Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 27 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-21

  1. Οικονομία αλλά... και σκάνδαλα
  2. Συνάντηση Ερντογάν - Καραμανλή
  3. Αναμένεται επιστολή
  4. Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο
  5. Προβληματισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  6. Eπέκταση εβραϊκού οικισμού
  7. Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου
  8. Mεταρρύθμιση του ΟΗΕ
  9. Eπέκταση εβραϊκού οικισμού
  10. Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας
  11. Νέα ερωτήματα για τον πόλεμο
  12. Έλεγχος αγοραπωλησιών στα Ιεροσόλυμα
  13. Καραμανλής με Σρέντερ και Ερντογάν
  14. Πρώτη παρέμβαση Παπούλια
  15. Αρωματοποιείο στο νησί της Αφροδίτης
  16. Οικονομία και νέος πρόεδρος
  17. Προς χαλαρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας
  18. Τραγούδια ενάντια στη μάστιγα
  19. Τραγούδια ενάντια στη μάστιγα
  20. Αρωματοποιείο στο νησί της Αφροδίτης
  21. Ένα διαφορετικό ΟΗΕ εισηγείται ο Κόφι Ανάν
  22. Προβληματισμός για το Σύνταγμα και τον πόλεμο

Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 - 01:10 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία αλλά... και σκάνδαλα

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, γράφει η Ιντιπένεντ (Independent), με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Παρίσι να κατηγορούνται ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν εξήγησαν στο λαό τους τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η διαμάχη αφορά τη «νέο-φιλελεύθερη» ατζέντα του Τόνι Μπλερ, με την οποία φαίνεται να διαφωνεί η πλειοψηφία του γαλλικού λαού, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Λίγο πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξαπέλυσε μια σχεδόν απροκάλυπτη επίθεση στο Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, δημιουργώντας έτσι κλίμα για μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση, σχολιαζει η εφημερίδα.

«Εάν η γαλλική κοινή γνώμη είναι μπερδεμένη, συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι δικό μας λάθος», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Η «λάσπη» της ελληνορθόδοξης εκκλησίας

Στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αναφέρεται η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).

«Η ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ιεροσολύμων που έχει ήδη κυλιστεί σε οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, κατηγορείται ότι πούλησε κρυφά αραβική γη από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σε εβραίους εποίκους».

Η περιουσία φέρεται να πουλήθηκε από τον οικονομικό διαχειριστή του πατριαρχείου, Νικόλαο Παπαδήμα, πριν εξαφανιστεί καθώς στην Ελλάδα καταζητείται για ένα άλλο σκάνδαλο, γράφει η εφημερίδα.

«Όμως οι ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον αμφιλεγόμενο πατριάρχη Ειρηναίο, ότι βρίσκεται πίσω από την κρυφή συμφωνία με εβραίους επενδυτές στο εξωτερικό», γράφει η Γκάρντιαν.

«Ο Ειρηναίος δίνει μάχη για την επιβίωσή του στο αξίωμα του πατριάρχη καθώς ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ότι εξελέγη στη θέση του με τη βοήθεια ενός εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος εκβίαζε με φωτογραφικό υλικό τους αντιπάλους του κ. Ειρηναίου».

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι η ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι η πλουσιότερη στην περιοχή και ότι έχει στην ιδιοκτησία της τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση γης μετά από την ισραηλινή κυβέρνηση. Σε αυτές τις εκτάσεις έχουν χτιστεί το ισραηλινό κοινοβούλιο και η επίσημη κατοικία του Αριέλ Σαρόν.

Βρετανοί και χρέη

Το ένα στα πέντε βρετανικά νοικοκυριά δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), επικαλούμενη τη εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο οικονομικός «αγώνας» για τα περισσότερα ζευγάρια να ξεκινά με τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Το 20% των ανδρών και γυναικών ηλικίας από 25-34 ετών είναι χρεωμένοι κατά μέσο όρο κατά 27 χιλιάδες στερλίνες σε 11 πιστωτές.

Το άρθρο αναφέρεται και σε δήλωση του διευθυντή της τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος παρομοίασε τα δάνεια με βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα ώρα.

Η Καμίλα βασίλισσα

«Η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα εάν η βουλή δεν αλλάξει το νόμο», είναι ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (Times).

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η μέλλουσα σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου θα αποκτήσει τον τίτλο, βάσει νόμου, σε περίπτωση που ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 17 κυβερνήσεις των χωρών που ο Κάρολος θα γίνει αρχηγός κράτους.

Αυτό σημαίνει, γράφουν οι Τάιμς, «ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιες κυβερνήσεις, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία ή ο Καναδάς, να ψηφίσουν υπέρ του να γίνουν δημοκρατίες».


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Ερντογάν - Καραμανλή

Διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη βελτίωση των διμερών σχέσεων

Η Ελλάδα είναι αρωγός της Τουρκίας στις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ, πρέπει όμως να γίνουν ακόμη πολλά και ο δρόμος της είναι μακρύς και δύσκολος, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η πορεία του κόμματος του κ. Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο από την Τρίτη συμμετέχει ως παρατηρητής.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της Άγκυρας για την τελωνειακή ένωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις διαπιστώθηκε η συνεχιζόμενη βελτίωσή τους και επιβεβαιώθηκε η βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Καραμανλής έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Αναν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο κ. Ερντογάν

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε δεν θα απαντήσει για τον ακριβή χρόνο υπογραφής, θα γίνουν όμως , όπως είθπε, όλα τα απαραίτητα βήματα πριν τις 3 Οκτωβρίου.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και τα δύο μέρη δείχνουν την πολιτική βούληση για λύση του θέματος και αποτελεί βούληση και των δύο να επιλύσουν όλες τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά στις συνομιλίες. «Δεν είναι θέμα», είπε ο κ. Ερντογάν, «του κ. Καραμανλή και δικό μου αλλά του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο κ. Ταλάτ έχει εμπλακεί τώρα στην προεκλογική καμπάνια για την προεδρία της χώρας του και πως όλα θα συζητηθούν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, που έχουν οριστεί για τις 17 Απριλίου.


Αναμένεται επιστολή

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει στην τακτική της εβδομαδιαία συνεδρίαση την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για παραβίαση της σχετικής με τον βασικό μέτοχο κοινοτικής νομοθεσίας.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παύλοπουλος με τον αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά επίτροπο, Τσάρλι Μακ Κρίβι.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου δήλωσε ότι δεν προέκυψε κανέναν νέο στοιχείο που να επιτρέπει την αλλαγή στάσης της κομισιόν, σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει στο Κολέγιο των επιτρόπων. Το Κολέγιο θα αποφασίσει την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να απαντήσει σε διάστημα 15 ημερών.

Αποφασισμένη κυβέρνηση

Ο κ Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η προειδοποιητική επιστολή θα περιέχει ερωτήματα σχετικά μόνο με την αντίθεση του περιεχομένου του επίμαχου άρθρου 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος προς το κοινοτικό δίκαιο και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις θέσεις της «μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Η κυβέρνηση γνωρίζει να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και να διαπραγματεύεται», είπε ο υπουργός, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι η όλη εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα βλάψει την Ελλάδα. Συγχρόνως κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη , η οποία, όπως είπε, από το 2003 που «σέρνεται» αυτή η υπόθεση, δεν θέλησε να υπερασπισθεί το Σύνταγμα.

Σχολιάζοντας την προοπτική κατάληξης της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πηγές από το στενό περιβάλλον του κ. Μακ Κρίβι δήλωναν ότι «από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας ουδέποτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα εξέδιδε απόφαση, με την οποία θα αποδέχεται ότι το Σύνταγμα μιας χώρας-μέλους υπερισχύει των κοινοτικών οδηγιών για τοις δημόσιες συμβάσεις.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει ότι η πλειοψηφία διαφωνεί με την παρέμβαση του Κογκρέσου

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Τάμπα θα κρίνει την τύχη της Τέρι Σκιάβο, της γυναίκας που βρίσκεται επί 15 χρόνια σε κώμα.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί επί αιτήματος των γονέων της να διατηρηθεί στη ζωή η γυναίκα με τη βλάβη στον εγκέφαλο, μετά την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο, νόμου που ενέκρινε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, και βάσει του οποίου δύναται να παρεμβεί η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν εάν η Σκιάβο θα επανασυνδεθεί με το μηχάνημα με το οποίο τρεφόταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε της αφαιρέθηκε με δικαστική εντολή, κατόπιν ενεργειών του συζύγου της.

Το κογκρέσο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση για την ψήφιση του νόμου, μετά την απόφαση δικαστηρίου που όριζε ότι η 41χρονη γυναίκα μπορεί να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα, μέσω του οποίου της διοχετευόταν τροφή και νερό.

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει ότι η πλειοψηφία διαφωνεί με την παρέμβαση του Κογκρέσου στην υπόθεση αυτή και πιστεύει ότι οι γερουσιαστές τη χρησιμοποιούν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Το 70% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την παρέμβαση του Κογκρέσου ενώ το 67% είπε ότι οι πολιτικοί ενεπλάκησαν στην υπόθεση για δικό τους όφελος και όχι για να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Η Τράπεζα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μη προβεί σε αλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται σοβαρά προβληματισμένη για τη χαλάρωση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην υιοθετήσει τις σχετικές προτάσεις.

Η Τράπεζα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μη προβεί σε αλλαγές που, όπως τονίζει, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ και της σταθερότητας των δημοσιοοικονομικών της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του εξάλλου στο ΒΒC ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γιοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που εμφανίζουν προβλήματα με δημόσια ελλείμματα και όχι να δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες με τη διατύπωση λανθασμένων προτάσεων.

Ο κ. Αλμούνια υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνει ως όριο το 3% του ΑΠΕ σε ότι αφορά τα δημόσια ελλείμματα, συμπλήρωσε όμως ότι το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και επτά χρόνια και η ΕΕ έχει αντλήσει διδάγματα από τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου)

Eπέκταση εβραϊκού οικισμού

Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα

Την οργισμένη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 3.500 κατοικίες τον εβραϊκό οικισμό, Μααλέ Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών με το Ισραήλ, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε την απόφαση "σαμποτάζ της ειρηνευτικής διαδικασίας". Το Iσραήλ θέλει να δημιουργήσει δεδομένα για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, με την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και του «τείχους ασφαλείας», είπε ο κ. Ερεκάτ.

Σύμφωνα με το γνωστό ως «οδικός χάρτης» ειρηνευτικό σχέδιο, το Ισραήλ θα έπρεπε να δεσμευτεί στην διατήρηση των οικισμών στα κατεχόμενα, στο μέγεθος που έχουν. Περίπου 400.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Υπό παλαιστινιακό έλεγχο η Τουλκαρέμ

Υπό παλαιστινιακό έλεγχο «πέρασε» η πόλη της Δυτικής Όχθης, Τουλκαρέμ, μετά τις διεξοδικές συνομιλίες που διεξήγαγαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Πλήθος Παλαιστίνιων ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσει το γεγονός, ενώ στην πόλη έκαναν την εμφάνιση τους ένστολοι παλαιστίνιοι αστυνομικοί.

Προηγουμένως τα διεθνή πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι διχογνωμίες σχετικά με την υπευθυνότητα για το χωρίο Ραμίν, ανατολικά της Τουλκαρέμ.

Η Τουλκαρέμ είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης μετά την Ιεριχώ, που θα περάσει υπό παλαιστινιακό έλεγχο, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς - Αριέλ Σαρόν στις 8 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο. Συνολικά θα περάσουν υπό παλαιστινιακό έλεγχο πέντε πόλεις.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 21:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως να έχει στην κατοχή της ένα ή δύο πυρηνικά όπλα

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ΚCNA μετέδωσε σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΥΟΝΗΑΡ ότι η χώρα ανέλαβε «σοβαρά βήματα» για να προωθήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και προετοίμασε την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων «εναντίον κάθε προκλητικών κινήσεων του εχθρού», όπως αναφέρεται.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Πιόνγκγιανγκ ανακοινώνει ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μία ημέρα μετά τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία θα βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας, εάν αυτή συνεχίσει να μποϊκοτάρει τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επίσημα η Βόρτεια Κορέα είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα ότι έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, τα οποία, όπως είχε υπογραμμίσει το καθεστώς, χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η εχθρική πολιτική της Ουάσιγκτον.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως να έχει στην κατοχή της ένα ή δύο πυρηνικά όπλα και ότι θα μπορούσε στο μέλλον να διαθέτει οκτώ ή και περισσότερα.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 20:16 (Ώρα Λονδίνου)

Mεταρρύθμιση του ΟΗΕ

Θαρραλέα δράση ζητά από τις κυβερνήσεις ο γγ του ΟΗΕ

Τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -την εκτενέστερη στα 60 χρόνια της ιστορίας του- παρουσίασε ο γγ, Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να είναι έτοιμοι για τις απαιτούμενες αποφάσεις, όταν θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι τρεις βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης είναι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο κ. Ανάν.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανάν ζητά την αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τον καθορισμό σαφέστερων κανόνων για το πότε μπορεί να εξουσιοδοτήσουν τα Ηνωμένα Έθνη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον ενός κράτους -μέλους.

Στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας παροτρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΟΗΕ να δράσουν με θάρρος ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC Σουζάνα Πράις από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε αυτό το φιλόδοξο κείμενο ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι σε παγκόσμιες απειλές, όπως η τρομοκρατία και όπλα μαζικής καταστροφής.

Η έκθεση του κ. Ανάν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έρχεται σε απάντηση των διαφορών που ανέκυψαν στον οργανισμό μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ πριν δυο χρόνια.

Ο κ. Ανάν τονίζει ότι οι σημερινές απειλές αλληλοσυνδέονται και πως καμία χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει μόνη τον εαυτό της.

Ο γενικός γραμματέας ζητά από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ορισμό της τρομοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αντικατάσταση της παρούσας επιτροπής η οποία έχει επικριθεί πως υπερασπίζεται δικτατορικά καθεστώτα.

Στην εισήγησή του, ο Κόφι Ανάν δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης των προτάσεών του. Αυτές θα συζητηθούν σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παγκόσμια δημοσκόπηση υπέρ των αλλαγών

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC, σε ένα δείγμα 23 χιλιάδων ανθρώπων από 23 χώρες, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

Σε όλες τις χώρες - με εξαίρεση την Τουρκία και την Αργεντινή - η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί θετική εξέλιξη μια ενδεχόμενη αύξηση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού.

Επίσης στις 22 από τις 23 χώρες - εξαίρεση αποτελεί η Ρωσία - η απόλυτη πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 16:14 (Ώρα Λονδίνου)

Eπέκταση εβραϊκού οικισμού

Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα

Την οργισμένη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 3.500 κατοικίες τον εβραϊκό οικισμό, Μααλέ Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών με το Ισραήλ, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε την απόφαση "σαμποτάζ της ειρηνευτικής διαδικασίας". Το Iσραήλ θέλει να δημιουργήσει δεδομένα για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, με την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και του «τείχους ασφαλείας», είπε ο κ. Ερεκάτ.

Σύμφωνα με το γνωστό ως «οδικός χάρτης» ειρηνευτικό σχέδιο, το Ισραήλ θα έπρεπε να δεσμευτεί στην διατήρηση των οικισμών στα κατεχόμενα, στο μέγεθος που έχουν. Περίπου 400.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής η τελική συμφωνία στις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τη μεταβίβαση του ελέγχου της πόλης Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πραγκτορείο υπάρχουν διχογνωμίες σχετικά με την υπευθυνότητα για το χωρίο Ραμίν, ανατολικά της Τουλκαρέμ. Αντίθετα το πρακτορείο ΑΡ μεταδίδει επικαλούμενο ανώνυμη ισραηλινή πηγή ότι έχουν αποσαφηνισθεί όλες οι λεπτομέρειες.

Η Τουλκαρέμ είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης μετά την Ιεριχώ, που θα περάσει υπό παλαιστινιακό έλεγχο, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς - Αριέλ Σαρόν στις 8 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο. Συνολικά θα περάσουν υπό παλαιστινιακό έλεγχο πέντε πόλεις.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας

Η μεταμόρφωση της Κίνας τα τελευταία 25 χρόνια είναι εντυπωσιακή. Το νέο πρόσωπο της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο - 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συνδυάζει τις συντηρητικές δομές του κομουνιστικού καθεστώτος με τις καταναλωτικές συνήθειες του δυτικού κόσμου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η οικονομία της Κίνας θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας της μπορεί να καταρρεύσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα ορισμένοι κάνουν ήδη λόγο για την απειλή που αντιμετωπίζουν οι δυτικές αγορές από τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Θα γίνει η Κίνα η νέα υπερδύναμη του πλανήτη; Πιστεύετε ότι απειλείται η παγκόσμια οικονομία από την ευημερούσα οικονομία της; Προτιμάτε τα φθηνά κινεζικά προϊόντα σε σχέση με τα ακριβότερα ευρωπαϊκά;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

China a super power? Already is a superpower. The rest of the world may have to unite against China one day.

George Candy (USA)

Τα πράγματα τείνουν να γίνει η Κίνα πολύ συντομότερα (από το αναμενόμενο) η νέα υπερδύναμη. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι πλέον στις συζητήσεις ακούει κανείς πολύ συχνότερα την αναφορά στη λέξη Κίνα παρά από την λέξη Ευρώπη ή Αμερική. Αυτό νομίζω ότι σημαίνει κάτι σημαντικό σε συνδυασμό με το ότι τα συναισθήματα στο άκουσμα της λέξης Κίνας είναι πλέον πολύ μεγαλύτερα από ότι σε σχέση σε αντίστοιχα για Ευρώπη / Αμερική. Εξάλλου η ιστορία έχει δήξει ότι κάποια στιγμή όλοι οι λαοί έρχονται στο προσκήνιο και στη κυρίαρχη θέση αυτού του κόσμου. Δεν είναι ο καιρός να γίνει κάτι αντίστοιχο και για την Κίνα;

Τα κινέζικα προιόντα είναι σίγουρα πολύ κατώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ωστόσο λόγο του χαμηλού κόστους ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αγοράζει με πιο μεγάλη συχνότητα και να έχει περισσότερη και μεγαλύτερη ποικιλία στις προσωπικές επιλογές του. Εξάλλου στην σημερινή εποχή όπου υπάρχει το λεγόμενο shopping therapy και η ανάγκη για υπερκατανάλωση σίγουρα ο μέσος πολίτης θα στραφεί προς τη ποσότητα και όχι τη ποιότητα.

Οι χαμηλά/μέσες αμειβόμενες οικονομικά μάζες έχουν πλέον και αυτές πλέον το δικό τους χώρο. Η κυριαρχία της Κίνας δεν θα πρέπει να φοβίζει, καθώς πλέον οι στρατιωτικά μεγάλες δυνάμεις θα είναι πολλές και αυτό θα εξασφαλίσει μία ισορροπία για την αποφυγή ενός μεγάλου πόλεμου.

Βασίλης Αντύπας (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν μπορω να καταλάβω ποια απο τις δύο (ΗΠΑ -ΚΙΝΑ) ειναι ποιο βάρβαρη. Πρεπει να δεχτούμε οτι οι ΗΠΑ μας φέρθηκαν πολλή άγρια (βλ. κισιγκερ) ενώ με την κίνα ειχαμε πάντα σχέσεις φιλικές όπως και όλα τα γείτονα κράτη της. Πριν τρεις μηνες ήμουν κίνα και παρατήρησα ότι εαν αρχήσουν οι κινέζοι να καταναλώνουν τότε δεν θα προλαβαίνουν τα αεροπλάνα να στέλνουν αγαθά στην κινα άρα είνα θέμα χρονου να αρχίση να εξαρτηεται απο άλλα κράτοι έτσι ι κίν αποστέυω ότι θα γίνει υπερδύναμη αλλα με χαμηλους τόνους λόγο ελληψης λόμπι στο εσωτερικό της (βλ. ΗΠΑ ).

Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια, Ελλάς)

Για εμάς τις μικρότερες χώρες είναι καιρός να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε από τις συνέπειες της εισόδου της Κίνας στην καπιταλιστική οικονομία.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η Κινα ειναι αχτυπητη οικονομικα διοτι εχει ευελικτη προσαρμογη σε νεοπαραγομενα προιοντα + επειδη εχουν επενδυθει τεραστια χρηματικα ποσα απο Αμερικανους επενδυτες + επειδη ειναι ο υπ` αριθ. 1 πελατης των μονοπωλειων ενεργειας και πρωτων υλων. Αν καταρευσει η οικονομια της θα συμπαρασυρει την οικονομια του πλανητη μαζι της. Το κριτηριο αγορας ενος προιοντος εχει να κανει με το αν καλυπτει τον σκοπο της αγορας του, πρωτιστως και εν συνεχεια το υψος της τιμης του. Αν συντρεχει κατι τετοιο, ναι αγοραζω προιοντα Κινας.

Διονύσιος Βασιλάκης (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος)

Η Κίνα σίγουρα είναι η νέα υπερδύναμη, γιατί η Δύση βοήθησε με δική της τεχνογνωσία να γίνει αυτή η τεράστια ανάπτυξη, λόγω φθηνού εργατικού κόστους άρα περισσότερου κέρδους για τις πολυεθνικές που έχουν εκεί βιομηχανίες ή συνεργάζονται με κινεζικές με δυτική τεχνολογία. Ηταν αναπόφευκτη η ανάπτυξή της. Δεν υπάρχουν όμως δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, γιατί καλύπτονται από το συμφέρον της Δύσης για φθηνά προϊόντα. Το θέμα είναι η Κίνα μην θεωρεί την ανάπτυξή της σαν εκδίκηση για την εκμετάλλευση που είχε πριν 1 αιώνα από τους δυτικούς.

Γιώργος

Τώρα, μια υπερδύναμη υπάρχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, τρεις ακόμα υπερδυνάμεις «Β κατηγορίας» έστω, αναδύονται σαφώς Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα. Η κατάσταση; Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη! Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και μια 5η υπερδύναμη: ο καταναλωτής

Αντώνιος Σκανδαλάρος (Ελλάς)

Η Κίνα είναι μία χώρα με πολύ πλούσια ιστορία και ένας λαός πού διαφέρει στη νοοτροπία και στην αντίληψη αξιών της δύσης.Τι θέλω να πω με αυτό, οτι αν και η Κίνα ανερχόμενη δύναμη στον αιώνα μας σε καμμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσει ούτε θα συμπεριφερθεί αλαζονικά στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός ο λαός στη πολυκύμαντη και μακραίωνη ιστορία του έχει επιδείξει σημάδια πολιτισμού,εργατικότητας,ειρηνικής συμβίωσης, και δεν είχε ουδέποτε επεκτατική πολιτική σε αντίθεση με την Αμερική και όλους τους Ευρωπαίκους λαούς,η ευρωπαική ιστορία βρίθει απο την εγκληματική συμπεριφορά των ευρωπαίων (συμπεριλαμβανομένων των αμερικανών και αυστραλών γιατι είναι υποφυσεις της ευρώπης και οι δύο), σε αντίθεση των κινέζων που ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν ταπεινωτικά σε άλλους λαούς. Επομένως καλό είναι ένα αντίβαρο στην ασυδοσία και την ύβρη των αμερικανών.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το σενάριο η Κίνα να γίνει η νέα υπερδύναμη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Φανταστείτε πόσα φροντιστήρια κινεζικών θα ανοίξουν στην Αθήνα.

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Αγγλία)

Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη εδώ και πολλά χρόνια.Εφόσον η Ευρωπαική ένωση και οι Η.Π.Α της αφήνουν περιθώρια για να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στη παγκοσμιοποίηση,τότε ασφαλώς και υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επικύνδυνη όπως άλλωστε επικύνδυνες είναι και οι Η.Π.Α και μέρος των χωρών της Ευρωπαικής ένωσης που λειτουργούν ως παράσιτα ''καθαριότητας''. Η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται από την ευημερούσα οικονομία της,εκτός και αν ξεφύγει από τα πλαίσια μέσα στα οποία επετράπει η ανάπτυξη της,γεγονός που θεωρώ απίθανο διότι η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη είναι οφθαλμοφανείς και καταφανείς ενέργειες των Ιλλουμινάτων(πεφωτισμένων)που κίνουν τα νήματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας.

Ασφαλώς όμως οι πολίτες το γνωρίζουν,το μαθαίνουν και ασφαλώς θα πέσει στο κενό η προσπάθεια τους.Ο παγκόσμιος σατανισμός έτσι όπως εκφράζεται από ορισμένες κυβερνήσεις,θα καταποντιστεί και θα εξέρθει στην επιφάνεια η συνετή και δημοκρατικη συνείδηση παγκόσμιας διακυβέρνησης της τριαδικότητας που σύντομα θα καταλάβουν όλοι ότι θα εκφραστεί από τις μεγάλες δυνάμεις τησ εποχής μας προς όφελος όμως των πολιτών και όχι προς όφελος των λίγων.

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι αναπόφευκτο αλλά δεν πρέπει να μας τρομάζει. Μια ευημερής Κίνα ενταγμένη στο διεθνές εμπόριο θα είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης παρά εχθρός. Πολιτικό αντίβαρο της Κίνας θα είναι μία ενδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Ρωσία και κατ' επέκταση οι ΗΠΑ. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολυ-πολικός παρά διπολικός όπως στο παρελθόν.

Γεώργιος Γιαννόπουλος (Λονδίνο, Αγγλία)

Η άποψη μου για την Κίνα είναι, ότι πρόκειται σαφώς για έναν δυνατό, πολύ σοβαρό συν φιλόδοξο παίκτη για τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις τον οικονομολόγων οπωσδήποτε ενδιαφέρουν, διότι θα βασίζονται σε δείκτες και στατιστικές της οποίες δυστυχώς δεν διαθέτω και συνεπώς δεν μπορώ να εκφέρω έγκυρη άποψη. Όμως μελετώντας την ιστορία καταλαβαίνω ότι η ίδια η Δύση που σήμερα επενδύει-στηρίζει στην Κίνα, θα την αφήσει μόλις πάρει απαυτήν αυτά που θέλει να πάρει Δεν νομίζω ότι θα την αφήσει να της πάρει τα σκήπτρα του ελέγχου, κάτι που ίδια η ιστορία πολλές φορές έδειξε και ακόμη και σήμερα δείχνει (παράδειγμα Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν και πετρελαιοπαραγωγικές χώρες σήμερα).

Προσωπικά μου αρέσει η ελευθερία επιλογών από χαμηλής ποιότητας φθηνά προϊόντα μέχρι ακριβά υψηλής ποιότητας.

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Νομίζω πως θα υπάρξει αργά ή νωρίς επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της, όταν τα Κράτη της Δύσης και οι επιχειρηματίες-επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν για τα καλά το πονηρό παιχνίδι της Κίνας. Και όταν ο νέος μνηστήρας η Ινδία θα μετατραπεί στο επόμενο Γαμπρό της επιχειρηματικότητας. Οπωσδήποτε το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά και κρίσιμα, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της ενέργειας .

Τέλος, στην ερώτηση αν προτιμώ τα φθηνά προϊόντα της Κίνας, σαφώς απαντώ πως όχι, και ο λόγος είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε της οικονομίες μας, όμως δεν είμαι και αντίθετος στο να υπάρχουν κινέζικα προϊόντα στα μαγαζιά για να μπορούν να τα αγοράζουν οι άνθρωποι με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και σαν παράγων συγκράτησης τιμών. Τα προϊόντα όμως πρέπει να τηρούν προϋποθέσεις και να υπάρχουν δασμοί περιορισμοί στης εισαγωγές.

Παναγιώτης Τ. (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η αλήθεια είναι οτι το υπάρχον σύστημα της κίνας ειναι ένα απο τα καυαπιεστικότερα στον κόσμο αλλά τα πράγματα δείχνουν πιθανότερο οι κανόνες της αγοράς να αλλάξουν την Κίνα παρά η Κίνα να αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο. Εξάλλου βλέποντας τις πειραματικές περιοχές όπως η Σαγκάη οπου ο δυτικού τύπου καπιταλισμός ευημερεί ή το Χονγκ Κονγκ που είναι νησίδα δημοκρατίας μεσα στην αχανή χώρα συμπεραίνουμε οτι βήματα γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά την εισρόη πολύ φθηνών προιόντων απο την Κίνα αυτό δεν είναι πρόβλημα για μία χώρα που έχει προσανατολιστεί στην παραγωγή ποιοτικών προιόντων άρα η λύση δεν είναι ο προστατευτισμός παρά ο σωστός προγραμματισμός.Προσωπικά μου αρέσει η ελευθερία επιλογών απο χαμηλής ποιότητας φθηνά προιόντα μέχρι ακριβά υψηλής ποιότητας.Οι προτιμήσεις και οι δυνατότητες όλων των ανθρώπων δεν ειναι ίδιες γιατί να είναι τα καταναλωτικά αγαθά?

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Το σενάριο η Κίνα να γίνει η νέα υπερδύναμη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Φανταστείτε πόσα φροντιστήρια κινέζικων θα ανοίξουν στην Αθήνα. Ο κόσμος δεν θα χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις στις προτάσεις του όπως πχ είναι πολύ trendy αλλά κινέζικες δηλ είναι πολύ γουάι ή κάτι τέτοιο. Οι ελληνίδες δεν θα προσπαθούν να αποκτήσουν γαλλικές μύτες αλλά κινέζικα μάτια και τα κινέζικα γράμματα θα αντικαταστήσουν το λατινικό αλφάβητο από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Θα πάψουμε να βλέπουμε ταινίες βίας από την Αμερικές και θα βλέπουμε ταινίες με ιπτάμενους σπαθοφόρους από την Κίνα. θα παρακολουθώ τις εξελίξεις για την πιθανή άνοδο της Κίνας κολλημένος στην τηλεόρασή μου τρώγωντας πατατάκια...

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Αγγλία)

Η Κίνα είναι μία χώρα με πολύ πλούσια ιστορία και ένας λαός πού διαφέρει στη νοοτροπία και στην αντίληψη αξιών της δύσης.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

(...) Μέσα από (...) ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν πλέον άπειρα κινεζικά προϊόντα, πολύ φθηνότερα των ευρωπαϊκών και εγκαθίστανται στην αγορά με την άνεση που τους παρέχεται απο την απόφαση του Π.Ο.Ε., την οποία δεν δεχθεί να εφαρμόσει μόνο η Αμερική. Αυτή έχει όμως και γνώση αλλά και πείρα από τις China Towns, ενώ εμείς εδώ στην Ευρώπη μόλις τώρα αρχίζουμε να τις αποκτούμε.

Και είναι πολλοί, που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων να επιτρέπεται και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, που εγκαθίστανται στις χώρες της Ευρώπης, αλλού με κάποιον έλεγχο και αλλού χωρίς κανέναν έλεγχο. Μέσα από τις επιταγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να νομιμοποιείται και να ισχυροποιείται η παγκόσμια εξάπλωση της Κίνας, σε αντίθεση με την παρανομία, που συνοδεύει την μετανάστευση των φτωχοτέρων προς τους πλουσιότερους του Πλανήτη. (...)

Ο γνωστός μας Γκρήνσπαν είχε πεί πρίν μερικούς μήνες ότι, αν η Δύση δεν ρίξει τους μισθούς στο κινεζικό επί-πεδο, δεν πρόκειται να έχει πλέον στον Ήλιο μοίρα. (...) Η Κίνα, παράλληλα με την δημιουργία και παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων δεν φείδεται κόπων και δαπανών για την δημιουργία σοβαρού οπλοστασίου, ώστε τυχόν αντίδραση της Δύσης έξω από το φάσ μα και τους κανόνες του εμπορίου να σταματάει στην σκέψη ενός νέου ολοκαυτώματος. (...)

Θα κλείσω με μία προσωπική εμπειρία σημαντική για την ανίχνευση της κινεζικής σκέψης, μεθοδικότητας και οργάνωσης. Τότε ήμουν φοιτητής και είχα στον κλάδο μου περισσότερους συμφοιτητές Λή, Λίου κ.λ.π., διπλωματούχους στην χώρα τους, που έρχονταν στα ευρωπαϊκά θρανία για να μελετήσουν και να τρυγήσουν ό,τι σωστό μπορούσε να τους παρέχει η επιστήμη της Δύσης. Αυτοί οι συνάδελφοι εξαφανίζονταν τα Σαββατοκύριακα και όλοι μας απορούσαμε, γιατί και πού πήγαιναν. Κάποτε το μάθαμε. Έφευγαν με το τραίνο στην Πρωτεύουσα, στην πρεσβεία τους, όπου παρέδιδαν ανελλιπώς έκθεση εφόλων όσων είχαν μάθει, ακούσει και δεί, η οποία μετά την πρώτη αξιολόγηση στην Πρεσβεία έφευγε το συντομότερο δυνατόν για την Κίνα προς περαιτέρω αξιοποίηση. Δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την βιομηχανική κατασκοπεία, που εκείνα τα χρόνια είχε φθάσει σε επιστημονικά επίπεδα.

Kαι κάτι ακόμα απο μία όλως τυχαία γνωριμία μου με έναν μεγάλο κινέζο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, κάτω απο το! άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Διδάσκει νέα Ελληνικά και όσα άκουσα και κράτησα ήταν σαν να έβγαιναν απο ελληνκή στόμα και ελληνικό μυαλό. "Την Κίνα κύριε μήν την σκέπτεσθε και μήν την φοβάστε. Έχουμε στα χρωμοσώματά μας έναν τεράστιο πολιτισμό, που δέν χάνεται. Όπως δέν χάνεται ούτε και ο δικός σας ..."

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και μια 5η υπερδύναμη: ο καταναλωτής

Αντώνιος Σκανδαλάρος (Ελλάς)

Ήδη μια βάρβαρη και καταπιεστική χώρα είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο ... Η αντικατάστασή της από την Κίνα μπορεί να χειροτερέψει όμως τα πράγματα ... Για εμάς τις μικρότερες χώρες είναι καιρός να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε από τις συνέπειες της εισόδου της Κίνας στην καπιταλιστική οικονομία. Βλέπουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν. Ας το αφήσουμε λοιπόν στην Κίνα κι ας στραφούμε σε ήπιες μορφές ενέργειας. Ας αλλάξουμε τρόπο μετακίνησης, ας αναπτύξουμε την τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ας βγει και κάτι καλό από την ιστορία.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The western corporations are salivating over the money they can make by selling their products to the Chinese. Imagine you are a western corporation and selling your products to 10% of the chinese people who can afford to buy them. China a super power? Already is a superpower. The rest of the WORLD MAY HAVE TO UNITE AGAINST China one day.

George Candy (USA)

Πιστεύω πως είναι εφιαλτικό το σενάριο να δούμε μία βάρβαρα καταπιεστική χώρα όπως είναι η Κίνα να γίνεται η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Μακάρι ο δυτικός κόσμος να αντιδράσει και να αποτρέψει ένα τέτοιο απεχθές σενάριο.

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα ερωτήματα για τον πόλεμο

Νέα ερωτήματα απευθύνει στο πρωθυπουργικό γραφείο το πρόγραμμα του BBC «Πανόραμα»

Νέα ερωτήματα για τα γεγονότα που οδήγησαν τη Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ τέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Πανόραμα» του BBC.

Καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εισβολή ένα από τα ερωτήματα αυτά ήταν εάν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραπλάνησε το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη της χώρας.

Στις 23 Ιουλίου του 2002 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προήδρευσε σε σύσκεψη που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στο δρόμο για την εμπλοκή στο Ιράκ.

Σωρεία αξιόπιστων πηγών είπαν στο «Πανόραμα» ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκείνης ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ΜΙ6, Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ εξέφρασε ενδοιασμούς ότι «στοιχεία και πληροφορίες κατασκευάζονταν ώστε να εξυπηρετήσουν την πολιτική» από την κυβέρνηση Μπους.

Με τον όρο «κατασκευή» εικάζεται ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εννοούσε πως οι Αμερικανοί έψαχναν για τεκμήρια που να στηρίζουν την πολιτική του για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Έχοντας γυρίσει μόλις από την Ουάσινκγκτον ο Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ ανέφερε στη σύσκεψη ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ήταν αναπόφευκτη.

Στην ίδια σύσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ρώτησε κατά πόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε τόσο μεγάλη απειλή ώστε να δικαιολογηθεί τυχόν εισβολή.

Ψάρεμα για στοιχεία

Το πρόγραμμα του ΒΒC έμαθε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπλερ ανέθεσε στην υπηρεσία κατασκοπείας να αντλήσει όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσε από τις περιορισμένες πηγές πληροφοριών της στο Ιράκ, ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου.

Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002 μέσα στον περιβόητο φάκελο περί ιρακινού οπλοστασίου.

Μιλώντας στο Πανόραμα ο Δρ Μπράιαν Τζόουνς, επικεφαλής αναλυτής για Όπλα Μαζικής Καταστροφής στο υπουργείο Άμυνας, θυμάται ότι «ζητήθηκε από το προσωπικό να εξετάσει και να αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τα αποδεικτικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα».

«Έλλειψη ειλικρίνειας»

Εξάλλου ο παραιτηθείς εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ από επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, λέει στο «Πανόραμα» ότι ο πρωθυπουργός «γνώριζε πολύ καλά τι έκανε» και συμπεραίνει «Νομίζω ότι υπήρξε έλλειψη ειλικρινείας».

«Πιστεύω ότι η ουσιαστική ανειλικρίνεια της κυβερνητικής στάσης έγκειται στο ότι ο Τόνι Μπλερ δεν μπορούσε να εξηγήσει απερίφραστα στο βρετανικό λαό τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θεωρούσε ότι η χώρα έπρεπε να λάβει μέρος στην εισβολή. Και ο λόγος αυτός ήταν ότι ήθελε να αποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο πως ήμασταν ο πλέον αξιόπιστος, ο πλέον σταθερός σύμμαχός του».

Πληροφορίες από διάφορες πηγές

Η άποψη αυτή του κ. Κουκ φαίνεται να ενισχύεται από στοιχεία που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα του BBC άλλοι ανώτατοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους θέτουν εκ νέου εν αμφιβόλω την αλήθεια των ισχυρισμών περί ιρακινού οπλοστασίου μαζικού ολέθρου.

Ο πρέσβης του Μεξικού στα Ηνωμένα Έθνη εκείνη την εποχή, Αντόλφο Αγκιλάρ Ζίνσερ, λέει στο «Πανόραμα» ότι την ώρα που οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναζητούσαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, έλαβε πρόσκληση από Βρετανούς πράκτορες για να παρακολουθήσει μια ιδιωτική ενημέρωση με στοιχεία για το οπλοστάσιο.

«Τότε τους ρώτησα Έχετε πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη αυτών των όπλων, σε μια από τις τοποθεσίες που επικαλείσθε; Και ο Βρετανός πράκτορας της ΜΙ6 μου είπε: Όχι, δεν έχουμε» λέει ο Μεξικανός διπλωμάτης.

Και συνεχίζει: «.. ήταν φανερό ότι δεν είχαν τις αποδείξεις, διέθεταν μόνο αποσπασματικά στοιχεία που έδειχναν ύποπτη συμπεριφορά του καθεστώτος Χουσεΐν», κάτι που ήδη γνωρίζαμε από τη δράση των επιθεωρητών όπλων.

Ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής Σχεδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικ Γουίλκινσον, δήλωσε στο πρόγραμμα: « η κυβέρνηση επέτρεψε στην κοινή γνώμη να παραπλανηθεί όσον αφορά το βαθμό βεβαιότητας για την ύπαρξη όπλων μαζικού ολέθρου [στο Ιράκ]».

Και ο Σερ Στίβεν Γουόλ, πρώην σύμβουλος του κ. Μπλερ σε θέματα ευρωπαϊκά λέει για τη νομιμότητα του πολέμου «Εκτείναμε τους νομικούς ισχυρισμούς σε σημείο όπου κατέρρεαν, κατά την άποψή μου».

Το πρωθυπουργικό γραφείο απαντώντας σε αίτημα από το «Πανόραμα» για να εισφέρει τη δική του άποψη, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να προσθέσει στα στοιχεία και τα πορίσματα των τεσσάρων ερευνών που έγιναν σχετικά με το θέμα.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Έλεγχος αγοραπωλησιών στα Ιεροσόλυμα

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών μεταβαίνει τη Δευτέρα στα Ιεροσόλυμα, ώστε να βοηθήσει στην τάχιστη διερεύνηση υποθέσεως της αγοραπωλησίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί άμεση διαλεύκανση του θέματος, τονίζοντας πως η Ελλάδα ουδέποτε απεκδύθηκε των ηθικών υποχρεώσεών της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του.

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε, επίσης, ότι από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκύπτει ότι οι αγοραπωλησίες αυτές, εάν όντως έχουν πραγματοποιηθεί, έγιναν κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν τα της λειτουργίας του Πατριαρχείου και εν αγνοία της Συνόδου του.

Εάν αυτά αποδειχθούν θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει, είπε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Κυριακή το πρωί, κατά την ώρα της θείας λειτουργίας, Άραβες ορθόδοξοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ιερό ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, και φώναζαν συνθήματα κατά του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί πώλησης ακινήτων μεγάλης αξίας του Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς.

Απομάκρυνση δικηγόρου

Εξάλλου, στην Αθήνα, με εντολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, απομακρύνθηκε η δικηγόρος Ειρήνη Δορκοφίκη από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αφορμή, ήταν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η «παντελώς απαράδεκτη, λυπηρή και από κάθε άποψη κατακριτέα συμπεριφορά της», σε υπόθεση που έφερε στο φως η κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφερόταν στην πρώην σύζυγο του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, και έφερε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ να την έχει κακοποιήσει.

Στο δημοσίευμα απάντησε και ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ανέφερε σε δήλωσή του ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του» και απέδωσε τα όσα γράφηκαν σε «κέντρα και μηχανισμούς» που δρουν εναντίον του.

«Ξέρω ότι θα αποτελώ μόνιμο στόχο, όπως ξέρω και να υπερασπίζομαι τις αρχές μου και την ύπαρξή μου, πολιτικά, ηθικά, και δικαστικά, όπως και όταν χρειάζεται», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής με Σρέντερ και Ερντογάν

Σειρά σημαντικών επαφών στο εξωτερικό έχει από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντάται στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, βρίσκονται θέματα «διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, που γίνονται παραμονές της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα αφορά όσα θα συζητηθούν στη συνόδου κορυφής της ΕΕ και συγκεκριμένα στην τελική διαμόρφωση της απόφασης για την αναθεώρηση του συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας και το τελικό κείμενο της συνόδου για τη λεγόμενη «στρατηγική της Λισσαβόνας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι Καραμανλής και Σρέντερ θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση προ του γεύματος που θα παραθέσει ο Γερμανός καγκελάριος προς τιμήν του πρωθυπουργού, ενώ κατόπιν θα συναντηθούν στην καγκελαρία οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός των Eξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο υφυπουργός των Eξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Καραμανλής θα δειπνήσει στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αναμένεται να συζητήσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ίδια και από την ανταπόκρισή της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη παρέμβαση Παπούλια

Την πρώτη δήλωση - παρέμβαση στα δημόσια πράγματα από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας παρέστη στην ιερά ακολουθία της Κυριακής στον καθεδρικό ναό των Αθηνών, όπου και, ως είθισται, διάβασε το σύμβολο της πίστεως και την Κυριακή προσευχή.

Ακολούθως, παρέθεσε το καθιερωμένο γεύμα της Προεδρίας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσφωνώντας τους ιεράρχες, ο κ. Παπούλιας τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης διακριτών ρόλων κράτους και Εκκλησίας όπως τους ορίζει το Σύνταγμα και κάλεσε την ιεραρχία να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για κάθαρση της Εκκλησίας.

Απαντώντας, ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την επισήμανση, διαβεβαιώνοντας ότι «η Εκκλησία είναι γνώστης των διακριτών ρόλων, όπως ορίζει το Σύνταγμα» κι αναφέροντας πως «ο σεβασμός εκατέρωθεν είναι αυτός που εγγυάται την καλή συνύπαρξη Εκκλησίας - Πολιτείας».


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αρωματοποιείο στο νησί της Αφροδίτης

Της ανταποκρίτριας του BBC στη Λευκωσία, Τάμπιθα Μόργκαν

Οι φιάλες αποθήκευσης αρωμάτων αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα

Ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων που εργάζονταν σε ανασκαφή στην Κύπρο πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την τοποθεσία όπου βρισκόταν αρωματοποιία που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού.

Το ηλικίας 4.000 ετών εργοστάσιο θεωρείται ότι παρασκεύαζε αρώματα τα οποία προορίζονταν για τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα η ανασκαφική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ευρύτερο συγκρότημα, κάτι σαν αρχαία βιοτεχνική ζώνη, μέσα στην οποία βρισκόταν το εργοστάσιο. Δίπλα στο αρωματοποιείο βρέθηκαν ένα ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και ένα χαλκουργείο.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν δώδεκα διαφορετικά αρώματα από τα ίχνη οσμών που βρήκαν μέσα σε δεκάδες πήλινα δοχεία και φιάλες, στο χώρο της ανασκαφής.

Το μέγεθος του ανασκαφικού χώρου και η ύπαρξη τεραστίων πιθαριών αποθήκευσης ελαιολάδου, χωρητικότητας 500 λίτρων, δείχνει ότι το εργοστάσιο αυτό ήταν επίκεντρο εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το αρωματοποιείο καταστράφηκε από σεισμική δόνηση, αλλά το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να διατηρηθούν άθικτα πολλά από τα ευρήματα.

Στον αρχαίο κόσμο τα αιθέρια και αρωματισμένα έλαια χρησιμοποιούνταν εκτενώς σε τελετές θρησκευτικού χαρακτήρα και πωλούνταν έναντι υψηλότατου τιμήματος.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο η Κύπρος υπήρξε η αρχαιότερη πηγή ορισμένων από τα δημοφιλέστερα αρώματα του αρχαίου κόσμου.

Η Κρήτη θεωρείται ότι αποτελούσε τον υπ αριθμόν ένα εξαγωγικό προορισμό για τα αρώματα που παρασκευάζονταν στην Κύπρο.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και νέος πρόεδρος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναρκω-σοκ στη Θεσσαλονίκη. 11 θάνατοι από ναρκωτικά σε μία εβδομάδα!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες στέγης σε 58 περιοχές της Αττικής. Πού θα βρείτε τις πιο οικονομικές λύσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Αλλαγές στους μισθούς. Καταγραφή όλων των επιδομάτων. Ενιαίες οι αποδοχές κατά κλάδο, ανεξαρτήτως υπουργείου ή δημοσίου φορέα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11 "ενέσεις" στα άδεια ταμεία. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για τα ελλείμματα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χτίζουν και οι "μικροί". Τι αλλάζει στις εκτός σχεδίου περιοχές με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπημα στην καρδιά της διαπλοκής. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον βασικό μέτοχο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες απόστρατους. "Χρυσό" πακέτο της κυβέρνησης για Στρατό και Σώματα Ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ: Κόβουν τώρα και φοροαπαλλαγές. Υπό το κράτος πανικού, εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σώνει και καλά τον θέλουν στα μαχαίρια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άσχετοι και εντελώς ξένοι με την Εκκλησία αναπαράγουν το προγραμματισμένο μίσος κατά του Αρχιεπισκόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακίνητα: έως 30% οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η διαπλοκή δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Αποκλειστική συνέντευξη: Ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρεμβαίνει για το "βασικό μέτοχο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφωνία Παλαιστίνης - Ιορδανίας για άρση αναγνώρισης αν... Τρίζει ο θρόνος Ειρηναίου.

ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη. Αναθεώρησις της οικονομικής πολιτικής.

ESPRESSO: Μπλόκο στη μαφία της απάτης. Αποκλειστικό: Μεγάλο χτύπημα του υπ. Οικονομικών - Έπιασαν δύο κοντέινερ στον Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι 10 πληγές του Σεΐχ Σου. Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας το πρόγραμμα προστασίας.

METRO: Κρίσιμη εβδομάδα. Σε πρώτο πλάνο εθνικά θέματα, οικονομία και "βασικός μέτοχος".

ΤΑ ΝΕΑ: Πιο σεμνά Μακαριώτατε... Αυστηρή παρέμβαση Παπούλια.

City Press: Ξέσπασε κρίση συνοχής στην ΕΕ. Κίνδυνος να μην υπερψηφίσουν οι Γάλλοι το Ευρωσύνταγμα.

TRAFFIC NEWS: Δεν είπα στον Μάκη ότι έδερνε τη γυναίκα του ο Νίκος. Διαψεύδει το δημοσίευμα η κα Δαρκοφίκη.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα με... καπέλο. Νέες αυξήσεις εν όψει αλλαγών στη φορολογία.

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η εβδομάδα αυτή είναι μία από τις κρισιμώτερες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ιδίας της Ευρώπης. Αύριο και μεθαύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται στις Βρυξέλλες όπου καλούνται να λάβουν γενναίες αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθή η δεινή κρίσις που μαστίζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Και παράλληλα, να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα βελτιώσουν τις προοπτικές για το μέλλον".

Η City Press γράφει ότι "κίνδυνος να μην υπερψηφίσουν οι Γάλλοι το Ευρωσύνταγμα. Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, πρωθυπουργός της Δανίας: Να πούμε "ναι" στο Ευρωσύνταγμα ή να αποχωρήσουμε από την ΕΕ. Ευρωπαίοι σοσιαλιστές: Αυστηρότεροι τώρα προς την Τουρκία λόγω των δυσκολιών της διεύρυνσης. Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας: Σοβαρές αντιθέσεις αλλά και έλλειψη αποτελεσματικότητας".

Ελληνική Οικονομία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μέσα στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων που αρχικά προγραμματιζόταν να εφαρμοστεί από το 2006. Όμως, η πολύ κακή πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας επιβάλλει τη λήψη και την εφαρμογή τους από τώρα, αφού κάθε αναβολή βάζει σε κίνδυνο την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού".

Η Metro γράφει ότι "εξελίξεις στα εθνικά θέματα στην οικονομία και στο θέμα του "βασικού μετόχου" δρομολογεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Κάνοντας λόγο όλες οι πλευρές για "κρίσιμη εβδομάδα" αναφέρονται αφ΄ενός στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του αφ΄ετέρου στο ραντεβού που έχει σήμερα στις Βρυξέλλες για τον "βασικό μέτοχο" ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος αλλά ακόμα και στην κατάθεση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με άδεια τα κρατικά ταμεία και "κυνηγημένη" από τον στόχο για μείωση του ελλείμματος το 2006 κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ανακαλύπτει πως οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές ευνοούν τις "ισχυρές κοινωνικές ομάδες" και τις θέσει υπό επανεξέταση. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιες απόπειρες κατά το παρελθόν δεν ευοδώθηκαν καθώς συνάντηση τις έντονες αντιδράσεις των θιγομένων. Οι οποίοι σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα επίχειρα της μοιραίας "απογραφής".

Ακίνητα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "αυξημένη ζήτηση για την αγορά ακινήτων παρατηρείται στην αγορά καθώς οι εξαγγελίες για την εφαρμογή του ΦΠΑ αλλά και τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θορύβησαν τους υποψήφιους αγοραστές που σπεύδουν να αποκτήσουν το σπίτι τους πριν απαιτηθεί να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στο 2005 γύρω στο 30% ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες και θέσπιση ενός αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού της αξίας των νέων ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί μία απότομα υπερβολική αύξησή τους ελλοχεύει τον κίνδυνο "κρίσης " στην αγορά".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "κλιμακώνονται οι τιμές στις ακριβές περιοχές, καθώς και στους δήμους με υψηλό συντελεστή δόμησης. Μεγάλες αυξήσεις βαρύνουν τα διαμερίσματα και τις επαγγελματικές στέγες του κέντρου της Αθήνας ,των βορείων και νοτίων προαστίων. Κατακόρυφη άνοδος του ποσοστού των μεταβιβάσεων εν όψει πιθανών αλλαγών στη φορολογία ακινήτων".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "άσχετοι και εντελώς ξένοι με την Εκκλησία αναπαράγουν το προγραμματισμένο μίσος κατά του Αρχιεπισκόπου και εκ του μη όντως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν στον Ελληνικό λαό "Σώνει και καλά να βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Χθες ημέρα της Ορθοδοξίας άφηναν να έρπουν φήμες ότι ο Πρόεδρος δεν θα παραθέσει γεύμα, ως είθισται, στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Απεναντίας ο κ. Παπούλιας και το "Πάτερ Ημών" και το "Πιστεύω" απήγγειλε κατά την διάρκεια της χθεσινής Αρχιεπισκοπικής και Αρχιερατικής συλλειτουργίας. Είπαν ή μάλλον εξήμεσαν ψεύδη ασύστολα ότι ο Αρχιεπίσκοπος "ντρέπεται" και δεν σηκώνει τα μάτια ψηλά. Ακόμα απήγαν να τον παρουσιάσουν σε "πόλεμο" με τον κ. Παπούλια. Μάλιστα τις προεδρικές επισημάνσεις περί διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας όπως και την παραίνεση για κάθαρση τα παρουσίασαν "ως προεδρικό εξάψαλμο του Προέδρου κατά του Αρχιεπισκόπου".

ΤA ΝΕΑ προσθέτουν ότι "η Εκκλησία να προχωρήσει στην κάθαρση με ταπεινότητα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, και να σεβαστεί τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους".

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η Espresso επισημαίνει ότι "ένας άγνωστος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στα Ιεροσόλυμα, με στόχο την αραβοποίηση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ένας πόλεμος που κατά καιρούς "φουντώνει" ανάλογα με τις συγκυρίες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "κλονίζει τον Πατριάρχη Ειρηναίο η πώληση ακινήτων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Παλαιστίνη και Ιορδανία (υπήκοος της οποίας είναι ο Ειρηναίος) διαβουλεύονται και δεν αποκλείεται να ζητηθεί αντικατάστασή του. Εναντίον του Πατριάρχη και οι Ορθόδοξοι Άραβες, που διαδήλωσαν χθες. Σπεύδουν στην Ιερουσαλήμ εμπειρογνώμονες του υπ. Εξωτερικών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Προς χαλαρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο ασκών την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο προσπάθησε να επιτευχθεί συμβιβασμός

Μετά από μήνες διαφωνιών και ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 12 ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι θεμελιώδεις κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής δεν αλλάζουν, αλλά γίνονται χαλαρότεροι.

Δηλαδή οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα πρέπει και πάλι να κρατούν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος τους θα πρέπει να κινείται καθοδικά, με στόχο να φθάσει το 60% του ΑΕΠ.

Όμως σύμφωνα με τις νέες προτάσεις θα υπάρχει περισσότερη ανοχή όταν για πολύ συγκεκριμένους λόγους το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το όριο του 3%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, Άντι Καλιομάκι χαρακτήρισε το συμβιβασμό που επετεύχθη ως «ένα μικρό θαύμα», αφού μέχρι την τελευταία στιγμή η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία επέμενε και κατόρθωσε να εξασφαλίσει να εξαιρεθούν από τους κανόνες του Συμφώνου τα δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας που διοχετεύει κάθε χρόνο στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Άφεση δημοσιονομικών αμαρτιών

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, η συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC, Μανουέλα Σαραγόσα, τα κράτη μέλη θέσπισαν τους κανονισμούς και τώρα δίνουν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να τους αθετήσουν.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα τιμωρούνται όταν υπερβαίνουν τα αυστηρά όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος... με την προϋπόθεση βέβαια ότι η παράβαση θα είναι μικρή, προσωρινή, θα γίνεται για σοβαρό λόγο και θα είναι αποδεκτή από άλλες χώρες - μέλη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πορτογαλία αλλά και δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν παραβιάσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβληματικές οικονομίες και να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Όσοι συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις λένε ότι αυτές θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την τελική έγκριση στη συμβιβαστική συμφωνία αναμένεται να δώσουν οι αρχηγοί των κρατών κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει στις Βρυξέλλες την Τρίτη 22 Μαρτίου.


Τραγούδια ενάντια στη μάστιγα

Με την Κέιτι Μέλουα στον αγώνα κατά του AIDS

Καλλιτεχνικοί αστέρες όπως η Άνι Λένοξ, η Κέϊτι Μέλουα και το ροκ συγκρότημα Κουίν (Queen) παίρνουν μέρος στην συναυλία που οργάνωσε ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα στην Νότιο Αφρική για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία, μετά από αυτή του 2003 που σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού την παρακολούθησαν τηλεοπτικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Μπράιαν Μέι, ο Πωλ Ρότζερς, ο Γουίλ Σμιθ και ο Ρότζερ Τέιλορ είναι ανάμεσα στην πληθώρα των διασημοτήτων που παιρνουν μερος στην εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην πόλη Τζορτζ της Νοτίου Αφρικής.

Η συναυλία με την επωνυμία 46664 από τον αριθμό του κελιού στο οποίο βρίσκονταν φυλακισμένος τον καιρό του απαρτάιντ ο Νέλσον Μαντέλα- στοχεύει στο να φωτίσει ιδιαίτερα την δεινή θέση των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο Μαντέλα με τους Μπράιαν Μέι, Πωλ Ρότζερς, Γουίλ Σμιθ και Ρότζερ Τέιλορ

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα για την αντιμετώπιση του AIDS και του ιού HIV.

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι πέντε εκατομμύρια πολίτες από τα 45 εκατομμύρια του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είναι προσβεβλημένα από τον ιό HIV - το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις χώρες του κόσμου.

Εξ άλλου σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία στην Νότιο Αφρική οι γυναίκες είναι έξι φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό του HIV από ότι οι άνδρες.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγούδια ενάντια στη μάστιγα

Με την Κέιτι Μέλουα στον αγώνα κατά του AIDS

Καλλιτεχνικοί αστέρες όπως η Άνι Λένοξ, η Κέϊτι Μέλουα και το ροκ συγκρότημα Κουίν (Queen) παίρνουν μέρος στην συναυλία που οργάνωσε ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα στην Νότιο Αφρική για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία, μετά από αυτή του 2003 που σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού την παρακολούθησαν τηλεοπτικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Μπράιαν Μέι, ο Πωλ Ρότζερς, ο Γουίλ Σμιθ και ο Ρότζερ Τέιλορ είναι ανάμεσα στην πληθώρα των διασημοτήτων που παιρνουν μερος στην εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην πόλη Τζορτζ της Νοτίου Αφρικής.

Η συναυλία με την επωνυμία 46664 από τον αριθμό του κελιού στο οποίο βρίσκονταν φυλακισμένος τον καιρό του απαρτάιντ ο Νέλσον Μαντέλα- στοχεύει στο να φωτίσει ιδιαίτερα την δεινή θέση των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο Μαντέλα με τους Μπράιαν Μέι, Πωλ Ρότζερς, Γουίλ Σμιθ και Ρότζερ Τέιλορ

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα για την αντιμετώπιση του AIDS και του ιού HIV.

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι πέντε εκατομμύρια πολίτες από τα 45 εκατομμύρια του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είναι προσβεβλημένα από τον ιό HIV - το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις χώρες του κόσμου.

Εξ άλλου σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία στην Νότιο Αφρική οι γυναίκες είναι έξι φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό του HIV από ότι οι άνδρες.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αρωματοποιείο στο νησί της Αφροδίτης

Της ανταποκρίτριας του BBC στη Λευκωσία, Τάμπιθα Μόργκαν

Οι φιάλες αποθήκευσης αρωμάτων αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα

Ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων που εργάζονταν σε ανασκαφή στην Κύπρο πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την τοποθεσία όπου βρισκόταν αρωματοποιία που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού.

Το ηλικίας 4.000 ετών εργοστάσιο θεωρείται ότι παρασκεύαζε αρώματα τα οποία προορίζονταν για τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα η ανασκαφική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ευρύτερο συγκρότημα, κάτι σαν αρχαία βιοτεχνική ζώνη, μέσα στην οποία βρισκόταν το εργοστάσιο.

Δίπλα στο αρωματοποιείο βρέθηκαν ένα ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και ένα χαλκουργείο.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν δώδεκα διαφορετικά αρώματα από τα ίχνη οσμών που βρήκαν μέσα σε δεκάδες πήλινα δοχεία και φιάλες, στο χώρο της ανασκαφής.

Το μέγεθος του ανασκαφικού χώρου και η ύπαρξη τεραστίων πιθαριών αποθήκευσης ελαιολάδου, χωρητικότητας 500 λίτρων, δείχνει ότι το εργοστάσιο αυτό ήταν επίκεντρο εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το αρωματοποιείο καταστράφηκε από σεισμική δόνηση, αλλά το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να διατηρηθούν άθικτα πολλά από τα ευρήματα.

Στον αρχαίο κόσμο τα αιθέρια και αρωματισμένα έλαια χρησιμοποιούνταν εκτενώς σε τελετές θρησκευτικού χαρακτήρα και πωλούνταν έναντι υψηλότατου τιμήματος.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο η Κύπρος υπήρξε η αρχαιότερη πηγή ορισμένων από τα δημοφιλέστερα αρώματα του αρχαίου κόσμου.

Η Κρήτη θεωρείται ότι αποτελούσε τον υπ αριθμόν ένα εξαγωγικό προορισμό για τα αρώματα που παρασκευάζονταν στην Κύπρο.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα διαφορετικό ΟΗΕ εισηγείται ο Κόφι Ανάν

Θαρραλέα δράση ζητά από τις κυβερνήσεις ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πρότεινε σαρωτικές αλλαγές του διεθνούς οργανισμού, σε μια έκθεση την οποία θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανάν ζητά την αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τον καθορισμό σαφέστερων κανόνων για το πότε μπορεί να εξουσιοδοτήσουν τα Ηνωμένα Έθνη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον ενός κράτους -μέλους.

Στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας παροτρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΟΗΕ να δράσουν με θάρρος ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC Σουζάνα Πράις από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε αυτό το φιλόδοξο κείμενο ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι σε παγκόσμιες απειλές, όπως η τρομοκρατία και όπλα μαζικής καταστροφής.

Η έκθεση του κ. Ανάν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έρχεται σε απάντηση των διαφορών που ανέκυψαν στον οργανισμό μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ πριν δυο χρόνια.

Ο κ. Ανάν τονίζει ότι οι σημερινές απειλές αλληλοσυνδέονται και πως καμία χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει μόνη τον εαυτό της.

Ο γενικός γραμματέας ζητά από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ορισμό της τρομοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αντικατάσταση της παρούσας επιτροπής η οποία έχει επικριθεί πως υπερασπίζεται δικτατορικά καθεστώτα.

Στην εισήγησή του, ο Κόφι Ανάν δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης των προτάσεών του. Αυτές θα συζητηθούν σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παγκόσμια δημοσκόπηση υπέρ των αλλαγών

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC, σε ένα δείγμα 23 χιλιάδων ανθρώπων από 23 χώρες, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.

Σε όλες τις χώρες - με εξαίρεση την Τουρκία και την Αργεντινή - η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί θετική εξέλιξη μια ενδεχόμενη αύξηση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού.

Επίσης στις 22 από τις 23 χώρες - εξαίρεση αποτελεί η Ρωσία - η απόλυτη πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Προβληματισμός για το Σύνταγμα και τον πόλεμο

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Γάλλων στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη και η συνεχιζόμενη αντίθεση στην κατοχή του Ιράκ απασχολούν τις εφημερίδες στη γηραιά ήπειρο.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει τίτλο «Το Όχι αποκτά ρίζες» και μεταφέρει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του οργανισμού Ίπσος (Ipsos), σύμφωνα με τα οποία το 52% των ψηφοφόρων είναι αντίθετο στην επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ενώ το 48% θα ψηφίσει υπέρ στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή διαθέσεων - εννέα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες - συμβαίνει στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, οι οποίοι πλέον είναι αντίθετοι σε ποσοστό 54% στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Τα κέρδη που σημειώνει η αρνητική ψήφος αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας μέσα στη γαλλική κοινωνία» δηλώνει ο επικεφαλής του οργανισμού γκάλοπ Ίπσος, Πιερ Ζιακομέτι.

Νικούν οι αρνητές του Συντάγματος

Σε σχόλιό της η Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Nouvel Observateur) υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής η εκστρατεία του «Όχι» αποδείχθηκε περισσότερο μαχητική. «Κάθε ανακύπτον ζήτημα, ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα αποτελεί νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών» επισημαίνει η εφημερίδα.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ερβέ Γκαιμάρ μετά από την αποκάλυψη ότι διατηρούσε στο Παρίσι ένα πολυτελές διαμέρισμα με κρατικά έξοδα, τη διογκούμενη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ακόμα και την ιστορία για Πολωνούς υδραυλικούς που εργάζονται στη γαλλική πρωτεύουσα χρεώνοντας τιμές Βαρσοβίας.

Και συμπεραίνει: «Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται πραγματικοί φόβοι που βρίσκουν διέξοδο στους συνηθισμένους αποδιοπομπαίους τράγους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν».

Μια ακόμα παρισινή εφημερίδα, η Λιμπερασιόν(Liberation) γράφει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται μπερδεμένοι με τον διάλογο που διεξάγεται στη Γαλλία πριν το δημοψήφισμα, όπου ακόμα και παραδοσιακά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα «παγίδα της ελεύθερης αγοράς».

«Είχε δίκιο ο Μπους;»

Με το ερώτημα αυτό ασχολούνται οι περισσότερες γερμανόφωνες εφημερίδες, μία ημέρα μετά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής στο Ιράκ.

Στη Βιέννη η Ντι Πρέσε(Die Presse) αρνείται ότι οι σημερινές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να δικαιώσουν αναδρομικά τον ιρακινό πόλεμο.

«Βεβαίως και υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις σε γειτονικές προς το Ιράκ χώρες αλλά δεν μπορούν να διαψεύσουν το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν πρώτον αντίθετος στο διεθνές δίκαιο και δεύτερον βασισμένος σε προσχήματα» γράφει η Ντι Πρέσε.

Και η γερμανική Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, γράφοντας για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο «εναντίον του θανάτου, των βασάνων και της καταστροφής στο Ιράκ».

«Οι επικριτές του πολέμου ακόμα και σήμερα νοιώθουν ότι οι απόψεις τους δεν έχουν ακουστεί παρά την αυξανόμενη δύναμη των επιχειρημάτων τους, ενώ την ίδια ώρα ούτε το Ιράκ έχει γίνει ασφαλέστερο ούτε ο εκδημοκρατισμός της χώρας αυτής προχωρά» σημειώνει η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου.

Αντίθετη άποψη έχει η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt), η οποία υπό τον τίτλο «Οι καρποί του πολέμου» αναφέρεται στην ελεύθερη κριτική που ασκεί ο ιρακινός Τύπος στην μεταβατική κυβέρνηση, στο υψηλό ποσοστό γυναικών μελών του προσωρινού κοινοβουλίου και στη σύγκλιση της Eθνοσυνέλευσης «χωρίς την υποταγή μιας κοινότητας στην άλλη».

Και αφού επισημαίνει επιπτώσεις της ιρακινής κατοχής για τη Μέση Ανατολή, όπως η υποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο μετά τη λαϊκή εξέγερση, η εφημερίδα αναρωτιέται: «Και τι έγινε που η εξάπλωση μιας τέτοιας πολιτικής αναταραχής δεν ήταν μέσα στις προθέσεις του προέδρου Μπους εναντίον του Σαντάμ;».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.