Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-06
Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2004 - 02:53 (Ώρα Λονδίνου) Χιλιάδες νεκροί από μολύνσεις στη Βρετανία Με τους θανάτους χιλιάδων ατόμων από μολύνσεις στα βρετανικά νοσοκομεία και με την πτώση του επιπέδου των βρετανικών σχολείων στις θετικές επιστήμες ασχολείται ο βρετανικός Τύπος. Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι τουλάχιστον 100.000 άτομα το χρόνο προσβάλλονται από κάποιον ιό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα βρετανικά νοσοκομεία. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 5.000 από αυτούς πεθαίνουν κάθε χρόνο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ποσοστά στον κόσμο. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι το επίπεδο των μαθητών στη Βρετανία πέφτει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 15 χρόνων από 41 χώρες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Βρετανία έπεσε από την τέταρτη στην εντέκατη θέση στη φυσική και τη χημεία και από την όγδοη στην δέκατη όγδοη θέση στα μαθηματικά. Δωροδοκία από εταιρία όπλων Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο δωροδοκίας μίας βρετανικής εταιρίας όπλων. Σύμφωνα με το άρθρο, η βρετανική εταιρία κατασκευής όπλων Άλβις (Alvis plc) δωροδόκησε την κόρη της πρώην προέδρου της Ινδονησίας με 16 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πείσει τη μητέρα της, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, να αγοράσει με χρήματα της κυβέρνησης της χώρας τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να εκτιμούν τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, παρά τα πρόσφατα σκάνδαλα για την προσωπική του ζωή. Το άρθρο υπογραμμίζει μάλιστα ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων εκτιμά πως ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ δεν χρειάζεται να παραιτηθεί. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι προκαλεί αμφιβολίες για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει την τρομοκρατία. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 22:15 (Ώρα Λονδίνου) Βιντεοταινία για τον Μπους κερδίζει το βραβείο Τέρνερ Ο Ντέλερ χρησιμοποιεί πολλά μέσα και μεθόδους στα έργα του Ο Βρετανός Τζέρεμι Ντέλερ κέρδισε φέτος το βραβείο Τέρνερ για την ταινία του που είχε θέμα την γενέτειρα του προέδρου Μπους. Ο Ντέλερ, που είναι περισσότερο γνωστός για την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, βραβεύθηκε για το ντοκιμαντέρ του το οποίο καταγράφει το Κράουφορντ του Τέξας και την περιοχή όπου έγινε η πολιορκία των μελών της αίρεσης «Κλάδος Νταβίντιαν» στο Γουάκο. Οι εκπρόσωποι της βιντεοτέχνης κυριαρχούσαν στους φετινούς υποψήφιους για το βραβείο που προκαλεί κάθε χρόνο συζητήσεις, επικρίσεις και επιδοκιμασίες. Ο φετινός νικητής είναι επίσης γνωστός για την αναπαράσταση της «μάχης του Όργκριβ» της πιο βίαιης ίσως σύγκρουσης που σημειώθηκε στη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων στη δεκαετία του 1980. Στο ζωντανό αυτό έργο του ο Ντέλερ χρησιμοποίησε βετεράνους ανθρακωρύχους και συλλόγους που οργανώνουν αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων. Η απονομή του βραβείου Τέρνερ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο παρελθόν. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι γνωστοί Βρετανοί καλλιτέχνες όπως ο Τζίλομπερτ και Τζορτζ, ο Ανίς Καπούρ, ο Άντονι Γκόρμλι και ο Ντέμιεν Χιρστ. Πέρσι το βραβείο έλαβε ο κεραμιστής Γκρέισον Πέρι ο οποίος είπε ότι «το βραβείο του έδωσε τις ευκαιρίες 10 ετών». Έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι από τους 258 σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες που ρωτήθηκαν, οι περισσότεροι πιστεύουν πως το βραβείο Τέρνερ υπονομεύει το κύρος της σύγχρονης τέχνης.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου) Ουκρανία: Συμφωνία αντιπολίτευσης - κυβέρνησης Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς λέει ότι θα αποδείξει πως χαίρει της υποστήριξης του λαού Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από την επανάληψη του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών και ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την αλλαγή στη συνεδρίαση του την Τρίτη. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε στη διάρκεια νέων συνομιλιών στις οποίες πήραν μέρος και ξένοι μεσολαβητές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης τροποποιήσεις του συντάγματος. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, όμως τη Δευτέρα το πρωί ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, είχε τόνισει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου αν δεν συμφωνήσει πρώτα το κοινβούλιο σε τροποποίηση του συντάγματος έτσι ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του προέδρου. Την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία εξετάζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, που συνεδριάζει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Οι υπουργοί Εξωτερικών από τις 55 χώρες του ΟΑΣΕ συζήτησαν το ενδεχόμενο διπλασιασμού των παρατηρητών για τις επαναληπτικές εκλογές της Ουκρανίας. Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου) Νέα σελίδα στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέπτεται την Άγκυρα από το 1972 Το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία σηματοδοτεί η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα. Ο Ρώσος πρόεδρος ο πρώτος που έρχεται στην Τουρκία μετά το 1972 έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στην Άγκυρα. Με επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ ξεκίνησε την ημέρα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είχε επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν έξι συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, εμπορίου και ενέργειας. Ο Τουρκικός Τύπος είχε κάνει λόγο για νέα σελίδα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις ενώ εφημερίδες όπως η Τζουμχουριέτ είχαν επισημάνει με νόημα ότι η επίσκεψη της ρωσικής αποστολής έρχεται σε μια περίοδο όπου επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ λόγω του βόρειου Ιράκ. Ο κ.Πούτιν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ ο οποίος είπε πως ο διάλογος και η συνεργασία των δύο χωρών θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής. Ο Ρ΄σωος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις στα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και του Καυκάσου. Πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών ενδέχεται να αλλάξει και τις πολιτικές ισορροπίες. Αναμένουν, λοιπόν, με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των επαφών για την πολιτική στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Δευτέρας Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση πέντε ενόπλων εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Οι πέντε ένοπλοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικές ύλες για να ανατινάξουν την είσοδο στο συγκρότημα του προξενείου. Στη συνέχεια εισέβαλλαν στο κτίριο. Ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας απέκλεισαν την περιοχή και επιτέθηκαν στους ενόπλους. Στις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τρεις ένοπλοι, τέσσερις Σαουδάραβες μέλη του προσωπικού του προξενείου και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Δύο ένοπλοι τραυματίσθηκαν και συνελήφθησαν. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους ακραίους ισλαμιστές που έχουν πραγματοποιήσει πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και ξένων υπηκόων. Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί σοβαρό το περιστατικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η επίθεση αποτελεί υπενθύμιση της δράσης των τρομοκρατών και έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για τον τρόπο που αντέδρασε στην επίθεση.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα... Mιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Κατά τη γνώμη μου ο νέος προ.της δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολιτκό πρώσωπο διότι οι διεθνείς εξελίξεις σήμερα το απαιτούν. Κατα δεύτερον, θα ήταν πολύ θετικό και ιδιαιτέρως τονοτικό της ελληνικής κοινωνίας ο νέος πρόεδρος να προέρχεται απο τους κόλπους της αριστεράς ή τουλάχιστον να έχει αριστερό παρελθόν. Πιστεύω πως με μια κεντρο-δεξιά κυβέρνηση και έναν πρόεδρο από την αριστερά το μύνημα της ενώτητας των ελλήνων και της ομοωψυχίας θα ισχυροποιηθεί και περισσότερο. Στους σημερινούς καιρούς που διανύουμε θα ήταν ο καλύτερος θεμιτός συνδιασμός για την Ελλάδα! Αρίσταρχος (Ελλάς) Was erwartet man gemeinhin von einem künftigen Präsidenten:Vor allem die Kraft der Integration im eigenen Land und ein sicheres Auftreten auf dem internationalen Parkett. Evangelos Panagiotidis (Deutschland) Πρόεδρο προτείνω τον πρόεδρο του δικαστηρίου της 17η Νοέμβρη. Καλός δικαστής, νομικός και όχι πολιτικός. J. M. (Σέρρες, Ελλάς) Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χει: Τη δύναμη του Σπαρτιάτη, τη σοφία του Αθηναίου, και τη γενναιότητα του Μακεδόνα! Και δε θα πρέπει να είναι μουγγός! Αντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γυναίκα. Εγώ θα ήθελα να είναι πάλι ο ίδιος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται! Τουλάχιστον ο Στεφανόπουλος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να είναι άξιος διάδοχός του! Δημήτρης Α. (Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Ευάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω ότι μ όλη αυτή η προεδρολογία είναι ανευ ουσίας αν εκλεγεί 'αριστερός' πρόεδρος τύπου Κωνσταντόπουλου ή αν εκλεγεί κάποιος άλλος δεν αλλάζει η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να την επηρεάσει ο πρόεδρος άρα συμφέρον της αριστεράς είναι να μείνει μακριά από αυτήν την ιστορία γιατί κακό θα της κάνει και να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Γιώργος (Ελλάς) I hope that Greeks will go for someone intelligent and smart as Mr. Simitis. Αnthony (London, UK) Η σημαντικότητα του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετίζεται με το πρόσωπο που καλείται να τον υπηρετήσει. Η Ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα είχε στο πρόσφατο παρελθόν και σημαντικούς και μέτριους Προέδρους Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι το προφίλ του επόμενου Προέδρου πρέπει να είναι όμοιο με το προφίλ του Κ. Στεφανόπουλου σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό αλλά θα με ικανοποιούσε αν ο νέος Πρόεδρος διέθετε επιπλέον μια ακτινοβολούσα πνευματικότητα που θα ενέπνεε τον λαό. Θεωρώ ότι η κα Αρβελέρ καλύπτει την εικόνα αυτή. Επιπλέον είναι και γυναίκα που στη παρούσα φάση αποτελεί κάτι το ριζοσπαστικό. Απόστολος Π. (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Who else, but King Constantine of Greece! Νicholas (Washington DC, USA) Τοξικομανείς της εξουσίας υπάρχουν πολλοί. Νίκος Κωνσταντόπουλος, όμως, Ένας! Παναγιώτης (Eλλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται άμεσα από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα να συνδιάζεται με τις βουλευτικές εκλογές για να αποφεύγεται η κάθε λίγο και λιγάκι προσφυγή στις κάλπες. Eυάγγελος Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλά ένα θέμα για να ασχολούμαστε, ώστε να μας διαφεύγουν άλλα σημαντικότερα αλλά και για να ασχολούνται κάποιοι πολιτικοί ώστε να φαίνεται ότι κάνουν και κάτι. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι γυναίκα αλβανικής καταγωγής. Μιχάλης (Αθήνα, Ελλάς) Ακολουθόντας τα βήματα του, κατά κοινή ομολογία, πλήρως επιτυχημένου κ. Κωσταντίνου Στεφανόπουλου, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, που θα αποτελέσει πρώτυπο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ιδιαίτερα για τους νέους. Επιβάλεται αυτό στη σημερινή εποχή που η κρίση των προτύπων οδηγεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους στη μίμηση ανθρώπων που όχι μόνο δεν το αξίζουν αλλά βλάπτουν με την συμπεριφορά τους τις προσωπικότητες των μιμητών τους. Πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος με ήθος. Γιατί όχι και μία σύγχρονη και αξιόλογη Ελληνίδα... Γιώργος Παπούλιας (Αθήνα, Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης. Μαργαρίτα Πατέρα (Καστοριά, Ελλάς) Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος των Ελλήνων. Γιάννης (Αθήνα, Ελλάς) Για μενα ο καλυτερος προεδρος θα ηταν 1)Βασιλης Λεβεντης 2)Γεωργιος Καρατζαφερης 3)Καλομοιρα 4)Ελενη Μενεγακη. Ιοannis Papadopoulos (Germany) GIANA AGELOPOULOU Αntonios Kladis (Aukland, New Zealand) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The best choice for president would be Costas Simitis. He is a world wide reputation, he's an academic and he is a respected figured in the E.U. Mikis Theodorakis is a risky choice because he can be undiplomatic at times - he caused great damage to his international prestige because of his 2003 antisemitic statements. Kostis Champaign (USA) President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics). Omiros Sarikas (London, UK) Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του. Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα. Διομήδης (Ελλάς) Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........ Πάρης Καπτάνης (Ελλάς) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) ... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα. Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς) Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας. Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution. Constantine Heridis (S/vale, USA) In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. () Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. () Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια. Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις. Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά. Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος? Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς) Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες. Κώστας Κ (Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. Constantine Heridis (S/vale, USA) Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής). Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία. Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς) Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties. Nikos Prosfigas (USA) Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα. Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση. Γεράσιμος (Ελλάς) In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis. Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια. Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη. Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε. Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) ...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;) Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany) Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ... Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ). Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush). Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς) Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό. Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Αλέξανδρος (Ελλάς) Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι; Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία) Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The President represent the nation, not an ideology Nikolas Nikoloutsos (Athens) Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης... Αλέξανδρος (Ελλάδα) I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature. ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων Η. Κ. (Ελλάδα) I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy () Athanasios Antoniadis (Sweden) Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα) ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου; Η. Κ. (Ελλάδα) Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι. Ιωάννης (Αθήνα) The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician. the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not Athanasios Antoniadis (Sweden) The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation. The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament. The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally. Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party. Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens. The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. () Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη) Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα. Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός. Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα) Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο Alexandros Dinas (London, United Kingdom) What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held. It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches. Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first... Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της. Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο. Alexandros Dinas (London, United Kingdom) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου) Βομβιστικές επιθέσεις σε 4 ισπανικές πόλεις Οι δύο μασκοφόροι είχαν ανακοινώσει εκεχειρία τον περασμένο Φεβρουάριο Τουλάχιστον 6 βόμβες μικρής ισχύος εξερράγησαν σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας. Άγνωστος, που ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, είχε τηλεφωνήσει πριν τις εκρήξεις και είχε προειδοποιήσει ότι είχαν τοποθετηθεί επτά βόμβες. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις πόλεις Λεόν, Αβίλα, Σαντιλάνα ντελ Μαρ και Κιουντάντ Ρεάλ στη βόρεια Ισπανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατάφερε να απομακρύνει τον κόσμο από τις περιοχές που σημειώθηκαν οι εκρήξεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες σημειώθηκαν μόνο μικροτραυματισμοί. Η 6ή Δεκεμβρίου είναι εθνική εορτή στην Ισπανία καθώς είναι η επέτειος της υιοθέτησης του συντάγματος του 1978 στο οποίο όμως αντιτίθεται η ΕΤΑ. Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου η ΕΤΑ είχε τοποθετήσει πέντε βόμβες σε πρατήρια βενζίνης στην περιοχή της Μαδρίτης. Οι εκρήξεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος αλλά λόγω των προειδοποιήσεων δεν είχαν θύματα.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου) Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων προς ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προϊδεάζουν για το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι γιατί αυτό αποτελεί νέο όρο που θέτει η ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί «αυτό ορίζει η λογική. Τη στιγμή που θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωρίζεται η απέναντι πλευρά». Επίσης, ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Φινλανδός Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, δήλωσε ότι σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία δεν θα υπάρξει εναλλακτική επιλογή, ένα «σχέδιο Β», πέραν της πλήρους ένταξης. «Αν ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό θα γίνει με το σαφή στόχο της ένταξης εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», είπε συγκεκριμένα, απορρίπτοντας σενάρια περί «προνομιούχου σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, όπως το φαντάζονται η Γαλλία και η γερμανική συντηρητική αντιπολίτευση. Γερμανικές αντιδράσεις Της θέσεως που διατύπωσε ο Φινλανδός επίτροπος στο γερμανικό φύλλο, είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση επιστολής που απηύθυναν στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ οι ηγέτες της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία. Η επιστολή καλεί τον καγκελάριο να σταματήσει την ΕΕ από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Αγγέλα Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο Έντμουντ Στόιμπερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, επιχειρηματολογούν υπέρ της προσφοράς στην Τουρκία «μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης» αντί της πλήρους ένταξης και καλούν τον καγκελάριο να επέμβει «εναντίον οποιασδήποτε μορφής αυτόματης ένταξης» καθώς «η ένταξη της Τουρκίας θα 'υπερέβαινε' τα όρια της ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι εκ των κύριων υποστηρικτών της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου) Ένοπλοι εισέβαλαν και έβαλαν φωτιά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις Σαουδάραβες εθνοφρουροί και ότι οι δράστες κρατούν ομήρους 18 Σαουδάραβες υπαλλήλους του προξενείου. Η επίθεση είναι σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια έληξε. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν σύννεφα καπνού πάνω από το κτίριο όπου στεγάζεται η αμερικανική αποστολή. Το Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο Σαουδάραβα μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο μετέδωσε ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη πριν από την είσοδο των δραστών στο προξενείο. Περίπου 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Εθνοφρουράς λέγεται ότι έχουν αποκλείσει την περιοχή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από αμερικανικής πλευράς. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο ήταν δρακόντεια μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων το 2003. Προληπτικά έχουν ήδη κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ και το προξενείο στο Ντάραν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου) Στον εισαγγελέα οι έμποροι βρεφών Στον ανακριτή Χανίων οδηγούνται τη Δευτέρα, με την κατηγορία παράβασης του νόμου περί υιοθεσίας, επιτροπείας και αναδοχής ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος, μέλη βουλγαρικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών που δρούσε στην Ελλάδα. Δύο μέλη του κυκλώματος κι η μητέρα του προς πώληση βρέφους συνελήφθησαν, στα Χανιά, ενώ παρέδιδαν σε αστυνομικούς ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Οι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν ως άτεκνο ζευγάρι και έκλεισαν συμφωνία να αγοράσουν το βρέφος έναντι 12.000 ευρώ. Ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος παραδόθηκε στο τμήμα ασφαλείας Χανίων αυτοβούλως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα του βρέφους, δήλωσε στους αστυνομικούς ότι αποφάσισε να πουλήσει το παιδί της προκειμένου με τα χρήματα πού θα εισέπραττε (περίπου 6000 ευρώ) να αγοράσει σπίτι στη Βουλγαρία. Το 3 μηνών κοριτσάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου) Σε κλίμα έντασης, το οποίο διαμόρφωσαν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των συνέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ομάδα νεολαίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε να λάβει μέρος στις διαδικασίες, διότι υποστηρίζουν τη ανάγκη για συλλογική μεταβατική ηγεσία με ορατό χρονικό ορίζοντα, και εθνικό συμβούλιο ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει την νεολαία ΠΑΣΟΚ σε νέο συνέδριο για την εκλογή μόνιμων οργάνων. Τέλος, θέτουν ζήτημα αυτονόμησης της ΠΑΣΠ από την νεολαία. Τις απόψεις της μεγάλης αυτής ομάδας συνέδρων θεωρείται ότι εκφράζει συνολικά ο Μιχάλης Κατρίνης. Όπως έγινε γνωστό, οι διαφωνούντες θα αποστείλουν υπογεγραμμένη επιστολή, επί των θέσεών τους, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Έκκληση για την ενότητα της νεολαίας έκαναν ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του γραμματέα της Ν. ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κίτσιος, που έκανε λόγο για «άτυχη στιγμή» αναφερόμενος στην αποχώρηση των διαφωνούντων, όπως και ο απερχόμενος γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου της οργάνωσης, Παντελής Καμάς. Ο κ. Καμάς πρότεινε, επίσης, την εκλογή γραμματέα και 65 μελών του εθνικού συμβουλίου της οργάνωσης από το σώμα του 6ου Συνεδρίου και ζήτησε τα υπόλοιπα 35 μέλη να εκλεγούν από περιφερειακές διαδικασίες. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, από τους συνέδρους που παίρνουν μέρος στις διαδικασίες των ψηφοφοριών, αφού οι διαφωνούντες απέχουν. Μήνυμα και δηλώσεις Παπανδρέου Την βοήθεια της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ώστε να προχωρήσει το κόμμα σε αλλαγές, ζήτησε με το μήνυμά του προς το συνέδριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπενθυμίζοντας το σύνθημα της νεολαίας «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα», ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος είναι να γίνουν μεγάλες αλλαγές με τη συμμετοχή όλων. Εξάλλου, μιλώντας στην 3η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πίστη του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί σύντομα να κυβερνήσει και πάλι τη χώρα και δεν θα περιμένει να πέσει η ΝΔ ως ώριμο φρούτο, αλλά θα διεκδικήσει δυναμικά την επάνοδό του στην εξουσία. Επετέθη, δε, και πάλι στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «κάλπικες υποσχέσεις της ΝΔ» τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι η κυβέρνηση άφησε ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία και το κυπριακό και ουσιαστικά είναι αμέτοχη τους τελευταίους μήνες». Τέλος, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση που θα ληφθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί, η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν περνάει από την Αθήνα και η Ελλάδα δεν εισακούεται.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 13 ζώνες του εγκλήματος. Θεσσαλονίκη: Ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις και λαθρομετανάστες στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει για επιχειρήσεις, μικρομεσαίους. Ειδικό πακέτο Σιούφα για τη στήριξη χιλιάδων εμπόρων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μποναμάς για τους υπαλλήλους που πηγαίνουν στην επαρχία. Με επιδότηση του 40% της αγοράς σπιτιού και άλλες παροχές. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρώτο "όχι" στον Παπανδρέου. Το σχίσμα στη Νεολαία δείχνει τη μεγάλη κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ανατροπές στο Μαξίμου. Αλλαγές σε πρόσωπα και ρόλους προωθεί ο πρωθυπουργός. ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελειωτικό χτύπημα στους βαρώνους και τους νταβατζήδες της πολιτικής ζωής. Τόλμησε την σύγκρουση ο Καραμανλής-Σήμερα το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες συντάξεις των αστυνομικών. Τι άλλαξε με τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο. ΕΘΝΟΣ: Εκτόξευση έως 50% στις αντικειμενικές. Ακίνητα: Επανέρχεται για το α' εξάμηνο του 2005 το σχέδιο των αλλαγών σε όλη τη χώρα. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κλωτσάνε τα περήφανα νιάτα. Διαφωνίες και αποχωρήσεις στο 6ο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καθαρές κουβέντες από τον Κώστα Καραμανλή. Για τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος με την κοινωνία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βασικά" μηνύματα Καραμανλή. Κυβέρνηση: Σήμερα το σχέδιο νόμου για το βασικό μέτοχο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κενά αέρος σε ΠΑΣΟΚ-Νεολαία. Κρίση στο συνέδριο-Φαγούρα για το Ασφαλιστικό. ΕΣΤΙΑ: Παρωδία δημοκρατίας η επιλογή Προέδρου. Οι βουλευτές απλοί "κομπάρσοι" στην κορυφαία διαδικασία. ESPRESSO: Εταιρεία πληρωμένων εκτελεστών. Πως δρούσε. Λίγο πριν σκοτώσουν επιχειρηματία, συνελήφθησαν δύο μέλη και τα ομολόγησαν όλα. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στην Επανομή μύρισε πετρέλαιο. Αισιόδοξος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ο Γ. Σαλαγκούδης. METRO: Αλλαγές στις άδειες. Νέα δεδομένα φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γ. Βουλγαράκης στα "ΝΕΑ": Καταγγέλλει καλαμοκαβαλάρηδες στη ΝΔ. City Press: Το ΠΑΣΟΚ σε κρίση. Ουσιαστική διάσπαση της νεολαίας. TRAFFIC NEWS: Φλερτ για τη μεγάλη επιστροφή του Μάκη στον ALPHA. Ραντεβού-μυστήριο Χατζηνικολάου-Τριανταφυλλόπουλου. Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η ΧΩΡΑ: Πως θα πάρουν τα μόρια οι συμβασιούχοι. Το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει τα σενάρια περί αντισυνταγματικότητας. Κεντρική Επιτροπή ΝΔ Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "ανατροπές σε ρόλους, αρμοδιότητες και πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή στην κεντρική κυβερνητική λειτουργία, είναι αποφασισμένος να επιφέρει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τις αρχές του νέου έτους". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "καθαρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας την πολιτική φιλοσοφία που διέπει τη νέα διακυβέρνηση του τόπου". Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Η City Press επισημαίνει: "Ουσιαστική διάσπαση της νεολαίας. 650 ψήφισαν για την εκλογή νέου γραμματέα, 549 αποχώρησαν". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "σε κρίση από χθες η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που είδε να μη γίνεται δεκτή η επιθυμία του για ένα συνέδριο μεταβατικού χαρακτήρα, διεμήνυσε ότι "η ανασυγκρότηση της Νεολαίας γίνεται παράλληλα και μαζί με αυτήν του ΠΑΣΟΚ". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με ύβρεις, γιουχαΐσματα, χειρονομίες και αποχώρηση όλης της πτέρυγας των "εκσυγχρονιστών" από την εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ήττα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνιστά η σχισματική κατάληξη που είχε το 6ο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οι προσπάθειές του να έχει χαρακτήρα πολιτικό και όχι εκλογικό έπεσαν στο κενό". Ελληνοτουρκικά Η Espresso υπογραμμίζει ότι "η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι ζήτησε από τη διευθύντρια Ευρώπης του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Χάνι Πόλμαν Ζαλ να μη διανοηθεί να συμπεριλάβει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "ωμή παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας, που θα παρουσιασθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να μην τεθούν αυστηροί όροι στην Τουρκία". Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "αξιωματούχος των ΗΠΑ παρενέβη υπέρ της Τουρκίας, ζητώντας από εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ να μην συμπεριληφθεί όρος για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου". Βασικός μέτοχος Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "την προεκλογική δέσμευσή της για ευθεία σύγκρουση με τη διαπλοκή υλοποιεί η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το 'βασικό μέτοχο', οι διατάξεις του οποίου ανακοινώνονται σήμερα. Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αποκατάσταση των κανόνων διαφάνειας στην λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και για την εξάλειψη μίας από τις βασικότερες εστίες διαφθοράς που βασανίζει επί χρόνια τον δημόσιο βίο της χώρας, αρχίζει από σήμερα, με την δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου) Η ΑΕΚ, ήταν πολύ καλύτερη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των «Δικέφαλων» στη Θεσσαλονίκη, έχασε πολλές κλασσικές ευκαιρίες, είχε δύο δοκάρια, είχε σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση τον Νίκο Λυμπερόπουλο, αλλά τελικά έμεινε στο 1-1. Παρότι παραμένει αήττητη, δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μένοντας έναν πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο -πλέον- Ολυμπιακό. Η «Ένωση» προηγήθηκε με τον Κρασά στο 57΄ αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισοφαρίσει, σε μία από τις ελάχιστες επισκέψεις του στα καρέ του Μιχαιλίδη, με τον Φουτσίνι στο 79. Σπουδαία νίκη εκτός έδρας πέτυχε Καλλιθέα με 2-1 επί του Αιγάλεω. Το σκορ της συνάντησης άνοιξε στο 31' ο Κυριάκος, με φάουλ που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον τερματοφύλακα του Αιγάλεω. Η ισοφάριση για τους γηπεδούχους ήρθε στο 44', με εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Μπάρκογλου. Η νίκη για την Καλλιθέα «κλείδωσε» στο 83', όταν ο Γκέκας πρόλαβε τον Σιντιμπέ σε εκτέλεση κόρνερ του Κυριάκου και με ωραία κεφαλιά έγραψε το τελικό 1-2. Πρώτη νίκη για τον Άρη Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα πανηγυρίζει ο Άρης, ο οποίος στον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, επιβλήθηκε εκτός έδρας με σκορ 1-0. Οι «κιτρινόμαυροι», θα μπορούσαν, μάλιστα, να είχαν | «καθαρίσει» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Το «χρυσό» γκολ, που χάρισε στον Άρη την πρώτη του νίκη για φέτος πέτυχε στο 32' της αναμέτρησης ο Λαζανάς. Ένας χρόνος πέρασε από την τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΟΦΗ. Η κακοδαιμονία των Κρητικών έσπασε την Κυριακή το απόγευμα καθώς νικήσαν μία από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. την Χαλκηδόνα με 3-2. Το νικητήριο γκολ του ΟΦΗ επετεύχθη στο 86' σε μια φάση που θα συζητηθεί. Στο 86' ο Ολιβέιρα φάνηκε να κάνει φάουλ στον Ντάγκα και η μπάλα έφτασε στον Χάλαρη. Όλοι οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν, εκτιμώντας ότι ο διαιτητής Σπυρόπουλος θα υποδείκνυε την παράβαση κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο Χάλαρης δεν έβγαλε την μπάλα πλάγια βλέποντας τον συμπαίκτη του πεσμένο στο έδαφος και ο Τριανταφύλλου, του την απέσπασε και την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 3-2. Αμέσως μετά Κατεμής και Τριανταφύλλου ήρθαν στα χέρια και ακολούθησε γενική σύρραξη με το ματς να διακόπτεται για ένα πεντάλεπτο. Εντυπωσιακός κατά διαστήματα ο Ιωνικός, πήρε μία μεγάλη νίκη στο Ηράκλειο με 3-2 επί του Εργοτέλη και βελτίωσε αισθητά την θέση του στην βαθμολογία. Οι «κυανόλευκοι» προηγήθηκαν στο 2ο λεπτό όταν ο Γκούτμαν τροφοδότησε τον Γαβριλόπουλο, που με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Χανιωτάκη. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μακόρ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και δεν δυσκολεύθηκε να γράψει το 2-0 για τον Ιωνικό. Μείωσε ο Ογκουνσότο δύο λεπτά αργότερα. Το τρίτο γκολ για τον Ιωνικό ήρθε στο 83` όταν ο Μακόρ με εντυπωσιακό γυριστό σουτ έξω από την περιοχή, έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ της χρονιάς. Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Πανιωνίου με την Ξάνθη. Οι Νεοσμυρνιώτες, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν κατόρθωσαν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης μέσα στην έδρα τους κόντρα στην ακριτική ομάδα, με την οποία τους ενώνει ο κοινός στόχος της εξόδου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πολύτιμη εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Ηρακλής στην Κέρκυρα με 2-1 επί της ομώνυμης ομάδας, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 10ης αγωνιστικής. Δύο γκολ σημείωσε ο Καπετάνος για τον «γηραιό» ενώ ο Γεωργίου διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Βαθμολογία 1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 23 2. ΑΕΚ 22 3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20 4. ΑΙΓΑΛΕΩ 15 5. ΞΑΝΘΗ 15 6. ΟΦΗ 14 7. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 14 8. ΙΩΝΙΚΟΣ 14 9. ΗΡΑΚΛΗΣ 13 10. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 12 11. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 12 12. ΠΑΟΚ 12 13. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10 14. ΑΡΗΣ 8 15. ΚΕΡΚΥΡΑ 8 16. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5 Η επόμενη αγωνιστική Ξάνθη - ΑΕΚ Ηρακλής - Πανιώνιος ΟΦΗ - ΠΑΟΚ Καλλιθέα - Κέρκυρα Ιωνικός - Χαλκηδόνα Άρης - Αιγάλεω Παναθηναϊκός - Εργοτέλης Ολυμπιακός - Καλαμαριά
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου) Ένοπλοι εισέβαλαν και έβαλαν φωτιά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις Σαουδάραβες εθνοφρουροί και ότι οι δράστες κρατούν ομήρους 18 Σαουδάραβες υπαλλήλους του προξενείου. Η επίθεση είναι σ΄ εξέλιξη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν σύννεφα καπνού πάνω από το κτίριο όπου στεγάζεται η αμερικανική αποστολή. Το Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο Σαουδάραβα μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο μετέδωσε ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη πριν από την είσοδο των δραστών στο προξενείο. Περίπου 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Εθνοφρουράς λέγεται ότι έχουν αποκλείσει την περιοχή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από αμερικανικής πλευράς. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο ήταν δρακόντεια μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων από μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων το 2003. Προληπτικά έχουν ήδη κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ και το προξενείο στο Ντάραν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου) Το σινγκλ δε θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Κατευθείαν στο νούμερο ένα των βρετανικών τσαρτς σκαρφάλωσε η επανέκδοση του παλαιότερου σινγκλ «Do they know its Christamas time» (σ ελεύθερη απόδοση «Γνωρίζουν ότι είναι Χριστούγεννα» - ένα τραγούδι το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1984 για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η επανέκδοση, επίσης για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αναμένεται να αναδειχθεί σε νούμερο ένα στις πωλήσεις τα Χριστούγεννα. Το αρχικό κομμάτι είχε πουλήσει 750.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε φτάσει στο νούμερο 13 των αμερικανικών τσαρτς. Η αρχική σύνθεση των Βρετανών μουσικών που ηχογράφησε το τραγούδι είχε ονομαστεί «Μπαντ Έιντ». Η ομάδα της φετινής επανέκδοσης ονομάζεται «Μπαντ Έιντ 20», καθώς το τραγούδι ηχογραφήθηκε 20 χρόνια μετά. Ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς που έδωσαν τη φωνή τους είναι η Ντάιντο, ο Κρις Μάρτιν των «Κόλντπλεϊ» και ο Μπόνο των U2. Η επανέκδοση δε θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η δισκογραφική εταιρεία «Γιουνεβέρσαλ» έχει αναλάβει τη διανομή του σινγκλ στην Ευρώπη, την Ασία, τη νότια Αμερική και τον Καναδά. Τα έσοδα από την πώληση της επανέκδοσης θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση κρατών στην Αφρική, όπως η Αιθιοπία και το Σουδάν.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου) Εμμένουν στη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ Δυνατή θεωρεί τη διεξαγωγή των εκλογών ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ (α) Εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Ιράκ προκειμένου να διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές κανονικά τον Ιανουάριο απηύθυνε ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Γκαζί Αλ Γιαουάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Ο Γκαζί Αλ Γιαουάρ υπογράμμισε ότι εάν αναβληθούν οι εκλογές αυτό θα σημάνει νίκη των «σκοτεινών δυνάμεων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, είπε στο BBC ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα είναι δύσκολες αλλά όχι ακατόρθωτες. Ο Γκαζί Αλ Γιαουάρ δήλωσε πως μία αναβολή των εκλογών θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση στη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ουάσινγκτον η δήλωσή του αυτή θα γίνει μάλλον δεκτή με ικανοποίηση από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος επιμένει πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Ιανουάριο. «Πάντως, η άλλη δήλωση του Γκαζί Αλ Γιαουάρ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από το Ιράκ ένα χρόνο μετά τις εκλογές, μάλλον δεν θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Μπιουκάναν του BBC. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τόνισαν μάλιστα ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνες τους και υπογράμμισαν μάλιστα ότι στη χώρα θα μεταβούν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες από εκείνους που είχαν μεταβεί για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Εν τω μεταξύ, η βία συνεχίζεται στο Ιράκ, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 70 άνθρωποι. Ανησυχίες για Φαλούτζα Η οργάνωση αρωγής Ερυθρά Ημισέληνος αποσύρθηκε από την πόλη Φαλούτζα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατάσταση ασφαλείας εκεί. Επρόκειτο ας σημειωθεί για τη μόνη οργάνωση αρωγής που είχε απομείνει στη Φαλούτζα, όπου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σφοδρές αμερικανικές επιδρομές. Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι κατάφεραν να μεταφέρουν τις απαραίτητες προμήθειες στη Φαλούτζα, αλλά φοβούνται για την ασφάλεια του προσωπικού της οργάνωσης. Οι αμερικανικές δυνάμεις διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι συμβούλεψαν την οργάνωση να απομακρυνθεί.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου) Χάθηκαν τα ίχνη του Μπιν Λάντεν Το τελευταίο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνέπεσε με τις εκλογές στις ΗΠΑ Τα στρατεύματα που προσπαθούν να εντοπίσουν τον επικηρυγμένο Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι ζωντανός, αλλά ο ηγέτης του Πακιστάν δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ότι «δε ξέρει πού βρίσκεται». Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των πακιστανικών συνόρων προς αναζήτησιν του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, σύμμαχος κλειδί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Σε συνέντευξή του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» ο Πακιστανός ηγέτης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία για τις κινήσεις του Σαουδάραβα, μόνο εικασίες. Ο Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για άμεση στρατολόγηση και εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Ο ηγέτης του Πακιστάν διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι ο πακιστανικός στρατός αποχώρησε από την ορεινή περιοχή του νοτίου Ουαζαριστάν, όπου εδώ και καιρό πιστεύεται ότι κρύβονται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο δεύτερος τη τάξει στην Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν έγινε ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στο οποίο ο Σαουδάραβας απειλούσε τις ΗΠΑ με νέες επιθέσεις. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φαινόταν καλά στην υγεία αν και δεν ήταν ξεκάθαρο πότε το μήνυμα ηχογραφήθηκε.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου) Η Ουκρανία στο επίκεντρο του ΟΑΣΕ Οι οπαδού του Γιουσένκο εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους του Κιέβου Την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, ο οποίος θα εξετάσει το ενδεχόμενο διπλασιασμού των παρατηρητών για τις επαναληπτικές εκλογές της Ουκρανίας. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να επανέλθουν και πάλι στο προσκήνιο οι διαφορές της Δύσης και της Ρωσίας για τις αμφιλεγόμενες εκλογές στην Ουκρανία και για την εκ νέου διεξαγωγή τους. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας υποστηρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο. Η Μόσχα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Κρεμλίνο έχει ζητήσει, επίσης, από τον ΟΑΣΕ να μειώσει την αποστολή των παρατηρητών του στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία. Ανταποκριτής του ΒΒC υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο ΟΑΣΕ είναι υψίστης σημασίας, καθώς μέσα από αυτές θα δοκιμαστεί το μεταψυχροπολεμικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Επιδίωξη του ΟΑΣΕ είναι ο διπλασιασμός των παρατηρητών. Η συνάντηση του ΟΑΣΕ πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου) Νέα σελίδα στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέπτεται την Άγκυρα από το 1972 Το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία σηματοδοτεί η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα. Ο Ρώσος πρόεδρος ο πρώτος που έρχεται στην Τουρκία μετά το 1972 έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στην Άγκυρα και στις αποσκευές του κομίζει έξι συμφωνίες εμπορικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι εξοπλισμοί. Πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών ενδέχεται να αλλάξει και τις πολιτικές ισορροπίες. Αναμένουν, λοιπόν, με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των επαφών για την πολιτική στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεδομένου ότι η Μόσχα αντιμετωπίζεται στην Τουρκία ως ένας από τους βασικούς συμμάχους της Λευκωσίας. Μπαΐκού Τσεϊχάν Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τα σχέδια κατασκευής αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και το καθεστώς των στενών του Βοσπόρου. Η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι περιορίζει τη διέλευση δεξαμενόπλοιων με ρωσικό πετρέλαιο και έτσι ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν, του αγωγού δηλαδή που θα μεταφέρει μέσω τουρκικού εδάφους τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας στις αγορές της Δύσης. Η Άγκυρα απαντά ότι ήδη από το Βόσπορο περνά ένα δεξαμενόπλοιο κάθε δέκα λεπτά και χαρακτηρίζει κινούμενες οικολογικές βόμβες τα πλοία που περνούν μέσα από την Κωνσταντινούπολη μια πόλη τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν, λοιπόν, είναι η δημιουργία ενός αγωγού για το ρωσικό πετρέλαιο που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Τσετσένοι και Άγκυρα Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές ενισχύονται μέσω τουρκικού εδάφους χωρίς η Άγκυρα να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να το σταματήσει. Λίγο πριν από την άφιξη του Ρώσου προέδρου οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς Τσετσένους με την κατηγορία ότι συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις- μια ενέργεια που θεωρήθηκε κίνηση καλής θέλησης προς τη Ρωσία. Η τουρκική αστυνομία και η προσωπική φρουρά του προέδρου έλαβαν δρακόντεια μέτρα. Χιλιάδες αστυνομικοί αποκλείουν περιοχές της Άγκυρας ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, από το αεροδρόμιο αναχώρησαν δυο θωρακισμένες λιμουζίνες χωρίς σχεδόν κανένας να γνωρίζει σε ποια βρισκόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου) Προχειρότητες στο Σαρλ ντε Γκολ Η γαλλική αστυνομία πραγματοποιούσε αυτό το πρόγραμμα σε καθημερινή βάση Η αστυνομία στη Γαλλία διέταξε τον τερματισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σκυλιά της αστυνομίας, τα οποία οσφραίνονταν εκρηκτικές ύλες που είχαν τοποθετηθεί στις αποσκευές ανυποψίαστων ταξιδιωτών. Η γαλλική αστυνομία, όμως, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν έχασε ένα πακέτο με εκρηκτικές ύλες που είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές ενός ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ. Η γαλλική αστυνομία παραδέχθηκε ότι το πακέτο μπορεί να βρίσκεται σ' ένα από 90 περίπου αεροσκάφη. Η εντολή για τον τερματισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δόθηκε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν, ο οποίος έκανε λόγο για προχειρότητες. Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα εκρηκτικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς πυροκροτητές. Πάντως, η βαλίτσα όπου τοποθετήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες δεν έχει εντοπιστεί. «Η διαδικασία που τηρήθηκε την Παρασκευή δεν πρόκειται να επαναληφθεί», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας, Πιέρ Μπουκέν. Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμιζε ότι αυτού του είδους τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει πάνω από όλα να σέβονται την ιδιωτική ζωή του πολίτη.
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 04:12 (Ώρα Λονδίνου) Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για επανάληψη των προεδρικών εκλογών στις 26 Δεκεμβρίου. Δύο γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν την επίσκεψη του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Κίνα. Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (DER TAGESSPIEGEL) απευθύνει έκκληση προς τους διεθνείς διαμεσολαβητές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσει να ευοδωθεί, όπως λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «η επανάσταση που έμεινε στη μέση». Η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις στο κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο συνάντησαν ορισμένα εμπόδια, διότι η «παλαιά φρουρά ακόμα καλά κρατεί». «Η παλαιά φρουρά γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο θα κερδίσει τις εκλογές στις 26 Δεκεμβρίου εάν αυτές διεξαχθούν δίκαια και με διαφάνεις», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Στην Αυστρία, η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (DER STANDARD) υποστηρίζει ότι το στρατόπεδο του Λεονίντ Κούτσμα ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί. «Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ένα βαρύ πλήγμα», διαβάζουμε στην αυστριακή εφημερίδα, η οποία συνεχίζει, «ωστόσο, οι πρώτες προετοιμασίες για τις επαναληπτικές εκλογές δείχνουν ότι οι άνθρωποι του Κούτσμα προσπαθούν να διαταράξουν τη διαδικασία, την οποία δεν αποκλείεται να ελέγχουν σημαντικά». Η αυστριακή εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαλαρώσει: «Θα χρειαστεί μεγαλύτερη υποστήριξη από την ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι η επανάσταση δε θα ξεθυμάνει λόγω άθλιων συμβιβασμών». Στη Γαλλία, η εφημερίδα «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (NOUVEL OBSERVATEUR)επικεντρώνει την προσοχή της στην επόμενη κίνηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε, «ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε ένα χαστούκι, δεδομένης της τεράστιας δέσμευσής του στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Όλοι ξέρουν ότι η αντιπολίτευση κέρδισε μια πολύτιμη μάχη, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη». Η ελβετική εφημερίδα, «Λε Ταν» (LE TEMPS) χαρακτηρίζει τον Βίκτορ Γιουσένκο ως «ανυποχώρητο» ηγέτη. «Ο Βίκτορ Γιουσένκο πρέπει να αναδειχθεί σε ενσάρκωση της αλλαγής καθώς και της θέλησης για συμβιβασμό και συμφιλίωση με τη Μόσχα», εκτιμά σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα της Ελβετίας. Στη Ρωσία, η εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κοσμομόλετς» (MOSKOVSKIY KOSMOMOLETS) αναφέρει ότι το «νέο σλόγκαν της ουκρανικής επανάστασης είναι: Δόξα στο Ανώτατο Δικαστήριο». Η επίσης ρωσική εφημερίδα, «Νοβάγια Γκαζέτα» (NOVAYA GAZETA) υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία «θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και η εσωτερική ζωή της Ρωσίας και ο ρόλος στη διεθνή σκηνή». «Με την ανάμειξή του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να θέσει εν αμφιβόλω το προφίλ του φιλοδυτικού ηγέτη. Πώς θα τον εμπιστεύεται εφεξής η Ευρώπη;», αναρωτιέται η ρωσική εφημερίδα. Ο κ. Σρέντερ στο Μέσο Βασίλειο Μ αφορμή την έναρξη της πενθήμερης επίσκεψης του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Κίνα η γερμανική εφημερίδα «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (SUDDEUTSCHE ZEITUNG) προειδοποιεί για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «καλά νέα, το γεγονός ότι ο κομμουνισμός στην Κίνα είναι νεκρός», αλλά επισημαίνει η εφημερίδα «τα άσχημα νέα είναι ότι η δικτατορία του κόμματος καλά κρατεί». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πιστεύει ότι οι αλλαγές στην οικονομία της Κίνας θα ανοίξουν το δρόμο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. «Καλή ελπίδα αλλά χωρίς βάση», σχολιάζει η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η «Ντι Βελτ» (DIE WELT) υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης στην Κίνα είναι ο γερμανογαλλικός ανταγωνισμός για την εύνοια της Κίνας. «Όταν αυτό που παίζεται είναι ποιος θα κερδίσει την αγορά του Μέσου Βασιλείου, τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται σκληροί ανταγωνιστές», σχολιάζει η γερμανική «Ντι Βελτ».
Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου) Χάθηκαν τα ίχνη του Μπιν Λάντεν Το τελευταίο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνέπεσε με τις εκλογές στις ΗΠΑ Τα στρατεύματα που προσπαθούν να εντοπίσουν το επικηρυγμένο Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι ζωντανός, αλλά ο ηγέτης του Πακιστάν δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ότι «δε ξέρει πού βρίσκεται». Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των πακιστανικών συνόρων προς αναζήτησιν του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, σύμμαχος κλειδί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Σε συνέντευξή του στην «Ουάσινγκτον Ποστ» ο Πακιστανός ηγέτης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία για τις κινήσεις του Σαουδάραβα, μόνο εικασίες. Ο Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για άμεση στρατολόγηση και εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Ο ηγέτης του Πακιστάν διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι ο πακιστανικός στρατός αποχώρησε από την ορεινή περιοχή του νοτίου Ουαζαριστάν, όπου εδώ και καιρό πιστεύεται ότι κρύβονται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο δεύτερος τη τάξει στην Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν έγινε ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στο οποίο ο Σαουδάραβας απειλούσε τις ΗΠΑ με νέες επιθέσεις. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φαινόταν καλά στην υγεία αν και δεν ήταν ξεκάθαρο πότε το μήνυμα ηχογραφήθηκε.
|