ιράκ: Ελεύθερη η Γαλλίδα δημοσιογράφος
  10. Για τον προϋπολογισμό και το Ευρωσύνταγμα
  11. Ωράριο, προσλήψεις και βουλή
  12. H βοήθεια στην Αφρική
  13. Θετικές αντιδράσεις για τη διαγραφή χρεών

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 01:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση Βρετανίας-Γαλλίας

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα ασχολούνται με την κρίση στην ΕΕ όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία θέτουν επί τάπητος την κατάργηση την επιστροφής των εισφορών που έχει εξασφαλίσει η Βρετανία.

Οι Τάιμς (Τhe Times) έχουν τίτλο «Ο Στρω κάνει επίθεση στο σχέδιο των ηγετών της ΕΕ να καταργήσουν την επιστροφή των εισφορών».

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρώ, επιτέθηκε στους επικριτές της βρετανικής επιστροφής των εισφορών».

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί η Βρετανία ότι βυθίζει την ΕΕ σε βαθύτερες πολιτικές συγκρούσεις, και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απόπειρες κατάργησης της επιστροφής των εισφορών.

Οι Τάιμς σχολιάζουν ότι ενώ η Βρετανία είναι απομονωμένη, καθώς όλες οι άλλες κοινοτικές χώρες θέλουν την κατάργηση της βρετανικής επιστροφής, το Λονδίνο αποκτά συμμάχους στην έκκλησή του να σταματήσουν οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Η Ντέιιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) έχει τίτλο «ο Στρω κάνει επίθεση στον Σιράκ καθώς βαθαίνει η κρίση για τη βρετανική επιστροφή των εισφορών».

«Ο Τζακ Στρώ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο Σιράκ και τους συμμάχους του, λέγοντας ότι απατώνται αν νομίζουν ότι η επιστροφή των 3 δισ. λιρών που έχει εξασφαλίσει η Βρετανία είναι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

«Επίθεση εξαπολύει η Βρετανία για την επιστροφή των εισφορών» είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian).

H Iντιπέντεντ (The Independent) έχει πρωτοσέλιδο το θέμα της

ανόδου της θερμοκρασίας της γης και φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη της υπουργού Περιβάλλοντος, Μάργκαρετ Μπέκετ, που λέει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την κυβέρνηση Μπους που εμποδίζει τις προσπάθειες λήψης μέτρων για το περιβάλλον.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 02:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η παραγραφή του χρέους

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες ασχολούνται με την παραγραφή του χρέους των χωρών της Αφρικής και με την έντονη διαμάχη στην ΕΕ για την βρετανική επιστροφή των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η γερμανική Φρανγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) χαιρετίζει τη συμφωνία του ομίλου των 8 για την παραγραφή των χρεών κρατών της Αφρικής που είναι από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Μπορεί να μην είναι ένα ρηξικέλευθο γεγονός που θα επιτρέψει στην Αφρική να ανακάμψει, αλλά πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη εξέλιξη, ένα σημάδι ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για τη διεθνή πολιτική».

Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) χαρακτηρίζει την συμφωνία «ιστορική».

«Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Τόνι Μπλερ γιατί του δίνει μια χρυσή ευκαιρία να δείξει την πιο ανθρώπινη πλευρά του Εργατικού Κόμματος».

Για την ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) η συμφωνία μπορεί να είναι καλή βάση, ωστόσο η παραγραφή των χρεών ισοδυναμεί μόνο με το 10% του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η γερμανική Ντερ Τάγκεσπήγκελ (Der Tagesspiegel) αμφισβητεί τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγησαν οι χώρες για την παραγραφή του εξωτερικού χρέους.

Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Αιθιοπία πληροί το κριτήριο της «καλής διακυβέρνησης» και πώς η Βολιβία πληροί το κριτήριο της «φερεγγυότητας».

Κατά τη γερμανική εφημερίδα και η Κένυα θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στις χώρες, αλλά «οι σχέσεις της Κένυας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλές».

Η γερμανική Ντι Τάγκερτσάιτουγκ (Die Tageszeitung) προειδοποιεί ότι παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το πώς θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους οι χώρες του ομίλου των 8.

Δεν είναι σαφές το πώς η Γερμανία, για παράδειγμα, θα εξοικονομήσει το ποσό των 40 εκ. ευρώ τον χρόνο που έχει υποσχεθεί και μια λύση θα ήταν να αφαιρέσει το ποσό αυτό από την αναπτυξιακή βοήθεια.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, η πρωτοβουλία της παραγραφής των χρεών δεν έχει νόημα.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός

«Η σύγκρουση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι μπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό», γράφει το πρωτοσέλιδό της η Ελ Παΐς.

H εφημερίδα σημειώνει ότι η Βρετανία απειλεί να ασκήσσι το βέτο της για να υπερασπιστεί την επιστροφή των εισφορών και ζήτησε, απεναντίας, να δαπανώνται λιγότερα χρήματα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) λέει ότι η συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι μια «μάχη για υπεροχή» ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι αλήθεια ότι πλέον δεν κάνουμε συμμαχίες για πόλεμο, γιατί η ευρωπαϊκή ενοποίηση εξημέρωσε το θηρίο του εθνικισμού και καθυπόταξε τον μιλιταρισμό».

Η κρίση της Ευρώπης, όμως, «αναβίωσε την μάχη για την υπεροχή» ανάμεσα στην Γαλλία, τη Γερμανία και την Βρετανία», σχολιάζει η εφημερίδα, που προβλέπει ότι καθώς το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν θεμελιακές διαφορές, η Γερμανία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να καθορίσει την κατεύθυνση της ΕΕ για τις ερχόμενες δεκαετίες.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 23:27 (Ώρα Λονδίνου)

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας .

Από τους 285 βουλευτές που ήταν παρόντες 165 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μαζί με τους 164 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Στ. Παπαθεμελής.

120 βουλευτές καταψήφισαν την κυβέρνηση. Οι 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι 6 του ΣΥΝ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Επικρατείας Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος.

Απείχαν από την ψηφοφορία οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ έλειπαν άλλοι τρεις.

Οξείς τόνοι

Η συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή ολοκληρλωθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την ονομαστική ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν οι οξείς τόνοι, οι προσωπικές επιθέσεις και οι ανταλλαγές επικρίσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσκληση προς πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Νικλήτας Κακλαμάνης στην ομιλία του.

Απαντώντας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου επέκρινε τον πρωθυπουργό ο οποίος όπως είπε «δεσμεύτηκε αλλά δε υλοποίησε τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος προϋπολογισμού».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη είπε ότι «πρώτη φορά βλέπει κυβέρνηση να ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής και να μην αναφέρεται καθόλου στο έργο της».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας «λεηλασία του δημοσίου χρήματος».

Ο υπουργός Άμυνας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής «φακέλους ντροπής του ΠΑΣΟΚ», στους οποίους προτείνονται μεταθέσεις στην Αθήνα για «καλούς συντρόφους» και δυσμενείς για τους «πολύ δεξιούς.

Η ομιλία του υπουργού Άμυνας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμασίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης στην ομιλία του έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η συζήτηση το Σάββατο

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, το Σάββατο επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στα άλλα ο κ.Δούκας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσε 204 δισ. ευρώ χρέος, το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Το 25% των φόρων που πληρώνει ο κάθε Έλληνας πηγαίνει μόνο για να πληρώνουμε

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι «ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία, απερχόμενη κυβέρνηση δεν παρέδωσε σε άλλη κυβέρνηση, οικονομία σε τόσο καλή κατάσταση - στον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα, τη βιομηχανική παραγωγή, τα πάντα. Και αυτό αποδεικνύεται απ όλους τους δείκτες και οικονομικούς οργανισμούς».

Η ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μανώλη, ο οποίος υποστήριξε ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι βουτηγμένα στη διαφθορά» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση η οποία όπως υποστήριξε «πέτυχε να κάνει την Ελλάδα περίγελο με τη δήθεν απογραφή, να αυξήσει την ανεργία και να ξεπουλάει τώρα με τις δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές, το δημόσιο πλούτο».

«Αλματώδη πρόοδο» στη γεωργία διαπίστωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την αύξηση των εισροών κατά 37 δισ. στο βαμβάκι και τη βελτίωση των όρων στους κοινοτικούς κανονισμούς για το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό καθώς και στα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση.

Κώστας Καραμανλής

Για στείρα επίθεση με αντιφατικά επιχειρήματα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός , Κώστας Καραμανλής κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του. «Η στρατηγική μας διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τις τομές και εσείς τη συντήρηση», είπε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για ενδοκομματική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδηγεί σε άρνηση απέναντι σε όλα.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «έγκλημα του Χρηματιστηρίου», όπως είπε, όπως επίσης και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν πενταπλάσιο από ότι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αδιάλλακτη τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ότι θα συνεχίσει με σύνεση και τόλμη την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Θα προχωρήσουν νέες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία του ΟΤΕ και ότι προωθεί ορθολογική λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας.

Γιώργος Παπανδρέου

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε θα παραμείνει υπό ανασχηματισμό, με ανεπαρκείς υπουργούς και υπεράνω πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ύβρεις σε γενιές και γενιές αγωνιστών» τις διορθωτικές αλλαγές, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση βάζει ωρολογιακή βόμβα στα ταμεία με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη για αλχημείες που αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας» και την κάλεσε να απαντήσει εάν πρόκειται να λάβει και άλλα φορολογικά μέτρα στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα τους τελευταίους 15 μήνες, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, χάνονται θέσεις εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, είπε ο κ. Παπανδρέου, που καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και επιχειρεί να υπονομεύσει την ενότητα των Ελλήνων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε : «Η νέα διακυβέρνηση είναι η νέα παράφωνη κομπανία. Εσείς, συνάδελφοι της ΝΔ, θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είστε συνυπεύθυνοι για τον κατήφορο της χώρας. Εμείς θα δώσουμε ψήφο καταδίκης της δικής σας πολιτικής».

Αλέκα Παπαρήγα

«Θέατρο» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναγγέλλοντας την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από τη συζήτηση στη βουλή.

Η επόμενη ημέρα θα αναλωθεί σε αναζητήσεις για το «ποιος είπε την καλύτερη ατάκα ή ποιος είχε το καλύτερο ύφος», είπε η κ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι στη συζήτηση αυτή «τα προβλήματα των εργαζομένων είναι διακοσμητικά».

Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον και των δύο μεγάλων κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προγραμματικές διαφορές, ενώ αναφερόμενη στην κυβέρνηση τόνισε δεν ανατρέπει πολιτικές και δεν φέρνει ρήξεις, αλλά μεταθέτει τον προβληματισμό του ελληνικού λαού για το ποιος φταίει.

Αλέκος Αλαβάνος

«Τελετή εντυπωσιασμού»» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, διερωτούμενος για τη σημασία της και εάν ενδιαφέρει τελικά τους πολίτες. Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης σηματοδοτεί τον ριζικό ανασχηματισμό της πολιτικής της κυβέρνησης. «Από την ήπια προσαρμογή περάσατε στην επίθεση προς τους εργαζομένους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποξένωση του λαού από την περιουσία του και τη διαμόρφωση μιας νέας ολιγαρχίας, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο εφαρμόστηκε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ιταλία: Δημοψήφισμα για τεχνητή γονιμοποίηση

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα πρέπει να ψηφίσει το 50%

Συνεχίζεται την Δευτέρα στην Ιταλία του δημοψήφισμα για τροποποίηση του νόμου για την τεχνητή γονιμοποίηση. Είναι ένα θέμα που έχει διχάσει ξανά την Ιταλία σε κοσμικούς και θρησκευόμενους, όπως είχαν διχάσει στη δεκαετία του 1970 τα δημοψηφίσματα για τη νομιμοποίηση του διαζυγίου και των αμβλώσεων.

Η Καθολική εκκλησία κάλεσε τους πιστούς να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα που γίνεται επειδή 4 εκατομμύρια Ιταλοί υπέγραψαν το σχετικό αίτημα.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γιατί το θέμα έχει διχάσει ακόμη και τα ίδια τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σιλβιο Μπερλουσκονι δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει, η σύζυγος του όμως είπε ότι θα ψηφίσει να αλλάξει ο νόμος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι αν και Καθολικός θα παρακούσει την εκκλησία και θα πάει να ψηφίσει, δεν είπε όμως τι ακριβώς θα ψηφίσει.

Το Βατικανό πιστεύει στην προστασία της ζωής από τη στιγμή της σύλληψης και είναι αντίθετο σε ορισμένες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης με το επιχείρημα ότι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για παράδειγμα οι έρευνες σε βλαστοκύτταρα, από ανθρώπινα έμβρυα απαγορεύονται στην Ιταλία όπως απαγορεύονται και οι δωρεές σπέρματος και ωαρίων.

Ο νόμος για τη τεχνητή γονιμοποίηση που άρχισε να ισχύει μόλις πέρσι, είναι περιοριστικός με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια που έχουν προβλήματα στειρότητας να καταφεύγουν σε κλινικές άλλων χωρών. 4 εκατομμύρια Ιταλοί υπέγραψαν αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκείμενου να αλλάξει ο νόμος. Το Ριζοσπαστικό κόμμα της Ιταλίας πρωτοστάτησε.

Ο γραμματέας του κόμματος Ντανιέλε Καπετζόνε είπε στο BBC ότι «το κράτος δεν θα πρέπει να επεμβαίνει στις επιλογές τις εκκλησίας αλλά ταυτόχρονα και η εκκλησία δεν θα πρέπει να επεμβαίνει στις πολιτικές και θεσμικές επιλογές της πολιτείας».

Για να είναι νόμιμο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ψηφίσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 23:11 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν

Από τις εκρήξεις στην πόλη Αχγουάζ σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στην πόλη Αχγουάζ και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στην πόλη Αχγουάζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουζεστάν που συνορεύει με το Ιράκ, οι 4 βόμβες είχαν στόχο δημόσια κτίρια.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν.

Μια από τις βόμβες εξερράγη έξω από το αρχηγείο του κυβερνήτη.

Λίγες ώρες αργότερα εξερράγη βόμβα στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν τέσσερις. Είχαν τοποθετηθεί και άλλες βόμβες αλλά οι αρχές κατάφεραν να τις εξουδετερώσουν.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν είναι σπάνιο φαινόμενο μετά τον τερματισμό το 1988 του πολέμου με το Ιράκ.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Τον Απρίλιο στην πόλη Αχγουάζ είχαν σημειωθεί επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αραβικής καταγωγής κατοίκους.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν εμφανίστηκε στο διαδίκτυο επιστολή που ανέφερε ότι εγκαθίστανται στην πόλη Ιρανοί για να αλλάξει η σύνθεση του πληθυσμού της.

Ο αξιωματούχος που υποτίθεται ότι είχε γράψει την επιστολή, δήλωσε ότι ήταν πλαστή.

«Στόχος των επιθέσεων ήταν η υπονόμευση των προεδρικών εκλογών της Παρασκευής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν επέρριψε τις ευθύνες σε οπαδούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Την Παρασκευή διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Μοχάμαντ Χαταμί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 17:05 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ανάν

Σύναντηση Κόφι Ανάν, Τάσσου Παπδόπουλου, Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που είπε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την έκθεση της 28ης Μαίου 2004 στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επηρεάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.

Ο κ.Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η εν λόγω έκθεση έχει κατατεθεί και επανειλημμένα η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να συζητηθεί και να εγκριθεί. «Εμείς πάντως, είπε ο κ.Παπαδόπουλος, θεωρούμε ότι έκθεση είναι άδικη, μονομερής και αβάσιμη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως η αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επαναφορά της έκθεσής του στο Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας «πρέπει να λειτουργεί ως εντολοδόχος του συνόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι κάποιων μονίμων μελών».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η προσπάθεια του Κόφι Ανάν να επαναφέρει έκθεση, που χωρίς αντικειμενικότητα καταδικάζει μια από τις δύο πλευρές υπονομεύει τις δυνατότητες για ένα καινούργιο διάλογο.

Ο κ.Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γενικός γραμματέας θα ξανασκεφθεί το όλο ζήτημα και θα προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού.

«Διαφορετικά, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας είναι σαν να σφραγίζει ένα αδιέξοδο, που δεν είναι επιθυμητό από τη δική μας πλευρά», είπε ο κύριος Χριστόφιας.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αυστρία

Άποψη της Βιέννης

Επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας Χάιντς Φίσερ, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ.Παπούλιας το μεσημέρι της Κυριακής στη Βιέννη συνοδευόμενος από τη θυγατέρα του και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνέχεια, μαζί με τον Αυστριακό ομόλογο του, ο κ.Παπούλιας αναχώρησε για το ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, το οποίο συνορεύει με την Ουγγαρία.

Τη Δευτέρα οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Αυστρίας θα έχουν επίσημες συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο όπου θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Για το απόγευμα της Δευτέρας έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις του κ.παπούλια με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και τον πρόεδρο της Βουλής, Αντρέας Κολ.

Πιστεύεται πως ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Κοινότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, προοπτική που υποστηρίζεται και από την Ελλάδα και από την Αυστρία η οποία αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σε οξείς τόνους

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις

Ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την ονομαστική ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν οι οξείς τόνοι, οι προσωπικές επιθέσεις και οι ανταλλαγές επικρίσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσκληση προς πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Νικλήτας Κακλαμάνης στην ομιλία του.

Απαντώντας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου επέκρινε τον πρωθυπουργό ο οποίος όπως είπε «δεσμεύτηκε αλλά δε υλοποίησε τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος προϋπολογισμού».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη είπε ότι «πρώτη φορά βλέπει κυβέρνηση να ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής και να μην αναφέρεται καθόλου στο έργο της».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας «λεηλασία του δημοσίου χρήματος».

Ο υπουργός Άμυνας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής «φακέλους ντροπής του ΠΑΣΟΚ», στους οποίους προτείνονται μεταθέσεις στην Αθήνα για «καλούς συντρόφους» και δυσμενείς για τους «πολύ δεξιούς.

Η ομιλία του υπουργού Άμυνας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμασίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης στην ομιλία του έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η συζήτηση το Σάββατο

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, το Σάββατο επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στα άλλα ο κ.Δούκας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσε 204 δισ. ευρώ χρέος, το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Το 25% των φόρων που πληρώνει ο κάθε Έλληνας πηγαίνει μόνο για να πληρώνουμε

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι «ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία, απερχόμενη κυβέρνηση δεν παρέδωσε σε άλλη κυβέρνηση, οικονομία σε τόσο καλή κατάσταση - στον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα, τη βιομηχανική παραγωγή, τα πάντα. Και αυτό αποδεικνύεται απ όλους τους δείκτες και οικονομικούς οργανισμούς».

Η ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μανώλη, ο οποίος υποστήριξε ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι βουτηγμένα στη διαφθορά» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση η οποία όπως υποστήριξε «πέτυχε να κάνει την Ελλάδα περίγελο με τη δήθεν απογραφή, να αυξήσει την ανεργία και να ξεπουλάει τώρα με τις δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές, το δημόσιο πλούτο».

«Αλματώδη πρόοδο» στη γεωργία διαπίστωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την αύξηση των εισροών κατά 37 δισ. στο βαμβάκι και τη βελτίωση των όρων στους κοινοτικούς κανονισμούς για το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό καθώς και στα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση.

Κώστας Καραμανλής

Για στείρα επίθεση με αντιφατικά επιχειρήματα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός , Κώστας Καραμανλής κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του. «Η στρατηγική μας διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τις τομές και εσείς τη συντήρηση», είπε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για ενδοκομματική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδηγεί σε άρνηση απέναντι σε όλα.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «έγκλημα του Χρηματιστηρίου», όπως είπε, όπως επίσης και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν πενταπλάσιο από ότι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αδιάλλακτη τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ότι θα συνεχίσει με σύνεση και τόλμη την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Θα προχωρήσουν νέες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία του ΟΤΕ και ότι προωθεί ορθολογική λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας.

Γιώργος Παπανδρέου

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε θα παραμείνει υπό ανασχηματισμό, με ανεπαρκείς υπουργούς και υπεράνω πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ύβρεις σε γενιές και γενιές αγωνιστών» τις διορθωτικές αλλαγές, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση βάζει ωρολογιακή βόμβα στα ταμεία με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη για αλχημείες που αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας» και την κάλεσε να απαντήσει εάν πρόκειται να λάβει και άλλα φορολογικά μέτρα στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα τους τελευταίους 15 μήνες, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, χάνονται θέσεις εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, είπε ο κ. Παπανδρέου, που καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και επιχειρεί να υπονομεύσει την ενότητα των Ελλήνων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε : «Η νέα διακυβέρνηση είναι η νέα παράφωνη κομπανία. Εσείς, συνάδελφοι της ΝΔ, θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είστε συνυπεύθυνοι για τον κατήφορο της χώρας. Εμείς θα δώσουμε ψήφο καταδίκης της δικής σας πολιτικής».

Αλέκα Παπαρήγα

«Θέατρο» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναγγέλλοντας την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από τη συζήτηση στη βουλή.

Η επόμενη ημέρα θα αναλωθεί σε αναζητήσεις για το «ποιος είπε την καλύτερη ατάκα ή ποιος είχε το καλύτερο ύφος», είπε η κ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι στη συζήτηση αυτή «τα προβλήματα των εργαζομένων είναι διακοσμητικά».

Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον και των δύο μεγάλων κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προγραμματικές διαφορές, ενώ αναφερόμενη στην κυβέρνηση τόνισε δεν ανατρέπει πολιτικές και δεν φέρνει ρήξεις, αλλά μεταθέτει τον προβληματισμό του ελληνικού λαού για το ποιος φταίει.

Αλέκος Αλαβάνος

«Τελετή εντυπωσιασμού»» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, διερωτούμενος για τη σημασία της και εάν ενδιαφέρει τελικά τους πολίτες. Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης σηματοδοτεί τον ριζικό ανασχηματισμό της πολιτικής της κυβέρνησης. «Από την ήπια προσαρμογή περάσατε στην επίθεση προς τους εργαζομένους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποξένωση του λαού από την περιουσία του και τη διαμόρφωση μιας νέας ολιγαρχίας, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο εφαρμόστηκε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ελεύθερη η Γαλλίδα δημοσιογράφος

Οι απαγωγείς της Γαλλίδας δημοσιογράφου είχαν βιντεοσκοπήσει τις εκκλήσεις της

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Λιμεπρασιόν, Φλοράνς Ομπενά, και ο Ιρακινός διερμηνέας της, Χουσείν Χανούν αλ Σαάντι, είναι ελεύθεροι μετά από πέντε μήνες ομηρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είπε ότι η κ.Ομπενά είναι καλά στην υγεία της.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος έφθασε αεροπορικώς στην Κύπρο όπου την περίμενε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών για να τη συνοδεύσει στο ταξίδι της επιστροφής στη Γαλλία.\

Η κ.Ομπενά, 44 ετών και ο κ.Σαάντι έπεσαν θύματα απαγωγής στις 5 Ιανουαρίου.

Οι απαγωγείς τους έστειλαν βιντεοταινίες στις οποίες η κ.Ομπενά απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς την γαλλική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι απαγωγείς δεν πρόβαλλαν κανένα αίτημα και φαίνεται πιο πιθανό τα κίνητρα τους να ήταν τα λύτρα και όχι πολιτικά.

Η ταυτότητα των απαγωγέων παραμένει άγνωστη.

Πάνω από 20 άλλοι ξένοι κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Για τον προϋπολογισμό και το Ευρωσύνταγμα

Χειρονομία καλής θέλησης ζητά από τη Βρετανία η Γαλλία

Το θέμα της επιστροφής των εισφορών της Βρετανίας, την κατάργηση της οποίας ζητούν οι περισσότερες χώρες, και το μέλλον της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

Η Βρετανία συνδέει ενδεχόμενο διακανονισμό με τη ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, στην οποία όμως αντιτίθεται η Γαλλία.

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υπογράμμισε ότι χωρίς παραχωρήσεις από βρετανικής πλευράς δεν είναι δυνατή η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μιλώντας στο ΒΒC, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τη Βρετανία να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση στο ζήτημα της επιστροφής. Δεν είναι δίκαιο, είπε, να πληρώνουν οι φτωχές χώρες της Ένωσης περισσότερα από το Λονδίνο.

Οι επιστροφές των εισφορών της Βρετανίας ξεκίνησαν το 1984, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η βρετανική κυβέρνηση σήμερα επιμένει ότι, παρά τις επιστροφές, η καθαρή συμμετοχή του Λονδίνου στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη της Γαλλίας, η οποία παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.

Περισσότερο από το 40% των 106,3 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2005 διατίθενται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ωράριο, προσλήψεις και βουλή

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Προσλήψεις 24.330 νέες θέσεις. Χωρίς διαγωνισμό σε υπουργεία, ΟΤΑ και Οργανισμούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχεται 10ωρο στο Δημόσιο. Ξεκίνημα εφαρμογής ελαστικού ωραρίου από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΟΤ, ΕΡΤ, Αερολιμένες, Ταχυδρομεία, Νοσοκομεία, Φυλακές, ΕΚΑΒ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Πού πάνε οι βάσεις στα ΑΕΙ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους βαθμούς μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: ΦΠΑ στα ενοίκια! Μαζί με τον φόρο στις νέες οικοδομές. Σχέδια του υπουργείου Οικονομίας για να αυξήσει τα έσοδα.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ανοιχτό το δημόσιο και τα απογεύματα. Η κυβέρνηση δίνει οριστική λύση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Οι 3 απάτες και το μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης. Τι κρύβει ο κουρνιαχτός των "μεταρρυθμίσεων" Καραμανλή.

Espresso της Κυριακής: Αναστάτωση στις οικογένειες δύο Ελλήνων Κροίσων. Οι μοιραίες γυναίκες που έκλεψαν τις καρδιές του Σταύρου Νιάρχου και του Πάρη Κασιδόκωστα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ανανδρία με...διέξοδο το πρόσωπο της Νατάσας! Μεταχειρισμένες Πένες και λοιπές Εγκεφαλικές ουσίες, με την ίδια σκέψη στον ...ίδιο δρόμο.

Η ΕΠΟΧΗ: Πολιτική συναίνεση με κοινοβουλευτικές κόντρες...Η κοινωνική αντιπολίτευση προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με συγκρούσεις οι αλλαγές. Απών ο Γ. Παπανδρέου από την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων. Μόνη στήριξη του Κ. Καραμανλή η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Πανίσχυρος ο Κώστας. Απολογείται σήμερα ο Σημίτης για τα εγκλήματά του.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σύγκρουση με το κατεστημένο. Τι περιμένει ο κόσμος από τον Κώστα Καραμανλή.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Διαφορές στο "περιτύλιγμα". Παρά τον θόρυβο δυσδιάκριτες οι διαφωνίες ουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Αφορμή για εκλογές ψάχνει ο Καραμανλής. Σε τραγικό πολιτικό αδιέξοδο ο Γιώργος.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλα...μπλα...μπλε... Αυλαία απόψε στο τριήμερο σόου της Βουλής. Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα από αύριο.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρήξη και ανατροπή της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος του λαού.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Οι προτεραιότητες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Το μεγάλο στοίχημα...του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Μπλεγμένος και ο πρόεδρος των δικαστών! Τον καίει η κατάθεση που δόθηκε στον κ. Σανιδά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Πάνε να με ρίξουν". Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δύσκολη θέση επιχειρεί ανατροπή κλίματος. Ετοιμάζει διαγραφές διαφωνούντων.

ΝΙΚΗ: Έρχονται τα χειρότερα. Χωρίς αντίκρισμα η ψήφος εμπιστοσύνης.

Traffic News Κυριακής: Αστράφτει μέσα στο νυφικό η Κίλιαν. Η αγαπημένη του Μάκη επέλεξε το σχέδιο των ονείρων της.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Εντολή για ρήξεις εδώ και τώρα. Καραμανλής: Ενισχύονται οι μεταρρυθμίσεις με σύμμαχο την κοινωνία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Άρωμα κάλπης. Εν μέσω συγκρούσεων σε Βουλή και ...πεζοδρόμιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση δια του κ. Σκανδαλάκη δήλωσε: Ανάσα όλων μας η ανάσα του Πατριαρχείου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

H βοήθεια στην Αφρική

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) προβάλλει τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της G8 για διαγραφή των χρεών 18 φτωχών χωρών, ενώ στο κεντρικό της άρθρο συνδέει τη βοήθεια για την Αφρική και την αντιμετώπιση της φτώχειας, μεταξύ άλλων με την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ και την άρνηση της Γαλλίας:

«Ο Μπομπ Γκέλντορφ δεν πρέπει να δώσει τη συναυλία του στο Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου, αλλά στο Παρίσι, τον φύλακα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (GAP) της ΕΕ. Οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να πάνε στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Γκλενίγελς της Σκωτίας, αλλά στο Παρίσι. Ο Τόνι Μπλερ έχει καταστήσει σαφές ότι η μοναδική αιτία που θα παρακινούσε τη Βρετανία να εγκαταλείψει τις επιστροφές των εισφορών της στην ΕΕ θα ήταν η μεταρρύθμιση της GAP. Έχει δίκαιο. Η ΕΕ και η σύνοδος κορυφής της G8 έχουν μια χρυσή ευκαιρία: Αν μεταρρυθμιστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική και σταματήσουν οι επιδοτήσεις των αγροτών στις ΗΠΑ, τότε ίσως η φτώχεια να ανήκει πράγματι στην ιστορία», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ομπσέρβερ.

Τη διαγραφή των χρεών των φτωχών χωρών προβάλλει στο πρωτοσέλιδο της και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday), σε κεντρικό άρθρο της οποίας σημειώνεται ότι δεν επαρκεί αυτή η μορφή της βοήθειας για να εξέλθει η Αφρική από τη φτώχεια. Ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ, συνδέσει επίσης την ανάπτυξη της Αφρικής με την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων στις χώρες της Ευρώπης και τις άλλες πλούσιες χώρες.

«Η αστυνομία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χιλιάδες συλλήψεις κατά τη σύνοδο της G8», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ(The Sunday Telegraph).

Ο στρατός προετοιμάζει καταλύματα σε στρατιωτικές βάσεις στη Σκοτία, καθώς η αστυνομία αναμένει να προβεί σε χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών κατά της συνόδου κορυφής των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών στο Γκλενίγελς της Σκοτίας τον Ιούλιο. Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι περισσότεροι από 50 γνωστοί «ταραξίες»με ποινικό μητρώο βρίσκονται ήδη στη Βρετανία, πριν την επιβολή των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας και ελέγχου στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Σάντεï Τάιμς (The Sunday Times) αναφέρεται στην ευρωπαϊκή διένεξη σχετικά με τις επιστροφές των εισφορών της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επιμείνει στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Η Ντάουνιγκ Στριτ ξέρει ότι η Γαλλία δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από τις επιδοτήσεις των αγροτών, όπως ζητά ως αντιστάθμισμα το Λονδίνο. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυνατότητες για διακανονισμό, σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι χαμηλότερες του 50%, κι αυτό εξ αιτίας της στάσης του κ. Σιράκ, που δεν δέχεται τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γράφει η εφημερίδα Σάντεï Τάιμς.

Στην πρώτη της σελίδα επίσης η εφημερίδα αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία ήδη από ηλικίας τριών χρόνων μπορεί να διαπιστωθεί εάν τα παιδιά είναι δυνητικοί εγκληματίες, λαμβανομένων υπόψη της συμπεριφοράς τους στους νηπιακούς σταθμούς και της ποινικής προϊστορίας της οικογένειάς τους.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2005 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικές αντιδράσεις για τη διαγραφή χρεών

Διαγράφονται τα χρέη 14 αφρικανικών χωρών

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών υπογράμμισαν τη σημασία της απόφασης του Λονδίνου για την ανάπτυξη, ενώ ικανοποίηση εκφράζουν και οι οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία για τη διαγραφή των χρεών.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της G8 εξέφρασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την απόφαση του Λονδίνου.

«Προωθεί την αναγέννηση της Αφρικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου, συμπληρώνοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένας διακανονισμός για τις επιδοτήσεις της αγροτικής οικονομίας στις αναπτυγμένες χώρες και να γίνουν δικαιότερες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

Η διαγραφή αφορά τα χρέη συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων 18 χωρών, 14 από τις οποίες είναι αφρικανικές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Μπενίν, τη Βολιβία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάνα, τη Γουϊάνα, την Ονδούρα, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τη Μοζαμβίκη, τη Νικαράγουα, το Νίγηρα, τη Ρουάντα, τη Σενεγάλη, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.

Από τη Νιγηρία ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αφρική ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, που θέλει όπως είπε να ακούσει τις απόψεις των αφρικανικών χωρών για τους τρόπους αντιμετώπισης της φτώχειας. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ρουάντα και η Νότια Αφρική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.