Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-04-08
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου) Μετά από 101 χρόνια λειτουργίας η Ρόβερ βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει περίπου 40 εκατομμύρια λίρες (περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ) προς τις εταιρίες που θα προσφέρουν στην αγορά εξαρτήματα και ανταλλακτικά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ρόβερ, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της εταιρίας. Η Ρόβερ είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και από την Πέμπτη βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Τουλάχιστον έξι χιλιάδες εργαζόμενοι πιστεύεται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ απειλούνται και χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εταιρίες που προμηθεύουν τη Ρόβερ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επιμένει ότι μια συμφωνία με Κινέζους επενδυτές είναι πολύ πιθανή. Ο κ. Μπλερ είπε ότι είχε επαφές με Κινέζους αξιωματούχους και ότι μια νέα συμφωνία δεν αποκλείεται. Παρόμοιες συνομιλίες την Πέμπτη με την κινεζική κρατική αυτοκινητοβιομηχανία, SAIC ναυάγησαν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία κατάρρευση της Ρόβερ μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το Εργατικό Κόμμα ενόψει εκλογών. Η βρετανίδα υπουργός για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία, Πατρίτσια Χιούιτ δήλωσε ότι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας: «Υπάρχουν όντως πάρα πολλά άτομα που εργάζονται σε εταιρίες που προμηθεύουν τη Ρόβερ και η θέση των οποίων απειλείται. Ορισμένες από αυτές τις εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις, για αυτό και αποφασίσαμε να προσφέρουμε 40 εκατομμύρια λίρες βοήθειας προς αυτές τις εταιρίες για να τους δώσουμε χρόνο και υποστήριξη για να βρουν νέους πελάτες και να μην αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις», είπε η Βρετανίδα υπουργός για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η Ρόβερ μπορεί να είναι η τελευταία βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του κλάδου στη Βρετανία. Εταιρίες του εξωτερικού, όπως οι Φορντ, Τζένεραλ Μότορς οφ Αμέρικα, Τογιότα, Χόντα και Νισάν, έχουν σημαντική παρουσία στη Βρετανία. Πέρυσι, κατασκευάσθηκαν 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη χώρα, όσα δηλαδή είχαν κατασκευαστεί όταν και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν στο απόγειό της, το 1972. Εκτός από αυτά τα προβλήματα με τη Ρόβερ, η αυτοκινητοβιομηχανία στη Βρετανία βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρίγκιπας πάσχει από οξεία παγκρεατίτιδα Δύο ημέρες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Ρενιέ, ο σύζυγος της κόρης του, πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, εισήχθη στην εντατική με οξεία παγκρεατίτιδα. Ο πρίγκιπας Ερνέστος Αύγουστος του Ανόβερο νοσηλεύεται από την Τρίτη, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάζεται μόνιμη ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του πριγκιπάτου. Υποβάλλεται σε συνεχείς ελέγχους για να διαπιστωθεί το εύρος της αρρώστιας του. Ο 51χρονος Γερμανός πρίγκιπας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο νοσοκομείο «Πριγκίπισσα Γκρέις», μία ημέρα πριν το θάνατο του πεθερού του. «Είμαστε συγκλονισμένοι. Πρόκειται για ακόμα μία δοκιμασία για την οικογένεια», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Μονακό, Μπέρναρντ Μπάρσι. Διάδοχος του Ανόβερο Ο Ερνέστος Αύγουστος και η Καρολίνα, το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι, παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 1999 στο παλάτι του Μονακό με πολιτική τελετή. Απέκτησαν μια κόρη την πεντάχρονη σήμερα Αλεξάνδρα αν και έχουν παιδιά και από προηγούμενους γάμους τους. Ο πρίγκιπας έχει βρετανική και γερμανική υπηκοότητα. Είναι ο επικεφαλής του Ανόβερο, που διοίκησε το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1714 μέχρι το 1901. Όμως με το γάμο του με την Καρολίνα εγκατέλειψε τη σειρά διαδοχής στον βρετανικό θρόνο. Ωστόσο παραμένει διεκδικητής του θρόνου του Ανόβερο, που υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο μέχρι το 1866. Ο πρίγκιπας Ρενιέ, ο γηραιότερος μονάρχης της Ευρώπης, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 81 ετών, μετά από πολλές εβδομάδες νοσηλείας. Διοίκησε το πριγκιπάτο του Μονακό από το 1949 και τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλβέρτος, 47 ετών. Η κηδεία του θα γίνει στις 15 Απριλίου.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου) Τα μέτρα ασφαλείας στη Ρώμη ήταν πρωτοφανή Ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν μικρό αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τη Ρώμη, λίγο μετά την κηδεία του Πάπα. Τα μαχητικά F-16 ανάγκασαν το αεροπλάνο να προσγειωθεί σε κοντινή βάση και όχι στο Τσιαμπίνο, όπου κατευθυνόταν, καθώς υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατική επίθεση. Οι αρχές φοβήθηκαν το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να μεταφέρει βόμβα, αλλά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά. Τα μέτρα ασφαλείας στην ιταλική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια εξαιτίας των «υψηλών» προσκεκλημένων που παρακολούθησαν την νεκρώσιμη λειτουργία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β. Χιλιάδες αστυνομικοί με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της Ρώμης για την ασφάλεια των επισήμων. Βαλκανικό αεροπλάνο Σύμφωνα με πληροφορίες το «ύποπτο» αεροπλάνο χρησιμοποιείται για ταξίδια επισήμων στα Βαλκάνια. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, επρόκειτο να μεταφέρει τους επισήμους της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της πΓΔΜ, που παραβρέθηκαν στην κηδεία του Πάπα, πίσω στις πατρίδες τους. «Αναχαιτίστηκε αφού λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι μετέφερε βόμβα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας. Από την Πέμπτη το βράδυ είχαν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις στο εναέριο χώρο της Ρώμης και από το Τσιαμπίνο δεν εκτελούνταν άλλες πτήσεις πέρα από αυτές των κυβερνητικών αεροπλάνων.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου) Μετά από 101 χρόνια λειτουργίας η Ρόβερ βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει περίπου 40 εκατομμύρια λίρες (περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ) προς τις εταιρίες που θα προσφέρουν στην αγορά εξαρτήματα και ανταλλακτικά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ρόβερ, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της εταιρίας. Η Ρόβερ είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και από την Πέμπτη βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Τουλάχιστον έξι χιλιάδες εργαζόμενοι πιστεύεται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ απειλούνται και χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εταιρίες που προμηθεύουν τη Ρόβερ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία κατάρρευση της Ρόβερ μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το Εργατικό Κόμμα ενόψει εκλογών. Η βρετανίδα υπουργός για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία, Πατρίτσια Χιούιτ δήλωσε ότι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας: «Υπάρχουν όντως πάρα πολλά άτομα που εργάζονται σε εταιρίες που προμηθεύουν τη Ρόβερ και η θέση των οποίων απειλείται. Ορισμένες από αυτές τις εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις, για αυτό και αποφασίσαμε να προσφέρουμε 40 εκατομμύρια λίρες βοήθειας προς αυτές τις εταιρίες για να τους δώσουμε χρόνο και υποστήριξη για να βρουν νέους πελάτες και να μην αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις», είπε η Βρετανίδα υπουργός για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η Ρόβερ μπορεί να είναι η τελευταία βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του κλάδου στη Βρετανία. Εταιρίες του εξωτερικού, όπως οι Φορντ, Τζένεραλ Μότορς οφ Αμέρικα, Τογιότα, Χόντα και Νισάν, έχουν σημαντική παρουσία στη Βρετανία. Πέρυσι, κατασκευάσθηκαν 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη χώρα, όσα δηλαδή είχαν κατασκευαστεί όταν και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν στο απόγειό της, το 1972. Εκτός από αυτά τα προβλήματα με τη Ρόβερ, η αυτοκινητοβιομηχανία στη Βρετανία βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 13:22 (Ώρα Λονδίνου) Σε καθοδική πορεία ο πλήθωρισμός το Μάρτιο Στο 2,9% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάρτιο, έναντι 3,1% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης προέβη στην εκτίμιση ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα φθάσει τα επίπεδα του 3,3% - 3,4%, λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου. Σχετικά με το βαθμό επηρρεασμού των τιμών από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Κοντοσπυράκης έκανε την εκτίμιση ότι αυτός θα είναι σχετικάμικρός και πως ετησίως ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί με ποσοστά μικρότερα από το 0,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αυξήσεις Η αύξηση του γενικού δείκτη τι΅ών καταναλωτή κατά 2,9% το Μάρτιο του 2005 σε σύγκριση ΅ε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2004, προήλθε από τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις: Κατά 0,3% της ο΅άδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» Κατά 9,3% της ο΅άδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τι΅ών των ενοικίων κατοικιών Κατά 3,7% της ο΅άδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τι΅ών των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκο΅ειακής Κατά 1,9% της ο΅άδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες Κατά 3,4% της ο΅άδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια». Μειώσεις Κατά 1,3% της ο΅άδας «διατροφή και ΅η αλκοολούχα ποτά» Κατά 1,5% της ο΅άδας «Επικοινωνίες», λόγω ΅είωσης των τι΅ών των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3%, το Μάρτιο του 2005, σε σύγκριση ΅ε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2005, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των επι΅έρους δεικτών: Κατά 0,2% της ο΅άδας «Διατροφή και ΅η αλκοολούχα ποτά Κατά 15,9% της ο΅άδας «Ένδυση-Υπόδηση» Κατά 3% της ο΅άδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες Κατά 0,8% της ο΅άδας «Μεταφορές» και 0,4% της ο΅άδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου) Εμμένουν στη θέση τους τα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος Σκόπια Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί καμία επίσημη αντίδραση στα Σκόπια για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, την οποία γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και η οποία αφορά την χρησιμοποίηση του ονόματος «Republika Makedonija - Skopje». Την είδηση και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων. Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι η θέση των Σκοπίων για «διπλή ονομασία» αποτελεί «μεγάλο συμβιβασμό» από την μεριά τους και επέμενε στην θέση για διπλή ονομασία. «Η θέση μας είναι σαφής και αφορά την πρόταση για διπλή ονομασία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ότι ο όρος «Republika Makedonija-Skopje» αποτελεί συμβιβαστική λύση για την διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε. «Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταδίδουν οτιδήποτε. Τα δικά μας μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να αποδεχτούν το παιχνίδι τους. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι και αναμένουμε την συνέχιση των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη. Ο εκπρόσωπός μας στις συνομιλίες αυτές Νίολα Ντιμιτρόφ έχει λάβει οδηγίες για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι. Η διπλή ονομασία πάγια θέση των Σκοπίων περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για την διμερή επικοινωνία.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου) Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή. Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης. Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Ούτε συζήτηση ότι δήθεν ήταν εγκεφαλικά νεκρή, η σε "ξύπνιο" κώμα. Εχουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες τέτοια άτομα και τα συντηρούμε όσο και όπως μπορούμε. Στην Ελλάδα αυτός που θα αφαιρούσε το σωληνάκι θα πήγαινε φυλακή ισόβια. Αλέκος Αναστασάκης (Αθήνα, Ελλάς) The solution given to her drama was the appropriate. Stergios (Greece) Διαβάζοντας τα προηγούμενα μηνύματα, προσπάθησα να καταλάβω πως έχουν τα γεγονότα. Η Σκιάβο φυτοζωούσε, ο άντρας της είχε ήδη μια καινούργια ζωή, η Σκιάβο αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα και άντεξε για 13 ημέρες. Αν ήμουνα στη θέση της ίσως να ήθελα να λυτρωθώ μέσα από το θάνατο, καλύτερα νεκρός παρά ζωντανός-νεκρός! Την απόφαση την πήρε ο άντρας της, ο οποίος είχε μια νέα ζωή και πολύ πιθανό να μην άντεχε όποια έξοδα από τη νοσηλεία της, θα έπρεπε να αποφασίσει κάποιος άλλος για την τύχη της Σκιάβο. Ευθανασία δεν είναι αφήνω νηστικό κάποιον για να πεθάνει. Είναι η χορήγηση φαρμάκων, βεβαίως με τη συγκατάθεση και του παθόντα κτλ. κτλ. Σωστά πέθανε η Σκιάβο, αλλά με λάθος τρόπο. Ιωάννης (Ελλάς) ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει το δικαίωμα θανάτου ενός ανθρώπου σε οποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Kώστας Σαραϊδάρης (Ξάνθη, Ελλάς) This young woman suffered such severe injury to her brain that it was largely replaced by fluid. She only had enough brain stem present to allow the functions of breathing and circulation. She had no awareness of the world around her or that she was even alive. All neurologists who examined her agreed that she was in a "persistent vegetative state." This basically means that she was brain dead except for certain primitive reflexes. Some may call this kind of existence "living". I am someone who disagrees and I would not wish this kind of existence on myself or anyone I know. As far as God and religion is concerned, this is a question of personal beliefs and convictions that cannot be imposed on others. Regarding our life and our death, autonomy is still the greatest of our rights. The government of the US had no right to intervene in this case. As her legal next of kin, Terry Schiavo's husband carried the enormous burden making sure his wife's wished were respected. What he did took incredible courage. He had NOTHING to gain in insisting that she be allowed to die. He wanted to see his wife's wishes respected and to allow her to go with some remaining dignity. Peter (Montreal, Canada) Είναι πολύ λεπτό το θέμα. Η υπόθεση ήταν δίκοπο μαχαίρι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθανασία εκτός από τελευταία λύση, είναι λύτρωση. Ας σκεφτούμε λίγο πέρα από τις προκαταλύψεις χρησιμοποιώντας τη λογική. Λευτέρης (Αθήνα, Ελλάς) Λυπάμαι μα η απόφαση ήταν δυστυχώς σωστή! Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου! Kωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία) Eιναι, θέμα θρησκευτικής πίστης και της ηθικής που απορρέει εξ αυτής. Αν είμαστε Χριστιανοί, τότε κάθε μορφής ευθανασία απάδει από τη Χριστανική πίστη και ηθική, αφού η ζωή του καθ' ενός μας δεν αποτελεί ιδιοκτησία, αλλά δάνειο από το Θεό. Kωνσταντίνος Ουρρής (Κύπρος) You can't be pro-life and at the same time support the death penalty. Αris Η επιθυμία της Σκιάβο για ζωή... φαίνεται απο το γεγονός ότι άντεξε επί 13 μέρες χωρίς νερό και φαϊ. Κωστής (Χαλκιδική, Ελλάς) Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Oυδείς έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή σε όποια μορφή και αν αυτή εμφανίζεται ή αναγκάζεται να υπάρχει. Έχω δει την Σκιάβο πολλές φορές από την τηλεόραση. Ήταν ολοφάνερο ότι αυτή αισθανόταν. Είχε την δυνατότητα να βιώνει την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Κατά συνέπεια είχε συνείδηση που περιορισμένα μπορούσε να την εκφράσει. Διαφωνώ με την δημιουργία Ταϋγέτων. Μια τυχόν αποδοχή τους θα σημάνει την γενίκευση τους. Η Δημοκρατία είναι ασυμβίβαστη με τους Ταϋγετους και εξοικιωμένη με την ποικολομορφία της ζωής, των ποιοτήτων ζωής. Tι θάλεγε η λογική του Ταϋγετου για τους ναρκομανείς, τους ανάπηρους βαριάς μορφής κ.λ.π; Επιπλέον ουδείς επιστήμονας αρνείται την ύπαρξη του θαύματος. ’ρα πως είναι δυνατόν να στερούμε το δικαίωμα στη προοπτική ενός΄ατόμου που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση; Αυτός που πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτός που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση και κανείς άλλος. Αν υπάρχουν περιουσιακές εκκρεμότητες να τροποποιηθούν νομοθεσίες ή να γίνουν καινούργιες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ Ή ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Nτίνος Ευθυμίου (Λεμεσός, Κύπρος) Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς) Θεωρώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη του Γεωργίου Μασούρα, κατά το σκέλος της μόνο ότι,"κανείς δεν έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για άλλους",καθώς και τις συναφείς με αυτήν απόψεις της Εφης Χίλια,του Χαράλαμπου και του Αλέξη, θα ήθελα συμπληρωματικώς προς την ήδη εκτεθείσα άποψή μου(και δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση,ως αντικειμενικοί κριτές,να γνωρίζουμε εάν έγιναν σεβαστές ή όχι οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο),να εκθέσω τα ακόλουθα:Αν δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό άλλου, όταν ο ίδιος δεν μπορεί, τότε με ποιo δικαίωμα τον κρατούμε μηχανικά στη ζωή, ερχόμενοι σε αντίθεση με την συναφή, προς την παραπάνω, αντίληψη περί μεταθανατίου ζωής; Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς) Είναι πολύ σκοτεινά για να δω το κενό από κάτω μου . Ίσως "φοβάμαι" να δώσω απάντηση διότι θα μπορούσε να μην είναι επαρκής. Αυτό που προκαλεί αγωνία είναι η απουσία της γνώσης μας και αυτό ίσως μας φέρνει την θλίψη. Σε άλλους σύχγυση, σε άλλους φόβο και σε άλλους θυμό. Στις κοινωνίες που φτιάξαμε και ζούμε , σε αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο αρνούμαστε την δυστυχία και τον θάνατο και όταν χρειασθεί να τα αντιμετωπίσουμε είμαστε άοπλοι. Προς τι λοιπόν τα παιχνίδια εξουσίας ; Τι είναι η ζωή ; Τι είναι ο άνθρωπος; Ποια η θέση μας στο άπειρο ; Τι νόημα έχουν όλα αυτά ; Ποιοι είμαστε ;Από που ερχόμαστε ; που πάμε ; Ίσως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια ερωτήματα . Μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η δύναμη όμως της ελεύθερης σκέψης επικρατεί στη λογική του ανθρώπου ό,τι και να συμβεί. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε! Παναγιώτης Νιάκαρης (Ελλάς) Αφέντες στη ζωή και στο θάνατό μας. Μάριος (Ελλάς) Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. όλα τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ! Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Το δώρο της ζωής δίνεται από το Θεό και μόνον Αυτός μπορεί να αποφασίζει. Εξάλλου, πρέπει να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα θαύμα, είτε αυτό λέγεται επιστημονική ανακάλυψη είτε θεία παρέμβαση. Ευθανασία ή δολοφονία; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται με τετραπληγίες, με ειδικές ανάγκες, με σύνδρομο Dawn κλπ, μήπως αρχίσουν να τα πετάνε στον Κιάδα προκειμένου να προασπισθεί η αξιοπρέπεια τους; Αgs (Ελλάς) Κάνει εντύπωση η αφελεστατη κριση πολλων για ενα τοσο λεπτο ζητημα οπως ειναι αυτο της ευθανασιας! ξεχναμε μαλλον οτι οταν εχουμε να κανουμε με τον ανθρωπινο πονο θαπρεπε να ειμαστε πολυ προσεχτικοι! πλειοδοτες αγαπης και ανθρωπιας δεν ειναι δυνατον να ειναι ολοι οσοι ειναι εναντιον της ευθανασιας. τουλαχιστον στην συγκεκριμενη υποθεση θεωρω οτι ο συζυγος της Τερι Σκιαβο ειναι ο ανθρωπος που την εχει ¨πονεσει¨ περισσοτερο απο τον καθενα με το να μεινει στο πλαι της τοσα χρονια και να αποφασιζει τελικα να προχωρησει στην ευθανασια της συντροφου του, ικανοποιοντας την επιθυμια της για ενα τετοιο ενδεχομενο οταν ακομα ηταν καλα στην υγεια της. Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς) Εφόσον είναι μη αναστρέψιμη η όποια βλάβη, ο ασθενής από το να είναι "φυτό" εφ' όρου ζωής ,είναι προτιμότερο να απολαμβάνει την ευθανασία. Nίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς) Αυτήν την απόφαση θα τη δεχόμουν ίσως -και τονίζω το ίσως- αν ήταν μια απόφαση ύστερα από επιθυμία της ίδιας, κάτι που φυσικά δεν έγινε έτσι. Την επιθυμία του συζύγου την εξέλαβα ως ότι κουράστηκε να ασχολείται, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του, πράγμα λογικό και ανθρώπινο, αλλά από την άλλη οι γονείς έπερεπε να δουν το παιδί τους να "χάνεται" χωρίς να το έχει -αν το θέλετε- επιλέξει η ίδια. Το θέμα της ευθανασίας στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που δεν έχω καταλήξει εδώ και χρόνια αν θα ήθελα να τεθεί σε νομοθεσία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα όσο έχει κάποιος ακόμη σώας τας φρένας να υπογράψει μια δήλωση και να πει ότι, αν ποτέ υποπέσει σε κρανιοεγκεφαλικές βλάβεις και η κατάστασή του θα είναι μη ανατρέψιμη και ουσιαστικά θα είναι "φυτό" θα δεχτεί την ευθανασία. Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο φοβάμαι ότι θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και θα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψιν και πριν γίνει η ανάλογη προσπάθεια όπως ο όρκος του Ιπποκράτη λέει, για να μην αναφέρω ίσως τις δωροδοκείες γιατρών για να αφήσουν κάποιον να φύγει. Δε λέω ότι θα γίνει, λέω όμως ότι θα μπορούσε να γίνει. Ακόμη και το θέμα της αυτοκτονίας δεν ξέρω αν είναι τελικά πράξη δύναμης ή πράξη δειλίας, πόσο μάλλον το θέμα της ευθανασίας που έχει ένα σωρό παραμέτρους. Mαρία (Αθήνα) Καταρχήν δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα εμπλέκεται η εκκλησία. Απ΄ότι γνωρίζω δεν μπορεί να μπαίνει θέμα δολοφονίας ή όχι διότι εάν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινης κατασκευής μηχανήματα, η κυρία αυτή θα είχε πεθάνει. Έτσι από την στιγμή που βεβαιώνεται εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται τεχνικά στη ΄ζωή κάποιος ανθρώπινος οργανισμός όταν μάλιστα η ΄ψυχή του έχει φύγει. Γενικότερα τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μόνον από τη δικαιοσύνη βοηθούμενη από την ιατρική, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να θεωρείται αναγκαία η συγκατάθεση των συγγενών όταν θα έχουν ξεπεραστεί κάποια χρονικά περιθώρια που η ίδια η ιατρική τα ορίζει. Ευάγγελος Ράπτης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The decision should be made both by her parents and her husband . She had the right to remain alive further more while her parents could take care of her. There are some cases that such patients had "came back". We don't know what could happen. Joan (Athens, Greece) Απαγορεύονται οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ,το έμβυο των δύο μηνών που στερείται ενεργού εγκεφάλου απαγορεύεται να θανατώθεί. Επιτρέπεται όμως ο φόνος από τό κράτος ενός ατόμου του οποίου ο εγκέφαλος έχει βλαφθέί, παρά το γεγονός ότι οι εξ'αίματος συγγενείς έχουν αντίθετη γνώμη. (???) Stephen Vaos (Florida, USA) Το μόνο πραγματικό μη αναστρέψιμο γεγονός είναι ο θάνατος της Σκιάβο. Η θεωρηθήσα από πολλούς αλλά και από του δικαστηρίου μη αναστρέψιμη κατάσταση του εγκεφάλου της, έχει την ρίζα της στην αδυναμία της σύγχρονης ιατρικής να θεραπεύσει την Τέρι. Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου! Κωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία) In the case of Terri Schiavo, to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. Alexander Valsamis (Australia) Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς που βλέπουν το κορμί του παιδιού τους και στο οποίο η καρδιά λειτουργεί να αποδεχθούν μία ενδεχόμενως μη αντιστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.¨Οπως σίγουρα είναι επώδυνο για τον σύζυγο που μετά απο 15 χρόνια έχει πεισθεί και απο τις διαβεβαιώσεις των γιατρών για το μη αντιστρέψιμο της εγκεφαλικής βλάβης,να επιτρέπει την παράταση του μαρτυρίου ενός άψυχου κορμιού και την μη έλευση του θανάτου, όπως αυτός είναι αποδεκτός απο το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια η πολυτέλεια της επι 15 χρόνια επιμονής για την διατήρηση "εν ζωή"παρομοίων περιστατικών υπάρχει μόνο σε εύπορα κράτη,τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν πόρους για τα παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν απο την πείνα.Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία και πάντα υπάρχει χώρος και για θαύματα. Οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι κάποιες διαγνώσεις δεν σηκώνουν περιθώρια ούτε για ελπίδες και ούτε για θαύματα. Πρέπει η κοινωνία μας αφού αποδεχθεί ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτό,ότι η ιατρική έχει ως σκοπό την θεραπεία και όχι την άσκοπη παράταση της μη έλευσης του θανάτου, ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι,να καθορίσει κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Βέβαια στην Ελλάδα είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω της ικανότητας του προσωπικού των μονάδων όπου αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει τέτοιο δίλημα επί 15 χρόνια. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα ψευτοδιλήματα για τις κοινωνίες 'οπου περισσεύει η υποκρισία και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν. Πέτρος Ήταν λάθος η πάψη της χορηγήσεως της τροφής ως ήταν γνωστό οτι αυτό θα την οδηγούσε στον θάνατο. Βαλεντίνη (Σκωτία) "Ευθανασία", ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγραφεί η κατ' επιδίωξη αφαίρεση της ζωής, όταν αυτή κατά την γνώμη κάποιων είναι λιγότερο "επώδυνη" ή "επαχθής" από την διατήρησή της. "Ευθανασία" ήταν σε άλλες εποχές η "συνάντηση με την αρκούδα". "Ευθανασία" είναι όταν παραμελείται ή διακόπτεται η νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν ελπίδα". "Ευθανασία" είναι όταν η ασφάλεια (ή γενικώς η κοινωνία) αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Αλλά ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ συνήθως ονομάζουμε την κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρών για τερματισμό της ζωής του ασθενούς με ενεργητικά μέσα (χορήγηση ουσιών) ώστε αυτός να πεθάνει ανώδυνα (φυσικά ο θάνατος της Σκιάβο ΔΕΝ ήταν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ). Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθανασία στην κοινωνία μας. Στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού, και θεωρώντας προοδευτικότητα την αποτίναξη της «αυστηρής» χριστιανικής ηθικής (που είναι θεμέλιο των δυτικών κοινωνιών) πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ή η κοινωνία έχει εξουσία επί της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί όμως να λέγεται «προοδευτικός» όποιος δεν αναγνωρίζει την ιερότητα της ζωής. Η ιερότητα αυτή δεν ζήτημα ηθικής, αλλά πηγάζει από το γεγονός ότι η ζωή δεν εξουσιάζεται από τον άνθρωπο. Εν τέλει είναι άλλο πράγμα να δείχνει κάποιος κατανόηση προς τον πάσχοντα ή τον περίγυρο του πάσχοντα χωρίς ελπίδα, και άλλο πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και εξουσία να τερματίζει την ζωή του απελπισμένου. Αλέξης (Ελλάς) Eίναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερος οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Σωτήρης (Ουαλία) Η απόφαση αυτή των δικαστηρίων ας γίνει μάθημα για όλους μας. Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει. Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι οι "στοργικοί" γονείς της Τέρι ήθελαν η κόρη τους εδώ και τόσα χρόνια να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, που οδηγείται η κοινωνία μας. ’ραγε αν οι ίδιοι κάποτε βρίσκονταν στη θέση της, θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν? Kύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) What have happened to mrs Skiavo, was unbelivable....ok if someone wants to end his life, even though i dont agree with that, is respectful, but when someone is unable to express his willing, i choose life. What happend to her was an example of execution which lasted 13 days. It was unhuman!!!What if, Skiavo wanted to speak up and tell that she choose life, but she was unable to do so.......? Stelios (Greece) Αν βρισκόμουν στην κατάσταση της άτυχης Τέρι Σκιάβο το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι, θα ήταν , η επιθυμία των γονιών μου να διατηρήσουν στην ζωή το άψυχο μου σώμα. Θά ήθελα και εγώ την ίδια απόφαση να είχε πάρει και ο δικός μου άνδρας. Αλεξάνδρα Μαργαρώνη (Αθήνα, Ελλάς) Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της συζύγου δεν ήταν αντικειμενική γιατί είχε ήδη δημιουργήσει άλλη οικογένεια. Ποιος άνθρωπος ή δικαστής δικαιούται να στερήσει από μία μητέρα να βλέπει το παιδί της έστω και στην κατάσταση που ήταν. Επιτέλους όλα δεν είναι θέμα οικονομίας. Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The solution given to her drama was the appropriate. Her husband did well, and did it from love to her. She had the right to have a discent death, and her parents were motivated by a selfish, understandable though, attitude. Stergios (Greece) Οταν δεν βιώνει κάποιος ή κάποια μια ανάλογη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. () Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Αναστάσιος Χαρτάς (Ελλάς) Η ευθανασία έχει δώσει στο παρελθόν λαβή για αιχμηρές συζητήσεις και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πρόσφατο γεγονός. Τα ερωτηματικά δεν έχουν τέλος καθώς το ζήτημα λαμβάνει ηθικές, νομικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται άραγε για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα; Ή πρόκειται για μια εύκολη λύση στα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας; Ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η ευθανασία σε κάποιον ασθενή; Αλήθεια, σε ποιο ανώτερο δικαστήριο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν και πότε θα κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς) Βάσει ποιών κριτηρίων οι δικαστές εκδίδουν απόφαση για την συνέχιση ή τη διακοπή της (μηχανικά υποστηριζόμενης, έστω) ζωής κάποιου; ’ραγε οι τύψεις ποιους δεν αφήνουν να κοιμηθούν το βράδυ, μετά από μια τέτοια πράξη; Χωρίς να γινόμαστε καχύποπτοι, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε τα βαθύτερα και πραγματικά κίνητρα εκείνων που επιμένουν για την εφαρμογή ! της μεθόδου στους αγαπημένους τους; Ποιος άνθρωπος είναι σε θέση να προδικάσει με βεβαιότητα την έκβαση της νοσηλείας κάποιου ή να υπεραμυνθεί του απολύτου της ιατρικής διάγνωσης; ’λλωστε, δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πεθάνει ήσυχα, όταν πλέον θα έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη; Από θρησκευτικής πλευράς, πώς αισθάνεται ο Θεός όταν αφαιρείται κατ' αυτόν τον τρόπο μία ανθρώπινη ζωή; Βάσει ποιων διατάξεων νομιμοποιείται μια "συναινετική ανθρωποκτονία"; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε ένα νομιμοφανές περιτύλιγμα σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι η ανθρωποκτονία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε το ανθρώπινο γένος με τα μέλη του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ζωικού βασιλείου, στα οποία επίσης εφαρμόζεται η εν λόγω τακτική; Ποια είναι τα αισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην μέθοδο; Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν "απορρίπτουμε" από την κοινωνία μας άτομα με σοβαρότατες ασθένειες κατ' αυτόν τον τρόπο; Θα θέλαμε να συμπεριφερθούν ανάλογα και σε εμάς έπειτα από μερικά χρόνια και σε ανάλογες καταστάσεις; Ισχύει τελικά ότι η αναλγησία είναι φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου; Δυστυχώς, η κοινωνία μας, σε συνεργασία με την τεχνολογία και τις σύγχρονες αντιλήψεις, δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα που αποτελούν μια παραφωνία στην "τελειότητά" της... Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμενο...Και δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε... Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς) Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός. Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες. Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς) ’ν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. ’ν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία. Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς) Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας. Μέμος Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο. Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς) Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση. Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς) Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ. Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς) Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του. Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του. Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς) Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Κωνσταντίνος (Ελλάς) Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή. Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς) Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης. Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς) Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Αλέξης (Ελλάς) Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο. Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία). Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς) It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise. She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her. Alexander Valsamis (Australia) This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right. George Bethanis (Athens, Greece) Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου. Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή. Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς) Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή. Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση. Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της. Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία) Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους... Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή. Αλέξης (Ελλάς) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου) Το σημείο της επίθεσης Ένας Αμερικανός πολίτης υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη βομβιστική επίθεση στο Κάιρο. Μία Γαλλίδα και ένας ακόμα άνθρωπος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε μη αναγνωρίσιμη κατάσταση, είναι τα άλλα δύο θύματα της επίθεσης που σημειώθηκε στην δημοφιλή αγορά του Αλ Χαλίλι, το απόγευμα της Πέμπτης. Γάλλοι, Αμερικανοί και Ιταλοί τουρίστες είναι μεταξύ των 18 ανθρώπων που τραυματίστηκαν. Η επίθεση στο Κάιρο, αγαπημένη πόλη για πολλούς τουρίστες, είναι η πρώτη μετά από επτά χρόνια. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ακόμα ενδείξεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική αυτή ενέργεια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα , Μικαέλα Μπλουμ, δήλωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στο Κάιρο, Ναμπίλ αλ Αζάμπι είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό, που περιείχε καρφιά και εκρηκτικά. Τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο μηχανισμός εξερράγη πρόωρα. Πρόσθεσε ότι η μη αναγνωρίσιμη σωρός μπορεί να ανήκει στον βομβιστή. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου συμπλήρωσε ότι οι εννιά τραυματίες είναι Αιγύπτιοι και οι εννιά αλλοδαποί. Αμερικανική προειδοποίηση Η επίθεση σημειώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα της Πέμπτης, κοντά στο τέμενος Αλ Αζάρ, που λειτουργεί και ως ισλαμική σχολή, Η οδός αλ Μοσκί, ένα στενό δρομάκι με καταστήματα στην περιβόητη αγορά του Αλ Χαλίλι, ήταν το σημείο στο οποίο εξερράγη ο μηχανισμός. Η Ραμπάμπ Ριφαάτ, μία γυναίκα που ψώνιζε εκεί κοντά, είπε ότι άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε ένα αποκεφαλισμένο σώμα. Η αστυνομία του Καΐρου διέψευσε προηγούμενο σενάριο που ήθελε τον δράστη να επιβαίνει σε μοτοσικλέτα και να πετά τον μηχανισμό στο πλήθος. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή της επίθεσης.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου) Σε στενό κύκλο ο γάμος Καρόλου - Καμίλας Ελάχιστοι θα παρευρεθούν στον πολιτικό γάμο Καρόλου-Καμίλας Σε αντίθεση με τον πρώτο, ο δεύτερος γάμος του πρίγκιπα της Ουαλίας και διαδόχου του βρετανικού θρόνου, Καρόλου με την επί δεκαετίες αγαπημένη του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα τελεστεί το Σάββατο, το δημαρχείο του Γουίνδσορ, παρουσία μόλις 30 καλεσμένων. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς του ζεύγους, θα λάμψει ωστόσο με την απουσία της, η μητέρα του γαμπρού, η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β'. Η Βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος θα παρευρεθούν, μαζί με περίπου 800 καλεσμένους στην γαμήλια τελετή που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά στο Κάστρο του Ουίνδσορ όπου το ζεύγος θα λάβει την ευχή του Αρχιεπισκόπου του Καντεμπρι, Ρόουαν Γουίλιαμς. Στη δεξίωση θα παραστούν εστεμμένοι, νυν και πρώην από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος με την σύζυγό του ’ννα Μαρία, συγγενείς του Καρόλου που ζουν μόνιμα στο Λονδίνο,ο διάδοχος της Νορβηγίας, Πρίγκιπας Χαακόν και η σύζυγός του Μέττε-Μαρίτ, ο διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, Πρίγκιπας Κονταντίν και ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Καλίφα. Μια σειρά εστεμμένοι που είχαν αρχικά προσκληθεί δεν θα παραστούν λόγω της μετατόπισης της ημερομηνίας του γάμου από την Παρασκευή 8 στο Σάββατο 9 Απριλίου. Η 24ωρη αναβολή αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, ώστε να μπορέσει να παραστεί ο Κάρολος στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. «Καλό θα του κάνει ο γάμος» Ο γάμος με την Καμίλα θα ωριμάσει και θα ηρεμήσει τον Κάρολο, πιστεύει η Ούνα Μαίρη Πάρκερ, ξαδέρφη της νύφης και συγγραφέας μυθιστορημάτων μερικά από τα οποία είναι τα «Σκοτεινά Πάθη», «Μυστικά της Νύχτας», «Σκάνδαλα» και «Ένοχη Ηδονή». «Εκτιμώ ότι με το γάμο του ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει ένας πιο ευτυχισμένος, πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ας μην ξεχνάμε ότι η βασίλισσα είναι υγιέστατη και είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι κοντά μας για τα επόμενα δέκα, 15 ίσως και 20 χρόνια. Όπως έχει πει πολλές φορές αναφερόμενη η ίδια στην μητέρα της που πέθανε σε ηλικία 101 ετών: 'το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει'. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο Κάρολος μάλλον δε θα καταφέρει να γίνει βασιλιάς ή η Καμίλα βασίλισσα. Εν τω μεταξύ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι τα καταφέρνουν θαυμάσια ως πρότυπα για τη νεολαία. Και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια έχει βάλει στην άκρη τις προσωπικές της διαφορές για το καλό της μοναρχίας», επισημαίνει η Ούνα Μαίρη Πάρκερ, η οποία και μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα η Καμίλα ποτέ να πάρει τη θέση της Νταϊάνα στην καρδιά των Βρετανών. «Όχι ποτέ κανείς δε θα καταφέρει να γίνει όσο αγαπητός ήταν στον κόσμο η Νταϊάνα. Ήταν ένα φαινόμενο. Νέα, όμορφη με δύο πανέμορφα παιδιά. Ήταν ένα ίνδαλμα για άντρες και γυναίκες. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να την αντικαταστήσει και πιστεύω ότι η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είναι αρκετά έξυπνη γυναίκα και δεν τρέφει ψευδαισθήσεις». Τέλος ρωτήσαμε την Ούνα Μέρι Πάρκερ εάν είναι να πάει κάτι στραβά στο γάμο, τι θα ήταν αυτό. «Πήγα τόσα πράγματα στραβά μέχρι να φτάσουμε στο γάμο που δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα μπορούσε να γίνει την ημέρα του γάμου. Ο καιρός θα είναι καλύτερος το Σάββατο σε σχέση με όλη την εβδομάδα. Όλα είναι έτοιμα και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ πετυχημένη ημέρα», κατέληξε η Ούνα Μαίρη Πάρκερ, συγγραφέας, συγγενής της Καμίλα, καλεσμένη στον πριγκιπικό γάμο.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 13:55 (Ώρα Λονδίνου) Το πλήθος χειροκροτούσε καθώς το φέρετρο μεταφερόταν έξω από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου Ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ που πέθανε πριν από έξι μέρες στα 84 του χρόνια. Το φέρετρό του ενταφιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στον επικήδειο που εκφώνησε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών και 200 ηγετών, θρησκευτικών και πολιτικών από όλο τον κόσμο, ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ανέτρεξε στις πιο σημαντικές φάσεις της ζωής του Κάρολ Βοιτίλα, που από εργάτης στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία κατέληξε να διοικεί επί 26 έτη την Καθολική Εκκλησία. Ο θάνατος του Πάπα είπε ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ, προκαλεί βαθιά θλίψη και παράλληλα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης σε εκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο. Θλίψη και κατάνυξη Η τελετή ξεκίνησε μέσα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου Καρδινάλιοι και συνεργάτες του εκλιπόντος τραγούδησαν εκκλησιαστικούς ύμνους και προσευχήθηκαν τη στιγμή που η σωρός του Ποντίφικα τοποθετήθηκε στο δρύινο φέρετρο. Αμέσως μετά το φέρετρο, μεταφερόμενο από Καρδιναλίους, πέρασε έξω από το ναό και τοποθετήθηκε στο έδαφος. Επακολούθησε υπαίθρια λειτουργία ενώ οι Καρδινάλιοι ντυμένοι με κατακόκκινα άμφια παρατάχθηκαν ο ένας πίσω από τον άλλο μπροστά στα μάτια 200 ηγετών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τέσσερις βασιλείς, πέντε βασίλισσες, τουλάχιστον 70 πρόεδροι και πρωθυπουργοί καθώς και πάνω από 12 ηγέτες από τα περισσότερα θρησκευτικά δόγματα. Μετά την ακολουθία, μέλη του στενού περιβάλλοντος του Ποντίφικα πήραν το φέρετρο στους ώμους και το μετέφεραν μέσα στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου, όπου θα γίνει και η ταφή του σε κρύπτη κάτω από το ναό. Μία λαοθάλασσα κατέκλυσε κυριολεκτικά την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανεμίζοντας σημαίες από όλες τις χώρες. Πάνω από 4 εκατ. πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Ρώμη οι αρχές της οποίας είχαν αναρτήσει σε κεντρικά σημεία γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν την νεκρώσιμη τελετή απευθείας από τον ’γιο Πέτρο. Η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών εξασφάλισε την ομαλή διεξαγωγή του μυστηρίου ενώ απαγορεύτηκε η εναέρια κυκλοφορία πάνω από τη πόλη. Ύστατο χαίρε απ όλον τον πλανήτη Περίπου ένα εκατομμύριο Πολωνοί ξενύχτησαν στο πάρκο της Κρακοβίας προς τιμή του πνευματικού του Πατέρα και ομοεθνούς και παρακολούθησαν την κηδεία από τις γιγαντοοθόνες που είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ας σημειωθεί ότι ο Κάρολ Βοιντίλα ήταν πριν την εκλογή του στον παπικό θρόνο επίσκοπος της Κρακοβίας. Στη Μανίλα, μια από τις μεγαλύτερες καθολικές χώρες της Ασίας, χιλιάδες πιστών αγρύπνησαν στο πάρκο της πρωτεύουσας, στον ίδιο χώρο που κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα το 1995 είχαν συγκεντρωθεί 5 εκατ. πιστών. Εκδηλώσεις πένθους πραγματοποιήθηκαν και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προπύργιο του καθολικισμού που τα τελευταία 20 χρόνια πολιορκείται από τις ευαγγελικές εκκλησίες των ΗΠΑ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα ήμουν εδώ μαζί με όλο αυτό το πλήθος κόσμου. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου Πολωνός πιστός Στην Νέα Υόρκη τα φώτα του Εμπαίρ Μπίλντινγκ έσβησαν για τη μνήμη του Πάπα, ενώ στο Λονδίνο κάπου 5 χιλιάδες καθολικοί πραγματοποίησαν αγρυπνία στη πλατεία Τραφάλγκαρ και παρακολούθησαν την κηδεία από γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί για αυτό το σκοπό. Σε πολλές αφρικανικές χώρες με μεγάλες κοινότητες καθολικών η Παρασκευή κηρύχθηκε ημέρα πένθους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Ζάμπια, η Ρουάντα το Μαρόκο και η Αλγερία. Ιδιαίτερες τελετές πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Κίνα, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου) Το όνομα «Δημοκρατία Μακεδονίας - Σκόπια» (Republika Makedonija - Skopje) είναι η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Η Αθήνα δηλώνει μερικώς ικανοποιημένη προσθέτει, ωστόσο, ότι η πρόταση αυτή αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Ο κ. Μολυβιάτης προσέθεσε επίσης η προτεινόμενη ονομασία προωθείται για διεθνή χρήση και ότι ο ΟΗΕ θα συστήσει σε όλους τους οργανισμούς να την χρησιμοποιούν ως έχει, αμετάφραστη. Διευκρίνισε ότι η πρόταση Νίμιτς έχει κάποια σημεία που πρέπει να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί της συγκεκριμένης πρότασης και η άλλη πλευρά. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της ΠΓΔΜ, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της χώρας του σχετικά με τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» -χρήση του συνταγματικού ονόματος σε διεθνές επίπεδο και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι η πρόταση Νίμιτς «δεν έχει τη μορφή της κλειστής απόφασης, αλλά είναι μια πρόταση που διατυπώνεται για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και βάση προς περαιτέρω διαπραγμάτευση» και ότι πάντως η σχετική διαδικασία «δεν είναι επιδιαιτησία». Ενημέρωση Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει των εξελίξεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, είχε την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Πρώτα ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Ακολούθησαν η Γεν. Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου) Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η πρόταση του Αμερικανού διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθημένη να αποδεχθεί την συμβιβαστική πρόταση Νίμιτς που έχει τις ευλογίες της Ουάσινκτον και των Βρυξελλών. Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση Νίμιτς θα γίνει σύντομα και θα αναφέρεται σε «ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων». Αναφερόμενος στην προτεινόμενη ονομασία ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε πως οι πληροφορίες για το όλο ζήτημα «δεν είναι εκτός πραγματικότητας». Κατά πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να δεχθεί την πρόταση Νίμιτς ωστόσο παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις των Σκοπίων που επισήμως εμμένουν στην αναγνώρισή με τη συνταγματική τους ονομασία. Ενημέρωση Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, είχε την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Πρώτα ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Ακολούθησαν η Γεν. Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου) Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια εκπροσωπείται η Ελλάδα στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου. Τον πρόεδρο συνοδεύουν η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, δημιούργημα ανήσυχων και δύσκολων καιρών, δήλωσε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Εμείς στην Ελλάδα τον θυμόμαστε με αγάπη και για τη συμβολή του στο διάλογο των θρησκειών και τον πολιτισμών και τη μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε στον ελληνικό πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει θα είναι ο φωτεινός δρόμος για τον διάδοχό του». Η κ. Γιαννάκου, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως ο εκλιπών Ποντίφικας υπήρξε μια προσωπικότητα που υπηρέτησε τις πανανθρώπινες χριστιανικές αξίες, την ατομική ελευθερία και την ελευθερία των λαών σε μια κρίσιμη, για το φιλελεύθερο κομμάτι της ανθρωπότητας, εποχή. Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι «η προσωπική συμβολή του Πάπα στο διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και η συμβολή του στην ειρήνη και τη συνεργασία και όχι στις συγκρούσεις υπήρξε καθοριστική και ελπίζω ότι αφήνει σημαντική παρακαταθήκη». Ο κ. Σκανδαλάκης τόνισε πως «έφυγε ένας πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ου πέρασε από αυτόν τον κόσμο και άφησε τη σφραγίδα του. Αφησε κάτι το οποίο άνοιξε τις πόρτες επικοινωνίας με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες. Εύχομαι ο Θεός να τον έχει κοντά του».
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS: αμίαντος σε 10 νοσοκομεία. Στην Κεντρική Μακεδονία. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κρουαζιέρες με την Εργατική Εστία. Πιλοτικό πρόγραμμα για 4.500 δικαιούχους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σκληρό παιδικό πορνό διακινούσε δικηγόρος στη Λάρισα. Έγινε πια επιδημία εγκληματική η παιδεραστία και στην Ελλάδα. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Επιχείρηση «καθαρό τραπέζι». Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για να προφυλάξει τους πολίτες. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005: Αθάνατη η φωνή του. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αλλάζουν όλα σε Δημόσιο - δήμους. Στη Βουλή νομοσχέδιο-τομή. Η ΑΥΓΗ: Συμβιβασμός τελευταίας στιγμής. Μπροστά στο αδιέξοδο που οδήγησαν οι εθνικιστικές παρωπίδες. Στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια». ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα ένσημα του ΙΚΑ πρόδωσαν την απάτη των εργολάβων. Μετά τις αποκαλύψεις της «Αυριανής» ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Ιδρύματος για εξονυχιστικό έλεγχο στους κλεφτοεργολάβους. ΤΟ ΒΗΜΑ: Έρχεται διπλή θύελλα. Ανοίγουν Ασφαλιστικό και Εργασιακό. Ο κ. Αλογοσκούφης και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ από τους νομάρχες. Με διαδικασίες-εξπρές η κάλυψη των κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων. ΕΓΝΑΤΙΑ: Κοινωνικός τουρισμός μέσω Πειραιά. Με απόφαση των πλοιοκτητών σταματούν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Δωδεκάνησα για τους δικαιούχους. ΕΘΝΟΣ: Ρουσφετονόμος για τα γαλάζια παιδιά. Καταργεί το ΑΣΕΠ ο Π. Παυλόπουλος για προσλήψεις στις νομαρχίες. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προς όσους προσδοκούν απλές λύσεις μπορεί να έφθασε στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου το πρόβλημα Ειρηναίου αλλά... Η παραίτηση περνάει από Ισραήλ, ΗΠΑ-Τουρκία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Σημίτη με τον Γ. Παπανδρέου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο λογαριασμός επιστρέφεται στο ΠΑΣΟΚ... Γκάλοπ: Οι πολίτες δεν ξεχνούν ποιος κατέστρεψε την οικονομία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ’ρον-άρον κλείνουν το Σκοπιανό. Εν όψει ανακατατάξεων στο Κοσσυφοπέδιο από τον Μάιο. ΕΞΠΡΕΣ: Ακριβότερη η παραγωγή. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αυξάνει το κόστος και τιμές της βιομηχανίας. ΕΣΤΙΑ: Οριστική λύσις με τα Σκόπια; Στα πρόθυρα συμφωνίας οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ. ESPRESSO: Μάνα σκότωσε για να σώσει το παιδί της. Κρατούσαν «όμηρο» το γιο της για να την αναγκάσουν να περνάει ναρκωτικά στις φυλακές. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγει για τους ιδιώτες η αγορά φυσικού αερίου. Βήμα απελευθέρωσης - Διαχωρίζεται στα δύο η ΔΕΠΑ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωγός στρατηγικής σημασίας. Ιστορική συμφωνία για την ενεργειακή οδό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. ΚΕΡΔΟΣ: Προίκα 1,2 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Εξελίξεις στις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ο ΛΟΓΟΣ: Έργο-σταθμός αναβαθμίζει τη χώρα μας. Υπογράφεται στις 12 Απριλίου η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. METRO: Προς λύση το Σκοπιανό. Ένα βήμα πριν από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας βρίσκονται Ελλάδα - ΠΓΔΜ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμπανάκι από λιανική με μείωση όγκου πωλήσεων. 2,9% κάτω ο τζίρος μετά την αφαίρεση της επίπτωσης του πληθωρισμού. ΤΑ ΝΕΑ: Βαφτίσια με νομό τις ΗΠΑ. Ελληνικός συμβιβασμός εν όψει 13 χρόνια μετά. Η ΝΙΚΗ: Οι «γαλάζιοι» είναι πιο... ίσοι. Καινοφανής ορισμός της αξιοκρατίας από τον Νάκο. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Σκάνδαλο: Χτίζει βίλες... με ξένα κόλλυβα. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετοιμάζεται επέλαση «επενδυτών» στο χώρο της Υγείας. Μοχλός οι «συμπράξεις». City Press: Νέο δόγμα αναξιοκρατίας. «Τα γαλάζια παιδιά είναι τα καλύτερα» απεφάνθη ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος. TRAFFIC NEWS: 10 εκατ. ευρώ στο σόου του Ανδρέα. Η αντεπίθεση του ALPHA με ριάλιτι. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Με συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης. Η ΧΩΡΑ: Δώρο και επιδόματα σε 210.000 ανέργους. Αρχίζουν τη Δευτέρα οι προπληρωμές από τον ΟΑΕΔ. Σκοπιανό Το METRO γράφει ότι «φως στο τούνελ των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ αρχίζει να φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να εννοηθούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό οι δύο χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να ανακοινώνεται κάτι επίσημο». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «ένα βήμα πριν από την οριστική επίλυση του θέματος των Σκοπίων εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, αναμένοντας την τελική λύση και μέσα στο 48ωρο. Η ονομασία θα περιλαμβάνει τις λέξεις Μακεδονία - Σκόπια. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς στο υπ. Εξωτερικών από το πρωί». Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δεχθεί τη συμβιβαστική αυτή ονομασία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς. ’γνωστο παραμένει τι θα κάνουν τα Σκόπια». Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η διαφαινομένη κατάληξίς του είναι ίσως η μόνη δυνατή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς προτείνει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια, το οποίο φέρεται να αποδέχεται η ελληνική πλευρά». Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «σε συνθήκες πίεσης η κυβέρνηση αναζητεί σήμερα διακομματική συναίνεση για την αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια, με την οποία επιδιώκεται να κλείσει η 12χρονη διαφορά με την ΠΓΔΜ. Η εξέλιξη αυτή, που κυοφορήθηκε υπό την αμερικανική πίεση να κλείσουν πακέτο οι βαλκανικές εκκρεμότητες -του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ- θα συζητηθεί σήμερα στις επαφές που θα έχει ο Π. Μολυβιάτης με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, ενώ αμφίβολο είναι αν θα συγκληθεί εκ νέου Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «στη διεθνή αγορά πετρελαίου εισέρχεται η Ελλάδα, μετά την ιστορική συμφωνία των κυβερνήσεων Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Την ερχόμενη Τρίτη οι υπουργοί των τριών χωρών θα υπογράψουν στη Σόφια Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού». Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ «την ερχόμενη Τρίτη θα πέσουν επιτέλους οι υπογραφές τριμερούς πολιτικής συμφωνίας για την κατασκευή του πολυσυζητημένου έργου του Πετρελαϊκού Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Αυτό ανακοίνωσαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν και Στέφαν Στογιάνοφ. Ο αγωγός θα έχει μήκος 285 χιλιόμετρα, το κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 750-800 εκατομμύρια δολάρια θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου από όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής». Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η μοναδική φωνή του, που κατάφερε να παντρέψει το έργο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών με τη μαγευτική μουσική των Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, δεν θα πάψει ποτέ να συνοδεύει τις χαρές και τις λύπες, τις ελπίδες και τις πίκρες του λαού μας. Μέσα από το έργο του η μνήμη του θα μένει για πάντα ζωντανή στις καρδιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 07:50 (Ώρα Λονδίνου) Ο πάνδημος χαρακτήρας του πένθους για τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β αλλά και η δημοσίευση της διαθήκης του δίνουν την ευκαιρία στον ευρωπαϊκό Τύπο να σχολιάσει το χαρακτήρα του εκλιπόντος. Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί ότι η κοσμοσυρροή πιστών στη Ρώμη αντικατοπτρίζει το ότι ο κόσμος έβλεπε με δέος τον ποντίφικα, λόγω της αξιοπιστίας και της εξουσίας του. Και βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παρίστανται άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, μονάρχες και υπήκοοι, δημοκράτες, ολιγαρχικοί και δυνάστες. «Τέτοια παγκόσμια σύναξη πενθούντων δεν πρόκειται να συμβεί ξανά στο προσεχές μέλλον» σημειώνει, προσθέτοντας ότι το πένθος όλου του κόσμου δείχνει τη θρησκευτική, ηθική κοσμική και πολιτική επιρροή που ασκούσε ο ποντίφικας. Αλλά η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) επισημαίνει ότι η παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ιεραρχίας της διεθνούς κοινότητας είναι ελκυστική ως θέαμα αλλά υποκρύπτει τις έριδες και συρράξεις που συνεχίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. «’γιος, αν και δεν ήταν αλάνθαστος» Στην Ελβετία η Λε Ταν (Les Temps) σε άρθρο της αρχισυνταξίας της με τίτλο «ο ’γιος και το όραμά του» εκτιμά ότι η λαϊκή αποδοχή έχει ήδη καταστήσει άγιο τον εκλιπόντα. «Οι προσκυνητές δεν είναι [μόνο] παραδοσιακά Ρωμαιοκαθολικοί που πάνε κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία, αφού οι καθολικές εκκλησίες αδειάζουν και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι κατάμεστη» γράφει η εφημερίδα της Γενεύης. Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μπορεί να μην ήταν αλάθητος, αλλά παρά τις αδυναμίες του ήταν ικανός να υπερκεράσει τα πολιτικά και θρησκευτικά σύνορα, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά. Σκεπτόταν να παραιτηθεί Με τη διαθήκη του πάπα ασχολούνται οι ισπανικές εφημερίδες. Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) τονίζει ότι το πιο σημαντικό που αποκαλύπτει το κείμενο είναι ότι ο ποντίφικας στα 80 χρόνια του εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την Αγία Έδρα. Κάποιες τέτοιες σκέψεις «ανοίγουν το δρόμο στην ενδεχόμενη παραίτηση κάποιου διαδόχου πάπα, πριν το θάνατό του», σε περίπτωση που η υγεία του δεν επιτρέπει την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξουν οι αυστηροί κανόνες του Βατικανού, γράφει. Για την Ελ Μούντο (El Mundo) οι ενδοιασμοί που αποκαλύπτεται ότι έτρεφε ο ποντίφικας για την ικανότητά του να κυβερνήσει το σκάφος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποδεικνύουν το ξεχωριστό πνευματικό του επίπεδο και το ότι διέθετε συνείδηση των περιορισμών του». Τέλος για την παρισινή Λιμπερασιόν (Liberation) ο πάπας ενσάρκωνε διαφορετικά πράγματα για πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, για τον πρόεδρο Μπους ήταν ένας συνοδοιπόρος αντιδραστικός σε κοινωνικά θέματα, ενώ για οι εχθροί της Ουάσινγκτον φανατικοί μουσουλμάνοι θυμούνται την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου) Δηλώσεις για το θέμα της διεθνούς ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Σύμφωνα με ποικίλες ενδείξεις η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία όσον αφορά την ονομασίας της γειτονικής χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, Γεώργιος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μία παρατηρούμενη «πύκνωση και επιτάχυνση των εξελίξεων» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Αθηνών - Σκοπίων. «Όλα δείχνουν ότι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Νίμιτς έχει καταλήξει σε κάποιες σκέψεις», έχοντας ακούσει τις δύο πλευρές και έχοντας κατανοήσει τις απόψεις και τις ευαισθησίες τους, είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι η διαφαινόμενη επίτευξη κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα αφορά τη διεθνή ονομασία του γειτονικού κράτους που θα ισχύει «erga omnes» ως προς όλους και όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις. Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις επί του θέματος με επαφές που είχε στις 13 Μαρτίου και 2 Απριλίου στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννη Βαληνάκη, με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου Την Πέμπτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτώμενος για το θέμα είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, αρχίζει την Παρασκευή σειρά επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματος που θα χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ. O κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι ισχύει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι οι προσπάθειες «συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό». Με τις ευχές της Ουάσινγκτον Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών επανέλαβε την προτροπή προς την Αθήνα και τα Σκόπια για επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. «Γενικά θα έλεγα πως υποστηρίζουμε τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργήσουν με ευελιξία και εποικοδομητικό τρόπο προς μια κοινά αποδεκτή λύση» απάντησε ο κ. Μπάουτσερ όταν ερωτήθηκε σχετικά. Εξάλλου και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου) Η Αιώνια Πόλη αποχαιρετά τον ποντίφικα Δύο εκατομμύρια άνθρωποι προσκύνησαν την σορό του Πάπα Με την παρουσία 200 πολιτικών ηγετών, προκαθημένων 14 θρησκευτικών δογμάτων από ολόκληρη την υφήλιο και εκατομμυρίων προσκυνητών η Ρώμη ετοιμάζεται να κηδέψει τον εκλιπόντα επίσκοπό της, Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Οι αρχές ασφαλείας έχουν εγκαταστήσει κλοιό γύρω από την Αιώνια Πόλη, με απαγόρευση των πτήσεων πάνω από αυτή και αποκλεισμό του κέντρου της, ενώ στα περίχωρα έχουν λάβει θέσεις συστοιχίες πυραύλων τύπου Πάτριοτ. Οι πόρτες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου έκλεισαν χθες το βράδυ ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για τη νεκρώσιμη ακολουθία και αφού δύο εκατομμύρια προσκυνητές πέρασαν μπροστά από τη σορό του ποντίφικα. Κλοιός ασφαλείας έχει εγκατασταθεί γύρω από τη Ρώμη Στους δρόμους γύρω από το Βατικανό κατασκήνωσαν και διανυκτέρευσαν χιλιάδες πιστοί, αψηφώντας τις συστάσεις των αρχών που τους παρότρυναν να παρακολουθήσουν την κηδεία από γιγαντοοθόνες που έχουν στηθεί στο Κολοσσαίο, σε πάρκα, πλατείες και άλλους υπαίθριους χώρους της ιταλικής πρωτεύουσας. Υπολογίζεται ότι στη Ρώμη βρίσκονται αυτή τη στιγμή τέσσερα εκατομμύρια προσκυνητών, με αποτέλεσμα η ξενοδοχειακή υποδομή της πόλης να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Πρωτοφανείς εκδηλώσεις Ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε και προσευχήθηκε σε μουσουλμανικό τέμενος αλλά και στο ιερότερο εβραϊκό ναό, ο πρώτος Πάπας που ζήτησε συγγνώμη από τους Ορθοδόξους για τις αμαρτίες που είχαν διαπραχθεί εναντίον τους, ακόμα και στο θάνατό του γίνεται αφορμή για πρωτοφανείς εκδηλώσεις σεβασμού στο πρόσωπό του από άλλα θρησκευτικά δόγματα και από χώρες που λίγη σχέση έχουν με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ Εσείς τι θα κάνατε εάν χάνατε ένα δικό σας άνθρωπο; Σερένα, Ιταλίδα πιστή που πέρασε δύο νύχτες στην ύπαιθρο περιμένοντας την κηδεία Στην Τουρκία οι σημαίες με την μουσουλμανική ημισέληνο κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη σεβασμού προς τον εκλιπόντα. Η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν εκπροσωπείται στη Ρώμη από τον πρόεδρό της, Μοχάμεντ Χαταμί. Ενώ για πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και οι ηγέτες της Ελληνορθόδοξης και αρμενικής αποστολικής πίστης παρίστανται σε κηδεία ποντίφικα. Η διαθήκη του Κάρολ Βοϊτίλα Την Πέμπτη το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθήκη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', ο οποίος σκεπτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την Αγία Έδρα το 2000 σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πάνδημο το πένθος στη Ρώμη για τον εκλιπόντα Στην διαθήκη του που καταλαμβάνει 15 σελίδες, η πρώτη καταχώρηση ήταν το 1981, όταν ο Πάπας ευχαριστεί το Θεό για την διάσωσή του από την δολοφονική απόπειρα που επιχειρήθηκε εναντίον του. Στη διαθήκη-μαρτυρία ο Ποντίφικας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς μια σειρά προσωπικότητες του επιστημονικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου για την υποστήριξη που του παρείχαν. Στην διαθήκη αναφέρεται ότι ο Ποντίφικας δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο και ζητά να καούν όλες οι προσωπικές του σημειώσεις. Η εκλογή Το Βατικανό ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου ποντίφικα θα συγκληθεί στις 18 Απριλίου. Στα χέρια 117 Καρδιναλίων η εκλογή του νέου πάπα από τις 18 Απριλίου Η διαδικασία εκλογής διεξάγεται κατά παράδοση στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και αυτή τη φορά 117 καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Στο μεταξύ οι καρδινάλιοι άνοιξαν την Πέμπτη τη διαθήκη του εκλιπόντος Κάρολ Βοϊτίλα. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν με 15σελιδη γραπτή αναφορά του Βατικανού.
Παρασκευή 08 Απριλίου 2005 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου) Η αναγγελία υπαγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρόβερ σε καθεστώς εκκαθάρισης μετά από 101 χρόνια λειτουργίας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου. «Τέλος του δρόμου;» είναι το ερώτημα που κάνει πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των δημοφιλέστερων μοντέλων που κατασκεύασε η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 101 χρόνια λειτουργίας της. «Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει 100 εκατομμύρια στερλίνες ως δάνειο και την αδυναμία των προμηθευτών της να συνεχίσουν να της δίνουν ανταλλακτικά επί πιστώσει» η μοναδική μεγάλη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που παρέμενε σε βρετανικά χέρια βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, γράφει η εφημερίδα. «Η Ρόβερ στο χείλος της κατάρρευσης» Αυτός είναι ο πανομοιότυπος τίτλος στις πρώτες σελίδες της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και των Φαινάνσιαλ Τάιμς(Financial Times) , ενώ φωτογραφία στην πρώτη σελίδα τους δείχνει μια πόρτα του εργοστασίου της Ρόβερ κλειδωμένη με λουκέτο. Ανταποκριτής της Τέλεγκραφ παρομοιάζει με «αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργή κίνηση» τη ζημιογόνο πορεία της εταιρείας που επιβίωνε τα τελευταία χρόνια με κρατικές επιδοτήσεις και ενώ οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της έπεσαν στις 100 χιλιάδες το 2004. Και εκφράζει τον προβληματισμό του για το ότι την ίδια στιγμή που έξι χιλιάδες εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ρόβερ αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, τα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας είχαν εξασφαλίσει παχυλές αμοιβές ύψους 30 εκατομμυρίων στερλινών υπό μορφή μισθών, πριμ και άλλων παροχών. Πάντως οι Φαινάνσιαλ Τάιμς θεωρούν ότι εάν κλείσουν όλες οι παραγωγικές μονάδες εργοστάσια της Ρόβερ αυτό θα έχει επιπτώσεις μόνο στην τοπική οικονομία του Μπέρμινγχαμ, ενώ αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, που έχει μετατραπεί σε οικονομία στηριζόμενη στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. «Κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα» «Η κρίση στη Ρόβερ κορυφώνεται» ο πηχυαίος τίτλος στη Γκάρντιαν (The Guardian), που σημειώνει ότι στα εργοστάσια της εταιρείας εδώ και λίγες εβδομάδες οι βιομηχανικοί εργάτες δεν μπορούσαν να δουλέψουν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Τόσο η Τέλεγκραφ όσο και η Γκάρντιαν αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπλερ ήταν ενήμερη για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τελευταία εναπομείνασα βρετανικής ιδιοκτησίας αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά τα άσχημα νέα καθυστέρησαν για επικοινωνιακούς λόγους. «Η Ρόβερ τελικά σταμάτησε λόγω βλάβης κινητήρα» τιτλοφορείται η εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία επισημαίνει ότι οι συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού είναι τέτοιες που δεν θα επέτρεπαν στην αυτοκινητοβιομηχανία-σύμβολο να επιβιώσει ακόμα κι αν ελάμβανε περαιτέρω επιδότηση.
|