Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-01

  1. Τέρμα οι τυμπανοκρουσίες
  2. Οι διαφημίσεις αυξάνουν τα κέρδη της Γκουγκλ
  3. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  4. ’ρσεναλ 2 - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4
  5. Βομβιστική επίθεση στη Γεωργία
  6. Προς τιμήν του Μπομπ Μάρλεϊ
  7. Ο Κλίντον «ειδικός απεσταλμένος» του ΟΗΕ
  8. Πολιτική κρίση στο Νεπάλ
  9. Γαλλία: Θα παραμείνει το 35ωρο;
  10. Χόλιγουντ δίχως έριδες
  11. Η Βρετανία γνώριζε
  12. Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  13. Κρίση στο Νεπάλ
  14. Επιδοτήσεις οινοπαραγωγών
  15. Διαφάνεια και στην Εκκλησία
  16. Αντεπίθεση Αρχιεπισκοπής
  17. Αναστολή των κινητοποιήσεων
  18. Στην ΕΣΗΕΑ οι «λίστες»
  19. Στο ρυθμό των σκανδάλων
  20. Στροφή στο Μεσανατολικό
  21. Κακοδιαχείριση
  22. Αποτιμώντας τις εκλογές
  23. Ανησυχία ’γκυρας για Κούρδους

Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 02:25 (Ώρα Λονδίνου)

Τέρμα οι τυμπανοκρουσίες

Σε αναμονή των μετεκλογικών εξελίξεων στο Ιράκ, τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων χαρακτηρίζονται από θεματική πολυσυλλεκτικότητα.

Το C-130

Σειρά εκδοχών για τις αιτίες που προκάλεσαν τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 βόρεια της Βαγδάτης, εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ.

«Το ενδεχόμενο πυροδότησης των βομβών που μετέφερε το C-130 δεν αποκλείεται από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμύνης» αναφέρει η εφημερίδα

Η Γκάρντιαν επικαλείται ειδικούς που λένε ότι οι εικόνες των συντριμμάτων του C-130 που περιείχε το βίντεο που πρόβαλε το Αλ Τζαζίρα ήταν αληθινές αλλά πως από την μελέτη τους δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πτώση του αεροσκάφους δεν προκλήθηκε από τον πύραυλο που έδειχνε το βίντεο.

Η επομένη των εκλογών

Η Γκάρντιαν φιλοξενεί δηλώσεις του Αμντούλ Αζιζ Αλ Χακίμ, αρχηγού του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης (SCIRI) του μεγαλύτερου κόμματος των Σιιτών του Ιράκ, ο οποίος πιστεύει ότι η παράταξη του θα αναδειχθεί πρώτη και μεγάλη διαφορα από τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως ο Σαντάμ Χουσείν θα μπορούσε να έχει ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές αφού δεν του έχουν στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Ιδιαίτερα επικριτικός για τον ρόλο των Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ και απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, ιδιαίτερα μετα τις εκλογές, εμφανίζεται ο Σάιμον Τζένκινς, πολιτικός σχολιαστής των Τάιμς.

«Είναι αστείος ο ισχυρισμός των νεοσυντηρητικών της Ουασινγκτον πως η δάδα της δημοκρατίας ζεσταίνει πλέον όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Εκλογές έχουν προηγηθεί στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Ιράν και το Πακιστάν. Όμως, όπως η Ουάσινκτον, όποτε τη βόλευε υποστήριζε τον Σαντάμ Χουσιείν , έτσι και τώρα στηρίζει τις εκλογές επειδή τη βολεύει. Αλλά αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Γιάσερ Αραφάτ ως δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, καθώς επίσης αρνήθηκε να καταγγείλει τον στρατηγό Μουσάραφ ως δικτάτορα. Και εξακολουθεί να εξυμνεί εχθρούς της Δημοκρατίας σαν τον Γκαντάφι, τον Μουμπάρακ και τον Καρίμοφ» υπογραμμίζει ο Σαιμον Τζένκινς στους Τάιμς για να καταλήξει:

«Η πραγματικότητα είναι πως το μετεκλογικό Ιράκ είναι η πιο ακυβέρνητη και επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη, μετά από δύο χρόνια Αμερικανο-Βρετανικής επικυριαρχίας. Καλά θα κάνει, λοιπόν, το φιλο-πολεμικό στρατόπεδο να αναγνωρίσει την πικρή αλήθεια αν επιθυμεί να δει καθαρά τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα»

Θαυματουργό εμβόλιο

Εμβόλιο που θα προλαμβάνει τις αιτίες που οδηγούν σε κακοήθης όγκους του τραχήλου της μήτρας, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια στην αγορά. Το θέμα αυτό επέλεξαν για το πρωτοσέλιδό τους οι Τάιμς.

Η Ντέιλυ Τέλεγκραφ αναφέρει ότι το εμβόλιο θα σώσει την ζωή 250.000 που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Έμφαση στην απασχόληση

Σε συνέντευξη του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκθέτει της προτεραιότητες της προεδρίας του λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Ο κ. Μπαρόζο θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Το σχέδιο του προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις με παράλληλη οικονομική μεταρρύθμιση που θα έχει στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την στήριξη της επιστημονικής έρευνας.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου)

Οι διαφημίσεις αυξάνουν τα κέρδη της Γκουγκλ

τα κέρδη της Γκουγκλ ξεπερνούν τις προσδοκίες της αγοράς

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου αύξησαν σημαντικά τα κέρδη της Γκουγκλ.

Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ είχε καθαρά κέρδη 204,1 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο ως τις 31 Δεκεμβρίου, πολ΄υ περισσότερα από τις προβλέψεις.

Την ίδια περίοδο το 2003 τα κέρδη της Γκουγκλ ήταν 27,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο συνολικός τζίρος της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο του 2004 ήταν 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το προηγούεμνο τρίμηνο ήταν 412,2 εκατομμύρια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της Γκουγκλ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τα 191,90 δολάρια στα 201,60.

Αυτό σημαίνει ότι η αξία της εταιρείας στην αγορά είναι τώρα μεγαλύτερη από την αξία των εταιρειών Τζένεραλ Μότορς και Φορντ μαζί.

Όταν η Γκουγκλ μπήκε στο χρηματιστήριο τον περασμένο Αύγουστο η μετχοή της κόστιζε 85 δολάρια.


Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 23:14 (Ώρα Λονδίνου)

’ρσεναλ 2 - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4

Πανηγυρίζουν οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το σκορ άνοιξε με κόρνερ του Πάτρικ Βιεϊρά αλλά οι οπαδοί της γηπεδούχου δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ αφού ο Ρίαν Γκιγκς ισοφάρισε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ντένις Μπέργκαμπ έφερε στο 36 λεπτό ξανά τους «κανονιέρηδες» μπροστά και το πρώτο ημίχρονο έληξε με την ’ρσεναλ να προηγείται 2 1.

Όμως ακολούθησαν δύο γκολ από τον Ρονάλντο σε διάστημα πέντε λεπτών που έδωσαν το προβάδισμα στους «μπέμπηδες» οι οποίοι άντεξαν παρά την αποβολή του Μιακέλ Σιλβέστρ.

Μάλιστα ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα ο Τζον ΟΣέι χάρισε στην ομάδα του το τέταρτο γκολ σφραγίζοντας έτσι τον θρίαμβο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η ’ρσεναλ χάνει στο γήπεδο της.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Γεωργία

Η πόλη Γκόρι είναι πρωτεύουσα της περιοχής που περιλαμβάνει και την αποσχισθείσα Νότια Οσετία

Από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Γκόρι, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τιφλίδας, σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 10.

Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκόρι.

Η πόλη Γκόρι είναι πρωτεύουσα της περιοχής που περιλαμβάνει και την αποσχισθείσα Νότια Οσετία όπου ξέσπασαν ξανά βίαια επεισόδια το 2004.

Οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν την βομβιστική επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».

Γεωργιανοί αξιωματούχοι είπαν πως είναι πολύ πιθανό η επίθεση να είχε στόχο τον αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής διότι το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο κάτω από το γραφείο του.

Το τμήμα του είχε την ευθύνη των επιχειρήσεων που έγιναν στις περιοχές της Νότιας Οσετίας που έχουν γεωργιανό πληθυσμό.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ορκίστηκε ότι θα επαναφέρει τη Νότια Οσετία υπό τον έλεγχο της Τιφλίδας.

Η περσινή κρίση είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση στην περιοχή των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων και των δύο πλευρών.

Στην πόλη Γκόρι γεννήθηκε ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Προς τιμήν του Μπομπ Μάρλεϊ

Ο Μπομπ Μάρλεϊ θεωρούσε τον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ πνευματικό ηγέτη των Ρασταφάρι

Αρχίζει στην Αιθιοπία με τη συμμετοχή χιλιάδων Ρασταφάρι σειρά εκδηλώσεων για τον μυθικό τραγουδιστή της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ με αφορμή τα 60 χρόνια από τη γέννηση του στη Τζαμάικα.

Είναι η πρώτη φορά που οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Μπομπ Μάρλεϊ γίνονται εκτός Τζαμάικα.

Ο λόγος που οργανώθηκαν στην Αιθιοπία είναι η πεποίθηση των Ρασταφάρι ότι ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, ήταν ο πνευματικός τους ηγέτης.

Η χήρα του Μπομπ Μάρλεϊ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ταφεί ξανά στην Αιθιοπία.

«Ήταν το όνειρο του Μπομπ Μάρλεϊ και είναι το όνειρο της οικογένειας του να είναι κάποτε ο τάφος του στην Αιθιοπία» είπε η χήρα του θρυλικού τραγουδιστή.

Οι δηλώσεις της Ρίτας Μάρλεϊ δυσαρέστησαν τους συμπατριώτες της

Η υπουργός Πληροφόρησης της Αιθιοπίας, Νετσανέτ Ασφάου δήλωσε ότι η χώρα της είναι ευτυχής που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Με τον τίτλο «Ενωμένη Αφρική» το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα και στα πλαίσια του θα γίνουν συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το φεστιβάλ αρχίζει την Τρίτη το βράδυ με τη συναυλία της μητέρας του Μπομπ Μάρλεϊ, Τσεντέλα Μάρλεϊ Μπούκερ που είναι 80 ετών.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μπομπ Μάρλεϊ, οργανώθηκε συναυλία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, στην οποία μαζί με γνωστούς καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν και τρία από τα παιδιά του.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ έγινε παγκόσμια γνωστός στη δεκαετία του 1970.

«Ενωμένη Αφρική» είναι ένα από τα τραγούδια του πιο πολιτικοποιημένου άλμπουμ του που είχε τον τίτλο «Επιβίωση».

Ο Μάρλεϊ ήταν αφοσιωμένος Ρασταφάρι και πίστευε στη σημασία της επιστροφής στις αφρικανικές ρίζες.

Έλαβε το βραβείο ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση των προσπαθειών του να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις στην πατρίδα του την Τζαμάικα.

Το 1981, μόλις 36 ετών πέθανε από καρκίνο και ετάφη μαζί με την κιθάρα του και τη Βίβλο.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κλίντον «ειδικός απεσταλμένος» του ΟΗΕ

Ο κ.Κλίντον ήδη έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκκλήσεις για βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα αναλάβει «ειδικός απεσταλμένος» για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις πληγείσες από το τσουνάμι χώρες.

Αποστολή του κυρίου Κλίντον θα είναι να μην ξεχάσει ο υπόλοιπος κόσμος την ανάγκη για ανοικοδόμηση και για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που έπληξε το καταστροφικό τσουνάμι.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως τίποτα, η σχετική ανακοίνωση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο διπλωματική πηγή του ΟΗΕ, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέλεξε τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε ήδη ζητήσει από τον Μπιλ Κλίντον να ηγηθεί των προσπαθειών για συλλογή χρημάτων για τα θύματα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπιλ Κλίντον μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, περιοδεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μαζέψουν χρήματα για τα θύματα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Έκχαρντ είπε σο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ο κ.Ανάν θέλει να διορίσει «ειδικό απεσταλμένο» όχι μόνο για να παρακολουθεί τις προσπάθειες ανοικοδόμησης αλλά και για να βοηθήσει στην επίλυση των εμφύλιων διενέξεων στις δύο χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από το τσουνάμι, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Ο αριθμός των θυμάτων εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μπιλ Κλίντον, που είναι 58 ετών, υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική κρίση στο Νεπάλ

Οι αντάρτες άρχισαν το 1996 ένοπλο αγώνα κατά της μοναρχίας

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας παραμερίζοντας της κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει το Νεπάλ από τους Μαοϊκούς αντάρτες.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ αρκετοί πολιτικοί έχουν τεθεί σε κατ οίκον φυλάκιση.

Το κύριο αεροδρόμιο του Νεπάλ έκλεισε, έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποκαταστήσει την ειρήνη στο Νεπάλ όπως είχε υποσχεθεί.

Ανησυχεί η Ινδία και η Βρετανία

Η Ινδία, ο μεγάλος γείτονας του Νεπάλ, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις τις οποίες χαρακτήρισε «πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς στο Νεπάλ».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της πολυκομματικής δημοκρατίας. Το ίδιο ζήτησε και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Λουίζ Αρμπούρ.

Ο βασιλιάς του Νεπάλ είπε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη χώρα μέσα σε 3 χρόνια.

Οι Μαοϊκοί αντάρτες ξεκίνησαν ένοπλο αγώνα το 1996 με στόχο την ανατροπή της μοναρχίας.

Πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε ενώ οι αντάρτες ελέγχουν πλέον μεγάλης έκτασης περιοχές της υπαίθρου.

Ο Μαντάβ Νεπάλ, ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού και ο οποίος έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό, δήλωσε πως ο πραγματικός στόχος του βασιλιά είναι να αυξήσει τις ήδη εκτεταμένες εξουσίες του.

Ο βασιλιάς είχε διορίσει ξανά πέρσι τον κ.Ντιούμπα πρωθυπουργό

Το 2002 ο βασιλιάς Γκιανέντρα απέλυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στις αρχές του 2004 τα πολιτικά κόμματα άρχισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς έχει αναθέσει το πρωθυπουργικό αξίωμα σε διάφορους πολιτικούς αλλά τον Ιούνιο ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Σερ Μπαχαντούρ Ντιούμπα τον οποίο είχε απομακρύνει δύο χρόνια πριν πάλι με το δικαιολογητικό ότι δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τους Μαοϊστές αντάρτες.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: Θα παραμείνει το 35ωρο;

Χάος προκάλεσε στα μέσα Ιανουαρίου η απεργια των σιδηροδρομικών

Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει σχέδιο για χαλάρωση της νομοθεσίας με την οποία καθιερώνεται η εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων εργαζόμενων δεν θέλει να αυξηθούν οι εργάσιμες ώρες.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει χαλάρωση των κανόνων για τις ώρες εργασίας θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε μια εταιρία θα μπορούν κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση της εταιρείας και το συνδικάτο τους να δουλεύουν περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα και θα πληρώνονται υπερωρίες.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι το 75% των εργαζόμενων επιθυμεί να παραμείνει η 35ωρη εργάσιμη εβδομάδα την οποία είχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Μόνο το 18% των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία να δουλεύει περισσότερες ώρες.

Όμως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει ανταγωνιστική η γαλλική οικονομία και για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ορισμένες επιχειρήσεις επίσης υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί στις υπερωρίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα τους παρ όλο που η ωριαία παραγωγικότητα των Γάλλων εργαζομένων είναι μεγαλύτερη από αυτή των Αμερικανών ή των Βρετανών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που συζητάει το κοινοβούλιο είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση της 35ωρης εργάσιμης εβδομάδας και απειλούν ότι θα οργανώσουν διαδηλώσεις το Σάββατο.


Χόλιγουντ δίχως έριδες

Η ταινία του Μάικλ Μουρ «Φάρεναϊτ» κέρδισε τον «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες

Η φετινή λίστα με τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ δεν συμπεριλαμβάνει τις ταινίες που προκάλεσαν σάλο και παραμένει για μία ακόμη φορά σε φιλμ που δεν προκαλούν έριδες.

Εάν τα βραβεία Όσκαρ απονέμονταν σε εκείνες τις ταινίες που απασχόλησαν περισσότερο τον Τύπο, τότε σίγουρα θα δίνονταν στο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Φάρεναϊτ» και στο φιλμ του Μελ Γκίμπσον «Τα πάθη του Χριστού».

Και τα δύο φιλμ προκάλεσαν πολλά σχόλια και έκαναν τόσο τους κριτικούς κινηματογράφου όσο και το κοινό να μιλά για αυτά συνεχώς.

Επιπλέον, και οι δύο ταινίες συγκέντρωσαν πολλούς θεατές αμέσως μόλις άρχισαν να προβάλλονται από τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το «Φάρεναϊτ» έσπασε κάθε ρεκόρ στα κινηματογραφικά ταμεία, καθώς ποτέ άλλοτε ένα ντοκιμαντέρ δεν έκοψε τόσα εισιτήρια.

Προτίμηση στις υπερπαραγωγές

Από την άλλη πλευρά, «Τα πάθη του Χριστού» είχαν κέρδη 370 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα «Πάθη του Χριστού» θεωρήθηκαν ότι είχαν αντισημιτικά μηνύματα»

Το φιλμ του Μάικλ Μουρ καταδίκαζε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ενώ η ταινία του Μελ Γκίμπσον θεωρήθηκε αντισημιτική.

Το «Φάρεναϊτ» δεν έλαβε καμία υποψηφιότητα για Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών.

Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφεύγει να βραβεύει τέτοιου είδους ταινίες.

Συνήθως προτιμά υπερπαραγωγές, όπως ο «Τιτανικός», ο «Μονομάχος» και ο «’ρχοντας των δακτυλιδιών», που δεν φαίνεται να διχάζουν το κοινό, λένε οι κριτικοί κινηματογράφου.

Οι φετινές υποψηφιότητες

Φέτος, μία τέτοια ταινία θεωρείται ο «Αεροπόρος» («Aviator») του Μάρτιν Σκοτσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η οποία έχει συγκεντρώσει και τις περισσότερες υποψηφιότητες.

Η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε θεωρείται το φετινό φαβορί

Πάντως, στην κατηγορία της καλύτερης ξένης κινηματογραφικής ταινίας έχει προταθεί η γερμανική ταινία «Η πτώση» («Downfall») για τη ζωή του Αδόλφου Χίτλερ.

Το εν λόγω φιλμ έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια, καθώς παρουσιάζει και μία τρυφερή, πιο ανθρώπινη πλευρά του Χίτλερ.

Μία τέτοια ταινία όμως δεν θα μπορούσε να προταθεί στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, λένε οι κριτικοί.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία γνώριζε

Της Μέττας Τσικρικά

Επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Λευκωσία

Σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 17 Ιουλίου του 1974, τρεις μέρες πριν από την εισβολή του Αττίλα, η ’γκυρα γνωστοποίησε στη βρετανική κυβέρνηση ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Μεγαλόνησο.

Απόρρητο έγγραφο του Φόρειν Όφις περιέχει τα πρακτικά της συνάντησης, στις 17 Ιουλίου, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Χάρολντ Γουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικό, Τζέιμς Κάλαχαν.

Στη συνάντηση του Λονδίνου, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητά τη συνεργασία της Βρετανίας, ώστε η τουρκική εισβολή να γίνει μέσα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Βρετανία αρνείται να διευκολύνει τους Τούρκους μέσα από τις βάσεις της, αφήνει όμως αφενός να εννοηθεί ότι δεν θα εμποδίσει την τουρκική εισβολή και αφετέρου ανοικτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει την Ελλάδα να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο.

Το Λονδίνο γνωρίζει ότι αν η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο, θα επικρατήσει εύκολα. Όπως επισημαίνει απόρρητο έγγραφο:

«Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, αλλά βρίσκονται σε πολύ κακή γεωγραφικά θέση.... Αντιθέτως, οι τουρκικές δυνάμεις, θα μπορέσουν, υπό ευνοικές καιρικές συνθήκες, να εισβάλουν στην Κύπρο και να επικρατήσουν», γράφει το εσωτερικό έγγραφο του Φόρειν Όφις.

Τέσσερις μέρες μετά την τουρκική εισβολή, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Χάρολντ Ουίλσον, το μόνο που εγείρει ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι η προστασία των Βρετανών και ξένων ειρηνευτών.

Αντιθέτως όταν, μετά την τουρκική εισβολή και την πτώση της χούντας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σκεπτόταν να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο, ο Χάρολντ Γουίλσον στέλνει επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 16 Αυγούστου, και τον καλεί να μην στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο.

Μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, στις 14 Αυγούστου, οι Βρετανοί εξετάζουν τις συνέπειες.

Ως θετική επίπτωση θεωρούν το ενδεχόμενο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, να απεξαρτηθούν στρατιωτικά οι Έλληνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, ελικόπτερα και πλοία, από τη Βρετανία.

Σε άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις πυρηνικές κεφαλές που αποθηκεύουν στην Ελλάδα και την Τουρκία οι Αμερικανοί, που φοβούνται μήπως, σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, πληγούν κατά λάθος οι εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Χάρολντ Γουίλσον

Προς το τέλος του 1974, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναλύει επισταμένως τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι αν το Αιγαίο και το Κυπριακό αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο θέμα, η Ελλάδα θα απαιτήσει τη μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο, από τη στιγμή που θα δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Είναι λοιπόν καλύτερα, συστήνει το Φόρειν Όφις, το Αιγαίο και το Κυπριακό να μην συζητούνται στο πλαίσιο συνολικής λύσης, αλλά ως χωριστά ζητήματα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα καταγράφει πάντως τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «οι Τούρκοι σκέπτονται να καταλάβουν και ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το Κυπριακό».


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Βλέπουμε οτι συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε που άνοιξε το ’ουσβιτς, ένα στρατόπεδο στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο πολλές χιλιάδες ανθρώπων. οι ανθρωποι αυτοί διώχθηκαν λόγω της φυλής τους και της θρησκείας τους. είναι ένα γεγονός που η λέξη που το χαρακτηρίζουμε τα λέει όλα: Ολοκαύτωμα. Πιστεύω οτι πολλοί ανάλλωσαν αρκετο χρόνο και λέξεις για πόσο αποτρόπαιο ήταν και ακόμα είναι. Επιτρέψτε μου να δω μια άλλη πλευρά της επετείου.

Βλέπουμε πολλούν να θυμούνται με δάκρυα στα μάτια τις στιγμές που πέρασαν αλλά να προκαλούν και σχόλια του τύπου "6 εκατομύρια... δεν ήταν αρκετά" ή "γιατί ρε Σίντλερ;" όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι μία πραγματικότητα την οποία όποιος την απορρίπτει εθελοτυφλεί. Οι ρίζες της αντίδρασης αυτής δεν είναι ο αντισημιτισμός με την έννοια την φυλετική ή τη θρησκευτική. Οι ρίζες της είναι τα πάθη του παλαιστινιακού λαού τα οποία όποιος δεν τα βλέπει επίσεις εθελοτυφλεί.

Όταν βλέπεις μερικούς σύχρονους και πολιτισμένους ανθρώπους όπως η κυβέρνηση του Ισραήλ να κάνει αυτά τα εγκλήματα και παραμένοντας ατιμώριτη προβάλλοντας λόγους δήθεν αντιτρομοκρατίας και παράλληλα να πενθεί για το Ολοκαύτωμα είναι μάλλον σχήμα οξύμωρο. θα περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση από τους Ισραηλινούς και περισσότερες αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Σα! ρόν δεδομένων των παθών της φυλής τους. τότε ίσως πάψουν και οι κατάρες προς το Ισραήλ από μεγάλο μέρος της διεθνούς κακής γνώμης.

Δημήτριος Θεοχάρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Oι συνθήκες για την επανάληψη παρόμοιου φαινομένου σαν και αυτού που συνέβη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τον αποδεκατισμό των Εβραίων στα στρατόπεδα σαν και αυτό του ’ουσβιτς, πάντα είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να ενώνει όλους τους ανθρώπους για πράξεις που ποτέ δεν θα πρέπει να οδηγήσουν μια ομάδα ανθρώπων ή ένα άτομο σε παρόμοια περιστατικά.

Τις συνθήκες τις κατασκευάζει ο άνθρωπος για τον άνθρωπο και ποτέ ο άνθρωπος για τη φύση εφόσον η φύση μπορεί να καταστρέψει ή και να οδηγήσει τους ανθρώπους στην καταστροφή ή στην ανάδειξή τους. Οτιδήποτε έχει σχέση με καταστροφή μιας φυλής ή ενός λαού είναι καταδικαστέα πράξη από κάθε normal άνθρωπο. Οι λύσεις δίνονται μέσω της διπλωματίας και όταν αποτυγχάνεται αυτή η οδός, τότε οι λύσεις δίνονται με τα όπλα.

Όταν δύο άνθρωποι πολεμούν τότε δεν χαρακτηρίζεται ως στυγνή δολοφονία η πράξη τους ανεξαρτήτως των αιτιών που τους ώθησαν σε αυτό τον πόλεμο. Σε καμμία περίπτωση η γενοκτονία δεν είναι θεμιτή πράξη αλλά πράξη εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Η απάντησή μου στον κύριο Κόφι Ανάν είναι ότι η απειλή ενός παρόμοιου κακού, ισοδυναμεί με την ανικανότητα ορισμένων κυβερνήσεων να διοικήσουν σωστά τον κόσμο και έχοντας και το μαχαίρι και το καρπούζι τοποθετούν οι ίδιες τα δάχτυλα στις σκανδάλες των αδαών πολιτών. Πολιτών που από την εξαθλίωση μπορούν να φθάσουν σε ακραίες καταστάσεις και ανεξέλεγκτες πρακτικές.

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Μαύρη σελίδα της ιστορίας η γενοκτονία των Εβραίων. Μαύρη σελίδα και η εξόντωση των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ινδιάνων της Αμερικής, των τσιγγάνων και τόσων άλλων λαών. Η ιστορία όμως γράφεται από τους νικητές. Οι φρικαλεότητες των συμμάχων στη Δρέσδη με τους 130.000 νεκρούς (κυρίως αμάχους), όπου έκαψαν μια πόλη γεμάτη πρόσφυγες και βομβάρδισαν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα θυμίζουν ’ουσβιτς και Τρεμπλίνκα.

Για να μην αναφερθούμε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου χτύπησαν αναίτια έναν εχθρό που είχε ήδη χάσει τον πόλεμο και σκότωσαν και πάλι αμάχους. Οι ναζί και οι πρακτικές τους καταδικάστηκαν. Οι πρακτικές των συμμάχων όμως αποτελούν δυστυχώς ένα επιτυχημένο πρότυπο βίας που θα φέρει κι άλλα δεινά στον κόσμο στο επόμενο διάστημα.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η τύχη συνανθρώπων μας, είναι πάντα στα χέρια μας. Αν σιωπούμε, αν γυρνάμε την πλάτη μας, αν στρουμφοκαμηλίζουμε εμείς, ο δικτάκτορας θα κάνει αυτό που θέλει για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, όποιοι και αν είναι αυτοί με θύματα πάντα τους αθώους. Αθώα θύματα οι Εβραίοι, αθώα θύματα οι Αρμένιοι, αθώα θύματα οι Έλληνες της Μ.Ασίας, οι Ιρακινοί ... και τα αθώα θύματα θα υπάρχουν πάντοτε πίσω από τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών εξουσιαστών από τα κέντρα αποφάσεων. Μονάχα ενωμένοι χωρίς χαλκά και καθοδήγηση από τον ισχυρό μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η φρίκη είναι έτοιμη να εκδηλωθεί πάντοτε όσο κι αν έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα, όσο κι αν περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα μας.

Σωτήριος Πανουργιάς (Ελλάδα)

Το Αουσβιτς, το Μπιρκεναου, η Τρεμπλίνκα, το Νταχαου,και όλοι οι τόποι μαρτυρίου μας δίδαξαν πως οι πολιτισμένοι "αριοι" του Μπετόβεν του Μπρέχτ και του Λαιμπνιτς ξεκίνησαν να εξολοθρεύσουν τους απολίτιστους "υπανθρώπους". Πολιτισμός χωρίς επίκεντρο τον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρχει σε κανένα αιώνα. Δεν υπάρχουν σήμερα με κανένα τρόπο οι συνθήκες να συμβούν παρόμοια φαινόμενα διότι δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο σ αυτήν την "μηχανή" παραγωγής φρικαλεοτήτων. Οσοι μιλούν για "αναλογίες" δεν φαντάζονται καν τι συνέβη εκεί.

Mωυσής Μάτσας (Πάτρα)

A careful inspection of the picture posted at the top of this page reveals parts of the infamous inscription "Arbeit Macht Frei", or "Work Liberates". One wonders why anyone would have cared to post this, under other circumstances true message, at that particular location. It is possible that this was meant to motivate what was essentially slave workers by showing a curious, almost compassionate understanding of their predicament. It is probably the only soft gesture their captors had for those enslaved.

Most of the inmates didn't even get to become workers. Many were women and children, who were kept there for no apparent reason other than that their captors hesitated to do what they massively did at the end of the war, i.e. get rid of almost all of them, possibly for fear of being observed, by outsiders or by the wider german society.

However, the major embarassment at present day (rarely focused on) comes from the fact that this all happened in a developed country at the center of Europe, and in particular in the country of Thinkers and Poets ("das Land der Denker und Dichter"). Europe has since recovered, but there are still a lot of very large cages in this world, even whole countries, which trap and torture some or all of their citizens in much the same ways as was done in Auschwitz. Many of those countries are parts of the Human Rights Commission at the United Nations (Sudan is one of them). But many of us find reasons to look the other way on those unpleasant realities.

For those with ambitions to fix the wrongs of this world, here are some actions to consider: Grant the descendants of those Jews (and others) a safe country which respects their rights to life, liberty, and the pursuit of happiness. This includes allowing the state of Israel to continue to exist. Therefore, let's stop hugging terrorists, let's cut off the funding of Hamas and Hezbollah in the West, and let's keep nuclear weapons out of the hands of any Mr. Rafshandschani (who wanted to "solve the problem" of Israel with "a single bomb"). All of those look like good starting points to me. For those who would do nothing of the above, let's keep talking endlessly about what beast mas was (hopefully, only in the past), and how could Auschwitz have happened?

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

Η φαντασια του ανθρωπου σταματα, το μυαλο σκοτινιαζει, και το μεγαλο ερωτημα ερχετε αυθορμιτα στα χειλη! ΓΙΑΤΙ? Πιος αποφασιζε-ζει για την ανθρωπινη ζωη? Γιατι εδιναν και δινουν σημασια σε Υλικα αγαθα που μια μερα τα αφινουμε πισω? Φτωχε μου ανθρωπε ειρθες γυμνος, και γυμνος θα φυγεις! Σπιρε λοιπον τον σπορο της αγαπης για τον πλισιον σου, και μην καταστρεφεις οτι ο Μεγαλος Θεος εφιαξε για σενα. Με την γομολαστιχα των ανατριχιαστικων αναμνισεων του Αουσβιτς, σβισε τους οραματισμους να αποχτισεις δοξα και μεγαλο ονομα. Ολοι μας ειμαστε ισοι. Ας γινομε λοιπον καλη Σαμαριτες. Η γη ειναι αλαθιτη στην τροχια της για εκατομμυρια χρονια. Ο Ανθρωπος κανει λαθοι

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

δυστυχος στην ελλαδα εχει χαθει εντελως το μετρο. φτασαμε να συγκρυνουμε το αουσβιτς με το γκουανταναμο τι αλλο εχουμε να ακουσουμε σε αυτην την χωρα!!!!

Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Τρομακτικό και αποτρόπαιο το έγκλημα του ’ουσβιτς, αλλά η ανθρωπότητα γνωρίζει καθημερινά τόσα πολλά ’ουσβιτς!!! Και βέβαια σ΄αυτόν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία εκατομμύρια Ρώσοι και όχι μόνο Έβραίοι. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έχουμε επιλεκτική μνήμη. Διαφορετικά θα έπρεπε να δούμε το σύγχρονο ’ουσβιτς του Σαρόν για τους Παλαιστίνιους και τόσα άλλα κοντά σε αυτό. Η φρίκη παρούσα, δυστυχώς διαχρονική!

Μάκης Κωνσταντίνου (Κορωπί)

Το ’ουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μειονοτήτων (φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών κλπ) του ναζιστικού καθεστώτος. Εκεί έγιναν οι πρώτες εφαρμογές των θαλάμων αερίων για ομαδικές εξοντώσεις. Οι κρατούμενοι, είτε εκτελούνταν με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο, είτε χρησιμοποιούνταν σε φρικτά ιατρικά πειράματα, είτε χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό σε παρακείμενα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με μικρό φυσικά ποσοστό επιβίωσης, λόγω των εξαθλιωτικών συνθηκών. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης, η ομαδική εξόντωση των περίπου 6 εκατομμυρίων κρατουμένων χαρακτηρίστηκε γενοκτονία και οι υπέυθυνοι του στρατοπέδου-ανδρείκελα του καθεστώτος δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου.

Τελικά, το Ολοκαύτωμα ήταν ίσως το πιο γερό χτύπημα στην αξιοπρέπεια του πολιτισμένου ανθρώπινου γένους σε ολόκληρη την ιστορία. Για ποιό λόγο άραγε, παρ όλη την ανθρώπινη ευφυία και τα διδάγματα που πιστεύουμε πως έχουμε λάβει, βρισκόμαστε στο τέλμα ενός κόσμου γεμάτου βία και βαναυσότητα; Όπως τότε, έτσι και σήμερα, άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, από πολιτισμένες χώρες, όχι απλώς ανέχονται αλλά και συμμετέχουν στις σύγχρονες βαρβαρότητες, οι οποίες βεβαίως έχουν λάβει μια πιο σύγχρονη και τεχνολογικά άρτια μορφή. Τότε, οι ηγέτες του φασιστικού καθεστώτος, χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας, για να διεγείρουν το συναίσθημα.

Σήμερα, σε πολλές χώρες στο όνομα της θρησκείας, της πατρίδας αλλά κυρίως στη θέα του χρήματος, ξεσπούν πολεμικές συρράξεις, σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και καταγράφονται ειδεχθή εγκλήματα. Μπορεί αντίστοιχα στρατόπεδα να μην υπάρχουν, όμως η αντίληψη των ισχυρών του κόσμου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά. Το ιστορικό των φρικαλεοτήτων, των γενοκτονιών, των βασανιστηρίων, των εκτελεστικών αποσπασμάτων και των ατόμων που «βγαίνουν από τη μέση» σε διάφορες χώρες, από το 1945 κι έπειτα, αποτελεί απόδειξη του ότι η νοοτροπία που δικαιολογούσε την ύπαρξη στρατοπέδων εξόντωσης εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα.

Συνεπώς, αν ακόμα και 60 χρόνια μετά, το σκηνικό δεν έχει βελτιωθεί αρκετά, οι πιθανότητες και μαζί οι ελπίδες για μια εκ βάθρων αλλαγή από οποιονδήποτε φορέα και με οποιονδήποτε τρόπο, μειώνονται δραματικά. Όπως παρατηρεί ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ, «αυτό που μας διδάσκει η πείρα και η ιστορία είναι ότι τα έθνη και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ίδια την ιστορία ούτε ενήργησαν σύμφωνα με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν.»

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάδα)

Το σημερινό θέμα θα ήταν πολύ απλό αν ήταν πολυεδρικό. Αν ήταν ένα διαφανές πρίσμα, που θα σε άφηνε να το δείς από κάθε πλευρά. Δυστυχώς όμως αυτό, παρά τα 60 χρόνια που έχει γράψει ιστορία, εξακολουθεί να είναι μονοεδρικό και μονοδιάστατο. Κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια έχουμε την ευκαιρία μίας αναμνηστικής κινηματογραφικής δόσης και τώρα τελευταία, επειδή τα "εμβόλια" αυτά δεν πιάνουν εύκολα, έχουμε άλλου είδους συνταγές με «φάρμακα», που δοκιμάζονται ανάλογα με τις απο λαού εις λαόν διαμορφωμένες απόψεις επι του θέματος. Ή και με απόψεις, που τις προκαλούν άλλοι, για να δοκιμάσουν τα νέα αυτά «φάρμακα».

() Είναι δύσκολο για τον απλό παρατηρητή να αρχίσει, επειδή υπάρχει σύγχυση, την οποία έχει προκαλέσει, αφενός η εκ του Στέητ Ντηπάρτμεντ (και όχι από το Τελ Αβίβ) πρόσφατη απανταχούσα περι αντισημιτσιμού στην Ελλάδα (πιστό αντίγραφο της έκθεσης του ιδρύματος Wiesental, που έδωσε στο Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι), με την δικαιολογία ότι, εμείς οι Έλληνες καίμε κατά παμπάλαιο έθιμο τον Ιούδα μία φορά τον χρόνο και μετά την Ανάσταση και αφετέρου η αδράνεια των Αμερικανών στην εμφάνιση του τρίτου κατά σειράν διαδόχου του βρετανικού θρόνου Χάρρυ με στολή SS σε κάποιο πάρτυ μετεμφιεσμένων, που το φωτογράφισε Αγγλος δημοσιογράφος και το δημοσίευσαν και σχολίασαν πρωτοσέλιδα όλες οι εφημερίδες και όλα τα κανάλια του κόσμου.

Καταρχήν, αν πρόκειται για χαρακτηρισμό αδικήματος, το δικό μας, το οποίο διαπράττεται μία φορά τον χρόνο και δεν αναφέρεται στους Ιουδαίους, αλλά στον προδότη επι χρήμασι () Σκοπιμότης λοιπόν αλλά σε πλαίσιο τελείως άσχετο και τραβηγμένο από τα μαλλιά. Γιατί ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Αγγλία υπάρχει ή υποφώσκει, όπως επιχειρούν μερικοί να διαδώσουν, αντισημιτισμός.

Είναι βέβαια λογικό να υπάρχουν απόψεις, γνώμες και διαφωνίες με την πολιτική που ασκεί σήμερα το Ισραήλ στην γειτονιά του, για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, που καμία επιτροπή του ΟΗΕ, του Κογκρέσου κ.λ.π. δεν έκανε τον κόπο να ψάξει, για την συνεργασία και πώληση σύγχρονων όπλών στις Ινδίες χωρίς την σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και για όσα άλλα κατά καιρούς επιχειρεί. Είναι λογικό επίσης να μην συμφωνούμε στην Ελλάδα για ανακήρυξη της επετείου του Ολοκαυτώματος σε εθνική μας γιορτή, αφού δεν έχουμε κάνει ακόμα εθνική γιορτή την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ποντίων ή ακόμα και των Αρμενίων, φύλων πολυαριθμότερων του εβραϊκού, που συμποσούται σε 5.000 άτομα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα)

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση στο Νεπάλ

Οι αντάρτες άρχισαν το 1996 ένοπλο αγώνα κατά της μοναρχίας

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας παραμερίζοντας της κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει το Νεπάλ από τους Μαοϊστές αντάρτες.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ αρκετοί πολιτικοί έχουν τεθεί σε κατ οίκον φυλάκιση.

Το κύριο αεροδρόμιο του Νεπάλ έκλεισε, έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποκαταστήσει την ειρήνη στο Νεπάλ όπως είχε υποσχεθεί.

Ανησυχεί η Ινδία

Η Ινδία, ο μεγάλος γείτονας του Νεπάλ, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις τις οποίες χαρακτήρισε «πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς στο Νεπάλ».

Οι Μαοϊστές αντάρτες ξεκίνησαν ένοπλο αγώνα το 1996 με στόχο την ανατροπή της μοναρχίας.

Πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε ενώ οι αντάρτες ελέγχουν πλέον μεγάλης έκτασης περιοχές της υπαίθρου.

Ο Μαντάβ Νεπάλ, ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού και ο οποίος έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό, δήλωσε πως ο πραγματικός στόχος του βασιλιά είναι να αυξήσει τις ήδη εκτεταμένες εξουσίες του.

Ο βασιλιάς είχε διορίσει ξανά πέρσι τον κ.Ντιούμπα πρωθυπουργό

Το 2002 ο βασιλιάς Γκιανέντρα απέλυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στις αρχές του 2004 τα πολιτικά κόμματα άρχισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς έχει αναθέσει το πρωθυπουργικό αξίωμα σε διάφορους πολιτικούς αλλά τον Ιούνιο ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Σερ Μπαχαντούρ Ντιούμπα τον οποίο είχε απομακρύνει δύο χρόνια πριν πάλι με το δικαιολογητικό ότι δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τους Μαοϊστές αντάρτες.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδοτήσεις οινοπαραγωγών

Αυτή τη στιγμή η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση κατά περίπου 30%

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει τη βιομηχανία κρασιών με 70 εκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πωλήσεις που μειώνονται και την προβληματική υπερπαραγωγή.

Το οικονομικό πακέτο έχει στόχο να ενισχύσει τους οινοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και να βελτιώσει τους τρόπους προώθησης του κρασιού.

Η γαλλική βιομηχανία κρασιού, η δεύτερη στον κόσμο, έχει πληγεί από την μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και την αυξανόμενη κατανάλωση των κρασιών από τις χώρες του Νέου Κόσμου.

Αλλά οι οινοπαραγωγοί λένε πως τα μέτρα δεν είναι επαρκή.

Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα σχετίζεται με την χορήγηση προνομιακών δανείων στους υπερχρεωμένους οινοπαραγωγούς.

’λλα ποσά θα διατεθούν για χαμηλότοκα δάνεια σε συνεταιρισμούς -που αποτελούν την πλειοψηφία των Γάλλων οινοπαραγωγών- και για την προώθηση του γαλλικού κρασιού στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών έπεσαν για πρώτη φορά πίσω από τις χώρες του Νέου Κόσμου Αυστραλία, Χιλή, ΗΠΑ- το 2003.

Η εσωτερική κατανάλωση που αντιστοιχεί στο 70% των πωλήσεων έχει πέσει λόγω σοβαρών περιορισμών στη διαφήμιση και τους αυστηρούς νόμους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση η κυβέρνηση θα δώσει τη συγκατάθεσή της για καταστροφή των αμπελιών όπου υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των παραγωγών και θα βοηθήσει στην πρόωρη συνταξιοδότηση οινοπαραγωγών.

Επιπλέον θα ζητήσει την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διύλιση 250 εκατομμυρίων λίτρων κρασιού σε αλκοόλ.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφάνεια και στην Εκκλησία

Κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας «χωρίς κανένα συμβιβασμό, με αίσθημα δικαίου, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» εξήγγειλε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, που εκτάκτως συγκάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου για την σχετική δήλωση, τόνισε ότι παρακολουθεί «όλα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την εκκλησία, η οποία είναι το αποκούμπι του λαού μας» και «οφείλουμε με θετικό τρόπο να την προστατέψουμε». Η δήλωση γίνεται μόλις δύο ημέρες πριν την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει αυτές τις μέρες την εκκλησία και την κοινή γνώμη.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών πέρασε στην αντεπίθεση, κατά όσων ιεραρχών αναφέρονταν σε σχέση του Αρχιεπισκόπου με τον κατηγορούμενο για αρχαιοκαπηλία, αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «συνδυασμένη προσπάθεια, δια της υπόθεσης Γιοσάκη, να σπιλωθεί το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και εν γένει να αμαυρωθεί η εικόνα της Εκκλησίας με τη διασπορά χαλκευμένων ειδήσεων».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση διαψεύδει όσα δήλωσαν οι μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος και Ζακύνθου Χρυσόστομος γνωστοί αντιπολιτευόμενοι τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Θηβών Ιερώνυμος, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ’λτερ, ανέφερε επίσκεψη που δέχθηκε από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και ανώτατο δικαστικό, το 1998, και πριν από την αρχιεπισκοπική εκλογή, εκ μέρους του σημερινού Αρχιεπισκόπου και τότε μητροπολίτη Δημητριάδος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι παντελώς ανεξήγητο το δήθεν ενδιαφέρον του Γιοσάκη για την εκλογή του Μακαριωτάτου, ο οποίος ούτε είχε, ούτε φυσικά έχει οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία» με τον αρχιεπίσκοπο.

Ο Ζακύνθου Χρυσόστομος είχε πει στην ίδια εκπομπή ότι κατά την πλήρωση, το 1994, της μητρόπολης Αττικής, πλαστογραφήθηκαν από τον σημερινό αρχιεπίσκοπο έξι ψηφοδέλτια.

Στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι πρόκειται περί «εξ ολοκλήρου ψευδούς ισχυρισμού» ο οποίος «είχε μάλιστα προβληθεί και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ασκηθείσα τότε αίτηση ακυρώσεως κατά της πράξεως μεταθέσεως του Μητροπολίτη Αττικής και απορρίφθηκε ομόφωνα».

Τέλος, τονίζεται πως «ουδέποτε ο Μακαριώτατος τοποθέτησε τον Γιοσάκη σε οιανδήποτε «επιτελική» θέση στην Ιερά Σύνοδο, στην Αποστολική Διακονία ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ουδέποτε εξεδήλωσε μία τέτοια πρόθεση, όπως κακόβουλα διαδίδεται».


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεπίθεση Αρχιεπισκοπής

Στην αντεπίθεση πέρασε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατά όσων ιεραρχών αναφέρονταν σε σχέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, με τον κατηγορούμενο για αρχαιοκαπηλία, αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Με ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Δευτέρας, η Αρχιεπισκοπή κάνει λόγο για «συνδυασμένη προσπάθεια, δια της υπόθεσης Γιοσάκη, να σπιλωθεί το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και εν γένει να αμαυρωθεί η εικόνα της Εκκλησίας με τη διασπορά χαλκευμένων ειδήσεων».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση διαψεύδει όσα δήλωσαν οι μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος και Ζακύνθου Χρυσόστομος γνωστοί αντιπολιτευόμενοι τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Θηβών Ιερώνυμος, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ’λτερ, ανέφερε επίσκεψη που δέχθηκε από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και ανώτατο δικαστικό, το 1998, και πριν από την αρχιεπισκοπική εκλογή, εκ μέρους του σημερινού Αρχιεπισκόπου και τότε μητροπολίτη Δημητριάδος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι παντελώς ανεξήγητο το δήθεν ενδιαφέρον του Γιοσάκη για την εκλογή του Μακαριωτάτου, ο οποίος ούτε είχε, ούτε φυσικά έχει οιανδήποτε σχέση ή επικοινωνία» με τον αρχιεπίσκοπο.

Ο Ζακύνθου Χρυσόστομος είχε πει στην ίδια εκπομπή ότι κατά την πλήρωση, το 1994, της μητρόπολης Αττικής, πλαστογραφήθηκαν από τον σημερινό αρχιεπίσκοπο έξι ψηφοδέλτια.

Στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι πρόκειται περί «εξ ολοκλήρου ψευδούς ισχυρισμού» ο οποίος «είχε μάλιστα προβληθεί και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ασκηθείσα τότε αίτηση ακυρώσεως κατά της πράξεως μεταθέσεως του Μητροπολίτη Αττικής και απορρίφθηκε ομόφωνα».

Τέλος, τονίζεται πως «ουδέποτε ο Μακαριώτατος τοποθέτησε τον Γιοσάκη σε οιανδήποτε «επιτελική» θέση στην Ιερά Σύνοδο, στην Αποστολική Διακονία ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ουδέποτε εξεδήλωσε μία τέτοια πρόθεση, όπως κακόβουλα διαδίδεται».


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αναστολή των κινητοποιήσεων

Αποχωρούν από το πρωί της Τρίτης, οι αγρότες της Θεσσαλίας από τα Τέμπη και τους λοιπούς χώρους συνάθροισής τους.

Την απόφαση έλαβαν κατά τη συνεδρίασή τους, το βράδυ της Δευτέρας, οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, και αποτελεί αναστολή των κινητοποιήσεων.

Όπως τόνιζαν οι αγρότες, η αναστολή αφορά τον τρέχοντα μήνα, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου λήγει η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων και αναμένεται το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των ελέγχων.

Βάσει των ανακοινώσεων που θα γίνουν τότε από το υπουργείο, οι βαμβακοπαραγωγοί επιφυλάσσονται να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Σερρών παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων «συμβολικού χαρακτήρα» -για μικρό χρονικό διάστημα- ξεκίνησαν τη Δευτέρα αγρότες οι οποίοι συντονίζονται από την ΠΑΣΥ που πρόσκειται στο ΚΚΕ.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στην ΕΣΗΕΑ οι «λίστες»

Εντός της Τρίτης αναμένεται να αναρτήσει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)στην ιστοσελίδα της τις «λίστες» των δημοσιογράφων ποτ απασχολούνται στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και τα δημόσια ΜΜΕ.

Σε σχετική του ανακοίνωση το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων αναφέρει ότι δεν ζήτησε αυτές τις λίστες αλλά είχε καλέσει τον υπουργό «να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων που κατέχουν τις όποιες θέσεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ρουσόπουλος ωστόσο παρέδωσε τις λίστες στην ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας σε συνοδευτική επιστολή ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων «αντιβαίνει προς τις αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων» και ζητώντας να τηρηθεί η σχετική νομοθετική πρόνοια.

Η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι με τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων και την αποστολή της «λίστας» σε εκείνην, ο υπουργός «στοχεύει στο να μετακυλήσει τις όποιες ευθύνες στην Ένωση Συντακτών, η οποία δεν τις αρνείται, πιστεύοντας ότι η δημοσιοποίηση των όποιων θέσεων των εργαζομένων όλων των κλάδων στο Δημόσιο δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ακόμη ότι, όπως ανέφερε στη συνοδευτική του επιστολή κι ο κ. Ρουσόπουλος, οι παραδοθείσες «λίστες» αναφέρονται στους απασχολούμενους μέχρι και το έτος 2003.

Ο υπουργός επικρατείας έχει δεσμευτεί ότι θα αποστείλει τις καταστάσεις από το 2004 και μέχρι σήμερα, ως τις 5 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι «λίστες» παραδόθηκαν από το υπουργείο Επικρατείας, βάσει του σχετικού προεδρικού διατάγματος του 1997 και κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, μετά πρόσφατες καταγγελίες περί καταφανών παραβιάσεων των κανόνων δεοντολογίας από πολυθεσίτες δημοσιογράφους.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Στο ρυθμό των σκανδάλων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Έρευνα για επίορκους δικαστές. Με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιερός πόλεμος με οσμή σκανδάλων. Σκιές, υπονοούμενα και έντονη αντιπαράθεση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δικαιοσύνη: 12 μέτρα για να προλάβουν τη σήψη! Ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τίνος είναι ο Γιοσάκης; Πόλεμος στην Εκκλησία μετά τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οδηγός για τα ακίνητα. Πώς θα συμπληρώσετε τα 5 φορολογικά έντυπα. 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο μόνο με βάση τη δήλωση εισοδήματος.

Η ΑΥΓΗ: Έκτακτα μέτρα στη Δικαιοσύνη. Με αφορμή τα παραδικαστικά κυκλώματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χιλιάδες τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Πλιάτσικο σε όλα τα έργα του "2004".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίορκοι δικαστές, ντροπιασμένα ράσα. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα της διαφθοράς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13 χρόνια κάλυπταν το κύκλωμα της διαφθοράς. Αποκαλύπτουμε την απόρρητη αλληλογραφία του αείμνηστου εισαγγελέα Δ. Τσεβά.

ΕΘΝΟΣ: Εισήγηση βόμβα για συμβασιούχους. ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοίγει η γέφυρα σήμερα αλλά τα ερωτήματα υπάρχουν για...Σαμποτάζ η φωτιά στο καλώδιο;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα 12 μέτρα κάθαρσης στη δικαιοσύνης. Καραμανλής: Η δικαιοσύνη να αποβάλει τους επίορκους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 2.371νέες θέσεις μέσα στο Φεβρουάριο. 264 μόνιμοι στην ΕΑΒ και 82 σε 10 υπουργεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερός...μύλος. Σφάζονται στην ποδιά του Γιοσάκη μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοπος.

ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη με τον χρόνο. "Κλειδί" για την κατανομή των κονδυλίων του Δ' ΚΠΣ το έτος λήψης απόφασης".

ΕΣΤΙΑ: Κάθαρσις στην Δικαιοσύνη. Αποφασισμένη η Κυβέρνησις να πατάξη την διαφθορά.

ESPRESSO: Το ΣΔΟΕ ρίχνει ευθύνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος του βαρόνου της κόκας. 2 πορίσματα φωτιά για τον Αλ. Αγγελόπουλο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Καθολική απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης καταγράφει έκθεση της Κομισιόν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα κάθαρσης στη Δικαιοσύνης. Παρέμβαση Καραμανλή. Κακούργημα η δωροδοκία, "πόθεν έσχες" για τους δικαστικούς.

ΚΕΡΔΟΣ: " Να ανοίξει το ασφαλιστικό". Η συνέντευξη της πρώην υπουργού Α. Διαμαντοπούλου".

Ο ΛΟΓΟΣ: 12 μέτρα για τη διαφθορά...στο χώρο της δικαιοσύνης. "Αυτοκάθαρση" στη δικαιοσύνη ζητά ο Κ. Καραμανλής.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαγωνισμός για έργα 1 δισ. ευρώ με έκπτωση 25%. Δημοπρατήθηκαν τμήματα της Εγνατίας Οδού".

ΤΑ ΝΕΑ: Φιλοδώρημα 7 ευρώ αντί για αύξηση στο ΕΚΑΣ και 10 ευρώ αύξηση από τον ΟΓΑ. Προωθούν σενάριο - σοκ για χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ΝΙΚΗ: Μυστικά και ψέματα. Ο Χριστόδουλος δεν ...γνωρίζει τον Ιάκωβο Γιοσάκη. Ανίερο το παρασκήνιο της εκλογής του Αρχιεπισκόπου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά. Μήνυμα συνέχειας και κλιμάκωσης.

TRAFFIC NEWS: Γιατί ζητάει η ’ντζελα αναγνώριση της κόρης της. Αποκαλύπτουμε το εξώδικο στον πατέρα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κεραίες "θανάτου" κινητής τηλεφωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: 2.407 θέσεις στο Δημόσιο. Πού και μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις.

City Press: Οι εργολαβικές εκπτώσεις απειλούν ξανά τα δημόσια έργα.

Μetro: Δέσμευση για κάθαρση. Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τις αποκαλύψεις στη Δικαιοσύνη.

Πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "δέσμη δώδεκα νομοθετικών μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μετά τον σάλο αποκαλύψεων για λαθροχειρίες δικαστικών λειτουργών. Προηγήθηκε δημόσια παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, που υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες καταγγελίες "ρίχνουν βαριά σκιά στη Δικαιοσύνη και πλήττουν ένα θεσμό-θεμέλιο της δημοκρατίας και της κοινωνίας μας" και τόνισε ότι η εξάλειψη της διαφθοράς είναι απαρέγκλιτη απόφαση της κυβέρνησης, όπως και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων δικαστών".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ωστόσο διατυπώνονται επιφυλάξεις μήπως η αυστηρότερη εφαρμογή του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων και ο ορισμός εφέτη ως επόπτη ανακρίσεων στα μεγάλα Πρωτοδικεία οδηγήσουν στη συρρίκνωση της δημοκρατικής αρχής του "αυτοδιοίκητου" των δικαστηρίων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "από το 1992, ο αείμνηστος εισαγγελέας Δημήτριος Τσεβάς είχε εντοπίσει τη δράση παραδικαστικών κυκλωμάτων στους ευαίσθητους χώρους της Δικαιοσύνης. Αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών, στημένες δίκες, ύποπτες ανακρίσεις και άλλες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με πρωταγωνιστές δικαστικούς, δικηγόρους και γιατρούς. Με εγκύκλιό του, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ερευνηθούν με διακριτικότητα, αλλά σε βάθος, τα ύποπτα αυτά περιστατικά, ιδίως στα δικαστήρια του Πειραιά. Τελικά, η αναφορά του αρχειοθετήθηκε χωρίς να τιμωρηθεί ουδείς".

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για τους επίορκους δικαστές αλλά και τις αλληλοκατηγορίες για ντροπιασμένα ράσα και τις απίστευτες ιστορίες με πρωταγωνιστές ιερωμένους. Ξεπερνούν τους 25 οι δικαστικοί που θα δώσουν λόγο για τα παραδικαστικά κυκλώματα, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε 12 νομοθετικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "η κοινή γνώμη πληροφορείται σήμερα έκπληκτη ότι το βαρύτατο αδίκημα της δωροδοκίας δικαστικού αποτελούσε μέχρι τώρα πλημμέλημα. Ενώ θα έπρεπε να θεωρήται ειδεχθές κακούργημα. Όταν ένας δικαστής δωροδοκείται και απαλλάσσει έναν έμπορο ναρκωτικών, ο ίδιος διαπράττει διπλό κακούργημα".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας τόλμησαν τη ρήξη και ανακοίνωσαν γενναία μέτρα εναντίον της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη".

Η Espresso αναφέρει ότι "νομοθετική ρύθμιση με δώδεκα μέτρα με στόχο να καταπολεμηθούν ριζικά τα φαινόμενα της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κατά τον υπουργό δεν νοείται ευνομούμενη πολιτεία με ανυπόληπτη Δικαιοσύνη".

Αγροτικό

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Αυτό είναι το μήνυμα από τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, έστειλαν τη δική τους αγωνιστική άποψη προς κάθε κατεύθυνση".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την απόφαση να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από την κοιλάδα των Τεμπών, σήμερα στις 11 το πρωί, έλαβαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι δίνουν προθεσμία έως τις 24 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους".

Εκκλησία της Ελλάδος - Σκάνδαλα

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "οι "ιερές" αντιμαχίες και καταγγελίες που αγγίζουν ευθέως το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και το παρασκήνιο της εκλογής του, συνοδεύουν τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα".

H metro γράφει ότι "διαστάσεις εμφύλιου πολέμου παίρνει η σύγκρουση στους κόλπους της Εκκλησίας μετά τις καταγγελίες που έκανε την Κυριακή στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος για τον ρόλο που έπαιξε το αρχιμανδρίτης Γιοσάκης στην εκλογή Χριστόδουλου. Τις καταγγελίες αυτές διέψευσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρις Κονιδάρης.

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "στο μεταξύ, τριγμούς στους χώρους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η υπόθεση Γιοσάκη αλλά και οι καταγγελίες του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου για το διάδοχό του Θεόκλητο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Η διαμάχη, που ξέσπασε με αφορμή τη σχέση του κληρικού με "δικαστικό κύκλωμα" που ερευνά η Δικαιοσύνη φέρνει στο προσκήνιο και πάλι την παλιά διαμάχη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η συζήτηση είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο και προσπάθησαν να εμπλέξουν τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο. Πολύ εύστοχα απάντησε ότι το 1995-1996 που συνέβαιναν τα γεγονότα με τον Γιοσάκη ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος αλλά Μητροπολίτης Μαγνησίας. Μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου αποκάλεσε τον Σύρου Δωρόθεο "διαμάντι " της Εκκλησίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "σκιές , υπονοούμενα, τριγμοί και έντονες αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να πλήττουν την αξιοπιστία της Εκκλησίας και τους ιεράρχες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 07:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στροφή στο Μεσανατολικό

Αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής προοιωνίζει η δήλωση της Ράις

Στροφή στο Μεσανατολικό δείχνει να κάνουν οι ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Μαχμούντ Αμπάς στην Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, σε ιδιωτική ενημερωτική συνάντηση που είχε με ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι χωρίς ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος που να ανταποκρίνεται στους πόθους τους λαού του, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ειρήνη ούτε για τους Παλαιστινίους ούτε για τους Ισραηλινούς.

Το σχόλιο της Κοντολίζα Ράις διατυπώνεται λίγες ημέρες πριν την μετάβαση της στη Μέση Ανατολή όπου θα συναντηθεί με τις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της ως υπουργός Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις έκανε σαφές πως η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης αποτελεί κλειδί της εξωτερικής πολιτικής της δεύτερης τετραετίας του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στην έως πριν λίγο πολιτική της αποστασιοποίησης που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον, λέει ανταποκριτής του BBC.

Στροφή που δρομολογήθηκε μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ και την εκλογή του Μαχμούντ Αμπάς στην ηγεσία των Παλαιστινίων, λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Τα σχόλια της Ράις συνέπεσαν με νέα έξαρση της βίας στη Γάζα, όπου σκοτώθηκε μια δεκάχρονη Παλαιστίνια.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν φέρει ευθύνη.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Κακοδιαχείριση

Επικρίσεις για την κακοδιαχείριση των ιρακινών πόρων από τον Μπρέμερ

Επίσημη αμερικανική έκθεση που συνέταξε o Ειδικός Επιθεωρητής της Διαδικασίας Ανοικοδόμησης του Ιράκ διατυπώνει έντονες επικρίσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας κατά τους μήνες που επακολούθησαν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η έκθεση αφορά στην κακοδιαχείριση περίπου εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Αμερικανική Διοίκηση με επικεφαλής των Πολ Μπρέμερ που ηγούνταν της κυβέρνησης κατοχής του Ιράκ μέχρι τον Ιούνιο του 2004, έκανε κακή διαχείριση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αποδείξεις και δικαιολογητικά για πλήθος εξόδων.

Ερωτηματικά για το C-130

Το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, στη Βρετανία, η διοργάνωση των εκλογών στο Ιράκ, επηρεάστηκε αρνητικά από την είδηση της συντριβής βρετανικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130, την Κυριακή το απόγευμα, βόρεια της Βαγδάτης.

Για πολλές ώρες μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος, η κυβέρνηση απέφευγε να αναφερθεί στα αίτια της καταστροφής και ο Τόνι Μπλερ περιορίστηκε μόνο στο να συλλυπηθεί τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο διοικητής της ΡΑΦ, της βρετανικής αεροπορίας, σερ Τζον Σρέραπ περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση ρουτίνας.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο που φαίνεται να δείχνει πως το βρετανικό αεροπλάνο δέχτηκε επίθεση από το έδαφος.

Η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αποκαλείται Ταξιαρχίες 1920 -1920 είναι η χρονιά που απεχώρησαν οι βρετανοί αποικιοκράτες από το Ιράκ.


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 04:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτιμώντας τις εκλογές

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε» λέει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, «αρνήθηκε να υποχωρήσεις στις πιέσεις εκείνων που τον καλούσαν να αναβάλει τις εκλογές λόγω των τρομοκρατικών απειλών».

«Αυτή η επιμονή που είναι η δύναμή του -και καμιά φορά το αδύνατο σημείο του» λέει η εφημερίδα «του βγήκε σε καλό αυτή την φορά και θα είναι δύσκολο και απρεπές- να τον επικρίνει κανείς επειδή έδωσε στους Ιρακινούς την ευκαιρία ελεύθερων εκλογών».

Η επίσης παρισινή Λιμπερασιόν (Liberation) βλέπει την υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προσέλευση των ψηφοφόρων ως ένδειξη ότι οι Ιρακινοί παίρνουν τη δημοκρατία πολύ πιο σοβαρά από πολλούς ειδικούς στις αραβικές υποθέσεις».

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) είναι απαισιόδοξη για τις πολιτικές συνέπειες των εκλογών.

«Η απλή αλήθεια πως οι Ιρακινοί απέρριψαν την τρομοκρατία αποκαλύπτει λίγα για τα κίνητρα και τις ελπίδες των ψηφοφόρων» λέει η εφημερίδα «κι ακόμα πιο ελάχιστα για τη σημασία του αποτελέσματος για το μέλλον της χώρας».

Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές καθώς η ψήφοι δόθηκαν βάσει αυτών των διαχωριστικών γραμμών.

«Για το Ιράκ, μεσοπρόθεσμα, αφού φύγουν οι Αμερικανοί, το αποτέλεσμα θα είναι η προοπτική πραξικοπημάτων, διάλυσης και ενδεχομένως εμφύλιου πολέμου» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εξαίρει το «θάρρος» των Ιρακινών ψηφοφόρων αλλά εκφράζει ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση των σουνιτών.

«Το γεγονός πως ορισμένοι από τους ’ραβες σουνίτες αρνήθηκαν να ψηφίσουν... θα γίνει τώρα μαζί με την τρομοκρατία, που πιθανότατα θα συνεχιστεί- το μεγαλύτερη πρόβλημα για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής τάξης» λέει η εφημερίδα.

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) εξαίρει και αυτή τους Ιρακινούς «που έδωσαν όλο τον εαυτό τους για να εκφράσουν την επιθυμία τους για ειρήνη και δημοκρατική ανοικοδόμηση» παρά το αντάρτικο και την «τρομοκρατική επίθεση για να βυθιστεί η χώρα στο χάος».

Οι Ιρακινοί «δεν ψήφισαν για τη δημοκρατία για την οποία κάνουν λόγο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης» λέει η ιταλική Ουνιτά (LUNITA) -«ψήφισαν για την ελευθερία».

«Ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία της ψήφου» εξηγεί η εφημερίδα «ελευθερία από τους Αμερικανούς που ακόμα και χτες ήταν στη Βαγδάτη πίσω από τα τιμόνια των Χάμβις και στριφογυρνούσαν πάνω από την πόλη στα Απάτσι τους σαν ένα σμήνος μέλισσες».


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 04:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία ’γκυρας για Κούρδους

’ρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Ανησυχία στην ’γκυρα μετά τις εκλογές στο Ιράκ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι αφήνουν τους Κούρδους να αναλάβουν τον έλεγχο του Κιρκούκ- στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του βόρειου Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής παρέμβασης στην περιοχή.

«Ορισμένες φορές, ακόμη και αν δεν το θέλεις, οι συνθήκες σε αναγκάζουν να κινηθείς προς μια κατεύθυνση» είπε ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας.

Η ’γκυρα καταγγέλλει ότι η μεταφορά Κούρδων στο Κιρκούκ έχει ξεπεράσει τα συμφωνηθέντα και γίνεται σε βάρος των Τουρκμένων που κατοικούν στην πόλη.

Ο Αμερικανός υφυπουργός ’μυνας, Ντάγκλας Φέιθ, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στην ’γκυρα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο ίδιος, όμως, απάντησε εμμέσως στις απειλές τουρκικής παρέμβασης τονίζοντας ότι οι μόνοι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα του Κιρκούκ είναι οι Ιρακινοί πολίτες.

Ο τουρκικός Τύπος από την πλευρά του δίνει τη δική του σκληρή απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις Κούρδων του Βόρειου Ιράκ όπως ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο αρχηγός του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

Ο Ταλαμπανί φέρεται να είπε ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ οι Κούρδοι θα αναμιχθούν στο Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν, δηλαδή σε κουρδικές περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας.

Ενόχληση προκάλεσαν στην ’γκυρα και οι πληροφορίες ότι παράλληλα με τις εκλογές στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιήθηκε και ανεπίσημο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής πληροφορία που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.