Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-26

  1. Οι συνέπειες του γαλλικού «Όχι»
  2. Προσωπική επίθεση κατά Μπλερ
  3. «Σχεδόν αμείωτη» η ιρακινή αντίσταση
  4. Ιταλικές αντιδράσεις
  5. Πόλεμος των άστρων: Το σίριαλ
  6. Νέες κόντρες για Ιράκ
  7. Κόντρα Κίνας - ΕΕ για τις εξαγωγές
  8. Έκλεισε το κεφάλαιο του ιρακινού οπλοστασίου
  9. Έφυγαν οι Σύροι από το Λίβανο
  10. Σημαντικό προβάδισμα Εργατικών
  11. Η Λευκορωσία θυμάται το Τσερνομπίλ
  12. Έφυγαν οι Σύροι από το Λίβανο
  13. Εκσυγχρονισμός με άρωμα ΗΠΑ
  14. Επίσκεψη Καραμανλή στον Λευκό Οίκο
  15. Αγώνας δρόμου για την έκδοση Βαβύλη
  16. «Σήμα κινδύνου από Γκαργκάνα»
  17. Στην αντεπίθεση η Κίνα

Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 02:48 (Ώρα Λονδίνου)

Οι συνέπειες του γαλλικού «Όχι»

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες επικεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μετά τη κοινή έκκληση του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ προς τους Γάλλους να υπερψηφίσουν την συνταγματική συνθήκη.

Η γερμανική Die Welt γράφει ότι η υποστήριξη του κυρίου Σρέντερ προς το Σύνταγμα δείχνει πόσο «ποικίλα» είναι τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών.

Το όραμα του καγκελάριου για μια «ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη» που θα χαρακτηρίζεται από «κοινωνική αλληλεγγύη» δεν είναι αποδεκτό στην Βρετανία τονίζει η εφημερίδα.

«Για να πεισθούν οι Βρετανοί θα πρέπει να τονίσουμε το αντίθετο: ότι δεν θα ζημιωθεί η βρετανική εθνική κυριαρχία και ο ελεύθερος ανταγωνισμός».

Σύμφωνα με την Die Welt το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι διφορούμενο και επιτρέπει και τις δυο ερμηνείες χρησιμοποιώντας «ασαφείς διατυπώσεις» που στόχο έχουν να «συμβιβάσουν τα πιο αντιφατικά συμφέροντα».

Όταν ένας γερμανός ηγέτης έρχεται για να εκφράσει την υποστήριξη του για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα γράφει η Liberation δείχνει την «ανησυχία του όχι για την τύχη του Ζακ Σιράκ αλλά για τις δύσκολες στιγμές που τον περιμένουν εάν οι Γάλλοι απορρίψουν την συνταγματική συνθήκη».

«Το πρώτο επακόλουθο του γαλλικού Όχι», πιστεύει η γαλλική εφημερίδα θα είναι «η καταστροφή του πυρήνα της ΕΕ που απαρτίζουν η Γαλλία και η Γερμανία και η οποία οδηγεί την Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια».

Σε άρθρο του στην Le Monde o επιφανής πρώην συνδικαλιστής, Εντμόντ Μερ, απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου.

«Οι οικοδόμοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το κτήριο δεν ολοκληρώνεται τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος της σταδιακής κατάρρευσηςΤο ίδιο συμβαίνει με την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», σημειώνει ο γάλλος συνδικαλιστής.

Γερμανία-Οικονομία

Στην αναπροσαρμογή προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από 1,5% στο 0,7%- αναφέρεται εκτεταμένα ο Τύπος της χώρας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση. Οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις τους καγκελάριου «καθυστέρησαν, είναι άτολμες και αντιφατικές».

Συμφωνεί η Berliner Zeitung που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προωθήσει σταθερή οικονομική πολιτική.

«Οι πολίτες προτιμούν να αποταμιεύουν γιατί μέχρι τώρα δεν γνωρίζουν τι θα φέρει το μέλλον όσον αφορά τους φόρους, τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση», σημειώνει η εφημερίδα.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2005 - 01:23 (Ώρα Λονδίνου)

Προσωπική επίθεση κατά Μπλερ

Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε το Συντηρητικό Κόμμα κατά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και οι δημοσκοπήσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Οι Τόριδες χλευάζουν τον ψεύτη Μπλερ καθώς η μάχη γίνεται προσωπική» είναι ο τίτλος των Τάιμς (Times).

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, δηλώνει ότι «δεν τρέφει κανένα σεβασμό προς τον Τόνι Μπλερ γιατί ψεύδεται επανειλημμένα».

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο αρχηγός των Τόριδων δείχνει ότι η «αντιπαράθεση μεταξύ των δυο ανδρών δεν είναι απλά πολιτική αλλά προσωπική».

Η συνέντευξη του κ. Χάουαρντ συμπίπτει με την νέα προεκλογική αφίσα του κόμματος που απεικονίζει τον Τόνι Μπλερ με την λεζάντα: «Εάν είναι διατεθειμένος να πει ψέματα για να μας οδηγήσει σε πόλεμο είναι διατεθειμένος να πει ψέματα για να κερδίσει τις εκλογές».

«Χάουαρντ: Ο Μπλερ είναι διατεθειμένος να πει ψέματα για να πάρει και πάλι την εξουσία», ο τίτλος της Ντέλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η προσωπική επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ είναι «η τελευταία ελπίδα» για του Συντηρητικούς καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα προηγείται με διαφορά.

Οι Τόριδες σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ επικεντρώνονται στο «αδύνατο σημείο» του βρετανού πρωθυπουργού: «τον παράγοντα εμπιστοσύνη».

Δημοσκοπήσεις

«O Χάουαρντ συσπειρώνει τους ψηφοφόρους», το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου.

Όμως, η διαφορά πέφτει στις δυο ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ αυτών που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, πολλοί ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσέλθουν στις κάλπες «ίσως γιατί θεωρούν ότι η νίκη είναι εξασφαλισμένη».

Η Γκάρντιαν (Guardian) επικαλείται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία τα δυο μεγάλα κόμματα «δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε πολλές οριακές εκλογικές περιφέρειες».

«Ο σκεπτικισμός των ψηφοφόρων και η πειθαρχημένη επιθετική τακτική των Συντηρητικών» έχει μειώσει την υπεροχή του Εργατικού Κόμματος στα 2% σε ορισμένες «εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά».

Σύμφωνα με την Γκάρντιαν η δημοσκόπηση δείχνει καθαρά ότι η εκλογική μάχη θα καθορισθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το ποσοστό αποχής.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 23:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχεδόν αμείωτη» η ιρακινή αντίσταση

Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του στρατηγου Μάγιερς

Ο ανώτατος αξιωματικός των ΗΠΑ, ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι η δυνατότητα της ιρακινής αντίστασης να πραγματοποιεί επιθέσεις είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που είχε πριν από ένα χρόνο.

Και προσέθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα συντονισμένη εκστρατεία βίας.

Αλλά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επενέβη, στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως οι προσπάθειες των Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων αποδίδουν.

Αλλά είπε ότι η εξέγερση θα πρέπει να ηττηθεί από τους ίδιους τους Ιρακινούς και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πλήθος επιθέσεων στο Ιράκ με δεκάδες νεκρούς σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κι ένα πολιτικό ελικόπτερο να καταρρίπτεται κοντά στη Βαγδάτη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει πως είναι σαφές ότι η αισιοδοξία που διακατείχε την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και άγγιζε τα όρια της ευφορίας αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου στο Ιράκ, έχει πλέον εξανεμιστεί και η Ουάσιγκτον πιστεύει πως όλα εξαρτώνται πλέον από τη νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Ιταλικές αντιδράσεις

Η Τζουλιάνα Σγκρένα διαψεύδει κατηγορηματικά την αμερικανική εκδοχή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπε ότι αμερικανική έρευνα για το φόνο ενός Ιταλού πράκτορα στο Ιράκ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως η έρευνα είχε απαλλάξει πλήρως τους Αμερικανούς στρατιώτες από κάθε ευθύνη για τον φόνο του Ιταλού πράκτορα, τον οποίο σκότωσαν καθώς οδηγούσε στην ελευθερία μιαν Ιταλίδα δημοσιογράφο που κρατούνταν όμηρος από αντάρτες.

Η δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα, αμφισβήτησε την αμερικανική εκδοχή πως το αυτοκίνητό τους δεν σταμάτησε σε αμερικανικό σημείο ελέγχου.

«Το Πεντάγωνο λέει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φέρουν ευθύνη επειδή σεβάστηκαν όλους τους κανόνες. Και επιβεβαιώνουν πως χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να μας κάνουν να σταματήσουμε, κάτι που εμείς δεν κάναμε και έτσι άνοιξαν πυρ. Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση» είπε η Ιταλίδα δημοσιογράφος.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές με αμερικανούς επισήμους προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το τι ακριβώς έγινε.

«Λυπάμαι που ορισμένα ατυχή σφάλματα οδήγησαν ορισμένους να μιλήσουν ανάρμοστα σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεμος των άστρων: Το σίριαλ

Χαρακτήρες, όπως ίσως και ο Γιόντα, από τις ταινίες, θα χρησιμοποιηθούν στην τηλεοπτική σειρά

Δύο τηλεοπτικές σειρές αναμένονται μετά την τελευταία ταινία της δημοφιλούς περιπέτειας φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, «Ο Πόλεμος των Άστρων».

Όπως είπε ο Λούκας, η σειρά κινουμένων σχεδίων «Ο Πόλεμος των Κλώνων» που μεταδίδεται ως τρίλεπτα επεισόδια θα εξελιχθεί σε σειρά ημίωρων τρισδιάστατων (3D) κινουμένων σχεδίων.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια τηλεοπτική σειρά δράσης με χαρακτήρες από τις κινηματογραφικές ταινίες «Πόλεμος των Άστρων».

Αλλά, συμπλήρωσε ο Τζορτζ Λούκας μιλώντας σε συνέδριο φίλων του «Πολέμου των Άστρων» στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, η παραγωγή της σειράς δεν θα αρχίσει πριν από ένα χρόνο ακόμα.

Κι άλλη ταινία

Η τελευταία ταινία από τον «Πόλεμο των Άστρων», με τίτλο «Επεισόδιο III: Η Εκδίκηση των Σιθ» θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις περισσότερες χώρες, από τις 19 Μαΐου.

Η μίνι-σειρά «Ο Πόλεμος των Κλώνων» έχει ήδη 25 τρίλεπτα επεισόδια που φέρνουν την ιστορία της σειράς ως την «Εκδίκηση των Σιθ».

Ο Λούκας είπε ότι η νέα τηλεοπτική σειρά θα είναι ανάλογη με την σειρά «Τα Χρονικά του νεαρού Ιντιάνα Τζόουνς» που ακολούθησε την σειρά ταινιών με τον επώνυμο ήρωα.

Η σειρά θα αναφέρεται σε περιστατικά που υποτίθεται συμβαίνουν στην περίοδο από το τέλος της ταινίας «Επεισόδιο III: Η Εκδίκηση των Σιθ» μέχρι την αρχή της πρώτης ταινίας «Ο Πόλεμος των Άστρων» (παραγωγής 1977).

Ο Τζορτζ Λούκας είπε ότι «δεν σκέφτηκε ποτέ του» να επεκτείνει την ιστορία του «Πόλεμου των Άστρων» μετά το έκτο επεισόδιο «Η Επιστροφή του Τζεντάι».

«Πρόκειται για την ιστορία του Νταρθ Βέιντερ. Αρχίζει με αυτόν μικρό παιδί και τελειώνει με τον θάνατό του. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να προχωρήσω αυτήν την ιστορία παραπέρα» είπε ο Λούκας.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες κόντρες για Ιράκ

Η εισβολή στο Ιράκ συνεχίζει να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βρετανικών βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαΐου και οδηγεί σε αποσκίρτηση βετεράνου βουλευτή των Εργατικών.

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Βέλη Χάουαρντ εναντίον Μπλερ

Υπέρ του πολέμου παραμένει ο Μπλερ

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες κόντρες για Ιράκ

Ο βετεράνος βουλευτής δήλωσε «απελευθερωμένος» μετά την απόφασή του

Ο πόλεμος στο Ιράκ, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες την πολιτική επικαιρότητα στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαΐου.

Το θέμα αναβίωσε μετά την διαρροή σε βρετανική εφημερίδα της συμβουλευτικής έκθεσης του γενικού εισαγγελέα, λόρδου Γκόλντσμιθ, προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στην οποία παραθέτονται έξι σημεία βάσει των οποίων η εισβολή στο Ιράκ ήταν αμφιβόλου νομιμότητας.

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει και πάλι ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

«Μας ξεγέλασαν σε ότι αφορά στην απειλή του Ιράκ. Μας παραπληροφόρησαν για τους τελικούς τους στόχους» κατήγγειλε ο Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που ήταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ωστόσο στήριξε, στην πρώτη φάση, τον πόλεμο είπε για τον Τόνι Μπλερ πως «σε όλη την οκταετία της διακυβέρνησης προχώρησε στην λήψη μιας μόνο σημαντικής απόφασης, τον πόλεμο του Ιράκ. Αλλά ακόμα κι αυτή τη μοναδική φορά απέφυγε να πει την αλήθεια».

Τη στιγμή λοιπόν που το Ιράκ πυροδοτεί τα αντιπολιτευτικά πυρά, οι Εργατικοί δέχτηκαν ένα νέο πλήγμα.

Ο Μπράιαν Σέτζμορ, βετεράνος βουλευτής, που δεν είναι πάλι υποψήφιος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το κόμμα που υπηρέτησε συνεχώς επί δεκαετίες και την προσχώρησή του στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Με επιστολή του στην Ιντιπέντεντ (The Independent) ο επί 27 χρόνια βουλευτής των Εργατικών, δηλώνει ότι η τελευταία αποκάλυψη σχετικά με την έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Στην επιστολή προς την Ιντιπέντεντ ο βετεράνος βουλευτής των Εργατικών αναφέρει ότι «τα ψέματα που ειπώθηκαν από αυτή την κυβέρνηση προκαλούν αηδία. Ο πόλεμος στο Ιράκ, η πολιτική του φόβου, η αυταρχικότητα που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση είναι πρωτοφανή»

Έτσι, λέει ο βετεράνος βουλευτής των Εργατικών είπε «αρκετά ως εδώ» και σημειώνει πως τουλάχιστον 150 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι κάθετα αντίθετοι στην πολιτική χειραγώγησης που έχει επιβάλλει σε κομματικό επίπεδο ο Τόνι Μπλερ, ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι το κόμμα έχει αλωθεί από μια ομάδα προσωπικών φίλων του βρετανού πρωθυπουργού.

Μιλώντας στο ΒΒC ο Μπράιαν Σέτζμορ είπει ότι από τη στιγμή που πήρε τις αποφάσεις του αισθάνεται απελευθερωμένος.

«Ολες οι φιλελεύθερες αρχές που ήταν πάντα στον πυρήνα της πολιτικής έχουν παραβιαστεί ασύστολά από τους Νέους Εργατικούς του κ. Μπλερ. Γι αυτό και δεν απολογούμαι για την αποχώρηση από ένα κόμμα που υπηρέτησα μια ολόκληρη ζωή αλλά έπαψε πια να εκφράζει όχι μόνο έμένα αλλά και πολλά άλλα στελέχη του» είπε ο Σέτζμορ.

Ο Τόνι Μπλερ υποβάθμισε τη σημασία αποχώρησης του βετεράνου βουλευτή του, λέγοντας πως οι ψηφοφόροι «δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κάποιον που δεν έχουν ακούσει ποτέ και που δεν είναι καν υποψήφιος στις εκλογές».


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα Κίνας - ΕΕ για τις εξαγωγές

Η Κίνα δηλώνει ανυποχώρητη στο θέμα των εξαγωγών της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Κίνα να περιορίσει τις εξαγωγές της σε είδη υφαντουργίας και ενδυμασίας εάν θέλει να αποφύγει τη λήψη μέτρων από την κοινότητα, η οποία θέλει να προστατεύσει τη δική της παραγωγή.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το όλο θέμα έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 500% οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και ενδυμάτων από την Κίνα, μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη δική της παραγωγή.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον, μιλώντας από το Χονγκ Κονγκ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να αναλάβει δράση για το εν λόγω θέμα.

Προειδοποίηση Κίνας

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης των διμερών τους σχέσεων εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι τα σχέδια της ΕΕ αντιβαίνουν τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας από τη θεαματική αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ ήταν σαφής: «Ζητούμε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα μέχρι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά η προστασία των θέσεων εργασίας δεν μπορεί να περιμένει».

Το συνδικάτο κλωστοϋφαντουργίας της Γαλλίας προειδοποίησε, επίσης, χθες, ότι 20.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να καταλήξουν άνεργοι εάν δε ληφθούν μέτρα για τις εισαγωγές από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι διενεργεί έρευνες, αλλά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπάκντι ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, διότι ακόμα δεν είναι σαφείς οι επιπτώσεις από την κατάργηση των ποσοστώσεων .

«Περιορισμένη απειλή»

Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί οικονομολόγοι, οι οποίοι δε συμμερίζονται τις ανησυχίες της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τη λήψη μέτρων ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Όπως η οικονομολόγος Κατρίνα Μπάρις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι «η απειλή που συνιστά η Κίνα στον συγκεκριμένο τομέα είναι περιορισμένη.

»Οι οικονομικές επιπτώσεις για τη ευρωπαϊκή υφαντουργία είναι μικρές αφού σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές υφαντουργίες παράγουν ρούχα και υφάσματα υψηλής ποιότητας σε αντίθεση με τα κινεζικά ρούχα», συμπλήρωσε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Σύμφωνα με την Κατρίνα Μπάρις οι χώρες που σίγουρα θα πληγούν οικονομικά από την εισβολή της Κίνας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας είναι οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση η Τουρκία.

Στην ερώτηση γιατί η Γαλλία αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζητούν την επιβολή απαγορευτικών μέτρων η οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής απάντησε:

«Δύο βασικοί παράγοντες προκαλούν αυτή τη φοβία των Ευρωπαίων. Πρωτίστως, η ευρωπαϊκή υφαντουργία αν και είναι ένας πολύ περιορισμένος τομέας για τα ευρωπαϊκά μεγέθη, θεωρείται άριστα οργανωμένος και παραδοσιακά προστατευόμενος από το κράτος. Τομέας που αν και απασχολεί μόλις το 1 με 2% των Ευρωπαίων εργαζομένων, διαθέτει ισχυρή φωνή και πολιτική δύναμη. Η πραγματική αιτία του φόβου των Ευρωπαίων είναι ότι η Κίνα διαθέτει την δυναμική να μονοπωλήσει την αγορά ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, χημικών, μετάλλων και άλλων προϊόντων που απασχολούν εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν την Κίνα. Με αφορμή, λοιπόν την κλωστοϋφαντουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να βάλει χαλινάρι στη γενικότερη εμπορική διείσδυση της Κίνας».

Στόχος των Ευρωπαίων και των Αμερικανών είναι να επιβάλουν στο Πεκίνο ένα καθεστώς «αυτοδέσμευσης».

«Πρόκειται για πολιτική που είχαν εφαρμόσει στις δεκαετίες του 60 και του70 με την Ιαπωνία. Σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσουν την επιρροή που ούτως ή άλλως διαθέτουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιβάλει πλέον αυτός, ως καθ ύλην αρμόδιος φορέας, ένα καθεστώς αυτοδέσμευσης της Κίνας στον τομέα των εξαγωγών προς Ευρώπη και ΗΠΑ», κατέληξε η οικονομολόγος Κατρίνα Μπάρις από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία το θέμα του Ιράκ και της νομιμότητας του πολέμου έρχεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Βέλη Χάουαρντ εναντίον Μπλερ

Υπέρ του πολέμου παραμένει ο Μπλερ

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισε το κεφάλαιο του ιρακινού οπλοστασίου

Ο Αμερικανός ερευνητής πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αναβιώσει το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής

Την πλήρη απουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιβεβαιώνει η τελική έκθεση του Τσαρλς Ντουέλφερ, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδος εμπειρογνωμόνων που διενεργούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2004 ελέγχους για τον εντοπισμό του χημικών και βιολογικών όπλων.

Με την έκθεση Ντουέλφερ, κλείνει οριστικά ο κύκλος των επιθεωρήσεων όπλων στο Ιράκ, που ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες που διενεργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είτε από τα Ηνωμένα Έθνη ή τα τελευταία δύο χρόνια από Αμερικανούς επιθεωρητές, κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα: την πλήρη απουσία τέτοιων όπλων στο Ιράκ.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι δεν βρέθηκε κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει φήμες σύμφωνα με τις οποίες όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ μεταφέρθηκαν στη Συρία λίγο πριν την αμερικανό-βρετανική εισβολή.

Ωστόσο, ο Τσαρλς Ντουέλφερ διευκρίνισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη φιλοδοξία να αναβιώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός σύμβουλος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων του Ιράκ δημιούργησε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, των οποίων την τεχνογνωσία δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν άλλα κράτη ή και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Τσαρλς Ντουέλφερ κατέληξε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγαν οι Σύροι από το Λίβανο

Υπήρξε περίοδος κατά την οποία 40.000 Σύροι στρατιώτες βρίσκονταν στο Λίβανο

Η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, έπειτα από 29 χρόνιας παρουσίας, ολοκληρώθηκε με μία αποχαιρετιστήρια τελετή στα σύνορα των δύο όμορων κρατών.

Διακόσιοι Σύροι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα για την αποχαιρετιστήρια τελετή, την οποία παρακολούθησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας, Ραστόμ Χαζαλέχ.

Οι Σύροι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της χώρας του, Μπασάρ αλ Άσαντ, τραγουδούσαν στρατιωτικά εμβατήρια και κάποιοι εξ αυτών παρασημοφορήθηκαν.

Τα πρώτα συριακά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Λίβανο το 1976 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι πιέσεις για την αποχώρησή τους έγιναν πιο έντονες μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι τον Φεβρουάριο.

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στο θάνατο του Ραφίκ αλ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού.

Η απομάκρυνση σημειώθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία της 30ης Απριλίου, οπότε και καταφθάνει ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να ελέγξει εάν η αποχώρηση ήταν ολική.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν επίσης πρόκειται να εκπονήσει έκθεση για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από το Λίβανο.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου με επικεφαλής τον μετριοπαθή φιλοσύρο, Νατζίπ Μικάτι μπορεί να προχωρήσει στην προετοιμασία της χώρας για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Μαΐου.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό προβάδισμα Εργατικών

Η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει την προειδοποίηση του Τόνι Μπλερ «Η οργή για τον Ιράκ μπορεί να χαρίσει τις εκλογές στους Τόριδες».

Σε συνέντευξη του στην Γκάρντιαν ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι «ορισμένοι δεν πρόκειται ποτέ να τον συγχωρήσουν για τον πόλεμο», αλλά τονίζει ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο στις οποίες προηγείται το κυβερνών κόμμα αλλά στα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών όπου η διαφορά των κομμάτων είναι «οριακή».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) στο πρωτοσέλιδο της μεταφέρει σε αποκλειστικότητα την απόφαση ενός βουλευτή του Εργατικού Κόμματος να μεταπηδήσει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Μπράιαν Σέτζμορ, που δεν διεκδικεί την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές, αποχωρεί μετά από 27 χρόνια από το κυβερνών κόμμα διαμαρτυρόμενος για τα «ψέματα» του Τόνι Μπλερ για το Ιράκ.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος καλεί μέσω της Ιντιιπέντεντ τους ψηφοφόρους να «δώσουν ένα καλό μάθημα» στον βρετανό πρωθυπουργό όταν προσέλθουν στις κάλπες την 5η Μαΐου.

Δημοσκόπηση

Πάντως όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα ο πόλεμος στο Ιράκ δεν φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόθεση ψήφου καθώς το Εργατικό Κόμμα διπλασίασε την διαφορά του από τους Συντηρητικούς την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 40% στην πρόθεση ψήφου, το Συντηρητικό Κόμμα έχει το 30% των προτιμήσεων ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 21%.

Νέοι υποψήφιοι -Ιράκ

Σύμφωνα με έρευνα των Τάιμς (Times) μόνο ένας στους δώδεκα υποψήφιους του Εργατικού Κόμματος που διεκδικούν την εκλογή τους για πρώτη φορά «υποστηρίζει δημόσια των Τόνι Μπλερ στο πόλεμο στο Ιράκ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πόλεμος δεν είναι καθόλου δημοφιλής για αυτό και η πλειοψηφία των νέων υποψηφίων δεν «τολμά να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα».

Θάτσερ

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, «διεκδικεί την κληρονομιά της Θάτσερ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια προσπάθεια του Εργατικού Κόμματος να υπονομεύσει την αξιοπιστία των Συντηρητικών, ο κύριος Μπράουν «έπλεξε το εγκώμιο» της κυρίας Θάτσερ η οποία έχει «παραμερισθεί» από το κόμμα της στην παρούσα προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ μετά από χρόνια «δαιμονοποίησης» της κυρίας Θάτσερ από πολιτικούς του Εργατικού Κόμματος ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται «με σεβασμό για το πρόσωπο της και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε».

Ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών είναι το θέα του πρωτοσέλιδου της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρει ότι ο κ. Μπράουν «υποσχέθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να χαλαρώσει την πολιτική του στο θέμα της ένταξης στην ευρωζώνη».

Καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα πασχίζουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των επιχειρηματιών ο κύριος Μπράουν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να μην προωθήσει την ένταξη στην ευρωζώνη και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία δε πρόκειται να σπασθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα πέντε κριτήρια τα οποία έχει θέσει.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λευκορωσία θυμάται το Τσερνομπίλ

Πολλές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι ακόμα επικίνδυνη

Εκδηλώσεις μνήμης για τη 19η επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αν και η τραγωδία έλαβε χώρα στην Ουκρανία, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα σημειώθηκαν στη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναμένεται να ταξιδέψει στο νότο για να επισκεφθεί μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Αν και οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να αρχίσουν και πάλι οι καλλιέργειες στην περιοχή, πολλές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η περιοχή συνεχίζει να είναι πολύ επικίνδυνη.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο θα τιμήσει την επέτειο του Τσερνομπίλ όπως κάθε χρόνο.

Κατευθύνεται στις νότιες περιοχές της χώρας, σε μία από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από τη ραδιενέργεια.

Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η ζωή στις περιοχές γύρω από το Τσερνομπίλ επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Οι αρχές της Λευκορωσίας προσπαθούν να προωθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής και θέλουν να αρχίσουν και πάλι τις καλλιέργειες.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς εκεί ζουν περίπου ενάμισι εκατομμύριο άτομα. Όμως, ορισμένες οργανώσεις, καθώς και η επιστημονική κοινότητα θεωρούν ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

Απόδειξη για αυτό χρησιμοποιούν το γεγονός ότι τα παιδιά της περιοχής εμφανίζουν πολλές ασθένειες και για αυτό ζητούν από τις αρχές να επιδείξουν ειλικρινείς προθέσεις, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στη Λευκορωσία.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγαν οι Σύροι από το Λίβανο

Υπήρξε περίοδος κατά την οποία 40.000 Σύροι στρατιώτες βρίσκονταν στο Λίβανο

Η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, έπειτα από 29 χρόνιας παρουσίας, ολοκληρώθηκε με μία αποχαιρετιστήρια τελετή στα σύνορα των δύο όμορων κρατών.

Διακόσιοι Σύροι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα για την αποχαιρετιστήρια τελετή, την οποία παρακολούθησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας, Ραστόμ Χαζαλέχ.

Οι Σύροι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της χώρας του, Μπασάρ αλ Άσαντ, τραγουδούσαν στρατιωτικά εμβατήρια και κάποιοι εξ αυτών παρασημοφορήθηκαν.

Τα πρώτα συριακά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Λίβανο το 1976 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι πιέσεις για την αποχώρησή τους έγιναν πιο έντονες μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι τον Φεβρουάριο.

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στο θάνατο του Ραφίκ αλ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού.

Η απομάκρυνση σημειώθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία της 30ης Απριλίου, οπότε και καταφθάνει ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να ελέγξει εάν η αποχώρηση ήταν ολική.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν επίσης πρόκειται να εκπονήσει έκθεση για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από το Λίβανο.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου με επικεφαλής τον μετριοπαθή φιλοσύρο, Νατζίπ Μικάτι μπορεί να προχωρήσει στην προετοιμασία της χώρας για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Μαΐου.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Εκσυγχρονισμός με άρωμα ΗΠΑ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η συμφωνία προβλέπει τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 117 αεροσκαφών

Έκπληξη προκάλεσε και στην Τουρκία η πληροφορία ότι η αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν θα εκσυγχρονίσει τον στόλο των τουρκικών μαχητικών F-16 έναντι 1.1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η συμφωνία προβλέπει τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 117 αεροσκαφών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρέσβη Έρικ Έντελμαν έσπευσε να συνδέσει τη συμφωνία με τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας Ουάσινγκτον.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται σε σωστή πορεία» είπε ο Βετζντί Γκιονούλ.

Η επιδείνωση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, με κύρια αφορμή τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ, είχε θορυβήσει την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούσε, χωρίς αποτέλεσμα, να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Στις κινήσεις καλής θέλησης της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση της συμφωνίας χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ- στρατηγικά τοποθετημένης κοντά στα σύνορα με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η βάση θα χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και όχι για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών f-16 γίνεται λίγα 24ωρα από τη στιγμή που ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Οζκιόκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει τους αμυντικούς της εξοπλισμούς.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Καραμανλή στον Λευκό Οίκο

Ένας χρόνος πέρασε από την πρώτη επίσκεψη Καραμανλής στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στις 20 Μαΐου στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού «η επίσκεψη αντανακλά το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος ΗΠΑ, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι η «Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσκεψη αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η Βοστώνη, όπου θα συμμετάσχει στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου «Ταφτς» της Μασαχουσέτης.

Στο εν λόγω πανεπιστήμιο έχει σπουδάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί έδρα «Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Καραμανλή στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται ένα ακριβώς χρόνο μετά την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 11:08 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας δρόμου για την έκδοση Βαβύλη

Ο Βαβύλης έχει καταδικαστεί το 1993 από ιταλικό δικαστήριο για διακίνηση ναρκωτικών

Αίτημα έκδοσης του Απόστολου Βαβύλη στην Ελλάδα απέστειλαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές στις ιταλικές αρχές.

«Αργά ή γρήγορα ο Βαβύλης θα βρεθεί ενώπιον της ελληνικής δικαοσύνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Αναστάσιος Παπαληγούρας.

Το ελληνικό αίτημα έκδοσης του Βαβύλη επικαλείται τις δικαστικές εκκρεμότητες του υπόδικου στην Ελλάδα τόσο για τις πλημμεληματικές κατηγορίες της πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων, της αντιποίησης λειτουργήματος και τις υποθέσεις ναρκωτικών για τις οποίες ο συλληφθείς κατηγορείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι η έκδοση του Βαβύλη ενδέχεται να καθυστερήσει, διότι ο συλληφθείς μπορεί να χρειαστεί να εκτίσει προηγουμένως επταετή ποινή κάθειρξης γιατί το 1993 καταδικάστηκε από το ιταλικό δικαστήριο για διακίνηση ναρκωτικών.

Η εισαγγελέας της Μπολόνια, Λουτσία Μούστι, η οποία ασχολείται με την υπόθεση, δήλωσε, επίσης, ότι ο Βαβύλης κατηγορείται για πλαστογράφηση διαβατηρίου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» πολλά θα κριθούν από την προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Σωτηροπούλου, η οποία εξετάζει συνολικά τη δράση Βαβύλη και εάν θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν εις βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα, όπως κατασκοπεία ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο της «προσωρινής παράδοσης» του Βαβύλη στην Ελλάδα.

Εάν το εν λόγω αίτημα γίνει αποδεκτό ο συλληφθείς θα μεταφερθεί για ένα μήνα σε ελληνικές φυλακές και κατόπιν θα επιστρέψει στην Ιταλία για να εκτίσει το υπόλοιπον της ποινής του.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Σήμα κινδύνου από Γκαργκάνα»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Ανάσταση με προσλήψεις στην Αγροφυλακή. Υλοποιεί η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για τους επιτυχόντες του '93».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Άσκοπες δεσμεύσεις χιλιάδων οικοπέδων! Πόρισμα-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Προβοκάτσια Γκαργκάνα. Κινδυνολογεί ξεχνώντας όσα υποστήριζε επί Σημίτη».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Παγίδα στα στεγαστικά. Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί τράπεζες και νοικοκυριά».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Λύση τώρα για Ασφαλιστικό. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ν. Γκαργκάνας».

Η ΑΥΓΗ: «Η κυβέρνηση αποφασίζει το ασφαλιστικό! ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αντιδρούν στο περιτύλιγμα διαλόγου».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Καταιγίδα Γκαργκάνα για εργασιακό και ασφαλιστικό. Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών για να σωθούν τα Ταμεία, ζητάει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πάσχα... εκτός ελέγχου. Ακριβότερο 10%-27% το πασχαλινό τραπέζι. Μεγάλες οι αυξήσεις στα εγχώρια προϊόντα - στροφή προς τα εισαγόμενα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Προσλήψεις μονίμων στην Πυροσβεστική. Πώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις σε διάφορες ειδικότητες».

ΕΘΝΟΣ: «Στρώνει χαλί για άγρια μέτρα. Την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης ανοίγει ο Ν. Γκαργκάνας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «"Οι Κασσιανές" ας ακούσουν το τροπάριό τους. Οι εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντες διαπλεκόμενοι και εμπλεκόμενοι ας γνωρίζουν ότι σήμερα είναι η ώρα της αυτογνωσίας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Σήμα κινδύνου από Γκαργκάνα. Ρηξικέλευθες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Προσλήψεις: 3.538 θέσεις στο Δημόσιο. ΑΣΕΠ: Ποιοι προηγούνται στο διαγωνισμό για τα νοσοκομεία. Εκπαιδευτικοί: Οδηγός για το διαγωνισμό των τεχνικών κλάδων».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Και μαφία πίσω απ' τα κινέζικα. Έκθεση της ΕΛΑΣ προειδοποιούσε από το 2004».

ΕΣΤΙΑ: «Κώδων κινδύνου για την οικονομία. Η Έκθεσις του διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος».

ESPRESSO: «Τα ράσα του αίσχους. Να ποιοι ντροπιάζουν την εκκλησία. Ιερείς που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά σκάνδαλα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεταρρυθμίσεις και εξωστρέφεια στην οικονομία συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος. Προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2005».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Καλπάζει η ακρίβεια στην αγορά. Ποιοι καρπώνονται τα κέρδη».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ασφαλισμένοι σε νευρική κρίση. Αύξηση στα όρια ηλικίας ζητά ο Γκαργκάνας».

Η ΝΙΚΗ: «"Δαγκώνει" ο Γκαργκάνας. Προάγγελος σκληρών μέτρων για εργαζόμενους συνταξιούχους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Διάλογος-απάτη με στόχο το Ασφαλιστικό. Συνέρχεται σήμερα η ΟΚΕ».

TRAFFIC NEWS: «Τρόμος από το στραγγαλιστή της Ομόνοιας. Πανικός στα στέκια των ιερόδουλων».

Η ΧΩΡΑ: «Γολγοθάς για τους εργαζομένους. Νέα σκληρά μέτρα ζητάει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γκαργκάνας».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ασφαλιστικό: ποιους καίνε οι αλλαγές. Ποια κεκτημένα κόβονται».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Διαχωρισμός μαθητών. Τα αγόρια ή τα κορίτσια είναι τα πιο "έξυπνα" στο σχολείο διερευνά το ΑΠΘ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «"Ανεπαρκείς" κρίνονται επτά δικαστές Θεσσαλονίκης. Ζητήθηκε η απομάκρυνσή τους».

Έκθεση Γκαργκάνα και Ασφαλιστικό

Η έκθεση για την οικονομία που παρουσίασε, χθες, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και η έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό είναι από τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ελληνικών εφημερίδων.

Η «ΧΩΡΑ» χαρακτηρίζει «σοκαριστικές» τις προβλέψεις του κεντρικού τραπεζίτη για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Στην έκθεση του ο κ. Γκαργκάνας εκτιμά ότι τα «προβλήματα θα γίνουν πολύ πιεστικά σε μία δεκαετία καταρρίπτοντας έτσι τους μύθους του ΠΑΣΟΚ για τις αντοχές του συστήματος. Παράλληλα προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρεται στην έκκληση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και εξωστρεφή προσανατολισμό της οικονομίας που απηύθυνε η χθεσινή έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες εκλαμβάνεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.

Τα «ΝΕΑ» πάντως υποστηρίζουν ότι οι ασφαλισμένοι βρίσκονται «στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με το σημερινό άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων».

Και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» χαρακτηρίζει «φωτιά» και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας ζήτησε μεταξύ άλλων να αλλάξει ο τρόπος συνταξιοδότησης και υποστήριξε ότι οργιάζει η φοροκλοπή στην Ελλάδα.

Μαφία από την Κίνα

Σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» «μέλη της κινεζικής μαφίας ελέγχουν πολλά από τα πάνω από 3.000 καταστήματα κινεζικών συμφερόντων που ξεφύτρωσαν στην Ελλάδα σε λιγότερο από δύο χρόνια».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το οργανωμένο έγκλημα, η οποία προειδοποιούσε από τον Μάιο του 2004 για τους κινδύνους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στην αντεπίθεση η Κίνα

Η Κίνα δηλώνει ανυποχώρητη στο θέμα των εξαγωγών της

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης των διμερών τους σχέσεων εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι τα σχέδια της ΕΕ αντιβαίνουν τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας από τη θεαματική αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ ήταν σαφής: «Ζητούμε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα μέχρι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά η προστασία των θέσεων εργασίας δεν μπορεί να περιμένει».

Το συνδικάτο κλωστοϋφαντουργίας της Γαλλίας προειδοποίησε, επίσης, χθες, ότι 20.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να καταλήξουν άνεργοι εάν δε ληφθούν μέτρα για τις εισαγωγές από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι διενεργεί έρευνες, αλλά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπάκντι ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, διότι ακόμα δεν είναι σαφείς οι επιπτώσεις από την κατάργηση των ποσοστώσεων .

«Περιορισμένη απειλή»

Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί οικονομολόγοι, οι οποίοι δε συμμερίζονται τις ανησυχίες της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τη λήψη μέτρων ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Όπως η οικονομολόγος Κατρίνα Μπάρις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι «η απειλή που συνιστά η Κίνα στον συγκεκριμένο τομέα είναι περιορισμένη.

»Οι οικονομικές επιπτώσεις για τη ευρωπαϊκή υφαντουργία είναι μικρές αφού σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές υφαντουργίες παράγουν ρούχα και υφάσματα υψηλής ποιότητας σε αντίθεση με τα κινεζικά ρούχα», συμπλήρωσε η Γερμανίδα οικονομολόγος.

Σύμφωνα με την Κατρίνα Μπάρις οι χώρες που σίγουρα θα πληγούν οικονομικά από την εισβολή της Κίνας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας είναι οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση η Τουρκία.

Στην ερώτηση γιατί η Γαλλία αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζητούν την επιβολή απαγορευτικών μέτρων η οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής απάντησε:

«Δύο βασικοί παράγοντες προκαλούν αυτή τη φοβία των Ευρωπαίων. Πρωτίστως, η ευρωπαϊκή υφαντουργία αν και είναι ένας πολύ περιορισμένος τομέας για τα ευρωπαϊκά μεγέθη, θεωρείται άριστα οργανωμένος και παραδοσιακά προστατευόμενος από το κράτος. Τομέας που αν και απασχολεί μόλις το 1 με 2% των Ευρωπαίων εργαζομένων, διαθέτει ισχυρή φωνή και πολιτική δύναμη. Η πραγματική αιτία του φόβου των Ευρωπαίων είναι ότι η Κίνα διαθέτει την δυναμική να μονοπωλήσει την αγορά ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, χημικών, μετάλλων και άλλων προϊόντων που απασχολούν εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν την Κίνα. Με αφορμή, λοιπόν την κλωστοϋφαντουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να βάλει χαλινάρι στη γενικότερη εμπορική διείσδυση της Κίνας».

Στόχος των Ευρωπαίων και των Αμερικανών είναι να επιβάλουν στο Πεκίνο ένα καθεστώς «αυτοδέσμευσης».

«Πρόκειται για πολιτική που είχαν εφαρμόσει στις δεκαετίες του 60 και του70 με την Ιαπωνία. Σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσουν την επιρροή που ούτως ή άλλως διαθέτουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιβάλει πλέον αυτός, ως καθ ύλην αρμόδιος φορέας, ένα καθεστώς αυτοδέσμευσης της Κίνας στον τομέα των εξαγωγών προς Ευρώπη και ΗΠΑ», κατέληξε η οικονομολόγος Κατρίνα Μπάρις από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.