Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-06

  1. Επιταγές δίχως αντίκρυσμα
  2. Ιράκ: βόμβες και έκτακτα μέτρα
  3. Το τσουνάμι ενώνει
  4. Το τσουνάμι ενώνει
  5. Στο μικροσκόπιο της Γερουσίας
  6. Ιράκ: παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα
  7. Πόλεμος κατά της φτώχειας
  8. Το τσουνάμι ενώνει
  9. Νέες υποσχέσεις για βοήθεια
  10. Η Γερουσία εξετάζει
  11. Το τσουνάμι ενώνει
  12. Γαλλικό παράσημο για τον Σκορτσέζε
  13. Μοναδική ανταπόκριση
  14. Ανασκαφή για τάφο αγνοουμένων
  15. Σαφής προς την Άγκυρα
  16. Αισιοδοξία για το Γρηγόρη Μπιθικώτση
  17. Γκράμι στους πρωτοπόρους
  18. Συσκέψεις πρωθυπουργού
  19. Εκκλήσεις για τήρηση των υποσχέσεων
  20. Μήνυμα υπέρ των ιρακινών εκλογών
  21. Νέα έρευνα για Γουαντάναμο
  22. Ερωτηματικά για ευνοούμενο του Μπους
  23. Ελπίδα για την ανθρωπότητα η προσφορά

Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 02:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επιταγές δίχως αντίκρυσμα

Δώδεκα ημέρες μετά το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε βιβλική καταστροφή στην Ν.Ανατολική Ασία, το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων σταδιακά μετατίθεται και σε άλλα θέματα, κυρίως εσωτερικής πολιτικής εν όψει των εκλογών που πρόκειται να προκηρυχθούν για τον ερχόμενο Μάιο.

Όλες οι εφημερίδες προβάλλουν την διαφαινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Τονι Μπλέρ και του υπουργού Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

Κατά τους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο Τόνι Μπλέρ κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να κρατήσει υπό έλεγχο τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο. Όμως, παρά τους δημόσιους επαίνους προς τον κ. Μπράουν, ειδικά για το έργο που επιτέλεσε επί δύο συνεχείς θητείες στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τόνι Μπλέρ απέφυγε να δεσμευτεί όταν ρωτήθηκε αν θα επανατοποθετούσε τον Γκόρντον Μπράουν στην ίδια θέση σε περίπτωση επανεκλογής του κόμματος του.

Με τον τίτλο «Σύγκρουση Γιγάντων» άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι δύο «μονομάχοι» του κυβερνώντος κόμματος επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους στην προεκλογική εκστρατεία..

Για το ίδιο θέμα, η Γκάρντιαν επικαλείται πηγές της Νταουνινγκ Στριτ που αρνούνται κάθε πρόθεση προεκλογικής περιθωριοποίησης του Γκόρντον. Μπράουν λέγοντας ότι επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της προσωπικότητας και επιρροής του υπουργού Οικονομικών στην διάρκεια των κρίσιμων μηνών που μεσολαβούν έως τις εκλογές.

Κύμα Υποκρισίας

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του πολιτικού αναλυτή των Τάιμς Σάιμον Τζένκινς, στο οποίο στηλιτεύει έντονα τον αγώνα δρόμου που έχουν, την τελευταία εβδομάδα, αποδυθεί οι δυτικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά τις προσφορές βοηθείας προς τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της Ασίας.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δοθούν όλα τα χρήματα, αλλά και από αυτά που θα δοθούν τα περισσότερα θα τα υφαρπάξουν υπεργολάβοι, μεσάζοντες και διεφθαρμένοι πολιτικοί».

Ο Σάιμον Τζένκις παρομοιάζει τις προσφορές επί προσφορών με αθλητική διοργάνωση « Ποιός θα τερματίσει πρώτος, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος των Τάιμς καταλήγοντας πως αν θέλουν οι πλούσιες χώρες να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις φτωχές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση όλων των εμπορικών απαγορεύσεων και να αντιμετωπίσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο ως ισότιμο εταίρο.

Η Ιντιπέντεντ είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το τελικό ποσό της βοήθειας που θα φθάσει στους σεισμοπαθείς, Επικαλούμενη οργανώσεις αρωγής αποκαλύπτει ότι: Εξη χρόνια μετά τον τυφώνα Μιτς που σάρωσε όλη την Κεντρική Αμερική, μόνο το ¼ της υπεσχημένης βοήθειας έχει δοθεί. Από τα 400 εκατ. δολ. που υποτίθεται θα πήγαιναν στους πλημμυροπαθείς της Μοζαμβίκης έχουν δοθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ οι σεισμοπαθείς στο Μπάμ, την ιστορική πόλη του Ιράν που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό το 2003, ακόμα περιμενουν τα 32 εκατ. δολ που τους υποσχέθηκαν.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: βόμβες και έκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Βαγδάτη, από βόμβα που εξερράγη δίπλα σε αμερικανικό θωρακισμένο όχημα.

Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες από την ιρακινή πρωτεύουσα, από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί συνολικά 1349 Αμερικανοί στρατιώτες .

Ειδικές εξουσίες

Λίγο νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είχε παρατείνει για τριάντα ημέρες την ισχύ των έκτακτων νομοθετικών μέτρων που δίδουν ειδικές εξουσίες στην κυβέρνησή του για ν'αντιμετωπίζει τους αντάρτες.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν αρχίσει η επιχείρηση που είχε ως στόχο την Φαλούτζα που ήταν το προπύργιο των ανταρτών.

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας θα εξακολουθήσουν έτσι να είναι σε θέση απαγορεύουν την κυκλοφορία, να κλείνουν τα σύνορα και τ'αεροδρόμια και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 18 εργατών των οποίων η τύχη αγνοείτο από τον Δεκέμβριο.

Ήταν όλοι τους σιίτες μουσουλμάνοι από το νότιο Ιράκ και βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δούλευαν για λογαριασμό ενός εργολάβου ο οποίος τους είχε πει ότι θα τους απασχολούσε σε αμερικανική βάση.

Οι γείτονες του Ιράκ

Εν τω μεταξύ, έξι γείτονες του Ιράκ κάλεσαν τον ιρακινό λαό να ψηφίσει στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας εξέδωσαν ανακοίνωση που προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει έξωθεν παρέμβαση στις εκλογές και καλεί τον ιρακινό λαό να προσέλθει στις κάλπες.

Εκπρόσωπος του Ιράν υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση αυτή.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει τους σιίτες μουσουλμάνους που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ.

Το ανακοινωθέν της συνόδου τονίζει πως οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει το Ιράκ στη δημοκρατία και την ελευθερία.

Γαλλία

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν δήλωσε πως δεν έχει νεότερα από την απεσταλμένη της στο Ιράκ, Φλοράνς Ομπενά, και τον διερμηνέα της, Χουσεΐν Χανούν, των οποίων η τύχη αγνοείται εδώ και 24 ώρες.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι και οι δύο χάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό τους.

Δύο άλλοι δημοσιογράφοι που εκρατούντο από ους απαγωγείς τους επί τέσσερις μήνες αφέθησαν ελεύθεροι στις 12 Δεκεμβρίου.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

Το τσουνάμι ενώνει

Οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού για να βοηθήσουν τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Όπως τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, «η πρωτοφανής αυτή καταστροφή χρειάζεται πρωτοφανή αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

Τονίζεται επίσης ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ηγηθεί της διεθνούς αυτής ανθρωπιστικής εκστρατείας, διορίζοντας ειδικό εντεταλμένο.

Οι σύνεδροι, όμως, ανεγνώρισαν πόσο δύσκολο θα είναι το έργο της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι: όπως εκτιμούν, θα χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στην Τζακάρτα, μεταξύ άλλων, είναι και η δέσμευση για εγκατάσταση συστήματος στον Ινδικό Ωκεανό που θα προειδοποιεί για νέες επικείμενες καταστροφές.

Οι ξένοι ηγέτες, που πήραν μέρος στη σύνοδο, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία ορισμένων δυτικών χωρών να ανασταλεί η αποπληρωμή των χρεών των κρατών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους συνέδρους πως, εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει επίσης ανάγκη για άμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των περιοχών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανάν, τα χρήματα αυτά χρειάζονται για να καλυφθεί, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το κόστος της αγοράς και διανομής τροφίμων και της παροχής στέγης και ιατρικής περίθαλψης στους επιζώντες του τσουνάμι.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά τον λόγο που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση αρωγή των επιζώντων του τσουνάμι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διάθεση βοηθείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ύψους άλλων 460 εκατομυρίων δολαρίων.

Συνολικά, είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βοήθεια που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Σρι Λάνκα

Νέα ένταση, πάντως, παρατηρείται στη Σρι Λάνκα, μία από τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, όπως δείχνουν οι διαφωνίες που ανέκυψαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

Οι αρχές της χώρας επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρχουν στρατιώτες σε κάθε προσφυγικό καταυλισμό.

Οι αντάρτες διαφωνούν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική επιχείρηση για να επιτύχει τους δικούς της πολιτικούς στόχους.

Ινδονησία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τις αρχές της Ινδονησίας πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στη χώρα τους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών που δρουν στην επαρχία Άτσε.

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο που είχαν επιβάλλει στην Ινδονησία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, για να να μπορέσουν έτσι οι αρχές της ασιατικής αυτής χώρας ν'αγοράσουν εξαρτήματα για τα μεταγωγικά αεροπλάνα «Ηρακλής C-130».

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα πως τ'αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε επιχειρήσεις αρωγής.

Αραβικός κόσμος

Όπως δήλωσαν οι οργανωτές του τηλεμαραθώνιου στη Σαουδική Αραβία, συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του τσουνάμι.

Ο ίδιος ο Βασιλιάς Φαχτ δώρησε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Απλοί πολίτες έφεραν χρήματα, ρούχα και άλλα αγαθά στο στάδιο του Ριάντ όπου γινόταν ο τημαραθώνιος.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε ήδη υποσχεθεί βοήθεια 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κατάρ δώρησε 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η προσφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Αραβικές κυβερνήσεις είχαν νωρίτερα κατηγορηθεί για έλλειψη γενναιοδωρίας, αλλά, όπως δήλωσε στην Αραβική Υπηρεσία του BBC ο Ινδονήσιος υπουργός που είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της αρωγής, Άλβι Σιχάμπ, η χώρα του δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη της για τη βοήθεια που λαμβάνει από τον αραβικό κόσμο.


Το τσουνάμι ενώνει

Οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για να συζητήσουν με ποιό τρόπο θα φτάσει η βοήθεια στα εκατομμύρια των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ασίας που έμειναν άστεγοι εξαιτίας του τσουνάμι το οποίο έπληξε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, υποσχέθηκαν να συνεργασθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν.

Όπως όμως παραδέχτηκαν, θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της ανοικοδόμησης.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στην Τζακάρτα είναι και η δέσμευση για εγκατάσταση συστήματος στον Ινδικό Ωκεανό που θα προειδοποιεί για νέες επικείμενες καταστροφές.

Οι ξένοι ηγέτες, που πήραν μέρος στη σύνοδο, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία ορισμένων δυτικών χωρών να ανασταλεί η αποπληρωμή των χρεών των κρατών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Όπως τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν, «η πρωτοφανής αυτή καταστροφή χρειάζεται πρωτοφανή αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους συνέδρους πως, εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει επίσης ανάγκη για άμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των περιοχών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανάν, τα χρήματα αυτά χρειάζονται για να καλυφθεί, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το κόστος της αγοράς και διανομής τροφίμων και της παροχής στέγης και ιατρικής περίθαλψης στους επιζώντες του τσουνάμι.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά τον λόγο που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση αρωγή των επιζώντων του τσουνάμι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διάθεση βοηθείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ύψους άλλων 460 εκατομυρίων δολαρίων.

Συνολικά, είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βοήθεια που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Σρι Λάνκα

Νέα ένταση, πάντως, παρατηρείται στη Σρι Λάνκα, μία από τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, όπως δείχνουν οι διαφωνίες που ανέκυψαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

Οι αρχές της χώρας επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρχουν στρατιώτες σε κάθε προσφυγικό καταυλισμό.

Οι αντάρτες διαφωνούν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική επιχείρηση για να επιτύχει τους δικούς της πολιτικούς στόχους.

Ινδονησία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τις αρχές της Ινδονησίας πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στη χώρα τους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών που δρουν στην επαρχία Άτσε.

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο που είχαν επιβάλλει στην Ινδονησία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, για να να μπορέσουν έτσι οι αρχές της ασιατικής αυτής χώρας ν'αγοράσουν εξαρτήματα για τα μεταγωγικά αεροπλάνα «Ηρακλής C-130».

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα πως τ'αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε επιχειρήσεις αρωγής.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 17:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στο μικροσκόπιο της Γερουσίας

Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες είναι φίλος του Τζορτζ Μπους εδώ και χρόνια

Τα πυρά της Γερουσίας δέχθηκε ο αμφιλεγόμενος πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, τον οποίον ο πρόεδρος Μπους έχει επιλέξει ως νέο υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Γκονζάλες παρέστη στη συνδρίαση της Γερουσίας που θα εγκρίνει τον διορισμό του.

Ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής Άνω Βουλής, ο Πάτρικ ίχι του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε πως ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν προσπαθήσει να διαστεβλώσουν ή ν'αγνοήσουν τη νομοθεσία για τα βασανιστήρια και την μεταχείριση κρατουμένων.

Ο γερουσιαστής Λίχι υπογράμισε ιδιαίτερα την κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ και επίσης τις ανησυχίες που εκφράζονται για την μεταχείριση κρατουμένων στο Γουαντάναμο.

Απαντώντας, ο κ. Γκονζάλες δήλωσε πως οι σχετικές καταγγελίες τον θλίβουν βαθύτατα και τον προβληματίζουν.

Όπως τόνισε, ως υπουργός Δικαιοσύνης, θα τηρήσει τη Συνθήκη της Γενεύης όσον αφορά τη μεταχείριση κρατουμένων και δεν θα ανεχθεί τα βασανιστήρια.

Γουαντάναμο

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως διέταξε τη διεξαγωγή νέας έρευνας για τις καταγγελίες περί κακοποίησης κρατουμένων στη βάση Γουαντάναμο--ατόμων που κρατούνται εκεί μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, μέλη του FBI είχαν εκφράσει ανησυχίες τους για τις ανακριτικές τεχνικές που εφαρμόζονταν στο Γουαντάναμο από το 2002.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα

O μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, παρέτεινε για τριάντα ημέρες την ισχύ των έκτακτων νομοθετικών μέτρων που δίδουν ειδικές εξουσίες στην κυβέρνησή του για ν'αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν αρχίσει η επιχείρηση που είχε ως στόχο την Φαλούτζα που ήταν το προπύργιο των ανταρτών.

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας θα εξακολουθήσουν έτσι να είναι σε θέση απαγορεύουν την κυκλοφορία, να κλείνουν τα σύνορα και τ'αεροδρόμια και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Ας σημεθωθεί ότι την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 18 εργατών των οποίων η τύχη αγνοείτο από τον Δεκέμβριο.

Ήταν όλοι τους σιίτες μουσουλμάνοι από το νότιο Ιράκ και βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δούλευαν για λογαριασμό ενός εργολάβου ο οποίος τους είχε πει ότι θα τους απασχολούσε σε αμερικανική βάση.

Γάλλοι δημοσιογράφοι

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν δήλωσε πως δεν έχει νεότερα από την απεσταλμένη της στο Ιράκ, Φλοράνς Ομπενά, και τον διερμηνέα της, Χουσεΐν Χανούν, των οποίων η τύχη αγνοείται εδώ και 24 ώρες.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι και οι δύο χάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό τους.

Δύο άλλοι δημοσιογράφοι που εκρατούντο από ους απαγωγείς τους επί τέσσερις μήνες αφέθησαν ελεύθεροι στις 12 Δεκεμβρίου.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεμος κατά της φτώχειας

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μία νέα συμφωνία, όπως είπε, ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο κ. Μπράουν απηύθυνε έκκληση για ν'ανακουφισθούν πλήρως οι καταχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, να διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο που θα ωφελήσει τις φτωχότερες χώρες και να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές ταμείο για αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα βοηθείας.

Όπως τόνισε, η Βρετανία, ως πρόεδρος του Ομίλου των 8 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G8) και επίσης όταν θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα προσπαθήσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα των προτεινομένων μέτρων.

Το γραφείο του υπουργού Οικονομίας επιβεβαίωσε πως πολλές χώρες υποστηρίζουν την πρόταση του κ. Μπράουν για άμεσο πάγωμα της αποπληρωμής των χρεών των κρατών που έχουν πληγεί άμεσα από το τσουνάμι στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Το τσουνάμι ενώνει

Οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι πραγματοποήσαν συνάντηση στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για να συζητήσουν με ποιό τρόπο θα φτάσει η βοήθεια στα εκατομμύρια των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ασίας που έμειναν άστεγοι εξαιτίας του τσουνάμι το οποίο έπληξε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, υποσχέθηκαν να συνεργασθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν.

Όπως τόνισαν, θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της ανοικοδόμησης.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στην Τζακάρτα είναι και η δέσμευση για εγκατάσταση συστήματος στον Ινδικό Ωκεανό που θα προειδοποιεί για νέες επικείμενες καταστροφές.

Οι ξένοι ηγέτες, που πήραν μέρος στη σύνοδο, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία ορισμένων δυτικών χωρών να ανασταλεί η αποπληρωμή των χρεών των κρατών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Όπως τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν, «η πρωτοφανής αυτή καταστροφή χρειάζεται πρωτοφανή αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους συνέδρους πως, εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει επίσης ανάγκη για άμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των περιοχών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανάν, τα χρήματα αυτά χρειάζονται για να καλυφθεί, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το κόστος της αγοράς και διανομής τροφίμων και της παροχής στέγης και ιατρικής περίθαλψης στους επιζώντες του τσουνάμι.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά τον λόγο που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση αρωγή των επιζώντων του τσουνάμι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διάθεση βοηθείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ύψους άλλων 460 εκατομυρίων δολαρίων.

Συνολικά, είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βοήθεια που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Γκόρντον Μπράουν

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε την Πέμπτη τα σχέδια του για μία νέα συμφωνία, όπως είπε, ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο κ. Μπράουν απηύθυνε έκκληση για ν'ανακουφισθούν πλήρως οι καταχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, να διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο που θα ωφελήσει τις φτωχότερες χώρες και να συσταθεί ένα νέο διεθνές ταμείο για αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα βοηθείας.


Νέες υποσχέσεις για βοήθεια

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσέφερε οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Η δήλωση αυτή έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο, πριν αρχίσει την Πέμπτη η διάσκεψη της Τζακάρτα όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πρωτοφανής αυτή τραγωδία.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι οι υποσχέσεις για βοήθεια έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει έκτακτα δάνεια από το ΔΝΤ είναι η Τουρκία, μετά τον σεισμό του 1999, το Μπαγκλαντές, η Ονδούρα και η Αϊτή.

Από το 1962, 34 χώρες συνολικά έχουν λάβει βοήθεια από το ΔΝΤβοήθεια που ξεπέρασε τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κριτήρια

Για να μπορέσει να ζητήσει έκτακτη βοήθεια, μία χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι πληροί ορισμένα κριτήρια.

Θα πρέπει, αίφνης, να εξηγήσει την οικονομική πολιτική που σκοπεύει νακολουθήσει.

Τα έκτακτα δάνεια που χορηγεί το ΔΝΤ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσα σε μία πενταετία.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γερουσία εξετάζει

Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες είναι φίλος του Τζορτζ Μπους εδώ και χρόνια

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, τον οποίον ο πρόεδρος Μπους επέλεξε ως νέο υπουργό Δικαιοσύνης, παρέστη στη συνεδρίαση της Γερουσίας που θα εγκρίνει την τοποθέτησή του στο νέο του αξίωμα.

Ο κ. Γκονζάλες έχει δεχθεί σκληρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον κατηγορούν για την σκληρή του στάση στο θέμα των βασανιστηρίων.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αλμπέρτο Γκονζάλες συνέταξε κείμενο που χαρακτήριζε τη Συνθήκη της Γενεύης άχρηστη και ενέκρινε άλλο έγγραφο με πολύ χαλαρό προσδιορισμό του τι συνιστά βασανιστήριο κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Αναμένεται τώρα να προβεί σε δήλωση που θα καταδικάζει τα βασανιστήρια και θα υποστηρίζει το διειθνές δίκαιο.

Γουαντάναμο

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως διέταξε τη διεξαγωγή νέας έρευνας για τις καταγγελίες περί κακοποίησης κρατουμένων στη βάση Γουαντάναμο--ατόμων που κρατούνται εκεί μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, μέλη του FBI είχαν εκφράσει ανησυχίες τους για τις ανακριτικές τεχνικές που εφαρμόζονταν στο Γουαντάναμο από το 2002.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Το τσουνάμι ενώνει

Οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι πραγματοποήσαν συνάντηση στην Τζακάρτα της Ινδνησίας για να συζητήσουν με ποιό τρόπο θα φτάσει η βοήθεια στα εκατομμύρια των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ασίας που έμειναν άστεγοι εξαιτίας του τσουνάμι το οποίο έπληξε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, υποσχέθηκαν να συνεργασθούν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν.

Όπως τόνισαν, θα χρειαστεί να περάσουν πέντε ώς δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της ανοικοδόμησης.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στην Τζακάρτα είναι και η δέσμευση για εγκατάσταση συστήματος στον Ινδικό Ωκεανό που θα προειδοποιεί για νέες επικείμενες καταστροφές.

Όπως τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν, «η πρωτοφανής αυτή καταστροφή χρειάζεται πρωτοφανή αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους συνέδρους πως οι υποσχέσεις δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια, θα πρέπει δηλ. να μεταφρασθούν γρήγορα σε μετρητά.

Ο κ. Ανάν απηύθυνε έκκληση για άμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των περιοχών τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά τον λόγο που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση αρωγή των επιζώντων του τσουνάμι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διάθεση βοηθείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ύψους άλλων 460 εκατομυρίων δολαρίων.

Συνολικά, είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βοήθεια που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Γκόρντον Μπράουν

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε την Πέμπτη τα σχέδια του για μία νέα συμφωνία, όπως είπε, ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο κ. Μπράουν απηύθυνε έκκληση για ν'ανακουφισθούν πλήρως οι καταχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, να διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπίοριο που θα ωφελήσει τις φτωχότερες χώρες και να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές ταμείο για αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα βοηθείας.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικό παράσημο για τον Σκορτσέζε

Σε επίσημη τελετή που έγινε στο Παρίσι, η γαλλική πολιτεία τίμησε με ανώτατες διακρίσεις δύο Αμερικανούς καλλιτέχνες, τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε και τον ηθοποιό Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Στον σκηνοθέτη του Ταξιτζή δόθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ ο πρωταγωνιστής του Τιτανικού έλαβε τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βάμπρ, το έργο του Σκορτσέζε δείχνει πως ο κινηματογράφος ανήκει όντως στις καλές τέχνες.

Σύμφωνα με τον κ. ντε Βαμπρ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο είναι «μία εμβληματική φυσιογνωμία, ένας μικρός πρίγκηπας του Χόλιγουντ, το κακό παιδί από το Λος Άτζελες, ένας σύγχρονος ρομαντικός ήρωας, ο Πίτερ Παν του αμερικανικού κινηματογράφου».

Ο Ντι Κάπριο πρωταγωνιστεί, ας σημειωθεί, στην τελευταία ταινία του Σκορτσέζε Τhe Aviator (Ο αεροπόρος) που έχει ως θέμα της τη ζωή του Αμερικανού εκκεντρικού εκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιουζ.

Η ταινία αυτή θαρχίσει να προβάλλεται στη Γαλλία από τις 26 Ιανουαρίου.

Στο παρελθόν, είχαν τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και δύο άλλοι Αμερικανοί κινηματογραφιστές, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Ντέιβιντ Λιντς.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μοναδική ανταπόκριση

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των Eλλήνων πολιτών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, στον τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και την κρατική ραδιοτηλεόραση, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ.

Το τελικό συγκεντρωθέν ποσό αγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Τα δύο εκατομμύρια ευρώ, δε, συγκεντρώθηκαν από τις μικρές προσφορές, δηλαδή τα γραπτά μηνύματα από κινητά τηλέφωνα, που απεστάλησαν προς ενίσχυση, και για τα οποία ο αποστολέας χρεωνόταν ένα ευρώ.

Το ποσόν αυξήθηκε ιδιαίτερα με την δημοπράτηση, το βράδυ της Τετάρτης, αντικειμένων αξίας που προσέφεραν γνωστοί παράγοντες της πολιτικής, καλλιτεχνικής ζωής του τόπου προς δημοπράτηση.

Ιδιαίτερο ύψος έφτασαν οι προσφορές για μία πένα από τη συλλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, με την οποία είχε υπογράψει σειρά διαταγμάτων.

Η πένα πουλήθηκε για 18.000 ευρώ, ακολουθούμενη από τη δημοπράτηση συλλεκτικών αντικειμένων, συνδεδεμένων, με την ιστορία του Ολυμπιακού, που πωλήθηκαν για 16.000 ευρώ.

Δημοπρατήθηκαν επίσης προσωπικά αντικείμενα ολυμπιονικών, συλλεκτικά αντικείμενα συνδεδεμένα με την ιστορία του Παναθηναϊκού, και της ΑΕΚ, ενθύμια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 10 μεταξοτυπίες του Αλέκου Φασιανού, συλλεκτικά αντικείμενα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, μουσικό πακέτο με τον τζουρά του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα και τον πλατινένιο δίσκο του τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα, η φανέλα του Ρολαντίνιο στη Μπάρτσα, το αντίγραφο δένδρου ελιάς που «πρωταγωνίστησε» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία κατακυρώθηκε σε ιδιωτικό ραδιόφωνο έναντι 50.000 ευρώ.

«Συγκλονισμένος» από την ανταπόκριση των Eλλήνων πολιτών δήλωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος το απόγευμα της Τετάρτης στο Φανάρι τον γενικό γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Και εμείς έχουμε επιστρατεύσει όλες τις μητροπόλεις μας του εξωτερικού και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον μητροπολίτη που έχουμε στο Χονγκ-Κονγκ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας», προσέθεσε ο πατριάρχης, καταλήγοντας:

«Ειλικρινά εθαύμασα και υπερηφανεύομαι για τον ελληνικό λαό που έσπευσε τόσο πρόθυμα και τόσο γενναιόδωρα να ανταποκριθεί στην έκκληση που του έγινε Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Έλληνες έδωσαν από το υστέρημά τους».


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασκαφή για τάφο αγνοουμένων

Δεν βρέθηκε τίποτε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκσκαφής για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων στον Τράχωνα της Λευκωσίας, που βρίσκεται στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της βορείου Κύπρου, δήλωσε την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε ως διερευνητικού χαρακτήρα τις εργασίες, που γίνονται από εμπειρογνώμονες του ιδρύματος Ινφόρς, το οποίο έχει συνάψει συμφωνία για τη διενέργεια εκταφών με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική επιτροπή, Ηλίας Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την έναρξη των εκταφών μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δηλώσεων ή δημοσιευμάτων που θα δυσχέραιναν αντί να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια.

Είπε επίσης ότι ήταν ενήμερος για την έναρξη των εκταφών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια και αποτέλεσμα.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σαφής προς την Άγκυρα

Από την Κάρπαθο επέλεξε να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, την Τετάρτη, για τα ελληνοτουρκικά και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα επέλεξε να στηρίξει αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε κατοίκους της Καρπάθου, της οποίας έγινε επίτιμος δημότης, είπε πως «υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την πεποίθηση ότι η πορεία αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο του τουρκικού λαού όσο και των γειτόνων της.

»Τώρα είναι η ώρα που καλούνται οι γείτονές μας να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν και μπορούν να συγκλίνουν με το συνταγματικό, το οικονομικό και το πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης.

»Ότι θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους στις θρησκευτικές μειονότητες αλλά και προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ως προς τα εσωτερικά της Ελλάδος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την δήλωση που έκανε στις αρχές της εβδομάδος, ότι το 2005 είναι «χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» με στόχο τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων για τους πολίτες, την απελευθέρωση των πολλών και μεγάλων δημιουργικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες και τη δημιουργία μιας πραγματικά ισχυρής οικονομίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, επισκεπτόμενος το χωριό Όλυμπος της Καρπάθου μαζί με τη σύζυγό του, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε την ασφαλτόστρωση του δεκαοκτώ χιλιομέτρων μήκους χωματόδρομου του χωριού, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων από το 1978, τη δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου, και την έναρξη μελέτης για την ανάπλαση του οικισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία που επισκέφθηκε τον ορεινό, παραδοσιακό οικισμό.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για το Γρηγόρη Μπιθικώτση

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι γιατροί για την πορεία της υγείας του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος υπεβλήθη την Τετάρτη σε επέμβαση στην καρδιά.

Ικανοποιημένη από τη μέχρι στιγμής μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του πατέρα της δήλωσε η θυγατέρα του, Άννα Μπιθικώτση, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα μετά από οποιαδήποτε επέμβαση είναι κρίσιμα και σοβαρά.

Ο κ. Μπιθικώτσης, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Υγεία» το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς εμφάνισε για τρίτη φορά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Κατά την εισαγωγή του έγινε γνωστό ότι οι γιατροί έκριναν την κατάσταση της υγείας του ως εξαιρετικά κρίσιμη καθώς στο σημείο του ανευρύσματος εμφανίστηκε λοίμωξη και αιμορραγία.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Γκράμι στους πρωτοπόρους

Οι Λεντ Ζέπελιν είναι ένα από τα πιο γνωστά βρετανικά συγκροτήματα

Ειδικά βραβεία Γκράμι για τη συνολική προσφορά τους στη μουσική αναμένεται να απονεμηθούν στο συγκρότημα Λεντ Ζέπελιν και τους τραγουδιστές Τζέρι Λι Λούις και Τζάνις Τζόπλιν.

Τα βραβεία, τα οποία θεωρούνται τα αντίστοιχα των Όσκαρ στο χώρο της μουσοικής, θα απονεμηθούν από την Αμερικανική Ακαδημία Ηχογράφησης το Φεβρουάριο.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι θέλει να βραβεύσει προσωπικότητες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ειδικά βραβεία θα δοθούν επίσης στον τραγουδιστή της κάντρι, Έντι Άρνολντ και στην τραγουδίστρια της τζαζ, Τζέλι Ρολ Μόρτον.

Το βρετανικό συγκρότημα Λεντ Ζέπελιν ιδρύθηκε από τον κιθαρίστα Τζίμι Πέιτς, μετά τη διάλυση του συγκροτήματός του Γιάρντμπερντς.

Η Τζόπλιν πέθανε σε ηλικία 27 χρόνων

Το πιο γνωστό κομμάτι των Λεντ Ζέπελιν είναι το «Στέργουεϊ του χέβεν», το οποίο έχει ψηφιστεί κατά καιρούς ως το καλύτερο ροκ τραγούδι όλων των εποχών.

Το βραβείο που απονέμεται στην Τζόπλιν έχει σκοπό να την τιμήσει για τη σύντομη, αλλά σημαντική καριέρα της.

Η Τζόπλιν πέθανε το 1970 σε ηλικία 27 χρόνων, αλλά ορισμένα τραγούδια της έχουν αντέξει στο χρόνο.

Ο Τζέρι Λι Λούις θεωρείται αξέχαστος για την ενέργεια και τη σκηνική του παρουσία, αλλά και για τη μουσική του που κατάφερνε να συνδυάσει τα μπλουζ με τα γκόσπελ και την κάντρι με το ροκ εν ρολ.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συσκέψεις πρωθυπουργού

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση προς Πανεπιστήμια: Βγάλτε το "ψωμί" σας...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς ψήφιση στη Βουλή η τελική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ενιαίο και συνεχές ωράριο στην αγορά 9πμ-9μμ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επουλώνονται οι πληγές στην Ασία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομία. Ζητούμενο η αποτελεσματικότητα.

Η ΝΙΚΗ: Άριστες σχέσεις με Καραμανλή χωρίς υποχωρήσεις. Κράτησε τις διαφωνίες του. "Ορισμένες ερωτήσεις δεν τις ακούω" απάντησε ο Σουφλιάς βγαίνοντας από Μαξίμου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το 2005: Νέα μέτρα καταστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της εορτής των Θεοφανίων, δεν κυκλοφορούν απογευματινές εφημερίδες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις για τήρηση των υποσχέσεων

Στην πόλη Μεουλαμπό στην Ινδονησία σκοτώθηκε το 80% του πληθυσμού της

Σε περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται πλέον οι οικονομικές δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Η διεθνής κοινότητα κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των τριών δισεκατομμύριων δολαρίων, ενώ ένα ακόμη δισεκατομμύριο δολάρια προσέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο, κατά τη σύνοδο δωρητών στη Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Στην ίδια σύνοδο, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε εκκλήσεις για την άμεση καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Ανάν προειδοποίησε ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από νέα κονδύλια και όχι να αφαιρεθούν από υπάρχοντα προγράμματα βοηθείας για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική.

Μέχρι στιγμής, οι προσφορές βοηθείας από 40 χώρες ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Τζακάρτα της Ινδονησίας η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών του ομίλου των οκτώ, της Ευρωπαικής Ένωσης και της Κίνας εστιάζεται στο συντονισμό της βοήθειας και και στη διαδικασία ανοικοδόμησης των περιοχών που σαρώθηκαν από τα τσουνάμι.

«Τηρήστε τις υποσχέσεις»

Η επικεφαλής της οργάνωσης Όξφαμ κάλεσε τους δωρητές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αναφορικά με τα ποσά της βοήθειας.

Η Μπάρμπαρα Στόκινγκ αποκάλυψε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο παρελθόν οι υποσχέσεις για βοήθεια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ολόκληρες κοινότητες αφανίστηκαν

Υπενθύμισε μάλιστα τις περιπτώσεις των πλημμυρών στη Μοζαμβίκη, τους σεισμούς σε Αφγανιστάν και Ιράν καθώς και τον τυφώνα Μιτς που σάρωσε το 1998 την κεντρική Αμερική.

Στο μεταξύ, επικρίσεις προκαλεί η απόφαση της Ουάσινκτον να άρει, προσωρινά όπως διατείνεται, το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Ινδονησία.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το μέτρο γίνεται για να βοηθηθούν οι σεισμοπαθείς.

Ωστόσο, στελέχη των Δημοκρατικών καταγγέλλουν πως πίσω από την ενέργεια αυτή βρίσκονται οι νεοσυντηρητικοί του Πενταγώνου που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τζακάρτα στον πόλεμο χαμηλής έντασης με τους αυτονομιστές της επαρχίας Άτσε, που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγάλης καταστροφής.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα υπέρ των ιρακινών εκλογών

Στις εκλογές του Ιράκ αναμένεται μαζική προσέλευση σιιτών

Η Ιορδανία διοργανώνει συνάντηση των γειτονικών χωρών του Ιράκ την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να βρει υποστηρικτές για τις ιρακινές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Χάνι Μούλκι, δήλωσε ότι επιθυμεί όλες οι γειτονικές χώρες να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ιρακινούς ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν στις κάλπες.

Ωστόσο, από τη συνάντηση θα απουσιάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία του για κάποια σχόλια του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Ο βασιλιάς κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία σφαίρα επιρροής των σιιτών στην περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα σχόλια του βασιλιά Αμπντάλα αντανακλούν τις ανησυχίες των γειτονικών χωρών ότι οι σιίτες μπορεί να μονοπωλήσουν την εξουσία, καθώς οι σουνίτες έχουν δηλώσει ότι μπορεί να απόσχουν από τις εκλογές.

Τον περασμένο μήνα ο βασιλιάς Αμπντάλα υπαινίχθη ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ιρανοί εισήλθαν στο Ιράκ για να ψηφίσουν υπέρ των σιιτών στο Ιράκ.

Στη συνάντηση στην Ιορδανία αναμένεται να παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και της Συρίας.

Παράλληλα, στη συνάντηση θα μετέχουν και εκπρόσωποι του Ιράκ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 05:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έρευνα για Γουαντάναμο

Οι καταγγελίες συνεχίζονται εδώ και χρόνια

Το Πεντάγωνο διέταξε τη διεξαγωγή νέας έρευνας για τις καταγγελίες περί κακοποίησης των κρατουμένων στη βάση Γουαντάναμο, οι οποίοι κρατούνται εκεί μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, μέλη του FBI εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κακομεταχείριση των κρατουμένων στο Γουαντάναμο από το 2002.

Παράλληλα, έχουν υπάρξει καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποίηση των κρατουμένων.

Στην αμερικανική βάση Γουαντάναμο στην Κούβα βρίσκονται περίπου 550 κρατούμενοι από 40 χώρες.

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι μεταχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κρατουμενους, αλλά παρ' όλα αυτά διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επισήμως οκτώ έρευνες για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων στο Γουαντάμο και τις φυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Καμία από αυτές δεν έχει καταφέρει ακόμη να ικανοποιήσει όσους ασκούν κριτική απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για ευνοούμενο του Μπους

Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες είναι φίλος του Τζορτζ Μπους εδώ και χρόνια

Η απόφαση του προέδρου Μπους να προτείνει για υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας τον νομικό του σύμβουλο, Αλμπέρτο Γκονζάλες, αναμένεται να δεχθεί τα βέλη της κριτικής κατά την συνεδρίαση της Γερουσίας την Πέμπτη.

Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες έχει δεχθεί σκληρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον έχουν κατηγορήσει ότι επιδεικνύει «χαλαρή στάση» απέναντι σε καταγγελίες για βασανιστήρια.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι συνέβαλε στη δημιουργία μιας τάξης πραγμάτων μέσα στο Λευκό Οίκο, η οποία οδήγησε σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι επικριτές του κ. Γκονζάλες αναφέρονται σε δύο επιστολές του προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην πρώτη, η οποία είχε γραφεί το 2002, ο νομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου χαρακτήριζε «απαρχαιωμένες» τις συνθήκες της Γενεύης.

Στη δεύτερη επιστολή του, ο Αλμπέρτο Γκονζάλες θεωρούσε αποδεκτές ορισμένες τακτικές ανάκρισης, γεγονός που πιστεύεται ότι οδήγησε ορισμένες βίαιες ενέργειες, οι οποίες ήταν ενδεχομένως παράνομες, λένε οι επικριτές.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα καταθέσουν στη Γερουσία εναντίον του κ. Γκονζάλες είναι και ο πρώην υποναύαρχος και νομικός, Τζον Χάντσον.

Ο Τζον Χάντσον αναφερόμενος στις θέσεις του Αλμπέρτο Γκονζάλες κάνει λόγο για «κακή ερμηνεία του νόμου, κακή διπλωματία, κακή ηθική και κακή πολιτική».

Ο Λευκός Οίκος όμως στέκεται στο πλάι του Αλμπέρτο Γκονζάλες, απορρίπτοντας αυτούς τους ισχυρισμούς.


Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 04:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ελπίδα για την ανθρωπότητα η προσφορά

Σε αποτίμηση των μέχρι τώρα προσπαθειών για την συγκέντρωση χρημάτων και την επιτόπια παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προβαίνουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει η Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) για την ανακοίνωση της γαλλικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα ότι έχει ήδη αρκετά χρήματα και δεν χρειάζεται άλλα από τους πολίτες.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι εάν και αυτή η ανακοίνωση είναι γεμάτη από ειλικρίνεια, ωστόσο μπορεί να διακόψει τις τάσεις αλληλεγγύης των πολιτών, οι οποίες για πρώτη φορά εδώ και χρόνια αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η βοήθεια που προσέφερε η γερμανική κυβέρνηση έγινε προκειμένου να γίνει η χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το δημοσίευμα τονίζει χαρακτηριστικά ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στη νοτιοανατολική Ασία και είναι σίγουρο ότι δεν θα σκεφτούν εάν αυτό συμβαίνει λόγω προσωπικών ή πολιτικών κινήτρων.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) από την άλλη μεριά πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση το έχει παρακάνει και αναρωτιέται εάν έχει ξεσπάσει ένας ανταγωνισμός για το ποια κυβέρνηση θα προσφέρει περισσότερα χρήματα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας επισημαίνει ότι δεν είναι σωστό να ξοδεύει η γερμανική κυβέρνηση χρήματα που δεν έχει.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να προσφέρει βοήθεια επιτόπου, ενώ η Αυστραλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αμέσως εκεί ομάδες βοηθείας.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει μία αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.