Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-05-05
Παρασκευή 06 Μαΐου 2005 - 02:08 (Ώρα Λονδίνου) Στην εξουσία με μειωμένη πλειοψηφία Τρίτη εκλογική θητεία για τους Εργατικούς με μειωμένη όμως πλειοψηφία προέβλεπαν οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Γκάρντιαν (Guardian) σχολιάζει ότι ο Τόνι Μπλερ αγγίζει το ρεκόρ της Μάργκαρετ Θάτσερ, κερδίζοντας και τρίτη εκλογική θητεία, με δραστική μείωση όμως της πλειοψηφίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να αναγκάσει τον Τόνι Μπλερ να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στο δημοφιλή υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, νωρίτερα από ό,τι επιθυμούσε. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνει ότι η τελευταία φορά που ένα κόμμα κέρδισε την εξουσία στη Βρετανία συγκεντρώνοντας λιγότερο από το 40% των ψήφων ήταν το 1974. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι είναι τέτοιο το εκλογικό σύστημα στη Βρετανία ώστε οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και αν συγκέντρωναν μικρότερο ποσοστό ψήφων. Συσπείρωση των νεο-Εργατικών Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι επρόκειτο για την πιο μακρά και αμφίρροπη εκλογική εκστρατεία εδώ και μία δεκαετία στη Βρετανία. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ήταν η πιο δύσκολα προβλέψιμη προεκλογική διαδικασία από το 1992. Η Ιντιπέντεντ (Independent) προβλέπει ότι ο Τόνι Μπλερ θα προβεί σε ανασχηματισμό, αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του τους υποστηρικτές του από το χώρο των νεο-Εργατικών. Η εφημερίδα θεωρεί σχεδόν βέβαια την επιστροφή στην κυβέρνηση του πιστού οπαδού του Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί πριν από μερικούς μήνες, λόγω σκανδάλων της προσωπικής του ζωής. Η Τάιμς (Times) εκφράζει ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξουν καταγγελίες για διαφθορά, καθώς έχουν χαθεί πολλές ψήφοι που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Οι επιστολικές ψήφοι χάθηκαν στο ’μπερντιν της Σκοτίας, όπου αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Παρασκευή 06 Μαΐου 2005 - 03:12 (Ώρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων Στη Βρετανία τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης φέρνουν το Εργατικό Κόμμα πολύ κοντά στην κυβέρνηση και τον Τόνι Μπλερ στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά με μειωμένη λαϊκή απήχηση και κοινοβουλευτική δύναμη. Εάν επαληθευθούν οι τάσεις του εκλογικού σώματος ο κ. Μπλερ καθίσταται ο πρώτος ηγέτης των Εργατικών που επιστρέφει στην πρωθυπουργική κατοικία για τρίτη συνεχή θητεία. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για ρεκόρ αποχής, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες, με ποσοστό συμμετοχής λίγο πάνω από 60%. Δηλώσεις πρωταγωνιστών Μιλώντας αμέσως μετά την επανεκλογή του στην ιδιαίτερη εκλογική του πατρίδα, το Σέτζφιλντ της βόρειας Αγγλίας, ο Τόνι Μπλερ αναγνώρισε ότι το εκλογικό σώμα θέλησε με την ψήφο του να μειώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Εργατικών. Υποσχέθηκε να εντείνει τις κυβερνητικές προσπάθειες σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η αστυνόμευση. Όσο για το Ιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό ακόμα διχάζει την κοινωνία. Εξάλλου ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, αμέσως μετά την επανεκλογή του ευχαρίστησε το εκλογικό σώμα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και καθόρισε ως προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης την αύξηση της απασχόλησης και των δημοσίων επενδύσεων. Ο άνθρωπος που πολλές αναλύσεις και δημοσκοπήσεις φέρουν ως το διάδοχο του Τόνι Μπλερ κάποια στιγμή στην επόμενη τετραετία δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο πρόσωπο του Τόνι Μπλερ. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Από τις 646 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα σε 394. Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει 275 έδρες, οι υποψήφιοι των Τόρηδων έρχονται πρώτοι σε 77 εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν 32 έδρες. Δέκα εκλογικές περιφέρειες στέλνουν στο Γουεστμίνστερ βουλευτή ανεξάρτητο ή προερχόμενο από μικρότερο κόμμα. Σε σχέση με τις εκλογές του 2001 οι Εργατικοί χάνουν 21 έδρες, οι Συντηρητικοί κερδίζουν 14, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κέρδος 5 εδρών, ενώ δύο περισσότερες περιφέρειες αναδεικνύουν υποψήφιο ανεξάρτητο ή μικρότερου κόμματος. Δημοσκοπήσεις μετά την κάλπη Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις μετά την έξοδο από την κάλπη εμφάνιζαν το Εργατικό Κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 37%, χάνοντας περίπου 5% της λαϊκής ψήφου σε σχέση με τις εκλογές του 2001. Οι Συντηρητικοί παρουσίαζαν μικρή αύξηση (33%), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πραγματοποιούσαν σημαντική άνοδο αποκομίζοντας ποσοστό 22% και την πλειοψηφία της ψήφου δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις εξόδου οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ θα διαθέτουν πλειοψηφία 70 και πλέον εδρών ενώ στην τελευταία βουλή διέθεταν πλειοψηφία 161 εδρών.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου) Τόνι Μπλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου Σύμφωνα με τα εξιτρ πολς το Εργατικό Κόμμα θα συνεχίσει για Τρίτη κοινοβουλευτική περίοδο τη διακυβέρνηση της Βρετανίας. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δίνουν στο κόμμα του πρωθυπουργο Τόνι Μπλερ, ποσοστό 37%, στους Συντηρητικούς 33 και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 22% Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις εξόδου οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ θα διαθέτουν πλειοψηφία 66 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ στην τελευταία βουλή διέθεταν πλειοψηφία 161 έδρες. Η κατανομή των εδρών: Eργατικοί 356 έδρες, Συντηρητικοί, 209, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 53 έδρες. Υπόλοιποι: 28 έδρες. Οι δημοσκοπήσεις βασίζονται σε δείγμα 18.800 ψηφοφόρων σε 120 εκλογικά τμήματα. Στη βρετανική ιστορία υπάρχει προηγούμενο σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις εξόδου. Το 1992 είχαν προβλέψει νίκη των Εργατικών, τα αποτελέσματα όμως ανέδειξαν νικητές τους Συντηρητικούς.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 20:22 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντώθηκαν στους χώρους των στρατοπέδων συγκέντρωσης Περίπου 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην καθιερωμένη «πορεία των ζωντανών» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ’ουσιβιτς-Μπίρκεναου, 60 χρόνια μετά την απελευθέρωση τους από τον Κόκκινο Στρατό. Οι κυρίως- νέοι Εβραίοι πέρασαν από την πύλη του χώρου του στρατοπέδου ’ουσβιτς με την επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» και προχώρησαν στο Μπίρκεναου, που απέχει τρία χιλιόμετρα, σε μία εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Αριέλ Σαρόν, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. «Μη ξεχνάτε ότι εκατομμύρια Εβραίοι βάδισαν προς τον θάνατο, τη στιγμή που ο κόσμος κοιτούσε αμέτοχος Να θυμάστε τη σιωπή του κόσμου», είπε ο κ. Σαρόν, τον οποίο συνόδευαν επιζώντες των στρατοπέδων και εγγόνια τους που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. «Μαζικός τάφος» Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα, είπε ότι τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα έπρεπε να κάνουν τους ανθρώπους απρόσβλητους στο μίσος, τον αντισημιτισμό και την εχθρότητα κατά των ξένων. Οι εθνικοσοσιαλιστές είχαν καταστήσει την Πολωνία- τη χώρα με τους περισσότερους Εβραίους στην Ευρώπη- «μαζικό τάφο», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας έχασαν τη ζωή τους 3,5 Πολωνο-εβραίοι, το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού. Επέζησαν μόνο 500.000, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρισκόταν υπό σοβιετική κατοχή. Στο ’ουσβιτς και το Μπίρκεναου έχασαν τη ζωή τους 1,1 -1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι Εβραίοι. Η «πορεία των ζωντανών» συμβολίζει την πορεία των κρατουμένων, όταν οι Γερμανοί εκκένωναν τα στρατόπεδα και τους εξανάγκαζαν να περπατήσουν με τα πόδια εκατοντάδες χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρουν τον θάνατο από τις κακουχίες και την πείνα.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου) «Αποκηρύττομεν τον Πατριάρχην Ειρηναίον» Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου Στην αποκήρυξη του Ειρηναίου του Α' προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί 11 αρχιερείς και 24 αρχιμανδρίτες του Παναγίου Τάφου τον οποίο και ενημέρωσαν με επιστολή του για την άρση της αναγνώρισης προς το πρόσωπό του. Η συγκεκριμένη ενέργεια στην εκκλησιαστική ορολογία αναφέρεται ως σχίσμα και πρόκειται για την πλέον ακραία μορφή αντίδρασης κληρικών και αρχιερέων για τους χειρισμούς του πατριάρχη. Την επιστολή στην οποία επισημαίνουν τους λόγους οι οποίοι τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή, και επέδωσαν στον ίδιο κατά την είσοδό του στον πατριαρχικό θρόνο, τα μέλη της αγιοταφίτικης αδελφότητας σημειώνουν ότι «αποκηρύττομεν τον Πατριάρχην κ. Ειρηναίον καθιστώντας Αυτόν υπόδικον ενώπιων Μείζονος Συνόδου, Νομοκανονικής Αρχής και της αγιοταφίτικης ημών Αδελφότητος, μη αναγνωρίζοντες από τούδε οιανδήποτε απόφασιν Αυτού, ούτε το δικαίωμα να συγκαλέση Σύνοδον, συμφώνως τώ Εσωτερικώ Κανονισμώ του Πατριαρχείου, τώ Νόμω του 1958 και τη παρούση καταστάσει της Συνόδου και διορίζομεν τριμελή εκ περιτροπής Επιτροπήν δια τα περαιτέρω». Η επιστολή απεστάλη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον οποίο ζητείται και να συγκαλέσει τη Μείζονα Σύνοδο για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δυο εβδομάδες διαθέτει την εν λευκώ έγκριση της Συνόδου του, ώστε να χειριστεί το θέμα ο ίδιος προσωπικά. Στην επιστολή η οποία εξέπληξε κατά τα φαινόμενα μόνο τον πατριάρχη και το περιβάλλον του, τονίζεται ότι «ο κ. Ειρηναίος δεν μπορεί να εξασκήσει τα καθήκοντα Αυτού, ως μη βασιζόμενος εις την κανονικήν τάξιν, συνήθειαν και Νόμον του Πατριαρχείου, την εκκλησιαστική συμπεριφοράν, την αγάπην, δικαιοσύνην, αξιοκρατίαν, καλήν θέλησιν και κοινήν λογικήν, ως φαίνεται εκ των αμετρήτων ανεύθυνων ενεργειών Αυτού, αί οποίαι έφρον το Πατριαρχείον εις δυσχερεστάτην θέσιν και θέτουν είς έσχατον κίνδυνον τα διακιώματα και την περιουσίαν ημών είς τους Αγίους Τόπους». Για πρώτη φορά στη διάρκεια της σχεδόν τετράμηνης κρίσης στο πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όσοι εναντιώνονται στους χειρισμούς του κ. Ειρηναίου, χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται πίσω από οικονομικές ατασθαλίες, ότι άνοιξε τις πόρτες σε άτομα αμφιβόλου ποιότητος, καθώς και ότι βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες μισθώσεις γης και ακινήτων σε εταιρείες ισραηλιτικών συμφερόντων, ενώ κλείνουν αναφέροντας πως, «καθημερινώς μειώνει το κύρος του Πατριαρχικού αξιώματος, αδυνατών να γίνει σύμβολον όλων, ως αρμόζει τώ Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κατασκανδαλίζων τους ευλαβείς προσκυνητάς και όλων τον Ορθόδοξον και χριστιανικόν κόσμον, απογοητεύων τον ενταύθα ευσεβή λαόν του Θεού. »Μετά τοιαύτης συμπεριφοράς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος δεν έχει δικαίωμα να παραμένη εις την θέσιν Αυτού και να εκπροσωπή την Ορθοδοξίαν και το Ελληνικόν Γένος είς τους Αγίους Τόπους». Αναμένεται πλέον καταρχήν να διαπιστωθεί, μέχρι αργά απόψε το βράδυ, πόσοι άλλοι αρχιερείς θα προσυπογράψουν την επιστολή αυτή, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη τρία άτομα από το περιβάλλον του κ. Ειρηναίου προσανατολίζονται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Θετική τέλος ήταν και η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Φανάρι κ.κ. Βαρθολομαίου.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου) Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων υπάχρουν 46.000 εκλογικά τμήματα Μετά από ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, ήλθε η ώρα των Βρετανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν την κυβέρνηση που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κάλπες στις 645 εκλογικές περιφέρειες άνοιξαν στις 9 ώρα Ελλάδος και κλείνουν τα μεσάνυχτα. Πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόροι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της ταχυδρομικής ψήφου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου μιάμιση ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά η εικόνα για τον νικητή θα διαμορφωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα με τις βουλευτικές πραγματοποιούνται και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων σε 34 δημοτικά συμβούλια καθώς επίσης και για την ανάδειξη τεσσάρων δημάρχων. Ο Τόνι Μπλέρ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ψηφίζει στην εκλογική του περιφέρεια Σέτζφιλντ, ο Μάικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών στο Φολκστόουν και ο Τσαρλς Κένεντι στο Ρος. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα φυλάνε τα εκλογικά τμήματα κοντά στο Γουεστμίνστερ και άλλα κεντρικά σημεία του Λονδίνου. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου πριν τη διάλυση του ήταν 410 βουλευτές για τους Εργατικούς, 164 για τους Συντηρητικούς και 54 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Επίσης πέντε βουλευτές είχε το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας, τέσσερις του Πλάιντ Κάμρου της Ουαλλίας, επτά οι Δημοκράτες Ενωτικοί της Β. Ιρλανδίας, πέντε οι Ενωτικοί του ’λστερ, τέσσερις το Σιν Φέιν, τρείς το SDLP και τρείς ανεξάρτητοι. Επιστολικές ψήφοι Για να πάρει αυτοδυναμία ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει το λιγότερο 324 έδρες. Το 2001 η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε αποτέλεσμα, 43 λεπτά μετά το κλείσιμό της κάλπης, ήταν το Νότιο Σάντερλαντ. Μια πρώτη εικόνα, σε πανεθνικό επίπεδο, για το που ακριβώς βρίσκονται τα κόμματα θα προκύψει γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό συμμετοχής που στις τελευταίες εκλογές το 2001 ήταν μόλις 59%, το μικρότερο ποσοστό από το 1918. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ελπίζει ότι το σύστημα των ταχυδρομικών ψήφων θα συντελέσει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, αν και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της ταχυδρομικής ψηφοφορίας. Ο παράγοντας καιρός Για να ψηφίσει κάποιος στη Βρετανία το μόνο που απαιτείται είναι να έχει την ειδική κάρτα που αποστέλλεται σε όλους τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους περίπου ένα μήνα πριν την ημέρα των εκλογών. Η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι ο καιρός είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ποσοστό προσέλευσης. Ο καιρός την ημέρα των εκλογών το 1992 ήταν καλός, γεγονός που ευνόησε την υψηλή συμμετοχή (97%). Ηλιοφάνεια και ζέστη επικρατούσε την ημέρα των εκλογών το 1997 (ποσοστό συμμετοχής 71%), ενώ την ημέρα των εκλογών το 2001 ήταν άσχημος (ποσοστό συμμετοχής 59%, το χαμηλότερο από το 1918) Ο καιρός σήμερα είναι άστατος με σποραδικές βροχές στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας και θερμοκρασίες μέχρι τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου) «Δεν είναι αστείο να κρατούνται άνθρωποι και να δέχεται πλήγματα η αξιοπρέπεια και το κύρος τους», είπε ο αγιατολάχ Ασυνήθιστα έντονη κριτική άσκησε ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαρουντί, στις πρακτικές έρευνας και απόσπασης ομολογιών κρατουμένων, από τις διωκτικές αρχές της χώρας του. «Μερικές φορές κάνουν απαράδεκτα πράγματα. Καλύπτουν για παράδειγμα τα κεφάλια κρατουμένων με σακούλες, όπως κάνουν οι Αμερικανοί στο Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ», είπε ο Σαρουντί, τονίζοντας ως οι κακοποιήσεις κρατουμένων αντίκεινται στο Σύνταγμα, στο ισλάμ και τις διεθνείς νομικές αρχές. «Δεν είναι αστείο να κρατούνται άνθρωποι και να δέχεται πλήγματα η αξιοπρέπεια και το κύρος τους», είπε ο αγιατολάχ, μιλώντας στην ένωση εισαγγελέων, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η αστυνομία εγκλητεύει υπόπτους και διεξάγει έρευνες, χωρίς να έχει προηγουμένως την έγκριση από τη δικαιοσύνη. «Δεν τους δώσαμε λευκή επιταγή για να προχωρήσουν στη σύνταξη φακέλων. Αυτό είναι παράνομο», είπε επιπλέον οΣαρουντί. Ο ίδιος κάλεσε τις αστυνομικές αρχές να μη μεταχειρίζονται με σκληρά μέσα τους ιρανούς που δεν τηρούν τους αυστηρούς κανόνες ενδυμασίας, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όπως είπε. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικαστής άσκησε κριτική στη συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας, η τελευταία του όμως ήταν η εντονότερη επίθεση. Το Ιράν βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο κριτικής διεθνών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια σειρά παραβιάσεων, καθώς και για τον αυστηρό του ποινικό κώδικα.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου) Ο κ. Πολυζωγόπουλος (Δ) απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας καλούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 11 Μαΐου σε γενική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του ’ρεως. Κύρια αιτήματα των συνδικάτων είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές επιβαρύνθηκαν κατά 15% έως 20%, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε κατά 1,5% για το 2005. Ο κ. Πολυζωγόπουλος απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τα συνδικάτα, εάν προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που να επιδεινώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, όφειλε για λόγους σεβασμού και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, να ορίσει την 11η Μαΐου ως επίσημη αργία. Από πλευράς ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της, Σπύρος Παπασπύρος, ζήτησε για το ασφαλιστικό να αντληθούν πόροι με ευθύνη του κράτους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πιο σκληρές εισοδηματικές πολιτικές στο μέλλον και χαρακτήρισε τα μέτρα για την απασχόληση και την ανεργία, αναποτελεσματικά. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να είχε συμφωνήσει με τον υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκο, για τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε στο δημόσιο τομέα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε αυταρχική λογική και δεν έκανε καν διαβούλευση με τα συνδικάτα για το θέμα της Πρωτομαγιάς.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου) «Αποκηρύτομεν τον Πατριάρχην Ειρηναίον» Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου Στην αποκήρυξη του Ειρηναίου του Α' προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί 11 αρχιερείς και 24 αρχιμανδρίτες του Παναγίου Τάφου τον οποίο και ενημέρωσαν με επιστολή του για την άρση της αναγνώρισης προς το πρόσωπό του. Η συγκεκριμένη ενέργεια στην εκκλησιαστική ορολογία αναφέρεται ως σχίσμα και πρόκειται για την πλέον ακραία μορφή αντίδρασης κληρικών και αρχιερέων για τους χειρισμούς του πατριάρχη. Την επιστολή στην οποία επισημαίνουν τους λόγους οι οποίοι τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή, και επέδωσαν στον ίδιο κατά την είσοδό του στον πατριαρχικό θρόνο, τα μέλη της αγιοταφίτικης αδελφότητας σημειώνουν ότι «αποκηρύτομεν τον Πατριάρχην κ. Ειρηναίον καθιστώντας Αυτόν υπόδικον ενώπιων Μείζονος Συνόδου, Νομοκανονικής Αρχής και της αγιοταφίτικης ημών Αδελφότητος, μη αναγνωρίζοντες από τούδε οιανδήποτε απόφασιν Αυτού, ούτε το δικαίωμα να συγκαλέση Σύνοδον, συμφώνως τώ Εσωτερικώ Κανονισμώ του Πατριαρχείου, τώ Νόμω του 1958 και τη παρούση καταστάσει της Συνόδου και διορίζομεν τριμελή εκ περιτροπής Επιτροπήν δια τα περαιτέρω». Η επιστολή απεστάλη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον οποίο ζητείται και να συγκαλέσει τη Μείζονα Σύνοδο για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δυο εβδομάδες διαθέτει την εν λευκώ έγκριση της Συνόδου του, ώστε να χειριστεί το θέμα ο ίδιος προσωπικά. Στην επιστολή η οποία εξέπληξε κατά τα φαινόμενα μόνο τον πατριάρχη και το περιβάλλον του, τονίζεται ότι «ο κ. Ειρηναίος δεν μπορεί να εξασκήσει τα καθήκοντα Αυτού, ως μη βασιζόμενος εις την κανονικήν τάξιν, συνήθειαν και Νόμον του Πατριαρχείου, την εκκλησιαστική συμπεριφοράν, την αγάπην, δικαιοσύνην, αξιοκρατίαν, καλήν θέλησιν και κοινήν λογικήν, ως φαίνεται εκ των αμετρήτων ανεύθυνων ενεργειών Αυτού, αί οποίαι έφρον το Πατριαρχείον εις δυσχερεστάτην θέσιν και θέτουν είς έσχατον κίνδυνον τα διακιώματα και την περιουσίαν ημών είς τους Αγίους Τόπους». Για πρώτη φορά στη διάρκεια της σχεδόν τετράμηνης κρίσης στο πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όσοι εναντιώνονται στους χειρισμούς του κ. Ειρηναίου, χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται πίσω από οικονομικές ατασθαλίες, ότι άνοιξε τις πόρτες σε άτομα αμφιβόλου ποιότητος, καθώς και ότι βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες μισθώσεις γης και ακινήτων σε εταιρείες ισραηλιτικών συμφερόντων, ενώ κλείνουν αναφέροντας πως, «καθημερινώς μειώνει το κύρος του Πατριαρχικού αξιώματος, αδυνατών να γίνει σύμβολον όλων, ως αρμόζει τώ Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κατασκανδαλίζων τους ευλαβείς προσκυνητάς και όλων τον Ορθόδοξον και χριστιανικόν κόσμον, απογοητεύων τον ενταύθα ευσεβή λαόν του Θεού. »Μετά τοιαύτης συμπεριφοράς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος δεν έχει δικαίωμα να παραμένη εις την θέσιν Αυτού και να εκπροσωπή την Ορθοδοξίαν και το Ελληνικόν Γένος είς τους Αγίους Τόπους». Αναμένεται πλέον καταρχήν να διαπιστωθεί, μέχρι αργά απόψε το βράδυ, πόσοι άλλοι αρχιερείς θα προσυπογράψουν την επιστολή αυτή, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη τρία άτομα από το περιβάλλον του κ. Ειρηναίου προσανατολίζονται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Θετική τέλος ήταν και η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Φανάρι κ.κ. Βαρθολομαίου.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου) Τιμή ρεκόρ για γλυπτό του Μπρανκούσι Το «Πουλί στο διάστημα» είναι ελάχιστα γνωστό, καθώς βρισκόταν από το 1937 σε ιδιωτική συλλογή Το γλυπτό από μάρμαρο και πέτρα του Ρουμάνου Κονσταντίν Μπρανκούσι, «Πουλί στο διάστημα» πουλήθηκε σε άγνωστο συλλέκτη σε δημοπρασία του οίκου Κρίστι στη Νέα Υόρκη, για το ποσό ρεκόρ για γλυπτό των 27.456.000 δολαρίων. Πρόκειται για ένα αφηρημένης τέχνης έργο, ύψους 121 εκατοστών και είχε φιλοτεχνηθεί το 1923. Το «Πουλί στο διάστημα» είναι ελάχιστα γνωστό, καθώς βρισκόταν από το 1937 σε ιδιωτική συλλογή και η γνησιότητά του πιστοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία. Τον Μάιο του 2002, το έργο του ίδιου καλλιτέχνη «Δαναΐδα» είχε πουληθεί για 18,1 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπρανκούτσι που είχε γεννηθεί το 1876 και έζησε από το 1904 έως τον θάνατό του το 1957 στο Παρίσι, θεωρείται ένας από τους πατέρες της σύγχρονης αφηρημένης γλυπτικής. Αλλά γνωστά του έργα είναι «Το φιλί» και Η μούσα».
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου) Ο κ. Πολυζωγόπουλος (α) απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας καλούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 11 Μαΐου σε γενική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του ’ρεως. Κύρια αιτήματα των συνδικάτων είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές επιβαρύνθηκαν κατά 15% έως 20%, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε κατά 1,5% για το 2005. Ο κ. Πολυζωγόπουλος απέκλεισε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τα συνδικάτα, εάν προχωρήσει μονομερώς σε ρυθμίσεις που να επιδεινώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, όφειλε για λόγους σεβασμού και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, να ορίσει την 11η Μαΐου ως επίσημη αργία. Από πλευράς ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της, Σπύρος Παπασπύρος, ζήτησε για το ασφαλιστικό να αντληθούν πόροι με ευθύνη του κράτους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πιο σκληρές εισοδηματικές πολιτικές στο μέλλον και χαρακτήρισε τα μέτρα για την απασχόληση και την ανεργία, αναποτελεσματικά. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να είχε συμφωνήσει με τον υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκο, για τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε στο δημόσιο τομέα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε αυταρχική λογική και δεν έκανε καν διαβούλευση με τα συνδικάτα για το θέμα της Πρωτομαγιάς.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου) Ο Καραμανλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης Ικανοποίηση για το έργο του υπουργείου εξέφρασε ο κ. Καραμανλής Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επισκέψεών που πραγματοποιεί στα διάφορα υπουργεία με στόχο την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, επισκέφθηκε την Πέμπτη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ.Καραμανλής είχε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο που συντελείται από αυτήν. «Είχα σήμερα την ευκαιρία να διαπιστώσω για μια ακόμη φορά από κοντά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για έργο με σαφή, μετρήσιμα, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, με θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργος. Ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι «απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Γι αυτό δουλεύουμε με σχέδιο και πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, διάφανο και αξιόπιστο, ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 λέγοντας ότι «ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για να έχουμε ασφαλείς αγώνες. Το πετύχαμε. Οι πάντες το αναγνωρίζουν. Τώρα, όλη η τεχνογνωσία και η εμπειρία που αποκομίσαμε έχουν ήδη τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό φαίνεται από την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα έκτακτα γεγονότα, όπως αυτό της σχετικά πρόσφατης λεωφορειοπειρατείας». Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο κ.Καραμανλής μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επεσήμανε ότι «οι δηλώσεις Καραμανλή έρχονται να καλύψουν τις αντιλαϊκές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων και να επαυξήσουν με την εξαγγελία νέων μέτρων αστυνομοκρατίας. Η εγκληματικότητα όμως δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή αλλά με την καταπολέμηση των αιτιών της».
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη Με σαφή αν και έμμεση υπόδειξη για υποβολή των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κύπρο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι. «Η αποστολή των καλών υπηρεσιών έχει διακοπεί μέχρι ο Γενικός Γραμματέας να καθορίσει ότι οι συνθήκες υπάρχουν για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η κ. Κένεντι προσθέτοντας εύγλωττα ότι ο Κόφι Ανάν «έχει κάνει ξεκάθαρο τι χρειάζεται για να προβεί σε αυτόν τον καθορισμό». «Πρόθεσή μου είναι να συζητήσω αυτό το θέμα και να ενθαρρύνω για τις απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση επανέναρξης των προσπαθειών για λύση», δήλωσε ακόμη η Αμερικανίδα διπλωμάτης σημειώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τις πλειοψηφίες και στις δύο πλευρές. Πέραν αυτών η Λόρα Κένεντι διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να βοηθήσει στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και να στηρίξει την εφαρμογή μιας λύσης, αλλά η πρωτοβουλία, σημείωσε, θα πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους μάλλον παρά τους τρίτους. Αξίζει τέλος να επισημανθεί η διαβεβαίωση της Αμερικανίδας υφυπουργού ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τη θέση ότι είναι σημαντική η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης, κάτι πού αφήνει να εννοηθεί ότι εφ' όσον ξεκινήσει η διαδικασία ,θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη Πριν ακόμη φθάσει στη Λευκωσία, η Λόρα Κένεντι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φρόντισε να καταστήσει σαφή τη θέση της. Πρώτον, έρχεται για να ακούσει. Δεύτερο, αυτό πού περιμένει να ακούσει είναι αν ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος προτίθεται, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κοφι Αναν και υποστήριξαν οι Αμερικανοί, να παραδώσει γραπτώς και λεπτομερώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις αλλαγές πού επιθυμεί επί τού σχεδίου Αναν. Σχέδιο το οποίο κατά τούς Αμερικανούς δεν μπορεί να τύχει ριζικών διαφοροποιήσεων. Από πλευράς Λευκωσίας το μόνο βέβαιο είναι ότι λεπτομερείς θέσεις εκ των προτέρων και μονομερώς δεν πρόκειται να επιδοθούν. Η εξήγηση πού θα δοθεί στην κα Κένεντι για τη στάση αυτή είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά, ιδίως μετά την εμπειρία πριν τη διεξαγωγή των δημψηφισμάτων, δεν μπορεί να δώσει ξανά στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δικαίωμα επιδιαιτησίας και μάλιστα επιδιαιτησίας προληπτικής, όπως χαρακτηρίζεται, αφού ο κ.Ανάν θα μπορεί αφού μελετήσει μόνο τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς να τις θεωρήσει π.χ. υπερβολικές και να ανακοινώσει απροθυμία ανάληψης νέας πρωτοβουλίας επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες, χωρίς καν να υπάρξει διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Έτσι η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών είναι πιθανόν να ακούσει τα κεφάλαια ανησυχίας, ενώ από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδέχτης της εισήγησης της Λευκωσίας για αποστολή εκπροσώπου του Κοφι Αναν, εκπροσώπου ο οποίος σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνημένο πλαίσιο διαδικασίας και διαπραγμάτευσης. Μετά από αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να καταθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της. Με βάση τις διαφορετικές αυτές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προσεγγίσεις Ουάσιγκτον και Λευκωσίας το πού μπορεί να οδηγήσει η βολιδοσκόπηση της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται να είναι κάτι πού εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μεταβιβάσουν στον Κόφι Αναν την «άρνηση συμμόρφωσης» του προέδρου Παπαδόπουλου εξωθώντας και στα ανάλογα συμπεράσματα, είτε θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν αυτή την επίσκεψη σε πρώτο βήμα μιας διαβούλευσης πού θα έχει συνέχεια και πού θα καταλήξει σε μια νέα τελική προσπάθεια λύσης αποδεχτής από όλους.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Κενό 100 εκατομμυρίων δολαρίων Ο τρόπος που χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την ανοικοδόμηση έχει επικριθεί έντονα Οι αρχές οικονομικού ελέγχου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική πολιτική διοίκηση του Ιράκ δεν μπορεί να δικαιολογήσει που διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο. Δύο ελεγκτές ανακάλυψαν ενδείξεις κατάχρησης των χρημάτων αυτών που προέρχονταν από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου και περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν. Ένας τρίτος Αμερικανός ελεγκτής έθεσε ερωτήματα για το πώς διατέθηκαν κονδύλια ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από τον αμερικανικό προϋπολογισμό και προορίζονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η διαχείριση των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ήταν αρχικά ευθύνη της Προσωρινής Αμερικανικής Διοίκησης η οποία μεταβίβασε τις αρμοδιότητες της σε μια οργάνωση που κατευθυνόταν από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ. Ο ειδικός γενικός επιθεωρητής των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ( Sigir ) έλεγξε τον τρόπο που οι δύο αυτές διοικήσεις διαχειρίστηκαν τα κονδύλια που τους είχαν διατεθεί. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή από το ποσό των 120 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν στη διάθεση τους οι αρμόδιοι για την ανοικοδόμηση στο νότιο και κεντρικό Ιράκ, δεν υπάρχουν δικαιολογητικά για 7 εκατ. και για πληρωμές 89 εκατ. τα δικαιολογητικά που έχουν επισυναφθεί δεν είναι ικανοποιητικά. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και κατηγορεί τους αρμόδιους προϊσταμένους για «ξέπλυμα λογαριασμών» προκειμένου να καλυφθούν τα δικαιολογηθούν τα κενά στον ισολογισμό.
Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου) Η ώρα της κάλπης 45 εκατ. Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν την κυβέρνηση των επόμενων πέντε ετών. Η ψηφοφορία θα διάρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Οι Βρετανοί ψηφίζουν Στην τελική ευθεία Λίγο πριν το τέλος Εκλογές με Ιράκ στο επίκεντρο Το Ιράκ επισκιάζει τις εκλογές Σημαντικό προβάδισμα Εργατικών Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC Η τελευταία μάχη; Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά ’ργησε αλλά αποφάσισε Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου. Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών Τα εκλογικά προγράμματα Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση. Θέματα εκλογών: Ευρώπη Θέματα εκλογών: Ιράκ Θέματα εκλογών: Σύνταγμα Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους. Χιλιάδες οι υποψήφιοι Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς Εκλογές στη Βρετανία RSS ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 45 εκ. βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία. Δίχως καμιά εξαίρεση οι βρετανικές εφημερίδες θεωρούν λίγο ή πολύ το αποτέλεσμα δεδομένο «Ενισχυμένες οι ελπίδες των Εργατικών καθώς ολοκληρώθηκε η προεκλογική μάχη« είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Φαινάνσιαλ Τάιμς. « Με την ολοκλήρωση της πιο πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας της τελευταίας δεκαετίας όλα δείχνουν πως ο Τόνι Μπλέρ βρίσκεται μπρος σε μια ιστορική τρίτη νίκη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.» «Αν και το επιτελείο των Εργατικών θεωρεί σίγουρη την επιστροφή του Τόνι Μπλέρ στην Νταουνινγκ Στριτ εν τούτοις είναι διάχυτη η αβεβαιότητα για το μέγεθος της νίκης. Ο κ. Μπλέρ πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία πλέον των 50 εδρών, αλλιώς θα είναι δέσμιος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του, κάπου 50 με 60 βουλευτές που δεν θα διστάσουν να καταψηφίσουν νόμους τους οποίους θεωρούν αντιλαικούς» επισημαίνει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα. «Όλα τα προγνωστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν μια ιστορική τρίτη θητεία» αναφέρει ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της Γκάρντιαν Η εφημερίδα επικαλείται στελέχη του εκλογικού επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ οι οποίοι αποκαλύπτουν πως ο κ. Μπλέρ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από αυτή την προεκλογική εκστρατεία και πως οι επιθέσεις κατά της προσωπικής του αξιοπιστίας τον έχουν βαθιά τραυματίσει. Η ερμηνεία που δίνει η Γκάρντιαν είναι ότι η έξοδος του Τόνι Μπλέρ από την Ντάουνιγκ Στριτ πρέπει να είναι αναμενόμενη. «Ο Μπλέρ οδηγείται σε μια ιστορική Τρίτη νίκη» εκτιμά και η Ντέιλι Τέλεγκράφ, που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. «Ο Τόνι Μπλέρ δείχνει να οδηγείται σε Τρίτη διαδοχική νίκη και με σημαντική πλειοψηφία» γράφει η Τέλεγκραφ επισημαίνοντας ότι η προειδοποίηση των οικονομολόγων πως η Βρετανία ενδεχομένως να βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης, εξ αιτίας της στασιμότητας που σημειώνει ο βιομηχανικός και μεταπρατικός τομέας, ήλθε πολύ αργά για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ιντιπέντεντ επίσης προβλέπει επανεκλογή των Εργατικών επισημαίνει ωστόσο ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους παραμένει έως την τελευταία στιγμή αναποφάσιστος. Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι υψηλότερη από εκείνη το 2001, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην πολύ καλή εκστρατεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που πιθανότητα θα δουν το ποσοστό τους να αυξάνεται σημαντικά. «Ο Μπλέρ πάει για Τρίτη θητεία και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες προωθούνται σημαντικά» αναφέρει το πρωτοσέλιδο των Τάιμς. «Όπως φαίνεται οι χαμένοι θα είναι οι Συντηρητικοί που βλέπουν μια μεγάλη ανάκαμψη των Εργατικών την τελευταία στιγμή δίχως να μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι κερδισμένοι αυτών των εκλογών είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το δείχνουν όλες τις δημοσκοπήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί το κέντρο βάρους των Εργατικών είναι 60 οριακές έδρες, μεγάλος αριθμός των οποίων ενδέχεται να περάσει στους Φιλελεύθερου» σχολιάζουν οι Τάιμς.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 05:51 (Ώρα Λονδίνου) Η ώρα της αλήθειας για τα τρία μεγάλα κόμματα Μετά από ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, ήλθε η ώρα των Βρετανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν την κυβέρνηση που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κάλπες στις 645 εκλογικές περιφέρειες άνοιξαν στις 9 ώρα Ελλάδος και κλείνουν τα μεσάνυχτα. Πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόροι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της ταχυδρομικής ψήφου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου μιάμιση ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά η εικόνα για τον νικητή θα διαμορφωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα με τις βουλευτικές πραγματοποιούνται και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων σε 34 δημοτικά συμβούλια καθώς επίσης και για την ανάδειξη τεσσάρων δημάρχων. Ο Τόνι Μπλέρ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ψηφίσει στην εκλογική του περιφέρεια Σέτζφιλντ, ο Μάικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών στο Φολκστόουν και ο Τσαρλς Κένεντι στο Ρος. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα φυλάνε τα εκλογικά τμήματα κοντά στο Γουεστμίνστερ και άλλα κεντρικά σημεία του Λονδίνου. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου πριν τη διάλυση του ήταν 410 βουλευτές για τους Εργατικούς, 164 για τους Συντηρητικούς και 54 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Επίσης πέντε βουλευτές είχε το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας, τέσσερις του Πλάιντ Κάμρου της Ουαλλίας, επτά οι Δημοκράτες Ενωτικοί της Β. Ιρλανδίας, πέντε οι Ενωτικοί του ’λστερ, τέσσερις το Σιν Φέιν, τρείς το SDLP και τρείς ανεξάρτητοι. Ταχυδρομικές ψήφοι Για να πάρει αυτοδυναμία ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει το λιγότερο 324 έδρες. Το 2001 η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε αποτέλεσμα, 43 λεπτά μετά το κλείσιμό της κάλπης, ήταν το Νότιο Σάντερλαντ. Μια πρώτη εικόνα, σε πανεθνικό επίπεδο, για το που ακριβώς βρίσκονται τα κόμματα θα προκύψει γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό συμμετοχής που στις τελευταίες εκλογές το 2001 ήταν μόλις 59%, το μικρότερο ποσοστό από το 1918. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ελπίζει ότι το σύστημα των ταχυδρομικών ψήφων θα συντελέσει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, αν και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της ταχυδρομικής ψηφοφορίας. Ο παράγοντας καιρός Για να ψηφίσει κάποιος στη Βρετανία το μόνο που απαιτείται είναι να έχει την ειδική κάρτα που αποστέλλεται σε όλους τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους περίπου ένα μήνα πριν την ημέρα των εκλογών. Η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι ο καιρός είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ποσοστό προσέλευσης. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καιρό αίθριο με σποραδικές βροχές στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου) Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που έγιναν στη Βαγδάτη. 9 αστυνομικοί βρήκαν το θάνατο όταν ένοπλοι επετέθησαν εναντίον περιπολικών σε διάφορους οδικούς κόμβους. Επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο στρατολογικό κέντρο είχε ως αποτέλεσμα 13 μέλη της Εθνοφρουράς να βρουν το θάνατο. Εξάλλου, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το σπίτι ενός αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Την Τετάρτη, περίπου 50 άτομα βρήκαν το θάνατο στην κουρδική πόλη Αρμπίλ του Β. Ιράκ που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Βαγδάτη, πολλοί Ιρακινοί πιστεύουν πως η κλιμάκωση της βίας οφείλεται σε καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πολιτική διαδικασία: ορκίστηκε μεν η νέα κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη, αλλά πολλές θέσεις που θα κατελάμβαναν σουνίτες, που αποτελούν τη μειοψηφία, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Ωστόσο, ο υπουργός Προγραμματισμού, Μπαρχάμ Σαλίχ, δήλωσε στο BBC πως έχει επιτευχθεί τώρα συμφωνία για όλες τις θέσεις στην κυβέρνηση, με εξαίρεση μόνο το ποιός θα αναλάβει τελικά το υπουργείο ’μυνας. Σύμφωνα με τον κ. Σαλίχ, αναμένεται πολύ σύντομα ανακοίνωση για το θέμα αυτό.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου) Έκρηξη έξω από το βρετανικό προξενείο της Νέας Υόρκης Τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε έκρηξη έξω από το κτίριο του βρετανικού προξενείου στην Τρίτη Λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, δεν υπήρξαν θύματα ενώ οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την περιοχή, η αστυνομία ανακάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είχε τοποθετηθεί μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 09:09 (Ώρα Λονδίνου) Η ΙΒΜ ανακοινώνει μεγάλες απολύσεις H μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών IBM θα περικόψει το προσωπικό της σε ολόκληρο τον κόσμο κατά 4%. Θα χαθούν έτσι 13.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στην Ευρώπη όπου η ΙΒΜ απασχολεί περίπου 100.000 ανθρώπους. 25.000 άτομα εργάζονται στην ΙΒΜ στη Βρετανία. «Φοβούμεθα», δήλωσε εκπρόσωπος των συνδικάτων των εργαζομένων στην ΙΒΜ στη Βρετανία, «γιατί είναι ευκολότερο μια εταιρεία να προβεί σε απολύσειςε εδώ παρά οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.» Η ΙΒΜ, που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, εξήγησε πως έλαβε αυτή την απόφαση γιατί ήταν μειωμένα τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως ανακοίνωσε, στόχος της είναι η δημιουργία μικρότερων και περισσότερο ευλύγιστων επιχειρησιακών μονάδων στην Ευρώπη. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα προέλθουν από εθελούσιες εξόδους.
Η δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου Ζακ Σιράκ για την προώθηση του ΝΑΙ στο Ευρωπαικό Σύνταγμα από τους γάλλους ψηφοφόρους που θα κληθούν να το επικυρώσουν στο δημοψήφισμα της 29ης Μαίου, προκαλεί ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στον γαλλικό τύπο. «Μετά την κακή πρώτη εμφάνιση ο Ζακ Σιράκ έκρινε σκόπιμο να αδράξει την ευκαιρία για να αποταθεί για δεύτερη φορά στην κοινή γνώμη. Κατόρθωσε να μεταδώσει πιο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης του Ευρωσυντάγματος» γράφει η Νουβέλ Ομπζερβατέρ και συνεχίζει: «Ο Πρόεδρος προσπάθησε από την μια να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους τονίζοντας τις κοινωνικές πλευρές του Συντάγματος και από την άλλη την εθνικιστική δεξιά ζωγραφίζοντας την εικόνα μιας Γαλλοκεντρικής Ευρώπης» επισημαίνει η Ομζερβατέρ που δεν παραλείπει να ψέξει τον Πρόεδρο «Πως είναι δυνατόν να μιλάει λες και είναι φανατικός φιλο-ευρωπαίος; Μπερδευόμαστε όταν ακούμε τους ύμνους προς την Ευρώπη από έναν πολιτικό που αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαική ΄Ενωση» γραφει η Νουβελ Ομπζερβατέρ. Το ερώτημα ποιος λέει την αλήθεια στο ζήτημα του Ευρωπαικού Συντάγματος απασχολεί και την Λε Φιγκαρό. Η εφημερίδα αναφέρεται στην οργή που προκάλεσε μια φράση του κ. Σιράκ, στον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Λωράν Φαμπιούς ηγετική φυσιογνωμία του στρατοπεδου του ΟΧΙ. Δεν μπορείς να είσαι Ευρωπαίος και να καταψηφίσεις το Σύνταγμα, είπε ο Ζακ Σιράκ και η απάντηση του Λωράν Φαμπίους ήταν σκληρή. Όπως γράφει η Λε Φιγκαρό, ο κ. Φαμπίους σχολίασε ότι μόνο ο Σιράκ μπορεί να πει τλετοιο ψέμα δίχως να κοκκινίσει. «Με το να πει ότι δεν μπορείς να είσαι Ευρωπαίος και να ψηφίσεις κατά του Συντάγματος, αποσκοπεί να απαξιώσει και να δαιμονοποιήσει όλους όσους σκέφτονται διαφορετικά από τον ίδιο» λέει ο Λωράν Φαμπιούς στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό. «Αμίγος» και πάλι Η θερμή υποδοχή και τα σχόλια του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ραμσφελντ προς τον ισπανό ομόλογό του Χοσε Μπόνο σχολιάζεται από τον ισπανικό τύπο «Αν αναλογισθούμε ότι ένας βετεράνος όπως ο Ράμσφελντ δεν λέει ποτέ κάτι δίχως λόγο θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά τις δηλώσεις του» αναφέρει η Βανγουάρδια της Βαρκελώνης. «Και οι φιλοφρονήσεις του Ραμσφελντ δείχνουν πως παρά την σαφέστατη ενόχληση που προκάλεσε στην Ουάσινκτον η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ, η στρατιωτική συμφωνία της Ισπανίας με τη Βενεζουέλα του Τσάβες, η κατανόηση που δείχνει η ισπανική κυβέρνηση προς το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Ισπανία ως ένα σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο» σχολιάζει η Βανγουάρντια.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 05:51 (Ώρα Λονδίνου) Η ώρα της αλήθειας για τα τρία μεγάλα κόμματα Μετά από ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, ήλθε η ώρα των βρετανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν την κυβέρνηση που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κάλπες στις 645 εκλογικές περιφέρειες άνοιξαν στις 9 ώρα Ελλάδος και κλείνουν τα μεσάνυχτα. Πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόροι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της ταχυδρομικής ψήφου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου μιάμιση ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά η εικόνα για τον νικητή θα διαμορφωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα με τις βουλευτικές πραγματοποιούνται και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων σε 34 δημοτικά συμβούλια καθώς επίσης και για την ανάδειξη τεσσάρων δημάρχων. Ο Τόνι Μπλέρ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ψηφίσει στην εκλογική του περιφέρεια Σετζφιλντ, ο Μαικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών στο Φολκστόουν και ο Τσαρλς Κένεντι στο Ρος. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα φυλάνε τα εκλογικά τμήματα κοντά στο Γουεστμίνστερ και άλλα κεντρικά σημεία του Λονδίνου. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου πριν τη διάλυση του ήταν 410 βουλευτές για τους Εργατικούς, 164 για τους Συντηρητικούς και 54 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Επίσης πέντε βουλευτές είχε το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας, τέσσερις του Πλάιντ Κάμρου της Ουαλλίας, επτά οι Δημοκράτες Ενωτικοί της Β.Ιρλανδίας, πέντε οι Ενωτικοί του ’λστερ, τέσσερις το Σιν Φέιν, τρείς το SDLP και τρείς ανεξάρτητοι. Ταχυδρομικές ψήφοι Για να πάρει αυτοδυναμία ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει το λιγότερο 324 έδρες. Το 2001 η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε αποτέλεσμα, 43 λεπτά μετά το κλείσιμό της κάλπης, ήταν το Νότιο Σάντερλαντ. Μια πρώτη εικόνα, σε πανεθνικό επίπεδο, για το που ακριβώς βρίσκονται τα κόμματα θα προκύψει γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό συμμετοχής που στις τελευταίες εκλογές το 2001 ήταν μόλις 59%, το μικρότερο ποσοστό από το 1918. Η Κεντρική Εφορευτικέ Επιτροπή ελπίζει ότι το σύστημα των ταχυδρομικών ψήφων θα συντελέσει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, αν και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της ταχυδρομικής ψηφοφορίας. Ο παράγοντας καιρός Για να ψηφίσει κάποιος στη Βρετανία το μόνο που απαιτείται είναι να έχει την ειδική κάρτα που αποστέλλεται σε όλους τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους περίπου ένα μήνα πριν την ημέρα των εκλογών. Η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι ο καιρός είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ποσοστό προσέλευσης. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καιρό αίθριο με σποραδικές βροχές στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου) Η ώρα της αλήθειας για τα τρία μεγάλα κόμματα Μετά από ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, ήλθε η ώρα των βρετανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν την κυβέρνηση που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κάλπες στις 645 εκλογικές περιφέρειες ανοίγουν σε μία ώρα και κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόροι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της ταχυδρομικής ψήφου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου μιάμιση ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά η εικόνα για τον νικητή θα διαμορφωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα με τις βουλευτικές πραγματοποιούνται και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων σε 34 δημοτικά συμβούλια καθώς επίσης και για την ανάδειξη τεσσάρων δημάρχων. Ο Τόνι Μπλέρ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ψηφίσει στην εκλογική του περιφέρεια Σετζφιλντ, ο Μαικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών στο Φολκστόουν και ο Τσαρλς Κένεντι στο Ρος. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα φυλάνε τα εκλογικά τμήματα κοντά στο Γουεστμίνστερ και άλλα κεντρικά σημεία του Λονδίνου. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου πριν τη διάλυση του ήταν 410 βουλευτές για τους Εργατικούς, 164 για τους Συντηρητικούς και 54 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Επίσης πέντε βουλευτές είχε το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας, τέσσερις του Πλάιντ Κάμρου της Ουαλλίας, επτά οι Δημοκράτες Ενωτικοί της Β.Ιρλανδίας, πέντε οι Ενωτικοί του ’λστερ, τέσσερις το Σιν Φέιν, τρείς το SDLP και τρείς ανεξάρτητοι. Ταχυδρομικές ψήφοι Για να πάρει αυτοδυναμία ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει το λιγότερο 324 έδρες. Το 2001 η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε αποτέλεσμα, 43 λεπτά μετά το κλείσιμό της κάλπης, ήταν το Νότιο Σάντερλαντ. Μια πρώτη εικόνα, σε πανεθνικό επίπεδο, για το που ακριβώς βρίσκονται τα κόμματα θα προκύψει γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό συμμετοχής που στις τελευταίες εκλογές το 2001 ήταν μόλις 59%, το μικρότερο ποσοστό από το 1918. Η Κεντρική Εφορευτικέ Επιτροπή ελπίζει ότι το σύστημα των ταχυδρομικών ψήφων θα συντελέσει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, αν και εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της ταχυδρομικής ψηφοφορίας. Ο παράγοντας καιρός Για να ψηφίσει κάποιος στη Βρετανία το μόνο που απαιτείται είναι να έχει την ειδική κάρτα που αποστέλλεται σε όλους τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους περίπου ένα μήνα πριν την ημέρα των εκλογών. Η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι ο καιρός είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ποσοστό προσέλευσης. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καιρό αίθριο με σποραδικές βροχές στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου) Μια μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, δύο ισχυρές εκρήξεις στην Βαγδάτη και την Αρμπίλ στο κουρδικό Ιράκ, προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων. Στη Βαγδάτη εννέα μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά. Νωρίτερα, έκρηξη βόμβας στην κουρδική πόλη Αρμπίλ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 και τον τραυματισμό 150 ανθρώπων. Η έκρηξη στην Αρμπίλ αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Ο αυτόχειρας πυροδότησε τη βόμβα σε κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών που στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής διοίκησης. Κούρδοι αξιωματούχοι είπαν πως ο βομβιστής εισήλθε στο κτίριο προφασιζόμενος τον εθελοντή. Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρακινής αστυνομίας γίνονται συχνά στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, καθώς θεωρούνται από τους αντάρτες συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ, περίπου 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας πριν από μερικές ημέρες.
Πέμπτη 05 Μαΐου 2005 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου) Εύσημα της Ουάσινκτον προς το Πακιστάν Πιστεύεται ότι ο Αλ Λιμπί βρίσκεται πίσω από τις δύο απόπειρες δολοφονίες του Περβέζ Μουσάραφ Μόνο καλά λόγια είχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις διωκτικές αρχές του Πακιστάν, μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. «Αξίζουν συγχαρητήρια στις πακιστανικές αρχές για αυτό το επίτευγμα. Για μια ακόμη φορά απεδείχθη η αφοσίωση του Προέδρου Μουσάραφ και των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μεγάλη νίκη» δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Λίβυος Αμπού Φαράτζ Αλ Λιμπί, συνελήφθη στο Πακιστάν, μαζί με πέντε άλλους υπόπτους και σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές είναι κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Πιστεύεται ότι ο Αλ Λίμπι ήταν τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Ο Αλ Λίμπι καταζητείτο για δύο απόπειρες δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Οι αρχές του Πακιστάν είχαν επικηρύξει τον συλληφθέντα για 20 εκατομμυρία ρουπίες (περίπου 340.000 δολάρια).. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, κατάφερε να γλιτώσει και από τις δύο απόπειρες δολοφονίες εναντίον του τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν. Οι δυναμεις ασφαλείας του Πακιστάν έχουν συλλάβει πάνω από 700 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Οι περισσότεροι έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ.
|