Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-04-16
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 23:07 (Ώρα Λονδίνου) Επιχείρηση στο Ιράκ για απελευθέρωση ομήρων Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Μανταΐν, νότια της Βαγδάτης όπου αντάρτες κρατούν δεκάδες σιίτες ομήρους. Οι αντάρτες απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν εάν οι σιίτες δεν εγκαταλείψουν την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες ανατίναξαν ένα άδειο σιιτικό τέμενος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της μεταβατικής κυβέρνησης μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των Αμερικανών «αντιμετωπίζουν το επεισόδιο». Η κυβέρνηση του Ιράκ νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι η πόλη (περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης) δεν ήταν υπό τον έλεγχο της. Επιθέσεις Οι αντάρτες στο Ιράκ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά των σωμάτων ασφαλείας της χώρας. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε εστιατόριο στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Πέντε από τα θύματα ήταν αστυνομικοί. Σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Κιρκούκ στα βόρεια του Ιράκ δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών. Την Πέμπτη 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Βαγδάτη στην διπλή βομβιστική επίθεση.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου) Οργή Ιαπωνίας για τα επεισόδια στην Σαγκάη Διαδηλωτές στην Σαγκάη καίνε σημαία της Ιαπωνίας Η Ιαπωνία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κίνας ότι απέτυχε να εμποδίσει τις νέες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Νομπουτάκα Μασιμούρα, δήλωσε ότι θα επιδώσει νότα διαμαρτυρίας στην κινεζική κυβέρνηση κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του την Κυριακή. Ο κ. Μασιμούρα πρόσθεσε ότι θα επαναλάβει την απαίτηση για καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στα κτήρια των διπλωματικών αποστολών της Ιαπωνίας. Διαδήλωση στην Σαγκάη Χιλιάδες Κινέζοι περικύκλωσαν το ιαπωνικό προξενείο στην πόλη Σαγκάη, στην πιο πρόσφατη από τις μαζικές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις που άρχισαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες κυρίως νεαροί και φοιτητές- κρατώντας κινεζικές σημαίες και έχοντας κάψει σημαίες της Ιαπωνίας, επιτέθηκαν στο κτίριο του προξενείου με πέτρες και αυγά. Οι διαδηλωτές δηλώνουν οργισμένοι με την απόφαση του Τόκιο να εγκρίνει τη διδασκαλία στα σχολεία ενός αναθεωρημένου βιβλίου ιστορίας, το οποίο, δεν περιέχει καμία αναφορά στις αγριότητες που, σύμφωνα με τους Κινέζους, διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς πολέμους, πριν από 70 χρόνια. Παράλληλα, εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πρόθεση της Ιαπωνίας να καταστεί μόνιμό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τη διεξαγωγή άλλης μιας μεγάλης πορείας, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Πεκίνου επιτρέπει τη λαϊκή εκδήλωση του βαθύτατα ριζωμένου αντι-ιαπωνικού αισθήματος που επικρατεί στην Κίνα.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου) «Σταθερή ανάπτυξη» αλλά ανησυχία για πετρέλαιο Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών του «Ομίλου των 7» πλουσιότερων χωρών του πλανήτη υποσχέθηκαν να αναλάβουν «δυναμική δράση» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της ανοδικής τιμής του πετρελαίου. Οι υπουργοί που συναντώνται στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι η οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο «παραμένει εύρωστη» και η πρόβλεψη είναι για «σταθερή ανάπτυξη» για το τρέχον έτος. Πάντως αναγνώρισαν ότι η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου παραμένει «αγκάθι» στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν το διογκούμενο έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο Οι υπουργοί του «Ομίλου των 7» στο κοινό ανακοινωθέν μνημόνευσαν την προηγούμενη απόφαση τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγραφής του εξωτερικού χρέους των φτωχότερων χωρών. Όμως δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα πρωτοβουλία στο θέμα αυτό. Στον «Όμιλο των 7» συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Οι αντάρτες στο Ιράκ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά των σωμάτων ασφαλείας της χώρας. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε εστιατόριο στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Πέντε από τα θύματα ήταν αστυνομικοί. Σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Κιρκούκ στα βόρεια του Ιράκ δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Μανταΐν, νότια της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες κρατούν ομήρους αρκετούς σιίτες μουσουλμάνους και ζητούν την αποχώρηση όλων των σιιτών από την πόλη. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών. Την Πέμπτη 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Βαγδάτη στην διπλή βομβιστική επίθεση.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου) «Αλλαγές χωρίς πολιτικό κόστος» Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Φρένο» στην κτηματαγορά. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πότε διορίζονται 4.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρωτιά και στην εγκληματικότητα; Ανησυχητικά τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την Ελλάδα. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος». Ιστορική δέσμευση του Κώστα Καραμανλή. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακριβαίνει το κόστος της οικοδομής. ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέοι όροι δόμησης σε 100 δήμους. Τροποποιούνται ρυμοτομικά και πολεοδομικά σχέδια. Η ΑΥΓΗ: Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός. ΑΥΡΙΑΝΗ: Κεφαλικός φόρος για να σωθούν τα Ταμεία. ΤΟ ΒΗΜΑ: «Γαλάζιο» το Κράτος! Ολοκληρώνεται η πλήρης κομματικοποίηση. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προκαταβολή του εφάπαξ στην ΕΛ.ΑΣ. Όλοι οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις. ΕΓΝΑΤΙΑ: Ένστολη κομπίνα. ΕΘΝΟΣ: Σε αργία το ΑΣΕΠ. Επί έναν χρόνο όλες οι προσλήψεις γίνονται εκτός ΑΣΕΠ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιδιώκεται η φυσική του εξόντωση του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο χάρτης των συντάξεων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καμπάνες» στα σούπερ μάρκετ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νταβατζής Νο 1 το Δημόσιο. Έρευνα «Ε»: Παύση πληρωμών έναντι πολιτών με το «έτσι θέλω». ΕΞΠΡΕΣ: Τσουχτερό μήνυμα... Προς επιβολή προστίμου ύψους 16,8 εκατ. ευρώ στα σούπερ μάρκετ. ΕΣΤΙΑ: Μηδενιστική αντιπολίτευσις. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για όλα, δεν προτείνει τίποτε. ESPRESSO: Επιχειρηματίας πράκτορας των κυπριακών μυστικών υπηρεσιών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έκρυψαν τη συμφωνία. Το απόρρητο τμήμα της επιστολής Καραμανλή προς Μπους για τα Σκόπια. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Καραμανλής: Αλλαγές ασχέτως πολιτικού κόστους. ΚΕΡΔΟΣ: Η πραγματική οικονομία χτυπάει τη Σοφοκλέους. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ψάχνουν για «Λοχία». Στον Δημ. Σιούφα εναποθέτει τις ελπίδες του για συντονισμό της κυβέρνησης ο Κ. Καραμανλής! Ο ΛΟΓΟΣ: Βαριές καμπάνες στα σούπερ μάρκετ. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Λείπει» 1,5 δισ. ευρώ παρά την αύξηση του ΦΠΑ. ΤΑ ΝΕΑ: Τρομάζει η φθορά τον Καραμανλή. Καμπανάκι από δημοσκόπους και βουλευτές. Η ΝΙΚΗ: Προσπάθεια Καραμανλή για απεγκλωβισμό. Καταφεύγει σε ανασχηματισμό. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεκάθαρο μήνυμα από το ΚΚΕ. ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Κυβέρνηση - Σουρωτήρι. Έχασε τον έλεγχο. TRAFFIC NEWS: Τα μεγάλα μυστικά του Βαλλιανάτου. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα «δηλητηριάζεται». Από εισαγόμενα ξένα τρόφιμα που πωλούνται ως ελληνικά. Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα. Φόρος κατοχής με 1% επί της αντικειμενικής αξίας. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου) O Περβέζ Μουσάραφ στην Ινδία Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, πραγματοποιεί επίσκεψη-ορόσημο στην γειτονική Ινδία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σίνγκ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βελτιώνονται σταδιακά. Τους τελευταίους 12 μήνες οι δυο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες για την βελτίωση των σχέσεων τους. Καρπός της προσπάθειας τους ήταν η συμφωνία για την λεωφορειακή σύνδεση της διαφιλονικούμενης επαρχίας του Κασμίρ για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια. Ο πρόεδρος Μουσάραφ επισκέφθηκε την επαρχία του Ρατζαστάν στα δυτικά της Ινδίας όπου παραβρέθηκε σε θρησκευτική τελετή σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι μεταφέρει «μήνυμα ειρήνης από το Πακιστάν». «Προσεύχομαι για ειρήνη μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Η ανάπτυξη των δυο κρατών και των λαών τους μπορεί μόνο να συμβεί εάν υπάρχει ειρήνη», τόνισε ο πρόεδρος του Πακιστάν. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών έχει αποφέρει καρπούς καθώς έχουν συμφωνηθεί ορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι δυο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την οδική σύνδεση μεταξύ Λαχώρης και Δελχί και να ξαναρχίσουν να παίζουν κρίκετ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές το πραγματικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δυο χωρών είναι το Κασμίρ το οποίο διεκδικείται και από τους δυο. Για να βρεθεί λύση στο θέμα του Κασμίρ- μεταδίδουν οι ανταποκριτές- θα πρέπει να οι δυο χώρες να επιδείξουν μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου) Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την πΓΔΜ Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της πΓΔΜ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν «το όποιο λεγόμενο πολιτικό κόστος, όταν είναι να υπηρετηθούν ζητήματα που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον». Προαναγγέλλοντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, ο κ. Καραμανλής είπε: «Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευθούμε και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Αλίμονο! Άλλωστε, εμείς ήμασταν εκείνοι που προσκαλέσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Το ίδιο θα κάνουμε και για το ζήτημα των Σκοπίων». Ο πρωθυπουργός παρείχε επίσης κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, για τους χειρισμούς του στην Άγκυρα. «Πρέπει να αποφεύγονται κουβέντες του τύπου να σηκωθεί να φύγει ο υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε καλά το θέμα, αλλά κουβέντες τέτοιες δείχνουν ανεύθυνη αντίληψη και σίγουρα ζημιώνουν την πορεία των εθνικών θεμάτων που είναι πολυσύνθετα και δε λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επί της Συνθήκης για τη Θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής, σημείωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη «μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι μόνον σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά και σε πολιτική ένωση κρατών και λαών, που επηρεάζει ευεργετικά τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, ως δύναμη ειρήνης σταθερότητας, δημοκρατίας και διεθνούς συνεργασίας». «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι σημαντικός σταθμός στο δρόμο του κοινού, ευρωπαϊκού μας μέλλοντος", τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν επικριτικός ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «συνεχή λάθος μηνύματα λόγω λανθασμένων επιλογών».
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου) Σινο-ιαπωνικής κόντρας συνέχεια Η πλειοψηφία των διαδηλωτών αποτελείται από νέους και φοιτητές Χιλιάδες Κινέζοι περικύκλωσαν το ιαπωνικό προξενείο στην πόλη Σαγκάη, στην πιο πρόσφατη από τις μαζικές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις που άρχισαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες κυρίως νεαροί και φοιτητές- κρατώντας κινεζικές σημαίες και έχοντας κάψει σημαίες της Ιαπωνίας, επιτέθηκαν στο κτίριο του προξενείου με πέτρες και αυγά. Οι διαδηλωτές δηλώνουν οργισμένοι με την απόφαση του Τόκιο να εγκρίνει τη διδασκαλία στα σχολεία ενός αναθεωρημένου βιβλίου ιστορίας, το οποίο, δεν περιέχει καμία αναφορά στις αγριότητες που, σύμφωνα με τους Κινέζους, διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς πολέμους, πριν από 70 χρόνια. Παράλληλα, εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πρόθεση της Ιαπωνίας να καταστεί μόνιμό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τη διεξαγωγή άλλης μιας μεγάλης πορείας, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Πεκίνου επιτρέπει τη λαϊκή εκδήλωση του βαθύτατα ριζωμένου αντι-ιαπωνικού αισθήματος που επικρατεί στην Κίνα.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου) Ράις: «Αλλαγές ή θάνατος για τον ΟΗΕ» Αυστηρή προειδοποίηση από την κα. Ράις για το μέλλον του ΟΗΕ Μία ημέρα μετά μετά από τον καταλογισμό ευθυνών από τον Κόφι Ανάν στις κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας σχετικά με το σκάνδαλο στο πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» στο Ιράκ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναφέρθηκε στην ανάγκη «διόρθωσης» ορισμένων κακώς κειμένων στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, η κα. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει ως ζωτική δύναμη στη διεθνή πολιτική εάν δεν προβεί σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Οι δηλώσεις Ράις έρχονται σε μια περίοδο που ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει τον απόηχο των σκανδάλων σχετικά με το πρόγραμμα πετρελαίου στο Ιράκ και τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις από κυανόκρανους στην Αφρική. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, παράλληλα, υποστήριξε για άλλη μία φορά την υποψηφιότητα του Τζον Μπόλτον για τη θέση του μονίμου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ. Ο κ. Μπόλτον έχει επανειλημμένως επικρίνει τον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού και έχει δεσμευθεί ότι θα εργαστεί για να ενισχύσει την υπευθυνότητα και τις διαδικασίες λογοδοσίας του ΟΗΕ.
Σάββατο 16 Απριλίου 2005 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου) Το τέλος του δρόμου για τη Ρόβερ Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δεσμεύθηκαν ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας 150 εκατομμυρίων στερλινών, μετά την ανακοίνωση ότι αρχικά 5 χιλιάδες εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρόβερ χάνουν τη δουλειά τους. Με αυτή την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση κατάρρευσης της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ρόβερ, αρχίζει το ρεπορτάζ της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Όπως γράφει η εφημερίδα, πέρα από τις 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας στο Λόνγκμπριτζ της κεντροδυτικής Αγγλίας, άλλοι 15 χιλιάδες εργαζόμενοι στους προμηθευτές της εταιρείας αναμένεται να μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ παράλληλα αναμένονται σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και στο δίκτυο των διανομέων. Η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι τα αίτια της κατάρρευσης της Ρόβερ αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η προσωπική ανάμιξη και επίσκεψη στην περιοχή των δύο κορυφαίων πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, συνδέεται έως ένα σημείο και με την κρισιμότητα που έχουν για τις επερχόμενες εκλογές οι περιοχές της κεντροδυτικής Αγγλίας, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι οριακές. «Το τέλος του δρόμου» είναι ο τίτλος των Τάιμς (The Times), οι οποίοι αναφέρονται στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κινεζική εταιρεία SAIC για την ανάληψη του ελέγχου της Ρόβερ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απώλεια των 5 χιλιάδων θέσεων εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στις βρετανικές επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία. Στο κύριο άρθρο τους οι Τάιμς, αναφερόμενοι στην απόρριψη από την κινεζική εταιρεία της προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημειώνουν ότι η κινεζική οικονομία δεν υποκύπτει πλέον σε πιέσεις και δρα αυτόνομα στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που επισημαίνουν τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η υπόθεση στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων των περιοχών που επηρεάζονται από την απώλεια των θέσεων εργασίας. «Ήδη», γράφει η εφημερίδα, «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κατάρρευση της τελευταίας μεγάλης βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας». Προεκλογικές αντιπαραθέσεις Με φόντο το πρόσωπο του ηγέτη των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, η Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα την τηλεφωνική παρέμβαση ενός ακροατή σε ραδιοφωνική εκπομπή της Κυριακής στο BBC, στην οποία προσκεκλημένος ήταν ο κ. Χάουαρντ. «Ενώ επί Τρίτη ημέρα ο κ. Χάουαρντ επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στα θέματα της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου», σημειώνει η εφημερίδα, «ο 51χρονος Φεντερίκο Ματσανταράνι, αντέκρουσε τα επιχειρήματα των Τόριδων, κλέβοντας τις εντυπώσεις». «Είμαι και εγώ, όπως ο παππούς του κ. Χάουαρντ, εβραίος πρόσφυγας και θα ήθελα να πω ότι κάθε φορά που ο κ. Χάουαρντ ανοίγει το στόμα του και μιλά για τους αλλοδαπούς που εισβάλλουν στη χώρα του υποδαυλίζει την ξενοφοβία και δυσκολεύει τα πράγματα για εμένα και ανθρώπους σαν εμένα που εργαζόμαστε σκληρά», ήταν τα λόγια του κ. Ματσανταράνι. Εξάλλου, σε σχόλιο σχετικά με τα προεκλογικά μανιφέστα που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα τα τρία μεγάλα κόμματα, η Ιντιπέντεντ γράφει ότι εντύπωση προκάλεσε ο κ. Χάουαρντ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα των Συντηρητικών μόνος, «σαν το Σίσυφο που σπρώχνει ένα γιγαντιαίο βράχο πάνω στο εκλογικό βουνό». Παράλληλα, επισημαίνεται η απουσία τη φωτογραφίας του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ από τα προεκλογικά φυλλάδια που μοιράζουν οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών στις περιφέρειές τους. Όπως εκτιμά, επίσης, η εφημερίδα, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων δεν έχει καταφέρει ακόμα να συγκινήσει το εκλογικό σώμα στη Βρετανία. Νόσος των πουλερικών Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η απειλή πανδημίας του φονικού ιού της λεγόμενης «γρίπης των πουλερικών» είναι μεγαλύτερη από ποτέ, λόγω της έξαρσης της νόσου στη νοτιοανατολική Ασία, αποτελεί το κύριο θέμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αεροπορικών συγκοινωνιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας επιδημίας που θα απειλήσει εκατομμύρια ζωές είναι πολύ περισσότερες από τις πιθανότητες να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Όπως μάλιστα προειδοποιούν επιδημιολόγοι από το Βιετνάμ, ο ιός της νόσου των πουλερικών έχει δώσει ενδείξεις προσαρμογής στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μετάδοσή του.
|