Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-28

  1. Τραγωδία και βοήθεια
  2. Πλήγμα στα οικοσυστήματα
  3. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  4. Ικανοποίηση Δύσης για Ουκρανία
  5. Το οικονομικό κόστος της καταστροφής
  6. Έφυγε η Σούζαν Σόνταγκ
  7. Αγωγός πετρελαίου στα Βαλκάνια
  8. Πρωτοφανής ανθρωπιστική αποστολή
  9. Ικανοποίηση Δύσης για Ουκρανία
  10. H χρονιά της Τουρκίας
  11. Πρωτοφανής ανθρωπιστική αποστολή
  12. Το δολάριο και πάλι σε πτώση
  13. Επέστρεψαν ασφαλώς
  14. Η Κύπρος της Ευρώπης
  15. Ένα βήμα εμπρός
  16. Η Αυστραλία των αντιθέσεων
  17. Μήνυμα Μπιν Λάντεν
  18. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Τικρίτ
  19. Δεν αλλάζει η ρωσική στάση
  20. Επέστρεψαν ασφαλώς
  21. «Γιατί χάσαμε, γιατί θα νικήσουμε»
  22. Η Αυστραλία των αντιθέσεων
  23. Μετά από τον σεισμό
  24. Δώδεκα νεκροί αστυνομικοί στο Τικρίτ
  25. Δεν αναγνωρίζει ο Γιανουκόβιτς
  26. Όλεθρος στη νοτιοανατολική Ασία
  27. Όλεθρος και πόνος
  28. «Nέα εποχή για την Ουκρανία»

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2004 - 02:24 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία και βοήθεια

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «60.000 νεκροί, εκατοντάδες Βρετανοί αγνοούμενοι».

Στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατή η προστασία από τα παλιρροιακά κύματα. Η φύση μπορεί να καταστρέψει σε λίγα λεπτά ότι έκτισαν οι άνθρωποι επί αιώνες. «Μπορούμε όμως να προστατέψουμε τους ανθρώπους από επιδημίες, γράφει ο αρθρογράφος της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Την ώρα που ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για βοήθεια, ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι επιδημίες να διπλασιάσουν τον αριθμό των θυμάτων, εάν δεν υπάρξει άμεση διεθνής βοήθεια, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σε άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι η καταστροφή στην Ασία αποτελεί τεστ για ολόκληρο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και γενναιόδωρα. Οι χώρες του Ινδικού Ωκεανού που δεν διαθέτουν σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι, πρέπει να λάβουν βοήθεια, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) έχει τον τίτλο «Εμφανίζεται η πραγματική φρίκη», αναφερόμενη στις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και την καταστροφή, σημειώνοντας ότι η Ινδονησία δέχτηκε ίσως το ισχυρότερο πλήγμα. Ανταποκριτής της εφημερίδας μεταφέρει τις δηλώσεις Ινδονησίων αξιωματούχων, οι οποίο δηλώνουν ότι «σβήστηκε κυριολεκτικά από τον χάρτη» η πόλη Μεουλαμπό, που βρισκόταν 65 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Τουλάχιστον 10.000 από τις 40.000 κατοίκους της πόλης έχουν πεθάνει, γράφει ο ανταποκριτής της Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις όπως αυτή που εμφανίστηκε μεταξύ του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, σε σχέση με το ύψος της παρασχόμενης βοήθειας.

«Η χαμένη γενιά» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα μισά περίπου από τα θύματα των σεισμικών κυμάτων είναι παιδιά, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλα έμειναν ορφανά και απειλούνται με επιδημίες.


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2004 - 03:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στα οικοσυστήματα

Ενώ το κόστος σε ανθρώπινες ζωές γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατό, θα διαρκέσει περισσότερο η αποτίμηση των καταστροφών που υπέστησαν τα οικοσυστήματα στις πληγείσες περιοχές.

Υπάρχουν φόβοι ότι έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες καταστροφές οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα παράκτια οικοσυστήματα, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Ειδικοί του Περιβαλλοντολογικού Προγράμματος του ΟΗΕ μεταβαίνουν στις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, την Ινδία και τις άλλες χώρες, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών, μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτε γνωστό, καθώς όλα επικεντρώνονται στην ανθρώπινη τραγωδία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου του Προγράμματος, ο οποίος σημειώνει πως παρότι η φύση έχει δυνατότητες αυτοανασυγκρότησης, οι προοπτικές αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν τα οικοσυστήματα είναι λιγότερες, από ότι ήταν ίσως πριν 200 χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που είχαν υποστεί σοβαρά πλήγματα από τον τυφώνα «Ελ Νίνιο» το 1998.

Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής και οι επιπτώσεις στα αλιευτικά αποθέματα του Ινδικού Ωκεανού, ενώ έχουν καταστραφεί πολλά θαλάσσια πάρκα, κυρίως στη Σρι Λάνκα.

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η μόλυνση του πόσιμου νερού, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα, γράφει η Ιντιπέντεντ, η οποία φιλοξενεί όμως και πιο αισιόδοξες απόψεις: Ο Τομ Σάβιντζ, εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης Βlue Ventureη οποία ασχολείται με τη διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων του Ινδικού Ωκεανού, τονίζει ότι είναι τεράστιο το δυναμικό αναγέννησης της φύσης και ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο άσχημη όσο εικάζεται. Σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα», είπε στην Ιντιπέντεντ ο κ. Σάβιντζ.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 23:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Η επίθεση έγινε στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ

Συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών εναντίον τριών αστυνομικών τμημάτων σημειώθηκαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Στην πιό αιματηρή επίθεση σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί όταν ένοπλοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα.

Στην πόλη Μπακούμπα σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 6 εθνοφρουροί και τραυματίσθηκαν 22.

Στην πόλη Ραμάντι, ανατολικά της Βαγδάτης ένοπλοι απήγαγαν και δολοφόνησαν τον αναπληρωτή κυβερνήτη.

Επίθεση όμως πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο έξω από το σπίτι αξιωματικού της ιρακινής εθνικής φρουράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί φρουροί και περαστικοί.

Οι νέες δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες έχουν εκπαιδευθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.

Εν όψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα, οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ έχουν αυξηθεί.

Τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί ακόμη μία επίθεση στη Βαγδάτη, η οποία είχε στόχο ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα των σιιτών.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 39.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους σουνίτες του Ιράκ να λάβουν μέρος στις εκλογές, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων της κοινότητας υπέρ του μποϊκοτάζ.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 22:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Δύσης για Ουκρανία

Η σειρά του κ. Γιανουκόβιτς (α) να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Δύσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν δέχεται την ήττα του.

Ο νικητής των εκλογών, Βίκτορ Γιουσένκο δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν «παραμορφωθεί» από την άρχουσα πολιτική τάξη της Ουκρανίας.

Ο κ.Γιουσένκο πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η παληά σχέση με τη Ρωσία».

Το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον αντίπαλο του κ.Γιουσένκο.

Ικανοποίηση στη Δύση

Για νέα φάση στην εξέλιξη της Ουκρανίας, κάνει λόγο η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ενώ το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ουκρανία «νέο στρατηγικό εταίρο».

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Γιουσένκο: 51,9%

Γιανουκόβιτς: 44,2%

Συμμετοχή: 77%

Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του τη διεξαγωγή των «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», όπως είπε.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, τις εκλογές κέρδισε ο φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπογράμμισε ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, καθώς δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες.

Οι πρώτες εκλογές, κατά τις οποίες είχε αναδειχθεί ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κρίθηκαν άκυρες μετά την πολιτική αναταραχή και τις διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων που έκαναν λόγο για εκλογική νοθεία.

Διεθνείς παρατηρητές

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επιθυμεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, είναι δημοφιλής στις βιομηχανικές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών διαβεβαιώνουν ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλότατα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Τζον Τάρνερ, που ήταν επικεφαλής των 500 παρατηρητών από τη χώρα του, υπογράμμισε ότι οι εκλογές πληρούσαν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, Μπρους Τζορτζ.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουσένκο συγκέντρωσε το 52% των ψήφων, έναντι 44% του κ. Γιανούκοβιτς. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 77%.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Το οικονομικό κόστος της καταστροφής

Η Σρι Λάνκα ήταν μια από τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας που επλήγησαν από το σεισμικό κύμα και οι διεθνείς οργανισμοί άρχισαν να υπολογίζουν το οικονομικό κόστος των καταστροφών που προκάλεσε το σεισμικό κύμα την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον δήλωσε ότι «ο οργανισμός μόλις άρχισε να κατανοεί το μέγεθος των καταστροφών και των συνεπειών».

Τουλάχιστον 50 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες αγνοούνται και εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι ενώ επιχειρήσεις και υποδομές καταστράφηκαν.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως σε ορισμένες από τις 10 χώρες που επλήγησαν ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί.

Στη Σρι Λάνκα ορισμένοι αναλυτές υπολογίζουν ότι θα επιβραδυνθεί κατά 1% ενώ στην Ταϋλάνδη μόνο κατά 0,1%.

Πιστεύεται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν θα λάβουν μέτρα για να διευκολύνουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους όπως μείωση των φόρων και αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Η τουριστική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και στη νοτιοανατολική Ασία απασχολεί 19 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε η Σούζαν Σόνταγκ

Η Σόνταγκ έλαβε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 2000

Η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σούζαν Σόνταγκ πέθανε σε ηλικία 71 ετών.

Η Σούζαν Σόνταγκ πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την Τρίτη το πρωί.

Η ίδια έλεγε για τον εαυτό της ότι «ήταν παθιασμένη με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Σούζαν Σόνταγκ έγραψε 17 βιβλία. Το ιστορικό της μυθιστόρημα «Ο Εραστής Υφαίστειο» έγινε μπεστ σέλερ και το 2000 βραβεύθηκε για το ιστορικό της μυθιστόρημα «Στην Αμερική».

Η επιρροή της ως συγγραφέας δοκιμίων ήταν μεγάλη και ξεκίνησε με τη μελέτη της για την ομοφυλοφιλική αισθητική που δημοσιεύθηκε το 1964.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας άρχισε τον αγώνα κατά του καρκίνου του στήθος στη δεκαετία του 1970.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 16:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωγός πετρελαίου στα Βαλκάνια

Ο αγωγός θα διασχίζει τις τρεις χώρες

Η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησαν να προβούν στην κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου, ο οποίος θα διασχίζει τα Βαλκάνια.

Η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου αναμένεται να στοιχίσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σκοπός του έργου είναι να προσφέρει εναλλακτικές οδούς για τη διανομή του πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο συνήθως μεταφέρεται σε τουρκικά λιμάνια.

Ο εν λόγω αγωγός αναμένεται να μεταφέρει 750.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Ο αγωγός, ο οποίος αναμένεται να εκτείνεται σε 912 χιλιόμετρα, θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα καταλήγει σε λιμάνι της Αλβανίας, σε ακτή της Αδριατικής.

Το φιλόδοξο σχέδιο είχε αρχικώς εμπνευστεί το 1993, αλλά η υλοποίησή του καθυστέρησε επειδή δεν υπήρχε πολιτική υποστήριξη.

Πιστεύεται ότι η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει το 2005 και αναμένεται να κρατήσει τρία με τέσσερα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρίες, έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το νέο αγωγό.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής ανθρωπιστική αποστολή

Εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα σε αρκετές χώρες

Μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές αποστολές στην ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη για να χορηγηθεί βοήθεια στους εκατομμύρια πληγέντες του σεισμού και των σεισμικών κυμάτων που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ασία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν μία τεράστια πρόκληση στην προσπάθειά τους να συντονίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς δέκα χώρες.

Υπολογίζεται ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 50.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα, ενώ οι πληγέντες απειλούνται τώρα από την εξάπλωση ασθενειών.

Ο σεισμός της Κυριακής, ισχύος εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε σεισμικά κύματα από τη Μαλαισία μέχρι την Αφρική.

Πληγείσες χώρες

Οι περισσότερο πληγείσες χώρες θεωρούνται η Σρι Λάνκα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, δήλωσε στο ΒΒC ότι στην περιοχή του επικέντρου του σεισμού, στην Ατσέχ της Σουμάτρας, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 25.000.

Στην Ταϊλάνδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Τακσίν Σιναουάτρα, δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεπερνούν τα θύματα τις 2.000, ενώ οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων που έχουν καταμετρηθεί υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί.

Υψηλότερο αριθμό θυμάτων, γύρω στις 20.000, αναμένει και η Σρι Λάνκα, οι αρχές της οποίας επιβεβαίωσαν το θάνατο 12.000 ανθρώπων.

Στην Ινδία, όπου δέχτηκαν τη μανία των σεισμικών κυμάτων παράκτιες περιοχές σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων, έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 7.000 νεκροί, εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των αγνοούμενων ανέρχεται επίσης σε πολλές χιλιάδες.

Διεθνής βοήθεια

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή, με εκατοντάδες πτήσεις από πολλές χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει «οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για άμεση βοήθεια ύψους 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 10 εκατομμύρια δολάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διαθέσουν 15 εκατομμύρια δολάρια και η Αυστραλία 7,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η Κομισιόν αποδέσμευσε ήδη τρία εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες στη νοτιοανατολική Ασία.

Από την Κυριακή το βράδυ και μετά έχει κινητοποιηθεί η υπό τον Έλληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα ειδική μονάδα πολιτικής προστασίας της Επιτροπής, η οποία αποκατάστησε αμέσως επαφή και συνεργασία με την αντίστοιχη μονάδα των Ηνωμένων Εθνών.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Δύσης για Ουκρανία

Η σειρά του κ. Γιανουκόβιτς (α) να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Δύσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν δέχεται την ήττα του.

Για νέα φάση στην εξέλιξη της Ουκρανίας, κάνει λόγο η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ενώ το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ουκρανία «νέο στρατηγικό εταίρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του τη διεξαγωγή των «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», όπως είπε.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, τις εκλογές κέρδισε ο φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπογράμμισε ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, καθώς δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες.

Οι πρώτες εκλογές, κατά τις οποίες είχε αναδειχθεί ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κρίθηκαν άκυρες μετά την πολιτική αναταραχή και τις διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων που έκαναν λόγο για εκλογική νοθεία.

Διεθνείς παρατηρητές

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επιθυμεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, είναι δημοφιλής στις βιομηχανικές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών διαβεβαιώνουν ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλότατα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Τζον Τάρνερ, που ήταν επικεφαλής των 500 παρατηρητών από τη χώρα του, υπογράμμισε ότι οι εκλογές πληρούσαν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, Μπρους Τζορτζ.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουσένκο συγκέντρωσε το 52% των ψήφων, έναντι 44% του κ. Γιανούκοβιτς. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 77%.


H χρονιά της Τουρκίας

Οι πρώτοι μήνες του 2004 βρίσκουν την Τουρκία βουτηγμένη στα βαθιά νερά του Kυπριακού.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ερντογάν για το σχέδιο Ανάν αιφνιδιάζουν αρκετούς στο εξωτερικό και αλλάζουν τις ισορροπίες δυνάμεων στην Άγκυρα.

Όσοι πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή οι Τούρκοι στρατηγοί θα πουν όχι στο σχέδιο διαψεύδονται.

Αντιθέτως, το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια ανακοίνωση-έκπληξη αφήνει στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κυπριακό

Ο Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται να χάνει μια από τις μεγαλύτερες μάχες του με την τουρκική κυβέρνηση: «Δεν είστε σε θέση να εξάγετε ούτε ένα καφάσι πορτοκάλια» θα του πει σε ανύποπτο χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός στέλλει μέσω της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC το πρώτο του μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση: υπόσχεται να επισκεφθεί την Αθήνα και εύχεται το Αιγαίο να μετατραπεί σε μια λίμνη ειρήνης.

Παράλληλα, όμως, ζητά και άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Η Τουρκία ζητά σε όλα τα διεθνή φόρα ενίσχυση των τουρκοκυπρίων αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Κερδίζει όμως ορισμένους υποστηρικτές στην Ευρώπη που δεν την πιέζουν να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως, λόγου χάριν, τον επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων του ευρωκοινοβουλίου, Ντανιέλ Κον Μπετίτ.

«Δεν μπορείς να ζητάς από την Τουρκία να αναγνωρίσει τους Ελληνοκυπρίους αν αυτοί δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα επανένωσης του νησιού» δηλώνει ο πάλαι ποτέ «κόκκινος Ντάνι».

Στο δρόμο για την Ευρώπη

Μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο, η Άγκυρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ.

Και όταν η Κομισιόν δημοσιοποιεί την τελική έκθεση προόδου, ορισμένοι βλέπουν ήδη τις πόρτες της Ευρώπης να ανοίγουν.

«Θα αποκαλούσα την απόφαση ιστορικό σημείο καμπής» θα δηλώσει στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Λίγους μήνες αργότερα, η Τουρκία θα λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Και αυτό χωρίς να έχει αναγνωρίσει ένα από τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας- την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα σαν ήρωας.

Μ. Ανατολή

Το 2004, όμως, αλλάζουν οι σχέσεις της Τουρκίας και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί επανειλημμένα το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και καταδικάζει το θάνατο αθώων γυναικών και παιδιών από ισραηλινούς στρατιώτες.

Η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών απειλεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ανακαλούνται από το Ισραήλ για διαβουλεύσεις δυο Τούρκοι διπλωμάτες.

Ο Ισραηλινός πρέσβυς στην Άγκυρα, Πινχάς Αβίβι, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«Συζητάμε για διάφορα θέματα αλλά το μόνο που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η φιλία μας με την Τουρκία» δηλώνει ο κ. Αβίβι.

Η σκληρή κριτική του Ερντογάν για το Ισραήλ, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, τον φέρνει πιο κοντά στις θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, π.χ. της Γαλλίας αλλά και κρατών του αραβικού και ισλαμικού κόσμου.

Ιράκ

Οι εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και η προσπάθεια των τοπικών οργανώσεων Κούρδων να αποκτήσουν ντε φάκτο αυτονομία προκαλεί τριβές και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ--ένταση που εκδηλώνεται με ποικίλες αφορμές: το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται έντονα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ταλ Αφάρ όπου κατοικούν Τουρκμένοι.

Και όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής επιτίθενται στην Φαλούτζα, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από χίλιους νεκρούς, Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «γενοκτονία».

Και ενώ ο λεγόμενος άξονας Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ δεν διέρχεται και τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας του ,η Άγκυρα φαίνεται να βρίσκει καινούργιες παρέες στη γειτονιά: το Ιράν και η Συρία, χώρες με μεγάλες μειονότητες Κούρδων, έχουν τις ίδιες ανησυχίες με την Τουρκία για το βόρειο Ιράκ και σε ορισμένες περιπτώσεις ενώνουν τη φωνή τους.

Ανοίγματα

Το άνοιγμα της Τουρκίας προς τον ισλαμικό κόσμο αποδίδει ορισμένους καρπούς κατά τη διάρκεια της συνόδου του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υποψήφιος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ανακηρύσσεται γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Η σύνοδος του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης είναι μόνο μια από τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξενεί η Κωνσταντινούπολη.

Χρονικά πρώτη έρχεται φυσικά η Γιουροβίζιον.

Ύστερα από ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο για το πως θα αποκαλείται η υποψήφια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η φιέστα ξεκινά και ο Σάκης Ρουβάς ελπίζει ότι και με τους δεδομένους δώδεκα βαθμούς της Κύπρου θα φτάσει στην κορυφήαισιοδοξία, όμως, που δεν έχει τελικά αντίκρισμα.

ΝΑΤΟ

Πολύ σημαντικότερη αλλά και πολύ πιο άνευρη χαρακτηρίζεται φυσικά μια άλλη διοργάνωση- η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Τα αμερικανικά σχέδια για εμπλοκή της συμμαχίας στο Ιράκ περιορίζονται τελικά σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ιρακινών στρατιωτών.

Με το ένα ή τον άλλο τρόπο η Τουρκία κατάφερε το 2004 να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ίσως ήταν η χρονιά της: και ήταν σίγουρα η χρονιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σύμφωνα με το περιοδικό TIME συγκαταλέγεται πλέον στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής ανθρωπιστική αποστολή

Εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα σε αρκετές χώρες

Μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές αποστολές στην ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη για να χορηγηθεί βοήθεια στους εκατομμύρια πληγέντες του σεισμού και των σεισμικών κυμάτων που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ασία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν μία τεράστια πρόκληση στην προσπάθειά τους να συντονίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς δέκα χώρες.

Υπολογίζεται ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 38.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί, καθώς χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα, ενώ οι πληγέντες απειλούνται τώρα από την εξάπλωση ασθενειών.

Ο σεισμός της Κυριακής, ισχύος εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε σεισμικά κύματα από τη Μαλαισία μέχρι την Αφρική.

Πληγείσες χώρες

Οι περισσότερο πληγείσες χώρες θεωρούνται η Σρι Λάνκα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, δήλωσε στο ΒΒC ότι στην περιοχή του επικέντρου του σεισμού, στην Ατσέχ της Σουμάτρας, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 25.000.

Στην Ταϊλάνδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Τακσίν Σιναουάτρα, δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεπερνούν τα θύματα τις 2.000, ενώ οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων που έχουν καταμετρηθεί υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί.

Υψηλότερο αριθμό θυμάτων, γύρω στις 20.000, αναμένει και η Σρι Λάνκα, οι αρχές της οποίας επιβεβαίωσαν το θάνατο 12.000 ανθρώπων.

Στην Ινδία, όπου δέχτηκαν τη μανία των σεισμικών κυμάτων παράκτιες περιοχές σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων, έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 7.000 νεκροί, εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των αγνοούμενων ανέρχεται επίσης σε πολλές χιλιάδες.

Διεθνής βοήθεια

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή, με εκατοντάδες πτήσεις από πολλές χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει «οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για άμεση βοήθεια ύψους 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 10 εκατομμύρια δολάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διαθέσουν 15 εκατομμύρια δολάρια και η Αυστραλία 7,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η Κομισιόν αποδέσμευσε ήδη τρία εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες στη νοτιοανατολική Ασία.

Από την Κυριακή το βράδυ και μετά έχει κινητοποιηθεί η υπό τον Έλληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα ειδική μονάδα πολιτικής προστασίας της Επιτροπής, η οποία αποκατάστησε αμέσως επαφή και συνεργασία με την αντίστοιχη μονάδα των Ηνωμένων Εθνών.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Το δολάριο και πάλι σε πτώση

Η πτώση του δολαρίου ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές

Νέο αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το ευρώ σημείωσε το αμερικανικό δολάριο, το οποίο συνεχίζει την πτωτική του πορεία στις διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να λάβει μέτρα για μία αποδυνάμωση του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πιστεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την περαιτέρω πτωτική πορεία του δολαρίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα έχει ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος και με την πτωτική πορεία του δολαρίου ευνοούνται οι εξαγωγές.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει να σημειώνει πτώση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισοδυναμεί πλέον με ένα αμερικανικό δολάριο και 36 σεντς.

Η πτώση του ευρώ άρχισε να σημειώνεται από το Σεπτέμβριο και μετά όταν ένα ευρώ ισοδυναμούσε με ένα αμερικανικό δολάριο και 20 σεντς.

Μέσα στο 2004, το αμερικανικό δολάριο έχει χάσει το 7% της αξίας του, ενώ το ιαπωνικό γεν έχει χάσει το 3,2% της αξίας του.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επέστρεψαν ασφαλώς

Ξημερώματα Τρίτης, περί τις 3.30 ώρα Ελλάδος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που μετέφερε όσους έλληνες τουρίστες επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το Πουκέ.

Στο αεροδρόμιο, υποδέχθηκαν τους επαναπατρισθέντες, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης και ο υφυπουργός Π. Σκανδαλάκης, αλλά και οι συγγενείς τους που είχαν συγκεντρωθεί και τους ανέμεναν από νωρίς.

Το αεροσκάφος μετέφερε, πλην των 135 ελλήνων, δύο τσέχους, τέσσερις βρετανούς, δύο γάλλους και εννέα κύπριους τουρίστες, οι οποίοι στη συνέχεια προωθήθηκαν στις χώρες τους με άλλες πτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, σε ετοιμότητα βρίσκεται άλλο ένα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή, όταν κριθεί αναγκαίο, για να παραλάβει και άλλους Έλληνες τουρίστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα νέα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών επτά έλληνες νοσηλεύονται τραυματίες εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Πουκέ.

Δύο έλληνες διπλωμάτες παραμένουν στο Πουκέ, συντονίζοντας την επιστροφή των υπολοίπων Ελλήνων που το επιθυμούν ή βοηθώντας να επιλυθούν προβλήματα, όπως η απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων ή χρημάτων.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι εξακρίβωσαν πως η πλειονότητα των ελλήνων τουριστών, όσοι δηλαδή ταξίδευαν με γκρουπ, είναι καλά στην υγεία τους.

Ωστόσο, από το υπουργείο των Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι υπάρχει σεβαστός αριθμός ελλήνων που δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να κηρυχθούν αγνοούμενοι πριν περάσουν 72 ώρες (τρεις ημέρες) από την στιγμή που απωλέσθησαν τα ίχνη τους.

Σημειώνεται ότι, το C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, εθελοντές γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το C130 θα μεταφέρει στην Αθήνα όσους από τους εκεί έλληνες εκδρομείς το επιθυμούν.

Το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος της Ευρώπης

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Ένα γεγονός και κάτι πού δεν ευτύχησε να συμβεί, ήσαν όλα όσα σημάδεψαν την Κύπρο το 2004: πρόκειται για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποτυχία κατάληξης σε λύση τού κυπριακού.

Το 2005 αναμένεται και πάλιν να εγκυμονεί γεγονότα και δυνατότητες πού έχουν να κάνουν κυρίως με το κυπριακό.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την έκτοτε κατοχή σημαντικού μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, λίγες φορές η Κύπρος σε όλα αυτά τα 30 χρόνια είχε λόγο για να γιορτάσει κάτι.

Το 2004 έδωσε στους Κυπρίους αυτή την ευκαιρία.

Παρά το γεγονός ότι το νησί παραμένει μοιρασμένο, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε από την 1η Μαΐου μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας μέσα από την ιστορικού χαρακτήρα διεύρυνση της Ένωσης με δέκα νέα κράτη μέλη.

Επρόκειτο για την επίτευξη ενός μακροχρόνιου στόχου της Κύπρου, στόχου πού κάποτε έμοιαζε άπιαστη πραγματικότητα: Ένταξη δηλαδή στην Ένωση έστω και χωρίς προηγούμενη λύση τού κυπριακού.

Ευρωπαϊκή Κύπρος

Οι λόγοι πού έσπρωχναν πάντα τούς Κυπρίους προς την Κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών ήταν συγκεκριμένοι.

Απλές αλήθειες από τη μία, όπως για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας, ιστορία και πολιτισμός των Κυπρίων από δε την άλλη, η προσπάθεια εξασφάλισης ασφάλειας και σταθερότητας μέσα στους κόλπους της Ένωσης.

Σε σχέση ιδίως με το δεύτερο, τούς λόγους ασφάλειας, η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή τού βορείου τμήματος της Κύπρου, οδηγούσε τούς Ελληνοκυπρίους να θεωρούν περίπου ως σωτηρία την ένταξη στην Κοινότητα.

Η πρώτη τού Μάη, γιορτάστηκε και στην Κύπρο, πλην όμως δεν υπήρχε εκείνο το κλίμα άκρατης χαράς πού κάποιος ίσως να ανέμενε.

Είχε προηγηθεί κάτι άλλο, που έβαζε φρένο στις εκρήξεις πραγματικής χαράς.

Τα Όχι και τα Ναι

Κατά του σχεδίου Ανάν ψήφισαν στην Κύπρο

Είχαν προηγηθεί τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για την αποδοχή ή Όχι τού σχεδίου Ανάν υπό την πέμπτη του εκδοχή.

Με μεγάλη πλειοψηφία, δύο στους τρεις, οι Τουρκοκύπριοι είπαν Ναι.

Με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις, οι Ελληνοκύπριοι είπαν Όχι.

Η λύση δεν ήρθε.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια για λύση με εμπλοκή όχι μόνο των Ηνωμένων Εθνών.

Καταλυτικό ρόλο άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ ενώ ενεπλάκη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κόφι Ανάν πήρε επάνω του την ευθύνη και ετοίμασε αυτός το τελικό σχέδιο λύσης, πού δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης αλλά επιδιαιτησίας, εξουσία πού συμφώνησαν πριν να τού εκχωρήσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Οι Ελληνοκύπριοι ένοιωσαν έντονα ότι η τελική πρόταση τους αδικούσε.

Σύμφωνα με τις έρευνες πού ακολούθησαν, απεδείχθη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ένοιωθαν ανασφαλείς με το σχέδιο.

Έτσι και έχοντας συνείδηση των επιπτώσεων ψήφισαν Όχι.

Οι επιπτώσεις δεν άργησαν να φανούν.

Διεθνείς επικρίσεις και μια σχετική απομόνωση, ήταν τα δύο στοιχεία πού συνόδευαν τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι όλοι σέβονται την δημοκρατικά εκφρασμένη κρίση τού κυρίαρχου λαού.

Οι μήνες πού μεσολάβησαν μέχρι το χειμώνα τού 2004 ήταν μήνες δύσκολοι μέχρι να φθάσει ο Δεκέμβριος και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «τουρκικό παράδοξο»

Στη σύνοδο αυτή θα κρινόταν η απόδοση ή μη και υπό ποίους όρους, ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κύπρος ήταν ήδη μέλος της Κοινότητας και ένα από τα 25 κράτη-μέλη πού θα αποφάσιζαν.

Ως «τουρκικό παράδοξο» χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι η Άγκυρα ζητούσε έγκριση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ένωση και από τα 25 μέλη, ένα των οποίων όμως αρνείτο να αναγνωρίσει: την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σημείο αυτό, η ανάγκη δηλαδή αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία ήταν το βασικό αίτημα της Λευκωσίας γιά να συγκατανεύσει στην απόδοση ημερομηνίας.

Από ευρωπαϊκής πλευράς υπήρχε κατανόηση στο αίτημα αυτό, πλην όμως θεωρείτο ως επαρκές πρώτο βήμα η δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο διεύρυνσης της τελωνειακής της ένωσης με την Κοινότητα έτσι πού να συμπεριλαμβάνει και τα δέκα νέα κράτη- μέλη, δηλαδή και την Κύπρο.

Το διήμερο 16ης και 17ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες ήταν ένα πραγματικό θρίλερ με την Τουρκία να αρνείται επίμονα κάθε δέσμευση γιά αναγνώριση και την Κύπρο να αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός βέτο.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό πού συνήθως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας συμβιβασμός.

Στα γενικά συμπεράσματα συμπεριελήφθη η δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο διεύρυνσης πριν την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ενωση στις 3 Οκτωβρίου.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν θρίαμβος γιά κανένα.

Άλλαξε όμως τα δεδομένα.

Τώρα και η Αγκυρα επείγεται γιά λύση τού κυπριακού.

Νέα χρονιά κυπριακού;

Αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 θα πρέπει να υπογράψει το πρωτόκολλο διεύρυνσης τής τελωνειακής της ένωσης, πράγμα πού είτε αμέσως είτε εμμέσως ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάτι πού κάθε άλλο παρά θα ήθελε να συμβεί αφού άλλη είναι η πολιτικής της στο κυπριακό.

Ενώ, αν στο μεταξύ επιλυθεί το κυπριακό απλώς θα αναγνωρίσει το νέο κράτος πού θα έχει προκύψει.

Με αυτά τα δεδομένα το 2005 φθάνει φέρνοντας μαζί του ελπίδες για μία νέα προσπάθεια επίλυσης τού κυπριακού.

Η περίοδος μετά τις εκλογές ανάμεσα στους τουρκοκυπρίους στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τον Απρίλιο, θεωρείται ως η πλέον πρόσφορη γι΄ αυτή την προσπάθεια.

Καθώς δε τώρα όλοι έχουν πραγματικούς λόγους να επιθυμούν την επίλυση τού προβλήματος, ίσως οι πιθανότητες για μία συμφωνημένη λύση και όχι λύση επιδιαιτησίας όπως υπεδείκνυαν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, να είναι περισσότερες το 2005 σε σύγκριση με το 2004.


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2004 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα βήμα εμπρός

Της ανταποκρίτριάς μας στην Αθήνα, Λαμπρινής Χ. Θωμά

Το πρώτο τρίμηνο του 2004 σημαδεύτηκε από την προεκλογική περίοδο, την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και, εν τέλει, τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαρτίου.

Το τότε κυβερνών κόμμα εισέπραξε τα αποτελέσματα της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση Σημίτη. Ο πολιτικός αναβρασμός δεν τελείωνε εδώ, όμως.

Οι δύο τελευταίοι μήνες της άνοιξης ήταν οι μήνες του σχεδίου Ανάν.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, οι απολογισμοί, οι ερμηνείες και οι προβλέψεις συνέχισαν να απασχολούν την κοινή γνώμη ως τις αρχές Ιουνίου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κέρδισε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις, αγάπη και σεβασμό που κανένας κύπριος ηγέτης δεν έχει απολαύσει μεταξύ των ελλαδιτών, μετά τον Μακάριο.

Όλα όμως μπήκαν σε τελείως διαφορετικό, μη πολιτικό ρυθμό, με το πρώτο γκολ της διοργάνωσης του Euro 2004, που έβαλε ο Γιώργος Καραγκούνης στον αγώνα Πορτογαλίας - Ελλάδας.

Στο δεύτερο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, στον τελικό του τουρνουά, ο Άγγελος Χαριστέας έβαζε το τελευταίο γκολ της διοργάνωσης, το όνειρο γινόταν πραγματικότητα κι όλοι οι Έλληνες έβγαιναν στο δρόμο.

Το ελληνικό καλοκαίρι ξεκινούσε γιορταστικά, με δυνατές συγκινήσεις και εθνική έξαρση που έδινε έναν αισιόδοξο τόνο στους άντε πόρτας Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Πληγωμένοι από τα αρνητικά δημοσιεύματα, περήφανοι λόγω του Euro και ελπίζοντας σε πολλά χρυσά, οι Έλληνες είδαν με ικανοποίηση την αυγουστιάτικη μεταστροφή του ξένου Τύπου και ευχαριστήθηκαν έναν έναν τους διθυράμβους για τη διοργάνωση που γέμιζαν τις σελίδες και τις ιστοσελίδες των διασημοτέρων διεθνώς μέσων ενημέρωσης.

Με το Δημήτρη Παπαϊωάννου να δίνει το στίγμα της νέας Ελλάδας και το σκάνδαλο Κεντέρη- Θάνου, οι Ολυμπιακοί ξεκίνησαν εξάπτοντας πάθη.

Τα ελληνικά μετάλλια, και κυρίως το αξέχαστο μετάλλιο του μεγάλου Πύρρου Δήμα, ο οποίος αποχώρησε από το ταπί δεχόμενος το «ευχαριστώ» και την αγάπη ενός ολόκληρου λαού, ήταν αντίδοτο στην πληγωμένη, από όσα ακούγονταν περί ντόπινγκ, ελληνική υπερηφάνεια.

Τη γιορτή των παραολυμπιακών, που ακολούθησε, σκίασε το τραγικό δυστύχημα του Μαλλιακού, που μαζί με τον θάνατο του πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και 16 ακόμη ανθρώπων από την πτώση του Σινούκ προσγείωσαν την κοινή γνώμη απότομα στην πραγματικότητα.

Με το τέλος των Αγώνων, η Αθήνα παραμένει μία από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης. Οι μισθοί ίδιοι, αλλά η ανεργία μεγαλύτερη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης μοιράζεται τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του φθινοπώρου με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

Η κυβέρνηση αναζητεί με την απογραφή την αλήθεια για τους πόρους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάθεση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς επί κυβερνήσεων Σημίτη γίνεται αντικείμενο έρευνας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά σκιάζεται από τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και την εξάρτηση του Κυπριακού από την παροχή ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Το Δεκέμβριο, η εξεταστική ολοκληρώνει τις εργασίες της, ο Γιώργος Αλογοσκούφης παραδέχεται ότι θα χρειαστεί και το δεύτερο χρόνο που το παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος και η Τουρκία λαμβάνει ημερομηνία από την Ένωση.

Το τέλος του χρόνου βρίσκει το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου στα μέσα ενημέρωσης να απασχολεί κοινή γνώμη και Τύπο και την επιλογή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Κάρολου Παπούλια να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αυστραλία των αντιθέσεων

Γιώργος Διαμαντούλης, Σίδνεϊ

Μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την επανεκλογή της κυβέρνησης Χάουαρντ στην Αυστραλία φεύγει αφήνοντας πίσω της περισσότερες εκκρεμότητες παρά λύσεις στα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την χώρα στη διάρκεια του 2004.

Η χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την λαϊκή εντολή για την απόλυτη κυριαρχία του Συνασπισμού Φιλελεύθερου και Εθνικού κόμματος στα πολιτικά πράγματα της χώρας , δεν γυρνά νέα σελίδα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της συμμετοχής των αυστραλιανών δυνάμεων στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικοί οργανισμοί αλλά και η υποτονική εργατική αντιπολίτευση, που δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ της εκλογικής της ήττας, η Αυστραλία είναι για τα καλά πλέον στο στόχαστρο των τρομοκρατών κάτι που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα μέσα του χρόνου από την επίθεση κατά της αυστραλιανής πρεσβείας στην Τζακάρτα.

Το ζητούμενο τώρα είναι πως θα αποφευχθεί μία επίθεση στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που φαίνεται ότι απασχολεί τις κυβερνητικές αρχές που σε αυτό το μήκος κύματος, ρυθμίζουν την μεταναστευτική πολιτική αλλά και την πολιτική χορήγησης προσφυγικού ασύλου.

Προβλήματα Αβοριγίνων

Στον τομέα της αντιμετώπισης των Αβοριγίνων, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανανήπτει από τα λάθη του παρελθόντος αλλά να υποπίπτει σε νεότερα όπως την τήρηση των κανόνων υγιεινής που επιβάλει στους αμπορίτζινις ως προϋπόθεση για την χρηματοδότηση απομακρυσμένων κοινοτήτων τους.

Η βίαια εξέγερση στο Παλμ Άιλαντ, βορείως του Κουίνσλαντ, με αφορμή τον θάνατο - ενώ βρισκόταν υπό κράτηση- ενός αυτόχθονα, μαζί με τα βίαια επεισόδια στο κέντρο του Σίδνεϊ, τους προηγούμενους μήνες, μετά τον θάνατο ενός εφήβου που κατεδίωκε η αστυνομία, αναδεικνύουν όπως οι ίδιοι οι αυτόχθονες καταγγέλλουν, την αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ρατσισμού που φαίνεται ότι υπάρχουν στην αυστραλιανή κοινωνία και τα όργανα της τάξης.

Και αν ο φάκελος της κυβέρνησης στο θέμα των Αβοριγίνων δεν είναι λευκός, το ίδιο συμβαίνει και με την αντιμετώπιση των αναζητητών προσφυγικού ασύλου.

Η πολυετής κράτηση που φτάνει έως και τα πέντε χρόνια σε στρατόπεδα σε ερημικές κυρίως περιοχές αυτών που αναζητούν άσυλο μαζί με τις οικογένειες τους και τα ανήλικα παιδιά τους, αμαυρώνει την καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει η Αυστραλία μέχρι σήμερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σταθερή οικονομία

Στο οικονομικό όμως πεδίο που μαζί με την ασφάλεια εξασφάλισε την επανεκλογή της κυβέρνησης πέραν της εμπορικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής που κρίνεται ως κορωνίδα στις επιτυχίες της κυβέρνησης η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα και η προστασία του κατά κεφαλήν εισοδήματος αποτελούν τα κυριότερα που εκτιμά ο αυστραλιανός λαός.

Του διαφεύγει βέβαια το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η σταδιακή κατάργηση του κράτους προνοίας και το εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες του εξωτερικού.

Στα ζητήματα της καθημερινότητας οι ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν και η στροφή προς το συντηρητικότερο της εργατικής νομοθεσίας είναι το τίμημα που πληρώνει ο αυστραλιανός λαός για την εξασφάλιση μίας ασφαλέστερης χώρας όπως υπόσχεται ο μακροβιότερος εν ζωή πρωθυπουργός της.


Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Μπιν Λάντεν

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του μηνύματος

Ηχογραφημένο μήνυμα, που κατά τα φαινόμενα προέρχεται από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Ιορδανός εξτρεμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι χαρακτηρίζεται ως ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα στο Ιράκ και «αληθινός στρατιώτης του θεού».

Στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, ο ομιλητής εξαίρει τοις επιθέσεις της οργάνωσης του αλ Ζαρκάουι κατά των Αμερικανικών δυνάμεων και των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Και λέει πως όποιος Ιρακινός συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές του Ιανουαρίου θα είναι άπιστος.

Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση πως η φωνή στο μήνυμα είναι πράγματι αυτή του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι έχει σκοτώσει και βιντεοσκοπήσει τις σχετικές σκηνές- πολλούς ομήρους στο Ιράκ.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Τικρίτ

Η επίθεση έγινε στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ

Συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών εναντίον τριών αστυνομικών τμημάτων σημειώθηκαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 27 άτομα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 12 αστυνομικοί, ενώ πολλοί είναι και οι τραυματίες.

Οι νέες δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες έχουν εκπαιδευθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.

Εν όψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα, οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ έχουν αυξηθεί.

Επίθεση όμως πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο έξω από το σπίτι αξιωματικού της ιρακινής εθνικής φρουράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί φρουροί και περαστικοί.

Τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί ακόμη μία επίθεση στη Βαγδάτη, η οποία είχε στόχο ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα των σιιτών.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 39.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους σουνίτες του Ιράκ να λάβουν μέρος στις εκλογές, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων της κοινότητας υπέρ του μποϊκοτάζ.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αλλάζει η ρωσική στάση

Το κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα ε πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, στην τηλεφωνική επικοινωνία επαναβεβαιώθηκε η θέση της Ρωσίας για υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Σώτος Ζακχαίος, δήλωσε σχετικά ότι οι καλές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας είναι δεδομένες και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, «πολύ πολύπλοκο για να εξηγηθεί» χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας σε νεαρούς ομογενείς, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τη γενική γραμματεία αποδήμου ελληνισμού, ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι πως η απόρριψή του από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αποτελεί «όχι» στο συγκεκριμένο σχέδιο και ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κουμουτσάκος είπε επίσης ότι υπάρχει ομοψυχία όλων των ελληνικών κομμάτων στις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής και ότι οι συγκρούσεις και ο διχασμός ανήκουν πλέον στην ιστορία.

Εξάλλου, επανελήφθησαν τη Δευτέρα οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος από τουρκικά αεροσκάφη. Εννέα σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε 10 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Όπως έγινε γνωστό, τρία τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επέστρεψαν ασφαλώς

Ξημερώματα Τρίτης, περί τις 3.30 ώρα Ελλάδος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που μετέφερε όσους έλληνες τουρίστες επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το Πουκέ.

Στο αεροδρόμιο, υποδέχθηκαν τους επαναπατρισθέντες, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης και ο υφυπουργός Π. Σκανδαλάκης, αλλά και οι συγγενείς τους που είχαν συγκεντρωθεί και τους ανέμεναν από νωρίς.

Το αεροσκάφος μετέφερε, πλην των 135 ελλήνων, δύο τσέχους, τέσσερις βρετανούς, δύο γάλλους και εννέα κύπριους τουρίστες, οι οποίοι στη συνέχεια προωθήθηκαν στις χώρες τους με άλλες πτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, σε ετοιμότητα βρίσκεται άλλο ένα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή, όταν κριθεί αναγκαίο, για να παραλάβει και άλλους Έλληνες τουρίστες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Δύο έλληνες διπλωμάτες παραμένουν στο Πουκέ, συντονίζοντας την επιστροφή των υπολοίπων Ελλήνων που το επιθυμούν ή βοηθώντας να επιλυθούν προβλήματα, όπως η απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων ή χρημάτων.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι εξακρίβωσαν πως η πλειονότητα των ελλήνων τουριστών, όσοι δηλαδή ταξίδευαν με γκρουπ, είναι καλά στην υγεία τους.

Ωστόσο, από το υπουργείο των Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι υπάρχει σεβαστός αριθμός ελλήνων που δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να κηρυχθούν αγνοούμενοι πριν περάσουν 72 ώρες (τρεις ημέρες) από την στιγμή που απωλέσθησαν τα ίχνη τους.

Σημειώνεται ότι, το C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, εθελοντές γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Γιατί χάσαμε, γιατί θα νικήσουμε»

Την πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψει στην κυβέρνηση «αν δεν προσφέρουμε ένα μέλλον με καλύτερη δημοκρατία μακροπρόθεσμα» κάνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ηλεκτρονικό περιοδικό opendemocracy.net, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό, ο κ. περιγράφει τον τρόπο που ο ίδιος βλέπει την πολιτική και την άσκησή της.

Δηλώνει ότι αντιτάσσεται στο αρχηγικό σύστημα, αντιπαρατάσσοντας τη συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, αλλά και στον έλεγχό της και αναφέρει ότι έχει κατά νου τη συγκρότηση επιτροπών οι οποίες θα συγκροτούνται από μέλη που θα ορίζονται με κλήρωση και θα ελέγχουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος του κόμματος ή και της κυβέρνησης, εφόσον το μοντέλο αποδώσει.

Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ, λέει πως παρά τις αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια των χρόνων, το ΠΑΣΟΚ «είχε ταυτιστεί με την εξουσία και το κατεστημένο» και ότι υπήρχε μια γενικότερη «επιθυμία για ανανέωση στην ελληνική κοινωνία και στο κόμμα».

Δηλώνει ακόμη ότι προσβλέπει σε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αλλά τονίζει ότι «δεν θα επιστρέψουμε στην κυβέρνηση αν δεν προσφέρουμε ένα μέλλον με καλύτερη δημοκρατία μακροπρόθεσμα» και κάνει λόγο για «10ετή ή 15ετή προγράμματα» τα οποία θα φέρουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στη διαφωνία του με την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και τον «Άξονα του Κακού», υποστηρίζοντας ότι «αυτού του είδους η εξωτερική πολιτική συσχετίζεται με μια μορφή εξουσίας που προβάλει την ηγεσία ως εντολή» και η οποία «υπονοεί έναν αρχηγό που θα πει στο λαό του: «εγώ δυνατός, εσύ αδύνατος».

Αυτό είναι το μοντέλο Μπους, αλλά, όπως αναφέρει, δεν είναι ο μόνος που το εφαρμόζει, «είναι αυτός που το κάνει τόσο φανερά».


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αυστραλία των αντιθέσεων

Μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την επανεκλογή της κυβέρνησης Χάουαρντ στην Αυστραλία φεύγει αφήνοντας πίσω της περισσότερες εκκρεμότητες παρά λύσεις στα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την χώρα στη διάρκεια του 2004.

Η χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την λαϊκή εντολή για την απόλυτη κυριαρχία του Συνασπισμού Φιλελεύθερου και Εθνικού κόμματος στα πολιτικά πράγματα της χώρας , δεν γυρνά νέα σελίδα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της συμμετοχής των αυστραλιανών δυνάμεων στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικοί οργανισμοί αλλά και η υποτονική εργατική αντιπολίτευση, που δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ της εκλογικής της ήττας, η Αυστραλία είναι για τα καλά πλέον στο στόχαστρο των τρομοκρατών κάτι που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα μέσα του χρόνου από την επίθεση κατά της αυστραλιανής πρεσβείας στην Τζακάρτα.

Το ζητούμενο τώρα είναι πως θα αποφευχθεί μία επίθεση στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που φαίνεται ότι απασχολεί τις κυβερνητικές αρχές που σε αυτό το μήκος κύματος, ρυθμίζουν την μεταναστευτική πολιτική αλλά και την πολιτική χορήγησης προσφυγικού ασύλου.

Προβλήματα Αβοριγίνων

Στον τομέα της αντιμετώπισης των Αβοριγίνων, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανανήπτει από τα λάθη του παρελθόντος αλλά να υποπίπτει σε νεότερα όπως την τήρηση των κανόνων υγιεινής που επιβάλει στους αμπορίτζινις ως προϋπόθεση για την χρηματοδότηση απομακρυσμένων κοινοτήτων τους.

Η βίαια εξέγερση στο Παλμ Άιλαντ, βορείως του Κουίνσλαντ, με αφορμή τον θάνατο - ενώ βρισκόταν υπό κράτηση- ενός αυτόχθονα, μαζί με τα βίαια επεισόδια στο κέντρο του Σίδνεϊ, τους προηγούμενους μήνες, μετά τον θάνατο ενός εφήβου που κατεδίωκε η αστυνομία, αναδεικνύουν όπως οι ίδιοι οι αυτόχθονες καταγγέλλουν, την αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ρατσισμού που φαίνεται ότι υπάρχουν στην αυστραλιανή κοινωνία και τα όργανα της τάξης.

Και αν ο φάκελος της κυβέρνησης στο θέμα των Αβοριγίνων δεν είναι λευκός, το ίδιο συμβαίνει και με την αντιμετώπιση των αναζητητών προσφυγικού ασύλου.

Η πολυετής κράτηση που φτάνει έως και τα πέντε χρόνια σε στρατόπεδα σε ερημικές κυρίως περιοχές αυτών που αναζητούν άσυλο μαζί με τις οικογένειες τους και τα ανήλικα παιδιά τους, αμαυρώνει την καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει η Αυστραλία μέχρι σήμερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σταθερή οικονομία

Στο οικονομικό όμως πεδίο που μαζί με την ασφάλεια εξασφάλισε την επανεκλογή της κυβέρνησης πέραν της εμπορικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής που κρίνεται ως κορωνίδα στις επιτυχίες της κυβέρνησης η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα και η προστασία του κατά κεφαλήν εισοδήματος αποτελούν τα κυριότερα που εκτιμά ο αυστραλιανός λαός.

Του διαφεύγει βέβαια το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η σταδιακή κατάργηση του κράτους προνοίας και το εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες του εξωτερικού.

Στα ζητήματα της καθημερινότητας οι ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν και η στροφή προς το συντηρητικότερο της εργατικής νομοθεσίας είναι το τίμημα που πληρώνει ο αυστραλιανός λαός για την εξασφάλιση μίας ασφαλέστερης χώρας όπως υπόσχεται ο μακροβιότερος εν ζωή πρωθυπουργός της.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά από τον σεισμό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγνοούμενοι δεκάδες Έλληνες. Παγκόσμιο σοκ από το τσουνάμι: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Θρήνος. Εκατόμβες νεκρών μετά τα 8,9 Ρίχτερ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Πάνω από 24.000 οι νεκροί! Ενώ κάθε ώρα μεγαλώνει ο αριθμός τους. Αγνοούνται 30.000 άνθρωποι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Διχογνωμία για τσουνάμι στην Ελλάδα. Πόσο απειλείται η χώρα μας μετά την καταστροφή στον Ινδικό Ωκεανό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τσεκ απ σε όλες τις οικοδομές. Το φονικό τσουνάμι....ταράζει και τα εγχώρια ύδατα.

Η ΑΥΓΗ:Σεισμός που δείχνει το χάσμα στον πλανήτη. Ινδικός: 24.000 νεκροί-30.000 αναζητούνται-χιλιάδες τραυματίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Παγκόσμιος συναγερμός από τον φόβο νέου σεισμού. Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται η Ελλάδα υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι, χωρίς βέβαια να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο.

ΤΟ ΒΗΜΑ:Αγνοούνται δεκάδες Έλληνες. 23.500 ήδη οι νεκροί στο "τόξο του τσουνάμι". Δεν έχουν δώσει σημεία ζωής- οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την τύχη τους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Αγνοούμενοι δεκάδες Έλληνες. Φόβοι για νεκρούς.

ΕΘΝΟΣ:Εφιάλτης χωρίς όρια. Φόβοι για πάνω από 30.000 νεκρούς. Δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι, εκατομμύρια άστεγοι στο έλεος του λιμού και των επιδημιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Ντενκτάδες, πατέρας και γιος, απειλούν μετά όπλα και ....Ανεμίζουν το μπαϊράκι του πολέμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επτά αλλαγές στην Ασφάλιση. Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: 1.581 προσλήψεις και 2.856 εγκρίσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Γυμνοί στα τσουνάμι. Χωρίς σύστημα προειδοποίησης ο Ινδικός, αλλά και η Ελλάδα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ποινολόγιο στο ΚΠΣ. Αυστηρότερος από το 2005 ο έλεγχος των επιχειρησιακών προγραμμάτων".

ΕΣΤΙΑ: Άδικα χάθηκαν χιλιάδες ζωές. Υπήρχε χρόνος να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές.

ESPRESSO:18 περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν από τσουνάμι. Ο Έλληνας ειδικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαβάης κρούει τον κώδωνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηκτική άνοδος στα καταναλωτικά δάνεια. Σήμα κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον υπερδανεισμό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ο πλανήτης αισθάνεται τη δοκιμασία. Πάνω από 23.000 οι νεκροί.

ΚΕΡΔΟΣ: "Τα "κάλαντα" του Βενιζέλου. Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην υπουργού στο "Κέρδος".

Ο ΛΟΓΟΣ: Κόλαση ο ....Παράδεισος. Ανυπολόγιστη καταστροφή από την μανία της φύσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δυσμενέστερες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Περιορίζονται οι δόσεις για την εξόφληση".

ΤΑ ΝΕΑ:Ώρες αγωνίας για Έλληνες αγνοουμένους. Καμία επικοινωνία με συγγενείς και πρεσβείες.

Η ΝΙΚΗ:Τραγωδία χωρίς όρια. Ξεπερνούν τους 25 χιλιάδες οι νεκροί στις χώρες του Ινδικού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Νεκρός 15χρονος εργάτης- μαθητής. Νέο έγκλημα σε χώρο δουλειας.

TRAFFIC NEWS: "Έτσι γλιτώσαμε από την κόλαση". Το ταξίδι αναψυχής λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία. Καρδιοχτύπια για Σόμμερ και Μαστροκώστα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απειλή παγκόσμιου σεισμού και νέων βιβλικών καταστροφών. Μετά το σεισμό 8,9 Ρίχτερ και το φονικό παλιρροϊκό κατακλυσμό.

Η ΧΩΡΑ: Αγωνία για Έλληνες αγνοουμένους.Ο εφιάλτης δεν τελείωσε για χιλιάδες τουρίστες που βρέθηκαν μέσα στην Κόλαση.

Μetro:Τραγωδία χωρίς τέλος. Με κινηματογραφική ταχύτητα ανεβαίνει ο αριθμός νεκρών, τραυματιών και αστέγων.

Σεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν την ατυχία να ζουν σε κατάσταση έσχατης ένδειας σε συγκεκριμένους τόπους. Ταυτόχρονα, άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν την τύχη να απολαμβάνουν, κατά κανόνα με τη μέγιστη δυνατή πολυτέλεια, θερινές διακοπές. Η Φύση κατ΄αρχήν δεν κάνει διακρίσεις".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ωστόσο, αν για τους δυτικούς τουρίστες που επέζησαν ο εφιάλτης τελειώνει με τον επαναπατρισμό τους, για τους ντόπιους των χωρών που επλήγησαν ο εφιάλτης μόλις αρχίζει".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού, ως αποτέλεσμα της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε την Ασία. Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τα φονικά παλιρροϊκά κύματα έφτασαν μέχρι τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής...Περίπου 6.000 χιλιόμετρα "διένυσαν" τα γιγαντιαία κύματα, φτάνοντας μετά την Ασία -όπου προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές- στην Κένυα, τη Σομαλία, τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "το φονικό τσουνάμι στον Κόλπο της Βεγγάζης τάραξε και τα ...εγχώρια ύδατα. Εντός των ημερών επιταχύνεται ο έλεγχος σε όλες τις οικοδομές της χώρας, με πρώτη προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές. Παράλληλα, συζητείται και πάλι το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των νέων κτιρίων".

H TRAFFIC NEWS τονίζει ότι "βαρύ πλήγμα στην οικονομία της ΝΑ Ασίας αναμένεται να προκαλέσει ο φονικός σεισμός της νοτιοανατολικής Ασίας".

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στο κατακόρυφο φθάνει η αγωνία για Έλληνες αγνοουμένους από το φονικό τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς ορισμένοι ακόμα δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και τις ελληνικές πρεσβείες. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ιλιγγιωδώς ο αριθμός των θυμάτων".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η φτώχεια των χωρών και η άγνοια του κινδύνου μεγέθυναν τις συνέπειες των φονικών τσουνάμι. Ο πανάκριβος εξοπλισμός προειδοποίησης δεν αγοράστηκε. Ανοχύρωτη και η χώρα μας".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι '΄σε περισσότερους από 30.000 υπολογίζονται οι νεκροί στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και το πρωτοφανές παλιρροϊκό κύμα που ακολούθησε. Πρόκειται για έναν εφιάλτη χωρίς όρια".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν μέσα σε μια "θάλασσα" από διάσπαρτα αντικείμενα, ερείπια και πτώματα να εντοπίσουν αγνοουμένους. Απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν τους δικούς τους. Την ίδια ώρα κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ανοίγουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς τους".

Οικονομία

Το metro αναφέρει ότι "αυξήσεις της τάξης του 5,5% έως 6% θα λάβουν κατά μέσο όρο το 2005 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις τράπεζες και σε ορισμένες ΔΕΚΟ".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "οριακά πάνω από τον πληθωρισμό θα κυμανθούν οι αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 27 έως 54 ευρώ το μήνα. Μέρος αυτών των αυξήσεων όμως θα "φαγωθεί' από την αυξημένη παρακράτηση".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "περιορισμένες μισθολογικές αυξήσεις, παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και υψηλούς δείκτες για πληθωρισμό και ανεργία, προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ισχύσει έως και το 2007".

Νέες θέσεις εργασίας - Προσλήψεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2005 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα συνδυασμένων δράσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, συνολικής διάρκειας απασχόλησης έως τρία έτη".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα προσλήψεων και τοποθετήσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τις εγκρίσεις για την πρόσληψη και την ανανέωση συμβάσεων 2.856 υπαλλήλων, διαφόρων ειδικοτήτων και κλάδων, σε έντεκα υπουργεία, υπέγραψε η τριμελής διυπουργική επιτροπή".

Κυπριακό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει "Έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποβλέπουν σε συμφωνημένη λύση, με ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ¨Χαραυγή" ο κ. Παπαδόπουλος, αποκλείοντας κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα".

Η ESPRESSO γράφει "Για "προσφυγή στα όπλα" κάνουν λόγο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί το τελευταίο διάστημα και στους υπέρμαχους της "ιδέας" αυτής περιλαμβάνονται ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και ο πατέρας του γηραιός Ραούφ, ο οποίος μάλιστα μίλησε για "προσφυγή στα όπλα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι" Όσοι νόμιζαν ότι με την ημερομηνία - ¨δώρο" που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, θα έπαιρνε το δρόμο της δίκαιης και βιώσιμης λύσης το Κυπριακό, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι Ντενκτάδες, πατέρας και γιός, ανεμίζουν το μπαϊράκι του πολέμου, προσφεύγοντας στα όπλα, εάν δεν πάρουν τα πράγματα τον δρόμο που επιθυμούν. Λοιδορούν ακόμη και την Άγκυρα ότι πιάστηκε κορόιδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο Ραούφ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε συνομιλίες για τη λύση του προβλήματος."

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει: " Αποκλείει κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στο ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων ο Τάσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας την ετοιμότητα του σε συμφωνημένη λύση, με ουσιαστικές αλλαγές στο "σχέδιο Ανάν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: "Μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει τη βούληση να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά όχι υπό καθεστώς πιέσεων, απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσος Παπαδόπουλος."

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα νεκροί αστυνομικοί στο Τικρίτ

Η επίθεση έγινε στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ

Ιρακινοί αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 12 αστυνομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν και άλλες επιθέσεις στην περιοχή γύρω από το Τικρίτ.

Οι νέες δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες έχουν εκπαιδευθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.

Εν όψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα, οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ έχουν αυξηθεί.

Επίθεση όμως πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο έξω από το σπίτι αξιωματικού της ιρακινής εθνικής φρουράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί φρουροί και περαστικοί.

Τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί ακόμη μία επίθεση στη Βαγδάτη, η οποία είχε στόχο ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα των σιιτών.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 39.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 08:24 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αναγνωρίζει ο Γιανουκόβιτς

Η σειρά του κ. Γιανουκόβιτς (α) να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και προτίθεται να προσφύγει, καταγγέλλοντας σοβαρές παρατυπίες, στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, κατά του αποτελέσματος που αναδεικνύει νικητή τον Βίκτορ Γιουσένκο.

Οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλότατα. Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, Τζον Τάρνερ, που ήταν επικεφαλής των 500 παρατηρητών από τη χώρα του, υπογράμμισε ότι οι εκλογές πληρούσαν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, Μπρους Τζορτζ.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουσένκο συγκέντρωσε το 52% των ψήφων, έναντι 44% του κ. Γιανούκοβιτς. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 77%.

Δυτικοί οργανισμοί και κυβερνήσεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νίκη του Βίκτορ Γιουσένκο. Για νέα φάση στην εξέλιξη της Ουκρανίας, κάνει λόγο η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ενώ το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ουκρανία «νέο στρατηγικό εταίρο». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ εξήρε τη διεξαγωγή των «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», όπως είπε. Την ικανοποίησή του για την επιτυχή «διαχείριση της κρίσης» στην Ουκρανία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Νεκρός βρέθηκε στο μεταξύ κοντά στο Κίεβο ο υπουργός Μεταφορών, Χεόρι Κίρπα, που έφερε τραύμα από όπλο, το οποίο βρέθηκε δίπλα του. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν έπεσε θύμα εγκλήματος ή αυτοκτόνησε.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Όλεθρος στη νοτιοανατολική Ασία

Διαστάσεις ολέθρου εκλαμβάνει η καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία

Ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ανέλθουν τελικά σε περισσότερες δεκάδες χιλιάδες τα θύματα των σεισμικών κυμάτων στη νοτιοανατολική Ασία, τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση για χορήγηση βοήθειας και αποτροπής εκδήλωσης επιδημιών.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης για τσουνάμι στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 23.500 θύματα, επίσημοι όμως στις χώρες που πλήγηκαν υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ. Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, δήλωσε στο ΒΒC ότι στην περιοχή του επικέντρου του σεισμού, στην Ατσέχ της Σουμάτρας, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 25.000.

Στην Ταϊλάνδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Τακσίν Σιναουάτρα, δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεπερνούν τα θύματα τις 2.000, ενώ οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων που έχουν καταμετρηθεί υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει από το νησί Πίκετ ότι, σύμφωνα με τις αρχές, από τους περισσοτέρους των 1000 νεκρών που έχουν καταμετρηθεί, μόνο δύο χιλιάδες είναι Ταϊλανδοί, ενώ μόνο από ένα ξενοδοχείο έχουν δηλωθεί 500 αγνοούμενοι. Ο ίδιος μεταφέρει τις ανησυχίες γιατρών για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και το ενδεχόμενο μολύνσεων, τραυματιών με ανοιχτές πληγές, που ακόμη δεν έχουν τύχει ιατρικής φροντίδας.

Υψηλότερο αριθμό θυμάτων, γύρω στις 20.000, αναμένει και η Σρι Λάνκα, οι αρχές της οποίας επιβεβαίωσαν το θάνατο 12.000 ανθρώπων. Στην Ινδία, όπου δέχτηκαν τη μανία των σεισμικών κυμάτων παράκτιες περιοχές σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων, έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 7.000 νεκροί, εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των αγνοούμενων ανέρχεται επίσης σε πολλές χιλιάδες.

Διεθνής βοήθεια

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή, με εκατοντάδες πτήσεις από πολλές χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει «οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για άμεση βοήθεια ύψους 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 4,1 εκατομμύρια δολάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διαθέσουν 15 εκατομμύρια δολάρια και η Αυστραλία 7,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ απέστειλε στην Ινδονησία δύο αεροπλάνα με πόσιμο νερό και μηχανισμούς κάθαρσης.

Η Ρωσία απέστειλε στη Σρι Λάνκα 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, η Βρετανία εφόδια και σκηνές στην ίδια χώρα. Επίσης στη Σρι Λάνκα η Γαλλία απέστειλε 100 μέλη σωστικών συνεργείων και γιατρούς, καθώς και πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 02:45 (Ώρα Λονδίνου)

Όλεθρος και πόνος

«Μετά τον όλεθρο, ο πόνος», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

Tο μέγεθος της καταστροφής του φοβερού σεισμού στον Ινδικό Ωκεανό, φάνηκε χθες, όταν ήταν σίγουρο ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 23.000 και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» επιδημίες τις κατεστραμμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, γράφει η εφημερίδα.

O αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία κάνει λόγο για 25.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 Βρετανοί.

Σε σχόλιο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της φύσης, «θα μπορούσαμε όμως να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα», όπως σημειώνει ο σχολιαστής της. Η επιστήμη θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστροφές, όπως αυτή που προκάλεσε το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Τα σεισμικά κύματα έπληξαν την Ταϊλάνδη μία ώρα μετά την εκδήλωση της δόνησης. Μετά από περίπου δύο ώρες έπληξαν την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, 1.000 μίλια πιο μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο μεγάλα τσουνάμι , όπως αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα, σημειώνονται ελάχιστες φορές σε έναν αιώνα και έτσι δεν λαμβάνονται σοβαρά από τις χώρες», γράφει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ένα προειδοποιητικό σύστημα, που δεν έχουν οι χώρες που πλήγηκαν, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εστιάζει στον κίνδυνο να εκδηλωθούν επιδημίες στις χώρες που έπληξε η καταστροφή και αναφέρεται στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα σημειώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παροχή βοήθειας, καθώς σε διάφορες από τις πληγείσες περιοχές υπάρχουν εμφυλιακές συγκρούσεις.

Εκτός από τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών, η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται, φιλοξενώντας δηλώσεις εκπροσώπου της Γιούνισεφ, και στον κίνδυνο που συνιστούν νάρκες που ξεθάφτηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά.

Στην ίδια εφημερίδα επίσης υπάρχουν δημοσιεύματα για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης συστημάτων προειδοποίησης. Περίπου 15 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι στη Χαβάη, ενημέρωσε επειγόντως 26 χώρες, μεταξύ των οποίων την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, δεν μπόρεσε όμως η προειδοποίησή του να φθάσει εκεί που έπρεπε. Μέχρι τις 9 το πρωί, μία ώρα μετά τα φονικά κύματα, δεν μεταδόθηκε στις χώρες αυτές από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως η προειδοποίηση, γράφει η Ιντιπέντεντ.

«Απελπισμένη αναζήτηση, αφόρητος πόνος», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (Τhe Times), η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αγωνία των συγγενών, ανθρώπων που παραθέριζαν σε κάποιο από τα μέρη που δέχτηκαν τα σεισμικά κύματα και τώρα αγνοούνται.


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2004 - 03:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Nέα εποχή για την Ουκρανία»

Θα πρέπει να θέσει σε άλλη βάση τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις ο Γιουσένκο, γράφουν οι Τάιμς

Δεκατρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το «διαζύγιο» της Ουκρανίας με τη Ρωσία φαίνεται να λαμβάνει την τελική του μορφή με τη νίκη του Βίκτορ Γιουσένκο, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Τάιμς.

Πολλοί σχολιαστές στη Δύση περιόρισαν τη σημασία των κινητοποιήσεων των Ουκρανών, που διάρκεσαν έξι εβδομάδες, θεωρώντας ότι αφορούσαν μόνο την επιλογή Ανατολή- Δύση. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γιουσένκο είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και κατά της ρωσικής επιρροής, που εμφανίστηκε μαζικά στη διάρκεια του εκλογικού μαραθωνίου.

Η «πορτοκαλί επανάσταση», όμως είναι κάτι περισσότερο, γράφει η εφημερίδα Τάιμς: «Είναι το αργοπορημένο όραμα μιας «βελούδινης επανάστασης» όπως εκείνης στην Τσεχοσλοβακία, δύο χρόνια πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ο κ. Γιουσένκο πρέπει να υπερασπίσει την ελευθερία και να αποτρέψει τις προσπάθειες επαναφοράς της χώρας στη διαφθορά που χαρακτήριζε την κομμουνιστική εποχή και την «κλεπτοκρατία» που τη διαδέχτηκε. Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις προοπτικές, υπάρχουν όμως λόγοι για αισιοδοξία, σημειώνει η εφημερίδα. Οι εκλογές της Κυριακής ήταν σημείο καμπής για την Ουκρανία και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έκαναν οι γείτονές της στα δυτικά πριν 10 χρόνια.

Άλλες σχέσεις

Οι Τάιμς σημειώνουν την αναγκαιότητα διατήρηση καλών σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, υποδεικνύοντας την εξάρτηση του Κιέβου από τη μεγάλη γείτονα σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στον ζωτικής σημασίας τομέα της ενέργειας. Θα πρέπει όμως να τεθούν σε μία νέα βάση, χωρίς αμοιβαία εξάρτηση, όπως επιθυμεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και να είναι σχέσεις σταθερότητας και όχι διαμάχης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Κρεμλίνο ίσως επιχειρήσει να εγείρει ταραχές, ακόμη και τάσεις απόσχισης στα ανατολικά της Ουκρανίας, εάν υπάρξουν ενδείξεις κακομεταχείρισης της ρωσικής μειονότητας. Γι΄ αυτό ο κ. Γιουσένκο πρέπει να δείξει ότι είναι ο εγγυητής και φύλακας των δικαιωμάτων των Ρώσων στα ανατολικά. Έχει την ιστορική ευκαιρία να δείξει στη Ρωσία ότι μπορεί να κερδίσει και όχι να χάσει από τον εκδημοκρατισμό και την επέκταση των δυτικών θεσμών προς ανατολάς. «Αν μπορεί να πείσει τον κ. Πούτιν, ή εάν θα πρέπει να περιμένει τον διάδοχό του είναι άλλο ζήτημα», καταλήγει το άρθρο των Τάιμς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.