Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-04-30
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 21:14 (Ώρα Λονδίνου) Τα θύματα πιστεύεται από τα ενδύματα τους ότι ήταν Κούρδοι Ερευνητές στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε πέρσι κοντά στην πόλη Σαμάουα 300 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Στον ομαδικό τάφο πιστεύεται ότι βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον 1500 Κούρδων, κυρίως γυναικόπαιδων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θύματα εκτελέσθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αφού πρώτα το καθεστώς τους μετέφερε δια της βίας στο νότιο Ιράκ. Τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν για τη δολοφονία των θυμάτων πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιηθούν στις δίκες του Σαντάμ Χουσείν και ανώτερων στελεχών του καθεστώτος του. «Βάση τρομοκρατών» Στο μεταξύ συνεχίστηκαν το Σάββατο οι βομβιστικές επιθέσεις ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι το Ιράκ έγινε «βάση εκπαίδευσης τρομοκρατών». Τρεις νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Ιράκ μια μέρα μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που έγιναν στην περιοχή της Βαγδάτης. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν στις επιθέσεις που είχαν ξανά στόχο περιπόλους του στρατού στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις του τελευταίου διήμερου ήταν συντονισμένες Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Ζαγιούνα κοντά σε περίπολο Ιρακινών και Αμερικανών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί. Ανησυχεί η Τουρκία Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ και γειτονικών του χωρών, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται και ότι έχει γίνει «βάση εκπαίδευσης τρομοκρατών». Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Τουρκίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και της Συρίας, συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για να βελτιωθεί η ασφάλεια των συνόρων τους. Συντονισμένες επιθέσεις Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα ιρακινή κυβέρνηση, η περιοχή της Βαγδάτης συγκλονίστηκε από πάνω από 10 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον30 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία των Σουνιτών αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν. Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, συναντά προβλήματα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πετρελαίου και Άμυνας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου) Ένταση στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός Πάνω από 3.000 άτομα παρακολούθησαν την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στο ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας είχε λάβει η ισραηλινή αστυνομία η οποία είχε αποκλείσει όλες τις εισόδους και τους δρόμους που οδηγούν στον Πανάγιο Τάφο. Λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας, μετά και τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ναό της Αναστάσεως σε πολλές ομάδες πιστών. Πιστοί από την Ελλάδα επευφήμησαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο Α' όταν άρχισε η περιφορά των αρχιερέων γύρω από το κουβούκλιο από το οποίο εξέρχεται η Αγία Φλόγα. Περίπου 1500 Ισραηλινοί αστυνομικοί πήραν μέρος στην επίβλεψη της διαδικασίας αφής του Αγίου Φωτός. Όταν ο Πατριάρχης προσπάθησε να εισέλθει στο κουβούκλιο, οι άντρες ασφαλείας του δέχθηκαν επίθεση από Αρμένιους προσκυνητές. Το επεισόδιο δεν διήρκεσε διότι επενέβη αμέσως η αστυνομία. Η τελετή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Ειδικό σκάφος της Ολυμπιακής μετέφερε το Άγιο Φως στην Αθήνα από όπου με άλλα αεροπλάνα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας το Άγιο Φως θα φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 18:58 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δύο στοιχήματα για την κυβέρνηση - Ασφαλιστικό - εργασιακό και εξωτερική πολιτική. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): Αυξήσεις σε απόστρατους αξιωματικούς. Με δύο νόμους τέλος στην αδικία ετών. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό: Με 2 ταχύτητες ο διάλογος για τις αλλαγές. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πλαστογραφίες στο ΑΣΕΠ. Άλλα κόλπα επί ΠΑΣΟΚ: Οι έρευνες του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν «μαϊμού» προϋποθέσεις για το ΚΕΠΥΟ. Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτοί λογαριασμοί. Τα δύσκολα μεταπασχαλινά στοιχήματα του Κ. Καραμανλή. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρώμικο σχέδιο βαρώνων για αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. ΤΟ ΒΗΜΑ: Κωδικός «Άτλας»... Τα μαύρα κατάστιχα του Μαξίμου. Οι βαθμολογίες των υπουργών και υφυπουργών. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανάσταση για τους καταναλωτές. Εισβολή πολυεθνικών κολοσσών στην αγορά σπάει τις τιμές. ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ώρα μηδέν για υγεία και παιδεία. Έρευνα: Οι κοινωνικές παροχές τα πρώτα θύματα της απογραφής και της λιτότητας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Με δίκροκο στο χέρι τσουγκρίζει ο Καραμανλής. Πετυχημένο και το ταξίδι Σπηλιωτόπουλου στις ΗΠΑ. ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Νέο καθεστώς σε οικοδομές και οικόπεδα. Δύο νομοσχέδια αλλάζουν τα δεδομένα για τα εντός και εκτός σχεδίου. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Καθαρίζουν» Γκαργκάνα Γιαννακό. Τριήμερο περισυλλογής και αποφάσεων. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δεύτε λάβετε ψήφους! Κυβέρνηση - Ιεραρχία σε τροχιά σύγκλισης, ο Αρχιεπίσκοπος πρόεδρος της Επιτροπής για την εκκκλησιαστική δικαιοσύνη. Η ΕΠΟΧΗ: Διώκουν τώρα και την αλληλεγγύη. Συνελήφθησαν και δικάστηκαν πολίτες της Χίου γιατί κρέμασαν πανό υπέρ ναυαγών προσφύγων. ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Πάρη, θέλω να κάνω παιδί μαζί σου». Αναστάτωση στην οικογένεια Λάτση. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η νεότερη γενιά δίνει ταυτότητα στη νέα Ευρώπη. Οι αλλαγές σε παιδεία και καθημερινότητα οδηγούν στην κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Παιχνίδι Καραμανλή με υποψήφιους «νταβατζήδες». Α-δεξια διαπλοκή: Ύποπτα φαινόμενα ένα χρόνο μετά. Ο ΛΟΓΟΣ: Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης. «Πρώτα έργο, μετά ο ανασχηματισμός» διαμηνύει ο πρωθυπουργός. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κρίση ταυτότητας. Ο παραδοσιακός πυρήνας της ΝΔ απορρίπτει το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο. Η ΝΙΚΗ: Ανάσταση της διαπλοκής. Σχέδιο αντεπίθεσης από μεγαλοεπιχειρηματίες. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μπορούμε να βάλουμε φρένο και να αντεπιτεθούμε. Αντεργατικοί σχεδιασμοί. TRAFFIC NEWS: Πονοκέφαλος για τον ALPHA η μεταγραφή του Μάκη. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναστάτωσαν άνθρωπο κι ανθρωπότητα από τα σκοτάδια που έχουν βυθιστεί... Η ΧΩΡΑ: Η μυστική σύσκεψη της Ραφήνας. Όλα τα σχέδια της νέας επικοινωνιακής πολιτικής. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου) Κάιρο: Επιθέσεις εναντίον τουριστών Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής ήταν καταζητούμενος Δύο νεκροί και τουλάχιστον δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων που έγιναν το Σάββατο το απόγευμα τοπική ώρα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου Κάιρο. Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη επίθεση σημειώθηκε όταν ακραίος Ισλαμιστής τον οποίο κυνηγούσε η αστυνομία πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε σε πολυσύχναστο δρόμο κοντά στο Εθνικό Μουσείο. Από την έκρηξη σκοτώθηκε βομβιστής, τον οποίο η αστυνομία αναζητούσε σε σχέση με βομβιστική επίθεση που είχε γίνει στις αρχές Απριλίου, και τραυματίσθηκαν τρεις Αιγύπτιοι και τέσσερις αλλοδαποί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες που τραυματίσθηκαν είναι από τη Ρωσία, την Ιταλία και το Ισραήλ. Η αστυνομία αμέσως μετά την έκρηξη απέκλεισε την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα δύο γυναίκες που φορούσαν φερετζέ άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστικού λεωφορείου. Μια από τις οπλοφόρους σκοτώθηκε και σύμφωνα με την αστυνομία τραυματίσθηκαν τρία άτομα. Στις 7 Απριλίου καμικάζι βομβιστής σκότωσε τρεις τουρίστες, δύο Γάλλος και έναν Αμερικανό, στην επίθεση που πραγματοποίησε σε παζάρι του Καίρου. Τρεις ξένοι τουρίστες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας στις αρχές Απριλίου Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής που αυτοανατινάχθηκε το Σάββατο καταζητείτο σε σχέση με την επίθεση της 7ης Απριλίου. Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει ότι οι επιθέσεις εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι ακραίοι Ισλαμιστές έχουν αρχίσει ξανά εκστρατεία με στόχο την οικονομία της Αιγύπτου πλήττοντας τη σημαντικότατη τουριστική βιομηχανία. Στην Αίγυπτο έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και περίπου 16 χιλιάδες ύποπτοι για συμμετοχή σε ακραίες οργανώσεις βρίσκονται στις φυλακές.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 18:48 (Ώρα Λονδίνου) Νέες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι βομβιστικές επιθέσεις ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι το Ιράκ έγινε «βάση εκπαίδευσης τρομοκρατών». Τρεις νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Ιράκ μια μέρα μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που έγιναν στην περιοχή της Βαγδάτης. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν στις επιθέσεις που είχαν ξανά στόχο περιπόλους του στρατού στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Ζαγιούνα κοντά σε περίπολο Ιρακινών και Αμερικανών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί. Ανησυχεί η Τουρκία Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ και γειτονικών του χωρών, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται και ότι έχει γίνει «βάση εκπαίδευσης τρομοκρατών». Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Τουρκίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και της Συρίας, συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για να βελτιωθεί η ασφάλεια των συνόρων τους. Ομαδικός τάφος Ερευνητές στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ομαδικό τάφο νοτίως της Βαγδάτης όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον 1500 Κούρδων, κυρίως γυναικόπαιδων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θύματα εκτελέσθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αφού πρώτα το καθεστώς τους μετέφερε δια της βίας στο νότιο Ιράκ. Συντονισμένες επιθέσεις Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα ιρακινή κυβέρνηση, η περιοχή της Βαγδάτης συγκλονίστηκε από πάνω από 10 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον30 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία των Σουνιτών αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν. Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, συναντά προβλήματα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πετρελαίου και Άμυνας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου) 3 τουρίστες σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε αρχές Απριλίου Από έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίσθηκαν τέσσερις αλλοδαποί. Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι φαίνεται πως κάποιος έριξε βόμβα από γέφυρα στον πολυσύχναστο δρόμο που περνάει κάτω από τη γέφυρα που είναι κοντά στο Εθνικό μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες που τραυματίσθηκαν είναι από τη Ρωσία, την Ιταλία και το Ισραήλ. Η αστυνομία αμέσως μετά την έκρηξη απέκλεισε την περιοχή. Στις αρχές Απριλίου καμικάζι βομβιστής σκότωσε τρεις τουρίστες, δύο Γάλλος και έναν Αμερικανό, στην επίθεση που πραγματοποίησε σε παζάρι του Καίρου. Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει ότι η δεύτερη βομβιστική επίθεση μέσα σ ένα μήνα εντείνει τους φόβους για νέα εκστρατεία των ακραίων Ισλαμιστών που έχει ξανά στόχο την οικονομία της Αιγύπτου πλήττοντας τη σημαντικότατη τουριστική βιομηχανία.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου) Τελικά, ήταν νόμιμος ο πόλεμος; Διχάζει το θέμα των γνωμοδοτήσεων του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας σχετικά με την νομιμότητα της εισβολής στο Ιράκ. Aναλυτικά η τεκμηρίωση της άποψης του και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, λόρδος Γκόλντσμιθ, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την νομιμότητα του πολέμου, μόλις δέκα μέρες πριν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη διεξαγωγή του πολέμου. Η γνωμοδότηση του λόρδου Γκόλντσμιθ την ημέρα εκείνη ανέφερε πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως το γεγονός ότι δεν έγιναν γνωστές οι επιφυλάξεις του γενικού εισαγγελέα, σημαίνει πως οι βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο και η κοινή γνώμη είχαν παραπλανηθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 1441 στις 8 Νοεμβρίου 2002. Το ψήφισμα έδινε στο Ιράκ «μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο θέμα του αφοπλισμού» και προειδοποιούσε τη Βαγδάτη για «σοβαρές συνέπειες» αν δεν το έπραττε. ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Το κείμενο της γνωμοδότησης της 7ης Μαρτίου 2003 (στα αγγλικά) Το κείμενο της γνωμοδότησης προς στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου 2003 (στα αγγλικά) Το ψήφισμα είχε βασιστεί σε δύο παλαιότερα: στο ψήφισμα 678 του 1990, το οποίο είχε εγκρίνει τον πόλεμο για την απομάκρυνση του Ιράκ από το Κουβέιτ με τη χρήση «κάθε απαραίτητου μέσου» για την «επιβολή της ειρήνης και της ασφάλειας» και στο ψήφισμα 687 (που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του Περσικού το 1991) το οποίο θέτει μια σειρά διαρκών υποχρεώσεων στο Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής και αφήνει να εννοηθεί πως αν το Ιράκ δεν το πράξει και δεν συμμορφωθεί με αυτούς του όρους θα μπορούσε να γίνει και πάλι χρήση βίας εναντίον του. Ως αποτέλεσμα, οι επιθεωρητές όπλων υπό τον Χανς Μπλιξ πήγαν στο Ιράκ, ενώ 250.000 αμερικανικά βρετανικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ιρακινά σύνορα. Στις 24 Φεβρουαρίου 2003, η Βρετανία και οι ΗΠΑ άρχισαν τις προσπάθειες για να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να περάσει ένα νέο ψήφισμα που θα επέτρεπε τη χρήση βίας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρουσίασε στο Συμβούλιο στοιχεία, που όπως έλεγε απεδείκνυαν ότι το Ιράκ εξακολουθούσε να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Στις 7 Μαρτίου 2003 ο Χανς Μπλιξ είπε στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ είχε κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του για αφοπλισμό, αλλά παρέμεναν, όπως είπε, αναπάντητα ερωτηματικά. Αργότερα είπε ότι αν είχε ερωτηθεί θα είχε ζητήσει παράταση χρόνου για να συνεχίσει το έργο του. Στις 17 Μαρτίου 2003 η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επέτρεπε τη χρήση βίας, επικαλούμενες την αντίθεση της Γαλλίας και την απειλή του Παρισιού να ασκήσει βέτο σε κάθε τέτοιο ψήφισμα. Γνωρίζουμε πως στη γνωμοδότηση της 7ης Μαρτίου 2003 (σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου χωρίς νέο ψήφισμα του ΟΗΕ) ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας είχε πει «η γλώσσα του ψηφίσματος 1441 αφήνει τη [νομική] θέση ασαφή». «Κύριο ερώτημα», έλεγε, ήταν το κατά πόσο υπήρχε ανάγκη αξιολόγησης της συμπεριφοράς του Ιράκ. Αν ναι, «εναπόκειται στο Συμβούλιο να την κάνει» έλεγε ο λόρδος Γκόλντσμιθ. «Η ασφαλέστερη νομική οδός θα ήταν να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος που επιτρέπει τη χρήση βίας»σημειώνει. ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ 7 Μαρτίου: Πρώτη γνωμοδότηση προς τον Τόνι Μπλερ 7 Μαρτίου: Ο Χανς Μπλιξ λέει στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης 17 Μαρτίου: Τελική γνωμοδότηση προς το υπουργικό συμβούλιο 17 Μαρτίου: Η γνωμοδότηση κοινοποιείται στη Βουλή των Λόρδων 20 Μαρτίου: Έναρξη πολέμου «Αλλά, συνεχίζει, αν η κυβέρνηση επιλέξει να στηριχτεί μόνο στο 1441 «είναι δυνατόν να υποστηριχτεί εύλογα» ότι αυτό είναι ικανό «κατ αρχήν να ανανεώσει την εντολή του 678 χωρίς νέο ψήφισμα». Όμως «αυτό το επιχείρημα είναι αμφιλεγόμενο. Δεν είναι ευρέως αποδεκτό μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολιαστών» λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ διευκρινίζοντας όμως πως «εγώ διαφωνώ με αυτούς τους σχολιαστές και νομικούς». Αν η κυβέρνηση στηριχτεί σε αυτό το επιχείρημα, προειδοποιεί ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας «θα πρέπει να δείξουμε αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία για την μη συμμόρφωση και μη συνεργασία» του Ιράκ. Και δεδομένων των πρόσφατων εκθέσεων των επιθεωρητών όπλων, λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ στην κυβέρνηση, «θα χρειαστεί να εξετάσετε πολύ προσεκτικά αν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη μη συνεργασία και τη μη συμμόρφωση του Ιράκ είναι αρκετά πειστικά ώστε να δικαιολογήσουν το συμπέρασμα πως το Ιράκ δεν αξιοποίησε την τελευταία ευκαιρία» που του δόθηκε. Προειδοποίησε ακόμα ότι κάθε στρατιωτική δράση «θα πρέπει να έχει ως αντικειμενικό στόχο την εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας» και ότι «θα πρέπει να αποτελεί μια αντίδραση που θα είναι κατάλληλη για τον στόχο αυτό, δηλαδή την εξασφάλιση της συμμόρφωσης του Ιράκ με τις υποχρεώσεις του για τον αφοπλισμό». Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό στόχο της στρατιωτικής δράσης» παρόλο που η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν νόμιμη «αν μπορέσει να δειχτεί πως μια τέτοια ενέργεια είναι αναγκαίο και ανάλογο μέτρο για να εξασφαλιστεί ο αφοπλισμός του Ιράκ». Εν τούτοις, στη γνωμοδότηση που παρουσίασε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου, η νομική του συμβουλή ήταν κατηγορηματική. Η εξουσιοδότηση να χρησιμοποιηθεί βία κατά του Ιράκ προκύπτει από τα συνδυασμένα αποτελέσματα των αποφάσεων 678, 687 και 1441. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ακόμα ότι αν το Ιράκ, σε οποιαδήποτε στιγμή, δεν συμμορφωθεί και συνεργαστεί πλήρως με την εφαρμογή του 1441, αυτό θα αποτελεί περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης». Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας λόρδος Γκόλντσμιθ Και συνεχίζει στη νέα του γνωμοδότηση ο λόρδος Γκόλντσμιθ «Είναι σαφές πως το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί και συνεπώς το Ιράκ ήταν κατά τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε το ψήφισμα 1441 και συνεχίζει να παραβαίνει εμπράκτως τους όρους». «Το ψήφισμα 1441 θα καθόριζε πως απαιτείται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αν είχε κάτι τέτοιο ως στόχο. Το μόνο που ζητά είναι γίνει έκθεση και να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η αποτυχία του Ιράκ [να συμμορφωθεί] αλλά δεν εκφράζει την νέα απόφαση για την εντολή χρήσης δύναμης». Τι είχε αλλάξει λοιπόν στο ενδιάμεσο; Οι προσπάθειες της Βρετανίας για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ενέκρινε την χρήση δύναμης είχαν αποτύχει. Και τότε ο στρατός και το δημόσιο ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να «εκφράσει μια σαφή και απλή άποψη» σχετικά με το θέμα της νομιμότητας του πολέμου. Έτσι στις 15 Μαρτίου, ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας έγραψε στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως «είναι πράγματι η κατηγορηματική άποψη του πρωθυπουργού ότι το Ιράκ βρίσκεται σε περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης των όρων» που του έχουν τεθεί. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Απριλίου 2005, ο λόρδος Γκόλντσμιθ είπε ότι η γνωμοδότησή του της 7ης Μαρτίου 2003 ήταν μια ανάπτυξη των επιχειρημάτων και όχι το συμπέρασμα. «Όχι μόνο δεν έδειξε πως έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος αλλά δείχνει και το πώς έλαβα υπόψη όλα τα επιχειρήματα πριν καταλήξω στο συμπέρασμά μου» είχε πει ο λόρδος Γκόλντσμιθ. Ο γενικός εισαγγελέας, τυπικά, δεν μετέβαλλε τη γνωμοδότησή του επειδή δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα στις 7 Μαρτίου. Αλλά στις 17 Μαρτίου, και αφού οι σχετικές βρετανικές προσπάθειες στον ΟΗΕ είχαν αποτύχει, δεν εξέφρασε καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα ήταν νόμιμος χωρίς ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η πρώτη του γνωμοδότηση είχε γίνει γνωστή εκείνη την περίοδο θα έκανε πολύ πιο δύσκολο το έργο της βρετανικής κυβέρνησης να κερδίσει υποστήριξη για τα σχέδιά της για επικείμενη εισβολή στο Ιράκ. Και δεν είναι τυχαίο που το ψήφισμα 1441 δεν ήταν σαφές σχετικά με το αν μπορούσε να υπάρξει νόμιμη στρατιωτική επέμβαση χωρίς νέο ψήφισμα, καθώς η απόφαση είχε εσκεμμένα διατυπωθεί με τρόπο που θα εξασφάλιζε την ομόφωνη στήριξη του ΟΗΕ. Το γεγονός πως η Βρετανία προσπάθησε σκληρά να πετύχει την έκδοση νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ κάνει σαφές ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προτιμούσε, και για πολιτικούς και για νομικούς λόγους, μια πιο απερίφραστη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον πόλεμο.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου) Δικαστήριο γαι τους Ερυθρούς Χμερ Ο αρχηγός των Ερυθρών Χμέρ, Πολ Ποτ, πέθανε το 1998 Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και προσεχώς μπορεί να λειτουργήσει δικαστήριο, στο οποίο θα λογοδοτήσουν πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, που κατηγορούνται για την οργάνωση μαζικών εξοντώσεων. Οι δίκες αναμένεται να αρχίσουν μετά από τρεις μήνες. Ο αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τους Ερυθρούς Χμέρ (1975-1979), εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,7 εκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός της Καμπόζης εκείνο το διάστημα ήταν οκτώ εκατομμύρια. Οικονομική βοήθεια για τη σύσταση του δικαστηρίου είχε ζητήσει η κυβέρνηση της Καμπότζης από τον ΟΗΕ πριν από οκτώ χρόνια. Ο γγ του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, κάλεσε τώρα την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία, αφού έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, μέσω διεθνών δωρητών. Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι οι δίκες δεν πρόκειται να γίνουν, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας των κατηγορουμένων. Ο αρχηγός των Ερυθρών Χμέρ, Πολ Ποτ, πέθανε το 1998, ενώ οι άλλοι ηγέτες τους είναι υπερήλικοι. Μόνο δύο από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου) Η Ντέιλι Τέλεγκραφ φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών και φερόμενου να διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπάουν, ο οποίος σημειώνει ότι στο μέλλον τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή της χώρας σε πόλεμο, πρέπει να τον έχει το κοινοβούλιο. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι δηλώσεις Μπράουν μπορούν να εκληφθούν ως προσπάθεια επαναπροσέλκυσης των απογοητευμένων ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος, που εναντιώνονται στον πόλεμο κατά του Ιράκ. «Μπορούν συγχρόνως να ερμηνευτούν ως μήνυμα του κ. Μπράουν, που έχει πάρει ουσιαστικά το χρίσμα του διαδόχου από τον Τόνι Μπλερ, ότι είναι ικανός να διαχωρίσει τη θέση του από κάποιες πτυχές της πορείας προς τον πόλεμο, με το να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της τήρησης των συνταγματικών κανόνων στο μέλλον», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι Εργατικοί φοβούνται για την πλειοψηφία τους» και σημειώνουν ότι ο Τόνι Μπλερ βασανίζεται από το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της πλειοψηφίας του κόμματός του. Κάτι τέτοιο θα μείνε τις προοπτικές των Εργατικών μπορούσε να εξαντλήσουν -εάν κερδίσουν τις εκλογές της 5ης Μαίου- ολόκληρη την τρίτη τους θητεία, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι το προεκλογικό επιτελείο των Εργατικών φοβάται την αποχή από τις κάλπες παραδοσιακών του ψηφοφόρων, ή στροφή τους προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, εξαιτίας της απογοήτευσής τους για τη συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι καταρρίπτεται, με βάση αποτελέσματα έρευνας, ο μύθος που καλλιεργεί το Εργατικό Κόμμα, ότι θα καταλήξουν στους συντηρητικούς και θα βοηθήσουν τον αρχηγό τους Μάικλ Χλάουαρντ να γίνει πρωθυπουργός, οι ψήφοι εκείνων που θα εκδηλώσουν την προτίμηση τους στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σε σχόλιό της η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι ο πόλεμος του Ιράκ εξαναγκάζει τους Εργατικούς, αλλά και τους Συντηρητικούς σε άμυνα, υπενθυμίζοντας για το κόμμα του κ. Χάουαρντ, ότι υπό τον προκάτοχό του στη θέση του προέδρου είπε «ναι» στη συμμετοχή της Βρετανίας. Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στο θέμα της επιστολικής ψήφου και γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι θα λειτουργεί έκτακτη υπηρεσία, που θα καταγράφει καταγγελίες για παρατυπίες, καθώς όπως γράφει η εφημερίδα- υπάρχουν φόβοι να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες, όπου τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι οριακά. Κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Γκάρντιαν αναφέρεται στην πολιτική των Συντηρητικών για τη μετανάστευση και σημειώνει ότι «στα χέρια τους δεν είναι ασφαλείς οι κεντρικές αρχές της ανθρωπιάς». Εάν εκλεγεί ο Μάικλ Χάουαρντ θα «ξεσχίσει» τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και θα στείλει πίσω σε περιοχές όπου βασιλεύει η τρομοκρατία, γυναίκες άνδρες και παιδιά, γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.
Σάββατο 30 Απριλίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου) Tριάντα χρόνια από την πτώση της Σαϊγκόν Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει και προωθεί την ειρηνική συνεργασία Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται στις 30 Απριλίου από την πτώση της Σαϊγκόν και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών από τη Σαϊγκόν, την Πόλη Χο Τσι Μινχ, όπως αποκαλείται σήμερα. Μιλώντας στο Ανόι σε βετεράνους του πολέμου και ξένους διπλωμάτες μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον- πριν την έναρξη των τελετών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Παν Βαν Χαϊ, υπογράμμισε ότι η νίκη στις 30 Απριλίου 1975 έχει «γραφεί για πάντα στην εθνική μας ιστορία». Πρόσθεσε όμως συγχρόνως ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ότι πρέπει να κινηθεί προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Ο κ. Χαϊ είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει και προωθεί την ειρηνική συνεργασία και την ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες που υπήρξαν εμπόλεμα μέρη Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης», όπως έχει καθιερωθεί η 30η Απριλίου στο Βιετνάμ υπενθυμίζει τη νίκη των Βορειοβιετναμέζων κομμουνιστών επί του νοτιοβιετναμικού καθεστώτος που είχε τη στρατιωτική στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.
|