Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-19

  1. Δώρο Χριστουγέννων για ΠΑΟ
  2. Ο Μπους «προσωπικότητα της χρονιάς»
  3. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  4. Στο «σφυρί» η Γιούκος
  5. Το Σουδάν διακόπτει τις επιχειρήσεις στο Νταρφούρ
  6. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  7. Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι
  8. Διαξιφισμοί για τον προϋπολογισμό
  9. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  10. «Κύριοι αυτοί είναι οι όροι μας»
  11. Η συμφωνία των Βρυξελλών
  12. Στο «σφυρί» η Γιούκος
  13. Μάχη για τη ζωή των Βρετανών στρατιωτών
  14. Νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ
  15. Το «δώρο» του Μπλερ στην Άγκυρα
  16. Προβληματισμός για την Τουρκία
  17. Τιμητική υποδοχή στον Ερντογάν
  18. Τιμητική υποδοχή στον Ερντογάν
  19. Κινδυνεύουν οι προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Δώρο Χριστουγέννων για ΠΑΟ

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη αρχές Δεκεμβρίου

Η απελπιστική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», η υπεροψία των «ερυθρόλευκων» παικτών με αρκετή δόση αμυντικής επιπολαιότητας και διάθεση πειραματισμών από τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην 3η εκτός έδρας ισοπαλία του. Ο Ριβάλντο (για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο σπουδαίος επαγγελματίας είναι), πέτυχε δύο τέρματα και μέχρι το 65΄ όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Ισάριθμα λάθη όμως του Πάντου έδωσαν την ευκαιρία στους παίκτες του Ντε Μολ να γυρίσουν ένα παιχνίδι που έδειχνε χαμένο. Στο 67ο λεπτό το Αιγάλεω κέρδισε πέναλτι μετά από ανατροπή του Αγρίτη από τον Πάντο και ο Μπάρκογλου δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Ο Αγρίτης ς στο 82 εκμεταλλεύτηκε μοιραίο λάθος του Πάντου και έκανε το τελικό 2-2.

Παναθηναϊκός - Χαλκηδόνα

Ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός έδρας με σκορ 0-2 την Χαλκηδόνα και μείωσε στον έναν βαθμό την απόστασή του από τους πρωτοπόρους ερυθρόλευκους.

Παρά το γεγονός ότι η Χαλκηδόνα είχε την υπεροχή από την αρχή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ της αναμέτρησης, στο 22', με ωραίο γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Η Χαλκηδόνα ήταν πιο επιθετική από τον Παναθηναϊκό, έχανε συνέχεια ευκαιρίες αλλά έπεσε πάνω στον καταπληκτικό Κροάτη τερματοφύλακα Γκαλίνοβιτς.

Το δεύτερο γκολ για τους «πράσινους», με το οποίο σφράγισαν την νίκη και τους τρεις βαθμούς, που σε συνδυασμό με το «στραβοπάτημα» του Ολυμπιακού στο Αιγάλεω, τους φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, πέτυχε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ο Μάρκους Μινχ, στο 52'. Το πέναλτι κέρδισε ο Σκάτσελ, σε μαρκάρισμα του Κατεμή.

ΑΕΚ - ΟΦΗ

Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν ΑΕΚ και ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ είχε την σαρωτική υπεροχή, αλλά το δρόμο προς τα δίχτυα βρήκαν πρώτοι οι «Κρητικοί» στο 36', με μια έξοχη ενέργεια του Νουαφόρ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από πλάγια, απέφυγε τον Κωστένογλου και με ένα εκπληκτικό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη.

Η ΑΕΚ πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε την ισοφάριση με τον Κώστα Καστουράνη στο 75ο λεπτό αλλά δεν κατάφερε να νικήσει παρά τις πολλές κλασσικές ευκαιρίες που είχε στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 88΄ η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη, καθώς ο Σοάρες παραπάτησε μέσα στην περιοχή και δεν μπόρεσε να πλασάρει στην κενή εστία. Πολλά τα παράπονα της ΑΕΚ από την διαιτησία του Μπριάκου.

ΠΑΟΚ - Ιωνικός

Εύκολο απόγευμα για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στον Ιωνικό για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με καλύτερο παίκτη τον Σαλπιγγίδη, ο "δικέφαλος του Βορρά" κυριάρχησε του αντιπάλου του με σκορ 3-0 και εξασφάλισε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Το σκορ της αναμέτρησης άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Φουτσίνι, στο 29', μετά από ωραία σέντρα του Σαλπιγγίδη.

Το 2-0 έκανε στο 64' ο Σπάσιτς, μετά από ωραία μπαλιά του Μαλαδένη, ενώ ο Φουτσίνι έγραψε το 3-0 διπλασιάζοντας παράλληλα τα προσωπικά του τέρματα, στο 72' της αναμέτρησης, με έξοχο δυνατό σουτ.

Ηρακλής - Ξάνθη

Μοιράστηκαν βαθμούς Ηρακλής και Ξάνθη, στη μεταξύ τους αναμέτρηση που έληξε ισόπαλη με σκορ 1-1. Ο σημερινός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Μαρκαριάν στον πάγκο του Ηρακλή. Παρά το γεγονός ότι η Ξάνθη ήταν αυτή που μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι και είχε μάλιστα την ευκαιρία σε δυο τουλάχιστον φάσεις να ανοίξει το σκορ, το πρώτο γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο «Γηραιός», στο 28' με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ από αριστερά του Μπακιρτζίογλου.Η ισοφάριση ήρθε λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 41', με τον Μπαϊκαρά.

Πριν από την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αφέθηκαν λουλούδια από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο κοντά στον αγωνιστικό χώρο εις μνήμην του Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 22 Δεκεμβρίου του 2001, στο Βελιγράδι.

Ισόπαλοι με 1-1 αναδείχθηκαν Πανιώνιος και Καλλιθέα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 27' της αναμέτρησης με τον Γιαννόπουλο και οι παίκτες του Τάκη Λεμονή ισοφάρισαν στο 69' με γκολ του Γκέκα.

Σπουδαία νίκη στην προσπάθεια που κάνει για την παραμονή του στην Α' Εθνική πέτυχε ο Εργοτέλης, ο οποίος επικράτησε στο Παγκρήτιο Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με σκορ 4-1. Πρόκειται για την πρώτη νίκη του Εργοτέλη στην έδρα του, που φέρει τη "σφραγίδα" του Ογκονσούτο, ο οποίος πέτυχε τα τρία από τα τέσσερα συνολικά τέρματα της ομάδας του και κέρδισε και το πέναλτι που της χάρισε ακόμη ένα γκολ.

Στον αγώνα που άνοιξε την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος Κέρκυρα και Άρης έμειναν στον 0-0. Ο αγώνας θύμιζε περισσότερο πόλο. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο στον βούρκο που είχε δημιουργηθεί λόγω της δυνατής βροχής, ωστόσο μοιράστηκαν από έναν βαθμό και πήγαν να στεγνώσουν.

Βαθμολογία

1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 27

2 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 26

3 ΑΕΚ 24

4 ΑΙΓΑΛΕΩ 17

5 ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 17

6 ΟΦΗ 16

7 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16

8 ΠΑΟΚ 16

9 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 15

10 ΙΩΝΙΚΟΣ 15

11 ΗΡΑΚΛΗΣ 14

12 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 13

13 ΚΕΡΚΥΡΑ 12

14 ΑΡΗΣ 10

15 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 10

16 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 8


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους «προσωπικότητα της χρονιάς»

Το περιοδικό έχει τιμήσει τον Αμερικανό πρόεδρο δύο φορές τα τελευταία 4 χρόνια

Το περιοδικό Time ανακήρυξε «προσωπικότητα του 2004» τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Τζορτζ Μπους παρέμεινε ακλόνητος στις θέσεις του» και έπεισε τους ψηφοφόρους «αυτή τη φορά ότι του αξίζει να παραμείνει στο Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια» τονίζει το περιοδικό.

Η απονομή του βραβείου «της προσωπικότητας της χρονιάς» είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1927 όταν τον τίτλο είχε κερδίσει ο αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ.

Πέρσι, «προσωπικότητα της χρονιάς» ανακηρύχθηκε ο «Αμερικανός στρατιώτης».

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού που τιμά τον πρόεδρο Μπους κυκλοφορεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Ο αρχισυντάκτης του Time, Τζιμ Κέλι, είπε ότι «προφανώς η απόφαση θα ικανοποιήσει πολλούς οπαδούς του προέδρου και θα δυσαρεστήσει αυτούς που δεν τον υποστηρίζουν».

«Όμως και αυτοί που δεν υποστηρίζουν τον κ.Μπους και δεν τον ψήφισαν πρέπει να παραδεχθούν ότι είναι ένας από τους προέδρους με τη μεγαλύτερη επιρροή των τελευταίων 50 ετών.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, το αυτοκίνητο των υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής τυλίχθηκε στις φλόγες

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ μετά το νέο λουτρό αίματος. Από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο ιερές για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 66 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 100.

Στην πόλη Καρμπάλα, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 34, αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Νατζάφ

Λίγο αργότερα εξερράγη αυτοκινητοβόμβα σε πλατεία της Νατζάφ κοντά στο κεντρικό τέμενος της πόλης, το μαυσωλείο του Ιμάμ Αλι.

Η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο την ώρα της έκρηξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 άνθρωποι και να τραυματισθούν 90.

Και στις δύο πόλεις επικρατεί πανικός. Η αστυνομία στην πόλη Νατζάφ απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Καρμπάλα

Δεν είναι σαφές ποιός ακριβώς ήταν ο στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σε ώρα αιχμής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που πραγματοποιείται επίθεση στην ιερή πόλη των Σιτών. Η προηγούμενη αφαίρεσε τη ζωή οκτώ προσκυνητών.

Η κυβέρνηση του Ιράκ λέει ότι στόχος των επιθέσεων είναι παρεμπόδιση των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Βαγδάτη

Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στην Εκλογική επιτροπή της ιρακινής πρωτεύουσας δολοφονήθηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή της Χάιφα, εστία ακραίων σουνιτών που έχουν ορκιστεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «σφυρί» η Γιούκος

Η Γιούκος έχει απειλήσει με μηνύσεις όποιον κερδίσει τη δημοπρασία

Μια ελάχιστα γνωστή ρωσική εταιρεία η Μπαϊκαλ Φάϊνάνς Γκρουπ αγόρασε την κεντρική μονάδα παραγωγής της Γιούκος για 9 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Η δημοπρασία της κεντρικής μονάδας παραγωγής, της Γιουγκάνσκ, έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Η προσφορά του Ομίλου Μπαϊκάλ ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Γκαζπρόμ που είχε θεωρηθεί ο πιθανότερος αγοραστής.

Η Γιούκος αντέδρασ στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας τονίζοντας ότι θεωρεί τη δημοπρασία «παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο.

Στόχος της δημοπρασίας ήταν η εξόφληση χρεών, ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γιουγκάνσκ θεωρείται η καρδιά της Γιούκος, καθώς αντλεί περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Από την πλευρά της η Γιούκος απειλεί με μηνύσεις όποια εταιρεία κερδίσει τη δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι η πώληση της εταιρείας είναι παράνομη.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές είχαν θεωρήσει πολύ πιθανό η Γιουγκάνσκ να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το Σουδάν διακόπτει τις επιχειρήσεις στο Νταρφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Μετά από διαβήματα απεσταλμένων της διεθνούς κοινότητας η κυβέρνηση του Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Νταρφούρ.

«Θα ενημερώσουμε αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις μας να σταματήσουν τις εχθροπραξίες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαίλ ο οποίος όμως απέκλεισε αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα από τους αντάρτες.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ηγείται των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις καθώς ο στρατός του Σουδάν συνέχισε τις επιχειρήσεις μετά την προθεσμία που είχε τεθεί για την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή της πόλης Λαμπάντο στο νότιο τμήμα του Νταρφούρ είχαν στόχο το άνοιγμα των δρόμων για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα μετέδωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κατέφθασαν στον καταυλισμό χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά τους.

Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιδρομών των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Τζαντζαγουϊντ.

Η κρίση στο Νταρφούρ χαρακτηρίζεται ως «η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση» εδώ και πολλά χρόνια.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, το αυτοκίνητο των υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής τυλίχθηκε στις φλόγες

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ μετά το νέο λουτρό αίματος. Από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο ιερές για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 44 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 100.

Στην πόλη Καρμπάλα, αυτοκινητοβόμβα εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 34, αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη σε πλατεία της Νατζάφ κοντά στο κεντρικό τέμενος της πόλης, το μαυσωλείο του Ιμάμ Αλι. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς.

Και στις δύο πόλεις επικρατεί πανικός και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Καρμπάλα

Δεν είναι σαφές ποιός ακριβώς ήταν ο στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σε ώρα αιχμής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που πραγματοποιείται επίθεση στην ιερή πόλη των Σιτών. Η προηγούμενη αφαίρεσε τη ζωή οκτώ προσκυνητών. Η κυβλερνηση του Ιράκ λέει ότι στόχος των επιθέσεων είναι παρεμπόδιση των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Βαγδάτη

Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στην Εκλογική επιτροπή της ιρακινής πρωτεύουσας δολοφονήθηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή της Χάιφα, εστία ακραίων σουνιτών που έχουν ορκιστεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι

Χαμηλοί παραμένουν οι ρυθμοί αξιοποίησης ου τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ), παρά την επιτάχυνση που υπήρξε τους τελευταίου μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας την Τετάρτη στους συνέδρους της 6ης επιτροπής παρακολούθησης του ΚΠΣ, είπε ακόμη ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να ενταθούν, διότι «αν οι πόροι δεν αξιοποιούνται σωστά, μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να αποδειχθεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για να έχουμε μόνιμες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη δημιουργία εισοδήματος για τους πολίτες.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ανέφερε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου το 2005 «να τρέξουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς υλοποίησης, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη στους τελικούς δικαιούχους των προγραμμάτων, ώστε κάθε έργο να γίνεται σωστά και υπεύθυνα».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και η εθνική στρατηγική για το χρονικό διάστημα 2007-2013 προσθέτοντας πως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του Γ' ΚΠΣ.

[an error occurred while processing this directive]


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Διαξιφισμοί για τον προϋπολογισμό

Η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες

Σε τεταμένο κλίμα άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των αρχηγών των κομμάτων, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε παρέμβασή του, κατηγόρησε τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι αντί συγγνώμης από το λαό, ασκεί μηδενιστική κριτική.

Νωρίτερα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διασυρμό της χώρας, που έχει περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητά της. Χαρακτήρισε αναξιόπιστο και διάτρητο τον προϋπολογισμό της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι υπέρ των πλουσίων.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει σε πρακτικές και απόψεις που καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό.

«Αντί να κάνει αυτοκριτική για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στη ΝΔ. Ματαιοπονείτε. Οι ευθύνες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό σάς ανήκουν εξ ολοκλήρου» είπε ο υπουργός Οικονομίας και συνέχισε: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για την επί χρόνια παραπλάνηση του λαού και των Ευρωπαίων εταίρων μας, προσπαθείτε να επιρρίψετε τις ευθύνες αλλού».

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά «μηδενιστική κριτική για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το νέο αναπτυξιακό νόμο και την πολιτική της ήπιας προσαρμογής».

Η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες και η ονομαστική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης και θα μεταδοθεί και από τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής θα μεταδίδεται στη μητροπολιτική Ελλάδα και σε μεγάλο μέρος της υφηλίου (Ευρώπη, Αφρική, Ρωσία, Αφγανιστάν, Αρμενία, Εύξεινος Πόντος, Μ. Ανατολή και χώρες αραβικής χερσονήσου). Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για εκπομπή του τηλεοπτικού προγράμματος της Βουλής στην Αμερική και στην Αυστραλία.

[an error occurred while processing this directive]


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, το αυτοκίνητο των υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής τυλίχθηκε στις φλόγες

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ μετά το νέο λουτρό αίματος. Στην πόλη Καρμπάλα, αυτοκινητοβόμβα εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 34, αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη σε πλατεία της Νατζάφ κοντά σε ισλαμικό τέμενος. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς.

Και στις δύο πόλεις επικρατεί πανικός και εκφράζονται φόβοι ότι η λίστα με τους νεκρούς θα μεγαλώσει.

Καρμπάλα

Δεν είναι σαφές ποιός ακριβώς ήταν ο στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σε ώρα αιχμής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που πραγματοποιείται επίθεση στην ιερή πόλη των Σιτών. Η προηγούμενη αφαίρεσε τη ζωή οκτώ προσκυνητών. Η κυβλερνηση του Ιράκ λέει ότι στόχος των επιθέσεων είναι παρεμπόδιση των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Βαγδάτη

Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στην Εκλογική επιτροπή της ιρακινής πρωτεύουσας δολοφονήθηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή της Χάιφα, εστία ακραίων σουνιτών που έχουν ορκιστεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Κύριοι αυτοί είναι οι όροι μας»

Ο κ. Στεφανόπουλος υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

Σκληρή γλώσσα για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και για την εν γένει πολιτική της, χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δράκεια Πηλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από την εκτέλεση 118 κατοίκων της περιοχής από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής.

Ο κ. Στεφανόπουλος υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, λέγοντας ότι συμφωνεί με την πολιτική, τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό, ωστόσο, υπό τη μορφή παραπόνου, καυτηρίασε τη στάση της Ε.Ε., όχι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, αλλά για το γεγονός ότι διαπραγματεύεται - με έναν τρόπο που ο ίδιος δεν συμφωνεί - αντί να επιβάλλει τους όρους και τις αρχές της.

«Επιτρέπεται στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται κατ αυτόν τον τρόπο, το τι πρέπει να κάνει το υποψήφιο μέλος; Η Ευρώπη είναι ένας χώρος πολιτισμού, είναι μια μεγάλη ιδέα, δεν είναι μόνο τα 25 κράτη που την απαρτίζουν. Και παρ΄ όλα αυτά, βλέπουμε αυτόν το χώρο να διαπραγματεύεται, αντί να επιβάλλει όρους προς το οποιοδήποτε υποψήφιο μέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι δεν το λέει αυτό με κάποια εχθρότητα ή πικρία απέναντι της Τουρκίας, αλλά γιατί, πράγματι, του έκανε εντύπωση ότι προχθές το βράδυ ξαγρύπνησαν οι Ευρωπαίοι να διαπραγματεύονται την κάθε λεπτομέρεια με τον κ. Ερντογάν, αντί να πουν: «Κύριοι, αυτοί είναι οι όροι μας! Τους αποδέχεστε, είτε δεν τους αποδέχεστε! Αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται. Έχει αρχές τις οποίες επιβάλλει προς όλο τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

[an error occurred while processing this directive]


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η συμφωνία των Βρυξελλών

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: «Σε καλή ρότα οι αυξήσεις στους ναυτικούς. Συντάξεις και 25% πάνω το εφάπαξ. Φεβρουάριο η καταβολή αναδρομικών».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι νέες κλίμακες του ΕΚΑΣ για 400.000 συνταξιούχους αυξήσεις 2005»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: «Σε ομηρία η Τουρκία με δύο ευρω-όπλα. Η Άγκυρα σε πρόγραμμα πολυετούς πειθαρχίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα σταθερότητας 2005-2007. Συρρίκνωση μισθών. "Ήπια λιτότητα" την επόμενη τριετία. Στις ελληνικές καλένδες οι προεκλογικές υποσχέσεις».

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Ομαδική ασφάλιση και μερική συνταξιοδότηση στα πλάνα της κυβέρνησης. Δέσμη αλλαγών στο ασφαλιστικό».

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Τι έχασαν Ελλάδα και Κύπρος από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Μαύρες τρύπες και παγίδες για το μέλλον».

Espresso της Κυριακής: «Φως σε 35 μέρη του σώματός μας. Πόλεμος για τη νέα μέθοδο της πρόγνωσης των ασθενειών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Με παραβιάσεις υποδέχθηκαν την απόφαση των Ευρωπαίων. Οι Τούρκοι στρατηγοί σήκωσαν τα αεροπλάνα και την ώρα που οι ηγέτες των 25 έδιναν ημερομηνία έναρξης...»

Η ΕΠΟΧΗ: «Βρυξέλλες, Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία. Συμβιβασμός βήμα προς βήμα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Νέες υποχρεώσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα προωθεί πολιτική ασφάλειας».

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: «Πως θα διαμορφωθούν μέσα στο 2005. Οι μισθοί στο δημόσιο. Ποια θα είναι η παρακράτηση φόρου».

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: «Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών για το "διαβατήριο" της Τουρκίας. Ημερομηνία... με υπόσχεση».

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Για να καλυφθούν οι "μαύρες τρύπες". Άγρια φορολογία σε τσιγάρα και τζόγο».

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Με βήμα σημειωτόν η Τουρκία στην Ευρώπη. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "25" για Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο αραμπάς του μεσονυχτίου».

Kυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κρατικός προϋπολογισμός 2005. Ένταση επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα».

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Εν αναμονή των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μάχη του προϋπολογισμού».

TΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Πανωλεθρία. 3ος Αττίλας. Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος σε νέο Γολγοθά».

ΝΙΚΗ: «Κατέβασε πολύ χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Κρύφτηκε ο Καραμανλής».

Traffic News Κυριακής: «Συμφωνία-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Προγαμιαίο συμβόλαιο 1,5 δισ. δραχμών».

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Γκάλοπ GPO:Ρεκόρ λαϊκής αποδοχής για τη Νέα Διακυβέρνηση. 70% ναι στην πολιτική Καραμανλή».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: «Χιλιάδες ιδιοκτήτες ξαναπληρώνουν τα αυτοκίνητα τους! Κομπίνα με ΙΧ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «σφυρί» η Γιούκος

Η Γιούκος έχει απειλήσει με μηνύσεις όποιον κερδίσει τη δημοπρασία

Η δημοπρασία της κεντρικής μονάδας παραγωγής, της Γιουγκανσκνεφτεγκάς, ξεκινά την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι η εξόφληση χρεών, ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γιουγκανσκνεφτεγκάς θεωρείται η καρδιά της Γιούκος, καθώς αντλεί περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Από την πλευρά της η Γιούκος απειλεί με μηνύσεις όποια εταιρεία κερδίσει τη δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι η πώληση της εταιρείας είναι παράνομη.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η Γιουγκανσκνεφτεγκάς να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για τη ζωή των Βρετανών στρατιωτών

Περίπου τρεις χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Ιράκ μεταφέρθηκαν στη Βρετανία για νοσηλεία, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent) επικαλούμενη πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά μέσο όρο 25 Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρονται κάθε εβδομάδα από το Ιράκ στο Λονδίνο σε κρίσιμη κατάσταση είτε από τραυματισμούς είτε από σοβαρές ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Ιράκ.

Τουλάχιστον δώδεκα Βρετανοί στρατιώτες έχουν ακρωτηριαστεί εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, πολλοί Βρετανοί στρατιώτες καταρρέουν από την υπερβολική ζέστη και την εξάντληση.

Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ μέχρι σήμερα 78 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

Και οι δύο υποστηρίζουν το σχέδιο της Γάζας

Στο Ισραήλ, το κυβερνών κόμμα Λικούντ και το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης υπογράφουν τη συμφωνία για τη σύσταση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Τα δύο κόμματα συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας που συνήψαν την Παρασκευή.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Σιμόν Πέρες αναμένεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ οχτώ υπουργεία θα δοθούν σε στελέχη του κόμματός του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα ευνοεί το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για απομάκρυνση ισραηλινού στρατού και εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την επιχείρησή του στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνις στη Λωρίδα της Γάζας και ότι απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης, έντεκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ενώ εκτιμάται ότι τριακόσιες παλαιστινιακές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αμφιλεγόμενο σχέδιο

Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε μετά από έντονες διαφωνίες για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Σαρόν χρειαζόταν την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Οι Εργατικοί στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για απομάκρυνση στρατού και οικισμών από τη Γάζα, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στελεχών του κόμματός του.

Σύμφωνα με το σχέδιο χιλιάδες έποικοι και οι στρατιώτες που τους προστατεύουν θα πρέπει να αφήσουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, όμως, θα διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων, της ακτής και του εναέριου χώρου της περιοχής, την οποία κατέλαβε το 1967.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Το «δώρο» του Μπλερ στην Άγκυρα

Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με το ρόλο «κλειδί» που διαδραμάτισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στις Βρυξέλλες προτείνοντας την τρίτη Οκτωβρίου ως ημέρα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η Τουρκία την Παρασκευή έλαβε μια ιστορική προσφορά, μέρος της οποίας οφείλεται στον Τόνι Μπλερ» γράφει η Τέλεγκραφ ( Telegraph).

«Αφού χτυπούσε την πόρτα της Ευρώπης εδώ και 40 χρόνια, η Άγκυρα τελικά πήρε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση, γράφει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι ο κ. Μπλερ ξάφνιασε τους εταίρους του στην ΕΕ όταν πρότεινε εκείνος την τρίτη Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι εκείνη την περίοδο την προεδρία της ΕΕ θα έχει η Βρετανία και ότι στις 3 Οκτωβρίου του 2005 θα διεξάγεται και το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

«Ο κ. Μπλερ συνηθίζει να δείχνει ότι είναι μια διεθνής ηγετική μορφή, κάθε φορά που αντιπολίτευση έχει το δικό της μεγάλο συνέδριο», σχολιάζει η Τέλεγκραφ.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης το να μην προδοθούν οι ελπίδες της Άγκυρας, γράφει στο σχόλιό της η Ιντιπέντεντ (Independent).

«Οι Τούρκοι πρέπει να αναθαρρήσουν από τα μαθήματα που πρόσφεραν οι προηγούμενες διευρύνσεις. Καμία χώρα από αυτές που ξεκίνησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έμεινε εκτός ΕΕ», τονίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο λέει ότι οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι άνευ προηγουμένου σκληροί.

«Οι προϋποθέσεις που τώρα μοιάζουν παράλογες, τελικά θα γίνουν ουσιώδεις μόλις ο φόβος για παράδειγμα για την μεγάλη εισροή μεταναστών στη Δύση αποδειχθεί αβάσιμος».

Μετ εμποδίων

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Εάν το πολιτικό παιχνίδι στις Βρυξέλλες έδειξε κάτι, αυτό ήταν το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας όχι μόνο για το θέμα της διαιρεμένης Κύπρου αλλά και για τις προσδοκίες και τις καχυποψίες της μίας πλευράς προς την άλλη», γράφει το σχόλιο της εφημερίδας.

Το θέμα της Κύπρου παραμένει το πιο ευαίσθητο, τονίζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ολλανδική προεδρία για υποτίμηση των δυσκολιών του προβλήματος.

Και αυτή η εφημερίδα αναφέρεται στην καθοριστική παρέμβαση του Τόνι Μπλερ για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο είχαν καταλήξει οι συνομιλίες.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό και αμφιλεγόμενο βήμα», γράφουν οι Τάιμς (Times).

H εφημερίδα εξηγεί: αν και η Άγκυρα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Δύσης εδώ και πολλά χρόνια και μια μεγάλη δύναμη που επιδιώκει να ενώσει την πορεία της με αυτή της Ευρώπης, η ένταξή της στην ΕΕ δεν θα άλλαζε μόνο τη στρατηγική ισορροπία της κοινότητας, αλλά και την κουλτούρα, τον χαρακτήρα και το μέλλον της.

Παρά τη συμφωνία, ο δρόμος παραμένει δύσβατος για την Τουρκία, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

H εφημερίδα αναφέρεται στις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει ενωτικό παράγοντα για τους Τούρκους.

Για τις θρησκευτικές μειονότητες η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει ασφάλεια.

Για τους φιλελεύθερους Τούρκους μπορεί να αποτελέσει φράκτη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και του πολιτικού αυταρχισμού.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για την Τουρκία

Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διχασμού, γράφουν οι Κυριακάτικοι Τάιμς (Sunday Times).

To να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήταν αρκετά δύσκολο έργο. Όμως τα πιο δύσκολα έρχονται, τονίζει η εφημερίδα.

Το Σάββατο η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν υπό πίεση. Έπρεπε να κερδίσει όχι μόνο τις καρδιές και το νου των Ευρωπαίων αλλά και να πείσει τους δικούς του ανθρώπους ότι η συμφωνία που πέτυχε είναι καλή, σχολιάζει το άρθρο

«Η συμφωνία που συνήψε στις Βρυξέλλες δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών του και δυσαρέστησε τους εθνικιστές και σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Θέλουμε τους Τούρκους επαρχιώτες εδώ;» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Κυριακάτικης Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph).

«Είναι δύσκολο να μην αισθανθούμε κάποια ικανοποίηση που η Τουρκία του χρόνου θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σχολιάζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας: «το δίκαιο μετά απ όλα αυτά θα ήταν η Τουρκία να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ».

Όμως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ το ζητούμενο δεν είναι πλέον η δικαιοσύνη αλλά η διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της δημοκρατίας, της ανοχής και της ελευθερίας του λόγου.

Ο Κέβιν Μέιερς φέρνει τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Γερμανίας, εκεί που υπάρχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες τουρκικές μειονότητες στην Ευρώπη.

Στις χώρες αυτές αρχίζει να αναπτύσσεται ακόμα και νέα διάλεκτος : τα σουηδο-τουρκικά και τα γερμανο-τουρκικά, γράφει ο κ. Μέιερς.

Ο συντάκτης γράφει ότι κάποτε η μετανάστευση αντιμετωπίζονταν θετικά, με την προϋπόθεση ότι οι μετανάστες δέχονταν να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία που τους δεχόταν. Σήμερα, ο Κέβιν Μέιερς, κάνει λόγο για την αλαζονεία των μεταναστών που μεγαλώνουν τα παιδιά τους αντίθετα με τους κανόνες των κοινωνιών στις οποίες ζουν.

«Η σκοτεινή πλευρά του ονείρου της Τουρκίας» είναι ο τίτλος στο άρθρο της Ομπσέρβερ (Observer).

O Τζόνι Ντάιαμοντ πραγματοποιεί οδοιπορικό στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία και τη Γεωργία και περιγράφει τον τρόπο ζωής σε κάποιες από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, αυτές που ενδέχεται να αποτελέσουν τα σύνορα της Ευρώπης στην ανατολή, σε περίπτωση που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι επιτυχείς.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμητική υποδοχή στον Ερντογάν

Το πλήθος στην Τουρκία γιόρτασε με βεγγαλικά και κομφετί

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, οι υποστηρικτές του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δημοκρατία στη χώρα του θα ενισχυθεί τώρα που έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε σε ένα πλήθος τεσσάρων χιλιάδων ατόμων στην Άγκυρα. Ο ανταποκριτής του BBC στην τουρκική πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η συγκέντρωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά οργανώθηκε από το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο.

Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με τις δέκα νέες χώρες μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) γεγονός που συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος επιμένει ότι το πρωτόκολλο δεν συνιστά επίσημη αναγνώριση της Κύπρου.

Νέος δρόμος

Οι χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ πατριωτικά τραγούδια ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Ο κ. Ερντογάν τους μίλησε από ένα ξεσκέπαστο διώροφο λεωφορείο.

Ευχαρίστησε την αντιπολίτευση, τον τουρκικό λαό, τα λόμπι, και τα μέσα ενημέρωσης για τη στήριξή τους.

«Η Τουρκία θα αλλάξει από κάθε άποψη», είπε.

«Από σήμερα η δημοκρατία θα αποκτήσει καινούριο νόημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα ασκούνται με ένα πιο ουσιαστικό τρόπο. Η οικονομία θα βελτιωθεί», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα καταλάβει τη θέση που της ανήκει μεταξύ σύγχρονων και πολιτισμένων χωρών».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιμοντ, επισημαίνει ότι πολλοί Τούρκοι αισθάνονται πως ακόμα και η έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με προδοσία της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο κ Ενρτογάν είπε στο πλήθος: «Η ευαισθησία μας στο ζήτημα της Κύπρου είναι πέρα από κάθε προηγούμενο».

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της για πάντα.

«Δεν θα υπάρξει αναγνώριση μέχρι να λυθεί οριστικά το Κυπριακό», είπε ο κ. Γκιουλ.

Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου του 2005 και ίσως περάσουν και 15 χρόνια μέχρι οι πόρτες της Ευρώπης να ανοίξουν διάπλατα για την Άγκυρα.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμητική υποδοχή στον Ερντογάν

Το πλήθος στην Τουρκία γιόρτασε με βεγγαλικά και κομφετί

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, οι υποστηρικτές του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δημοκρατία στη χώρα του θα ενισχυθεί τώρα που έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε σε ένα πλήθος τεσσάρων χιλιάδων ατόμων στην Άγκυρα. Ο ανταποκριτής του BBC στην τουρκική πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η συγκέντρωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά οργανώθηκε από το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο.

Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με τις δέκα νέες χώρες μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) γεγονός που συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος επιμένει ότι το πρωτόκολλο δεν συνιστά επίσημη αναγνώριση της Κύπρου.

Νέος δρόμος

Οι χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ πατριωτικά τραγούδια ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Ο κ. Ερντογάν τους μίλησε από ένα ξεσκέπαστο διώροφο λεωφορείο.

Ευχαρίστησε την αντιπολίτευση, τον τουρκικό λαό, τα λόμπι, και τα μέσα ενημέρωσης για τη στήριξή τους.

«Η Τουρκία θα αλλάξει από κάθε άποψη», είπε.

«Από σήμερα η δημοκρατία θα αποκτήσει καινούριο νόημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα ασκούνται με ένα πιο ουσιαστικό τρόπο. Η οικονομία θα βελτιωθεί», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα καταλάβει τη θέση που της ανήκει μεταξύ σύγχρονων και πολιτισμένων χωρών».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιμοντ, επισημαίνει ότι πολλοί Τούρκοι αισθάνονται πως ακόμα και η έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με προδοσία της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου του 2005 και ίσως περάσουν και 15 χρόνια μέχρι οι πόρτες της Ευρώπης να ανοίξουν διάπλατα για την Άγκυρα.

Ο κ Ενρτογάν είπε στο πλήθος: «Η ευαισθησία μας στο ζήτμα της Κύπρου είναι πέρα από κάθε προηγούμενο».

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της για πάντα.

«Δεν θα υπάρξει αναγνώριση μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα το Κυπριακό», είπε ο κ. Γκιουλ.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κινδυνεύουν οι προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Ο στρατός του Σουδάν δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Οι τελευταίες προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Νταρφούρ κινδυνεύουν.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ηγείται των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις καθώς ο στρατός του Σουδάν συνέχισε τις επιχειρήσεις μετά την προθεσμία που είχε τεθεί για την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή της πόλης Λαμπάντο στο νότιο τμήμα του Νταρφούρ είχαν στόχο το άνοιγμα των δρόμων για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα μετέδωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κατέφθασαν στον καταυλισμό χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά τους.

Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιδρομών των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Τζαντζαγουϊντ.

Η κρίση στο Νταρφούρ χαρακτηρίζεται ως «η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση» εδώ και πολλά χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.