Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-18

  1. Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία
  2. Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας
  3. Πρόσκληση στο Σαρόν για το Τέξας
  4. Η ανοδική πορεία του πετρελαίου
  5. Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας
  6. «Αθώοι» οι Κεντέρης Θάνου
  7. Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία
  8. Ο Ολλανδός συνεργός του Σαντάμ
  9. Πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών
  10. Ουκρανικοί πύραυλοι σε Ιράν και Κίνα
  11. Πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών
  12. Συνάντηση Καραμανλή Γιούνκερ
  13. Επιτυχείς οι κινητοποιήσεις
  14. Αλλαγές στο βασικό μέτοχο;
  15. Αποφυλάκιση με σημασία στην Κίνα
  16. «Καθαρή» η CIA
  17. Στο εδώλιο συνεργός του Σαντάμ
  18. Στήριξη Μπους στην οικογένεια θύματος του ΙΡΑ
  19. «Ο Πούτιν και οι φίλοι του» στο Παρίσι

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία

Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση

Η διεθνής κοινότητα καλείται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την βοήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), σε διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειμμα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, ενώ η Ινδία, η Ινδονησία, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα χρειάζονται πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της ΑΤΑ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων γι αυτές τις περιοχές που τώρα έχουν περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης.

Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τεράστια μετασεισμικά κύματα που έπληξαν τις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου.

Πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Φόβοι για διαφθορά

Η ΑΤΑ παρουσίασε την έκθεσή της για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι σε συνάντηση των δωρητών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρόντα θύμισε στους συμμετέχοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες χώρες.

Στην Ινδία καταστράφηκαν 700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου.

Στο Άτσε της Ινδονησίας, το 44% των επιζώντων έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους.

Στη Σρι Λάνκα αφανίστηκαν 100 χιλιάδες σπίτια και καταστράφηκε το 65% του αλιευτικού στόλου.

Ο κ. Κουρόντα είπε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στρατηγική στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Μία από τις πληγείσες χώρες που κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας στην διαχείρηση των οικονομικών κονδυλίων είναι η Σρι Λάνκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λαξμάν Καντιργκαμάρ, λέει ότι τα χρήματα από τις δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ ούτε ένα γιέν, ούτε ένα ρούπι, ούτε ένα δολάριο σε μετρητά. Δεν θέλουμε μετρητά. Για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μας δώσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει η ίδια την επίβλεψη εργασιών αξίας οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας

Η μεταμόρφωση της Κίνας τα τελευταία 25 χρόνια είναι εντυπωσιακή. Το νέο πρόσωπο της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο - 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συνδυάζει τις συντηρητικές δομές του κομουνιστικού καθεστώτος με τις καταναλωτικές συνήθειες του δυτικού κόσμου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η οικονομία της Κίνας θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας της μπορεί να καταρρεύσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα ορισμένοι κάνουν ήδη λόγο για την απειλή που αντιμετωπίζουν οι δυτικές αγορές από τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Θα γίνει η Κίνα η νέα υπερδύναμη του πλανήτη; Πιστεύετε ότι απειλείται η παγκόσμια οικονομία από την ευημερούσα οικονομία της; Προτιμάτε τα φθηνά κινεζικά προϊόντα σε σχέση με τα ακριβότερα ευρωπαϊκά;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Πιστεύω πως είναι εφιαλτικό το σενάριο να δούμε μία βάρβαρα καταπιεστική χώρα όπως είναι η Κίνα να γίνεται η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Μακάρι ο δυτικός κόσμος να αντιδράσει και να αποτρέψει ένα τέτοιο απεχθές σενάριο.

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόσκληση στο Σαρόν για το Τέξας

Ο κ. Σαρόν έχει επισκεφθεί το Λευκό Οίκο πολλές φορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο ράντσο του στο Τέξας στις 11 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Σκοτ ΜακΚλέλαν.

Ο Αριέλ Σαρόν έχει γίνει πολλές φορές δεκτός στο Λευκό Οίκο, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί το ράντσο του Τζορτζ Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας.

Η πρόσκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έγινε μια ημέρα μετά την απόφαση των παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων να συνεχίσουν τη λεγόμενη «ανοιχτή» προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου. Τη απόφαση χαιρέτησε ο Αριέλ Σαρόν.

Ο Τζορτζ Μπους συνήθως χρησιμοποιεί το ράντσο του για υψίστης σημασίας πολιτικές επαφές αλλά και για να ευχαριστήσει σημαντικούς συμμάχους του.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Ο πόλεμος στο Ιράκ άλλαξε τα δεδομένα

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου απασχολούν τους οικονομικούς αναλυτές.

Μπορεί να φτάσουμε στα 70 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο, δήλωσε στο BBC, o αναλυτής Ρομπ Λώχλην της Man Financial.

Για τα αίτια της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας στις τιμές μαύρου χρυσού μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο αναλυτής του Κέντρου Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών, Μανουσέρ Τακίν, ο οποίος απαντά στην ερώτηση εάν η αύξηση των τιμών ήταν αναμενόμενη:

«Και ναι και όχι. Συνήθως τα συμβόλαια παράδοσης αργού πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο είναι πιο φθηνά καθώς οι τιμές πέφτουν λίγα δολάρια το βαρέλι λόγω εποχιακής μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου από τις πλούσιες χώρες του βορείου ημισφαιρίου», λέει ο αναλυτής.

Πιστεύει ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν γιατί η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου ανέβηκε με ραγδαίους ρυθμούς, «σε μερικές περιπτώσεις όπως της Κίνας υπερτριπλασιάστηκε. Φέτος στις αγορές επικρατεί νευρικότητα και οι αγοραστές είναι έτοιμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσουν αποθέματα».

Ο κ. Τακίν λέει ότι πέρυσι τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να περιορίσουν την προσφορά του αγαθού και να μην αντλήσουν όσες ποσότητες μπορούσαν για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αποθέματα ενεργοβόρων χωρών και βιομηχανιών όπως τα διυλιστήρια και οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν πέσει χαμηλά.

«Προσθέστε σε όλους αυτούς τους παράγοντες τις διάφορες ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και αλλού, οπότε δεν θεωρείται ως έκπληξη η ραγδαία άνοδος των τιμών», δηλώνει ο αναλυτής.

Ο Μανουσέρ Τακίν ελπίζει ότι αυτό το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης θα εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες:

«Νομίζω ότι η σχέση προσφοράς - ζήτησης σε μεσοπρόθεσμη βάση θα εξισορροπηθεί - τους επόμενους μήνες. Οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ στην τελευταία συνάντηση τους στο Ισφαχάν του Ιράν έστειλαν ένα μήνυμα σαφές ... Ότι είναι προετοιμασμένες να αυξήσουν αμέσως την παραγωγή πετρελαίου, ότι ήδη έχουν ανοίξει τις στρόφιγγες, όπως στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας η οποία ανέβασε την ημερήσια παραγωγή της κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια.

» Μάλιστα δεσμεύθηκαν ότι εάν στις επόμενες εβδομάδες η τιμή παραμείνει υψηλή, θα αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια επιπλέον. Πάντως η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο αυξήθηκε μέσα στο 2004 κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και εφέτος υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.....

» Αλλά συνολικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στο επόμενο δίμηνο πρέπει να περιμένουμε κάποια υποχώρηση των τιμών και μετά καθώς θα φθάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού μάλλον θα έχουμε νέα αύξηση των τιμών κατά λίγα δολάρια», λέει ο Μανουσέρ Τακίν, αναλυτής του Κέντρου Παγκοσμίων Ενεργειακών Μελετών.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: H άνοδος της Κίνας

Η μεταμόρφωση της Κίνας τα τελευταία 25 χρόνια είναι εντυπωσιακή. Το νέο πρόσωπο της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο - 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συνδυάζει τις συντηρητικές δομές του κομουνιστικού καθεστώτος με τις καταναλωτικές συνήθειες του δυτικού κόσμου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η οικονομία της Κίνας θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας της μπορεί να καταρρεύσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα ορισμένοι κάνουν ήδη λόγο για την απειλή που αντιμετωπίζουν οι δυτικές αγορές από τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Θα γίνει η Κίνα η νέα υπερδύναμη του πλανήτη; Πιστεύετε ότι απειλείται η παγκόσμια οικονομία από την ευημερούσα οικονομία της; Προτιμάτε τα φθηνά κινεζικά προϊόντα σε σχέση με τα ακριβότερα ευρωπαϊκά;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Αθώοι» οι Κεντέρης Θάνου

Η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου από την κατηγορία ότι προσπάθησαν να αποφύγουν έλεγχο του ντόπινγκ.

Ωστόσο, την ίδια τύχη δεν είχε και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος, ο οποίος αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος που αθωόθηκαν οι αθλητές του:

«Από τη στιγμή που αθωώθηκαν οι Κεντέρης και Θάνου είμαι πανευτυχής. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο», δήλωσε ο κ. Τζέκος.

Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση διήρκησε δύο μήνες. Τώρα η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) πρέπει να εγκρίνει την απόφαση του ΣΕΓΑΣ. Μάλιστα η Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο.

Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση η IAAF φέρεται να εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι σπρίντερ Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλώνει το έλλειμμα για τη ΝΑ Ασία

Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση

Η διεθνής κοινότητα καλείται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την βοήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ), σε διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειμμα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, ενώ η Ινδία, η Ινδονησία, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα χρειάζονται πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της ΑΤΑ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων γι αυτές τις περιοχές που τώρα έχουν περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης.

Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τεράστια μετασεισμικά κύματα που έπληξαν τις περιοχές της νότιο-ανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου.

Πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Φόβοι για διαφθορά

Η ΑΤΑ παρουσίασε την έκθεσή της για τις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι σε συνάντηση των δωρητών στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρόντα θύμισε στους συμμετέχοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πληγείσες χώρες.

Στην Ινδία καταστράφηκαν 700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου.

Στο Άτσε της Ινδονησίας, το 44% των επιζώντων έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους.

Στη Σρι Λάνκα αφανίστηκαν 100 χιλιάδες σπίτια και καταστράφηκε το 65% του αλιευτικού στόλου.

Ο κ. Κουρόντα είπε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στρατηγική στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Μία από τις πληγείσες χώρες που κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας στην διαχείρηση των οικονομικών κονδυλίων είναι η Σρι Λάνκα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λαξμάν Καντιργκαμάρ, λέει ότι τα χρήματα από τις δωρεές δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ ούτε ένα γιέν, ούτε ένα ρούπι, ούτε ένα δολάριο σε μετρητά. Δεν θέλουμε μετρητά. Για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μας δώσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει η ίδια την επίβλεψη εργασιών αξίας οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ολλανδός συνεργός του Σαντάμ

Τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες Κούρδους του Ιράκ η Χαλάμπτζα

Ένας Ολλανδός επιχειρηματίας, ο Φρανς φαν Άνραατ, κατηγορείται ότι είχε βοηθήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν να παρασκευάσει δηλητηριώδη αέρια στα τέλη της δεκαετίας του '80 τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί κατά των Κούρδων.

Ο Φρανς φαν Άνραατ, που οδηγήθηκε την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου του Ρότερνταμ, κατηγορείται ότι συνήργησε σε εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας.

Ο Φρανς φαν Άνραατ είναι ο πρώτος στον οποίον ασκείται ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι είχε πωλήσει επικίνδυνες ουσίες.

Οι εικόνες από την επίθεση αερίων στην Χαλάμπτζα με σόκαραν. Όμως δεν έδωσα εγώ την εντολή

Φαν Άνραατ - 2003

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ολλανδός επιχειρηματίας είχε συνεργήσει σε πράξεις γενοκτονίας, επειδή οι χημικές ουσίες που είχε πωλήσει στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην παρασκευή αερίου μουστάρδας και άλλων αερίων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν έκαναν χρήση αυτών των αερίων στις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον της πόλης Χαλάμπτζα το 1988 - επιθέσεις από τις οποίες βρήκαν το θάνατο πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

«Σημαντικός μεσάζοντας»

«Την ώρα της επίθεσης ήμουν στα περίχωρα της Χαλάμπτζα κι όταν έφτασα στην πόλη είδα πτώματα παντού. Θυμάμαι, υπήρχε μια έντονη μυρωδιά στον αέρα αλλά δεν ήξερα τότε ότι ήταν η μυρωδιά χημικών ουσιών. Έβλεπα όμως σκόνες διάφορες, κίτρινες και μπλε. Πήγα στο τζαμί και κάθισα δίπλα στην κρήνη και κάθε φορά που μου έρχονταν ζαλάδες, έριχνα νερό στο πρόσωπό μου. Αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω», θυμάται ένας Κούρδος.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του BBC στο Ρότερνταμ, οι αρχές είναι βέβαιες πως έχουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν, την ενοχή του Φρανς φαν Άνραατ.

Τα Ηνωμένα Έθνη, δε, τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο σημαντικούς μεσάζοντες που βοήθησαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν να προμηθευτεί επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ας σημειωθεί ότι ο Φρανς φαν Άνραατ, που κατεζητείτο από το 1989 σχετικά με κατηγορίες παραβίασης κανόνων εξαγωγής προϊόντων, ζούσε στο Ιράκ για περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

Συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο Άμστερνταμ. Είναι, δε, ο πρώτος Ολλανδός πολίτης που κατηγορείται για γενοκτονία.


Πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόταση με την οποία αιτείται την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, υπέβαλε προ μηνός ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, η πρόταση διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο τη Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε επιπρόσθετα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατό, στη βάση του σχεδίου Αναν, για βιώσιμη, διζωνική λύση.

Τα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση τους διευκρίνισαν ότι κατά την συνάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος «δεν παρουσιάστηκαν επίσημες προτάσεις» για επανέναρξη των συνομιλιών.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ουκρανικοί πύραυλοι σε Ιράν και Κίνα

Οι ουκρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να έφεραν πυρηνικές κεφαλές

Την πώληση πυραύλων τύπου Κρουζ Χ-55 από την Ουκρανία στο Ιράν και την Κίνα, το 2001, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενη τον Ουκρανό γενικό εισαγγελέα, Σβιάτοσλαβ Πίσκουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, 12 πύραυλοι πωλήθηκαν στην Τεχεράνη και έξι στο Πεκίνο, αν και κανένας δεν έφερε πυρηνική κεφαλή.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές τριών χιλιάδων χιλιομέτρων, αρκετό για να πλήξουν το Ισραήλ από ιρανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως εκφράσει φόβους για την τύχη του πυρηνικού οπλοστασίου των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο κ. Πίσκουν δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι η πρώην κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε παραπέμψει τον περασμένο χρόνο στο δικαστήριο έναν επιχειρηματία σε σχέση με την υπόθεση.

Επίσης, για έναν εκ των δύο Ρώσων που είχαν θεωρηθεί ως οι εγκέφαλοι της αγοραπωλησίας είχε κατατεθεί αίτημα έκδοσής του.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόταση με την οποία αιτείται την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, υπέβαλε προ μηνός ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, η πρόταση διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο τη Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε επιπρόσθετα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατό, στη βάση του σχεδίου Αναν, για βιώσιμη, διζωνική λύση.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή Γιούνκερ

H ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι δημοσιονομικές προοπτικές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον και της Ελλάδας, το σύμφωνο σταθερότητας και η Στρατηγική της Λισαβόνας ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, καθώς τη θεωρεί «δίκαιη και ισορροπημένη τοποθέτηση» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία, για την οποία «ο κ. Γιούνκερ θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας στην προσπάθειά του να συναφθεί αυτή ως το τέλος της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας».

Επί του θέματος, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε πως στόχος της λουξεμβουργιανής προεδρίας είναι να λυθεί το θέμα μέχρι τη σύνοδο του Ιουνίου, αλλά εμμέσως αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «γνωρίζουμε πού υπάρχουν οι αδυναμίες και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε στο βαθμό του δυνατού τις ελληνικές ανησυχίες».

Για τη στρατηγική της Λισαβόνας και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι επαρκής και υπολείπονται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Δυσκολίες υπάρχουν, όπως τόνισαν, και στην προσπάθεια να επέλθει συμφωνία για μεταρρύθμιση του σύμφωνου σταθερότητας.

Ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας- Επαφές Μολυβιάτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ ιδίαν συνομιλία των δύο ανδρών, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι πλέον ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά για την Τουρκία μετά τις αποφάσεις για επ' αόριστον αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Κροατία που έλαβε η Ένωση.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δείπνο που θα έχει τη Δευτέρα στη Βίλα Λορέν των Βρυξελλών με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε πως «τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα - στην πράξη, ότι μπορεί και πραγματικά σκοπεύει στην πλήρη συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Γούνκερ προσέθεσε ότι «όσο νωρίτερα υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας για το οποίο δεσμεύθηκε τόσο το καλύτερο για την ίδια και την ΕΕ».

Σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ο κ. Καραμανλής είπε ότι έχουμε δεσμευθεί να εξομαλύνουμε πλήρως τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

«Προφανώς, δεν είναι εύκολος ο δρόμος για να πετύχουμε αυτόν το στόχο. Υπάρχουν πολλά εμπόδια, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο» ανέφερε, τονίζοντας κατόπιν ότι «υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας διότι περιμένουμε ότι μια εξευρωπαϊσμένη Τουρκία θα είναι ένας πολύ περισσότερο συμβατός γείτονας για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Πέραν του δείπνου Καραμανλή -Ερντογάν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι επαφές μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχιστούν σε υψηλό επίπεδο την ερχόμενη περίοδο. Την Πέμπτη το υπουργείο των Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επίσκεψη του υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη στην Άγκυρα, κατόπιν τουρκικής προσκλήσεως , πιθανότατα στις 12-13 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μολυβιάτης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 21 του μηνός, στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και κατόπιν στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός θα αναχωρήσει για την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει συναντήσεις με την αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίσα Ράις, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χάντλευ και, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχείς οι κινητοποιήσεις

Ικανοποιημένοι από την συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης δηλώνουν συνδικάτα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η τετράωρη στάση εργασίας των δύο κορυφαίων εργατικών σωματείων της χώρας και η 24ωρη πανελλαδική απεργία ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, της ολυμπιακής αεροπορίας, των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των εργατικών κέντρων σε μεγάλες πόλεις της χώρας χαρακτηρίστηκαν «επιτυχείς» από τους συνδικαλιστές.

Ικανοποιητική χαρακτήρισαν και την συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στο πεδίο του Άρεως, ενώ συνδικαλιστές συνέδεαν την μεγάλη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων (ΟΙΥΕ) με το θέμα του νέου ωραρίου καταστημάτων στο οποίο αντιδρούν έντονα.

Οι συνδικαλιστές τόνιζαν ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια έκλεισαν μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για «τρανταχτό μήνυμα» προς την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει μια νέα περίοδος κοινωνικών συγκρούσεων, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης «σταθμό αλλά και αφετηρία και όχι τέλος».

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 19 Μαρτίου, στο Σύνταγμα, με την οποία και κλίνει το τριήμερο των οργανωμένων από τα συνδικάτα κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διοργάνωσε την Πέμπτη ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία από εκείνη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η έναρξη της πορείας του ΠΑΜΕ σήμανε και τον τερματισμό της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Εμπορίου που είχαν πραγματοποιήσει, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μέλη του, τα οποία ανήρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία, Όχι επέκταση ωραρίου, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο».


Αλλαγές στο βασικό μέτοχο;

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά: θηλιά παρεμπόριο-ωράριο. Αδιέξοδο για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις 3 προγράμματα 120 εκ. ευρώ. Για γυναίκες, νέους και μικρές επιχειρήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΠΑΜΕ εναντίον ΓΣΕΕ. Τα παρατράγουδα της χθεσινής -όχι εντυπωσιακής- απεργίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ταρίφα 2.000 ευρώ το μήνα για απεξάρτηση. Αποκαλύψεις στη Βουλή για την εκμετάλλευση των ναρκομανών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Υπουργοί στο σκαμνί. Στη Βουλή το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Η ΑΥΓΗ: Απεργιακό βάπτισμα. Μεγάλη ανταπόκριση χθες στο κάλεσμα ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γίναμε νούμερο Γιωργάκη. Τα παλικάρια του ΠΑΣΟΚ που τρώγανε σίδερα πού κρύβονται; Δεν βλέπουν ότι η Παράταξη βαράει διάλυση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δήλωση μετανοίας με υποσχέσεις στις Βρυξέλλες. Και τροποποίηση του Συντάγματος το 2006. Η κυβέρνηση μεθοδεύει την αλλαγή του νόμου για τον βασικό μέτοχο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλάζουν όλα για ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους. Ακίνητα: Στο στόχαστρο της εφορίας η αλλαγή χρήσης.

ΕΘΝΟΣ: Το πρώτο μήνυμα για ανεργία, ακρίβεια, μισθούς, συντάξεις, ωράριο, ασφαλιστικό. Αφύπνισε το συνδικαλιστικό κίνημα η πολιτική της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα το απόγευμα, ημέρα των Α΄Χαιρετισμών, η Δ.Ι.Σ. μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο και Εν ονόματι του Θεού και του λαού η συνάντηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξυπνητήρι" στη Βουλή. Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Από την επιστολή του αντεισαγγελέα εφετών Δημητρίου Παπαγγελόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτοψία της εφορίας στα "ημιυπαίθρια". Ακίνητα: Εντολή για ελέγχους όταν γίνονται μεταβιβάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βήματα βελτίωσης στην Ελλάδα βλέπει η Διεθνής Διαφάνεια, αλλά... Βασικώς... εργολάβοι.

ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόσθετο βάρος 1,3 δισ. Έλλειμμα πάνω από 6% του ΑΕΠ για το 2004 ανακοινώνει σήμερα η Eurostat".

ΕΣΤΙΑ: Το ακριβό ευρώ γονατίζει την Ευρώπη. Από την καθιέρωσή του ανατιμήθηκε 50% έναντι του δολλαρίου.

ESPRESSO: Οι αυθαιρεσίες των ισχυρών στην παραλιακή. Ένα χρόνο μετά την υπόθεση Σταθέα οι μπουλντόζες έμειναν αδρανείς...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο 3ετούς λιτότητας στέλνουν στην Κομισιόν. Επίσημη ομολογία για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού 2005".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη Βουλή πάλι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Για πολιτικές ευθύνες στη ΔΕΚΑ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Όπισθεν ολοταχώς για το "βασικό μέτοχο". Καλλιεργείται το έδαφος για αλλαγές στο νόμο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Παραίνεση" προς την Άγκυρα. Κ. Καραμανλής: Να αποδείξει η Τουρκία ότι προτίθεται να προσαρμοσθεί.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σύντομα αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό. Μετά από 15 μήνες επενδυτικής "άπνοιας".

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωκεραμίδες για την κυβέρνηση. Πήγαν περίπατο οι διαβεβαιώσεις.

Η ΝΙΚΗ: Ονομαστικοποίηση ευθυνών. Όπισθεν από την κυβέρνηση για το βασικό μέτοχο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Χορός εκατ. ευρώ στο ΥΠ. ΕΞ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιτυχία σημείωσε η πανεργατική πανελλαδική απεργία. Μήνυμα αντίστασης και προοπτικής.

TRAFFIC NEWS: "Αίμα" και βία στο στούντιο του Καμπούρη. Νέα ήθη στην τηλεόραση. Μετά τις καρεκλιές... τα μαλλιοτραβήγματα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετά τη χθεσινή γενική απεργία. Έρχονται και άλλες αντιδράσεις. Αν δεν επέμβει ο πρωθυπουργός.

Η ΧΩΡΑ: 53 περιοχές στο σχέδιο πόλης. Προχωρούν αμέσως οι εντάξεις χιλιάδων αυθαιρέτων.

City Press: Βασικό... πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αναπόφευκτη πλέον η αλλαγή του νόμου για το βασικό μέτοχο, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Metro: Εξελίξεις στα εθνικά. Σε πρώτο πλάνο Κυπριακό, Σκοπιανό και Ελληνοτουρκικά.

Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ανοίγει εκ νέου στη Βουλή το θέμα της διερεύνησης ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αυτή τη φορά σε σχέση με τις συναλλακτικές δραστηριότητες της ΔΕΚΑ ΑΕ κατά την περίοδο μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000. Την εξέλιξη αυτή δρομολογεί η διαβίβαση στο Κοινοβούλιο, μέσω του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, της αναφοράς του 9ου ειδικού ανακριτή μετά το τέλος της κύριας ανάκρισης, που διενεργήθηκε για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, από την οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών, για άμεση συνέργεια σε αυτήν κατ' εξακολούθησιν και για πράξεις συμμετόχων, που τελέστηκαν ως τις 9 Απριλίου 2000".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "στο "σκαμνί" της Βουλής πρόκειται να καθίσουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη (Χριστοδουλάκης-Φλωρίδης) ώστε να λογοδοτήσουν για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών απέστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, που αφορά το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές του 2000".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "συμπληρώνονται σχεδόν 5 χρόνια από την αλήστου μνήμης περίοδο, όπου η κρατική ΔΕΚΑ ΑΕ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2000, έπαιξε τα άθλια πολιτικο-οικονομικά της παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, υπό τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους, πιστεύοντας στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι προεξάρχοντος του τότε υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη είχαν αναλάβει να στηρίξουν προεκλογικά τον δείκτη του Χρηματιστηρίου, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει λίγες εβδομάδες μετά, έστω και οριακά (για μόλις 70.000 ψήφους διαφορά) τις εθνικές εκλογές".

Νόμος για το "βασικό μέτοχο"

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μετά από μία περίοδο αντιφάσεων και διαρκών προσπαθειών να κερδηθεί χρόνος πριν αναγκαστεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις του νόμου για τον βασικό μέτοχο που αντιβαίνουν στην κοινοτική νομοθεσία, η κυβέρνηση ομολογεί την αδυναμία της να στηρίξει, πολιτικά και νομικά την επιχειρηματολογία περί...υπεροχής του Συντάγματος έναντι του κοινοτικού δικαίου και ανακρούει πρύμναν. Έτσι υπό τον φόβο της εκκίνησης διαδικασίας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά τις προειδοποιήσεις και του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ουσιαστικών αλλαγών στο συγκεκριμένο νόμο με προοπτική τροποποίησης και της ίδιας της συνταγαγματικής ρύθμισης πάνω στην οποία βασίστηκαν οι εκτελεστικοί νόμοι".

H CITY PRESS αναφέρει ότι "αναπόφευκτη πλέον η αλλαγή του νόμου για το βασικό μέτοχο υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και το ασυμβίβαστο συγγενικών προσώπων φαίνεται να εγκαταλείπονται. Δυσαρέσκεια Καραμανλή με Παυλόπουλο, Ρουσόπουλο και όσους τον εγκλώβισαν σε έναν προβληματικό νόμο. Τη Δευτέρα η κρίσιμη συνάντηση Παυλόπουλου με τον αρμόδιο επίτροπο, από την Τρίτη νέος γύρος εξελίξεων".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σε δήλωση μετανοίας για τον νόμο περί βασικού μετόχου αναγκάστηκε να προβεί στην ουσία η κυβέρνηση και να ομολογήσει και επισήμως πλέον ότι ο νόμος βρίσκεται υπό αίρεσιν. Την αλλαγή του ζήτησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες αίτημα το οποίο απεδέχθη ο έλληνας πρωθυπουργός. Την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει η δέσμευσή της να προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου ο νόμος να αλλα΄ξει ριζικά και ζητεί διακομματική συναίνεση γι αυτό".

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με την πρώτη απεργία επί των ημερών της διακυβέρνησής της βρέθηκε χθες η κυβέρνηση Καραμανλή. Η απεργία είχε επιτυχία όχι μόνο στις ΔΕΚΟ (όπου η συμμετοχή έφθασε το 75%), αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Οι εργαζόμενοι έστειλαν προειδοποίηση στην κυβέρνηση, αλλά και την εργοδοσία, ότι δεν θα ανεχθούν τις ρυθμίσεις για το ωράριο, τη λιτότητα και την πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την ανεργία".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "σήμερα, οι δρόμοι μάς οδηγούν στις 7μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πραγματοποιείται το αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Κεντρικό σύνθημα θα είναι: "Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε χθες το συνδικαλιστικό κίνημα, που διοργάνωσε μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Πάνω από 10.000 άτομα έδωσαν το "παρών" στις δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, ενώ σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "με χωριστή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) πήρε μέρος στις χθεσινές κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων κατά της ακρίβειας, της φτώχειας, των απολύσεων και της ανεργίας καταγγέλλοντας παράλληλα δια του εκπροσώπου του κ. Γιώργου Μαυρίκου την "πράσινη" ΓΣΕΕ του κ. Πολυζωγόπουλου ότι ευθύνεται, μεταξύ των άλλων, και για τα 572 ευρώ του σημερινού βασικού μισθού των εργαζομένων".

Εθνικά θέματα

Η METRO γράφει ότι "εντείνει την κινητικότητά της στο πεδίο των εθνικών θεμάτων η κυβέρνηση, κρίνοντας ότι η χρονική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από το διεθνές ενδιαφέρον για σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα τη χώρα μας, είναι κατάλληλη για την οριστική αντιμετώπισή τους. Το τελευταίο διάστημα, η πεποίθηση αυτή είναι διάχυτη στο διπλωματικό επιτελείο, ενώ η κυβέρνηση "ανεβάζει" τις διεθνείς επαφές και σχέσεις της, θέτοντάς τις σε θέση προτεραιότητας στην ατζέντα της".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "να αποδείξει ότι προτίθεται να προσαρμοσθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. "Ευελπιστούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση τάχιστα θα προβεί σε όλες τις ενέργειες εκείνες, που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βάσει του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας που συνυπέγραψε" πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός".

Υπόθεση Βαβύλη

H ESPRESSO γράφει ότι "η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Βαβύλης θα παραδοθεί όταν θα εκτιμήσεις την κατάσταση και νιώσει σίγουρος". Αυτή την εκτίμηση έκαναν χθες ανώτατες δικαστικές πηγές οι οποίες ωστόσο απάντησαν "διπλωματικά" στην ερώτηση πότε και πώς θα γίνει η παράδοση αυτή. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο Βαβύλης μπορεί να παραδοθεί και αύριο αλλά μπορεί και έπειτα από ένα μήνα", είπαν. Παράλληλα, η ηγεσία του Αρείου Πάγου έχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "η πίεση στον Απόστολο Βαβύλη για να παραδοθεί στην Αστυνομία αυξάνει μέρα με τη μέρα καθώς σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω του. Εκτός από τις δικαστικές Αρχές και οι γονείς του λένε ότι "τώρα κινδυνεύει η ζωή του" και του ζητούν να παραδοθεί. Ο δικηγόρος Γιώργος Αλφαντάκης δήλωσε πως "όλοι θέλουν να σταυρώσουν τον Βαβύλη".

Αποκαλύψεις στη Βουλή για εκμετάλλευση ναρκομανών

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ιδιωτικές κλινικές έχουν ... βγάλει 'τιμοκατάλογο απεξάρτησης' που ... τιμολογεί τη μάχη για τη ζωή, που δίνουν οι χρήστες και οι οικογένειές τους στα 2.000 ευρώ μηνιαίως! Την ίδια ώρα, τα 'ναρκολαδώματα' στο χώρο της Δίωξης και της Δικαιοσύνης ανθούν. Ο Γολγοθάς για παιδιά και γονείς είναι ατελείωτος...".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφυλάκιση με σημασία στην Κίνα

Η Ρεμπίγια Καντίρ είχε καταδικαστεί το 1999 επειδή έστειλε στο σύζυγό της στις ΗΠΑ αποκόμματα κινέζικης εφημερίδας

Στις ΗΠΑ έφτασε η Ρεμπίγια Καντίρ, μέλος της μειονότητας των Ουϊγούρων, επιχειρηματίας και αγωνίστρια για την προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τις κινεζικές αρχές, μετά από μακρόχρονη κράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι η αποφυλάκιση της Ρεμπίγια Καντίρ αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.

Κάλεσε επίσης την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει όλους όσους έχουν φυλακιστεί για την «ειρηνική έκφραση των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».

Η απελευθέρωση της κας. Καντίρ που είχε καταδικαστεί το 1999 με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών σε αλλοδαπούς, καθώς έστειλε αποκόμματα κινεζικής εφημερίδας στο σύζυγό της στις ΗΠΑ- έγινε λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δε θα προτείνει τη συζήτηση επικριτικού για την Κίνα ψηφίσματος στη συνάντηση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, λόγω ενδείξεων προόδου που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό από το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, είπε ότι οι ενδείξεις αυτές έγκεινται στις δεσμεύσεις για τη χορήγηση στους πολιτικούς κρατουμένους ίσων δικαιωμάτων στη διεκδίκηση αναστολής και μείωσης ποινών με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Κίνα έχει συμφωνήσει να επιτρέψει την επίσκεψη αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών αρμοδίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδρυση γραφείου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Πεκίνο.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 08:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Καθαρή» η CIA

Ο κ. Γκος κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της γνωστής CIA, Πόρτερ Γκος, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι μέλη της υπηρεσίας του έχουν εμπλέκονται σε υποθέσεις βασανιστηρίων κρατουμένων.

Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο κ. Γκος είπε ότι δεν έχει γνώση περιστατικών όπου η CIA έχει παραβεί το αμερικανικό δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση υπόπτων τρομοκρατών σε τρίτες χώρες, όπου υπάρχει περίπτωση να υπόκεινται σε βασανιστήρια.

Όπως είπε, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται επί περισσότερο από 20 χρόνια και συνεχώς αναζητούνται δικλείδες ασφαλείας, ενώ ερευνώνται όλες οι καταγγελίες για κακοποίηση των κρατουμένων αυτών στο εξωτερικό.

Ο γενικός επιθεωρητής της υπηρεσίας ερευνά την περίοδο αυτή τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις στις οποίες μέλη της CIA μπορεί να ευθύνονται για βασανιστήρια ή ακόμα και θάνατο κρατουμένων.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο συνεργός του Σαντάμ

Τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες Κούρδους του Ιράκ έγινε η πόλη Χαλάμπτζα

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται από σήμερα σε δικαστήριο του Ρότερνταμ ένας Ολλανδός επιχειρηματίας για την καταγγελλόμενη σχέση του με τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Φρανς φαν Άνραατ κατηγορείται ότι συνέδραμε τον Σαντάμ Χουσεΐν στην παρασκευή δηλητηριωδών αερίων, εγκαλούμενος για συνέργια σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός επιχειρηματίας κατηγορείται ότι προμήθευε τον ανατραπέντα ηγέτη του Ιράκ με χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και άλλων αερίων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Το Ιράκ έκανε χρήση των αερίων αυτών στο πόλεμο κατά των Κούρδων της χώρας στην πόλη Χαλάμπτζα το 1988, κατά τον οποίο περισσότεροι από 5000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Φαν Άνραατ, που κατεζητείτο από το 1989 σχετικά με κατηγορίες παραβίασης κανόνων εξαγωγής προϊόντων, ζούσε στο Ιράκ για περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στη χώρα.

Συνελήφθη στο Άμστερνταμ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η δίκη του σηματοδοτεί την πρώτη δίκη στην οποία κατηγορείται για γενοκτονία Ολλανδός πολίτης.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στήριξη Μπους στην οικογένεια θύματος του ΙΡΑ

H οικογένεια του Ρόμπερτ Μακ Κάρτνεϊ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκστρατεία να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες της δολοφονίας ενός Βορειοιρλανδού, η οποία αποδίδεται στον ΙΡΑ.

Ο κ. Μπους δέχθηκε στο Λευκό Οίκο μέλη της οικογένειας του θύματος, Ρόμπερτ Μακ Κάρτνεϊ, που είχε ασπαστεί τη ρωμαιοκαθολική πίστη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει χώρος για βία, εκφοβισμό και εγκληματικότητα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Υποσχέθηκε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την οικογένεια του θύματος.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η δολοφονία Μακ Κάρτνεϊ εντείνει την απομόνωση της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, Σιν Φέιν, από την ισχυρή ιρλανδική κοινότητα των ΗΠΑ, που αποτελεί και την κύρια χρηματοδοτική πηγή.

Επίσης στην Ουάσινγκτον, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Άχερν, συζήτησε την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία με τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς

Ο κ. Άνταμς δήλωσε αργότερα ότι συζητήθηκε η ανάγκη αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.


«Ο Πούτιν και οι φίλοι του» στο Παρίσι

«Αντίθετα με τον Τζορτζ Μπους», γράφει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde), «οι κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ έχουν αποφύγει να επικρίνουν δημοσίως τον πρόεδρο Πούτιν για τις αυταρχικές τάσεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται στη Ρωσία».

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η «μεγάλη κατανόηση» που επιδεικνύει ο Γάλλος πρόεδρος έναντι της πολιτικής του Κρεμλίνου, ποτέ δεν ήταν από τα δημοφιλή στοιχεία της εξωτερικής του πολιτικής, ωστόσο, όπως σημειώνεται, η σημερινή επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι φέρνει τον Ζακ Σιράκ σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Η εφημερίδα εκφράζει το φόβο ότι η ανοχή που δείχνουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία απέναντι στη Μόσχα μπορεί να διευρύνει ξανά το χάσμα που είχε προκαλέσει η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Η Λιμπερασιόν (Liberation), επίσης στη Γαλλία, διατυπώνει τις αμφιβολίες της σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι επιθυμεί να δημιουργήσει μία «ρωσικού τύπου» δημοκρατία, με στόχο την ειρηνική συμβίωση με τους γείτονες.

«Η Ρωσία», επισημαίνει η εφημερίδα, «εξόντωσε τον Μασχάντοφ, διεξάγει έναν ανελέητο πόλεμο στον Καύκασο, επενέβη στα εσωτερικά της Ουκρανίας και απειλεί απροκάλυπτα κάθε πρώην σοβιετική δημοκρατία που φαίνεται να αποκόπτεται από τη σφαίρα επιρροής της».

Η Λιμπερασιόν καταλήγει αναφέροντας ότι η χείρα φιλίας που τείνει προς ένα τέτοιο καθεστώς ο Ζακ Σιράκ είναι ριψοκίνδυνη, καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πολιτική Πούτιν αποτελεί εστία ανησυχίας.

Το τελευταίο άγαλμα του Φράνκο

Οι ισπανικές εφημερίδες ασχολούνται με την απομάκρυνση του τελευταίου αγάλματος του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο που βρισκόταν σε δημόσια θέα στη Μαδρίτη.

Η Ελ Παΐς (El Paίs) υποδέχεται με ικανοποίηση την ενέργεια των αρχών, αν και σημειώνει την αντίδραση του Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αναίτια υπενθύμιση περασμένων ιστορικών πληγών».

Η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) της Βαρκελώνης καταδικάζει τα επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία αντιδρώντας στην απομάκρυνση του αγάλματος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η απομάκρυνση του αγάλματος του δικτάτορα δεν είναι πράξη παραποίησης της ιστορίας, αλλά παραδοχή του γεγονότος ότι η παρουσία του εκεί δεν απηχεί τα αισθήματα της λαϊκής πλειοψηφίας».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.