Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-18

  1. Ποινή φυλάκισης σε πρώην διευθυντή της Μπόιγκ
  2. Φόρουμ: Πρωτόκολλο του Κιότο
  3. Στόχος οι σιίτες
  4. Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Συρία
  5. Η δύσκολη ζωή των διαιτητών
  6. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  7. Φόβοι για τα παιδιά του Αφγανιστάν
  8. Κάθαρση σε βάθος
  9. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  10. Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Συρία
  11. Υπό επιτήρηση η οικονομία
  12. Κάθαρση σε βάθος
  13. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Έβρο
  14. Σειρά δημοψηφισμάτων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  15. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  16. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  17. Συντάξεις, Ιεραρχία και Εκοφίν
  18. Συνεδριάζει η Ιεραρχία
  19. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Έβρο
  20. Βρήκε το γαλλικό κλειδί
  21. Tα αέρια του θρμοκηπίου ζεσταίνουν τους ωκεανούς
  22. Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση
  23. Επιστροφή Παλαιστινίων και τέλος κατεδαφίσεων
  24. Το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή φυλάκισης σε πρώην διευθυντή της Μπόιγκ

Ο Σίαρς ομολόγησε ότι είναι ένοχος για παραβίαση των νόμων που σχετίζονται με τη σύγκρουση συμφερόντων

Ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο σε πρώην στέλεχος της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Μπόιγκ

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της αμερικανικής της Μπόιγκ, Μάικλ Σίαρς, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δολαρίων, για παράνομη πρόσληψη υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας

Ο Σίαρς ομολόγησε ότι είναι ένοχος για παραβίαση των νόμων που σχετίζονται με τη σύγκρουση συμφερόντων, προσλαμβάνοντας την Ντάρλιν Ντρούιν, ενώ αυτή εξακολουθούσε να είναι υπεύθυνη με συμβόλαια που αφορούσαν στρατιωτικές προμήθειες.

Η Ντρούιν έχει καταδικαστεί ήδη σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών, για πριμοδότηση της Μπόιγκ, στη σύναψη μεγάλων συμβολαίων με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Εξ αιτίας της όλης υπόθεσης καιν της έρευνας που διεξήγαγε το πεντάγωνο, η αμερικανική πολεμική αεροπορία ακύρωσε παραγγελία προς τη Μπόιγκ τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα να χάσει η εταιρεία 23 εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει άλλα οκτώ συμβόλαια με τη Μπόιγκ, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για ενδεχόμενη ανάμειξη της Ντρούιν στη σύναψή τους.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Πρωτόκολλο του Κιότο

Το Πρωτόκολλο του Κιότο στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου

Το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.

Περισσότερες από 140 αναπτυγμένες χώρες, που εκπέμπουν το 55% των ατμοσφαιρικών ρύπων του πλανήτη, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις επιταγές του.

Όμως η αποτελεσματικότητα του Πρωτοκόλλου υπονομεύεται από την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων στον κόσμο.

Ποια είναι η άποψή σας για το Πρωτόκολλο του Κιότο; Θα επηρεάσει θετικά το περιβάλλον; Πιστεύετε ότι υπάρχουν μειονεκτήματα;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 19:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος οι σιίτες

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, Ντορά, στις 13.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καμικάζι-βομβιστής έφερε ζώνη με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε όταν βρέθηκε μεταξύ των πιστών.

Λίγο αργότερα από πυρά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν δύο καμικάζι βομβιστές, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους ένα άλλο σιιτικό τέμενος, στα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ μία άλλη επίθεση σημειώθηκε εναντίον σιιτών πιστών στα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν ότι από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν στην περιοχή των σιιτών της Βαγδάτης, Αθαμίγια, δύο αστυνομικοί και άγνωστος προς το παρόν αριθμός εθνοφρουρών.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού εξάλλου ανακοίνωσε ότι από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Ισκανταρίγια, νότια της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση, στην οποία οι σιίτες θα διαθέτουν την πλειοψηφία με 140 έδρες και ενώ ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η προσωρινή κυβέρνηση είχε κλείσει προληπτικά τα σύνορα της χώρας ενόψει της εορτής έκλεισε μετά τις επιθέσεις τα σύνορα της χώρας, ενώ οι ασφαλείας βρίσκονταν σε υψηλό βαθμό επιφυλακής, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ασούρα, παρόμοιες με εκείνες του περασμένου χρόνου, οι οποίες είχαν κοστίσει στη Βαγδάτη και την Καρμπάλα τη ζωή 181 ανθρώπων. Η Ασούρα εορτάζεται στη μνήμη του θανάτου πριν 1.300 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ τζαζίρα μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται δύο Ινδονήσιοι δημοσιογράφοι που είχαν εξαφανισθεί. Την ευθύνη για την απαγωγή τους ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ισλαμιστών.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Συρία

Ο Στίβεν Χάντλεϊ διαδέχτηκε την Κοντολίζα Ράις στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, Στιβ Χάντλεϊ, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να υποθάλπει την τρομοκρατία και να αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα του Λιβάνου.

Ζήτησε μάλιστα από τη Δαμασκό να ξεκινήσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 15-59 των Ηνωμένων Εθών, το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση από τον Λίβανο των 15 χιλιάδων Σύρων στρατιωτών.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Συρία είναι σαφές. Πρέπει να μην επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της για την ενίσχυση τρομοκρατών που δρουν στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να βοηθήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στον Λίβανο. Πρέπει να λάβει στα σοβαρά υπ' όψιν το ψήφισμα 15-59 και να αποκαταστήσει την κυριαρχία του Λιβάνου. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Συρία: ο άνεμος της αλλαγής πνέει πάνω από τη Μέση Ανατολή», είπε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Στιβ Χάντλεϊ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ επισκέφτηκε, για να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του, την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στη Βηρυτό. Η οικογένεια Χαρίρι είχε επιμείνει να μη παραστεί στην κηδεία ο κ. Λαχούντ, πολιτικός αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού.

Η οικογένεια Χαρίρι ζητά τη διενέργεια έρευνας από διεθνή φορέα για τη δολοφονία, αίτημα που απορρίπτεται από την κυβέρνηση του Λιβάνου, οι οποία κάλεσε Ελβετούς εμπειρογνώμονες να συμβάλλουν στην έρευνα που διεξάγεται.

Σε ειρηνική εξέγερση για να αναγκασθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από τη Συρία, καλεί η αντιπολίτευση του Λιβάνου. Εκπρόσωπός της έκανε λόγο για «εγκληματική και τρομοκρατική πολιτική» της παράνομης, όπως είπε, κυβέρνησης.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πήρε μέρος σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών της χώρας, οι οποίο είπαν ότι αναστέλλουν το κοινοβουλευτικό τους έργο. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός τουρισμού, Φαρίντ αλ Χατζέν.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Η δύσκολη ζωή των διαιτητών

«Οι οπαδοί της Αμπερντίν με μισούν και μου στέλνουν νεκρούς αρουραίους με το ταχυδρομείο», λέει ο Σκοτσέζος διαιτητής

Οι διαιτητές ποδοσφαίρου δεν απολαμβάνουν όπως είναι γνωστό ιδιαίτερης εκτίμησης από τους οπαδούς των ομάδων, που υποψιάζονται «φάλτσα» σφυρίγματα.

Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε ο Σκοτσέζος, Μαϊκ Μακ Κάρι, ο 41χρονος διαιτητής που θα σφυρίξει την Κυριακή τη «μητέρα όλων των μαχών» στη Σκοτία, το παιχνίδι Σέλτικ-Ρέιντζερς.

Όπως αποκάλυψε, δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των οπαδών μιας εκ των δύο ομάδων, αλλά του «τρίτου» στο σκοτσέζικο ποδοσφαιρικό στερέωμα, της Αμπερντίν.

«Οι οπαδοί της Αμπερντίν με μισούν και μου στέλνουν νεκρούς αρουραίους με το ταχυδρομείο. Μετά από κάθε παιχνίδι της ομάδας τους εναντίον της Σέλτικ ή των Ρέιντζερς, κάποιοι μου στέλνουν εντόσθια πουλερικών», δήλωσε ο διαιτητής, αποκαλύπτοντας επίσης ότι δέχεται απειλές κατά τςη ζωής του.

Το μίσος των οπαδών της Αμπερντίν εναντίον του το αποδίδει στην απόφασή του μετά από υπόδειξη επόπτη- να ακυρώσει κάποτε γκολ της ομάδας τους σε αγώνα εναντίον της Χάρτ, με αποτέλεσμα να χάσει η Αμπερντίν με 1-0. «Η μαγνητοσκόπηση στην τηλεόραση έδειξε ότι η απόφαση ήταν 100% σωστή, οι φίλαθλοι όμως δεν με συγχώρησαν ποτέ. Έτσι δέχομαι απειλές για τη ζωή μουμία φορά μάλιστα μου έστειλαν μία λεπίδα ξυραφιού σε γράμμα, με την πρόθεση να κόψω το δάχτυλό μου εάν το άνοιγμα», αναφέρει ο Μακ Κάρι.

Καταγγελίες για παρενοχλήσεις έκανε και ένας άλλος Σκοτσέζος διαιτητής, ο Χιου Ντάλας. Μετά το παιχνίδι της Σέλτικ με τη Λίβιγκστον, στο οποίο έσπασε τη γνάθο του ο Χένρικ Λάρσον, κάποιος πέταξε πέτρα μέσα στο σπίτι μου από το παράθυρο της βεράντας και παραλίγο να με πετύχει, είπε ο διαιτητής. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι μέρες μετά το παιχνίδι 15 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του και τον προκαλούσαν.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, Ντορά, στις 13.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καμικάζι-βομβιστής έφερε ζώνη με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε όταν βρέθηκε μεταξύ των πιστών.

Λίγο αργότερα από πυρά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν δύο καμικάζι βομβιστές, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους ένα άλλο σιιτικό τέμενος, στα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ μία άλλη επίθεση σημειώθηκε εναντίον σιιτών πιστών στα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν ότι από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν στην περιοχή των σιιτών της Βαγδάτης, Αθαμίγια, δύο αστυνομικοί και άγνωστος προς το παρόν αριθμός εθνοφρουρών.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση, στην οποία οι σιίτες θα διαθέτουν την πλειοψηφία με 140 έδρες και ενώ ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η προσωρινή κυβέρνηση έκλεισε μετά τις επιθέσεις τα σύνορα της χώρας. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ασούρα, παρόμοιες με εκείνες του περασμένου χρόνου, οι οποίες είχαν κοστίσει στη Βαγδάτη και την Καρμπάλα τη ζωή 181 ανθρώπων.

Η Ασούρα εορτάζεται στη μνήμη του θανάτου πριν 1.300 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για τα παιδιά του Αφγανιστάν

Μέχρι τώρα οι αφγανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πεθάνει 260 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά κάτω των πέντε χρόνων

Η οργάνωση Catholic Relief Services υπολογίζει ότι ίσως έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 παιδιά στο Αφγανιστάν, εξ αιτίας του κρύου και της έλλειψης τροφίμων.

Μέχρι τώρα οι αφγανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πεθάνει 260 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά κάτω των πέντε χρόνων. Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων χρόνων.

Η οργάνωση αρωγής ανακοίνωσε ότι σωστικά συνεργεία που έχουν αποσταλεί σε 16 χωριά της επαρχίας Γκορ, βρήκαν κατά μέσο όρο πέντε νεκρά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε χρόνων ανά κάθε χωριό.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση το συνεργείο δεν κατόρθωσε να φθάσει στα περισσότερα από τα 250 χωριά της επαρχίας Σαχράκ, εξ αιτίας του πυκνού χιονιού και της κακοκαιρίας.

Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις δυσπρόσιτες περιοχές οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης τροφίμων κα εάν δεν τους αποσταλεί βοήθεια θα σημειωθεί «ανθρωπιστική καταστροφή», όπως είπε.


Κάθαρση σε βάθος

Τη συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών είδε να τάσσονται την Παρασκευή στο πλευρό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, όταν ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, έθεσε θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του προκαθήμενου της ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα και έλαβε την συντριπτική πλειονότητα των ψήφων.

Συγκεκριμένα, 67 ιεράρχες δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, τέσσερις, οι μητροπολίτες Ζακύνθου, Κορίνθου, Ιωαννίνων και Φιλίππων, δήλωσαν «ωσεί παρόντες», δύο ιεράρχες, ο Γουμενίσης και ο Μεσογαίας, έριξαν «λευκό» και μία ψήφος διαμαρτυρίας δόθηκε από το μητροπολίτη Περιστερίου.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου

Εν τω μεταξύ, αναλυτική, καυστική και με εμφανείς πολιτικές αιχμές ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, προς την Ιεραρχία που συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος, διεχώρισε σαφώς τους φερόμενους ως αναμεμειγμένους σε σκάνδαλα ρασοφόρους, και ζήτησε «ταπεινά συγγνώμη από τον δοκιμαζόμενο πιστό Λαό και τον ιερό Κλήρο πού καθημερινά αγωνίζεται και τιμά στη συντριπτική του πλειονότητα, το σεμνό και ηρωϊκό ράσο του».

Παράλληλα, έκανε εμφανές ότι θεωρεί πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις, αληθείς ή όχι, δεν είναι τυχαίες.

«Γεγονός όμως είναι ότι έχουμε, με έντεχνο και πονηρό τρόπο, τραυματισθεί σοβαρά και μόνον μύωπες δεν το βλέπουν», είπε.

Χαρακτήρισε ως έχουσες «διαφανή σκοπιμότητα» τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του και τόνισε ότι οι πράξεις που του συνάπτουν ήταν μέρος των ποιμαντικών του καθηκόντων.

«Το να δώσω μία συστατική ή δύο και τρεις και εκατό σε νέους ανθρώπους πού μου ζητούν βοήθεια είτε για να σπουδάσουν, είτε για να διορισθούν κάπου, είτε για να επιτύχουν κάποια νόμιμη επιδίωξή των η να τους συστήσω να μεταβούν στο Άγιον Όρος για να αναταχθούν πνευματικά, να εξομολογηθούν και να ξαναβρούν τον εαυτόν τους, αυτά δεν συνιστούν αμάρτημα», τόνισε.

Πολιτικές Αιχμές

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ειδικά στη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ζητούσε να ληφθούν «τολμηρές αποφάσεις της Εκκλησίας προς έξοδο από την κρίση».

Κατόπιν θύμισε στην δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου, Ευάγγελου Αντώναρου, που «την 11-2-05 διερωτάτο ότι πέρασαν 72 ώρες από τότε πού ηκούσθη η ανωτέρω παραίνεσις του κυρίου Πρωθυπουργού και ακόμη τίποτε δέν έχει κάμει η Εκκλησία, ενώ τό αντίθετο συμβαίνει.

Η Εκκλησία με σειράν αποφάσεων της ΔΙΣ, από 3 ως 8 Φεβρουαρίου, έπραξε σε πρώτη φάση και αστραπιαίως το καθήκον της σε τρεις περιπτώσεις Ιεραρχών.

Και υπολείπονται τα λοιπά μέτρα για τα οποία σας εισηγούμαι σήμερα. Προς τι λοιπόν η αδημονία;», αναρωτήθηκε.

Αναφορές στα σκάνδαλα

Ακολούθως, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα σκάνδαλα των ημερών και στα μέτρα που έλαβε για το καθένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, και άσκησε ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά.

«Δεν έφθαναν οι επίμεμπτες συνομιλίες σε κασέτες, πού αναμεταδόθηκαν από τις τηλεοράσεις και τα άλλα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο και μας εξέθεσαν, ήλθαν και οι αποκαλύψεις για κολοσσιαίες τραπεζικές καταθέσεις σε εποχή ανεργίας καί ανέχειας, από τις οποίες μαστίζεται μέγα τμήμα του λαού μας, και μάλιστα οι νέοι μας», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «δύο είναι τα βασικά αδικήματα των κληρικών αυτών» που εμφανίζονται στα σκάνδαλα, «η φιληδονία και η φιλαργυρία».

Ακολούθως, τόνισε ότι οφείλουν οι παρόντες στην Ιεραρχία να παραδεχθούν ότι ανέχθηκαν ως τώρα αυτές τις καταστάσεις «όπου υπάρχουν, εφ όσον τις γνωρίζουμε» και είναι υπεύθυνοι διότι «από κακώς νοουμένη πρόνοια» δεν απέφυγαν τον μείζονα σκανδαλισμό του λαού.

«Ανεχθήκαμε για πολύ να έχομε μετατρέψει την κάθε Επισκοπή σε απυρόβλητο οχυρό, πού κανείς δεν έχει δικαίωμα να το παραβιάσει, έστω και αν εκεί μέσα διαπράττονται κανονικά και ποινικά αδικήματα» είπε, αναφερόμενος ειδικά σε κακό που «θέριεψε και έχει στραφεί εναντίον» της ιεραρχίας.

Αναφερόμενος, δε στην προσωπική του ευθύνη ανέφερε: «Εάν σε κάτι μέμφομαι τον εαυτό μου δεν είναι ότι διέπραξα κάτι εκ του πονηρού, είναι ότι εξ ευαισθησίας έναντι των προσώπων και ευγενείας δεν ήλεγξα σκληρότατα ατοπήματα και παρεκκλίσεις».

Περί χωρισμού Κράτους Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε επίσης ιδιαίτερα καυστικός προς ορισμένα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «με τη μέθοδο των προαναγγελλομένων αποκαλύψεων σε βάρος κατονομαζομένων εκκλησιαστικών προσώπων και δή και Επισκόπων» δημιουργούν τεχνητό κλίμα ανασφάλειας με επιπτώσεις στην ποιμαντική δραστηριότητα των πληττομένων.

Τόνισε παράλληλα ότι «αυτός ο καταιγισμός πληροφορίας και παραπληροφόρησης» αποτέλεσε «το κατάλληλο υπόβαθρο» για την εμφάνιση στο προσκήνιο «των από μακρού χρόνου καιροφυλακτουσών δυνάμεων, πού έσπευσαν επωφελούμενες από την κατάσταση να προβάλουν επισήμως το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ως εάν υπήρχε κάποιος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των σχέσεων αυτών και του ηθικού προβληματισμού των ημερών».

Έκανε λόγο για «πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της Εκκλησίας» που τα αίτιά της δεν είναι μόνο τα ανομήματα ιεραρχών.

«Οι επιθέσεις είναι συντονισμένες και μεθοδευμένες» με επικάλυμμα τα σκάνδαλα και στόχο «να διαθέσουν το λαό δυσμενώς» κατά των ηγετών της Εκκλησίας «και να προετοιμάσει τα πνεύματα για τη γενική έφοδο που, όπως φαίνεται, ακολουθεί».

Χαρακτήρισε μάλιστα «μία από τις πιο έντεχνες μεθοδεύσεις επηρεασμού της νεολαίας» την πρόσκληση και συμμετοχή νέων «σε εκπομπές διασυρμού της Εκκλησίας».

«Πόνεσε και πονάει τις αντεκκλησιαστικές δυνάμεις η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της ελληνικής νεολαίας προς την Εκκλησία κι αυτό θέλουν να το ανακόψουν με κάθε τρόπο», είπε.

Κατόπιν, ανέλυσε τους λόγους που κάνουν απαραίτητη την ελληνορθόδοξη παρουσία στη σύγχρονη Ευρώπη, και είπε όι δεν πρέπει «να επιτρέψουμε νά γίνουμε πολτός μέσα στην Ευρώπη χωρίς συνείδηση πολιτισμού, αλλά ασφαλώς ούτε και εθνοσωβινιστές».

Ανέφερε δε ότι «το εξάμβλωμα που θέλουν να επιβάλουν στον τόπο όσοι μάχονται την Εκκλησία» είναι μια Ευρώπη «του τεχνοκρατισμού, των απρόσωπων δομών, του έντεχνου περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πνευματικής φτώχειας».

Παρά ταύτα κάλεσε τους ιεράρχες να προετοιμάζονται «για τον αποκαλούμενο χωρισμό, οψόποτε αυτός θα επιδιωχθεί» και τους υπενθύμισε ότι «Η Εκκλησία δεν κινδυνεύει από τούς εκτός αυτής εχθρούς Της, γιατί είναι Κιβωτός σωτηρίας. Από εμάς κινδυνεύει, δηλαδή από τις αμαρτίες και τις ανομίες μας»

Οι εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου

Επί του πρακτέου, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Ιεραρχία μια σειρά μέτρων για την αποφυγή αναλόγων φαινομένων στο μέλλον και την αντιμετώπιση των ήδη δημιουργηθέντων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την ταχύτατη εκδίκαση των ηθικών παραπτωμάτων κληρικών και δη, ιεραρχών, την παρουσία λαϊκού συνηγόρου στις εκκλησιαστικές δίκες, την υιοθέτηση του ορίου ηλικίας των 35 ετών για να εισέλθει κάποιος στην Ιεραρχία, την μη αποδοχή ως κληρικών όσων δεν έχουν απολυτήριο στρατού, την καθιέρωση «πόθεν έσχες» και στους ιεράρχες, την απλοποίηση των αμφίων και την κατάργηση των φιλοδωρημάτων για τους αρχιερείς, τη σύσταση συμβουλίων σε κάθε μητρόπολη που ως ρόλο θα έχουν τον έλεγχο στα οικονομικά της και το «άνοιγμα» των συνεδριάσεων της ιεραρχίας και για απλούς κληρικούς και λαϊκούς.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, Ντορά, στις 13.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καμικάζι-βομβιστής έφερε ζώνη με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε όταν βρέθηκε μεταξύ των πιστών.

Λίγο αργότερα από πυρά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν δύο καμικάζι βομβιστές, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους ένα άλλο σιιτικό τέμενος, στα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ μία άλλη επίθεση σημειώθηκε εναντίον σιιτών πιστών στα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση, στην οποία οι σιίτες θα διαθέτουν την πλειοψηφία με 140 έδρες και ενώ ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η προσωρινή κυβέρνηση έκλεισε μετά τις επιθέσεις τα σύνορα της χώρας. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ασούρα, παρόμοιες με εκείνες του περασμένου χρόνου, οι οποίες είχαν κοστίσει στη Βαγδάτη και την Καρμπάλα τη ζωή 181 ανθρώπων.

Η Ασούρα εορτάζεται στη μνήμη του θανάτου πριν 1.300 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Συρία

Ο Στίβεν Χάντλεϊ διαδέχτηκε την Κοντολίζα Ράις στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, Στιβ Χάντλεϊ, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να υποθάλπει την τρομοκρατία και να αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα του Λιβάνου.

Ζήτησε μάλιστα από τη Δαμασκό να ξεκινήσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 15-59 των Ηνωμένων Εθών, το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση από τον Λίβανο των 15 χιλιάδων Σύρων στρατιωτών.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Συρία είναι σαφές. Πρέπει να μην επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της για την ενίσχυση τρομοκρατών που δρουν στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να βοηθήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στον Λίβανο. Πρέπει να λάβει στα σοβαρά υπ' όψιν το ψήφισμα 15-59 και να αποκαταστήσει την κυριαρχία του Λιβάνου. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Συρία: ο άνεμος της αλλαγής πνέει πάνω από τη Μέση Ανατολή», είπε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Στιβ Χάντλεϊ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ επισκέφτηκε, για να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του, την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στη Βηρυτό. Η οικογένεια Χαρίρι είχε επιμείνει να μη παραστεί στην κηδεία ο κ. Λαχούντ, πολιτικός αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού.

Η οικογένεια Χαρίρι ζητά τη διενέργεια έρευνας από διεθνή φορέα για τη δολοφονία, αίτημα που απορρίπτεται από την κυβέρνηση του Λιβάνου, οι οποία κάλεσε Ελβετούς εμπειρογνώμονες να συμβάλλουν στην έρευνα που διεξάγεται.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό επιτήρηση η οικονομία

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών

Υπό την άμεση επιτήρηση της Κομισιόν και της ΕΕ τίθεται η ελληνική οικονομία μετά την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, το οποίο υιοθέτησε τις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι τα τέλη του 2006, κάτω του προβλεπόμενου από το Σύμφωνο Σταθερότητας ανώτατου ανεκτού ορίου του 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Ως νομική βάση αυτής της απόφασης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινότητας το άρθρο 104 παρ. 9, το οποίο προβλέπει στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της υπό κοινοτικό έλεγχο χώρας, την επιβολή αυστηρότατων οικονομικών κυρώσεων, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί την Τετάρτη, ειδικά για την Ελλάδα, ο αρμόδιος επίτροπος, Γιοακίμ Αλμούνια.

«Αποκατάσταση δημοσιονομικής πειθαρχίας»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στην ουσία το ΕΚΟΦΙΝ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εισήγησή της, «υιοθέτησαν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική διαφάνεια και ισορροπία». Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Αλογοσκούφης, διότι «το ΕΚΟΦΙΝ έδωσε στην Ελλάδα όχι ένα , αλλά δύο χρόνια προθεσμία για την εξάλειψη των ελλειμμάτων της και ότι η διορία αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες στο αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας.

Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για την «αποκατάσταση πλέον της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με τη συμβολή βεβαίως και του ιδιωτικού τομέα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η δύσκολη περίοδος είναι το 2005 που θα υποχρεωθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματα δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 2006 η μείωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 06% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί τώρα να υποβάλει μέχρι τις 21 Μαρτίου ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας της, αναφέροντας σ΄ αυτό με λεπτομερή τρόπο όλα τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για να πετύχει το στόχο της και πως θα γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή της μέχρι τα τέλη του 2006.

Για το 2005 οφείλει, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ,να εφαρμόσει αυστηρά τον προϋπολογισμό αυτής της χρονιάς, αλλά όπως λέει η έκθεση, «Λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες». Αυτό το πρόγραμμα έκθεση της Αθήνας θα μελετηθεί και θα εγκριθεί με τροποποιήσεις ή όχι από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε για την επίτευξη του στόχου εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά επιμένουμε στο στόχο που έχουμε θέσει και που είναι αυτός της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ολυμπιακές Αερογραμμές

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων ότι οι προσφορές ήταν πολλές και ποιοτικά καλές, σ΄ αυτή την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη φάση, όσες προσφορές ενδιαφερομένων για την αγορά της Ολυμπιακής έχουν συγκρατηθεί θα πρέπει να μελετήσουν τα οικονομικά της εταιρείας και να υποβάλλουν στη συνέχεια δεσμευτικές πλέον προσφορές εξαγορά ςτης. Πιστεύω, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχει τελειώσει και αυτή η διαδικασία.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κάθαρση σε βάθος

Τη συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών είδε να τάσσονται την Παρασκευή στο πλευρό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, όταν όταν ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, έθεσε θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του προκαθήμενου της ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα και έλαβε σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, 67 ιεράρχες δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, τέσσερις, οι μητροπολίτες Ζακύνθου, Κορίνθου, Ιωαννίνων και Φιλίππων, δήλωσαν «ωσεί παρόντες», δύο ιεράρχες, ο Γουμενίσης και ο Μεσογαίας, έριξαν «λευκό» και μία ψήφος διαμαρτυρίας δόθηκε από το μητροπολίτη Περιστερίου.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου

Εν τω μεταξύ, αναλυτική, καυστική και με εμφανείς πολιτικές αιχμές ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, προς την Ιεραρχία που συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος, διεχώρισε σαφώς τους φερόμενους ως αναμεμειγμένους σε σκάνδαλα ρασοφόρους, και ζήτησε «ταπεινά συγγνώμη από τον δοκιμαζόμενο πιστό Λαό και τον ιερό Κλήρο πού καθημερινά αγωνίζεται και τιμά στη συντριπτική του πλειονότητα, το σεμνό και ηρωϊκό ράσο του».

Παράλληλα, έκανε εμφανές ότι θεωρεί πως οι πρόσφατες αποκαλύψεις, αληθείς ή όχι, δεν είναι τυχαίες.

«Γεγονός όμως είναι ότι έχουμε, με έντεχνο και πονηρό τρόπο, τραυματισθεί σοβαρά και μόνον μύωπες δεν το βλέπουν», είπε.

Χαρακτήρισε ως έχουσες «διαφανή σκοπιμότητα» τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του και τόνισε ότι οι πράξεις που του συνάπτουν ήταν μέρος των ποιμαντικών του καθηκόντων.

«Το να δώσω μία συστατική ή δύο και τρεις και εκατό σε νέους ανθρώπους πού μου ζητούν βοήθεια είτε για να σπουδάσουν, είτε για να διορισθούν κάπου, είτε για να επιτύχουν κάποια νόμιμη επιδίωξή των η να τους συστήσω να μεταβούν στο Άγιον Όρος για να αναταχθούν πνευματικά, να εξομολογηθούν και να ξαναβρούν τον εαυτόν τους, αυτά δεν συνιστούν αμάρτημα», τόνισε.

Πολιτικές Αιχμές

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ειδικά στη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ζητούσε να ληφθούν «τολμηρές αποφάσεις της Εκκλησίας προς έξοδο από την κρίση».

Κατόπιν θύμισε στην δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου, Ευάγγελου Αντώναρου, που «την 11-2-05 διερωτάτο ότι πέρασαν 72 ώρες από τότε πού ηκούσθη η ανωτέρω παραίνεσις του κυρίου Πρωθυπουργού και ακόμη τίποτε δέν έχει κάμει η Εκκλησία, ενώ τό αντίθετο συμβαίνει.

Η Εκκλησία με σειράν αποφάσεων της ΔΙΣ, από 3 ως 8 Φεβρουαρίου, έπραξε σε πρώτη φάση και αστραπιαίως το καθήκον της σε τρεις περιπτώσεις Ιεραρχών.

Και υπολείπονται τα λοιπά μέτρα για τα οποία σας εισηγούμαι σήμερα. Προς τι λοιπόν η αδημονία;», αναρωτήθηκε.

Αναφορές στα σκάνδαλα

Ακολούθως, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα σκάνδαλα των ημερών και στα μέτρα που έλαβε για το καθένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, και άσκησε ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά.

«Δεν έφθαναν οι επίμεμπτες συνομιλίες σε κασέτες, πού αναμεταδόθηκαν από τις τηλεοράσεις και τα άλλα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο και μας εξέθεσαν, ήλθαν και οι αποκαλύψεις για κολοσσιαίες τραπεζικές καταθέσεις σε εποχή ανεργίας καί ανέχειας, από τις οποίες μαστίζεται μέγα τμήμα του λαού μας, και μάλιστα οι νέοι μας», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «δύο είναι τα βασικά αδικήματα των κληρικών αυτών» που εμφανίζονται στα σκάνδαλα, «η φιληδονία και η φιλαργυρία».

Ακολούθως, τόνισε ότι οφείλουν οι παρόντες στην Ιεραρχία να παραδεχθούν ότι ανέχθηκαν ως τώρα αυτές τις καταστάσεις «όπου υπάρχουν, εφ όσον τις γνωρίζουμε» και είναι υπεύθυνοι διότι «από κακώς νοουμένη πρόνοια» δεν απέφυγαν τον μείζονα σκανδαλισμό του λαού.

«Ανεχθήκαμε για πολύ να έχομε μετατρέψει την κάθε Επισκοπή σε απυρόβλητο οχυρό, πού κανείς δεν έχει δικαίωμα να το παραβιάσει, έστω και αν εκεί μέσα διαπράττονται κανονικά και ποινικά αδικήματα» είπε, αναφερόμενος ειδικά σε κακό που «θέριεψε και έχει στραφεί εναντίον» της ιεραρχίας.

Αναφερόμενος, δε στην προσωπική του ευθύνη ανέφερε: «Εάν σε κάτι μέμφομαι τον εαυτό μου δεν είναι ότι διέπραξα κάτι εκ του πονηρού, είναι ότι εξ ευαισθησίας έναντι των προσώπων και ευγενείας δεν ήλεγξα σκληρότατα ατοπήματα και παρεκκλίσεις».

Περί χωρισμού Κράτους Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε επίσης ιδιαίτερα καυστικός προς ορισμένα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «με τη μέθοδο των προαναγγελλομένων αποκαλύψεων σε βάρος κατονομαζομένων εκκλησιαστικών προσώπων και δή και Επισκόπων» δημιουργούν τεχνητό κλίμα ανασφάλειας με επιπτώσεις στην ποιμαντική δραστηριότητα των πληττομένων.

Τόνισε παράλληλα ότι «αυτός ο καταιγισμός πληροφορίας και παραπληροφόρησης» αποτέλεσε «το κατάλληλο υπόβαθρο» για την εμφάνιση στο προσκήνιο «των από μακρού χρόνου καιροφυλακτουσών δυνάμεων, πού έσπευσαν επωφελούμενες από την κατάσταση να προβάλουν επισήμως το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ως εάν υπήρχε κάποιος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των σχέσεων αυτών και του ηθικού προβληματισμού των ημερών».

Έκανε λόγο για «πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της Εκκλησίας» που τα αίτιά της δεν είναι μόνο τα ανομήματα ιεραρχών.

«Οι επιθέσεις είναι συντονισμένες και μεθοδευμένες» με επικάλυμμα τα σκάνδαλα και στόχο «να διαθέσουν το λαό δυσμενώς» κατά των ηγετών της Εκκλησίας «και να προετοιμάσει τα πνεύματα για τη γενική έφοδο που, όπως φαίνεται, ακολουθεί».

Χαρακτήρισε μάλιστα «μία από τις πιο έντεχνες μεθοδεύσεις επηρεασμού της νεολαίας» την πρόσκληση και συμμετοχή νέων «σε εκπομπές διασυρμού της Εκκλησίας».

«Πόνεσε και πονάει τις αντεκκλησιαστικές δυνάμεις η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της ελληνικής νεολαίας προς την Εκκλησία κι αυτό θέλουν να το ανακόψουν με κάθε τρόπο», είπε.

Κατόπιν, ανέλυσε τους λόγους που κάνουν απαραίτητη την ελληνορθόδοξη παρουσία στη σύγχρονη Ευρώπη, και είπε όι δεν πρέπει «να επιτρέψουμε νά γίνουμε πολτός μέσα στην Ευρώπη χωρίς συνείδηση πολιτισμού, αλλά ασφαλώς ούτε και εθνοσωβινιστές».

Ανέφερε δε ότι «το εξάμβλωμα που θέλουν να επιβάλουν στον τόπο όσοι μάχονται την Εκκλησία» είναι μια Ευρώπη «του τεχνοκρατισμού, των απρόσωπων δομών, του έντεχνου περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πνευματικής φτώχειας».

Παρά ταύτα κάλεσε τους ιεράρχες να προετοιμάζονται «για τον αποκαλούμενο χωρισμό, οψόποτε αυτός θα επιδιωχθεί» και τους υπενθύμισε ότι «Η Εκκλησία δεν κινδυνεύει από τούς εκτός αυτής εχθρούς Της, γιατί είναι Κιβωτός σωτηρίας. Από εμάς κινδυνεύει, δηλαδή από τις αμαρτίες και τις ανομίες μας»

Οι εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου

Επί του πρακτέου, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην Ιεραρχία μια σειρά μέτρων για την αποφυγή αναλόγων φαινομένων στο μέλλον και την αντιμετώπιση των ήδη δημιουργηθέντων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την ταχύτατη εκδίκαση των ηθικών παραπτωμάτων κληρικών και δη, ιεραρχών, την παρουσία λαϊκού συνηγόρου στις εκκλησιαστικές δίκες, την υιοθέτηση του ορίου ηλικίας των 35 ετών για να εισέλθει κάποιος στην Ιεραρχία, την μη αποδοχή ως κληρικών όσων δεν έχουν απολυτήριο στρατού, την καθιέρωση «πόθεν έσχες» και στους ιεράρχες, την απλοποίηση των αμφίων και την κατάργηση των φιλοδωρημάτων για τους αρχιερείς, τη σύσταση συμβουλίων σε κάθε μητρόπολη που ως ρόλο θα έχουν τον έλεγχο στα οικονομικά της και το «άνοιγμα» των συνεδριάσεων της ιεραρχίας και για απλούς κληρικούς και λαϊκούς.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Έβρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω υπερχείλισης της στάθμης του ποταμού Έβρου, κήρυξε το νομό Έβρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την αντιμετώπιση δυσμενούς εξέλιξης και πιθανή ανάγκη απομάκρυνσης των κατοίκων, βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στην περιοχή, όπως και το Δ΄ Σώμα Στρατού, δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αυτοδύτες και προσωπικό και τα ειδικά αμφίβια ερπυστροφόρα της ΕΜΑΚ.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί το Σάββατο στις πληγείσες περιοχές, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και τα προβλήματα.

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, μετέβη στον Έβρο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος και συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ορεστιάδα, υπό τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο, και με τη συμμετοχή του νομάρχη Έβρου, Νίκου Ζαμπουνίδη, και του νομάρχη Ανδριανούπολης, Νουσρέτ Μίρογλου, αποφασίστηκε η δημιουργία ζώνης τεχνητής κατάκλισης των υδάτων εντός του τουρκικού εδάφους, και η δημιουργία δύο ζωνών τεχνητής κατάκλισης στο ελληνικό έδαφος.

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις κρίνονται προς το παρόν επαρκείς για την καταρχήν εκτόνωση των πιέσεων που υφίστανται τα αναχώματα του ποταμού.

Της σύσκεψης ακολούθησε επιτόπιος έλεγχος των περιοχών του φράγματος Κυπρίνου και των Καστανιών, ώστε ο τούρκος νομάρχης, κ. Μίρογλου, να έχει πλήρη εικόνα των ποσοτήτων ύδατος που πρόκειται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, υπολογίζονταν ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 20.000 στρέμματα επί ελληνικού εδάφους, λόγω υποχώρησης των αναχωμάτων.

Πενταπλάσιος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με τον βούλγαρο ομόλογό του, Σολομώντα Πάσι, και συζήτησαν το ζήτημα του ελέγχου, στο βουλγαρικό έδαφος, της ποσότητας ύδατος που διοχετεύεται από τον ποταμό Άρδα στον ποταμό ΄Εβρο.

Ο όγκος των υδάτων που διοχετεύεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είναι περίπου πενταπλάσιος από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Η αύξηση οφείλεται στην κάλυψη του μεγίστου σημείου χωρητικότητας τεχνητών λιμνών που υπάρχουν στα βουλγαρικά φράγματα Ιβάιλοβγκραντ και Στουντέν Κλάντενετς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και επειδή έλιωσε απότομα το χιόνι στην περιοχή.

Αύξηση της στάθμης των υδάτων πάνω από τα όρια επικινδυνότητας παρατηρήθηκε και στους ποταμούς Άρδα και Ερυθροπόταμο.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 12:00 (Ώρα Λονδίνου)

Σειρά δημοψηφισμάτων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ρουμπόγλου

Στη μάχη υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που χρειάσθηκαν για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Συντάγματος πέρυσι, τώρα ήρθε ο καιρός των δημοψηφισμάτων για την έγκρισή του.

Ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και πενήντα χρόνια, δεν έχουν κληθεί οι πολίτες της Κοινότητας να ψηφίσουν οι ίδιοι για μία ευρωπαϊκή συνθήκη. Το πρώτο δημοψήφισμα πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή στην Ισπανία.

Όταν η Ισπανία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες της κοινότητας. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια και η οικονομία της χώρας παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο. Βοήθησαν βέβαια και οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τεράστια διαφημιστική εκστρατεία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει διοργανώσει μία τεράστια διαφημιστική εκστρατεία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Διάσημοι ποδοσφαιριστές και ηθοποιοί της χώρας διαβάζουν διάφορες παραγράφους από το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και όλα τα πολιτικά κόμματα ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι».

Αν και το 90% των ψηφοφόρων λένε ότι δεν γνωρίζουν και πολλά για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, πιστεύεται ότι θα το εγκρίνουν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την κοινότητα γιατί βοήθησε την Ισπανία να γίνει μία ακμαία οικονομία.

Για παράδειγμα, ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών στη Βαρκελώνη, Χουακίμ Κοέλο, τονίζει ότι όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους θεσμούς της και την παρουσία της, τόσο καλύτερο θα είναι για όλους. «Η Ενωμένη Ευρώπη και η ενιαία αγορά είναι μία περιοχή κοινών συμφερόντων. Οι περισσότεροι Ισπανοί είμαστε φιλοευρωπαίοι, γιατί μας συμφέρει η κοινή πορεία μας στην Ευρώπη από οικονομική άποψη», είπε ο Χουακίμ Κοέλο.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ισπανία, όπως και στις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ευρωσκεπτικιστές.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, τη Γαλλία ή τη Δανία, όπου οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα δημιουργήσει ένα ομοσπονδιακό υπερ-κράτος, που θα εξαφανίσει τις εθνικές ταυτότητες των χωρών-μελών.

Πόσα γνωρίζουν όμως για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όσοι προσέρχονται στις κάλπες στην Ισπανία αυτή την Κυριακή; Προφανώς λίγα, σύμφωνα τουλάχιστον με τη φοιτήτρια Νομικής, Μπλάνκα Μέστρε. Πρόκειται για ένα κείμενο πεντακοσίων σελίδων με εκατομμύρια άρθρα και δεν πιστεύω ότι θα το διαβάσει κανείς. Οι περισσότεροι στην Ισπανία θα ψηφίσουν «ναι» γιατί έχουν επηρεαστεί από τις διαφημιστικές εκστρατείες, είπε η Ισπανίδα φοιτήτρια.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Η Ασούρα εορτάζεται στη μνήμη του θανάτου πριν 1.300 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ

Μία ημέρα πριν την ιερότερη γιορτή των Σιιτών μουσουλμάνων, την Ασούρα, στο Ιράκ και οι σιίτες δέχονται διπλό χτύπημα μέσα στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, Ντορά, στις 13.00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καμικάζι-βομβιστής έφερε ζώνη με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε όταν βρέθηκε μεταξύ των πιστών.

Λίγο αργότερα από πυρά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν δύο καμικάζι βομβιστές, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους ένα άλλο σιιτικό τέμενος, στα δυτικά της Βαγδάτης.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την κατανομή των εδρών στην εθνοσυνέλευση, στην οποία οι σιίτες θα διαθέτουν την πλειοψηφία με 140 έδρες και ενώ ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η προσωρινή κυβέρνηση έκλεισε μετά τις επιθέσεις τα σύνορα της χώρας. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ασούρα, παρόμοιες με εκείνες του περασμένου χρόνου, οι οποίες είχαν κοστίσει στη Βαγδάτη και την Καρμπάλα τη ζωή 181 ανθρώπων.

Η Ασούρα εορτάζεται στη μνήμη του θανάτου πριν 1.300 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Xωρισμός δεν σημαίνει αφανισμό της εκκλησίας.

Απόστολος Στεργίου (Ελλάς)

Επί σειρά αιώνων και οι δύο υπήρξαν τα δεκανίκια για να σταθεί ψηλά ο ελληνισμός. Και πίσω από τα ράσα καί πίσω από τα κουστούμια κρίβονται άνθρωποι. Και απο τις δύο πλευρές γίνονταν,γίνονται και θα γίνονται λάθοι. Ας ζήσουμε σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους που ψηφίζουμε και ας λειτουργήσει η εκκλησία σύμφωνα με τις οδηγίες των ιερών βιβλίων,και των αποφάσεων της συγκλήτων. Οι εσωτερικές και μεταξύ τους διαμάχες δεν μπορούν να αποτελούν την συγκομιδή της σύγχρωνης κοινωνίας.

A. Σ. (Ελλάς)

Υπάρχει μια μεγάλη υπερβολή στην παρουσίαση των σκανδάλων. μάλλον προέχρχεται απο άλλα κέντρα. Μήπως σε κάτι άλλο αποστοκεί αυτή η δια-όμπευση των κληρικων? Έχω δεί πολλούς απο αυτούς που παρουσιάζονται στα κανάλια και προ καιρού άλλα έλεγαν και τώρα για λίγη δημοσιότητα λένε ότι θέλουν πχ ΒΕΖΥΡΕΑΣ κλπ. Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό αλλα και έτσι το κράτος θα χάσει. Η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να συνεχιστεί, δεν κάνω ανάλυση αλλα πολλοί κατανοούν τον λόγο. ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ανδρέας Φ. (Αθήνα, Ελλάς)

I think every real greek knows which kind of people want to attack the hellenism, either cultural or political. But such experiments have many parameters and perhaps a chain reaction as result.

Dimitrios Mitropoulos (Munich, Germany)

Όλοι οι παπάδες στην Ελλαδα συμπεριφεροντε σαν αγιατολας,οτι θελουν κανουν...Θα επρεπε η ελληνικη εκκλισεια να εχει χοριση απο το κρατος πριν πολλα χρονια.Ο Χριστοδουλος και οι κολιτοι του εκμεταλευοντε τον αναλφαβητισμο πολλων συμπατριοτων μας...Αυτα τα μαυρα κορακια οχι μονο ειναι διευθαρμενοι,αλλα νειαζοντε μονο για το συμφερον τους.Τελος ποιος θα κανη την καθαρση,ο Χριστοδουλος;;;;

Bίκτωρ Παλιβός (Στοκχόλμη, Σουηδία)

The power of the Greek National Church is phenomenal, and has always been due to the heritage Constantinople. Corruption happens all the time in all kinds of institutions, and needs serious measures. One must remember that the church is there to guide an individual, not to scandalise him.

The only solution to this long problem is the abolition of the National Church of Greece, and to reenter traditional ties with the Ecumenical Patriarchate. All Greeks should accept this, as that is the way it has always been, and national churches can instigate negative fundumental nationalism. Athens can retain an Archbishop, an Thessaloniki can have an Archbishop, as long as they are part of Constantinople.

Alexandros Antonarakis (Cambridge, UK)

Ο χωρισμός θα ελευθερώσει την Εκκλησία για να είναι πράγματι ζώσα πνευματική δύναμη χωρίς τα κρατικά δεκανίκια.

Γιάννης Ζ. (Οντάριο, Κανταδάς)

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτησε κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο της υπόδουλης Ελλάδας ρόλο εξαιρετικά σημαντικό. Διατήρησε την ελληνική ταυτότητα με τη διαφορετικότητά της τόσο από τον κατακτητή όσο και από τους δυτικούς Χριστιανούς. Τότε το εθνικό στοιχείο ήταν αποδυναμωμένο (έργο της ιδίας βέβαια : έλλην = ειδωλολάτρης) και ο σημαντικότερος κρίκος ήταν η Εκκλησία. Ο αυτοπροσδιορισμός όμως αυτός του Έλληνα έχει πάψει να υφίσταται. Το εθνικό σηναίσθημα δεν είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία αλλά με την ελληνική παιδεία.

Δυστυχώς, η επικαιρότητα αποδεικνύει το κοινό μυστικό: η Εκκλησία καπηλεύεται παρά βοηθάει, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και οι φωτεινοί αυτοί άνθρωποι, που ουδεμία σχέση έχουν με τα οφφίτσια και τον πλούτο των ανωτέρων κληρικών. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, μακροπρόθεσμα, όχι όμως τώρα άμεσα. Οποιαδήποτε κίνηση τώρα θα ήταν βιαστική και θα έμοιαζε ως παράδοση της πολιτικής στα ! ΜΜΕ, τα οποία είναι αμφιβόλου ηθικής.

Aντώνης (Αθήνα, Ελλάς)

Ματωνω μεσα μου καθε φορα που βλεπω οτι προσπαθουμε να εκμεταλευτουμε ενα ολισθημα της Εκκλησιας για να κρυψουμε την δικη μας γυμνια.Απο γιναμε τον τελευταιο καιρο με το να ασχολουμαστε με την αμαρτια των αλλων χωρις να αναλογιζομαστε τις δικες μας ευθυνες για τους Ιεραρχες που μας εδωσε ο Θεος για να μας διοικουν πνευματικα.Αραγε εχουμε σκεφτει οτι οπως λεει και ενας παπουλης:"Τετοια που ειναι η κοινωνια μας, τετοιους παπαδες θα εχει?" ()

Τάσος (Πειραιάς, Ελλάς)

Θέλουμε να διατηρήσουμε την ξεχωριστή πολιτιστική μας ταυτότητα και θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως πρόσωπα και ως κράτος.

Μαρία (Κομοτηνή, Ελλάς)

The nature of Democracy, in the form of its existence as a European philosophy, is contrasting the values of Christianity and Islam. Such religions have flourished with political engagements that deprive Freedom, Equality and Justice. Contemporary Democratic Hellas is in danger by the clergy and their archbishops. There has never been a greater enemy to Europe and Democracy than the dogma of the Apostles.

George Groppas (Lincoln, UK)

Δεν είναι καιρός για χωρισμό κράτους-εκκλησίας. Ετσι κι αλλιώς η σχέση των δύο θεσμών είναι αρκετά χαλαρή. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. τουλάχιστον που είναι Ορθόδοξο και έχει πληθυσμό Ορθόδοξο στην πλειονότητά του. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ξεχωριστή πολιτιστική μας ταυτότητα και θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως πρόσωπα και ως κράτος. Τα πράγματα πρέπει να μείνουν όπως είναι.

Ένας ενδεχόμενος χωρισμός δε θα βοηθήσει σε τίποτα την κατάσταση, αντίθετα μάλλον περισσότερο ανακάτεμα και φασαρίες θα φέρει. Θέλουμε να διδασκόμαστε θρησκευτικά στα σχολεία, θέλουμε την κυβέρνηση να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, θέλουμε να γίνεται πρωινή προσευχή στα σχολεία, θέλουμε τον σταυρό στη σημαία μας! Θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες και να μη γίνουμε μια ωραία ομελέτα στο μιξεράκι της παγκοσμιοποίησης.

Mαρία (Κομοτηνή, Ελλάς)

Νομίζω οτι αρκετά τράβηξε το θέμα με την εκκλησία. Επιτέλους ας βγούν έξω απο την πολιτική για να πάει αυτος ο τόπος μπροστά.

Γιώργος Καραμανλίδης (Βρετανία)

Η εμπλοκή της Εκκλησίας με το κράτος στη χώρα μας , έχει προσδώσει στην πρώτη μεγάλη πολιτική εξουσία και οικονομική δύναμη. ντας η Εκκλησία ένα κλειστό αντιδημοκρατικό κλειστό σύστημα που επί της ουσίας δεν ελέγχεται απο κανένα η διαφθορά είναι παραπάνω απο βεβαία. Η Εκκλησία θα πρέπει να αυτονομηθεί οικονομικά απο το κράτος , να ανοιχτεί στην κοινωνία με τη συμμετοχή λαικών στα όργανά της και με εκδημοκρατισμό. Τρόποι υπάρχουν και εμπειρία άλλων κρατών. Οσο γιά το άν θα πρέπει να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία , η γνώμη μου είναι πως όχι .Θα πρέπει να συνεχισθεί με άλλη μορφή. Με την μορφή της Θρησκειολογίας ίσως.

Μάνος Καστορής (Ελλάς)

Η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία () θα πρέπει να συνεχισθεί με άλλη μορφή. Με την μορφή της Θρησκειολογίας ίσως.

Μάνος Καστορής (Ελλάς)

1.Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας σημαίνει σίγουρα μια μεγάλη σειρά αλλαγών και ρυθμίσεων ο ακριβής προσδιορισμός των οποίων προαπαιτείται. Πριν συμφωνήσουμε στο ζητούμενο δεν έχει νόημα να εκφέρουμε γνώμη. 2.Με νομικίστικα (π.χ. πόθεν έσχες)κόλπα , με δημοψηφισματικού τύπου υποκλοπές πλειοψηφειών ανενημέρωτων πολιτών (π.χ. ταυτότητες) και με υστερόβουλα πολιτικάντικα υπονοούμενα (π.χ. ο χωρισμός θα εξαφανίσει την πολιτική επιρροή της εκκλησίας), δεν λύνονται τα πολύπλοκα θεσμικά προβλήματα. Κραυγές και διάλογος είναι ασύμβατες έννοιες.

3.Είναι υποκρισία η επίκληση των "πολιτικών δικαιωμάτων" σε ένα σύστημα χωρίς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (π.χ.εργασία). 4.Η σημερινή κρίση των θεσμών με αφορμή την οποία ξανατίθεται το ζήτημα του χωρισμού κράτους - εκκλησίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαμάχη των κάθε μορφής εξουσιών που "μοιραία" θα λήξει με μια... Γιάλτα.

Κώστας Κασαπάκης (Κρήτη, Ελλάς)

Η πίστη, το θρησκεύειν, η εκκλησία, είναι θέματα συνείδησης και όχι υποχρέωσης. Χωρισμός αμέσως για το καλό το κράτους και της εκκλησίας. Χωρισμός δεν σημαίνει αφανισμό της εκκλησίας. Υπάρχει, αλλά την στηρίζουν όσοι με πλήρη συνείδηση πιστεύουν σε αυτήν.

Απόστολος Στεργίου (Ελλάς)

Επιτέλος έφτασε η ώρα γιά την συνταγματική αλλαγή χωρίζοντας το Ελληνικό Κράτος από τήν Εκκλησία. Τό πρότυπο χωρισμού τού Ιταλικού κράτος μέ την Καθολική Εκκλησία χαράζει γιά τήν Ελληνική Πολιτεία τήν αναγκαία διαδικασία. Με αυτήν τήν συνταγματική αλλαγή μπορεί ή σήψης νά νά πάψει νά δημιουργεί καί μελλοντηκές δυσκολίες γιά τήν Ελλάδα αλλά καί γιά Ελληνικό Εθνος διεθνώς!

Παναγιώτης Βλάχος (Μελβούρνη, Αυστραλία)

Ομορφος κοσμος, ηθικά, αγγελικά πλασμένος; Καιρός είναι, αργήσαμε κιολας. Μαζί με τις υπόλοιπες "ΔΕΚΟ" του ελληνικού κράτους, ας αποκρατικοποιήσουμε κι αυτήν.

Βασιλεία (Ελλάς)

Why was'nt anybody talking about church when was pasok in goverment. Now some extremist want to bring anomaly in the country (greece). IT WOULD BETTER TO HAVE 50 POLITICAL CHOICES AND 2 RELIGIONS TO CHOOSE FROM. GREECE IS NOT USA.

Spiros Tsahiridis (Florina, Greece)

There has never been a greater enemy to Europe and Democracy than the dogma of the Apostles.

George Groppas (Lincoln, UK)

H σημερινή θεσμική δομή της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι συμβιβασμός συμφερόντων, άγονος αντιπνευματικός θεσμός και μεσαιωνικό κράμα κράτους-θρησκείας. Ολοταχώς για χωρισμό κράτους και Εκκλησίας καλούν οι καιροί και οι συγκυρίες των σκανδάλων . Ο χωρισμός θα ελευθερώσει την Εκκλησία για να είναι πράγματι ζώσα πνευματική δύναμη χωρίς τα κρατικά δεκανίκια. Οι πράγματι πιστοί θα προσφέρουν τον οβολό τους για την μισθοδοσία, συντήρηση των αναγκαίων κλπ, όπως γίνεται στις ενορίες της αλλοδαπής.

Η επιχειρηματολογία ότι όσοι προτείνουν χωρισμό κράτους και Εκκλησίας είναι «ανθέλληνες και αντίχριστοι» είναι κούφια αντεπίθεση των ενόχων οι οποίοι επιθυμούν να διαιωνίσουν την ασυδοσία τους. Η επικαλούμενη αυτοκάθαρση είναι άλλο άλλοθι των υπαιτίων: κανένα σκάνδαλο δεν ήρθε στο φώς από αυτοκάθαρση. Ο θεσμός αλώθηκε από μέσα . Και χρειάζεται ριζική αντροπή των θεσμικών δομών για να υπάρχει ζώσα Ορθοδοξία και πρματικό δημοκρατικό ανεξίθρησκο κράτος.

Γιάννης Ζ. (Οντάριο, Καναδάς)

Μα και φυσικά πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Είναι κάτι άλλωστε που έχει υποσχεθεί χρόνια πριν η αστική τάξη στους τότε προλετάριους στον αγώνα τους κατά των τσιφλικάδων. Βέβαια η ιστορία δεν κινείται με υποσχέσεις αλλά με έργα. Ποιο συγκεκριμένα τώρα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω οτι δε προτίθεμαι να ανοίξω πόλεμο με την εκκλησία. Αλλωστε είναι τμήμα της παράδοσης μας και σεβόμαστε κάποιους ανθρώπους.

Αλλά από την άλλη πρέπει- το θεωρώ ως αυτονόητο και γελοίο μαζί όσο δεν γίνεται- να γίνει η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, να επιτρέπεται η καύση των νεκρών, να σταματήσει επιτέλους αυτή η -κοσμικού τύπου- θρησκευτική προπαγάνδα και πολλά άλλα.

Κώστας (Μάντσεστερ, Βρετανία)

Υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα που πρέπει να λυθούν πριν το εκκλησιαστικό. Οσον αφορά την ανεξηθρησκεία, παραθέτω το εξής που άκουσα πρόσφατα: Στην Ελλάδα υπάρχουν 50 κόμματα και 1 θρησκεία. Στις ΗΠΑ, 2 κόμματα και 50 θρησκείες. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Καιρός είναι! Αλλιώς θα μας φάει το πίστευε και μη ερεύνα όπως έφαγε και τους Βυζαντινούς προγόνους μας. Η άποψη μου είναι: ερεύνα, ερεύνα ερεύνα και στείλε το ιερατείο σπίτι του. Αλλιώς στο τέλος θα καταλήξουν να έχουν όλα τα λεφτά και την εξουσία στο ελληνικό κράτος και τότε ζήτω που καήκαμε...

Νίκος Ιωάννου (Μ. Βρετανία)

Υποκρίνονται οσοι πολιτικοί δεν θέλουν το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.Το ιερατίο της ελληνικής ορθόδοξης εκλησίας έχει περιορίσει την ορθοδοξία στα όρια του ελληνικού κράτους απ΄τη στιγμή που επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά στα εθνικά ζητήματα. Να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Ο χρόνος που θα ελευθερωθεί απ΄τη μελέτη των θρησκευτικών ας χρησιμοποιηθεί για άθληση και παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι ένας μαθητής σήμερα στο Γυμνάσιο παρακολουθεί καθημερινά 7 ώρο στο σχολείο και δουλεύει άλλες 4 ώρες στο σπίτι. Ξέρετε πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα;

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

() Ο παραλογισμός , η υποκρισία , η ματαιοδοξία , η ασέβεια του ιερατείου , ο . . . τζόγος της εκκλησίας στο χρηματιστήριο και τα {έντονα Ροζ} σκάνδαλα των ιερωμένων, ξεσκέπασαν την υποκριτική αγιοσύνη τους , που περιφρονεί το θείο και το χρησιμοποιεί σαν (πώς να το πω ;) . . . . σαν «χρυσόχαρτο περιτυλίγματος»! Κάποτε ένας μοναχός μου είπε : «Έγινα μοναχός και σώθηκα» . Τον ρώτησα από τι , «από την αμαρτία» μου είπε . Ίσως πίστευε πως αυτή (η αμαρτία) = αποτυχία , όπως και ερμηνεύετε ο λεκτικός αυτός όρος , δεν τον βρίσκει όταν κρύβεται στα δάση και τις σπηλιές . Τέλος πάντων ! . . . Εγώ του είπα ότι δεν αισθάνομαι αμαρτωλός . Δεν χρειάζομαι , δεν θέλω «σωτηρία» , . . . . Άστραψε και βρόντηξε ! Με έστειλε στη . . . κόλαση ! Πάντως , το χάρηκα που γλίτωσα από την αγκαλιά του . . . Αβραάμ !!!

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole.

Κostas Eleftheriou (Wales, UK)

Άλλο όμως ο μπούφος μοναχός και άλλο να μάθει ο Ελληνικός λαός πως η εκκλησία διαθέτει πακτωλούς χρημάτων , έχει στρατευμένους φανατικούς «πιστούς», έχει επιρροές στην κυβέρνηση , στην αστυνομία και σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό , δεν φοβάται την σύγκρουση , την οποία όταν κρίνει απαραίτητο την επιδιώκει , αφού μπορεί και την κατευθύνει . ( ? ) Ως εδώ και μη παραπέρα !

Οι Έλληνες σε καμία των περιπτώσεων των σεναρίων δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του διχασμού που καλλιεργούν οι δεσπότες . Η τακτική τους ευτυχώς είναι γνωστή . Αποτελεί τόλμημα (πέστε το και ψυχής!) να ορθώσουμε φωνή διαμαρτυρίας στη θρησκευτική ασυδοσία των κάποτε «λαοσυνάξεων» . (Οι μασκαρεμένοι κοσμικοί αφέντες) . Αρνούμαι το έτσι θέλω (έτσι θελικό) μαντρί της εκκλησίας και των μαυροφορεμένων τσοπάνηδων . Όσο πιο πολλά προβλήματα έχει ένα άτομο , όσο πιο χαμηλή παιδεία έχει και όσο πιο πρωτόγονο είναι , τόσο πιο εύκολα συντρίβεται . Αυτό το γνωρίζουν οι «ιεροί» αγύρτες και προσπαθούν να έχουν πάντα φανατισμένο το ποίμνιο . ()

Πάνος (Ελλάς)

The intermingling of church and state is a cancer in the fabric of society. The sooner we get rid of it, the better. In fact, a lot of time has already been irretrievably lost. It is a pity that many Greeks derive national pride from the state religion. As a Greek atheist, I feel that the most important value that our ancestors have transmitted us is our love for individuality (a sense of independence promoting rationality and free thinking) not our identity (a sense of community or belonging to a specific group).

Jean Efpraxiadis (Victoria, Canada)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της. Η Εκκλησία δεν εχει προβλημα, σαν αποδειξη είναι η πανω απο 1000 χρόνια η ανεξαρτητη λειτουργία του Αγίου Όρους. Η Εκκλησία φέρνει τον Χριστό στις καρδιές μας μεταμορφώνει τους ανθρώπους απο βασανιμένα όντα σε προσωπικότητες με προορισμό και όραμα. Ετσι διατηρήθηκε η Ελλαδα με τα θαυμαστά της κατορθώματα. Πιστεύω αν χωριστεί θα χασει η πατριδα μας, η εκκλησια δεν εχει να φοβηθεί τίποτε, το εχει αποδέιξει με την μαρτυρική πορεία της ανα τους αιώνες.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Oι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου (...). Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Βρετανία)

Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος έπρεπε να είχε γίνει από την μέρα που η Ελλάδα θεώρησε τον Εαυτό της Δημοκρατία. Ο κάθε Ελληνας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποιο Θεό νομίζει ή και να είναι ά-Θεος. Ακόμη από τη στιγμή που Υπάρχουν Ελληνες με διαφορετικό θρήσκευμα δηλ. Καθολικοί, Μουσουλμάνοι κ.α. το κράτος πρέπει να τους προσφέρει ίσα δικαιώματα. Ενα απ΄αυτά είναι και η διδασκαλία του θρησκεύματος στα σχολεία.

Φανταστήτε να διδάσκονται οι ορθόδοξοι, οι καθολικοί, οι μουσουλμάνοι μαθητές χωριστά το μάθημα των θρησκευτικών. Τι μπάχαλο θα γίνεται στην τάξη. Γιαυτό τα θρησκευτικά πρέπει να πάνε στην εκκλησία και να διδάσκονται σαν κατήχηση και στο σχολείο να διδάσκεται ιστορία των θρησκειών. Οσο για τα υπόλοιπα και μάλιστα τα οικονομικά να ξεχωρίσουν τις περιουσίες τους κράτος και εκκλησία και να πορεύονται χωριστά.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Ελλάς)

Ιστορικό στοιχείο: εκείνοι οι έλληνες της εποχής του διαφωτισμού που οδήγησαν το λαό στην επανάσταση του 1821 συχνά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίσημη εκκλησία και κάποιοι μάλιστα κυνηγήθηκαν (Μοισιόδακας, Καταρτζής και άλλοι) ή ακόμα και αφορίστηκαν από αυτήν (δηλαδή από τους ιεράρχες). Η εκκλησία και τότε ήταν ταυτισμένη με το οθωμανικό κράτος όπως σήμερα με το ελληνικό. Η επανάσταση του 1821 δεν είχε ιδιαίτερη συμπαράσταση από την ιεραρχία, η οποία δεν ήθελε να χάσει τα προνόμια που της προσέφεραν οι Οθωμανοί. Λοιπόν, όντως καλό θα ήταν να ξεχάσουμε τα αρχαιοβυζαντινά μας ιδεολογήματα και να κοιτάξουμε να βρούμε το δρόμο μας προς τα μπρος.

Συμφωνώ ότι η ολυμπιάδα ήταν μια παραλλαγή του εθνικισμού που εκφράζεται και με άλλους τρόπους. Δε χρειαζόμαστε τη μεγαλοπρέπεια, ούτε τη βυζαντινή ούτε την αρχαία. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της βασισμένη σ'αυτά που πέτυχε τους τελευταίους αιώνες και να μάθει από αυτά στα οποία απέτυχε. Ας κοιτάξου! με να βρούμε τον εαυτό μας. Και ας μην ξαχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί στον κόσμο εκτός από εμάς και όλοι είναι ισότιμοι (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Χριστός είπε. Άλλο που κάποιοι δήθεν χριστιανοί, φανατικοί υποστηρικτές της εκκλησίας, πιστεύουν ότι οι έλληνες είναι τάχα ο περιούσιος λαός).

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole. Financial matters must be included in the separation. Church must be a self-financed foundation with an autonomous social action and indirect involvement in serious social facts.

Kostas Eleftheriou (Wales, UK)

Things should remain as they are for the sake of our tradition.

George Bethanis (Hellas)

(...) 1. Aν και υποστηρίζω τον χωρισμό κράτος-θρησκείας, Θα πρότεινα οτι δεν είναι πανάκεια, είναι αντάλλαγμα ένα πρόβλημα για άλλο. Στις ΗΠΑ, η κοσμική φύση της χώρας έχει αντικαθιστησει θρησκεία με κατανάλωση, πνεύμα με λεπτά. Όταν ο αρχιεπίσκοπος σας καταδικάσει τις άξιες της πανκοσμιοποιησης και των ΗΠΑ, συμφωνώ. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εγκλήματος στην Δύση, γιατί? η εκκλησία έχει συμβάλλει θεμελιώδης σε αυτό το μοναδικό γεγονός.

2. Ειρωνικά, είναι μια πιθανότητα οτι η εκκλησία θα κερδίζει από το ξεχώρισμα από το κράτος. Νομίζω οτι η ορθοδοξία έχει πολύ να προσφέρει σύγχρονη κοινωνία. Έχει συντηρήσει την αρχική ουσία του χριστιανισμού καλύτερα. Έχει συντηρήσει την πνευματική παράδοση του μοναχισμού και του Άγιου Όρους. Αλλά έχει συντηρήσει συνήθειες από το βυζαντινή αυτοκρατορία, και (αμφιλεγόμενα) από την τουρκοκρατία. Το ξεχώρισμα θα αναγκάζει την εκκλησία να προβληματίζει ΠΩΣ πρέπει να μεταφέρει τους θησαυρούς της, και συνδυάζει δημιουργικότητα ΚΑΙ συντήρηση.... και αυτή η σύνθεση θα ήταν πιο αποτελεσματική για σύγχρονη Ελλάδα (και την Δυση).

Steve Bucuvalas (Colorado, USA)

Να χωριστεί το κράτος από την εκκλησία. Να πάψει ο ιερός κλήρος να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αμοιβόμενοι επιπροσθέτως με ένα δεύτερο μισθό απ' το υστέρημά μας. Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βγάζοντας τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν και τοιχοκολλώντας τον υποχρεωτικά στην είσοδο κάθε ναού. Ώστε να ξέρομε επιτέλους πόσο στοιχίζει καθετί και να εκλείψει το πονηρό "ό,τι προερείστε"... Κατά τα άλλα, τα θρησκευτικά είναι σωστό να συνεχίσουν να διδάσκονται στα παιδιά μας από σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται το πνεύμα της εποχής μας.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

Τhe Church is the biggest economic, political and moral liability to the Nation.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Αραγε δεν ειναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρο οτι το κράτος πρέπει να ειναι ένας θεσμός που προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού? απο την άλλη η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ειναι ενας θεσμός σεβαστός που όμως θέτει εκ των πραγμάτων διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους?

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα στην ιερωσύνη, οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν δικαίωμα καν ύπαρξης ,μέσα στην εκκλησία κ.ο.κ. Πως είναι δυνατόν ενα απο τα πολλά πνευματικά πιστεύω όπως αυτό της ορθοδοξίας να γίνεται δόγμα ενός κράτους σαν την ελλάδα που θέλω να πιστεύω δέχεται και ευνοεί τη διαφορετικότητα των ιδεών όλων των πολιτών του?

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Οι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου, που έπεσε σαν ώριμο φρούτο στους μωαμεθανούς. Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ας ασχοληθεί το κράτος με τα εθνικά και το ιερατείο με τα θρησκευτικά.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Bρετανία)

Δεν νομίζω ότι η ακαταλληλότητα αρκετών ίσως εκπροσώπων (Επισκόπων) της εκκλησίας δικαιολογούν αυτή την διαίρεση ,η οποία δεν νομίζω ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα γιατί η εκάστοτε θρησκεία είχε- έχει και θα έχει, μεγάλη επιρροή σε μερίδα των ανθρώπων όπως και δεν επηρεάζει την ζωή άλλων. Άρα κάθε κίνηση διαίρεσης εξυπηρετεί αλλά συμφέροντα Θα ελεγα ιδιοτελή που δεν δικαιώνουν μια εθνική κρίση όμοια με αυτή της περιόδου των ταυτοτήτων. Η διδασκαλία των θρισκευτικων στα σχολεία να διδάσκετε αλλά θα πρέπει να είναι διαφορετικη τωρα διδάσκετε μέρος τηςείναι η Εβραϊκής Μυθολογίας απαράδεκτο Δεν απαιτείται να εμπλακουμαι σε τροποποίηση του Συντάγματος.

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

GREEKS HAD ENOUGH WITH THE CHURCH.... The Greek Othodox Church is an anachronistic relic from the dark Ages with very questionable contribution to the Nation.Lets not forget what the clergy said in 1450 when the Othoman Turks were outside of the Constantinople.'Better Turkish turban and Orthodoxy rahter than Pope's tiara and Catholicism.Patriarc h Gregory the 5th was not a martyr.He excommunicated the fathers of the Greek Revolution.Greeks are proud of Alexander the Great,PLaton and all the briliant minds, who created the first great European Civilization.The Church is the biggest economic,political and moral liablity to the Nation.

Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας (...) [βγάλουν] τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

We need politicians with guts and vision to give an end to this unholy-marriage of State and Clergy.Students need to know about all the religions of the world not just about the Orthodox doctrines. The Church should be taxed,audited retroactively and chartered as an independent religious and cultural institution one of the many.Greek people had enough of the Church and its ongoing scandals.Lets free ourselves from this institutional and spiritual Gulag and take care of more important issues like the economy and our position in the New Europe.May be for the church is still 1005 AD.But for the rest of the world it is 2005.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Between 1453 to 1821, secret schools of Orthodox Priesters kept, our langouage our history our names and the learn of the HOLY BIBLE and the trust in JESUS, alive. Greek brothers in JESUS, stay united and calm becouse "the people have their plans but GOD have his own".

Antonis (Holland)

I am not a huge fan of the Greek church and I do not like the things that happen within it. But I think that this close relationship between goverment and church can traced as far as our early Byzantine history. I would say that things should remain as they are for the sake of our tradition more or less.

George Bethanis (Hellas)

Τα του καίσαρος τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεό

Τάσος (Ηράκλειο)

It is a good opportunity for Greece to get in line, now, with the rest of the Western European countries through separation of the Church from the official State. Citizens can have any religious beliefs and practices they like. They should also be allowed to have equally high moral and national values without them being attached to any Church.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Ancient Greece has preceded the Christian era and Greece and its people- of all the countries on earth, should feel that the contribution of their land to the civilisation of the world is based on their ancient past of which they should be proud independently of any religious belief they may wish to have. I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change.

Papas Kyvelie (London, UK)

Oπωσδήποτε πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...Η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, γιατί να μην πληρώνει η ίδια τους κληρικούς της? οσο για το μάθημα των θρησκευτικών καλό θα είναι να ακούσουν κάποτε τα παιδιά πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ότι όλες έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους κι ότι ο φανατισμός δεν βοηθάει σε τίποτε.

Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Οι βασικές αρχές για αγάπη και ειρήνη και αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ως ισότιμου με εμάς κι όχι κατώτερου, είναι πιο σημαντικά από δογματικές φλυαρίες και αλλαζονία, πως είμαστε εμείς και μόνοι ο περιούσιος λαός του Θεού!

Mαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Χωρισμός εκκλησίας κράτους (ναι) να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία (ναι) οι ιερείς έχουν μετατρέψει την εκκλησία σήμερα σε οίκο εμπορείου και ακολασίας. Ο χωρισμός και η στέρηση οικονομικών πόρων θα τους σοβαρέψει και θα μείνουν στο χώρο για πραγματικό πνευματικό έργο μόνο αληθινοί χριστιανοί.

Δημήτρης Κατς (Κόρινθος)

SAY NO... Hands off the Holly Church. All you sinful infidels you will face the Wrath that is comming. Separation of Chruch from the Goverment is like leaving the sheep, free. And when the sheep are free they will become prey to the wolves of capitalism, liberalism, sexual freedom. The Holly Church protected the people from the Evil.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν () εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

There is a conspiracy against Holly Church. All these defamations are an attempt to remove the shepherd and the dogs and let the sheep free. Greek people refuse the Evil of the modernization, female promiscuity and modernity. Greek women praise the old-family values and virtues, the submission to her holly duty of motherhood, the worship to Orthodoxy. Greek people need the Church and without church we are lost and helpless.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation. This mud is the Big Lie. Lets pray, lets demostrate lets stay behind our shepherd. Our Holly eternal and One Church.The real Greeks were always Christians and there is no Hellenism without the only one Orthodox church. Kneel and pray and you will be forgiven.

Theodoros (New York, USA)

Το κρατος πρεπει να διαχωριστει αμεσα απο την εκκλησια! Η Ελλαδα ειναι απο τις ελαχιστες χωρες της Ευρωπης οπου η Εκκλησια εχει τετοια δυναμη. Η παρεμβαση της Εκκλησιας στα πολιτικα πραγματα ειναι επισης απαραδεκτη. Αποψη μου ειναι οτι πρεπει να φορολογηθουν τα τεραστια περιουσιακα στοιχεια της εκκλησιας, και φυσικα οι κληρικοι να μην πληρωνονται απο το κρατος! Οσον αφορα τα θρησκευτικα ως μαθημα, θα πρεπει να περιλαμβανουν ισοτιμα ολες τις θρησκειες, ή να μην διδασκονται καθολου, καθως στη σημερινη τους μορφη αποτελουν καθαρο προσυλητισμο στην χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια (κατ εμε αιρεση της ιουδαικης θρησκειας), τη στιγμη που ο προσυλητισμος απαγορευται απο το ελληνικο συνταγμα.

Μάνος Δαμουλάκης (Μάλαγα, Ισπανία)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να διαχωριστεί ο ρόλος της εκκλησσίας απο αυτόν του κράτους. Αυτή την φορά ήρθε στο προσκηνιο με ένα απολύτως απαξιωτικό για την εκκλησσία τρόπο όπως είναι τα ρόζ σκάνδαλα, οι οικονομικές καταχρήσεις κληρικών και η συνεργασία κληρικών με δικαστικούς για το στήσιμο δικών. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation

Theodoros (New York, USA)

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν-όπως στη Γαλλία μετά την γαλλική επανάσταση- εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Πρωταρχική ευθύνη για αυτό έχουν αποκλειστικά τα κράτη τα οποία συνεχώς πρίν απο κάθε εκλογική διαδικασία τρέχουν πίσω απο τα ράσα των κληρικών για μερικές χιλιάδες ψήφους. Κανείς όμως δεν έχει αναλογιστεί πόσο βλαπτει η συνεχής ανάμειξη της εκκλησσίας στα του κράτους και συγχρόνως κανείς δεν τολμάει να αναλάβει το πολιτικό κοστος του διαχωρισμού των ρόλων κράτους και εκκλησσίας.

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

The separation had to be done many years ago! The class that is taught about Christianity should be replaced with a class related to philosophy and the greatness of the Hellenic civilization. In addition, Greek taxpayers should not be paying for the salaries and pensions of priests since either way they receive numerous donations. The Greek Church is one of the major shareholders of the National Bank of Greece! The money that they have accumulated should be taken away by the government and given to the poor! Thats what Jesus preached. Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Ο ταχύτατος εκφυλισμός της προσωπικότητας του αρχιεπισκόπου κλονίζει με τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις την υπόσταση και το κύρος της Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς καθιστά προβληματική την περαιτέρω λειτουργία της. Αλίμονο , λοιπόν, στη πλέμπα που κάθεται τους υπομένει και τους πιστεύει ακόμη... Ο απογαλακτισμός της Εκκλησίας από το κράτος προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι ΄ αυτό το λόγο οφείλει η παρούσα Βουλή να το διαπραγματευτεί το θέμα και να απολήξει σε απτές αποφάσεις.

Να το τονίσουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών. Οδηγούμαστε με τα καμώματα εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων σε θεσμική αμφισβήτηση η οποία επαπειλεί την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα. Βεβαίως, στην παρούσα δραματική φάση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία κάθε προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης θα προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στην υπόληψη και στο κύρος των θεσμών.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...

Μαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Η νεοελληνική εθνική ταυτότητα τμήμα της έχει και την ελληνική γλώσσα. Ας το σκεφτούν αυτό οι διάφοροι φανατικοί τάχα έλληνες που γράφουν στα αγγλικά και μας νουθετούν. Ναι στο διαχωρισμό αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό.

Γιάννης (Θεσσαλονίκη)

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι απαραίτητος και πάρα πολλοί Ελληνες τον αναμένουν εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική ταυτότητα (ή η έλλειψη αυτής στην περίπτωση των αθέων οι οποίοι αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα δεν ακούγεται η φωνή τους) είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν πρέπει να σχετίζεται με την κρατική οργάνωση. Η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία και στον στρατό πρέπει να καταργηθεί, οι εικόνες, οι αγιασμοί και οι προσευχές να φύγουν από τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών. Η ταφή να γίνει κοσμική και να επιτραπεί η κάυση, να μην έχει καμία αναγνώριση κάθε είδους θρησκευτικός γάμος και να σταματήσει η υπερπροστασία της Εκκλησίας και της θρησκείας μέσω νόμων κατά της βλασφημίας και του προσηλυτισμού.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πλέον επιτακτικός προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή αποθρησκειοποίηση και αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού κράτους. Αυτός είναι ένας! από τους βασικούς τρόπους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας και όχι οι εθνικοφασιστικές (και πολυέξοδες) παρλάτες στυλ Ολυμπιάδας και αποχαυνομένη προσκόληση στο υποτιθέμενο αρχαιοβυζαντινό παρελθόν.

Και κάτι τελευταίο: Οι Ελληνες είναι καιρός να πάψουν να ταμπουρώνονται πίσω από το ιδεολόγημα της μοναδικότητας. Σε όλα τα κράτη ο εθνικισμός και παραλογισμός συνδέθηκε με την υποτιθέμενη μοναδικότητα.

Γιώργος (Γλασκόβη, Βρετανία)

I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change

Papas Kyvelie (London, UK)

Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να γίνει με βάση το Σύνταγμα παρά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις. Το ουσιαστικό του ζητήματος είναι οτι αυτή τη στιγμή μόνο το κράτος ελέγχεται απο τους ιεράρχες και όχι οι ιεράρχες απο το κράτος το οποίο Πληρώνει σημειωτέον και του μισθούς τους, Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την σύγχρονη κοινωνία μας αυτή η υπόθεση να τελειώσει και με το θέμα του χωρισμού απο το κράτος και των μαθημάτων των θρησκευτικών ( σημειωτέον είναι η Εβραϊκή Μυθολογία) απο υποχρεωτικά σε προαιρετικά και χωρίς βαθμολογία. Δεν μπορούν οι ιεράρχες να έχουν κοσμίκή παρουσία και να κανονίζουν ποιές άλλες θρησκίες μπορούν να συνυπάρξουν στο Τόπο μας και ούτε να αμοίβονται μόνο οι ορθόδωξοι παπάδες, αυτό είναι διάκριση και προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτύς τους πατροδοκάπιλους.

Γεώργος Παπαστεργίου (Ελλάδα)

Αγγίξατε ενα καίριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας με ιστορία πολλών αιώνων γι` αυτό και οι μακροσκελείς απαντήσεις. Μόνο δύο επισημάνσεις. 1)Να θέσουμε το πρόβλημα διαφορετικά. Πόσοι στην Ελλάδα θέλουν να αρθούν οι νόμοι της Βαυαρικής αντιβασιλείας που καθορίζουν το ¨ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ¨ της Ελληνικής Εκκλησίας και της εκ νέου υπαγωγής της στό Οικουμενικο Πατριαρχείο. 2)Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πού έχουν ορκιστεί πίστη στο Αμερικανικό σύνταγμα (τελείως ανεξίθρησκο) ας μην ειναι τόσο λαύροι κατα του διαχωρισμού γιατι κάπου στην συνείδησή τους ψεύδονται.

Γιώργος Πλουμάς (Σάμος)

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συντάξεις, Ιεραρχία και Εκοφίν

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο δόκανο" αστυνομικοί-δικαστικοί. Θεσσαλονίκη: Νέες υποθέσεις διαφθοράς στο φως.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει σε τοποθετήσεις, μεταθέσεις. Αποκλειστικό: Ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ένταξη στο ΙΚΑ αλλά με ξεχωριστά επικουρικά. Τι προτείνουν οι Τράπεζες για το Ασφαλιστικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έχω έγγραφα και ντοκουμέντα". Όλη η επιστολή Βαβύλη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω Μάκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αύξηση στο εφάπαξ. Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το πλαφόν.

Η ΑΥΓΗ: Σύνοδος κουκουλώματος. Σε κλίμα "αλληλεγγύης" συνεδριάζει σήμερα η ιεραρχία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιστορική ευθύνη Χριστόδουλου. Στα χέρια του Αρχιεπισκόπου η τύχη της Εκκλησίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προθεσμία 31 ημερών για την ελληνική οικονομία. Το Eco/Fin θα περιμένει ως 21 Μαρτίου για τα πρώτα πειστικά μέτρα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναδρομικό εφάπαξ για 120.000 συνταξιούχους. Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου για την κατάργηση του πλαφόν.

ΕΘΝΟΣ: Παράνομο το πλαφόν για το εφάπαξ. Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικός ο νόμος Σιούφα του 1992.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν θα νίψουν τας χείρας των οι ιεράρχες. Σήμερα συνέρχεται το Ανώτατο Όργανο της Εκκλησίας και θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φοβάται τις εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφάπαξ χωρίς πλαφόν. Αντισυνταγματική η επιβολή του, έκρινε ο Άρειος Πάγος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διαπλοκή Χριστόδουλου-Καραμανλή. Γιώργος: Η Εκκλησία έπαιξε κομματικά παιχνίδια με τη ΝΔ.

ΕΞΠΡΕΣ: " Μέτρα χωρίς "εκπτώσεις". Το ECOFIN έδωσε διετή προθεσμία μείωσης του ελλείμματος με αυστηρές προϋποθέσεις".

ΕΣΤΙΑ: Κανένα όραμα για την Αθήνα. Απεμπολήθηκε η ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ESPRESSO: Ο μανιακός δρα ανενόχλητος. "Έζησα τον εφιάλτη στα χέρια του Δράκου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εξέγερση στις ΔΕΚΟ για το πλαφόν στις αυξήσεις. Έτοιμοι οι εργαζόμενοι για απεργίες, εάν ισχύσει το όριο 3,6%".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διετία δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υπό την εποπτεία της ΕΕ η μείωση του ελλείμματος - Άμεση ανάγκη αναπτυξιακής διεξόδου.

ΚΕΡΔΟΣ: " Οι επόμενες κινήσεις της Σοφοκλέους. Οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού κινούν την αγορά".

Ο ΛΟΓΟΣ: Περιμένοντας την κάθαρση... Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος της ιεραρχίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Για δύσκολη διετία προειδοποιεί το Ecofin. Η Ε.Ε. μας ζητάει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τα ελλείμματα".

ΤΑ ΝΕΑ: Ταπεινωτική κηδεμονία επ' αόριστον. Λιτότητα με πρωτοφανείς όρους από το ECOFIN.

Η ΝΙΚΗ: Η ώρα της κρίσης. Σε εκρηκτικό κλίμα συγκαλείται η ιεραρχία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Ο Κ. Μητσοτάκης με τον κατηγορούμενο για αρχαιοκαπηλία αρχιμανδρίτη Κύριλλο στα Κύθηρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συντάξεις: Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά συστήματα.

TRAFFIC NEWS: Πόλεμος Λαζόπουλου-Κούγια. Εξώδικο για όσα είπε στο "Αλ Τσαντίρι Νιουζ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ευρώπη στο... τσουκάλι μας! Από χθες, με αυστηρή εποπτεία ECOFIN.

Η ΧΩΡΑ: Πλαφόν τέλος στο εφάπαξ σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Απόφαση του Αρείου Πάγου, δώρο για 120.000 συνταξιούχους.

City Press: Εισήγηση για πρόωρες εκλογές. Το Μαξίμου σκέφτεται σοβαρά τον εκλογικό εκβιασμό.

Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "στην κατάσταση που έχουν φθάσει τα πράγματα όλη αυτή η απογοήτευσις και η αποστροφή του μέσου πολίτου αφαιρεί από την Εκκλησία ως διοικητικό οργανισμό την έξωθεν καλή μαρτυρία να αναλάβη και να φέρη εις πέρας την αυτοκάθαρση. Μόνος τρόπος για να επανακτήση αυτήν την έξωθεν καλή μαρτυρία ο εκκλησιαστικός μηχανισμός είναι η ίδια η Ιεραρχία να τον απεκδύση από οποιαδήποτε ελεγκτική εξουσία, την οποία μπορεί να ασκήση όπως για κάθε άλλον πολίτη, η Πολιτεία δια των οργάνων της."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η σημερινή ημέρα για την Εκκλησία είναι σημαντικό γεγονός. Το Ανώτατο 'Οργανο της η Ιεραρχία της συνέρχεται εκτάκτως υπό την προεδρία του Προκαθημένου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου και καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις, για να πάψουν να αιωρούνται υπόνοιες και φήμες ότι η υπόθεση "κάθαρση" δεν θα είναι της προσδοκίας του Πιστού λαού. Δεν σηκώνει η περίσταση "Πόντιους Πιλάτους" και έτσι οι Ιεράρχες δεν θα νίψουν τας χείρας των, δεν θα προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από τα προβλήματα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ενώ συνεδριάζει η Ιεραρχία με αποκλειστικό θέμα την κάθαρση εντός της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων επιτέθηκε στους μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου που του ζήτησαν να παραιτηθεί. "Αν μιλήσω θα γίνει σεισμός" είπε και αποχώρησε".

Η ESPRESSO σημειώνει ότι "και στην Αλβανία πάτησε το πόδι του ο "πολυπράγμων" Απόστολος Βαβύλης αφήνοντας μάλιστα τη "σφραγίδα " του ανεξίτηλη! Από τη μία με το όνομα Απόστολος Καβαλάρης κατάφερε να αποσπάσει από παρατράπεζα 4,2 εκατομμύρια δολάρια από την άλλη έγινε προμηθευτής συστημάτων ασφαλείας στη γειτονική χώρα κι επιπλέον καταζητείται για την ανατίναξη ενός σούπερ μάρκετ!".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "άκρως τεταμένη παραμένει η κατάσταση τους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ιεραρχίας που καλείται να λάβει μέτρα για την κάθαρση μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ ιεραρχών και αήθης επίθεσης της Εκκλησίας μέσα από την επίσημη σελίδα της στο Ίντερνετ κατά πολιτικών, μέσω ενημέρωσης και δικαστικών συγκαλείται σήμερα και αύριο η Ιεραρχία που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τα μέτρα Χριστόδουλου".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "εγγυήσεις για την επιστροφή του στην Ελλάδα, ώστε να έχει μια δίκαιη δίκη, ζητά ο Απόστολος Βαβύλης μέσω της επιστολής-βόμβα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος φαίνεται να κρατά καλά τα ηνία των αποκαλύψεων της υπόθεσης αυτής".

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 γράφει ότι "η υπόθεση της κλοπής των εικόνων από τα Κύθηρα και της παράνομης ανασκαφής και εξαφάνισης των αρχαιοτήτων φαίνεται πως μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της προς τη δικαιοσύνη αν τελικά παρεμβάσεις μεγαλύτερου ειδικού βάρους από τη δικαιοσύνη και την ανάγκη για κάθαρση δεν υπάρξουν ώστε να χαθούν τα ίχνη των κλοπιμαίων. Είναι ήδη γνωστό στα Κύθηρα ότι τουλάχιστον δύο εικόνες δώρισε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Σταυρόπουλος στον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Π. Κόκκινο και τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Μαρίκα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "έχω έγγραφα και ντοκουμέντα" προειδοποιεί ο Απόστολος Βαβύλης στη δεύτερη "εξομολόγησή του" του και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την επιθυμία του να παρουσιαστεί και να δικαστεί. Η επιστολή έχει ως αποδέκτη τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό και παραδόθηκε μέσω του Μ. Τριανταφυλλόπουλου".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "ενώπιος με τις ιστορικές ευθύνες της αρχιερατικής αποστολής του , ο Χριστόδουλος καλείται στην πλέον κρίσιμη Σύνοδο της Ιεραρχίας στα μεταπολιτευτικά χρονικά - οι εργασίες της αρχίζουν σήμερα- να ηγηθεί ως στυλοβάτης και ταγός στην υπόθεση της αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας, ικανοποιώντας την λαϊκή επιταγή για γενικό φαράσι στην κόπρο των ανήθικων και διεφθαρμένων Μητροπολιτών και των υποκοσμικών στοιχείων που άλωσαν τα ιερά και τα όσια της Ελλαδικής Εκκλησίας".

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "τρυκ αποδεικνύεται η αυτοκάθαρση της Ιεραρχίας που υπόσχεται ο κ. Χριστόδουλος επιχειρώντας να αποφύγει τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχο για την εφαρμογή της νομιμότητας και της εξυγίανσης της Εκκλησίας. Σήμερα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο αρχιεπίσκοπος θα εισηγηθεί μέτρα περιχαράκωσης των ερευνών ποντάρονταςστις υποσχέσεις "αλληλεγγύης" που απέσπασε με πιεστικό παρασκήνιο από τους μητροπολίτες".

Εκοφίν

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι " ως τις 21 Μαρτίου ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα παραδώσει στις Βρυξέλλες το νέο διετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 50%. Κάθε έξι μήνες θα υποβάλλει "έκθεση προόδου" και θα ελέγχεται από τους 25 υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ. Ο κ. Θ. Πάγκαλος ο οποίος συμμετείχε σε σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομίας της ΕΕ δήλωσε : "Δεν είναι λογικό εγώ να υποστηρίζω από τη θέση της αντιπολίτευσης την ελληνική οικονομία κατά της οποίας καταφέρεται η κυβέρνηση της χώρας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τα δύο προσεχή χρόνια (2005 και 2006) η οικονομία μας και κατ΄επέκτασιν όλες οι κοινωνικές ομάδες θα ζουν και θα δραστηριοποιούνται μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που απεφάσισε εις βάρος της Ελλάδος χθες το μεσημέρι το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας κρίθηκε ένοχη για πολύχρονη (από το 1997 μέχρι σήμερα ) παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσον αφορά το υπερβατικό έλλειμμα δηλαδή πάνω από το 3% του ΑΕΠ που είναι το όριο".

Η CITY PRESS γράφει ότι "το Μαξίμου σκέφτεται σοβαρά τον εκλογικό εκβιασμό. Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή τον προειδοποιούν για τις πολιτικές συνέπειες από τη διαφαινόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η δημοσιονομική απογραφή φέρνει σκληρή λιτότητα και μεγάλη δυσαρέσκεια. Τα ζητήματα της κάθαρσης και τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ συντηρούν προς το παρόν το πολιτικό πλεονέκτημα της ΝΔ".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "ταπεινωτικές δεσμεύσεις που θέτουν την Ελλάδα σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης επ΄αόριστον και οδηγούν σε επιβολή λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης ανέλαβε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες".

Αρειος Πάγος-Εφάπαξ

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με ομόφωνη απόφαση η ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατεδάφισε τον νόμο Σιούφα που έθετε ανώτατο όριο στο "εφάπαξ" των συνταξιούχων ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μεγαλύτερων "εφάπαξ" και αναμένεται μπαράζ αγωγών από περίπου 30.000 συνταξιούχους για επιστροφή αναδρομικών".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "απόφαση-σταθμό εξέδωσε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το εφάπαξ υπαλλήλων Δημοσίου, ΔΕΚΟ και συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ και τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αναδρομικών έως και 73.000 ευρώ για χιλιάδες συνταξιούχους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του ανώτατου εισαγγελέα Δημήτριου Λινού, με την οποία ζητούσε να καταργηθεί ο νόμος 2084/1992 "περί κοινωνικής ασφάλισης", βάσει του οποίου επιβαλλόταν πλαφόν στις συντάξεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, τόσο ο συγκεκριμένος νόμος όσο και κάθε άλλη νομοθετική ρύθμιση που καθορίζει ανώτατο όριο στο εφάπαξ βοήθημα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα (άρθρα 4 και 22), που καθιερώνει τις αρχές της ισότητας και της αναλογίας των εισφορών προς τις παροχές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την κατάργηση της διάταξης του νόμου 2084/1992 που προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητεί με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εφόσον και η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικές αποζημιώσεις".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "αντισυνταγματικό έκρινε το πλαφόν στο Εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων και των υπηρετούντων στις ΔΕΚΟ η ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κριθεί το ζήτημα στο Ειδικό Δικαστήριο. Πάνω από 120.000 οι δικαιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν και αναδρομικά. Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική αρχή εισηγείται τον διπλασιασμό της αποζημίωσης για μισθωτούς που δεν έχουν λάβει την κανονική τους άδεια".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 09:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεδριάζει η Ιεραρχία

Συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την έκτακτη σύγκληση, στην οποία την κάλεσε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Η έκτακτη σύγκλιση θεωρήθηκε απαραίτητη από τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα όσα σκανδαλώδη είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα.

Οι ιεράρχες αναμένεται να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συνέχισε και την Πέμπτη τις επαφές του με μητροπολίτες, καθώς επιθυμεί την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί άξονες περί τους οποίους θα κινηθούν οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου προς την Ιεραρχία είναι η από τούδε ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες για ηθικά παραπτώματα κληρικών και αρχιερέων, με διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες, στο πλαίσιο των ιερών κανόνων και των νόμων, η περαιτέρω αξιοποίηση στην εκκλησία κλήρου και λαού και η δημιουργία πρόσθετων μηχανισμών διαχειριστικού ελέγχου.

Οι άξονες αυτοί, που ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, εγκρίθηκαν την Τετάρτη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ).

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την ΔΙΣ αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ζητήθηκε από τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο σε σωρεία σκανδάλων, μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, η παραίτησή του, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τελών σε εξάμηνη αργία μητροπολίτης, αρνήθηκε να το πράξει.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Στο πολιτικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε την Πέμπτη, δήλωσε για την Εκκλησία ότι «ένας τέτοιος χώρος, που έχει τέτοια μεγάλη σημασία, πρέπει να προφυλαχθεί να προστατευτεί, και να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία, να λογοδοτεί στην κοινωνία».

Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόταση για το χωρισμό Εκκλησίας- Κράτους, δεν πρέπει να θεωρείται επίθεση κατά της Εκκλησίας. «Θα πρέπει να δείξουμε μέσα από σε έναν διάλογο, ότι ο διαχωρισμός ουσιαστικά απεμπλέκει την Εκκλησία από δουλείες, αλλά και από διαπλοκές, και αν θέλετε, την κάνει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ποιμνίου, του πληρώματος» είπε.

«Η αποκρατικοποίηση θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα απελευθερώσει αξίες, θα απελευθερώσει θεσμούς», κατέληξε.

Το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, ο κ. Παπανδρέου αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης «να συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο στην κάθαρση της Εκκλησίας, διότι αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα του κ. Καραμανλή έπαιξε παιχνίδι με την Εκκλησία για να υπονομεύσει αυτόν τον θεσμό και να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, που ήταν άδικο για τον Ελληνα ορθόδοξο, που ήταν άδικο για το πλήρωμα της Εκκλησίας».

Καταγγελία κατά της ιστόρησης κτήτορα

Εξάλλου, την κατάργηση της πάγιας αγιογραφικής παράδοσης της ιστόρησης των κτητόρων στο εσωτερικό των ναών, ζητεί για μητρόπολη της περιοχής του, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης, ως εκπρόσωπος του νομαρχιακού συμβουλίου, αντέδρασε έντονα όταν ο μητροπολίτης Λέρου - Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Νεκτάριος, τοποθέτησε στον ιερό ναό της Παναγιάς του Κάστρου, του οποίου είναι κτήτορας, την σχετική εικόνα.

Η εικόνα έγινε αντικείμενο συζήτησης στο νομαρχιακό συμβούλιο Δωδεκανήσου, το οποίο εξουσιοδότησε τον νομάρχη να παρέμβει στον μητροπολίτη και να τον πείσει να αποσύρει την αγιογραφία.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Μαχαιρίδης, ο μητροπολίτης του ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποσύρει την αγιογραφία από την εκκλησία διότι είναι κτήτορας και τηρεί μιαν παράδοση αιώνων.

Ο κ. Μαχαιρίδης είπε ωστόσο ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στην άμεση δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Έβρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω υπερχείλισης της στάθμης του ποταμού Έβρου, κήρυξε το νομό Έβρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την αντιμετώπιση δυσμενούς εξέλιξης και πιθανή ανάγκη απομάκρυνσης των κατοίκων, βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στην περιοχή, όπως και το Δ΄ Σώμα Στρατού, δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αυτοδύτες και προσωπικό και τα ειδικά αμφίβια ερπυστροφόρα της ΕΜΑΚ.

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, μετέβη στον Έβρο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος και συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ορεστιάδα, υπό τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο, και με τη συμμετοχή του νομάρχη Έβρου, Νίκου Ζαμπουνίδη, και του νομάρχη Ανδριανούπολης, Νουσρέτ Μίρογλου, αποφασίστηκε η δημιουργία ζώνης τεχνητής κατάκλισης των υδάτων εντός του τουρκικού εδάφους, και η δημιουργία δύο ζωνών τεχνητής κατάκλισης στο ελληνικό έδαφος.

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις κρίνονται προς το παρόν επαρκείς για την καταρχήν εκτόνωση των πιέσεων που υφίστανται τα αναχώματα του ποταμού.

Της σύσκεψης ακολούθησε επιτόπιος έλεγχος των περιοχών του φράγματος Κυπρίνου και των Καστανιών, ώστε ο τούρκος νομάρχης, κ. Μίρογλου, να έχει πλήρη εικόνα των ποσοτήτων ύδατος που πρόκειται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, υπολογίζονταν ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 20.000 στρέμματα επί ελληνικού εδάφους, λόγω υποχώρησης των αναχωμάτων.

Πενταπλάσιος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με τον βούλγαρο ομόλογό του, Σολομώντα Πάσι, και συζήτησαν το ζήτημα του ελέγχου, στο βουλγαρικό έδαφος, της ποσότητας ύδατος που διοχετεύεται από τον ποταμό Άρδα στον ποταμό ΄Εβρο.

Ο όγκος των υδάτων που διοχετεύεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είναι περίπου πενταπλάσιος από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Η αύξηση οφείλεται στην κάλυψη του μεγίστου σημείου χωρητικότητας τεχνητών λιμνών που υπάρχουν στα βουλγαρικά φράγματα Ιβάιλοβγκραντ και Στουντέν Κλάντενετς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και επειδή έλιωσε απότομα το χιόνι στην περιοχή.

Αύξηση της στάθμης των υδάτων πάνω από τα όρια επικινδυνότητας παρατηρήθηκε και στους ποταμούς Άρδα και Ερυθροπόταμο.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Βρήκε το γαλλικό κλειδί

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «16» του ΟΥΕΦΑ κερδίζοντας την γαλλική Σοσό με 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Γιαννάκης Οκκάς στο 29', μετά από ωραία προσπάθεια του Κωστούλα, ο οποίος πάσαρε στον Ριβάλντο και αυτός με τη σειρά του έκανε μια εκπληκτική μπαλιά στον Κύπριο ποδοσφαιριστή.

Κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Ριβάλντο που πραγματοποίησε την πιο ουσιαστική εμφάνιση του από τότε που αφίχθη στον Ολυμπιακό. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Κωστούλας, Οκκάς και Μάριτς.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ρώσος Νικολάϊ Ιβάνοφ, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Οκκά, Πάντο, Μενέ και Μονσορό.

Τα αποτελέσματα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

Παρτιζάν - Ντνιέπρ 2-2

Σαχτιόρ - Σάλκε 1-1

Παναθηναϊκός - Σεβίλλη 1-0

Αγιαξ - Οσέρ 1-0

Πάρμα - Στουτγάρδη 0-0

Αούστρια - Μπιλμπάο ανεβλήθη

Βαλένθια - Στεάουα 2-0

Σπόρτινγκ Λ. - Φέγενορντ

Ντιναμό Κιέβου - Βιγιαρεάλ 0-0

Γκράτσερ - Μίντλεσμπρο 2-2

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπενφίκα 2-0

Φενέρμπαχτσε - Σαραγόσα 0-1

Ααχεν - Αλκμάαρ 0-0

Βασιλεία - Λιλ 0-0

Χέρενφεν - Νιούκαστλ 1-2

Ολυμπιακός - Σοσό 1-0


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Tα αέρια του θρμοκηπίου ζεσταίνουν τους ωκεανούς

Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών επιφέρει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Ομάδα επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες λέει πως επιβεβαίωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι γεγονός και ότι υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης, η θερμοκρασία στους ωκεανούς της Γης έχει αυξηθεί λογω των αυξημένων εκλύσεων των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου.

Μέχρι τώρα, υπήρχε διαφωνία για το κατά πόσο η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη ηλιακή ή ηφαιστειακή δραστηριότητα, ή αν είναι αποτέλεσμα της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο.

Οι αμερικανοί επιστήμονες του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Σκριπς του Πανεπιστημιου της Καλιφόρνια, λένε πως τα στοιχεία τους αποδεικνύνουν πως μοναδική εξήγηση για την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Τιμ Μπάρνετ του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Σκριπς στο Πανεπιστημιο της Καλιφόρνια, είπε ότι η ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές της θερμοκρασίας των ωκεανών τα τελευταία 40 χρόνια και τις συνέκριναν με τις μεταβολές που προέβλεπαν δύο μοντέλα βασισμένα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Τα μοντέλα συμφώνησαν ακριβώς με τα δεδομένα και συνεπώς οι προβλέψεις τους για το μέλλον είναι πολύ ακριβέστερες από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν», είπε ο Τιμ Μπάρνετ.

Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα ανακοινώνονται λίγο πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην Ευρώπη, την ερχόμενη εβδομάδα, και καθώς η αμερικανική πολιτική για το περιβάλλον βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση Μπους έχει αρνηθεί να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το οποίο τέθηκε σε ισχύ πριν λίγες μέρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι αν δεχτεί το πρωτόκολο θα κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τούτοις ο πρόεδρος Μπους ισχυρίζεται ότι ένα από τα μηνύματα του προς την Ευρώπη είναι ότι ενδιαφέρεται για την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση

Τις 140 από τις 275 έδρες της εθνοσυνέλευσης καταλαμβάνουν οι σιίτες

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράκ, επιβεβαίωσαν, όπως αναμενόταν, ότι ο σιιτικός συνασπισμός, έστω και με την μικρή πλειοψηφία του, κυριαρχεί στο νέο κοινοβούλιο και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα αναλάβει την εξουσία.

Ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα ιρακινή εθνοσυνέλευση είναι το πώς θα εντάξει στην πολιτική διαδικασια τους σουνίτες, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους απέσχον από τις εκλογές.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο συνασπισμός των σιιτών του Αγιατολά αλί αλ Σιστάνι, που κατέκτησε το 48% των ψήφων καταλαμβάνει 140 έδρες, έναντι 75 των Κούρδων και 40 του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Σε λίγες ημέρες θα είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, δήλωσε ο Ιμπραίμ αλ Τζαφάρι, που φέρεται ως επικρατέστερος για το αξίωμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα υποχρεώνουν τους σιίτες να συνεργαστούν με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και για την εκλογή προέδρου της χώρας, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην εθνοσυνέλευση καθιστά απαραίτητες τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής για τις εκλογές επιτροπής του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλεντζουέλα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι μπορεί οι εκλογές να μην ήταν τέλειες, ήταν όμως «άκρως επιτυχείς».

Εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη του βόρειου Ιράκ Μοσούλη, σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

O αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι οι αντάρτες στο Ιράκ έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν περισσότερες από 60 επιθέσεις την ημέρα.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή Παλαιστινίων και τέλος κατεδαφίσεων

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων εξυπηρετεί «στρατιωτικούς σκοπούς» καταγγέλουν ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεκαέξι Παλαιστίνιοι που είχαν απελαθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της ιντιφάντα, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Σαούλ Μοφάζ, είπε ακόμη ότι 20 Παλαιστίνιοι που

απελάθηκαν από την Βηθλεέμ στην Ευρώπη θα μπορέσουν να επιστρέψουν όταν ο έλεγχο της πόλης περιέλθει από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστινίους.

Προηγουμένως, ο κ. Μοφάζ δήλωσε ότι έκανε δεκτή την εισήγηση της ηγεσίας του στρατεύματος και έτσι σταματά, όπως είπε, να τίθεται σε εφαρμογή το δικαίωμα εφαρμογής του μέτρου των κατεδαφίσεων σπιτιών τρομοκρατών.

Εσωτερική έρευνα του στρατού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική των κατεδαφίσεων δεν είναι αποτελεσματική και υποδαυλίζει μόνον το μίσος των Παλαιστινίων έναντι των Ισραηλινών.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ο τερματισμός των κατεδαφίσεων συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν στις 8 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.

Ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια κατεδαφίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη περισσότερα από 3000 σπίτια, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου 29.000 Παλαιστίνιοι.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας

Ποικίλα θέματα απασχολούν σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο.

Οι εφημερίδες στην Γερμανία και την Αυστρία εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το Σύμφωνο Σταθερότητας μετά από την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) επικρίνει τον Καγγελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Οικονομικών, Χανς Άιχελ, ότι υπονομεύουν το Σύμφωνο Σταθερότητας όταν υποστηρίζουν ότι είναι άκαμπτο και ότι οι προβλέψεις του δεν αφήνουν περιθώρια κινήσεων στα κράτη μέλη.

«Ο Σρέντερ και ο 'Αιχελ αποδείχτηκε ότι είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν σοβαρή οικονομική πολιτική», γράφει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν όλα τα άλλα κράτη ακολουθήσουν το «κακό γερμανικό παράδειγμα».

Άλλες γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του στο θέμα της βίζας που πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει την μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών στη Γερμανία.

Οι γαλλικές εφημερίδες σχολιάζουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) γράφει ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις «φαίνεται ότι έχουν πολλά προβλήματα».

Ο ισπανικός τύπος αναλύει τις επιπτώσεις της σύλληψης δύο μελών της ΕΤΑ, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Για την ΑΒC, η σύλληψη των κομμάντος που ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν δείχνει ότι η ΕΤΑ έχει επαναδραστηριοποιηθεί και «αναζητεί στόχους για επιθέσεις».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.