Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-03-07
Αναδιάταξη χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης Την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ Οι πρόεδροι της Συρίας και του Λιβάνου, Μπασάρ αλ-Άσαντ και Εμίλ Λαχούντ, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας, θα οπισθοχωρήσουν στην κοιλάδα της Μπεκάα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Μετά από αυτήν την πρώτη φάση της αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο, στρατιωτικοί ηγέτες των δύο χωρών θα αποφασίσουν, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τη διάρκεια της παραμονής των συριακών δυνάμεων στον ανατολικό Λίβανο. Η ανακοίνωση των δύο ηγετών ακολούθησε συνάντησή τους στη Δαμασκό. Η Συρία τελεί υπό έντονη διεθνή πίεση να αποσύρει ολοκληρωτικά τα στρατεύματά της από το Λίβανο, ωστόσο η ανακοίνωση, που δε θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης, δεν ικανοποιεί απολύτως το διεθνές αίτημα. Σύμφωνα με αναφορές από το Λίβανο, Σύροι στρατιώτες εθεάθησαν να μαζεύουν τον εξοπλισμό τους, ενώ στρατιωτικά οχήματα φέρονται να κατευθύνονται ήδη ανατολικά των ορέων που βρίσκονται βόρεια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού. Σε αντίδραση στην ανακοίνωση των δύο ηγετών, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει πράξεις και όχι λόγια, επαναλαμβάνοντας το αμερικανικό αίτημα πλήρους και άμεσης αποχώρησης των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Οι ΗΠΑ περιέγραψαν ως ημίμετρο την ανακοίνωση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λιβάνου ή της διεθνούς κοινότητας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 1559, το οποίο απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το έδαφος του Λιβάνου. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού, ζητώντας τη συριακή αποχώρηση.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου) Ο Τζον Μπόλτον έχει επικρίνει τα Ηνωμένα Έθνη και έχει ταχθεί υπέρ ακραίων πολιτικών στο Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, πρότεινε έναν πρώην αξιωματούχο της υπηρεσίας ελέγχου όπλων, τον Τζον Μπόλτον, για τη θέση του νέου μονίμου πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Μπόλτον συνοδεύεται από τη φήμη έντονου επικριτή του ΟΗΕ και θεωρείται από τους ηγέτες των σκληροπυρηνικών στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα. Ενδεικτικά, ο Τζον Μπόλτον, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής διαπραγματευτικής ομάδας που είχε μεταβεί στην Πιονγκγιάνγκ, αντικαταστάθηκε επειδή χαρακτήρισε το Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, «τυραννικό δικτάτορα». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή της στη διατήρηση της ομαλότητας λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επιλογή του προέδρου Μπους και ότι η έγκριση της υποψηφιότητάς του από το Κογκρέσο δε θα είναι διόλου τυπική και απλή διαδικασία.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου) Βρετανική επίθεση κατά ΗΠΑ για το περιβάλλον Ο πλανήτης κινδυνεύει και οι ΗΠΑ επιτείνουν την απειλή, εκτιμά ο πρόεδρος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών Ο πρόεδρος της κορυφαίας ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας, της Βασιλικής Εταιρείας (Royal Society), τόνισε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά εκπομπής ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις ΗΠΑ, υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη. Ο Ρόμπερτ Μακρέντι, είπε χαρακτηριστικά ότι η αύξηση της τάξης του 13% που έχει σημειωθεί στην εκπομπή των επικίνδυνων αερίων από τις αμερικανικές βιομηχανίες από το 1990, ουσιαστικά ακυρώνει τα οφέλη από τα μέτρα που έχουν λάβει οι υπόλοιπες χώρες. Όπως πρόσθεσε, είναι ανάγκη τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου των οχτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G8), να εξασφαλίσουν μια αμερικανική δέσμευση για μελλοντικό περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων. Η Βρετανία, που προεδρεύει του G8 το τρέχον έτος, έχει εξαγγείλει ότι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων θα αποτελέσει προτεραιότητα της ατζέντας της. Η ομιλία του Βρετανού επιστήμονα, σε συνέδριο στο Βερολίνο, θεωρείται, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ότι θα επιτείνει τη διεθνή απομόνωση της Ουάσινγκτον στο θέμα του περιβάλλοντος και ότι θα συμβάλλει στην άσκηση εντονότερων διεθνών πιέσεων προς το Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 18:25 (Ώρα Λονδίνου) Πύρινη παγίδα φυλακή της Δομινικανής Δημοκρατίας Χάρτης Δομινικανής Δημοκρατίας Τουλάχιστον 140 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε φυλακή της ανατολικής Δομινικανής Δημοκρατίας. Η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών αντίπαλων ομάδων κρατουμένων. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, στρατηγός Σιμόν Ντίας, δήλωσε ότι οι συμπλοκές στις φυλακές Ιγκέι, το βράδυ της Κυριακής είχαν αρχικά σταματήσει μετά την επέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Αργότερα, όμως, ορισμένοι από αυτούς έβαλαν φωτιά στα μαξιλάρια και τα σεντόνια τους, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί. Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού των σορών των θυμάτων στα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου των φυλακών, ενώ ελικόπτερα μετέφεραν πολλούς τραυματίες στο νοσοκομείο.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου) Πιέσεις και συστάσεις ΕΕ προς Τουρκία Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διαδήλωση γυναικών στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτονται την Τουρκία για συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειές της για ένταξη στην κοινότητα, είχαν προηγουμένως εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που κλώτσησαν και χτύπησαν διαδηλωτές -γυναίκες και νέους. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε έκθεσή του εκφράζει την ανησυχία του για την πολιτική της Τουρκίας έναντι της κουρδικής μειονότητας. Τελωνειακή ένωση Ας σημειωθεί ότι οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρέλειψαν να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ που επισκέπτεται την Άγκυρα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία για να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο. Η αντιπροσωπεία της τρόικας αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ντένις Μακσέιν και τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την διεύρυνση, Όλι Ρεν. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, το «αγκάθι» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η απροθυμία της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ , ο κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Η Άγκυρα πάντως επιμένει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσπαθεί να εντάξει στο κείμενο της συμφωνίας μία διατύπωση στην οποία θα εκφράζονται οι επιφυλάξεις της. Ο κ. Γκιούλ με τη σειρά του εξέφρασε την ανησυχία της Άγκυρας για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι εκπλήρωσαν την υποχρέωση τους ως προς τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. «Τώρα ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα φερθεί με υπευθυνότητα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου) Θλίψη και ερωτηματικά στη Ρώμη Ο Νίκολα Καλιπάρι με τον θάνατότου έσωσε τη ζωή της Σγκρένα, την οποία έσωσε από τις αμερικανικές σφαίρες Χιλιάδες Ιταλοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Ρώμης που οδηγούν στη Βασιλική της Θεοτόκου, για αποτίσουν φόρο τιμής στον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο Νίκολα Καλιπάρι σκοτώθηκε όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε τον ίδιο και μια Ιταλίδα όμηρο που είχε αφεθεί ελεύθερη, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το συγκεντρωμένο πλήθος χειροκροτούσε το τυλιγμένο με την ιταλική σημαία φέρετρο με τη σορό του Ιταλού πράκτορα, ο οποίος κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Παρών στη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν και ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό. Στην τελετή πάντως δεν παρευρέθη η απελευθερωθείσα όμηρος, Τζιουλιάνα Σγκρένα, η δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο (Il Manifesto), που τραυματίστηκε στο ίδιο περιστατικό. Η κα. Σγκρένα δήλωσε ότι ίσως οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν εσκεμμένα πυρ κατά του οχήματος στο οποίο επέβαινε η ίδια και ο Νίκολα Καλιπάρι, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο εκπρόσωπός του, Σκοτ Μακ Κλίλαν, χαρακτήρισε τον υπαινιγμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου «εξωφρενικό». Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το αυτοκίνητο δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου ως όφειλε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες λένε πως ο Καλιπάρι δεν ήταν απλός πράκτορας των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος: επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ιράκ κατά την ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) ή επικεφαλής των διεθνών αποστολών της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, κατά την βρετανική Γκάρντιαν (The Guardian).
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 00:38 (Ώρα Λονδίνου) Επανεκλογή κομμουνιστών στη Μολδαβία Μειώθηκε η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Μολδαβία Οι βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία ανέδειξαν νικητή το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, που συγκέντρωσε το 46% των ψήφων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κομμουνιστές έχασαν έδαφος σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη Δημοκρατική Μολδαβία και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα. Οι κομμουνιστές διαθέτουν κοινοβουλευτική δύναμη ικανή να πετύχει την ψήφιση νόμων, αλλά δε θα είναι σε θέση να εκλέξουν μόνοι τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Το κυβερνών κόμμα θεωρούταν φιλορωσικό, ωστόσο επιθυμεί πλέον στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί προστριβές μεταξύ Κισινάου και Μόσχας, οι οποίες μάλιστα επισκίασαν την εκλογική διαδικασία. Οι μολδαβικές αρχές κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι επιχείρησε να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία, απαγορεύοντας μάλιστα την είσοδο στη χώρα 100 Ρώσων, που δήλωναν εκλογικοί παρατηρητές. Οι διεθνείς, πάντως, παρατηρητές δήλωσαν ότι η διαδικασία ήταν σύμφωνη με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου) Αναδιάταξη χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης Την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ Οι πρόεδροι της Συρίας και του Λιβάνου, Μπασάρ αλ Άσαντ και Εμίλ Λαχούντ, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας, θα οπισθοχωρήσουν στην κοιλάδα της Μπεκάα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Μετά από αυτήν την πρώτη φάση της αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο, στρατιωτικοί ηγέτες των δύο χωρών θα αποφασίσουν, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τη διάρκεια της παραμονής των συριακών δυνάμεων στον ανατολικό Λίβανο. Η ανακοίνωση των δύο ηγετών ακολούθησε συνάντησή τους στη Δαμασκό. Η Συρία τελεί υπό έντονη διεθνή πίεση να αποσύρει ολοκληρωτικά τα στρατεύματά της από το Λίβανο, ωστόσο η ανακοίνωση, που δε θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης, δεν ικανοποιεί απολύτως το διεθνές αίτημα. Σύμφωνα με αναφορές από το Λίβανο, Σύροι στρατιώτες εθεάθησαν να μαζεύουν τον εξοπλισμό τους, ενώ στρατιωτικά οχήματα φέρονται να κατευθύνονται ήδη ανατολικά των ορέων που βρίσκονται βόρεια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού. Σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των δύο ηγετών, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει πράξεις και όχι λόγια, επαναλαμβάνοντας το αμερικανικό αίτημα πλήρους και άμεσης αποχώρησης των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 1559, το οποίο απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το έδαφος του Λιβάνου. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού, ζητώντας τη συριακή αποχώρηση.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου) Με τις εκλογές για την ανάδειξη των 150 αιρετών από το συνέδριο μελών του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του εβδόμου συνεδρίου του κινήματος. Πρώτος σε ψήφους εξελέγη ο Παναγιώτης Φασούλας, δεύτερος ο Νίκος Αθανασάκης και τρίτος ο Λευτέρης Κατσικαρέλης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το ποσοστό των μελών που εκλέγονται για πρώτη φορά σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ κινείται, περίπου, στο 45%. Από τις γνωστές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκπροσωπείται, με 35% στα νεοεκλεγέντα μέλη, εκείνη των εκσυγχρονιστών, το οποίο ωστόσο υποχώρησε σοβαρά σε σχέση με το 65% που κατείχε στο προηγούμενο συνέδριο, υπό την προεδρία και πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη. Ικανοποίηση εξέφραζαν στελέχη του κινήματος που ανήκουν στο λεγόμενο «παλαιό ΠΑΣΟΚ» και για το δική τους αντιπροσώπευση. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι και οι δύο ομάδες συνεχίζουν να αντιπαρατίθενται ερήμην της δυναμικής που αναπτύχθηκε κατά την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία αλλά και του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε να μην υποδείξει συγκεκριμένους υποψηφίους που θα επιθυμούσε να εκλεγούν στο εθνικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στο εθνικό συμβούλιο μετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και οι προεδρεύοντες οργάνων συνδικαλιστές του κινήματος. Το εθνικό συμβούλιο αποτελεί νέο όργανο το οποίο θα συνεδριάζει μόνο δύο φορές το χρόνο για να καθορίζει τη γενική πολιτική του Κινήματος. Την πρώτη του συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή για να εκλέξει το πολιτικό συμβούλιο και τον γραμματέα του.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου) Την θέσπιση νόμου που θα επιβάλει και ηθικές κυρώσεις σε κρατικούς και δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι καταδικάζονται για διαφθορά, ζήτησε με δηλώσεις του την Κυριακή, από το Θέρισο Χανίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το μέγεθος της διαφθοράς στο δικαστικό χώρο, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι ο τόπος «έχει ανάγκη από δικαστές και όχι από αχρείους ανθρώπους». «Αυτές οι κυρώσεις οι οποίες μάς λείπουν και οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται, χρειάζονται μία συμπλήρωση. Δεν μου αρκούν, έτσι όπως είναι τα πράγματα, οι κυρώσεις οι οποίες αναφέρονται στην ελευθερία και επιβάλουν τα δικαστήρια, είπε, προτείνοντας κατόπιν ένα νόμο που θα καθιερώνει «μία άλλη ποινή την οποία να την απαγγέλλουν τα δικαστήρια, την ηθική ποινή- να κηρύσσεται ανάξιος και αχρείος όποιος κάνει τέτοιες πράξεις». Μάλιστα πρότεινε αυτός ο νόμος «να μην αναφέρεται μόνο στους δικαστές, αλλά να αναφέρεται σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς οι οποίοι, χρησιμοποιούν το λειτούργημα τους για να πλουτίσουν». Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι ανάγκη σύντομα να αντιδράσομε και εάν κάνω αυτή την πρόταση τώρα στο τέλος της θητείας μου, το κάνω γιατί μου επιτρέπει αυτό το τέλος να υπερβαίνω μερικά όρια αφού άλλωστε, θα πάψω να λειτουργώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα φτηνά και ακριβά σπίτια. Βόρεια Ελλάδα: Ακτινογραφία της κτηματαγοράς ανά νομό. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7.000 θέσεις για αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείου. Τέσσερα νέα προγράμματα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βολές στελεχών κατά Γ. Παπανδρέου - Σημίτη. Δυσάρεστα για το ΠΑΣΟΚ τα απόνερα του Συνεδρίου. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηθική ποινή στους «αχρείους», «ανάξιους». Στεφανόπουλος: Νόμος για τους δημόσιους λειτουργούς που χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για να πλουτίσουν. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει ο Καραμανλής. Οι 10 ριζικές μεταρρυθμίσεις στο 2ο χρόνο κυβέρνησης της Ν.Δ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Βαβύλης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Εβραίων στο Ισραήλ!!! Παρέα με τον Μητροπολίτη Καλύμνου και Λέρου στενό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Έθεσε τις βάσεις με ρήξεις και συνέπεια. Ένας χρόνος Νέας Διακυβέρνησης με επίκεντρο τον πολίτη. ΕΘΝΟΣ: Ανανέωση με εκπλήξεις στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Συνέδριο -αφετηρία για τη νέα διακυβέρνηση. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ακρίβεια καλπάζει, η ανεργία μαστίζει κι ακόμα να ρίξει φως στο τούνελ η κυβέρνηση αν και... Πέρασε κιόλας ένας χρόνος μα είναι «αγιάτρευτος» ο πόνος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσπάθωσε ο Κωστής. Ζήτησε επανάσταση για την εφαρμογή των νόμων. Βαρυσήμαντη παρέμβαση για τα παραδικαστικά κυκλώματα και την ατιμωρησία των διεφθαρμένων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συνέντευξη: Ο Ν. Κακλαμάνης λέει όχι στον ανασχηματισμό αλλά... 2-3 υπουργοί πρέπει να πάμε στο σπίτι μας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 50% νέο αίμα και μια "ιερή" σφήνα. ΠΑΣΟΚ: Η ανθρωπογεωγραφία μετά την κάλπη στο συνέδριο. ΕΣΤΙΑ: Θετικός απολογισμός. Το πρώτο έτος διακυβερνήσεως της Ν.Δ. ESPRESSO: Μάνα έβγαλε στο πεζοδρόμιο τα κοριτσάκια της. Έπαθαν σοκ ακόμα και οι αστυνομικοί που τη συνέλαβαν. Το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Ε» οδήγησε στη συγκλονιστική αποκάλυψη. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πρώτο βήμα για την ανανέωση. Γ. Παπανδρέου: Σε νικηφόρα πορεία το ΠΑΣΟΚ. Μetro: Ξέσπασε ο Πρόεδρος. Λάβρος κατά των «αχρείων» δημόσιων λειτουργών, ο Κωστής Στεφανόπουλος πρότεινε την επιβολή ηθικών κυρώσεων στους επίορκους. ΤΑ ΝΕΑ: Γενέθλια Ν.Δ. πάρτι όμως στο... ΠΑΣΟΚ! Ένα χρόνο μετά τις εκλογές. City Press: 1 χρόνος κυβέρνηση ΝΔ. Γενέθλια με δυσαρέσκεια. TRAFFIC NEWS: Δεν ξάπλωσα σε κρεβάτια για να φτάσω στην κορυφή. Ψωνισμένα τα μοντέλα, δεν έχουν παιδεία. Αποκαλυπτικός ο Κωστέτσος στο Κανάλι 10. Η ΧΩΡΑ: Στην κατάψυξη 1 χρόνο οι Νεοδημοκράτες. Η διαπλοκή όχι μόνο δεν χτυπήθηκε, αλλά έχει πάρει κι άλλα. Πέφτει ραγδαία η αξιοπιστία και των δύο κομμάτων. Ένας χρόνος Νέας Διακυβέρνησης ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, γκρίνια επικρατεί στην κυβέρνηση και ευφορία στο ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο του κόμματος έδωσε εντολή στον Γ. Παπανδρέου για "ανατροπή παντού". Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι " ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κρατικού μηχανισμού είναι αποφασισμένος να επιφέρει ο πρωθυπουργός στον 2ο χρόνο (αρχίζει αύριο) διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. Με κύριο άξονα την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι θα συγκρουστεί και με κατεστημένα συμφέροντα, προκειμένου να πετύχει στο έργο του". Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή και ο απολογισμός κρίνεται από τους πολίτες θετικός. Δεν έγιναν όλα πως θα μπορούσε άλλωστε, αλλά τέθηκαν οι βάσεις με ειλικρίνεια και συνέπεια για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Έγιναν σημαντικά βήματα εκεί που χρειάστηκε με συνετή διαχείριση και αλλού με ρήξεις (βασικός μέτοχος). Έγιναν όμως και λάθη όπως στην περίπτωση του ΛΑΦΚΑ. Εντούτοις δεν έχουν σημασία οι πιθανές επιμέρους αστοχίες, που είναι φυσικό να υπάρχουν όταν παράγεται έργο και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες αρκεί βέβαια αυτές να διορθώνονται γρήγορα. Διότι στον τελικό απολογισμό θα μετρήσουν το συνολικό έργο και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες". Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "δυσαρέσκεια και θλίψη κυριαρχούν στις πλατιές κοινωνικές μάζες, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Τούτο μάλιστα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα τελευταία γκάλοπ, όπου η αξιοπιστία και των δύο μεγάλων κομμάτων υποχωρεί ραγδαία, ενώ τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ένα χρόνο μετά τον εκλογικό θρίαμβο, οι Νεοδημοκράτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατάψυξη και μονολογούν πως η Ν.Δ. μπορεί να βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλά το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην εξουσία". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που την διακυβέρνηση της χώρας την πήρε στα χέρια της κατόπιν λαϊκής εντολής, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος είχε μπουχτίσει να βλέπει τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη να σφυρίζουν αδιάφορα πιστεύοντας ότι είναι ισόβιοι διαχειριστές της εξουσίας. Ο Λαός πίστεψε στον νεαρό ηγέτη που έγινε Πρωθυπουργός, ότι έχει και την βούληση αλλά και την θέληση ν' αλλάξει όλα τα τοπία και να διώξει μια για πάντα το γκρίζο που είχε επικαθίσει σαν πυκνή ομίχλη σ' όλη την χώρα. Έδωσε ευχαρίστως μεγάλη περίοδο χάριτος στην νέα κυβέρνηση". Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόπιστος για να μην αναγνωρίση ότι το πρώτο έτος διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε θετικό. Παρ' ότι το έργο της Κυβερνήσεως Καραμανλή θα κριθή συνολικώς με την συμπλήρωση της τετραετίας, κατά το πρώτο αυτό δωδεκάμηνο δόθηκαν σαφή δείγματα γραφής σε όλους τους τομείς. Δείγματα που προεξοφλούν ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχη επιτευχθή πολύ σημαντικό έργο". Η CITY PRESS αναφέρει ότι "δύο γκάλοπ (Opinion για "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και Alco για "Πρώτο θέμα") προειδοποιούν τον Καραμανλή και τους συνεργάτες του. Γκάλοπ Opinion: 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η οικονομία πήγε χειρότερα στη διάρκεια του 12μήνου και μόλις 5,4% ότι πήγε καλύτερα. Γκάλοπ Alco: 78,3% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους συνταξιούχους, 67,8% ότι φάνηκε ασυνεπής και στο θέμα των συμβασιούχων, 64%-65% ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης. Ισχυρά σημεία της κυβέρνησης η καλή εικόνα του πρωθυπουργού και το "μπερδεμένο" (59,5%) ΠΑΣΟΚ". Πρόεδρος Δημοκρατίας Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "βαρυσήμαντη παρέμβαση για τα παραδικαστικά κυκλώματα έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνοντας την εφαρμογή νόμου που θα επιβάλει ακόμα και ηθικές κυρώσεις σε κρατικούς και δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς". Η METRO προσθέτει ότι "την επιβολή δια νόμου ηθικών κυρώσεων σε κρατικούς και δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς πρότεινε χθες, μιλώντας στο Θέρισο Χανίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "να καθιερωθεί ηθική ποινή για όλους τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι παραβαίνουν το καθήκον τους πρότεινε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, από το Θέρισο της Κρήτης. Μίλησε, μάλιστα, για την ανάγκη να γίνει μια επανάσταση, ώστε να τηρούνται οι νόμοι". 7ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η ανανέωση και στα πρόσωπα, που ευαγγελιζόταν όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται ότι ήρθε από το συνέδριο. Από τα 150 μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου που εξελέγησαν χθες (τα άλλα 150 μετέχουν εξ οφίτσιο) περίπου τα μισά εκλέγονται για πρώτη φορά και πολλά είναι εντελώς νέα μέλη του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "απόντα και ανάλγητο" τον πρωθυπουργό. Το συνέδριο ζήτησε να γίνει χωρισμός κράτους και Εκκλησίας και δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "προ των ευθυνών του για τα αποτελέσματα της "χαλάρωσης" που επιχειρεί σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ, έθεσαν τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος τον Γ. Παπανδρέου. Από τις τοποθετήσεις τους δεν έλειψαν οι αιχμές και οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι σφοδρές βολές προς τον προκάτοχό του στην ηγεσία του Κινήματος, Κ. Σημίτη". Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "αφετηρία αλλαγών για τη νέα διακυβέρνηση αποτελεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του με πρώτο πλέον στόχο του Γιώργου Παπανδρέου την εκλογή της νέας ηγεσίας και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2006. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου, πέραν της "βελούδινης στροφής" που πραγματοποίησε στις θέσεις "παντρεύοντας" τη σοσιαλδημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό, κατόρθωσε να επιτύχει τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ (βλέπε επιστροφή Λαλιώτη) και τη μετακίνηση στον μεσαίο χώρο". Εκκλησία της Ελλάδος Η TRAFFIC σημειώνει ότι "χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος, έγινε χθες το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι. Τη λειτουργία παρακολούθησε και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου. 'Ουδέν κακόν αμιγές καλού', δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος αναφερόμενος στην κρίση στην Εκκλησία". Η ESRPESSO τονίζει ότι "αλώβητος βγαίνει από την κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ στο πλευρό του συσπειρώνεται η πλειονότητα των ιεραρχών. Οι μητροπολίτες Πειραιώς Καλλίνικος και Θεσσαλονίκης Άνθιμος στα χθεσινά τους κηρύγματα, αναφερόμενοι στα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας, έστειλαν μηνύματα στήριξης στον Χριστόδουλο". Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το φωτο-ντοκουμέντο της διαπλεκόμενης και κατευθυνόμενης από αντεθνικά κέντρα και πυρήνες μυστικών υπηρεσιών σκευωρίας κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου παρουσιάζει σήμερα η 'ΑΥΡΙΑΝΗ': Το μακρύ χέρι του Βαρθολομαίου στα ελλαδικά εκκλησιαστικά πράγματα, Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Νεκτάριος, ο διπλοπράκτορας Βαβύλης με την Εβραία γυναίκα του Κοέν και ένα από τα συνεταιράκια του στις βρώμικες μπίζνες της Ιερουσαλήμ, το στέλεχος της Μοσάντ και έμπορος οπλικών συστημάτων Γκέγκερ, σε στιγμιότυπο από το προσκύνημά τους στο ιερό των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου) Εννέα αγωνιστικές πριν από το φινάλε. του πρωταθλήματος επιβεβαιώνεται ότι μετά τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα αγωνισθούν μέχρι εσχάτων για το πρωτάθλημα. Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό με τα γνωστά πλέον διαιτητικά παρατράγουδα να κάνουν πάλι την εμφάνιση τους. Ο διαιτητής Ζωγράφος καταλόγισε λανθασμένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού βάζοντας «φωτιά» στον αγώνα όταν ο Μαυρογενίδης, ανετράπει από κανονικό όμως μαρκάρισμα του Ουντέζε. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς. Στο 47 ο Κουτσόπουλος με μπαλιά στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, έβγαλε σε θέση βολής τον Σαλπιγγίδη που με πλασέ ισοφάρισε. Στο 60ο λεπτό ο διαιτητής Ζωγράφος υπέδειξε λανθασμένα οφσάιντ τον Οκκά που πέτυχε τέρμα. Τα νεύρα του αγώνα μεταφέρθηκαν και στη συνέντευξη τύπου, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να μιλήσω. Ειδικά για τον ΠΑΟΚ που πέρασα ωραία χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα μας παρουσιάσατε -μέσω του Τύπου- ως όμιλο φονιάδων. Τόσο εμένα όσο και τους παίκτες μου». Το ποδόσφαιρο είναι ένα άδικο άθλημα έλεγε ο Πλατινί και εν μέρει είχε δίκιο. Το διαπίστωσαν οι φίλαθλοι στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ο Πανιώνιος έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχασε πολλές κλασσικές ευκαιρίες είχε δοκάρια αλλά έφυγε ηττημένος από το γήπεδο με 1-0 από τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι», με κακή απόδοση για άλλη μια φορά, αλλά με το «άστρο» του παρών, νίκησε με γκολ του Γκέκα στο 27ο λεπτό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Πανιώνιος έχανε την μία ευκαιρία πίσω από την άλλη Με αρκετό κόπο η ΑΕΚ μπροστά σε 35.000 οπαδούς της κέρδισε με το γνωστό 1-0 τον Άρη με σκόρερ το Νίκο Λυμπερόπουλο στο 74ο λεπτό του αγώνα. Η «Ένωση» δημιούργησε πολλές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως με τον Σέζαρ, αλλά βρήκε μπροστά της ένα θαυμάσιο Πουρλιοτόπουλο. Η ΑΕΚ για άλλη μια φορά επέδειξε αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση καθώς κυνήγησε το γκολ με υπομονή και χωρίς πανικό. Πολλοί εκ των αγωνιστικών στόχων της ομάδας του Φερνάντο Σάντος θα κριθούν την επόμενη Κυριακή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η Ξάνθη νίκησε το Αιγάλεω με 2-0 -και συνέχισε το επιτυχημένο σερί (πέντε ματς αήττητη με μόλις μια ισοπαλία) που οδηγεί στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Σκόρερ της ακριτικής ομάδας οι Λουτσιάνο (38') με ωραία εκτέλεση φάουλ και Γαρπόζης (70'). Τα άλλα αποτελέσματα ΟΦΗ - Καλλιθέα 1-1 Χαλκηδόνα - Εργοτέλης 2-0 Κέρκυρα - Απ. Καλαμαριάς 0-2 Ηρακλής - Ιωνικός 2-0 Η επόμενη αγωνιστική Χαλκηδόνα - Ξάνθη Αιγάλεω Κέρκυρα Εργοτέλης - ΠΑΟΚ Απ. Καλαμαριάς - Πανιώνιος Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. Παναθηναϊκός - Ηρακλής Άρης - Ο.Φ.Η. Καλλιθέα Ιωνικός Βαθμολογία 1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 45 2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 45 3. ΑΕΚ 44 4. ΞΑΝΘΗ 39 5. ΠΑΟΚ 32 6. ΗΡΑΚΛΗΣ 28 7. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 28 8. ΑΙΓΑΛΕΩ 26 9. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 25 10. ΟΦΗ 24 11. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 23 12. ΙΩΝΙΚΟΣ 20 13. ΑΡΗΣ 19 14. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 19 15. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 19 16. ΚΕΡΚΥΡΑ 15
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου) Ο Νίκολα Καλιπάρι με τον θάνατότου έσωσε τη ζωή της Σγκρένα, την οποία έσωσε από τις αμερικανικές σφαίρες Κηδεύεται τη Δευτέρα στη Ρώμη, παρουσία σύσσωμης της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας, ο Ιταλός πράκτορας που σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς στο Ιράκ. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε για άλλη μια φορά την λύπη του για το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Νϊκολα Καλιπάρι πράκτορα των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Καλιπάρι, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μαζί με την Ιταλίδα δημοσιογράφο της αριστερής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο (Il Manifesto), Τζουλιάνα Σγκρένα, την οποία μόλις είχε βοηθήσει να απελευθερωθεί, από εκείνους που την κρατούσαν όμηρο. Οι Αμερικανοί λένε ότι το αυτοκίνητο πλησίαζε σε σημείο ελέγχου με μεγάλη ταχύτητα και ότι πρώτα έριξαν προειδοποιητικές βολές. Αλλά η Σγκρένα, είπε στο BBC ότι δεν υπήρχε κανένα σημείο ελέγχου, καμιά προειδοποίηση και ότι το αυτοκίνητο δεν ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα. «Δεν μπορώ να πως γιατί μας πυροβόλησαν, αλλά έχουν τεράστια ευθύνη και ζητάμε να απαντήσουν για το τι συνέβη» είπε η ιταλίδα δημοσιογράφος. Ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, μεταδίδει πως ο θάνατος του Νίκολα Καλιπάρι, που με τη ζωή του, έσωσε ουσιαστικά τη ζωή της Ιταλίδας δημοσιογράφου, έχει συγκλονίσει την ιταλική κοινή γνώμη, η πλειοψηφία της οποίας είναι αντίθετη με την εισβολή στο Ιράκ. Χιλιάδες κόσμος έχει προσέλθει για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον ιταλό πράκτορα, του οποίου η σορός εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες λένε πως ο Καλιπάρι δεν ήταν απλός πράκτορας των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος: επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ιράκ κατά την ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) ή επικεφαλής των διεθνών αποστολών της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, κατά την βρετανική Γκάρντιαν (The Guardian).
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Του Γιώργου Φελλίδη Στις βάσεις της Κοιλάδας Μπεκάα θα μετακινηθούν αρχικά τα συριακά στρατεύματα Ριζοσπάστες Δρούζοι μουσουλμάνοι, εύποροι Χριστιανοί Μαρωνίτες, Σιίτες της Χεζμπολάχ και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις ψηφίδες, στο μωσαϊκό που λέγεται Λίβανος. Σύμφωνα με αναλυτές το ζητούμενο για τη Βηρυτό εάν και όταν αποσυρθούν πλήρως τα συριακά στρατεύματα, συνοψίζεται ως εξής: είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας αυτής ώριμο για να καταλάβει το κενό εξουσίας που θα δημιουργηθεί όταν φύγουν οι συριακές δυνάμεις; Ο Ναντίμ Σεχαντά, διευθυντής του Κέντρου Λιβανέζικων Μελετών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αμφιβάλλει λέγοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα που στοιχειώνει το λαό του Λιβάνου από τότε που έληξε ο εμφύλιος πόλεμος το 1990 και συνδέεται με τη συνεχή αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας» να συμφωνηθεί ποιες αξίες μπορούν να χαρακτηρισθούν λιβανέζικες και πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, οι θεσμοί κτλ. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί και ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό νέας διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολιτικό κενό εξουσίας» λέει ο Λιβανέζος πανεπιστημιακός. Την ίδια ώρα ο Βρετανός αναλυτής και γνώστης της Μέσης Ανατολής, Άλαν Τζορτζ, προειδοποιεί ότι τυχόν απόσυρση των συριακών στρατευμάτων μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το Λίβανο, καθώς, όπως λέει, «ο βαθμός της σταθερότητας που απολαμβάνει ο Λίβανος από το 1990 όταν τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος οφείλεται ουσιαστικά στην παρουσία των συριακών δυνάμεων». Ο βρετανός αναλυτής επισημαίνει πως «όσο και να είναι μισητές στο λαό οι συριακές δυνάμεις κατοχής η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις αντιθέσεις που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο δεν έχουν επιλυθεί πραγματικά». Επομένως, λέει, «υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης της βίας ανάμεσα στις φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες που συναπαρτίζουν το Λίβανο».
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου) Την αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ Τα συριακά στρατεύματα στο Λίβανο αρχίζουν την Δευτέρα, την αναδιάταξή τους προς τη λιβανο-συριακή μεθόριο. Η απόσυρση των συριακών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Εμίλ Λαχούντ, στη Δαμασκό. Τα συριακά στρατεύματα αναμένεται να αποσυρθούν σε δύο φάσεις. Αρχικά οι Σύριοι στρατιώτες θα μετακινηθούν ανατολικά της κοιλάδας Μπεκάα και αργότερα ανατολικότερα στην μεθόριο Λιβάνου -Συρίας. Η αντιπολίτευση στο Λίβανο λέει πως είναι ζωτικής σημασίας να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Σύριων, αλλά ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δεν συμμερίζεται τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις. «Θα ήταν καλύτερα να περιμέναμε να δούμε πώς θα καταλήξουν να εφαρμόσουν το σχέδιο, μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής, πριν αρχίσουμε να παίρνουμε θέση ή να επικρίνουμε τη διαδικασία» είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Δευτέρα 07 Μαρτίου 2005 - 04:19 (Ώρα Λονδίνου) Οι πολιτικές συνέπειες και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σκότωσαν τον Ιταλό πράκτορα, Νίκολα Καλιπάρι και τη δημοσιογράφο, Τζουλιάνα Σγκρένα, που μόλις είχε απελευθερωθεί από εκείνους που την κρατούσαν όμηρο, απασχολούν πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η ιταλική Λα Στάμπα (La Stampa) εκτιμά πως «ο τραγικός επίλογος» που είδε τον Καλιπάρι να «δίνει τη ζωή του απειλεί με σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες». Όπως λέει η εφημερίδα, οι συνέπειες δεν θα είναι «η αναζωογόνηση του αντιαμερικανισμού» μεταξύ των Ιταλών, αλλά και η «απρόβλεπτη επιδείνωση» των σχέσεων Ρώμης και Ουάσιγκτον. «Κάθε ώρα που περνά» η εκδοχή του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ «για το περιστατικό μοιάζει όλο και πιο αβάσιμη» λέει. «Η αλήθεια θα σε ελευθερώσει» σχολιάζει η Κοριέρε ντελά Σέρα (Corriere Della Sera) επικαλούμενη το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο. «Αλλά μόνο» υπογραμμίζει «όταν δεν έρθει πολύ αργά». Η ιταλική εφημερίδα πάντως δεν εμφανίζεται αισιόδοξη: «η αλήθεια για το τι πραγματικά και ακριβώς έγινε στη Βαγδάτη θα γίνει γνωστή μόνο όταν δεν είναι πλέον σημαντική πολιτικά και δεν απειλεί ή ευνοεί κανέναν». Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό λάθος, που «δείχνει πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, με περίεργο τρόπο, χειροτερεύουν την ίδια την τρομοκρατία που μάχονται». Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) δεν βρίσκει τίποτα το καθησυχαστικό στο ότι το επρόκειτο για λάθος. «Ιδιαίτερα αυτοί που δεν πιστεύουν πως ο στρατός των ΗΠΑ δεν είχε στόχο την Τζουλιάνα Σγκρένα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την ανάμιξη της Ιταλίας στο Ιράκ» λέει. Σε ανάλογους τόνους, η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) λέει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και ίσως να γίνει ένα ακόμα «θύμα» του περιστατικού στη Βαγδάτη.
|