Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-14

  1. Πιέσεις Βρετανίας προς Κύπρο
  2. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή λέει ο Σιράκ
  3. Σκληρές μάχες Τούρκων-Κούρδων
  4. Επικρίσεις κατά Μπερλουσκόνι
  5. Ρελάνς Σιράκ για Ευρωσύνταγμα
  6. Κατηγορούνται τρεις για το «Πετρέλαιο για Τρόφιμα»
  7. Αγγλικός «εμφύλιος»
  8. Τιμωρία ΠΑΟ
  9. Ντελ Πόντε στα ίχνη Κάρατζιτς - Μλάντιτς
  10. Ενδιαφέρον για την «Ολυμπιακή»
  11. Φοιτητικές κάλπες μετ εμποδίων
  12. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  13. Η κάλυψη των εκλογών από το BBC
  14. Απόφαση για το Ολοκαύτωμα
  15. Νέες αιματηρές επιθέσεις
  16. Υποσχέσεις Φιλελεύθερων Δημοκρατών
  17. Συνάντηση για τα Ελληνοτουρκικά
  18. Δηλητήρια και μανιφέστα
  19. Συνάντηση για τα Ελληνοτουρκικά
  20. Διπλωματία στο Αιγαίο και εργασιακά
  21. «Αρκεί μια λέξη»
  22. Ρελάνς Σιράκ για Ευρωσύνταγμα
  23. Διαβεβαιώσεις Σαρόν για το Ιράν
  24. Ρευστή η κατάσταση στο Λίβανο
  25. Ρευστή η κατάσταση στο Λίβανο

Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 - 02:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις Βρετανίας προς Κύπρο

Μεγαλύτερη ευελιξία στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με την Γκάρντιαν (Guardian), αρχίζει να αυξάνει σταδιακά τις πιέσεις της.

Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, η Βρετανία επιθυμεί απευθείας εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου.

Παράλληλα, επιθυμεί τη διεξαγωγή απευθείας πτήσεων με το κατεχόμενο τμήμα και τη διάθεση των 259 εκατομμυρίων της κοινοτικής βοήθειας κατευθείαν προς τα κατεχόμενα και όχι διαμέσου της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο και μετά προκειμένου να προωθήσει το ζήτημα.

«Πεταμένα λεφτά»

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι η Βρετανία «πετάει» αχρησιμοποίητα πακέτα φαγητών αξίας 20 δισεκατομμυρίων την ημέρα.

Το άρθρο τονίζει ότι το ποσό αυτό είναι πενταπλάσιο των δαπανών της χώρας για προγράμματα διεθνούς βοήθειας, ενώ θα μπορούσε να γλιτώσει 150 εκατομμύρια άτομα από την πείνα.

Η Τάιμς (Times) ανησυχεί ότι μπορεί να σημειωθούν περιπτώσεις διαφθοράς κατά τις εκλογές στη Βρετανία, καθώς έχουν αυξηθεί κατά 500% οι αιτήσεις για αποστολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση των Εργατικών έχει ζητήσει από διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Λογιστικό παζλ»

Η Γκάρντιαν (Guardian) κάνει λόγο για ένα «λογιστικό παζλ» όσον αφορά τα οικονομικά της Ρόβερ.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι ενώ η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία θα έπρεπε να διαθέτει 1,3 δισεκατομμύρια λίρες από τα δάνεια που είχε πάρει, στα χαρτιά φαίνεται ότι διέθετε πρόσφατα μόνο 900 εκατομμύρια λίρες.

Στο θέμα της Ρόβερ αναφέρεται και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), η οποία υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ αποφάσισε να προσφέρει 100 εκατομμύρια λίρες για να διασώσει τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία από τη χρεωκοπία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να προσφέρει αυτά τα χρήματα παρά τις συμβουλές να μην το πράξει.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 22:58 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή λέει ο Σιράκ

Ο Ζακ Σιράκ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος

Ο πρόεδρος Σιράκ εμφανίσθηκε στην γαλλική τηλεόραση για να πείσει το λαό να ψηφίσει υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου.

Ο κύριος Σιράκ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται το Σύνταγμα για να είναι «ισχυρή και οργανωμένη».

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο που απαρτιζόταν από 80 νέους ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την συνθήκη για να προασπίσει τα συμφέροντα της από τον ανταγωνισμό χωρών όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία.

Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον των Αγγλοσαξονικών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλουν «φρένο» στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τόνισε ότι η Γαλλία θα υποστεί μεγάλη ζημιά εάν ο λαός ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Γάλλων θα ψηφίσει κατά του Συντάγματος.

Ο κ. Σιράκ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει καλή πληροφόρηση για το τι προβλέπει το Σύνταγμα αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν υπερισχύσει το «Όχι».

Ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει τυχόν απόρριψη από την Γαλλία ίσως αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για το ίδιο το Σύνταγμα.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές μάχες Τούρκων-Κούρδων

Το Πε-Κα-Κα ανέλαβε και πάλι στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πάνω από 20 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχη με Τούρκους στρατιώτες στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ επιβεβαίωσε ότι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη κοντά στη πόλη Περβαρί.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόκειται για την σφοδρότερη μάχη των τελευταίων πέντε χρόνων όταν οι Κούρδοι αυτονομιστές κήρυξαν μονομερή εκεχειρία.

Σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού στρατού οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή συνεχίζονται.

Το πρακτορείο «Ανατολή» επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ μεταδίδει ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρήκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών σε σπηλιές της περιοχής.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές του Πε-Κα-Κα ανέλαβαν στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας το 1984 με στόχο την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις κατά Μπερλουσκόνι

Προβλήματα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας

Κλυδωνίζεται η τετράχρονη διακυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία μετά τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα του κυβερνώντος κόμματος Φόρτσα Ιτάλια στις περιφερειακές εκλογές πριν μερικές ημέρες.

Το κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού έχασε τον έλεγχο 11 περιφερειών από τις 13 στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η ήττα της Φόρτσα Ιτάλια είναι σημαντική καθώς σε ένα χρόνο πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές στην χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Μπερλουσκόνι να αναζητήσει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε αμέσως τα ηγετικά στελέχη του κόμματος του για να συζητηθούν οι τριγμοί στη κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το μικρό κόμμα Χριστιανών-Δημοκρατών (UDC) απείλησε ότι θα αποσύρει τους τρεις υπουργούς του από την κυβέρνηση εάν δεν αλλάξει πολιτική ο κ. Μπερλουσκόνι.

Ο Μάρκο Φολίνι, ο ηγέτης του UDC, δήλωσε ότι η Ιταλία χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Μπερλουσκόνι που θέλει να διατηρήσει την πρωθυπουργία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους έχει αποκλείσει την πιθανότητα παραίτησης του αν και έχει υποσχεθεί ανασχηματισμό της κυβέρνησης.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ρελάνς Σιράκ για Ευρωσύνταγμα

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Ο Ζακ Σιράκ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος

Σε τηλεοπτικό διάλογο με ένα νεανικό κοινό εμφανίζεται το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επιχειρώντας να πείσει τους σκεπτικιστές -όπως εξακολουθούν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- Γάλλους ψηφοφόρους, να υπερψηφίσουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ζαν Ζαφρέ, δημοσιογράφος της γαλλικής διεθνούς ραδιοφωνίας -Radio France International (RFI), εξήγησε τι θα προσπαθήσει να επιτύχει ο κ. Σιράκ απευθυνόμενος στους νέους.

«Νομίζω πως στην συνάντηση με τους νέους, με τους οποίους συνήθως ο Ζακ Σιράκ είναι καλός, θα τους καλέσει βέβαια να ψηφίσουν το ναι. Αλλά την ίδια ώρα έχει ένα πρόβλημα επειδή το μέτωπο του όχι έχει αρχίσει εδώ και καιρό την εκστρατεία του και δεν είναι ενιαίο. Διαφορετικοί άνθρωποι διαφωνούν με το ευρωσύνταγμα για διαφορετικούς λόγους. Άλλοι επειδή δεν θέλουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 20 χρόνια, άλλοι επειδή διαφωνούν με τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και για άλλους λόγους» λέει ο Γάλλος αναλυτής.

Έχει λοιπόν επιχειρήματα να πείσει όλες αυτές τις ομάδες διαφωνούντων ο πρόεδρος Σιράκ;

«Αυτό που νομίζω πως θα επιχειρήσει να κάνει είναι να παρακαλέσει τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί επειδή πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Γαλλία και την Ευρώπη. Στους Γκωλικούς (αυτούς που χαρακτηρίζονται απόγονοι της κληρονομιάς του στρατηγού Ντε Γκολ) φαντάζομαι πως θα πει ότι η Γαλλία έχει ωφεληθεί πολύ από την Ευρώπη και ότι το ευρωπαϊκό σύνταγμα βοηθά τη Γαλλία να διατηρήσει την επιρροή της στην Ευρώπη και στον κόσμο και συνεπώς πιθανή απόρριψή του θα σημάνει το τέλος αυτής της επιρροής. Θα τους ζητήσει να αφήσουν κατά μέρος τα εσωτερικά προβλήματα όπως την οικονομία ή τα προβλήματα της παιδείας καθώς αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταδικαστεί μια κυβέρνηση αλλά για να υπογραφεί μια συνθήκη για την Ευρώπη».

Μπορεί να μεταστραφούν οι ψηφοφόροι, ή το «όχι» έχει ήδη κερδίσει την κοινή γνώμη;

«Νομίζω πως είναι νωρίς να πούμε ότι το όχι έχει ήδη κερδίσει, παρά όλες τις δημοσκοπήσεις που το φέρουν να προηγείται. Δεν έχω δει ας πούμε το ποσοστό αναποφάσιστων που είμαι σίγουρος πως είναι αρκετοί. Έτσι μπορεί να υπάρξουν αρκετές αλλαγές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως η συνθήκη για το σύνταγμα δεν προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν το εγκρίνει κάποιο κράτος μέλος. Υποπτεύομαι πως ίσως γίνει ό,τι είχε γίνει και παλαιότερα με την Ιρλανδία, η Γαλλία θα επαναδιαπραγματευθεί κάποιες αλλαγές και θα τεθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα», είπε ο Ζαν Ζαφρέ, ανταποκριτής του RFI στο Λονδίνο.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορούνται τρεις για το «Πετρέλαιο για Τρόφιμα»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΗΕ το Ιράκ πουλούσε πετρέλαιο για τρόφιμα

Οι εισαγγελικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν κατηγορίες κατά τριών ανθρώπων που σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κατέβαλαν «μίζες» εκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό του Ιράκ στα πλαίσια του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο για Τρόφιμα».

Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ένας Τεξανός επιχειρηματίας, ένας Βούλγαρος και ένας Βρετανός.

Παράλληλα κατηγορίες βαραίνουν και ένας Νοτιοκορεάτη ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές λειτουργούσε ως ανεπίσημος ατζέντης της τότε κυβέρνησης του Ιράκ.

Το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» έδινε την δυνατότητα στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο - να πουλά στην διεθνή αγορά πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Μια ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγεται για το πρόγραμμα έχει επικρίνει τα Ηνωμένα Έθνη για την διαχείριση του αλλά «αθώωσε» τον Γενικό Γραμματέα, Κόφι Ανάν.

Στην υπόθεση φέρεται να αναμειγνύεται και ο γιος του κυρίου Ανάν, Κότζο, εναντίον του οποίου πάντως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της οποία ηγείται ο πρώην διευθυντής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πόλ Βόλκερ.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αγγλικός «εμφύλιος»

Πανηγυρίζει η Λίβερπουλ

Αγγλικός εμφύλιος θα είναι ο ένας από τους δυο ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς η Τσέλσι θα αντιμετωπίσει την Λίβερπουλ μετά την πρόκριση των δυο ομάδων επί της Μπάγερν και Γιουβέντους αντίστοιχα.

Η Τσέλσι κατάφερε να προστατέψει το 4-2 του πρώτου αγώνα στο Λονδίνο και παρότι έχασε με 3-2 από τους Βαυαρούς πέρασε στους «4».

Μια μέρα αργότερα ακολούθησε και η Λίβερπουλ που απέσπασε «λευκή»ισοπαλία στο Τορίνο από την Γιουβέντους την οποία είχε κερδίσει στο Άνφιλντ με 2-1.

Στον άλλο ημιτελικό η Μίλαν θα αντιμετωπίσει την ολλανδική Αιντχόβεν.

Η Μίλαν στο μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου επεβλήθη της συμπολίτισσας της Ίντερ με συνολικό σκορ 3-0 (2-0 ο πρώτος αγώνας).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το μιλανέζικο ντέρμπι σημαδεύθηκε από τα απαράδεκτα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί της Ίντερ που οδήγησαν στην διακοπή του αγώνα ενώ η Μίλαν προηγούνταν με 1-0 και είχε ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση της.

Η ΟΥΕΦΑ αναμένεται να τιμωρήσει αυστηρά την Ίντερ για τα επεισόδια.

Τέλος η Αιντχόβεν κατάφερε να προκριθεί στα πέναλτι επί της πολλά υποσχόμενης Λυών καθώς το παιχνίδι στην Ολλανδία τελείωσε 1-1 όπως ήταν και το σκορ του πρώτου αγώνα στην Γαλλία.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμωρία ΠΑΟ

«Καμπάνα» για τα επεισόδια στο ντέρμπι

Το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της Ε.Π.Α.Ε επέβαλε στον Παναθηναϊκό ποινή μιάς αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών, ποινή που επαυξάνεται λόγω υποτροπής στις δυο αγωνιστικές.

Η ποινή επεβλήθη για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό (1-0).

Με την ποινή αυτή οι οπαδοί των «πρασίνων» δεν θα μπορέσουν ξανά να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα.

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθούν οι αγώνες με την Χαλκηδόνα και την ΑΕΚ.

Πλήγμα για τους πρωταθλητές αποτελεί το γεγονός ότι το προτελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, όπου για πολλούς ίσως κριθεί ο φετινός τίτλος, η ομάδα θα αγωνισθεί χωρίς την συμπαράσταση των φιλάθλων της.

Στον Παναθηναϊκό επεβλήθη και χρηματικό πρόστιμο 40 χιλιάδων ευρώ.

Πάντως η «πράσινη» ΠΑΕ έχει δικαίωμα έφεσης και σύμφωνα με πληροφορίες θα την καταθέσει με στόχο να μειώσει την ποινή.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ντελ Πόντε στα ίχνη Κάρατζιτς - Μλάντιτς

Η κ. Ντελ Πόντε ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο Βελιγράδι

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιούλιο θα βρίσκονται στα χέρια των αρχών οι πλέον υψηλόβαθμοι Σερβοβόσνιοι καταζητούμενοι, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Μιλώντας στο BBC η κ. ντελ Πόντε είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποκαλύψει όσες πληροφορίες έχει στη διάθεσή της για τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις σύλληψης των δύο καταζητούμενων, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

«Η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει γιατί δεν συνελήφθησαν μέχρι σήμερα. Και αυτός δεν είναι εκβιασμός,,, είναι απλά σημαντικές πληροφορίες. Παραμένω αισιόδοξη και πιστεύω ότι πριν από τον Ιούλιο θα έχω και τους δύο καταζητούμενους εδώ στη Χάγη» δήλωσε η Κάρλα Ντελ Πόντε.

Στο παρελθόν η γενική εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει το Βελιγράδι «παράδεισο για τους καταζητούμενους», ενώ οι σχέσεις του γραφείου της με τη Σερβία έχουν «παγώσει».

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων φυγοδικεί εδώ και μία δεκαετία

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής του Ράτκο Μλάντιτς παραμένουν ασύλληπτοι.

«Είναι σκανδαλώδες ότι ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς είναι ακόμα ελεύθεροι. Τώρα πλησιάζουμε τη δέκατη επέτειο της Σρεμπρένιτσα και οι πλέον υπεύθυνοι για τη γενοκτονία παραμένουν ασύλληπτοι. Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει και να παραδώσει τους ενόχους πριν την επέτειο», δηλώνει η Κάρλα Ντελ Πόντε.

Η γενική εισαγγελέας πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θέλει να ενταχθεί η Σερβία, πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Βελιγράδι.

Για τα εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν συλληφθεί 63 άτομα. 14 επιπλέον κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι, ενώ εκκρεμούν 13 εντάλματα σύλληψης.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ενδιαφέρον για την «Ολυμπιακή»

Το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών εξετάστηκε στη σημερινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών, Γιώργος Αλογοσκούφης και Μιχάλης Λιάπης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο υπουργοί μετά τη συνάντηση, χθες κατατέθηκαν τελικά πέντε δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Όπως γράφουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόκειται για τα εταιρικά σχήματα:

Tων Αερογραμμών Αιγαίου (Aegean Airlines) που ήδη δραστηριοποιούνται ως ανταγωνιστική εταιρεία στα δρομολόγια εσωτερικού,

Της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Ίντρο (Intro) που ελέγχει την αεροπορική εταιρεία χαμηλών πτήσεων DBA,

του βρετανικού ομίλου συμφερόντων Κλες (Klesch),

της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας Ολίμπικ (Olympic investors),

και του ολλανδικού επενδυτικού ταμείου Σουρ Εστέιτς (Sure Εstates).

Όσες εταιρίες ή σχήματα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού μας αερομεταφορέα, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης του ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών χαρακτήρισε κρίσιμους τους δύο επόμενους μήνες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για να διασωθεί η Ολυμπιακή.

Όπως είπε ο κ. Λιάπης «ο χρόνος πιέζει, όπως πιέζει πια και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί αλλά και περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Φοιτητικές κάλπες μετ εμποδίων

Με βάση τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες κατά 7%, διατήρηση της πρώτης θέσης από τη ΔΑΠ και ενίσχυση της απήχησης της ΠΑΣΠ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αποχή εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που έφθανε το 25%.

Για μια ακόμη φορά δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινών και διακριβωμένων αποτελεσμάτων, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται και κάθε παράταξη ανακοινώνει τα δικά της στοιχεία, όπως τα μεταφέρουν οι εκλογικοί της αντιπρόσωποι.

Παράλληλα σημειώθηκαν επεισόδια κυρίως στις μεγάλες σχολές της Αθήνας (Πολυτεχνείο και Νομική).

Σε δύο σχολές στα ΤΕΙ δεν άνοιξαν οι κάλπες και αναβλήθηκαν οι εκλογές, προκειμένου να ερευνηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι.

Στη Νομική Σχολή Αθηνών παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και αναταραχή, όταν η ΠΑΣΠ ζήτησε να επιδεικνύεται εκτός από τη φοιτητική και η αστυνομική ταυτότητα των ψηφοφόρων, καταγγέλλοντας νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από τη ΔΑΠ, ενώ στους πολιτικούς μηχανικούς του Πολυτεχνείου Αθήνας κάηκαν τρεις κάλπες και σταμάτησε η διαδικασία.

Οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν ότι οι φετινές εκλογές είχαν βαρύνουσα σημασία αφού ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της πολιτείας όσο και των εμπλεκομένων φορέων, καθώς στον συνεχιζόμενο Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία διακυβεύονται σημαντικά θέματα.

Δηλώσεις κυβέρνησης παρατάξεων

Τα συγχαρητήρια του προς τους φοιτητές εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «για την αυξημένη, σε σύγκριση με πέρσι συμμετοχή. Οι νέες και οι νέοι συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η δημοκρατία πάνω απ όλα σημαίνει συμμετοχή και οι φοιτητές δίνουν το καλό παράδειγμα» δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ενώ η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου είπε: «Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό ότι η συμμετοχή έχει αυξηθεί. Άρα, οι νέοι δεν αδιαφορούν για τα προβλήματά τους όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά. Δεύτερον, η καταιγιστική νίκη της ΔΑΠ (παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ) δείχνει ότι υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία γύρω από την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Φυσικά, δεν παραγνωρίζω ότι και άλλες παρατάξεις με το δικό τους τρόπο επί της ουσίας είναι υπέρ πραγματικών ποιοτικών αλλαγών».

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ΠΑΣΠ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) από την ανοδική τάση που παρουσιάζει η δύναμή της, κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παράταξης σε 38 από 194 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ποσοστά των μεγαλύτερων φοιτητικών παρατάξεων έχουν ως εξής:

ΔΑΠ 28,89% - ΠΑΣΠ 37,44% - ΠΚΣ 14,9% - ΕΑΑΚ: 6,73% - ΔΙΚΤΥΟ: 2,10%.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σημειώνει ότι οι φετινές εκλογές «χαρακτηρίστηκαν από μια σημαντική μείωση των δυνάμεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μια αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων».

Και προσθέτει: «Η Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου-Κουτσίκου θα ήταν καλύτερο αντί να επιχαίρει για τις επιδόσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έχει καταγραφεί στη συνείδηση των φοιτητών ως η παράταξη της αποπολιτικοποίησης, να αφουγκραστεί τις φωνές των φοιτητών που αγωνιούν καθημερινά για την υποβάθμιση των πτυχίων τους και διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και την φοιτητική μέριμνα».

Σύμφωνα με το ΣΥΝ οι κυριότερες παρατάξεις απέσπασαν τα ποσοστά: ΔΑΠ 37,87% - ΠΑΣΠ 25,64% - ΠΚΣ 15,27% - ΕΑΑΚ: 7,58% - ΔΙΚΤΥΟ: 4,76.

Τέλος οι προσκείμενες στο ΚΚΕ Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, ανακοίνωσαν κι αυτές με τη σειρά τους τα δικά τους αποτελέσματα: ΔΑΠ 34,29% - ΠΑΣΠ 21,75% - ΠΚΣ 18,21% - ΕΑΑΚ 4,77%.


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Εαν ζούσε σε άλλες εποχές αυτή η κοπέλα θα ήταν νεκρή εδώ και χρόνια. Η τεχνολογία την κρατούσε στη ζωή. Το έρωτημα είναι αν αυτή η ζωή που ζούσε την ικανοποιούσε. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ...Γι' αυτό τον λόγο δεν μπορώ να καταλήξω εαν η αποφαση να της βγάλουν το σωληνάκι ήταν σωστή ή άδικη, αφου η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα να εκφέρει γνώμη...

Ρίτα (Αθήνα, Ελλάς)

Πως είναι δυνατόν ο μοιχός άνδρας της Τέρι Σκιάβο, ευρισκόμενος στην αγκαλιά κάποιας άλλης να έχει αντικειμενικό λόγο; Σκέψου να είσαι γονιός και να αποφασίζει γιά την ζωή του παιδιού σου κάποιος που το εγκατέλειψε και ζει την ζωή του.... Είναι φοβερό!

Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος (Καναδάς)

Κατά την ταπινή μου άποψη, δεν θα έπρεπε ο να της αφαιρεθεί ο σωλήνας. Για εμενα η ευθανασία ειναι δολοφονία (ή αυτοκτονία αν την επηθημει κάποιος). Η απόφαση για τέτοιου είδους καταστάσεις ανήκει στον Θεό.

Γεώργιος Γεωργάς (Αθήνα, Ελλάς)

Κανείς δεν εχει το δικαίωμα θανάτου ενός ανθρώπου σε οποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Κώστας Σαραϊδάρης (Ξάνθη, Ελλάς)

Δεν ξέρω κανέναν που να αυτοδημιουργήθηκε. Κανένας δεν αποφάσισε να έρθει μόνος του σε αυτή την ζωή. Όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ζωή είναι από την πρώτη στιγμή της δημιουργείας της εντελώς ανεξάρτητη . Είναι δώρο Θεού. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρέσει αφού κανένας δεν την ελέγχει εκτός από τον Θεό. Αν ελέγχαμε τη ζωή και αν είχαμε την κυριώτητά της, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της ευθανασίας και των εκτρώσεων, τότε απλά θα κυοφορούσαμε μόνο όταν Θέλαμε θα γεννιόμασταν όποτε Θέλαμε και θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τις ζωτικές μας λειτουργείες όποτε εμείς Θέλαμε. Η Τέρι Σκιάβο βρισκόταν σε κόμα, δεν καταλάβαινε τι της συνέβαινε άρα δεν υπέφερε.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιπτώσεις (Μία από αυτές είδε πριν λίγους μήνες το φως της δημοσιότητας) ανθρώπων που επανήλθαν μετά από πολυετές κόμα. Το πρόβλημα της επιβίωσής της δεν το είχε η Τέρι αλλά ο σύζηγός της και η υποστηρίζουσα αυτόν βολεμένη κοινωνία, που δεν διαθέτει αρκετή αγάπη για αυτούς τους "προβληματικούς" ανθρώπους. Το που θα μας οδηγήσει αυτή η λογική, ας κάνουν τον κόπο όσοι Θέλουν να το διαβάσουν στο Θαυμάσιο διήγημα επιστημονικής Φαντασίας "Οι Προάνθρωποι" του μεγάλου συγγραφέα Φίλιπ Ντίκ. Η Ζωή είναι δώρο που μας δώθηκε και δεν έχουμε δικαίωμα να το στερούμε από κανέναν. Με την ελπίδα για περισσότερο σεβασμό στη ζωή.

Σόλων Λάκης (Ελλάς)

I find it difficult to understand the double hypocrisy connected with the death of Terry Schiavo: those who took the decision and supported her death could have found a more merciful way to end her life. Death by starvation and thirst is very painful even for people who have lost the ability to communicate their feelings and sensations and giving her Euthanasia would have been quick, painless and much more dignified. On the other hand, seeing the fuss that the death of one, very unwell person has created is beyond my understanding as it comes from the very people who have no hesitation to bomb and kill thousands of innocent people in a war of uncertain moral cause.

Κyvelie Papas

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η υπόθεση αυτή είχε να κάνει με το πως εκλαμβάνουμε την ζωή, πόσο και πως την αξιολογούμε, καθώς επίσης και με το κατά πόσο ταλανιζόμαστε επί της ουσίας από την παρουσία ενός "προβληματικού" ανθρώπου μέσα στην διάρκεια του βίου μας. Δεν είχε σε τίποτε να κάνει με την ίδια την Κα Σκιάβο, αφού ουσιαστική επικοινωνία δεν υπήρχε και δεν μπορούσε να υπάρξει εκ των πραγμάτων.

Συνεπώς κάθε γνώμη επί του θέματος δεν μπορεί παρά να είναι παρακινδυνευμένη αλλά και άκρως υποκειμενική, πράγμα που αναντίρρητα (κι απροκάληπτα) αποδεικνύει τον αληθινό λόγο ύπαρξης αυτού του ερωτήματος που συγκεκαλλυμένα τίθεται στο ευρύ κοινό, από το ευρείας επισκεψιμότητας sight του BBC GREEΚ: "΄Ναι ή Όχι στην Ευθανασία και υπό ποίες συνθήκες;", αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το ερώτημα που θέλατε να τεθεί με την περίπτωση της Κας Σκιάβο ως ιδανικό προκάλλυμα και επίκαιρη ευκαιρία.

Διαμαντής Διαμαντουλιδάκης (Ελλάς)

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αυτή η γυναίκα ζούσε αλλά ίσως και να καταλάβαινε την κατάσταση της γι αυτο πιστεύω πως έπρεπε να της γίνει ευθανασία , και όχι να επιλεχθεί αυτός ο βάρβαρος τρόπος , δηλαδή να της κόψουνε την παροχή τροφής μια θανατηφόρα ένεση ίσως να αποδεικνυόταν πόλη καλύτερη λύση

Στέφανος (Αθήνα, Ελλάς)

Εάν ο Θεός ήθελε να πεθάνει η Σκιάβο, θα σταματούσε και την καρδιά της.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει.

Κύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η Τέρι Σκιαβο πέθανε σε ένα ατύχημα 10 χρόνια πριν. Η Τέρι Σκιάβο δεν υπάρχει από τοτε. Το μόνο που έμεινε απο αυτην είναι το άψυχο σώμα της. Αυτό το σωμα ηταν ικανο μονο να ανπνέει. Δεν μπορούσε να συντηρήσει την "ψυχή" της Τερι Σκιαβο ούτε να "επουλώσει τις πληγές του" μόνο του ή με ιατρική βοήθεια. Όπότε δεν τιθεται θέμα ευθανασίας ουτε και δολοφονίας.

Αντώνης Παππάς (Βόλος, Ελλάς)

ΕΓΚΛΗΜΑ.

Ιωάννης Αμαραντίδης (Καστοριά, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο σύζυγος της Σκιαβο έπρεπε να την διαζευχθεί και η ευθύνη για την συντήρηση ή την ευθανασία της να μεταφερθεί στους γονείς της οι οποίοι και θα αποφάσιζαν για αυτήν. Η απόφαση είναι δύσκολη ούτως ή άλλως γιατί φαίνεται ότι η γυναίκα αυτή ήταν εγκεφαλικά νεκρή και δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει για την τύχη της. Επειδή η κατάσταση για αυτή ήταν απελπιστική η ευθανασία ή η αυτοκτονία θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη και ορθή επιλογή παρόλαυτά ο θάνατος δια της ασιτίας μου φαίνεται αποκρουστικός. Ας αναπαυθεί η ψυχή της...

N. Iωάννου (Μάντσεστερ, Αγγλία)

It's a murder!!!!!

Stefanos Vaos (Florida, USA)

Την απόφαση αυτή τη λαμβάνει αποκλειστικά ο Θεός. Σαφώς πρόκειται για δολοφονία. Η απόφαση των δικαστηρίων είναι αντίχριστη και κατά συνέπεια άκυρη. Εμείς, Χριστιανοί όντες και άρα αφοσιωμένοι στον ένα και Αληθινό Θεό αυτό πιστεύουμε. Φυσικά υπάρχει στον κόσμο η αμαρτία και ουδείς αναμάρτητος. Υπάρχει δυστυχώς όμςσ και η αποστασία τωαν ανθρώπων και των θεσμών.Τις οίδε αν το θύμα ήθελε πράγματι να αφεθεί στη βουλή του Θεού και να κοιμηθεί ώρας ελθούσης ή θεραπευθεί έστω θαυματουργικώς ή ήτο αναποφάσιστο. Και αν πράγματι ήθελε αυτοκτονίση πως είναι δυνατόν να δικαιώνονται, δικαστικώς μάλιστα(!) οι συνεργοί δολοφόνοι όποιοι κι αν είναι?

Εμμανουήλ Κονταδάκης (Αυστραλία)

Σωστή απόφαση εφ'όσον ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Κατανοητή αλλά όχι καθοριστική για την απόφαση η γνώμη των γονέων. Κατανοητή φυσικά και η γνώμη του συζύγου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτική ιατρική αξιολόγηση από διαφορετικούς γιατρούς. Στην περίπτωση της Σκίαβο αυτή σίγουρα υπήρξε. Καλό θα είναι, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες αποφάσεις να χρησιμοποιούμε την λογική μας παίρνοντας υπ'όψιν μας τα δεδομένα και να μην την αντικαθιστούμε με στερεοτυπικά συντηρητικές και εκ του πονηρού εκκλησιαστικές απόψεις. Μακριά από τον θρησκευτικό σκοταδισμό και φονταμενταλισμό.

Λεωνίδας

Ούτε συζήτηση ότι δήθεν ήταν εγκεφαλικά νεκρή, η σε "ξύπνιο" κώμα. Εχουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες τέτοια άτομα και τα συντηρούμε όσο και όπως μπορούμε. Στην Ελλάδα αυτός που θα αφαιρούσε το σωληνάκι θα πήγαινε φυλακή ισόβια.

Αλέκος Αναστασάκης (Αθήνα, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate.

Stergios (Greece)

Διαβάζοντας τα προηγούμενα μηνύματα, προσπάθησα να καταλάβω πως έχουν τα γεγονότα. Η Σκιάβο φυτοζωούσε, ο άντρας της είχε ήδη μια καινούργια ζωή, η Σκιάβο αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα και άντεξε για 13 ημέρες. Αν ήμουνα στη θέση της ίσως να ήθελα να λυτρωθώ μέσα από το θάνατο, καλύτερα νεκρός παρά ζωντανός-νεκρός! Την απόφαση την πήρε ο άντρας της, ο οποίος είχε μια νέα ζωή και πολύ πιθανό να μην άντεχε όποια έξοδα από τη νοσηλεία της, θα έπρεπε να αποφασίσει κάποιος άλλος για την τύχη της Σκιάβο. Ευθανασία δεν είναι αφήνω νηστικό κάποιον για να πεθάνει. Είναι η χορήγηση φαρμάκων, βεβαίως με τη συγκατάθεση και του παθόντα κτλ. κτλ. Σωστά πέθανε η Σκιάβο, αλλά με λάθος τρόπο.

Ιωάννης (Ελλάς)

ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει το δικαίωμα θανάτου ενός ανθρώπου σε οποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Kώστας Σαραϊδάρης (Ξάνθη, Ελλάς)

This young woman suffered such severe injury to her brain that it was largely replaced by fluid. She only had enough brain stem present to allow the functions of breathing and circulation. She had no awareness of the world around her or that she was even alive. All neurologists who examined her agreed that she was in a "persistent vegetative state." This basically means that she was brain dead except for certain primitive reflexes. Some may call this kind of existence "living". I am someone who disagrees and I would not wish this kind of existence on myself or anyone I know.

As far as God and religion is concerned, this is a question of personal beliefs and convictions that cannot be imposed on others. Regarding our life and our death, autonomy is still the greatest of our rights. The government of the US had no right to intervene in this case. As her legal next of kin, Terry Schiavo's husband carried the enormous burden making sure his wife's wished were respected. What he did took incredible courage. He had NOTHING to gain in insisting that she be allowed to die. He wanted to see his wife's wishes respected and to allow her to go with some remaining dignity.

Peter (Montreal, Canada)

Είναι πολύ λεπτό το θέμα. Η υπόθεση ήταν δίκοπο μαχαίρι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθανασία εκτός από τελευταία λύση, είναι λύτρωση. Ας σκεφτούμε λίγο πέρα από τις προκαταλύψεις χρησιμοποιώντας τη λογική.

Λευτέρης (Αθήνα, Ελλάς)

Λυπάμαι μα η απόφαση ήταν δυστυχώς σωστή!

Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Kωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

Eιναι, θέμα θρησκευτικής πίστης και της ηθικής που απορρέει εξ αυτής. Αν είμαστε Χριστιανοί, τότε κάθε μορφής ευθανασία απάδει από τη Χριστανική πίστη και ηθική, αφού η ζωή του καθ' ενός μας δεν αποτελεί ιδιοκτησία, αλλά δάνειο από το Θεό.

Kωνσταντίνος Ουρρής (Κύπρος)

You can't be pro-life and at the same time support the death penalty.

Αris

Η επιθυμία της Σκιάβο για ζωή... φαίνεται απο το γεγονός ότι άντεξε επί 13 μέρες χωρίς νερό και φαϊ.

Κωστής (Χαλκιδική, Ελλάς)

Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Oυδείς έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή σε όποια μορφή και αν αυτή εμφανίζεται ή αναγκάζεται να υπάρχει. Έχω δει την Σκιάβο πολλές φορές από την τηλεόραση. Ήταν ολοφάνερο ότι αυτή αισθανόταν. Είχε την δυνατότητα να βιώνει την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Κατά συνέπεια είχε συνείδηση που περιορισμένα μπορούσε να την εκφράσει. Διαφωνώ με την δημιουργία Ταϋγέτων. Μια τυχόν αποδοχή τους θα σημάνει την γενίκευση τους. Η Δημοκρατία είναι ασυμβίβαστη με τους Ταϋγετους και εξοικιωμένη με την ποικολομορφία της ζωής, των ποιοτήτων ζωής.

Tι θάλεγε η λογική του Ταϋγετου για τους ναρκομανείς, τους ανάπηρους βαριάς μορφής κ.λ.π; Επιπλέον ουδείς επιστήμονας αρνείται την ύπαρξη του θαύματος. Άρα πως είναι δυνατόν να στερούμε το δικαίωμα στη προοπτική ενός΄ατόμου που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση; Αυτός που πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτός που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση και κανείς άλλος. Αν υπάρχουν περιουσιακές εκκρεμότητες να τροποποιηθούν νομοθεσίες ή να γίνουν καινούργιες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ Ή ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Nτίνος Ευθυμίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω.

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Θεωρώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη του Γεωργίου Μασούρα, κατά το σκέλος της μόνο ότι,"κανείς δεν έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για άλλους",καθώς και τις συναφείς με αυτήν απόψεις της Εφης Χίλια,του Χαράλαμπου και του Αλέξη, θα ήθελα συμπληρωματικώς προς την ήδη εκτεθείσα άποψή μου(και δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση,ως αντικειμενικοί κριτές,να γνωρίζουμε εάν έγιναν σεβαστές ή όχι οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο),να εκθέσω τα ακόλουθα:Αν δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό άλλου, όταν ο ίδιος δεν μπορεί, τότε με ποιo δικαίωμα τον κρατούμε μηχανικά στη ζωή, ερχόμενοι σε αντίθεση με την συναφή, προς την παραπάνω, αντίληψη περί μεταθανατίου ζωής;

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι πολύ σκοτεινά για να δω το κενό από κάτω μου . Ίσως "φοβάμαι" να δώσω απάντηση διότι θα μπορούσε να μην είναι επαρκής. Αυτό που προκαλεί αγωνία είναι η απουσία της γνώσης μας και αυτό ίσως μας φέρνει την θλίψη. Σε άλλους σύχγυση, σε άλλους φόβο και σε άλλους θυμό. Στις κοινωνίες που φτιάξαμε και ζούμε , σε αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο αρνούμαστε την δυστυχία και τον θάνατο και όταν χρειασθεί να τα αντιμετωπίσουμε είμαστε άοπλοι.

Προς τι λοιπόν τα παιχνίδια εξουσίας ; Τι είναι η ζωή ; Τι είναι ο άνθρωπος; Ποια η θέση μας στο άπειρο ; Τι νόημα έχουν όλα αυτά ; Ποιοι είμαστε ;Από που ερχόμαστε ; που πάμε ; Ίσως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια ερωτήματα . Μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η δύναμη όμως της ελεύθερης σκέψης επικρατεί στη λογική του ανθρώπου ό,τι και να συμβεί. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε!

Παναγιώτης Νιάκαρης (Ελλάς)

Αφέντες στη ζωή και στο θάνατό μας.

Μάριος (Ελλάς)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. όλα τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ!

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Το δώρο της ζωής δίνεται από το Θεό και μόνον Αυτός μπορεί να αποφασίζει. Εξάλλου, πρέπει να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα θαύμα, είτε αυτό λέγεται επιστημονική ανακάλυψη είτε θεία παρέμβαση. Ευθανασία ή δολοφονία; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται με τετραπληγίες, με ειδικές ανάγκες, με σύνδρομο Dawn κλπ, μήπως αρχίσουν να τα πετάνε στον Κιάδα προκειμένου να προασπισθεί η αξιοπρέπεια τους;

Αgs (Ελλάς)

Κάνει εντύπωση η αφελεστατη κριση πολλων για ενα τοσο λεπτο ζητημα οπως ειναι αυτο της ευθανασιας! ξεχναμε μαλλον οτι οταν εχουμε να κανουμε με τον ανθρωπινο πονο θαπρεπε να ειμαστε πολυ προσεχτικοι! πλειοδοτες αγαπης και ανθρωπιας δεν ειναι δυνατον να ειναι ολοι οσοι ειναι εναντιον της ευθανασιας. τουλαχιστον στην συγκεκριμενη υποθεση θεωρω οτι ο συζυγος της Τερι Σκιαβο ειναι ο ανθρωπος που την εχει ¨πονεσει¨ περισσοτερο απο τον καθενα με το να μεινει στο πλαι της τοσα χρονια και να αποφασιζει τελικα να προχωρησει στην ευθανασια της συντροφου του, ικανοποιοντας την επιθυμια της για ενα τετοιο ενδεχομενο οταν ακομα ηταν καλα στην υγεια της.

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Εφόσον είναι μη αναστρέψιμη η όποια βλάβη, ο ασθενής από το να είναι "φυτό" εφ' όρου ζωής ,είναι προτιμότερο να απολαμβάνει την ευθανασία.

Nίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Αυτήν την απόφαση θα τη δεχόμουν ίσως -και τονίζω το ίσως- αν ήταν μια απόφαση ύστερα από επιθυμία της ίδιας, κάτι που φυσικά δεν έγινε έτσι. Την επιθυμία του συζύγου την εξέλαβα ως ότι κουράστηκε να ασχολείται, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του, πράγμα λογικό και ανθρώπινο, αλλά από την άλλη οι γονείς έπερεπε να δουν το παιδί τους να "χάνεται" χωρίς να το έχει -αν το θέλετε- επιλέξει η ίδια. Το θέμα της ευθανασίας στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που δεν έχω καταλήξει εδώ και χρόνια αν θα ήθελα να τεθεί σε νομοθεσία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα όσο έχει κάποιος ακόμη σώας τας φρένας να υπογράψει μια δήλωση και να πει ότι, αν ποτέ υποπέσει σε κρανιοεγκεφαλικές βλάβεις και η κατάστασή του θα είναι μη ανατρέψιμη και ουσιαστικά θα είναι "φυτό" θα δεχτεί την ευθανασία.

Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο φοβάμαι ότι θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και θα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψιν και πριν γίνει η ανάλογη προσπάθεια όπως ο όρκος του Ιπποκράτη λέει, για να μην αναφέρω ίσως τις δωροδοκείες γιατρών για να αφήσουν κάποιον να φύγει. Δε λέω ότι θα γίνει, λέω όμως ότι θα μπορούσε να γίνει. Ακόμη και το θέμα της αυτοκτονίας δεν ξέρω αν είναι τελικά πράξη δύναμης ή πράξη δειλίας, πόσο μάλλον το θέμα της ευθανασίας που έχει ένα σωρό παραμέτρους.

Mαρία (Αθήνα)

Καταρχήν δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα εμπλέκεται η εκκλησία. Απ΄ότι γνωρίζω δεν μπορεί να μπαίνει θέμα δολοφονίας ή όχι διότι εάν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινης κατασκευής μηχανήματα, η κυρία αυτή θα είχε πεθάνει. Έτσι από την στιγμή που βεβαιώνεται εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται τεχνικά στη ΄ζωή κάποιος ανθρώπινος οργανισμός όταν μάλιστα η ΄ψυχή του έχει φύγει. Γενικότερα τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μόνον από τη δικαιοσύνη βοηθούμενη από την ιατρική, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να θεωρείται αναγκαία η συγκατάθεση των συγγενών όταν θα έχουν ξεπεραστεί κάποια χρονικά περιθώρια που η ίδια η ιατρική τα ορίζει.

Ευάγγελος Ράπτης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The decision should be made both by her parents and her husband . She had the right to remain alive further more while her parents could take care of her. There are some cases that such patients had "came back". We don't know what could happen.

Joan (Athens, Greece)

Απαγορεύονται οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ,το έμβυο των δύο μηνών που στερείται ενεργού εγκεφάλου απαγορεύεται να θανατώθεί. Επιτρέπεται όμως ο φόνος από τό κράτος ενός ατόμου του οποίου ο εγκέφαλος έχει βλαφθέί, παρά το γεγονός ότι οι εξ'αίματος συγγενείς έχουν αντίθετη γνώμη. (???)

Stephen Vaos (Florida, USA)

Το μόνο πραγματικό μη αναστρέψιμο γεγονός είναι ο θάνατος της Σκιάβο. Η θεωρηθήσα από πολλούς αλλά και από του δικαστηρίου μη αναστρέψιμη κατάσταση του εγκεφάλου της, έχει την ρίζα της στην αδυναμία της σύγχρονης ιατρικής να θεραπεύσει την Τέρι. Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Κωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

In the case of Terri Schiavo, to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime.

Alexander Valsamis (Australia)

Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς που βλέπουν το κορμί του παιδιού τους και στο οποίο η καρδιά λειτουργεί να αποδεχθούν μία ενδεχόμενως μη αντιστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.¨Οπως σίγουρα είναι επώδυνο για τον σύζυγο που μετά απο 15 χρόνια έχει πεισθεί και απο τις διαβεβαιώσεις των γιατρών για το μη αντιστρέψιμο της εγκεφαλικής βλάβης,να επιτρέπει την παράταση του μαρτυρίου ενός άψυχου κορμιού και την μη έλευση του θανάτου, όπως αυτός είναι αποδεκτός απο το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια η πολυτέλεια της επι 15 χρόνια επιμονής για την διατήρηση "εν ζωή"παρομοίων περιστατικών υπάρχει μόνο σε εύπορα κράτη,τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν πόρους για τα παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν απο την πείνα.Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία και πάντα υπάρχει χώρος και για θαύματα.

Οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι κάποιες διαγνώσεις δεν σηκώνουν περιθώρια ούτε για ελπίδες και ούτε για θαύματα. Πρέπει η κοινωνία μας αφού αποδεχθεί ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτό,ότι η ιατρική έχει ως σκοπό την θεραπεία και όχι την άσκοπη παράταση της μη έλευσης του θανάτου, ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι,να καθορίσει κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Βέβαια στην Ελλάδα είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω της ικανότητας του προσωπικού των μονάδων όπου αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει τέτοιο δίλημα επί 15 χρόνια. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα ψευτοδιλήματα για τις κοινωνίες 'οπου περισσεύει η υποκρισία και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πέτρος

Ήταν λάθος η πάψη της χορηγήσεως της τροφής ως ήταν γνωστό οτι αυτό θα την οδηγούσε στον θάνατο.

Βαλεντίνη (Σκωτία)

"Ευθανασία", ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγραφεί η κατ' επιδίωξη αφαίρεση της ζωής, όταν αυτή κατά την γνώμη κάποιων είναι λιγότερο "επώδυνη" ή "επαχθής" από την διατήρησή της. "Ευθανασία" ήταν σε άλλες εποχές η "συνάντηση με την αρκούδα". "Ευθανασία" είναι όταν παραμελείται ή διακόπτεται η νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν ελπίδα". "Ευθανασία" είναι όταν η ασφάλεια (ή γενικώς η κοινωνία) αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Αλλά ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ συνήθως ονομάζουμε την κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρών για τερματισμό της ζωής του ασθενούς με ενεργητικά μέσα (χορήγηση ουσιών) ώστε αυτός να πεθάνει ανώδυνα (φυσικά ο θάνατος της Σκιάβο ΔΕΝ ήταν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ).

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθανασία στην κοινωνία μας.

Στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού, και θεωρώντας προοδευτικότητα την αποτίναξη της «αυστηρής» χριστιανικής ηθικής (που είναι θεμέλιο των δυτικών κοινωνιών) πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ή η κοινωνία έχει εξουσία επί της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί όμως να λέγεται «προοδευτικός» όποιος δεν αναγνωρίζει την ιερότητα της ζωής. Η ιερότητα αυτή δεν ζήτημα ηθικής, αλλά πηγάζει από το γεγονός ότι η ζωή δεν εξουσιάζεται από τον άνθρωπο. Εν τέλει είναι άλλο πράγμα να δείχνει κάποιος κατανόηση προς τον πάσχοντα ή τον περίγυρο του πάσχοντα χωρίς ελπίδα, και άλλο πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και εξουσία να τερματίζει την ζωή του απελπισμένου.

Αλέξης (Ελλάς)

Eίναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερος οδυνηρός από το δώρο της ζωής.

Σωτήρης (Ουαλία)

Η απόφαση αυτή των δικαστηρίων ας γίνει μάθημα για όλους μας. Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει. Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι οι "στοργικοί" γονείς της Τέρι ήθελαν η κόρη τους εδώ και τόσα χρόνια να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, που οδηγείται η κοινωνία μας. Άραγε αν οι ίδιοι κάποτε βρίσκονταν στη θέση της, θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν?

Kύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

What have happened to mrs Skiavo, was unbelivable....ok if someone wants to end his life, even though i dont agree with that, is respectful, but when someone is unable to express his willing, i choose life. What happend to her was an example of execution which lasted 13 days. It was unhuman!!!What if, Skiavo wanted to speak up and tell that she choose life, but she was unable to do so.......?

Stelios (Greece)

Αν βρισκόμουν στην κατάσταση της άτυχης Τέρι Σκιάβο το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι, θα ήταν , η επιθυμία των γονιών μου να διατηρήσουν στην ζωή το άψυχο μου σώμα. Θά ήθελα και εγώ την ίδια απόφαση να είχε πάρει και ο δικός μου άνδρας.

Αλεξάνδρα Μαργαρώνη (Αθήνα, Ελλάς)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της συζύγου δεν ήταν αντικειμενική γιατί είχε ήδη δημιουργήσει άλλη οικογένεια. Ποιος άνθρωπος ή δικαστής δικαιούται να στερήσει από μία μητέρα να βλέπει το παιδί της έστω και στην κατάσταση που ήταν. Επιτέλους όλα δεν είναι θέμα οικονομίας.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate. Her husband did well, and did it from love to her. She had the right to have a discent death, and her parents were motivated by a selfish, understandable though, attitude.

Stergios (Greece)

Οταν δεν βιώνει κάποιος ή κάποια μια ανάλογη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. ()

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Αναστάσιος Χαρτάς (Ελλάς)

Η ευθανασία έχει δώσει στο παρελθόν λαβή για αιχμηρές συζητήσεις και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πρόσφατο γεγονός. Τα ερωτηματικά δεν έχουν τέλος καθώς το ζήτημα λαμβάνει ηθικές, νομικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται άραγε για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα; Ή πρόκειται για μια εύκολη λύση στα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας; Ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η ευθανασία σε κάποιον ασθενή; Αλήθεια, σε ποιο ανώτερο δικαστήριο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν και πότε θα κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής;

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους.

Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Βάσει ποιών κριτηρίων οι δικαστές εκδίδουν απόφαση για την συνέχιση ή τη διακοπή της (μηχανικά υποστηριζόμενης, έστω) ζωής κάποιου; Άραγε οι τύψεις ποιους δεν αφήνουν να κοιμηθούν το βράδυ, μετά από μια τέτοια πράξη; Χωρίς να γινόμαστε καχύποπτοι, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε τα βαθύτερα και πραγματικά κίνητρα εκείνων που επιμένουν για την εφαρμογή ! της μεθόδου στους αγαπημένους τους; Ποιος άνθρωπος είναι σε θέση να προδικάσει με βεβαιότητα την έκβαση της νοσηλείας κάποιου ή να υπεραμυνθεί του απολύτου της ιατρικής διάγνωσης; Άλλωστε, δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πεθάνει ήσυχα, όταν πλέον θα έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη;

Από θρησκευτικής πλευράς, πώς αισθάνεται ο Θεός όταν αφαιρείται κατ' αυτόν τον τρόπο μία ανθρώπινη ζωή; Βάσει ποιων διατάξεων νομιμοποιείται μια "συναινετική ανθρωποκτονία"; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε ένα νομιμοφανές περιτύλιγμα σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι η ανθρωποκτονία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε το ανθρώπινο γένος με τα μέλη του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ζωικού βασιλείου, στα οποία επίσης εφαρμόζεται η εν λόγω τακτική; Ποια είναι τα αισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην μέθοδο; Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν "απορρίπτουμε" από την κοινωνία μας άτομα με σοβαρότατες ασθένειες κατ' αυτόν τον τρόπο;

Θα θέλαμε να συμπεριφερθούν ανάλογα και σε εμάς έπειτα από μερικά χρόνια και σε ανάλογες καταστάσεις; Ισχύει τελικά ότι η αναλγησία είναι φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου; Δυστυχώς, η κοινωνία μας, σε συνεργασία με την τεχνολογία και τις σύγχρονες αντιλήψεις, δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα που αποτελούν μια παραφωνία στην "τελειότητά" της... Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμενο...Και δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε...

Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός.

Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες.

Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Άν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. Άν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία.

Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς)

Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας.

Μέμος

Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση.

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.

Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς)

Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Κωνσταντίνος (Ελλάς)

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης.

Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας.

Αλέξης (Ελλάς)

Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο.

Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία).

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise.

She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her.

Alexander Valsamis (Australia)

This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right.

George Bethanis (Athens, Greece)

Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου.

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή.

Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους...

Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή.

Αλέξης (Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα

Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ιράκ

Το θέμα του πολέμου στο Ιράκ θα πρωτοστατήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά την προεκλογική περίοδο και μπορεί μάλιστα να καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Θέματα βρετανικών εκλογών: Ευρώπη

Εκλογές στη Βρετανία

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Εκλογές και νούμερα

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Χωρίς Σύνταγμα

Οι ιδιομορφίες της βρετανικής πολιτείας

«Οχάιο» Βρετανίας

Το εκλογικό θερμόμετρο χτυπά στο Μπέρμινγχαμ

Εργατικό μανιφέστο Μπλερ

Υποσχόμενος δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία και την Υγεία και θωράκιση της χώρας έναντι της τρομοκρατίας ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Μανιφέστο των Τόρηδων

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, εξήγγειλε αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, χαμηλότερους φόρους και περιστολή των δημοσίων δαπανών λέγοντας ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βρετανία.

Υποσχέσεις Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Βρετανίας οραματίζεται μια δικαιότερη κοινωνία με προοδευτική κατανομή των φορολογικών βαρών, καταδικάζει τον πόλεμο στο Ιράκ και ζητά την ένταξη στην Ευρωζώνη.

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Η κάλυψη των εκλογών από το BBC

Το BBC δημοσίευσε τον κώδικα δεοντολογίας για την κάλυψη των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

Μεταξύ άλλων δίνονται οδηγίες σχετικά με τα «κατάλληλα» επίπεδα κάλυψης των μεγάλων κομμάτων καθώς και με το πώς θα καλυφθούν τα μικρότερα κόμματα.

Ο κώδικας έχει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC και έχει τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπέβαλλε την παραίτησή του στη βασίλισσα της Αγγλίας και εξαγγέλθηκαν οι εκλογές της 5ης Μαΐου.

Με τον νέο κώδικα υπενθυμίζεται στους υπεύθυνους των προγραμμάτων του BBC ότι θα πρέπει να προσέχουν τις δηλώσεις των πολιτών (σε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά προγράμματα) καθώς και τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων.

Επίσης δίνονται οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μια σειρά θέματα σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Όπως λέει ο σύμβουλος για θέματα πολιτικής, Ντέιβιντ Τζόρνταν, όταν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες περιφέρειες «δεν υπάρχει πλέον λόγος να αναζητείται δήλωση από όλους τους υποψηφίους αλλά αρκεί να γίνεται αναφορά στους κύριους και στο τέλος του ρεπορτάζ να αναφέρονται όλοι οι υποψήφιοι».

«Αυτό ήταν κάτι που ίσχυε το 2000, αλλά πολλοί νομίζουν πως θα πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις από κάθε ένα υποψήφιο» λέει.

Ο κώδικας δεοντολογίας δεσμεύει όλα τα τμήματα του BBC και όχι μόνο τα ενημερωτικά προγράμματα και συμπληρώνει και ανανεώνει ένα μέρος του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας του BBC.

Κάντε κλικ εδώ για τον κώδικα δεοντολογίας για τις εκλογές (στα αγγλικά)

Κάντε κλικ εδώ για τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας του BBC (στα αγγλικά)


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση για το Ολοκαύτωμα

Η κ. Αλτμαν διεκδικεί έξι πίνακες του Γκ. Κλιμτ που χάθηκαν από την περιουσία του θείου της

Αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σχεδόν 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε 14 συγγενείς δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στα χρονικά χρηματική αποζημίωση οικογενειών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, την οποία καλούνται να πληρώσουν δύο ελβετικές τράπεζες.

Τα δύο θύματα ήταν μεγαλομέτοχοι σε αυστριακή βιομηχανία ζάχαρης οι οποίοι έσπευσαν να διαφυλάξουν τις μετοχές τους εμπιστευόμενοι δύο ελβετικές τράπεζες, που δεν κατονομάζονται στο δικόγραφο.

Οι εναγόμενες τράπεζες κατηγορούνται ότι παρέδωσαν στους Ναζί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε λογαριασμούς Εβραίων πελατών τους.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ενώ οι τράπεζες διαφημίζονταν ως ασφαλή καταφύγια για τις εβραϊκές περιουσίες, παραβίασαν κατ επανάληψη το τραπεζικό απόρρητο και μεταβίβασαν στις ναζιστικές αρχές χρήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αμύθητης αξίας που ανήκαν σε πελάτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κ. Μαρία Άλτμαν , που διεκδικεί από τις τράπεζες αποζημίωση για την αξία έξι πινάκων ζωγραφικής του Γκούσταβ Κλιμτ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από τις τραπεζικές θυρίδες του θείου της και παραδόθηκαν στους Ναζί.

Ήδη έχει συσταθεί ειδικός λογαριασμός από τις τράπεζες, ύψους 1,25 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί αποζημιώσεις 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανάλογες δικαστικές υποθέσεις.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες αιματηρές επιθέσεις

Στόχο των επιθέσεων αποτέλεσαν εκ νέου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Στο Ιράκ σε νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και αμερικανικών στρατευμάτων βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το θάνατο ένδεκα και τον τραυματισμό 28 ανθρώπων.

Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα που οδηγούσαν καμικάζι ανατινάχτηκαν το ένα μετά το άλλο κοντά σε φάλαγγα επτά οχημάτων της ιρακινής αστυνομίας στη συνοικία Τζάντρια της νοτιοανατολικής Βαγδάτης, όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες οι αυτοκινητοβόμβες πυροδοτήθηκαν σε πολυσύχναστο δρόμο την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί που επέβαιναν στη φάλαγγα και μικρά παιδιά.

Σε άλλα βίαια επεισόδια τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα άρχισαν να πυροβολούν εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθέσεις δέχθηκαν δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας και αμερικανικά στρατεύματα στην πόλη Μπακούμπα και στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

Στη Μπακούμπα ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό σταθμό σκοτώνοντας ένας αξιωματικό, ενώ στο Τικρίτ βόμβα εξερράγη έξω από στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, τραυματίζοντας εννέα Ιρακινούς πολίτες.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Ως η «πραγματική εναλλακτική λύση» εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Έμφαση στην υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον δίνει το προεκλογικό μανιφέστο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος της Βρετανίας.

Όπως τόνισε ο ηγέτης του κόμματος, Τσαρλς Κένεντι, το μανιφέστο αντικατοπτρίζει το όραμα του κόμματός του για μια Βρετανία που σέβεται τους πολίτες της.

«Το μανιφέστο εμφορείται από το όραμα μιας Βρετανίας με ποιοτικές υπηρεσίες--καλά σχολεία, νοσοκομεία, μια Βρετανία με ισχυρή οικονομία, μιας χώρας που σέβεται την διαφορετικότητα, χώρα που επιβραβεύει τα ατομικά επιτεύγματα», δήλωσε ο κ. Κένεντι.

Κύρια σημεία του μανιφέστου είναι η κατάργηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων, η βελτίωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, η αύξηση των χαμηλών συντάξεων και η κατάργηση των δημοτικών τελών στη σημερινή τους μορφή.

Στην εξωτερική πολιτική οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επικρίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα για την υποστήριξη στον πόλεμο του Ιράκ και τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του Ευρώ.

Παράλληλα, προσβλέπουν σε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και αποτελεσματική με μεγαλύτερο ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Σημειωτέον ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα της Βρετανίας που τάχθηκε από την αρχή κατά της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ δίχως προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το κόμμα του Τσαρλς Κένεντι ενδέχεται να κερδίσει αρκετές από τις οριακές, όπως αποκαλούνται έδρες, αφαιρώντας τις από τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως δε από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Πάντως, κάθε πρόβλεψη σε αυτές τις εκλογές είναι παρακινδυνευμένη αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον τελικό βαθμό συσπείρωσης των οπαδών του Εργατικού Κόμματος.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση για τα Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό

Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης για τα αποτελέσματα της επισκέψεώς του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ήταν καλή και αποδοτική.

Ο κ. Μολυβιάτης απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ, λόγω του επεισοδίου στα Ίμια, δήλωσε ότι «εάν είχα φύγει θα επερχόταν ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα είχαμε σοβαρή κρίση, ενώ με τους χειρισμούς που κάναμε εκτονώθηκε ένα επικείμενο επεισόδιο και υπάρχει ηρεμία».

Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι έγινε διάβημα και όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις διαρροές εγγράφων από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τύπο, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι «είμαι εναντίον των διαρροών και πάντως δεν με διευκόλυναν».

Για το θέμα των Σκοπίων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στη βάση της πρότασης Νίμιτς, σημειώνοντας πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την κριτική του, αλλά υποστήριξε ότι οι χειρισμοί είναι σωστοί.

Υπογράμμισε ακόμη πως «καταφέραμε για πρώτη φορά να αναστρέψουμε το δυσμενές κλίμα σε βάρος της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης».

Τουρκικά δημοσιεύματα

Στο μεταξύ ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται αναλυτικά στα της επισκέψεως του Υπουργού των Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα και στο επεισόδιο στα Ίμια.

Η Σαμπάχ γράφει ότι «ο ελληνικός τύπος μετέτρεψε σε κρίση, μια σειρά από συνηθισμένα περιστατικά που συνέβησαν κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού εξωτερικών Π. Μολυβιάτη στην Άγκυρα».

«Η κρίση στα Ίμια ξεπεράστηκε με τη συμφωνία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή» είναι ο τίτλος σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.

Τα τουρκικά φύλλα προτάσσουν επίσης τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπαρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ως αιτίας πολέμου, «είναι κρατική πολιτική η οποία εξακολουθεί να έχει ισχύ».

«Σαμποταρίστηκε στα Ίμια η επίσκεψη Μολυβιάτη;»,είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Μιλιέτ, που γράφει ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η παραβίαση οφείλεται στην ελληνική πλευρά και πως στην επίλυση του προβλήματος επέδρασε το γεγονός της επίσκεψης του Μολυβιάτη στην Άγκυρα».

«Τουρκοελληνική κωμωδία» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της Ραντικάλ, η οποία αναφέρει ότι «το κλίμα άνοιξης στις διμερείς σχέσεις, έπεσε πάνω σε καταιγίδα Ιμίων».

«Σκιά Ιμίων στην επίσκεψη» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της Τζουμχουριέτ η οποία γράφει ότι «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Άγκυρα, επισκιάστηκαν από την κρίση στα Ίμια».


Δηλητήρια και μανιφέστα

«Το σχέδιο της Αλ Κάιντα να δηλητηριάσει τη Βρετανία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς.

Η εφημερίδα γράφει ότι Κάμελ Μπουγκάς, που σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζικό πανικό χρησιμοποιώντας δηλητήρια για να επαλείψει τα χερούλια από πόρτες αυτοκινήτων και να μολύνει ακόμη και κρέμες προσώπου, θα μπορούσε να είχε απελαθεί ως παράνομος μετανάστης, έξι μήνες πριν σκοτώσει τον αστυνομικό το 2003.

Σε κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι ην υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τη μετανάστευση και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ότι η Βρετανία πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για να ενισχύσει την ασφάλεια. «Είναι παράδοξο, αλλά (ο Μπουργκάς) θα μπορούσε πράγματι να δημιουργήσει πανικό και ένταση στις σχέσεις με την ισλαμική κοινότητα. Η τρομοκρατία είναι ένας επίμονος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», γράφει η Τάιμς.

Το χάος που επικρατεί στην πολιτική για το πολιτικό άσυλο οδήγησε στο να αφεθεί ελεύθερος ο άνθρωπος της Αλ Κάιντα που σκότωσε τον αστυνομικό Στέφεν Οακι και σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση με δηλητήρια, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, προβάλλοντας σχετική δήλωση εκπροσώπου του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα είχε αποφευχθεί η δολοφονία του αστυνομικού, εάν ο Μπουργκάς είχε απελαθεί το 2001, μετά την απόρριψη της αίτησης για πολιτικό άσυλο που είχε υποβάλλει.

Το κεντρικός σχόλιο της εφημερίδας αφιερώνεται -επικριτικά- στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος, που παρουσίασε την Τετάρτη ο Τόνι Μπλερ. «Έγινε για να υπογραμμίσει την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού», γράφει ο σχολιαστής της Ντέιλι Τέλεγκραφ, που εκτιμά ότι το πρόγραμμα των Συντηρητικών, «που απέχει πολύ από το να είναι τέλειο», περιέχει πιο ξεκάθαρα μηνύματα και θα μπορούσε να αυξηθεί ο βαθμός της υποδοχής του από τους ψηφοφόρους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την υπόθεση Μπουργκάς προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Γκάρντιαν, η οποία σε σχόλιο με τον τίτλο «παραφουσκωμένες απειλές», ασκεί κριτική στους Συντηρητικούς, τους οποίους κατηγορεί για οπορτουνιστική εκμετάλλευση του θέματος για την εξυπηρέτηση της πολιτικής τους περί περιορισμού της μετανάστευσης.

«Προοδευτικό ντοκουμέντο»

Το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται στο «μανιφέστο» των Εργατικών. Εκφράζει, γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν, στη γνωστή θέση του Τόνι Μπλερ περί ανταπόκρισης του κόμματος στις νέες ανάγκες και προτεραιότητες των Βρετανών. «Το κέντρο βάρους του προγράμματος είναι το κλασσικό των Εργατικών: αύξηση των προοπτικών για την εργατική και τη μεσαία τάξη σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα». Παρά τις κάποιες ενστάσεις που προβάλλει, ο σχολιαστής της Γκάρντιαν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «προοδευτικό ντοκουμέντο που προσφέρει στη Βρετανία πραγματικές μεταρρυθμίσεις και πρόοδο, υπό μία ηγεσία που θα είναι πιο συλλογική απ΄ ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ κυκλοφορεί με την επιγραμματική περίληψη των εκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων, ενώ σε άλλο της δημοσίευμα σημειώνει ότι η παρουσίαση του «μανιφέστου» των Εργατικών από τον Τόνι Μπλερ, επισκιάστηκε από την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι στην ενδεχόμενη τρίτη θητεία του θα πρέπει ίσως να αυξήσει τους φόρους. Η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία, θέτει το θέμα των φόρων στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας και οδηγεί τους Εργατικούς σε άμυνα, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Στο κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ για το πρόγραμμα των Εργατικών τονίζεται:

«Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν δύο ειδικά σημεία που απογοητεύουν: η χαμηλή προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος πράγμα που αποδεικνύεται από την πρόθεση επέκτασης τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων- και ο χλιαρός εναγκαλισμός με την Ευρώπη».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν παρουσίασαν ένα εκλογικό πρόγραμμα που στοχεύει να κάνει μη αναστρέψιμες τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός στην τρίτη εν συνεχεία κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Μπλερ είπε ότι θα προωθήσει την υλοποίηση του προγράμματος που θα διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, γράφει η Φινάνσιαλ Τάιμς.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση για τα Ελληνοτουρκικά

Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης για τα αποτελέσματα της επισκέψεώς του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ήταν καλή και αποδοτική.

Ο κ. Μολυβιάτης απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον κ. Γκιούλ, λόγω του επεισοδίου στα Ίμια, δήλωσε ότι «εάν είχα φύγει θα επερχόταν ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα είχαμε σοβαρή κρίση, ενώ με τους χειρισμούς που κάναμε εκτονώθηκε ένα επικείμενο επεισόδιο και υπάρχει ηρεμία».

Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι έγινε διάβημα και όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις διαρροές εγγράφων από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τύπο, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι «είμαι εναντίον των διαρροών και πάντως δεν με διευκόλυναν».

Για το θέμα των Σκοπίων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στη βάση της πρότασης Νίμιτς, σημειώνοντας πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την κριτική του, αλλά υποστήριξε ότι οι χειρισμοί είναι σωστοί.

Υπογράμμισε ακόμη πως «καταφέραμε για πρώτη φορά να αναστρέψουμε το δυσμενές κλίμα σε βάρος της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης».

Τουρκικά δημοσιεύματα

Στο μεταξύ ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται αναλυτικά στα της επισκέψεως του Υπουργού των Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα και στο επεισόδιο στα Ίμια.

Η Σαμπάχ γράφει ότι «ο ελληνικός τύπος μετέτρεψε σε κρίση, μια σειρά από συνηθισμένα περιστατικά που συνέβησαν κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού εξωτερικών Π. Μολυβιάτη στην Άγκυρα».

«Η κρίση στα Ίμια ξεπεράστηκε με τη συμφωνία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή» είναι ο τίτλος σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.

Τα τουρκικά φύλλα προτάσσουν επίσης τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπαρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ως αιτίας πολέμου, «είναι κρατική πολιτική η οποία εξακολουθεί να έχει ισχύ».

«Σαμποταρίστηκε στα Ίμια η επίσκεψη Μολυβιάτη;»,είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Μιλιέτ, που γράφει ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η παραβίαση οφείλεται στην ελληνική πλευρά και πως στην επίλυση του προβλήματος επέδρασε το γεγονός της επίσκεψης του Μολυβιάτη στην Άγκυρα».

«Τουρκοελληνική κωμωδία» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της Ραντικάλ, η οποία αναφέρει ότι «το κλίμα άνοιξης στις διμερείς σχέσεις, έπεσε πάνω σε καταιγίδα Ιμίων».

«Σκιά Ιμίων στην επίσκεψη» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της Τζουμχουριέτ η οποία γράφει ότι «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Άγκυρα, επισκιάστηκαν από την κρίση στα Ίμια».


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματία στο Αιγαίο και εργασιακά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΣFIRΙΖΟΥΝ κλέφτικα οι Τούρκοι. Πρώτα προκαλούν και μετά το ρίχνουν στη διπλωματία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Νέο σύστημα αξιολόγησης 500.000 υπαλλήλων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πού το πάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4 αλλαγές στις συντάξεις. Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

Η ΑΥΓΗ: Λάστιχο το οκτάωρο και το ασφαλιστικό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με 300% επιτόκιο οδηγούν σε αυτοκτονία επιχειρηματίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οργιάζει η διαφθορά. Εργολάβοι, μεσάζοντες, υπάλληλοι. Ένα εκατ. ευρώ «λάδωμα» ανά εργάσιμη ημέρα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 11 ευνοϊκές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ σε πρόωρες συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τελικά τι Μακεδονία θα 'χουμε εμείς;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διπλό αγκάθι Σκοπιανό - ελληνοτουρκικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαρροές υπονομεύουν τις εθνικές προσπάθειες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλωματία του ρεβόλβερ. Τέλος στην αναχαίτιση αεροσκαφών που παραβιάζουν το FIR Αθηνών.

ΕΣΤΙΑ: Η επιστολή προς Μπους - Σρέντερ.

ESPRESSO: «Οι κλέφτες μητροπολίτες δεν θα φύγουν». Η Εκκλησία είναι χώρος αμαρτωλών. Συνέντευξη-βόμβα του Νεκτάριου Μουλατσιώτη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με άδεια χέρια από την Τουρκία ο κ. Μολυβιάτης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διάλογος για Ασφαλιστικό και εργασιακά. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο απόσπασμα συντάξεις, ώρες εργασίας. Η κυβέρνηση ανοίγει Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Η ΝΙΚΗ: Τους δίνουμε αέρα. Ελληνικές υποχωρήσεις προς τους Τούρκους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έρχονται νέα αντιδραστικά μέτρα με όχημα τη συναίνεση.

TRAFFIC NEWS: Ο Λάκης καταθέτει κασέτες για Κούγια.

Η ΧΩΡΑ: 3 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ανοίγει ο κύκλος για τα εργασιακά θέματα.

City Press: Αλυσιδωτές οι προσαρμογές στα εθνικά θέματα.

Μetro: Συμφωνία για διάλογο. Στο τραπέζι των συζητήσεων το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις.

Εφημερίδες Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Όλα ανοιχτά για δουλειά - συντάξεις.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Τέρμα τα ψέματα για τη Θεσσαλονίκη».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ηρωική» έξοδος Καραμανλή.

Τίτλοι οικονομικών εφημερίδων

ΕΞΠΡΕΣ: «Έναρξη με εργασιακά. Η πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού δίνει προτεραιότητα στην απασχόληση».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Τέσσερις μνηστήρες για την Ολυμπιακή. Τελευταία ευκαιρία για να μην κλείσει η εταιρεία».

ΚΕΡΔΟΣ: «Αναζητείται συναίνεση σε ασφαλιστικό - εργασιακά. Η κυβέρνηση ανοίγει επισήμως το διάλογο».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ανοίγουν οι "φάκελοι" ασφαλιστικό, εργασιακά. Πρωτοβουλία Αλογοσκούφη για έναρξη διαλόγου στη Βουλή».

«Διπλωματία των ακταιωρών»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «βαρύ είναι το κλίμα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τα όσα συνέβησαν στα Ίμια και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρέθηκε ενώπιον κρίσης, σε διαστάσεις ανάλογες του Ιανουαρίου 1996 και ότι με τους χειρισμούς αποσόβησε την επικίνδυνη κλιμάκωση. Παραδέχθηκε ότι η δραστηριότητα της Άγκυρας στα Ίμια αποσκοπούσε στην αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση την επικρίνει για έλλειψη αντανακλαστικών και ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει: «μήνυμα ότι η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται στο Αιγαίο, αλλά επιβάλλει την απόφασή της για συνδιαχείρισή του, αποτέλεσε η προκλητική στάση κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Π. Μολυβιάτη. Η παρουσία στα Ίμια και η "εισβολή" στην Άνδρο, δηλαδή η "διπλωματία του ρεβόλβερ" υποχρέωσαν τελικώς την ελληνική αντιπροσωπεία σε αιδήμονα υποχώρηση, αφού ανακοινώθηκε ότι απλώς θα αναγνωρίζονται (και δεν θα αναχαιτίζονται) τα τουρκικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών και ότι θα "συνεννοούνται" τα κέντρα επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ στις περιπτώσεις παραβίασης του εναέριου χώρου Ελλάδας ή ... Τουρκίας».

Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι «μπορεί η νέα κρίση στα Ίμια, που διήρκεσε 26 ώρες, να τερματίστηκε χθες το πρωί μετά από συμφωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, εκείνο, ωστόσο, που αφήνει πίσω της είναι αφενός η επιβεβαίωση της αίσθησης ότι η περιοχή των Ιμίων εξελίσσεται στην πράξη σε "γκρίζα ζώνη" και αφετέρου η διαπίστωση πως η άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων πολιτική στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ... πολύ αέρα στη γειτονική χώρα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «εξοργισμένοι είναι πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών για τις διαρροές εγγράφων που αφορούν εθνικά θέματα και από τις οποίες πλήττεται η αξιοπιστία όχι μόνο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «ως τμήμα της ευρύτερης διαμάχης μεταξύ Ερντογάν και στρατιωτικού τουρκικού κατεστημένου βλέπει η κυβέρνηση τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Όμως, αρνείται να δώσει συγχωροχάρτι στους γείτονες, καθώς εμμένει να τους αντιμετωπίζει ενιαία».

Καυτά θέματα στο τραπέζι του διαλόγου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «Άνοιγμα του ασφαλιστικού αλλά και του εργασιακού ζητήματος επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ωστόσο τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων. Για την έναρξη του διαλόγου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ώστε να συζητηθούν οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα", ενώ και ο υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Ν. Αγγελόπουλος, μίλησε για την ανάγκη εθνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «κινήσεις σε δύο κρίσιμα μέτωπα, το ασφαλιστικό και το εργασιακό, μεθοδεύει η κυβέρνηση. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα τη συναινετική προδιάθεση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί προσχηματικό "εθνικό διάλογο". Μετά το προχθεσινό άνοιγμα του προέδρου της ΓΣΕΕ, με το οποίο διευκολύνεται η κυβέρνηση να ανοίξει το ασφαλιστικό, χθες ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε για το θέμα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Αγγελόπουλο».

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι «διπλό χτύπημα σε συντάξεις και ώρες εργασίας δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε χθες τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στα δύο αυτά καυτά μέτωπα που αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει: «στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται οι ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992, αλλά και όσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και σχεδιάζει παρεμβάσεις που θα αγγίξουν 800.000 "παλαιούς ασφαλισμένους».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «Η κυβέρνηση, όπως ακριβώς αναμενόταν, έσπευσε χτες να αρπάξει την ευκαιρία που πρόσφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος προφανώς σε συνεννόηση και καθοδηγούμενος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ζήτημα Κοινωνικής Ασφάλισης και συντάξεων».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «αποδέχεται την πρόταση της ΓΣΕΕ ο Γ. Αλογοσκούφης να ανοίξει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Ήδη τέσσερις αλλαγές στις συντάξεις δέχονται να συζητήσουν τα δύο μέρη».

Η ΧΩΡΑ προβλέπει ότι «τρία καυτά ζητήματα για τις εργασιακές σχέσεις και μία πρόταση για τον εξορθολογισμό των συντάξεων πρόκειται να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου η κυβέρνηση. Σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, ενώ παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών αιχμής».

Διαφθορά στα δημόσια έργα

ΤΟ ΒΗΜΑ τέλος επισημαίνει ότι «σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (ένα εκατομμύρια ευρώ την ημέρα!) ανέρχεται ο τζίρος της διαφθοράς στα δημόσια έργα. Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ι. Αλαβάνος παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του καθηγητή κ. Θ. Π. Τάσιου. Η διαφθορά, είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αγγίζει τα κόμματα, τους μεσάζοντες, τους μελετητές τους, κατασκευαστές έργων και βεβαίως τους υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του τρόπου ανάθεσης των έργων με την κατάργηση του μαθηματικού τύπου δεν επιλύει το πρόβλημα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Αρκεί μια λέξη»

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Λε Μοντ την αποψινή τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου Ζακ Σιράκ, που αποσκοπεί στην υποστήριξη της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, υποδεικνύοντας ότι 13 δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους υποστηρικτές του «όχι».

«Αφού αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του λαού, τώρα πρέπει να τον πείσει για την άποψή του... Είναι αργά τώρα για να λυπηθεί, όπως κάποιοι υποστηρικτές του, για το γεγονός ότι δεν περιορίστηκε στην έγκριση του Ευρωσυντάγματος από το κοινοβούλιο», γράφει η Μοντ.

Η εφημερίδα Λιμπερασιόν γράφει ότι αρκεί μόνο μία λέξη του κ. Σιράκ για να διασφαλιστεί η νίκη των υποστηρικτών του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα. Χρειάζεται μόνο να απαντήσει «ναι» στην ερώτηση εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που οι Γάλλοι αποδεχτούν το Ευρωσύνταγμα. «Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν θα προβάλλουν την αντίθεσή τους (στο δημοψήφισμα) και ο ίδιος θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που θυσιάστηκε για να θριαμβεύσει η Ευρώπη», γράφει η Λιμπερασιόν.

Στην επικύρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από τα νομοθετικά σώματα της Γερμανίας στις 12 και 27 Μαΐου, αναφέρεται η εφημερίδα Βελτ, σημειώνοντας ότι «απειλείται η ομαλή και ταχεία επικύρωση», από το ενδεχόμενο να προβάλλουν ενστάσεις στην Κάτω Βουλή οι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων. Ίσως το Βερολίνο να μην είναι σε θέση να αποστείλει στη Γαλλία το μήνυμα που χρειάζεται πριν το δημοψήφισμα, γράφει η Βελτ.

Η ελβτική Λε Ταν συνδέει την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Αναφερόμενη στο εκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών υπογραμμίζει ότι το πλέον διαφιλονικούμενο μέρος του, είναι εκείνο που αφορά την ΕΕ.

Ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με το επιχείρημα ότι θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας, γράφει η εφημερίδα. Μερικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Μπλερ ρισκάρει πολλά υποστηρίζοντας το Ευρωσύνταγμα. «Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ενώπιον του ενδεχομένου να απορριφθεί στο γαλλικό δημοψήφισμα, ο κίνδυνος που διατρέχει παίζοντας την ευρωπαϊκή τρομπέτα σε μία χώρα ευρωσκεπτικιστών, είναι πολύ μικρός» γράφει η εφημερίδα Λε Ταν.

Ένας χρόνος σοσιαλιστικής διακυβέρνησης

Οι ισπανικές εφημερίδες προβαίνουν στον απολογισμό ενός έτους διακυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές του Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Η ΑBC γράφει ότι ο απολογισμός είναι αρνητικός και ότι υπάρχουν «περισσότεροι σκοτεινοί από ό,τι φωτεινοί τομείς». «Πολλά χαμόγελα, λίγη δράση» χαρακτηρίζουν -κατά την ΑΒC- τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όπως γράφει, παρουσίασε τις λιγότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες τα τελευαταία 25 χρόνια.

Για «έναν χρόνο σκιών και φωτός», κάνει λόγο η εφημερίδα Ελ Μούντο, ενώ η Λα Ραθόν γράφει ότι είναι αξιοσημείωτος ο ερασιτεχνισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση Θαπατέρο.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ρελάνς Σιράκ για Ευρωσύνταγμα

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Ο Ζακ Σιράκ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος

Σε τηλεοπτικό διάλογο με ένα νεανικό κοινό εμφανίζεται το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επιχειρώντας να πείσει τους σκεπτικιστές -όπως εξακολουθούν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- Γάλλους ψηφοφόρους, να υπερψηφίσουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ζαν Ζαφρέ, δημοσιογράφος της γαλλικής διεθνούς ραδιοφωνίας -Radio France International (RFI), εξήγησε τι θα προσπαθήσει να επιτύχει ο κ. Σιράκ απευθυνόμενος στους νέους.

«Νομίζω πως στην συνάντηση με τους νέους, με τους οποίους συνήθως ο Ζακ Σιράκ είναι καλός, θα τους καλέσει βέβαια να ψηφίσουν το ναι. Αλλά την ίδια ώρα έχει ένα πρόβλημα επειδή το μέτωπο του όχι έχει αρχίσει εδώ και καιρό την εκστρατεία του και δεν είναι ενιαίο. Διαφορετικοί άνθρωποι διαφωνούν με το ευρωσύνταγμα για διαφορετικούς λόγους. Άλλοι επειδή δεν θέλουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 20 χρόνια, άλλοι επειδή διαφωνούν με τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και για άλλους λόγους» λέει ο Γάλλος αναλυτής.

Έχει λοιπόν επιχειρήματα να πείσει όλες αυτές τις ομάδες διαφωνούντων ο πρόεδρος Σιράκ;

«Αυτό που νομίζω πως θα επιχειρήσει να κάνει είναι να παρακαλέσει τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί επειδή πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Γαλλία και την Ευρώπη. Στους Γκωλικούς (αυτούς που χαρακτηρίζονται απόγονοι της κληρονομιάς του στρατηγού Ντε Γκολ) φαντάζομαι πως θα πει ότι η Γαλλία έχει ωφεληθεί πολύ από την Ευρώπη και ότι το ευρωπαϊκό σύνταγμα βοηθά τη Γαλλία να διατηρήσει την επιρροή της στην Ευρώπη και στον κόσμο και συνεπώς πιθανή απόρριψή του θα σημάνει το τέλος αυτής της επιρροής. Θα τους ζητήσει να αφήσουν κατά μέρος τα εσωτερικά προβλήματα όπως την οικονομία ή τα προβλήματα της παιδείας καθώς αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταδικαστεί μια κυβέρνηση αλλά για να υπογραφεί μια συνθήκη για την Ευρώπη».

Μπορεί να μεταστραφούν οι ψηφοφόροι, ή το «όχι» έχει ήδη κερδίσει την κοινή γνώμη;

«Νομίζω πως είναι νωρίς να πούμε ότι το όχι έχει ήδη κερδίσει, παρά όλες τις δημοσκοπήσεις που το φέρουν να προηγείται. Δεν έχω δει ας πούμε το ποσοστό αναποφάσιστων που είμαι σίγουρος πως είναι αρκετοί. Έτσι μπορεί να υπάρξουν αρκετές αλλαγές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως η συνθήκη για το σύνταγμα δεν προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν το εγκρίνει κάποιο κράτος μέλος. Υποπτεύομαι πως ίσως γίνει ό,τι είχε γίνει και παλαιότερα με την Ιρλανδία, η Γαλλία θα επαναδιαπραγματευθεί κάποιες αλλαγές και θα τεθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα», είπε ο Ζαν Ζαφρέ, ανταποκριτής του RFI στο Λονδίνο.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβεβαιώσεις Σαρόν για το Ιράν

Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σαρόν με τον Τζορτζ Μπους στο Τέξας

Το Ισραήλ δεν σχεδιάζει καμία μονομερή επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. Οι χειρισμοί σε σχέση με τα πυρηνικά του Ιράν πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός «διεθνούς συνασπισμού», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα δεν θα απειλεί μόνο το Ισραήλ αλλά και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αναγκαιότητα για τη χώρα του να δράσει μόνη της, τόνισε ο κ. Σαρόν. Δεν θέλησε δε να αποκαλύψει που στηρίζει τις εκτιμήσεις του ότι η Τεχεράνη χρειάζεται μόνο μερικούς μήνες για να επιλύσει κάποια τεχνικά προβλήματα, που θα της επιτρέψουν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ούτε τι είδους είναι τα προβλήματα αυτά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το θέμα των πυρηνικών του Ιράν συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σαρόν με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Τέξας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι ο κ. Μπους υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, που αποσκοπούν να πείσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει, «τις φιλοδοξίες της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όπως είπε.

Το Ιραν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ρευστή η κατάσταση στο Λίβανο

Επί έξι εβδομάδες προπάθησε ο κ. Καράμι να σχηματίσει κυβέρνηση

Μετά από έξι εβδομάδες προσπαθειών να σχηματίσει κυβέρνηση, ο φιλοσύρος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ομάρ αλ Καράμι, υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του, αναγνωρίζοντας ότι περιήλθαν σε αδιέξοδο, την ημέρα μάλιστα που συμπληρώνονταν 30 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε την επέμβαση της Συρίας.

Την Παρασκευή αναμένεται να αναθέσει ο πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πολιτικό.

Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι η ρευστότητα που παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο στο Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών, που προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την παραίτηση Καράμι «ευκαιρία», ενώ συγχρόνως προειδοποίησε να μην αναβληθούν οι εκλογές. «περαιτέρω αναβολές είναι περιττές», δήλωσε η κ. Ράις.

Η αντιπολίτευση στο Λίβανο εκφράζει υποψίες ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που πρόσκεινται στη Συρία μεθοδεύουν την αναβολή των εκλογών, για να της αφαιρέσουν το προβάδισμα που της δίνει η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.

Ωστόσο, ο Κάμελ Σεχάντι, ιδρυτικό μέλος της Λιβανικής Ένωσης για Δημοκρατικές Εκλογές, εκτιμά ότι η παραίτηση του κ. Καράμι δεν είναι έργο των Σύρων:

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πίσω από την παραίτησή του βρίσκεται η Συρία...Πολλοί από εκείνους που υποτίθεται ήταν σύμμαχοι με το καθεστώς, ο ένας μετά τον άλλο εγκατέλειψαν μέσα στις τελευταίες τρεις - τέσσερις εβδομάδες το στρατόπεδο των εμπίστων, των φίλων της Συρίας και των φιλοκαθεστωτικών. 'Όλοι αυτοί πήγαν με την αντιπολίτευση», είπε ο κ. Σεχάντι.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ρευστή η κατάσταση στο Λίβανο

Επό έξι εβδομάδες προπάθηε ο κ. Καράμι να σχηματίσει κυβέρνηση

Μετά από έξι εβδομάδες προσπαθειών να σχηματίσει κυβέρνηση, ο φιλοσύρος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ομάρ αλ Καράμι, υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του, αναγνωρίζοντας ότι περιήλθαν σε αδιέξοδο, την ημέρα μάλιστα που συμπληρώνονταν 30 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε την επέμβαση της Συρίας.

Την Παρασκευή αναμένεται να αναθέσει ο πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πολιτικό.

Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι η ρευστότητα που παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο στο Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών, που προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την παραίτηση Καράμι «ευκαιρία», ενώ συγχρόνως προειδοποίησε να μην αναβληθούν οι εκλογές. «περαιτέρω αναβολές είναι περιττές», δήλωσε η κ. Ράις.

Η αντιπολίτευση στο Λίβανο εκφράζει υποψίες ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που πρόσκεινται στη Συρία μεθοδεύουν την αναβολή των εκλογών, για να της αφαιρέσουν το προβάδισμα που της δίνει η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.

Ωστόσο, ο Κάμελ Σεχάντι, ιδρυτικό μέλος της Λιβανικής Ένωσης για Δημοκρατικές Εκλογές, εκτιμά ότι η παραίτηση του κ. Καράμι δεν είναι έργο των Σύρων:

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πίσω από την παραίτησή του βρίσκεται η Συρία...Πολλοί από εκείνους που υποτίθεται ήταν σύμμαχοι με το καθεστώς, ο ένας μετά τον άλλο εγκατέλειψαν μέσα στις τελευταίες τρεις - τέσσερις εβδομάδες το στρατόπεδο των εμπίστων, των φίλων της Συρίας και των φιλοκαθεστωτικών. 'Όλοι αυτοί πήγαν με την αντιπολίτευση», είπε ο κ. Σεχάντι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.