Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-14
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου) Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ Για πέμπτη φορά από τον Ιούνιο αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ Στο 2,25% αυξήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την κεντρική τράπεζα της χώρας το ημερήσιο διατραπεζικό επιτόκιο. Οι αναλυτές συνδυάζουν την άνοδο στα επιτόκια με την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, κατά 337.000 τον Οκτώβριο 112.000 τον Νοέμβριο. Οι ίδιοι ερμηνεύουν την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ως μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν υφίστανται φόβοι για την οικονομική ανάκαμψη. Στο διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ παρουσίαζαν, σε ετήσια βάση- ρυθμό ανάπτυξης κατά 3,7%. Κατά 8,9% στα 55,5 δισεκατομμύρια αυξήθηκε τον Οκτώβριο (+9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) το παθητικό στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα ξεπεράσει τα 53 δισεκατομμύρια. Από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο το παθητικό ανέρχονταν στα 500,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ρεκόρ σημείωσαν στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές (153,5 δισεκατομμύρια δολάρια) αλλά και οι εξαγωγές (98,1 δις). Στα 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε το παθητικό στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα, ενώ παρότι το ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο, αυξήθηκαν στα 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου) «Συνυπευθυνότητα για την τραγωδία» Άμεσο ρόλο στη συντριβή του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ στο Παρίσι το 2001, από την οποία σκοτώθηκαν 113 άνθρωποι, εκτιμά ότι διαδραμάτισε η Continental Airlines, η επιτροπή που διερευνά τα αίτιά της. Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών, ένα μεταλλικό κομμάτι που αποκολλήθηκε από αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας- είχε απογειωθεί λίγο πριν το Κονκόρντ- ήταν συνυπεύθυνο για την καταστροφή κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, από το οποίο είχε απογειωθεί, τον Ιούλιο του 2000. Το πόρισμα αναφέρει ότι έσκασε ένα από τα λάστιχά του Κονκόρντ επειδή προσέκρουσε στο μεταλλικό κομμάτι που είχε πέσει στην πίστα από ένα αεροσκάφος DC-10 της Continental. Το διαλυμένο λάστιχο στη συνέχεια τρύπησε τις δεξαμενές καυσίμων του αεροσκάφους, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά. Η Continental Airlines αρνήθηκε ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τη συντριβή του γαλλικού Κονκόρντ και σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι αισιοδοξεί στο φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχει τίποτα, που να δικαιολογεί μια δικαστική δίωξη. Σε περίπτωση που αποδειχθεί συνυπευθυνότητα της εταιρείας, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθούν εναντίον της αγωγές για αποζημιώσεις.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου) Ποινή φυλάκισης περισσοτέρων χρόνων αντιμετωπίζει ο 52χρονος Έλι Σακχάι, έμπορος τέχνης και ιδιοκτήτης γκαλερί της Νέας Υόρκης, ο οποίος πρέπει να επιστρέψει 11 γνήσιους πίνακες και να πληρώσει 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Συνεργάτης του Σακχάι ομολόγησε επίσης ότι συμμετείχε στην υπόθεση απάτης, η οποία εξελισσόταν τα τελευταία 15 χρόνια. Οι δύο αγόραζαν γνήσιους πίνακες και μετά ανέθεταν σε ζωγράφους να κάνουν αντίγραφα υψηλής ακρίβειας, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν. Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν σε γκαλερί του Τόκιο και της Ταϊπέι αντίγραφα έργων του Ρενουάρ, του Σαγκάλ, του Μομντιλιάνι και άλλων μεγάλων ζωγράφων. Ο Σακχάι συμφώνησε, στο πλαίσιο διακανονισμού, με ποινή φυλάκισης 3-4 χρόνων και στην επιστροφή πινάκων και των χρημάτων που εισέπραξε για τα αντίγραφα.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου) Ξεκινούν οι δίκες έμπιστων του Σαντάμ Χουσεΐν Aδιευκρίνιστο πότε θα αρχίσει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι ανακοίνωσε μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δίκη «συμβόλων», όπως είπε, του μπααθικού καθεστώτος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κ. Αλάουι δεν ανέφερε επίσης τα ονόματα των πρώην αξιωματούχων, αναμένεται όμως να προσαχθούν στο δικαστήριο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ταρέκ Αζιζ και άλλοι δέκα στενοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC η ανακοίνωση του κ. Αλάουι αιφνιδίασε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, πιθανολόγησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, όχι όμως και η δίκη αυτή καθ΄ αυτή. Oi δικηγόροι των κρατουμένων είπαν πως οι πελάτες τους δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των δικαστηρίων που συγκροτήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ. Eίπαν επίσης ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση αυτών που θα εκπροσωπήσουν στις δίκες, ενώ δεν τους έχει επιτραπεί να συναντηθούν μαζί τους. Ο εκπρόσωπός τους, Ζιάντ Χασαουνέχ, τόνισε ότι οι συνήγοι υπεράσπισης θεωρούν τις δίκες παράνομες. Δικαστήριο στο Λονδίνο, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα, σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου ενός Ιρακινού, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, σκοτώθηκε από Βρετανούς στρατιώτες. Δικαίωση προσφυγής στη Βρετανία Το βρετανικό δικαστήριο υποστήριξε την προσφυγή της οικογενείας του Μπαχά Μούσα, η οποία είχε υποστηρίξει πως η άρνηση της κυβέρνησης να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του, συνιστά παραβίαση της βρετανικής αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μπαχά Μούσα ήταν υπάλληλος ξενοδοχείου και βρήκε το θάνατο πέρσι στη Βασόρα, όπου εκρατείτο από Βρετανούς στρατιώτες. Οι δικηγόροι της οικογενείας του υποστηρίζουν ότι είχε δαρθεί μέχρι θανάτου. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο του Λονδίνου έχει απορρίψει προσφυγές πέντε άλλων ιρακινών οικογενειών, οι οποίες σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων αυτών.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου) Να αφήσουν τα όπλα, ενόψει των εκλογών, καλεί τους Παλαιστίνιους ο Μαχμούντ Αμπάς Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι τρεις εργάζονταν σε θερμοκήπιο του οικισμού Γκανέι Ταλ. Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στο έδαφος της οποίας εξερράγη πύραυλος που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο. Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο περιστατικό, μετά το θάνατο τριών Αιγυπτίων αστυνομικών από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου στην ίδια περιοχή τον Νοέμβριο. Το πρωί της Τρίτης ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με μπουλντόζες στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και κατεδάφισαν πέντε σπίτια, σε περιοχή από την οποία οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον εβραϊκών οικισμών. Προηγουμένως ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και υποψήφιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε με συνέντευξή του τους Παλαιστίνιους να αφήσουν τα όπλα και να δώσουν μία προοπτική στην ειρήνη.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου) Εκτός «μαύρης λίστας» Γερμανία-Γαλλία Υπό επιτήρηση παραμένουν Γαλλία και Γερμανία ως προς τα δημοσιονομικά Η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Βερολίνο και το Παρίσι για περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω από το 3%, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Γιοακίν Αλμούνια, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι και στις δύο χώρες τα δημοσιονομικά εμφανίζονται «ευάλωτα». Η Κομισιόν έκανε αποδεκτό το γερμανικό πρόγραμμα σταθερότητας για το 2005, στο οποίο υπολογίζεται στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το ύψος των ελλειμμάτων. Εάν οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, Χανς Άιχελ, επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που η Γερμανία θα πληροί το συγκεκριμένο κριτήριο. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η κυβέρνηση Ραφερέν υπολογίζει ότι τα δημόσια ελλείμματα θα ανέρχονται ακριβώς στο 3%, από το 3,7% που είναι τον τρέχοντα χρόνο. Ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων στις δύο χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προβεί στη βελτίωση των μηχανισμών επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου) Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ με θέμα το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της τραπέζης Άλφα και μέλος της Ένωσης, Γιάννης Κωστόπουλος. δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα αλλά διαπιστώθηκαν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, διαπίστωσε επίσης τις σοβαρές διαφωνίες και επικέντρωσε την κριτική των συνδικαλιστών στο γεγονός ότι οι τράπεζες επιδιώκουν όχι τη δημιουργία ταμείου αλλά ενός ταμειακού μηχανισμού που θα καλύπτει όσους τραπεζοϋπαλλήλους ήσαν εν ενεργεία μέχρι 31/12/2002, κι επιμένουν να χαρακτηρίζουν αυτόν τον μηχανισμό ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σε αντίθεση με την ΟΤΟΕ που επιμένει σε χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, ώστε να διασφαλίζει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέλλον θα προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβαλλομένων μερών και δεν θα μπορούν να προκύψουν από την αυθαίρετη απόφαση της όποιας κυβέρνησης. Η ΟΤΟΕ κάλεσε τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για συνολικότερες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου) Σερβία: Κάθε πέρυσι και καλύτερα Νίκος Πέλπας, Βελιγράδι Η φράση κάθε πέρυσι και καλύτερα ακούγεται όλο και πιο συχνά στη Σερβία. Το έτος που αφήνουμε πίσω μας όχι μόνο δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά αντίθετα υπήρξαν και πισωγυρίσματα. Η οικονομική στασιμότητα κυρίως λόγω της έλλειψης ξένων επενδύσεων διεύρυνε την κοινωνική εξαθλίωση με αποτέλεσμα να υπάρξει πολιτική αναδιάρθρωση προς όφελος των εθνικιστών. Ο ιστορικός κανόνας που θέλει την κοινωνία να χειραγωγείται ευκολότερα σε περιόδους γενικότερης κρίσης επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά. Εκλογές Στις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο και αργότερα στις δημοτικές το Ριζοσπαστικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο υπόδικος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι, αναδείχθηκε σε μεγαλύτερη πολιτική παράταξη και λίγο έλειψε να κατακτήσει την εξουσία. Το ενδεχόμενο εκλογής ενός ακραίου εθνικιστή στη προεδρεία απέτρεψε η συσπείρωση την τελευταία στιγμή των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του νυν προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Στις περισσότερες έρευνες που έγιναν το 2004 η στροφή αυτή της κοινής γνώμης προς τον ακραίο εθνικισμό εντοπίζεται στην απογοήτευση από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στην γενικότερη εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει καλές προθέσεις απέναντι στη Σερβία. Κοσσυφοπέδιο Το συναίσθημα αυτό πηγάζει κυρίως από την στάση του ξένου παράγοντα στο ζήτημα του Κοσόβου και την επιμονή στην συνεργασία με το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης. Θρησκευτικοί χώροι έχουν αποτελέσει στόχους επιθέσεων Όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, τα βίαια επεισόδια του Μαρτίου εξανέμισαν κάθε ελπίδα των Σέρβων ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους στην περιοχή. Το ποτήρι της απογοήτευσης ξεχείλισε με τον διορισμό, πριν από ένα μήνα, στην θέση του πρωθυπουργού του πρώην αρχηγού του UCK, Ράμους Χαραντινάι, τον οποίο οι Σέρβοι κατηγορούν για μαζικές εκτελέσεις αμάχων την περίοδο 1998-99. Το κλίμα αυτό φαίνεται ότι εξυπηρετεί τους εθνικιστές ενώ χρησιμοποιείται και ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να μην εκπληρώσει της υποχρεώσεις της προς το δικαστήριο της Χάγης. Δικαστήριο Χάγης Μέσα στο 2004 δεν συνελήφθη κανένας καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου παρά μόνο οδηγήθηκαν στη Χάγη όσοι παραδόθηκαν οικειοθελώς. Πριν από δύο μήνες μάλιστα με αφορμή τον μυστηριώδη θάνατο δυο στρατιωτών που περιπολούσαν σε στρατόπεδο του Βελιγραδίου αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι καταζητούμενοι κρύβονταν σε υπόγεια καταφύγια του στρατού. Ράτκο Μλάντιτς Οι βασικοί κατηγορούμενοι την έκδοση των οποίων ζητά η Χάγη και βρίσκονται στην Σερβία είναι τέσσερις στρατηγοί, δυο από την αστυνομία και δυο από τον στρατό ενώ φήμες θέλουν και τον σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να βρίσκεται στην περιοχή. Η έλλειψη αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση Κοστούνιτσα για την σύλληψη όλων των καταζητούμενων έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να σπρώχνεται η Σερβία στο διεθνές περιθώριο. Πρόσφατα ο Κοστούνιτσα υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις προς το Διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης εκφράζονται ωστόσο αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αυτές. Δοκιμασίες Μέσα στο 2005 η Σερβία θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρές δοκιμασίες με δεδομένο ότι θα τεθεί προς συζήτηση το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, θα επανεξεταστεί η συνοχή της ομοσπονδίας Σερβίας Μαυροβουνίου, θα οξυνθεί ενδεχομένως η αντιπαράθεση με τους αλβανούς στη νότια Σερβία και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εθνοτικές διενέξεις μεταξύ Μαγυάρων και Σέρβων στην Βοϊβοντίνα. Μήπως τελικά η χρονιά που έρχεται θα είναι για την Σερβία ακόμη πιο δύσκολη απ αυτήν που φεύγει?
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου) Ξεκινούν οι δίκες έμπιστων του Σαντάμ Χουσεΐν Aδιευκρίνιστο πότε θα αρχίσει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι ανακοίνωσε μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δίκη «συμβόλων», όπως είπε, του μπααθικού καθεστώτος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κ. Αλάουι δεν ανέφερε επίσης τα ονόματα των πρώην αξιωματούχων, αναμένεται όμως να προσαχθούν στο δικαστήριο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ταρέκ Αζιζ και άλλοι δέκα στενοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δικηγόροι των κρατουμένων είπαν πως οι πελάτες τους δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των δικαστηρίων που συγκροτήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ. Δικαστήριο στο Λονδίνο, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα, σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου ενός Ιρακινού, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, σκοτώθηκε από Βρετανούς στρατιώτες. Δικαίωση προσφυγής στη Βρετανία Το βρετανικό δικαστήριο υποστήριξε την προσφυγή της οικογενείας του Μπαχά Μούσα, η οποία είχε υποστηρίξει πως η άρνηση της κυβέρνησης να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του, συνιστά παραβίαση της βρετανικής αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μπαχά Μούσα ήταν υπάλληλος ξενοδοχείου και βρήκε το θάνατο πέρσι στη Βασόρα, όπου εκρατείτο από Βρετανούς στρατιώτες. Οι δικηγόροι της οικογενείας του υποστηρίζουν ότι είχε δαρθεί μέχρι θανάτου. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο του Λονδίνου έχει απορρίψει προσφυγές πέντε άλλων ιρακινών οικογενειών, οι οποίες σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων αυτών.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου) Τουρκία: Ανάσα ζωής από το ΔΝΤ Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου Δάνειο ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Τουρκία Ανάσα ζωής αποτελεί για την τουρκική οικονομία η καταρχήν συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με δάνειο ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε χτες το βράδυ και ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν. Και όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσε αφορμή για μια εκ βαθέων ενδοσκόπηση της τουρκικής οικονομίας-λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη απόφαση για την ενταξιακή πορεία της χώρας με την ΕΕ. Πριν από ένα χρόνο η ετήσια έκδοση ο κόσμος το 2004 του Economist προέβλεπε συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 4%. Φέτος, η ίδια έκδοση ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της. Η τουρκική οικονομία όχι μόνο δεν επιβραδύνθηκε αλλά σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 7% που την κατατάσσουν στις καλύτερες θέσεις παγκοσμίως. Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, Οσμάν Μπιρσέν, εξήγησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ότι «η Τουρκία έχει μια δυναμική οικονομία με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης». Ο Μπιρσέν που δεν κρύβει το θαυμασμό του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν επεσήμανε ότι «οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τις δυνατότητες της οικονομίας και για αυτό δείχνουν εμπιστοσύνη». Ορισμένοι αναλυτές όμως θα διαφωνήσουν μαζί του. «Είναι η Τουρκία η νέα Αργεντινή» αναρωτιόταν προ ημερών η Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν. Στο σχετικό άρθρο, Τούρκου αναλυτή αναφέρονταν ότι η ανάπτυξη οφείλεται στην εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στο άρθρο γίνονταν λόγος για μια «φούσκα» η οποία μπορεί να σκάσει μόλις διακοπεί η ροή ξένων κεφαλαίων.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου) Μήνυση εις βάρος του γενικού γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Γιώργου Ζορμπά, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, την Τρίτη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον κ. Ζορμπά για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της βουλής. Στην μήνυσή του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει ότι ο γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης υιοθέτησε ανώνυμη επιστολή «αυτοαποκαλούμενων εντίμων αξιωματικών του ελληνικού στρατού», με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2004, με την οποία οι ανώνυμοι υποστήριζαν ότι το χρονικό διάστημα 1997 έως 2000 διεπράχθη σωρεία αδικημάτων σε ότι αφορούσε τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο κ. Ζορμπάς, βασιζόμενος στην επιστολή αυτή, την οποία υιοθέτησε πλήρως, απέστειλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών αναφορά για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, παρά το γεγονός οτι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όφειλε να διαβιβάσει τα στοιχεία στη Βουλή. Στη μήνυση παρατίθεται έκθεση του δικανικού γραφολόγου Ρόμπερτ Ράντλεϊ, σύμφωνα με την οποία η επιστολή των αξιωματικών και η αναφορά Ζορμπά «παρήχθησαν από μια μοναδική γραφομηχανή / εκτυπωτή». Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός «δεν έχει ουδεμία απόδειξη ούτε κατηγορεί τον κ. Ζορμπά οτι είναι ο συντάκτης αμφοτέρων, αλλά καταγγέλλει πολιτικά ότι η επιστολή αυτή «των εντίμων αξιωματικών» κατασκευάστηκε μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με προφανή σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια, όπως και έγινε, για να δρομολογηθεί γι' αυτή προκαταρκτική εξέταση που θα λάμβανε υπόψη της το περιεχόμενό της, ώστε να συσταθεί στη συνέχεια εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή, για να διερευνήσει τα υπ' αυτής καταγγελλόμενα». Ακόμη, ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορεί τον κ. Ζορμπά ότι κατέθεσε ψευδώς στην εξεταστική επιτροπή πως η Ελλάδα δεν έλαβε εγγυήσεις για την αγορά των πυραύλων ΤΟR-Μ1. «Μπροστά στο μένος του να μου αποδοθεί από τη Βουλή των Ελλήνων κατηγορία για δήθεν διάπραξη απιστίας, δεν ορωδεί να καταθέσει ψεύδη, υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με το νόμο, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τη νομολογία, ψεύδη νομικώς πρωτάκουστα. »Συνειδητά μάλιστα... Η αλήθεια, την οποία ο Γιώργος Ζορμπάς γνωρίζει, είναι ότι η κρατική εγγύηση καλής εκπλήρωσης του συνόλου σύμβασης είχε δοθεί», αναφέρει συγκεκριμένα. Μετά την κατάθεση της μήνυσης ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι είχε υποχρέωση να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψή του με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η μήνυση του κ. Τσοχατζόπουλου μελετάται απο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου) Ανεστάλη ο κατ' οίκον περιορισμός Νέες κατηγορίες βαρύνουν τον πρώην δικτάτορα Οι δικηγόροι του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, προσπαθούν ν ανατρέψουν δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας ο πρώην δικτάτορας είναι σε θέση να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Πινοσέτ κατάφεραν ν αναστείλουν απόφαση να τεθεί ο πρώην δικτάτορας σε κατ οίκον περιορισμό. Ο Πινοσέτ κατηγορείται από το δικαστή Χουάν Γκούζμαν για απαγωγές και φόνους πολιτικών του αντιπάλων την περίοδο 1973 έως 1990. Η απόφαση αφορά τη λεγομένη «Επιχείρηση Κόνδορας» - μια εκστρατεία έξι νοτιοαμερικανικών κυβερνήσεων να εξολοθρεύσουν πολιτικούς τους αντιπάλους τη δεκαετία του '70. Η απόφαση του Χιλιανού δικαστή επικροτήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες τόνισαν ότι η εν λόγω απόφαση εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια. Η Βιβιάνα Ντίαζ, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Αγνοουμένων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι «πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, την οποία πρέπει να τη γιορτάσουν όλοι οι δημοκράτες». Ωστόσο, οι νομικοί εκπρόσωποι του Πινοσέτ τη χαρακτήρισαν «παράνομη» και τόνισαν ότι θα εφεσιβάλλουν τις δύο βασικές αποφάσεις. «Είναι ένα επιπρόσθετο επεισόδιο στην πλέον μακρόχρονη και μονομερή καταδίωξη σ αυτή τη χώρα», είπε ο Πάμπλο Ρονρίγκεζ ένας εκ των δικηγόρων στη νομική ομάδα του Πινοσέτ. Ο Τζον Ντίνγκες, συγγραφέας του βιβλίου «Τα χρόνια του Κόνδορα» και θύμα των βασανιστών του Πινοσέτ, εκτιμά ότι η επιχείρηση Κόνδορας κάνει δύσκολη την υπεράσπιση του Πινοσέτ. «Η επιχείρηση Κόνδωρ καθιστά τον Πινοσέτ ιδιαίτερα τρωτό, επειδή σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως σε όσες σημειώθηκαν στη Χιλή, είναι εύκολο να ισχυριστεί -όπως και κάνει- ότι επρόκειτο για αδικήματα υφισταμένων του. Αλλά νομίζω πως στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατον να ισχυριστεί κάτι τέτοιο - ότι δηλαδή ήταν δυνατό να συγκροτηθεί μια συμμαχία δυνάμεων ασφαλείας έξι κρατών με δράση σε τρεις ηπείρους, χωρίς εξουσιοδότηση του αρχηγού του κράτους, δηλαδή του Πινοσέτ», είπε ο Τζον Ντίνγκες. Οι οπαδοί του Πινοσέτ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Χιλιανού δικαστή. Η Κάρμεν Μαρτίνεζ, φίλη του πρώην δικτάτορα, της οποίας ο σύζυγος ήταν αρχηγός του ναυτικού, δήλωσε ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης. Κατά του Πινοσέτ εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες. Στις αρχές του μήνα, δικαστήριο στη Χιλή ήρε την ασυλία που απολάμβανε σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας του προκάτοχου του ως αρχηγού του στρατού, στρατηγού Κάρλος Πρατς, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Μπουένος Άιρες το 1974. Ο 89χρονος πρώην δικτάτορας αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης, υποθέσεις για τις οποίες διενεργείται έρευνα.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου) Γρίπη των πτηνών: Κίνδυνος επιδημίας Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη Από δύο έως επτά εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν τυχόν εξαπλωθεί ο ιός Ο ιός της γρίπης των πτηνών ενδέχεται να μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία με ολέθρια αποτελέσματα, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που διοργανώνει διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη με σκοπό τη βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού. «Δε νομίζω ότι πρόκειται για συναγερμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC o καθηγητήw επιδημιολογίας από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Τζον Όξφορντ» και πρόσθεσε, «νομίζω ότι εκδόθηκε μια μεγάλη προειδοποίηση την κατάλληλη στιγμή. Επειδή τον 20ο αιώνα είχαμε τρεις μείζονες επιδημίες γρίπης και τώρα προετοιμαζόμαστε για την πρώτη επιδημία του 21ου αιώνα. Γεγονός είναι ότι από την τελευταία φορά που ενέσκηψε σε παγκόσμιο επίπεδο η γρίπη το 1968 έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα έχουμε απέναντί μας τον νεοεμφανιζόμενο ιό της γρίππης των πτηνών στην Ασία, όπου σε δέκα χώρες έχουν προσβληθεί τα πουλερικά, όπου ο ιός έδειξε ότι έχει την ικανότητα εισπήδησης στο ανθρώπινο είδος προξενώντας το θάνατο πέντε ατόμων και όπου σε μια περίπτωση είχαμε πιθανότατα μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για αυτούς τους λόγους επικρατεί ανησυχία», είπε ο καθηγητής Τζον Όξφορντ. Κίνδυνος εξάπλωσης Εάν εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών οι πλέον συγκρατημένες επιδημιολογικές έρευνες κάνουν λόγο για δύο έως επτά εκατομμύρια νεκρούς, ενώ άλλοι επιστήμονες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους - καθόσον δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο. Αλλά για το Βρετανό επιδημιολόγο περισσότερο ανησυχητική είναι η έλλειψη στρατηγικής και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του ιού: «Η κύρια ανησυχία μου εστιάζεται στο ότι μόλις 11 χώρες στον κόσμο έχουν κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης επιδημίας, τα περισσότερα κράτη είναι απροετοίμαστα και θα "πιαστούν στον ύπνο". Αλλά ακόμα και στις χώρες που θεωρούνται προετοιμασμένες, ο σχεδιασμός είναι στα χαρτιά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός των σχεδίων πρέπει να υπάρξει και χρηματοδότηση για τη δημιουργία αποθεμάτων των νέων εμβολίων και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιών που παρασκευάσθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια» μας εξήγησε. Μέτρα Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανά τον κόσμο για να θεωρηθούν ετοιμοπόλεμα έναντι του ιού της γρίπης, ο Τζον Όξφορντ είπε: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να οργανωθούν όπως ζητά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Να γνωρίζουν σε γενικές γραμμές πως θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον ιό - όταν εμφανιστεί σε ανθρώπους. Αλλά ακόμη κι αν δεν διαδοθεί η γρίπη των πτηνών, να έχουν παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας γρίπης. Πρόσθεσε, επίσης, «κατά δεύτερο λόγο να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω στο σχεδιασμό και να παραγγείλουν - όπως έχει κάνει η Ολλανδία και η Αυστραλία - αποθέματα εμβολίων. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζονται 4-5 μήνες από την αγορά μέχρι την παρασκευή και αποθήκευση των εμβολίων, και ίσως δεν έχουμε τόσο χρόνο στη διάθεσή μας».
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου) Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίσθηκαν σε μετωπική σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών στο κρατίδιο Πουντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Ο υπουργός Σιδηροδρόμων της Ινδίας, Λαλού Πρασάντ Γιαντάβ ανακοίνωσε ότι έχουν σπεύσει στον τόπο του δυστυχήματος σωστικά συνεργεία. Σε καθημερινή βάση 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία χρησιμοποιούν τα τρένα για τις μετακινήσεις τους. Η κατάσταση των ινδικών σιδηροδρόμων θεωρείται κακή. «Έχουμε πληροφορίες για 25 με 30 νεκρούς και περισσότερους από 250 τραυματίες», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, Ρόιτερς ο εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων του Πουντζάμπ. Και πρόσθεσε, «ανασύρουμε συνεχώς σορούς. Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί». Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι σαφή, ούτε γιατί και οι δύο αμαξοστοιχίες βρίσκονταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου) «Παγώνουν» οι πωλήσεις περιουσιών Μια απόφαση επαρχιακού δικαστηρίου της Λευκωσίας, που είναι εκτελεστή στη Βρετανία, έχει παγώσει το ανεξέλεγκτο ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών σε περιοχές της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της βορείου Κύπρου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, το δικαστήριο διέταξε ζεύγος βρετανών να κατεδαφίσουν την έπαυλη που έκτισαν παράνομα στην γη του αρχιτέκτονα Μελέτη Αποστολίδη στη Λάπηθο, κοντά στην Κερύνεια. Αν δεν το πράξουν, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να ζητήσει εκτέλεση της απόφασης στη Βρετανία, εναντίον της εκεί περιουσίας του ζεύγους. Η απόφαση, που έχει θορυβήσει τους ξένους κτηματομεσίτες άνοιξε το δρόμο στους ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν δια της δικαστικής οδού την περιουσία τους, αν αυτή περιήλθε παράνομα στα χέρια ξένων. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ένα ζεύγος Βρετανών, ο Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς, αγόρασαν παράνομα το περιβόλι του αρχιτέκτονα Μελέτη Αποστολίδη στη Λάπηθο και ανέγειραν διώροφη έπαυλη και πισίνα. Παρά το κλητήριο ένταλμα που τους επιδόθηκε, το ζεύγος Οραμς απέφυγε να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Μετά την απόφαση, το ζεύγος με αίτηση του στο Δικαστήριο αξιώνει την επανεκδίκαση της υπόθεσης και την αναστολή της άμεσης εκτέλεσης της μέχρι τη νέα απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό 44 του 2001 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία από τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ενώ το άρθρο 38 του κανονισμού επιτρέπει στον κ. Αποστολίδη να κάνει αίτηση στην Βρετανία ζητώντας την άμεση εκτέλεση της απόφασης σε ενδεχόμενη άρνηση του ζεύγους Όραμς να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές υποδείξεις.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου) Τρεις μόλις ημέρες προ της αποφάσεως της ΕΕ για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η Κύπρος θα τοποθετηθεί «την τελευταία ώρα». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα συνυπολογιστούν στην κυπριακή θέση και οι τοποθετήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και ο βαθμός ικανοποίησης των κυπριακών απαιτήσεων. Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο υπουργών είπε ακόμη ότι «έχει διαπιστωθεί τόσο προηγουμένως όσο και τώρα, ένα ευρύτατο πεδίο υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου από ένα σημαντικό αριθμό χωρών που δεν διστάζουν να πουν δημόσια ότι τα αιτήματά (της Κυπρου) είναι λογικά, μετριοπαθή, αναγκαία και αποτελούν όρους που τίθενται από τα ίδια τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όχι πολιτικούς όρους για την Τουρκία». Τόνισε ωστόσο ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον την κρίσιμη εκείνη ώρα που η κάθε χώρα θα αποφασίσει την δική της στάση έναντι της Τουρκίας αυτή η συμπάθεια θα μεταφραστεί ή θα ερμηνευθεί σαν απόφαση για την αποδοχή ή όχι των όρων» που η Κύπρος θα διεκδικήσει. Το θέμα στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το σχέδιο συμπερασμάτων της κρίσιμης συνόδου Κορυφής της ΕΕ, από το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων. Πέτρος Μολυβιάτης Ο υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε κατόπιν ότι τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά και παραπέμπονται προς επίλυση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στη Σύνοδο Κορυφής, αφορούν το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και το ποια θα είναι η συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Όπως σημείωσε, ανοιχτή παραμένει η παράγραφος που αναφέρεται στην Κύπρο, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται πλέον στην ενίσχυση της διατύπωσης για την ανάγκη να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μολυβιάτης συζήτησε το θέμα στο περιθώριο της συνόδου, σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδό υπουργό εξωτερικών, Μπέρναρντ Μπότ, με στόχο να υπάρξει διέξοδος μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυπριακές διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα θετικές αναφορές υπέρ των κυπριακών θέσεων έκαναν στις παρεμβάσεις τους, πλην του κ. Μολυβιάτη, και οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Ισπανίας, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι ηθικά και πολιτικά αδιανόητο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αφού σημείωσε ότι η αναγνώριση της Κύπρου δεν είναι νομική υποχρέωση της Τουρκίας, επεσήμανε πως είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο. Επίσης, ο κ. Μπερνιέ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι τάσσεται οπωσδήποτε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1916, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης στη διάρκεια του ενταξιακού διαλόγου. «Η Γαλλία θα διατυπώσει το σχετικό αίτημα στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να αναγνωριστεί (επίσημα από την Τουρκία) αυτή η τραγωδία στην αρχή του 20ου αιώνα, απο την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες Αρμενίων» είπε συγκεκριμένα. Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Άγκυρα Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε τα Δευτέρα συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, δια στόματος του αντιπροέδρου κι εκπροσώπου της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, η Άγκυρα κάλεσε την ΕΕ να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές». «Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη αναφορικά με αυτές τις κόκκινες γραμμές, τότε κάτι τέτοιο βέβαια θα χαρακτηριστεί απαράδεκτο από την κυβέρνηση», είπε ο κ. Σενέρ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να προσδιορίσει τη στάση που θα υιοθετηθεί από την Τουρκία αν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκριθούν με τρόπο θετικό στις προσδοκίες της Άγκυρας. Διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν την άποψη ότι οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί αναμένεται στις Βρυξέλλες να δώσουν ημερομηνία έναρξης του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας, συνοδεύοντάς την όμως με αυστηρές προϋποθέσεις και αποσαφηνίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεπεράσουν χρονικώς τη μία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική κρατική τηλεόραση δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και είπε ότι «έχει δοθεί η έγκριση της Άγκυρας για επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κύπρου». Το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα βήματά της η Τουρκία θα τα καθορίσει κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα αποφασιστούν στις 17 Δεκεμβρίου». Μπαχτσελί κατά Πατριάρχη Εξάλλου, προσωπική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ένας ρωμιός αρχιεπίσκοπος Φαναρίου έφτασε να διεκδικεί οικουμενικότητα. Προσπαθεί να ιδρύσει και στην Τουρκία ένα δήθεν κράτος Βατικανού», είπε ο κ. Μπαχτσελί για να δείξει πόσο ευτέλισε την Τουρκία ή πολιτική σύγκλισης με την ΕΕ που εφαρμόζει ή κυβέρνηση. Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πατριάρχη και χωρίς να αναφέρει το όνομα του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, σε συγκέντρωση πού οργάνωσε ή η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματός του, στην Πλατεία Τσαγλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπαχτσελί είπε: «Με την κατανόηση αυτού του έθνους ζεις στο ωραιότερο μέρος της Κωνσταντινούπολης. Παραιτήσου απ αυτή την επιθυμία. Αυτό το έθνος δεν σου δίνει οικουμενικότητα, ούτε και σου επιτρέπει να ιδρύσεις κράτος τύπου Βατικανού» και πρόσθεσε «πήγαινε στην Αθήνα να σου δώσουν το καλύτερο μέρος». Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι ένα από αυτά που απασχολούν την ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δάσκαλοι: STOP στις προσλήψεις. Ελάχιστες οι κενές θέσεις για νέους πτυχιούχους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):60.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό. Σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΗ, Νοσοκομεία, Εκπαίδευση. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Και τώρα "βουτιά" στα προβλήματα της καθημερινότητας. Έθεσε τέρμα στην προεδρολογία ο Κ. Καραμανλής. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οκταετία ΝΔ φοβούνται τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητα Παπούλια προκαλεί ανασφάλεια στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Εθνική πανστρατιά για 450 θέσεις! 112.000 οι υποψήφιοι στο διαγωνισμού του Σαββάτου. Η ΑΥΓΗ:Άνοιγμα στην κοινωνία και τον κόσμο της αριστεράς. Με 58,5% εξελέγη πρόεδρος ο Αλέκος Αλαβάνος. ΑΥΡΙΑΝΗ: Επέλαση Καραμανλή στους κεντρώους. Με την εκλογή του Κ. Παπούλια μπαίνει ταφόπλακα στο αμαρτωλό παρελθόν. ΤΟ ΒΗΜΑ:Τα επόμενα βήματα Καραμανλή-Παπανδρέου. Η επιλογή του κ. Παπούλια απέτρεψε τις πρόωρες εκλογές. Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ακίνητα: Ευκαιρίες σε καλές περιοχές. Χρηστικός οδηγός για την αγορά κατοικίας. ΕΘΝΟΣ:Παζάρια με μπλόφες, πιέσεις και εκβιασμούς. Ευρώπη-Τουρκία: Σκληραίνει εκατέρωθεν η μάχη για το ευρωδιαβατήριο της Άγκυρας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ψυχρός και προκλητικός δηλώνει: "ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΑΝ ποτέ οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ" και αποκαλύπτει ότι θα γράψει βιβλίο για τους νέους, αλλά Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη τους Παπαχρόνηδες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Το μεγάλο στοίχημα τραπεζιτών-τραπεζοϋπαλλήλων. Στήθηκαν γέφυρες για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Νέα εποχή μετά την υπέρβαση Καραμανλή. Υπόκλιση και από τα 2 μεγάλα κόμματα στην επιλογή Παπούλια. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Λύση για δύο. Γιατί Καραμανλής- Γιώργος συμφώνησαν σε Κάρολο, τον συναινετικό. ΕΞΠΡΕΣ: "Απεγκλωβισμός της οικονομίας. Η συναίνεση Καραμανλή-Παπανδρέου για τον Κ. Παπούλια απομάκρυνε τις εκλογές". ΕΣΤΙΑ:Ανοικτό παραμένει το σενάριο εκλογών. Για εθνικό θέμα, μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου. ESPRESSO:Τα κυκλώματα του ντόπινγκ με απειλούν! Έκκληση στην Εισαγγελία: "Προστατέψτε με και θα τα αποκαλύψω όλα". ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η... εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έλλειμμα 5,9% στον πρώτο χρόνο διαχείρισης της οικονομίας από τη ΝΔ". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αλλαγή σελίδας από Καραμανλή. Η επιλογή Παπούλια ανοίγει δρόμους συναίνεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μείζονα θέματα. ΚΕΡΔΟΣ: "Τον Μάρτιο λήγει η περίοδος χάριτος". Αποκλειστική συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη". Ο ΛΟΓΟΣ: Ευρύτατη αποδοχή στην υποψηφιότητα Παπούλια. "Ναι" από στελέχη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εορτοδάνεια 500 εκατ. ευρώ φέτος στα νοικοκυριά. Σε σύγκριση με χορηγήσεις 350 εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια εποχή". ΤΑ ΝΕΑ:Συναίνεση με ....ημερομηνία λήξης. ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία μόνο για τον Πρόεδρο. Η ΝΙΚΗ:Καθολική αποδοχή . Ο φόβος των εκλογών έφερε συναίνεση. Γκάλοπ: 80-85% υπέρ Παπούλια . Νέα περίοδος χάριτος για Καραμανλή. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Χέρι-χέρι Έλληνες και Τούρκοι εργαζόμενοι. ΟΧΙ στην Ευρώπη των μονοπωλίων. TRAFFIC NEWS: Σατανιστές πίσω από το έγκλημα με το ακέφαλο πτώμα. Σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα πολιτική πραγματικότητα φέρνει η πρωτοβουλία Καραμανλή. Μετά την επιλογή Παπούλια. Η ΧΩΡΑ:Δικαιώνονται αυτοί που πούλησαν τον Εθνάρχη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, αντί να συγκρούεται με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, συναινεί διαρκώς. City Press:Ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό. Τα γκάλοπ που έδειχναν δυσαρέσκεια με την κυβερνητική πολιτική έκαναν τον Καραμανλή να επενδύσει στον Κάρολο Παπούλια και στη συναίνεση. Μetro:Η κοινωνία λέει "ναι". Αγκαλιάζουν οι πολίτες την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια. Υποψηφιότητα Παπούλια Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κ. Καραμανλής. Με την κίνηση υπέρβασης εδραιώνει την εικόνα του πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων και θέτει τις βάσεις για την παγίωση της παρουσίας της ΝΔ στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, ως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι " νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιούργησε η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να υποδείξει την υποψηφιότητα Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως η Μαρία Δαμανάκη διακρίνουν προοπτική οκταετίας για τη ΝΔ και εκφράζουν τους φόβους τους, ενώ άλλα στελέχη όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ομολογούν ανοικτά ότι είναι πλέον πιθανός ο πολιτικός διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ". Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός οτι αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές ανακουφίζουν το πολιτικό σύστημα και απελευθερώνουν την οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες για ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής". Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι " η γενική αποδοχή που απολαμβάνει ο Κάρολος Παπούλιας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο αλλά και από τους πολίτες, που σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση ξεπερνά το 80% αποδεικνύει πως η επιλογή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Καραμανλή ήταν η σωστή κίνηση με ένα πρόσωπο που διασφαλίζει το κύρος του θεσμού". Το metro υποστηρίζει ότι "σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες, υπέρ της συναινετικής αυτής πρότασης τάχθηκαν σε ποσοστά άνω του 80% τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ενώ εντυπωσιακά υψηλή ήταν και η θετική ανταπόκριση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα επισήμως μίλησαν για "παιχνίδια" των δύο μεγάλων". Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η ευφυέστατη κίνηση του Κώστα Καραμανλή να υποδείξει τον Κάρολο Παπούλια για διάδοχο του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτελεί το σοβαρό πλήγμα στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ, αφού το διεμβολίζει στην Αχίλλειο πτέρνα του, στην πατριωτική και παραδοσιακά Παπανδρεϊκή πτέρυγά του". Ο ΛΟΓΟΣ στο πρωτοσέλιδο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "με την κίνηση αυτή, προσφέρει ένα "ευχάριστο μούδιασμα" στην αντιπολίτευση η οποία απευχόταν τις εκλογές. Παράλληλα όμως τις αφαιρεί την επιχειρηματολογία της καθώς δείχνει στην πράξη πλέον ότι επιθυμεί την συναίνεση". H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "αναβρασμός επικρατεί στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή του προσώπου του Κάρολου Παπούλια". Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "οργή, αγανάκτηση και έντονη δυσφορία προκαλεί στη βάση της φιλελεύθερης παράταξης η απόφαση για στήριξη ενός ενεργού μέλους του ΠΑΣΟΚ, του Κάρολου Παπούλια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επί σειράν ετών στενότατος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου συμμετείχε σε εκείνη την ομάδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που "πούλησαν" μέσα σε μια νύχτα τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή". ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "συναίνεση μόνο για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας προσφέρει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά ότι η σκανδαλολογία και η προσπάθεια πολιτικής ομηρίας του θα συνεχιστούν και ετοιμάζεται να αντιδράσει πολύ έντονα". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο δικό της σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "η επιλογή του Κάρολου Παπούλια δεν σηματοδοτεί στροφή της ΝΔ προς τα αριστερά, όπως και το ΠΑΣΟΚ δεν εστράφη προς τα δεξιά όταν αποδέχθηκε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κων. Στεφανόπουλο. Δεν αλλάζει, επομένως, τίποτε, πέραν τη αποφυγής πρόωρων εκλογών, με τη συναινετική επιλογή του Κάρολου Παπούλια, για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει ακόμη να επισημανθεί για να διαλυθεί και μια άλλη σύγχυση που σκόπιμα προκαλεί η κυβέρνηση ότι η συναίνεση αφορά μόνο την εκλογή Προέδρου και δεν καλύπτει άλλα θέματα πολιτικής". Τουρκία - ΕΕ ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "την ισλαμική τρομοκρατία επιστρατεύει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως επιχείρημα υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ σε συνέντευξή του στους "Times" του Λονδίνου. "Αν δεν μας δεχτείτε" απειλεί εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ερντογάν τους Ευρωπαίους , "αν η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμείνει κλειστή χριστιανική λέσχη" ο κόσμος ολόκληρος θα υποστεί τις συνέπειες μιας θρησκευτικής σύγκρουσης μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "χωρίς καμία αλλαγή στις παραγράφους που αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, παρουσίασε χθες η Ολλανδική Προεδρία το τέταρτο σχέδιο του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων που προσανατολίζεται να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής"'. Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία-ως προαπαιτούμενο για να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ- φαίνεται να επιμένει ο πολιτικός κόσμος στις ελεύθερες περιοχές της νήσου. ΣΤις περισσότερες των δηλώσεων δε γίνεται επίκληση του "βέτο" ωστόσο υποστηρίζουν την εκπλήρωση κάποιων (αυτονόητων) όρων από την Άγκυρα τουλάχιστον για την ώρα". ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σκληραίνει η διπλωματική μάχη εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα παζάρι με μπλόφες, πιέσεις και εκβιασμούς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση ξυπνά από τον λήθαργο την ύστατη ώρα και ενισχύει την προσπάθεια της Κύπρου". Κυβέρνηση Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "διαπράττουν μέγα λάθος όσοι θεωρούν ότι με την συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κλείνει οριστικώς το σενάριο διενεργείας προώρων εκλογών. Αντίθετα, η επιλογή του κ. Κάρολου Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου μάλλον διευκολύνει τον κ. Καραμανλή να προκηρύξη πρόωρες εκλογές για εθνικό θέμα, την στιγμή που εκείνος θα κρίνη κατάλληλη". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "μετά την παράκαμψη και του κορυφαίου "εθνικού σκοπέλου" αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με την αντιμετώπιση των συνεπειών της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και για το Κυπριακό, θα μπορεί να μιλήσει κανείς για το τέρμα της εποχής της μεταβατικής ρευστότητας και την έναρξη της νέας περιόδου διακυβέρνησης σε έδαφος που διαμόρφωσε η ίδια η Νέα Δημοκρατία σε μεγάλο βαθμό". Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποσυμπίεσε το πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στην οικονομία και την αναδόμηση της κρατικής διοίκησης και της κυβέρνησης, καθώς και για την αναζήτηση συναινέσεων και συμπράξεων σε ζέοντα ζητήματα, όπως η παιδεία, η υγεία και η εξωτερική πολιτική". Η Espresso γράφει ότι "ο "γόρδιος δεσμός" της εκλογής Προέδρου λύθηκε μετά την αιφνιδιαστική κίνηση-ματ του Κώστα Καραμανλή, ο Κάρολος Παπούλιας ετοιμάζεται να διαδεχτεί τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στην Ηρώδου του Αττικού, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν ουσιαστικά τώρα για την κυβέρνηση, αφού αρκετά μέτωπα είναι... ορθάνοιχτα και τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικές πολιτικές κινήσεις". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "την αντιμετώπιση της καθημερινότητας θέτει ως βασική προτεραιότητα ο πρωθυπουργός μετά το κλείσιμο της υπόθεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία. Η αποδοχή που είχε η πρότασή του από το σύνολο των στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιτρέπει την αλλαγή σελίδας και την ενεργοποίηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων". Η City Press τονίζει ότι "ενισχυμένος ο Καραμανλής, σχεδιάζει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον ανασχηματισμό. Στόχος του ένα λιγότερο δύσκαμπτο και περισσότερο αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται στη διάρκεια του επόμενου τετραμήνου, δεν αποκλείεται όμως νέα, άμεση, αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου) Εγκαίνια της υψηλότερης γέφυρας Η γέφυρα είναι κατά 23 μέτρα υψηλότερη του Πύργου του Άιφελ Την υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο εγκαινιάζει σήμερα (Τρίτη) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία εντός της εβδομάδας. Η γέφυρα «Μιγιό» ύψους 300 μέτρων, η οποία είναι κατά 23 μέτρα υψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ, κατασκευάστηκε πάνω από τον ποταμό Ταρν σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της κίνησης ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, Μιγιό. Η γέφυρα αποτελεί μέρος του αυτοκινητοδρόμου Α75 που συνδέει το Παρίσι με τη Βαρκελώνη. Σχεδιαστής της γέφυρας είναι ο Βρετανός αρχιτέκτονας, Νόρμαν Φόστερ. Το έργο στοίχισε περισσότερα από 310 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία «Εϊφάζ», η οποία είχε κατασκευάσει τον πύργο του Άιφελ. Η γέφυρα έχει μήκος 2,5 χιλιομέτρων και ο υψηλότερος από τους επτά πυλώνες της βρίσκεται στα 343 μέτρα. Το βάρος της γέφυρας εκτιμάται στους 36.000 τόννους. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2001. Οι οδηγοί αυτοκινήτων αναμένεται να πληρώνουν γύρω στα 4,6 ευρώ για να διασχίσουν τη γέφυρα αξιοθέατο.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση κοντά στην Πράσινη Ζώνη Από την έκρηξη της Δευτέρας σκοτώθηκαν επτά και τραυματίσθηκαν 19 Ιρακινοί Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στη Βαγδάτη, στο ίδιο σημείο ελέγχου όπου 24 νωρίτερα σε βομβιστική επίθεση είχαν σκοτωθεί επτά Ιρακινοί. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από δέκα τραυματίσθηκαν. Ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο κάλυψε την ιρακινή πρωτεύουσα αμέσως μετά την έκρηξη. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε είσοδο της Πράσινης Ζώνης, της περιοχής, δηλαδή όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα θύματα είναι ως επί το πλείστον μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς και Ιρακινοί πολίτες, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης πήγαιναν στις δουλειές τους. Την προηγούμενη ημέρα ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά περίπου 200 μέτρα από το σημείο έλέγχου. Ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Γιαουάρ επέρριψε την ευθύνη για το κενό στο θέμα της ασφάλειας στη διάλυση του ιρακινού στρατού.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου) Το ενδεχόμενο να λάβει η Τουρκία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, η Γαλλία ανακοίνωνε ότι θα ζητήσει από την Άγκυρα να αποδεχτεί ότι ο θάνατος των εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ισοδυναμεί με γενοκτονία. «Πριν δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Άγκυρα, οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της χώρας που διάκεινται αρνητικά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro). Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γαλλία θα θέσει στη σύνοδο κορυφής το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και διευκρινίζει ότι «ουδέποτε στο παρελθόν η Γαλλία είχε συνδέσει τόσο ξεκάθαρα το ζήτημα των Αρμενίων με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». «Με το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, το Παρίσι κινδυνεύει να ανοίξει παλιές πληγές με την Άγκυρα», καταλήγει η «Λε Φιγκαρό». Η εφημερίδα «Εξπρέσεν» (Expressen) της Σουηδίας χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ». Η σουηδική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν στην Τουρκία την ημερομηνία αλλά «όχι με μεγάλο ενθουσιασμό». Και η «Εξπρέσεν» επισημαίνει, «μια άλλη μεγάλη χώρα, η Ουκρανία φαίνεται να χτυπάει την πόρτα της ΕΕ και το ερώτημα είναι εάν η Κοινότητα είναι έτοιμοι να δεχτεί αυτές τις δύο χώρες χωρίς να καταρρεύσει». Η εφημερίδα «Γίλαντς Πόστεν» (Jyllands Posten) της Δανίας επικεντρώνει την προσοχή της στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι διακυβεύονται πολλά για την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται έτοιμοι να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Η Κύπρος θέλει μια υπόσχεση, μια δέσμευση ότι η κατάσταση στο νησί θα βελτιωθεί, διότι μέχρι στιγμής η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία», γράφει η δανέζικη εφημερίδα και προσθέτει, «αυτή η επισφαλής κατάσταση αποδεικνύει ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να έχει πρώτα λυθεί το κυπριακό». Και καταλήγει η ίδια εφημερίδα «η αυτοαπακολούμενη δημοκρατία της βόρειας Κύπρου έχει σημειώσει βήματα προόδου υπό την πίεση της Τουρκίας σ΄ αντίθεση με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση η οποία αντιστέκεται στην επανένωση του νησιού. Το νέο κράτος μέλος της ΕΕ (σ.σ η Κύπρος) θα κρατάει την Τουρκία όμηρό της μέχρι να επιτύχει την επίλυση του Κυπριακού χωρίς καμία συνεισφορά από μέρους του». Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel) υποστηρίζει ότι η γερμανική αντιπολίτευση πρέπει να επανεξετάσει την άρνησή της στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν επιθυμεί να λέγεται «κόμμα κυβέρνησης». «Οι συντηρητικοί δεν ενδιαφέρονται για τη ρεαλπολιτίκ, αλλά για τις διαθέσεις μόνο του κόμματός τους», γράφει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» και προσθέτει, «αυτή η στάση υπονομεύει μια απόφαση που έχει να κάνει με την ουσία του μέλλοντος της ΕΕ». Η γερμανική «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) συμφωνεί. «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει, «πρόκειται για λόγια του αέρα και αποδεικνύει τον απομονωτισμό των Χριστιανοδημοκρατών όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας». Ωστόσο, η γερμανική «Ντι Βελτ» (Die Welt) υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα δυσκολέψει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Η «Ντι Πρες» (Die Presse) της Αυστρίας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έπειτα από τόσα χρόνια αδιαφορίας είναι πλέον πολύ αργά για συζητήσεις.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου) Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Κούβα Ο υπουργός Άμυνας της Κούβας είναι ο αδερφός του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο Οι ένοπλες δυνάμεις της Κούβας άρχισαν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η στρατιωτική ηγεσία φέρει την ονομασία «Προμαχώνας 2004» και θα συμμετάσχουν σε αυτή 100.000 στρατιώτες, 400.000 έφεδροι και εκατομμύρια πολίτες. Ο υπουργός Άμυνας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι αποτελούν προειδοποίηση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους πως θα υποστεί συντριπτική ήττα αν επιχειρήσει να εισβάλει στο νησί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τον ειρηνικό εκδημοκρατισμό της Κούβας. Χαρακτήρισε, δε, τις ασκήσεις μέσο για να αποσπάσει η κουβανική ηγεσία την προσοχή του κόσμου από τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση κοντά στην Πράσινη Ζώνη Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στη Βαγδάτη, στο ίδιο σημείο ελέγχου όπου 24 νωρίτερα σε βομβιστική επίθεση είχαν σκοτωθεί επτά Ιρακινοί. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από δέκα τραυματίσθηκαν. Ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο κάλυψε την ιρακινή πρωτεύουσα αμέσως μετά την έκρηξη. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε είσοδο της Πράσινης Ζώνης, της περιοχής, δηλαδή όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου) Παραδέχονται θανάτους σε αφγανικές φυλακές Για μυστικοπάθεια κατηγορείται η αμερικανική ηγεσία Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχτηκε ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις αμερικανικές δυνάμεις. Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί παραδέχονταν το θάνατο μόνο έξι κρατουμένων. Ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, Κρις Γκρέι δήλωσε ότι οι περιπτώσεις θανάτων των κρατουμένων ερευνώνται. Νωρίτερα, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με επιστολή της στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε αναφερθεί σε περιπτώσεις κρατουμένων που είχαν πεθάνει σο Αφγανιστάν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για καθυστερήσεις και μυστικοπάθεια σχετικά με τις έρευνες αυτών των περιπτώσεων. «Είναι πλέον καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες απολογηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία, Μπραντ Άνταμς. Τον Οκτώβριο η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος 30 Αμερικανών στρατιωτών.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου) Το ενδεχόμενο να λάβει η Τουρκία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Άγκυρα να αποδεχτεί ότι ο θάνατος των εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ισοδυναμεί με γενοκτονία. «Πριν δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Άγκυρα, οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της χώρας που διάκεινται αρνητικά απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro). Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γαλλία θα θέσει στη σύνοδο κορυφής το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και διευκρινίζει ότι «ουδέποτε στο παρελθόν η Γαλλία είχε συνδέσει τόσο ξεκάθαρα το ζήτημα των Αρμενίων με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». «Με το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, το Παρίσι κινδυνεύει να ανοίξει παλιές πληγές με την Άγκυρα», καταλήγει η «Λε Φιγκαρό». Η εφημερίδα «Εξπρέσεν» (Expressen) της Σουηδίας χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ». Η σουηδική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν στην Τουρκία την ημερομηνία αλλά «όχι με μεγάλο ενθουσιασμό». Και η «Εξπρέσεν» επισημαίνει, «μια άλλη μεγάλη χώρα, η Ουκρανία φαίνεται να χτυπάει την πόρτα της ΕΕ και το ερώτημα είναι εάν η Κοινότητα είναι έτοιμοι να δεχτεί αυτές τις δύο χώρες χωρίς να καταρρεύσει». Η εφημερίδα «Γίλαντς Πόστεν» (Jyllands Posten)της Δανίας επικεντρώνει την προσοχή της στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι διακυβεύονται πολλά για την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται έτοιμοι να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Η Κύπρος θέλει μια υπόσχεση, μια δέσμευση ότι η κατάσταση στο νησί θα βελτιωθεί, διότι μέχρι στιγμής η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία», γράφει η δανέζικη εφημερίδα και προσθέτει, «αυτή η επισφαλής κατάσταση αποδεικνύει ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να έχει πρώτα λυθεί το κυπριακό». Και καταλήγει η ίδια εφημερίδα «η αυτοαπακολούμενη δημοκρατία της βόρειας Κύπρου έχει σημειώσει βήματα προόδου υπό την πίεση της Τουρκίας σ΄ αντίθεση με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση η οποία αντιστέκεται στην επανένωση του νησιού. Το νέο κράτος μέλος της ΕΕ (σ.σ η Κύπρος) θα κρατάει την Τουρκία όμηρό της μέχρι να επιτύχει την επίλυση του Κυπριακού χωρίς καμία συνεισφορά από μέρους του». Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel) υποστηρίζει ότι η γερμανική αντιπολίτευση πρέπει να επανεξετάσει την άρνησά της στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν επιθυμεί να λέγεται «κόμμα κυβέρνησης». «Οι συντηρητικοί δεν ενδιαφέρονται για τη ρεαλπολιτίκ, αλλά για διαθέσεις μόνο του κόμματός τους», γράφει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» και προσθέτει, «αυτή η στάση υπονομεύει μια απόφαση που έχει να κάνει με την ουσία του μέλλοντος της ΕΕ». Η γερμανική «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) συμφωνεί. «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει, «πρόκειται για λόγια του αέρα και αποδεικνύει τον απομονωτισμό των Χριστιανοδημοκρατών όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας». Ωστόσο, η γερμανική «Ντι Βελτ» (Die Welt) υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα δυσκολέψει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Η «Ντι Πρες» (Die Presse) της Αυστρίας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έπειτα από τόσα χρόνια αδιαφορίας είναι πλέον πολύ αργά για συζητήσεις.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου) Αντεστάλη ο κατ' οίκον περιορισμός Νέες κατηγορίες βαρύνουν τον πρώην δικτάτορα Οι δικηγόροι του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, προσπαθούν ν ανατρέψουν δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας ο πρώην δικτάτορας είναι σε θέση να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνήγοροι του Πινοσέτ κατάφεραν ν αναστείλουν απόφαση να τεθεί ο πρώην δικτάτορας σε κατ οίκον περιορισμό. Ο Πινοσέτ κατηγορείται από το δικαστή Χουάν Γκούζμαν, για απαγωγές και φόνους πολιτικών του αντιπάλων την περίοδο 1973 έως 1990. Η απόφαση αφορά τη λεγομένη «Επιχείρηση Κόνδορας» - μια εκστρατεία έξι νοτιοαμερικανικών κυβερνήσεων να εξολοθρεύσουν πολιτικούς τους αντιπάλους τη δεκαετία του '70. Η απόφαση του Χιλιανού δικαστή επικροτήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες τόνισε ότι αυτή η απόφαση εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια. Η Βιβιάνα Ντίαζ, πρόεδρος της Ένωσης των Συγγενών Αγνοουμένων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι «πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, την οποία πρέπει να τη γιορτάσουν όλοι οι δημοκράτες». Ωστόσο, οι νομικοί εκπρόσωποι του Πινοσέτ τη χαρακτήρισαν «παράνομη» και τόνισαν ότι θα εφεσιβάλλουν τις δύο βασικές αποφάσεις. «Είναι ένα επιπρόσθετο επεισόδιο στην πλέον μακρόχρονη και μονομερή καταδίωξη σ αυτή τη χώρα», είπε ο Πάμπλο Ρονρίγκεζ ένας εκ των δικηγόρων στη νομική ομάδα του Πινοσέτ. Ο Τζον Ντίνγκες, συγγραφέας του βιβλίου «Τα χρόνια του Κόνδορα» και θύμα των βασανιστών του Πινοσέτ, εκτιμά ότι η επιχείρηση Κόνδορας κάνει δύσκολη την υπεράσπιση του Πινοσέτ. «Η επιχείρηση Κόνδωρ καθιστά τον Πινοσέτ ιδιαίτερα τρωτό, επειδή σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως σε όσες σημειώθηκαν στη Χιλή, είναι εύκολο να ισχυριστεί -όπως και κάνει- ότι επρόκειτο για αδικήματα υφισταμένων του. Αλλά νομίζω πως στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατον να ισχυριστεί κάτι τέτοιο - ότι δηλαδή ήταν δυνατό να συγκροτηθεί μια συμμαχία δυνάμεων ασφαλείας έξι κρατών με δράση σε τρεις ηπείρους, χωρίς εξουσιοδότηση του αρχηγού του κράτους, δηλαδή του Πινοσέτ», είπε ο Τζον Ντίνγκες. Οι οπαδοί του Πινοσέτ εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την απόφαση του Χιλιανού δικαστή. Η Κάρμεν Μαρτίνεζ, φίλη του πρώην δικτάτορα, της οποίας ο σύζυγος ήταν αρχηγός του ναυτικού, δήλωσε ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης. Κατά του Πινοσέτ εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες. Στις αρχές του μήνα, δικαστήριο στη Χιλή ήρε την ασυλία που απολάμβανε σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας του προκάτοχου του ως αρχηγού του στρατού, στρατηγού Κάρλος Πρατς, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Μπουένος Άιρες το 1974. Ο 89χρονος πρώην δικτάτορας αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης, υποθέσεις για τις οποίες διενεργείται έρευνα.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου) Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν για στοιχεία ανάμεσα στα συντρίμμια Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Η βόμβα εξερράγη αμέσως μόλις βγήκαν από το αυτοκίνητο ένας Παλαιστίνιος μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του. Ο Παλαιστίνιος φέρεται να είναι μέλος της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την καταγγελία της Δαμασκού «ανοησίες» και κάλεσε τη Συρία να εξαρθρώσει τα δίκτυα των «τρομοκρατών». Μετά την επίθεση ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών, Γκαζί Κενάαν είπε: «η οργάνωση που εξαπέλυσε την επίθεση έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ή είναι η ίδια η Μοσάντ». Ανώτατο μέλος της Χαμάς δήλωσε στο Ασοσιέτεντ Πρες ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα μέλος της οργάνωσής τους. Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη στην περιοχή Μάζε από τον Απρίλιο. Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.
|