Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-07

  1. Ήρθε η στιγμή για ειρήνη;
  2. Βρετανία: Έλεγχος της μετανάστευσης
  3. Εκεχειρία μετά από 4 χρόνια
  4. Πιθανή η εκεχειρία Ισραηλινών - Παλαιστινίων
  5. Ο προϋπολογισμός Μπους για το 2006
  6. Στο στόχαστρο και πάλι η ιρακινή αστυνομία
  7. Εξελίξεις σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη
  8. Συνάντηση Ράις Αμπάς στη Δυτική Όχθη
  9. Στο στόχαστρο και πάλι η ιρακινή αστυνομία
  10. Δεύτερη δίκη ΕΛΑ
  11. Θύματα από το κρύο
  12. Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες
  13. Νέος γύρος σκανδαλολογίας
  14. Αρχές κάθαρσης
  15. Στο προσκήνιο η πολιτική μετανάστευσης
  16. Συνάντηση Ράις Αμπάς στη Δυτική Όχθη
  17. Θετική η επίσκεψη Ράις στην Άγκυρα
  18. Αυστηρά μέτρα στη μεταναστευτική πολιτική
  19. Οι γαμπροί της Κοντολίζα

Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 02:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ήρθε η στιγμή για ειρήνη;

Με την αναβίωση των ελπίδων για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τέσσερα χρόνια βίας, ασχολούνται τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, με αφορμή την εκεχειρία στην περιοχή.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) θεωρεί πως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ειρήνευση και φιλοξενεί σχόλια Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πρώτη της σελίδα.

«Ο Αραφάτ έφυγε, η αμερικανική πολιτική έχει αλλάξει, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανακοινώνουν εκεχειρία, έπειτα από τέσσερα χρόνια αιματοχυσίας. Μήπως πρόκειται για μία νέα αρχή;» αναρωτιέται το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι κατά τα τέσσερα χρόνια της τελευταίας ιντιφάντα, δηλαδή του αποκαλούμενου ιερού πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 5.000 άτομα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν όντως εφαρμοσθεί η εκεχειρία, αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη νίκη για τον νέο Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

Δημοφιλείς οι Εργατικοί

Η Τάιμς (Times) τονίζει ότι η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει το 40%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003, όταν έπεσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 41% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει τους Εργατικούς, το 32% τους Συντηρητικούς και το 18% τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) φιλοξενεί φωτογραφία της Βρετανίδας ιστιοπλόου Έλεν Μακ Άρθουρ, η οποία έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς έκανε μόνη της το γύρο του κόσμου στο ιστιοφόρο της μέσα σε 71 μέρες.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για άθλο και αναφέρει ότι η 28χρονη ιστιοπλόος ταξίδεψε 27.000 μίλια διασχίζοντας μόνη της τους ωκεανούς.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 23:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Έλεγχος της μετανάστευσης

Ο κ.Κλαρκ τόνισε ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, ανέπτυξε στη Βουλή τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης για τον έλεγχο των μεταναστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Κλαρκ είπε ότι η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης των προσόντων αυτών που θέλουν να εργαστούν στη Βρετανία, παρόμοιο με αυτό της Αυστραλίας, θα είναι ο νέος άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης Μπλερ.

Το σύστημα αυτό θα διασφαλίζει ότι οι επίδοξοι μετανάστες διαθέτουν τα προσόντα που χρειάζεται η βρετανική οικονομία, εξήγησε ο κ.Κλαρκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας είπε ακόμη πως οι ξένοι που θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα δίνουν εξετάσεις αγγλικών.

Ο κ.Κλαρκ ανακοίνωσε επίσης ότι θα καθιερωθούν μέτρα ώστε να απομακρύνονται από τη Βρετανία τα άτομα των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι η νέα στρατηγική είναι η απάντηση στις δικαιολογημένες ανησυχίες για τον αριθμό των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εκεχειρία μετά από 4 χρόνια

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να μην συμμετέχουν στη σύνοδο η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στο τουριστικό θέρετρο του Σάρμ Ελ Σέιχ, φρόντισαν όμως να καλύψουν το κενό με την επίσκεψη της υπουργού των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα όπου μπήκαν οι βάσεις για διασφάλιση της εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι και το πρώτο επίτευγμα, που θα ανακοινωθεί σήμερα στη σύνοδο της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Ιορδανίας στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη μετά Αραφάτ εποχή.

Ο Μαχμούντ Αμπάς οδεύει στο Σάρμ Ελ Σέιχ με τον αέρα ενός ηγέτη ο οποίος ελέγχει την κατάσταση στα εδάφη του κι αυτό ενισχύεται μερικώς και από το γεγονός ότι, ελάχιστη ώρα πριν από την συνάντηση εχθές με την Κοντολίζα Ράις, η Φατάχ της Γάζας γνωστοποιούσε την απόφασή της ότι είναι έτοιμη για τη συμφωνία ειρήνης με τους ισραηλινούς.

Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλλε σημαντικά και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον απεδέχθη την επιτήρηση της εκεχειρίας μεταξύ των πλευρών κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς.

Αυτό που οι Παλαιστίνιοι αναμένουν να δουν να υλοποιείται από την αντίπαλη πλευρά και αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Σάρμ Ελ Σέιχ, είναι η αποφυλάκιση όλων των Παλαιστίνιων που συνελήφθησαν κατά την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιντιφάντα, καθώς επίσης και η απομάκρυνση όλων των παράνομων οικισμών εποίκων όχι μόνο από τη Γάζα, αλλά και από τη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ και προσωπικά ο Αριέλ Σαρόν θα δεσμευτούν για την ικανοποίηση - μέρους των αιτημάτων του Μαχμούντ Αμπάς όχι όμως δίχως ανταλλάγματα.

Θα αποδεχθούν άμεσα καταρχήν την αποφυλάκιση των κρατουμένων, θα απαιτήσουν όμως την λήψη μέτρων όπως τον αφοπλισμό των ισλαμικών οργανώσεων , με πρώτη τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ, καθώς επίσης και τον πολιτικό παραγκωνισμό τους.

Πέρα από τη συμφωνία της εκεχειρίας και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική διαπραγμάτευση όπως για παράδειγμα στη συνάντηση της Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι περισσότερο από τη σημερινή συνάντηση.

Η αρχή για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών γίνεται από τη Μέση Ανατολή η οποία δεν φημίζεται για τις καλές της επιδόσεις στην επίλυση των προβλημάτων.

Η συνέχεια θα δοθεί σε μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον με όρους δυτικούς και πιο αποδοτικούς και μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τότε για να σχηματίσουμε εικόνα για το πού πάει το πράγμα και οι ελπίδες που το περιβάλουν.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή η εκεχειρία Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Ελπίζεται ότι η σύνοδος στην Αίγυπτο θα ανοίξει τον δρόμο για ειρήνη

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται ότι θα υπογράψουν συμφωνία εκεχειρίας στη συνάντηση που έχουν την Τρίτη στην Αίγυπτο.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε αμοιβαία εκεχειρία.

Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία.

«Το πιο σημαντικό θέμα της συνόδου της Τρίτης θα είναι η διακήρυξη και από τις δύο πλευρές κατάπαυσης των εχθροπραξιών» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο κ.Ερεκάτ.

Ο κ.Ερεκάτ είπε ότι η συμφωνία για εκεχειρία μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία επιτροπών με εκπροσώπους των δύο πλευρών οι οποίες θα παρακολουθήσουν την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων και τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η εκεχειρία έχει συμφωνηθεί αλλά δεν έχει γίνει ακόμη η επεξεργασία των λεπτρομερειών.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός Μπους για το 2006

Ο πρόεδρος Μπους προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών

Ο πρόεδρος Μπους κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο τον προϋπολογισμό για το 2006 που προβλέπει περικοπές σε 150 εσωτερικά προγράμματα και έλλειμμα σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο προϋπολογισμός ύψους 2,58 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες καθώς και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα 427 δισεκατομμύρια δολάρια πριν αρχίσει να μειώνεται.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 4,8% στα 419,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός για το 2006 δεν περιλαμβάνει το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για την κάλυψη του οποίου η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο αργότερα φέτος επιπλέον 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο κονδύλι που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό είναι αυτό που θα καλύψει τα έξοδα για την αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης το οποίο παρέχει τις συντάξεις σε ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών.

Ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν ότι η αναδιοργάνωση αυτή θα απαιτήσει δανεισμό της τάξης των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα χρονικό διάστημα 20 ετών.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός του κ.Μπους δεν περιλαμβάνει το κόστος για την αγορά αργού πετρελαίου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων για έκτακτες ανάγκες των ΗΠΑ.

Αντίθετα προβλέπεται περικοπή των κονδυλίων για 12 από τις 23 κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών του κ.Μπους για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου του 2006 στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα αυξήσει τα έσοδα της κυβέρνησης κατά 6,1% στα 2,18 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι δαπάνες προβλέπονται να αυξηθούν κατά 3,5% στα 2,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο αμερικανικό Κογκρέσο θα διαρκέσει μήνες.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο και πάλι η ιρακινή αστυνομία

Στο στόχαστρο των ανταρτών είναι πλέον καθημερινά οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων στο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 25 ανθρώπων.

Στη Μοσούλη, η πυροδότηση των εκρηκτικών τα οποία έφερε ο δράστης στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 αστυνομικών, που περίμεναν την καταβολή του μισθού τους. Τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Ο δράστης φέρεται να συγκέντρωσε τα θύματα γύρω του, προσποιούμενος ότι ήθελε κάτι να τους πει.

Η έκρηξη άνοιξε ένα μεγάλο κρατήρα και κατέστρεψε πολλά παρακείμενα οχήματα.

Η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ ανέλαβε την ευθύνη αν και ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στην πόλη της Μοσούλης επίσης σε επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίσθηκαν τρεις.

Στην πόλη Μπακούμπα, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα, που περίμεναν να καταθέσουν τα έγγραφα για την πρόσληψή τους στο αστυνομικό σώμα.

Σε ξεχωριστή επίθεση στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίσθηκαν δύο άλλοι.

Οι τελευταίες επιθέσεις σημειώνονται οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές στο Ιράκ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εξελίξεις σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη

Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από μητροπολίτες, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες εις βάρος αρχιερέων, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο.

Την επιτροπή αποτελούν οι μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων, Ελασσόνας Βασίλειος και Σάμου Ευσέβιος.

Ακόμη, η Σύνοδος αποφάσισε και ζήτησε γραπτές εξηγήσεις και από το μητροπολίτη Τριφυλλίας, Στέφανο, άσεμνη φωτογραφία του οποίου δημοσιεύτηκε στον Τύπο ενώ αποδέχθηκε αίτημα του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα, ο οποίος ζήτησε να γίνει διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων στα οποία τον φέρουν να ενέχεται ορισμένα δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη αναμένεται να παραδώσει την γραπτή απολογία του προς την ΔΙΣ ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, μετά από καταγγελίες που είδαν το φως και τον φέρουν να εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της ΔΙΣ δεν συζητήθηκαν οι καταγγελίες του Τύπου που αφορούν το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Ωστόσο, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής διέψευδαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση, διασύνδεση ή επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με καταζητούμενο από την Ιντερπόλ έμπορο ναρκωτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται από δημοσιεύματα εφημερίδων της Δευτέρας να έχει δώσει συστατική επιστολή, όταν ακόμη ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, στο εν λόγω πρόσωπο, στην οποία το χαρακτήριζε «εξαιρετικό παιδί».

Τέλος, τη Δευτέρα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν περιέλθει στην κυβέρνηση οι προτάσεις της Ιεράς Συνόδου που διατυπώθηκαν την Παρασκευή και αφορούν αλλαγές του Εκκλησιαστικού νόμου.

Ο κ. Αντώναρος τόνισε πάντως ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία»

Πρόταση Αλαβάνου

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ζητεί να συζητηθεί στη βουλή ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους και προτείνει εθνικό διάλογο για το θέμα.

Στην ερώτηση ο κ. Αλαβάνος επαναλαμβάνει την πρόσφατα διατυπωθείσα θέση του, ότι «η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος θα ευνοείτο από τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από τις κρατικές υποθέσεις και έτσι η ίδια η Εκκλησία θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό με την κρατική εξουσία που τελικά την εμποδίζει να ασκήσει τον ποιμαντικό της ρόλο».

Ερωτηθείς για την πρόταση Αλαβάνου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις έρευνες περί του αποκαλυφθέντος παραδικαστικού κυκλώματος.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε τη Δευτέρα, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, η πρόεδρος πρωτοδικών Χανίων, Φωτεινή Κελαδίδου, ενώ την Τρίτη θα δώσει εξηγήσεις στην ολομέλεια ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος έχει ήδη παραπεμφθεί εκεί πειθαρχικά.

Δηλώσεις πολιτικών

Δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού εξέφρασε τη θλίψη του για όσα συμβαίνουν, εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για μια φάση η οποία θα περάσει.

Για το ίδιο θέμα, ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας έκανε λόγο για θλίψη η οποία διακατέχει όλους τους Έλληνες και ευχήθηκε να υπάρξει ολοκληρωτική κάθαρση ενώ ο ευρωβουλευτής Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι θεσμοί έχουν ανάγκη από κάθαρση σε βάθος και «όταν λειτουργήσει αυτή η διαδικασία, θα είναι λυτρωτικό για όλους».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής του ΠαΣοΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε λόγο για ανάγκη αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας, η οποία θα προβλέπει και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Ράις Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε στο Ισραήλ η Κοντολίζα Ράις

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, αποδέχθηκαν πρόσκληση για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Η κ.Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ μετά την συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία που είχε σήμερα.

Η κ. Κοντολίζα Ράις επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την ανάδειξή του στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό πλεονέκτημα για την ειρηνευτική διαδικασία».

Η κα. Ράις μετέβει στη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατύπωσε τη θέση ότι η διένεξη στην περιοχή θα τερματιστεί μόνο εφόσον οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν ένα κράτος που θα ικανοποιεί τις φιλοδοξίες τους.

Κατά τη συνάντησή της με τον κ. Αμπάς, η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση του Παλαιστινίου προέδρου τη βοήθεια των ΗΠΑ για την επιτήρηση μιας εκεχειρίας.

Η κ.Ράις ανακοίνωσε επίσης ότι ο νέος συντονιστής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολ'ή είναι ο στρατηγός Γουίλιαμ Γουόρντ και υποσχέθηκε βόηθεια ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο και πάλι η ιρακινή αστυνομία

Στο στόχαστρο των ανταρτών είναι πλέον καθημερινά οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων στο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων.

Στη Μοσούλη, η πυροδότηση των εκρηκτικών τα οποία έφερε ο δράστης στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 12 αστυνομικών, που περίμεναν την καταβολή του μισθού τους. Περίπου τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Ο δράστης φέρεται να συγκέντρωσε τα θύματα γύρω του, προσποιούμενος ότι ήθελε κάτι να τους πει.

Η έκρηξη άνοιξε ένα μεγάλο κρατήρα και κατέστρεψε πολλά παρακείμενα οχήματα.

Στην πόλη Μπακούμπα, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα, που περίμεναν να καταθέσουν τα έγγραφα για την πρόσληψή τους στο αστυνομικό σώμα.

Οι τελευταίες επιθέσεις σημειώνονται οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές στο Ιράκ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη δίκη ΕΛΑ

Ξεκίνησε την Δευτέρα, ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων η δίκη των Χρήστου Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτου Κανά, Ειρήνης Αθανασάκη, Μιχάλη Κασίμη και Γιάννη Σερίφη, οι οποίοι κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες της εξτρεμιστικής οργάνωσης «ΕΛΑ».

Με την εξαίρεση του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ το 1994, από την οποία σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος, οι λοιποί πέντε αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν οκτώ εκρήξεις σε υπουργεία, εφορίες και αστυνομικά τμήματα, την περίοδο 1987.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν παραληφθεί από την κύρια δικογραφία του ΕΛΑ, που εξετάστηκε στην πρώτη δίκη, καθώς τα αδικήματα είχαν θεωρηθεί παραγεγραμμένα λόγω παρέλευσης 15ετίας.

Ωστόσο, μεταγενέστερα, με βούλευμα του συμβουλίου εφετών κρίθηκε ότι η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής καθώς πρόκειται για κοινωφελείς οργανισμούς.

Την πρώτη ημέρα της δίκης, ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από συνηγόρους υπεράσπισης διότι «οι υπερασπιστές χρησιμοποιήθηκαν σαν νομιμοφανές κάλυμμα της διαδικασίας κατάχρησης εξουσίας που ξεκίνησε δυο χρόνια πριν και όσον αφορά τον ίδιο δέκα χρόνια νωρίτερα».

Μετά ταύτα., το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό τριών συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Αγαπίου, και η συνεδρίαση διεκόπη για την Τετάρτη προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους τρεις δικηγόρους ο διορισμός τους.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Θύματα από το κρύο

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από το κρύο που επικρατούσε σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια 82χρονη στο Διδυμότειχο απανθρακώθηκε όταν το σπίτι της πήρε φωτιά από την ξυλόσομπα με την οποία θερμαινόταν και δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, και πάλι από θερμαντικό μέσο, σε ισόγειο διαμέρισμα στο Ίλιον Αττικής.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν τον 60χρονο Κωνσταντίνο Τσοκανάκη από τη Γεμιστή Φερών Έβρου, ο οποίος αγνοείται από το πρωί του Σαββάτου οπότε ξεκίνησε πεζή από διπλανό χωριό για το σπίτι του.

Κρύο, παγετός και χιονοπτώσεις χαρακτηρίζουν τον καιρό της Δευτέρας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κακοκαιρία, που αναμένεται να υποχωρήσει από την Τρίτη, έχει δημιουργήσει περιορισμένα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου κατά περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετά χωριά στα ορεινά των νομών Έβρου, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Ηλείας παραμένουν αποκλεισμένα.

Στην Αττική κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και η επαρχιακή οδός Φυλής-Δερβενοχωρίων απο τη διασταύρωση Μονής Κλειστών και δεν λειτουργούν τα σχολεία σε αρκετά βόρεια προάστια.

Λόγω της ελαφράς εξασθένησης των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, έχουν επιτραπεί τα δρομολόγια από τον Πειραιά προς Κρήτη, Χίο και Μυτιλήνη και από Ραφήνα για Άνδρο.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργου Φελλίδη

Η Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Αναργύρων του Ναϊρόμπι διεξάγεται σε τρεις γλώσσες: ελληνική, αγγλική και σουαχίλι

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Ναϊρόμπι, Έβαν Σταυρόπουλος, ήταν «Άγγλος» στο ραντεβού του και ήλθε να μας παραλάβει ακριβώς στις δέκα το πρωί της Κυριακής από το ξενοδοχείο μας.

Στο τηλέφωνο μας είχε πει ότι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να γνωρίσουμε τα λιγοστά εναπομείναντα μέλη της κοινότητας ήταν να πάμε στην εκκλησία.

Έτσι μας οδήγησε στην ορθόδοξη όαση της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στην καρδιά της κενυάτικης πρωτεύουσας.

Τον όρο όαση τον χρησιμοποιούμε χωρίς εισαγωγικά καθώς ο ναός έργο οικογένειας ομογενών του 1953 - χτισμένος σε γη που δώρισε στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας η τότε κυβέρνηση, βρίσκεται μέσα σε έναν ολάνθιστο κήπο, ενώ γύρω του οργιάζει η τροπική βλάστηση.

Πανσπερμία φυλών και φωνών

Περνώντας από την φρουρούμενη πύλη εισόδου (υπόμνηση του προβλήματος της εγκληματικότητας στο Ναϊρόμπι) και εισερχόμενοι στην εκκλησία , δύο πράγματα μας έκαναν εντύπωση.

Πρώτον το ότι ο ναός ήταν γεμάτος από Αφρικανούς και δεύτερον ότι οι Έλληνες ανάμεσά τους μπορούσαν να μετρηθούν στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Ο ξεναγός μας έσπευσε να μας εξηγήσει ότι η Κένυα ποτέ δεν ήταν μείζον κέντρο του αφρικανικού Ελληνισμού, απλώς η χώρα προσέφερε στον πολυτάραχο 20ο αιώνα καταφύγιο σε Έλληνες της διασποράς που διώχθηκαν από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη.

Η τετράχρονη Μίνε μετά την κυριακάτικη λειτουργία στο Ναϊρόμπι

Την ίδια ώρα, έξω από το ναό μικρά παιδιά που είχαν προφανώς κουραστεί από την πολύωρη ακολουθία, συμμετείχαν φορώντας τα γιορτινά τους στη δική τους μυσταγωγία, αυτή του παιχνιδιού.

Η τετράχρονη Μίνε Ικουέγκα μας έδειξε ότι ξέρει να κάνει το σταυρό της κατά το ορθόδοξο τυπικό και μας είπε ότι της αρέσουν τα γλυκά και τα μπισκότα που προσφέρονται μετά το τέλος της κυριακάτικης Λειτουργίας.

Ορθόδοξη Αφρική

Η συντριπτική πλειοψηφία του εκκλησιάσματος είναι ντόπιοι, Κενυάτες, που συμμετέχουν ολόψυχα στη Θεία Λειτουργία, η οποία εξάλλου διεξάγεται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά , αγγλικά και σουαχίλι.

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι ανάμεσα στο ευάριθμο λευκό πλήρωμα περιλαμβάνονταν και Ορθόδοξοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη (οι οποίοι έψαλλαν στη δική τους γλώσσα) τότε η Θεία Λειτουργία που παρακολουθήσαμε μπορεί να χαρακτηριστεί Πανορθόδοξη και Οικουμενική.

Ο ιερέας, πατήρ Ιννοκέντιος, κατάγεται από την Ουγκάντα και χοροστατούσε σε άψογα ελληνικά, αγγλικά και σουαχίλι, ενώ το κήρυγμα της ημέρας έγινε στην κοινή γλώσσα του ακροατηρίου, την αγγλική.

Είναι πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία το άκουσμα των προσφωνήσεων και δεήσεων στη γλώσσα του Ευαγγελίου που ακολουθείται από τους ψαλμούς και τις αντιφωνήσεις στην αφρικανική πολυφωνική διάλεκτο.

Όπως σε όλες τις ορθόδοξες λειτουργίες, έτσι και σε αυτήν της περασμένης Κυριακής στο Ναϊρόμπι, ήλθε η ώρα της μετάληψης της Θείας Κοινωνίας, η στιγμή εκείνη που εξισώνονται ενώπιον του Μυστηρίου όλοι οι πιστοί και αυτοί που ήλθαν με τα επιβλητικά Λαντ Ρόβερ και αυτοί που κυριολεκτικά- δεν είχαν παπούτσια να φορέσουν.

Όλοι μετέλαβαν το αίμα και το σώμα του Χριστού και κατόπιν συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα στο ναό για το καθιερωμένο καφεδάκι και την ανταλλαγή νέων και χαιρετισμών.

Στο τέλος ήλθε η ώρα για να φύγουν οι πιστοί. Οι πιο πολλοί πήραν με τα πόδια το δρόμο για τις φτωχικές συνοικίες της πόλης, άλλοι μέσα σε κλιματιζόμενα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στα ιδιωτικά κλαμπ που βρίσκονται στα πλούσια περίχωρα της πόλης.

Αλλά για τις παραγκουπόλεις και τα ανάκτορα αποικιακού ρυθμού που συνυπάρχουν στο Ναϊρόμπι θα μας δωθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε μια επόμενη ανταπόκριση.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος γύρος σκανδαλολογίας

Συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της ελλαδικής Εκκλησίας ενώ αποφασισμένος να προχωρήσει στην κάθαρση της εκκλησίας δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει και ο ίδιος αποκαλύψεις του Τύπου για συστατική επιστολή που έδωσε προ 15ετίας σε άτομο που σήμερα καταζητείται από την Ιντερπόλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Δευτέρας, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος έδωσε, ως μητροπολίτης Δημητριάδος, το 1987, συστατική επιστολή στο νεαρό βολιώτη Απόστολο Βαβύλη, στην οποία τον χαρακτηρίζει «εξαιρετικό παιδί».

Ο κ. Βαβύλης καταζητείται σήμερα από την Ιντερπόλ ως έμπορος ναρκωτικών και σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» φέρεται ότι «μετείχε σε "τριμελή ομάδα βοηθείας" του κ. Ειρηναίου προκειμένου να πετύχει την εκλογή του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Εν τω μεταξύ, άλλα δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν και άλλους ιερωμένους, μεταξύ των οποίων ένας επίσκοπος, αναμεμειγμένους σε οικονομικά αλλά και «ροζ» σκάνδαλα.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος την Κυριακή, μιλώντας προς τους πιστούς για τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και αφορούν ιερωμένους, υπογράμμισε, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην κάθαρση με όποιο κόστος.

Επίσης, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις επίθεση κατά της εκκλησίας και προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Είπε ακόμη ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι συστηματική έφοδος εναντίον της Εκκλησίας «με σκοπό και στόχο την κατεδάφιση της πίστης στις καρδιές των ανθρώπων».

Οι λοιποί ιεράρχες

Δηλώσεις για τα τεκταινόμενα έκαναν και άλλοι ιεράρχες, από άμβωνος την Κυριακή.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε τις καταγγελίες «ασύστολα ψεύδη», και κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους διότι αυτές φέρουν την ευθύνη για την κρίση.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος, ηγέτης της μοναστικής αδελφότητας «Χρυσοπηγή» από την οποία προέρχεται ο Αρχιεπίσκοπος, τάχθηκε υπέρ της κάθαρσης, ώστε να επέλθει ειρήνευση στα εκκλησιαστικά.

Για νοσηρό κλίμα που προσβάλει τον διαχρονικό θεσμό της Εκκλησίας, έκανε λόγο ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Υπενθυμίζεται ότι ως την Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί γραπτώς για τις εις βάρος του κατηγορίες ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος.

Ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα την Κυριακή, επανέλαβε ότι είναι αθώος και χαρακτήρισε «ψεύδη» τα όσα του καταλογίζονται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Ρησέρτς που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Το Παρόν», το 53,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει κλονιστεί πια η εμπιστοσύνη του στους θεσμούς μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά σε εκκλησία και δικαιοσύνη.

Ωστόσο το 43,5% έχει αντίθετη άποψη εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιπτώσεις που θα αντιμετωπισθούν.

Επίσης το 67,4% θεωρεί «θετικές» ή «μάλλον θετικές» τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Τέλος, το 50,5% θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της Εκκλησίας.

Χωρίς υπεράσπιση ο Ιάκωβος Γιοσάκης

Χωρίς νομική υπεράσπιση είναι από την Κυριακή ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.

Ιάκωβος Γιοσάκης

Την Δευτέρα συνεδριάζει το δικαστικό συμβούλιο για να αποφασίσει εάν ο αρχιμανδρίτης, που φέρεται εμπλεκόμενος σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, πρέπει να αποφυλακιστεί, καθώς την Παρασκευή, οπότε και συνελήφθη, προέκυψε διαφωνία επί του θέματος μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα.

Τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη εκπροσωπούσε ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής, ο οποίος εγκατέλειψε λόγω προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο κ. Ταουξής είχε κληθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σε απολογία καθώς από τις 24 Ιανουαρίου εκτίει πειθαρχική ποινή παύσης ενός μηνός.

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χώρα της Κυριακής», ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι καμία παραίτηση δικαστή που θέλει να αποφύγει την τιμωρία δεν θα γίνει δεκτή και οι επίορκοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Παράλληλα, η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, η οποία έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, διότι φέρεται εμπλεκόμενη στο ίδιο παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο έχει εμπλακεί και το όνομα του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, απέστειλε την Κυριακή επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης, στην οποία αναφέρει ότι είναι αθώα όσων της καταλογίζουν.

Σύμφωνα με όσα γράφει η πρωτοδίκης, οι κατηγορίες εναντίον της έχουν κατασκευαστεί από τον Αθανάσιο Τόσκα που έχει επανειλημμένως, όπως αναφέρει, απασχολήσει τη δικαιοσύνη για μαστροπεία και σωματεμπορία, από τον δικηγόρο Ιωάννη Λαμπίρη, γιο τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τον οποίο η κ. Ηλία διατηρούσε παλαιότερα σχέση και ο Τόσκας ήταν συνεργάτης, και το δημοσιογράφο Στέλιο Βορίνα, πελάτη και φίλο του δικηγόρου.

Κατά την κ. Ηλία, οι τρεις άνδρες «μεθόδευσαν τον διασυρμό» της «με συνεχή εμπάθεια για λόγους αυστηρά προσωπικούς - ερωτικούς».


Αρχές κάθαρσης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απογοητευμένοι οι Θεσσαλονικείς. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν ωφέλησε την πόλη. Έρευνα της "ΚΑΠΑ RESEARCH" για τον "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μετά φόβου νέων αποκαλύψεων. Τα λερωμένα, τ΄ άπλυτα καίνε την Ιεραρχία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα σκάνδαλα κλονίζουν τους θεσμούς. Προβληματισμένοι οι πολίτες, κρατούν αποστάσεις. Προσδοκίες ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα αντιμετωπίσει ριζικά τη διαφθορά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταζητείται παρά τις ευλογίες. Συστατική επιστολή Χριστόδουλου σε 26χρονο λίγο πριν μπει στην παρανομία το 1988.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αλλαγές σε κυβέρνηση, κόμμα και οργανισμούς. Ποια τα σχέδια Καραμανλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκύψε ευλογημένη. Ο 93χρονος...άγιος Ολυμπίας και Τριφυλλίας Στέφανος, σε ώρα δράσης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις στους δήμους με διαδικασίες - εξπρές. "Πράσινο φως" με εγκύκλιο Παυλόπουλου προς τους ΟΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: Στη λίστα αναμονής 1 εκατ. συνταξιούχοι. 640.000 αιτήσεις για ΛΑΦΚΑ και 350.000 για οικογενειακό επίδομα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για να χτυπήσουν τον Αρχιεπίσκοπο χρησιμοποιούν. Γκεμπελικές και σταλινικές τακτικές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους - κοινότητες. Όλα όσα αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αποφάσεις για μισθούς, ΕΚΑΣ, συντάξεις και ΟΓΑ. Υπ. Οικονομικών: Πάνω από τον πληθωρισμό θα είναι οι αυξήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σόδομα και ...Ιντερπόλ. Καταζητούμενος για εμπόριο ναρκωτικών , "εξαιρετικό παιδί" κατά Χριστόδουλο.

ΕΣΤΙΑ: Σημαντικό ορόσημο η εκλογή Προέδρου. Η μακρόπνοη στρατηγική του Κ. Καραμανλή.

ESPRESSO: Συνέντευξη - φωτιά. Αποκαλύπτω το βρόμικο κύκλωμα της Εκκλησίας. Ο ιερέας Παρθένιος μιλάει για όσα έζησε με κορυφαίους κληρικούς.

ΤΑ ΝΕΑ: Μάξι ποινές βάζουν τώρα οι δικαστές. Για να έχουν...ήσυχο το κεφάλι τους.

TRAFFIC NEWS: Ιερά δάνεια τοκογλυφία και ...άγιες παρατράπεζες. Ταραχή στην Εκκλησία.

Η ΧΩΡΑ: Ανοίγουν οι πόρτες του Δημοσίου. Αποκαθίστανται οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998.

City Press: Αντεπίθεση Χριστόδουλου.

Μetro: Βλέπουν σκευωρία. "Ασπίδα προστασίας" στον Αρχιεπίσκοπο από μητροπολίτες.

Εκκλησία της Ελλάδος και Δικαιοσύνη - Σκάνδαλα

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο Βολιώτης Απόστολος Βαβύλης πήρε το 1987 συστατική επιστολή από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλο. Ένα χρόνο μετά άρχισε την παράνομη δράση του. Καταζητούμενος, επισήμως, σήμερα από την "Ιντερπόλ" φέρεται ότι μετείχε σε "τριμελή ομάδα βοηθείας" του κ. Ειρηναίου προκειμένου να πετύχει την εκλογή του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "αποστάσεις από την κρίση στην Εκκλησία λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, καυτηριάζοντας, συγχρόνως, τη στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη χωρίς κανένα έλεγχο παραβίαση της ιδιωτικής ζωής καθώς και την παραβίαση του απορρήτου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "πόρνος και σοδομιστής μέχρι το κόκκαλο, αμετανόητος και ανικανοποίητος διεστραμμένος ως και την δέκατη δεκαετία της ζωής του. Αυτός είναι ο "σεβασμιότατος" Ολυμπίας και Τριφυλλίας, Στέφανος, το σαρκίο του οποίου παραδίδουμε στην χλεύη του ποιμνίου του σήμερα, με ελάχιστο δείγμα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του βδελυρού βίου του και της ανίερης όσο και ψυχοπαθολογικής πολιτείας του υπό τη σκέπη του ράσου".

Σύμφωνα με την Espresso "δεν μπορεί κανείς να σέρνει στο πεζοδρόμιο τα ράσα που φορά", θα πει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Παρθένιος".

Η Traffic News προσθέτει ότι "αποκαλύψεις ακόμα και για τοκογλυφία, από μοναχό, ο οποίος είχε δανείσει σε επιχειρηματία 3,5 εκατ. ευρώ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "άλλη μια υπόθεση που παραπέμπει στα ...Σόδομα. Η Ιντερπόλ καταζητεί τον Απόστολο Βαβύλη για εμπορία ναρκωτικών, αλλά η ιστορία ξεκινά το 1991, όταν καταδικάζεται σε κάθειρξη 13 ετών και ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος τον χαρακτηρίζει "εξαιρετικό παιδί".

Η METRO επισημαίνει ότι "έτοιμος να μιλήσει για σχέδιο υπονόμευσης εναντίον του φέρεται να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συνεργάτες του οποίου εκφράζουν τον φόβο ότι η σκανδαλολογία θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλα πρόσωπα".

Η City Press γράφει ότι "με ομιλία του στη Μονή Πεντέλης χαρακτήρισε γενικευμένη και συστηματική την επίθεση που δέχεται η Εκκλησία. Χαρακτήρισε εαυτόν σημαιοφόρο της εσωτερικής κάθαρσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για σχετικές πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε ότι ο εντυπωσιασμός σε σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας βάζει σε δεύτερη μοίρα την ενασχόληση με τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "αυστηρότατες ποινές, ακόμη και για ήσσονος σημασίας αδικήματα, επιβάλλουν τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι δικαστές, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "αύριο διενεργείται στη Βουλή η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για "Δεξιά παρένθεση" εξανεμίζονται και επισήμως. Παρά το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, η επιλογή του από τον κ. Καραμανλή ήταν κίνησις στρατηγικού χαρακτήρος με στόχο να αποδυναμώση ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ".

Κυπριακό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι ""εξετάζουμε τις δυνατότητες άρσης της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων", δήλωσε χθες στην Άγκυρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η Ράις είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους ήταν μια "μεγάλη απογοήτευση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά αποδέχεται δημόσια, με περισσό θράσος τις επεκτατικές βλέψεις της εντάσσονται σε αυτές την εισβολή στην Κύπρο. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απερίφραστα πλέον δήλωσε ότι η εισβολή στην Κύπρο το 1974 έγινε για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και όχι για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (όπως ισχυρίζεται για χρόνια η Άγκυρα)".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η κ. Ράις δήλωσε στο CNN TURK ότι η Ουάσιγκτον είναι απογοητευμένη από τη μη υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται νέους τρόπους για την άρση της απομόνωσης, όπως χαρακτηριστικά είπε των Τουρκοκυπρίων".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "μια απερίφραστη "δήλωση μαχαιριά" στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για το Κυπριακό έκανε ο κατοχικός ηγέτης Ραόυφ Ντενκτάς την ώρα που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πραγματοποιούσε την πρώτη της επίσκεψη στην Άγκυρα, λέγοντας ότι "η Τουρκία διενήργησε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 για τα στρατηγικά της συμφέροντα και όχι για να σώσει τους Τουρκοκύπριους όπως ήταν το πρόσχημα που προέβαλλε τότε".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με σκληρή γλώσσα απαντά η Λευκωσίας στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο για το θέμα του απ΄ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι "η βρετανική κυβέρνηση είναι ο κακός δαίμονας της Κύπρου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στο προσκήνιο η πολιτική μετανάστευσης

Ένας από τους λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν στα ισπανικά χωρικά ύδατα

Νέα μέτρα για τον αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστών που επιδιώκουν να έρθουν στο βρετανικό έδαφος αποκαλύπτει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπλερ, Τσαρλς Κλαρκ.

Η νέα μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνει σύστημα βαθμολόγησης με βάση το οποίο θα κρίνεται κατά πόσο κάποιος μετανάστης μπορεί να καλύψει με τις ικανότητες και τις γνώσεις του συγκεκριμένες κενές θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς απασχόλησης.

Επίσης, προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις αεροπορικές διαδρομές που χρησιμοποιούνται από εγκληματικές συμμορίες για τη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ταυτόχρονα μέτρα για τον επαναπατρισμό περισσότερων ατόμων που παραμένουν στη Βρετανία ενώ έχει απορριφθεί η αίτησή τους για τη χορήγηση ασύλου.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια στη μεταναστευτική πολιτική, η οποία, όπως δήλωσε στο BBC ο Τόνι Μπλερ «δικαιολογημένα απασχολεί το βρετανικό λαό»

Ο τομέας αυτός αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν πιθανότατα στις αρχές Μαΐου.

Λαθρομετανάστες στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές θα απελάσουν μία ομάδα 277 λαθρομεταναστών από την Αφρική, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε πλοιάριο ανοιχτά των Κανάριων Νήσων, το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ομάδες επίδοξων λαθρομεταναστών που έχουν εντοπιστεί ποτέ στα ισπανικά χωρικά ύδατα, προερχόμενοι από τη μαύρη ήπειρο.

Η αστυνομία αναζητά επίσης τους δύο διακινητές που εγκατέλειψαν το σκάφος πριν εντοπιστεί από τις αρχές.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από τη σημερινή έναρξη της ισχύος μερικής αμνηστίας για παράνομους μετανάστες που εργάζονται στην Ισπανία.

Ο συνολικός αριθμός αυτών φτάνει τις 800 χιλιάδες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να καρπωθεί τις φορολογικές εισφορές που μέχρι στιγμής δεν καταβάλλουν οι παράνομοι μετανάστες.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Ράις Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε στο Ισραήλ η Κοντολίζα Ράις

Συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία έχει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, η οποία επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την ανάδειξή του στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό πλεονέκτημα για την ειρηνευτική διαδικασία».

Η κα. Ράις μεταβαίνει στη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατύπωσε τη θέση ότι η διένεξη στην περιοχή θα τερματιστεί μόνο εφόσον οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν ένα κράτος που θα ικανοποιεί τις φιλοδοξίες τους.

Κατά τη συνάντησή της με τον κ. Αμπάς, η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει στη διάθεση του Παλαιστινίου προέδρου τη βοήθεια των ΗΠΑ για την επιτήρηση μιας εκεχειρίας.

Παράλληλα, θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 06:21 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική η επίσκεψη Ράις στην Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η κα. Ράις συζήτησε με τον κ. Ερντογάν το κυπριακό και τις εξελίξεις στο Ιράκ

Θετικά σχόλια προκάλεσαν στα τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για το κυπριακό και το βόρειο Ιράκ, αν και η Κοντολίζα Ράις δεν φάνηκε να δεσμεύεται για κανένα από τα δυο θέματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk δήλωσε απογοητευμένη από τη στάση των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται συγκεκριμένα βήματα για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιχείρησε να καθησυχάσει την Άγκυρα για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων της περιοχής. «Θέλουμε ένα ενωμένο Ιράκ», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Αναφερόμενη πάντως στο Κιρκούκ και στις καταγγελίες της Τουρκίας ότι η πόλη μπορεί να περάσει στον απόλυτο έλεγχο των Κούρδων σημείωσε ότι οι μόνοι αρμόδιοι να καθορίσουν το μέλλον της πόλης είναι οι Ιρακινοί πολίτες. Μια δήλωση που εκλαμβάνεται από ορισμένους αναλυτές και ως προειδοποίηση προς τις γειτονικές χώρες να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του Ιράκ.

Η Αμερικανίδα υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπως ζητά η Τουρκία. Παρόλα αυτά φάνηκε να εξισώνει τους αντάρτες του PKK όπως και τους Παλαιστίνιους μαχητές με την Αλ Κάιντα. «Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά η Κοντολίζα Ράις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγω για προσπάθεια επούλωσης των διπλωματικών πληγών που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον. Αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται όμως ποια ήταν τελικά τα πρακτικά αποτελέσματα από την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού στην Τουρκία.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 02:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρά μέτρα στη μεταναστευτική πολιτική

Με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μπλερ που προτίθεται να λάβει αυστηρότατα μέτρα στην πολιτική μετανάστευσης, ασχολούνται τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν είναι η υποχρεωτική καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως γίνεται ήδη στην Αυστραλία.

Επιπλέον, οι μετανάστες που επιθυμούν να δουλέψουν στη Βρετανία θα οφείλουν να αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιφέρουν οικονομικό όφελος στη χώρα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) θεωρεί πως τα σχέδια του Τόνι Μπλερ ανακοινώνονται προεκλογικά, καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των Συντηρητικών, οι οποίοι υπόσχονται σκληρή στάση κατά της μετανάστευσης.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι θα προτιμώνται οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, καθώς και οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι δάσκαλοι.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στην άλλη πλευρά του νομίσματος, καταγράφοντας όσα περνούν οι λαθρομετανάστες για να μεταβούν σε άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χιλιάδες άτομα από την Αφρική προσπαθούν να μεταβούν στις Κανάριους Νήσους και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν πάνω στα πλοιάρια που τους μεταφέρουν.

Για την τιμή του χρυσού

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει μία έκθεση για την πώληση των αποθεμάτων του σε χρυσό, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι στα σχέδια αυτά αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μία τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει πτώση της τιμής του χρυσού και να αναστατώσει τις διεθνείς αγορές.

Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό τους υπόπτους τρομοκρατίας μπορεί να ανατραπούν, καθώς τα εν λόγω άτομα προσφεύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δε συνάδει με τις διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα η επ' αορίστω κράτησή τους χωρίς να έχουν δικαστεί και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Οι γαμπροί της Κοντολίζα

Η πρώτη διεθνής περιοδεία της Κοντολίζα Ράις υπό την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ολοκληρώνεται την Τρίτη στο Παρίσι και οι γαλλικές εφημερίδες εξετάζουν τη φύση της αμερικανικής επίσκεψης στη χώρα τους.

Σε άρθρο της η Λιμπερασιόν (Liberation) εκτιμά ότι η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην πόλη του φωτός θα αποτελέσει «την επισφράγιση της επιθυμίας της Αμερικής να γυρίσει σελίδα».

«Τους τελευταίους μήνες», εξηγεί η εφημερίδα, «το Παρίσι τείνει χείρα φιλίας σε μια μάλλον διστακτική Αμερική. Τώρα όμως είναι καλή στιγμή για τη διευθέτηση των διαφορών, καθώς η νέα διακυβέρνηση Μπους θέλει να επιτύχει περισσότερα από την προηγούμενη και να σπάσει τη διεθνή απομόνωσή της».

Όπως σχολιάζει η Λιμπερασιόν, με το χάος που επικρατεί στο Ιράκ να απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή, «το διατλαντικό διαζύγιο δεν έχει νόημα» και απ ότι φαίνεται «η οικογένεια αυτή θα επανενωθεί».

Ωστόσο, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, νέα προβλήματα μπορούν να προκύψουν από την αντίθεση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την πολιτική απέναντι στο Ιράν και την Κίνα.

Για να καταλήξει με σαφώς ειρωνικό ύφος: «Παρόλα αυτά, η κα. Ράις έρχεται στο Παρίσι με το χαμόγελό της, ως γνήσια περιστερά της ειρήνης από τη γη των γενναίων στο κάτω κάτω δεν έγινε ποτέ κανένας πόλεμος».

Στην Ελβετία, η Λε Ταν (Le Temps) της Γενεύης επισημαίνει ότι «η ίδια Κοντολίζα Ράις που ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους επέλεγε να αγνοήσει τη Γερμανία και υποσχόταν να τιμωρήσει τη Γαλλία, τώρα περιφέρεται ανά την παλαιά Ευρώπη αναζητώντας συντρόφους και μοιράζοντας προσκλήσεις για τον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό».

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) βλέπει τις πρόσφατες δηλώσεις της Κ. Ράις ως ενδείξεις προθέσεων αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ Ευρώπης.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και της Ντι Πρέσε (Die Presse) στην Αυστρία, η οποία θεωρεί «σοφή κίνηση» εκ μέρους της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την προσέγγιση της Ευρώπης με «ρητορικό αφοπλισμό».

Στην περίπτωση του Ιράν, γράφει η εφημερίδα, οι δύο πλευρές μπορούν να έχουν μια αγαστή συνεργασία παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, εφόσον δεν υπάρξει μια «νέα συνωμοσία των γερακιών» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η γενοκτονία των Αρμενίων και οι Γάλλοι

Σε ένα ευαίσθητο θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αναφέρεται η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του γαλλικού Κοινοβουλίου, Ζαν Λουΐ Ντεμπρέ, φέρεται να είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων συνιστά «πραγματικό πρόβλημα για τη Γαλλία».

Η απάντηση του κ. Ερντογάν, γράφει η Μοντ, ήταν ότι είναι απογοητευμένος με τη στάση του Παρισιού, καθώς «δεν ήξερε ότι 400.000 νεκροί Αρμένιοι θα μπορούσαν να κρίνουν το δημοψήφισμα», το οποίο προτίθεται να διεξαγάγει η γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Παρά αυτή την έντονη λογομαχία», προσθέτει η εφημερίδα, «ο κ. Ντεμπρέ πιστεύει πως ίσως πέτυχε ένα στόχο του, αφού οι τουρκικές αρχές δηλώνουν πρόθυμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν πρόσβαση στα επίμαχα αρχεία τους σε διεθνή επιτροπή ιστορικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.