Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-13
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004 - 02:07 (Ώρα Λονδίνου) Μυστικές συμφωνίες και Σίμσονς «Μυστική συμφωνία 1 δισ. στερλινών για να ασφαλιστεί συμβόλαιο εξοπλισμών με τη Σαουδική Αραβία» καταγγέλλει η Γκάρντιαν (The Guardian). Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ συμφώνησε μυστικά να πληρώσει 1 δισ. στερλίνες στην εταιρεία BAE Systems αν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας που είναι ο βασικός αγοραστής όπλων της εταιρείας, καταρρεύσει. Να σημειωθεί πως το Γραφείο Σοβαρών Απατών ερευνά ήδη την BAE Systems, που κατηγορείται πως κατέβαλε περί τα 60 εκ. στερλίνες σε Σαουδάραβα πρίγκιπα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εσόδων της από τα συμβόλαια. Χρηματιστήριο Στο στόχαστρο εξαγοράς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου που απέρριψε πρόταση αγοράς από το γερμανικό χρηματιστήριο. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) κάνει λόγο για «πόλεμο προσφορών για την ηλικίας 300 χρόνων χρηματαγορά». Αντιδράσεις σε νέο νόμο σχετικό με την ευθανασία προβλέπει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που αναφέρεται σε «εξέγερση του Εργατικού κόμματος». Οι «αντάρτες» αναμένουν πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τον νόμο από την Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά ελπίζουν πως η καταγραφή της αντίθεσής του «θα δώσει το έναυσμα στη Βουλή των Λόρδων να εμποδίσει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος πριν τις ερχόμενες εκλογές» λέει η εφημερίδα. BBC Άσχημα νέα για το BBC επιφυλάσσει η Ιντιπέντεντ (The Independent) που αναφέρει πως η θεαματικότητα των καναλιών του «έπεσε στα χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το BBC1 συγκεντρώνει πλέον λιγότερο από το 25% της τηλεθέασης ενώ το BBC2, λιγότερο από 10%. Μέρος της ευθύνης φέρεται πως «έχει ένας άνθρωπος» λέει η Ιντιπέντεντ: ο Χόμερ Σίμσον. Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων Σίμσονς, πέρασε από το BBC2 στο Channel4 και μαζί της φαίνεται πως «μετακόμισαν» και πάνω από 3 εκ. τηλεθεατές.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου) Το LSE αποτελεί στόχο του γερμανικού χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) απέρριψε νέα προσφορά εξαγοράς από τους γερμανούς ανταγωνιστές του της Ντόιτσε Μπερς (Deutsche Boerse). Το LSE είπε ότι η προσφορά που έφτανε τις 5 λίρες και 30 πένες ανά μετοχή «υποτιμούσε» την αξία του Χρηματιστηρίου αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε η συγχώνευση των δυο κολοσσών. Πάντως και οι δυο εταιρείες εξέφρασαν τη θέληση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δυο εταιρειών εκτόξευσε την αξία των μετοχών της LSE κατά περισσότερο από 25%. Όπως σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC η Deutsche Boerse είχε προ πολλού στο «στόχαστρο της» την LSE. Οι δυο εταιρείες βρέθηκαν κοντά στην επίτευξη συμφωνία για συγχώνευση το 2000. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες η αξία των μετοχών της LSE αυξήθηκε κατακόρυφα καθώς οργίαζαν οι φήμες για το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Αντίθετα οι μετοχές της Deutsche Boerse έπεσαν κατά 3.8% στα 42 ευρώ και 84 λεπτά ανά μετοχή.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 17:53 (Ώρα Λονδίνου) Κατ' οίκον περιορισμός για Πινοσέτ Νέες κατηγορίες βαρύνουν τον πρώην δικτάτορα Σε κατ οίκον περιορισμό ετέθη ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Πινοσέτ κατηγορείται για την μυστηριώδη εξαφάνιση εννέα πολιτικών του αντιπάλων και το θάνατο ενός κατά τη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησης του. Την απόφαση εξέδωσε ο δικαστής Χουάν Γκούζμαν ο οποίος διερευνά καταγγελίες κατά του πρώην δικτάτορα στη περίοδο 1973 έως 1990. Ο δικαστής Γκούζμαν αποφάσισε επίσης ότι ο Πινοσέτ είναι καλά στην υγεία του για να δικαστεί. Ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται σε σχέση με την «Επιχείρηση Κόνδορας» - μια εκστρατεία έξι νοτιο-αμερικανικών κυβερνήσεων να εξολοθρεύσουν πολιτικούς τους αντιπάλους στη δεκαετία του 70. Κατά του Πινοσέτ εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες. Στις αρχές του μήνα, δικαστήριο στη Χιλή ήρε την ασυλία που απολάμβανε σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας του προκάτοχου του ως αρχηγού του Στρατού, στρατηγού Κάρλος Πρατς, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Μπουένος Άϊρες το 1974. Ο 89χρονος πρώην δικτάτορας αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης, υποθέσεις για τις οποίες διενεργείται έρευνα.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου) Νίκη της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία Ο νικητής θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, κερδίζει τις εκλογές με μικρή διαφορά. Η επιτροπή των εκλογών ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπασέσκου συγκεντρώνει σχεδόν το 52% των ψήφων, έναντι 48% του αντιπάλου του, υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών, πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν δυο εβδομάδες είχαν υπάρξει καταγγελίες για νοθεία. Ο κ. Ναστάζε προηγούνταν με διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων. Ο κ. Μπασέσκου δήλωσε ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι η πάταξη της διαφθοράς και η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007. Ο νέος πρόεδρος θα σχηματίσει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενταχθεί η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δύο χρόνια. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας 11 χρόνια, από την ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέκου.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, κάλεσε και πάλι τη Δευτέρα την Τουρκία να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κύπρο, ενόψει της απόφασης των 25 κρατών-μελών της ΕΕ για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Άγκυρα. Ο κ. Μπαλκενέντε δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα κράτη-μέλη λένε ότι πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον», μετά από συνομιλίες που είχε με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκρίνει ένα πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ στη Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, έχει δηλώσει ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει ντε φάκτο αναγνώριση. Επίσης, ο κ. Μπαλκενέντε ανέφερε ότι ένα σχέδιο συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να περιλαμβάνει τρία σημεία-κλειδιά: Οι συνομιλίες που θα έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ανοικτές Θα οριστεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Θα υπάρχει προειδοποίηση ότι παραμένει ανοικτό το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια. Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ένα «σαφές σήμα» προς την Τουρκία ενόψει της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν μετά τη δημοσίευση δημοσκόπησης στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, σύμφωνα με την οποία το 55% των γερμανών και το 67% των γάλλων πολιτών λένε «όχι» στην τουρκική ένταξη.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου) Επιθέσεις στην επέτειο της σύλληψης Σαντάμ Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη στην επέτειο της σύλληψης Σαντάμ Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Η επίθεση έγινε στην είσοδο της αποκαλούμενης «πράσινης ζώνης», όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε την πρώτη επέτειο από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Η επίθεση έγινε στις 9π.μ (τοπική ώρα) όταν πολύς κόσμος περίμενε στην είσοδο της «πράσινης ζώνης» για να περάσει από τους καθιερωμένους ελέγχους και να πάει στη δουλειά. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι τα θύματα ήταν ιρακινοί πολίτες. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού τόνισε ότι μεταξύ των θυμάτων δεν υπήρχαν «μέλη της πολυεθνικής δύναμης». Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με μήνυμα της στο ίντερνετ η ομάδα του ακραίου ισλαμιστή Αμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ. Ακολούθησε επίθεση με ρουκέτες ενώ μάχες ξέσπασαν μεταξύ ανταρτών και σωμάτων ασφαλείας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Την Κυριακή οκτώ αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες του αμερικανικού στρατού μετά την επιχείρηση στην Φαλούτζα τον περασμένο μήνα. Συνέντευξη Αλ Γιάουερ Ο πρόεδρος της χώρας, Γκαζί Αλ Γιάουερ, που επισκέφτηκε προσφάτως την Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στο BBC τόνισε ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας επιβάλλεται να ενισχυθούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόβλημα της ασφάλειας δεν θα επιλυθεί μέχρις ότου αποκτήσουμε 100% αποτελεσματικές Ιρακινές δυνάμειςΘα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να επανιδρύσουμε τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, φέρνοντας πίσω ορισμένους από τους αθώους αξιωματικούς που αποστρατεύθηκαν αδίκως πριν ενάμιση χρόνο», είπε ο Ιρακινός πρόεδρος. Ο Ιρακινός πρόεδρος επέκρινε την απόφαση διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, αμέσως μετά την κατάλυση του μπααθικού καθεστώτος. «Σίγουρα η διάλυση των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών ήταν μεγάλο λάθος τη στιγμή εκείνη. Θα μπορούσαμε, πριν διώξουμε συλλήβδην όλα τα στελέχη, να ελέγξουμε το παρελθόν τους και έτσι θα είχαμε γλιτώσει από πολλά βάσανα και προβλήματα», είπε ο ιρακινός πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια επέρριψε μέρος των ευθυνών για τις συνεχιζόμενες βίαιες επιθέσεις στις γειτονικές χώρες. «Πλήθος κόσμου εισέρχεται από γειτονικές χώρες - ιδιαίτερα από το Ιράν - και αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Ιράκ απροσδιόριστος αριθμός αλλοδαπών - σχεδόν ένα εκατομμύριο, κάτι πραγματικά επικίνδυνο. Νομίζω ότι υπάρχουν κύκλοι μέσα στο ιρανικό καθεστώς - δεν αναφέρομαι σε όλη την κυβέρνηση της Τεχεράνης - που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση και οργάνωση ενεργειών μέσα στο Ιράκ» είπε ο Γκαζί Αλ Γιάουερ που επανέλαβε την αποφασιστικότητα της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη να διασφαλίσει αδιάβλητες και αδιατάρακτες εκλογές.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου) Οι Ισπανοί «δεν ενέδωσαν στη τρομοκρατία» Ο Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο καταθέτει στην επιτροπή Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η εκλογική του νίκη ήταν αποτέλεσμα του φόβου των ψηφοφόρων που υπέκυψαν στο φάσμα της τρομοκρατίας στον απόηχο των επιθέσεων της Μαδρίτης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ανέλαβε την εξουσία τρεις μέρες μετά τις βόμβες στα τραίνα όπου στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους. Ο κ. Θαπατέρο καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου είπε ότι ο ισπανικός λαός ποτέ δεν υπέκυψε στην τρομοκρατία. Είναι η πρώτη φορά στα ισπανικά χρονικά που πρωθυπουργός καταθέτει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Καμία ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ενδώσει στη τρομοκρατία και καμία δεν πρόκειται να ενδώσει», τόνισε ο κ. Θαπατέρο. Ο κ. Θαπατέρο επανέλαβε την άποψη του αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επίθεση ήταν ακραίοι ισλαμιστές. Πρόσθεσε δε ότι τότε η απειλή από την διεθνή τρομοκρατία είχε υποβαθμισθεί. Ο προκάτοχος του Χοζέ Μαρία Αθνάρ., το Λαϊκό Κόμμα του οποίου ήταν στην εξουσία όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση στη Μαδρίτη κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή πριν δυο εβδομάδες. Αμέσως μετά την επίθεση η κυβέρνηση του κ. Αθνάρ κατηγόρησε ως υπεύθυνη τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η στάση της τότε κυβέρνησης οδήγησε στην ήττα στις κάλπες.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου) Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος (Α) και ο πρώην πρόεδρος Νίκος Κωνσταντόπουλος (Δ) Το μεσημέρι της Δευτέρας ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Τον κ. Αλαβάνο υποδέχθηκε στα γραφεία του κόμματος ο απελθών πρόεδρος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του και χαρακτήρισε την εκλογή Αλαβάνου ως έναρξη μιας νέας περιόδου για το ΣΥΝ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει από τη θέση του βουλευτή του κόμματος στη « συλλογική, συντροφική, με αισιοδοξία και με προοπτική» νέα προσπάθεια του κόμματος. Επίσης, τόνισε ότι θα είναι πάντα δίπλα στο νέο πρόεδρο και του ευχήθηκε δύναμη, καταλήγοντας: «Αλέκο, όλα θα πάνε καλά». Ο κ. Αλαβάνος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τη συνεισφορά του, του χάρισε ένα τόμο για την Τήνο, ιδιαίτέρα πατρίδα του νέου προέδρου. Κατόπιν υπογράμμισε τον «άψογο τρόπο, με πλήρη σεβασμό στις διάφορες απόψεις που ακούστηκαν, με σταθερές, όμως, και σαφείς θέσεις για τον ρόλο του ΣΥΝ» που έγινε το συνέδριο. Οι δύο άνδρες κατόπιν απήντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, και τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την επιλογή Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, το όνομα του οποίου ακούγονταν ως το επικρατέστερο πριν την αιφνίδια εξαγγελία του πρωθυπουργού, είπε πως «ότι είχε να πει το είπε από το 2000 και δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την επιλογή «στα πλαίσια του στενού δικομματισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων των δύο κομμάτων». «Υπάρχει βαθιά συναίνεση που δεν είναι μόνο στο θέμα του Προέδρου αλλά και σε μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν την κοινωνία», είπε και ανέφερε ότι η επίσημη θέση του ΣΥΝ θα διατυπωθεί αφού συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου) Ο νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος Το μεσημέρι της Δευτέρας ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Τον κ. Αλαβάνο υποδέχθηκε στα γραφεία του κόμματος ο απελθών πρόεδρος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του και χαρακτήρισε την εκλογή Αλαβάνου ως έναρξη μιας νέας περιόδου για το ΣΥΝ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει από τη θέση του βουλευτή του κόμματος στη « συλλογική, συντροφική, με αισιοδοξία και με προοπτική» νέα προσπάθεια του κόμματος. Επίσης, τόνισε ότι θα είναι πάντα δίπλα στο νέο πρόεδρο και του ευχήθηκε δύναμη, καταλήγοντας: «Αλέκο, όλα θα πάνε καλά». Ο κ. Αλαβάνος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τη συνεισφορά του, του χάρισε ένα τόμο για την Τήνο, ιδιαίτέρα πατρίδα του νέου προέδρου. Κατόπιν υπογράμμισε τον «άψογο τρόπο, με πλήρη σεβασμό στις διάφορες απόψεις που ακούστηκαν, με σταθερές, όμως, και σαφείς θέσεις για τον ρόλο του ΣΥΝ» που έγινε το συνέδριο. Οι δύο άνδρες κατόπιν απήντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, και τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την επιλογή Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, το όνομα του οποίου ακούγονταν ως το επικρατέστερο πριν την αιφνίδια εξαγγελία του πρωθυπουργού, είπε πως «ότι είχε να πει το είπε από το 2000 και δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την επιλογή «στα πλαίσια του στενού δικομματισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων των δύο κομμάτων». «Υπάρχει βαθιά συναίνεση που δεν είναι μόνο στο θέμα του Προέδρου αλλά και σε μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν την κοινωνία», είπε και ανέφερε ότι η επίσημη θέση του ΣΥΝ θα διατυπωθεί αφού συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Την απόφαση να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα το συνέδριό του, έλαβε το ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί της 20ης Ιανουαρίου 2005, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 27 και θα λήξουν στις 29 του ιδίου μηνός. Σύμφωνα με πηγές εκ του ΠΑΣΟΚ, η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία για τεχνικούς λόγους αλλά και για να δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξουν και άλλες εγγραφές μελών που κρίνονται απαραίτητες. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι η μετάθεση γίνεται διότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν υφίσταται ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δεν πιέζει ο χρόνος για την διεξαγωγή του συνεδρίου.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου) Αντιδράσεις για επιλογή Παπούλια Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας «Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αποδέχθηκε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πατρίδα του, την Ήπειρο, όπου βρίσκεται, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι η τιμή είναι μεγάλη γιατί «η επιδίωξη της συναίνεσης που υπαγορεύει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται στο πρόσωπο του» και η ευθύνη μεγάλη διότι «η Πολιτεία του προσώπου που υπηρετεί τον θεσμό αποτελεί μέτρο του πολιτικού μας πολιτισμού». Τέλος αναφέρει ότι θα περιμένει την απόφαση της βουλής των Ελλήνων «με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις όλων των κομμάτων». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του «ειλικρινή χαρά και μεγάλη ικανοποίηση» για την επιλογή Παπούλια, κι ανέφερε ότι τρέφει «όπως όλοι μας μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του». Ωστόσο, πλην του ΠΑΣΟΚ, που, δια του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την επιλογή του πρωθυπουργού, τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισαν την επιλογή χαρακτηριστική του δικομματισμού. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολισθεί και να παρασυρθεί από το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκουν να διαμορφώσουν οι πρωτεργάτες της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση για τον πρόεδρο της δημοκρατίας». Από το ΣΥΝ, δεν υπήρξε άμεσα επίσημη αντίδραση, καθώς βρισκόταν στην κορύφωσή τους οι εργασίες του τετάρτου συνεδρίου την Κυριακή, αλλά ανεπισήμως στελέχη του κόμματος χαρακτήριζαν την επιλογή Παπούλια ως χαρακτηριστική του δικομματικού παιγνιδιού. Η επίσημη θέση του ΣΥΝ αναμένεται σύντομα. Εξάλλου, επιτυχή χαρακτήρισε την επιλογή Παπούλια ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια «άνθρωπο του διαλόγου, του μέτρου, που γνωρίζει την εξωτερική πολιτική, αλλά και τα θέματα πέραν της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων εις βάθος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή την περίοδο». Τέλος είπε ότι ο κ. Παπούλιας «πέτυχε το απίστευτο μετά από μακρά και γόνιμη πολιτική καριέρα να έχει μόνο φίλους και κανέναν εχθρό».
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου) Νίκη της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία Ο νικητής θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, φαίνεται πως κερδίζει τις εκλογές με μικρή διαφορά. Η επιτροπή των εκλογών λένε πως με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Μπασέσκου συγκεντρώνει σχεδόν το 52% των ψήφων, έναντι 48% του αντιπάλου του, υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών, πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν δυο εβδομάδες είχαν υπάρξει καταγγελίες για νοθεία. Ο Ναστάζε προηγούνταν με διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων. Ο νέος πρόεδρος θα σχηματίσει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενταχθεί η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δύο χρόνια. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας 11 χρόνια, από την ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέκου.
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κάρολος Παπούλιας Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια. Ο κύριος Παπούλιας, 75 ετών, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός εξωτερικών του ΠΑΣΟκ επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Στο διάγγελμα του, ο κ. Καραμανλής προτείνοντας τον Κάρολο Παπούλια είπε ότι έχει «τις αναγκαίες αποστάσεις από τα πολιτικά δρώμενα» καθώς δεν είναι βουλευτής, και έπλεξε το εγκώμιο του λέγοντας ότι «έχει πείρακαι έχει δείξει στη πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα». Ο κ. Καραμανλής ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια είπε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα μπορούσε να προτείνει υποψήφιο από τα πολλά ικανά στελέχη της Όμως, στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε τις επιλογές μας», είπε. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στη θέση του Προέδρου θα πρέπει να βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο «το οποίο στη διαδρομή του έχει μάθει να συνθέτει και να ενώνει. Ένα συνετό και συναινετικό Πρόεδρο που θα είναι συνεχιστής του έργου του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλουπέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες». Ο κ. Παπούλιας, καθώς δεν είναι βουλευτής, «έχει τις αναγκαίες αποστάσεις από τα κομματικά δρώμενα», σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή και «διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα». Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι κατά «την πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του επέδειξε σπάνια μετριοπάθεια και απέφυγε οξύτητες...Έδειξε στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα». Ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε την επιλογή για την υποψηφιότητα Παπούλια «σωστή και γενναία επιλογή», και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας». Παπανδρέου Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την υποψηφιότητα Παπούλια. Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι «συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έχω περιγράψει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κύριος Παπούλιας θα «είναι άξιος συνεχιστής του έργου του Κωστή Στεφανόπουλου». Βιογραφικό Ο κ. Παπούλιας ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, παλιός πρωταθλητής και πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Το 1967, ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρισκόταν στη Γερμανία, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης ''Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού'', της οποίας εξελέγη γενικός γραμματέας. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά στην ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε καταγγέλοντας το καθεστώς των συνταγματαρχών. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Από τον Απρίλιο του 1975 έως το 1985 διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1976 έως το 1980 ήταν μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του κόμματος. Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων. Το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Εξωτερικών και έκτοτε συμμετείχε ανελλειπώς στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 30 Ιουλίου 1989, εξελέγη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γραμματέας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, συμμετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα ως αναπληρωτής υπυοργός Εθνικής Αμυνας. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επανεξελέγη στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του Κινήματος. Στις 11 Οκτωβρίου του 1995, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (ΕΓ) του ΠΑΣΟΚ και την επομένη ορίστηκε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 22 Οκτωβρίου 1996, εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Μετά τις εκλογές του 1996, ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του κινήματος, εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το Νοέμβριο του 2001, το 2002 και τον Οκτώβριο του 2003, επανεξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Δυναμική με υπέρβαση Καραμανλή. Με εκλογή Παπούλια κυρίαρχος του παιχνιδιού. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αιφνιδιασμός με Παπούλια! Μετά από... συναίνεση Καραμανλή-Παπανδρέου ο νέος Πρόεδρος. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άλμα Καραμανλή αφοπλίζει το ΠΑΣΟΚ. Κίνηση-ματ του πρωθυπουργού με Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 2000 φθηνά δάνεια κάθε μέρα. Πιστωτική έκρηξη 600 εκατ. ευρώ από σήμερα μέχρι τέλους του έτους. ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπράβο Καραμανλή. Τελείωσαν οριστικά τα πάθη και τα μίση . Έντιμο ΠΑΣΟΚΟ επέλεξε ο Πρωθυπουργός για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απόφαση ηγέτη. Πολιτική υπέρβαση Καραμανλή με Κάρολο Παπούλια στην προεδρία. ΕΘΝΟΣ: Τι ανάγκασε τον Καραμανλή στην επιλογή Κ. Παπούλια. Φοβήθηκε τις κάλπες, αναζητά αντίδοτο συναίνεσης εν όψει 17ης Δεκεμβρίου, οικονομικής πολιτικής και σκανδαλολογίας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αιφνιδίασε ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας χθες με διάγγελμα το όνομα του επόμενου Προέδρου και ...ξεπουπούλιασε τους υποψήφιους με Κάρολο Παπούλια. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κώστας Καραμανλής: Γιατί επέλεξα τον Παπούλια. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπέρβαση Καραμανλή με Κ. Παπούλια. Πρωθυπουργός: Απόφαση ευθύνης η πρόταση για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάρολος ο συναινετικός. Άνευ όρων δικομματική ομοψυχία από Καραμανλή για μη εκλογές. ΕΣΤΙΑ: Αιφνιδίασε η επιλογή Παπούλια. Αμφιλεγόμενη κίνησις Καραμανλής προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. ESPRESSO: 5 παιδιά στα αζήτητα. Τα εγκατέλειψαν στο "Αλεξάνδρα" οι γονείς τους μετά τη γέννα γιατί... διαφωνούσαν. ΤΑ ΝΕΑ: Ιστορικός συμβιβασμός ...για το φόβο της κάλπης. Στενό συνεργάτη του Ανδρέα πρότεινε ο Καραμανλής. TRAFFIC NEWS: Εμφάνιση σούπερ σταρ του Παπαχρόνη. Θέλει να κάνει οικογένεια και να ηρεμήσει ψυχικά. Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση πρωθυπουργού H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "ο Κάρολος Παπούλιας , ένα πρόσωπο που βρισκόταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρείται ως εγγυητής της συναίνεσης, την οποία απαιτεί ο τόπος, είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αιφνιδίασε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με μία τολμηρή κίνηση επέλεξε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός κάνει πολιτικό άλμα στο Κέντρο, αφοπλίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η επιλογή του Κ. Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πιστοποιεί την αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικού κλίματος. Με την κίνηση υπέρβασης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιβάλλει κλίμα συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "αιφνιδιάζοντας ως προς την τελική επιλογή αλλά και ως προς τον χρόνο της ανακοίνωσης της πρότασής του , ο πρωθυπουργός κλείνει οριστικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και επιτρέπει πλέον την ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών θέτοντας και τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπου η ανασφάλεια προκαλούσε το τελευταίο διάστημα αρκετά προβλήματα". Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πρόκειται για μια κίνηση κατά η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή εισπράττει τα "μπράβο" του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Κάνοντας υπέρβαση ο πρωθυπουργός επέλεξε για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα έναν από τους πιο στενούς φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολύπειρο πολιτικό, αποδεικνύοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και ότι πρόθεση τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του συνολικά, είναι να αλλάξει σελίδα ο τόπος και να πάει μπροστά σε συνθήκες συναίνεσης και ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης". Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επιλέγοντας τον υποψήφιο Πρόεδρο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, δείχνει με συνειδητό τρόπο την κατεύθυνση για μια νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος που θα υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, θέτοντας υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον". Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε χθες το βράδυ τους πολιτικούς του αντιπάλους ανακοινώνοντας το όνομα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η επιλογή του για τον πιστό φίλο και συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στη βάση, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδοκίμαζαν από τη μια μεριά την απόφαση αυτή, αλλά από την άλλη έλεγαν ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να διακινδυνεύσει προσφυγή στις κάλπες". Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η κίνησις Καραμανλή δεν αποβλέπει τόσο στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όσο στους ψηφοφόρους του που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. Κυρίως αυτούς προσπαθεί να προσεταιρισθή. Την ίδια στιγμή όμως προκαλεί απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υπογραμμίζει ότι "γεγονός είναι πάντως ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρά τα "ανοίγματα" -φραστικά κυρίως- και τις διακηρύξεις του, δεν απετόλμησε μια επιλογή έξω από το πλαίσιο του δικομματισμού. Υπάρχει ακόμη στη Δεξιά το αντιαριστερό σύνδρομο, που δεν επέτρεψε άνοιγμα στην πράξη". ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με μια αιφνιδιαστική κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ιστορικός συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρότεινε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που υπαγορεύθηκε από τον φόβο προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρήκε άμεση, θετική ανταπόκριση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου". ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο φόβος για το αποτέλεσμα που θα είχαν πρόωρες εκλογές καθώς και η αναζήτηση συναινετικού κλίματος εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, των οικονομικών εξελίξεων και των συνεπειών που έχει η σκανδαλολογία, ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιλογή του στενού συνεργάτη του Ανδρέα αποτελεί νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του , Γ. Παπανδρέου". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "αιφνιδίασε και εντυπωσίασε χθες το βράδυ ανακοινώνοντας το όνομα του υποψήφιου διαδόχου του κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Είναι συνετός, ήπιων τόνων, γνώστης του Διεθνούς πολιτικού κόσμου, αφού χρημάτισε για πολλά χρόνια επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επί Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υποψήφιος δεν είναι άλλος από τον Κάρολο Παπούλια. Οι πρώτες αντιδράσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν άκρως θετικές γι αυτή την επιλογή του πρωθυπουργού". Η City Press επισημαίνει ότι "με την πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Καραμανλής να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κλείνει μια εκκρεμότητα η οποία είχε οδηγήσει την κυβέρνηση και το επικοινωνιακό, πολιτικό σύστημα σε παράλυση". Η Espresso γράφει ότι "η καθοριστική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια έγινε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου οπότε ο κ. Καραμανλής του ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνώστης των κινήσεων του πρωθυπουργού ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου". Τουρκία - ΕΕ Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "το γάντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρίχνει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος της χώρας του θέτοντας συνεχώς νέους όρους στην ενταξιακή της πορεία". Νέος πρόεδρος ΣΥΝ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με πανηγυρικό τρόπο από τον πρώτο γύρο ο Α. Αλαβάνος εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 58,5%. Ειδικότερα, ψήφισαν 1.110 άτομα και βρέθηκαν έγκυρα 1.094 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Α. Αλαβάνος, 649 ψήφους, ποσοστό 58,5%, Μ. Παπαγιαννάκης 368, ποσοστό 33,18% και Χ. Παπαδόπουλος 77, ποσοστό 6,94%". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου) Επικριτικός για ΗΠΑ και Βρετανία ήταν ο μεταβατικός πρόεδρος του Ιράκ Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης έξω από σημείο ελέγχου της ιρακινής εθνικής φρουράς, στην πράσινη ζώνη. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 15 τραυματίσθηκαν. Στην πράσινη ζώνη, που είναι από τα πλέον φρουρούμενα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και διπλωματικές αποστολές. Νωρίτερα, επτά Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ, όπου πρόσφατα είχαν πραγματοποιηθεί σφοδρές αμερικανικές επιδρομές. Στην πόλη υπήρξαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς αντάρτες. Επικρίσεις αλ Γιαουάρ Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Γκαζί αλ Γιαουάρ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι έκαναν μεγάλα λάθη στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα θέματα ασφαλείας μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Επέκρινε ιδιαιτέρως τη διάλυση του ιρακινού στρατού και των δομών ασφαλείας, στην οποία προέβησαν οι κατοχικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος. Με μια μονοκοντυλιά, είπε ο Ιρακινός πρόεδρος, εκδιώχθηκαν από τον παλαιό στρατό, μαζί με τους κακούς, και πολλοί άνθρωποι με καθαρό μητρώο.
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις υπέρ και κατά ένταξης Άρης Χατζηστεφάνου Κωνσταντινούπολη Διχάζει η ταυτότητα της Τουρκίας Χιλιάδες μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης διαδήλωσαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ενάντιων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 50.000 Κούρδοι απαντούσαν σχεδόν την ίδια ώρα από το Ντιάρμπακιρ ζητώντας την ένταξη της Τουρκίας στην λεγόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Για αρκετούς ευρωπαίους αλλά και Τούρκους αναλυτές το να λες όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατατάσσει σχεδόν αυτομάτως στην εθνικιστική δεξιά. Κομμουνιστές Μέσα στο σαββατοκύριακο όμως ακούστηκε και μια διαφορετική φωνή. «Ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση- σοσιαλισμός για την Τουρκία» φώναζαν χιλιάδες οπαδοί του κομουνιστικού κόμματος Τουρκίας σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την παρουσία και της γενικής γραμματέως του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκας Παπαρήγα. Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Κεμάλ Οκουγιάν, γενικός γραμματέας του τουρκικού κομουνιστικού, διευκρίνισε ότι «το Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας «παλεύει ενάντια στο σημερινό σύστημα. Αντίθετα οι δυνάμεις της Δεξιάς που ασκούν κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά προσπαθούν να προστατέψουν αυτό το σύστημα.... Για αυτό πιστεύουμε ότι η στάση τους είναι υποκριτική». «Δεν πιστεύουμε» συνέχισε ο ίδιος «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση. Απλώς θα διευκολύνει τις κυρίαρχες τάξεις να ασκούν ανεμπόδιστα την εξουσία τους». Αλέκα Παπαρήγα Στο ίδιος μήκος κύματος και η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το «όχι» που λέει το ΚΚΕ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εθνικιστικά ή σοβινιστικά χαρακτηριστικά. Η ίδια επεσήμανε ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας αποδεικνύει τις αντιθέσεις των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Τουρκία έχει καταντήσει κλοτσοσκούφι» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «πότε δεν την ήθελε η Γερμανία και την ήθελε η Γαλλία και πότε το αντίστροφο».
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 04:41 (Ώρα Λονδίνου) Διαφωνίες για την τουρκική ένταξη Η παρισινή Λε Φιγκαρό (Le Figaro) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αποτελέσματα, κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για την Άγκυρα. Μόνο στην Ισπανία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (65%) τάσσεται υπέρ της τουρκικής ένταξης. Αντίθετοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας το 67% των Γάλλων, το 55% των Γερμανών, των 49% των Ιταλών και το 41% των Βρετανών. «Είναι σαφές ότι η κοινή γνώμη αποστασιοποιείται από τους ηγέτες της» που υποστηρίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, λέει η εφημερίδα. Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής θα δώσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αλλά η εφημερίδα της Μαδρίτης σημειώνει πως «τελευταία αυξάνονται γοργά οι αντιστάσεις και η ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας». Στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Μπιλντ (Bild am Sonntag) ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει ότι ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να ενταχθεί η Τουρκία είναι πως θα παίξει ρόλο «γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταφέρεται εναντίον της γερμανικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως κάνει «τραγικό λάθος» πιστεύοντας πως «μπορεί να χρησιμοποιήσει για εσωτερική πολιτική κατανάλωση την επιθυμία» της Τουρκίας για ένταξη. Η Ντι Βελτ (Die Welt) αναφερόμενη στη συνέντευξη λέει πως «η φραστική επίθεση [Ερντογάν] στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη γερμανική αντιπολίτευση δείχνει, πάνω από όλα, πως η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάνε μαζί». Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) διαφωνεί σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε «εσωτερική αναμόρφωση» κι «έχει ξυπνήσει» η κοινωνία των πολιτών σπάζοντας πολιτικά ταμπού. Δίνοντας το πράσινο φως, λέει η γερμανική εφημερίδα, «οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενισχύσουν τώρα τη μεταμόρφωση της Τουρκίας». Πολιτικό δηλητήριο Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) λέει πως η επιβεβαίωση των αυστριακών γιατρών πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουτσένκο, είχε δηλητηριαστεί, θα ενισχύσουν τις πιθανότητες εκλογής του στην ψηφοφορία για την προεδρία στις 26 Δεκεμβρίου. Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως «το φοβερά παραμορφωμένο πρόσωπο του Γιουτσένκο έχει γίνει χίλιες φορές ισχυρότερο σύμβολο από ό,τι μια προεκλογική αφίσα».
|