Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-28

  1. Οι Παπαδόπουλοι είπανΑΕΚ
  2. Στη «κόψη του ξυραφιού» ο Μπλάνκετ
  3. Παραμένει στο τιμόνι ο Ναστάζε
  4. Φόβοι για διχοτόμηση στην Ουκρανία
  5. Σαρκοζί κατά Τουρκίας
  6. Υποχώρηση Ιράν επί των πυρηνικών
  7. Φόβοι για διχοτόμηση στην Ουκρανία
  8. «Πιράνχας στο χώρο της Υγείας»
  9. Πάγκαλος εναντίον Σάντσο Πάντσα
  10. «Παρέλαση» υποψηφίων
  11. Ενδεχόμενο αυτονόμησης στην Ουκρανία
  12. Παγιδευμένοι σε ανθρακωρυχείο
  13. Εκλογές στη Ρουμανία
  14. Στροφή της Ρωσίας για την Ουκρανία
  15. Φθηνότερη από το κρασί η κοκαϊνη

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 03:14 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Παπαδόπουλοι είπανΑΕΚ

Στη πρώτη θέση η ΑΕΚ (φωτό από παλαιότερο αγώνα)

Η ΑΕΚ σαφέστατα επηρεασμένη από την δύσκολη αναμέτρηση με την γαλλική Λιλ λίγα εικοσιτετράωρα πριν, δυσκολεύθηκε αρκετά από την ομάδα της Χαλκηδόνας, κατάφερε τελικά όμως να την κερδίσει με 1-0 μπροστά σε 25.000 φιλάθλους της με γκολ του Βραζιλιάνου Αλεσάντρο Σοάρες στο 19΄ και να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η Χαλκηδόνα πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο την ΑΕΚ, αλλά φάνηκε ιδιαίτερα αδύναμη στην τελική προσπάθεια. Από το 1993-94 είχε η ΑΕΚ να παραμένει αήττητη στις εννέα πρώτες αγωνιστικές.

Ήταν η σεζόν που για τελευταία φορά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια

Παπαδόπουλος εναντίον Παπαδόπουλου ή διαφορετικά Άρης εναντίον Παναθηναϊκού στο «Κλεάνθης Βικελίδης», σε ένα «ματς φωτιά» στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο «γνωστός» Δημήτρης Παπαδόπουλος άνοιξε στο σκορ για τους «πράσινους» στο 87', ενώ ο νεαρός και μάλλον «άγνωστος» Αβραάμ Παπαδόπουλος ισοφάρισε στο 93 για τους «κίτρινους»!

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τον Άρη στο πρώτο ημίχρονο χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του. Οι γηπεδούχοι είχαν πολύ καλή αμυντική λειτουργία και δεν άφηναν την επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού να αναπτυχθεί.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με άνεση 4-0 της ομάδας του Ιωνικού στη Νεάπολη και «προθερμάνθηκε», μια εβδομάδα πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Ο Ζιοβάνι (κορυφαίος του Ολυμπιακού) πέτυχε τρία γκολ, ενώ ένα σημείωσε ο Τζορτζεβιτς.

Στο 30΄ ο Κινγκ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα λόγω επεισοδίου που είχε με τον Καστίγιο. Λίγο αργότερα ο Ουρουγουανός του Ολυμπιακού αστόχησε σε πέναλτι στο 35΄.

Καλή εμφάνιση και βαθιά ανάσα για τον ΠΑΟΚ ο οποίος υποχρέωσε την Ξάνθη στην πρώτη της εντός έδρας ήττα, με 2-0, με γκολ των Μαλαδένη και Σαλπιγγίδη, έπειτα από τέσσερις σερί νίκες στα "Πηγάδια".

Η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ ήταν στις 3 Οκτωβρίου στην Τούμπα με 1-0 επί του Ηρακλή.

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι ο Ηρακλής αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στο Καυτατζόγλειο με το Αιγάλεω.

Το 1-0 έγινε με τον Καπετάνο στο 16' για να ισοφαρίσει το Αιγάλεω εννέα λεπτά αργότερα (27`) με τον Μπάρκογλου. Το Αιγάλεω ανέβασε την απόδοσή του και κατάφερε να προηγηθεί στο 39` με τον Αγρίτη.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Μίετσελ με πέναλτι που εκτέλεσε ισοφάρισε σε 2-2, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, ο Πανιώνιος νίκησε 3-1 την Κέρκυρα, στη Νέα Σμύρνη και έκανε σημαντικό άλμα στη βαθμολογία.

Ο αγώνας διακόπηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων εξαιτίας μπλακ-άουτ στα φώτα του γηπέδου κι ενώ απέμεναν δύο λεπτά για την λήξη. Τελικά το ματς ξανάρχισε μετά από περίπου 40 λεπτά.

Τα γκολ του Πανιωνίου οι Μέσαρος, Μάντζιος και Μαρκορά. Το γκολ της Κέρκυρας με πέναλτι ο Νινιάδης.

Πολύτιμο βαθμό στο παιχνίδι με την Καλλιθέα πήρε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς.

Αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 πρόσθεσε άλλον έναν σημαντικό βαθμό στη συγκομιδή του. Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Δημιούργησαν κάποιες καλές φάσεις, αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν μπόρεσαν να πετύχουν γκολ.

Μέχρι το 63' όπου με πλασέ ο Τσίγκας έκανε το 1-0, για να ισοφαρίσει στο 77΄ η Καλαμαριά με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Χατζί .

Τέλος ο ΟΦΗ, στο υποτιθέμενο τοπικό ντέρμπι του Ηρακλείου, συνέτριψε τον Εργοτέλη με 5-0 στο κρητικό ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής. «Χατ-τρικ» πέτυχε ο Νουαφόρ και δύο γκολ ο Μαχλάς.

Η Επόμενη αγωνιστική

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΟΦΗ

ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΡΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Βαθμολογία

1 ΑΕΚ 21

2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 20

3 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20

4 ΑΙΓΑΛΕΩ 15

5 ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 14

6 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 14

7 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 11

8 ΟΦΗ 11

9 ΙΩΝΙΚΟΣ 11

10 ΠΑΟΚ 11

11 ΗΡΑΚΛΗΣ 10

12 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 10

13 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 9

14 ΚΕΡΚΥΡΑ 8

15 ΑΡΗΣ 5

16 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004 - 00:35 (Ώρα Λονδίνου)

Στη «κόψη του ξυραφιού» ο Μπλάνκετ

Οι καταγγελίες κατά του Βρετανού υπουργού εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι ο κύριος Μπλάνκετ «διακινδυνεύει την υπόληψη του» με την απόφαση του να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες ότι «έκανε κατάχρηση της θέσης του για να βοηθήσει την πρώην ερωμένη του».

Καταγγέλλεται ότι ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών «επιτάχυνε» τις διαδικασίες για να εκδοθεί βίζα παραμονής στην Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό της πρώην ερωμένης του.

Οι Τάιμς στο κεντρικό του σχόλιο σημειώνουν ότι αν όντως αποδειχθεί η καταγγελία τότε «θα είναι πολύ δύσκολο για τον Τόνι Μπλερ να κρατήσει τον κύριο Μπλάνκετ στο υπουργικό συμβούλιο».

«Το γεγονός ότι ο κύριος Μπλάνκετ επέτρεψε στον εαυτό του να αναμειχθεί σε μια υπόθεση έκδοσης βίζας για την οποία είχε προσωπικό ενδιαφέρον αποδεικνύει εντυπωσικαή αφέλεια από έναν ανώτατο υπουργό», σχολιάζουν οι Τάιμς.

«Μάχη για την πολιτική του καριέρα» δίνει ο Μπλάνκετ σύμφωνα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν και ο Βρετανός υπουργός «απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης» του Τόνι Μπλερ, εν τούτοις, μια σειρά αποκαλύψεων «θέτει σοβαρά ερωτηματικά στην πολιτική του επιβίωση».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σημειώνει ότι η ανεξάρτητη έρευνα που διέταξε ο κύριος Μπλάνκετ δεν πρόκειται να εξετάσει και άλλες καταγγελίες όσον αφορά τη σχέση του με την πρώην ερωμένη του. Καταγγελίες όπως ότι διέθετε το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις της και ότι της χορηγούσε δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια.

Στο κεντρικό της σχόλιο η Ντέιλι Τέλεγκραφ διερωτάται εάν «με τα όσα συμβαίνουν στη προσωπική του ζωή», ο κύριος Μπλάνκετ «έχει πια τη προσοχή του στραμμένη στο υπουργείο του».

Γαλλία- Σαρκοζί

Η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία της Ένωσης Λαϊκού Κινήματος, του κυβερνητικού κόμματος στη Γαλλία, σχολιάζεται εκτενώς από τον βρετανικό Τύπο.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι ο Σαρκοζί «έχει εδώ και καιρό ανακηρυχθεί ως ο πιο δυναμικός πολιτικός στη Γαλλία».

Ο «Σάρκο» -όπως αποκαλείται στη Γαλλία «έχει πολύ καλές πιθανότητες να ανέβει στο μεγαλύτερο σκαλοπάτι της γαλλικής πολιτικής σκηνής αντικαθιστώντας τον μέντορα του, Ζακ Σιράκ», σημειώνει η Γκάρντιαν.

«Ο εργασιομανής Σαρκοζί είναι θαυμαστής του Τόνι Μπλερ και θεωρείται πραγματιστής, εκσυγχρονιστής αλλά ταυτόχρονα είναι και λαϊκιστής» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι «η ανάληψη της ηγεσίας της κεντρο-δεξιάς από τον Σιρκοζί δεν σηματοδοτεί απλά μια αλλαγή γενεών».

Σηματοδοτεί σύμφωνα με την εφημερίδα «την άφιξη ενός πολιτικού που έχει ορισμένες τολμηρές ιδέες όπως οι απόψεις του για τη σχέση θρησκείας και κράτους».

«Από τη νέα θέση του ο κύριος Σαρκοζί θα πρέπει να παραμερίσει την σχέση ανταγωνισμού που έχει με τον Ζακ Σιράκ έτσι ώστε να συνεργασθούν από κοινού για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη», σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει στο τιμόνι ο Ναστάζε

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τραϊάν Μπασέσκου, υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Άντριαν Ναστάζε, δήλωσε, βασιζόμενος στις δημοσκοπήσεις εξόδου, ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Οι κυριότερες δημοσκοπήσεις στα εκλογικά τμήματα δείχνουν το κυβερνλων κόμμα να προηγείται με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου Συνασπισμού Δικαιοσύνης και Αλήθειας.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Συνασπισμού, Τραϊάν Μπασέσκου, απέρριψε τις θριαμβολογίες του αντιπάλου του και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Επίσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, ο κ. Ναστάζε προηγείται του κ. Μπασέσκου και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα.

Δε φαίνεται, όμως, να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πιθανότατα και δεύτερος γύρος.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα.

Όποιος αναδειχθεί νικητής των εκλογών, θα αναλάβει να οδηγήσει τη Ρουμανία στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2007, όπως έχει οριοθετηθεί.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για διχοτόμηση στην Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας εντείνονται, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το χάσμα μεταξύ των οπαδών των δύο αντιπάλων για το προεδρικό αξίωμα, βαθαίνει.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε συνάντηση στην πόλη Σεβεροντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν ότι θα διοργανώσουν στις επαρχίες τους δημοψήφισμα με αντικείμενο την αυτονόμηση των ανατολικών τμημάτων της χώρας, εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο.

Ήδη, το τοπικό συμβούλιο της επαρχίας Ντόνετσκ,με ψήφους 156 προς μία, όρισε την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της επαρχίας.

Η ανατολική Ουκρανία θεωρείται φιλορωσική, σε αντίθεση με το φιλοδυτικό υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που παρευρέθη στη συνάντηση είπε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, προτρέποντάς τους να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστική ενέργεια.

Πάντως, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, επιστρέφοντας από το Κίεβο στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η απειλή της αυτονόμησης της ανατολικής Ουκρανίας είναι μια ρεαλιστική απειλή, ιδίως αν υποστηριχθεί από εξωτερικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κίεβο από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Βίκτορ Γιουστσένκο, δήλωσε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση.

«Απρόβλεπτες συνέπειες»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κουσμά, έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν επιλυθεί η κρίση τότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αποκαλούμενης «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει τώρα τη στάση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί μην εκφράσει πλέον αντιρρήσεις για την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει το νικητή των εκλογών, δηλαδή τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ελάχιστο ποσοστό τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιουσένκο.

Κοινοβούλιο και ανώτατο δικαστήριο

Η αντιπολίτευση όμως έχει κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την εκλογική επιτροπή για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, γεγονός που επέφερε διαδηλώσεις ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία πραγματοποίησαν συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, προειδοποίησε τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, το κοινοβούλιο της χώρας χαρακτήρισε άκυρες τις εκλογές και αποδέχθηκε την πρόταση μομφής εναντίον της εκλογικής επιτροπής, η οποία ανακήρυξε νικητή τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η απόφαση δεν έχει νόμιμη ισχύ, όμως η αντιπολίτευση αισιοδοξεί ότι με αυτήν θα σταλεί ένα μήνυμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρα, το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα αύριο.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρκοζί κατά Τουρκίας

Όπως πιστεύεται, ο Νικολά Σαρκοζί θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα το 2007

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είναι και επισήμως ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του προέδρου Ζακ Σιράκ, εξασφαλίζοντας το 85% των ψήφων των μελών του κόμματος.

Η πρώτη δήλωση του κ. Σαρκοζί μετά την ανάδειξή του σε ηγέτη του κόμματος αφορούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όπως τόνισε, δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Νικολά Σαρκοζί, που πιστεύεται ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2007, μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στα γραφεία του κόμματος, επεσήμανε ότι θα ήθελε να δει την Τουρκία να «συνδέεται» με την Ε.Ε, αλλά όχι να γίνεται μέλος της.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διευρύνεται επ αορίστω.

Επίσης επέκρινε το «αγγλοσαξονικό όραμα για την Ευρώπη», όπως είπε, το οποίο θέλει τη γηραιά ήπειρο μια «τεράστια ζώνη ελευθέρου εμπορίου».

Ο Κ. Σαρκοζί θα παραιτηθεί τη Δευτέρα από τη θέση του υπουργού Οικονομίας που κατέχει για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, αντικαθιστώντας το στενό συνεργάτη του κ. Σιράκ, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το ρόλο του σε οικονομικό σκάνδαλο.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρηση Ιράν επί των πυρηνικών

Η Τεχεράνη συμφωνεί στην παύση λειτουργίας είκοσι πυρηνικών αντιδραστήρων

Διπλωμάτες στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη ανακοίνωσαν ότι το Ιράν υποχώρησε από την αρχική άρνησή του να τερματίσει τις έρευνες με τεχνολογία εμπλουτισμού ουρανίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αρμόδιο για τα πυρηνικά όργανο των Ηνωμένων Εθνών έλαβε επιστολή από την Τεχεράνη, στην οποία οι Ιρανοί αξιωματούχοι συμφωνούν να συμπεριλάβουν είκοσι αντιδραστήρες στο πρόγραμμα τερματισμού των πυρηνικών δραστηριοτήτων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην αυστριακή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η ενέργεια αυτή είναι ικανή να αποτρέψει την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οπότε θα ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι επιχειρεί να αναπτύξει μυστικά πυρηνικό οπλοστάσιο κατηγορία την οποία η Τεχεράνη απορρίπτει.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για διχοτόμηση στην Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας εντείνονται, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το χάσμα μεταξύ των οπαδών των δύο αντιπάλων για το προεδρικό αξίωμα, βαθαίνει.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε συνάντηση στην πόλη Σεβεροντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν ότι θα διοργανώσουν στις επαρχίες τους δημοψήφισμα με αντικείμενο την αυτονόμηση των ανατολικών τμημάτων της χώρας, εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο.

Η ανατολική Ουκρανία θεωρείται φιλορωσική, σε αντίθεση με το φιλοδυτικό υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που παρευρέθη στη συνάντηση είπε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, προτρέποντάς τους να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστική ενέργεια.

Πάντως, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, επιστρέφοντας από το Κίεβο στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η απειλή της αυτονόμησης της ανατολικής Ουκρανίας είναι μια ρεαλιστική απειλή, ιδίως αν υποστηριχθεί από εξωτερικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κίεβο από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Βίκτορ Γιουστσένκο, δήλωσε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση.

«Απρόβλεπτες συνέπειες»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κουσμά, έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν επιλυθεί η κρίση τότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αποκαλούμενης «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει τώρα τη στάση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί μην εκφράσει πλέον αντιρρήσεις για την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει το νικητή των εκλογών, δηλαδή τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ελάχιστο ποσοστό τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιουσένκο.

Κοινοβούλιο και ανώτατο δικαστήριο

Η αντιπολίτευση όμως έχει κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την εκλογική επιτροπή για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, γεγονός που επέφερε διαδηλώσεις ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία πραγματοποίησαν συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, προειδοποίησε τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, το κοινοβούλιο της χώρας χαρακτήρισε άκυρες τις εκλογές και αποδέχθηκε την πρόταση μομφής εναντίον της εκλογικής επιτροπής, η οποία ανακήρυξε νικητή τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η απόφαση δεν έχει νόμιμη ισχύ, όμως η αντιπολίτευση αισιοδοξεί ότι με αυτήν θα σταλεί ένα μήνυμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρα, το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα αύριο.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Πιράνχας στο χώρο της Υγείας»

Για «πιράνχας» που ζουν και βασιλεύουν στο χώρο της Υγείας και τα οποία προσπαθεί να εξολοθρεύσει με τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει για την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και τη μηχανοργάνωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάνει λόγο ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Κακλαμάνης παραδέχεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, είχε απόλυτο δίκιο όταν μιλούσε για «τα πιράνχας στο χώρο της υγείας».

Αν δεν αλλάξει, μετά την πολιτική μας για τα φάρμακα και ο τρόπος των προμηθειών στο χώρο της δημόσιας υγείας, τα πιράνχας που ενδεχομένως έφαγαν τον Αλέκο Παπαδόπουλο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φάνε και μένα αλλά και τον οποιονδήποτε μετά από εμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Η φιλοδοξία μας είναι να θεσπίσουμε ένα σύστημα προμηθειών που θα επιβραδύνει πολύ τον ρυθμό δημιουργίας νέων χρεών» προσθέτει, τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα είναι οι προμήθειες που αφορούν τον χώρο της υγείας να φύγουν από το υπουργείο Εμπορίου» αφού θεσπιστεί ένας ενιαίος φορέας προμηθειών, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους ενώ αναφερόμενος για την προεδρική εκλογή, αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα για Πρόεδρο Δημοκρατίας γένους θηλυκού.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πάγκαλος εναντίον Σάντσο Πάντσα

Ταχεία αποδιάρθρωση της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα διαπιστώνει ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ενώ παρομοιάζει τον πρωθυπουργό ως τον Σάντσο Πάντσα, τον υπηρέτη του Δον Κιχώτη, δηλώνοντας έκπληκτος από τη στάση του.

«Ένα θέαμα τόσο ταχείας αποδιάρθρωσης μιας κυβέρνησης, το οποίο παρακολουθείται με πλήρη ηρεμία και νηφαλιότητα από τον πρωθυπουργό, νομίζω ότι δεν έχει ξανασυμβεί. Υπάρχουν πολλά στιλ διακυβέρνησης -λέει ο κ. Πάγκαλος- και ο Σάντσο Πάντσα, όταν του έδωσαν ένα νησί, το πρώτο πράγμα που διάλεξε να κάνει ήταν να οργανώσει ένα μεγάλο τραπέζι για να δοκιμάσει όλα τα φαγητά του βασιλείου.

»Ο καθένας δεν μπορεί να κυβερνά σύμφωνα με τον χαρακτήρα του και κάνοντας την πλάκα του. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν θεσμοί τους οποίους η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί».

Ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποιεί στην συνέντευξη βαρείς χαρακτηρισμούς για τον υπουργό Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον γ.γ. του υπουργείου Γ. Ζορμπά όσο και για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

«Μπορώ να διαπιστώσω, από διάφορες γελοιότητες και ακρότητες που έχει κάνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ότι έχει χάσει το κύρος του. Όσο για τον κ. Ζορμπά, πρέπει να πω ότι είναι ένας άνθρωπος με έμμονες ιδέες, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρύτερο όρο» τονίζει, ενώ αναφερόμενος στην εξαγγελία του κ. Αλογοσκούφη ότι εντός του έτους το έλλειμμα θα πέσει στο 2,8 λέει:

«Του είπα ότι αυτό είναι τελείως αδύνατον. Η Βουλή έχει νόημα να συζητεί όταν υπάρχει στοιχειώδης σοβαρότητα από τους υπουργούς. Από τη στιγμή που οι υπουργοί έρχονται στη Βουλή και λένε διάφορες μπαρούφες και γελοιοποιούνται, τι να συζητήσεις. Τότε το πολίτευμα νοσεί. Του είπα, λοιπόν, να μην λέει αυτές τις κοτσάνες...».

Ο κ. Πάγκαλος στην συνέντευξη του επαναλαμβάνει την πρότασή για συγχώνευση ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, αλλά υπό την προϋπόθεση της «αλλαγής πολιτικής και ενδεχομένως αλλαγής ηγεσίας, γιατί η παρούσα ηγεσία του ΣΥΝ έχει στηρίξει όλη την πολιτική ιστορία της στο αβυσσαλέο μίσος εναντίον του ΠΑΣΟΚ».


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Παρέλαση» υποψηφίων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

Αδέσμευτος της Κυριακής (Μήτση): Εμβόλιο ζωής για τους καρκινοπαθείς. Συνέντευξη στον «ΑτΚ» του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή κ. Β. Γεωργούλια.

Αδέσμευτος Τύπος: Νομοσχέδιο - Σκούπα ανοίγει τώρα τις πόρτες των Δημοσίων Επιχειρήσεων. Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Απογευματινή της Κυριακής: Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ στις ΔΕΚΟ.

Κυριακάτικη Αυγή: Στον αέρα 95 σχέδια πόλεως.

Το Βήμα της Κυριακής: «Θα μας φάνε τα πιράνχας!». Κυκλώματα καταληστεύουν τα νοσοκομεία. Ο «Ευαγγελισμός» έχει ζημία 300.000!

Η Βραδυνή της Κυριακή: Ο Αλογοσκούφης εξηγεί στην «ΒτΚ»: «Γιατί κάναμε την απογραφή». Στο σκαμνί της Ε.Ε. αν δεν έκλειναν οι πληγές.

Έθνος της Κυριακής: Σε συμπληγάδες ο Καραμανλής πιέζεται για αποφάσεις. Αντίστροφη μέτρηση για εξεταστική, Πρόεδρο, εκλογές.

Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής: Ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής επιστρέφει από Αίγυπτο. Σφίγγα για πρόεδρο και ανασχηματισμό.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Οι ατσίδες με τα μπλε». Ο Κ. Καραμανλής ανησυχεί για το κλίμα και επισπεύδει την απόφαση για πρόεδρο.

Espresso της Κυριακής: Ταξίαρχος - «Μαϊμού» ροκάνιζε την προίκα πλούσιων γυναικών.

Η Καθημερινή: Η βία κατά των παιδιών. 4.500 τραυματισμένα - 46 δολοφονημένα. Tραγική η ετήσια στατιστική και η ενοχή γονέων για το φαινόμενο στην Eλλάδα.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: Απολογισμός Καραμανλή. 7 πληγές σε 7 μήνες.

Ο Λόγος της Κυριακής: Ποιες σκοπιμότητες απομακρύνουν τις πρόωρες εκλογές. Συναίνεση Καραμανλή - Παπανδρέου.

Το Παρόν της Κυριακής: Να τραβήξει αυτιά ο Καραμανλής.

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης: Μεγάλες ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Οξύνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Τύπος της Κυριακής: Αποκάλυψη: Πως ο Καραμανλής θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ. Εξεταστική και για κάλπες.

Η Χώρα της Κυριακής: Ισχυρά κίνητρα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Εθελούσια για 100.000 δημ. υπαλλήλους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ενδεχόμενο αυτονόμησης στην Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στην Ουκρανία, καθώς συζητάται το ενδεχόμενο αυτονόμησης περιοχών σε μία συνάντηση που λαμβάνει χώρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο θεωρείται φιλορωσικό.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κίεβο από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση για το ενδεχόμενο αυτονόμησης λαμβάνει χώρα στο Σεβεροντόνετσκ, όπου αναμένεται να παρευρεθούν χιλιάδες άτομα.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβις, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με ένα ελάχιστο αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση πάντως κάνει λόγο για νοθεία.

Το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι στη συνάντηση στο Σεβεροντόνετσκ θα βρεθούν εκπρόσωποι από 17 επαρχίες της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική αυτονόμηση του ανατολικού τμήματος της χώρας.

«Απρόβλεπτες συνέπειες»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κουσμά, έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν επιλυθεί η κρίση τότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αποκαλούμενης «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει τώρα τη στάση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί μην εκφράσει πλέον αντιρρήσεις για την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει το νικητή των εκλογών, δηλαδή τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ελάχιστο ποσοστό τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιουσένκο.

Κοινοβούλιο και ανώτατο δικαστήριο

Η αντιπολίτευση όμως έχει κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την εκλογική επιτροπή για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, γεγονός που επέφερε διαδηλώσεις ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία πραγματοποίησαν συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, προειδοποίησε τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, το κοινοβούλιο της χώρας χαρακτήρισε άκυρες τις εκλογές και αποδέχθηκε την πρόταση μομφής εναντίον της εκλογικής επιτροπής, η οποία ανακήρυξε νικητή τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η απόφαση δεν έχει νόμιμη ισχύ, όμως η αντιπολίτευση αισιοδοξεί ότι με αυτήν θα σταλεί ένα μήνυμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρα, το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα αύριο.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Παγιδευμένοι σε ανθρακωρυχείο

Οι προδιαγραφές ασφαλείας στα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι χαμηλές

Τουλάχιστον 170 άτομα παραμένουν παγιδευμένα σε υπόγεια σήραγγα, έπειτα από μία έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν χάσει την επαφή με τους ανθρακωρύχους και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να κατέβουν στη σήραγγα, λόγω των επικίνδυνων αερίων που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.

Περίπου 120 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να σωθούν μετά την έκρηξη, η οποία έλαβε χώρα στην επαρχία Σανξί.

Πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν πάντως εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακος και ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν.

«Τα χειρότερα ανθρακωρυχεία του κόσμου»

Χιλιάδες εργάτες σκοτώνονται κάθε χρόνο στα κινεζικά ανθρακωρυχεία, οι προδιαγραφές ασφαλείας των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Τα κινεζικά ανθρακωρυχεία θεωρούνται τα χειρότερα του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 150 άνδρες σκοτώθηκαν έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Χενάν.

Επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι 4.153 άτομα σκοτώθηκαν σε ανάλογα ατυχήματα στην Κίνα κατά τους εννέα πρώτους μήνες του έτους.

Οι ανταποκριτές όμως λένε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί θάνατοι δεν καταγράφονται.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στη Ρουμανία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Στη Ρουμανία, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ενώ γίνονται καταγγελίες για προσπάθειες νόθευσης του αποτελέσματος.

Η αντιπολίτευση και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασιάς.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν την αυξημένη δημοτικότητα της αντιπολίτευσης.

Καθυστερήσεις και διαφθορά

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να προβεί στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση των πρώην κομμουνιστών ότι καθυστερεί στις μεταρρυθμίσεις, ενώ της έχει ασκήσει επίσης κριτική για διαφθορά.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Ρουμανία είναι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια.

Στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα προηγείται με ένα ελάχιστο ποσοστό, κυρίως γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε πολιτική σταθερότητα.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στροφή της Ρωσίας για την Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αποκαλούμενης «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει τώρα τη στάση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί μην εκφράσει πλέον αντιρρήσεις για την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει το νικητή των εκλογών, δηλαδή τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ελάχιστο ποσοστό τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιουσένκο.

Κοινοβούλιο και ανώτατο δικαστήριο

Η αντιπολίτευση όμως έχει κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την εκλογική επιτροπή για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, γεγονός που επέφερε διαδηλώσεις ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ουκρανία πραγματοποίησαν συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, προειδοποίησε τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Χθες, το κοινοβούλιο της χώρας χαρακτήρισε άκυρες τις εκλογές και αποδέχθηκε την πρόταση μομφής εναντίον της εκλογικής επιτροπής, η οποία ανακήρυξε νικητή τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η απόφαση δεν έχει νόμιμη ισχύ, όμως η αντιπολίτευση αισιοδοξεί ότι με αυτήν θα σταλεί ένα μήνυμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρα, το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα αύριο.


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2004 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φθηνότερη από το κρασί η κοκαϊνη

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία έχουν πέσει οι τιμές των ναρκωτικών στη Βρετανία, λέει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday).

«Οι τιμές της ηρωίνης, του χαπιού έκσταση, της ινδικής κάνναβης και της κοκαϊνης έχουν πέσει τόσο χαμηλά, ώστε τα ναρκωτικά αυτά είναι πλέον ακόμη πιο προσιτά σε νεαρές και εφηβικές ηλικίες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η κοκαϊνη στη Βρετανία στοιχίζει πλέον λιγότερο και από ένα ποτήρι κρασί.

Το όλο θέμα αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπλερ, η οποία είχε υποσχεθεί να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών, λέει το άρθρο.

Η ελίτ, το πραξικόπημα και το σκάνδαλο

Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) αποκαλύπτει ότι τα μέλη του Εργατικού Κόμματος έλαβαν εντολές να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους για να πείσουν τους διάσημους και πλούσιους της Βρετανίας να υποστηρίξουν το κόμμα του Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητήθηκε από τα μέλη του κόμματος να προσφέρουν ονόματα και τηλέφωνα γνωστών τους από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το Εργατικό Κόμμα ή ακόμη και να το χρηματοδοτήσουν.

Η Ομπσέρβερ (Observer), από την άλλη πλευρά, αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις λεπτομέρειες για το πραξικόπημα στη Γουϊνέα του Ισημερινού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες για το πραξικόπημα, αλλά δεν προειδοποίησε την κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) αναφέρεται στο σκάνδαλο με την ερωμένη του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να δώσει βίζα στη Φιλιππινέζα νταντά της ερωμένης του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.