Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-02-09
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου) Αποκαλύψεις για τη «Μαύρη Τετάρτη» Με τις αποκαλύψεις για τα γεγονότα της αποκαλούμενης «Μαύρης Τετάρτης», όταν δηλαδή η βρετανική στερλίνα εκδιώχθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλάγματος επί θητείας Τζον Μέιτζορ, ασχολείται ο βρετανικός Τύπος. Η απομάκρυνση της βρετανικής στερλίνας από το μηχανισμό συναλλάγματος το 1992 στοίχισε στους Βρετανούς φορολογούμενους τρισήμισι δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα της «Μαύρης Τετάρτης» έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος των Συντηρητικών, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ικανοί να διαχειρισθούν τα οικονομικά της χώρας. Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ο Τζον Μέιτζορ είχε στείλει επιστολή παραίτησης τότε στη βασίλισσα Ελισάβετ. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι τα «τραγικά γεγονότα» - όπως λέει χαρακτηριστικά - της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου του 1992 σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία της χώρας. Η Γκάρντιαν (Guardian) τονίζει ότι τα γεγονότα της «Μαύρης Τετάρτης» ήταν το πιο μελανό σημείο της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών. Παράλληλα, τονίζει ότι οι Συντηρητικοί φοβούνται ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις μπορεί να αποτελέσουν πλήγμα για το κόμμα κατά τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα. Για «ταπεινωτική» απομάκρυνση της βρετανικής στερλίνας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλάγματος το 1992 κάνει λόγο η Ιντιπέντεντ (Independent). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Συντηρητικοί κατηγορούν τώρα τους Εργατικούς ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις αποκαλύψεις για να πλήξουν το κόμμα εν όψει εκλογών.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου) Αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων Μία ομάδα μεγαλομετόχων της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση ύψους 28 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη ρωσική κυβέρνηση. Τον περασμένο χρόνο, το Κρεμλίνο αποφάσισε να κατάσχει και να πωλήσει την κύρια παραγωγική μονάδα της Γιούκος για να μπορέσει έτσι να λάβει τα χρήματα που της οφείλει η Γιούκος η οποία δεν είχε πληρώσει τους φόρους που, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, της αναλογούσαν. Οι μέτοχοι, όμως, υποστηρίζουν ότι με την απόφασή του αυτή το Κρεμλίνο δεν τήρησε τις διεθνείς υποχρεώσεις του--συγκεκριμένα, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει--και επομένως, επιμένουν, είναι νόμιμη η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για να τους δοθεί η δέουσα αποζημίωση. Μέχρι στιγμής, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά την τελευταία αυτή εξέλιξη στην υπόθεση Γιούκος.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου) Επίσκεψη Κύπριου πολιτικού στην Τουρκία Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία αρχείου) Ο πρόδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, απηύθυνε έκκληση για την επανένωση της Κύπρου. Σε συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεως που να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Μιλώντας δε στο ΒΒC, τόνισε πως ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο με πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χάνεϊ Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις προέβη την Τετάρτη και ο πρώην εντεταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Λόρδος Χάνεϊ. Ο Λόρδος Χάνεϊ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ήταν φρόνιμο να σπεύσει κανείς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μετά την πίκρα και την κόπωση που, όπως είπε, προκάλεσε η απόρριψη, από τους Ελληνοκυπρίους, του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 22:15 (Ώρα Λονδίνου) Ταλαμπανί: «Σκληρή μάχη για το σύνταγμα» O ηγέτης των Κούρδων στο Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως αναμένει ότι θα γίνει σκληρή μάχη για το σύνταγμα που θα εκπονήσει η νέα βουλή της χώρας. Ο κ. Ταλαμπανί, που πιστεύεται ευρέως πως έχει μεγάλες πθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ιράκ, χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την αξίωση που προβάλλουν ορισμένες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων, ότι το Ισλάμ θα πρέπει ν'αποτελέσει τη βάση της νομοθεσίας της χώρας. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωσαν ότι έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η οποία είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, χρειάζεται να εξετασθούν εκ νέου ορισμένες «ύποπτες», όπως χαρακτηρίσθηκαν, κάλπες. Βία Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και την Τετάρτη η βία στο Ιράκ. Σε συγκρούσεις που έγιναν στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τρία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οι οποίοι έπεσαν σε ενέδρα σε μία από τις πιο προβληματικές γειτονιές της Βαγδάτης, κοντά στην οδό Χάιφας. Τραυματίστηκε θανάσιμα κι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Στέγασης, ο οποίος δέχτηκε επίθεση την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, ανταποκριτής αραβικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ιράκ και ο γιος του είχαν δολοφονηθεί από αγνώστους. Το αραβικό δίκτυο αλ Χούρα δημιουργήθηκε με αμερικανική χρηματοδότηση το 2004 προκειμένου να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της περιοχής, όπως το Αλ Τζαζίρα και το αλ Αραμπίγια. Ο δημοσιογράφος Αμπντούλ Χουσεΐν Αλ-Μπάσρι και ο τριάχρονος γιος του δέχθηκαν τα πυρά την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι τους στη Βασόρα. Κοντά στη Σαμάρα, εξάλλου, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατιύ, ένας Αμερικανός στρατώτης σκοτώθηκε όταν η φάλαγγα των οχημάτων σ'ένα από τα οποία επέβαινε δέχτηκε επίθεση βορείως της ιρακινής πρωτευούσης.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου) Παραγωγός του BBC σκοτώθηκε στη Σομαλία Mία παραγωγός του BBC, που ετοίμαζε μία σειρά προγραμμάτων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, υπέκυψε τελικά στα τραύματά της. Η 39χρονη Κέιτ Πέιτον είχε πυροβοληθεί στην πλάτη. Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδήσεων του BBC τόνισε πόσο έμπειρη ήταν η Κέιτ Πέιτον και πόσο την εκτιμούσαν όλοι στην Αφρική αλλά και στρον υπόλοιπο κόσμο για τα προγράμματά της. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BBC, Mαρκ Τόμπσον, η Κέιτ Πέιτον εργαζόταν στο BBC από το 1993 και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην αφρικανική ήπειρο. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβη, αλλά το BBC πιστεύει πως η Κέιτ Πέιτον πυροβολήθηκε έξω από το ξενοδοχείο Σαχάφι.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου) Ο ηγέτης της κυπριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία αρχείου) Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, απηύθυνε έκκληση για την επανένωση της Κύπρου. Σε συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεως που να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Μιλώντας δε στο ΒΒC, τόνισε πως ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο με πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χάνεϊ Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις προέβη την Τετάρτη και ο πρώην εντεταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Λόρδος Χάνεϊ. Ο Λόρδος Χάνεϊ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ήταν φρόνιμο να σπεύσει κανείς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μετά την πίκρα και την κόπωση που, όπως είπε, προκάλεσε η απόρριψη, από τους Ελληνοκυπρίους, του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου) Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη Οι συνθήκες ασφαλείας στο νυκτερινό Ναϊρόμπι καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο κέντρο της πόλης με έμπιστο ταξιτζή Μετά από ένα ταξίδι εννέα ωρών πάνω από την καταγάλανη Μεσόγειο, την έρημο της Β. Αφρικής και τα υψίπεδα της Αιθιοπίας προσγειωθήκαμε στην πίστα του αεροδρομίου «Τζόμο Κενυάτα» γύρω στις 11 το βράδυ τοπική ώρα. Οι συνθήκες στο οροπέδιο του Ναϊρόμπι θυμίζουν άφιξη στην Ελλάδα ντάλα καλοκαίρι, με θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και με ένα ανεπαίσθητο αεράκι να προσφέρει κάποια ανακούφιση μέσα στην πνιγηρή αφρικανική νύχτα. Ύστερα από τις τυπικές και χρονοβόρες διατυπώσεις στην ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων κάτω από μια μεγάλη φωτεινή πινακίδα που γράφει «Καρίμπου Κένυα» (Καλώς Ήλθατε στην Κένυα) παραλάβαμε τις αποσκευές και βρεθήκαμε απέναντι σε ένα πλήθος ταξιτζήδων. Οι συνθήκες ασφαλείας στο νυκτερινό Ναϊρόμπι καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο κέντρο της πόλης με ταξιτζή έμπιστο, καθώς οι ανύποπτοι επισκέπτες, εάν δεν έχουν προνοήσει «συνοδεία», πέφτουν θύματα κλοπής ή ληστείας μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή τους. Ανάμεσα στα δεκάδες πρόσωπα με τις πινακίδες που αναγγέλουν το όνομα του επισκέπτη και το ξενοδοχείο που τον περιμένει βρήκαμε τον Έρικ Ιρούνγκου, έναν 39χρονο Κενυάτη από την κεντρική επαρχία με ένα χαμόγελο που ποτέ δεν εγκαταλείπει το πρόσωπο του. Μεροκάματο στο τιμόνι Στο επόμενο 20λεπτο, δηλαδή όσο διήρκεσε η διαδρομή μας για το ξενοδοχείο, μάθαμε περισσότερα πράγματα για την κοινωνική κατάσταση της Κένυας απ΄ όσο μπορούσαμε να πληροφορηθούμε βάζοντας κάτω όλους τους οδηγούς και τα εγχειρίδια. Ο Έρικ ζεί στο Ναϊρόμπι σχεδόν 20 χρόνια και δουλεύει το ταξί του επτά ημέρες την εβδομάδα αποκομίζοντας περίπου 18 χιλιάδες κενυάτικα σελίνια (180 ευρώ) το μήνα. Είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου που αναγκάστηκαν να έρθουν στη μεγαλούπολη των τριων εκατομμυρίων για να επιβιώσουν (οι ταξιδιωτικοί οδηγοί υπολογίζουν τον πληθυσμό του Ναϊρόμπι σε δύο εκατομμύρια αλλά απογραφή στις παραγκουπόλεις δεν έχει γίνει ποτέ). Εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και προσπαθεί να οργανώσει εκδρομές για τους ξένους επισκέπτες να συμπληρώσει το εισόδημά του με φιλοδωρήματα. Βασίζεται στο ότι οι πελάτες του θα τον συστήσουν σε άλλους τουρίστες και έτσι θα έχει συνεχώς δουλειά, καθώς όπως μας είπε οι ντόπιοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να μισθώσουν ταξί. Τον Έρικ δεν τον πειράζει που βρίσκεται στο τιμόνι 16 ώρες κάθε μέρα καθώς οι ανάγκες της οικογένειας του το απαιτούν έχει ένα γιο τρεισήμισι χρονών και η σύζυγός του περιμένει δεύτερο παιδί. «Υπάρχουν καλύτερα αμοιβόμενοι στο Ναϊρόμπι, γιατροί και δικηγόροι μπορεί να βγάλουν 30, 40 έως και 50 χιλιάδες σελίνια το μήνα εάν απασχολούνται σε ξένες εταιρείες, αλλά ο κίνδυνος της απόλυσης είναι πανταχού και πάντοτε παρών» μας είπε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί τον εαυτό του τυχερό γιατί δεν έχει αφεντικό πάνω από το κεφάλι του και όσο περισσότερο κυνηγήσει τη δουλειά τόσο μεγαλύτερο είναι το μεροκάματο του. Ο Έρικ δεν χάνει το χαμόγελό του και ελπίζει σε «καλύτερες μέρες» κάτι που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, που ήλθε πριν δύο χρόνια στην εξουσία υποσχόμενη πάταξη της διαφθοράς και τερματίζοντας 40 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του «πατέρα της ανεξαρτησίας» Τζόμο Κενυάτα. Η αξιοπρέπεια του Έρικ δεν του επιτρέπει να δεχθεί μεγαλύτερο «αγώγι» από αυτό που είχαμε συμφωνήσει με το ξενοδοχείο. Μας καληνυχτίζει και μας υπενθυμίζει ότι θα είναι στη διάθεσή μας ό,τι ώρα τον χρειαστούμε για τις μετακινήσεις μας.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου) Ράις: «Ενωμένο το ΝΑΤΟ στο θέμα του Ιράκ» Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ, πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε τις καλύτερες συζητήσεις για το θέμα του Ιράκ μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ΝΑΤΟ, τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι ενωμένο και γνωρίζει τι οφείλει να πράξει. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, δήλωσε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους έχουν βελτιωθεί μετά το βαθύ ρήγμα που δημιούργησε ο πόλεμος στο Ιράκ. Το θέμα αυτό είχε διχάσει βαθύτατα τη Συμμαχία: η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη αρνήθηκαν να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ για να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Ιράν Εν τω μεταξύ, o πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η χώρα του μπορεί να αναγκασθεί να αλλάξει την πολιτική της, αν συνεχισθεί ο ψυχολογικός πόλεμος που, όπως είπε, έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμα, Χασαν Ροουχάνι, είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει τις συνομιλίες που γίνονται για το θέμα αυτό ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε ο κ. Ροουχάνι, αν δεν είχαν παρέβει οι Αμερικανοί, θα ήταν δυνατή η εοπίτευξη συμφωνίας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Η αντίδραση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ήταν πως το Ιράν γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και θα πρέπει να να τις τηρήσει. Τρία ευρωπαϊκά κράτη καλούν το Ιράν να θέσει τέρμα στο πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου και ως αντάλλαγμα να λάβει οικονομική βοήθεια και να του δοθούν επίσης κι άλλα κίνητρα. Η Τεχεράνη δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πρόγραμμα αυτό. Επίσκεψη Μολυβιάτη Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομης διάρκειας συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις. Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, πριν από το καλοκαίρι θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον ο κ. Μολυβιάτης με την κ. Ράις. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν, σε έκταση και σε βάθος, όλα τα ελληνικού ενδιαφέροντος διεθνή θέματα, όπως είναι, π.χ., η Κύπρος, η αναγνώρισή της από την Τουρκία καθώς και η ρύθμιση του προβλήματος των Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια της ένταξης του νησιού στην Ένωση, οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου) Η βόμβα πιστεύεται πως περιείχε 20-30 χιλιόγραμμα εκρηκτικών υλών Από έκρηξη βόμβας κοντά σε συνεδριακό κέντρο της Μαδρίτης το πρωί της Τετάρτης τραυματίστηκαν 43 άνθρωποι. Λίγες ώρες αργότερα, επρόκειτο να επισκεφθούν το συνεδριακό κέντρο ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία. Η ισπανική αστυνομία δήλωσε πως άγνωστος, που υποστήριζε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης των Βάσκων αυτονιμιστών ΕΤΑ, είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημά του μία εφημερίδα πως η οργάνωση σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία, δήλωσε πως δεν υπάρχει χώρος στην Ισπανία για «τους τρομοκράτες της ΕΤΑ και τους οπαδούς τους». «Οι βόμβες», δήλωσε ο κ. Θαπατέρο, «μόνο στις φυλακές οδηγούν.»
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου) Ιράκ: Καθυστερεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Aξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωσαν ότι έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η οποία είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, χρειάζεται να εξετασθούν εκ νέου ορισμένες «ύποπτες», όπως χαρακτηρίσθηκαν, κάλπες. Εν τω μεταξύ, ένας ηγέτης των Κούρδων, ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε πως είναι απαράδεκτη η αξίωση που προβάλλουν ορισμένες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων, ότι το Ισλάμ θα πρέπει ν'αποτελέσει τη βάση της νομοθεσίας της χώρας. Ο κ. Ταλαμπανί, που πιστεύεται ευρέως πως έχει μεγάλες πθανότητες να γίνει ο νέος πρόεδρος του Ιράκ, προέβη στη δήλωση αυτή, μιλώντας στο BBC. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, περιμένει πως θα δοθεί μεγάλη μάχη για το ποιοί θα καταλάβουν τα ανώτατα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Περιμένει επίσης, κατέληξε, πως θα είναι πολύ έντονη κι η συζήτηση που θα γίνει στη νέα Βουλή για το Σύνταγμα. Βία Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και την Τετάρτη η βία στο Ιράκ. Σε συγκρούσεις που έγιναν στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τρία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οι οποίοι έπεσαν σε ενέδρα σε μία από τις πιο προβληματικές γειτονιές της Βαγδάτης, κοντά στην οδό Χάιφας. Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες ήλθαν αντιμέτωποι με τους δράστες. Τραυματίστηκε θανάσιμα κι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Στέγασης, ο οποίος δέχτηκε επίθεση την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, ανταποκριτής αραβικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ιράκ και ο γιος του είχαν δολοφονηθεί από αγνώστους. Το αραβικό δίκτυο αλ Χούρα δημιουργήθηκε με αμερικανική χρηματοδότηση το 2004 προκειμένου να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της περιοχής, όπως το Αλ Τζαζίρα και το αλ Αραμπίγια. Ο δημοσιογράφος Αμπντούλ Χουσεΐν Αλ-Μπάσρι και ο τριάχρονος γιος του δέχθηκαν τα πυρά την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι τους στη Βασόρα. Κοντά στη Σαμάρα, εξάλλου, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατιύ, ένας Αμερικανός στρατώτης σκοτώθηκε όταν η φάλαγγα των οχημάτων σ'ένα από τα οποία επέβαινε δέχτηκε επίθεση βορείως της ιρακινής πρωτευούσης.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου) Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ, πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε τις καλύτερες συζητήσεις για το θέμα του Ιράκ μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ΝΑΤΟ, τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι ενωμένο και γνωρίζει τι οφείλει να πράξει. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, δήλωσε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους έχουν βελτιωθεί μετά το βαθύ ρήγμα που δημιούργησε ο πόλεμος στο Ιράκ. Το θέμα αυτό είχε διχάσει βαθύτατα τη Συμμαχία: η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη αρνήθηκαν να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ για να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Ιράν Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμα, Χασαν Ροουχάνι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν τις συνομιλίες που γίνονται για το θέμα αυτό ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε ο κ. Ροουχάνι, αν δεν είχαν παρέβει οι Αμερικανοί, θα ήταν δυνατή η εοπίτευξη συμφωνίας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Η αντίδραση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ήταν πως το Ιράν γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και θα πρέπει να να τις τηρήσει. Τρία ευρωπαϊκά κράτη καλούν το Ιράν να θέσει τέρμα στο πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου και ως αντάλλαγμα να λάβει οικονομική βοήθεια και να του δοθούν επίσης κι άλλα κίνητρα. Η Τεχεράνη δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πρόγραμμα αυτό. Επίσκεψη Μολυβιάτη Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, πριν από το καλοκαίρι θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν, σε έκταση και σε βάθος, όλα τα ελληνικού ενδιαφέροντος διεθνή θέματα, όπως είναι, π.χ., η Κύπρος, η αναγνώρισή της από την Τουρκία καθώς και η ρύθμιση του προβλήματος των Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια της ένταξης του νησιού στην Ένωση, οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου) Ο ηγέτης της κυπριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία αρχείου) Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, απηύθυνε έκκληση για την επανένωση της Κύπρου. Σε συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεως που να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Μιλώντας δε στο ΒΒC, τόνισε πως ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο με πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χάνεϊ Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις προέβη την Τετάρτη και ο πρώην εντεταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Λόρδος Χάνεϊ. Ο Λόρδος Χάνεϊ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ήταν φρόνιμο να σπεύσει κανείς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μετά την πίκρα και την κόπωση που, όπως είπε, προκάλεσε η απόρριψη, από τους Ελληνοκυπρίους, του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου) Κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο, που καταθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, γίνεται αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για τους δικαστικούς λειτουργούς που διαπράττουν πειθαρχικά αδικήματα ή αξιόποινες πράξεις. Παράλληλα, με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι έρευνες για δικαστές που εμπλέκονται σε παραδικαστικά κυκλώματα ή έχουν διαπράξει αδικήματα. Οι υποθέσεις που εξετάζει ο Άρειος Πάγος ξεπερνούν τις τριάντα και αναμένεται οι μισοί εκ των εμπλεκομένων δικαστών να διωχθούν. Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης, ο που έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, για την υπόθεση των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Την Τρίτη παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος πρωτοδικών, Ευάγγελος Καλούσης, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, για κατηγορίες εις βάρος το που τον φέρουν να εκμεταλλεύεται αλλοδαπές. Αρχιεπίσκοπος για εκκλησιαστικά σκάνδαλα Εν τω μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής, το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα «θέατρο του παραλόγου» και επανέλαβε ότι κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο την Εκκλησία και τον ίδιο. Τέλος, αναφερόμενος εμμέσως σε όσους τον εμπλέκουν λόγω επιστολών του σε εγκληματίσαντες, την εποχή που ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, είπε στους παρόντες: «ζητώ να προσέχετε ποιους ταΐζετε, ποιους ποτίζετε και ποιους βοηθάτε. Γιατί στη συνέχεια μπορεί να προκύψει κακοποιός. Κι αν σε βάλουν στο μάτι, σκαλίζουν το παρελθόν σου» Αντιδράσεις στην άνωθεν απαγόρευση Έντονη υπήρξε η αντίδραση του μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομου, στην απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) την Τρίτη, με την οποία απαγορεύεται να εμφανίζονται κληρικοί σε συζητήσεις για το εκκλησιαστικό ζήτημα χωρίς την άδειά της. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο μητροπολίτης Ζακύνθου επιτίθεται κατά του Αρχιεπισκόπου αναφέροντας ότι «αποδεικνύεται περίτρανα, οτι ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δεν διάβαζε απλώς τα μαθήματα του, αλλά μελετούσε τρόπους φιμώσεως της ελευθερίας του ατόμου». Ακολούθως ρωτά τον Αρχιεπίσκοπο «εάν η ανωτέρω απόφασις ισχύει για τον ίδιο και τους εκπροσώπους του και εάν η απαγόρευσις επεκτείνεται και στο κήρυγμα»όπως και «μέχρι πόσα πιστοποιητικά χριστοηθείας εμπόρων ναρκωτικών και σατανιστών δυνάμεθα ετησίως να εκδίδουμε». Χαρακτηρίζει δε «μονόδρομο» την άμεση σύγκλιση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αγανακτισμένο με τη δήλωση αυτή και αποφασισμένο να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ, θεωρώντας ότι ο Ζακύνθου Χρυσόστομος στην ανακοίνωσή του υποτιμά την Ιεραρχία. Έλεγχοι από το ΕΣΡ Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ξεκίνησε την Τρίτη τη διαδικασία ελέγχου όσων εκ των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών μετέδωσαν θέματα σχετικά με τα σκάνδαλα στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΕΣΡ κάνει λόγο για «μετάπτωση από τη δημοσιογραφία στην παραδημοσιογραφία» η οποία «συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό». Σημειώνεται δε ότι «το ΕΣΡ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί τα κοινωνικά φαινόμενα που έρχονται στην επιφάνεια από τα ΜΜΕ αλλά και το σαρκοβόρο τρόπο με τον οποίο προβάλλονται πλέον τα γεγονότα από αυτά, με συνέπεια η είδηση να μετατρέπεται σε θέαμα και το θέαμα σε ηδονοβλεπτική λαγνεία».
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου) Επικρότησε την δήλωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ και προέδρου της κυπριακής βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βρετανία κακό δαίμονα της Κύπρου», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Με την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η διαπίστωση (του κ. Χριστόφια) δεν είναι πρόσφατη» και πρόσθεσε ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις και σε σημαντικά για εμάς θέματα βρίσκουμε συνεχώς αντιμέτωπη την κυβέρνηση της Βρετανίας». Ανέφερε δε ως πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία για την πράσινη γραμμή, η οποία χαιρετίστηκε από όλες τις χώρες της ΕΕ ως ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντικό βήμα για τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, με την εξαίρεση της Βρετανίας που «επιμένει σε απ ευθείας εμπόριο μέσω κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων». Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι παρά την έγκριση των κανονισμών για ελεύθερο εμπόριο, εξακολουθεί να απαγορεύει την πώληση προϊόντων που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι ο κ. Ταλάτ «με αυτό τον τρόπο στερεί τους συμπατριώτες του από τη χρήση των χρημάτων που απορρέουν από το πρωτόκολλο και τα οποία θα διατεθούν για έργα που καμία σχέση δεν έχουν με τη διεξαγωγή του λεγόμενου απ΄ ευθείας εμπορίου». Αντιδράσεις για το «μυστικό συνέδριο» Την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου έχει προκαλέσει συνέδριο του οργανώνει το κέντρο Ουίλτον Παρκ, στη Λάρνακα, με συμμετοχή 140 περίπου ατόμων και από τις δύο κοινότητες καθώς οι εργασίες του συνεδρίου γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι βρετανοί διοργανωτές κρατούν μυστικό το περιεχόμενο των ομιλιών των μετεχόντων και έχουν απαγορεύσει την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας το γεγονός, χαρακτήρισε το κέντρο «διοικητικό παράτρημα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών» και δήλωσε ότι «ξενίζει» το γεγονός ότι τα διαμειβόμενα κρατούνται μυστικά. Είπε επίσης ότι το συνέδριο καλύπτει και θέματα «που ανησυχούν τη δική μας πλευρά όσον αφορά την προσδοκώμενη λύση του κυπριακού». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε σχετικά ότι τα προβλήματα που αφορούν την επιβίωση ενός λαού δεν συζητούνται ερήμην του και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Φαίνεται ότι οι Βρετανοί θεωρούν ακόμη την Κύπρο αποικία τους», είπε τονίζοντας την ανησυχία του διότι «ο εμπνευστής και συγγραφέας του σχεδίου Ανάν, λόρδος Χάνεη, περιλαμβάνεται στους ομιλητές». Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας, στο συνέδριο συζητούνται οι λόγοι απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους ελληνοκυπρίους, τα μαθήματα για το μέλλον, το πεδίο δράσης για μελλοντική συμφωνία σε διάφορες πτυχές του κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι επιπτώσεις στο κυπριακό, αλλά και οι ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας. Πλην του λόρδου Χάνεη και των δύο κυπρίων πολιτικών, μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του την Πέμπτη, είναι ο Ντομινίκ Τσίλκοτ, Διευθυντής στο Γραφείο ΕΕ στο βρετανικό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Άντριαν βαν ντερ Μιρ, ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Κουτλάι Ερκ, ο ερευνητής Αλέξανδρος Λόρδος, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, η δικηγόρος Εμίν Ερκ, ο οικονομολόγος Κώστας Αποστολίδης και άλλοι. Ο Χριστόφιας στην Αθήνα Εν τω μεταξύ, επαφές για το κυπριακό με την ελληνική πολιτική ηγεσία έχει από την Τετάρτη στην Αθήνα ο Δημήτρης Χριστόφιας. Το πρόγραμμα του κ. Χριστόφια περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον υπουργό των Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχει οριστεί αλλά αναμένεται να γίνει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Επίσης, ο κ. Χριστόφιας παρέστη στις εργασίες του 17ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Λυσσαρίδης για ΠΑΣΟΚ Για άλλη μία φορά, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, εξέφρασε δημοσίως τις διαφωνίες του με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ στο κυπριακό, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχουν «όχι μόνο στη βάση, αλλά και στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δείγματα γραφής, ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση του λαού», που καταψήφισε το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Λυσσαρίδης, τόνισε επίσης ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με τους τρεις όρους που έθεσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, αν και δεν τους θεωρεί αρκετούς. Παράληλα, είπε ότι πρέπει να υπάρξει με σαφήνεια ένα περίγραμμα λύσης που να δημιουργεί κοινή γνώμη, για το τι επιδιώκει η ελληνική κυπριακή πλευρά, κυρίως στην Ευρώπη.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου) Βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από θραύσματα γυαλιού Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε συνεδριακό κέντρο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άγνωστος που ισχυρίστηκε ότι ανήκει στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ προειδοποίησε για την επίθεση με τηλεφώνημά του σε εφημερίδα. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 9:30 τοπική ώρα κοντά στο συνεδριακό κέντρο «Χουάν Κάρλος Ι». Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η Βασίλισσα Σοφία επρόκειτο να επισκεφθούν το χώρο. Θραύσματα από γυαλί προκάλεσαν τους περισσότερους τραυματισμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, είπε ότι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν πως το παγιδευμένο αυτοκίνητο περιείχε 20-30 κιλά εκρηκτικών. Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη, Ντάνι Γουντ, επισημαίνει ότι η αυτοκινητοβόμβα , το τηλεφώνημα σε εφημερίδα και ο στόχος παραπέμπουν στην ΕΤΑ. Η επίθεση σημειώθηκε την ίδια ημέρα που η ισπανική αστυνομία πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην βασκική επαρχία και έχει ήδη συλλάβει περισσότερους από δέκα υπόπτους για συμμετοχή στην ΕΤΑ
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου) Δολοφονία ανταποκριτή στο Ιράκ Το δίκτυο αλ Χούρα θεωρείται εργαλείο των Αμερικανών Ανταποκριτής αραβικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ιράκ και ο γιος του δολοφονήθηκαν από αγνώστους. Το αραβικό δίκτυο αλ Χούρα στήθηκε με αμερικανική χρηματοδότηση το 2004 προκειμένου να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της περιοχής, όπως το Αλ Τζαζίρα και το αλ Αραμπίγια. Ο δημοσιογράφος Αμπντέλ Χουσεΐν Χαζάλ και ο οχτάχρονος γιος του δέχθηκαν πυρά ενώ έβγαιναν από το σπίτι τους στη Βασόρα. Ο Χαζάλ, εκτός από ανταποκριτής ήταν και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου στο δημοτικό συμβούλιο της Βασόρας. Εν τω μεταξύ, ένοπλοι απήγαγαν ανώτατο αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών στη νότια Βαγδάτη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Αμερικανικό «εργαλείο» Το δίκτυο αλ Χούρα ιδρύθηκε με επιχορήγηση 62 εκατομμ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Η αμερικανική κυβέρνηση έλεγε ότι μέσω του δικτύου αυτού θα μπορούσε να προωθήσει τη δημοκρατία και να κερδίσει την αραβική κοινή γνώμη. Όμως οι στόχοι του δεν επιτεύχθηκαν καθώς το αραβικό κοινό το αντιμετωπίζει σαν όπλο προπαγάνδας των Αμερικανών. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Λέιν, μεταδίδει ότι οποιοσδήποτε στο Ιράκ έχει σχέση με τους Αμερικανούς αποτελεί αυτομάτως στόχο. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Χαζάλ και του γιου του.
Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου) Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη Το Ναϊρόμπι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγχρονης πόλης, όπως κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα Οι αφηγήσεις περιηγητών για τον πλούτο της άγριας πανίδας και τα μαγευτικά τοπία της Κένυας αλλά και η επιθυμία γνωριμίας ενός τόπου αντιπροσωπευτικού της μαύρης ηπείρου έκαναν πάντοτε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Ναϊρόμπι να φαντάζει ονειρικό. Βέβαια όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του ταξιδιώτη και την πραγματικότητα που θα αντικρίσει μπορεί να είναι μεγάλη, η «διαδρομή» ίσως να κρύβει κάθε είδους εκπλήξεις - σπαραξικάρδιες και ευχάριστες, άλλωστε σε αυτό οφείλεται εν μέρει η γοητεία του ταξιδιού. Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ένα μικρό τμήμα από την πανδαισία εικόνων, γεύσεων, ήχων και εμπειριών που ζει ο ταξιδιώτης, από τη στιγμή που φθάνει στο εντυπωσιακό διεθνές αεροδρόμιο «Τζόμο Κενυάτα» μέχρι την ώρα που υποχρεώνεται να πει Κβαχέρι (δηλαδή αντίο στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι) στους φιλόξενους οικοδεσπότες του. Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Κένυας προσφέρει σίτιση, μόρφωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στην παραγκούπολη της Ριρούτα. Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα Στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου του Ναϊρόμπι η Υπηρεσία Προστασίας Αγρίων Ζώων φροντίζει ορφανούς ελέφαντες, θύματα του νόμου της ζούγκλας. Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες Αξέχαστη εμπειρία ήταν για τον απεσταλμένο μας στο Ναϊρόμπι η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο ναό Αγίων Αναργύρων. Ένας νομάς με 4 τροχούς Οι προκλήσεις, οι καθημερινές σκηνές αλλά και οι εκπλήξεις που αντιμετωπίζει ένας ταξιδιώτης στο Ναϊρόμπι, με αφορμή την επίσκεψη του Γιώργου Φελλίδη στην κενυάτικη πρωτεύουσα.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου) Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους Ανάκτορο για τα δεδομένα της περιοχής είναι το ορθόδοξο σχολείο Από την πρώτη ημέρα της άφιξής μας στο Ναϊρόμπι ο ευγενέστατος πρέσβης της Ελλάδος μας συνέστησε να επισκεφθούμε την υποβαθμισμένη περιοχή της Ριρούτα, όπου έχει την έδρα της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κένυας και Ειρηνουπόλεως. «Θα δείτε πράγματα και θαύματα» μας έλεγε προσπαθώντας να μας προετοιμάσει για την επίσκεψή μας. Η ευκαιρία για το ταξίδι μας δόθηκε την Τρίτη, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία είχε παραλάβει ιατρικό υλικό και βιβλία για την ελληνορθόδοξη εκκλησία. Απόλυτη ένδεια Τίποτα από αυτά που είχαμε διαβάσει για τις παραγκουπόλεις κενυατικής πρωτεύουσας δεν ήταν ικανό να αποτρέψει το σοκ απέναντι στις συνθήκες διαβίωσης που αντικρίσαμε. Η κεντρική «λεωφόρος» της Ριρούτα είναι ένας χωματόδρομος γεμάτος λακούβες με κάθε λογής καταστήματα, όπου μικροπωλητές προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Πίσω από τα παραπήγματα του καταυλισμού ζουν χιλιάδες Κενυάτες και πρόσφυγες από πολέμους σε γειτονικές χώρες, σκυλιά, γατιά, κοτόπουλα και πρόβατα. Στις άκρες του δρόμου υπάρχει ένα ανοικτό χαντάκι το οποίο αποτελεί τον κεντρικό υπόνομο της περιοχής. Οι κάτοικοι της Ριρούτα ζουν χωρίς καθαρό νερό, χωρίς δίκτυο ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης μέσα σε εστίες ασθενειών όπως ο τύφος, η ελονοσία και το ΑΙDS. Η φτώχεια είναι τόσο απτή και παρούσα που διαπερνά τα φυμέ τζάμια του κλιματιζόμενου αυτοκινήτου μας. Προσφορά χωρίς ανταλλάγματα Ανάμεσα στους μη προνομιούχους της Ριρούτα έχει επιλέξει να εγκατασταθεί η Αρχιεπισκοπή, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Ευπρόσδεκτη είναι κάθε βοήθεια από την Ελλάδα και τον ελληνισμό Ο ναός της Αρχιεπισκοπής μαζί με τα κτίρια των εκπαιδευτηρίων, της κλινικής και των ξενώνων που διαθέτει θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν φτωχικά υποστατικά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά για την Ριρούτα είναι πραγματικά ανάκτορα. Μέσα σε αυτά τα κτίρια -κατασκευασμένα με ασβεστόλιθους συντελούνται καθημερινά θαύματα. Χίλιοι «φοιτητές» - παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλά και ενήλικες που έχουν ανάγκη εκμάθησης μιας τέχνης περνούν τις πύλες της Αρχιεπισκοπής και μορφώνονται, σιτίζονται, λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για να απολαύσουν όλα αυτά τα προνόμια δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων ή τροφείων, ούτε η προσκόμιση πιστοποιητικού φυλετικής προέλευσης και δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε ορθόδοξους, χριστιανούς άλλων δογμάτων, μουσουλμάνους ή παγανιστές. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος που ηγείται της Αρχιεπισκοπής και μας περίμενε στην είσοδο θυμίζει ιερέα ελληνικού χωριού, με το σκούρο ράσο του και το ηλιοκαμένο του πρόσωπο. Και οι Αφρικανοί ορθόδοξοι ιερείς και δάσκαλοι που τον περιβάλλουν αν και ντυμένοι με απλά ρούχα εμπνέουν το σεβασμό και την αγάπη στους μαθητές τους. Στη Ριρούτα όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», ούτε τα άμφια και τα χρυσά εγκόλπια. Είναι η πίστη, η διάθεση για προσφορά, η αποφασιστικότητα να υπερβούν τις αντίξοες συνθήκες και το τεράστιο κοινωνικό έργο που καταξιώνουν τους λειτουργούς αυτούς. Πνευματική όαση στην έρημο Εκτός από το νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο υπάρχουν σχολές εκμάθησης τεχνών ραπτικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών, διδασκαλική και ιερατική σχολή, βιβλιοθήκη, κέντρο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Με χαμόγελα και τραγούδια μας υποδέχθηκαν οι μικροί μαθητές Και το έργο συνεχίζεται με την οικοδόμηση ιερού ναού που θα χρησιμεύει και ως συνεδριακό κέντρο, νέας πτέρυγας σχολικών αιθουσών, μαγειρίων και κατοικιών, ενώ όραμα του Μητροπολίτη είναι η δημιουργία ιατρικής σχολής. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια από τις εμπειρίες που ζήσαμε μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Αλλά η εικόνα η οποία χαράχθηκε στη μνήμη μας είναι τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών του νηπιαγωγείου που μας υποδέχθηκαν τραγουδώντας. Και το «πείσμα» που διακρίναμε στα λόγια της δασκάλα της πρώτης και δευτέρας δημοτικού, Βιρτζίνια, «για να ετοιμάσει την επόμενη γενιά ηγετών της Κένυας» μαθαίνοντας στα παιδιά γράμματα, παρά τις δυσκολίες (έρχονται το πρωί με άδειο στομάχι και γυρίζουν το απόγευμα σε μία παράγκα χωρίς ηλεκτρικό και δίχως χρόνο για διάβασμα λόγω των εργασιών που καλούνται να κάνουν).
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα καταγγελία για εφέτη...Για απόπειρα επηρεασμού ειρηνοδίκη στη Θεσσαλονίκη. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς διαγωνισμό 3.534 προσλήψεις. Σε νομαρχίες, δήμους, τράπεζες. Ευκαιρίες εργασίας για 6.200 άτομα με προγράμματα του ΟΑΕΔ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κάθαρση, Διαφάνεια, Νομιμότητα παντού. Μπροστάρηδες κατά της Διαφθοράς πρωθυπουργός - κυβέρνηση. "Δεν θα διαβρώσει η σκουριά την περηφάνια των Ελλήνων!". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Χριστόδουλος, το Ισραήλ κι εγώ. Ο Απόστολος Βαβύλης μπλέκει "θεούς και δαίμονες" στη δεύτερη κατάθεση. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα μυστικά για να πληρώσετε λιγότερους φόρους. Αποκαλυπτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Η ΑΥΓΗ: Απαισιοδοξία για την οικονομία. Σήμερα η Κομισιόν εγκρίνει τις "συστάσεις". ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυτός έβγαλε στο κλαρί τον Γιοσάκη. Ο Μητροπολίτης παλαιοημερολογιτών Θεσσαλονίκης Ευθύμιος Ορφανός. Καταγγελία - σοκ από τον Αρχιμανδρίτη. ΤΟ ΒΗΜΑ: Νίπτει τας χείρας ο Πρωθυπουργός για τον Αρχιεπίσκοπο. Η κυβέρνηση τηρεί τακτική Πόντιου Πιλάτου στην εκκλησιαστική κρίση. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ υπέρ του διαχωρισμού. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις έως 75.000 ευρώ σε γυναίκες. Δικαιούχοι: Άνεργες, μισθωτές, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες. Το νέο πρόγραμμα για το εμπόριο, τη μεταποίηση και τον Τουρισμό. ΕΘΝΟΣ: Μείωση εισακτέων σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ. Οι εισηγήσεις των πρυτάνεων στο Υπουργείο Παιδείας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος επιμένει να μην μπει η υπόθεσή του στο ΑΡΧΕΙΟ: Αγρατζούνιστος βγήκε από την Δ.Ι.Σ. ο Θεόκλητος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προς χωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Όπως προκύπτει από δηλώσεις και κινήσεις πολιτικών και κομμάτων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στους φόρους για μισθούς - συντάξεις. Εγκύκλιος: Αυξάνονται αφορολόγητα όρια και εκπτώσεις δαπανών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερό φίμωτρο. Ο Χριστόδουλος απαγόρευσε τις δηλώσεις στους κληρικούς. ΕΞΠΡΕΣ: " Αρχή με 4 επενδύσεις. Επιταχύνεται η υλοποίηση μεγάλων ξένων επιχειρηματικών προτάσεων". ΕΣΤΙΑ: Πόθεν έσχες στους Ιεράρχες. Να ελεγχθούν φορολογικώς για τα "τυχερά". ESPRESSO: Ο Παντελεήμονας και το αυθαίρετο παλάτι της Κερατέας. Μέγα το ερωτηματικό: Γιατί δεν έχει κατεδαφιστεί εδώ και 7 χρόνια; ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλείνουν χρηματιστηριακές. Λουκέτο σε δύο ακόμη ΑΧΕ από την Κεφαλαιαγορά, στο "κόκκινο" άλλες οκτώ". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Πολιτεία αφυπνίζεται από την κρίση στην Ιεραρχία. Συγκεντρώνεται το "ροζ" υλικό. ΚΕΡΔΟΣ: " Τα ΔΛΠ... παρεμβαίνουν στο ασφαλιστικό. Σημαντικές επιβαρύνσεις από τα πρότυπα 19 και 26". Ο ΛΟΓΟΣ: Βίοι... "Αγίων" και άλλων παρατρεχάμενων. Οξύνεται η κρίση. Καμία σχέση μεταξύ Χριστόδουλου και Βαβύλη, υποστηρίζει η Αρχιεπισκοπή. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Αρχίζει η εφαρμογή του φορολογικού νόμου. Τι προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπ. Οικονομίας". ΤΑ ΝΕΑ: Πρεμιέρα συγκατοίκησης με 279 "ναι". Πανηγυρική εκλογή Παπούλια. Η ΝΙΚΗ: Ο πρώτος κεντροαριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με ρεκόρ 279 ψήφων εκλέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 17ο Συνέδριο ΚΚΕ. Για το Λαό, Τη Λαϊκή Συμμαχία, Το Σοσιαλισμό. TRAFFIC NEWS: Τα μυστικά ραντεβού Βαβύλη με Χριστόδουλο και Ειρηναίο. Ερωτήματα - φωτιά για τις σχέσεις Αρχιεπισκόπου - Βαβύλη. Τι υποστηρίζει σε ένορκη βεβαίωσή του ο καταζητούμενος. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Κάρολος Παπούλιας νέος πρόεδρος Δημοκρατίας. Αναδείχθηκε χθες με 279 ψήφους στη Βουλή. Η ΧΩΡΑ: "Με σύσταση Χριστόδουλου πήγα δίπλα στον Ειρηναίο". Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα στη "ΧΩΡΑ": τι ισχυρίζεται σε κατάθεσή του ο καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών Βαβύλης. City Press: Καραμανλής: Κάθαρση και όποιος αντέξει. Μetro: Σκληρό πολιτικό πόκερ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ζητούν κάθαρση. Εκλογή Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η εκλογή του κ. Καρ. Παπούλια γίνεται υπό τους καλύτερους οιωνούς για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σηματοδοτεί αναμφισβήτητα ουσιαστική πρόοδο των πολιτικών μας ηθών, η οποία αποδεικνύει αντίστοιχη πρόοδο του πολιτεύματος. Η αρχή της προόδου αυτής πρέπει να τοποθετηθή στην εκλογή του κ. Κων. Στεφανόπουλου. Εκείνος είναι ο πρώτος Πρόεδρος διακομματικής συμπράξεως". Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τον πρώτο κεντροαριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέκτησε η Ελλάδα μετά τη χθεσινή πανηγυρική εκλογή του Κάρολου Παπούλια με ρεκόρ ψήφων, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα". ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μια νέα περίοδος συγκατοίκησης στην ηγεσία της χώρας αρχίζει με τη χθεσινή πανηγυρική εκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό" χαρακτήρισε την επιτευχθείσα συναίνεση στο πρόσωπό του ο Κ. Παπούλιας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "ιστορική ημέρα η χθεσινή καθώς εξελέγη ο έκτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διάδοχος του Κωστή Στεφανόπουλου είναι ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συγκέντρωσε τις ψήφους 279 βουλευτών, με φανερή ονομαστική ψηφοφορία". Εκκλησία της Ελλάδος - σκάνδαλα Η METRO γράφει ότι "αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου θεωρώντας ότι είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον χώρο της Εκκλησίας". Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ανατριχιαστικές αποκαλύψεις κάνει ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για το πώς ο παλαιοημερολογίτης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ευθύμιος Ορφανός τον έβγαλε στο κλαρί στα 18 του χρόνια. Μάλιστα ο ίδιος ο Μητροπολίτης δεν δίστασε να προσλάβει κληρικό, ο οποίος είχε τιμωρηθεί από την Ιερά Σύνοδο επειδή ασελγούσε σε 15χρονες καλόγριες". Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους τίθεται εκ νέου επί τάπητος, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί σκανδάλων, στα οποία ενέχονται ιεράρχες και ιερωμένοι της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας". H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "μία υπόθεση που ξεκίνησε ως μία ακόμη ιστορία για σκάνδαλα, ρασοφόρων και δικαστικών, κατέληξε πλέον να είναι μία από τις σκοτεινότερες όλων των εποχών με απροσδιόριστες συνέπειες για την ιεραρχία της ελληνικής εκκλησίας". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο Αρχιεπίσκοπος ουδέποτε απέστειλε ουδέναν στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του πατριάρχη Ιεροσολύμων στο αξίωμα αυτό ή να τον ενισχύσει δήθεν μετά την εκλογή του" τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αρχιεπισκοπή σε απάντηση όσων λέγονται και γράφονται για σχέση του Αρχιεπισκόπου με τον Απόστολο Βαβύλη". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "νέο ολίσθημα χθες με την απόφαση της Συνόδου που θέτει φραγμούς στις εμφανίσεις των μητροπολιτών στα ΜΜΕ. Σκληρή απάντηση του Ζακύνθου που πέραν των άλλων ερωτά αν το φίμωτρο ισχύει και για τον Χριστόδουλο. Επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος: "Ουδέποτε απέστειλα ουδένα στα Ιεροσόλυμα". Ανακρίσεις για τον Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "μετά από αίτηση δικαστικής συνδρομής του Ισραήλ στην Ελληνική Δικαιοσύνης ο Βαβύλης καταθέτει ενόρκως στο 2004 κα η βεβαίωσή του διαβιβάζεται επίσημα μέσω της Εισαγγελίας! Τα μυστήρια πολλαπλασιάζονται". ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "τακτική Πόντιου Πιλάτου τηρεί ο κ. Κ. Καραμανλής απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο αποφεύγοντας να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την κρίση που ταλανίζει την Εκκλησία και καλώντας απλώς τον κ. Χριστόδουλο να πάρει "τολμηρές πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η πρωτοφανής χρήση μαγνητοταινιών, βίντεο και φωτογραφιών με πτυχές του ιδιωτικού βίου προσώπων γεννώντας αλυσιδωτές κρίσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος, προκαλεί έστω και καθυστερημένα τις πρώτες συντεταγμένες αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας. Η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μελετά ήδη τις κασέτες και τα βίντεο εκπομπών που κατέπληξαν πολλαπλώς το πανελλήνιο και προχωρεί σε συγκέντρωση του επίμαχου υλικού ". Κ. Καραμανλής κατά διαφθοράς Η CITY PRESS σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επιβάλλεται η εξυγίανση της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και του δημοσίου βίου γενικότερα. Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμβιβαστεί με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά" είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ". Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα - Οικονομία Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που αυξάνουν τις κρατήσεις φόρου για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και παρακράτηση φόρου επί ορισμένων παροχών σε είδος προβλέπει από φέτος ο νέος φορολογικός νόμος". Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "περιορίζονται τα φορολογικά βάρη για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων το 2005". Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "είκοσι "μυστικά" για λιγότερους φόρους κρύβει ο νέος φορολογικός νόμος. Τα "μυστικά" αυτά αναδεικνύει η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς ενημέρωση των Εφοριών, για την καλύτερη εφαρμογή των νέων διατάξεων του νόμου". Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "πληθαίνουν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που από σήμερα, με τις συστάσεις που θα υιοθετήσει η Κομισιόν, τίθεται κατ' ουσίαν υπό κοινοτική επιτροπείαν. Τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία του 2004 θα κατατεθούν τον Μάρτιο στην Κομισιόν και τότε θα διαφανεί η σκληρότητα των νέων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα ενδέχεται να έχει ξεφύγει πάνω από 6%". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου) Απέλαση για χιλιάδες παιδιά από την Αλβανία Η Γιούνισεφ έχει προειδοποιήσει για το επίπεδο της φτώχιας στην Αλβανία Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απελάσει χιλιάδες παιδιά από την Αλβανία που βρέθηκαν χωρίς τις οικογένειές τους στη χώρα. Το δοκιμαστικό αυτό μέτρο που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, ίσως να εφαρμοστεί και για παιδιά από άλλες χώρες. Οργανώσεις για την προστασία των παιδιών επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή ισοδυναμεί με βίαιη απομάκρυνση και δεν εγγυάται την ασφάλεια αυτών που αφορά. Όμως, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας λέει ότι τα παιδιά αυτά θα ευεργετηθούν εάν ξαναενταχθούν στις κοινωνίες τους. 9.000 αφίξεις Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο την επιστροφή στην Αλβανία των παιδιών που φτάνουν στη Βρετανία ασυνόδευτα και στα οποία δεν χορηγείται ασυλία. Από το 2002 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 9.000 νέοι κάτω των 18 ετών έφτασαν στη Βρετανία ζητώντας άσυλο, χωρίς να συνοδεύονται από άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Τα παιδιά αυτά τίθενται αυτομάτως υπό την ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας. Οι αρχές έχουν ήδη εντοπίσει 12 παιδιά από την Αλβανία, τα οποία θα απελαθούν, όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του αριθμού. Αυτά θα οδηγηθούν στους γονείς τους, εφόσον βρεθούν τα ίχνη τους, ή θα τεθούν υπό την προστασία των αλβανικών αρχών.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου) Αγκάθι για την εκεχειρία η Χαμάς Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι δεν δεσμεύονται από την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της παλαιστινιακής και ισραηλινής ηγεσίας, την Τρίτη, στην Αίγυπτο. Η Χαμάς είπε ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί πριν γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση καλής θέλησης το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, και να παραδώσει τον έλεγχο κάποιων πόλεων της Δυτικής Όχθης στην παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα επιτραπεί σε οικογένειες Παλαιστινίων να επισκεφθούν τους συγγενείς τους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ενώ θα επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η εκεχειρία που τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, θα οδηγήσει σε μια «νέα εποχή ειρήνευσης και ελπίδας». Δεν την αναγνωρίζουν Εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν, είπε ότι η κήρυξη της εκεχειρίας δεν είναι δεσμευτική για τα μέλη της οργάνωσης. «Συμφωνήσαμε με τον Μαχμούντ Αμπάς ότι οποιαδήποτε μορφή εκεχειρίας πρέπει να είναι σύμφωνη με το αποτέλεσμα ενός ένδο-παλαιστινιακού διαλόγου», δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Το κίνημα αντίστασης δεν δεσμεύεται με όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο, εφόσον δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι των Παλαιστινίων», τόνισε ο κ. Χαμντάν και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει εκεχειρία και δεν υπάρχει συμφωνία για να σταματήσουμε την αντίσταση». Σε ίδιο ύφος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Μοχάμεντ αλ Χίντι είπε ότι η σύνοδος δεν έφερε κάτι καινούριο. Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ, εξέφρασε «πλήρη ικανοποίηση» γιατί θεωρεί ότι η συμμόρφωση με την εκεχειρία θα είναι «ολοκληρωτική». Καρδιά και Λογική Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Ρέινολντς, σημειώνει ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει μετά τη σύνοδο της Τρίτης. Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να σχηματίζουν ουρές στα ισραηλινά φυλάκια εάν θέλουν να βγουν από τις πόλεις τους και φρουροί ασφαλείας θα συνεχίσουν να στέκονται έξω από ισραηλινά καταστήματα και εστιατόρια, προσπαθώντας να τα προφυλάξουν από βομβιστές αυτοκτονίας. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει τώρα να πείσουν τους πολίτες τους ότι η αισιοδοξία που προκάλεσε η σύνοδος θα φέρει αλλαγές στην καθημερινή ζωή τους. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συναντώνται το πρωί για να συντονίσουν την παράδοση περιοχών της Δυτικής Όχθης στην παλαιστινιακή Αρχή. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους πρώτους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Όμως αυτά είναι τα πρώτα βήματα. Τα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως το καθεστώς στην Ιερουσαλήμ, το θέμα των προσφύγων και των εποίκων, έχουν μετατεθεί για αργότερα.
Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου) Ένα γεράκι με φτερά περιστεριού. Έτσι χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την Κοντολίζα Ράις, όμως στις περισσότερες εφημερίδες κυριαρχούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Σχολιάζοντας την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) τονίζει ότι η πολιτική σημασία του γεγονότος θα καθοριστεί από τις συνθήκες κατά τις οποίες καμία πλευρά δεν θα αισθάνεται ότι περιορίζεται από τη συμφωνία. «Η πρώτη δοκιμασία θα έλθει με το ερώτημα πόσους Παλαιστίνιους κρατουμένους σκοπεύει να απελευθερώσει το Ισραήλ». Ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, όμως το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, σχολιάζει η εφημερίδα. Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) γράφει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που γεννούν ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα στο Μεσανατολικό. Κατά την άποψη της εφημερίδας, η σύνθεση της παλαιστινιακής ηγεσίας και η νέα προσέγγιση του θέματος από τις ΗΠΑ είναι μερικοί από αυτούς τους λόγους. Όμως η εφημερίδα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο άτεγκτη στάση προκειμένου να φέρουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε συμφωνία σχετικά με τις αμοιβαίες εδαφικές παραχωρήσεις, με το θέμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και το καθεστώς στην Ιερουσαλήμ. Η Ντι Βελτ (Die Welt) ανησυχεί μήπως και ο ρόλος της Ευρώπης στο Μεσανατολικό παραμερίζεται. «Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν μετά δυσκολίας τους Αμερικανούς», σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά παράλληλα και όχι αντίθετα από τις ΗΠΑ. Η αυστριακή Ντερ Σταντάρ (Der Standard) σχολιάζει ότι η απουσία της Κοντολίζα Ράις από το θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ δημιουργεί υποψίες πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μια σαφή πολιτική στάση απέναντι στο Μεσανατολικό. «Τι μπορεί να κάνει η Γαλλία», διερωτάται η εφημερίδα Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur), «για να διασφαλίσει ότι αυτή η σπίθα ελπίδας δεν θα σβήσει, όπως οι προηγούμενες». «Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ έχουν βελτιωθεί», σχολιάζει η εφημερίδα, όπως και οι σχέσεις του Παρισιού με την Ουάσιγκτον. Η Γαλλία μπορεί να ελπίζει πλέον στην στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος φαίνεται να ανακτά την αυτονομία του και έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σημειώνεται ότι μια γαλλική πρωτοβουλία για επίλυση του Μεσανατολικού θα μπορούσε να έχει ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Στην Ισπανία πάντως η ΑΒC πιστεύει ότι στη διαδικασία αυτή η Ευρώπη παραμερίζεται. «Νέα εποχή χωρίς την Ευρώπη», είναι ο τίτλος. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της εκεχειρίας, είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν την ώθηση για μια καθοριστική ειρηνευτική συμφωνία», σχολιάζει η εφημερίδα. Η ομιλία της Ράις Η γαλλική Λε μοντ (Le Monde) σχολιάζει ότι η ομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, καθώς αυτές είχαν κλονιστεί μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μετά τις εκλογές στο Ιράκ, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική, κατά τη δεύτερη θητεία του Αμερικανού προέδρου, πρέπει να εστιαστεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη. Η Λιμπερασιόν (Liberation) στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενεί φωτογραφία της κυρίας Ράις να χαμογελά στο φακό. Ο πηχυαίος τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Ο Μπους δείχνει το καλύτερό του χαμόγελο». «Η Κόντι Ράις, επίτιμη πιανίστρια, έδωσε ένα άψογο ρεσιτάλ στο ευρωπαϊκό διπλωματικό γκαλά στο Παρίσι», γράφει η εφημερίδα στο σχόλιό της. «Ο αρχηγός της», συμπληρώνει, «έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας του την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που έσπασε κατά την πρώτη θητεία του». Όμως η εφημερίδα διερωτάται εάν ο πρόεδρος Μπους πραγματοποιεί μια αληθινή στροφή προς τις αρετές του διαλόγου και των πολυμερών σχέσεων ή μήπως πρόκειται για κινήσεις τακτικής μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Ιράκ. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Κοντολίζα Ράις φορούσε φτερά περιστεριού στο Παρίσι αλλά ξέρει να πετάει με τα γεράκια», προειδοποιεί η Λιμπερασιόν.
|