Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-19

  1. Επαναβεβαίωση δεσμών Ρωσίας Ουκρανίας
  2. Βόμβα σε θέατρο στο Κατάρ
  3. Παγκόσμια κατακραυγή για Ιράκ
  4. Αιματοχυσία σε Πακιστανικό τέμενος
  5. Συναυλία ιδρύματος Μαντέλα για το AIDS
  6. Νίκες και για τους τρεις πρωτοπόρους
  7. G20: «Όχι» στις αγροτικές επιδοτήσεις
  8. Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία
  9. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις
  10. Στο Κίεβο ο Πούτιν
  11. Κλείνει η «ψαλίδα»
  12. Ακριβό μου έλλειμμα
  13. Αντιδρά η IAAF για Κεντέρη - Θάνου
  14. Βόμβα στη Βηρυτό
  15. Έκκληση ΗΠΑ προς Β. Κορέα
  16. Η Βρετανία μπροστά στις εκλογές
  17. Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία

Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 23:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναβεβαίωση δεσμών Ρωσίας Ουκρανίας

Στενές παραμένουν οι σχέσεις Ρωσίας Ουκρανίας με την τελευταία όμως να καθιστά σαφές ότι επιθυμεί στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα κατανόηση επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο μετά την πολύωρη συνάντησή του στο Κίεβο με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν βρέθηκε στην Ουκρανική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές από τις οποίες εξήλθε νικητής παρά την Ρωσική αντίδραση ο εκλεκτός της Δύσης Βίκτορ Γιουσένκο.

Οι δύο άνδρες στις δηλώσεις τους μείωσαν την σημασία των διαφορών τους. « Δεν έχουμε αναπάντητα ερωτηματικά δήλωσε ο κύριος Γιουσένκο ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δύο γειτονικές χώρες «δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε εξ άλλου ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του δεν είναι εναντίον ουδενός και ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «αιώνιοι εταίροι».

Οικονομικοί στόχοι

Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος με την Ρωσία είναι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του Κιέβου κατά τον κύριο Γιουσένκο.

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος ομόλογός του κάλεσε την Ουκρανία να μην εγκαταλείψει την ιδέα του Κοινού Οικονομικού Χώρου με την Ρωσία την Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τους όρους υπό τους οποίους θα συνεχισθεί η παρουσία του Ρωσικού στόλου στα Ουκρανικά λιμάνια καθώς και τις λεπτομέρειες κοινοπραξίας φυσικού αερίου που θα διαχειρίζεται τους ουκρανικούς αγωγούς στην διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή της Αζοφικής θάλασσας.


Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 - 00:16 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα σε θέατρο στο Κατάρ

Το θέατρο τυλιγμένο στις φλόγες μετά την αιματηρή επίθεση

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο θέατρο κοντά σε βρετανικό σχολείο στο Κατάρ. Νεκρός ένας Βρετανός και 12 άλλοι τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε θέατρο στα προάστια της πρωτεύουσας Ντόχα, κατά την διάρκεια Σεξπηρικής θεατρικής παράστασης.

Το κοινό που παρακολουθούσε την παράσταση αποτελούνταν από Άραβες και ξένους.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και άλλος ένας Βρετανός σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η εθνικότητα των άλλων τραυματιών.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στο Ντουμπάι μεταδίδει ότι οι πρεσβείες Δυτικών χωρών στο Κατάρ θεωρούν ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών είναι μεγάλος καθώς η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίων Δυτικών στόχων στην Αραβική χερσόνησο.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια κατακραυγή για Ιράκ

Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του προέδρου Μπους στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Χιλιάδες διαδηλωτών σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο καταδίκασαν την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ και απαίτησαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την χώρα.

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας για την δεύτερη επέτειο της εισβολής πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Κατά την διάρκειά της δύο πρώην βρετανοί στρατιώτες εναπόθεσαν ένα χάρτινο φέρετρο έξω απ[ο την Αμερικανική πρεσβεία στο οποίο αναγράφονταν: «Εκατό χιλιάδες νεκροί».

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές προέβησαν σε συγκεντρώσεις με πλακάτ έξω από κέντρα στρατολόγησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και έκλεισαν πολλούς δρόμους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα σε πολλές άλλες μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο , στην Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, το Τόκιο την Βαρσοβία και αλλού.

Στο Τόκιο, οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα ενώ η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις πραγματοποιούσε επίσκεψη στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των ιαπωνικών στατευμάτων από το Ιράκ.

Στην πρωτεύουσα Καμπέρα αλλά και άλλες πόλεις της Αυστραλίας οι διαδηλωτές έκαναν πορεία εναντίον «της συμμαχίας αυτών που σκοτώνουν» κάνοντας λογοπαίγνιο και αντικαθιστώντας την λέξη willing με την λέξη killing στο σλόγκαν του Λευκού Οίκου «η συμμαχία των προθύμων».

Στην Αθήνα στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των δύο χρόνων από την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του προέδρου Μπους. Ανάλογο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ σε ραδιοφωνικό διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε του πολέμου λέγοντας ότι ήταν αναγκαίος για να «αφοπλισθεί ένα βίαιο καθεστώς , να ελευθερωθεί ο Ιρακινός λαός και να προασπίσουμε τον κόσμο από έναν μεγάλο κίνδυνο».


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 22:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματοχυσία σε Πακιστανικό τέμενος

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος στο νότιο-δυτικό Πακιστάν.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώνονταν στον ιερό χώρο 350 χιλιόμετρα ανατολικά της Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βαλουχιστάν.

Μέχρις στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το Βαλουχιστάν έχει μακρά ιστορία βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων ενώ τελευταία έχουν ενταθεί οι επιθέσεις τοπικών φυλών που ζητούν περισσότερη αυτονομία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν η βομβιστική ενέργεια σχετίζεται με ενδοφυλετικές διενέξεις ή με τις πρόσφατες συμπλοκές στην περιοχή Ντέρα Μπούκτι μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τοπικών φυλών.

Πυρηνικό πρόγραμμα

Στο μεταξύ, πρώτη προτεραιότητα για την χώρα του χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμά της ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ καθώς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με επιτυχία η εκτόξευση πυραύλου βεληνεκούς 2000 χιλιομέτρων που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο κύριος Μουσάραφ πρόσθεσε ότι το Πακιστάν εμμένει στην δέσμευση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.


Συναυλία ιδρύματος Μαντέλα για το AIDS

Με την Κέιτι Μέλουα στον αγώνα κατά του AIDS

Καλλιτεχνικοί αστέρες όπως η Άνι Λένοξ, η Κέϊτι Μέλουα και το ροκ γρουπ Κουίν (Queen) παίρνουν μέρος στην συναυλία που οργάνωσε ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα στην Νότιο Αφρική για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία, μετά από αυτή του 2003 που σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού την παρακολούθησαν τηλεοπτικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Μπράιαν Μέι, ο Πωλ Ρότζερς, ο Γουίλ Σμιθ και ο Ρότζερ Τέιλορ είναι ανάμεσα στην πληθώρα των διασημοτήτων που παιρνουν μερος στην εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην πόλη Τζορτζ της Νοτίου Αφρικής.

Ο Μαντέλα με τους Μπράιαν Μέι, Πωλ Ρότζερς, Γουίλ Σμιθ και Ρότζερ Τέιλορ

Η συναυλία με την επωνυμία 46664 από τον αριθμό του κελιού στο οποίο βρίσκονταν φυλακισμένος τον καιρό του απαρτάιντ ο Νέλσον Μαντέλα- στοχεύει στο να φωτίσει ιδιαίτερα την δεινή θέση των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα για την αντιμετώπιση του AIDS και του HIV.

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι πέντε εκατομμύρια πολίτες από τα 45 εκατομμύρια του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είναι προσβεβλημένα από τον ιό HIV - το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις χώρες του κόσμου.

Εξ άλλου σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία στην Νότιο Αφρική οι γυναίκες είναι έξι φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό του HIV από ότι οι άνδρες.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 21:11 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκες και για τους τρεις πρωτοπόρους

Από τα ομορφότερα της αγωνιστικής το γκολ του Έλληνα διεθνή Στέλιου Γιαννακόπουλου

Καμιά αλλαγή στην κορυφή της βαθμολογίας στην Πρέμιερσιπ καθώς Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ επεκράτησαν των αντιπάλων τους στην τριακοστή αγωνιστική.

Η πρωτοπόρος Τσέλσι νίκησε με 4-1 την Κρίσταλ Πάλας κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα. Το χορό των γκολ άνοιξε το δίδυμο των Άγγλων διεθνών της Φράνκ Λάμπαρτ και Τζο Κόλ στο 29ο και 54ο λεπτό αντίστοιχα και ολοκλήρωσε με δύο τέρματα στο 78ο και 90ο λεπτό ο Κέζμαν. Η Πάλας είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 44 με τον Ριιχιλάχτι.

Ένα γκολ του Κριστιάνο Ρολαντο απο 25 μέτρα στο 21 λεπτό ήταν αρκετό για να δώσει την νίκη στην Μάνστεστερ επί της Φούλαμ στο Ολντ Τράφορντ. και να διατηρήσει έτσι την δεύτερη θέση στην βαθμολογία δύο βαθμούς μπροστά από την Άρσεναλ που στην «πρόβα» του επικείμενου ημιτελικού του κυπέλλου Αγγλίας επεβλήθη εκτός έδρας της Μπλάκμπουρν με γκολ του Ρόμπιν φαν Πέρσι - το έκτο του φετινό - στο 43ο λεπτό.

Από τις υπόλοιπες συναντήσεις της αγωνιστικής ξεχώρισε η νίκη της Μπόλτον επί της Νόριτς με καταπληκτικό γκολ του Έλληνα διεθνή της Στέλιου Γιαννακόπουλου νίκη που την ανεβάζει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της στην Ευρώπη.

Η Μπόλτον βρίσκεται τώρα δύο βαθμούς πάνω από την έκτη Λίβερπουλ που όμως έχει ένα αγώνα λιγότερο και αντιμετωπίζει την Κυριακή την ευρισκόμενη στην τέταρτη θέση Έβερτον στο κρίσιμο κλασσικό ντέρμπι του Μέρσισάιντ.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου)

G20: «Όχι» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Ο ινδός υπουργός υποστηρίζει ότι η G20 έχει ήδη επηρεάσει την δυναμική των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων

Να μην επιδοτούν τους γεωργούς τους οι πλούσιες χώρες ζήτησαν οι ηγέτες 20 αναπτυσσομένων κρατών της αποκαλούμενης ομάδας G20 στην συνάντησή τους στο Δελχί.

Οι είκοσι αναπτυσσόμενες χώρες, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Αργεντινή ζητούν από τα πλούσια κράτη να καταργήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις τους εντός 5 ετών.

Ο πρόεδρος της ομάδας των G20, ο Βραζιλιάνος υπουργός εξωτερικών και εμπορείου Κέλσο Αμορίν, χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις που δίνουν οι πλούσιες χώρες για να στηρίξουν τους αγρότες τους ως το πλέον επιζήμιο μέτρο για το εμπόριο των υπ ανάπτυξη χωρών.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ινδίας στοχεύει στην ανάπτυξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η G20 στις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις τους προσεχείς μήνες αλλά κυρίως για να παρουσιάσει αρραγές μέτωπο τον Δεκέμβριο στην συνάντηση κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορείου στο Χονγκ Κονγκ.

Κύριο πάντως μέλημα των χωρών που αποτελούν την ομάδα G20 είναι να επιτύχουν την κατάργηση των επιδοτήσεων που δίδουν στους αγρότες τους οι πλουσιότερες χώρες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τις 4 πιο ισχυρές χώρες-μέλη της G20 των οποίων ο γεωργικός τομέας είναι σημαντικότατος.

Εξ άλλου η χώρα που φιλοξενεί την συνάντηση, η Ινδία, ανακοίνωσε δια του υπουργού εμπορείου της Καμάλ Ναθ, ότι θα συνάψει ειδική εμπορική σχέση με τις χώρες της Μercosur της εμπορικής ζώνης των χωρών της Νοτίου Αμερικής.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία

Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση

Η διεθνής κοινότητα καλείται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την βοήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), σε διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειμμα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, ενώ η Ινδία, η Ινδονησία, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα χρειάζονται πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της ΑΤΑ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων γι αυτές τις περιοχές που τώρα έχουν περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης.

Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τεράστια μετασεισμικά κύματα που έπληξαν τις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου.

Πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Φόβοι για διαφθορά

Η ΑΤΑ παρουσίασε την έκθεσή της για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι σε συνάντηση των δωρητών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρόντα θύμισε στους συμμετέχοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες χώρες.

Στην Ινδία καταστράφηκαν 700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου.

Στο Άτσε της Ινδονησίας, το 44% των επιζώντων έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους.

Στη Σρι Λάνκα αφανίστηκαν 100 χιλιάδες σπίτια και καταστράφηκε το 65% του αλιευτικού στόλου.

Ο κ. Κουρόντα είπε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στρατηγική στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Μία από τις πληγείσες χώρες που κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας στην διαχείρηση των οικονομικών κονδυλίων είναι η Σρι Λάνκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λαξμάν Καντιργκαμάρ, λέει ότι τα χρήματα από τις δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ ούτε ένα γιέν, ούτε ένα ρούπι, ούτε ένα δολάριο σε μετρητά. Δεν θέλουμε μετρητά. Για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μας δώσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει η ίδια την επίβλεψη εργασιών αξίας οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 13:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ είναι το κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ανά τον κόσμο

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ. Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, πραγματοποιούνται αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο Τόκιο 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αμερικανικής πολιτικής, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στη Ρώμη και το Λονδίνο.

Στη διαδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα, που καταλήγει στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ και θα περάσει από την αμερικανική πρεσβεία, παίρνουν μέρος ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβιγκστον και ο πρώην κρατούμενος στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, Μάρτιν Μπουμπάνγκα.

Στο Ιράκ τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην πόλη Κιρκούκ στα βόρεια της χώρας. Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στην πόλη Ραμάντι και είναι σε εξέλιξη ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη Βαγδάτη, στις όχθες του Τίγρητα, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστές άλλες λεπτομέρειες.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 14:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Κίεβο ο Πούτιν

Ο κ. Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή στο Παρίσι ότι η χώρα του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ουκρανική ηγεσία

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία, μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο από τον φιλοδυτικό Βίκτορ Γιουσένκο.

Στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών είχε επικρατήσει ένταση, καθώς η Μόσχα είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του αντιπάλου του κ. Γιουσένκο, τότε πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή στο Παρίσι ότι η χώρα του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ουκρανική ηγεσία και να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις συνομιλίες θα τεθεί και το αίτημα της Ρωσίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου σε ένα μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και το ζήτημα της απλοποίησης στη διέλευση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Πούτιν - Γιουσένκο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφτηκε τη Μόσχα, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μεταξύ εκφράζουν ικανοποίηση για την ανακοίνωση στο Κίεβο της διεξαγωγής έρευνας, σε σχέση με την παράνομη εξαγωγή στην Κίνα και το Ιράν, πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κλείνει η «ψαλίδα»

Μειώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα Ρισέρτς» (Κ-Research) για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,4 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα σημαντικότερα προβλήματα για την κυβέρνηση αποτελούν η οικονομία, η ακρίβεια και η ανεργία, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέδωσαν μικρότερο αποτέλεσμα από ότι ανέμεναν στο οικονομικό πεδίο.

Σημαντική μείωση έχει υποστεί η δημοτικότητα του πρωθυπουργού κατά 13%.

Πτωτικά κινείται όμως και η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που έπεσε από το 61% στο 54,7%.

Ωστόσο, στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 63% έναντι 24,8% του ΠΑΣΟΚ.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ακριβό μου έλλειμμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρένο σε 33 πόλεις. Όλο το σχέδιο για τον προαστιακό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Για νέους ελεύθερους επαγγελματίες 6.200 νέες θέσεις μέσα από δύο προγράμματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Πάρτε θέση για τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός καλεί το ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να υπερασπίζεται με μανία τους νταβατζήδες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνδικάτο λαθρεμπόρων στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης από το 1995. Φάγαμε ύποπτα κρέατα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κεραυνοί Καραμανλή. Τα λέει έξω από τα δόντια σήμερα στην ΚΕ.

Η ΑΥΓΗ: Νέο άλμα του ελλείμματος, στο 6,1% σύμφωνα με την Eurostat.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πούλησε κρυφά 2 ξενοδοχεία στους Εβραίους ο Ειρηναίος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέο ράπισμα από τις Βρυξέλλες. Η Eurostat δηλώνει σαφώς ότι αμφιβάλλει για την αξιοπιστία μας. Επιστρέφουν τα στοιχεία για το έλλειμμα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία ρύθμιση για όσους χρωστούν στα Ταμεία. Ο γγ κοινωνικής προστασίας Δ. Κωστόπουλος αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ: Το 2007 ΦΠΑ στα ακίνητα. Αναβολή εφαρμογής λόγω ανετοιμότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κλοτσοσκούφι η Μακεδονία στην Αττάλεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανδημία γρίπης. Ετοιμάζεται άσκηση ετοιμότητας σε όλη την Ευρώπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπ. Οικονομικών: Οι αυξήσεις κατά κατηγορία, κλιμάκιο και βαθμό. Οι πινακίδες με τους νέους μισθούς στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόλπο Γκρόσο με τις δαπάνες. Η κυβέρνηση αντιγράφει αυτά που κατήγγειλε.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστιο θέμα εκλογικού νόμου.

ESPRESSO: Λογοδοτεί ο ασφαλιστής των επωνύμων. «Έγδυσε» δεκάδες πρόσωπα της σόουμπιζ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Ευρώπη των ελλειμμάτων. Πρώτη η Ελλάδα με 6,1% του ΑΕΠ το 2004 - Απέκρυπτε την αλήθεια το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΦΙ: Γνωμάτευση δύο γιατρών. Ο δεσπότης δεν έχει... «κουσούρι».

Ο ΛΟΓΟΣ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νέα δομή του ΕΣΥ. Μεταρρυθμίσεις για καλύτερη Υγεία.

ΤΑ ΝΕΑ: Νεόπτωχοι 320.000 Έλληνες!... διπλασιάστηκαν όμως και οι νεόπλουτοι.

Η ΝΙΚΗ: Ανίκανοι διαχειριστές. Στο 6,1% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το έλλειμμα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα:Βασικό λαϊκό δικαίωμα το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.

TRAFFIC NEWS: Είμαι δίμετρη κούκλα και όχι τραβεστί.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ποιος άναψε τη φωτιά; Ποιος έκαψε το δάσος; Κ. Καραμανλής: εσείς ανάψατε τη φωτιά, κ. Παπανδρέου, κι εσείς κάψατε το δάσος.

Η ΧΩΡΑ: Καμπάνες για τις αυξήσεις στις τιμές. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και στην ακρίβεια.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδρά η IAAF για Κεντέρη - Θάνου

Την έκπληξή της για το γεγονός ότι η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου από τις κατηγορίες ότι προσπάθησαν να αποφύγουν έλεγχο ντόπινγκ εξέφρασε η IAAF, η οποία ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει στην αγγλική γλώσσα την απόφαση και έπειτα να αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί ή θα την απορρίψει ή αν θα προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού IAAF έχει ως εξής:

«Η IAAF χαιρετίζει την απόφαση αποκλεισμού του προπονητή Χρήστου Τζέκου για περιόδου τεσσάρων χρόνων, όμως δηλώνει την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι σπρίντερ Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ότι προσπάθησαν να αποφύγουν έλεγχο ντόπινγκ.

Η IAAF περιμένει να λάβει στην αγγλική γλώσσα όλα τα έγγραφα που αφορούν στη συγκεκριμένη απόφαση και θα τα εξετάσει προσεκτικά η αρμόδια επιτροπή για θέματα ντόπινγκ.

Μετά από αυτό, η IAAF θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την απόφαση, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)».


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα στη Βηρυτό

Κρατήρα βάθους δύο μέτρων άνοιξε η έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε τη νύχτα της Παρασκευής την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημίες.

Η βόμβα άνοιξε στο έδαφος κρατήρα βάθους δύο μέτρων, ενώ κατέστρεψε πολλά αυτοκίνητα και τις προσόψεις κτηρίων. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο στόχος και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βόρειο προάστιο της Βηρυτού, σε περιοχή όπου υπάρχουν κατοικίες, κυρίως χριστιανών, αλλά και εμπορικά κέντρα.

Λίγο μετά την έκρηξη ο πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τη φιλική του έναντι της Συρίας στάση, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι ο πρόεδρος καλεί όλες τις πλευρές να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας αυτή την ευαίσθητη περίοδο, με τη συμμετοχή τους σε έναν διάλογο εφ΄ όλης της ύλης.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση ΗΠΑ προς Β. Κορέα

Αμετάπιστη παραμένει μέχρι τώρα η Βόρεια Κορέα, σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα

Εάν η Βόρεια Κορέα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας, είπε η κ. Ράις στο Τόκιο, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στην Ασία, καλώντας συγχρόνως την Κίνα και τις άλλες χώρες της περιοχής να ασκήσουν πιέσεις στην Πιονγκγιανγκ.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας, την οποία κάλεσε να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία) για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τις οποίες είχε εγκαταλείψει τον περασμένο μήνα.

Η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι η κ. Ράις θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για την παρατήρηση της ότι η Βόρεια Κορέα είναι «προκεχωρημένο φυλάκιο της τυραννίας», προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν απερίφραστα το αίτημα της Ιαπωνίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ασιατική περιοδεία της κ. Ράις συνεχίζεται με επισκέψεις στη Νότια Κορέα και την Κίνα.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία μπροστά στις εκλογές

«Οι ηγέτες των κομμάτων ανοίγουν νέο μέτωπο στον προεκλογικό αγώνα», γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, που κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο» Πρώτα η γκρίζα ψήφος, τώρα η ψήφος των ομοφυλοφίλων».

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπάουν, αγωνίζεται να κερδίσουν οι Εργατικοί τις ψήφους των υπερήλικων, τώρα οι ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων έχουν θέσει ως στόχο τις ψήφους των ομοφυλοφίλων, που υπολογίζονται στα 2,65 εκατομμύρια, γράφει η Iντιπέντεντ, προβάλλοντας δήλωση του Τόνι Μπλερ, ότι μπορεί να φανταστεί την ανάληψη της πρωθυπουργίας από κάποιον που ανοιχτά θα δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν επικεντρώνει στις επιθέσεις του αρχηγού των συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ εναντίον της κυβέρνησης Μπλερ. Εντείνοντας τον «ανταρτοπόλεμο», ο αρχηγός των Συντηρητικών ανέφερε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ενδέχεται να αλλάξει τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που «ανταμείβει», όπως σημείωσε τους παραβάτες του νόμου.

«Πολιτικός κατακλυσμός»

Σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι η Γκάρντιαν γράφει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι απειλούν με «εκτροχιασμό» τη συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αναφερόμενη στην τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων (51%), θέλει να ψηφίσει με «όχι» στο δημοψήφισμα του Μαΐου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σημειώνοντας ότι η πολιτική ελίτ της Γαλλίας ανησύχησε από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «πολιτικός κατακλυσμός», εάν οι Γάλλοι πουν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου.

Επίσης στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα γράφει ότι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ ανέλαβε δράση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο τομέα, αναθέτοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη διεξαγωγή νέων συζητήσεων με τα συνδικάτα για το ζήτημα των συντάξεων.

Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την απόφασή της του περασμένου χρόνου για τα «μαλακά» ναρκωτικά, σύμφωνα με την οποία μειώθηκαν οι ποινές για την κατοχή και εμπορία ινδικής κάνναβης. Τον Ιανουάριο του 2004 η ινδική κάνναβη είχε υποβαθμιστεί από την κατηγορία επικινδυνότητας Β στην κατηγορία Γ.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη δημοσκόπηση για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία, κάνοντας λόγο για «καμπάνες συναγερμού για τον Σιράκ». Σε άλλο της δημοσίευμα σημειώνει ότι εάν η Γαλλία, «η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πει όχι στη Συνθήκη, «το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι στην ουσία νεκρό».

Κεντέρης-Θάνου

Στις αθλητικές της σελίδες η Γκάρντιαν αναφέρεται εκτενώς στην αθώωση από τον ΣΕΓΑΣ του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, προβάλλοντας δήλωση του εκπροσώπου του ΙΑΑF, Νικ Ντέιβις, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την απόφαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΙΑΑF, ανέμενε αποκλεισμό, αν όχι δύο χρόνων, ενός χρόνου.

Για το ίδιο θέμα η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διαψεύσει ότι δεν χειρίστηκε σωστά την όλη υπόθεση, ενώ η εφημερίδα Τάιμς σημειώνει ότι η ΙFFA έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει εκ νέου προσωρινό αποκλεισμό στους δύο αθλητές και ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία

Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση

Η διεθνής κοινότητα καλείται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την βοήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), σε διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειμμα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, ενώ η Ινδία, η Ινδονησία, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα χρειάζονται πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της ΑΤΑ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων γι αυτές τις περιοχές που τώρα έχουν περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης.

Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τεράστια μετασεισμικά κύματα που έπληξαν τις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου.

Πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Φόβοι για διαφθορά

Η ΑΤΑ παρουσίασε την έκθεσή της για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι σε συνάντηση των δωρητών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρόντα θύμισε στους συμμετέχοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες χώρες.

Στην Ινδία καταστράφηκαν 700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου.

Στο Άτσε της Ινδονησίας, το 44% των επιζώντων έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους.

Στη Σρι Λάνκα αφανίστηκαν 100 χιλιάδες σπίτια και καταστράφηκε το 65% του αλιευτικού στόλου.

Ο κ. Κουρόντα είπε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στρατηγική στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Μία από τις πληγείσες χώρες που κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας στην διαχείρηση των οικονομικών κονδυλίων είναι η Σρι Λάνκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λαξμάν Καντιργκαμάρ, λέει ότι τα χρήματα από τις δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ ούτε ένα γιέν, ούτε ένα ρούπι, ούτε ένα δολάριο σε μετρητά. Δεν θέλουμε μετρητά. Για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μας δώσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει η ίδια την επίβλεψη εργασιών αξίας οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.