Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-02
Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 00:43 (Ώρα Λονδίνου) Κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου το «φιλικό προς το θεσμό της οικογένειας» οικονομικό πακέτο που παρουσίασε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού αλλά και του ενδεχομένου διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. «Ο Μπράουν εξαγοράζει ψήφους μ έναν προϋπολογισμό διευκολύνσεων αξίας δύο δισεκατομμυρίων λιρών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (Times). Και προσθέτει, «ο Γκόρντον Μπράουν μοίρασε φιλοδωρήματα αξίας δύο δισεκατομμυρίων λιρών σε ψηφοφόρους με την παρουσίαση ενός προεκλογικού πακέτου για τη βρετανική οικονομία με στόχο την επανεκλογή των Εργατικών και την ανάδειξη του ιδίου σε πρωθυπουργό». Σύμφωνα με την «Τάιμς» ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας διασκέδασε τις φήμες περί αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών και εξήγγειλε μέτρα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ψηφοφόρων καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει. Παρόμοιος με της «Τάιμς» και ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph): «Ο Μπράουν μοιράζει φιλοδωρήματα σε όλους σ΄ ένα προεκλογικό ξέσπασμα». Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι με τις χθεσινές εξαγγελίες ο Γκόρντον Μπράουν άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών την Άνοιξη του 2005. «Ο Μπράουν αψηφά τις Κασσάνδρες της οικονομίας», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» αναφορικά με την έκθεση που παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας ενόψει της κατάθεσης του ένατου προϋπολογισμού του τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «ο Βρετανός υπουργός με την ευκαιρία της έκθεσης υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα συνεχιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το ΑΕΠ να κυμαίνεται στα 3 με 3,5%, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μια Βρετανία ευκαιριών, με επιπλέον επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και την κοινωνική πρόνοια». Το οικονομικό πακέτο του Γκόρντον Μπράουν απασχολεί και την οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) με έμφαση στο κράτος πρόνοια που οραματίζεται ο Βρετανός υπουργός. «Η δέσμευση του Μπράουν στο κράτος πρόνοιας», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας, η οποία υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στην ουσία το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών για τις επόμενες εκλογές. «Πρόκειται για ένα φιλικό προς την οικογένεια μανιφέστο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει παράταση της άδεια μητρότητας, ενίσχυση του τομέα της παιδικής πρόνοιας, στρατηγικό σχέδιο για την κατάρτιση των ανειδίκευτων χαμηλόμισθων», διαβάζουμε στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Τέλος η «Ιντιπέντεντ» (Independent) γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η προεκλογική κατάθεση δύο δισεκατομμυρίων λιρών του Μπράουν» και παραθέτει το τρίπτυχο του οικονομικού πακέτου: «πακέτο για την ενίσχυση των Εργατικών ενόψει των εκλογών. Ο υπουργός Οικονομίας διαψεύδει αύξηση των δημοτικών τελών και δεκαετές σχέδιο για την αλλαγή της παιδικής πρόνοιας».
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου) «Ναι» Κούτσμα σε αλλαγή κυβέρνησης Εντυπωσιακοί ήταν οι πανηγυρισμοί της αντιπολίτευσης μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Στην Ουκρανία ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε πρόθυμος να παύσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που σοβεί εδώ και μιάμιση εβδομάδα στη χώρα, μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές. Ο κ. Κούτσμα είπε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως συνταγματική μεταρρύθμιση ως χώρα. Το υπουργικό συμβούλιο θα παραιτηθεί αφού γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, και κατόπιν θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση». Ο κ. Κούτσμα ζήτησε πρώτα όμως να μεταβιβαστούν από τον πρόεδρο στον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Κούτσμα που έχει προτείνει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές επιστρέφει στο Κιέβο όπου θα έχει διαβουλεύσεις με αντιπροσώπους των δύο υποψηφίων, τον πρωθυπουργό και επίσημο νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο. Στο μεταξύ αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας επί της προσφυγής που κατέθεσε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας εκλογικές παρατυπίες. Στην ουκρανική πρωτεύουσα η αντιπολίτευση συμφώνησε να αναστείλει τον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων από οπαδούς της αλλά χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί εκ νέου στους δρόμους της πόλης. Διαβουλεύσεις με Πούτιν Οι δηλώσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου έγιναν μετά τη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κοντά στη Μόσχα. Διαβουλεύσεις είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας για την πολιτική κρίση στο Κίεβο Ο κ. Πούτιν είπε ότι οι ξένοι παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν μόνο ρόλο μεσολαβητή στην κρίση, και ότι ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να έχει την τελευταία λέξη. Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για έναν πιθανό - όπως είπε- διαμελισμό της Ουκρανίας και δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το θέμα. Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι οποιαδήποτε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ανοικτή, δίκαιη και απαλλαγμένη εξωτερικών επιρροών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησής του ότι η λαϊκή βούληση θα πρέπει να ακουστεί.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 19:33 (Ώρα Λονδίνου) «Εντός στόχων» η βρετανική οικονομία Ο προϋπολογισμός εξεπλήρωσε μέχρι στιγμής τους στόχους του, είπε ο κ. Μπράουν Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, προανήγγειλε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό του θα «παγώσει» τα τέλη στα καύσιμα, ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο στερλίνες για να συγκρατήσει μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών και ότι θα ενισχύσει το θεσμό της προσχολικής φροντίδας. Στην εξαμηνιαία έκθεση του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ο «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας διαπιστώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διέρχεται τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης στη σύγχρονη ιστορία του. Ο κ. Μπράουν εμφανίστηκε απορριπτικός έναντι όσων ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν επαληθευθεί μέχρι στιγμής. «Μαύρη τρύπα» Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομίας των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτγουιν, χαρακτήρισε το Γκόρντον Μπράουν «Κ. Πολυσπάταλο», υποστηρίζοντας ότι ο δημόσιος δανεισμός και η γραφειοκρατία βρίσκονται εκτός ελέγχου. Ο κ. Λέτγουιν είπε ότι οι δημόσιες δαπάνες επί υπουργίας Μπράουν έχουν παρουσιάσει μία μαύρη τρύπα και ως εκ τούτου θα προβεί αναγκαστικά σε αύξηση της φορολογίας. «Ξοδεύει, δανείζεται και φορολογεί τόσο πολύ επειδή δεν εκμεταλλεύεται σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων» είπε ο υπεύθυνος Οικονομίας των Τόρηδων για τον κ. Μπράουν. Ευοίωνες προβλέψεις Ο υπουργός Οικονομίας επέμεινε ότι οι στόχοι του περυσινού προϋπολογισμού έχουν εκπληρωθεί, φέρνοντας για παράδειγμα το δανεισμό 35 δισεκατομμυρίων λιρών από το βρετανικό δημόσιο την περίοδο 2003/2004 έναντι πρόβλεψης δανεισμού 37,5 δις. Την τρέχουσα οικονομική περίοδο είπε ο δημόσιος δανεισμός θα κυμανθεί στα 34 δις λίρες, ενώ το 2005/2006 θα είναι 33 δις λίρες, μεγαλύτερος από τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου. Για το 2005 ο κ. Μπράουν προέβλεψε πληθωρισμό 1,75% ενώ για το 2006 πληθωρισμό 2%. Προσχολική φροντίδα Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός εξήγγειλε μια δεκαετή στρατηγική στον τομέα της προσχολικής φροντίδας εάν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι στα πλαίσια αυτά θα διατεθούν 285 εκατομμύρια στερλίνες για να αυξηθεί η άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες, ενώ οι γονείς θα μπορούν να μεταβιβάζουν τη δικαιούμενη άδεια από τη μητέρα στον πατέρα του παιδιού. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα εξευρεθούν επιπλέον κονδύλια ώστε να παραταθεί η λειτουργία των σχολείων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την ώρα που οι γονείς τους εργάζονται. Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπράουν προανήγγειλε ότι θα διοχετεύσει επιπλέον πόρους ενός δισεκατομμυρίου στερλινών στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου) Η EUFOR αποτελείται από επτά χιλιάδες στρατιώτες Την μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στην ιστορία της άρχισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας από το ΝΑΤΟ τη διεθνή ειρηνευτική επιχείρηση στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο. Μετά την υποστολή της σημαίας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας και την ανάρτιση της κοινοτικής, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, χαρακτήρισε την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ως ορόσημο στην ανάπτυξη της Βοσνίας. Ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Χαβιέ Σολάνα, είπε ότι η Βοσνία προσβλέπει στην Ευρώπη για την πρόοδο και την ευημερία της. Επτά χιλιάδες στρατιώτες άλλαξαν τα Νατοϊκά τους διακριτικά με διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα υπηρετούν υπό τις εντολές Βρετανού στρατηγού για τα επόμενα τρία χρόνια. Στις τάξεις της δύναμης αυτής θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν μη ευρωπαϊκά στρατεύματα του ΝΑΤΟ, όπως αγήματα από τον Καναδά και την Τουρκία, αλλά και στραιτώτες από την Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Χιλή, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Ελβετία. Πάντως το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την παρουσία του στο Σαράγεβο, αναλαμβάνοντας το έργο της στρατιωτικής μεταρρύθμισης και της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, αναζητώντας παράλληλα υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου) «Ένοχοι» Κεντέρης-Θάνου κατά την IAAF Ένοχοι κρίθηκαν από την επιτροπή ντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου για παραβίαση των κανόνων περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της. Ο προπονητής Χρήστος Τζέκος, αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με διακίνηση και ενθάρρυνση χρησιμοποίησης απαγορευμένων ουσιών, καθώς και διαβολή των διαδικασιών ντόπινγκ. Η επιστολή που έφθασε στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, κάνει λόγο για την άρνηση των δύο αθλητών να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου, ενώ γίνεται σαφής αναφορά στην παραβίαση των "whereabouts", την απαραίτητη δηλαδή δήλωση της προσωρινής διαμονής σε μια περιοχή. Η συγκεκριμένη παράβαση παρατηρήθηκε τρεις φορές από την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (Τελ αβίβ, Σικάγο, Αθήνα). Η ανακοίνωση της IAAF αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα δοθεί η ευκαιρία να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και, αν απορριφθούν οι εξηγήσεις τους, θα τιμωρηθούν με προσωρινό αποκλεισμό από την IAAF, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον της σχετικής πειθαρχικής επιτροπής της ελληνικής ομοσπονδίας.»
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου) Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιεί την Πέμπτη ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα αποφασιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Μολυβιάτης επισκέπτεται διαδοχικά Ρώμη και Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τους εκεί ομολόγους του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έντονος ο προβληματισμός και οι απόψεις διχάζονται. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρλινγκς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, στην έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί a priori και αυτόματα σε ένταξη» και τίθεται ως προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα. Επίσης, ζητείται η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, και η άρση των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Επί του τελευταίου αυτού σημείου, υπήρξε έμμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε δημόσια την πικρία του για τη στάση της Άγκυρας, μετά την απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκίας να απαγορεύσει σε ιεράρχες του Φαναρίου να παραστούν σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των αρχόντων του οικουμενικού θρόνου, αλλά και την επισήμως επαναδιατυπωμένη άποψη της Άγκυρας ότι πιθανή επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης απειλεί την γείτονα. Το θέμα σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος τόνισε ότι «για μας αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτονόητο οτι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Προσέθεσε, δε, ότι ο υπουργός των Εξωτερικών θέτει το θέμα σε όλες τις συνομιλίες και επαφές που έχει και θα έχει με ομολόγους του στην Ρώμη, το Λονδίνο, και κατόπιν σε Βερολίνο και Βιέννη.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου) Σπουδαία νίκη στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη, με 5-2 επί της Ντιναμό Τιφλίδας και έτσι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε βαθμούς στη φάση των ομίλων του θεσμού. Η ελληνική ομάδα παρά το γεγονός ότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ είχε την τύχη να έχει σε θαυμάσια ημέρα τον Βαγγέλη Μάντζιο που πέτυχε τρία γκολ (58', 67', 77'), ενώ στις καθυστερήσεις από ένα γκολ πέτυχαν οι Μπρέσκα και Μαρκορά. Οι Γεωργιανοί προηγήθηκαν στο 38΄ με τον Κακαλάτζε και στο 60' με τον Ακαλάγια. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Σοσό νίκησε 1-0 μέσα στη Λισσαβόνα την Σπόρτιγκ με τέρμα του Λονφά στο 2. Η ομάδα του Γκι Λακόμπ θέλει πλέον μόνο ισοπαλία στην έδρα της, για να περάσει στην επόμενη φάση.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου) Νέα ένταση στην κεντρική Αφρική Στρατιώτες από τη Ρουάντα έχουν ως στόχο αντάρτες της φυλής Χούτου Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, μετά από αναφορές ότι μεγάλος αριθμός στρατευμάτων της πρώτης έχει περάσει τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο της κεντρικής Αφρικής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνέρχεται με αντικείμενο τις καταγγελίες της Κινσάσα περί ανανεωμένης επιθετικότητας της Ρουάντα. Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης, ο Ντόναλντ Γιαμαμότο, πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, με στόχο να προωθήσει μια διπλωματική λύση. Ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον των ανταρτών της φυλής Χούτου που δρουν στα σύνορα των δύο χωρών, έχοντας τη βάση τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως είπε, η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οργανώσεις αρωγής, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου) Ανεβαίνουν καθημερινά οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πληθαίνουν οι φήμες που φέρουν τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή. Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έκανε οξεία κριτική στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε συνάντηση ομάδας διαλόγου του ΠΑΣΟΚ, στο εργατικό προάστιο της Νίκαιας. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δημιουργία ανασφάλειας και ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντικοινωνικό και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους συνταξιούχους με βάση τον υπάρχοντα νόμο, δημιουργεί ανασφάλεια με την εξωτερική της πολιτική, με την επανεμφάνιση της ακρίβειας και με την επέλαση της Νέας Δημοκρατίας στη διοίκηση. «Εμείς παλέψαμε ώστε η Ελλάδα και ο κάθε πολίτης να καθορίζουν ελεύθερα την τύχη τους και όχι για μια Ελλάδα υπό επιτήρηση», ανέφερε συγκεκριμένα και κάλεσε στον ανοιχτό διάλογο του ΠΑΣΟΚ όλους τους πολίτες ώστε αυτοί να έχουν το λόγο καθημερινά και είπε ότι το δικαίωμα συμμετοχής πρέπει να διασφαλιστεί για όλους. Σε αυτοκριτικούς τόνους μάλιστα ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε κλειστεί και είχαμε χάσει την επαφή με τον κόσμο». Πόλεμος δηλώσεων Παυλόπουλου- Αθανασάκη Εν τω μεταξύ, οξεία ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, για τον ρόλο των προσωπικών συνεντεύξεων στην επιλογή προσωπικού του δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασάκης είχε πει ότι μέσω των προσωπικών συνεντεύξεων, που έχουν ποσοστό 20% στη μοριοδότηση, «γίνεται προσπάθεια παράκαμψης του ΑΣΕΠ», και χαρακτήρισε τη ρύθμιση «μεθόδευση-πραξικόπημα για την ανατροπή των πινάκων των επιτυχόντων υπέρ την ημετέρων». Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ως στόχο «να κλείσουν τις κερκόπορτες υποβάθμισης ή και παράκαμψης του ΑΣΕΠ, τις οποίες είχαν ανοίξει εσκεμμένα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι μέσω των δηλώσεων Αθανασάκη «οι αυθεντικοί, και μάλιστα διαχρονικώς, εκφραστές του κομματικού νεποτισμού, επιχειρούν να συγκαλύψουν τις αμαρτίες που διέπραξαν στο παρελθόν, με τις ρουσφετολογικές τους προσλήψεις, και να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη, ως προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της αξιοκρατίας και την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος». Και κατέληξε λέγοντας ότι «φαίνεται πως για το ΠΑΣΟΚ η αξιολόγηση της προσωπικότητας των υποψηφίων, μέσω συνέντευξης και με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, είναι άγνωστη διαδικασία! »Αυτό βεβαίως δεν εκπλήσσει κανέναν, αν παρακολουθήσει τη διαδρομή ενός κόμματος που, ως κυβέρνηση, βασίστηκε στην προς τα κάτω εξίσωση και ισοπέδωση των πάντων, μέσα από συνθήκες αδιαφάνειας και με καθαρώς κομματικά κριτήρια».
Βέβαιη θεωρούν την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τρεις εξ αυτών προέβησαν την Πέμπτη σε σχετικές δηλώσεις και τόνισαν ότι η Τουρκία εάν επιθυμεί ευρωπαϊκή πορεία θα υποχρεωθεί σε αναγνώριση. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Χουσεϊν Αγκολεμλί, δήλωσε πως ενόσω η Τουρκία πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αποκρύπτει από τον λαό», είπε και εισηγήθηκε ανακήρυξη του συνιστώντος, με βάση το σχέδιο Ανάν, τουρκοκυπριακού κράτους. Επίσης, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Ερογλου, διερωτήθηκε τι θα απογίνει το ψευδοκράτος σε περίπτωση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και εισηγήθηκε περιορισμένες διαπραγματεύσεις, που να μην επηρεάσουν όσα συνεπάγεται το «Ναι» των Τουρκοκυπρίων.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The best choice for president would be Costas Simitis. He is a world wide reputation, he's an academic and he is a respected figured in the E.U. Mikis Theodorakis is a risky choice because he can be undiplomatic at times - he caused great damage to his international prestige because of his 2003 antisemitic statements. Kostis Champaign (USA) President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics). Omiros Sarikas (London, UK) Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του. Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα. Διομήδης (Ελλάς) Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........ Πάρης Καπτάνης (Ελλάς) Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ. Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) ... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα. Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς) Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας. Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution. Constantine Heridis (S/vale, USA) In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence. Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. () Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. () Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden) Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια. Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις. Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς) Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία) Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά. Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος? Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς) Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες. Κώστας Κ (Ελλάς) The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. Constantine Heridis (S/vale, USA) Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής). Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία. Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς) Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση. Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία) It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties. Nikos Prosfigas (USA) Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα. Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση. Γεράσιμος (Ελλάς) In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis. Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια. Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη. Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε. Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) ...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time! George Haralambakis (Manchester, UK) I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;) Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany) Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ... Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ). Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush). Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς) Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό. Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Αλέξανδρος (Ελλάς) Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι; Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία) Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς) The President represent the nation, not an ideology Nikolas Nikoloutsos (Athens) Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης... Αλέξανδρος (Ελλάδα) I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature. ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων Η. Κ. (Ελλάδα) I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy () Athanasios Antoniadis (Sweden) Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα) ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου; Η. Κ. (Ελλάδα) Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι. Ιωάννης (Αθήνα) The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician. the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not Athanasios Antoniadis (Sweden) The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation. The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament. The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally. Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party. Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens. The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. () Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη) Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα. Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός. Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα) Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Γιώργος (Κορησός Καστοριάς) In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο Alexandros Dinas (London, United Kingdom) What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held. It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches. Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first... Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της. Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο. Alexandros Dinas (London, United Kingdom) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 11:08 (Ώρα Λονδίνου) Υπό την αιγίδα της ΕΕ η ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία Η EUFOR αποτελείται από επτά χιλιάδες στρατιώτες Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε σήμερα τη μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στην ιστορία της, με δύναμη 7000 στρατιωτών που αντικαθιστά την αποστολή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Εννέα χρόνια μετά τον πόλεμο στη Βοσνία, το ΝΑΤΟ παραδίδει στην Ε.Ε. την επιτήρηση της ειρήνης στη χώρα. Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή και απλώς θα αλλάξουν τα διακριτικά τους, υπαγόμενοι πλέον στη δύναμη EUFOR και στις διαταγές Βρετανού στρατηγού. Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και όπως σημείωσε, χρειάζονται περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα και έμψυχο δυναμικό για την εκτέλεση περισσότερων παρόμοιων αποστολών. Ο λόρδος Ρόμπερτσον προσέθεσε ότι είναι μια ακόμα πιο σημαντική καμπή για τη Βοσνία, όπου αρχικά είχε αναπτυχθεί διεθνής δύναμη 65 χιλιάδων στρατιωτών. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την παρουσία του στην πρωτεύουσα Σαράγιεβο, αναλαμβάνοντας το έργο της στρατιωτικής μεταρρύθμισης και της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, αναζητώντας παράλληλα υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου) Οι προηγούμενοι τυφώνες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, αφήνοντας πολλές περιοχές καλυμμένες με λάσπη Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι παράκτιων περιοχών των Φιλιππίνων έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους αναζητώντας καταφύγιο στην ενδοχώρα, ώστε να αποφύγουν έναν ακόμα τυφώνα που πλησιάζει τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο τυφώνας Νανμαντόλ μπορεί να είναι ακόμα ισχυρότερος από τον τυφώνα που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις που στοίχισαν τη ζωή έως και εξακοσίων ανθρώπων. Σχολεία, κυβερνητικά γραφεία και το χρηματιστήριο της Μανίλα έκλεισαν νωρίτερα εν αναμονή του νέου τυφώνα, του τέταρτου που πλήττει τη χώρα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Οι κάτοικοι αποδίδουν τις εκτεταμένες καταστροφές στην παράνομη υλοτομία που, όπως υποστηρίζουν, έχει διαβρώσει το έδαφος.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου) Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιεί την Πέμπτη ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα αποφασιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Μολυβιάτης επισκέπτεται διαδοχικά Ρώμη και Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τους εκεί ομολόγους του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έντονος ο προβληματισμός και οι απόψεις διχάζονται. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρλινγκς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, στην έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί a priori και αυτόματα σε ένταξη» και τίθεται ως προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα. Επίσης, ζητείται η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, και η άρση των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Επί του τελευταίου αυτού σημείου, υπήρξε έμμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε δημόσια την πικρία του για τη στάση της Άγκυρας, μετά την απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκίας να απαγορεύσει σε ιεράρχες του Φαναρίου να παραστούν σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των αρχόντων του οικουμενικού θρόνου, αλλά και την επισήμως επαναδιατυπωμένη άποψη της Άγκυρας ότι πιθανή επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης απειλεί την γείτονα.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 08:56 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στενάζουν οι καταναλωτές. "Νηστίσιμο" χριστουγεννιάτικο τραπέζι για χιλιάδες νοικοκυριά". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε εμπορικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις. 3ος κύκλος μέσω τραπεζών για μικρομεσαίους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζονται τα χρέη στο ΙΚΑ. Με 80 δόσεις και 5% προκαταβολή. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οργή Πατριάρχη για τους Τούρκους. Βαρθολομαίος: Έχουμε περισσότερες επιθέσεις-Είμαστε απογοητευμένοι. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι 5 αλλαγές στην αγορά ακινήτων. Όλες οι νέες ρυθμίσεις από τις αρχές του έτους. Η ΑΥΓΗ: Κουτσουρεμένο το Δ'ΚΠΣ. Λιγότερα κατά 20% τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πέφτει η τιμή του τσιμέντου. Επενέβη ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ για την μεγάλη ληστεία των κλεφτοτσιμεντοβιομηχάνων. ΤΟ ΒΗΜΑ: Θέατρο σκιών η ΝΔ. Μετά τις ύβρεις, οι... φιλοφρονήσεις. Σιωπηρά συνεχίζεται η αντιπαράθεση υπουργών, βουλευτών, συνδικαλιστών. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλες οι αλλαγές στο νέο Ε9. Υποχρεωτική η κατάθεση για όλους. ΕΘΝΟΣ: Απογραφή ακινήτων για επιβολή νέου φόρου. Νέο έντυπο Ε-9 θα συμπληρώσουν φέτος 5,5 εκ. φορολογούμενοι. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θέλουν φερετζέ στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Χυδαίοι υβριστές της ιστορίας και της Ορθοδοξίας βάλλουν κατά του Βαρθολομαίου οι ...υποψήφιοι (υποψόφιοι) Ευρωπαίοι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκηνικό κρίσης στήνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Εναντίον της κυβερνήσεως για να πιέσουν ενόψει του Ν/Σ για τον βασικό μέτοχο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρύθμιση-ανάσα για τα χρέη στο ΙΚΑ. Υπ. Απασχόλησης: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για χιλιάδες οφειλέτες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Απογραφή" Όχι παραπομπή για κυρώσεις από την ΕΕ, αλλά... Διασυρμός η ποινή για Ελλάδα. ΕΞΠΡΕΣ: "Ρεαλισμός στα εργασιακά. Σιωπηρή συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών για "πάγωμα" του 39ωρου". ΕΣΤΙΑ: Διαχρονική η ψευδολογία. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει από το 1998. ESPRESSO: Το δράμα των γιων του Σφηνιά. 4,7 εκ. ευρώ για τη βίλα τους. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κινδυνεύουμε να χάσουμε 5 δισ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ. Η αποδυναμωμένη Ελλάδα αδυνατεί να εμποδίσει το ψαλίδισμα των πόρων". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λύση Ασφαλιστικού τραπεζών. Σχέδιο Σάλλα με δύο δισ. ευρώ συζητούν κυβέρνηση και ΟΤΟΕ. ΚΕΡΔΟΣ: "Και πάλι στην εφορία για δήλωση των ακινήτων. Όλοι θα υποβάλουν το 2005 το νέο έντυπο "Ε9". Ο ΛΟΓΟΣ: Η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό. Θ. Ρουσόπουλος: "Θα συμπληρωθούν τα κενά". ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ΔΟΥ "φακελώνουν" με νέο Ε9 τα ακίνητα. Το έντυπο θα αποσταλεί με τις δηλώσεις του 2005". ΤΑ ΝΕΑ: Βγάζουν το ΣΔΟΕ παγανιά. Μέσα στις γιορτές και μετά την... κατάργησή του. Η ΝΙΚΗ: Αντίδοτο η προεδρολογία. Φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Καραμανλής. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνθήκες φτώχειας για το 77,5% των αναπήρων. Αύριο η παγκόσμια μέρα των ατόμων με αναπηρίες. TRAFFIC NEWS: Ιεροσυλία: Γκρεμίζουν το σπίτι του Καζαντζίδη. Με απόφαση της πολεοδομίας στον Άγιο Κωνσταντίνο. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Τουρκία στην Ευρώπη. Με "ναι μεν, αλλά..." της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Η ΧΩΡΑ: Στο μικροσκόπιο της Εφορίας όλα τα ακίνητα. Πιο απλό για τους φορολογουμένους το νέο Ε9. METRO: Εννέα αλλαγές στο Ε9. Καταργείται με τη σημερινή του μορφή ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ελληνοτουρκικά-Κύπρος Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ο κ. Ερντογάν εχαρακτήρισε απαράδεκτο το προσχέδιο της Κομμισσιόν και ετόνισε ότι πρέπει να αλλάξη σε πολλά σημεία". Σύμφωνα με την Espresso "και νέα "αδέξια" κίνηση της Ουάσιγκτον, μετά το Σκοπιανό "ολίσθημα". Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών προς το κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου, μετά την απαράδεκτη κίνηση των ΗΠΑ να αποδώσουν κωδικό στα δύο παράνομα αεροδρόμια που υπάρχουν εκεί". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "με δραματικό τρόπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε χθες από την Κωνσταντινούπολη το μήνυμα ότι η Τουρκία οξύνει την αδιαλλαξία της απέναντι στο Φανάρι και την Ομογένεια". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική και κυπριακή πλευρά από το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο υπάρχουν θέσεις που καλύπτουν το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικά και ειδικότερα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου". Νέα Δημοκρατία Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "ανακωχή στην πολυεπίπεδη διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκτός κρατικού νύμφωνος στελεχών και συνδικαλιστών της ΝΔ επέβαλε ο πρωθυπουργός". Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "έπειτα από τρεις ημέρες έντονων αντιπαραθέσεων, ύβρεων και δημοσίων καταγγελιών μεταξύ υπουργών, συνδικαλιστών, βουλευτών και κομματικών στελεχών που είχαν μετατρέψει τη ΝΔ σε πεδίο μάχης, ξαφνικά χθες το κόμμα της συμπολίτευσης μεταβλήθηκε σε θέατρο σκιών: τα μαχαίρια μπήκαν στα θηκάρια και όλοι δήλωναν ότι δεν είπαν τίποτε, δεν υπονοούσαν τίποτε, δεν άκουσαν τίποτε". Αλλαγές στο Ε9 Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Γολγοθάς περιμένει 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται ξανά σε απογραφή της περιουσίας τους και σε υποβολή του εντύπου Ε-9, στο οποίο θα καταχωρίσουν κάθε είδους εμπράγματος δικαίωμα". Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "υποχρεωτική η συμπλήρωση του εντύπου Ε9 για όσους έχουν κάποιο ακίνητο, ώστε να ξεκινήσει από το 2005 η ηλεκτρονική σύνταξη του περιουσιολογίου". H METRO αναφέρει ότι "νέο έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν να υποβάλουν το 2005 οι φορολογούμενοι, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει περιουσιολόγιο και στη συνέχεια να προχωρήσει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αφορά αποκλειστικά τα ακίνητα". Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το αρχείο, θα στηριχθεί το πλέγμα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων για την ακίνητη περιουσία". Ρυθμίσεις ΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ, προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται προκαταβολή 5% και εξόφληση σε 80 δόσεις". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "ρυθμίσεις χρεών 'δύο ταχυτήτων' πρόκειται να εφαρμόσει το ΙΚΑ για 116.000 οφειλέτες του". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα σημαντική ρύθμιση χρεών, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για τους οφειλέτες του ΙΚΑ προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης με το νέο πολυνομοσχέδιο". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 08:07 (Ώρα Λονδίνου) Αλλαγή σκηνικού στη Μέση Ανατολή Ο Μαρουάν Μ΄παργκούτι έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές Η κύρια παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ επέκρινε δριμύτατα τον έγκλειστο στις ισραηλινές φυλακές ηγέτη της ιντιφάντα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, για την απόφασή του να θέσει τελικά υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Φατάχ χαρακτήρισε την ενέργεια του κ. Μπαργκούτι «ανεύθυνη», κατηγορώντας τον ότι θέτει σε κίνδυνο την παλαιστινιακή ενότητα. Ο κ. Μπαργκούτι, δημοφιλές πρώην ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, γνωστοποίησε με ανακοίνωση που ανέγνωσε η σύζυγός του, ότι θα συμμετάσχει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές της ενάτης Ιανουαρίου. Αντίπαλός του θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της οργάνωση, ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, δικαστήριο του Ισραήλ καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Μαρουάν Μπαργκούτι, κρίνοντάς τον ένοχο για ανάμιξη σε επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή Ισραηλινών. Ο ίδιος αρνείται ότι υποστηρίζει τη βία. Η ένοπλη ισλαμική οργάνωση Χαμάς, εξάλλου, κάλεσε τους οπαδούς της να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Αποπομπή υπουργών στο Ισραήλ Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αναζητεί νέες πολιτικές συνεργασίες για να κρατηθεί στην εξουσία. Ο κ. Σαρόν απέπεμψε πέντε υπουργούς του κόμματος Σινούι που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, σηματοδοτώντας τη ρήξη με το κόμμα που του δίνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι πέντε υπουργοί είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η, εξέλιξη αυτή ίσως οδηγήσει τον Αριέλ Σαρόν να επιδιώξει συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν δε συμβεί αυτό, τότε η χώρα ίσως οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και στον εκτροχιασμό των σχεδίων Σαρόν για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου) «Γιοκ» σε αναγνώριση της Κύπρου Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρέθηκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με την αναγνώριση από την Άγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό NTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά μόνο μετά τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Σε επίμονες ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου αν η Τουρκία θα δεχτεί μια φόρμουλα βάσει της οποίας θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση μέχρι τότε να έχει αναγνωρίσει την κυπριακή δημοκρατία, ο κ. Ερντογάν αρκέστηκε τελικά να πει: «Δεν απαντώ σε υποθέσεις». Ο ίδιος σημείωσε, όμως, ότι στις 17 Δεκεμβρίου «μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις». Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ αιφνιδίασε συνδέοντας την αναγνώριση με την επίλυση του κυπριακού. «Η θέση μας είναι σαφής. Στην Κύπρο δεν υπήρξε επίλυση του προβλήματος και όσο δεν υπάρχει επίλυση δεν υπάρχει και αναγνώριση», δήλωσε από τη Σλοβενία ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας. Χωρίς επίλυση του [Κυπριακού] προβλήματος σίγουρα δεν υπάρχει αναγνώριση [της Κύπρου] Αμπντουλάχ Γκιούλ Δήλωση που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές επί του παρόντος ισοδυναμεί με παραπομπή της αναγνώρισης στις ελληνικές καλένδες. Στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να μποϊκοτάρει τη δεξίωση που οργανώνει ο Αμερικανός πρέσβης προς τιμήν του οικουμενικού Πατριαρχείου. Αφορμή αποτέλεσε ότι στις προσκλήσεις ο πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόταν με τον τίτλο Οικουμενικός. Σε ερώτηση αν το μποϊκοτάζ σχετίζεται με την πρόσφατη όξυνση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι απλώς θίγονταν ορισμένες ευαισθησίες της Τουρκίας. «Δεν μπορεί ένας πολίτης της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον πατριάρχη Βαρθολομαίο, «να προσπαθεί να αποκτήσει έναν τίτλο που του αποδίδεται από το εξωτερικό». Στήριξη από Βερολίνο - Βρυξέλλες Η Γερμανία και το Βέλγιο επιθυμούν να υποστηρίξουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αυτό υπογράμμισαν ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φερχόφσταντ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Βερολίνο. Μάλιστα ο κ. Φερχόφσταντ σημείωσε ότι η εναλλακτική της ένταξης πρόταση για ειδική σχέση Άγκυρας - Βρυξελλών εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και ότι ήρθε η ώρα για μια νέας μορφής συνεργασία των δύο πλευρών.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου) Βουλευτές της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του κ. Γιανουκόβιτς Προς συμβιβασμό φαίνεται να οδεύουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, η οποία έχει περιέλθει σε πολιτική κρίση μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, απομένουν να επιλυθούν πολλά προβλήματα. Οι δύο αντίπαλες πλευρές υποστηρίζουν ότι έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στις συνομιλίες με τους διεθνείς διαμεσολαβητές και ότι οι προετοιμασίες για νέες εκλογές θα αρχίσουν αμέσως μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί επί της εγκυρότητας της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο, δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου ακόμα και μέσα στην Πέμπτη. Η αντιπολίτευση συμφώνησε επίσης να ματαιώσει τον προγραμματισμένο αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων. Πάντως, εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες σχετικά με τη μορφή των νέων εκλογών. Τα προβλήματα επιτείνονται από την άρνηση του έτερου υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα και πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να αποδεχθεί την απόφαση του Κοινοβουλίου που ενέκρινε την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 00:46 (Ώρα Λονδίνου) Οι νομικές διαδικασίες που θα κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τα λανθασμένα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία καλύπτεται από πολλές βρετανικές εφημερίδες. «Η Ελλάδα εξαπάτησε κατά την είσοδο της στη ζώνη του ευρώ», ο τίτλος ανταπόκρισης των Τάιμς (Times). «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη» σημειώνει η εφημερίδα, μεταφέροντας τις δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν. Οι Τάιμς μεταφέρουν σχόλια αξιωματούχων από άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης τις οποίες δεν κατονομάζουν. Ένας εξ αυτών λέει: «Στις διεθνείς σχέσεις εφαρμόζεται η αρχή της καλής πίστης. Θα έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί [με την Ελλάδα], αλλά θα είμαστε από εδώ και πέρα». Ένας άλλος σημειώνει: «Η Ελλάδα δε θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για αυτό τώρα; Σίγουρα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο ευρώ», είπε στους Τάιμς αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντέιλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph) που σημειώνει πάντως ότι η Κομισιόν «δεν κατηγόρησε την Αθήνα για απάτη» και προσθέτει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «συγκεκριμένες κυρώσεις». Η Γκάρτνιαν (Guardian) σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατσάδιασε την Ελλάδα για το έλλειμμα». Ηνωμένα Έθνη Στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ αναφέρεται κεντρικό άρθρο της Γκάρντιαν (Guardian). H εφημερίδα χαιρετίζει τη πρόταση της επιτροπής να διευρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι η συμμετοχή έξι νέων χωρών θα το «κάνει πιο αντιπροσωπευτικό». Προσθέτει όμως, ότι «είναι δύσκολο να γίνει πιο αποτελεσματικό» καθώς τα πέντε τωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διατηρήσουν το δικαίωμα του βέτο. Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η σημαντικότερη πρόταση της επιτροπής είναι «η εξασφάλιση έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν την εκδήλωση προληπτικής επίθεσης, κάτι το οποίο δεν έγινε στον πόλεμο κατά του Ιράκ». Συντάξεις Οι Τάιμς (Times) αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με σχέδια που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πρέπει να αυξήσουν έως και κατά 2/3 την συνεισφορά τους σε διάφορα ταμεία για να εισπράξουν όλη τη σύνταξη τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περικόψει περίπου 380 δισεκατομμύρια στερλίνες για συντάξεις (περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι εργαζόμενοι που θα πληγούν από τα σχέδια του κ. Μπράουν σημειώνουν οι Τάιμς- είναι οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και δημοτικοί υπάλληλοι.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 04:36 (Ώρα Λονδίνου) «Η μάχη του Κιέβου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας μικρότερος ψυχρός πόλεμος μεταξύ της νέας ηγεμονίας της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δημοκρατικό παράδειγμα της οποίας εμπνέει το πορτοκαλί στρατόπεδο της αντιπολίτευσης». Με το σχόλιο αυτό η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) αποπειράται να αποτυπώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «αυτό που συντελείται στη χώρα δεν είναι παρά η απεικόνιση της δύναμης του ευρωπαϊκού ονείρου για ελευθερία και ευημερία». «Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πέρα από όσους βλέπουν την Ευρώπη ως δεδομένο όφελος ή πεδίο για άσκηση κριτικής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι για τους οποίους όσα αντιπροσωπεύει η γηραιά ήπειρος εξακολουθούν να αποτελούν τον τελικό στόχο του αγώνα τους», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα. Στην Ισπανία, ωστόσο, η Αβούι (Avui) της Βαρκελώνης θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτιμήσει λανθασμένα την κατάσταση. «Ως συνήθως», σχολιάζει η καταλανική εφημερίδα, «τώρα που η Ε.Ε. είναι ενωμένη σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, έχει κάνει λάθος στην ανάλυση του προβλήματος και επομένως στη διάγνωσή του». Σύμφωνα με την Αβούι, η διαίρεση στην ουκρανική κοινωνία έχει ήδη επέλθει μεταξύ των συνυπαρχόντων διαφορετικών εθνικών οντοτήτων. «Αυτό που πρωτίστως πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί αν όντως μπορούν αυτές οι διαφορετικές οντότητες να ζήσουν αρμονικά μαζί», γράφει η εφημερίδα. Στην Τσεχία, η Χοσπόνταρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) δε διαβλέπει ενδείξεις διαίρεσης στην Ουκρανία, αντίθετα εκτιμά ότι οι δύο παρατάξεις προσανατολίζονται σε πολιτική λύση. «Παρά τις έντονες ρητορικές βολές εκατέρωθεν, φαίνεται πως επικρατεί το κοινό συμφέρον που υπαγορεύει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η τσεχική εφημερίδα. Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) στη Γερμανία, αναφέρει πως οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει τόσες πολλές κινήσεις και ελιγμούς, ώστε το μόνο που έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής είναι να ενισχύσουν τη σύγχυση, κυρίως μεταξύ του ουκρανικού λαού. Η θέση της εφημερίδας είναι ότι για να αποφευχθεί το οριστικό αδιέξοδο, θα πρέπει οι αντίπαλες παρατάξεις να συμφωνήσουν γρήγορα στην επανάληψη του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, υπό στενή διεθνή εποπτεία. Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung), επίσης στη Γερμανία, αναφέρεται στην ομιλία του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε όσα ακριβώς θα ήθελε να ακούσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ουσιαστικά μιλούσε στα ρώσικα ή μάλλον στα πουτινικά», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της εφημερίδας.
|