Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-04

  1. Φόρος τιμής στα θύματα του τσουνάμι
  2. Έληξε η στάση στο Περού
  3. Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες
  4. Λήγει η στάση στο Περού
  5. Απόφαση πλήγμα για τον Πινοτσέτ
  6. Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
  7. Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ
  8. Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες
  9. Επτά νεκροί στη Γάζα
  10. Χρονιά μεταρρυθμίσεων
  11. Προς ανασχηματισμό;
  12. Συγκινητική η συμπαράσταση
  13. Κατάληψη αστυνομικού τμήματος στο Περού
  14. Προσλήψεις και οικονομία
  15. Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ
  16. Ατύχημα δυσχεραίνει τη μεταφορά βοήθειας
  17. Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ
  18. Εκκλήσεις προς Αμερικανούς πολίτες
  19. Αλληλεγγύη ή ανταγωνισμός;

Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 02:28 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρος τιμής στα θύματα του τσουνάμι

Μοναδική ευκαιρία για την αποκατάσταση της εικόνας της στον μουσουλμανικό κόσμο, ήταν για την Ουάσινκτον το μετασεισμικό κύμα που σάρωσε την Ν.Ανατολική Ασία, κυρίως την Ινδονησία την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον πλανήτη.

Το στοιχείο αυτό επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο των Φαινάνσιαλ Ταιμς. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι ΗΠΑ προωθούν την εικόνα της γενναιόδωρης υπερδύναμης», η εφημερίδα επισημαίνει την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Τζορζ W Μπους να προσεγγίσει τον μουσουλμανικό κόσμο, με όπλο μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετέχουν 12.500 στρατιώτες, 20 πολεμικά πλοία και 80 αεροπλάνα.

Η απειλή επιδημιών και λιμού κυρίως στην επαρχία Ατσέ της Ινδονησίας, που επλήγη περισσότερο από το μετασεισμικό τσουνάμι, απασχολεί την Γκάρντιαν. Επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΕ, η εφημερίδα τονίζει ότι η παραμικρή καθυστέρηση θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των επιζώντων.

Με λευκό εξώφυλλο και μια μοναδική φράση «Φόρος τιμής στα θύματα του τσουνάμι σιωπή» η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στη τρίλεπτη σιγή που θα τηρήσει την Τετάρτη το μεσημέρι ολόκληρη η Ευρώπη, προς τιμή των 150.000 νεκρών από την Ινδονησία , την Ταιλάνδη και τη Σρι Λάνκα έως την Σομαλία.

Το πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ κοσμεί το σχέδιο ενός παιδιού που απεικονίζει την καταστροφή. Στον υπότιτλο της η εφημερίδα αναφέρει «Είναι μια αποκαλυπτική σκηνή όπως την προσέλαβε η Σούθα, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι στην επαρχία Ταμίλ Νάντου της Σρι Λάνκα που σαρώθηκε από το παλιρροικό κύμα.

«Χρυσή σιωπή» είναι ο τίτλος των Τάιμς που επίσης αναφέρονται στα τρία λεπτά σιωπής που θα τηρήσει ολόκληρη η Ευρώπη.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι επιζήσαντες στην Σουμάτρα οι οποίοι, σύμφωνα με την UNICEF, κινδυνεύουν άμεσα να απαχθούν από συμμορίες που θα τους πουλήσουν στην καλύτερη περίπτωση σε εύπορες οικογένειες της Ασίας και της Ευρώπης και στη χειρότερη σε οίκους ανοχής.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έληξε η στάση στο Περού

Οι οπαδοί του Ουμάλα λένε ότι εμπνέονται από τον πολιτισμό των Ίνκας

Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, ανακοίνωσε ότι οι στασιαστές έφεδροι του στρατού που είχαν καταλάβει αστυνομικό τμήμα στα νότια της χώρας, παρέδωσαν τα όπλα τους μετά από τρεις ημέρες και λίγο αργότερα παραδόθηκαν στις αρχές.

Οι στασιαστές εγκατέλειψαν χωρίς αντίσταση το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ανταουαΐλας στις Άνδεις, το οποίο κατέλαβαν το περασμένο Σάββατο, κρατώντας ως ομήρους τέσσερις αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη σύλληψη του ηγέτη της στάσης, του απόστρατου ταγματάρχη Ανταούρο Ουμάλα, ο οποίος απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου Τολέδο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν απειλήσει να εισβάλλουν στο κτίριο, εφόσον οι δυνάμεις των στασιαστών, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 150, δεν παραδίδονταν.

Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών, λίγο μετά την κατάληψη του τμήματος.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες

Τα νερά εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, δυσχεραίνοντας το έργο των οργανώσεων αρωγής

Αξιωματούχοι στην πόλη Μεουλαμπό, της επαρχίας Άτσε στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, ζητούν να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η επαρχία Άτσε είναι από τις χειρότερα πληγείσες από το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, πριν από εννέα ημέρες.

Ο αριθμός των θυμάτων στη Μεουλαμπό και στην ευρύτερη περιοχή φτάνει τις 40 χιλιάδες. Εκατοντάδες επιζώντες έχουν στοιβαχθεί στο δημαρχείο της πόλης ή σε πρόχειρους καταυλισμούς. Πολλοί τραυματίες έχουν δει τις πληγές τους να μολύνονται, ενώ το θερμό και υγρό κλίμα ευνοοεί τη διάδοση ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, τα αεροπλάνα που μεταφέρουν εφόδια πρώτης ανάγκης χρησιμοποιούν και πάλι το μοναδικό αεροδρόμιο της επαρχίας, στην πρωτεύουσα Μπάντα Άτσε, το οποίο είχε προσωρινά κλείσει όταν αεροσκάφος συγκρούστηκε με αγελάδα στο διάδρομο προσγείωσης.

Η διαρκής ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών δυσχεραίνει το ανθρωπιστικό έργο και στη Σρι Λάνκα. Πολλές οικογένειες που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά το τσουνάμι, τα είδαν και πάλι να πλημμυρίζουν.

Οι καταυλισμοί αστέγων που έχουν δημιουργηθεί στερούνται βασικών υγειονομικών συνθηκών και τα λιμνάζοντα ύδατα γεννούν φόβους για την εμφάνιση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως ελονοσία και δάγγειο πυρετό.

Στη βόρεια επαρχία Μουλαϊτίβου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες των Τίγρεων Ταμίλ, οι διεθνείς οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει μόλις ένα φορτηγό με προμήθειες.

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα εκατοντάδες ψαράδες στη Βιρμανία έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού στη χώρα είπε ότι περίπου διακόσιες οικογένειες αναζητούν ακόμα τουλάχιστον ένα μέλος τους, το οποίο βρισκόταν ανοιχτά των βιρμανέζικων ακτών την ώρα της καταστροφής.

Μέχρι στιγμής, το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας έχει ανακοινώσει ότι περίπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 αγνοούνται. Παράλληλα, σχεδόν 30 χιλιάδες Βιρμανοί χρειάζονται νερό, τροφή, φάρμακα και στέγη.

Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ της Ινδίας, μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ανταποκριτές στην πρωτεύουσα των νησιών, Πορτ Μπλερ, περιγράφουν εικόνες πανικού, καθώςο αριθμός των νεκρών στα νησιά, που παραμένουν αποκομμένα από την υπόλοιπη Ινδία, έχει υπερβεί τις 6 χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι η Ινδία έχει αρνηθεί διεθνή βοήθεια για τα νησιωτικά συμπλέγματα, καθώς φιλοξενούν ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού Βόρνεο επιστρέφουν στα σπίτια τους έπειτα από λαθεμένες πληροφορίες ότι επρόκειτο να υπάρξει και δεύτερο τσουνάμι.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους και κινήθηκαν προς λόφους και βουνά. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι φήμες για ένα νέο τσουνάμι κυκλοφόρησαν από συμμορίες που ήλπιζαν να λεηλατήσουν τα σπίτια.

Μέτρα για την προστασία ανηλίκων

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε τη μεταφορά παιδιών κάτω των 16 ετών από την επαρχία Άτσε σε άλλες περιοχές, μετά από πληροφορίες για δραστηριοποίηση παρανόμων κυκλωμάτων διακίνησης ανηλίκων.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Κάρολ Μπέλαμι, είπε ότι η Γιούνισεφ έχει δεχθεί σχετικές καταγγελίες από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ομάδες των εκμεταλλευτών χρησιμοποιούν μηνύματα κινητών τηλεφώνων για να προσφέρουν παιδιά προς υιοθεσία.

Η κα. Μπέλαμι τόνισε πως εκτιμάται ότι πρόκειται για βάσιμες καταγγελίες και πως η απαγόρευση υιοθεσιών από την ινδονησιακή κυβέρνηση θα ισχύσει έως ότου υπάρξει μια σαφής εικόνα για την κατάσταση δεκάδων χιλιάδων παιδιών που αναζητούνται από τις οικογένειές τους.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των γονέων πολλών παιδιών, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα έχουν μείνει ορφανά.

Όπως υπολογίζεται, το 1/3 των περίπου 150 χιλιάδων θυμάτων είναι παιδιά, ενώ πολλοί από τους επιζώντες ανηλίκους έχουν υποστεί σοκ.

«Αρκούν οι δωρεές του κοινού»

Η διεθνής οργάνωση αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε ότι δε χρειάζονται πλέον άλλες δωρεές από τον κόσμο για τους πληγέντες από το τσουνάμι.

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Πιερ Σαλινιόν, είπε ότι επρόκειτο για ζήτημα ειλικρίνειας να γνωστοποιήσει ότι οι δωρεές που έχει λάβει η οργάνωση είναι αρκετές.

Συγκεκριμένα είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια, που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της οργάνωσης στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Ωστόσο, η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση άλλων οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι το κοινό ίσως θεωρήσει ότι καμία άλλη οργάνωση δε χρειάζεται επιπλέον δωρεές.

Δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε από την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία όπου μετέβη, μακροπρόθεσμη βοήθεια για τις πληγείσες χώρες.

Νωρίτερα, είχε δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για απειλές φυσικών καταστροφών και ότι θα συνεισφέρουν στο δύσκολο και μακάβριο έργο της αναγνώρισης πτωμάτων.

Στην Τζακάρτα ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η επιχείρηση αρωγής αντικατοπτρίζει τις αμερικανικές αξίες και σημείωσε ότι η κοινωνία της χώρας του δεν είναι αντι-μουσουλμανική, αλλά μια κοινωνία με ποικιλία με σεβασμό για όλες τις θρησκείες.

Η Ιαπωνία, η μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες, ώστε να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής των χρεών ορισμένων από τις χώρες που επλήγησαν.

Ο κ. Μπράουν συμφώνησε με την απόφαση του Καναδά για έγκριση της αναστολής των πληρωμών των χρεών από τις χώρες του Ινδικού, κίνηση που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και η Γαλλία με τη Γερμανία.

Η δράση των πιστωτών κρατών αναμένεται να συντονιστεί σε συνάντηση της «Λέσχης των Παρισίων» την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν επείγουσα έκκληση για ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-17, το οποίο μόνο οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορούννα διαθέσουν.

Παράλληλα, χρειάζονται ελικόπτερα και πλοία για να τα μεταφέρουν, σκάφη αποβίβασης, ηλεκτρικές γεννήτριες και συσκευές καθαρισμού νερού.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Λήγει η στάση στο Περού

Οι οπαδοί του Ουμάλα λένε ότι εμπνέονται από τον πολιτισμό των Ίνκας

Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, ανακοίνωσε ότι η ομάδα των αποστατών εφέδρων του στρατού που είχε καταλάβει αστυνομικό τμήμα στα νότια της χώρας, παρέδωσαν τα όπλα τους μετά από τρεις ημέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποστάτες προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ανταουαΐλας στις Άνδεις, το οποίο κατέλαβαν το περασμένο Σάββατο, κρατώντας ως ομήρους τέσσερις αστυνομικούς.

Δεν έγινε γνωστό ποια είναι η τύχη των ομήρων.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη σύλληψη του ηγέτη της στάσης, του απόστρατου ταγματάρχη Ανταούρο Ουμάλα, ο οποίος απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου Τολέδο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν απειλήσει να εισβάλλουν στο κτίριο, εφόσον οι δυνάμεις των στασιαστών, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 150, δεν παραδίδονταν.

Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών, λίγο μετά την κατάληψη του τμήματος.


Απόφαση πλήγμα για τον Πινοτσέτ

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ είναι πλέον 89 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ότι ο πρώην δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, είναι σε φυσική κατάσταση που του επιτρέπει να δικαστεί για κατηγορίες δολοφονίας και απαγωγής.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του κ. Πινοτσέτ, που υποστηρίζουν ότι η υγεία του 89χρονου πρώην ηγέτη του στρατιωτικού καθεστώτος της Χιλής, είναι τόσο εξασθενημένη που δεν επιτρέπει την παρουσία του σε δίκη.

Η υπόθεση παραπέμπεται πλέον και πάλι στον αρμόδιο δικαστή, Χουάν Γκούσμαν.

Ο δικαστής Γκούσμαν είχε διατάξει τον περασμένο μήνα τον κατ οίκον περιορισμό του κ. Πινοτσέτ, απαγγέλλοντας κατηγορίες για τη δολοφονία ενός Χιλιανού και την εξαφάνιση εννέα ακόμα ατόμων, κατά την περιβόητη Επιχείρηση Κόνδωρ.

Η επιχείρηση συνίστατο στην εκδίωξη αριστερών αντιπάλων των στρατιωτικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1970, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του Αουγκούστο Πινοτσέτ έχει και άλλες ευκαιρίες να προσβάλει την απόφαση, η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκλαμβάνεται ως σημαντικό πλήγμα για τον ηλικιωμένο Χιλιανό πρώην στρατηγό.

Ο κ. Πινοτσέτ δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε δικαστήριο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που του καταλογίζονται κατά την περίοδο της εξουσίας του, από το 1973 και για τα επόμενα 17 έτη.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι τα θύματα ήταν αγρότες

Επτά Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. Συγγενείς των θυμάτων λένε ότι πρόκειται για παιδιά και εφήβους, ωστόσο οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έξι από τους επτά ήταν άνω των 17 ετών, και μερικοί από αυτούς μέλη της οργάνωσης Χαμάς.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την οργή του για αυτή την ενέργεια του Ισραήλ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είπε ότι τα θύματα ήταν «μάρτυρες του σιωνιστή εχθρού».

Ο κ. Αμπάς προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Εκτιμάται ότι ο κ. Αμπάς θα καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές την Κυριακή και να αναλάβει το αξίωμα του Παλαιστίνιου προέδρου.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ τον θεωρούν τον καλύτερο ηγέτη για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Αμπάς προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε απαράδεκτες.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ

Οι επιθέσεις αυξάνονται εν όψει εκλογών

Νεκρός από τα πυρά ενόπλων έπεσε ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Αλί αλ-Χαϊνταρί, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του σε βορειοδυτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη είχε συγκλονίσει την περιοχή όπου βρίσκονται τα αρχηγεία της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να σκοτωθούν και 60 να τραυματιστούν.

Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στο Ιράκ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα εκλογές.

Σε άλλες επιθέσεις, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορες του Ιράκ.

Τέσσερις επιθέσεις τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους τρεις Βρετανοί πολίτες και ένας Αμερικανός.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Μία από τις επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβε χώρα κοντά στα γραφεία του κόμματος του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Ιγιάντ Αλάουϊ.

Ο ίδιος πάντως δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα βίας εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Ιρακινή αντίσταση

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ είπε ότι αυτοί που συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κυρίως στόχων είναι περισσότερα από 200.000 άτομα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Σαουανί, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «η ιρακινή αντίσταση είναι μεγαλύτερη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, περίπου 40.000 από τους αντάρτες είναι βασικά στελέχη των ανταρτικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι είναι εθελοντές.

Εν τω μεταξύ,ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Αλ Σααλάν, είπε ότι οι εκλογές στο Ιράκ μπορεί να αναβληθούν για αργότερα, αν η κοινότητα των σουνιτών δεχθεί τελικά να συμμετάσχει.

Υπάρχουν πολλοί στη χώρα που λένε ότι οι εκλογές μπορεί να μην είναι νόμιμες εάν δε συμμετάσχει μία από τις βασικές κοινότητες στη χώρα.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες

Τα νερά εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, δυσχεραίνοντας το έργο των οργανώσεων αρωγής

Αξιωματούχοι στην πόλη Μεουλαμπό, της επαρχίας Άτσε στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, ζητούν να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η επαρχία Άτσε είναι από τις χειρότερα πληγείσες από το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, πριν από εννέα ημέρες.

Ο αριθμός των θυμάτων στη Μεουλαμπό και στην ευρύτερη περιοχή φτάνει τις 40 χιλιάδες. Εκατοντάδες επιζώντες έχουν στοιβαχθεί στο δημαρχείο της πόλης ή σε πρόχειρους καταυλισμούς. Πολλοί τραυματίες έχουν δει τις πληγές τους να μολύνονται, ενώ το θερμό και υγρό κλίμα ευνοοεί τη διάδοση ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, τα αεροπλάνα που μεταφέρουν εφόδια πρώτης ανάγκης χρησιμοποιούν και πάλι το μοναδικό αεροδρόμιο της επαρχίας, στην πρωτεύουσα Μπάντα Άτσε, το οποίο είχε προσωρινά κλείσει όταν αεροσκάφος συγκρούστηκε με αγελάδα στο διάδρομο προσγείωσης.

Η διαρκής ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών δυσχεραίνει το ανθρωπιστικό έργο και στη Σρι Λάνκα. Πολλές οικογένειες που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά το τσουνάμι, τα είδαν και πάλι να πλημμυρίζουν.

Οι καταυλισμοί αστέγων που έχουν δημιουργηθεί στερούνται βασικών υγειονομικών συνθηκών και τα λιμνάζοντα ύδατα γεννούν φόβους για την εμφάνιση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως ελονοσία και δάγγειο πυρετό.

Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα εκατοντάδες ψαράδες στη Βιρμανία έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού στη χώρα είπε ότι περίπου διακόσιες οικογένειες αναζητούν ακόμα τουλάχιστον ένα μέλος τους, το οποίο βρισκόταν ανοιχτά των βιρμανέζικων ακτών την ώρα της καταστροφής.

Μέχρι στιγμής, το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας έχει ανακοινώσει ότι περίπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 αγνοούνται. Παράλληλα, σχεδόν 30 χιλιάδες Βιρμανοί χρειάζονται νερό, τροφή, φάρμακα και στέγη.

Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ της Ινδίας, μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ανταποκριτές στην πρωτεύουσα των νησιών, Πορτ Μπλερ, περιγράφουν εικόνες πανικού, καθώςο αριθμός των νεκρών στα νησιά, που παραμένουν αποκομμένα από την υπόλοιπη Ινδία, έχει υπερβεί τις 6 χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι η Ινδία έχει αρνηθεί διεθνή βοήθεια για τα νησιωτικά συμπλέγματα, καθώς φιλοξενούν ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού Βόρνεο επιστρέφουν στα σπίτια τους έπειτα από λαθεμένες πληροφορίες ότι επρόκειτο να υπάρξει και δεύτερο τσουνάμι.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους και κινήθηκαν προς λόφους και βουνά. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι φήμες για ένα νέο τσουνάμι κυκλοφόρησαν από συμμορίες που ήλπιζαν να λεηλατήσουν τα σπίτια.

Μέτρα για την προστασία ανηλίκων

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε τη μεταφορά παιδιών κάτω των 16 ετών από την επαρχία Άτσε σε άλλες περιοχές, μετά από πληροφορίες για δραστηριοποίηση παρανόμων κυκλωμάτων διακίνησης ανηλίκων.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Κάρολ Μπέλαμι, είπε ότι η Γιούνισεφ έχει δεχθεί σχετικές καταγγελίες από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ομάδες των εκμεταλλευτών χρησιμοποιούν μηνύματα κινητών τηλεφώνων για να προσφέρουν παιδιά προς υιοθεσία.

Η κα. Μπέλαμι τόνισε πως εκτιμάται ότι πρόκειται για βάσιμες καταγγελίες και πως η απαγόρευση υιοθεσιών από την ινδονησιακή κυβέρνηση θα ισχύσει έως ότου υπάρξει μια σαφής εικόνα για την κατάσταση δεκάδων χιλιάδων παιδιών που αναζητούνται από τις οικογένειές τους.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των γονέων πολλών παιδιών, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα έχουν μείνει ορφανά.

«Αρκούν οι δωρεές του κοινού»

Η διεθνής οργάνωση αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε ότι δε χρειάζονται πλέον άλλες δωρεές από τον κόσμο για τους πληγέντες από το τσουνάμι.

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Πιερ Σαλινιόν, είπε ότι επρόκειτο για ζήτημα ειλικρίνειας να γνωστοποιήσει ότι οι δωρεές που έχει λάβει η οργάνωση είναι αρκετές.

Συγκεκριμένα είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια, που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της οργάνωσης στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Ωστόσο, η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση άλλων οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι το κοινό ίσως θεωρήσει ότι καμία άλλη οργάνωση δε χρειάζεται επιπλέον δωρεές.

Δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε από την Ταϊλάνδη όπου βρίσκεται, μακροπρόθεσμη βοήθεια για τις πληγείσες χώρες.

Νωρίτερα, είχε δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για απειλές φυσικών καταστροφών και ότι θα συνεισφέρουν στο δύσκολο και μακάβριο έργο της αναγνώρισης πτωμάτων.

Η Ιαπωνία, η μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες, ώστε να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής των χρεών ορισμένων από τις χώρες που επλήγησαν.

Ο κ. Μπράουν συμφώνησε με την απόφαση του Καναδά για έγκριση της αναστολής των πληρωμών των χρεών από τις χώρες του Ινδικού, κίνηση που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και η Γαλλία με τη Γερμανία.

Η δράση των πιστωτών κρατών αναμένεται να συντονιστεί σε συνάντηση της «Λέσχης των Παρισίων» την ερχόμενη εβδομάδα.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επτά νεκροί στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι τα θύματα ήταν αγρότες

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον μίας ισραηλινής βιομηχανικής ζώνης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πληροφορίες, οι νεκροί ήταν αγρότες της περιοχής και ανάμεσά τους υπήρχαν και τρεις έφηβοι.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας ένοπλων ανδρών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την οργή του για αυτή την ενέργεια του Ισραήλ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είπε ότι τα θύματα ήταν «μάρτυρες του σιωνιστή εχθρού».

Ο κ. Αμπάς προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Εκτιμάται ότι ο κ. Αμπάς θα καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές την Κυριακή και να αναλάβει το αξίωμα του Παλαιστίνιου προέδρου.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ τον θεωρούν τον καλύτερο ηγέτη για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Χρονιά μεταρρυθμίσεων

«Το 2005 είναι χρονιά των μεγάλων αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων παντού: στην οικονομία, στο κράτος, στην παιδεία, στην υγεία», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, το βράδυ της Δευτέρας, προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Προσερχόμενος στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σηκώσει τα «βάρη του χθες, χωρίς να τα μετακυλύει στους πολίτες».

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι «με το νοικοκύρεμα και την ανασύνταξη της οικονομίας» να δημιουργήσει τις συνθήκες «για δυναμική και σταθερή ανάπτυξη σ' όλους τους τομείς, σε ολόκληρη τη χώρα», δηλαδή η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, που παράγει περισσότερο και δημιουργεί νέες θέσεις δουλειάς, αλλά και ένα κράτος αποτελεσματικό και φερέγγυο δίπλα στον πολίτη.

Απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί ανυπαρξίας κυβερνητικού έργου, ο κ. Καραμανλής προσέθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του θα φανεί σύντομα με απτά αποτελέσματα που θα γίνουν ορατά από τους πολίτες στη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.

Εν τω μεταξύ, από την Τρίτη ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει νέο κύκλο συνεργασιών με τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του, με στόχο τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ανά τομέα και την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Την Τρίτη συναντάται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, την Παρασκευή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον υπουργό και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης.

Την Τετάρτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κάρπαθο όπου την επομένη θα παραστεί στον αγιασμό των υδάτων.

Τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργο Σουφλιά για να ανταλλάξουν ευχές και συμφώνησαν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουφλιάς έχει πρόσφατα εκφράσει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου».


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προς ανασχηματισμό;

Αυξάνονται τα δημοσιεύματα και οι πολιτικοί που πιθανολογούν ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα.

Τη Δευτέρα, τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, επανέλαβαν ότι ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός αποτελεί προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και όχι αντικείμενο δημόσιων δηλώσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε άψογο τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους τα μέλη της κυβέρνησης και ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι απολύτως ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, αποδίδοντας στους δημοσιογράφους τις περί του αντιθέτου απόψεις που ακούγονται κατά καιρούς.

Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι ο πρόεδρος «δεν έχει άλλη επιλογή από τον ανασχηματισμό», καθώς η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος «είναι πολύ χαμηλή».

Δηλώσεις Ιακώβου για Κυπριακό

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, επανέλαβε η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει συμφωνημένη διαδικασία και μεθοδολογία προτού αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως είπε, η κυβέρνηση κάνει αυτή την επιλογή διότι υποστηρίζει διαπραγματεύσεις που θα συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες εξεύρεσης λύσης.

Προσέθεσε, δε, ότι έχει γίνει ξεκάθαρο προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο κυπριακό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν μπαίνει σε καμιά περίπτωση στη λογική των στενών χρονοδιαγραμμάτων και ούτε αποδέχεται επιδιαιτησία.

Ο κ. Ιακώβου παρατήρησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνημένη διαδικασία και μεθοδολογία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν λογικό η ελληνική κυπριακή πλευρά να μπει σε διαδικασία που κρίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Επίθεση Ταλάτ

Σε διάλεξη που έδωσε τη Δευτέρα στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επετέθη εκ νέου κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι «δεν πολυεπιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου προβάλλει νέους όρους και προγραμματίζει νέα ΟΧΙ».

Αναφερόμενος στην ρωσική στάση στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι αυτό που ενοχλεί τη Ρωσία είναι ότι τα πάντα ρυθμίζονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και δεν ζητείται η γνώμη της.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία εγκρίνει τον τερματισμό της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, η Γαλλία και Κίνα δεν θα έχουν αντιρρήσεις.

Τέλος, ο κ. Ταλάτ επέμεινε υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι η αποχώρησή τους είναι επικίνδυνη, καθώς «σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο οι Ελληνοκύπριοι θα ισχυρισθούν ότι η Τουρκία εξαναγκάστηκε να αποσύρει τον στρατό της μετά την αντίσταση που προέβαλαν».


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκινητική η συμπαράσταση

Επέστρεψε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ελλάδα το C-130 της πολεμικής αεροπορίας που παρέδωσε το πρώτο τμήμα της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας.

Το C-130, που προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, μετά από πτήση 45 ωρών, μετέφερε στα πάτρια και ορισμένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που, αφικνούμενοι, απηύθυναν νέα έκκληση για φάρμακα, νερό, σκηνές, τρόφιμα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και κυρίως το γεγονός ότι «αρχίζουν οι επιδημίες».

Συγκεκριμένα, ο πατέρας Ιγνάτιος, μιλώντας εκ μέρους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλλεγγύη", τόνισε ότι η ελληνική βοήθεια ήταν η πρώτη που έφτασε από ξένη χώρα στις Μαλδίβες και ζήτησε από τον ελληνικό λαό «να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη και οι οποίοι αρχίζουν να απειλούνται από έναν νέο εχθρό, τις επιδημίες».

Ο εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης» υπογράμμισε «τον άρτιο συντονισμό εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών και του υφυπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τη συγκέντρωση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η διανομή της βοήθειας, που ήταν στόχος αυτής της αποστολής, έγινε παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που την παρέλαβαν, διότι θεωρήθηκε ότι η απ' ευθείας επαφή με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων χωρών ή οργανώσεων, ήταν η καλύτερη δυνατή διασφάλιση για την παραλαβή της βοήθειας από τους πληγέντες.

Σε διμερές επίπεδο επίσης αποφασίστηκε να παραδοθεί και η χρηματική βοήθεια των 150.000 ευρώ, προς την κυβέρνηση των Μαλδίβων και της Σρι Λάνκα. Η βοήθεια που συνολικά προσέφερε το ελληνικό κράτος προς τις πληγείσες περιοχές ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η βοήθεια που μεταφέρθηκε από το συγκεκριμένο αεροπλάνο και παρεδόθη στις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και τη Μπανκόγκ, ήταν 12 τόνοι φάρμακα, τρόφιμα και σκηνές.

Στη Σρι Λάνκα παρέμειναν τρία μέλη του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», οι οποίοι έστησαν ένα πρόχειρο νοσοκομείο, όπως και δύο μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ευρωπαϊκή Προοπτική", που δουλεύουν για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών.

Τηλε-μαραθώνιος υπό την αιγίδα του υπουργείου

Την Τρίτη, το υπουργείο των Εξωτερικών, σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία και τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, πραγματοποιεί τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης, προκειμένου να συλλέξει χρηματικές προσφορές, οι οποίες θα διατεθούν είτε απευθείας σε κυβερνήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, είτε για την αγορά αναγκαίου υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί με ευθύνη του ΥΠΕΞ στις πληγείσες περιοχές.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα διαχειριστεί αποκλειστικά το υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο ραδιομαραθώνιος άρχισε στις έξι το πρωί και ολοκληρώνεται τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, την Τετάρτη.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάληψη αστυνομικού τμήματος στο Περού

Οι οπαδοί του Χουμάλα λένε ότι εμπνέονται από τον πολιτισμό των Ίνκας

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού έχουν περικυκλώσει ένα αστυνομικό τμήμα που έχει καταληφθεί από αποστάτες εφέδρους του στρατού της χώρας σε μία απομονωμένη πόλη στις νότιες Άνδεις.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η επιχείρηση για την εξόντωση των αποστατών έχει σταματήσει έπειτα από αίτημα των επιτρόπων για την προστασία των πολιτών.

Οι αποστάτες ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αλεχάνδρο Τολέδο.

Προς το παρόν έχει επιβληθεί εκεχειρία γύρω από την πόλη Ανδαχουαγιάλα, η οποία βρίσκεται 900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Λίμα.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τέσσερις αστυνομικοί και έχουν τραυματιστεί άλλοι 19.

Η κατάληψη του αστυνομικού τμήματος έγινε το Σάββατο από 200 ένοπλους οπαδούς του Αντάρο Χουμάλα.

Στο αστυνομικό τμήμα βρίσκονται 10 αστυνομικοί, οι οποίοι κρατούνται όμηροι από τους αποστάτες.

Ο αρχηγός των αποστατών, Αντάρο Χουμάλα, ότι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους το απόγευμα της Τρίτης.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προσλήψεις και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΠΘ: 17 τομές στο νόμο-πλαίσιο. Πρόταση -"βόμβα" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το DNA "δίνει" στην ΕΛΑΣ τον εκτελεστή; Αποκλειστικό: Ποια μυστικά κρύβει το κλεμμένο NISSAN.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φρικαλεότητες μετά την καταστροφή. Χάος στους καταυλισμούς των πληγέντων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ασπίδα 72 ωρών για τσουνάμι στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση ενισχύει το Δίκτυο "Ποσειδών" για την πρόγνωση των φονικών κυμάτων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τζίφος ο "Μεσσίας"! Ακριβώς, ένα χρόνο μετά το colpo grosso των βαρόνων.

Η ΑΥΓΗ: Στοίχημα ανθρωπιάς. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων στην Ασία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο και πλιάτσικο στους δήμους. Έχει παραλύσει η λειτουργία τους από την φαγωμάρα των φατριών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιτότητα στο Δημόσιο. Μαχαίρι σε υπερωρίες, οδοιπορικά. Εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομίας για τη συγκράτηση των δαπανών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόσο αυξάνεται το εφάπαξ του Δημοσίου. Αναλυτικός πίνακας και παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες.

ΕΘΝΟΣ: Τρίμηνο μπαράζ με 17.013 προσλήψεις. 8 διαγωνισμοί για Υπουργεία, Νομαρχίες και Πυροσβεστική.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εφεύρεση των εμπόρων ο ψευτο-Βασίλης. Καμμία σχέση ο παχουλός γέρος με τον Μεγάλο Άγιο της Καισαρείας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, χθες, στο Παιδαγωγικό Συνέδριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρι στις σπατάλες υπουργείων-οργανισμών. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 35.697 θέσεις στο Δημόσιο το 2005. Ολόκληρος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Να κόψουν το λαιμό τους... Καραμανλής προς υπουργούς για οικονομίες.

ΕΞΠΡΕΣ: Επίσπευση δανεισμού. Λόγω της αβεβαιότητας στην πορεία των επιτοκίων της ευρωζώνης.

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς απουσιάζει από τον πίνακα των εισφορών. Καίτοι 28η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, έδωσε μόλις 300.000 ευρώ.

ESPRESSO: "Ήρθα τετ-α-τετ με τον Παλαιοκώστα". Ο άνθρωπος που συνάντησε τον πιο επικίνδυνο καταζητούμενο μιλάει στην "Espresso".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δεκάλογος περικοπών κονδυλίων στο Δημόσιο. Π. Δούκας: Θα κόβονται ακόμη και εγκεκριμένες δαπάνες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικός συναγερμός για βοήθεια. Αποστολή σωστικών συνεργείων και πλοίου-Πρωτοφανής διεθνής κινητοποίηση.

ΚΕΡΔΟΣ: Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των μισθώσεων. Η ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση των χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Κώστας Καραμανλής: "Μεταρρυθμίσεις παντού" το 2005.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αλλάζουν όλα στη φορολογία των ακινήτων. Αυξημένες αντικειμενικές αξίες και επιβολή ΦΠΑ το 2006.

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-χιονιάς σε πέντε μέτωπα. Ψάχνουν σωσίβιο για τον προϋπολογισμό.

Η ΝΙΚΗ: Δίδυμο διαφωνίας. Σουφλιάς-Δήμας επιμένουν για "βασικό μέτοχο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το 2005 μπήκε με περικοπή επιδομάτων των ανέργων. Στον "παράδεισο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

City Press: Διαφωνίες Σουφλιά με προοπτική.

TRAFFIC NEWS: Μεγάλο κόλπο σε τράπεζα με λεία 900.000 ευρώ. Πρωτοφανές "χτύπημα" παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγωνία τώρα για χολέρα. Μετά τη βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία.

Η ΧΩΡΑ: 8.322 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο, Οργανισμούς. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Τραγωδία στη Νοτιοανατολική Ασία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει αρχίσει να φθάνη στην δοκιμαζόμενη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν ότι σε κάποιους από τους επιζήσαντες η βοήθεια δεν θα φθάση πριν περάσουν εβδομάδες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ίδια η απίστευτη φυσική καταστροφή και το απόλυτο χάος που αυτή έχει προκαλέσει, καθώς δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφή και πολλές από τις πληγείσες περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες".

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "μετά τα φονικά τσουνάμι, έρχεται η σειρά των επιδημιών, του εμπορίου παιδιών, της σωματεμπορίας, των βιασμών γυναικών και ανηλίκων, των πειρατειών και των ωμών λεηλασιών. Οι επιζήσαντες της πρωτοφανούς θεομηνίας στη Νότια Ασία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απανθρωπιά όσων επιχειρούν να αποκομίσουν βρώμικο κέρδος αυτές τις τραγικές ώρες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο πόνος των εκατομμυρίων πληγέντων από το τσουνάμι της ΝΑ Ασίας, τις ημέρες των Χριστουγέννων, κινητοποίησε ακαριαία τους συνανθρώπους τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο. Το περίφημο πνεύμα των Χριστουγέννων, πνεύμα αγάπης και φιλαλληλίας, εκδηλώνεται διαρκώς με προσφορές χρημάτων, υλικού και συνεργείων, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι πολίτες και ακολουθούν οι κυβερνήσεις".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "ο επίσημος αριθμός των 156.000 νεκρών στις 13 χώρες που επλήγησαν -εξαιρετικά υποτιμημένος- συνέχιζε χτες να αυξάνεται. Ταυτόχρονα και ενώ σήμερα συμπληρώνονται 9 μέρες από την καταστροφή, ομολογείται ότι χιλιάδες άνθρωποι σε πληγείσες περιοχές δεν έχουν δει ούτε γραμμάριο της περιλάλητης "ανθρωπιστικής βοήθειας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "οργάνωση και ψυχραιμία χαρακτηρίζουν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη βιβλική καταστροφή που έπληξε τη ΝΑ Ασία και συγκλόνισε την ανθρωπότητα".

Η Traffic News προσθέτει ότι "σαν να μην έφτανε η οργή της φύσης που ξέσπασε με Ρίχτερ και φονικά τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, σαν να μην είναι αρκετό το απέραντο πουργκατόριο που καίει μέρα νύχτα τις σωρούς χιλιάδων άψυχων σωμάτων, τώρα οι πληγείσες περιοχές μαστίζονται και από την επέλαση των κάθε λογής διεστραμμένων και απατεώνων".

Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "έντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις κατά της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό προκάλεσε η αποκάλυψη των εγγράφων του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο έδωσε το 1974 ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "να προτείνει η Ελλάδα στην Τουρκία την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του θέματος του εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση των ενόπλων δυνάμεων".

Σύμφωνα με την Espresso "σημαντικές επαφές, που θα επηρεάσουν την πορεία του Κυπριακού και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Λευκωσίας - Λονδίνου, πραγματοποιεί ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στη βρετανική πρωτεύουσα".

Προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "χιλιάδες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα και στους Οργανισμούς προκηρύσσονται μέσα στον Ιανουάριο. Οι νέες θέσεις θα καλυφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "οι πρώτες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν το 2005 αφορούν: 551 θέσεις σε υπουργεία, 607 θέσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών, 224 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου και στην Τράπεζα της Ελλάδος, 480 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ, 800 θέσεις ορισμένου χρόνου στα ΕΛΤΑ για ταχυδρομικούς διανομείς και οδηγούς".

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "Υπουργεία, Νομαρχίες και Πυροσβεστική αφορούν οι οκτώ διαγωνισμοί για τις 17.013 θέσεις, που θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2005. Οι 1.658 είναι θέσεις καθηγητών στα ΤΕΕ".

Οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σωσίβιο για τον προϋπολογισμό αναζητά η κυβέρνηση και εξαπολύει επιδρομή φορολογικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του Δημοσίου".

Βασικός Μέτοχος

Η CITY PRESS τονίζει ότι "κρατώντας αποστάσεις από το νόμο για το βασικό μέτοχο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ενισχύει την κριτική που ασκεί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό της κυβέρνησης του καταλογίζουν υπερβολική κατανόηση στα συμφέροντα του ομίλου Μπόμπολα και τον εμφανίζουν σαν ένα στέλεχος που δεν έχει καταλάβει την αναγκαιότητα της πλήρους ρήξης με τα λεγόμενα διαπλεκόμενα".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τόσο ο Σαρακατσάνος πολιτικός, όσο και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΣΤ. Δήμας κατέστησαν σαφές πως επιμένουν στους ενδοιασμούς τους για την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού Συντάγματος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ο βασικός μέτοχος κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ. 'Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από αυτό που έχω πει από την αρχή' απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Γ. Σουφλιάς, ενώ ο Σταύρος Δήμας είπε ότι θα περιμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή".

Κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Αλογοσκούφης συμφωνούν πως η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας με βάση την αποτελεσματικότητά της στα οικονομικά μεγέθη και τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων'.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "επόπτες εγκαθιστά ο πρωθυπουργός στα υπουργεία για να ελέγχουν την εφαρμογή του προϋπολογισμού και να μην ξεστρατίσουν οι υπουργοί. Περιφραστικά η εντολή είναι 'να κόψουν το λαιμό τους' και να μειώσουν τις δαπάνες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "νέο κύκλο επαφών με όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός. Στόχος του κ. Καραμανλή είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων κάθε υπουργείου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Τον κύκλο συναντήσεων 'εγκαινιάζει' σήμερα -κατά ιεράρχηση- ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και οι αρμόδιοι υφυπουργοί".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πόλεμο κατά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες κήρυξε ο πρωθυπουργός. Από σήμερα ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των υπουργείων, ενώ θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση".

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "χρόνια μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς χαρακτήρισε χθες το 2005 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δεξίωση του ΕΒΕΑ που πραγματοποιήθηκε για το νέο έτος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ

Οι επιθέσεις αυξάνονται εν όψει εκλογών

Άγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον κυβερνήτη της Βαγδάτης, ενώ σημειώνεται μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Ο κυβερνήτης Αλί Αλ Χαϊνταρί πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, σε βόρειο προάστιο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα, μία βόμβα εξερράγη έξω από το αρχηγείο της ιρακινής εθνικής φρουράς στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από τη βόμβα που πιθανότατα είχε τοποθετηθεί σε βυτιοφόρο.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία 24ωρα.

Τέσσερις επιθέσεις τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους τρεις Βρετανοί πολίτες και ένας Αμερικανός.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Μία από τις επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβε χώρα κοντά στα γραφεία του κόμματος του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Ιγιάντ Αλάουϊ.

Ο ίδιος πάντως δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα βίας εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Ιρακινή αντίσταση

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ είπε ότι αυτοί που συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κυρίως στόχων είναι περισσότερα από 200.000 άτομα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Σαουανί, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «η ιρακινή αντίσταση είναι μεγαλύτερη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, περίπου 40.000 από τους αντάρτες είναι βασικά στελέχη των ανταρτικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι είναι εθελοντές.

Εν τω μεταξύ,ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Αλ Σααλάν, είπε ότι οι εκλογές στο Ιράκ μπορεί να αναβληθούν για αργότερα, αν η κοινότητα των σουνιτών δεχθεί τελικά να συμμετάσχει.

Υπάρχουν πολλοί στη χώρα που λένε ότι οι εκλογές μπορεί να μην είναι νόμιμες εάν δεν συμμετάσχει μία από τις βασικές κοινότητες στη χώρα.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ατύχημα δυσχεραίνει τη μεταφορά βοήθειας

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρείται κατεπείγουσα

Νέα εμπόδια προκύπτουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς συνέβη ένα ατύχημα στο αεροδρόμιο της Μπάντα Άτσε, στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το σύστημα προσγείωσης ενός αεροσκάφους καταστράφηκε και αυτό παραμένει στον μόνο αεροδιάδρομο που υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτή τη στιγμή, η μεταφορά των τροφίμων γίνεται με ελικόπτερα. Λίγο νωρίτερα, ο Γιαν Εγκελάντ, συντονιστής της βοήθειας των ΗΕ, προειδοποιούσε ότι ακόμα και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις για τους επιζήσαντες.

Οι περισσότεροι από τους άστεγους στερούνται είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια.

Εκκλήσεις βοηθείας

Εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες της νοτιοανατολικής Ασίας απηύθυναν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι προκάτοχοί του, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Οι τρεις τους εμφανίσθηκαν στο Λευκό Οίκο και εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, ζητώντας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πλουσιότερης χώρας του κόσμου να προσφέρουν τις δικές τους συνδρομές.

Στην «καλή ψυχή» των Αμερικανών είπε ότι απευθύνεται ο πρόεδρος Μπους

Η κυβέρνηση Μπους έχει υποσχεθεί να προσφέρει 350 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στη χώρα οι πολίτες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Νικ Τσάιλντς, θεωρεί πως η απόφαση του Τζορτζ Μπους να καλέσει τον πατέρα του και τον Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο γίνεται σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ότι η κυβέρνησή του έχει αναλάβει ενεργό δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονη κριτική αρχικώς για την καθυστερημένη κινητοποίησή της.

Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που επακολούθησε ανέρχονται σε περίπου 150.000.

«Συγκινητική ανταπόκριση»

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα έχουν άμεση ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα.

Οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής να φτάσουν σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές συνεχίζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, έφτασαν στην Ταϊλάνδη για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι δυό τους θα μεταβούν επίσης στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, δύο χώρες που έχουν επίσης πληγεί από το τσουνάμι.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ένα προειδοποιητικό σύστημα για σεισμικά κύματα.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, έκανε λόγο για συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, λέγοντας ότι ακόμη και ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη προσέφεραν χρήματα, κάποιες από τις οποίες μάλιστα και μετρητά.

Μέχρι στιγμής, κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγής έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ

Οι επιθέσεις αυξάνονται εν όψει εκλογών

Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ, όπου τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους τρεις Βρετανοί πολίτες και ένας Αμερικανός.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Μία από τις επιθέσεις αυτοκτονίας έλαβε χώρα κοντά στα γραφεία του κόμματος του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Ιγιάντ Αλάουϊ.

Ο ίδιος πάντως δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα βίας εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Ιρακινή αντίσταση

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ είπε ότι αυτοί που συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κυρίως στόχων είναι περισσότερα από 200.000 άτομα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Σαουανί, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «η ιρακινή αντίσταση είναι μεγαλύτερη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, περίπου 40.000 από τους αντάρτες είναι βασικά στελέχη των ανταρτικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι είναι εθελοντές.

Εν τω μεταξύ,ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Αλ Σααλάν, είπε ότι οι εκλογές στο Ιράκ μπορεί να αναβληθούν για αργότερα, αν η κοινότητα των σουνιτών δεχθεί τελικά να συμμετάσχει.

Υπάρχουν πολλοί στη χώρα που λένε ότι οι εκλογές μπορεί να μην είναι νόμιμες εάν δεν συμμετάσχει μία από τις βασικές κοινότητες στη χώρα.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις προς Αμερικανούς πολίτες

Σε πολλές περιοχές η διανομή εφοδίων μπορεί να γίνει μόνο από αέρος

Εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες της νοτιοανατολικής Ασίας απηύθυναν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι προκάτοχοί του, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Οι τρεις τους εμφανίσθηκαν στο Λευκό Οίκο και εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, ζητώντας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πλουσιότερης χώρας του κόσμου να προσφέρουν τις δικές τους συνδρομές.

Η κυβέρνηση Μπους έχει υποσχεθεί να προσφέρει 350 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στη χώρα οι πολίτες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Νικ Τσάιλντς, θεωρεί πως η απόφαση του Τζορτζ Μπους να καλέσει τον πατέρα του και τον Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο γίνεται σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ότι η κυβέρνησή του έχει αναλάβει ενεργό δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονη κριτική αρχικώς για την καθυστερημένη κινητοποίησή της.

Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που επακολούθησε ανέρχονται σε περίπου 150.000.

«Συγκινητική ανταπόκριση»

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα έχουν άμεση ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα.

Οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής να φτάσουν σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές συνεχίζονται.

Στην «καλή ψυχή» των Αμερικανών είπε ότι απευθύνεται ο πρόεδρος Μπους

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, έφτασαν στην Ταϊλάνδη για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι δυό τους θα μεταβούν επίσης στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, δύο χώρες που έχουν επίσης πληγεί από το τσουνάμι.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ένα προειδοποιητικό σύστημα για σεισμικά κύματα.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, έκανε λόγο για συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, λέγοντας ότι ακόμη και ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη προσέφεραν χρήματα, κάποιες από τις οποίες μάλιστα και μετρητά.

Μέχρι στιγμής, κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγής έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια.


Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αλληλεγγύη ή ανταγωνισμός;

Με τις δραματικές καταστάσεις που έχει επιφέρει το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, αλλά και με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις βοηθείας ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) κάνει λόγο για ένα «πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης» στη Δύση.

Η εφημερίδα δεν παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι «το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004» ήταν επίσης και «μία ευρωπαϊκή τραγωδία».

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει για πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Η Ευρώπη μετρά τους νεκρούς της».

Την ίδια στιγμή, η Λεξπρές (L' Express) εκφράζει τις ανησυχίες της ότι ολόκληρες κοινότητες και ολόκληροι πολιτισμοί μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μετά το τσουνάμι.

Το δημοσίευμα αδράττει την ευκαιρία για να υπογραμμίσει ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβούν ορισμένες καταστροφές για να μεριμνούμε για ορισμένους πολιτισμούς που βρίσκονται υπό εξαφάνιση».

Η γερμανική Σιντόιτσε Τσάιτουνγ (Sueddeutsche Zeitung) πιστεύει ότι η πρόσφατη καταστροφή μπορεί να αναβάλει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

«Με τόσα πολλά χρήματα που θα διατεθούν προς τις πληγείσες χώρες, η βοήθεια για άλλες περιοχές του πλανήτη θα περιορισθεί», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Με την άποψη αυτή πάντως διαφωνεί η Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel), η οποία κάνει λόγο για μία αναπάντεχη αλληλεγγύη, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην τηλεόραση.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί ότι η Γαλλία, η Αμερική και η Ιαπωνία ανταγωνίζονται για το ποια θα προσφέρει πιο άμεση και πιο μεγάλη βοήθεια, αλλά ο σκοπός τους είναι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα τον κόσμο.

Η σουηδική Εξπρέσεν (Expressen) ασκεί κριτική στη σουηδική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντέδρασαν πιο γρήγορα στην καταστροφή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.