Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-04-15
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου) Σκόπια: «Θα επικρατήσουμε εμείς στο όνομα» Νίκος Φραγκόπουλος, Σκόπια Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το όνομα «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα του ονόματος θα είναι δύσκολος, όμως στο τέλος θα νικήσουμε εμείς και η νίκη αυτή θα είναι πιο γλυκιά», δήλωσε την Παρασκευή στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Σχολιάζοντας την τροπολογία ομάδας ευρωβουλευτών οι οποίοι με αυτή ζητούσαν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), και η οποία την Πέμπτη απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ.Μπούτσκοφσκι ανέφερε «ότι πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια και πρωτοβουλία των φίλων και της υποστηρικτών της Μακεδονίας». Ο κ. Μπούτσκοφσκι πρόσθεσε :«Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την απόρριψη της τροπολογίας. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όλο και συχνότερα θα έρχονται αντιμέτωπα με παρόμοιες πρωτοβουλίες». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε «ότι εάν εισερχόμαστε στην τελευταία φάση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τότε η Μακεδονία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και να προτείνει περισσότερες λύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, αποκλειστικά και μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις με την Μακεδονία». Καμία πίεση Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι στα Σκόπια ασκούνται «πιέσεις» από την ΕΕ να αποδεχθούν την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως βάση διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «πιέσεις» προς τη χώρα του. Πρόσθεσε ότι ούτε και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα άσκησε κάποια πίεση , κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπούτσκοφσκι τέλος, τάχθηκε κατά μιας πιθανολογούμενης ανάμειξης της ΕΕ στην διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα. «Την παρούσα στιγμή δεν είναι απαραίτητη η ανάμειξη της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι για την εκκρεμότητα της ονομασίας διεξάγουμε συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου) Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία Μεγάλη νίκη προβλέπει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Για εξασφάλιση ακόμη και του 60% του εκλογικού σώματος κάνει λόγο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει των εκλογών της Κυριακής για το θώκο της προεδρίας της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Κεντρικό σύνθημα του κ. Ταλάτ προς τους τουρκοκυπρίους είναι να μετατρέψουν αυτή την εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα και να αποδείξουν μέσα από αυτό ότι συνεχίζουν να επιθυμούν λύση του κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα αυτό στο οποίο στοχεύει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είναι η ανάδειξή του μέσα από τις εκλογές ως μόνου και αδιαμφισβήτητου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με συντριπτική ει δυνατόν πλειοψηφία. Συνολικά στις εκλογές της Κυριακής υπάρχουν εννέα υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Έρογλου, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και εκ μέρους του κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου. Το μόνο ερώτημα δε πού τίθεται είναι αν πράγματι ο κ. Ταλάτ θα μπορέσει και με ποιο ποσοστό να κερδίσει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή ή αν όπως βεβαιώνει ο συνεργάτης κατά τα άλλα του κ.Ταλάτ, Σερντάρ Ντενκτάς θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κάτι που ενδεχομένως θα άλλαζε τα δεδομένα. Πάντως όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών φέρουν ως αδιαμφισβήτητο νικητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Νέα πρωτοβουλία Η ολοκλήρωση αυτών των εκλογών αναμένεται ότι θα ανάψει παράλληλα το πράσινο φως για νέες διεργασίες στο κυπριακό στην κατεύθυνση ανάληψης μιας νέας πρωτοβουλίας για λύση. Την ανάληψη μιας παρόμοιας πρωτοβουλίας το συντομότερο δυνατό υπεστήριξε χθες βράδυ σε συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ο οποίος όμως μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας των κατάλληλων προς τούτο συνθηκών ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αποτυχία. Ο κύπριος πρόεδρος παράλληλα ,ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να αποστείλει στο ΓΓ του ΟΗΕ τις περιοχές ανησυχίας των ελληνοκυπρίων επί του σχεδίου Ανάν,τόνισε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για λύση θα πρέπει να υποβληθεί πρώτα σε εξέταση ή γνωμοδότηση από πλευράς ΕΕ ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το συμβατό της λύσης με τις αρχές και το κεκτημένο της Κοινότητας.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου) Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους στην Rover Απέτυχαν οι προσπάθειες για την διάσωση της MG Rover, της μεγαλύτερης βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Οι διαχειριστές που ανέλαβαν την εκκαθάριση της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την πτώχευση της την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Shanghai Automotive που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Rover απέσυρε το ενδιαφέρον της. Οι διαχειριστές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο για την πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σαν αποτέλεσμα, είπαν, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν «σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας» μεταξύ των έξι χιλιάδων εργαζομένων. Η Rover βρίσκεται στην περιφέρεια της Αγγλίας Δυτικά Μίντλαντς όπου σημαντικός αριθμός βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος καλούνται να προασπίσουν την μικρή πλειοψηφία τους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο BBC είπε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει «φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους». Ο κ. Μπλερ είπε ότι θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων για την βοήθεια αυτών που θα χάσουν τη δουλειά τους κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή σήμερα.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου) Εντείνονται τα προβλήματα για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Ιταλία καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης μετά την συντριπτική της ήττα στις περιφερειακές εκλογές στις αρχές Απριλίου. Αποχώρησαν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του κ. Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν τέσσερις υπουργούς στη κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και τον αντιπρόεδρο Μάρκο Φολίνι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των Χριστιανοδημοκρατών ακολούθησε και ένας άλλος εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού: Το Νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο απέσυρε τους δυο υφυπουργούς του από την κυβέρνηση. Όμως, και τα δυο κόμματα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν προς το παρόν - να υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στο Κοινοβούλιο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρώμη η τακτική των κυβερνητικών εταίρων είναι να ασκήσουν πιέσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα προωθήσει μια πιο λαοφιλή οικονομική πολιτική. Στις περιφερειακές εκλογές των αρχών Απριλίων ο κυβερνητικός συνασπισμός υπέστη μεγάλες απώλειες καθώς έχασε τον έλεγχο σε 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες διεξήχθησαν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι χάνει συνεχώς έδαφος στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στις ανακοινώσεις του υπουργού Απασχόλησης για έναρξη διαλόγου με θέματα το ωράριο, τις υπερωρίες και την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «προκλητική και ατελέσφορη απόπειρα που θα θίξει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, μέσα από μία συντηρητική, κοινωνικά άδικη και, ταυτόχρονα, αφελή προσέγγιση για τα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας και της ανάπτυξης». Παράλληλα προτείνεται ο «εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ασφαλιστικού συστήματος, ο δραστικός περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, ο συνεχής έλεγχος της εφαρμογής της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ώστε να είναι πλήρης η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, και φυσικά η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία μέτρα που μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα και να παρατείνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και μάλιστα σε βάθος χρόνου». Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται ότι «οι δηλώσεις που θέτουν το ζήτημα του διαλόγου για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την προαποφασισμένη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο διάλογος που ετοιμάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι το μέσον για την επιβολή νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων». Εξάλλου ο ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του «με αυτές τις αντεργατικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, που αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τους μετατρέπουν σε διακόπτες, που τους ανοιγοκλείνουν οι επιχειρήσεις όποτε θέλουν, καταργώντας ουσιαστικά το 8ωρο». Οι κυβερνητικές αναγγελίες Την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε διάλογο επί του Ασφαλιστικού μακροχρόνιο και χωρίς να θίγονται τα όρια ηλικίας, οι εισφορές και ο καθορισμός των συντάξεων. Ο υφυπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Νίκος Αγγελόπουλος αφού ανέφερε ότι ο διάλογος θα γίνει με ευθύνη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και είπε ότι τα χρέη του Ασφαλιστικού το Μάρτιο του 2004 ανέρχονταν σε 9,208 δισ. ευρώ. Ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ δεν έχει οικονομικό πρόβλημα και ούτε θα έχει στο μέλλον, αφού έχει πλεόνασμα 38-39 εκατομμυρίων ευρώ και υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ προχωρεί σε συνδυασμό με άλλους φορείς στη διασταύρωση στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις σε αυτό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εγγυάται την χρηματοδότηση των Οργανισμών ως προς το ασφαλιστικό, ενώ για το διάλογο που θα αφορά στις εργασιακές σχέσεις υπογράμμισε ότι: δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων δεν θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κατώτατοι μισθοί και δεν πρόκειται να προωθηθεί η ανασφάλιστη εργασία. Η τυχόν θεσμοθέτηση του ελαστικού 8ωρου (εργασία από 6 έως 10 ώρες την ημέρα) σημαίνει ότι μία επιχείρηση δίχως να ρωτήσει τα συνδικάτα θα μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες της να διευρύνει ή να μειώνει τον χρόνο εργασίας. Έτσι η πραγματοποίηση υπερωριών δεν θα υπολογίζεται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία αλλά σε εξάμηνη ή ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ορισμένα διαστήματα οι εργαζόμενοι να εργάζονται 10 ώρες κάθε μέρα ή 50 ώρες την εβδομάδα, χωρίς υπερωρίες, ενώ σε άλλα λιγότερες ώρες, φθάνει κατά μέσο όρο να τηρείται η απασχόληση. Πάντως ο υπουργός Απασχόλησης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσέλθει στο διάλογο με ειλημμένες αποφάσεις.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου) Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν με κλίμακες τους ενοίκους Τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και πάνω από 58 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά στο κέντρο του Παρισιού. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 10 παιδιά. Την ίδια ώρα οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η φωτιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο εξαώροφο ξενοδοχείο «Παρί Οπερά» που χρησιμοποιείται ως δημοτικός ξενώνας απόρων και αλλοδαπών. Μέσα σε λίγο χρόνο εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο εγκλωβίζοντας δεκάδες ενοίκους στα δωμάτιά τους. Ορισμένοι από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα καθώς προσπαθούσαν πανικόβλητοι να πηδήσουν από τα παράθυρα των δωματίων τους στο δρόμο για να ξεφύγουν από τη φωτιά. Όλοι κραύγαζαν. Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο Αυτόπτης μάρτυς της τραγωδίας Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται Γάλλοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, τον Καναδά και την Ουκρανία. Περίπου 240 πυροσβέστες και 60 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε διάστημα μίας ώρας.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου) Η σωρός του Ρενιέ μεταφέρεται στον καθεδρικό ναό του Μονακό Το πριγκιπάτο του Μονακό αποχαιρέτησε τον επί 55 χρόνια ηγέτη του, πρίγκιπα Ρενιέ. Ο πρίγκιπας Ρενιέ πέθανε στις 6 Απριλίου σε ηλικία 81 ετών μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Δεκάδες εστεμμένοι και ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παραβρέθηκαν στην νεκρώσιμο ακολουθία. Τιμητικό άγημα μετέφερε τη σορό του πρίγκιπα Ρενιέ από το παλάτι στο παρεκκλήσι του παλατιού, όπου από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τον εκσυγχρονισμό του πριγκιπάτου. Τα καταστήματα παρέμεινα κλειστά ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή εξαιτίας της παρουσίας επισήμων απ΄ όλο τον κόσμο. Η ταφή του πρίγκιπα Ρενιέ έγινε το απόγευμα σε μια κλειστή τελετή με την παρουσία μόνο της οικογένειάς του. Ο τάφος του Ρενιέ βρίσκεται δίπλα σε αυτόν της συζύγου του, της σταρ του Χόλιγουντ, Γκρέις Κέλι, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982. Τον Ρενιέ διαδέχεται στον θρόνο ο γιος του, ο 47χρονος πρίγκιπας Αλβέρτος.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου) Βολές Ανάν για το σκάνδαλο πετρελαίου Ο Κόφι Ανάν κατηγορεί Ουάσιγκτον και Λονδίνο Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέρριψε ευθύνες στην βρετανική και αμερικανική κυβέρνηση για τα δισεκατομμύρια δολάρια που καρπώθηκε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο αντί τροφίμων» είχε σκοπό να ανακουφίσει τον ιρακινό λαό από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα μετά τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Αλλά όπως εικάζεται, τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στο μπααθικό καθεστώς έναντι ποσοτήτων πετρελαίου, ενώ γειτονικές χώρες αγόραζαν επίσης παρανόμως πετρέλαιο - συναλλαγές που υπολογίζονται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια . Ο γενικός γραμματέας υποστηρίζει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία επέλεξαν να μην ασχοληθούν τότε με το γεγονός διότι παραλήπτες του πετρελαίου ήταν η Ιορδανία και η Τουρκία - δύο χώρες σύμμαχοι του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. Η μεταφορά ιρακινού πετρελαίου προς την Ιορδανία και την Τουρκία πραγματοποιείτο ανοιχτά στην δεκαετία του 90 παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ισχυρές αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, είπε ο κ. Ανάν. Η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση λένε ότι δεν είχαν ιδέα για την παράνομη διακίνηση του πετρελαίου. Οι ανταποκριτές σχολιάζουν ότι οι υπαινιγμοί του κ. Ανάν αναμένεται να ψυχράνουν τις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα με τις ΗΠΑ.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξεχάστε το οκτάωρο! Προς ελαχιστοποίηση του χρόνου εργασίας. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Ευκαιρίες με απολυτήριο Γυμνασίου. Τι αλλάζει στις προσλήψεις των επαγγελματιών οπλιτών. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Τι αλλάζει σε Εργασιακό - Ασφαλιστικό. Π. Παναγιωτόπουλος: «Απλήρωτους λογαριασμούς και βερεσέδια άφησε το ΠΑΣΟΚ». ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η μεγάλη «σφαγή» της Σοφοκλέους. Καταγγέλλουν εξαπατημένοι επενδυτές από Πάτρα - Αίγιο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Λάστιχο» ωράριο-υπερωρίες. Η κυβέρνηση ξεκινά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι ταρίφες της διαφθοράς. Έρευνα της VPRC: Οργιάζει το «λάδωμα» στο Δημόσιο. Η ΑΥΓΗ: Σχεδιάζουν 50ωρο, κόβουν το εισόδημα! Με διαδικασία εξπρές και προσχηματικό διάλογο. ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζει επιτέλους το εργασιακό καθεστώς. Η χώρα μας ακολουθεί πάντοτε... τελευταία και καταϊδρωμένη όλες τις εξελίξεις... ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια «γιάφκα»! Κρυφή σύσκεψη Καραμανλή - Αλογοσκούφη - Παναγιωτόπουλου. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.312 προσλήψεις σε Δημόσιο, ΕΚΑΒ, ΕΛΓΑ. ΕΓΝΑΤΙΑ: Έξω από τη Χαλκιδική οι... μίζεροι Θεσσαλονικείς. Προκαλούν οι δηλώσεις του Α. Λαφαζάνη για όσους δεν καταβάλλουν το «χαράτσι» που επέβαλε. ΕΘΝΟΣ: Σε τροχιά σύγκρουσης για εργασιακό - ασφαλιστικό. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Καμία διαπραγμάτευση σε κατοχυρωμένα δικαιώματα. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πήγαν να περάσουν οι «πράσινοι» τροπολογία με το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια αλλά το Ευρωκοινοβούλιο την απέρριψε πανηγυρικά γιατί... Ήταν κλειστή η κερκόπορτα στην Ευρωβουλή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό - εργασιακά. Διάλογος-εξπρές για εργασιακές σχέσεις και διάλογος δύο ταχυτήτων για το Ασφαλιστικό. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με 8 «ΔΕΝ» ανοίγει το Ασφαλιστικό. Ξεκινά διάλογος μακράς διαρκείας με αυστηρό πλαίσιο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κυβέρνηση: Ασυνεννοησία, ανακολουθίες και στην εξωτερική πολιτική. ΕΞΠΡΕΣ: Ωράριο υπέρ παραγωγής. ΕΣΤΙΑ: Τεράστιες ευθύνες για το Ασφαλιστικό. Πώς χάθηκαν 4 χρόνια και πολύτιμοι πόροι. ESPRESSO: Σκάνδαλο: 4 πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα συνοδεύουν τον Σημίτη. Με τις ευλογίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αρχίζει η μάχη για το ελαστικό ωράριο. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σειρά του Εργασιακού για διάλογο. Προς αλλαγή των όρων για αμοιβές υπερωριών και διευθέτηση χρόνου εργασίας. ΚΕΡΔΟΣ: Διάλογος για αλλαγές σε ωράριο - υπερωρίες. Ο ΛΟΓΟΣ: Ελαστικό 8ωρο και υπερωρίες επί τάπητος. Παγώνει η ένταξη ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ. METRO: Παιχνίδι τακτικής. Οι εξελίξεις στα εθνικά πυροδοτούν σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΙΟΒΕ: Σε αρνητικό κλίμα εισέρχεται η οικονομία. ΤΑ ΝΕΑ: Υπερ-ωράριο μετά το Πάσχα. Προχωρεί η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις. Η ΝΙΚΗ: «Ψαλίδι» στα κεκτημένα. Νεοφιλελεύθερη επιδρομή κατά των εργαζομένων. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Στα σκαλιά του ΥΠΕΞ η Ντόρα. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ένταση της επίθεσης σε Εργασιακό - Ασφαλιστικό. Με «καπέλο» τη μεθοδευόμενη συναίνεση. City Press: Όλοι «ανεύθυνοι» για εργασιακό και ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για το ασφαλιστικό, αλλά μεταθέτει τα όποια μέτρα στην άλλη τετραετία. TRAFFIC NEWS: 18 μήνες φυλακή στον Μάκη. Εισαγγελέας: «Είναι γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι... τα παίρνουν». Τριανταφυλλόπουλος: «Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα παίρνουν οι δικαστικοί». ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγαλειώδες: ΟΧΙ Ευρώπης στην παραχάραξη. Συντριπτική καταψήφιση 2 τροπολογιών για το όνομα Μακεδονία. Η ΧΩΡΑ: Ελαστικό 8ωρο και περικοπές υπερωριών. Αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό χωρίς αιφνιδιασμούς. Διαβεβαιώσεις και ανησυχίες Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «με διαδικασίες-εξπρές ξεκινά η κυβέρνηση το διάλογο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με εφαρμογή 'ελαστικού ωραρίου' και μείωση του κόστους των υπερωριών. Διάλογος 'μακράς πνοής' θα γίνει για τις όποιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση όρια ηλικίας, μισθοί, συντάξεις, απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις». Αλλά η ΑΥΓΗ εκτιμά πως «άλλο ένα μπόνους στη μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζει η κυβέρνηση. Προωθεί επειγόντως την ελαστικοποίηση του οκταώρου. Το ωράριο θα υπολογίζεται σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση δίνοντας στους εργοδότες το δικαίωμα να το διευρύνουν δραστικά χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες. Σήμερα η ελαστικοποίηση του οκταώρου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου. Εφεξής ο εργοδότης θα μπορεί μόνος του να αυξάνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας επικαλούμενος τις ανάγκες της επιχείρησης». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι «με επιταχυνόμενους συνεχώς ρυθμούς, ξεδιπλώνει πλέον η κυβέρνηση την αντεργατική επίθεση σε Εργασιακό - Ασφαλιστικό, καθώς μεθοδεύεται, ταυτόχρονα, η διαβόητη συναίνεση». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «την ήπια εαρινή απελευθέρωση της αγοράς εργασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, περιορίζοντας όμως τις παρεμβάσεις σε δύο κεφάλαια της εργατικής νομοθεσίας: στις αμοιβές των υπερωριών και στους όρους διευθέτησης του χρόνου εργασίας». ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «μεγάλες ανατροπές στην αγορά φέρνει η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Οι έμποροι φοβούνται για λουκέτα, οι εργαζόμενοι βλέπουν περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας και κάνουν λόγο για παράδοση της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες». Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «προκρίνοντας τη μέθοδο του τεμαχισμού για την αποφυγή γενικευμένων αντιδράσεων, η κυβέρνηση ανοίγει το προεκλογικό 'κλειστόν' ασφαλιστικό. Για κυβέρνηση του '90-'93 μιλά το ΠΑΣΟΚ. Σκληρή αντίδραση από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ». ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις και η έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό αποφασίστηκαν χθες σε μυστική σύσκεψη που έγινε στην οδό Στάθη Γεροδήμου. Η μυστικότητα κράτησε μόλις τρεις ώρες, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν μόνο ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε και το 'κρησφύγετο' στο οποίο κάνει τους τελευταίους μήνες όλα τα μυστικά ραντεβού του ο Πρωθυπουργός, κάτι που προκάλεσε εκ νέου την έντονη δυσφορία του». Σύμφωνα με τη CITY PRESS «η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για το ασφαλιστικό, αλλά μεταθέτει τα όποια μέτρα στην άλλη τετραετία... Η ΓΣΕΕ αρνείται να πάρει μέρος στο διάλογο για πιο ελαστική οργάνωση του χρόνου εργασίας... Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ 'σφυροκοπούν' κάθε κυβερνητική προσπάθεια προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών... Οι δυσλειτουργίες του πολιτικού, συνδικαλιστικού και επικοινωνιακού συστήματος κάνουν πιο δύσκολο να κερδηθεί το στοίχημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «ρητή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν οκτώ βασικά ζητήματα σε ασφαλιστικό και εργασιακό επίπεδο έδωσε χθες η κυβέρνηση. Δεν θίγονται κατώτατοι μισθοί, εισφορές, συντάξεις και βασικά όρια ηλικίας. Τις προσεχείς ημέρες οι υπουργοί κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Π. Παναγιωτόπουλος ξεκινούν τις διαδικασίες διαλόγου». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου) Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν με κλίμακες τους ενοίκους Τουλάχιστον 16 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και πάνω από 58 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά στο κέντρο του Παρισιού. Την ίδια ώρα οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς 13 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η φωτιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο εξαώροφο ξενοδοχείο «Παρί Οπερά» που χρησιμοποιείται ως δημοτικός ξενώνας απόρων. Μέσα σε λίγο χρόνο εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο εγκλωβίζοντας δεκάδες ενοίκους στα δωμάτιά τους. Ορισμένοι από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα καθώς προσπαθούσαν πανικόβλητοι να πηδήσουν από τα παράθυρα των δωματίων τους στο δρόμο για να ξεφύγουν από τη φωτιά. Όλοι κραύγαζαν. Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο Αυτόπτης μάρτυς της τραγωδίας Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται Γάλλοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, τον Καναδά και την Ουκρανία. Περίπου 240 πυροσβέστες και 60 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε διάστημα μίας ώρας.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου) Επέτειος απελευθέρωσης του Μπέργκεν Μπέλσεν Οι ναζί κατέστρεψαν τα αρχεία στο Μπέργκεν Μπέλσεν Την Παρασκευή συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Μπέργκεν Μπέλσεν από τα βρετανικά στρατεύματα. Το θέαμα με τις στοίβες χιλιάδων πτωμάτων που αντίκρισαν οι πρώτοι βρετανοί στρατιώτες ήταν ανατριχιαστικό. Στις 15 Απριλίου του 1945, ο 24χρονος τότε Ντικ Γουίλιαμς έλαβε την διαταγή να ψάξει στα δάση της βόρειας Γερμανίας κοντά στο Ανόβερο να βρει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για το οποίο δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες. Την προηγούμενη μέρα ένας Γερμανός αξιωματικός παρέδωσε τον έλεγχο του στρατοπέδου στις βρετανικές δυνάμεις. Ο Γουίλιαμς μαζί με άλλους Βρετανούς στρατιώτες δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρυσε ένα τεράστιο στρατόπεδο με συρματοπλέγματα που ξεπερνούσαν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Μιλώντας στην Γκάρντιαν ο 84χρονος Γουίλιαμς περιέγραψε τη σκηνή που αντίκρυσε. «Μπήκαμε μέσα με τα τζιπ. Είδαμε περίπου 100 στρταιώτες των Ες Ες παρατεταγμένους να μας περιμένουν. Δυο-τρεις από αυτούς μας συνόδευσαν στην περιοδεία που κάναμε στο στρατόπεδο. Ήταν ανατριχιαστικό». »Τα πτώματα ήταν διάσπαρτα παντού. Τα περισσότερα πτώματα ήταν στοιβαγμένα έξω από το ιατρείο του στρατοπέδου - το ένα πτώμα πάνω στο άλλο. Δεν έχω δει τόσο τρόμο στη ζωή μου», είπε ο Βρετανός βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράινερ Σούλτζε, διευθυντή του μουσείου που σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του στο Μπέρκεν Μπέλσεν, 110.000 με 120.000 άνθρωποι πέρασαν τις πύλες του στρατοπέδου. Γνωρίζουμε όμως τα ονόματα των μισών από αυτούς καθώς οι ναζί κατέστρεψαν τα αρχεία. Σε αντίθεση με το ’ουσβιτς τίποτε δεν έχει μείνει από το στρταόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν Μπέλσεν. Οι σύμμαχικες δυνάμεις κατέστρεψαν τα πάντα και έθαψαν σε ομαδικούς τάφους πάνω από 10 χιλιάδες πτώματα για να αποτρέψουν την εξάπλωση επιδημιών.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου) Καταστροφική πυρκαγιά στο Παρίσι Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Παρίσι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ξενοδοχείο Παρί-Οπερά τα ξημερώματα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα παγιδεύοντας τους πελάτες στα δωμάτιά τους. Ορισμένοι από αυτούς πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν. Περίπου 55 άτομα τραυματίσθηκαν, δέκα από τα οποία σοβαρά. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, 250 πυροσβέστες και 10 ασθενοφόρα έσπευσαν στο ξενοδοχείο για να σβήσουν τη φωτιά μιάμιση ώρα αργότερα. Οι κάτοικοι της περιοχής ξύπνησαν από τις φωνές των πελατών του ξενοδοχείου που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Κάποιος μάλιστα είπε ότι είδε τρία άτομα να πηδούν από τα παράθυρα, ανάμεσα στα οποία μία γυναίκα και ένα παιδί. Λίγα λεπτά μετά τα πτώματά τους βρίσκονταν στο έδαφος, ενώ οι φλόγες τύλιγαν το κτίριο. «Όλοι φώναζαν. Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Πιστεύεται ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και αρκετά παιδιά.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 04:29 (Ώρα Λονδίνου) Τριγμοί για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ζακ Σιράκ και η εκστρατεία του υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα μονοπωλεί τις γαλλικές εφημερίδες και τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Η Λε Παριζιέν (Le Parisien) υπογραμμίζει ότι αυτοί που υποστηρίζουν το «όχι» στη Γαλλία είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που τάσσονται υπέρ του «ναι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρει ότι ο Ζακ Σιράκ πιστεύει πως το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα προφυλάξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο από τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς. Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι οι υποστηρικτές του «όχι» τάσσονται και κατά της ένταξης της Τουρκίας και σχολιάζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) χαρακτηρίζει «άθλο του Ηρακλή» τις προσπάθειες να αλλάξει στάση η γαλλική κοινή γνώμη στο θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρεται περισσότερο στο μέσο και λιγότερο στο μήνυμα, λέγοντας ότι ο Ζακ Σιράκ επιλέγει πάντα το σωστό κανάλι και τη σωστή στιγμή για κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση. Η εφημερίδα της Πολωνίας,Τριμπούνα (Trybuna) θεωρεί ότι η γαλλική αρνητική στάση εναντίον του ευρωπαϊκού Συντάγματος υποδεικνύει μία ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γαλλική κυβέρνηση. Η εφημερίδα της Ισπανίας Λα Βανγκάρδια (La Vanguardia) υπογραμμίζει ότι οι αντίπαλοι του Ζακ Σιράκ έχουν ζητήσει την παραίτησή του εάν επικρατήσει η άποψη του «όχι» στο δημοψήφισμα.
|