Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-08

  1. Νέα στάση Σαουδικής Αραβίας για πετρέλαιο
  2. Ήττα του Ολυμπιακού
  3. Πανηγυρίζει η ουκρανική αντιπολίτευση
  4. Η μεγάλη ναυμαχία
  5. Η όπερα επέστρεψε στη Σκάλα του Μιλάνου
  6. Η μεγάλη ναυμαχία
  7. Εξέταση Ζορμπά
  8. Η όπερα επέστρεψε στη Σκάλα του Μιλάνου
  9. «Μετρήστε τα αθώα θύματα του πολέμου»
  10. Νόμος ανοίγει το δρόμο εκλογές
  11. Διπλωματικός «πόλεμος»
  12. Τα τρία «όχι» της Άγκυρας
  13. Εσωκομματική προειδοποίηση
  14. Αξιοποίηση με ευαισθησία
  15. Διπλωματικός «πόλεμος»
  16. Βασικός μέτοχος και οπλικά
  17. Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός για ΠΑΟ
  18. Εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας
  19. Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός για ΠΑΟ
  20. Μεταρρυθμίσεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
  21. Πολιτικός ηγέτης η γυρολόγος πραματευτής;

Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα στάση Σαουδικής Αραβίας για πετρέλαιο

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σχολιάζει την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι πρέπει να αυξηθούν πρώτα τα αποθέματα πετρελαίου και μετά να μειωθεί η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ.

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ, έρχεται σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα μέλη με αυτή της τη στάση.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρεται στο νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Πρόκειται για το αναστροζόλ, το οποίο θεωρείται πολύ καλύτερο από το ταμοξιφέν που κυκλοφορεί τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σκάνδαλο δωροδοκίας

Η Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει ότι πρόσφατο δημοσίευμά της κινητοποίησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο θα διερευνήσει την υπόθεση δωροδοκίας προς την πρώην κυβέρνηση της Ινδονησίας από μία βρετανική εταιρία κατασκευής αρμάτων μάχης.

Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας είχε αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρία Άλβις είχε προσφέρει 16,5 εκατομμύρια λίρες στην κόρη της πρώην προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, η οποία στη συνέχεια αγόρασε άρματα μάχης της εταιρίας με λεφτά της κυβέρνησης.

Η Τάιμς (Times) αποκαλύπτει ότι ο Τόνι Μπλερ προωθεί μία νέα διεθνή συνθήκη για το περιβάλλον και σκοπεύει να λάβει την έγκριση και του προέδρου Μπους.

Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν από την διεθνή απομόνωση όσον αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στις υποσχέσεις του Τόνι Μπλερ να προωθήσει νέο νομοσχέδιο για να προστατεύσει τους κατοίκους των σπιτιών που δέχονται επίθεση διαρρηκτών μέσα στα σπίτια τους.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο παρών νόμος μπορεί να οδηγήσει τα θύματα ενώπιον της δικαιοσύνης εάν επιτεθούν εναντίον των διαρρηκτών.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα του Ολυμπιακού

Θανάσης Γκαβός, Λίβερπουλ

Αποφασισμένη να πάρει την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Λίβερπουλ που ανατρέποντας το γκολ του Ολυμπιακού, τον έθεσε εκτός μάχης και στο κύπελο ΟΥΕΦΑ.

Ο Ριβάλντο έκανε το 0-1 στο 26 λεπτό του πρώτου ημίχρονου, κάτι που υποχρέωνε την Λίβερπουλ, αν ήθελε να προκριθεί, όχι απλώς να κερδίσει αλλά να σημειώσει τουλάχιστον τρία γκολ, χωρίς να δεχτεί άλλο και τα κατάφερε.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 46΄, ο Φλορέν Σινάμα Πονγκολέ που είχε μπει αλλαγή, ισοφάρισε σε 1-1.

Αργότερα, ο Νιλ Μέλορ, που αντικατέστησε τον Μίλαν Μπάρος, σημείωσε στο 80 το 2-1, για να ακολουθήσει το 3-1 από τον Στίβεν Τζέραρντ, λίγο πριν την εκπνοή του δευτέρου ημιχρόνου.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρίζει η ουκρανική αντιπολίτευση

Συμβιβαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων ενέκρινε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας

Ενθουσιώδη πλήθη υποδέχτηκαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Βίκτορ Γιουτσένκο, μετά τη συντριπτική έγκριση από το κοινοβούλιο μεταρρυθμίσεων στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση από τον ακυρωμένο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.

Σε συγκέντρωση στο Κίεβο, ο Γιουτσένκο είπε στους οπαδούς του πως η απουσία νοθείας στην επανάληψη των εκλογών στις 26 Δεκεμβρίου θα τον οδηγήσει στη νίκη.

Ο αντίπαλός του, πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είχε ανακηρυχθεί νικητής των ακυρωθέντων εκλογών, διαμαρτυρήθηκε πως οι αρχές παρεμποδίζουν τώρα την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ήπιο» πραξικόπημα.

Οι συμβιβαστικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν μέτρα που απαιτούσε η αντιπολίτευση για να μειωθεί το ενδεχόμενο νοθείας.

Αλλά παράλληλα πέρασαν και μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις εξουσίες του προέδρου, όπως ζητούσε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε εμπλέξει στις καταγγελίες της για εκλογική νοθεία.


Η μεγάλη ναυμαχία

Θανάσης Γκαβός, Λίβερπουλ

Αποφασισμένοι να πάρουν την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της Λίβερπουλ που υποδέχεται στο Άνφιλντ Ρόουντ τον επίσης αποφασισμένο Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι για να προκριθούν θέλουν ισοπαλία ή ακόμα και ήττα με διαφορά ενός τέρματος και με τους ίδιους να σημειώνουν τουλάχιστον ένα γκολ. Σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων με 1-0 ο Ολυμπιακός μένει εκτός της φάσης με την προϋπόθεση ότι η Μονακό θα κερδίσει την Ντεπορτίβο στον άλλο αγώνα του ομίλου. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, οι ομάδες των δύο μεγάλων λιμανιών συνεχίζουν και οι Γάλλοι αποχαιρετούν τη διοργάνωση.

Στο Λίβερπουλ, οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες και προσφέρονται για ποδόσφαιρο. Από το πρωί έχουν αρχίσει και κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που έχουν έρθει από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες. Συνολικά 2.500 ερυθρόλευκοι οπαδοί θα βρεθούν στο Άνφιλντ, ελπίζοντας να πανηγυρίσουν μια πρόκριση.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα έχει τελικά στη διάθεσή του τον Γκαμπριέλ Σούρερ, ενώ σκέφτεται να βάλει στο αρχικό σχήμα τον Γιώργο Γεωργιάδη αντί του Καστίγιο. Εκτός αποστολής έμειναν Μαυρογενίδης, Γεωργάτος και Κωστούλας.

Ο Ράφα Μπενίτες από την άλλη πλευρά, έχει τη χαρά να ποντάρει μετά δύο μήνες και πάλι στον πρώτο σκόρερ του EURO 2004, Τσέχο Μίλαν Μπάρος, όχι όμως και στους Χάμαν, Λουίς Γκαρσία, Μπίστσαν.

Αυτό που κυρίως συζητείται στο Λίβερπουλ, πριν από τον αγώνα, είναι οι δηλώσεις του αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν μέχρι το καλοκαίρι η Λίβερπουλ δε γίνει ομάδα που διεκδικεί τίτλους, θα σκεφτεί το μέλλον του κάπου αλλού μακριά από το μεγάλο αγγλικό λιμάνι.


Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η όπερα επέστρεψε στη Σκάλα του Μιλάνου

Η ανακαίνιση της Σκάλας κόστισε 61 εκ. ευρώ

Η φημισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο Σκάλα του Μιλάνου υποδέχθηκε την Τρίτη, πανέτοιμη, το κοινό της.

Την περασμένη Κυριακή είχε γίνει η γενική πρόβα της όπερας του Αντόνιο Σαλιέρι την οποία παρακολούθησαν όλοι όσοι δούλεψαν για την ανακαίνιση της Σκάλας που διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 61 εκατομμύρια ευρώ.

Η όπερα Εουρόπα Ρικονοσιούτα του Σαλιέρι ήταν η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο θέατρο το 1778.

Ο Ρικάρντο Μούτι, ο μουσικός διευθυντής και κύριος μαέστρος της Σκάλας, είπε ότι η γενική πρόβα ήταν «αφιερωμένη σε όλους όσους εργάζονται στο θέατρο, στην μεγάλη οικογένεια της Σκάλας».

Το κοινό χειροκροτούσε τους συντελεστές της παράστασης επί 12 και πλέον λεπτά

Ο Ρικάρντο Μούτι πιστεύει πως ο Σαλιέρι, που έπεσε σχεδόν στην αφάνεια μετά την παρουσίαση της όπεράς του στα εγκαίνια της Σκάλας, θα πρέπει να αποκατασταθεί ως ένας από τους μουσικούς γίγαντες της εποχής του.

Η όπερά του δεν παρουσιάστηκε ξανά μετά τις πρώτες εκείνες παραστάσεις του 1778 και η Σκάλα έπρεπε να τυπώσει τις παρτιτούρες από την αρχική χειρόγραφη παρτιτούρα του Σαλιέρι που βρισκόταν στην βιβλιοθήκη της.

Η ανακαίνιση του θεάτρου έγινε για να βελτιωθεί η ακουστική του και η δυνατότητα παρουσίασης πιο απαιτητικών σε σκηνικά παραστάσεων.

Η σκηνή οικοδομήθηκε εκ νέου έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση τριών διαφορετικών παραστάσεων όπερας την ίδια μέρα.

Τα σχέδια ανακαίνισης του ιστορικού θεάτρου επικρίθηκαν έντονα από όσους πίστευαν ότι έπρεπε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σκάλα ανακαινίζεται ριζικά.

Το αρχικό θέατρο είχε καταστραφεί από βόμβα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ανοικοδομήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να υποδεχθεί την πρώτη συναυλία με μαέστρο τον θρυλικό Αρτούρο Τοσκανίνι.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγάλη ναυμαχία

Θανάσης Γκαβός, Λίβερπουλ

Αποφασισμένοι να πάρουν την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ ποδοσφαιριστές και προπονητής της Λίβερπουλ που υποδέχεται στο Άνφιλντ Ρόουντ τον επίσης αποφασισμένο Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι για να προκριθούν θέλουν ισοπαλία ή ακόμα και ήττα με διαφορά ενός τέρματος και με τους ίδιους να σημειώνουν τουλάχιστον ένα γκολ, σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων με 1-0 ο ολυμπιακός μένει εκτός της φάσης με την προϋπόθεση ότι η Μονακό θα κερδίσει την Ντεπορτίβο στον άλλο αγώνα του ομίλου, σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας οι ομάδες των δύο μεγάλων λιμανιών συνεχίζουν και οι γάλλοι αποχαιρετούν την διοργάνωση.

Στο Λίβερπουλ οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες και προσφέρονται για ποδόσφαιρο, από το πρωί έχουν αρχίσει και κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που έχουν έρθει από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες συνολικά 2.500 ερυθρόλευκοι οπαδοί θα βρεθούν το βράδυ στο Άνφιλντ ελπίζοντας να πανηγυρίσουν μια πρόκριση.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα έχει τελικά στην διάθεση του τον Γκαμπλιέλ Σούρερ ενώ σκέφτεται να βάλει στο αρχικό σχήμα των Γιώργο Γεωργιάδη αντί του Καστίγιο εκτός αποστολής έμειναν Μαυρογενίδης, Γεωργάτος και Κωστούλας.

Ο Ράφα Μπενίτες από την άλλη πλευρά έχει την χαρά να ποντάρει μετά από δύο μήνες και πάλι στον πρώτο σκόρερ του EURO 2004 τον τσέχο Μίλαν Μπάρεζ όχι όμως και στους Χάμαν, Λουίς Γκαρσία, Μπίστσαν.

Αυτό που κυρίως συζητείται στο Λίβερπουλ πριν τον αγώνα ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν μέχρι το καλοκαίρι η Λίβερπουλ δεν γίνει ομάδα που διεκδικεί τίτλους, θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον του κάπου αλλού μακριά από το μεγάλο λιμάνι.


Εξέταση Ζορμπά

Με την εξέταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Γιώργου Ζορμπά, συνεχίζει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις αμυντικές προμήθειες των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 και των αμερικανικών ραντάρ TPQ-37.

Η εξέταση του κ. Ζορμπά ξεκίνησε την Τρίτη με την κατάθεση της άποψής του για την εγγυητική επιστολή του ρώσου αντιπροέδρου.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, βάσει του αστικού κώδικα, η εγγυητική επιστολή αυτή, που είχε δώσει ο ρώσος αντιπρόεδρος στο ελληνικό δημόσιο, για την προμήθεια των TOR-M1 και τα αντισταθμιστικά της οφέλη, δεν συνιστά νομότυπο τύπο εγγύησης για το ελληνικό δίκαιο - ακόμα και με δεδομένο, ότι η ρωσική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι συμβάσεις καλύπτονται από δική της κρατική εγγύηση.

Ακολούθως, ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην απελευθέρωση πιστώσεων ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων με μόνα δικαιολογητικά «δύο απλά παραστατικά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις αυτής της συμβάσεως».

Επίσης, είπε ότι στην επιτροπή αξιολόγησης των TOR-M1 δεν μετείχε κανείς αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου, ενώ δεν τηρήθηκε ο όρος που απαγορεύει στα μέλη των επιτροπών να συμμετάσχουν σε περισσότερες από μία επιτροπές.

Ακολούθησε πολύωρη εξέταση του κ. Ζορμπά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία έληξε εν μέσω αντεγκλήσεων αργά το απόγευμα, όταν ο κ. Ζορμπάς δήλωσε ότι αδυνατούσε να συνεχίσει για λόγους αδιαθεσίας και ο κ. Βενιζέλος άρχισε να διαμαρτύρεται για τη διακοπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κ. Βενιζέλο ετέθη «πρόβλημα αναδρομικής αμφισβήτησης των ενεργειών και των κρίσεών του (κ. Ζορμπά) ως εισαγγελικού λειτουργού», διότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υπήρξε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και, όπως ο ίδιος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε, ανέλαβε τη σημερινή θέση του μετά από σχετική πρόταση που του έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου ο κ. Ζορμπάς απήντησε παραπέμποντας στις σημαντικές υποθέσεις που είχε χειριστεί στο παρελθόν.


Η όπερα επέστρεψε στη Σκάλα του Μιλάνου

Η ανακαίνιση της Σκάλας κόστισε 61 εκ. ευρώ

Η φημισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο Σκάλα του Μιλάνου υποδέχθηκε την Τρίτη, πανέτοιμη, το κοινό της.

Την περασμένη Κυριακή είχε γίνει η γενική πρόβα της όπερας του Αντόνιο Σαλιέρι την οποία παρακολούθησαν όλοι όσοι δούλεψαν για την ανακαίνιση της Σκάλας που διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 61 εκατομμύρια ευρώ.

Η όπερα Εουρόπα Ρικονοσιούτα του Σαλιέρι ήταν η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο θέατρο το 1778.

Ο Ρικάρντο Μούτι, ο μουσικός διευθυντής και κύριος μαέστρος της Σκάλας, είπε ότι η γενική πρόβα ήταν «αφιερωμένη σε όλους όσους εργάζονται στο θέατρο, στην μεγάλη οικογένεια της Σκάλας».

Το κοινό χειροκροτούσε τους συντελεστές της παράστασης επί 12 και πλέον λεπτά

Ο Ρικάρντο Μούτι πιστεύει πως ο Σαλιέρι, που έπεσε σχεδόν στην αφάνεια μετά την παρουσίαση της όπεράς του στα εγκαίνια της Σκάλας, θα πρέπει να αποκατασταθεί ως ένας από τους μουσικούς γίγαντες της εποχής του.

Η όπερά του δεν παρουσιάστηκε ξανά μετά τις πρώτες εκείνες παραστάσεις του 1778 και η Σκάλα έπρεπε να τυπώσει τις παρτιτούρες από την αρχική χειρόγραφη παρτιτούρα του Σαλιέρι που βρισκόταν στην βιβλιοθήκη της.

Η ανακαίνιση του θεάτρου έγινε για να βελτιωθεί η ακουστική του και η δυνατότητα παρουσίασης πιο απαιτητικών σε σκηνικά παραστάσεων.

Η σκηνή οικοδομήθηκε εκ νέου έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση τριών διαφορετικών παραστάσεων όπερας την ίδια μέρα.

Τα σχέδια ανακαίνισης του ιστορικού θεάτρου επικρίθηκαν έντονα από όσους πίστευαν ότι έπρεπε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σκάλα ανακαινίζεται ριζικά.

Το αρχικό θέατρο είχε καταστραφεί από βόμβα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ανοικοδομήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να υποδεχθεί την πρώτη συναυλία με μαέστρο τον θρυλικό Αρτούρο Τοσκανίνι.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Μετρήστε τα αθώα θύματα του πολέμου»

Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ιρακινών πόλεων

Στη Βρετανία περισσότεροι από σαράντα πρώην διπλωμάτες, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και γιατροί υπέγραψαν μία επιστολή με την οποία ζητούν από το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να διατάξει έρευνα για να αποκαλυφθεί πόσοι Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Η βρετανική ιατρική επιθεώρηση, Λάνσετ, υπολογίζει ότι σκοτώθηκαν 98.000 Ιρακινοί εξαιτίας της αμερικανικής και βρετανικής εισβολής, αλλά η βρετανική κυβέρνηση τονίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός.

Ενώ είναι γνωστό πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους Ιρακινών.

Μία τέτοια έρευνα δεν έχει γίνει από την παρούσα μεταβατική κυβέρνηση ούτε από την προηγούμενη, η οποία βρισκόταν υπό αμερικανικό έλεγχο.

Η συγγραφέας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπιάνκα Τζάγκερ (πρώην σύζυγος του τραγουδιστή των Ρόλινγκ Στόουνς, Μικ) που υπέγραψε την επιστολή, δήλωσε:

«Ως δύναμη κατοχής η Βρετανία έχει την υποχρέωση να τηρεί στοιχεία για τους θανάτους αμάχων και να καταβάλλει προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Εφόσον δεν γίνεται αυτό η Βρετανία δίνει την εντύπωση ότι οι ζωές των απλών Ιρακινών πολιτών αξίζουν λιγότερο από αυτές των στρατιωτών της».

Ενώ ένας από τους ανώτατους στρατιωτικούς που υπογράφουν την επιστολή, ο Πτέραρχος Γκάρντεν, είπε στο Τέταρτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου του BBC ότι η Βρετανία πρέπει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι προχωρά στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ με τρόπο σωστό, νόμιμο και ηθικό, με ένα τρόπο που θα κερδίσει την καρδιά και το μυαλό του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

«Εάν εμφανιζόμαστε ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν τον ιρακινό λαό και λέμε ότι δεν έχει πολύ σημασία, πρόκειται να χάσουμε τη μάχη αυτή» επεσήμανε ο Βρετανός αξιωματούχος.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νόμος ανοίγει το δρόμο εκλογές

Η αντιπολίτευση ζητά την επανάληψη των εκλογών και τη διατήρηση των προεδρικών εξουσιών

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε μεγάλη δέσμη μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, προλειαίνοντας το έδαφος για την επανάληψη στις 26 Δεκεμβρίου των διαμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, την οποία είχε ζητήσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο σχετικός νόμος που υπεγράφη αμέσως από τον Ουκρανό πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα , περιλαμβάνει μέτρα που ζητούσε η αντιπολίτευση για την αποτροπή περιστατικών εκλογικής νοθείας καθώς και τη μεταβίβαση εξουσιών από τον πρόεδρο στο κοινοβούλιο, που απαιτούσε η κυβέρνηση.

Πάντως όλα τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί καθώς βουλευτές αντέδρασαν έντονα στη σύνθεση που πρότεινε ο κ. Κούτσμα για τη νέα κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος παρουσίασε ένα κατάλογο 19 ονομάτων για τις 15 θέσεις της επιτροπής, στον οποίο περιλαμβάνονται 14 μέλη της επιτροπής που διαλύθηκε, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της, Σερχί Κιβαλόφ.

Όταν ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Κιβαλόφ, φωνές διαμαρτυρίας υψώθηκαν από τις τάξεις τις αντιπολίτευσης, η οποία πιστεύει πως η προηγούμενη επιτροπή είχε ενθαρρύνει τη νοθεία.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικός «πόλεμος»

Η αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα «ίσως να είναι ο θεμέλιος λίθος για την επίτευξη λύσης» του κυπριακού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Ο κ. Μπαλκενέντε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, τόνισε μάλιστα ότι «η επίλυση του κυπριακού δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, απλά επιθυμούμε όλοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης».

Σε ερώτηση εάν είναι δυνατό να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είπε πως «αυτή η συμφωνία της Άγκυρας είναι εξαιρετικά σημαντική διότι έχει να κάνει με τις σχέσεις των υποψηφίων χωρών με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τις συνομιλίες επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι αυτή πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι 'η ολλανδική προεδρία θα λάβει υπόψη τη θέση της Κύπρου όσον αφορά το προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς και τα επιχειρήματα που έχουν προταθεί ώστε αυτό το προσχέδιο να γίνει όσο το δυνατό πιο αποδεκτό μεταξύ των κρατών μελών.

Κυπριακή δυσαρέσκεια

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις αναφορές στο δεύτερο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας και έθεσε και πάλι το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων Αγκυρας- Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι κάτι που προκύπτει από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι γνωρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τις γνωματεύσεις κορυφαίων ξένων νομικών που συνδέουν την αναγνώριση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα της κυπριακής κυβέρνησης λογικά και δίκαια.

Επίσης, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν χρειάζεται να γίνει ονομαστική αναφορά στην Κύπρο και ότι η προσαρμογή της Συμφωνίας της Άγκυρας, που αφορά την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, καλύπτει όλα τα νέα κράτη, άρα και την Κύπρο.

Η αναφορά αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική από την κυπριακή πλευρά η οποία ζητεί ειδική καταγραφή της ανάγκης ομαλοποίησης των σχέσεων Άγκυρας-Λευκωσίας.

Η ελληνική θέση

Κείμενο που «εντάσσεται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου και επί του οποίου απαιτείται πολλή δουλειά», χαρακτήρισε το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Κουμουτσάκος.

Προσέθεσε δε ότι «οι ενέργειες και η διαπραγματευτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, ώστε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου να είναι η καλύτερη δυνατή».

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του προσχεδίου σε «ανεπίλυτες διμερείς διαφορές», ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζεται ως διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ακόμη, ανακεφαλαίωσε τα «4+1 Ε» που αποτελούν το πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με όλα τα κράτη - μέλη, η εκπλήρωση των κριτηρίων, προϋποθέσεων και αρχών της ΕΕ, η Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για το κοινοτικό κεκτημένο, ο Έλεγχος της διαδικασίας προσαρμογής και, εάν ισχύσουν αυτά, η Ένταξη της Τουρκίας.

Καταλήγοντας είπε ότι «η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκονται στη θέση των κριτών, καθ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Αμερικανικές πιέσεις;

Ο κ. Κουμουτσάκπς αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Ουάσιγκτον να επεμβαίνει υπέρ της Τουρκίας και χαρακτήρισε «φήμες» όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά.

Αντίστοιχη ήταν και η στάση του διευθυντή του γραφείο τύπου της κυπριακής προεδρίας, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος σχολιάζοντας πληροφορίες για άσκηση πιέσεων από πλευράς των Αμερικανών αναφορικά με την στάση της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ούτε νότες, ούτε απειλές, ούτε εκβιασμοί», αλλά μόνον «η διατύπωση της θέσης των Αμερικανών καθώς και της επιθυμίας τους να δουν την Τουρκία να παίρνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Καρόγιαν είπε ακόμη ότι «η προώθηση των αμερικανικών στόχων, η ικανοποίηση του αιτήματος η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μπορεί να συμπλεύσει και με την ικανοποίηση των αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και λογικά εξάλλου, όλοι το ομολογούν αλλά και ουσιαστικά χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στον οποιονδήποτε».

Αντιδράσεις Άγκυρας

Λύση με «ντε φάκτο σχέση που δεν θα προϋποθέτει επίσημη αναγνώριση, όπως ακριβώς συμβαίνει στο συμβούλιο της Ευρώπης», πρότεινε στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Γκιουλ αναφερόμενος στο προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, είπε επίσης ότι «όσο βρίσκουμε μπροστά μας το Κυπριακό, να είστε σίγουροι ότι το κάνουν άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβάλει από μόνη της εμπόδια στην Τουρκία».

Πάντα κατά την Χουριέτ, οι δηλώσεις έγιναν σε συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ερντογάν, με τον υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησής του και τον ηγέτη του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Στη συνάντηση, ο κ. Μπαϊκάλ φέρεται να κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να ακολουθήσει «τη στάση που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Γιλμάζ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο το 1997.

»Ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε παραβρεθεί στη Σύνοδο, επειδή η ΕΕ δεν είχε αναγνωρίσει για την Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας».

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ» αναφέρεται ότι ο κ. Γκιουλ, κατά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη στην Άγκυρα, με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ υπουργό της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Ατζο Νικολάι, ζήτησε να προστεθούν στο προσχέδιο και οι συνομιλίες που συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να εξισορροπηθεί η αναφορά για παραπομπή των διμερών προβλημάτων στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Τα τρία «όχι» της Άγκυρας

Τις βασικές αρχές της κυβέρνησής του στον καθορισμό της πολιτικής της κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν λέει «όχι στην ειδική σχέση» σύνδεσης με την ΕΕ, «όχι στην ανοιχτή διαδικασία» κατά την οποία δεν προβλέπεται ημερομηνία ένταξης και, τέλος «όχι στη σύνδεση του κυπριακού» με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ειδικά για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «είναι άδικο» να εμπλέκεται αυτό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων γιά την Τουρκία και υποστήριξε οτι η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως επ ουδενί δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα της Κύπρου πριν από τις 17 Δεκεμβρίου.

Χαρακτήρισε «διαφορετικά θέματα» το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα πλήρες μέλος της ΕΕ με το θέμα της αναγνώρισής της απ την Άγκυρα.

Χαρακτήρισε ως «σοβαρό λάθος» την είσοδο του κυπριακού ως θέματος των διαπραγματεύσεων και είπε ότι η Τουρκία έκανε ο,τι ήταν δυνατό για να δοθεί μία λύση βάσει του σχεδίου Ανάν, που οι ελληνοκύπριοι το απέρριψαν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι τα τρία αιτούμενα της κυβέρνησής του είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο καθορισμός σαφούς ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων και η αντιμετώπιση με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και μόνον αυτά. Κατά τον κ. Ερντογάν «το θέμα της Κύπρου είναι πέρα από την κόκκινη γραμμή».

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο τούρκος ηγέτης είπε ότι «εάν η ΕΕ δεν είναι χριστιανική ένωση, τότε η Τουρκία που είναι μουσουλμανική χώρα δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στην την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» και μπορεί να «παίξει πρωταρχικό ρόλο στη συνάντηση των πολιτισμών».


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Εσωκομματική προειδοποίηση

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για την περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων και συγκρούσεων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανάλογων με αυτά που εμφανίστηκαν στο έκτο συνέδριο της νεολαίας, φέρεται ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο διχασμός των συνέδρων στο συνέδριο της νεολαίας κι οι διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών σε θέματα στα οποία υπάρχει σαφής κομματική θέση, αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας, την Τρίτη.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να διαμορφώνουν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους, να μην οδηγούνται σε αντεγκλήσεις και δημόσιες διαφοροποιήσεις και να αποφεύγονται ενέργειες που μπορεί να ερμηνευτούν ως κινήσεις προσωπικής στρατηγικής.

Αναφέρθηκε ειδικά σε διαφοροποιήσεις στελεχών για το ασφαλιστικό, που έγιναν δημόσια αν και σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί.

Δεν κατονόμασε τα στελέχη, αλλά είναι γνωστό ότι πρόκειται για τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ΄Αννα Διαμαντοπούλου, που τάχθηκαν υπέρ του «ανοίγματος» του ασφαλιστικού.

Τα ίδια στελέχη προωθούν για τη νεολαία απόψεις αντίθετες με τις κεντρικές κομματικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι την ώρα που η ΝΔ έχει σοβαρά προβλήματα στην πολιτική της, προβλήματα εσωτερικής συνοχής, ως κυβέρνηση και ως κόμμα, δεν είναι δυνατό να διασπάται το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις στελεχών για θέματα όπως το ασφαλιστικό, για το οποίο ανέφερε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο «νόμος Ρέππα».

Είπε επίσης ότι όλες οι απόψεις πρέπει να τίθενται και να συζητούνται και ότι ο ίδιος επιθυμεί τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρχει κατάληξη και ενοποίηση των απόψεων και η παράταξη πρέπει να εκφράζεται ενιαία προς τα έξω και να μην επιδιώκεται, από τα στελέχη, η προσωπική τους προβολή.


Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αξιοποίηση με ευαισθησία

Η κοινωνική απόδοση των ολυμπιακών έργων κατά την μετολυμπιακή τους χρήση καθορίζει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η κοινωνική ευαισθησία, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η πλήρης διαφάνεια και η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι οι προτεραιότητες στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση για το συγκεκριμένο θέμα, στο Μαρούσι.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, όλες οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν με στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα του Αθηναίου πολίτη, με τη μικρότερη δυνατή εμπορική χρήση, σύμφωνα και με τα σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί τα περασμένα χρόνια.

Ο Κώστας Καραμανλής, εξήγησε ότι η διαχείριση και αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων γίνονται με αναπτυξιακά και όχι στενά δημοσιονομικά κριτήρια κι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ευρύ, εντατικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια.

Με ανοιχτούς, δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.

Η κα Πετραλιά συμπλήρωσε ότι, για να γίνει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης πράξη, το υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει σχέδιο νόμου, το οποίο διασφαλίζει ότι οι προτεινόμενες λύσεις για την αξιοποίηση κάθε εγκατάστασης εδράζονται σε ξεκάθαρες και ασφαλείς νομικές βάσεις.

Τέλος, επισήμανε ότι για τη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη όλων των εγκαταστάσεων το υπουργείο Πολιτισμού έχει στον προϋπολογισμό του 85 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2005, αν και συμπλήρωσε πως δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτούν όλα αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.

Αντιδράσεις κομμάτων

Θετικά στοιχεία εντόπισαν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθώς «ο σχεδιασμός μοιάζει πολύ με αυτόν του 2003».

Ωστόσο τόνισαν ότι «δεν υπάρχει καθόλου εξειδίκευση, ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την μαζική χρήση αυτών των εγκαταστάσεων». Κατά τους συντονιστές της αντιπολίτευσης, είναι ασαφής η ανακοίνωση για την αλλαγή χρήσεων γης στην Αττική σε σχέση με την λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση για χρήση του ολυμπιακού γυμναστηρίου πάλης στα Λιόσια για εκδηλώσεις κρατικών φορέων πολιτισμού. Η αρχική ιδέα ήταν να εγκατασταθούν εκεί οι ομοσπονδίες πολεμικών τεχνών.

Για αναθέσεις στο μεγάλο κεφάλαιο κάνει λόγο το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι «η αντιλαϊκή ουσία του σχεδίου για την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από φράσεις, όπως «δημόσια περιουσία», «αναπτυξιακή διαχείριση», «διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης» και άλλες με τις οποίες την έντυσε η κυβέρνηση».

«Ο ελληνικός λαός, που πλήρωσε πανάκριβα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καλείται να ξαναπληρώσει για τη χρήση τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ΣΥΝ τονίζεται ότι «η συνευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού μεταολυμπιακών χρήσεων, όπως επίσης και η ευθύνη για το υπέρογκο κόστος και για την ανάληψη αυτού του κόστους αποκλειστικά από το δημόσιο, δηλαδή από τη συνεισφορά του απλού έλληνα πολίτη, ολοκληρώνονται σήμερα με μια πολιτική που προσπαθεί να μπαλώσει τις νέες τρύπες που προβλέπονται στην οικονομική διαχείριση των εγκαταστάσεων με την επιλογή της έμμεσης αλλά σαφούς πριμοδότησης των ιδιωτικών επιχειρηματικών χρήσεων».


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικός «πόλεμος»

Η αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα «ίσως να είναι ο θεμέλιος λίθος για την επίτευξη λύσης» του κυπριακού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Ο κ. Μπαλκενέντε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, τόνισε μάλιστα ότι «η επίλυση του κυπριακού δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, απλά επιθυμούμε όλοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης».

Σε ερώτηση εάν είναι δυνατό να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είπε πως «αυτή η συμφωνία της Άγκυρας είναι εξαιρετικά σημαντική διότι έχει να κάνει με τις σχέσεις των υποψηφίων χωρών με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τις συνομιλίες επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι αυτή πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι 'η ολλανδική προεδρία θα λάβει υπόψη τη θέση της Κύπρου όσον αφορά το προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς και τα επιχειρήματα που έχουν προταθεί ώστε αυτό το προσχέδιο να γίνει όσο το δυνατό πιο αποδεκτό μεταξύ των κρατών μελών.

Κυπριακή δυσαρέσκεια

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις αναφορές στο δεύτερο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας και έθεσε και πάλι το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων Αγκυρας- Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι κάτι που προκύπτει από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι γνωρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τις γνωματεύσεις κορυφαίων ξένων νομικών που συνδέουν την αναγνώριση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα της κυπριακής κυβέρνησης λογικά και δίκαια.

Επίσης, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν χρειάζεται να γίνει ονομαστική αναφορά στην Κύπρο και ότι η προσαρμογή της Συμφωνίας της Άγκυρας, που αφορά την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, καλύπτει όλα τα νέα κράτη, άρα και την Κύπρο.

Η αναφορά αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική από την κυπριακή πλευρά η οποία ζητεί ειδική καταγραφή της ανάγκης ομαλοποίησης των σχέσεων Άγκυρας-Λευκωσίας.

Η ελληνική θέση

Κείμενο που «εντάσσεται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου και επί του οποίου απαιτείται πολλή δουλειά», χαρακτήρισε το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Κουμουτσάκος.

Προσέθεσε δε ότι «οι ενέργειες και η διαπραγματευτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, ώστε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου να είναι η καλύτερη δυνατή».

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του προσχεδίου σε «ανεπίλυτες διμερείς διαφορές», ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζεται ως διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ακόμη, ανακεφαλαίωσε τα «4+1 Ε» που αποτελούν το πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα οποία είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με όλα τα κράτη - μέλη, η εκπλήρωση των κριτηρίων, προϋποθέσεων και αρχών της ΕΕ, η Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για το κοινοτικό κεκτημένο, ο Έλεγχος της διαδικασίας προσαρμογής και, εάν ισχύσουν αυτά, η Ένταξη της Τουρκίας.

Καταλήγοντας είπε ότι «η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκονται στη θέση των κριτών, καθ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Αμερικανικές πιέσεις;

Ο κ. Κουμουτσάκπς αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Ουάσιγκτον να επεμβαίνει υπέρ της Τουρκίας και χαρακτήρισε «φήμες» όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά.

Αντίστοιχη ήταν και η στάση του διευθυντή του γραφείο τύπου της κυπριακής προεδρίας, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος σχολιάζοντας πληροφορίες για άσκηση πιέσεων από πλευράς των Αμερικανών αναφορικά με την στάση της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ούτε νότες, ούτε απειλές, ούτε εκβιασμοί», αλλά μόνον «η διατύπωση της θέσης των Αμερικανών καθώς και της επιθυμίας τους να δουν την Τουρκία να παίρνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Καρόγιαν είπε ακόμη ότι «η προώθηση των αμερικανικών στόχων, η ικανοποίηση του αιτήματος η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μπορεί να συμπλεύσει και με την ικανοποίηση των αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και λογικά εξάλλου, όλοι το ομολογούν αλλά και ουσιαστικά χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στον οποιονδήποτε».

Αντιδράσεις Άγκυρας

Λύση με «ντε φάκτο σχέση που δεν θα προϋποθέτει επίσημη αναγνώριση, όπως ακριβώς συμβαίνει στο συμβούλιο της Ευρώπης», πρότεινε στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Γκιουλ αναφερόμενος στο προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, είπε επίσης ότι «όσο βρίσκουμε μπροστά μας το Κυπριακό, να είστε σίγουροι ότι το κάνουν άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβάλει από μόνη της εμπόδια στην Τουρκία».

Πάντα κατά την Χουριέτ, οι δηλώσεις έγιναν σε συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ερντογάν, με τον υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησής του και τον ηγέτη του ριζοσπαστικού κόμματος της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Στη συνάντηση, ο κ. Μπαϊκάλ φέρεται να κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να ακολουθήσει «τη στάση που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Γιλμάζ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο το 1997.

»Ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε παραβρεθεί στη Σύνοδο, επειδή η ΕΕ δεν είχε αναγνωρίσει για την Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας».

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ» αναφέρεται ότι ο κ. Γκιουλ, κατά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη στην Άγκυρα, με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ υπουργό της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Ατζο Νικολάι, ζήτησε να προστεθούν στο προσχέδιο και οι συνομιλίες που συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να εξισορροπηθεί η αναφορά για παραπομπή των διμερών προβλημάτων στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Βασικός μέτοχος και οπλικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευκαιρίες για ακίνητα. Βόρεια Ελλάδα: Ο χάρτης της κτηματαγοράς σε όλες τις πόλεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7.000 θέσεις στο δημόσιο τομέα. Σε υπουργεία, νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κασέτες και μυστικοί λογαριασμοί. Εξεταστική: Όργιο ρεμούλας στους εξοπλισμούς. Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πως μοίρασαν 25 εκατ. δολάρια για τους TOR. Η "Α" αποκαλύπτει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΑΣΟΚ υπέρ βαρόνων. Εκστρατεία προέδρου και βουλευτών κατά του "βασικού μετόχου".

Η ΑΥΓΗ: Μετα-ολυμπιακό πλήγμα στην Αθήνα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις δυναμώνουν την κερδοσκοπία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπέκλεψαν και τις συνομιλίες του Ζορμπά στη Μόσχα. Η ρωσική μαφία των εμπόρων όπλων εγκλωβίζει ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρακράτος και βλακεία. Επεισοδιακή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ρωσικά όπλα. Με απίστευτες καταγγελίες κλιμακώνεται ο εμφύλιος στην κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εθελούσια έξοδος και σε τράπεζες. Νέα προγράμματα για χιλιάδες εργαζομένους.

ΕΘΝΟΣ: Στήνουν παιχνίδια με στόχο πρόωρες κάλπες. Ο Γιώργος αποκαλύπτει τι κρύβει η κυβερνητική πολιτική σε Ελληνοτουρκικά, Εξεταστική, βασικό μέτοχο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στον Πανάγιο Τάφο. Σάλος στα Ιεροσόλυμα από τον νεαρό ευνοούμενο που τα πήρε όλα και έφυγε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λυσσαλέες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα. Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον βασικό μέτοχο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαπλοκή: Ο βασικός μέτοχος είναι μόνο η αρχή. Κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω παρά τις αντιδράσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συρτάκι Ζορμπά, Σπήλιου, Γκουριώτη. Υπόγειος πόλεμος με βιντεοκασέτες και "καρφιά".

ΕΞΠΡΕΣ: "Πολιτική πίεση για το έλλειμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να απευθύνει αυστηρή σύσταση στην Ελλάδα".

ΕΣΤΙΑ: Η Τουρκία δεν ετήρησε τις υποχρεώσεις της. Κρίσιμα ερωτήματα για την στάση της Ελλάδος στις 17 Δεκεμβρίου.

ESPRESSO: Αδίστακτος μαστροπός έκανε πόρνη τυφλό κορίτσι.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εμφύλιος στην κυβέρνηση. Παρακράτος, μίζες και βιντεοταινίες. "Εκρήξεις" από τους TOR M1 την παραμονή της συνάντησης Καραμανλή-Πούτιν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδιάλλακτη η Τουρκία, όροι από την Ελλάδα. Δυσαρέσκεια Λευκωσίας με την ΕΕ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι πιο αποδοτικές μετοχές στη Σοφοκλέους. Κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό εισρέουν στα "μεσαία χαρτιά".

Ο ΛΟΓΟΣ: Η Τουρκία δεν κάνει πίσω... Συνεδρίασε η πολιτική ηγεσία της γείτονος ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόγραμμα επιχορήγησης 6.450 νέων επιχειρήσεων. Κίνητρα για στροφή ανέργων σε επιχειρηματική δραστηριότητα".

ΤΑ ΝΕΑ: Δεν ήξερα τι υπέγραφα... Πρωτοφανής ομολογία Ζορμπά στην Εξεταστική.

Η ΝΙΚΗ: Έληξε η Εξεταστική. "Κάναμε λάθος" παραδέχεται ο Ζορμπάς. Κατέρρευσε η σκευωρία κατά του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολυμπιονίκης η επιχειρηματική ασυδοσία. Σχέδιο "αξιοποίησης" των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

TRAFFIC NEWS: Τρίτο παιδί περιμένει ο Άκης από το μεγάλο του έρωτα. Οργιάζουν οι φήμες ότι η Βίκυ Σταμάτη είναι έγκυος τεσσάρων μηνών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολόκληρα τα στρατόπεδα παραχωρήθηκαν στην πόλη από τον υπουργό Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο. Ενώ δημιουργούνται νέες συγκοινωνιακές διευκολύνσεις.

Η ΧΩΡΑ: Δώστε τους και τα κλειδιά του κράτους να ηρεμήσουν. Η διαπλοκή αντεπιτίθεται: Θέλουν να κλείσουν τις κεντροδεξιές εφημερίδες εκείνοι που τα άρπαξαν όλα με τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος.

City Press: Τζόγος, ψέματα και βιντεοταινίες.

METRO: Έλλειψη ρευστότητας. Χτύπησαν "κόκκινο" οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά.

Εξεταστική Επιτροπή-Εξοπλιστικά

Η City Press γράφει ότι "μαίνεται ο παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ του "σκληρού" γενικού γραμματέα Εξοπλισμών και του πιο συγκρατημένου υπουργού Εθνικής Άμυνας. Βιντεοταινίες με κοινές εμφανίσεις Ελλήνων αξιωματούχων και Ρώσων μεσαζόντων σε καζίνο της Μόσχας ρίχνουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η βιντεοσκόπηση των συνομιλιών που είχε ο στενός συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Τάσσος Γκουριώτης με τον ντίλερ των ρωσικών οπλικών συστημάτων Μπαρτζώκα, ξεσήκωσε θύελλα διότι συνιστά μήνυμα του καρτέλ της Μόσχας προς κάθε κατεύθυνση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα διεκδικήσει τα τεράστια ποσά από τα αντισταθμιστικά οφέλη που έκαναν φτερά".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "ο "γαλάζιος εμφύλιος" κλιμακώνεται: σειρά χθες είχαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι " σε εμφύλιο στη ΝΔ με σωρεία πρωτοφανών καταγγελιών για τη δράση παρακράτους και μεσαζόντων κατέληξε η χθεσινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας κ. Ζορμπά".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "αίσθηση προκάλεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η αναφορά του γγ Εξοπλισμών ότι οι μεσάζοντες εξακολουθούν να τριγυρνούν έξω από τα γραφεία των υπουργών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "από τις 25 Σεπτεμβρίου 2000 άρχισε η ροή των χρημάτων για τους TOR με κατεύθυνση την εταιρεία "Ντρουμίλαν" σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο δρόμος του χρήματος άρχισε από τη Μόσχα, ενώ δεν είχε υπολοποιηθεί κανένα αντισταθμιστικό όφελος από την αγορά των TOR".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται τη Μόσχα, στην Αθήνα ξέσπασε νέα θύελλα με ρυθμό... συρτάκι και εμπλοκή των Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Ζορμπά και Τάσου Γκουριώτη".

Διαπλοκή-Βασικός μέτοχος

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "ο "βασικός μέτοχος" έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία φυσικά παίζουν τα δικά τους παιχνίδια με τους μεγαλοεργολάβους και τους καναλάρχες".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "με δριμύτητα επιτίθεται στην κυβέρνηση η διαπλοκή για τον βασικό μέτοχο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "για αμηχανία του ΠΑΣΟΚ έκανε χθες λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "τα Ελληνοτουρκικά, η Εξεταστική Επιτροπή και το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο είναι οι τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, στους οποίους στήνονται από τη νεοδημοκρατική ηγεσία παιχνίδια πρόωρων εκλογών".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "σε εκστρατεία υπεράσπισης των βαρόνων και καταπολέμησης του "βασικού μετόχου" έχουν επιδοθεί πρόεδρος και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. "Τα επιχειρήματά τους ταυτίζονται με εκείνα των θιγόμενων επιχειρηματιών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αποφασισμένη να ολοκληρώσει την επιχείρηση πάταξης της διαπλοκής, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι ρυθμίσεις για το "βασικό μέτοχο" δεν είναι δοκιμαστικού χαρακτήρα, αλλά οριστικές. Ακολουθούν τα νομοσχέδια για τα ραδιοτηλεοπτικά και το πολιτικό χρήμα".

Ελληνοτουρκικά

Το METRO τονίζει ότι "επιφυλάξεις και ανησυχία προκάλεσαν σε Ελλάδα και Κύπρο οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του β΄προσχεδίου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "δεκαήμερο σκληρής διαπραγμάτευσης, έντονων παρασκηνιακών διεργασιών και ασφυκτικών πιέσεων προμηνύεται το μεσοδιάστημα έως τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, καθώς Αθήνα και Λευκωσία εκτιμούν ως κατώτερο των προσδοκιών το κείμενο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να πάρει θέση, εάν η Τουρκία πρέπει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της, την Κύπρο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "γυρίζουν την πλάτη στην Άγκυρα οι Ευρωπαίοι. Δυσμενέστερο για την Τουρκία το δεύτερο σχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας για τη χώρα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "συγκεκριμένα, οι Καραμανλής και Μπαλκενέντε συζήτησαν σχετικά με το δεύτερο σχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι το περιεχόμενό του είναι επηρεασμένο από τις πιέσεις υπέρ της Άγκυρας που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "αρνητικό για τις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίζεται το δεύτερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της 17ης Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τώρα το μεγάλο λάθος που έπραξε απομακρυνόμενη από τη στρατηγική που διαμορφώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ στη Σύνοδο του Ελσίνκι.

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "ορθώς έπραξε η Κυβέρνησις Καραμανλή διενεργώντας πλήρη απογραφή της καταστάσεως που παρέλαβε. Τεράστιες οι ευθύνες των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την εκτεταμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητος"

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός για ΠΑΟ

Σημαντική νίκη γοήτρου πέτυχε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας 4-1 της Αϊντχόφεν στην Αθήνα, αλλά περιορίστηκε στην τρίτη θέση του ομίλου, μετά τη νίκη της Άρσεναλ επί της Ρόζενμποργκ με 5-1.

Το πρώτο ημίωρο ήταν μέτριο, χωρίς ρυθμό και σπουδαίες φάσεις, με τους Ολλανδούς να δίνουν χώρο αλλά να είναι πιο επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις.

Χρειάστηκε μάλιστα ο τερματοφύλακας του «Τριφυλλιού» Γκαλίνοβιτς (επανήλθε στην ενδεκάδα μετά το ματς της πρεμιέρας στη διοργάνωση με τη Ρόζενμποργκ) να επέμβει δύο φορές, στο 5΄ σε σουτ του Φαρφάν και στο 21΄ σε τετ-α-τετ με τον Μπίσλι, για να κρατήσει το «μηδέν».

Αντίθετα, οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στην πρώτη καλή ευκαιρία που δημιούργησαν στο 29' με τον Παπαδόπουλο, για να ισοφαρίσει ο Μπίσλι για την Αϊντχόφεν στο 37'.

Ο Μίνχ με πέναλτι στο 45' έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, και ο ίδιος παίκτης με ωραία ενέργεια στο 57' έκανε το 3-1. Ο Σανμαρτεάν στο 81' έκανε το 4-1.

Στο δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε η Άρσεναλ, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να συνεχίσει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στο «Χάιμπουρι», στο πλαίσιο της 6ης ημέρας, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ νίκησε εύκολα τη Ρόζενμποργκ με 5-1 και, χάρη στην ήττα της Αϊντχόβεν στη Λεωφόρο, πήρε και την πρώτη θέση του 5ου ομίλου, έστω και με μόνο δύο νίκες.

Οι άλλοι αγώνες

Η Πόρτο με μεγάλη αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να νικήσει την Τσέλσι με 2-1 και ακολούθησε τους βρετανούς στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας της ΤΣΣΚΑ εκτός παρά το εκτός έδρας 3-1 επί της Παρί. Ο Ζοζέ Μουρίνιο «κατέβασε» πλήρη σύνθεση και είδε τον Νταφ να ανοίγει το σκορ στο 34΄ (νωρίτερα ο Ντρογκμπά είχε δοκάρι). Όμως, στο δεύτερο ημίχρονο «μίλησε» η καρδιά των πρωταθλητών Ευρώπης, που είχαν στην ενδεκάδα τους τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Ο Ντιέγκο, από φάση που ξεκίνησε ο Έλληνας αμυντικός, ισοφάρισε στο 61' και τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη ο Μπένι Μακ Κάρθι «λύτρωσε» τους Πορτογάλους.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, η Παρί με νίκη περνούσε σίγουρα, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Σεργκέι Σέμακ. Ο Ρώσος επιθετικός έκανε χατ-τρικ, σκοράροντας στο 28΄, στο 64΄ και στο 70΄ και χάρισε τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως το αποτέλεσμα στο Πόρτο «πάγωσε» τους Ρώσους. Οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με τον Πανκράτ στο 37΄ αλλά «αυτοκτόνησαν», δεδομένου ότι έπαιζαν με αριθμητική υπεροχή από το 55΄, λόγω αποβολής του Σεμπρέρας, κι ενώ το σκορ ήταν ακόμη 1-1.

«Αντίο» στη διοργάνωση είπε και η Βαλένθια, που ήθελε νίκη στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης, αλλά τελικά γνώρισε την ήττα με 2-0. Ο Βαλντές, που μπήκε στο 81' αντί του Άγγελου Χαριστέα, σκόραρε δις (83΄ και 92΄) και χάρισε στους πρωταθλητές Γερμανίας τη νίκη και την πανηγυρική πρόκριση.

Στο άλλο ματς του 7ου ομίλου, η Ίντερ (με τον Καραγκούνη βασικό), νίκησε εύκολα 3-0 στο «Μεάτσα» την Άντερλεχτ και κράτησε την πρώτη θέση. Το σκορ άνοιξε ο Κρουζ, ενώ δύο γκολ του Μάρτινς μέσα σε ένα τετράλεπτο (60΄, 63΄) στο β΄ μέρος «σφράγισαν» τη νίκη των «νερατζούρι».

Στον 6ο όμιλο, η Μίλαν απέσπασε «λευκή» ισοπαλία στη Γλασκώβη από τη Σέλτικ, πήρε την πρώτη θέση και άφησε τους Σκωτσέζους εκτός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εκεί θα συνεχίσει η Σαχτιόρ Ντόνιετσκ, που με δύο γρήγορα γκολ του Αγκαχόβα (14΄ και 22΄) επικράτησε στην Ουκρανία 2-0 της ελλιπέστατης Μπαρτσελόνα και κατέλαβε την τρίτη θέση, με τους «μπλαουγκράνα», που έχασαν πέναλτι στις καθυστερήσεις με τον Ινιέστα, να τερματίζουν δεύτεροι.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Καμιά ανοχή στο θέμα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προτίθεται να επιδείξει η ΕΕ

Γαλλία και Αυστρία προσπαθούν να ανατρέψουν το φιλοενταξιακό υπέρ της Τουρκίας κλίμα που επικρατεί μέσα στην κοινότητα με πρωτοπόρους τη Βρετανία, τη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες.

Παρίσι και Βιέννη επιθυμούν να θέσουν προς συζήτηση την ικανότητα που πραγματικά διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απορροφήσει και να αφομοιώσει νέα κράτη - μέλη, ενώ παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η διαδικασία ενοποίησης των σημερινών μελών της Κοινότητας.

Αυτή η ικανότητα απορρόφησης και αφομοίωσης νέων μελών πρέπει να ληφθεί υπόψιν τόσο για το συμφέρον της ΕΕ όσο και για το συμφέρον των υποψηφίων χωρών, γράφει το νέο δεύτερο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας για τη Διεύρυνση, το οποίο συζητείται την Τετάρτη στη συνεδρίαση της ομάδας των διπλωματικών εκπροσώπων των κοινοτικών χωρών (ΚΟΡΕΠΕΡ).

Η αναφορά αυτή «ξεθάφτηκε από τις εννοιολογικές αποθήκες» της ΕΕ, ύστερα από αίτημα της Αυστρίας, και βρισκόταν στο κείμενο συμπερασμάτων των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί το 1993 στην Κοπεγχάγη.

Τότε οι ηγέτες της Κοινότητας είχαν διατυπώσει τον κατάλογο κριτηρίων που πρέπει να πληροί κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, τα γνωστά ως «κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Η ολλανδική προεδρία θεωρεί ότι η αναφορά στο θέμα αυτό δεν δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Εξάλλου οι «25» πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βασανιστηρίων και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κάτι που αποτελεί νέο στοιχείο σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας.

Η συγκεκριμένη αναφορά περιλήφθηκε στο δεύτερο προσχέδιο κειμένου κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Στο μεταξύ η Τουρκία εμφανίστηκε δυσαρεστημένη με το νέο προσχέδιο της ολλανδικής προεδρίας και προέβη στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις πριν από τη 17η Δεκεμβρίου.

Αυτό το μήνυμα έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 05:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός για ΠΑΟ

Σημαντική νίκη γοήτρου πέτυχε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας 4-1 της Αϊντχόφεν στην Αθήνα, αλλά περιορίστηκε στην τρίτη θέση του ομίλου, μετά τη νίκη της Άρσεναλ επί της Ρόζενμποργκ με 5-1.

Το πρώτο ημίωρο ήταν μέτριο, χωρίς ρυθμό και σπουδαίες φάσεις, με τους Ολλανδούς να δίνουν χώρο αλλά να είναι πιο επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις.

Χρειάστηκε μάλιστα ο τερματοφύλακας του «Τριφυλλιού» Γκαλίνοβιτς (επανήλθε στην ενδεκάδα μετά το ματς της πρεμιέρας στη διοργάνωση με τη Ρόζενμποργκ) να επέμβει δύο φορές, στο 5΄ σε σουτ του Φαρφάν και στο 21΄ σε τετ-α-τετ με τον Μπίσλι, για να κρατήσει το «μηδέν».

Αντίθετα, οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στην πρώτη καλή ευκαιρία που δημιούργησαν στο 29' με τον Παπαδόπουλο, για να ισοφαρίσει ο Μπίσλι για την Αϊντχόφεν στο 37'.

Ο Μίνχ με πέναλτι στο 45' έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, και ο ίδιος παίκτης με ωραία ενέργεια στο 57' έκανε το 3-1. Ο Σανμαρτεάν στο 81' έκανε το 4-1.

Στο δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε η Άρσεναλ, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να συνεχίσει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στο «Χάιμπουρι», στο πλαίσιο της 6ης ημέρας, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ νίκησε εύκολα τη Ρόζενμποργκ με 5-1 και, χάρη στην ήττα της Αϊντχόβεν στη Λεωφόρο, πήρε και την πρώτη θέση του 5ου ομίλου, έστω και με μόνο δύο νίκες.

Οι άλλοι αγώνες

Η Πόρτο με μεγάλη αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να νικήσει την Τσέλσι με 2-1 και ακολούθησε τους βρετανούς στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας της ΤΣΣΚΑ εκτός παρά το εκτός έδρας 3-1 επί της Παρί. Ο Ζοζέ Μουρίνιο «κατέβασε» πλήρη σύνθεση και είδε τον Νταφ να ανοίγει το σκορ στο 34΄ (νωρίτερα ο Ντρογκμπά είχε δοκάρι). Όμως, στο δεύτερο ημίχρονο «μίλησε» η καρδιά των πρωταθλητών Ευρώπης, που είχαν στην ενδεκάδα τους τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Ο Ντιέγκο, από φάση που ξεκίνησε ο Έλληνας αμυντικός, ισοφάρισε στο 61' και τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη ο Μπένι Μακ Κάρθι «λύτρωσε» τους Πορτογάλους.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, η Παρί με νίκη περνούσε σίγουρα, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Σεργκέι Σέμακ. Ο Ρώσος επιθετικός έκανε χατ-τρικ, σκοράροντας στο 28΄, στο 64΄ και στο 70΄ και χάρισε τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως το αποτέλεσμα στο Πόρτο «πάγωσε» τους Ρώσους. Οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με τον Πανκράτ στο 37΄ αλλά «αυτοκτόνησαν», δεδομένου ότι έπαιζαν με αριθμητική υπεροχή από το 55΄, λόγω αποβολής του Σεμπρέρας, κι ενώ το σκορ ήταν ακόμη 1-1.

«Αντίο» στη διοργάνωση είπε και η Βαλένθια, που ήθελε νίκη στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης, αλλά τελικά γνώρισε την ήττα με 2-0. Ο Βαλντές, που μπήκε στο 81' αντί του Άγγελου Χαριστέα, σκόραρε δις (83΄ και 92΄) και χάρισε στους πρωταθλητές Γερμανίας τη νίκη και την πανηγυρική πρόκριση.

Στο άλλο ματς του 7ου ομίλου, η Ίντερ (με τον Καραγκούνη βασικό), νίκησε εύκολα 3-0 στο «Μεάτσα» την Άντερλεχτ και κράτησε την πρώτη θέση. Το σκορ άνοιξε ο Κρουζ, ενώ δύο γκολ του Μάρτινς μέσα σε ένα τετράλεπτο (60΄, 63΄) στο β΄ μέρος «σφράγισαν» τη νίκη των «νερατζούρι».

Στον 6ο όμιλο, η Μίλαν απέσπασε «λευκή» ισοπαλία στη Γλασκώβη από τη Σέλτικ, πήρε την πρώτη θέση και άφησε τους Σκωτσέζους εκτός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εκεί θα συνεχίσει η Σαχτιόρ Ντόνιετσκ, που με δύο γρήγορα γκολ του Αγκαχόβα (14΄ και 22΄) επικράτησε στην Ουκρανία 2-0 της ελλιπέστατης Μπαρτσελόνα και κατέλαβε την τρίτη θέση, με τους «μπλαουγκράνα», που έχασαν πέναλτι στις καθυστερήσεις με τον Ινιέστα, να τερματίζουν δεύτεροι.


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμίσεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών εισηγείται ο πρόεδρος Μπους

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που προβλέπει ριζικές μεταρρυθμίσεις στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το νομοσχέδιο - το οποίο πιστεύεται ότι θα λάβει σήμερα και την έγκριση της Γερουσίας - αναμένεται να επιφέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές εδώ και πενήντα χρόνια στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπους προτείνει τη δημιουργία θέσης γενικού διευθυντή που θα επιβλέπει τις 15 διαφορετικές μυστικές υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η CIA.

Επίσης προβλέπει τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με όλους τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να λάβουν βίζα εισόδου στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπους άσκησε ισχυρές πιέσεις στο Κογκρέσο προωθώντας το νομοσχέδιο.

Οι επιθέσεις της 11/09/2001 επέδρασαν καταλυτικά στην αναμόρφωση των μυστικών υπηρεσιών

Αρχικώς, εβδομήντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν ταχθεί εναντίον του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι υπονομεύει την ισχύ του υπουργείου Άμυνας, ενώ άλλα μέλη της Βουλής ζητούσαν την περίληψη αυστηρότερων διατάξεων.

Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, «το νομοσχέδιο θεωρείται αποτέλεσμα της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, και η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι 15 μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν απέδιδαν λόγω της γραφειοκρατίας και του μεταξύ τους ανταγωνισμού».


Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικός ηγέτης η γυρολόγος πραματευτής;

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Κίνα και η ισπανογαλλική σύνοδος κορυφής σχολιάζονται εκτενώς στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) επικρίνει την επίμονη προσπάθεια του Γερμανού καγκελάριου να προωθήσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, κατά τη διάρκεια πενθήμερης επίσκεψής του στη χώρα.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι εντυπωσιακή και κόβει την ανάσα, αλλά σημειώνει «ότι φαντάζει κωμικό και αναξιοπρεπές όταν επιφανείς ηγέτες της Ευρώπης τρέχουν ο ένας μετά τον άλλο στο Πεκίνο» διαφημίζοντας προϊόντα γερμανικής, γαλλικής ή ιταλικής κατασκευής.

Καλεί δε την πολιτική ηγεσία στο Βερολίνο να μην καταργήσει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί εναντίον της Κίνας εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της.

«Τα ερώτημα είναι εάν θα πρέπει η Ευρώπη να δρα ως πλασιέ και προμηθευτής όπλων σε ένα επεκτατικό καθεστώς που από καιρού εις καιρόν απειλεί την Ταϊβάν με στρατιωτικό πλήγμα» καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Σιωπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) επικρίνει και αυτή με τη σειρά της τον καγκελάριο επειδή δεν έκανε κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του την παραμικρή αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στις επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

«Αυτοί που όπως ο κ. Σρέντερ διεκδικούν για λογαριασμό της Γερμανίας διευρυμένο ρόλο στα διεθνή φόρα πρέπει να υπενθυμίσουν [στην Κίνα] ότι η εμπορική συνεργασία έχει κι αυτή τα όριά της» υπογραμμίζει η βερολινέζικη εφημερίδα.

Και συγκρίνει τη στάση του καγκελαρίου με αυτή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επισκεπτόμενος πρόσφατα το Πεκίνο αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Θιβέτ που έχει καταλάβει παράνομα η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

«Το καλοκαίρι ο Γιόσκα Φίσερ απέδειξε ότι η Κίνα μπορεί να δεχθεί κριτική» επιχειρηματολογεί η εφημερίδα.

Πάντως η εφημερίδα Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) θεωρεί ότι τόσο ο κ. Σρέντερ όσο και ο κ. Φίσερ έχουν υποστεί πολιτική ζημιά με τον «καταμερισμό εργασιών» που έχουν κάνει στη γερμανική πολιτική απέναντι στην Κίνα.

«Συνολικά η κινεζική πολιτική του Βερολίνου είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και αντιπαραγωγική» πιστεύει η εφημερίδα.

Σύνοδος Μαδρίτης Παρισιού

Η ισπανογαλλική σύνοδος κορυφής που έγινε την Τρίτη στην πόλη Σαραγόσα (η πρώτη μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Ροντρίγκεζ Θαπατέρο) σχολιάζεται στον ισπανικό και γαλλικό Τύπο.

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) γράφει ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός είχαν διάθεση να υπογραμμίσουν τη σύμπτωση απόψεων των δύο χωρών σε όλα σχεδόν τα ζητήματα.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι η διμερής αντιτρομοκρατική συνεργασία δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στο βασκικό ζήτημα αλλά επεκτείνεται στην ισλαμική τρομοκρατία.

«Η συνεργασία αυτή είναι πλέον εγγυημένη γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν που η Ισπανία έπρεπε να δώσει στη Γαλλία ανταλλάγματα ώστε η τελευταία να εντοπίσει, συλλάβει ή εκδώσει Βάσκους αυτονομιστές, τώρα πλέον και η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην καταδίωξη των τρομοκρατών για το δικό της συμφέρον» σημειώνει η εφημερίδα.

Στη Βαρκελώνη η εφημερίδα Ελ Περιόντικο (El Periodico) λέει ότι εκτός από το θέμα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος «όπως η ιδέα της δημιουργίας μιας ισχυρής Ευρώπης, η μετανάστευση, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα».

Ενώ η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) υπό τον τίτλο «Παρίσι και Μαδρίτη σφραγίζουν την επαναπροσέγγισή τους» γράφει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν και συμφώνησαν σε πολλά θέματα, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών αλλά στην ψήφιση του κοινού ευρωπαϊκού Συντάγματος και στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 16-17 Δεκεμβρίου.

«Η Γαλλία προσπάθησε να προσεταιρισθεί την Ισπανία στην εξαιρετικά λεπτή στάση που κρατά στο ζήτημα αυτό, δηλαδή επισήμως να είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων αλλά χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα τους» επισημαίνει η Λε Μοντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.