Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-11

  1. Νέα δίκη για τον Οτσαλάν;
  2. «Ναι» στην απεργία είπε το προσωπικό του BBC
  3. Και τι θα γίνει εάν οι Γάλλοι πουν «όχι»;
  4. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
  5. Συναγερμός στην Ουάσινγκτον
  6. Η Βόρειος Κορέα ανεβάζει τους τόνους
  7. Μήνυμα προς την κυβέρνηση
  8. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
  9. Σύγχρονοι σκλάβοι
  10. Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι
  11. Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
  12. Σύγχρονοι σκλάβοι
  13. Ψηφίστηκε η τροπολογία της Οδηγίας
  14. Νίκη των «Μπλε» με ρεκόρ
  15. Απεσταλμένοι καθ΄οδόν
  16. Eορτασμός με απεργία
  17. Έληξε η κατάληψη του Πολυτεχενίου
  18. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  19. Απεσταλμένοι καθ΄οδόν
  20. «Δεν θα είναι μεγάλες οι αλλαγές»
  21. Σύνοδος και μνημείο στο μικροσκόπιο
  22. Μακελειό στο Ιράκ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 01:36 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δίκη για τον Οτσαλάν;

Στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί η δίκη του Αμπντουλά Οτσαλάν, αναφέρεται η Ιντιπέντεντ (Independent), καθώς την Πέμπτη αναμένεται σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μία ευνοϊκή για τον κ. Οτσαλάν απόφαση θα προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς η πλειονότητα του τουρκικού λαού πιστεύει ότι ο πρώην ηγέτης του ΡΚΚ είναι ένας επικίνδυνος τρομοκράτης, εκτιμά η εφημερίδα η οποία προσθέτει:

«εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με μια σχετική απόφαση τότε οι ισχυρισμοί της ότι έχει εκσυγχρονίσει το δικαστικό της σύστημα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Περίπου δώδεκα μέλη του κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει προβεί σε πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, χάνει την επαφή του με τον λαό, σχολιάζει το άρθρο.

Εξάλλου η σχέση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και εσωτερικό του αντίπαλο, Αμπντουλά Γκιούλ, «χαρακτηρίζεται από εντάσεις».

Οικονομία και επιτόκια

Η τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε το δρόμο για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο διοικητής της παραδέχθηκε ότι η ύφεση που παρουσιάζει η αγορά τον κατέλαβε εξ απήνης, γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Τάιμς (Times).

Μετά από δύο εβδομάδες κακών οιωνών για την καταναλωτική κίνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης που κάνει λόγο για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι ετών στις πωλήσεις, ο Μάρβιν Κινγκ επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον, σημειώνει η εφημερίδα.

Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις των Εργατικών για μια ισχυρή οικονομία, «ο διοικητής παραδέχθηκε ότι η ξαφνική απομάκρυνση των καταναλωτών από τα καταστήματα βρήκε απροετοίμαστη την τράπεζα της Αγγλίας», υπογραμμίζουν οι Τάιμς.

Φόρος αίματος

Το αιματοκύλισμα στο Ιράκ καλύπτει το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα γράφει ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν σημειωθεί στη χώρα 67 επιθέσεις αυτοκτονίας, αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

«Σύμφωνα με στοιχεία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τις 135 επιθέσεις με αυτοκινητοβόμβες που σημειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα, περισσότερες από τις μισές ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας».

Ο αριθμός των επιθέσεων αυτοκτονίας «δημιουργεί φόβους ότι οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις χάνουν τη μάχη κατά των ξένων μαχητών που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν για το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ήττα των κατακτητών», σχολιάζει η εφημερίδα.

Απεργία

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί του BBC απειλούν με διακοπές της κάλυψης του «Γουέμπλεϊ» και του «ανοιχτού» πρωταθλήματος γκολφ, καθώς ψήφισαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Η πρώτη κινητοποίηση πρέπει γίνει μεταξύ της 19ης Μαΐου και της 10ης Ιουνίου».

Το BBC έρχεται αντιμέτωπο με ένα πιθανό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς τα μέλη των συνδικάτων καταψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του οργανισμού, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Την Πέμπτη η ηγεσία των συνδικάτων συναντάται για συνομιλίες με θέμα τη μορφή των κινητοποιήσεων.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στην απεργία είπε το προσωπικό του BBC

Η διεύθυνση θεωρεί τις περικοπές απαραίτητες για το μέλλον του οργανισμού

Οι εργαζόμενοι στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BΒC, ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία , υπέρ της ανάληψης απεργιακών πρωτοβουλιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της διεύθυνσης του οργανισμού να καταργήσει 3.780 θέσεις εργασίας, επιπλέον των προηγούμενων περικοπών που είχαν ανακοινωθεί.

Το συνδικάτο του τεχνικού προσωπικού «Bectu» και το συνδικάτο των δημοσιογράφων, «NUJ», τάχθηκαν υπέρ μιας 12ωρης ή 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τα μέσα του Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Το BBC αναμένεται να λάβει μέτρα για να μη διαταραχθεί η ροή του προγράμματός του αλλά τα συνδικάτα δηλώνουν ότι επιθυμία τους είναι «να σβήσουν οι οθόνες και να μη βγει κανείς στον αέρα».

Τα συνδικάτα συναντώνται την Πέμπτη για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο γραμματέας του συνδικάτου των δημοσιογράφων, Τζέρεμι Ντίαρ δήλωσε ότι το «αποτέλεσμα αντανακλά την οργή των εργαζομένων για τις περικοπές που εξήγγειλε προ μηνών ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Μαρκ Τόμσον».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του ΒΒC σε θέματα μέσων ενημέρωσης, Τόριν Ντάγκλας, η διεύθυνση υποστηρίζει ότι οι περικοπές θα καταστήσουν το BBC πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Και τι θα γίνει εάν οι Γάλλοι πουν «όχι»;

«Το ευρωσύνταγμα θα δώσει στην ΕΕ περισσότερη συνοχή και οργάνωση»

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το ευρωσύνταγμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά την προοπτική της απόρριψης του ευρωσυντάγματος τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ολλανδία.

Η συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας που επετεύχθη στην Μόσχα θεωρήθηκε από τους κοινοτικούς κύκλους ως μια σημαντική επιτυχία για την Κοινότητα.

Ωστόσο, ο μόνιμος πονοκέφαλος των αξιωματούχων της ΕΕ αυτήν την περίοδο είναι τι μέλει γενέσθαι σε λίγες εβδομάδες όταν οι Γάλλοι και Ολλανδοί πολίτες θα κληθούν με την ψήφο να πουν ναι ή όχι στη συνταγματική συνθήκη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε το πρόγραμμα «Europe Today» (Γιούροπ Τουντέι) του BBC απάντησε διπλωματικά: «Κοιτάξτε βρισκόμαστε στο μέσο μια μάχης και ποτέ κανείς δε θέτει στο στρατηγό το ερώτημα τι θα συμβεί άμα χάσει τη μάχη. Όσον αφορά το εναλλακτικό σχέδιο. Βασικός κανόνας της στρατηγικής είναι να μην το αποκαλύπτεις εκ των προτέρων», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και παρέθεσε τα επιχειρήματά του υπέρ του «ναι».

«Σήμερα η ΕΕ απαρτίζεται από 25 κράτη μέλη και σύντομα θα γίνουμε 27. Επί του παρόντος λειτουργούμε με τους κανόνες που θεσπίστηκαν όταν τα κράτη μέλη ήταν 12 και 15. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι πολύ πιο σύνθετη και για αυτό χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερη συνοχή και οργάνωση. Οι πολίτες που βρίσκουν το ευρωσύνταγμα πολύπλοκο θα έπρεπε να διαβάσουν τις ισχύουσες συνθήκες. Εργαζόμαστε πάνω σε πέντε διαφορετικές συνθήκες.

Το στρατόπεδο του «ναι» στη Γαλλία φαίνεται να καλύπτει το αρχικό χαμένο έδαφος

»Αυτή η κατάσταση δεν είναι συστηματική, δεν έχει συνοχή και δεν είναι διαφανής. Βεβαίως οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν είπε ότι το κείμενο του ευρωσυντάγματος είναι τέλειο αλλά πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση. Εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες οραματίζονται μια δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορεί να αποδίδει καρπούς, όπως τουλάχιστον την οραματιζόμαστε εμείς, τότε πρέπει να πιστέψουν στο ευρωσύνταγμα. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να πείσουμε τους πολίτες, κυρίως διότι τα δημοψηφίσματα επηρεάζονται και από άλλα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο αντίλογος

Υπάρχει, ωστόσο, και η αντίθετη άποψη, η οποία πιστεύει στη διατήρηση της κατάστασης ως έχει.

Όπως ο Ολλανδός βουλευτής Χάρι φαν Μπόμελ, ο οποίος έχει ταχθεί με το στρατόπεδο του «όχι».

«Σήμερα λειτουργούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει προηγούμενων συνθηκών. Και λειτουργούμε εξίσου καλά και αποτελεσματικά όπως και πριν. Επομένως δε βλέπω την ανάγκη για την υιοθέτηση αυτού του συντάγματος. Δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες, δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κράτος.

»Οπότε θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί γιατί θα πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Πιστεύω ότι επιχειρούμε ένα μεγάλο βήμα προς την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ μόνο και μόνο επειδή πέρσι διευρυνθήκαμε κατά δέκα κράτη μέλη. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει περισσότερο να αποκτήσουν τα νέα κράτη μέλη το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», τόνισε ο βουλευτής της Ολλανδίας, όπου το δημοψήφισμα διεξάγεται τον Ιούνιο.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την απομάκρυνση του προσωπικού που δεν ήταν απολύτως απαραίτητο από την πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των συνεχιζόμενων ταραχών και αντιαμερικανικών εκδηλώσεων, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί βεβήλωσης του κορανίου από φύλακες στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το αμερικανικό περιοδικό Νιούσγουϊκ γράφει ότι στις τουαλέτες του στρατοπέδου των κρατουμένων στο Γουαντάναμο, έχουν τοποθετηθεί αντίτυπα του κορανίου, με σκοπό την κάμψη του ηθικού τους.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας, που επιχείρησε να διαλύσει αντιαμερικανική διαδήλωση, ενώ δρόμους της πόλης έχουν λάβει θέσεις αμερικανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Τζαλαλαμπάντ οι διαδηλωτές επετέθησαν εναντίον του κτιρίου που στεγάζει τα Ηνωμένα Έθνη και κατέστρεψαν τα γραφεία δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων. O OHE ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέλη του προσωπικού του από την πόλη. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην πόλη Χόστ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι ταραχές δείχνουν την αδυναμία των αφγανικών αρχών να αντιμετωπίσουν παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ερευνούνται οι κατηγορίες για βεβήλωση αντίτυπων του κορανίου, του ιερού βιβλίου των μωαμεθανών, και υπογράμμισε ότι παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με την πολιτική και την πρακτική της χώρας του.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον

Η εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου ήταν ολιγόλεπτη

Συναγερμός ασφαλείας σήμανε στην Ουάσινγκτον εξαιτίας της εμφάνισης μικρού αεροσκάφους αγνώστων στοιχείων πάνω από τον απαγορευμένο εναέριο χώρο της πόλης.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας διέταξαν αμέσως την εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, η οποία, ωστόσο, διήρκεσε λίγα λεπτά.

Το προσωπικό άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών μεταφέρθηκε σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Με την εμφάνιση του άγνωστου αεροσκάφους, δύο μαχητικά αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εκτέλεσαν πτήσεις πάνω από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας έδωσαν πολύ γρήγορα το πράσινο φως για την επιστροφή του προσωπικού στους χώρους εργασίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν το ιδιωτικό αεροσκάφος σε κοντινό αεροδρόμιο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του πιλότου και του συνεπιβάτη του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους βρισκόταν εκτός Λευκού Οίκου σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντικ Τσέινι, ο οποίος ήταν εντός και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος.

Σύμφωνα με το BBC ο Τζορτζ Μπους έκανε ποδήλατο.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βόρειος Κορέα ανεβάζει τους τόνους

Η μεταφορά των ράβδων δίνει στη Βόρειο Κορέα τη δυνατότητα κατασκευής δύο επιπλέον ατομικών βομβών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η μεταφορά 8.000 ράβδων, από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Γιονγκμπιόν, από τους οποίους αφαιρέθηκε η πύρινη γόμωση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους Βορειοκορεάτες να εξοικονομήσουν περισσότερο πλουτώνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Διεθνώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατασκευής ή κατοχής ατομικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, μετά από δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ενδεχομένως προετοιμασίες για πυρηνική δοκιμή.

Η Νότιος Κορέα εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για αυτήν την εξέλιξη, ενώ η Κίνα συνέστησε αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως διακοπεί με την αποχώρηση της Βορείου Κορέας τον Φεβρουάριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα θα έθετε εν αμφιβόλω το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρούσα μεταφορά των ράβδων πυρηνικών καυσίμων δίνει στη Βόρειο Κορέα τη δυνατότητα κατασκευής τουλάχιστον άλλων δύο ατομικών βομβών.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα προς την κυβέρνηση

Διαδηλωτές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν στην καθιερωμένη πορεία για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, η οποία σε ορισμένους κλάδους έφτασε και το 100%.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ η φετινή συμμετοχή στο εργατικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι με την απεργία τους σήμερα είπαν «ένα μεγάλο όχι σε όσους αποπειράθηκαν να υποβαθμίσουν την Πρωτομαγιά».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυθαιρεσία, υποκρισία και εμπαιγμό».

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και ηγετικός στέλεχος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Όσα προβλήματα κι αν κληρονόμησε, δεν δικαιολογούν και δεν δικαιώνουν μια νέα πολιτική λιτότητας».

Ο κ. Πουπάκης αναφέρθηκε επίσης στο κυβερνητικό χειρισμό της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς λέγοντας ότι διεπράχθησαν «παιδαριώδη λάθη, τα οποία υπονομεύουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού».

Μετά τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία από την πλατεία Συντάγματος προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι τίμησαν την Πρωτομαγιά με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις πλέον μαζικές των τελευταίων ετών.

Την αιγίδα των συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη είχαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων της πόλης.

Και οι ομιλητές στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και αλλά και το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε την αργία της Πρωτομαγιάς.

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας από Νέας Δημοκρατίας παρευρέθη αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής και άλλοι. Από το ΣΥΝ παρών δήλωσε και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στην πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, Τζαλαλαμπάντ, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, οι ταραχές και οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, μετά από δημοσιεύματα περί βεβήλωσης του κορανίου από φύλακες στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το αμερικανικό περιοδικό Νιούσγουϊκ γράφει ότι στις τουαλέτες του στρατοπέδου των κρατουμένων στο Γουαντάναμο, έχουν τοποθετηθεί αντίτυπα του κορανίου, με σκοπό την κάμψη του ηθικού τους.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας, που επιχείρησε να διαλύσει αντιαμερικανική διαδήλωση, ενώ δρόμους της πόλης έχουν λάβει θέσεις αμερικανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Τζαλαλαμπάντ οι διαδηλωτές επετέθησαν εναντίον του κτιρίου που στεγάζει τα Ηνωμένα Έθνη και κατέστρεψαν τα γραφεία δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων. O OHE ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέλη του προσωπικού του από την πόλη. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην πόλη Χόστ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι ταραχές δείχνουν την αδυναμία των αφγανικών αρχών να αντιμετωπίσουν παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ερευνούνται οι κατηγορίες για βεβήλωση αντίτυπων του κορανίου, του ιερού βιβλίου των μωαμεθανών, και υπογράμμισε ότι παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με την πολιτική και την πρακτική της χώρας του.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχρονοι σκλάβοι

Πολλές γυναίκες εξωθούνται από δουλεμπόρους στην πορνεία

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι, που εργάζονται ως σκλάβοι,.

Στα 2,4 εκατομμύρια είναι θύματα δουλεμπόρων, ενώ τα έσοδα από την εργασία των ανθρώπων της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς οργανισμού Εργασίας (ΙLO).

Ο Οργανισμός τονίζει ότι οι αριθμοί μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις, βασίζονται όμως μόνο σε υποθέσεις που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το φαινόμενο θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο οι επί μέρους κοινωνίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του ILO για τη δουλεία σήμερα. Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η εξαναγκαστική εργασία είναι παγκόσμιο πρόβλημα, σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Οι υψηλότεροι αριθμοί σύγχρονων σκλάβων εμφανίζονται στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καταμετρήθηκαν όμως 350.000 περιπτώσεις στις βιομηχανικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καταναγκαστικά στην Ασία κυρίως στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ, 1,3 εκατομμύρια στη λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής, 660.000 στην υποσαχάρια Αφρική και 260.000 στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, που εξαναγκάζονται στην πορνεία ή σε κατάταξη σε ένοπλες δυνάμεις σε χώρες όπου υπάρχουν διενέξεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας απευθύνει έκκληση για βελτίωση και τροποποίηση στο αυστηρότερο του νομικού πλαισίου, για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των δουλεμπόρων και καλεί τις τοπικές κοινωνίες να «ξεριζώσουν τις ρίζες του προβλήματος».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής 7ης Τέχνης, βρέθηκε νεκρός το 1975

Το άνοιγμα του δικαστικού φακέλου του θανάτου του Ιταλού ποιητή και σκηνοθέτη, Πιέρ Πάολο Παζολίνι ζήτησαν οι δικηγόροι της οικογενείας του εκλιπόντος με αφορμή τις νέες δηλώσεις υπέρ της αθωότητάς του που έκανε στην ιταλική τηλεόραση ο άνθρωπος, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του σκηνοθέτη το 1975.

Ο καταδικασθείς σε εννέα χρόνια κάθειρξης, Πίνο Πελόζι, δήλωσε το Σάββατο στο τρίτο κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης ότι δεν ήταν αυτός, ο οποίος σκότωσε τον Παζολίνι αλλά τρεις άλλοι νεαροί με προφορά «από τον ιταλικό νότο».

«Είμαι αθώος, δεν είμαι συνεργός κανενός. Δε σκότωσα τον Παζολίνι», δήλωσε ο Πίνο Πελόζι, ο οποίος είναι σήμερα ελεύθερος.

Μετά τις αποκαλύψεις Πελόζι οι δικηγόροι της οικογενείας Παζολίνι αναμένεται να προσφύγουν επισήμως στην ιταλική δικαιοσύνη τη Δευτέρα.

Ο 17χρονος τότε Πελόζι είπε ότι πράγματι στις 2 Νοεμβρίου του 2005 βρισκόταν στην παραλία Όστια, προάστιο της Ρώμης, όπου και εμφανίστηκαν οι τρεις δράστες, οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον αείμνηστο κινηματογραφιστή της Ιταλίας.

Ωστόσο, πριν από 30 χρόνια, ο Πελόζι είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε το σύντροφο της ζωής του χωρίς τη συνέργια κανενός.

Η νέα εκδοχή για τις συνθήκες του θανάτου του Παζολίνο δεν είναι η μοναδική.

Ένας άλλος σκηνοθέτης και στενός συνεργάτης του Παζολίνι, ο Σέρτζιο Τσίτι με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υποστήριξε ότι οι δράστες ήταν πέντε.

«Ο Πίνο Πελόζι ήταν ένα παιδί. Τον χρησιμοποίησαν ως δόλωμα για τους πέντε δράστες. Χρειάζονταν κάποιον για να επιρρίψουν την ευθύνη του φόνου. Ο Πελόζι έπρεπε να παίξει το παιχνίδι κάποιων ευυπόληπτων πολιτών που διέταξαν το φόνο του Παζολίνι», είπε ο Σέρτζιο Τσίτι.

Σύμφωνα με τον Τσίτι η δολοφονία του Παζολίνι έγινε σε άλλο μέρος και αργότερα οι δράστες πέταξαν το πτώμα του στην παραλία Όστια, όπου και βρέθηκε από τις ιταλικές αρχές.

Ο Τσίτι πιστεύει ότι επρόκειτο για μια πολιτική συνωμοσία: «ο θάνατός του βόλευε όσους φοβούνταν το μυαλό και το ελεύθερο πνεύμα του Παζολίνι».

Λίγο πριν από το θάνατό του ο Πιέρ Πάολο Παζολίνο είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας «120 ημέρες στα Σόδομα», στην οποία κατήγγειλε τον ιταλικό φασισμό της περιόδου 1943 45.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στην πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, Τζαλαλαμπάντ, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, οι ταραχές και οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, μετά από δημοσιεύματα περί βεβήλωσης του κορανίου από φύλακες στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το αμερικανικό περιοδικό Νιούσγουϊκ γράφει ότι στις τουαλέτες του στρατοπέδου των κρατουμένων στο Γουαντάναμο, έχουν τοποθετηθεί αντίτυπα του κορανίου, με σκοπό την κάμψη του ηθικού τους.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας, που επιχείρησε να διαλύσει αντιαμερικανική διαδήλωση, ενώ δρόμους της πόλης έχουν λάβει θέσεις αμερικανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Τζαλαλαμπάντ οι διαδηλωτές επετέθησαν εναντίον του κτιρίου που στεγάζει τα Ηνωμένα Έθνη και κατέστρεψαν τα γραφεία δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην πόλη Χόστ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι ταραχές δείχνουν την αδυναμία των αφγανικών αρχών να αντιμετωπίσουν παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ερευνούνται οι κατηγορίες για βεβήλωση αντίτυπων του κορανίου, του ιερού βιβλίου των μωαμεθανών, και υπογράμμισε ότι παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με την πολιτική και την πρακτική της χώρας του.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχρονοι σκλάβοι

Πολλές γυναίκες εξωθούνται από δουλεμπόρους στην πορνεία

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι, που εργάζονται ως σκλάβοι, ενώ 2,4 εκατομμύρια είναι θέματα δουλεμπόρων. Τα έσοδα από την εργασία τους ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς οργανισμού Εργασίας (ΙLO).

Ο Οργανισμός τονίζει ότι οι αριθμοί μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις, βασίζονται όμως μόνο σε υποθέσεις που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός του θα αυξηθεί, όσο οι επί μέρους κοινωνίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του ILO για τη δουλεία σήμερα. Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η εξαναγκαστική εργασία είναι παγκόσμιο πρόβλημα, σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Οι υψηλότεροι αριθμοί σύγχρονων σκλάβων εμφανίζονται στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καταμετρήθηκαν όμως 350.000 περιπτώσεις στις βιομηχανικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καταναγκαστικά στην Ασία κυρίως στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ, 1,3 εκατομμύρια στη λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής, 660.000 στην υποσαχάρια Αφρική και 260.000 στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, που εξαναγκάζονται στην πορνεία ή σε κατάταξη σε ένοπλες δυνάμεις σε χώρες όπου υπάρχουν διενέξεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας απευθύνει έκκληση για βελτίωση και τροποποίηση στο αυστηρότερο του νομικού πλαισίου, για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των δουλεμπόρων και καλεί τις τοπικές κοινωνίες να «ξεριζώσουν τις ρίζες του προβλήματος».


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίστηκε η τροπολογία της Οδηγίας

Το κείμενο που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος η επιτροπή Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Με 378 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 15 αποχές,το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σημαντικές αλλαγές στην Οδηγία για το ωράριο εργασίας.

Το κείμενο που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος η επιτροπή Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ιδίως στις χώρες όπως η Βρετανία που έχουν αυτοεξαιρεθεί από την εφαρμογή της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία χρονολογείται από το 1993.

Για τις άλλες χώρες που έχουν εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία, όπως την Ελλάδα, οι αλλαγές θα επηρεάσουν πρωτίστως εργαζομένους που δουλεύουν εντατικά, ή πολλές ώρες, διότι η εβδομάδα του 48ωρου θα μπορεί να υπολογίζεται πλέον σε διάστημα έως και ενός χρόνου, και όχι τεσσάρων μηνών που ισχύει σήμερα, που σημαίνει ότι ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητά από τον εργαζόμενο να δουλεύει εντατικά για οιοδήποτε διάστημα μέσα στο χρόνο.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της σταδιακής κατάργηση, στο διάστημα τριών χρόνων και υπέρ της κατάργησης των δυνατοτήτωναυτοεξαίρεσης από την εφαρμογή της Οδηγίας.

Η τροποποιημένη οδηγία πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλες χώρες, προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή της. Το Λονδίνο προσβλέπει στην υποστήριξη χωρών-μελών της ανατολικής Ευρώπης, που αντιτίθενται στην νέα Οδηγία.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη των «Μπλε» με ρεκόρ

Ο Τιάγκο άνοιξε το σκορ για την Τσέλσι

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Τσέλσι κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και να πάρει άλλη μια σημαντική εκτός έδρας νίκη (1-3) μέσα στο Ολντ Τράφορντ, την έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το σκορ άνοιξε στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ολλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ αλλά οι Τιάγκο στο 17΄, Γκούντγιοσεν στο 61΄και Τζο Κόουλ στο 82΄χάρισαν άλλη μία νίκη στην ομάδα του Λονδίνου.

Ωστόσο, η νίκη των «μπλε» συνοδεύτηκε και από την κατάρριψη ενός ρεκόρ. Η Τσέλσι είναι η πρώτη ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος που κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια έχοντας συγκεντρώσει 94 βαθμούς.

Η προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε τη σεζόν 1993/94 συγκεντρώσει 92 βαθμούς.

Για την ολοκλήρωση του αγγλικού πρωταθλήματος απομένει άλλη μία αγωνιστική.

Με τη νίκη της η Τσέλσι πήρε άλλη μια πρωτοκαθεδρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτή των 28 νικών επί συνόλου 38 αναμετρήσεων της πρέμιερσιπ.

Το γκολ του Φαν Νίστελροϊ ήταν μόλις το 14ο που δέχθηκε φέτος η Τσέλσι και αν δεχθεί μέχρι δύο γκολ στην τελευταία αγωνιστική, τότε η άμυνά της θα ανακηρυχθεί η καλύτερη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Την Κυριακή η Τσέλσι αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Νιούκασλ.

Επί του παρόντος το ρεκόρ της καλύτερης άμυνας το κατέχει η Άρσεναλ με 17 τέρματα τη σεζόν 1998-99.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Απεσταλμένοι καθ΄οδόν

Ο σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα είναι κατά τα φαινόμενα ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα αποστείλει σύντομα απεσταλμένο στη Νέα Υόρκη για «διερευνητικές συνομιλίες».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναίκού Πρακτορείου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Κύπριου προέδρου, Τάσος Τζιωνής και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα επαφές με τους αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας.

Απαντώνυτας στην ερώτηση εάν ο κ. Ανάν θα στείλει απεσταλμένο στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία- Άγκυρα είπε «έτσι φαίνεται, αφού αρκετά μέρη ενδιαφέρονται να δεχθούν απεσταλμένο του».

Η ίδια επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο απεσταλμένος θα είναι ο αναπληρωτής γγ των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Κόφι Ανάν προτίθεται να διορίσει τον κ. Πρέντεργκαστ ως μόνιμο ειδικό του απεσταλμένο για το Κυπριακό.

Επιστρέφοντας από τη Μόσχα στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχουν αρχίσει προκαταρκτικές επαφές, με στόχο να οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Πρόσθεσε όμως ότι ο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

«Ας μην σπεύδουμε να χαιρετίσουμε την επανέναρξη κάποιας πρωτοβουλίας, αφού ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, μέχρι να προετοιμασθεί ένας νέος διάλογος», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Eορτασμός με απεργία

Παρέλυσαν ουσιαστικά οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα από την 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία κάλεσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σήμερα, ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία πολλών τομέων της δημόσιας ζωής.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και αστικές συγκοινωνίες. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, είχαν ακυρωθεί 61 πτήσεις, ενώ δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν προγράμματα και δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες.

Μηνύματα για την εργατική Πρωτομαγιά

Με τον δυναμικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς «όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας απάντησαν στην κυβερνητική αυθαιρεσία και υποκρισία και τον κυβερνητικό εμπαιγμό», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τονίζει στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά ότι «είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για δουλειά, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ικανοποιητικές αμοιβές, για κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα Χρέος των εργαζομένων είναι να διεκδικούν τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων τους. Κατακτήσεων που κερδίσθηκαν με σκληρούς αγώνες και πολλές φορές με αίμα Χρέος της πολιτικής είναι να αγωνίζεται για τη διασφάλιση όρων και προϋποθέσεων που εγγυώνται δουλειά για όλους, ασφάλιση για όλους, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, ένα καλύτερο αύριο για όλους», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η κυβερνητική πολιτική με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, αποκαλύπτει τον έντονα ταξικό της χαρακτήρα, οδηγεί σε ένταση των ανισοτήτων, σε όξυνση της ακρίβειας, σε αύξηση της ανεργίας, σε έξαρση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι επωμίζονται δυσανάλογα βάρη και υφίστανται κυρίως αυτοί, αλλά φυσικά και οι άνεργοι που δυστυχώς αυξάνονται, το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής, οράματος και σχεδίου για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας», αναφέρεται σε μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Πριν αρχίσει η συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στο Σύνταγμα, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε σε δήλωσή της ότι«για το δίκιο των εργαζομένων η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην παραπλανηθούν από τις υποσχέσεις της ΝΔ, να μην παρασυρθούν από τους ψευτολεονταρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Και δεύτερη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσουν την ταξική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί μόνο η ταξική πάλη και η συνεπής δράση κατά του κεφαλαίου μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς αναφέρει στο μήνυμά του ότι με την απεργία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα υγείας-πρόνοιας απαντούν στις προκλήσεις της Κυβέρνησης για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Η προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της υγείας-πρόνοιας έχει οδηγήσει με ταχύτατους ρυθμούς σε αποσάθρωση του δημόσιου τομέα, εξαθλίωση των εργαζομένων και σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας για όλους όσους ζουν και εργάζονται σ αυτό τον τόπο», τονίζεται στο μήνυμα του Συνασπισμού.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Έληξε η κατάληψη του Πολυτεχενίου

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το όλο επεισόδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας

Αποχώρησαν ομαδικά με πορεία προς την πλατεία Εξαρχείων, οι νεαροί που είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στο Πολυτεχνείο, εγκλωβίζοντας μέσα περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Βερελή, πουν παρευρέθησαν σε παρουσίαση βιβλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, περίπου 40 νεαροί οι οποίο είχαν μπει στο Πολυτεχνείο από τις 9.00 το βράδυ, επιτέθηκαν στους συνοδούς αστυνομικούς των πρώην υπουργών.

Οι νεαροί προξένησαν φθορές στα αυτοκίνητα με καρέκλες, ξύλα και πέτρες και χτύπησαν τους δύο αστυνομικούς καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ένας από τους αστυνομικούς , πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο για να ξεφύγει, με αποτέλεσμα μια σφαίρα να τραυματίσει στο δεξί πόδι έναν 28χρονο από τους ευρισκόμενους στο προαύλιο του Ιδρύματος.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το όλο επεισόδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας, ενώ ο κ. Βερελής είπε ότι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης τι είχε συμβεί και διέψευσε όπως και ο κ. Βενιζέλος ότι υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί της φρουράς τους μέσα στο Πολυτεχνείο

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή χειρίστηκε την υπόθεση θέμα με ψυχραιμία και καθώς κινδύνευε να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή σε μείζονα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού εκτός από την κατάληψη υπήρχε και ο εγκλωβισμός ανθρώπων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερεις επιθέσεις

Στο αίμα έχει βαφτεί από το πρωί το Ιράκ με ένα μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Τικρίτ παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα θύματα είναι εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί από άλλες περιοχές προς αναζήτηση δουλειάς.

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερεις επιθέσεις, μία εκ των οποίων σε κέντρο νεοσύλλεκτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει το δίκτυο αλ Αραμπίγια. Ξεπερνούν τους 15 οι νεκροί.

Τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να διεισδύσει σε κέντρο στρατολόγησης.

Απαγωγών συνέχεια

Χαός εξακολουθεί να επικρατεί στην επαρχεία αλ Ανμπάρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Την ώρα που ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης, οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της επαρχίας έπεσε θύμα απαγωγής.

Η οικογένεια του θύματος, Ράτζα Ναουάφ αλ Μπαχαλάμι, λέει ότι οι απαγωγείς ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη Κάιμ, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο κυβερνήτης βρισκόταν καθ' οδόν για την πόλη Κάιμ, στα σύνορα με την Συρία, στην περιοχή-προπύργιο των ανταρτών Ραμάντι, όταν απήχθη από ενόπλους.

Οι απαγωγείς, στη συνέχεια, επικοινώνησαν με τους συγγενείς του λέγοντας ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Ράτζα Ναουάφ είναι η απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή.

Για την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, το Καΐμ είναι η πόλη από την οποία διεισδύει η πλειονότητα των αλλοδαπών ανταρτών στο Ιράκ.

Για αυτό το λόγο συνεχίζονται στην επαρχία οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μέσα σε δύο ημέρες έχει σκοτώσει περίπου 100 εξτρεμιστές, αλλά εξακολουθεί να συναντά σθεναρή αντίσταση.

Εν τω μεταξύ έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς ενός Αυστραλού ομήρου για την απόσυρση των αυστραλιανών δυνάμεών από την χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του.

Ενώ αγνοείται και η τύχη του Ιάπωνα Ακιχίκο Σάιτο, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα απαγωγής της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σούνα.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Απεσταλμένοι καθ΄οδόν

Ο σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα είναι κατά τα φαινόμενα ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα αποστείλει σύντομα απεσταλμένο στη Νέα Υόρκη για «διερευνητικές συνομιλίες».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναίκού Πρακτορείου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Κύπριου προέδρου, Τάσος Τζιωνής και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα επαφές με τους αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας.

Απαντώνυτας στην ερώτηση εάν ο κ. Ανάν θα στείλει απεσταλμένο στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία- Άγκυρα είπε «έτσι φαίνεται, αφού αρκετά μέρη ενδιαφέρονται να δεχθούν απεσταλμένο του».

Η ίδια επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο απεσταλμένος θα είναι ο αναπληρωτής γγ των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Κόφι Ανάν προτίθεται να διορίσει τον κ. Πρέντεργκαστ ως μόνιμο ειδικό του απεσταλμένο για το Κυπριακό.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν θα είναι μεγάλες οι αλλαγές»

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Η τροποποίηση της Οδηγίας του 1993 ψηφίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο τίθεται προς ψηφοφορία η Οδηγία του 1993 για το ωράριο εργασίας στις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες, όπως η Βρετανία, που ζητούν αυτοεξαίρεση.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με τον Ντέιβιντ Κόουτς, διευθυντή του βρετανικού συμβουλευτικού και ερευνητικού οργανισμού Work Foundation (Ίδρυμα Εργασίας) για το τι αλλαγές μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι εάν εγκριθεί και εφαρμοστεί η επίμαχη οδηγία.

«Για το μέσο Ευρωπαίο εργαζόμενο η νέα οδηγία δεν νομίζω ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές καθώς ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 37-38 ώρες», είπε στο Γιώργο Φελλίδη ο κ. Κόουτς.

«Για χώρες όμως, όπως η Βρετανία, όπου έχουμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα και ορισμένοι πάνω από 60 ώρες - στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών η συγκεκριμένη οδηγία θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Εάν εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές οι εργοδότες θα αναθεωρήσουν τις εργασιακές πρακτικές και τον τρόπο οργάνωσης των επιχειρήσεών τους, ώστε να παράγεται το ίδιο έργο ή προϊόν σε μικρότερο χρόνο και χωρίς αύξηση του κόστους εργασίας.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου πολλοί έχουν συνηθίσει να δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν - σε περίπτωση ισχύς της οδηγίας, αν και νομίζω ότι θα υπάρξει μια περίοδος εναρμόνισης των πρακτικών με την κοινοτική νομοθεσία, που μπορεί να διαρκέσει έως και επτά χρόνια» επισημαίνει ο Βρετανός ειδικός.

Αναφερόμενος σε άλλες διατάξεις της προτεινόμενης οδηγίας, που διέπουν τις εφημερίες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, ο διευθυντής του Work Foundation τόνισε:

«Οι αλλαγές στο χρόνο εφημερίας έχουν στόχο να μην υπολογίζεται η ώρα που ο εργαζόμενος δεν δουλεύει ή κοιμάται - ευρισκόμενος ωστόσο σε επιφυλακή - στο συνολικό όριο εργασίας των 48 ωρών την εβδομάδα. Η νέα διατύπωση της οδηγίας έρχεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη ότι ο χρόνος εφημερίας και επιφυλακής πρέπει να συνυπολογίζεται ως χρόνος εργασίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εγκριθεί, αν και συνολικά η οδηγία περί ωραρίου αντιμετωπίζει την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να την εφαρμόσει», τόνισε ο κ. Κόουτς.

Αν και η Βρετανία θεωρεί ότι η επίμαχη οδηγία επιβάλλει περιορισμούς στις επιχειρήσεις, ορισμένες χώρες και σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις επικρίνουν άλλες διατάξεις της ως αντεργατικές, όπως αυτή που διευρύνει το χρόνο που χρησιμοποιείται ώστε να υπολογιστεί το ανώτατο ώριο των 48 ωρών και ως εκ τούτου τις υπερωρίες. Ο Ντέιβιντ Κόουτς εξηγεί:

«Κατά τα ισχύοντα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας των 35, 40 ή 48 ωρών υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη χρονική περίοδο τριών μηνών, ενώ οι εργοδότες σε καθορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επεκτείνουν την περίοδο υπολογισμού σε έξι μήνες και μόνο κατόπιν συλλογικής σύμβασης σε 12 μήνες. Η οδηγία προτείνει να υπολογίζεται ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας με βάση τους 12 μήνες αυτόματα, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των συνδικάτων. Η πρόταση αυτή στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται μέτρο ελαστικοποίησης του ωραρίου και της αγοράς εργασίας, καθώς παρακάμπτει τις συνδικαλιστικές ενώσεις», κατέληξε ο διευθυντής του Work Foundation.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος και μνημείο στο μικροσκόπιο

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (die Welt) γράφει ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας ήταν το ίδιο σημαντική για τον Ρώσο πρέοδρο Πούτιν, όσο και οι παρελάσεις στην Κόκκινη πλατεία.

Η υπογραφή των διαφόρων συμφωνιών αποτελεί τη «δεύτερη διπλωματική επιτυχία του Ρώσου προέδρου μέσα σε δύο ημέρες».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες και η Μόσχα συνεργάζονται για μια ενωμένη Ευρώπη, στην οποία μια ισχυρή Ρωσία θα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο.

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) συμφωνεί ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο δυνάμεων είναι μονόδρομος.

«Η συνεργασία τους σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, οικονομίας και πολιτισμού, δεν δημιουργεί μόνο δεσμούς αλλά οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Ελ Παΐς (El Pais) υποστηρίζει ότι η σύνοδος άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μίας «Μεγάλης Ευρώπης», παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, εξαιτίας της ένταξης των χωρών της Βαλτικής στην Ένωση και του ρόλου που διαδραμάτισαν οι Βρυξέλλες στις πρόσφατες αλλαγές στην Ουκρανία.

Το μνημείο του ολοκαυτώματος

Στη Γερμανία, η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) εκφράζει θαυμασμό και κατάπληξη για το μνημείο του Ολοκαυτώματος που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι προηγήθηκαν 17 χρόνια αντιπαραθέσεων για το σχήμα και το συμβολισμό ενός τέτοιου μνημείου.

«Εάν σήμερα, μετά από όλες αυτές τις διαφωνίες σε μια αντιπαράθεση που πολλές φορές γινόταν άγρια, μπορούμε να κοιτάξουμε το έργο του Πίτερ Άιζενμαν, αυτό είναι θαυμάσιο», λέει η εφημερίδα.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) υποστηρίζει ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι το πώς θα αξιοποιηθεί το έργο αυτό.

«Τώρα που ολοκληρώθηκε δεν έχει σημασία ποια ήταν η πρόθεση του καλλιτέχνη αλλά το πώς σκοπεύουμε εμείς να το αξιοποιήσουμε».


Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στο Ιράκ

Στο αίμα έχει βαφτεί από το πρωί το Ιράκ με ένα μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Τικρίτ παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις, μία εκ των οποίων σε κέντρο νεοσύλλεκτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει το δίκτυο αλ Αραμπίγια. Ξεπερνούν τους 15 οι νεκροί.

Τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να διεισδύσει σε κέντρο στρατολόγησης.

Απαγωγών συνέχεια

Χαός εξακολουθεί να επικρατεί στην επαρχεία αλ Ανμπάρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Την ώρα που ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης, οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της επαρχίας έπεσε θύμα απαγωγής.

Η οικογένεια του θύματος, Ράτζα Ναουάφ αλ Μπαχαλάμι, λέει ότι οι απαγωγείς ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη Κάιμ, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο κυβερνήτης βρισκόταν καθ' οδόν για την πόλη Κάιμ, στα σύνορα με την Συρία, στην περιοχή-προπύργιο των ανταρτών Ραμάντι, όταν απήχθη από ενόπλους.

Οι απαγωγείς, στη συνέχεια, επικοινώνησαν με τους συγγενείς του λέγοντας ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Ράτζα Ναουάφ είναι η απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή.

Για την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, το Καΐμ είναι η πόλη από την οποία διεισδύει η πλειονότητα των αλλοδαπών ανταρτών στο Ιράκ.

Για αυτό το λόγο συνεχίζονται στην επαρχία οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μέσα σε δύο ημέρες έχει σκοτώσει περίπου 100 εξτρεμιστές, αλλά εξακολουθεί να συναντά σθεναρή αντίσταση.

Εν τω μεταξύ έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς ενός Αυστραλού ομήρου για την απόσυρση των αυστραλιανών δυνάμεών από την χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του.

Ενώ αγνοείται και η τύχη του Ιάπωνα Ακιχίκο Σάιτο, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα απαγωγής της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σούνα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.