Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-27

  1. Η νομιμότητα του πολέμου στο προσκήνιο
  2. Η «απογείωση» της Ευρώπης
  3. Συναρπαστικοί ημιτελικοί
  4. Αποκτά κυβέρνηση το Ιράκ
  5. Προθεσμία τριών εβδομάδων για το «βασικό μέτοχο»
  6. Ένας «γίγαντας» στον «πόλεμο των αιθέρων»
  7. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  8. Καθυστέρηση στη δικαστική απόφαση για Χανταρκόφσκι
  9. Πολύνεκρο δυστύχημα στη Σρι Λάνκα
  10. Πρεμιέρα ασφαλιστικού
  11. Ένας «γίγαντας» στον «πόλεμο των αιθέρων»
  12. Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Ράμσφελντ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 01:49 (Ώρα Λονδίνου)

Η νομιμότητα του πολέμου στο προσκήνιο

Η διαρροή της νομικής συμβουλής του πλέον υψηλόβαθμου νομικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, Λόρδου Γκόλντσμιθ, για την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ δεσπόζει στις βρετανικές εφημερίδες.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο που απευθυνόταν προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο γενικός εισαγγελέας «εκφράζει αμφιβολίες» για την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Το έγγραφο διέρρευσε στην Γκάρντιαν (Guardian) και στο Κανάλι 4 (Channel 4) της βρετανικής τηλεόρασης.

Η Γκάρντιαν (Guardian) στο κεντρικό της σχόλιο με τίτλο: «Η δημοκρατία στο σκοτάδι» σημειώνει ότι το επίμαχο έγγραφο «δεν έχει και πολύ σχέση» με την περίληψη του που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και στο κοινοβούλιο πριν εγκριθεί η προσφυγή στα όπλα.

Η περίληψη «απογυμνώθηκε από τις επιφυλάξεις και τις προειδοποιήσεις» που περιέχει το εμπιστευτικό έγγραφο του Λόρδου Γκόλντσμιθ, σημειώνει η Γκάρντιαν.

Επομένως, σχολιάζει η Γκάρντιαν, «τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και το κοινοβούλιο έμειναν στο σκοτάδι. Ίσως όμως ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) δημοσιεύει εκτεταμένα αποσπάσματα του επίμαχου εγγράφου με τίτλο «Για πρώτη φορά η νομική συμβουλή που δεν μας επέτρεψαν ποτέ να δούμε».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η διαρροή του εγγράφου αποτελεί ένα «μαχαίρι στην καρδιά» της προεκλογικής εκστρατείας του Εργατικού Κόμματος που «προσπαθούσε απεγνωσμένα» να εστιάσει την προσοχή των ψηφοφόρων σε άλλα θέματα πλην Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι μετά την διαρροή του επίμαχου εγγράφου «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του γενικού εισαγγελέα», υπονοώντας ότι ίσως δέχθηκε πολιτικές πιέσεις για να τροποποιήσει την νομική συμβουλή.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις «σοβαρό πλήγμα» για την προεκλογική εκστρατεία του Τόνι Μπλερ.

«Τώρα γίνεται σαφές» -συνεχίζει η εφημερίδα- γιατί ο βρετανός πρωθυπουργός «αρνήθηκε επανειλημμένα να δώσει στην δημοσιότητα την νομική συμβουλή».

«Η ειλικρίνεια του Τόνι Μπλερ επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά την διαρροή του εγγράφου», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Καθώς ο Τόνι Μπλερ έλεγε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ότι ποτέ δε είπε ψέματα άλλο κανάλι (Κανάλι 4) μετέδιδε νέες αποκαλύψεις ότι παραπλάνησε τη χώρα ως αναφορά την νομιμότητα του πολέμου», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ψεύτης αλλά χαρισματικός

Παρόλα τα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και ειλικρίνεια του Τόνι Μπλερ, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Γκάρντιαν (Guardian).

Αν και το 44% χαρακτηρίζει τον βρετανό πρωθυπουργό «ψεύτη», το 55% τον θεωρεί «χαρισματικό», σε αντίθεση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ για τον οποίον μόνο το 24% των ψηφοφόρων θεωρεί «χαρισματικό».

Ακόμη και μεταξύ των οπαδών του Συντηρητικού Κόμματος η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει το χάρισμα να είναι πρωθυπουργός.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 02:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η «απογείωση» της Ευρώπης

Η πρώτη πτήση του Airbus A380 του μεγαλύτερου αεροσκάφους που κατασκευάσθηκε ποτέ- απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Στην Γαλλία, η Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στο σούπερ-τζάμπο με τον τίτλο «Η Ευρώπη απογειώνεται».

Οι υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Συντάγματος «χαιρετίζουν το αεροσκάφος ως παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει η Ευρώπη» σημειώνει η εφημερίδα.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μηχανικοί και επιχειρηματίες χτίζουν την Ευρώπη πιο γρήγορα από τους πολιτικούς», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα που προσθέτει πάντως ότι παρ΄ όλα αυτά «η επιτυχία της Airbus μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε στην οικοδόμηση της Ευρώπης πάνω στα θεμέλια του ευρωσυντάγματος».

«Το Airbus χωρίς την ΕΕ είναι ένα αεροσκάφος χωρίς φτερά» καταλήγει το σχόλιο της Liberation.

Η Le Nouvel Observateur με αφορμή την πρώτη πτήση του A-380 σχολιάζει την διαμάχη ΕΕ με την Κίνα για τις εισαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι «η ατμόσφαιρα προστατευτισμού που επικρατεί στην Γαλλία είναι άστοχηΟι διεθνείς συμφωνίες που επιτρέπουν στην Κίνα να κατακλύζει τις ξένες αγορές με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι οι ίδιες που θα επιτρέψουν στην Γαλλία να πουλήσει αεροσκάφη Airbus».

Στην Γερμανία, η Dueddeutsche Zeitung πιστεύει ότι είναι πολύ για να εκτιμήσουμε εάν το Airbus A-380 θα έχει επιτυχία.

Οι Ευρωπαίοι είναι υπερήφανοι που το A-380 ξεπέρασε το αμερικανικό Μπόινγκ ως το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο αλλά η χρησιμότητα του είναι αμφίβολη σημειώνει.

Η Die Welt χαρακτηρίζει την πρώτη πτήση του αεροσκάφους «ανατολή μιας νέας εποχής στην πολιτική αεροπορία».

«Το επιχειρηματικό πνεύμα πίσω από αυτό εγχείρημα θα πρέπει να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα σε άλλους τομείς της οικονομίας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Περιοδεία Πούτιν

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ισραήλ είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ρώσος ή Σοβιετικός ηγέτης.

«Είναι προφανές ότι ο Πούτιν θέλει να αναλάβει δραστηριότητα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή που παραπαίειΔεν θέλει να αφήσει το πεδίο ελέυθερο στους Αμερικανούς», γράφει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι της Ρωσίας μετανάστευσαν στο Ισραήλ και αρκετοί από αυτούς ανέλαβαν υψηλά πολιτικά αξιώματα.

Σαν αποτέλεσμα σημειώνει η γερμανική εφημερίδα- ο ρώσος πρόεδρος «θα μπορεί να συνομιλεί με ορισμένους ισραηλινούς αξιωματούχους στην μητρική του γλώσσα».


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συναρπαστικοί ημιτελικοί

Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ήταν ο σκόρερ της ΑΕΚ, Νίκος Λυμπερόπουλος

Με παράταση απέναντι σε μια ηρωική ΑΕΚ που από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου έπαιζε με 10 παίκτες, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κλέψει την πρόκριση.

Στον ημιτελικό του Κυπέλλου, που έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κατάφερε να ισοφαρίσει το 0-1 του πρώτου αγώνα, με γκολ του Λυμπερόπουλου στο 42'.

Στο έκτο λεπτό της παράτασης, οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Μόρα ενώ στο 118' ο Οκκάς έκανε το 2-1 χαρίζοντας την πρόκριση στον Ολυμπιακό.

Στον τελικό της διοργάνωσης, στις 21 Μαϊου στην Πάτρα, θα βρουν αντίπαλο τον Άρη.

Η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να αγωνιστεί από το 56' με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ζούλιο Σέζαρ και έχει παράπονα από τη διαιτησία, η οποία μεταξύ άλλων απέβαλε και την τεχνική ηγεσία της Ένωσης από τον πάγκο.

Παράπονα έχει και ο Ολυμπιακός για πέναλτι που δεν του δόθηκε στο 7 λεπτό του αγώνα.

Ο Άρης πέτυχε μια από τις πιο σημαντικές ανατροπές στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας καθώς νίκησε 2-0 την Ξάνθη στο γήπεδο των Πηγαδίων και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Παρά την ήττα του με 2-1 στον πρώτο αγώνα, ο Άρης ήταν εντυπωσιακός και με ήρωα τον Μίμη Μπενίσκο που πέτυχε και τα δύο γκολ (9΄, 49΄) έφτασε στη μεγάλη νίκη-πρόκριση.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκτά κυβέρνηση το Ιράκ

Ικανοποίηση του αλ Τζαφάρι για το τέλος των διαπραγματεύσεων

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραΐμ αλ Τζαφάρι υπέβαλλε στο προεδρικό συμβούλιο τις προτάσεις του για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει την Πέμπτη τη ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Αν όλα πάνε καλά η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε λίγες μέρες.

Ο χρόνος που απαιτήθηκε για να συμφωνήσουν οι ιρακινοί πολιτικοί και οι αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, εκτιμά ο αναλυτής αραβικών υποθέσεων, του BBC.

Κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η οργάνωση δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα, που ακόμα δεν έχει συνταχθεί, και η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα, σε επίθεση στη Βαγδάτη, είχε δολοφονηθεί η βουλευτής Λαμίγια Αμπέντ Χαντούρι.

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία του είδους από τον Ιανουάριο που έγιναν οι εκλογές.


Προθεσμία τριών εβδομάδων για το «βασικό μέτοχο»

Οι συναρμόδιοι υπουργοί για το νόμο περί βασικού μετόχου κ.κ. Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος

Τη μεταβολή του νόμου 3310/2005 περί δημοσίων συμβάσεων ζητά και επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αίτημα της Κομισιόν έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης», που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ.

Είχε προηγηθεί η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν στις 23 Μαρτίου και η απάντηση των ελληνικών αρχών στις 7 Απριλίου.

Προθεσμία τριών εβδομάδων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, καθώς και την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η Συνθήκη ΕΚ.

Όπως ορίζει η «αιτιολογημένη γνώμη», σε περίπτωση μη λήψης ικανοποιητικής απάντησης εντός τριών εβδομάδων, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας «γίγαντας» στον «πόλεμο των αιθέρων»

Από αεροδρόμιο κοντά στην Τουλούζη πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογείωση του Airbus A-380

Περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του αεροδρομίου των προαστίων της Τουλούζης στη νότια Γαλλία, για να δουν από κοντά την απογείωση του αποκαλούμενου «γίγαντα των αιθέρων», του αεροσκάφους τύπου Έρμπας (Airbus) A-380, για την παρθενική δοκιμαστική πτήση του.

Το αεροσκάφος, το μεγαλύτερο επιβατηγό που έχει κατασκευαστεί ποτέ, μετέφερε ποικίλα ηλεκτρονικά όργανα που μετρούν τη λειτουργία και την απόδοσή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι θα μπορέσει να εκτελεί κανονικές πτήσεις με την έναρξη του νέου έτους.

Η δοκιμαστική πτήση στονεναέριο χώρο της Γαλλίας διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο από το οποίο ξεκίνησε την πτήση του.

Η αρχική χωρητικότητα του αεροσκάφους θα είναι 555 άτομα, με την προοπτική να μπορεί να μεταφέρει ακόμα και περισσότερους από 800 επιβάτες μετά από την πλήρη αξιοποίηση των τεραστίων χώρων του.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές, το νέο αεροπλάνο αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί στη μάχη για την κυριαρχία των αιθέρων μεταξύ της ευρωπαϊκής Airbus και της αμερικανικής αντιζήλου της Μπόινγκ.

Το Airbus A-380 ρίχνεται στην αγορά με σκοπό να προκαλέσει την κυριαρχία του Μπόινγκ 747.

Το πόσο δημοφιλές θα είναι το νέο αεροσκάφος, λένε οι ειδικοί, θα εξαρτηθεί από την προθυμία των αεροπορικών εταιρειών να συνεχίσουν να επενδύουν σε μεγάλα αεροπλάνα, την ώρα που η Μπόινγκ επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε μικρότερα και περισσότερο αυτάρκη από άποψη καυσίμων αεροσκάφη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Μπόινγκ σφράγισε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Καναδά.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούμε, πράγμα για το οποίο δεν φρόντισε κανείς.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ειναι να απορει κανεις ποσο η πολιτικοι μας σεβονται τους πολιτες αυτης της χωρας.Μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε ωριμοι πολιτες,δεν γνωριζουμε,και αποφασιζουν να μας πανε απ το χερακι σαν τα μικρα παιδια στο πολυκαταστημα που λεγεται Ευρωπη. Εγω δεν εχω ενημερωθει,εχω πληρη αγνοια,αλλα απο συζητησεις αποκομισα το εξης,η συγχρονη Ελλαδα για τις επερχομενες γενιες θα αναφερεται με δυο οροσημα.Το πρωτο ειναι η μερα της ανεξαρτησιας το 1821 με το πρωτοκολο του Λονδινου,και το δευτερο ειναι το 2005 με την καταλυση του Ελληνικου κρατους,αφου εκχωρουνται πολλα στις Βρυξελλες.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το "Ευρωσύνταγμα" έχει τα καλά του και τα κακά του. Σε μια εποχή που η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ξαναγράφεται η Ιστορία (είναι άραγε η ρεβανς των καταπιεσμένων πρώην αποκιών;), σε μια εποχή που η δύναμη των πολυεθνικών βαθμιαία υποκαθιστά την κρατική εξουσία, το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της επερχόμενης αναρχίας. (...)

Τώρα, από τα θετικά σημεία του ΕΣ ξεχωρίζω την ενσωμάτωση της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- άλλο βέβαια πως θα εφαρμοστούν. Ενα μελανό σημείο αποτελεί για μένα η ειδική μνεία που γίνεται για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο με μορφή Δήλωσης στα Παραρτήματα του. Οσο για το δημοψήφισμα, θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα κράτη - μέλη αφού θα είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών ....

Λεωνίδας Κουκουλίδης (Ελλάς)

Για να διεξαχθει δημοψηφισμα θα επρεπε πρωτα να ενημερωθουμε πραγμα για το οποιο δεν φροντισε κανεις.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης, κοινώς Ευρωσύνταγμα, δεν λύνει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πώς κανένα κείμενο του είδους δεν αποτελεί πανάκεια. Άλλωστε, το Σύνταγμα (όπως και κάθε κείμενο της Ένωσης) είναι κείμενο με ατέλειες και ελλείμματα καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συνθέσεων της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ()

Κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι' αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού χώρου θα πρέπει να το στηρίξουν ενεργά. () Όσο για την ενημέρωση που είχα, δυστυχώς αυτή προήλθε μέσα από δική μου αναζήτηση και όχι από κρατική ενημέρωση, η οποία θα τολμούσα να πω, στη χώρα μου είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygounis (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Καθυστέρηση στη δικαστική απόφαση για Χανταρκόφσκι

Οι υποστηρικτές του κ. Χανταρκόφσκι καταγγέλλουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις σε βάρος του κατηγορίες

Ο πρόεδρος του ρωσικού δικαστηρίου που εξέτασε την υπόθεση κατηγοριών απάτης και φοροδιαφυγής οι οποίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ανακοίνωσε ότι η ετυμηγορία που αναμενόταν να εκδοθεί την Τετάρτη, θα καθυστερήσει τελικά για τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη δικαστική ανακοίνωση η έκδοση της ετυμηγορίας μετατίθεται στις 16 Μαΐου, χωρίς να διευκρινιστεί το γιατί.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να μην επισκιαστεί από την απόφαση η σύνοδος των ηγετών από όλο τον κόσμο που διεξάγεται στη Μόσχα σε δύο εβδομάδες.

Ο κ. Χανταρκόφσκι, ιδρυτής του πετρελαϊκού κολοσσού της Γιούκος, συνελήφθη πριν από 18 μήνες, με κατηγορίες οι οποίες σύμφωνα με υποστηρικτές του κρύβουν πολιτικά κίνητρα, καθώς ο πρώην μεγιστάνας είχε αντιταχθεί στην πολιτική του προέδρου Πούτιν.

Η Γιούκος διαμελίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με το κύριο ποσοστό του ενεργητικού της να αγοράζεται από την κρατική Ροσνέφτ.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Σρι Λάνκα

Όλα τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες του λεωφορείου

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων πολλοί σοβαρά, σε σύγκρουση τρένου με λεωφορείο στην Σρι Λάνκα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της πρωτεύουσας Κολόμπο και της πόλης Κάντι, κοντά στην πόλη Πολγκαχαβέλα, όταν κατά τα φαινόμενα, ο οδηγός του λεωφορείου αγνόησε τα σήματα που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη αμαξοστοιχία.

Όλα τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες του λεωφορείου, το οποίο αμέσως μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε και ο η πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία από το Δεκέμβριο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κατεστραμμένο λόγω του τσουνάμι σιδηροδρομικό δίκτυο.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Πρεμιέρα ασφαλιστικού

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Σε δήμους, νομαρχίες και ΕΛΤΑ 2.267 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Σκούπα στο βρώμικο χρήμα. Μέτρα από Αλογοσκούφη Παπαληγούρα».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Οι διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών έπαιξαν και... έχασαν 600 δισ. δρχ. των ταμείων στη Σοφοκλέους».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Αυξάνονται οι συντάξεις των αποστράτων. Απόφαση - σταθμός της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Η... σιωπή των αμνών. Ποιοι απέκρυψαν ή υποβάθμισαν την απόφαση της Κομισιόν για Βασικό μέτοχο».

Η ΑΥΓΗ: «Αυξήσεις καρμπόν από τις τρεις αδελφές της κινητής. Έρευνα για παραβίαση του ανταγωνισμού ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ποιοι πάνε φυλακή για το γιγαντιαίο σκάνδαλο της SAIC».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Σουβλίζουν αλλήλους... Υπουργοί (ξανά) εναντίον υπουργών. Εντείνονται τα φαινόμενα ανταγωνισμού και αποσύνθεσης στην κυβέρνηση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Άδεια δόμησης σε 200 συνεταιρισμούς. Αναλυτικά οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που μπαίνουν στο σχέδιο».

ΕΘΝΟΣ: «Μέρες παθών για την αγορά. Μείωση τζίρου στα καταστήματα - Άδειες οι τσέπες των καταναλωτών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τον πολύκροτο διάλογο για τα εργασιακά θέματα χωρίς να έχει υπολογίσει ότι θα κάνει ΕΥΧ-ΕΛΑΙΟ για ασφαλιστικό χωρίς ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Μαϊμού αναταραχή έστησαν στην αγορά. Τα κυκλώματα - συμφέροντα με στόχο την αισχροκέρδεια».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μπλόκο στο πλυντήριο του βρόμικου χρήματος. Νομοσχέδιο: Αυστηρότατες διατάξεις για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Διάλογος χωρίς... ασφάλεια. Ασφαλιστικό: Για τις μεθεπόμενες γενιές(!) λέει η κυβέρνηση».

ΕΣΤΙΑ: «Κυβερνούν οι συνδικαλιστές;»

ESPRESSO: «Γνωρίζω υπουργούς και βουλευτές ομοφυλόφιλους. Συνέντευξη - πρόκληση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Νόμος-φραγμός στο ξέπλυμα του χρήματος. Στο στόχαστρο δωροδοκία, διαφθορά. Άνοιγμα σε διακρατικές συνεργασίες».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Παρεμπόριο και παρατυπίες στις λαϊκές αγορές».

ΤΑ ΝΕΑ: «Προκλητικές δαπάνες γαλάζιου διοικητή. Με λεφτά της Αγροτικής».

Η ΝΙΚΗ: «"Πυρκαγιές" στο Μαξίμου. Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την... επικοινωνία».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ενωμένος ταξικός αγώνας η απάντηση των εργαζομένων».

TRAFFIC NEWS: «Νίκος και Τατιάνα "πακέτο" στο MEGA».

Η ΧΩΡΑ: «Κόμμα, βάση στριμώχνουν στη γωνία τον Τεό. Χάνει τμήμα του επικοινωνιακού ελέγχου».

City Press: «Ομελέτα χωρίς αυγά ο διάλογος για το ασφαλιστικό».

Μetro: «Αλλαγές χωρίς βιασύνη. Επεισοδιακή η πρεμιέρα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ασφυξία στην κτηματαγορά. Οικόπεδα τέλος στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι 75% έφτασε η αντιπαροχή».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Κηδείες με δόσεις. Χαμηλοσυνταξιούχοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μέχρι την τελευταία τους κατοικία».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Καίει το ασφαλιστικό όλους όσους θέλουν να "κάψουν" τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ασφαλιστικό

Το METRO αναφέρει ότι «με τις κατηγορηματικές δηλώσεις των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Π. Παναγιωτόπουλου ότι δεν θα θιγούν τα εργατικά κεκτημένα την επόμενη τετραετία, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό. Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης από το αιφνιδιαστικό "σκηνικό" που "έστησαν" συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να ματαιώσουν με κάθε τρόπο τη συνάντηση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι «ανασφάλεια παρά καθησυχασμό προκάλεσαν στους ασφαλισμένους οι δεσμεύσεις Αλογοσκούφη - Παναγιωτόπουλου ότι μέτρα για το Ασφαλιστικό θα ληφθούν από την επόμενη ή μεθεπόμενη κυβέρνηση και θα αφορούν τις μεθεπόμενες γενιές. Η ΟΚΕ αναλαμβάνει νέα μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση κάνει δηλώσεις για διάλογο - εν μέσω γιαουρτωμάτων και εκσφενδονισμού καφέδων - για τα ευήκοα, ελπίζει, ώτα των Βρυξελλών. Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για διάλογο "εξωτερικής χρήσης"».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι «μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να εμποδίσουμε τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια. Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και με μια δυναμική παρέμβαση έξω από το υπουργείο Οικονομίας "έσπασε" τη βιτρίνα του "κοινωνικού διαλόγου" και της συναίνεσης, που επιχειρούν να στήσουν κυβέρνηση, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «χθες άρχισε στο υπουργείο Οικονομίας ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Ο διάλογος έγινε υπό την προεδρία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και παρόντες ήταν οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας κ.κ. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος. Φυσικά είχαν κληθή να μετάσχουν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ. Εν τούτοις οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κ.κ. Πολυζωγόπουλος και Παπασπύρου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Εχαρακτήρισαν τον διάλογο "εικονικό". Είπαν ότι έπρεπε να γίνη "εθνικός διάλογος" στον οποίο να συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Και υπεστήριξαν ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή δεν μπορεί να υποκαταστήση τους κοινωνικούς φορείς».

Πασχαλινή αγορά

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «την πάταξη του παρεμπορίου και των "ψευτοπαραγωγών" που λυμαίνονται την αγορά διέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τα κρούσματα παρατυπιών που εντοπίστηκαν σε λαϊκές αγορές, όπου διακινούνταν διπλάσιες ποσότητες από αυτές που αναγράφονταν στα δελτία αποστολής. Ήδη την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου 17 παραβάσεις στη διακίνηση των προϊόντων από πωλητές λαϊκών αγορών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «κλίμα τεχνητής έντασης από συντεχνιακά και μικροπολιτικά συμφέροντα με στόχο να υπάρξει αναταραχή στην αγορά. Ποιες είναι οι πραγματικές τιμές ελληνικών και εισαγόμενων αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο. Ποιες στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Περίεργη στάση και από μερίδα του καταναλωτικού κινήματος. Ποιοι ποντάρουν σε δήθεν κύμα ακρίβειας για να δικαιολογήσουν αντικυβερνητικό μένος. Τι γίνεται με την ντομάτα και την προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα έντονων ανατιμήσεων. Οργανωμένη παρέμβαση του ΥΠΑΝ κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τις λαϊκές αγορές. Ποιοι νοθεύουν με "επαγγελματικό" τρόπο τον ανταγωνισμό».

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «έως και 15% θα είναι ακριβότερο, φέτος, το πασχαλινό τραπέζι. Καλπάζουν οι τιμές του οβελία και της ντομάτας. Κρεοπώλες στη Βαρβάκειο επιτέθηκαν σε επόπτες δημόσιας υγείας. Αναδουλειές στα μαγαζιά. "Πρόκειται για μία από τις χειρότερες χρονιές", λένε οι έμποροι».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας «γίγαντας» στον «πόλεμο των αιθέρων»

Από αεροδρόμιο κοντά στην Τουλούζη πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογείωση του Airbus A-380

Περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του αεροδρομίου των προαστίων της Τουλούζης στη νότια Γαλλία, για να δουν από κοντά την απογείωση του αποκαλούμενου «γίγαντα των αιθέρων», του αεροσκάφους τύπου Έρμπας (Airbus) A-380, για την παρθενική δοκιμαστική πτήση του.

Το αεροσκάφος, το μεγαλύτερο επιβατηγό που έχει κατασκευαστεί ποτέ, μετέφερε ποικίλα ηλεκτρονικά όργανα που μετρούν τη λειτουργία και την απόδοσή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι θα μπορέσει να εκτελεί κανονικές πτήσεις με την έναρξη του νέου έτους.

Η αρχική χωρητικότητα του αεροσκάφους θα είναι 555 άτομα, με την προοπτική να μπορεί να μεταφέρει ακόμα και περισσότερους από 800 επιβάτες μετά από την πλήρη αξιοποίηση των τεραστίων χώρων του.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές, το νέο αεροπλάνο αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί στη μάχη για την κυριαρχία των αιθέρων μεταξύ της ευρωπαϊκής Airbus και της αμερικανικής αντιζήλου της Μπόινγκ.

Το Airbus A-380 ρίχνεται στην αγορά με σκοπό να προκαλέσει την κυριαρχία του Μπόινγκ 747.

Το πόσο δημοφιλές θα είναι το νέο αεροσκάφος, λένε οι ειδικοί, θα εξαρτηθεί από την προθυμία των αεροπορικών εταιρειών να συνεχίσουν να επενδύουν σε μεγάλα αεροπλάνα, την ώρα που η Μπόινγκ επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε μικρότερα και περισσότερο αυτάρκη από άποψη καυσίμων αεροσκάφη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Μπόινγκ σφράγισε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Καναδά.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου-Ράμσφελντ

Δημήτρης Απόκης, Ουάσιγκτον

Συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Ουάσιγκτον

Ως οικοδόμηση πάνω στις βάσεις που έβαλε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, όσο αφορά τη «στρατηγική συνεργασία» Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας αντιμετωπίζεται από αμερικανικής πλευράς η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην Ουάσινγκτον.

Ένδειξη της πρόθεσης των Αμερικανών να ενισχύσουν την εικόνα της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου αποτελεί και η ανακοίνωση, της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις 20 Μαΐου στο Λευκό Οίκο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι η επίσκεψη Καραμανλή θα πρέπει να αποτελέσει και ένα μήνυμα για την Τουρκία με δεδομένο ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει ραντεβού για συνάντηση με τον κ. Μπους.

Ο υπουργός Άμυνας στις συναντήσεις του προσπάθησε να ενισχύσει την εικόνα ότι η Ελλάδα επιθυμεί σοβαρά να παίξει το ρόλο του στρατηγικού εταίρου και σε αυτό το πλαίσιο σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού Προέδρου Τζάκ Κράουτς, με δεδομένο ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και όχι αμιγώς τα αμυντικά.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν όπου ήδη η Ελλάδα έχει αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις και προτίθεται να αποστείλει ακόμη μια κινητή νοσοκομειακή μονάδα. Προτάσεις έγιναν και για βοήθεια στο Ιράκ από ελληνικής πλευράς με εκπαίδευση Ιρακινών.

Βαλκάνια-Ελληνοτουρκικά

Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο συζητήθηκαν και θέματα των Βαλκανίων όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας συζήτησε και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εκφράζοντας την ελληνική θέση ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί μια καλή βάση για διαπραγμάτευση. Στο θέμα αυτό η Ουάσινγκτον παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι υποστηρίζει την πρόταση και αναμένει από τις δυο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και εποικοδομητική στάση.

Ο υπουργός Άμυνας έθεσε και το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο στο πλαίσιο ότι τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές δεν βοηθούν στο κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα, αλλά και κατ επέκταση δεν βοηθούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία υποστηρίζει με σαφήνεια η Ελλάδα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος αντιμετώπισε με κατανόηση τις ελληνικές θέσεις με δεδομένο ότι η Τουρκία διανύει ίσως την χειρότερη περίοδο στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

Σε γενικές γραμμές η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Λευκό Οίκο διεξήχθη σε άριστο κλίμα με δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη αρμονία με την αμερικανική πολιτική σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντάται στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.