Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 27 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-09

  1. Αλλαγή στο Αμπού Γκράιμπ
  2. Στο ζενίθ η τιμή του μαύρου χρυσού
  3. Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ
  4. Παραδόθηκε στη Χάγη ο Χαραντινάι
  5. Στον ανακριτή ο Κούτσμα
  6. Αισιοδοξία για το σύμφωνο
  7. Συμφωνία για συνεχείς επαφές
  8. Πρωθυπουργός εφ' όλης της ύλης
  9. Συνέντευξη Καραμανλή
  10. Επίθεση στη Βαγδάτη
  11. Βήματα εκδημοκρατισμού
  12. Μετά τον Μασχάντοφ
  13. «Ο αγώνας συνεχίζεται»

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2005 - 01:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στο Αμπού Γκράιμπ

«Ντροπιασμένες οι ΗΠΑ παραδίδουν τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ» στους Ιρακινούς λέει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Μπαχτιάρ Αμίν, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παραδώσουν στην ευθύνη των Ιρακινών τέσσερις φυλακές, ανάμεσά τους και τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των σκανδάλων βασανιστηρίων και κακοποιήσεων Ιρακινών κρατουμένων από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ένα εκατομμύριο νεκροί

Η Γκάρντιαν αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και στην έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων που αποκάλυψε ότι το 2002 «μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι» αρρώστησαν από την πλέον θανατηφόρα μορφή ελονοσίας - αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που υπολόγιζε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) με τίτλο «Ο ξεχασμένος φονιάς» παραθέτει τα στοιχεία:

Η ελονοσία πλήττει έναν στους 12 ανθρώπους στον κόσμο, σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο και η θεραπεία της κοστίζει μόλις 15 ευρώ το άτομο.

Αλλά, λέει η εφημερίδα «η ελονοσία ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όπως το Έιτζ» ίσως επειδή «δεν είναι ασθένεια που επηρεάζει τη Δύση» λέει η Ιντιπέντεντ, σημειώνοντας ότι στο Μαλάουι της Αφρικής τα θύματα από την ελονοσία είναι περισσότερα από ό,τι εκείνα του Έιτζ, ενώ τα κρούσματα ελονοσία στην Ασία είναι διπλάσια από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Προβλήματα

Μια μεγάλη φωτογραφία του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κουρασμένος τρίβει τα μάτια του, δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός αισθάνεται την ένταση σχετικά με το περιστατικό πυροβολισμών κατά την απελευθέρωση ομήρου» λέει, αναφερόμενη στον φόνο του Ιταλού πράκτορα, Νίκολα Καλιπάρι, από Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τρομοκρατία

«Στην τελική αναμέτρηση εισέρχεται η μάχη για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία»λέει η Τάιμς (The Times).

Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε συμβιβαστική πρόταση της Βουλής των Λόρδων για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, «ο Τόνι Μπλερ και ο Μάικλ Χάουαρντ βρίσκονται αντιμέτωποι στο κοινοβούλιο σε μια αναμέτρηση που θα κριθεί στο ποιος θα χαλαρώσει πρώτος το βλέμμα του» λέει η Τάιμς.

«Και οι δύο ηγέτες έχουν βρεθεί σε μια θέση όπου αναπόφευκτα θα επικριθούν αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί ως το τέλος της εβδομάδας» οπότε και λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων τρομοκρατίας.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 22:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στο ζενίθ η τιμή του μαύρου χρυσού

Φόβοι για αδυναμία κάλυψης της παγκόσμιας ζήτησης οδηγούν το πετρέλαιο στα ύψη

Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στις διεθνείς αγορές, φθάνοντας στο υψηλότερο στα χρονικά σημείο στο Λονδίνο, εν μέσω φόβων ότι η ζήτηση θα υπερκεράσει την προσφορά του αγαθού.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ άγγιξε τα 53 δολάρια και 32 σεντς το βαρέλι ζενίθ από το 1988, πριν υποχωρήσει στα 53,10 δολάρια.

Στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό αργό πετρέλαιο πωλείται στα 54,85 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 55,67 δολαρίων.

Η πρόσφατη κακοκαιρία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αναζωπύρωσε τη ζήτηση για μαύρο χρυσό την ώρα που υπήρχε πολύ μικρή επιπλέον προσφορά.

Πτώση δολαρίου, αύξηση τιμής

Η εξασθένιση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος είναι επίσης ένας παράγοντας που προκάλεσε την αύξηση της τιμής πετρελαίου, ωθώντας πολλούς επενδυτές να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους από τις χρηματαγορές στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών.

Επίσης το διολισθαίνον δολάριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αγοράς μαύρου χρυσού για τα κράτη που καταναλώνουν χωρίς να παράγουν πετρέλαιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, ενώ δεν λείπουν και οι προβλέψεις επενδυτών που προετοιμάζονται για τιμές έως και 100 δολάρια το βαρέλι.

Πολλοί επισημαίνουν το γεγονός ότι η τιμή του αγαθού δεν υποχωρεί παρά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, που διαπίστωνε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου οκταμήνου.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα υπηρεσία τα αποθέματα που υπάρχουν ανέρχονται στα 302,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλη έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ανεβάζει τα αποθέματα στα 304,3 εκατομμύρια βαρέλια.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις απέκλεισαν το σημείο της βομβιστικής επίθεσης

Σε νέο κύκλο αίματος βυθίζεται το Ιράκ. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Προγραμματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας, όταν η οχηματοπομπή του δέχθηκε επίθεση σε δρόμο της συνοικίας Μανσούρ της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Μαχντί Αλ Χαφίντ γλίτωσε αλλά ένας σωματοφύλακάς του σκοτώθηκε και δύο άλλα μέλη της συνοδείας του τραυματίσθηκαν.

Νωρίτερα οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας.

Το πρωί βομβιστής καμικάζι επιτέθηκε στην είσοδο ξενοδοχείου της Βαγδάτης όπου στεγάζονται αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα πέρασε από αλλεπάλληλα μπλόκα ελέγχου και ανατινάχθηκε τελικά ανάμεσα στο ξενοδοχείο και στο υπουργείο Γεωργίας.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 φρουροί ασφαλείας και τραυματίσθηκαν πάνω από 20 άνθρωποι.

Στις ανατολικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους σε κουβεϊτιανή εταιρεία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομα και να τραυματισθούν τρία.

Στο μεταξύ οι αρχές ανακάλυψαν τις σορούς τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων σε αγρό, κοντά στην πόλη Κάιμ, στα σύνορα της χώρας με τη Συρία. Τα θύματα είχαν όλα πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδόθηκε στη Χάγη ο Χαραντινάι

Η παραίτηση και παραπομπή του Κοσοβάρου πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, έφτασε στην Ολλανδία και οδηγήθηκε με αστυνομική συνοδεία στα κρατητήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου και παραδόθηκε, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο 36χρονος πολιτικός κατηγορείται ότι στα τέλη της δεκαετίας του '90 ως διοικητής του αλβανόφωνου «Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδίου» διέπραξε εγκλήματα πολέμου εναντίον της σερβικής μειονότητας, λεπτομέρειες των οποίων θα γίνουν γνωστές μόλις του απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες.

Ο κ. Χαραντινάι δηλώνει πάντως αθώος των κατηγοριών που του προσάπτονται και το βράδυ της Τρίτης στο λόγο παραίτησής τους παρότρυνε τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Ο κ. Χαραντινάι μετέβη την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Πρίστινα και έφυγε με ειδική πτήση προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο που ενώνει την πόλη με το αεροδρόμιο και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

Η Νατοϊκή δύναμη ασφαλείας που αστυνομεύει το Κοσσυφοπέδιο έχει ενισχυθεί με επιπλέον στρατιώτες για την αποφυγή επεισοδίων μετά την παραπομπή του Αλβανόφωνου πρωθυπουργού.

Η θητεία του κ. Χαραντινάι στην κεφαλή της τοπικής κυβέρνησης διήρκεσε μόλις τρεις μήνες και η παραίτησή του γίνεται μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «τελικό» καθεστώς της σερβικής επαρχίας, η οποία τελεί από την άνοιξη του 1999 υπό διεθνή προστασία.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Στον ανακριτή ο Κούτσμα

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, εμπλεκόμενος σε υπόθεση δολοφονίας δημοσιογράφου

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο οι εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι σχεδιάζουν να καλέσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, για να καταθέσει στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιόργι Γκονγκάτζε.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Βιάτσεσλαβ Αστάποφ, ο κ. Κούτσμα έχει κληθεί να καταθέσει ως «μάρτυρας».

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε νεκρός μέσα στο εξοχικό του ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ουκρανίας, Γιούρι Κραβτσένκο, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί επίσης στην υπόθεση της δολοφονίας.

Οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας αποδίδουν το θάνατο του Κραβτσένκο σε αυτοκτονία, ενώ η σορός του έφερε τραύματα από δύο σφαίρες στο κρανίο.

Οι εισαγγελικές αρχές ήθελαν να εξετάσουν τον Κραβτσένκο σχετικά με την δολοφονία το 2000 του Γιόργι Γκονγκάτζε, ενός δημοσιογράφου που πραγματοποιούσε έρευνες σχετικά με την διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης.

Την περασμένη Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι αρχές γνώριζαν ποιος διέταξε την δολοφονία του Γκονγκάτζε και ότι δυο από τους υπόπτους που κρατούνται ήταν αστυνομικοί.

Η ανακάλυψη του ακρωτηριασμένου πτώματος του δημοσιογράφου σε δασική έκταση κοντά στο Κίεβο δημιούργησε πολιτικό σκάνδαλο στην Ουκρανία.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για το σύμφωνο

Στις 20 Μαρτίου θα συναντηθούν και πάλι οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης προς αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, θα κληθούν να την επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι στις 22 και 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν, επίσης στις Βρυξέλλες, την εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το θέμα της αναθεώρησης και, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επιθυμεί τη διατήρηση των βασικών αρχών του συμφώνου, όντας παράλληλα υπέρ της αύξησης των χρονικών περιθωρίων για τη διόρθωση των δημοσιονομικών εκτροπών, κυρίως όταν αυτές οφείλονται σε έκτακτους παράγοντες.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ως παράδειγμα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως έκτακτος παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που διεκδικούν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, άρχισαν ήδη να προϊδεάζουν τις άλλες χώρες ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των ελλειμμάτων τους στην περίπτωση που επιλεγούν.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο, Χοακίμ Αλμούνια με τον οποίο συζήτησε θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στη μεταξύ τους συζήτηση έγινε αναλυτική εξέταση των τριών σεναρίων που θα περιέχει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο σενάριο βασίζεται σε υπόθεση εργασίας με ανάπτυξη 3,9%, το δεύτερο με 3,3% και το τρίτο με 2,9%.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για συνεχείς επαφές

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στα κατεχόμενα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του κ. Ταλάτ, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό και αποφάσισαν, προς το στόχο αυτό, να υπάρχουν συνεχείς επαφές μεταξύ των κομμάτων τους, «σχεδόν επί καθημερινής βάσης» και σε ανώτατο επίπεδο, για προλείανση του εδάφους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι χρειάζεται ένας νέος διάλογος για λύση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Την Τετάρτη ο κ. Ταλάτ μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του τελευταίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Μαδρίτη.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση με τον κ. Ταλάτ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν από την 17η Απριλίου, οπότε θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρθηκε, θα είναι να εξετασθούν οι πολιτικές εξελίξεις και να επαναβεβαιωθεί η πολιτική βούληση των δυο κομμάτων για επανέναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, εξέφρασε την Τρίτη την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία του κόμματος για την επικείμενη λειτουργία προξενείου της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου στο Λος Άντζελες.

«Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τον ΔΗΣΥ και φοβούμαστε ότι μέσα από την παρέλευση του χρόνου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ντε φάκτο αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος που οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία συνθηκών Ταϊβάν στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, έχει δηλώσει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για άνοιγμα τουρκοκυπριακού προξενείου στο Λος Άντζελες και εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν άδεια.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωθυπουργός εφ' όλης της ύλης

Διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Tύπου το βράδυ της Τρίτης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής επέμεινε σε ζητήματα οικονομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στον πολιτισμό και την παιδεία και διέψευσε κάθετα τις φήμες που τον έφεραν έτοιμο να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό.

Είπε ακόμη ότι ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια και δεν θα το κάνει ποτέ, όντας «πεπεισμένος πως μόνο με την στήριξη της κοινωνίας μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, στα της οικονομίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και την παράλληλη καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, προωθώντας τομές και διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, που διασφαλίζει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

«Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ορθοποδήσει η οικονομία. Θα κάνω λοιπόν αυτό που πρέπει για να σταθεί η εθνική οικονομία στα πόδια της. Γιατί μόνο τότε ο κάθε Έλληνας πολίτης θα μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένειά του», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή ήδη άρχισε την επίμονη προσπάθεια να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρέλαβε, την απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εξαιρετικά μικρή αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, που ήταν «βασίλειο της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις βασικές πολιτικές του πρωτοβουλίες, και τους σημαντικότερους νέους νόμους που ψηφίστηκαν τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής του, όπως και στην σημαντική αύξηση του ρυθμού απορροφητικότητας των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Μιλώντας για την προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν νέες επενδύσεις, νέες θέσεις δουλειάς και θα αποφέρουν 1,6 δισ. Ευρώ, έφερε ως παράδειγμα την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την απελευθέρωση του δημοσίου από την υποχρέωση διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ.

«Έχουμε έναν δύσκολο δρόμο στα δύο επόμενα χρόνια, ξέρουμε πόσο δίκαια είναι πολλά αιτήματα των πολιτών και ιδίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα θέλαμε να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες αν η οικονομία άντεχε περισσότερα», είπε.

Απαντώντας κατόπιν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι «άτεγκτη» σε θέματα διαφάνειας και θεωρεί «ως μη διαπραγματευόμενη αξία το κράτος του νόμου, το κράτος δικαίου», αλλά παράλληλα δεν συμφωνεί με «γενικεύσεις του τύπου: όλα είναι σάπια σε οποιοδήποτε χώρο για τον οποίο αναφερόμαστε».

Σε ερώτηση για όσα ακούγονται περί ανασχηματισμού, τόνισε ότι δεν πιστεύει στους ανασχηματισμούς, «και μάλιστα στους συχνούς». «Το στοίχημα είναι να πετύχουμε σημαντικό έργο, υπό πιεσμένες συνθήκες χρόνου και πραγματικών καταστάσεων, και όχι οι εύκολες και συχνές αλλαγές προσώπων», τόνισε.

Για το Kυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η Τουρκία ανέλαβε στις 17 Δεκεμβρίου μία σειρά από υποχρεώσεις» τις οποίες χαρακτήρισε «σκληρές, αυστηρές και πάντως χωρίς προηγούμενο στην ενταξιακή πορεία καμιάς άλλης χώρας».

Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων είναι να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όταν μάλιστα «τα μηνύματα που εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά, συνεπή με αυτή την απόφαση και διαρκή και τα βλέπουμε κάθε μέρα στον τύπο».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε έχει διάθεση, ούτε πρόκειται να μεταβάλλει μια στάση την οποία πανηγυρικά και με τον πιο επίσημο τρόπο ανέλαβε».

ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΣΥΝ για τη συνέντευξη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «απολογία Καραμανλή» η οποία «δεν έπεισε ούτε καν αυτούς που θα ήθελαν να πειστούν».

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, είπε επίσης ότι «όσοι πίστεψαν τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή, διαπιστώνουν σήμερα την αναξιοπιστία μιας κυβέρνησης που δεν έχει όραμα και στρατηγική για τη χώρα, την ενδιαφέρει μόνον η εξουσία για την εξουσία, πηγαίνει τη χώρα πίσω, μικραίνει την Ελλάδα».

Απαντώντας στον κ. Αθανασάκη, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια, όχι μόνο δημιουργούσε τα προβλήματα, αλλά και τα έκρυβε κάτω από το χαλί. Ό,τι και να λέει τώρα είναι αργά και για να «σκουπίσει» και για να πείσει».

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή την ομιλία του πρωθυπουργού το ΚΚΕ, και ζητεί από το λαό να μην επιδείξει καμία συναίνεση και ανοχή στην κυβερνητική πολιτική.

Κατά το ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση απέναντι σε κάθε λαϊκή απαίτηση επικαλείται υποκριτικά τη «δύσκολη κατάσταση» που παρέλαβε στην ελληνική οικονομία και την ίδια ώρα μοιράζει απλόχερα φοροαπαλλαγές, κίνητρα και επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ΣΥΝ, με δήλωση του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου Νίκου Βούτση, σημειώνει ότι την ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτήριζε «μια ιδιότυπη αυτάρκεια και μια φανερή απόσταση από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας».

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε απολογητικός, χωρίς να λάβει δεσμεύσεις και να δώσει νέα κατεύθυνση στην κουρασμένη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Καραμανλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία. Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις. Αναλυτικός πίνακας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.638 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε ΔΕΗ, υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα Ελλάδος, ΟΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα κανάλια της διαπλοκής εναντίον πρωθυπουργού. Αγνόησαν επιδεικτικά τη συνέντευξη και τις εξαγγελίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι αποφασισμένος. Καραμανλής: Σε δύο χρόνια θα βγάλω την Ελλάδα από τη μιζέρια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μπορούμε το θαύμα. Ήπια οικονομική προσαρμογή έως το 2006. Καραμανλής: Να δουλεύουμε, να παράγουμε.

Η ΑΥΓΗ: Επίθεση στο εισόδημα, εκποιήσεις και ασφαλιστικό. "Προγραμματικές δηλώσεις" Καραμανλή για τη διετία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσκυνούσαν τον χουντικό Σεραφείμ και τους όρκισε υπουργούς το "μαύρο '89". Καραγκιοζιλίκια του Συνασπισμού.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απολογία Καραμανλή. Και ευχολόγιο για καλύτερες ημέρες το... 2007. Αμήχανος και ασαφής ήταν ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρήξεις και τομές χωρίς αιφνιδιασμούς. Αποφασισμένος ο Καραμανλής να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

ΕΘΝΟΣ: Διάγγελμα λιτότητας και προαγγελία συγκρούσεων. Αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραμανλής: Στο τέλος της διετίας, όλα θα είναι καλύτερα. Δεν ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις αλλά η παραγωγή έργου και... Η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Εκκλησία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωμές αλήθειες για τα τραγικά αδιέξοδα. Συγκλονιστική αποκάλυψη για τη μεθοδευμένη παραγραφή των εγκλημάτων στο Χρηματιστήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπορούμε το οικονομικό θαύμα. Πρωθυπουργός: Το σχέδιο για την αναπτυξιακή πολιτική και τις μεγάλες αλλαγές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσεχώς. Φτωχός απολογισμός. Πλούσιες υποσχέσεις.

ΕΞΠΡΕΣ: Εμμονή στην ίδια πολιτική. Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ήπια προσαρμογή.

ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμη διετία για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός εζήτησε την στήριξη των πολιτών.

ESPRESSO: Ιερομόναχος άρπαξε 1 εκατ. ευρώ και τα έριξε σε ποδοσφαιρική ομάδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε τούνελ η οικονομία, χωρίς πυξίδα διεξόδου. Ένα χρόνο μετά, νέες προεκλογικές υποσχέσεις από τον Κ. Καραμανλή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ''Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί". Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για το 2005 εξήγγειλε χθες ο κ. Καραμανλής.

ΚΕΡΔΟΣ: Έκλεισε πολιτικά το "σκάνδαλο της Σοφοκλέους". Κ. Καραμανλής: Δύσκολα τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ήρθε η ώρα των αλλαγών. Κ. Καραμανλής: "Εθνικό μου χρέος η εφαρμογή του προγράμματός μας".

Μetro: Πορεία τετραετίας. "Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας" , διαμηνύει ο Κ. Καραμανλής.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δύσκολη διετία αποφάσεων για ασφαλιστικό και ΔΕΚΟ. Κοινωνική συναίνεση ζητεί ο πρωθυπουργός για αλλαγές - τομέα στο κράτος.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο τούνελ... έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Μόνη δέσμευση Καραμανλή: 2 χρόνια λιτότητας.

Η ΝΙΚΗ: Ομολογία αποτυχίας. Δύο χρόνια λιτότητας ανακοίνωσε ο Καραμανλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Καραμανλή. "Όλα για τα κέρδη σας" διαβεβαίωσε το κεφάλαιο... ενώ προς τους εργαζόμενους επανέλαβε το γνωστό κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "επιχείρημα" ότι "δεν αντέχει η οικονομία"...

City Press: Στροφή Καραμανλή προς τη λιτότητα.

TRAFFIC NEWS: Θα του πάρω και το σπίτι. Έξαλλος ο Κούγιας με τον Λαζόπουλο. Απίστευτα υπονοούμενα του ηθοποιού στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκ βαθέων μίλησε ο Καραμανλής για τον ένα χρόνο πρωθυπουργίας του.

Η ΧΩΡΑ: Ζήτησε παράταση. Περιμένετε δύο χρόνια ακόμη. Αγνώριστος ο Καραμανλής . Φάνηκε κουρασμένος, προσγειωμένος και "κουμπωμένος" στα πλαίσια της διαπλοκής.

Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με την πολιτική άνεση της δικομματικής συμφωνίας για την προεδρική εκλογή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τις "προγραμματικές δηλώσεις" του για την ερχόμενη διετία. Μιλώντας κατά τη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Κ. Καραμανλής μετέθεσε το κέντρο βάρους του συνθήματος "ήπια προσαρμογή" από το επίθετο "ήπια" στον ουσιαστικό στόχο, την "προσαρμογή", εξαγγέλλοντας σκληρή λιτότητα, εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και μέτρα στις εργασιακές σχέσεις. Με δυο λόγια ανακοίνωσε το πρόγραμμα προσαρμογής στις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Καραμανλής απέφυγε οποιαδήποτε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ του οποίου του όνομα δεν ανέφερε ούτε μια φορά στη συνέντευξη".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και μόνο σ' αυτό ότι θα κάνει τα πάντα, για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη του, έδωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή τον ένα χρόνο της ΝΔ στην κυβέρνηση. Ορθά-κοφτά ξέκοψε προς εργαζόμενους και ευρύτερα λαϊκά στρώματα κάθε πιθανότητα να δουν βελτίωση στη ζωή τους με το κλασικό -20χρονο πλέον- "επιχείρημα"... του ΠΑΣΟΚ ότι "δεν αντέχει η οικονομία".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει σε βήματα που θα βγάλουν τα επόμενα δύο χρόνια τη χώρα μας από την κρίση εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα, αλλά και μεγάλες δυνατότητες, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μεταφέρει τα βάρη στους πολίτες. Ήρθε η ώρα των αλλαγών, τόνισε, στέλνοντας το μήνυμα για μεγάλες τομές και διαρθρωτικές αλλαγές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "το στοίχημα Καραμανλή. "Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να ορθοποδήσει η οικονομία. Αυτός είναι ο δικός μου εθνικός στόχος", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες ενός διετούς προγράμματος εξόδου από την οικονομική κρίση, στο πλαίσιο της "ήπιας προσαρμογής" και με παροχές "στα όρια αντοχής της οικονομίας".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "βεβαιότητα νέας αβεβαιότητας πρόσφερε χθες ο Κ. Καραμανλής. Μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης χωρίς σχέδιο, εξήγγειλε διετή λιτότητα χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο για την οικονομία".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "μπορούμε να πετύχουμε το θαύμα. Εθνικό μου χρέος να οδηγήσω την Ελλάδα στην επιτυχία", τόνισε με έμφαση και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε χθες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Στα επόμενα δύο χρόνια, τόνισε ο Κ. Καραμανλής, πρέπει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Θα ακολουθήσουμε ήπια δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να δουλεύουμε, να παράγουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Το έτος 2005 είναι έτος πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και αυτό επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές, ενώ έδωσε τέρμα στα σενάρια περί ανασχηματισμού και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "πίστωση χρόνου δύο ακόμη ετών ζήτησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του άφησε τεράστια αναπάντητα ερωτήματα για τη διαπλοκή, την αδυναμία της κυβέρνησής του να περιορίσει την έκταση της διαφθοράς ενώ ενταφίασε οριστικά το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι δεν πιστεύει σε αλλαγές προσώπων και μίλησε για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές πολιτικές".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "διετία άσκησης σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής και σύγκρουσης με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας προκειμένου να προωθηθούν οι "μεταρρυθμίσεις" και οι "τομές" και η χώρα να γίνει "ανταγωνιστική" ανήγγειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός ομολογώντας έτσι την αποτυχία της κυβέρνήσης του".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "στο τέλος της διετίας και συγκεκριμένα στο τέλος του 2006 ο πρωθυπουργός οριοθέτησε την έξοδο από την κρίση της Οικονομίας. Μιλώντας χθες στους ξένους ανταποκριτές με την συμπλήρωση ενός χρόνου της διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέχρι σήμερα επιτελεσθέν έργο της Κυβέρνησής του, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που προτίθεται ν΄ακολουθήσει. Συγκεκριμένα τόνισε ότι κληρονόμησε υπέρογκο έλλειμμα και βρέθηκε σε μια πραγματικότητα που τα προβλήματα καθήλωναν τον τόπο. Υπήρχε μικρή αποδοτικότητα του Δημοσίου Τομέα εξ αιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Τώρα είπε ξέρουμε πού βρισκόμαστε, πού θα πάμε, πώς θα προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε την λαϊκή εντολή που ήταν 1) πολιτική αλλαγή , 2) Νέα Διακυβέρνηση, 3) Επανίδρυση του Κράτους".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δύο χρόνια λιτότητα και... βλέπουμε. Αυτή ήταν η μοναδική "δέσμευση" του πρωθυπουργού, χθες στην πολυδιαφημισμένη συνέντευξή του".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κατέγραψε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του στον έναν χρόνο από την εκλογική νίκη της 7ης Μαρτίου 2004 και ανεφέρθη με καθαρό λόγο στους στόχους για την αλλαγή της κατάστασης που παρέλαβε στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την καθημερινότητα και την ανάπτυξη. Στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα αποφασιστικότητα και σιγουριάς απάντησε ουσιαστικά και στα διαπλεκόμενα συμφέροντα που έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του αλλά και στις συντεχνίες ξεκαθαρίζοντας ότι "ούτε πιέζομαι ούτε εκβιάζομαι".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ωμές αλήθειες για τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας είπε, χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία του ετήσιου δείπνου που παρέθεσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κάνοντας απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε με μελανά χρώματα την εικόνα της Οικονομίας λέγοντας ότι "είμαστε η αυτοκρατορία των ελλειμμάτων" και ότι "δεν έχει γίνει ούτε μία μεγάλη επένδυση στη χώρα τα τελευταία χρόνια".

H CITY PRESS προσθέτει ότι "συμπληρώνοντας ένα χρόνο στην εξουσία, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για την οικονομία και τους πολίτες. Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού για να διευκολυνθούν τουριστικές επενδύσεις, η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου από ιδιώτες στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης".

Η METRO γράφει ότι "πορεία τετραετίας χάραξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών δίνοντας τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική ήπιας προσαρμογής χωρίς αιφνιδιασμούς και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και ειδικότερα στις ασθενέστερες τάξεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ήταν ένας Καραμανλής διαφορετικός σε ύφος και αντιδράσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Επικαλούμενος συνεχώς την "κακή κατάσταση της Οικονομίας" που παρέλαβε μίλησε για δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται. Απέφυγε συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολλά θέματα, αναφέρθηκε σε επερχόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και εναπόθεσε τις ελπίδες για οικονομικό θαύμα και στις ικανότητες του λαού. Το άλλο θαύμα ήταν ότι διαπίστωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο θέμα της αυτοκάθαρσης".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό θεωρώ εθνικό μου χρέος' τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας χθες τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, σε εκδήλωση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απαρέσκειά του στους συχνούς ανασχηματισμούς, αλλά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι 'σημαντική είναι η ομοιογένεια και το 'teamwork'. Έχουν τεθεί, όπως είπε, από όλους τους υπουργούς οι βάσεις του προγραμματισμού γι΄αυτό το έτος. Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας' ".

ΤΟ ΒΗΜΑ σχολιάζει ότι "αμήχανος και απολογητικός εμφανίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ζητώντας ουσιαστικά νέα πίστωση χρόνου και υποσχόμενος πάλι τα προεκλογικά υπεσχημένα. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να δώσει σαφείς απαντήσεις για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στην οικονομία αλλά προειδοποίησε ότι έρχονται δύο δύσκολα χρόνια, με ακόμη πιο αυστηρή οικονομική πολιτική, και άφησε να εννοηθεί ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης υπάρχουν και έκτακτα μέτρα, αν η 'ήπια προσαρμογή' δεν αποδώσει τα αναμενόμενα".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επ΄ευκαιρία συμπληρώσεως του πρώτου έτους διακυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός δεν απέκρυψε την αλήθεια. Εδήλωσε με παρρησία ότι η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Διεβεβαίωσε ότι θα κάνη ό,τι πρέπει ώστε στο διάστημα αυτό η οικονομία να ορθοποδήση. Και προανήγγειλε περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν τον τόπο σε πορεία αναπτύξεως".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "'ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει', τόνισε χθες με έμφαση ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν οπωσδήποτε μέσα στο 2005. 'Δεν μπορεί να είναι σήμερα εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ανοιχτές στον διεθνή ανταγωνισμό οι δημόσιες επιχειρήσεις και να μην αναμορφώσουν τον ίδιο τον εαυτό τους', πρόσθεσε. 'Αν δεν γίνουν αλλαγές, δεν μπορούν να σταθούν ούτε στον κόσμο ούτε στην Ευρώπη'. Κατά τη συνέντευξη Τύπου σε γεύμα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τον διάλογο και την αποφυγή των αιφνιδιασμών, αλλά όπως είπε 'δεν έχουμε και δικαίωμα να κοροϊδεύουμε κανέναν' ".

Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας χωρίς διαγωνισμό και υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ προκηρύχθηκαν γι΄αυτή την εβδομάδα σε δήμους, στο υπουργείο Πολιτισμού, στη ΔΕΗ, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι νέες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 2.638, εκ των οποίων οι 1.826 αφορούν θέσεις μέσω του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι προς το παρόν έχουν παγώσει οι μεγάλες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ έως ότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το νέο προσοντολόγιο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στη Βαγδάτη

Πυκνός καπνός καλύπτει το σημείο της έκρηξης

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε ένα κυβερνητικό κτίριο και ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι βομβιστές που οδηγούσαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά απορριμματοφόρο το πυροδότησαν ανάμεσα στο υπουργείο Γεωργίας και σε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται από την αστυνομία και ξένους εκπαιδευτές.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο φρουροί και τραυματίστηκαν πάνω από 20 άτομα.

Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στο κτίριο του υπουργείου ενώ οόκληρη η περιοχή καλύπτεται από πυκνό καπνό.

Αλλά ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως πιστεύεται ότι στόχος των βομβιστών ήταν το ξενοδοχείο.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως όπως φαίνεται οι αντάρτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί ενόσω συνεχίζονται οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βήματα εκδημοκρατισμού

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Αναλυτές θεωρούν πως η πολιτική του Τζορτζ Μπους συνετέλεσε στα βήματα εκδημοκρατισμού στη Μέση Αατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι βλέπει νέα σημάδια εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και κάλεσε εκ νέου τη Συρία και το Ιράν να σταματήσουν, όπως είπε, τη στήριξη τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αν η δημοκρατία επιτύχει στο Λίβανο, θα επηρεάσει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καθώς γίνονται βήματα εκδημοκρατισμού στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία και αλλού, πολλοί αναλυτές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απόρροια της πολιτικής του Τζορτζ Μπους.

Η Ρέιτσελ Μπρόνσον, διευθύντρια μελετών για την Μέση Ανατολή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει πως οι αλλαγές που συντελούνται είναι απόρροια της εισβολής στο Ιράκ.

«Στην Μέση Ανατολή υπήρχε η θέληση για αλλαγή. Όμως, η έντονη στρατιωτική παρουσία ξένων δυνάμεων γύρω από το Ιράκ αλλά και η απειλή που συνιστούσε το ίδιο το Ιράκ στην περιοχή εμπόδιζαν την ανάδειξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα προωθούσαν τις δημοκρατικές αλλαγές. Χωρίς τον φόβο οι δυνάμεις αυτές αναπτύχθηκαν, εκφράσθηκαν και προωθούν τις δημοκρατικές αλλαγές σε όλη τη περιοχή» λέει η Μπρόνσον.

Καθυστερημένη αλλαγή

Κατά την Αμερικανίδα ειδικό στην δεκαετία του 1990, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε ένας ενθουσιασμός στον κόσμο για πολιτική αλλαγή και δημοκρατία, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή.

Ο λόγος για αυτό, λέει η Ρέιτσελ Μπρόνσον, ήταν πως μόλις έπεσε το τείχος του Βερολίνου, το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ.

«Ο υπόλοιπος κόσμος υποδεχόταν την νέα παγκόσμια τάξη ενώ η Μέση Ανατολή βρισκόταν σε τέλμα. Με 15 χρόνια καθυστέρηση βιώνουν οι Άραβες την μεταψυχροπολεμική ευφορία. Εάν είτε ο πρόεδρος Κλίντον, είτε ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος είχαν εισβάλει στο Ιράκ θα είχαμε τότε τα ίδια αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα. Έτσι δεν πιστεύω ότι ο άνεμος της αλλαγής που πνέει στη Μέση Ανατολή είναι προϊόν γενικά των πολιτικών Μπους» εκτιμά η Μπρόνσον.

Αναστρέψιμη κατάσταση

Αλλά η Μπρόνσον διερωτάται μήπως η πολιτική Μπους και συγκεκριμένα η έλλειψη σωστού προγραμματισμού όχι μόνο δεν προώθησε αλλά αντίθετα εμπόδισε τις αλλαγές που παρατηρούμε σήμερα στην Μέση Ανατολή.

Το ερώτημα είναι εάν το περιβάλλον για την ανάπτυξη δημοκρατικών κινημάτων θα ήταν καλύτερο εάν υπήρχε παραδείγματος χάρη μια πραγματική διεθνής εκστρατεία στο Ιράκ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, λέει η αμερικανίδα ειδικός, που συμπληρώνει ότι πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος η κατάσταση να αναστραφεί.

«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αξιολογώντας τις εξελίξεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη παρατηρούμε ότι οι δημοκρατικές αλλαγές σε ορισμένες χώρες προχώρησαν ενώ σε άλλες είχαμε οπισθοδρόμηση» είπε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, διευθύντρια μελετών για την Μέση Ανατολή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρωσίας,


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 04:19 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Μασχάντοφ

Η ρωσική Ιζβέστια (Izvestiya) λέει πως ο φόνος του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη, Ασλάν Μασχάντοφ, από τις ρωσικές δυνάμεις, «υποδηλώνει μια στοιχειώδη μεταβολή στην πολιτική του Κρεμλίνου για στην Τσετσενία».

«Από την άποψη της στρατιωτικής τακτικής, η σύλληψη ή εξόντωση του Μασχάντοφ, δεν ήταν ανεπίλυτο πρόβλημα» λέει η εφημερίδα.

Και συμπληρώνει: «πρέπει κανείς να προϋποθέσει πως δεν πρόκειται για τυχαία επιτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά αποτέλεσμα απόφασης που ελήφθη στα υψηλότατα κλιμάκια».

Τώρα πλέον, «το αδύναμο επιχείρημα ότι δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί με τον Μασχάντοφ αντικαταστάθηκε από το ακλόνητο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κανείς για να γίνει η συζήτηση» λέει η Ιζβέστια.

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais)εκτιμά πως ο Μασχάντοφ ήταν «πιθανότατα ο τελευταίος πιθανός και σεβαστός διαπραγματευτής» με τον οποίο θα μπορούσε μα συνομιλήσει η Μόσχα στον Καύκασο.

Ο θάνατός του, «δείχνει πως η Μόσχα δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να αναζητήσει λύσεις στον Καύκασο, άλλες πέρα από εκείνες που περιλαμβάνουν τανκς και όπλα» λέει η ισπανική εφημερίδα.

Ανάλογη είναι η άποψη της ελβετικής Λε Τεμπ (Le Temps) που λέει ότι η Μόσχα εξόντωσε «τον μοναδικό μετριοπαθή αυτονομιστή ηγέτη που ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί».

Η ώρα του ΟΥΤΣΕΚΑ

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) χαιρετίζει την παραίτηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, που κατηγορείται από το Ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο πρώην αρχηγός του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΟΥΤΣΕΚΑ) λέει πως είναι αθώος και χαρακτηρίζει την προσαγωγή του «θετικό και αναγκαίο βήμα».

Κατά την εφημερίδα, η προσαγωγή του Χαραντινάι, δείχνει πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι «αντισερβικό».

Πρόκειται για άποψη που δεν συμμερίζεται η επίσης γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) που σημειώνει το «πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον» που επέδειξε το Δικαστήριο στην προσαγωγή υπόπτων του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Όπως λέει, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήθελαν να δουν και πολλούς από τους πρώην συμμάχους τους , κατηγορούμενους στη Χάγη.

«Ο κόσμος επαινεί τον Χαραντινάι» λέει η σερβική Ντάνα (Dana) ενώ η Μπλιτς (Blic) του Βελιγραδίου λέει πως υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για άλλα δυο άτομα.


Τετάρτη 09 Μαρτίου 2005 - 04:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Η Ρωσία θεωρεί τον Μασχάντοφ υπεύθυνο για σειρά πολύνεκρων επιθέσεων

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν τον Τσετσένο αυτονομιστή ηγέτη, Ασλάν Μασχάντοφ.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το ματωμένο πτώμα του Μασχάντοφ, που όπως είπε ο ρωσικός στρατός, κρυβόταν σε καταφύγιο, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι.

Ο Μασχάντοφ, που στη δεκαετία του 90 ήταν πρόεδρος της ρωσικής αυτής δημοκρατίας, θεωρείται από τη Ρωσία υπεύθυνος για μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως η κατάληψη θεάτρου της Μόσχας και η σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν.

Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις επιχειρήσεις αυτές και είχε πρόσφατα κάνει πρόταση διαλόγου με τη Μόσχα.

Ανταποκριτής του BBC στη ρωσική πρωτεύουσα μεταδίδει πως πολλοί πίστευαν πως ο Μασχάντοφ ήταν ο μόνος ικανός να επιτύχει μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία.

Εμμονή

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να δει κανείς τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για τη σύρραξη στην Τσετσενία, οι συνεργάτες του Μασχάντοφ, όπως ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός εξωτερικών, Ιλίας Αχμάντοφ, δηλώνουν βέβαιοι ότι ο αγώνας τους για ανεξαρτησία θα συνεχιστεί.

«Ο αγώνας μας για την ανεξαρτησία συνεχίζεται» είπε ο Αχμάντοφ που αποκάλυψε ότι ο Μασχάντοφ του είχε εκμυστηρευθεί πως είχε προετοιμαστεί για την περίπτωση θανάτου του και είχε ήδη έτοιμο κάποιον που θα τον διαδεχθεί.

«Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες να δούμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο» είπε ο Ιλίας Αχμάντοφ, της αυτοαποκαλούμενης εξόριστης κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Διαδοχή

Αναλυτής του BBC λέει πως το πρόβλημα της τσετσενικής αντίστασης είναι πως είναι κατακερματισμένη.

Και παρόλο που τα μέλη της διαθέτουν τεράστιο οπλοστάσιο, η υποστήριξη του ευρύτερου πληθυσμού των Τσετσένων προς αυτός, έχει πλέον εξασθενήσει.

Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει σαφής διάδοχος του Μασχάντοφ.

Ο άλλος ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών, ο Σαμίλ Μπασάγεφ, ενορχηστρωτής των πλέον βίαιων επιθέσεων κατά της Ρωσίας, είναι πολύ πιο σκληροπυρηνικός και με μια σαφώς ισλαμική ατζέντα.

Όπως είπε στο BBCο εκπρόσωπος του Μασχάντοφ στο Λονδίνο, Αχμέντ Ζακάγιεφ, πρόσωπα σαν τον Μπασάγεφ είναι εντελώς ακατάλληλα να γίνουν διεθνές σύμβολο μιας μελλοντικής ανεξάρτητης Τσετσενίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.