Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-09

  1. «Αυτός που πούλησε την Ιερουσαλήμ»
  2. Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι
  3. Ιστορική επίσκεψη Μπους στη Γεωργία
  4. Ιράν: Επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου
  5. Αποχώρηση με καθυστέρηση στη Γάζα
  6. Δεκάδες συλλήψεις στο Πακιστάν
  7. «Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια»
  8. Αισιοδοξία Ερντογάν για συνομιλίες
  9. Πρόσκληση Ειρηναίου στο Φανάρι
  10. Mετάλλιο της Νίκης στον Πρόεδρο
  11. Κεκλεισμένων των θυρών
  12. Ερωτηματικά για τον «παράγοντα Μπλερ»
  13. Συνάντηση του «Κουαρτέτου» στη Μόσχα
  14. Περισσότερους επιβάτες η Easyjet
  15. Η νέα εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ
  16. Κεκλεισμένων των θυρών
  17. Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ
  18. Περί Πατριαρχείου
  19. Ερωτηματικά για τον «παράγοντα Μπλερ»
  20. Φόρος τιμής στα εκατομμύρια θύματα
  21. Ίσως έχει πυρηνικές βόμβες
  22. Εκδηλώσεις και εκτιμήσεις

Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 01:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Αυτός που πούλησε την Ιερουσαλήμ»

«Ο άνδρας που πούλησε την Ιερουσαλήμ», τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο της Ιντιπέντεντ (Independent), το οποίο αναφέρεται στον κ. Ειρηναίο και στα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο.

«Η κρυφή πώληση ενός τμήματος γης, ανεκτίμητης αξίας, στους Αγίους Τόπους, απειλεί την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των θρησκειών», γράφει ο Ντόναλντ Μακιντάιρ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πατριάρχης «πούλησε» το παλαιστινιακό ποίμνιο με αντάλλαγμα ισραηλινό χρυσάφι.

«Αυτό που κάνει τη συμφωνία τόσο επικίνδυνη είναι η πιθανότητα να άρει τις λεπτές εθνικές και θρησκευτικές ισορροπίες της παλαιάς πόλης», σημειώνει ο Ντόναλντ Μακιντάιρ.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον κ. Ειρηναίο «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

«Παραδόξως, το Ισραήλ αρνείτο να τον αναγνωρίσει για τρία χρόνια μετά την εκλογή του, το 2001, και αυτό γιατί υπήρχε η αντίληψη ότι διατηρούσε στενούς συνδέσμους με την παλαιστινιακή Αρχή και δη με τον Γιασέρ Αραφάτ».

Το άρθρο αναφέρεται ακόμη στους ισχυρισμούς ότι ο Πατριάρχης ανήλθε στο αξίωμά του με την βοήθεια «εγκληματιών από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Απόστολου Βαβίλη, ενός καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών».

Όποια και εάν είναι η αλήθεια, λέει το ρεπορτάζ, το Πατριαρχείο βρίσκεται εγκλωβισμένο στην μεγαλύτερη κρίση που έχει καταγραφεί στην ιστορία των 16 αιώνων λειτουργίας του.

και ο «Γολγοθάς» του Μπλερ

Ανασχηματισμό σε επίπεδο υφυπουργών πραγματοποίησε ο Τόνι Μπλερ.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται σε μια «προκλητική» κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος προώθησε κάποιους από τους συνεργάτες του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τόνι Μπλερ αψήφισε τους επικριτές του με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία πλέον ανήκουν αμφιλεγόμενα στελέχη του Εργατικού κόμματος, σχολιάζει η Γκαρντιαν (Guardian).

Αν και προώθησε και κάποιους από τους συνεργάτες του Γκόρντον Μπράουν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προηγήθηκε συνεννόηση των δύο πλευρών, γράφει η Γκάρντιαν, η οποία μάλιστα παρουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών δυσαρεστημένο με τις αλλαγές.

Στο ίδιο ύφος είναι και το δημοσίευμα των Τάιμς (Times), που προβλέπουν νέες προστριβές στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Μετά από τόσες ημέρες έντονων διαφωνιών στο κόμμα του, ο κ. Μπλερ χρησιμοποίησε τον ανασχηματισμό και την προώθηση των συνεργατών του για να κάνει μια επίδειξη ισχύος, εκτιμά η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο μετά την οριακή νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εκλογική διαδικασία της 5ης Μαϊου, που επέτρεψε στον Τόνι Μπλερ να εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας έχοντας συγκεντρώσει μόνο το 1/5 των ψήφων του εκλογικού σώματος, χαρακτηρίστηκε «παρωδία της δημοκρατίας», σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το θέμα ενδέχεται να διχάσει ακόμα περισσότερο το κυβερνών κόμμα, προκαλώντας νέες διαφωνίες μεταξύ των μεταρρυθμιστών και των συντηρητικών.

Στο χαμηλό ποσοστό της νίκης του κ. Μπλερ αναφέρεται στο σχόλιό της και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Fiancial Times), η οποία όμως τονίζει πως όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα η Βρετανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον Γκόρντον Μπράουν.

«Αυτοί οι δύο άντρες πρέπει να διατηρήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις, να απαιτήσουν από τους υποστηρικτές τους να δώσουν ένα τέλος στις άσκοπες προστριβές και να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική ατζέντα. Εάν αποτύχουν θα έχουμε αποτύχει όλοι», υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής 7ης Τέχνης, βρέθηκε νεκρός το 1975

Το άνοιγμα του δικαστικού φακέλου του θανάτου του Ιταλού ποιητή και σκηνοθέτη, Πιέρ Πάολο Παζολίνι ζήτησαν οι δικηγόροι της οικογενείας του εκλιπόντος με αφορμή τις νέες δηλώσεις υπέρ της αθωότητάς του που έκανε στην ιταλική τηλεόραση ο άνθρωπος, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του σκηνοθέτη το 1975.

Ο καταδικασθείς σε εννέα χρόνια κάθειρξης, Πίνο Πελόζι, δήλωσε το Σάββατο στο τρίτο κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης ότι δεν ήταν αυτός, ο οποίος σκότωσε τον Παζολίνι αλλά τρεις άλλοι νεαροί με προφορά «από τον ιταλικό νότο».

«Είμαι αθώος, δεν είμαι συνεργός κανενός. Δε σκότωσα τον Παζολίνι», δήλωσε ο Πίνο Πελόζι, ο οποίος είναι σήμερα ελεύθερος.

Μετά τις αποκαλύψεις Πελόζι οι δικηγόροι της οικογενείας Παζολίνι αναμένεται να προσφύγουν επισήμως στην ιταλική δικαιοσύνη τη Δευτέρα.

Ο 17χρονος τότε Πελόζι είπε ότι πράγματι στις 2 Νοεμβρίου του 2005 βρισκόταν στην παραλία Όστια, προάστιο της Ρώμης, όπου και εμφανίστηκαν οι τρεις δράστες, οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον αείμνηστο κινηματογραφιστή της Ιταλίας.

Ωστόσο, πριν από 30 χρόνια, ο Πελόζι είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε το σύντροφο της ζωής του χωρίς τη συνέργια κανενός.

Η νέα εκδοχή για τις συνθήκες του θανάτου του Παζολίνο δεν είναι η μοναδική.

Ένας άλλος σκηνοθέτης και στενός συνεργάτης του Παζολίνι, ο Σέρτζιο Τσίτι με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υποστήριξε ότι οι δράστες ήταν πέντε.

«Ο Πίνο Πελόζι ήταν ένα παιδί. Τον χρησιμοποίησαν ως δόλωμα για τους πέντε δράστες. Χρειάζονταν κάποιον για να επιρρίψουν την ευθύνη του φόνου. Ο Πελόζι έπρεπε να παίξει το παιχνίδι κάποιων ευυπόληπτων πολιτών που διέταξαν το φόνο του Παζολίνι», είπε ο Σέρτζιο Τσίτι.

Σύμφωνα με τον Τσίτι η δολοφονία του Παζολίνι έγινε σε άλλο μέρος και αργότερα οι δράστες πέταξαν το πτώμα του στην παραλία Όστια, όπου και βρέθηκε από τις ιταλικές αρχές.

Ο Τσίτι πιστεύει ότι επρόκειτο για μια πολιτική συνωμοσία: «ο θάνατός του βόλευε όσους φοβούνταν το μυαλό και το ελεύθερο πνεύμα του Παζολίνι».

Λίγο πριν από το θάνατό του ο Πιέρ Πάολο Παζολίνο είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας «120 ημέρες στα Σόδομα», στην οποία κατήγγειλε τον ιταλικό φασισμό της περιόδου 1943 45.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 22:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική επίσκεψη Μπους στη Γεωργία

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Γεωργιανοί στον Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αφίχθη στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, όπου πλήθος Γεωργιανών επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που επισκέπτεται τη χώρα τους.

Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είναι η έκφραση συμπαράστασης και υποστήριξης στο πνεύμα του εκδημοκρατισμού που επέφερε η αποκαλούμενη «Ροζ Επανάσταση» του 2003, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Νατάλια Αντελάνα οι αμερικανικές σημαίες και οι αφίσες με το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου είχαν κατακλύσει το κέντρο της πόλης.

Παρά την έντονη βροχόπτωση ο Τζορτζ Μπους και ο Γεωργιανός ομόλογός του, Μιχαήλ Σαακασβίλι μετέβησαν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας όπου παρακολούθησαν συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Το πρωί της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Γεωργιανό ομόλογό του και τον πρόεδρο της βουλής.

Η επίσκεψη θα κορυφωθεί με την ομιλία του Τζορτζ Μπους προς το λαό της Γεωργίας, στην ίδια πλατεία όπου το 2003 οι Γεωργιανοί πανηγύρισαν την ανατροπή του Σεβαρντνάτζε.

Η κυβέρνηση του 37χρονου Σαακασβίλι μποϊκοτάρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα για την 60η επέτειο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διότι το Κρεμλίνο αρνήθηκε να υλοποιήσει το αίτημα της γεωργιανής κυβέρνησης για άμεση απομάκρυνση δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων από το έδαφος της Γεωργίας.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 23:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου

Το πρώτο στάδιο της επανέναρξης εμπλουτισμού ουρανίου λέγεται ότι θα ξεκινήσει στο Ισφαχάν

Το Ιράν υποστηρίζει ότι εντός ημερών θα επαναλάβει κάποιες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Τεχεράνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης.

Εδώ και δέκα ημέρες η Τεχεράνη έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην μετατροπή ακατέργαστου ουρανίου σε φυσικό αέριο.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Σαέντι δήλωσε σε πανεπιστημιακό συνέδριο ότι το πρώτο στάδιο της επανέναρξης των ιρανικών δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου είναι ζήτημα ημερών.

Το Ιράν έχει επισημάνει πως έχει ήδη μετατρέψει 37 τόννους ακατέργαστου ουρανίου σε φυσικό αέριο πριν από την αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Νωρίτερα, η Γερμανία, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου θα οδηγούσε σε κατάρρευση της πρωτοβουλίας της ΕΕ και θα φέρει το Ιράν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του το Ιράν επικαλείται ότι συναίνεσε σε μια βραχυπρόθεσμη αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με το ρυθμό των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση με καθυστέρηση στη Γάζα

Στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η αποχώρηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα μέσα Αυγούστου για να μη συμπέσει με την περίοδο μίας εκ των σημαντικότερων εβραϊκών εορτών, την Τίσα Μπαάβ.

Αρχικώς η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η αποχώρηση θα πραγματοποιείτο στις 25 Ιουλίου.

Ο Αριέλ Σαρόν έχει εγκρίνει την εκκένωση 21 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας, όμως, τον έλεγχο σκοπεύει να διατηρήσει.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι η επαναξιολόγηση του σχεδίου αποχώρησης από τη Γάζα ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη εάν η ακραία ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Συνάντηση του

«Κουαρτέτου» στη Μόσχα

Στη συνάντηση του «κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» στη Μόσχα, πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργέι Λαβρόφ και Κοντολίζα Ράις, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Συμμετείχε επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γουίλφενσον, ο οποίος παρουσίασε προτάσεις για την οικονομική ανόρθωση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη συνάντηση ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το «Κουαρτέτο» υποστηρίζει και ενθαρρύνει την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας, μετά την απαγόρευση στην ιερή περιοχή Χασάμ ας Σαρίφ, κατά τους Εβραίους η τοποθεσία των βιβλικών ναών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε περαιτέρω αποφυλακίσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων, μέχρι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά των μαχητικών οργανώσεων. Εκπρόσωπος του κ. Σαρόν δήλωσε στο BBC ότι το Ισραήλ απαιτεί να τερματιστούν οι επιθέσεις, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμον Πέρες, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών, στο πλαίσιο της αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το αποκαλούμενο «σχέδιο απεμπλοκής».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 19:10 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες συλλήψεις στο Πακιστάν

Η σύλληψη του Αμπού Φαράτζ Αλ Λίμπι θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας τους τελευταίους μήνες

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του συνέλαβαν περισσότερους από 20 φερομένους ως ακραίους ισλαμιστές μετά τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Φαράτζ Αλ Λίμπι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Σερπάο διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δε συνδέονται όλες οι συλλήψεις με τον Αλ Λίμπι και με τις ανακρίσεις που έγιναν μετά τη σύλληψή του.

Ο Πακιστανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του δικτύου της Αλ Κάιντα είναι περισσότερο σύνθετες από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.

Ο κ. Σερπάο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Αμπού Φαράτζ Αλ Λίμπι ως μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί αλλοδαποί ακραίοι ισλαμιστές, οι οποίοι κρύβονται στη χώρα και συνιστούν μεγάλη απειλή.

Δίκη υπόπτων στην Υεμένη

Η εισαγγελική αρχή της Υεμένης διεύρυνε το κατηγορητήριο οκτώ φερομένων ως υπόπτων για συμμετοχή στη Αλ Κάιντα, οι οποίοι περνούν από δίκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή οι οκτώ κατηγορούμενοι σχεδίαζαν επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα τέσσερα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Η δίκη των οκτώ πέντε υπήκοοι Υεμένης, δύο Σύροι και ένας Ιρακινός ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την κατηγορία του σχεδιασμού επιθέσεων κατά στόχων δυτικών συμφερόντων στην Υεμένη.

Η υπεράσπιση απέρριψε τις νέες κατηγορίες και ζήτησε να εξετάσει τα στοιχεία πάνω στα οποία έχει βασίσει η εισαγγελική αρχή τις νέες αυτές κατηγορίες.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια»

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον του τόπου

«Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια» ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε, επίσης, να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια και να σημάνει «φυγή προς τα εμπρός»: «Να μην ξανακούσω δηλώσεις για ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός είναι δική μου υπόθεση», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ανασχηματισμού στην παρούσα φάση.

«Οι πολίτες γνωρίζουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004. Γνωρίζουν κυρίως για τα τεράστια κρυφά χρέη και τα ελλείμματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν από ανεύθυνες πολιτικές επιλογές του χθες», δήλωσε ο κ. Καραμανλής μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε:

«Αυτά που έγιναν στο παρελθόν, οι πολίτες τα γνωρίζουν καλά. Αυτό, όμως, που τους ενδιαφέρει από εδώ και πέρα είναι το σήμερα και το αύριο. Και η κυβέρνησή μας εκεί ακριβώς επικεντρώνει τη δράση της: στο παρόν και το μέλλον του τόπου».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος ζήτησε από τους υπουργούς του συστηματική δουλειά και βελτίωση του συντονισμού και της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην ενίσχυση της περιφέρειας, στην πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Αναφερόμενος στους υπουργούς ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε ότι το έργο και η αποστολή τους αξιολογούνται και επεσήμανε ότι για αυτό το λόγο θα συνεχιστούν οι επισκέψεις στα υπουργεία.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνδέεται με τα προβλήματα που ενέκυψαν στο θέμα της Πρωτομαγιάς αλλά και με τη δημοσίευση της τελευταίας δημοσκόπησης, η οποία έδειξε ότι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στα 2,4%.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Ερντογάν για συνομιλίες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων της Μόσχας

Την πεποίθηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντηση που είχε του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων της Μόσχας, για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες επί του θέματος με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στις αρχές του Ιουνίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είδα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι αρνητικοί. Σε σχέση με παλαιότερες τοποθετήσεις τους, είδα ότι προσεγγίζουν θετικά την προοπτική των νέων συνομιλιών», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του από την Μόσχα στην Άγκυρα.

Η συνάντηση Ερντογάν Παπαδόπουλου πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Ανάν.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν δήλωνε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνεται από την λύση του Κυπριακού».

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Ταν υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι ο κ. Ανάν απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για την άρση των περιορισμών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Άντριαν φαν ντερ Μιρ με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι με κάποια συμβιβαστική λύση θα υιοθετηθούν τάχιστα οι προτάσεις της σχετικά με την οικονομική βοήθεια και τις ειδικές προϋποθέσεις εμπορίου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», δήλωσε ο κ. Άντριαν φαν ντερ Μιρ.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόσκληση Ειρηναίου στο Φανάρι

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος έκανε λόγο για «ψευδείς κατηγορίες» εναντίον του

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πατριάρχη Ειρηναίο με αφορμή την κρίση στην οποία έχει περιέλθει το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που επιδίωξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μετά την τηλεγραφική επιστολή που έλαβε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα το πρωί.

Να σημειωθεί ότι στο Φανάρι βρίσκεται επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο πλαίσιο από καιρού προγραμματισμένης προσωπικής του επίσκεψης.

Στην επιστολή του προς τον κ. Ειρηναίο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να μην προχωρήσει σε νέα προσπάθεια αντικατάστασης των συνοδικών ιερέων, όπως είχε προαναγγείλει, επισημαίνοντάς του ότι η εν λόγω κίνηση θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και θα καθιστούσε βαθύτερη την κρίση.

«Ο Πατριάρχης απέστειλε την επιστολή σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του Φαναρίου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως έχει μεταδώσει η Νέα Ελληνική Τηλεόραση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανακοίνωσε την πρόθεσή του για εκ νέου σύγκληση της Ιεράς Συνόδου το πρωί της Δευτέρας με στόχο την αντικατάσταση των αρχιερέων που τον αποκήρυξαν.

Η προηγούμενη προσπάθεια του κ. Ειρηναίου οδήγησε στην κατάληψη του Πατριαρχείου.

«Ο Ειρηναίος δεν μπορεί να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο, διότι δεν απομακρύνθηκε από αυτήν. Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός», πρόσθεσε ο αξιωματούχος από το Φανάρι.

Μετά την έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Ειρηναίος αποφάσισε να μην επιχειρήσει να συγκαλέσει τη Σύνοδο.

«Ψευδείς κατηγορίες»

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έκανε εκ νέου λόγο για «ψευδείς κατηγορίες» εναντίον του και δεν έδειξε διατεθειμένος να αποδεχθεί τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Εν τω μεταξύ, το Φανάρι φαίνεται να προσανατολίζεται προς αναγνώριση της τριμελούς επιτροπής που έχει εκλεγεί από τα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας και της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να διοικήσει το Πατριαρχείο μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πρόκειται να υποβάλει αύριο Τρίτη εγγράφως την έκθεσή της στη Σύνοδο.

Η αντιπροσωπία που ολοκλήρωσε την αποστολή της στα Ιεροσόλυμα εισηγείται την αναγνώριση της Τριμελούς Επιτροπής που διοικεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Mετάλλιο της Νίκης στον Πρόεδρο

«Η τιμή που μου έγινεείναι τιμή για όλη την αντίσταση στην Ελλάδα», είπε ο κ. Παπούλιας

Το ειδικό μετάλλιο της Νίκης τιμήθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο, για την αντιστασιακή δράση του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν 15 ετών.

Μιλώντας μετά την απονομή, ο κ. Παπούλιας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ότι η επέτειος των 60 χρόνων είναι μια μεγάλη ημέρα, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, «για όλους αυτούς που αντιστάθηκαν ενάντια στην τυραννία και τη βαρβαρότητα των ναζιστών και των φασιστών». «Η τιμή που μου έγινε», είπε, «είναι τιμή για όλη την αντίσταση στην Ελλάδα , για όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στα βουνά και τις πόλεις».

Μαζί με τον κ. Παπούλια τιμήθηκαν για την αντιστασιακή δράση τους οι Πρόεδροι της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, και της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς , οι πρώην Πρόεδροι της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και της Πολωνίας στρατηγός, Βόϊτσεχ Γιαρουζέλσκι, και ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ Χοεντζέλερν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Κεκλεισμένων των θυρών

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Σύμφωνα με άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, μίλησε στη φετινή σύνοδο με θέμα το Ιράκ

Την ώρα που σύσσωμη η Ευρώπη γιόρταζε το Σαββατοκύριακο την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του μεγάλου πολέμου, σε ένα πολυτελές θέρετρο της Βαυαρίας ολοκληρωνόταν η σύνοδος της περίφημης «Λέσχης Μπίλντερμπεργκ».

Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 130 ανθρώπων που έχει πάρει το όνομά της από το ολλανδικό ξενοδοχείο όπου για πρώτη φορά το 1954 συνταντήθηκαν ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες για να συζητήσουν, όπως υποστηρίζουν, τα καυτά ζητήματα του πλανήτη.

Έκτοτε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ διευρύνθηκε, περιλαμβάνοντας στα μέλη της κορυφαίους επιχειρηματίες και τραπεζίτες όπως τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων και προσελκύοντας επίσης πολιτικούς, όπως τον Χένρι Κίσινγκερ και τους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρίτσαρντ Περλ και Πολ Γούλφοβιτς.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει την έδρα της στο Λάιντεν της Ολλανδίας

Αυτό που κάνει τη Λέσχη αυτή να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα «φόρα» όπως αυτό του Νταβός, είναι το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις εργασίες της καθώς οι οργανωτές προσπαθούν να τηρήσουν απόρρητη ακόμα και την τοποθεσία της ετήσιας συνόδου, ενώ φυσικά δεν επιτρέπονται μικρόφωνα και δημοσιογραφικά μπλοκάκια.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με τον Τόνι Γκόσλινγκ, εκπρόσωπο μιας ομάδας ερευνητών που προσπαθεί να ρίξει φως στα πεπραγμένα της Λέσχης, μέσω της ιστοσελίδας τους.

Σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC τι θα απαντούσε στο γενικό γραμματέα του Ομίλου Μπίλντερμπεργκ, Ετιέν Νταβινιόν, που υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ότι η ετήσια αυτή σύνοδος δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων χωρίς καμιά δυνατότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων o Άγγλος δημοσιογράφος είπε:

«Λένε ότι δεν λαμβάνονται συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις στους κόλπους της Λέσχης, αλλά αυτό είναι ολίγον παραπλανητικό. Στη σύνοδο Μπίλντερμπεργκ διαμορφώνεται από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μια συναίνεση - ένα κονσένσους για το ποιές είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να απασχολήσουν τον κόσμο μας τα επόμενα χρόνια, σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Και όπως είχε επισημάνει ο αρχισυντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ (Τhe Observer), Γουίλ Χάτον, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει ως ομιλητής σε μια σύνοδο τη δεκαετία του '90, η περιορισμένη κατά τη γνώμη μου συναίνεση που εξυφαίνεται στη Λέσχη Μπίλνερμπεργκ, αποτελεί τη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα όπως οι ρυθμοί της παγκοσμιοποίησης και ο στρατιωτικός έλεγχος της Μέσης Ανατολής».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για τον «παράγοντα Μπλερ»

O κ. Μπλερ έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί κατήγαγαν, υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ, ιστορική νίκη, κερδίζοντας για τρίτη συνεχή φορά τις εκλογές, μία μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να ζητήσει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, την κεφαλή του πρωθυπουργού ... επί πίνακικαλώντας τον να παραιτηθεί και να παραδώσει το πηδάλιο στον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, σαν τον Ρόμπιν Κουκ, απέδωσαν στον «παράγοντα Μπλερ» το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, μειώθηκε από 161 σε 67 έδρες η πλειοψηφία της παράταξής τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Άλλα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όμως, σαν τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ και τον Πίτερ Χέιν, για παράδειγμα, έσπευσαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν τον κ. Μπλερ.

Η ίδια η Ντάουνιγκ Στριτ, πάλι, δηλώνει πως ο πρωθυπουργός εμμένει στην άποψη που διετύπωσε προ μηνών, ότι δηλ. σκοπεύει να παραμείνει στο πηδάλιο μέχρι το τέλος της θητείας του.

Αντιφρονούντες

Mιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε πως το κόμμα του κέρδισε τις τελευταίες εκλογές «παρά τον κ. Μπλερ και όχι χάρις σαυτόν».

Ο κ. Κουκ αναγνώρισε πως χάρις στον κ. Μπλερ οι Εργατικοί κέρδισαν με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές του 1997 και του 2001, αλλά είναι καιρός, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ναναλάβει τα ηνία του κόμματος ο Γκόρντον Μπράουν.

Την αντικατάσταση του Τόνι Μπλερ από τον Γκόρντον Μπράουν ζητεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ

Ανάλογη άποψη διετύπωσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Φρανκ Ντόμπσον, ο οποίος επέρριψε στον κ. Μπλερ τις ευθύνες για τη σημαντική μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των Εργατικών.

Ο κ. Ντόμπσον τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν το Εργατικό Κόμμα να κατέβει στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου με αρχηγό τον Τόνι Μπλερ» τον οποίο χαρακτήρισε «πρόβλημα».

Κι άλλοι βουλευτές των Εργατικών συμφωνούν με την άποψη αυτή: ο Τζον Οστιν, π.χ., μιλώντας στους Τάιμς της Κυριακής (The Sunday Times), μετέφερε τις εντυπώσεις που απεκόμισε από συζητήσεις που είχε με πολλούς ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρτατείας: «ας λέμε τα πράγματα με τόνομά τους», είπε ο κ. Όστιν, «ήταν αρνητικός ο ρόλος του Μπλερ σαυτές τις εκλογές.»

Μιλώντας στο Κανάλι 4, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμιν Κόρμπιν, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, έκανε την πρόβλεψη πως ο κ. Μπλερ θα έχει αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.

Ένας άλλος συνάδελφός του, ο Ντέσμοντ Τέρνερ, πρόσθεσε μάλιστα πως «θα ήταν καλό αν ο Μπράουν αναλάβει την αρχηγία μέχρι το επόμενο συνέδριο του κόμματος», δηλ. ώς το φθινόπωρο.

Με τον Μπλερ στο πηδάλιο

Όμως, ένας άλλος πρώην υπουργός των Εργατικών, ο Φρανκ Φιλντ, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «ο κ. Μπλερ είναι σαφώς ο καλύτερος αρχηγός που έχουμε για να κερδίζει εκλογές».

«Το πρόβλημα, βέβαια, είναι τι κάνουμε όταν κερδίζουμε τις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Φιλντ, ο οποίος άσκησε αμέσως μετά κριτική στον πρωθυπουργό για τους υπουργούς που επέλεξε για να τον πλαισιώσουν στη νέα κυβέρνηση και οι οποίοι, κατά την άποψή του, δεν είναι «σημαντικοί»--μεξαίρεση, όπως είπε, τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Γκόρντον Μπράουν ή Τόνι Μπλερ; Το ερώτημα που απασχολεί μία μερίδα του Εργατικού κόμματος

Ο κ. Μπλάνκετ, εν τω μεταξύ, που επανήλθε στην κυβέρνηση Μπλερ, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, μιλώντας στο BBC, παραδέχτηκε πως το Ιράκ έπαιξε μεγάλο ρόλο στις εκλογές της 5ης Μαΐου και πως εξαιτίας του θέματος αυτού μειώθηκε η αξιοπιστία του πρωθυπουργού, αλλά πρόσθεσε πως «είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά».

Χρέος όλων των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Μπλάνκετ, είναι να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης: ο Τόνι Μπλερ, υπενθύμισε, είναι αυτός που οδήγησε το κόμμα για τρίτη συνεχή φορά στη νίκη.

Ανάλογες απόψεις διετύπωσαν και δύο άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουλ, δήλωσε πως όταν ο πρωθυπουργός λέει πως θα ολοκληρώσει τη θητεία του, το εννοεί και πως επομένως πέφτουν έξω όσοι υποθέτουν ότι θαποχωρήσει σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα.

Έκκληση για ενότητα απευθύνει ο νέος υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Ο νέος υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, χαρακτήρισε «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων, ότι δηλ. η κοινή γνώμη επιθυμεί την άμεση αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Ο κόσμος, πρόσθεσε ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ, υποτιμά το επίτευγμα του κ. Μπλερ, να οδηγήσει δηλ. την παράταξή του στη νίκη για τρίτη συνεχή φορά.

Ερωτηματικά

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, δεν αποκλείεται ο κ. Μπλερ ναποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ο Ομπσέρβερ (The Observer), για παράδειγμα, πληροφορούσε τους αναγνώστες του την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί στο άμεσα προσεχές μέλλον και πως ο στενός του κύκλος θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος για την αποχώρησή του είναι το 2008: τον Ιούλιο του 2008, προβλέπει η βρετανική εφημερίδα, το Εργατικό κόμμα θα κληθεί ναναδείξει με εκλογές το νέο του αρχηγό.

Η πρώην βουλευτής των Εργατικών, Χέλεν Κλαρκ, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ήταν πάντοτε «απομεμακρυσμένος»

«Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δηλ. ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη θητεία του σε περίπτωση που κέρδιζε το κόμμα του και τις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή μετά τη δήλωση αυτή» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ.

Εν τω μεταξύ, μία πρώην σύμμαχος του κ. Μπλερ, η Χέλεν Κλαρκ, που δεν κατάφερε αυτή τη φορά να εκλεγεί βουλευτής, δήλωσε πως αποφάσισε να προσχωρήσει στους Συντηρητικούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ύφος της κυβέρνησης Μπλερ.

«Πιστεύω πως οι Συντηρητικοί, με νέο αρχηγό», είπε η κ. Κλαρκ, «θα είναι κόμμα πιο ανοικτό και πιο αποτελεσματικό.»


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση του «Κουαρτέτου» στη Μόσχα

Στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας

Στη συνάντηση του «κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» στη Μόσχα, πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργέι Λαβρόφ και Κοντολίζα Ράις, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Συμμετείχε επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γουίλφενσον, ο οποίος παρουσίασε προτάσεις για την οικονομική ανόρθωση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη συνάντηση ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το «Κουαρτέτο» υποστηρίζει και ενθαρρύνει την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας, μετά την απαγόρευση στην ιερή περιοχή Χασάμ ας Σαρίφ, κατά τους Εβραίους η τοποθεσία των βιβλικών ναών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε περαιτέρω αποφυλακίσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων, μέχρι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά των μαχητικών οργανώσεων. Εκπρόσωπος του κ. Σαρόν δήλωσε στο BBC ότι το Ισραήλ απαιτεί να τερματιστούν οι επιθέσεις, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμον Πέρες, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών, στο πλαίσιο της αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το αποκαλούμενο «σχέδιο απεμπλοκής».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Περισσότερους επιβάτες η Easyjet

Kατά 25%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, στα 2,44 εκατομμύρια, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι επιβάτες της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Easyjet.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο μέσος όρος πληρότητας των αεροσκαφών της ανερχόταν στο 85,2%.

Η Easyjet ανακοίνωσε επίσης ότι με τις αγορές νέων αεροσκαφών, τύπου Airbus A319, διαθέτει αυτή τη στιγμή στόλο 100 αεροπλάνων, και ότι θα περιορίσει στο 16%, αντί του προβλεπόμενου αρχικά 24%, την αύξησή του.

Την περασμένη εβδομάδα η ανταγωνίστρια της Easyjet, Ryanair, ανακοίνωσε αύξηση των επιβατών στις πτήσεις του Απριλίου κατά 24%.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προθέσεις για ριζικές αλλαγές δείχνει ο Μπλερ

Ο Γκόρντον Μπράουν παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας και ο Τζακ Στρω στο υπουργείο Εξωτερικών - επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Μπλερ: η αντίστροφη μέτρηση

Η νέα εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ

Τρις πρωθυπουργός ο Τόνι Μπλερ

Τρίτη κυβερνητική θητεία Εργατικών

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

O «παράγων Μπλερ»

Εργατικοί βουλευτές συζητούν το μέλλον του αρχηγού τους

Νέοι στόχοι;

Η εξωτερική πολιτική που θ'ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση Μπλερ

Νίκη-έκπληξη

Ο «αντιπολεμικός» Γκάλογουεϊ κερδίζει τους Εργατικούς στο Ανατολικό Λονδίνο.

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Η κάλυψη των εκλογών από το BBC

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 06 Μαΐου 2005 - 21:12 (Ώρα Λονδίνου)

Η νέα εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ

Του πολιτικού συντάκτη του BBC, Πολ Ρέινολντς

Το «ψαλίδισμα» των «φτερών» του Τόνι Μπλερ στις εκλογές της 5ης Μαΐου, εξαιτίας της δυσφορίας των ψηφοφόρων για τον πόλεμο στο Ιράκ, ενδεχομένως να οδηγήσει σε άμβλυνση της πολύ ενεργής και παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, που χαρακτήρισε τις δύο πρώτες θητείες του.

Θα μπορούσε να υπάρξει λιγότερη διάθεση για στρατιωτικές επιχειρήσεις, που δεν θα έχουν την ξεκάθαρη υποστήριξη των πολιτών και του κοινοβουλίου.

Αυτό θα σήμαινε μία αλλαγή. Στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο κ. Μπλερ βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή. Τώρα είναι πιθανόν να αποδυναμωθεί η συμμαχία Τόνι Μπλερ Τζορτζ Μπους και κατά συνέπεια η αμερικανική πολιτική να μη λαμβάνει τόσο πολύ υπόψη τη Βρετανία.

Ο Τόνι Μπλερ πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα για την υποστήριξη που παρείχε στον Τζορτζ Μπους και τώρα, χωρίς να αναγνωρίζει λάθη του παρελθόντος, πιθανόν να διοχετεύσει την ενέργειά του σε πολιτικές που να είναι περισσότερο αρεστές στους ψηφοφόρους.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη βρετανική προεδρία στη G8 -την ομάδα των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου- και την ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για να πιέσει στην κατεύθυνση ανάληψης δράσης κατά της φτώχειας και υπέρ της προστασίας του κλίματος στον πλανήτηΕξάλλου από τότε που είπε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν τις επόμενες εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκόρντον Μπάουν, που έχει την υποστήριξή του για να τον διαδεχθεί, θα μπορούσε να προβεί σε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από την Ουάσιγκτον.

Μερικά από τα ζητήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Τόνι Μπλερ:

Oι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ

H εντολή των Ηνωμένων Εθνών για τις ξένες δυνάμεις στο Ιράκ, στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας λήγει στο τέλος του χρόνου, όταν θα βρίσκεται στην εξουσία μια συνταγματικά πλήρως καλυμμένη κυβέρνηση. Η οποία όμως μπορεί να ασκεί για έναν ακόμη χρόνο τα καθήκοντά της, εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ.

Βρετανός στρατιώτης στη Βασόρα

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να παραταθεί η παραμονή των βρετανικών δυνάμεων.

Ιράν

Μία ενδεχόμενη κρίση με αφορμή την εμμονή του Ιράν να αποκτήσει πλήρεις ικανότητες εμπλουτισμού πυρηνικών υλικών, αναμένεται να φθάσει σε κομβικό σημείο αυτό το καλοκαίρι, μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές στις 17 Ιουνίου και την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία.

Εάν αυτές οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για διατήρηση του «παγώματος» της διαδικασίας εμπλουτισμού πυρηνικών υλικών στο Ιράκ, οι ΗΠΑ θα πιέσουν για παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως και άλλες κυβερνήσεις, η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει θέση.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα που επιδεινώνονται, με τη Βόρεια Κορέα., η οποία ανακοίνωσε ότι διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα. Η περαιτέρω απομόνωση της χώρας αυτής είναι πιθανή.

Το ένστικτο του κ. Μπλερ λέει ότι πρέπει να ακολουθηθεί σ΄ αυτό το ζήτημα μια σκληρή γραμμή, που δεν θα εμπεριέχει όμως οπωσδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει πει ότι το Ιράκ είναι η χώρα, από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία περιορισμού της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής Θa υποστήριζε όμως η Βρετανία μια αμερικανική ή ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν;

Πυρηνικά όπλα

Την ίδια στιγμή που ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί να σταματήσει τη διάδοση πυρηνικών όπλων σε χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνική τεχνολογία για την κατασκευή βομβών, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να πάρει μία απόφαση για τα επόμενα χρόνια, σχετικά με την αντικατάσταση των υποβρυχίων τύπου Trident και τους βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους των ενόπλων της δυνάμεων.

Βρετανικό υποβρύχιο Trident

Ο κ. Μπλερ λέει ότι είναι υπέρ της αντικατάστασης και μία έκθεση αναφέρει ότι έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως». Ένα πρόβλημα εδώ είναι εάν θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς ή τους Γάλλους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα και προτίθεται να θέσει το θέμα στην G8.

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Αυτό το βασικό ζήτημα θα τεθεί όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, πιθανώς στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου. Η κυβέρνηση προτίθεται να τ5αχθεί υπέρ του «ναι»

Η Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ορίζει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Συντάγματος, άσχετα με το εάν μία χώρα το απορρίψει.

Φτώχεια στον κόσμο

To θέμα τέθηκε στον προεκλογικό αγώνα από το κυβερνών κόμμα, για να αντισταθμίσει τις κακές εντυπώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Γκόρντον Μπάουν παρουσίας ένα σχέδιο για την πώληση των αποθεμάτων χρυσού του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, για την αποπληρωμή των δανείων των φτωχών χωρών, ειδικά εκείνων της Αφρικής.

Το σχέδιο αυτό έχει απορριφθεί από μία σειρά χωρών, που έχουν δικές τους ιδέες για το ζήτημα. Ο κ. Μπράουν ελπίζει να υπάρξει συμφωνία γι΄ αυτό στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Γκλίνγκλις τον Ιούλιο.

Αλλαγή του κλίματος

Έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα από τον κ. Μπλερ, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη βρετανική προεδρία της ΕΕ για να πιέσει για ένταξη και της πολιτικής αεροπορίας στο σύστημα εμπορίας ποσοστώσεων αποβολής ατμοσφαιρικών ρύπων που έχει εγκαθιδρυθεί στην ΕΕΟ κ. Μπλερ έχει ταχθεί επίσης υπέρ του διαλόγου με τις ΗΠΑ, όχι για το Πρωτόκολλο του Κιότο, που απορρίπτεται από την Ουάσιγκτον, αλλά για εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας, ειδικά στην ανάπτυξη φιλικών με το περιβάλλον τεχνολογιών.

Εμπάργκο όπλων στην Κίνα

Η ΕΕ ανέβαλε την απόφαση για τη χαλάρωση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα, υιοθετώντας έναν Κώδικα Συμπεριφοράς, που θα καλύπτει όλες τις πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον Κώδικα, ενώ η Βρετανία βρίσκεται κάπου στο μέσον. Η απόφασή της όμως δεν μπορεί να αναβληθεί επ΄ αόριστον. Ίσως να υπάρξει αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα.

Μέση Ανατολή

Θα δοθεί έμφαση στις προσπάθειες χορήγησης βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ούτως ώστε να αποβεί σε επιτυχία η προβλεπόμενη για τον Αύγουστο αποχώρηση των ισραηλινών από τη Γάζα. Η έμφαση αυτή θα εκφράζεται με πολιτική και οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Κεκλεισμένων των θυρών

Σύμφωνα με άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, μίλησε στη φετινή σύνοδο με θέμα το Ιράκ

Την ώρα που σύσσωμη η Ευρώπη γιόρταζε το Σαββατοκύριακο την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του μεγάλου πολέμου, σε ένα πολυτελές θέρετρο της Βαυαρίας ολοκληρωνόταν η σύνοδος της περίφημης «Λέσχης Μπίλντερμπεργκ».

Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 130 ανθρώπων που έχει πάρει το όνομά της από το ολλανδικό ξενοδοχείο όπου για πρώτη φορά το 1954 συνταντήθηκαν ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες για να συζητήσουν, όπως υποστηρίζουν, τα καυτά ζητήματα του πλανήτη.

Έκτοτε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ διευρύνθηκε, περιλαμβάνοντας στα μέλη της κορυφαίους επιχειρηματίες και τραπεζίτες όπως τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων και προσελκύοντας επίσης πολιτικούς, όπως τον Χένρι Κίσινγκερ και τους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρίτσαρντ Περλ και Πολ Γούλφοβιτς.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει την έδρα της στο Λάιντεν της Ολλανδίας

Αυτό που κάνει τη Λέσχη αυτή να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα «φόρα» όπως αυτό του Νταβός, είναι το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις εργασίες της καθώς οι οργανωτές προσπαθούν να τηρήσουν απόρρητη ακόμα και την τοποθεσία της ετήσιας συνόδου, ενώ φυσικά δεν επιτρέπονται μικρόφωνα και δημοσιογραφικά μπλοκάκια.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με τον Τόνι Γκόσλινγκ, εκπρόσωπο μιας ομάδας ερευνητών που προσπαθεί να ρίξει φως στα πεπραγμένα της Λέσχης, μέσω της ιστοσελίδας τους.

Σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC τι θα απαντούσε στο γενικό γραμματέα του Ομίλου Μπίλντερμπεργκ, Ετιέν Νταβινιόν, που υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ότι η ετήσια αυτή σύνοδος δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων χωρίς καμιά δυνατότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων o Άγγλος δημοσιογράφος είπε:

«Λένε ότι δεν λαμβάνονται συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις στους κόλπους της Λέσχης, αλλά αυτό είναι ολίγον παραπλανητικό. Στη σύνοδο Μπίλντερμπεργκ διαμορφώνεται από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μια συναίνεση - ένα κονσένσους για το ποιές είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να απασχολήσουν τον κόσμο μας τα επόμενα χρόνια, σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Και όπως είχε επισημάνει ο αρχισυντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ (Τhe Observer), Γουίλ Χάτον, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει ως ομιλητής σε μια σύνοδο τη δεκαετία του '90, η περιορισμένη κατά τη γνώμη μου συναίνεση που εξυφαίνεται στη Λέσχη Μπίλνερμπεργκ, αποτελεί τη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα όπως οι ρυθμοί της παγκοσμιοποίησης και ο στρατιωτικός έλεγχος της Μέσης Ανατολής».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχουν σκοτωθεί 75 αντάρτες

Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν εκτεταμένες επιχειρήσεις, με από αέρος υποστήριξη, στην περιοχή Ανμπάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η περιοχή θεωρείται η πλέον προσβάσιμη για την είσοδο ξένων μαχητών και για λαθρεμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχουν σκοτωθεί 75 αντάρτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ξένοι μαχητές. Σε προηγούμενες επιχειρήσεις είχαν σκοτωθεί έξι αντάρτες και συνελήφθησαν άλλοι 54.

Σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του αμερικανικού στρατού, δεν γίνεται λόγος για απώλειες από πλευράς των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στη Νότιο Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί και δύο πολίτες, ανακοίνωσε Ιρακινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προσέκρουσε σε δύο αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας που πλησίαζαν στο φυλάκιο αλ Νταρβίς.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 10:49 (Ώρα Λονδίνου)

Περί Πατριαρχείου

Τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ σε σχέση με το Πατριαρχείο και η κυβερνητική πολιτική, με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, απασχολούν μεταξύ άλλων θεμάτων τον ελληνικό Τύπο.

Πρωτοσέλιδοι Τίτλοι:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρα μαντάτα για την ανεργία. Έρευνα του "Α" στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει στις μετατάξεις του Δημοσίου. Από το φθινόπωρο το νέο καθεστώς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο σημερινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους υπουργούς: ΩΣ ΕΔΩ!...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί σιωπούν Βαρθολομαίος - Χριστόδουλος. Ιστορικές οι ευθύνες των δύο Προκαθημένων για το διασυρμό της Ορθοδοξίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δεν θα ανεχθώ άλλες γκάφες. Δυναμική παρέμβαση Καραμανλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή Καραμανλή για το... ξεσάλωμα των υπουργών. Αποφασισμένος να πάρει κεφάλια ο Πρωθυπουργός, μετά το απερίγραπτο μπάχαλο που προκαλεί η πολυγλωσσία και οι κόντρες πρωτοκλασάτων στελεχών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σε Νομαρχίες, Δήμους και φορείς του Δημοσίου.

ΕΘΝΟΣ: Ημιαργία απεφάνθη η Μαριέττα. Κυβερνητική βαβέλ για Πρωτομαγιά: Μισάνοιχτα τα σχολεία στις 11 Μαΐου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Χριστός έκανε θριαμβευτική είσοδο των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα επί πώλου όνου καθήμενος, προς την έξοδο της Αγίας Πόλεως... Για το γάιδαρο καβάλα είναι ο Ειρηναίος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παραλύει η χώρα από απεργίες την Τετάρτη. Δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες 52 σε ολόκληρη τη χώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόταση για να "κλείσουν" τα ημιυπαίθρια. Ιδιοκτήτες: Νομιμοποίηση με "πρόστιμο" σε 1 εκατ. διαμερίσματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ουαί υμίν! Άγριοι τόποι: Μούντζες, βρισιές, κατάρες και ...ριφιφί.

ΕΣΤΙΑ: Σημαντική φθορά για την κυβέρνηση. Σήμερα συμπληρώνονται 14 μήνες από την ορκωμοσία της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 2.000 νέοι άνεργοι κάθε μήνα.

Μetro: Μετράει ώρες... Έκρυθμη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΤΑ ΝΕΑ: Γαλάζια πυρά κατά Καραμανλή. Του χρεώνουν ευθύνες για το αλαλούμ.

Η ΧΩΡΑ: Αηδία και ντροπή από τις εικόνες στους Αγίους Τόπους που μεταδίδονται σε όλη την οικουμένη. Μόνος και κλειδωμένος στο Πατριαρχείο ο Ειρηναίος.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

«Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή Πατριαρχείο του παραλόγου;», διερωτάται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία γράφει ότι «όσα έγιναν χθες ανέδειξαν την παρακμή που βρίσκεται η Αγιοταφική Αδελφότητα. Βρισιές, μούντζες και κυνηγητό στους δρόμους. Δυο σακούλες απορριμμάτων, που περιείχαν έγγραφα και χρήματα, ήταν η αφορμή να έρθουν στα χέρια μητροπολίτες και συνεργάτες των δύο αντιμαχομένων παρατάξεων. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αγιοταφιτών τον αποδοκιμάζει, αρνείται να παραιτηθεί».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «εκτός ορίων η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα. Εικόνες ντροπής στο Πατριαρχείο, με τον κ. Ειρηναίο να κρύβεται στην κουζίνα του σπιτιού του και τους δεκάδες φρουρούς του να προπηλακίζουν τους διαφωνούντες ιεράρχες. Ο έκπτωτος Πατριάρχης δηλώνει μέσω συνεργατών του ότι θα αποπέμψει όσα μέλη της Ιεράς Συνόδου ζήτησαν την απομάκρυνσή του, ενώ την ίδια ώρα και οι Παλαιστίνιοι αίρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «στο βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα εναποτίθενται πλέον οι ελπίδες για να σταματήσει ο διασυρμός της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα, Οι κκ Βαρθολομαίος και Χριστόδουλος με τη σιωπή τους και το φόβο τους να αναγνωρίσουν εκκλησιαστικά, ως θα όφειλαν, τη νέα κατάσταση, διαιωνίζουν την κρίση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών (14 από τα 18 μέλη της Συνόδου, 75 από τους 90 της Αγιοταφικής Αδελφότητας) έχουν κηρύξει έκπτωτο τον κ. Ειρηναίο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι «εάν ήταν προ Χριστού εποχή στα Ιεροσόλυμα, είναι σίγουρο ότι στη γιορτή του εξιλασμού ο Ειρηναίος θα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος, που θα του φόρτωναν τις αμαρτίες και θα τον απέπεμπαν στα όρη. Με αυτά κι άλλα που του καταμαρτυρεί η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας, σε άλλες εποχές, θα τον έβαζαν ανάποδα στο γάιδαρο καβάλα και θα τον διαπόμπευαν. Η Κεφαλή της Εκκλησίας εισήλθε επί πώλου όνου καθήμενος, θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα, ενώ ο διάδοχος του Αδελφοθέου Ιακώβου εξέρχεται κατ' αυτόν τον τρόπο».

Η METRO τονίζει ότι «θλιβερά επεισόδια σημειώθηκαν και χθες στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου είναι διάχυτη πλέον η αγωνία για την επόμενη ημέρα, καθώς ο μεν Πατριάρχης Ειρηναίος συνεχίζει να λέει ότι δεν παραιτείται, ενώ όσοι τον αμφισβητούν του διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να μείνει άλλο στον θρόνο του».

Υπουργικό Συμβούλιο-Κώστας Καραμανλής

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «την οριστική παύση της ασυνεννοησίας και της έλλειψης συνεργασίας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς της κυβέρνησής του στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί άλλο την απουσία αλληλεγγύης και των φαινομένων των διαρροών που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Πρωθυπουργού, σήμερα κιόλας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να μπει τέρμα στα φαινόμενα κυβερνητικής πολυγλωσσίας, ασυνεννοησίας και δυσλειτουργίας, που έχουν φθείρει την δημόσια εικόνα της ΝΔ, προκαλώντας ραγδαία φθορά και στην εκλογική της επιρροή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτά τα φαινόμενα, που έγιναν ιδιαίτερα έντονα την περασμένη εβδομάδα εξ αφορμής της υπόθεσης του εορτασμού της Πρωτομαγιάς κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο με ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα πολυγλωσσίας».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι θα υπάρξει «εξάψαλμος» Καραμανλή σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν πρόκειται να ανεχθώ άλλες γκάφες", θα πει ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς και παράλληλα θα προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς τις σαρωτικές αλλαγές που έχει ετοιμάσει. Σε νέο γκάλοπ η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 2,4%, γράφει η εφημερίδα.

Εορτασμός της Πρωτομαγιάς

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ευθύνες στον Κ. Καραμανλή για το αλαλούμ της Πρωτομαγιάς και γενικά για την κυβερνητική πορεία επιρρίπτουν υπουργοί, κορυφαία στελέχη και συμπολιτευόμενος Τύπος και ζητούν ανασχηματισμό και διορισμό συντονιστή».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ «σε μέντιουμ θα χρειαστεί να καταφύγουν οι εργαζόμενοι και οι γονείς των μαθητών για να μάθουν τι ισχύει και τι όχι στις 11 Μαΐου, μετά το πρωτοφανές κυβερνητικό αλαλούμ και τις αντικρουόμενες αποφάσεις υπουργών για το δέον γενέσθαι. Χθες η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, αίφνης ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, αλλά οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις. Αυτά, χθες. Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα, άγνωστον...».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «λουκέτο βάζει η χώρα την Τετάρτη. Γενική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που κινούνται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Χειρόφρενο σηκώνουν τα μέσα μεταφοράς. Προβλήματα σε αεροπορικά, σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Ρολά κατεβάζουν Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Και άλλες 52 σε ολόκληρη τη χώρα. Διαφωνούν με την κυβέρνηση αλλά και ...μεταξύ τους οι συνδικαλιστές».

(Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο)


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για τον «παράγοντα Μπλερ»

O κ. Μπλερ δέχτηκε μεγάλες επικρίσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί κατήγαγαν, υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ, ιστορική νίκη, κερδίζοντας για τρίτη συνεχή φορά τις εκλογές, μία μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να ζητήσει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, την κεφαλή του πρωθυπουργού ... επί πίνακικαλώντας τον να παραιτηθεί και να παραδώσει το πηδάλιο στον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, σαν τον Ρόμπιν Κουκ, απέδωσαν στον «παράγοντα Μπλερ» το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, μειώθηκε από 161 σε 67 έδρες η πλειοψηφία της παράταξής τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την αντικατάσταση του Τόνι Μπλερ από τον Γκόρντον Μπράουν ζητεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ

Άλλα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όμως, σαν τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ και τον Πίτερ Χέιν, για παράδειγμα, έσπευσαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν τον κ. Μπλερ.

Η ίδια η Ντάουνιγκ Στριτ, πάλι, δηλώνει πως ο πρωθυπουργός εμμένει στην άποψη που διετύπωσε προ μηνών, ότι δηλ. σκοπεύει να παραμείνει στο πηδάλιο μέχρι το τέλος της θητείας του.

Αντιφρονούντες

Mιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε πως το κόμμα του κέρδισε τις τελευταίες εκλογές «παρά τον κ. Μπλερ και όχι χάρις σαυτόν».

Ο κ. Κουκ αναγνώρισε πως χάρις στον κ. Μπλερ οι Εργατικοί κέρδισαν με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές του 1997 και του 2001, αλλά είναι καιρός, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ναναλάβει τα ηνία του κόμματος ο Γκόρντον Μπράουν.

Ανάλογη άποψη διετύπωσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Φρανκ Ντόμπσον, ο οποίος επέρριψε στον κ. Μπλερ τις ευθύνες για τη σημαντική μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των Εργατικών.

Γκόρντον Μπράουν ή Τόνι Μπλερ; Το ερώτημα που απασχολεί μία μερίδα του Εργατικού κόμματος

Ο κ. Ντόμπσον τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν το Εργατικό Κόμμα να κατέβει στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου με αρχηγό τον Τόνι Μπλερ» τον οποίο χαρακτήρισε «πρόβλημα».

Κι άλλοι βουλευτές των Εργατικών συμφωνούν με την άποψη αυτή: ο Τζον Οστιν, π.χ., μιλώντας στους Τάιμς της Κυριακής (The Sunday Times), μετέφερε τις εντυπώσεις που απεκόμισε από συζητήσεις που είχε με πολλούς ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρτατείας: «ας λέμε τα πράγματα με τόνομά τους», είπε ο κ. Όστιν, «ήταν αρνητικός ο ρόλος του Μπλερ σαυτές τις εκλογές.»

Μιλώντας στο Κανάλι 4, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμιν Κόρμπιν, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, έκανε την πρόβλεψη πως ο κ. Μπλερ θα έχει αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.

Ένας άλλος συνάδελφός του, ο Ντέσμοντ Τέρνερ, πρόσθεσε μάλιστα πως «θα ήταν καλό αν ο Μπράουν αναλάβει την αρχηγία μέχρι το επόμενο συνέδριο του κόμματος», δηλ. ώς το φθινόπωρο.

Με τον Μπλερ στο πηδάλιο

Όμως, ένας άλλος πρώην υπουργός των Εργατικών, ο Φρανκ Φιλντ, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «ο κ. Μπλερ είναι σαφώς ο καλύτερος αρχηγός που έχουμε για να κερδίζει εκλογές».

«Το πρόβλημα, βέβαια, είναι τι κάνουμε όταν κερδίζουμε τις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Φιλντ, ο οποίος άσκησε αμέσως μετά κριτική στον πρωθυπουργό για τους υπουργούς που επέλεξε για να τον πλαισιώσουν στη νέα κυβέρνηση και οι οποίοι, κατά την άποψή του, δεν είναι «σημαντικοί»--μεξαίρεση, όπως είπε, τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Έκκληση γιαψ ενότητα απευθύνει ο νέος υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Ο κ. Μπλάνκετ, εν τω μεταξύ, που επανήλθε στην κυβέρνηση Μπλερ, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, μιλώντας στο BBC, παραδέχτηκε πως το Ιράκ έπαιξε μεγάλο ρόλο στις εκλογές της 5ης Μαΐου και πως εξαιτίας του θέματος αυτού μειώθηκε η αξιοπιστία του πρωθυπουργού, αλλά πρόσθεσε πως «είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά».

Χρέος όλων των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, σύμφωνα με τον κ. Μπλάνκετ, είναι να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης: ο Τόνι Μπλερ, υπενθύμισε, είναι αυτός που οδήγησε το κόμμα για τρίτη συνεχή φορά στη νίκη.

Ανάλογες απόψεις διετύπωσαν και δύο άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουλ, δήλωσε πως όταν ο πρωθυπουργός λέει πως θα ολοκληρώσει τη θητεία του, το εννοεί και πως επομένως πέφτουν έξω όσοι υποθέτουν ότι θαποχωρήσει σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα.

Ο νέος υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, χαρακτήρισε «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων, ότι δηλ. η κοινή γνώμη επιθυμεί την άμεση αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Ο κόσμος, πρόσθεσε ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ, υποτιμά το επίτευγμα του κ. Μπλερ, να οδηγήσει δηλ. την παράταξή του στη νίκη για τρίτη συνεχή φορά.

Ερωτηματικά

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, δεν αποκλείεται ο κ. Μπλερ ναποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ο Ομπσέρβερ (The Observer), για παράδειγμα, πληροφορούσε τους αναγνώστες του την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί στο άμεσα προσεχές μέλλον και πως ο στενός του κύκλος θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος για την αποχώρησή του είναι το 2008: τον Ιούλιο του 2008, προβλέπει η βρετανική εφημερίδα, το Εργατικό κόμμα θα κληθεί ναναδείξει με εκλογές το νέο του αρχηγό.

Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δηλ. ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη θητεία του σε περίπτωση που κέρδιζε το κόμμα του και τις επόμενες εκλογές.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή μετά τη δήλωση αυτή» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ.

Εν τω μεταξύ, μία πρώην σύμμαχος του κ. Μπλερ, η Χέλεν Κλαρκ, που δεν κατάφερε αυτή τη φορά να εκλεγεί βουλευτής, δήλωσε πως αποφάσισε να προσχωρήσει στους Συντηρητικούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ύφος της κυβέρνησης Μπλερ.

«Πιστεύω πως οι Συντηρητικοί, με νέο αρχηγό», είπε η κ. Κλαρκ, «θα είναι κόμμα πιο ανοικτό και πιο αποτελεσματικό.»


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρος τιμής στα εκατομμύρια θύματα

Ο κόσμος δεν θα πρέπει να επιτρέψει ποτέ ξανά έναν «ψυχρό ή θερμό» πόλεμο, είπε στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, παρουσία 50 ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο και πολλών βετεράνων, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Πλαισιωμένος από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, Τζορτζ Μπους και Ζακ Σιράκ, καθώς και από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαντ Σρέντερ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου, σημειώνοντας ότι οι σκληρότερες και αποφασιστικής σημασίας μάχες διεξήχθησαν στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο κόσμος δεν θα πρέπει να επιτρέψει ποτέ ξανά έναν «ψυχρό ή θερμό» πόλεμο, είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ρωσο-γερμανικής μεταπολεμικής συμφιλίωσης.

Φόρο τιμής με καταθέσεις στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, απέτισαν οι ξένοι ηγέτες στα 27 εκατομμύρια θύματα του πολέμου από την τότε Σοβιετική Ένωση.

Ειδική τιμητική διάκριση απονέμεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παούλις, για την αντιστασιακή του δράση.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζορτζ Μπους, είχαν συνομιλίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ειλικρινείς και φιλικές» από τον Λευκό Οίκο.

Στις συνομιλίες κυριάρχησε η στάση των χωρών της Βαλτικής που καλούν το Κρεμλίνο να ζητήσει συγνώμη για την προσάρτησή τους μεταπολεμικά στην ΕΣΣΔ, αλλά και η στάση της Γεωργίας που ζητά την απομάκρυνση των ρωσικών βάσεων από τα εδάφη της.

Και ενώ ο πρόεδρος Πούτιν εξήρε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων κατά του φασισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σοβιετική κατοχή της ανατολικής Ευρώπης, «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ιστορίας».


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ίσως έχει πυρηνικές βόμβες

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, είπε ο κ. Ελ Μπαραντέι.

Η Βόρεια Κορέα έχει επαρκές πλουτώνιο για να κατασκευάσει «πέντε έως έξι» ατομικές βόμβες, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Η χώρα διαθέτει επίσης την απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, είπε ο κ. Ελ Μπαραντέι.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΙΑΕΑ, Μελίσα Φλέμιγκ, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζει με σιγουριά η Υπηρεσία, εάν η Βόρεια Κορέα έχει ήδη τις βόμβες, δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη εάν τις είχε, όπως είπε.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ υποχρεώθηκαν το 2002 να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Κορέα, η οποία δεν συμμετέχει εδώ και περίπου ένα χρόνο στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τον Φεβρουάριο η Πιόνγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε έντονες ανησυχίες για το αδιέξοδο που παρατηρείται στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας, το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος, Ρο Μο Χιούν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, στη Μόσχα. Ο ίδιος είπε ότι οι δύο ηγέτες καλούν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες.


Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εκδηλώσεις και εκτιμήσεις

Στον ευρωπαϊκό Τύπο κυριαρχούν οι αναφορές στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη, αλλά δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο ρόλος του Κρεμλίνου

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (Die Welt) σχολιάζει πως οι δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, ότι δηλ η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα, «αποδεικνύει περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό του».

Αυτή η αντίληψη, σημειώνει η εφημερίδα, «ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του σταλινισμού στη Ρωσία και την εξύψωση ενός δικτάτορα, θύματα του οποίου θρηνεί κάθε ρωσική οικογένεια».

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) υπογραμμίζει πως δεν ήταν «ο Στάλιν αλλά ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης που συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη επί του ναζισμού και πλήρωσε το φοβερό τίμημα των 27 εκατομμυρίων νεκρών».

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) επικρίνει το Κρεμλίνο, γιατί, όπως ισχυρίζεται «παρεμπόδισε τη διαδικασία της ιστορικής καταγραφής και επανεκτίμησης των γεγονότων στη Ρωσία».

«Ποιος από τους σημερινούς πολιτικούς στη Μόσχα θυμάται την βαναυσότητα και την σκληρότητα που χρησιμοποίησε ο Στάλιν, όχι μόνο εναντίον των Γερμανών κατακτητών αλλά και εναντίον των δικών του ανθρώπων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια νίκη επί του Χίτλερ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ελβετία η Τριμπιούν Ντε Ζενέβ (Τribune de Geneve) προσεγγίζει το θέμα από άλλη θέση: ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους «αντιμετωπίζει με εμπάθεια το θέμα των χωρών της Βαλτικής» και καταδικάζει την μεταπολεμική κατάληψη τους από την Σοβιετική Ένωση... γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Μοιάζει όμως να ξεχνά ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν σίγουρα ο πιο αποφασιστικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά του ναζισμού».

Εκτιμήσεις

«Θα μείνει ή θα φύγει», διερωτάται η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Το ερώτημα αυτό προβλημάτισε την Βρετανία όλο το Σαββατοκύριακο, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Όποτε, πάντως, ο κ. Τόνι μπλερ επιλέξει να παραιτηθεί, υπάρχει μόνο ένας είναι ο πιθανός διάδοχος», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα.

«Η αλήθεια να λέγεται», γράφει, «ο Γκόρντον Μπράουν περιμένει τη σειρά του για περισσότερα από δέκα χρόνια».

Οι Βρετανοί, πιστεύει η εφημερίδα θεωρούν τον Γκόρντον Μπράουν περισσότερο αυθεντικό. «Πιστεύουν ότι διαθέτει ακλόνητες ηθικές αξίες και τη φήμη ενός τίμιου και έξυπνου ανθρώπου, στοιχεία που δύσκολα διακρίνει κανείς στο σημερινό πρωθυπουργό», σχολιάζει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.