Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-05-30
Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 00:07 (Ώρα Λονδίνου) Νικητές και ηττημένοι της στρογγυλής θεάς Οι ομάδες που στέφθηκαν τροπαιούχοι στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι κυπελλούχοι, αυτές που θα συμμετάσχουν σε Τσάμπιονς Λιγκ και κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και οι ουραγοί που υποβιβάστηκαν. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Τσέλσι. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Άρσεναλ (κατευθείαν στους ομίλους), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον (στον προκριματικό γύρο), ενώ ενδέχεται και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ να συμμετάσχει με wild card από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Λίβερπουλ, Μπόλτον και Μίντλεσμπρο. ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ: Σαουθάμπτον, Νόριτς και Κρύσταλ Πάλας. ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΣΙΠ: Σάντερλαντ, Γουΐγκαν και Γουέστ Χαμ. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Άρσεναλ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπαρσελόνα. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Ρεάλ Μαδρίτης (κατευθείαν στους ομίλους), Βιγιαρεάλ και Ρεάλ Μπέτις (στον προκριματικό γύρο). ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Εσπανιόλ, Σεβίλλη και πιθανόν η Βαλένσια ανάλογα με το ποιος θα κατακτήσει το Κόπα Ντελ Ρέι (κύπελλο Ισπανίας). ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ: Λεβάντε, Νουμάνθια και Αλμπαθέτε. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Τελικός μεταξύ Ρεάλ Μπέτις και Οσασούνα στις 11 Ιουνίου. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Γιουβέντους. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Μίλαν (κατευθείαν στους ομίλους), Ίντερ και Ουντινέζε. ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Σαμπντόρια και Παλέρμο. ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ: Μπολόνια ή Πάρμα(παίζουν μπαράζ), Μπρέσια και Αταλάντα. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Ρόμα, Ουντινέζε, Ίντερ και Κάλιαρι έχουν προκριθεί στα ημιτελικά. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπάγερν Μονάχου. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Σάλκε 04 (κατευθείαν στους ομίλους) και Βέρντερ Βρέμης (στον προκριματικό γύρο). ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Χέρτα Βερολίνου, Στουτγάρδη και Μπάγιερ Λεβερκούζεν. ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ: Φράιμπουργκ, Χάνσα Ροστόκ και Μπόχουμ. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Μπάγερν Μονάχου. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Λιόν. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Λιλ (κατευθείαν στους ομίλους) και Μονακό (στον προκριματικό γύρο). ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Ρεν και ο νικητής του κυπέλλου Γαλλίας. ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ: Καέν, Μπαστιά και Ιστρ. ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΛΙΓΚ 1: Τρουαγιέ, Νανσί και Λε Μαν. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Οζέρ και Σεντάν συναντώνται στον τελικό στις 4 Ιουνίου.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου) Βουλευτές ΗΠΑ στην κατεχόμενη Κύπρο Έφθασαν το πρωί της Δευτέρας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τρεις Αμερικανοί βουλευτές για διήμερη επίσκεψη. Τους Αμερικανούς βουλευτές συνόδευε ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς, στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού και εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Στην έξοδο του αεροδρομίου συγκεντρώθηκε ομάδα από επτά άτομα με πανό και σημαίες του ψευδοκράτους. Στο αεροδρόμιο προς στιγμή σημειώθηκε ένταση, όταν μέλη των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας απαγόρευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κινηματογραφήσουν την άφιξη των Αμερικανών βουλευτών. Αντιδράσεις στην Κύπρο Η άφιξη των τριών βουλευτών στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι η επίσκεψη με τον τρόπο που γίνεται παραβιάζει όχι μόνο την εθνική και κοινοτική νομοθεσία αλλά και νόμο των ΗΠΑ. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την επίσκεψη ως απαράδεκτη ενέργεια που προκαλεί δυσπιστία ως προς τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και άλλων παραγόντων των ΗΠΑ. Επίσης έντονη διαφωνία για την επίσκεψη στα κατεχόμενα εξέφρασαν τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου τα οποία συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ευγένιος Ρωσσίδης, δήλωσε ότι οι ομογενείς απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και στα μέλη του Κογκρέσου. Συνάντηση με Ταλάτ Στη συνέχεια οι τρεις βουλευτές είχαν συνάντηση με τον τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Μάικλ Κλόσον. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Εντουαρντ Γουίτφιλντ ισχυρίστηκε μετά τη συνάντηση ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος δεν υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και των αγαθών, επειδή δεν εγκρίνει την επίσκεψη. Ο Αμερικανός βουλευτής προέτρεψε τον κ. Παπαδόπουλο να συμφωνήσει στην απελευθέρωση των 259 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει στους Τουρκοκυπρίους. Σε ερώτηση εάν θα επισκεφθούν τις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Γουίτφιλντ είπε ότι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να συναντηθούν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση, ωστόσο το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Εξάλλου αρνήθηκε ότι η επίσκεψή τους στα κατεχόμενα είναι παράνομη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών, λέγοντας ότι επέδειξαν αποφασιστικότητα και δεν υπέκυψαν στις αντιδράσεις που υπήρξαν. Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε επίσης πως οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν με το ΝΑΙ στο περυσινό δημοψήφισμα ότι επιθυμούν τη λύση, σημειώνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να υλοποιηθεί μόνο όταν την επιθυμούν και οι δύο πλευρές.
Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου) Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών. Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού. Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών. Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου) Τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου ορίστηκε ο μητροπολίτης Πέτρας H Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ολοκληρώνοντας τη σχετική ψηφοφορία αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας ομόφωνα την εκλογή του Μητροπολίτη Πέτρας, Κορνήλιου, στη θέση του Τοποτηρητή. Ο Σεβασμιότατος κ. Κορνήλιος θα παραμείνει Τοποτηρητής μέχρι να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Πατριάρχη. Ο ορισμός τοποτηρητή ακολουθεί την απόφαση της Πανορθόδοξης Σύναξης στο Φανάρι για διαγραφή του ονόματος του Πατριάρχη Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διακοπή της μνημόνευσής του. Σύμφωνα με τους κανόνες του Πατριαρχείου ο κ. Κορνήλιος δεν απαγορεύεται να θέσει υποψηφιότητα για τον πατριαρχικό θρόνο, ενώ το αξίωμα του τοποτηρητή θα είναι σημαντικό στη διαδικασία της διαδοχής, καθώς σε περίπτωση ισοψηφίας η ψήφος του μετράει διπλή. Στο μεταξύ ο αποπεμφθείς Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος αρνήθηκε να παραδώσει το διπλωματικό του διαβατήριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου, στην κατοικία του στα Ιεροσόλυμα. Ο κ. Ειρηναίος ζήτησε να του κοινοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία του αφαιρείται το προηγούμενο διπλωματικό διαβατήριο και του επιδίδεται νέο, με το όνομα «Ειρηναίος Σκοπελίτης, Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων».
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου) To «όχι» που είπαν την Κυριακή οι Γάλλοι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, επισημαίνει πως είναι σεβαστή η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, αλλά προσθέτει επίσης πόσο προβληματίζει και τον ίδιο το γαλλικό «όχι». «Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε -και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. »Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. »Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. »Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται». ΠΑΣΟΚ Από τη δική του πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Χρήστου Παπουτσή, υπευθύνου του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, δηλώνει ότι «με το γαλλικό 'όχι', η Ευρώπη εισέρχεται σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού, αλλά η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του Γαλλικού δημοψηφίσματος, ο κ. Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος. Ο κ. Παπουτσής τονίζει επίσης ότι είναι προφανής η ανάγκη για έναν ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή κοινωνία του μέλλοντος και επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα και η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και να εγγυάται την ποιότητα της ζωής τους. ΚΚΕ Το ΚΚΕ, πάντως, έσπευσε να χαιρετίσει το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος. Ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει «πολύ θετικό γεγονός» την «καταδίκη από τον γαλλικό λαό του λεγόμενου 'ευρωσυντάγματος'. και αποτελεί, όπως υποστηρίζει «ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ». «Το ποσοστό υπέρ του 'όχι' δείχνει», σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. »Ο γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το 'όχι' αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων». ΣΥΝ Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γαλλικό «όχι». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. »Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού 'όχι' και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα». ΑΔΕΔΥ Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, χαιρετίζοντας κι αυτός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι εργαζόμενοι με το 'όχι' σηματοδότησαν την εξάντληση και το τέλος των διαχειριστικών πρακτικών που εκτόπισαν την πολιτική από την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων».
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου) «Σοκ για την Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Γάλλοι απορρίπτουν το σύνταγμα» λέει η γερμανική Μπιλντ (Bild). «Ιστορικό Όχι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα» είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Φιγκαρό (Le Figaro). Η παρισινή Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τη ψήφο «αριστούργημα μαζοχισμού» των ψηφοφόρων που φοβήθηκαν τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Στην Ισπανία, που ήταν και η πρώτη χώρα που επικύρωσε το σύνταγμα, η Ελ Παΐς (El Pais) δεν κρύβει την απογοήτευσή της. «Μια από τις ιδρυτικές χώρες αποφάσισε να βάλει φρένο σε κάτι που μέχρι τώρα ήταν μια άνευ προηγουμένου επιτυχία στην ιστορία των διεθνών σχέσεων και τη δημιουργία μιας ευημερούσας και ειρηνικής ηπείρου» λέει η εφημερίδα. Η Λιμπερασιόν αναγνωρίζει πως το «Όχι» αντανακλά τη δυσαρέσκεια των Γάλλων προς την πολιτική τους ηγεσία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, αλλά προειδοποιεί πως το μέλλον θα είναι ταραγμένο. «Από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κατεύθυνση» λέει. Η επίσης ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) προβλέπει επιστροφή στο ευρωπαϊκό παρελθόν. «Επιστρέφουμε στην εποχή του εθνικού εγωισμού και της υπεράσπισης των συμφερόντων αντί για τον συμβιβασμό και την αλληλεγγύη. Τα νέα είναι άσχημα για την Ευρώπη και την Ισπανία που μέχρι τώρα ήταν σε αυτούς που επωφελήθηκαν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» λέει η εφημερίδα. Αλλά η Λα Ραθόν (La Razon) της Μαδρίτης διαφωνεί. «Η πραγματικότητα, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, είναι πως πολλοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν ένα σύνταγμα ξεχωριστό από τους πολίτες και κοντά στους γραφειοκράτες» λέει. Στο Τορίνο, η Λα Στάμπα (La Stampa) θεωρεί πως η ψήφος είναι μάλλον ψήφος διαμαρτυρίας προς την γαλλική πολιτική ηγεσία παρά απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου) Το γαλλικό «όχι» προβληματίζει την Ευρώπη Ολονύκτιοι ήταν οι πανηγυρισμοί των αρνητών του Ευρωσυντάγματος Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κάλεσε τα άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, μετά το καίριο πλήγμα που κατάφεραν χθες οι συμπολίτες του κατά του Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 54,87% όσων ψήφισαν είπε «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, ενώ τα «ναι» δεν ξεπέρασαν το 45,13%. Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Παρίσι, είναι πολλοί οι λόγοι που εξηγούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής: πολλοί ψηφοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να εγγράψουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σιράκ, να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απώλεια θέσεων εργασίας και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, όπως επίσης και τον φόβο τους για τη μικρότερη επιρροή που θ'ασκεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι μέλλει γενέσθαι; Εννέα από τις είκοσι πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το επόμενο δημοψήφισμα θα γίνει την Τετάρτη στην Ολλανδία και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και οι Ολλανδοί θα το απορρίψουν. Η Ιρλανδία και η Δανία δήλωσαν πως το γαλικό αποτέλεσμα δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα δικά τους σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τ'άλλα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, από τη δική του πλευρά, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος θέτει καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως μετά την ετυμηγορία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι δύσκολο να πει κανείς ότι τίποτα δεν άλλαξε. Αλλαγές στη Γαλλία; Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, που αναμένεται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για την ήττα της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη σύντομη ΄συνάντηση πιυ είχε με τον πρόεδρο Σιράκ, ότι θα πρ'επει ν'αναμένουν εξελίξεις «σήμερα», όπως είπε, «ή αύριο». Ραφαρέν: «Να περιμένετε εξελίξεις σήμερα ή αύριο» Αρνήθηκε να πει εάν θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά είθισται οι παραιτήσεις πρωθυπουργών ν'ανακοινώνονται στη Γαλλία από το προεδρικό γραφείο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είναι μεταξύ των βασικών υποψηφίων για την πρωθυπουργία. Υποψήφιος επίσης θεωρείται και ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού, Νικολά Σαρκοζί. Όπως όμως εκτιμάται στο Παρίσι, ο πρόεδρος Σιράκ θα διστάσει ν'αναθέσει την πρωθυπουργία στον κ. Σαρκοζί, που θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, γιατί μπορεί έτσι να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας το 2007.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου) Ευρωσύνταγμα, ΠΑΣΟΚ και Καραμανλής Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ. Η εθελουσία στον ΟΤΕ πυροδότησε την κρίση. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Κ. Καραμανλής προχωρεί στην επανίδρυση του κράτους. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί στα τρία πρώτα μαθήματα. Τα συμπεράσματα από δείγμα 20% των γραπτών στις Πανελλαδικές. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει για αυθαίρετα. Σήμερα ανακοινώσεις από Γ. Σουφλιά. ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετωπική σύγκρουση Καραμανλή με συντεχνίες. Σχέδιο τεχνητής όξυνσης με στημένες απεργίες από τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευρω-σεισμός από τη γαλλική ψήφο. Το ηχηρό «όχι» στο Δημοψήφισμα αλλάζει άρδην τα δεδομένα. ΕΘΝΟΣ: ΟΊ'ΜΕ - ΟΤΕ. Διχάζει η συμφωνία. Θύελλα αντιδράσεων - Βγήκαν μαχαίρια στην κυβέρνηση. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανάστατη η Δυτική Αθήνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά από την Ψυττάλεια της Λάσπης στα Λατομεία Μουσαμά γιατί Το Ποικίλο Όρος δεν αντέχει τέτοιες «ποικιλίες». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καμπανάκι κινδύνου έκρουσαν στην κυβέρνηση. Οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Διοικήσεων της Ν.Δ. απ΄όλη τη χώρα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλέξανε οι γραμμές τους. ΠΑΣΟΚ: Κρίση στρατηγικής για τον ΟΤΕ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλλική επανάσταση. «ΟΧΙ» 55%: Σοκ από την απάντηση του λαού στο «Ευρωσύνταγμα». ΕΣΤΙΑ: Ηχηρό «Όχι» από τους Γάλλους. Η Ευρώπη σε πλήρες θεσμικό αδιέξοδο. ESPRESSO: «Το παιδί μου δεν είναι έμπορος ναρκωτικών». Συνέντευξη- ξέσπασμα του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Απ. Ανδρεουλάκου. ΤΑ ΝΕΑ: Αυτογκόλ στην Ενωμένη Ευρώπη. Οι αρχιτέκτονες της Ένωσης ψήφισαν «όχι». TRAFFIC NEWS: Συναυλίες-μαμούθ για την Έλενα. Εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές - Πώς η μεγάλη κινητοποίηση έφερε την επιτυχία για τη χώρα μας. Η ΧΩΡΑ: 3 «κλειδιά» για τη συνολική λύση στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Πιλότος η ρύθμιση σε Εμπορική, Αγροτική. City Press: Γαλλικός κεραυνός σε Ευρωσύνταγμα και Τουρκία. Μetro: Τριγμοί από το «όχι». ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πνίγονται στα δανεικά. Οι μισοί δήμοι της χώρας. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ισχυρό σοκ σε Γαλλία και Ε.Ε. Οι Γάλλοι αποδοκίμασαν το Ευρωσύνταγμα. Ευρωσύνταγμα Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «πιστοί στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης οι Γάλλοι με συμμετοχή πάνω από 75% απέρριψαν τα εκβιαστικά διλήμματα του Σιράκ και είπαν βροντερό "όχι" στα νεοφιλελεύθερα σχέδια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Το 55% που συγκέντρωνε το "όχι" σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα υποχρεώνει τους ηγέτες της Ένωσης να λάβουν υπ΄όψιν τους τη λαϊκή βούληση για μια άλλη Ευρώπη που θα σέβεται τον εαυτό της και θα τη σέβονται». ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «συνταρακτικές επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρώπης θα έχει το βροντερό "όχι" που είπαν οι Γάλλοι στο χθεσινό δημοψήφισμα. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η διαδικασία των επικυρώσεων πρέπει να συνεχισθεί. Παράλληλα με το Ευρωσύνταγμα, όμως έχει πληγωθεί βαριά και η ευρωπαϊκή ιδέα». Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «οι Γάλλοι είπαν "non" στο Ευρωσύνταγμα και η Ενωμένη Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες καμπές στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Με το πέρας της ψηφοφορίας στη Γαλλία, οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν προβάδισμα της τάξεως του 55% στο "όχι" , ωστόσο η καταμέτρηση συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως προκύπτει από την ανάλυση ψήφου , το "όχι" δεν προήλθε μόνο από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και από τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα». H CITY PRESS αναφέρει ότι «πρόεδρος περιορισμένης αξιοπιστίας ο Σιράκ, διχασμένο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενισχυμένα το Εθνικό Μέτωπο και το ΚΚ Γαλλίας , που έδωσαν μάχη υπέρ του "όχι". Οι Γάλλοι έβγαλαν το λογαριασμό στην κεντροδεξιά κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ανεργία, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γαλλικό "όχι" επισημοποιεί την πολιτική και θεσμική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερο ποσοστό απόρριψης αναμένεται στο μεθαυριανό δημοψήφισμα στην Ολλανδία». Σύμφωνα με τη ΜETRO «αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο κυρίως σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προκαλέσει το "όχι" των Γάλλων ψηφοφόρων στο Ευρωσύνταγμα». Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι «ισχυρό πλήγμα για την Ευρώπη απετέλεσε το χθεσινό "όχι" των Γάλλων στο ευρωσύνταγμα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls ανεμένετο να φθάση σε ποσοστό 55%. Από χθες η Ευρωπαϊκή Ένωσις βρίσκεται σε πλήρες θεσμικό αδιέξοδο. Το οποίο οφείλεται στον ατυχέστατο τρόπο επικυρώσεως του ευρωσυντάγματος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες». Κώστας Καραμανλής H ESPRESSO γράφει ότι «"δεν ήρθα να κάνω διαχείριση των προβλημάτων και να έχω την τύχη του Σημίτη". Με αυτή τη φράση -κλειδί ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε το σύνθημα για τη "θερινή" επίθεση της κυβέρνησης που ως στόχο έχει την ανατροπή του κλίματος». Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι «αλλαγές σε υπουργεία και ΔΕΚΟ, με αντικαταστάσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία, διοικητών στις ΔΕΚΟ και περιφερειαρχών σχεδιάζει ο πρωθυπουργός εντός του καλοκαιριού. Όπως αναφέρουν οι κυριακάτικες εφημερίδες , θα είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «σε ριζική αλλαγή του πολιτικού κλίματος οδηγούν οι τολμηρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής, ανακτώντας έτσι με δυναμικό τρόπο τον έλεγχο των εξελίξεων για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος σε πολιτικό επίπεδο». Αφορμή προστριβών η συμφωνία στον ΟΤΕ Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι «σε πολιτικό και κοινωνικό μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η συμφωνία για τον ΟΤΕ, καθώς εγείρονται μείζονα ερωτήματα για το κόστος της συμφωνίας που μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει τη ρύθμιση και τη χαρακτηρίζει "μελανή παρένθεση". Κορυφαίοι υπουργοί κοινοποιούν τη δυσαρέσκειά τους και το ΠΑΣΟΚ ομιλεί για απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει άρον άρον τα ελλείμματα που δημιούργησε η οικονομική της πολιτική». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι «σε ανελέητο πόλεμο ενδοκομματικού χαρακτήρα έχει μεταβληθεί η έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο και ιδιαιτέρως την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, θέμα που έχει ανάψει φωτιές και έχει πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα». Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι βάλλουν εναντίον όλων με αφορμή τη στάση που τήρησαν η πολιτική ηγεσία, πρωτοκλασάτα στελέχη και συνδικαλιστές στο ζήτημα της συμφωνίας για τα εργασιακά στον ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα στο ζήτημα που έχει σχέση με τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «σύγχυση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων στον ΟΤΕ, με τον Γ. Παπανδρέου να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των κρατικιστών του κόμματός του και του νέου ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό τοπίο που διαμόρφωσε η συμφωνία, στέλνοντας το μήνυμα ότι "τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα"». ΝΟΔΕ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «καμπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση αλλά και τη Ρηγίλλης έκρουσαν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ, οι οποίοι συνήλθαν στη Χαλκιδική για να αποτιμήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες». Ασφαλιστικό Τραπεζών Η ΧΩΡΑ προβλέπει ότι «τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού των τραπεζών, με πιλότο την Αγροτική και την Εμπορική. Τρία είναι τα κλειδιά της λύσης: η δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου, η κάλυψη των ελλειμμάτων από το Δημόσιο και η δυνατότητα χρηματοδότησης του ταμείου κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες. Από την πλευρά τους οι τραπεζοϋπάλληλοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις». Λατομεία Μουσαμά Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι «ανάστατη είναι η Δυτική Αθήνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρεται η λάσπη των λυμάτων της Ψυττάλειας στα λατομεία Μουσαμά πίσω απ΄το Ποικίλο Όρος. Ειδικά οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων και της Φυλής αντιδρούν δυναμικά και δεν προτίθενται να σταματήσουν αν δεν λάβουν ρητή διαβεβαίωση ότι αυτή η πρόταση δεν θα υλοποιηθεί. Δεν μπορεί η Αθήνα να γίνει μια απέραντη χωματερή με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της, διαμηνύουν δημοτικές αρχές και κάτοικοι της περιοχής». ΥΠΕΧΩΔΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι «σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση και ιδιαίτερα με το νέο τρόπο ολοκλήρωσης της ένταξης στο σχέδιο πόλης, τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές και την αξιοποίηση των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 40.000 στρατιώτες και αστυνομικοί παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Αστραπή» Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 96 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης. Η πρώτη επίθεση είχε ως στόχο πλήθος αστυνομικών οι οποίοι διαδήλωναν κατά της απόφασης των αρχών να διαλύσουν τη μονάδα στην οποία ανήκαν. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη έξω από ιατρικό κέντρο της ίδιας πόλης της οποίας ο πληθυσμός είναι ως επί το πλείστον σιίτες μουσουλμάνοι. Μοχσέν Αμπντούλ Χαμίντ Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν ελεύθερο τον ηγέτη ενός από τα κυριότερα κόμματα των σουνιτών μουσουλμάνων--του Μοχσέν Αμπντούλ Χαμίντ. Την απελευθέρωσή του κ. Αμπντούλ Χαμίντείχε ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύλληψη του σουνίτη πολιτικού απαράδεκτη ενέργεια. Το κόμμα του κ. Αμπντούλ Χαμίντ είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου Οι Αμερικανοί απέδωσαν τη σύλληψή του σε λάθος. Αρχικά, είχαν αρνηθεί να την επιβεβαιώσουν, αν και η σύζυγος του Μοχσέν Αμπντούλ Χαμίντ είχε δηλώσει ότι συνέλαβαν τον άντρα της τα ξημερώματα της Δευτέρας από το σπίτι του, του φόρεσαν μια κουκούλα και τον πήραν μαζί τους. Το κόμμα του κ. Αμπντούλ Χαμίντ είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου κι είχε επίσης επικρίνει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά των ανταρτών στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Βαγδάτη, ανοχύρωτη πόλη Σύμφωνα με τα σχέδια των δυνάμεων κατοχής και των αρχών ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμένεται να αναπτυχθούν 40 χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Η πόλη θα χωριστεί σε τομείς ελέγχου, με εκατοντάδες φυλάκια, ώστε να ελέγχεται η κυκλοφορία, καθώς σημειώνονται κατά μέσο όρο τρεις βομβιστικές επιθέσεις κάθε μέρα με παγιδευμένα οχήματα. Ανεξακρίβωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι την Κυριακή στα πλαίσια της επιχείρησης, που έχει ονομαστεί «Αστραπή» (Lightning) πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου) Ψυχραιμία Άγκυρας για το γαλλικό ΟΧΙ Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου Δεν μας αφορά το γαλλικό «Όχι» στο Ευρωσύνταγμα διατείνεται ο κ. Γκιουλ «Αυτό το θέμα αφορά το γαλλικό κοινό... όχι την Τουρκία» αρκέστηκε να δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, σχολιάζοντας τα Γαλλικό δημοψήφισμα. Στη συζήτηση παρενέβη όμως και ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος υποστήριζε ότι «η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα» αλλά προέβλεπε ότι θα το ξεπεράσει. Το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης μέχρι στιγμής αντιδρά με απρόσμενη ψυχραιμία. Δικαιώνει έτσι τον υπουργό Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, που έλεγε ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ένα ενδεχόμενο «όχι» των Γάλλων ψηφοφόρων. Εξίσου ψύχραιμος εμφανίζεται φαινομενικά τουλάχιστον και ο Τουρκικός Τύπος. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες μιλούν για απόφαση σοκ για το μέλλον της Ευρώπης αλλά υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αφορά επί του παρόντος την Τουρκία. Μάλιστα ο αναλυτής της Μιλιέτ, Σεμί Ιντίζ, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος ως θετικό για τα τουρκικά συμφέροντα. «Μας έκαναν χάρη» γράφει ο Ιντίζ υποστηρίζοντας ότι «το δημοψήφισμα θα ενισχύσει το βρετανικό μοντέλο που προστατεύει την εθνική κυριαρχία και το οποίο ικανοποιεί και την Άγκυρα». Παρόλα αυτά η ψυχραιμία των επενδυτών και του τουρκικού Τύπου δεν φαίνεται να καλύπτει απόλυτα την αμηχανία που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι Γάλλοι ψηφοφόροι. «Το δημοψήφισμα έδειξε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί την Τουρκία» έλεγε ο ανεξάρτητος βουλευτής Εμίν Σιρίν. Αρκετοί ακόμη βουλευτές και ακαδημαϊκοί στρέφουν τώρα ο βλέμμα προς τη Γερμανία θεωρώντας πως οι επερχόμενες εκλογές ίσως δυναμιτίσουν τις ελπίδες πλήρους ένταξης.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου) Νέα κόντρα Κίνας-Ευρώπης και ΗΠΑ Συνεχίζονται και μάλλον εντείνονται οι εμπορικές διαφορές της Κίνας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ: το Πεκίνο δήλωσε πως θα καταργήσει τους εξαγωγικούς δασμούς που είχε αποφασίσει να επιβάλει σε 80 και πλέον προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας. Με τον τρόπο αυυτό μειώνεται το κόστος και, βεβαίως, η τιμή αυτών των προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Πριν από λίγες μέρες, το Πεκίνο είχε αυξήσει τους εξαγωγικούς δασμούς σε πολλά απ'αυτά τα προϊόντα μετά τις πρόσφατες επικρίσεις που δέχτηκαν οι κινεζικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας. Μεταξύ των προϊόντων πιυ επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση του Πεκίνου είναι τα αντρικά κουστούμια, τα μαμβακερά πουκάμισα και παντελόνια και οι μπλούζες μακό. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα ελήφθησαν ως αντίποινα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ να εισαγάγουν εκ νέου ποσοστώσεις σε ορισμένα προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας ντα που προέρχονται από τη χώρα αυτή της Άπω Ανατολής. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Μπο Ξιλάι, δήλωσε πως η εισαγωγή και πάλι ποσοστώσεων συνιστά παράβαση των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου--κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου) To «όχι» που είπαν την Κυριακή οι Γάλλοι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, επισημαίνει πως είναι σεβαστή η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, αλλά προσθέτει επίσης πόσο προβληματίζει και τον ίδιο το γαλλικό «όχι». «Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε--και δεν ξεχνάμε--ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. »Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. »Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. »Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται». ΠΑΣΟΚ Από τη δική του πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Χρήστου Παπουτσή, υπευθύνου του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, δηλώνει ότι «με το γαλλικό 'όχι', η Ευρώπη εισέρχεται σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού, αλλά η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη", αναφέρει σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του Γαλλικού δημοψηφίσματος, ο κ. Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος . Ο κ. Παπουτσής τονίζει επίσης ότι είναι προφανής η ανάγκη για έναν ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή κοινωνία του μέλλοντος και επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα και η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και να εγγυάται την ποιότητα της ζωής τους. ΚΚΕ Το ΚΚΕ, πάντως, έσπευσε να χαιρετίσει το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος. Ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει «πολύ θετικό γεγονός» την «καταδίκη από τον γαλλικό λαό του λεγόμενου 'ευρωσυντάγματος'. και αποτελεί, όπως υποστηρίζει «ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ». «Το ποσοστό υπέρ του 'όχι' δείχνει», σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. »Ο γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το 'όχι' αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων.» ΣΥΝ Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γαλλικό «όχι». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. »Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού 'όχι' και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα». ΑΔΕΔΥ Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, χαιρετίζοντας κι αυτός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι εργαζόμενοι με το 'όχι' σηματοδότησαν την εξάντληση και το τέλος των διαχειριστικών πρακτικών που εκτόπισαν την πολιτική από την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων».
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 40.000 στρατιώτες και αστυνομικοί παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Αστραπή» Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 96 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης. Η πρώτη επίθεση είχε ως στόχο πλήθος αστυνομικών οι οποίοι διαδήλωναν κατά της απόφασης των αρχών να διαλύσουν τη μονάδα στην οποία ανήκαν. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη έξω από ιατρικό κέντρο της ίδιας πόλης της οποίας ο πληθυσμός είναι ως επί το πλείστον σιίτες μουσουλμάνοι. Σύλληψη σουνίτη πολιτικού Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, καταδίκασε τη σύλληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις του ηγέτη ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα των σουνιτών μουσουλμάνων. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο κ. Ταλαμπανί τη σύλληψη του Το κόμμα του κ. Αμπντούλ Χαμίντ είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου Μοχσέν Αμπντούλ Χαμίντ και ζήτησε την αποφυλάκισή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του κ. Αμπντούλ Χαμίντ, αλλά, όπως δήλωσε η σύζυγός του, τον συνέλαβαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από το σπίτι του, του φόρερσαν μια κουκούλα και τον πήραν μαζί τους. Το κόμμα του κ. Αμπντούλ Χαμίντ είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου κι είχε επίσης επικρίνει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά των ανταρτών στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Βαγδάτη, ανοχύρωτη πόλη Σύμφωνα με τα σχέδια των δυνάμεων κατοχής και των αρχών ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμένεται να αναπτυχθούν 40 χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Η πόλη θα χωριστεί σε τομείς ελέγχου, με εκατοντάδες φυλάκια, ώστε να ελέγχεται η κυκλοφορία, καθώς σημειώνονται κατά μέσο όρο τρεις βομβιστικές επιθέσεις κάθε μέρα με παγιδευμένα οχήματα. Ανεξακρίβωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι την Κυριακή στα πλαίσια της επιχείρησης, που έχει ονομαστεί «Αστραπή» (Lightning) πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου) To «όχι» που είπαν την Κυριακή οι Γάλλοι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, επισημαίνει πως είναι σεβαστή η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, αλλά προσθέτει επίσης πόσο προβληματίζει και τον ίδιο το γαλλικό «όχι». «Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε--και δεν ξεχνάμε--ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. »Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών. »Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. »Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται». ΚΚΕ Το ΚΚΕ, πάντως, έσπευσε να χαιρετίσει το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος. Ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει «πολύ θετικό γεγονός» την «καταδίκη από τον γαλλικό λαό του λεγόμενου 'ευρωσυντάγματος'. και αποτελεί, όπως υποστηρίζει «ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ». «Το ποσοστό υπέρ του 'όχι' δείχνει», σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. »Ο γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το 'όχι' αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων.» ΣΥΝ Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γαλλικό «όχι». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων. »Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού 'όχι' και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα». ΑΔΕΔΥ Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, χαιρετίζοντας κι αυτός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι εργαζόμενοι με το 'όχι' σηματοδότησαν την εξάντληση και το τέλος των διαχειριστικών πρακτικών που εκτόπισαν την πολιτική από την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων».
Κυριακή 29 Μαΐου 2005 - 23:31 (Ώρα Λονδίνου) Το γαλλικό «όχι» προβληματίζει την Ευρώπη Οπαδοί του «όχι» πανηγυρίζουν στο Παρίσι Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κάλεσε τα άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, μετά το καίριο πλήγμα που κατάφεραν χθες οι συμπολίτες του κατά του Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 54,87% όσων ψήφισαν είπε «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, ενώ τα «ναι» δεν ξεπέρασαν το 45,13%. Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Παρίσι, είναι πολλοί οι λόγοι που εξηγούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής: πολλοί ψηφοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να εγγράψουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σιράκ, να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απώλεια θέσεων εργασίας και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, όπως επίσης και τον φόβο τους για τη μικρότερη επιρροή που θ'ασκεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι μέλλει γενέσθαι; Εννέα από τις είκοσι πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το επόμενο δημοψήφισμα θα γίνει την Τετάρτη στην Ολλανδία και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και οι Ολλανδοί θα το απορρίψουν. Η Ιρλανδία και η Δανία δήλωσαν πως το γαλικό αποτέλεσμα δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα δικά τους σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τ'άλλα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, από τη δική του πλευρά, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος θέτει καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως μετά την ετυμηγορία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι δύσκολο να πει κανείς ότι τίποτα δεν άλλαξε. Αλλαγές στη Γαλλία; Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, που αναμένεται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για την ήττα της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη σύντομη ΄συνάντηση πιυ είχε με τον πρόεδρο Σιράκ, ότι θα πρ'επει ν'αναμένουν εξελίξεις «σήμερα», όπως είπε, «ή αύριο». Ραφαρέν: «Να περιμένετε εξελίξεις σήμερα ή αύριο» Αρνήθηκε να πει εάν θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά είθισται οι παραιτήσεις πρωθυπουργών ν'ανακοινώνονται στη Γαλλία από το προεδρικό γραφείο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είναι μεταξύ των βασικών υποψηφίων για την πρωθυπουργία. Υποψήφιος επίσης θεωρείται και ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού, Νικολά Σαρκοζί. Όπως όμως εκτιμάται στο Παρίσι, ο πρόεδρος Σιράκ θα διστάσει ν'αναθέσει την πρωθυπουργία στον κ. Σαρκοζί, που θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, γιατί μπορεί έτσι να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας το 2007.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Ακόμη κι ένας ... αστακός φυλάσσεται στην Υπηρεσία Απωλεσθέντων Αντικειμένων Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την ίδρυση μιας από τις παλαιότερες υπηρεσίες απωλεσθέντων αντικειμένων, που έχει την έδρα της στο κέντρο του Παρισιού. Κάθε μέρα, περίπου 900 αντικείμενα παραδίδονται στην Υπηρεσία Απολεσθέντων και Ευρεθέντων Αντικειμένων μικρά αντικείμενα συνήθως που χάθηκαν σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αντικείμενα χάνονται συνήθως: κινητά τηλέφωνα, ομπρέλες, γυαλιά, καπέλα και πορτοφόλια. Υπάρχουν, όμως, και εκπλήξεις: έχουν παραδοθεί στη γαλλική Υπηρεσία Απολεσθέντων και Ευρεθέντων Αντικειμένων και αντικείμενα που κινούν οπωσδήποτε την περιέργεια. Ανάμεσά τους ήταν ένα νυφικό, ένα ανθρώπινο κρανίο, ένα ξύλινο πόδι και μία ράβδος χρυσού που ζύγιζε ένα ολόκληρο κιλό. Το περίεργο είναι πως κανείς από τους νόμιμους δικαιούχους αυτών των αντικειμένων δεν πήγε να τα παραλάβει. Ένα χρόνο και μια μέρα Η Υπηρεσία Απολεσθέντων και Ευρεθέντων Αντικειμένων καταφέρνει, πάντως, να επιστρέφει κάθε χρόνο περίπου 43.000 αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Σε πολλές περιπτώσεις το έργο της είναι απλό: αν αναγράφεται στο αντικείμενο που βρέθηκε το όνομα και η διεύθυνση του κατόχου του, η Υπηρεσία Απολεσθέντων και Ευρεθέντων Αντικειμένων τον ειδοποιεί με επιστολή κι αυτός μπορεί να το παραλάβει. Έτσι, για παράδειγμα, εντοπίστηκε μία Αμερικανίδα που είχε χάσει στο Παρίσι μερικά ... διαμάντια. Ταντικείμενα που παραδίδονται στην Υπηρεσία Απωλεσθέντων Αντικειμένων είχαν βρεθεί κυρίως στο μετρό, σε αεροδρόμια ή στο δρόμο Δεν είναι, βέβαια, πάντα εύκολος ο εντοπισμός κάθε κατόχου. Ασυνήθη αντικείμενα φυλάσσονται έτσι προσωρινά σένα μικρό μουσείο στην Υπηρεσία Απολεσθέντων και Ευρεθέντων Αντικειμένων. Υπάρχουν αίφνης εκεί, μεταξύ άλλων, ένας νεκρός αστακός (που βρέθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ), μασέλες και μία από δύο τεφροδόχους που κανείς δεν είχε πάει στο γραφείο για να τις παραλάβει. Αντικείμα η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ φυλάσσονται για τρεις μήνες, ενώ άλλα, πιο πολύτιμα, για ένα χρόνο και μία ημέρα. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, τα αντικείμενα παραδίδονται σε μία ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία και αναλαμβάνει να τα εκποιήσει.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου) Της Κέρστι Χιους, ειδικού στις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κανένα άλλο από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέρριψε ποτέ συνθήκη της Κοινότητας Δικαιολογημένα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανέμεναν με νευρικότητα το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το «όχι» της Γαλλίας μπορεί να προκαλέσει μία πρωτοφανή κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το «όχι» αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Δυσαρέσκεια με την παρούσα γαλλική κυβέρνηση Ανησυχίες (μάλλον αδικαιολόγητες) ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα μπορεί να οδηγήσει την Κοινότητα σε μία «αγγλοσαξονική» οικονομική πολιτική Γενικότερες ανησυχίες για τη μειωμένη επιρροή που θασκεί η Γαλλία στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση Ανησυχίες για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η σημασία του γαλλικού «όχι» σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται ευθέως κατά της σημερινής διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στο παρελθόν, είχαν επικυρωθεί οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελώνενδέχεται, όμως, να μην συμβεί αυτό στην περίπτωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το γαλλικό «όχι», όμως, δείχνει και κάτι άλλο: την αποτυχία ενός από τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού Συντάγματος, να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση κοντύτερα στους πολίτες της. Η Γαλλία και η Κοινότητα, μετά το «όχι» της Κυριακής, θα πρέπει τώρα ναποφασίσουν με ποιό τρόπο θα μπορέσουν να πείσουν τον γαλλικό λαό να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή ή με μία άλλη μορφή που θα έχει στο μέλλον. Νέα δημοψηφίσματα; Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται επίσης ναποφασίσουν εάν θα πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οι Δανοί και οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει αρχικώς τη συνθήκη, αλλά μετά εκλήθησαν να ψηφίσουν εκ νέου. Ορισμένοι πολιτικοί είχαν υποστηρίξει ότι ένα «ναι» θα ενίσχυε τη θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι απόψεις στο θέμα αυτό διίστανται: η Βρετανία, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, μπορεί να «παγώσει» την όλη διαδικασία, αποφεύγοντας έτσι να προκηρύξει το δικό της δημοψήφισμα το 2006. Πολλά άλλα κράτη-μέλη, όμως, επιθυμούν την επικύρωση της συνθήκης. Ένας Πολωνός σχολιαστής είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Γιατί πρέπει η Γαλλία να αποφασίσει για όλους μας;» Ευρώπη διαφόρων ταχυτήτων; Ένα από τα σενάρια που έχουν ακουσθεί είναι πως η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους για τη δημιουργία μίας «Ευρώπης-πυρήνα», όπως λέγεται, αφήνοντας έτσι πίσω τους τη Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη που διατηρούν επιφυλάξεις για την πολιτική ενοποίηση της Κοινότητας. Αλλά, όπως εκτιμάται, μία τέτοια εξέλιξη είναι μάλλον καταδικασμένη σε αποτυχίακανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει ένας «ευρωπαϊκός πυρήνας» ή, ακόμη, από πόσες χώρες θαποτελείται τελικά. Είναι μάλλον απίθανο να ξαναγίνει δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα Βραχυπρόθεσμα, η Γαλλία μπορεί να χάσει την πολιτική δύναμη που διέθετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «όχι» που είπαν οι πολίτες της στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αλλά μπορεί η Γαλλία να βρεθεί στην ίδια θέση που ήταν και η Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν όλοι πίστευαν ότι θα γινόταν δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ευρώ: σε μία τέτοια περίπτωση, η Γαλλία μπορεί να υποστηρίξει, όπως έκανε η Βρετανία, ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ανησυχίες των Γάλλων πολιτών. Αδιέξοδο Και άλλες χώρες-μέλη, όμως, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις ανησυχίες των δικών τους πολιτών. Εάν πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρεθεί σε κρίση και οι εθνικές ανησυχίες γίνουν πιο σημαντικές από τις κοινές ευρωπαϊκές ανησυχίες, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ακόμη πιο δύσκολα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση στο μέλλον, είτε πρόκειται για τον προϋπολογισμό είτε για τη μελλοντική διεύρυνση, μπορεί να καθυστερήσει. Ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλες συζητήσεις στους κόλπους της Κοινότητας είναι, σίγουρα, η Τουρκία και η μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται ναποφασίσει εάν θα προχωρήσει, το φθινόπωρο, σε συνομιλίες με την Άγκυρα για το θέμα αυτόεάν δηλ. θα τηρήσει μία μεγάλη διεθνή δέσμευση που έχει αναλάβει. Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, οι δύο μεγαλύτερες αποφάσεις που έλαβε η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 ήταν να υπάρξει συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αν η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 αποτύχει και στα δύο αυτά θέματα, το κύρος της θα έχει δεχτεί μείζον πλήγμα.
Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου) Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών. Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού. Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών. Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.
Δευτέρα 30 Μαΐου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου) «Σοκ για την Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Γάλλοι απορρίπτουν το σύνταγμα « λέει η γερμανική Μπιλντ (Bild). «Ιστορικό Όχι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα» είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Φιγκαρό (Le Figaro). Η παρισινή Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τη ψήφο «αριστούργημα μαζοχισμού» των ψηφοφόρων που φοβήθηκαν τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Στην Ισπανία, που ήταν και η πρώτη χώρα που επικύρωσε το σύνταγμα, η Ελ Παΐς (El Pais) δεν κρύβει την απογοήτευσή της. «Μια από τις ιδρυτικές χώρες αποφάσισε να βάλει φρένο σε κάτι που μέχρι τώρα ήταν μια άνευ προηγουμένου επιτυχία στην ιστορία των διεθνών σχέσεων και τη δημιουργία μιας ευημερούσας και ειρηνικής ηπείρου» λέει η εφημερίδα. Η Λιμπερασιόν αναγνωρίζει πως το «Όχι» αντανακλά τη δυσαρέσκεια των Γάλλων προς την πολιτική τους ηγεσία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, αλλά προειδοποιεί πως το μέλλον θα είναι ταραγμένο. «Από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κατεύθυνση» λέει. Η επίσης ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) προβλέπει επιστροφή στο ευρωπαϊκό παρελθόν. «Επιστρέφουμε στην εποχή του εθνικού εγωισμού και της υπεράσπισης των συμφερόντων αντί για τον συμβιβασμό και την αλληλεγγύη. Τα νέα είναι άσχημα για την Ευρώπη και την Ισπανία που μέχρι τώρα ήταν σε αυτούς που επωφελήθηκαν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» λέει η εφημερίδα. Αλλά η Λα Ραθόν (La Razon) της Μαδρίτης διαφωνεί. «Η πραγματικότητα, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, είναι πως πολλοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν ένα σύνταγμα ξεχωριστό από τους πολίτες και κοντά στους γραφειοκράτες» λέει. Στο Τορίνο, η Λα Στάμπα (La Stampa) θεωρεί πως η ψήφος είναι μάλλον ψήφος διαμαρτυρίας προς την γαλλική πολιτική ηγεσία παρά απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Η Βρετανία «είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το δημοψήφισμα και πιστεύει πως έχει υποστήριξη ώστε να σταματήσει τη διαδικασία έγκρισης λέει η Γκάρντιαν (The Guardian). Το γαλλικό «Όχι» καθιστά την προοπτική δημοψηφίσματος στη Βρετανία, άνευ ουσίας, αλλά παράλληλα κάνει ορατή την απειλή μιας «εκρηκτικής ρήξης με ένα λαβωμένο πρόεδρο Σιράκ σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Όπως αναφέρει η Γκάρντιαν, ο κοινοτικός επίτροπος και στενός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, Πίτερ Μάντελσον είπε ότι το δημοψήφισμα αποκάλυψε τις αγγλογαλλικές διαφορές σχετικά με την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι Γάλλοι δεν καταλαβαίνουν τον σύγχρονο κόσμο [και] δεν τους αρέσουν οι πολιτικές των ανοικτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναταραχή καθώς οι Γάλλοι απορρίπτουν το σύνταγμα» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Η εφημερίδα κάνει λόγο για «συντριπτικό πλήγμα» στο σύνταγμα και για «ταπείνωση» του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, που «ρίσκαρε τη φήμη του με το δημοψήφισμα και καλώντας τη χώρα να ψηφίσει Ναι». Πάντως η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως η Κοινότητα θα συνεχίσει την πορεία προς το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να το επανεξετάσει. «Η αλήθεια είναι πως οι Βρυξέλλες έχουν επενδύσει τόσα πολλά σε αυτή την διαδικασία που δεν θα επιτρέψουν σε μια λεπτομέρεια όπως ένα δημοψήφισμα να την σταματήσει» λέει χαρακτηριστικά η Τέλεγκραφ. Η Τάιμς (The Times) λέει πως ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, το γεγονός ότι περίπου η μισή χώρα αγνόησε τις επιθυμίες των κύριων πολιτικών κομμάτων, καταδεικνύει την οργή προς το πολιτικό κατεστημένο που παρατηρείται στη Γαλλία τις τελευταίες δυο δεκαετίες». Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το επικείμενο δημοψήφισμα την Ολλανδία. «Απόρριψη σε δυο από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης θα σημάνει, σχεδόν σίγουρα, το τέλος της συνταγματικής συνθήκης» λέει η εφημερίδα. Η Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της τις γνώμες διαφόρων απλών Γάλλων ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ ή κατά του ευρωσυντάγματος. «Αν δείτε κάθε πρόταση, κάθε φράση, σχεδόν κάθε άρθρο [του ευρωσυντάγματος] αναφέρεται στις αγορές» λέει στην Ιντιπέντεντ ένας Γάλλος ψηφοφόρος.
|